Gemenskap Närhet Glädje. Bergagymnasiet.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemenskap Närhet Glädje. Bergagymnasiet.se"

Transkript

1 Gemenskap Närhet Glädje

2 3 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 SVK Sista-veckan-kommittén 8 9 Den nya skolan 10 Gymnasieprogram 11 BA Bygg- & anläggningsprogrammet BF Barn- & fritidsprogrammet EE El- & energiprogrammet EK Ekonomiprogrammet FT Fordons- & transportprogrammet HA Handels- & administrationsprogrammet Idrottsgymnasiet Fotbollsgymnasiet IM Introduktionsprogrammen RL Restaurang- & livsmedelsprogrammet SA Samhällsvetenskapsprogrammet TE Teknikprogrammet 34 TCMiS Teknikcollege 35 VO Vård- & omsorgsprogrammet 36 VO-COLLEGE Vård- & omsorgscollege 37 Gymnasiesärskolan Checklista & ansökan Kontaktuppgifter & kalender 42 43

3 VÅR KOMPETENS DIN CHANS ATT NÅ MÅLEN 5 Därför Berga BERGAGYMNASIET GÖR DIN RÖST HÖRD "Lärarna på Berga förstår. De lär känna eleverna på riktigt." Kärnvärden för Bergagymnasiet är glädje, gemenskap och närhet och dessa värdeord är myntade av eleverna. HÖG KVALITET OCH GODA RESULTAT Bergagymnasiet har många kvalitetssäkrade utbildningar. Vi är certifierat Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Vi är certifierade för att utbilda Diplomerade Gymnasieekonomer. Vi har även nationell idrotts utbildning inom handboll och bordtennis. KOMPETENS Vi har engagerade och behöriga lärare som bara undervisar i ämnen de är behöriga i. Dessutom har mer än en handfull lärare genomgått forskarutbildning. Eller som våra elever brukar säga Lärarna på Bergagymnasiet är grymt bra! Vår samlade kompetens ger dig bästa chans att nå dina mål. BÄST PÅ SAMARBETE Bergagymnasiet samarbetar med många arbetsgivare, verk samheter, föreningar samt högskolor och universitet, både i och utanför Sverige. I många av våra utbildningar är arbetsgivare med och på verkar hur vi arbetar vilket är en garanti för att utbildningen stämmer med de krav som finns. På Bergagymnasiet får du inte bara rätt gymnasie utbildning, du får också många värdefulla kontakter som ger dig möjlighet att börja bygga dina egna nätverk för framtida arbete och studier. LÄRLINGSUTBILDNING Har du en stark motivation för ett yrke och en tydlig målbild? Vill du vara mer av skoltiden på en arbetsplats och följa en handledare som lär dig yrket? Då är kanske en lärlingsutbildning intressant för dig. Vi har lärlingsutbildning på följande program: El- och energiprogrammet Fordons- och transportprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet Du kommer att läsa i en lärlingsklass på Bergagymnasiet där ni läser de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans. Du kanske upplever en tuffare tillvaro än en elev som går skolförlagt program, men du får en riktigt bra utbildning och en tidig start i ett yrke. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET PÅ YRKESPROGRAMMEN På Bergagymnasiet har alla elever på yrkes programmen både rätt och möjlighet att erhålla grundläggande högskolebehörighet. LAPTOP SOM STÖD I DINA STUDIER Alla lärare och elever på skolan arbetar med personliga datorer som ett stöd och verktyg i undervisingen. Som elev kvitterar du ut en dator som du ansvarar för och använder under hela din tid på Bergagymnasiet.

4 ELEVKÅREN 7 "Det är era förslag, idéer och åsikter som formar elevkårens verksamhet. Därför är det mycket viktigt att så många som möjligt engagerar sig" Gemenskap, Engagemang och Inflytande Vi som sitter i elevkåren vill hälsa alla elever varmt välkomna till Bergagymnasiet. Elevkåren representerar alla elever och deras idéer. Vi utser elevrepresentanter till skolkonferenser och skydds ronder. Elevkårens arbete utgår från tre grund läggande huvudområden. ATT SKAPA GEMENSKAP PÅ SKOLAN En bra gemenskap gör att det blir trevligare att gå i skolan. Eftersom många elever har undervisning i olika byggnader är det viktigt att det finns möjligheter för alla elever att träffas. Elevkåren arbetar för att fler elever ska känna en trygghet och ett lugn på Bergagymnasiet, så att vi får en mer avslappnad miljö där vänskap och gemenskap får växa fram. ATT ENGAGERA ELEVERNA PÅ SKOLAN Vi är knappt 700 elever som går på Bergagymnasiet. Om fler elever funderar över vad som kan bli bättre skulle vi i elevkåren kunna göra mycket mer. Det är era förslag, idéer och åsikter som formar elevkårens verksamhet. Därför är det mycket viktigt att så många som möjligt engagerar sig för att få en ännu bättre gymnasietid. ATT ÖKA ELEVERNAS INFLYTANDE För att lättare kunna påverka med förslag, idéer och åsikter be höver vi elever få ett ännu större inflytande. Bergagymnasiet är till för oss elever, därför är det viktigt att vi arbetar för att få vara med och bestämma så mycket som möjligt. Detta kräver dock att vi elever engagerar oss. Har vi inte förslag, idéer eller åsikter kan vi inte öka vårt inflytande på skolan.

5 9 SVK- Sista veckan kommittén Vi är en frivillig kommitté som arbetar för att alla på Bergagymnasiet ska få en minnesvärd student. Vi håller i alla evenemang som sker under den sista veckan, därav namnet, samt en del fester och aktiviteter under årets gång. Det är ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter, lära känna nya människor och få prova på att styra ett litet företag. Vårt mål är att alla ska trivas och få en förbättrad gemenskap på skolan.

6 DEN NYA SKOLBYGGNADEN 11 GYMNASIE- Vårterminen 2019 springer studenterna ut från den nya skolan. PROGRAM De kommande åren blir spännande i Eslöv! Här, mitt i centrum och två minuter från tågstationen, kommer man kunna se en helt ny gymnasieskola växa fram. Hösten 2017 påbörjas byggnationen av en skola med moderna, fullutrustade klassrum, en härligt ljus och luftig arbetsmiljö och gott om plats för både elever och lärare. Skolan är en av Eslöv kommuns satsningar på utbildning och lärande. Välkomna att följa utvecklingen av en ny epok i Bergagymnasiets historia!

7 BA BYGG- & ANLÄGGNINGSPROGRAMMET 13 Yrkesprogram BYGG- & ANLÄGGNINGS- PROGRAMMET Du får all den kompetens du behöver för de grundläggande yrkeskraven inom husbyggnad och anläggning. Certifierad enligt BYNs krav (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd) YRKESVAL HUSBYGGNAD Träarbetare, murare, betongarbetare, golvläggare och specialyrken som takmontör, undertaksmontör, håltagare, ställningsmontör, plattsättare och glasmästare. MARK OCH ANLÄGGNING Väg- och anläggningsarbetare, Beläggningsarbetare. DU FÅR EN BRED BAS OCH EN YRKESINRIKTNING Undervisningen i årskurs 1 är gemensam. Här inriktas grundutbildningen på baskunskaper om de olika yrkena inom byggområdet. Utbildningen börjar med stor bredd för att senare smalna av mot det yrkesval du gjort. Genom t ex studiebesök, kortare praktik eller undervisning i avsnitt som är gemensamma för inriktningen får du insikt i byggbranschens olika yrken. INRIKTNINGAR Du får möjlighet att välja mellan inriktningen Husbyggnad och inriktningen Mark och anläggning. Du väljer inriktning inför årskurs 2. HUSBYGGNAD Yrkesval: Träarbetare, murare, betongarbetare, golvläggare och specialyrken som takmontör, undertaksmontör, hål tagare och plattsättare. Inriktningen ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner. Innan specialisering får man en gemensam grund. MARK OCH ANLÄGGNING Yrkesval: Väg- och anläggningsarbetare, beläggningsarbetare. Inriktningen ger kunskaper i markarbeten för vägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL YRKESHÖGSKOLAN Du får under de två första årskurserna läsa gymnasiegemensamma ämnen, bland annat svenska, engelska och matematik, vilket gör att du får en yrkesexamen och kan söka vidare till yrkeshögskola. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Under årskurs 2 och 3 får du arbetsplatsförlagt lärande, APL, någonstans i regionen under minst 15 veckor av skoltiden. En utsedd handledare ser till att du får lära dig vad det innebär att vara byggare. Din yrkeslärare håller kontakt med dig som elev, din handledare och arbetsledningen på APL-platsen för att se till att du får en bra utbildning. EGET FÖRETAG? Arbetsmarknaden skiftar mycket inom byggbranschen. Det finns möjligheter för en skicklig yrkesman att starta eget företag. Utbildningen är certifierad enligt BYNs krav (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd).

8 BF BARN- & FRITIDSPROGRAMMET 15 Yrkesprogram BARN- & FRITIDS- PROGRAMMET Barn- och fritidsprogrammet ger en bra grund för arbete med människor i olika åldrar inom en red pedagogiska och sociala yrkesområden. INRIKTNING PEDAGOGISKT ARBETE Genom teori och praktik får du kunskap om pedagogiska verksamheter. Du får också lära dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du kommer att lära dig leda och utveckla människor i olika sammanhang. Vi varvar teori med utåtriktad verksamhet som hälsofrämjande arbete och olika ledarskapsuppgifter på förskolor, skolor och inom omsorgsverksamheten. Inriktningen förbereder dig för arbete som barnskötare i förskolan eller som elevassistent i skolan. Du kommer att delta i verksamheter inom ditt kommande yrkesområde. Dessutom är inriktningen en bra grund för vidare studier till förskolelärare, fritidspedagog, lärare och andra yrken inom det pedagogiska området. INRIKTNING SOCIALT ARBETE Genom teori och praktik får du förståelse för hur det är att leva med sociala problem eller med funktionsnedsättning. Du kommer att få kunskap om vad som leder till att män niskor får sociala svårigheter och hur dessa kan lösas genom hjälp och stöd. Inriktningen förbereder dig för arbete som väktare, personlig assistent eller assistent inom boende och daglig verksamhet. Dessutom är inriktningen en bra grund för vidare studier till polis, socionom, socialpedagog, fritidsledare och andra yrken inom det sociala området. PROGRAMGEMENSAMMA KARAKTÄRSÄMNEN Hälsopedagogik Pedagogiskt ledarskap Kommunikation Lärande och utveckling Människors miljöer PROGRAMFÖRDJUPNINGAR Obligatoriska fördjupningskurser: Mental träning Skapande verksamhet Specialpedagogik GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET TILL YRKESHÖGSKOLA Du får på Barn- och fritidsprogrammet en grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Dessutom har du möjlig het att välja ett kurspaket som ger dig behörighet till andra högskoleutbildningar. BARNSKÖTARE / ELEVASSISTENT / PERSONLIG ASSISTENT På Barn- och fritidsprogrammet utbildas du till barnskötare, elevassistent och personlig assistent.

9 EE EL- & ENERGIPROGRAMMET 17 Lärlingsutbildning EL- & ENERGI- PROGRAMMET Här får du yrkesutbildning för arbete som installationselektriker. Du kan, genom medvetet val av kurser, även skaffa dig grundläggande högskolebehörighet. INRIKTNING ELTEKNIK Du får en utbildning till installations elektriker och kan till exempel utföra elarbete och underhåll inom: Fastighetsteknik Nyinstallation Industri, Renovering Och Tillbyggnadsarbeten (ROT) Säkerhets- och dataanläggningar (t ex inbrottslarm och lan) FÅ JOBB DIREKT! Mycket av utbildningen sker i projektform där du tränas i att ta eget ansvar och förbereda dig för yrkeslivet. Arbets sättet skapar en lugn studiemiljö. Du arbetar i den takt du behöver. Våra lärare har kvalificerad utbildning och branscherfarenhet för att du ska få relevant och aktuell kunskap för ditt kommande yrkesliv. Du kommer att varva teori och praktik i din utbildning. Som elev på Bergagymnasiet är du väl sedd bland arbets givarna och de tar gärna emot dig på studie besök och arbetsplatsförlagt lärande. Bergagymnasiet ligger strategiskt mitt i Skåne så det är lätt att nå ut till arbetsplatserna. INRIKTNING ELTEKNIK Elteknik ger dig en grundutbildning inom ett attraktivt yrkesområde. På inriktningen få du lära dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, larm samt tv- och datanät. Du får en utbildning till installations elektriker och kan till exempel utföra elarbete och underhåll inom fastighetsteknik, nyinstallation, industri, Renovering Och Tillbyggnadsarbeten (ROT), säkerhets- och datoranläggningar (t ex inbrottslarm och lan). När du fullgjort din gymnasieutbildning är du direkt anställningsbar på en elfirma eller ett företag som sysslar med el. Efter din gymnasieutbildning är klar fortsätter du som anställd lärling i ytterligare ett år och sedan är du färdig elektriker. FÖR MER INFORMATION OM YRKET SE: Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY. VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50% av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). Du läser gymnasiegemensamma ämnen i en lärlingsklass på Bergagymnasiet.

10 EK EKONOMIPROGRAMMET 19 Högskoleförberedande EKONOMI- PROGRAMMET Du som läser ekonomiprogrammet vill kombinera teoretiska och praktiska studier. Bergagymnasiet har profilen diplomerad gymnasieekonom vilket innebär att du både är antagningsbar och anställningsbar efter slutförda studier. ANSTÄLLNINGSBAR Som Bergaekonom är du anställningsbar och kan alltså få arbete direkt efter du är färdig med studierna. På Bergagymnasiet visar vi vad ett arbete med ekonomi innebär i praktiken bland annat genom att: Du får starta och driva ett eget företag genom Ung företagsamhet. Du ges möjlighet till praktik inom juridik på advokatbyrå eller inom ekonomiföretag. Du går på studiebesök och lyssnar till gästföreläsningar under hela studietiden. ANTAGNINGSBAR Som Bergaekonom är du antagningsbar till högskola, universitet och yrkeshögskola efter slutförda studier och under studietiden får du: God träning i problemlösning genom att arbeta med projekt och praktikfall vilket är ett etablerat arbetssätt på universitet och högskolor. Kontakt med högskolor. Du går bland annat på föreläsning på institutionen för handelsrätt på Lunds universitet samt Ekonomiprogrammet på Högskolan Kristianstad. AKTIV GEMENSKAP För att du ska prestera på topp är det viktigt att du trivs ihop med dina lärare och klasskamrater. Därför satsar vi på Ekonomiprogrammet mycket på att skapa en vi-känsla. Något av det vi gör är: Studieresor till bland annat Stockholm Teambuilding i och utanför klassrummet med gemensamma aktiviteter för alla ekonomer på skolan såsom Kick Off och en årlig skidresa. VÄLJ PROGRAMFÖRDJUPNING Du läser både ekonomi och juridik på programmet. Ekonomer kan ha jobb inom reklam, försäljning, bank och redovisning, och som jurist kan du arbeta som advokat, åklagare eller domare. Vi studerar och arbetar med olika områden inom ekonomi och juridik för att du ska hitta det som intresserar just dig. Bergagymnasiet erbjuder inriktningen ekonomi och tre programfördjupningar: Ytterligare Ekonomi Fördjupning i Juridik Kombinerad Juridik och Ekonomi DIPLOMERING GENOM SAMARBETE MED NÄRINGSLIVET Skolan är certifierad att diplomera gymnasieekonomer, en utbildning utformad i samarbete med näringslivet. Vi arbetar bland annat med olika projekt, självständigt eller i grupp. Det som kännetecknar Ekonomiprogrammet på Bergagymnasiet är ett nära samarbete mellan lärarna som ger utbildningen en tydlig ekonomisk profil. Diplomeringen, som är frivillig, gör dig anställningsbar direkt efter gymnasiet, till exempel som ekonomiassistent. VAD TYCKER ELEVERNA? Gemenskapen och sammahållningen är viktig på ekonomiprogrammet, din skolgång börjar med läger, kick off och andra aktiviteter som gör att du trivs både med din klass och dina lärare. När jag började på Berga märkte jag genast stor skillnad, lärarna vet vem man är och man får en väldigt bra relation till dem. De hjälper mig att uppnå de mål jag har satt och stöttar mig för att få bästa reslutat. VÄLKOMMEN TILL EN UTBILDNING PÅ HEMMAPLAN! Anställningsbar med diplom!

11 FT FORDONS- & TRANSPORTPROGRAMMET 21 Yrkesutbildning & Lärlingsutbildning FORDONS- & TRANSPORT- PROGRAMMET En bra grundutbildning för dig som är tekniskt intresserad och som vill arbeta i ett serviceyrke. EN LJUS FRAMTID Fordonsverkstäder ställer allt högre krav på sina fordons mekaniker och deras utbildning, framförallt gäller detta elektronik som alltmer styr dagens fordon. Idag råder det stor efterfrågan på mekaniker och det betyder att framtiden för den som läser FT alltså är mycket ljus. Du kan efter slutförd utbildning välja att arbeta som mekaniker på olika märkes verkstäder. Efter några års erfarenhet kan utbildningen även leda till andra yrken inom fordonsbranschen t ex som tekniker, arbetsledare, besiktningsman, skadereglerare hos försäkringsbolag eller arbete som egen företagare. Din utbildning kan även ta dig till en karriär utomlands. AVANCERAD TEKNIK Dagens fordon utvecklas mot allt mer avancerad teknik. Kunskaper i bl a diagnosteknik, mätteknik och elektronik är av största vikt. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Under första året läser alla eleverna gemensamma kurser och väljer därefter inriktning inför årskurs 2 och 3. Då ingår också APL med praktik eller lärlingsutbildning på olika företag i branschen. VÄLJ MELLAN TVÅ INRIKTNINGAR På Bergagymnasiet kan du välja mellan Personbil eller Lastbil- och mobila maskiner. PERSONBIL (Yrkesutbildning) Väljer du inriktningen personbil får du färdigheter i felsökning, demonterings- och monteringsarbeten på personbilar och lättare fordon. Du kommer att få arbeta med elsystem och lära dig den moderna bilens elektronik och att använda avancerad mätutrustning. Ett annat område som du måste behärska är bränslesystemet med insprutningssystem, förbränningsteknik och avgasrening. Du får även goda kunskaper inom området kraftöverföring där du får lära dig hur automatiska och manuella växellådor, kopplingar och slutväxlar fungerar. LASTBIL- OCH MOBILA MASKINER (Lärlingsutbildning) Inriktningen Lastbil- och mobila maskiner ger utbildning för arbete med alla typer av mobila maskiner, allt från mindre grönytemaskiner som gräsklippare till stora maskiner som lastbilar, entreprenadmaskiner och skogs- och lantbruksmaskiner. Du får här arbeta med dieselmotorer och med pneumatiska och hydrauliska system, men du får även lära dig elektronik och svetsning. VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50% av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). BERGAGYMNASIET I TOPP ÅR EFTER ÅR Bergagymnasiets elever ligger i topp år efter år i tävlingar mot elever från andra skolor i landet inom t ex maskin- och lastbilsteknik. VÄLJ MELLAN TVÅ INRIKTNINGAR PERSONBIL Ger kunskap om felsökning, bilens elektronik, bränslesystem, hur växellådor fungerar med mera. LASTBIL- OCH MOBILA MASKINER Ger bland annat utbildning för arbete med tyngre maskiner som lastbilar, entreprenadmaskiner samt skogs- och lantbruksmaskiner. GODA KONTAKTER I BRANSCHEN!

12 HA HANDELS- & ADMINISTRATIONSPROGRAMMET 23 Yrkesprogram HANDELS- & ADMINISTRATIONS- PROGRAMMET Gillar du personliga möten och kontakter mellan människor? Här får du träna att möta människor och ge service på olika sätt. HA är valet för dig som vill arbeta med försäljning, marknadsföring, inköp och kundservice. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Under din utbildningstid får du praktisera dina teoretiska kunskaper på olika arbetsplatser efter egna val. Det innebär t ex att du under åk 3 bara har skolundervisning tre dagar per vecka och är ute i arbetslivet i två dagar. EN JÄTTEBRA START UT I ARBETSLIVET! BRED UTBILDNING I åk 3 får du också lära dig entreprenörskap i projekt - formen Ung Företagsamhet (UF) och är med på en Kick off. Tillsammans i grupp startar och driver man ett riktigt företag från grunden med; Affärsidé, framtagande av produkt, marknadsföring och försäljning av produkten. Ni väljer en rådgivare från branschen man valt, som hjälp i UF-arbetet och ni kan tjäna pengar på att driva ert företag under skoltid. Ni har också möjlighet att med ert företag tävla mot andra UF-företag och vinna priser. Du har kanske ännu inte bestämt om du vill arbeta direkt efter gymnasiet eller om du vill studera vidare. Men du vet att du vill jobba med handel och service. Då är Handels- och administrationsprogrammet (HA) absolut något för dig! Yrkesutgångarna från detta program är; Ledare i butik, butikssäljare, marknadsförare och egen företagare. Om du funderar på högskole- och universitetsstudier efter gymnasiet så har du möjlighet att läsa in de ämnen du behöver för att nå grundläggande behörighet. Således ett mycket flexibelt program med chans till både en yrkesutbildning och en högskole-/universitets förberedande utbildning. APL ÅK2 OCH ÅK3 På Handels- och administrationsprogrammet får du arbetsplatsförlagt lärande under två läsår. I åk 2 har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) en dag i veckan och i åk 3 har du två dagar i veckan under hela läsåret. Därmed får du mycket kontakt med arbetslivet under dina gymnasieår på Berga, med stora möjligheter till bra referenser och kontaktnät samt ofta ett jobb direkt efter din studentexamen. Du väljer APLplats i samråd med din APL-lärare. JOBB DIREKT! Det är många elever som får fortsatt arbete efter studenten genom sin APL-plats. Redan i åk 2 kan det finnas goda möjligheter, för elever på programmet, att få lite extra arbete t ex under helger och jullov/ sommarlov. I ditt gymnasiearbete i åk 3 har du möjlighet att fördjupa dina branschkunskaper i samverkan med din handledare på APL-platsen eller inom ditt UF-företag. Gymnasiearbetet ska visa på dina färdigheter från hela din utbildningstid. VAD TYCKER ELEVERNA? Brett program Stor chans till jobb efteråt Får mycket APL Bra handelskurser Kan bli högskolebehörig

13 IDROTTSGYMNASIET ÄR KNUTET TILL SAMTLIGA VÅRA PROGRAM BA / BF / EE / EK / FT / HA / RL / SA / TE / VO 25 IDROTTS- GYMNASIUM, NIU På Berga kan du kombinera dina gymnasiestudier med en nationell idrottsutbildning, NIU, i handboll eller bordtennis. Denna utbildning går att kombinera med samtliga våra program. Du som börjar hos oss på Bergagymnasiet kan välja att kombinera dina gymnasiestudier med en nationell idrottsutbildning i handboll eller bordtennis. NIU är en elitidrottsutbildning och respektive specialidrottsförbund kommer att vara involverat i uttagningen till utbildningarna. NIU utbildningen startar i årskurs 1 på Bergagymnasiet. INNEHÅLL OCH OMFATTNING NIU utbildningen går att kombinera med samtliga program. Under din studietid i NIU kommer du att läsa 400 poäng inom din idrott. Utbildningen pågår under hela din gymnasietid. NIU utbildningen består av såväl praktisk träning som teoretisk fördjupning och syftar till individuell utveckling inom din idrott. Möjlighet att ha handboll i mindre omfattning finns (200 poäng). ANTAGNINGSFÖRFARANDE Antagningen till bordtennis respektive handboll sker i samarbete med bordtennisförbundet respektive hand bollsförbundet. På Bergagymnasiets hemsida ligger länkar till ansökan för NIU (till respektive förbund). Sista ansökningsdag är 1 december. Därefter blir du kallad till en provträning. Du skall sedan söka nationellt program precis som vanligt. ANTAGNINGSKRAV För att du ska börja på NIU utbildningen krävs att du kommer in på ett gymnasieprogram. Därför är det klokt att söka flera programalternativ. FRÅGOR? KONTAKTA NIU I BORDTENNIS OCH HANDBOLL: BORDTENNIS: Idrottslärare Lisa Beltzén Jacobsson lisa.beltzen-jacobsson@eslov.se tel: HANDBOLL: Instruktör Kent Engdahl kent.engdahl@eslov.se tel:

14 IDROTTSGYMNASIET ÄR KNUTET TILL SAMTLIGA VÅRA PROGRAM BA / BF / EE / EK / FT / HA / RL / SA / TE / VO 27 FOTBOLLS- UTBILDNING På Bergagymnasiet kan du kombinera dina gymnasiestudier med vår fotbollsutbildning. Din fotbollsutbildning går att kombinera med samtliga våra program med undantag av Lärlingsutbildningarna. På Bergagymnasiet kan du välja att kombinera dina gymna siestudier med vår fotbollsutbildning. På fotbollsgymnasiet tränar du två pass i veckan. Träningen bedrivs i direkt anslutning till skolbyggnaden i vår oerhört fina fotbollshall på konstgräs alternativt utomhus på naturgräs eller konstgräs. Det finns även tillgång till gym i anslutning till våra idrottshallar. Din fotbollsutbildning startar i årskurs 1. INNEHÅLL OCH OMFATTNING Fotbollsutbildningen pågår under åk 1 och 2 och består av såväl praktisk träning som teoretisk fördjupning och syftar till individuell utveckling. ANTAGNINGSFÖRFARANDE Urvalet görs utifrån en uttagningsträning samt tidigare fotbollsmeriter. På Bergagymnasiets hemsida hittar du blankett för ansökan till vår fotbollsutbildning. Sista ansökningsdag är 15 februari. Blanketten för ansökan finns under fliken gymnasieantagning på vår hemsida. Ifylld blankett skickas sedan till Bergagymnasiet, Verkstadsvägen 1, Eslöv. ANTAGNINGSKRAV För att du ska börja på fotbollsutbildningen krävs att du kommer in på ett gymnasieprogram. Därför är det klokt att söka flera programalternativ. FRÅGOR? KONTAKTA MAX WESTERBERG Instruktör Max Westerberg max.westerberg@eslov.se

15 IM INTRODUKTIONSPROGRAMMEN 29 INTRODUKTIONS- PROGRAMMEN Här kan du gå om du saknar behörighet till nationella program Genom att gå ett av de fem olika introduktionsprogrammen kan du bli behörig till nationellt program, förberedas för arbetsmarknaden eller gå vidare till annan utbildning. PREPARANDUTBILDNING För dig som är studiemotiverad och snabbt ska bli behörig till ett nationellt program, antingen högskoleförberedande eller yrkesprogram. På preparandutbildningen går du högst ett år och utbildningen utformas för varje enskild elev. PROGRAMINRIKTAT INDIVIDUELLT VAL För dig som saknar behörighet till ett nationellt yrkesprogram men vet vilken yrkesutbildning du vill gå. För att antas måste du vara godkänd i svenska eller i svenska som andraspråk. Dessutom måste du vara godkänd i engelska eller matematik och i minst fyra andra ämnen till eller i engelska och matematik samt i tre ämnen till. Du följer programmet samtidigt som du läser de kurser som saknas för att bli behörig. YRKESINTRODUKTION För dig som saknar behörighet till ett yrkesprogram. Du får en yrkesinriktad utbildning och läser ett utvalt antal yrkeskurser samtidigt som du läser in grundskoleämnen för att bli behörig. INDIVIDUELLT ALTERNATIV För dig som ännu inte vet vilken utbildning du vill gå, kanske har svårt med motivationen och saknar behörighet till ett yrkesprogram. Denna utbildning kan leda vidare till yrkes introduktion. Utbildningen utformas individuellt och den kan innehålla både studier och praktik på en arbetsplats. SPRÅKINTRODUKTION För dig som nyligen anlänt till Sverige eller varit här en tid erbjuder Språkintroduktionsprogrammet en utbildning med tyngdpunkt i det svenska språket. Utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare till ett nationellt gymnasieprogram eller annan utbildning. Vi erbjuder en utbildning som tar hänsyn till varje enskild elevs behov.

16 RL RESTAURANG- & LIVSMEDELSPROGRAMMET 31 Yrkesprogram RESTAURANG- & LIVS- MEDELSPROGRAMMET Tycker du om att baka, laga mat och servera? Är du kreativ, gillar du tempo och puls? Tycker du om att möta människor och knyta nya kontakter? Då är detta en utbildning för dig. SERVICE, SAMARBETE OCH SOCIAL KOMPETENS: Tre viktiga ledord att ha med dig i din utbildning och sedan vidare ut i arbetslivet Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL), är en utbildning som ger dig stora möjligheter till jobb i en spännande framtidsbranch i Sverige eller utomlands. Första året hos oss lär du dig grunderna i bland annat bakning, matlagning och servering. Därefter väljer du en av våra två inriktningar och fortsätter att fördjupa dig i just det du tycker är intressant och vill jobba med. Du får både teoretiska och praktiska kunskaper och erfarenheter i ditt blivande yrkesval.. VÄLJ MELLAN TVÅ INRIKTNINGAR BAGERI OCH KONDITORI Här lär du dig att baka och tillaga det mesta inom bageri och konditori, så som vetebröd, matbröd, kakor, tårtor och konfektyr. Första året lär du dig grunderna för att i årskurs 2 och 3 fördjupa och bredda dina kunskaper i hantverket som bagare och konditor. Ditt yrkesval är bagare/konditor. KÖK OCH SERVERING I köket får du lära dig att tillaga god mat för olika tillfällen, festliga så väl som vardagliga, som klassisk matlagning och även en touch av det moderna. Du utvecklar dina sinnen och matlagningskonster likväl som att du får god råvarokunskap. Ditt yrkesval är kock/kallskänka. Inom servering får du lära dig konsten att bemöta och servera våra gäster i Restaurang No15, programmets egen restaurang där alla är välkomna. Här får du också mer kunskaper om drycker, grundläggande vinkunskap och barteknik. Ditt yrkesval är Servitris/ Servitör. Inför åk 3 väljer du profil och fördjupar dig i kök eller servering. PÅ RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAM- MET FÅR DU: Praktiska lektioner i en verklig miljö Utbildning i vår bageri/kök/restaurang No15, 3 dagar i veckan. Minst 15 veckor APL (Arbetsplatsförlagd lärande) förlag i åk 2 och åk. Möjlighet till långtidspraktik som även kan vara förlagd utomlands Goda möjligheter till arbete efter avslutad utbildning En yrkesutbildning till en bransch som verkligen söker dig. Möjlighet att läsa in de kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola, universitet och yrkeshögskola. VAD TYCKER ELEVERNA? Jag gillar detta program därför att det är mycket praktiskt arbete. Vi driver vår egen restaurang så man får en bra uppfattning om hur yrket är. Programmet har många bra praktikplatser som ger ett bra kontaktnät, när man sedan skall söka jobb efter gymnasiet. FRAMTIDSUTSIKTER: Du kan gå direkt ut på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Många av våra elever får jobb på sina praktikplatser. Du har stora möjligheter att jobba extra på lov och helger redan under din utbildning. Du kan studera vidare på t ex: -Restauranghögskolan i Grythyttan -YH-Bageri & konditori - gesällutbildning i Kristianstad och Göteborg. -Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad

17 SA SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET 33 Högskoleförberedande SAMHÄLLSVETENSKAPS- PROGRAMMET Du som går samhällsvetenskapsprogrammet förbereder dig för universitet och högskola. Bergagymnasiet har inriktningen Beteendevetenskap som lär dig tänka kritiskt och agera kreativt. FÖRBEREDELSE FÖR FORTSATTA STUDIER Efter tre år på samhällsvetenskapsprogrammet får du behörighet till utbildningar vid universitet eller högskola. Programmet vänder sig till dig som ser en framtid som t ex jurist, psykolog, statsvetare, ekonom, socionom, lärare, polis, journalist, samhällsplanerare, PR-konsult, informatör eller beteendevetare. VÄRLDEN UTANFÖR Detta är en utbildning som stimulerar till lusten att lära, aktivt söka svar på frågor och ger en bred allmänbildning. Redan i årskurs ett öppnar vi klassrummet mot världen utanför så att du får förståelse för sambanden mellan ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap. Under studietiden får du: Kontakt med universitet och högskola. Du gör studie besök och möter forskare, t ex på institutionen för psykologi vid Lunds Universitet. Kontakt med t ex politiker, företagare eller andra samhällsengagerade personer och lyssnar till gästföreläsare. Studieresor, t ex har vi besökt Sveriges riksdag och Tekniska museet i Stockholm. INRIKTNING BETEENDEVETENSKAP Inriktningen fokuserar på samspelet mellan människan och hennes omvärld, hur människan utvecklas och kom municerar och hur vi beter oss i grupp och som individer. I kurser som ledarskap och organisation, psykologi, sociologi och samhällskunskap får du både kunskaper i att leda och utveckla grupper och att motivera och inspirera individer. Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap är en utbildning för dig som är engagerad och nyfiken och vill arbeta med människor. PROGRAMFÖRDJUPNING Bergagymnasiet erbjuder inriktningen Beteendevetenskap och två programfördjupningar. BETEENDEVETENSKAP Här specialiserar du dig i ämnen som ökar din förståelse för samspelet mellan människan och hennes omvärld, individer och grupper. Dina kunskaper inom beteende vetenskap förstärks av presentationer, kampanjer, labora tioner, studiebesök och föreläsningar kopplade till univer sitet och arbetsliv. MEDIA Här läser du ett kurspaket med Fotografisk bild, Medie produktion och Journalistik, Reklam och Information. Du tränar journalistiskt skrivande och publicerar dina texter och bilder i skolans nättidning. Du får goda kun skaper inom medieområdet som förstärks av studiebesök (t ex Tekniska museets mediecenter Studion där vi provat på att göra nyheter och debattprogram i TV och radio). LEDORD Kännetecknande för Samhällsvetenskapsprogrammet på Bergagymnasiet är att hos oss arbetar du tillsammans med andra engagerade elever i en studiemiljö präglad av kritiskt tänkande och kreativitet och du möter lärare i nära samarbete med varandra. Arbetssättet bedrivs delvis i projekt, vilket medför att du utvecklar din sociala kompetens, din initiativförmåga och din förmåga att kommunicera.

18 TE TEKNIKPROGRAMMET 35 Högskoleförberedande TE KNIKPROGRAMMET På Bergagymnasiet kallar vi kallar vi Teknikprogrammet för Teknikerprogrammet. Teknikprogrammet har funnits i Eslöv sedan 1998, och drivs idag av tre ledord. Högskoleförberedande Entreprenörskap Anställningsbarhet Vårt program är framtaget i samarbete med det lokala näringslivet och grundades för 19 år sedan då med ett natur vetenskapligt program som grund. Dagens industri- och näringsliv utvecklas ständigt och det gäller också för morgondagens arbetsliv. Kraven på kom mande ledare och specialister blir helt andra än de krav som ställs idag. Därför har vi skapat denna utbildning som ger dig en mycket konkurrenskraftig plattform för både fortsatta studier och arbete. Dessutom har du som elev på detta program möjligheten att komplettera till Gymnasieingenjör. INGENJÖRSMÄSSIGT TÄNKANDE Målet är att ge dig ett ingenjörsmässigt tänkande och arbetssätt. Du får utveckla din förmåga att formulera problem, ställa upp hypoteser och föreslå lösningar, framför allt i de projekt som du kommer att arbeta med under den företagsförlagda delen av utbildningen, men även i enskilda ämnen på skolan. LEDARSKAP, ORGANISATION OCH ENTREPENÖR- SKAP TILLSAMMANS MED NÄRINGSLIVET Teknikprogrammet togs fram på initiativ av lokala företag och ett starkt önskemål från näringslivet var att vi ska arbeta med Teamwork, Ledarskap, Kommunikation, Samverkan och Social Kompetens vilket i hög grad präglar andan i utbildningen. Målet är att du skall utveckla din förmåga till ledarskap, men också att kunna jobba i grupp. Teknikprogrammet samarbetar idag med en mängd olika företag. INRIKTNING TEKNIKVETENSKAP Denna inriktning har vi valt för att ge dig bästa möjlighet att läsa vidare till ingenjör på högskola eller universitet men också för att ge dig en framtida grund till ledarroll inom ett tekniskt företag. BEHÖRIGHET TILL HÖGSKOLAN Efter avslutad utbildning uppfyller du kravet för examen på Teknikprogrammet (TE) och har därmed behörighet för vidare studier på högskola. Det finns ett stort antal högre tekniska utbildningar att välja på (ca 350). Vidare kan du bl a söka polisutbildning, då vi på Teknikprogrammet i Eslöv läser 100 poäng Historia istället för som brukligt 50 poäng. UTBILDNING I SAMARBETE MED FÖRETAG Under din utbildningstid kommer du att vara i kontakt med flera olika företag. Den företagsförlagda utbildningen omfattar tre perioder à fyra veckor dvs sammanlagt sextio dagar under 3 år. Genom företagen får du verkliga uppdrag som du och din grupp ska lösa och som sedan redovisas, både på företaget och i skolan. Många av företagen har en internationell verksamhet, vilket kräver goda kunskaper i engelska. HÖGA KRAV Det är inte skolklockan utan resultatet som räknas. Denna utbildning ställer höga krav på alla som deltar, elever, lärare och företag. SÖKVÄG TEKNIKPROGRAMMET Teknikprogrammet (TE) söker du som vanligt via gymnasieantagningen, senast den 15 februari. När du sen börjar din utbildning väljer du individuellt utökat utbildningspaket på 300 poäng som innehåller de kurser som ger Teknikprogrammet dess unika utformning. Har du några frågor kontakta vår Studie- och yrkesvägledare. TEKNIKCOLLEGE Bergagymnasiet blev certifierad utbildare inom teknikcollege Vi har valt ett Teknikcollege med profilen Entreprenörskap. ENTREPRENÖRSKAP Vad kommer det att innebära för dig som elev att du går på Teknikcollege Mitt i Skåne (TCMiS)? På TCMiS får du kontakt med senaste teknik, utveckling och entreprenörskap på olika sätt; t ex bjuder vi varje år in speciella föreläsare inom teknik och entreprenörskap personer som lyckats förverkliga sina drömmar. Vi bjöd in Jesko von Koenigsegg, som berättade om sin son Christian von Koenigsegg. Christian förverkligade sin dröm att bygga världens snabbaste serietillverkade sportbil. Vi har också lyssnat på Martin Valfisz mannen som tillsammans med sina kompisar startade företaget Massive Entertainment och skapade dataspelet World in Conflict. IKEAS grundare Ingvar Kamprad har berättat om sitt liv som entreprenör genom två nära medarbetare Anna Rosenqvist och Jörgen Svensson. Du kan vara med och bestämma vem som ska komma TCMiS BÄTTRE STUDIEMÖJLIGHETER Du kommer att ha mycket av din utbildning kopplat till de företag som vi samarbetar med. Du kommer också få lättare att få läsa fler gymnasiekurser om du vill. Du som ser dig som en framtida civilingenjör och har valt teknikprogram, kanske vill läsa någon extra kurs med praktisk inriktning. TCMiS BÄTTRE KONTAKT MED FÖRETAG TCMiS samarbetar med många olika företag. Några av dessa företag deltar i styrgruppen för TCMiS och kan därför vara med och påverka utbildningens innehåll och upplägg. Du kan därför vara säker på att utbildningen ger dig det du behöver i fortsatta studier och framtida arbete. Eftersom du får många kontakter med företag under din gymnasietid så finns stora möjligheter till arbete under lov om du vill. Läs mer på

19 VO VÅRD- & OMSORGSPROGRAMMET 37 Lärlingsutbildning VÅRD- & OMSORGS- PROGRAMMET På vår lärlingsutbildning lär du dig hur människor fungerar och vilka behov av vård och omsorg som vi människor kan ha. Utbildningen ger dig också kunskap om hur kroppen är uppbyggd och hur sjukdomar kan förebyggas och behandlas. Du studerar både på Bergagymnasiet och på en arbetsplats i nära anslutning till skolan. Växlingen mellan arbetsplatsen och skolan är utvecklande och ger dig stora möjligheter att få arbete direkt efter gymnasiet. VAD INNEBÄR LÄRLINGSUTBILDNING? Du erbjuds en alternativ väg att studera inom ett yrkesprogram. Du lär dig dina yrkesämnen på arbetsplatsen. Minst 50% av din utbildning förläggs till en eller flera arbetsplatser. Du studerar både på skolan (2 dagar) och arbetsplatsen (3 dagar). Du läser gymnasiegemensamma ämnen i en lärlingsklass på Bergagymnasiet. APL ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Minst halva studietiden förläggs till arbetsplatsen. Du gör din APL på olika arbetsplatser och får erfarenhet inom olika områden. Du får en handledare på arbetsplatsen och följer denne i arbetet. Det är hon/han som lär dig yrket. En yrkeslärare från skolan besöker dig och ansvarar för utbildningen. Hand ledarna är utbildade för sin uppgift via handledar utbildningen inom ramen för vård- och omsorgscollege. VARFÖR LÄRLINGSUTBILDNING? Du vet vad du vill bli i framtiden. Du vill lära dig ett yrke praktiskt i verkligheten. Du ökar dina chanser att få jobb direkt efter gymnasiet. Du får en yrkesutbildning och har samtidigt möjlighet att läsa in din högskolebehörighet. FRAMTIDSUTSIKTER Du kan gå direkt ut på arbetsmarknaden. Du har goda chanser att arbeta på lov och helger redan under utbildningen. Vård- och omsorgsprogrammet på Bergagymnasiet ger en utmärkt grund för vidare studier till bland annat sjuksköterska, fysioterapeut, socionom eller andra yrken inom vård och omsorg. VÅRD- & OMSORGSCOLLEGE Vård- och omsorgscollege (VO-College) innebär att utbildningsanordnare och arbetslivet samverkar. Vård- och omsorgsprogrammet på Bergagymnasiet är certifierat Vård- och omsorgscollege. Det innebär en modern och kvalitetssäkrad utbildning där du får kom petens att möta det senaste som händer inom ditt kommande verksamhetsområde. SOM ELEV PÅ VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE FÅR DU: nära koppling till ditt yrkesområde i form av kontaktarbetsplatser. möjlighet att läsa fler gymnasieämnen och gymnasiepoäng. samverkan med arbetslivet. möjlighet att vara med och påverka upplägg och innehåll. en modern utbildning som motsvarar arbetslivets krav. goda förutsättningar för arbete efter avslutad utbildning. god grund för vidare studier.

20 GYMNASIESÄRSKOLAN 39 GYMNASIE- SÄRSKOLAN Gymnasiesärskolan är en liten enhet som präglas av gemenskap och kamratskap. Här blir alla elever sedda, uppmärksammade och uppskattade. NATIONELLT PROGRAM HOTELL, RESTAURANG OCH BAGERI På Hotell-, Restaurang- och Bageriprogramet har vi som mål att eleverna efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta och verka i samhället. Kurserna i programmet är anpassade för att ge eleven en bra kunskapsbas inom olika områden. Efter avslutade studier finns möjlighet att arbeta inom dessa områden: Lokalvård inom både hotell och kök, Olika arbetsområden inom hotell som t.ex frukostservering, kök Inom restaurang och bageriverksamheten finns det många olika typer av arbetsområden, t.ex. caféer, kiosker, storkök, bagerier m.m. Kunskaperna eleverna tillgodogör sig på denna utbildning är även användbara i det privata livet. Vi har som målsättning att ha ett nära samarbete med näringslivet för att minska steget mellan skola och arbete. Utbildningen innefattar därför minst 22 veckor av arbetsplatsförlagt lärande. INDIVIDUELLT PROGRAM Det Individuella programmet är till för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. På det Individuella programmet har vi som mål att utbildningen ska ge eleverna kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt, samt för att kunna delta i samhällslivet. Eleverna läser ämnesområden istället för ämnen. På det Individuella programmet finns möjlighet att läsa vissa kurser från de nationella programmen. PROGRAMMET INNEHÅLLER DESSA ÄMNESOMRÅDEN Estetisk verksamhet Hem och konsumentkunskap Idrott och hälsa Natur och miljö Individ och samhälle Språk och kommunikation

21 INFÖR ANSÖKAN AV GYMNASIEUTBILDNING 41 Checklista Punkterna här visar en del av vad vi på Bergagymnasiet kan erbjuda dig, jämför gärna med andra gymnasieskolor! Brett utbud av program Möjlighet för eleverna att skaffa extra meritpoäng Sommarskola Idrottsutbud på hög nivå i välutrustade lokaler Behöriga och engagerade lärare Specialpedagoger på skolan som hittar möjligheter Nära samarbete med högskolor och universitet Internationella kontakter och projekt Bra förbindelser till och från skolan Skolsköterskor, kuratorer, skolläkare på skolan och tillgång till psykolog Heltidsanställda studie- och yrkesvägledare med bred kunskap om studier i Sverige och utomlands Certifierat Vård- och omsorgscollege Samarbete med många arbetsgivare och verksamheter Certifierat Teknik College för elever som vill läsa Industriteknik EK-program som leder till Diplomerad gymnasieekonom Byggprogram som är certifierat enligt BYNs krav Idrottsprogram med A-certifierat Fotbollsprogram Elitidrottsutbildningar NIU i bordtennis och handboll Elevsamverkan Alla elever blir sedda på Berga Värt att tänka på när du ansöker Ditt val av gymnasietutbildning är ett viktigt val. Det kan bli avgörande för dina möjligheter i framtiden. BEHÖRIG ELLER INTE? Om du har siktet inställt på att läsa vidare på universitet eller högskola efter gymnasiet är det viktigt att tänka på vilket gymnasie program du väljer. Ta därför gärna reda på vad som gäller för de utbildningar som du är intresserad av i framtiden. Väljer du ett teoretiskt program (SA, EK, TE) får du grundläggande högskolebehörighet, och kan dessutom utöka din behörighet genom egna val av kurser. Alla elever som går ett yrkesprogram har rätt att, som utökat program, läsa de kurser som krävs för grundläggande behörighet till högskoleutbildning. För närvarande är detta Svenska 2, Svenska 3 samt Engelska 6. Du kan få hjälp av studie- och yrkesvägledare och kan även hitta aktuell information på webben, till exempel på: SISTA ANSÖKNINGSDAG 15 FEBRUARI 2018 SÖK HÄR: Gymnasieantagningen Lund Tel: Mail: antag@lund.se Bergagymnasiet är en kommunal gymnasieskola. Våra utbildningar genomförs efter beslut av vår huvudman, nämnden för Gymnasie- och Vuxenutbildning i Eslöv.

22 KONTAKTUPPGIFTER 43 FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER! Bergagymnasiet RECEPTIONEN En bra och personlig dialog mellan elever, lärare, personal och hemmen är grunden för en bra skolmiljö. Har du några frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att kontakta oss. Öppet Vardagar 08:00 16:00 Besöksadress Bergagymnasiet, Verkstadsvägen 1, Eslöv Telefon Direkt eller kommunens växel E-post info.bergagymnasiet@eslov.se KALENDER OKT JAN 2 MAJ ÖPPET HUS KL INFORMATION TILL VETGIRIGA FÖRÄLDRAR KL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR OMVALET KL 17.O Hemsida Är du nyfiken på något eller några program och på skolan? Välkommen att skugga hos oss, kontakta receptionen.

23 SISTA ANSÖKNINGSDAG Sök här: 15 FEBRUARI

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt

POÄNGPLANER. Sid 1 Programstruktur. Sid 2-6 Högskoleförberedande program. Sid 7-14 Yrkesprogram. Sid 15 Övrigt POÄNGPLANER 2017-2018 Sid 1 Programstruktur Sid 2-6 Högskoleförberedande program Sid 7-14 Yrkesprogram Sid 15 Övrigt Postadress Telefon E-post Webbadress Mora gymnasium 0250-260 00 vx gymnasieforvaltningen@mora.se

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna:

Gymnasieskolan 2011. De viktigaste förändringarna: 1 (5) BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Förvaltningskontoret Gymnasieskolan 2011 Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Syftet är bl.a. att fler elever ska nå målen och att du som elev ska vara bättre rustad för

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING!

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING! 1 2016 2017 HÄR SATSAS DET PÅ ER UTBILDNING! Hösten 2016 påbörjas byggnationen av en helt ny och modern skola som beräknas vara färdigt 2018. Det betyder alltså att ni som börjar på Bergagymnasiet läsåret

Läs mer

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS

EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS EN VERKSAMHET TVÅ KOMMUNER TRE HUS Birger Nils Magnus Program i Trollhättan och Vänersborg EKONOMIPROGRAMMET ESTETISKA PROGRAMMET (Mu) NATURVETENSKAPSPROGRAMMET SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET TEKNIKPROGRAMMET

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Varför Bergagymnasiet? 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Prova

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9

INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 ATT VÄLJA INFORMATION INFÖR GYMNASIEVALET ÅK 9 Nu står du som går i nian inför ett stort och viktigt val som du behöver tänka igenom ordentligt. Du ska välja gymnasieprogram! Varje dag gör du olika val

Läs mer

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är:

Gymnasieskolan. De 6 högskoleförberedande programmen är: De 12 yrkesprogrammen är: Gymnasieskolan Gymnasieskolan består av 18 program. De 18 nationella programmen har totalt 60 olika inriktningar. Det finns två olika sorter program - högskoleförberedande program och yrkesprogram. De

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2017 2018 Utbildningar på hemmaplan #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 SVK Sista-veckan-kommitén 8 9 Den nya skolan 10 Gymnasieprogrammet

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Betyg, meritvärde och urval Lägg

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Varför Bergagymnasiet? 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Prova

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018!

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRÄLDRAINFORMATION 2018! HEJ! VÅR VISION: EN DRÖMFABRIK DÄR ALLA VÄXER OCH KÄNNER FRAMTIDSLUST SNABBFAKTA OM KUNSKAPSFÖRBUNDET: Bildades 2013 av Trollhättans stad och Vänersborgs kommun

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR

MÖJLIGHET Läs grundläggande behörighet för högskolestudier! [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR Milnergymnasiet [VO] VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FRISÖR [HV] HANTVERKSPROGRAMMET FLORIST Gör verklighet av dina framtidsdrömmar! Gymnasietiden är en spännande och viktig del i

Läs mer

Selma Lagerlöfgymnasiet

Selma Lagerlöfgymnasiet Selma Lagerlöfgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Handel- och administrationsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Restaurang- och livsmedelsprogrammet Introduktionsprogrammet Barn- och fritidsprogrammet,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! VÄLKOMMEN TILL BIRGITTASKOLAN! På Birgittaskolan händer allt och lite till! Birgittaskolan är en skola där du blir sedd och får möjlighet att utvecklas. Under din tid på skolan kommer du att lära känna

Läs mer

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014

VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 VÄLLKOMNA TILL INFORMATIONSKVÄLL INFÖR GYMNASIEVALET 2014 Yaara Robinson Studie- och yrkesvägledare yaara.robinson@uppsala.se 073-4321607 Gymnasieskolan Läser i kurser som räknas i poäng 1 poäng = 1 lektion

Läs mer

Välkomna till information om gymnasievalet

Välkomna till information om gymnasievalet SIDAN 1 Välkomna till information om gymnasievalet Måna Barsch Studie- och yrkesvägledare 508 15 613 eller 076-12 15 613 mana.barsch@stockholm.se Program för informationen Ny gymnasieskola HT 2011 Yrkesprogram

Läs mer

Välkommen till. gymnasieinformation!

Välkommen till. gymnasieinformation! Välkommen till gymnasieinformation! Gymnasieskolan Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen

1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet. 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 1. Vad händer i år? 2. Skolsystemet 3. Vilka gymnasieprogram finns det? 4. Hur är programmen uppbyggda? 5. Två typer av gymnasieexamen 6. Vad krävs för att komma in på gymnasiet? 7. Var finns informationen?

Läs mer

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET

#GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET 1 2015 2016 Skolan mitt i Skåne #GLÄDJE #GEMENSKAP #NÄRHET MER ÄN EN GYMNASIEUTBILDNING 03 Innehåll Därför Bergagymnasiet 4 5 Elevkåren 6 7 Bergaambassadörerna 8 9 SVK Sista-veckan-kommitén 10 11 Sambatåget

Läs mer

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning

Gymnasieinformation. Studie- och yrkesvägledning Gymnasieinformation Studie- och yrkesvägledning Det svenska skolsystemet Illustration: Skolverket Vad påverkar ett val? Föräldrar Vänner Intresse Betyg Trender Kunskap om alternativ Kort- eller långsiktigt

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637

Mina uppgifter. Martina Håkansson. Studie- och yrkesvägledare. Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Gymnasievalet Mina uppgifter Martina Håkansson Studie- och yrkesvägledare Martina.hakansson@staffanstorp.se Tfn: 046-251637 Måndag 08.00-14 Tisdag 08.00-15 Onsdag 08.00-16.30 Tider gymnasievalet Hösten:

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Välkommen på. gymnasieinformation!

Välkommen på. gymnasieinformation! Välkommen på gymnasieinformation! Gymnasiet Består av 18 olika program - 12 yrkesprogram - 6 högskoleförberedande program Olika behörighetskrav - beroende på vilket program du söker till Gymnasieexamen

Läs mer

Information inför gymnasievalet 2017

Information inför gymnasievalet 2017 Information inför gymnasievalet 2017 Det finns 18 nationella gymnasieprogram. Av de är 12 yrkesprogram och 6 är högskoleförberedande program. Alla nationella program är 3-åriga. Det finns också 5 olika

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-81-3 Beställningsnummer:

Läs mer

Sammanfattning Gy 2011

Sammanfattning Gy 2011 Sammanfattning Gy 2011 Likriktning (lokala kurser/inriktningar och specialutformning försvinner) Förändrad programstruktur (Yrkes- och Högskoleförberedande program) Mer tid för yrkesämnen på yrkesprogram

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN Det finns 18 nationella program med 60 inriktningar 12 yrkesprogram Kan erbjudas som lärlingsutbildning 6 högskoleförberedande program + Flygteknikprogrammet IB International Baccalaureate

Läs mer

Svar till elevarbetsfoldern:

Svar till elevarbetsfoldern: Svar till elevarbetsfoldern: 1 1.Hur många nationella program finns det inom gymnasieskolan? Hur många är yrkesprogram och hur många är högskoleförberedande program? Det finns 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande

Läs mer

Gymnasiereformen i korthet

Gymnasiereformen i korthet En ny gymnasieskola Gymnasiereformen i korthet Hösten 2011 startar en ny gymnasieskola. Det är en skola med fokus på kunskap och kvalitet för att fler elever ska nå målen och därmed de kunskaper som krävs

Läs mer

Programplaner och annan viktig information

Programplaner och annan viktig information Programplaner och annan viktig information Fridegårdsgymnasiet presenterar i den här broschyren våra programplaner och annan viktig information som förklarar hur programmen är uppbyggda. Hösten 2011 görs

Läs mer

Gymnasieinformation 2013

Gymnasieinformation 2013 Gymnasieinformation 2013 SYV-Kalendarium HT-2012 Kommunala gymnasieskolor - presentation i aulan (september) SYV - gymnasieinformation klassvis (september) PRAO vecka 40 Enskilda vägledningssamtal inbokade

Läs mer

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar

Dagens innehåll. Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Dagens innehåll Gymnasieprogrammen och behörigheter Poängplaner Meritvärde Gyantagningen Viktiga datum Stöd från skolan Vägar efter gymnasiet Länkar Hur många av er jobbar med det ni pluggade på gymnasiet?

Läs mer

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet.

Ledarskap Nya BF är en bred utbildning som både kan leda till jobb direkt efter gymnasiet och göra dig rustad för högskola och universitet. LEDARSKAP NYA BF Ledarskap Nya BF är programmet för dig som vill arbeta med människor i alla åldrar. Programmet ger dig möjlighet att ta yrkesexamen, vilket innebär att du har de kunskaper som behövs för

Läs mer

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013

Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 Valet till Gymnasieskolan - en ny gymnasieskola från och med hösten 2011 Föräldramöte 15 oktober 2013 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Sista ansökningsdag i

Läs mer

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar

Vägledningscentrum. Gymnasieinformation till elever och föräldrar Vägledningscentrum Gymnasieinformation till elever och föräldrar De viktigaste förändringarna Högre behörighetskrav till gymnasieskolan Valfriheten stramas upp Nya program och förändrad programstruktur

Läs mer

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare

Gymnasieskolan. En presentation av gymnasieskolan och dess program. En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Gymnasieskolan En presentation av gymnasieskolan och dess program En presentation skapad år 2012 av Jeanette Pettersson, studie - och yrkesvägledare Dagens Gymnasieskola består av 18 olika program indelade

Läs mer

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

VALKOMMEN. Samhällsvetenskapsprogrammet MEDIER, INFORMATION OCH KOMMUNIKATION PROGRAM 2017/ 2018 Känner du till Odenplansgymnasiet sedan tidigare? Skolan grundades 2012 och ligger på Surbrunnsgatan 66 vid Odenplan. Vi är en förhållandevis liten skola med drygt 200 elever, vilket

Läs mer

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram

Åk 9. 5 Introduktions program. 18 Nationella program. Preparandutbildning. 6 Högskoleförberedande program. 12 Yrkesprogram Gymnasieval Åk 9 18 Nationella program 5 Introduktions program 6 Högskoleförberedande program Högskoleexamen 12 Yrkesprogram Yrkesexamen Preparandutbildning Programinriktat individuellt val Yrkesintroduktion

Läs mer

Yrkesutbildningar som ger framtidsmöjligheter 1

Yrkesutbildningar som ger framtidsmöjligheter 1 Yrkesutbildningar som ger framtidsmöjligheter 1 Välkommen till den lilla skolan med de oväntat stora möjligheterna! I nära 30 år har vi på Krokslättsgymnasiet utbildat ungdomar till yrken som leder till

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015

Gymnasievalet 2017 Tremedia 2015 Gymnasievalet 2017 2015 Studie och yrkesvägledare Alicja Sjölund Studie och yrkesvägledare Måndag, Tisdag, Torsdag, Fredag Tfn. 0850822707 Alicja.sjolund@stockholm.se Gymnasieskolan 18 nationella program

Läs mer

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare

Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Välkomna! Tina Löf Studie-och yrkesvägledare Kristina.lof@stockholm.se 1 GYMNASIEINFORMATION 2016-2017 Studie-och yrkesvägledning i årskurs 9 Gymnasieprogrammen Specialvarianter Betyg, meritvärde och urval

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav

Gymnasieskolan. 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav Gymnasieskolan 3 år frivillig skolform 18 nationella program 60 inriktningar Antagningskrav De 6 högskoleförberedande nationella programmen EK - Ekonomi - Juridik - Ekonomi SA - Samhällsvetenskap - Beteendevetenskap

Läs mer

VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats

VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats VILL DU borja jobba direkt OCH ANDA TA STUDENTEN? Lärlingsutbildningen på Vipan halva tiden på en arbetsplats PA larlings utbildningen far du: ta ett vuxenansvar värdefull arbetslivserfarenhet praktisk

Läs mer

Allt om gymnasieskolan

Allt om gymnasieskolan Allt om gymnasieskolan 2015 Detta är gymnasieskolan 18 nationella program - 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar 2.500 poäng 2 Yrkesprogram Barn- och fritidsprogrammet

Läs mer

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll

VÄLKOMMEN. till Gymnasieinformationen 24 november. Frejaskolan Julia Kjäll VÄLKOMMEN till Gymnasieinformationen 24 november Frejaskolan Julia Kjäll Viktigt att veta 18 nationella program (totalt 60 inriktningar) + Introduktionsprogram (5 program) + Särskilda varianter Ämnen och

Läs mer

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8

Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Välkomna till lektion med studie- och yrkesvägledare 2013/ 2014. Studie och yrkesvägledning för årskurs 8 Östra skolområdet Vilka bitar är viktiga inför årskurs 9? 1 Studie och yrkes vägledning, SYV Vägen

Läs mer

GYMNASIET Vad innebär det?

GYMNASIET Vad innebär det? GYMNASIET Vad innebär det? LINKÖPINGS KOMMUN 13/14 5 st Kommunala gymnasieskolor 11 st Fristående gymnasieskolor 2 st Landstingets gymnasieskolor Läsåret 12/13 årskurs 9 = 72 st Kommunal skola: 53 st Friskola:

Läs mer

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet

Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Program och inriktningar på Sannarpsgymnasiet Barn- och fritidsprogrammet Inriktningar - fritid och hälsa samt pedagogiskt arbete Ekonomiprogrammet Inriktningar - ekonomi samt juridik IB-programmet - International

Läs mer

programväljaren.se 1

programväljaren.se 1 programväljaren.se 1 Gymnasiskolans mål är att eleverna: Tar en gymnasieexamen Är väl förberedda för arbete/vidare studier Tar ansvar och blir goda samhällsmedborgare Har en beredskap för livslångt lärande

Läs mer

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Leder till jobb inom ett socialt arbete Vi älskar att arbeta med människor BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET Vill du jobba med människor? Kanske som väktare, personlig assistent, stöd i boende, daglig verksamhet

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2017-06-01 UBN-2017-1447 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/19 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Härjedalens Gymnasium presenterar

Härjedalens Gymnasium presenterar Härjedalens Gymnasium presenterar Högskoleförberedande program 2015-04-29 Härjedalens gymnasium... ligger i Sveg och vi ger från hösten 2016 sju nationella program. Vi har närmare 200 elever och vi erbjuder

Läs mer

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas.

Introduktionsprogram fem olika inriktningar beroende på vilka betyg som saknas. Gymnasieprogram Alla yrkesprogram leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja extra kurser för att studera vidare

Läs mer

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E

Nationellt och. Fyrisskolans gymnasiesärskola. Individuellt program Fyris E Nationellt och Fyrisskolans gymnasiesärskola Individuellt program Fyris E Om gymnasiesärskolan I gymnasiesärskolan får eleverna en god grund för att studera vidare och för att kunna delta aktivt i samhällslivet.

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

Att tänka på inför ditt gymnasieval

Att tänka på inför ditt gymnasieval Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 Vägen till att välja gymnasieprogram

Läs mer

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning

Eda Gymnasieskola. - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning Eda Gymnasieskola - en modern skola i tiden - www.eda.se/utbildning 2 Eda Gymnasieskola Eda Gymnasieskola erbjuder följande: Restaurang- och livsmedelsprogrammet Hotell- och turismprogrammet Industritekniska

Läs mer

Hantverksprogrammet Frisör

Hantverksprogrammet Frisör Hantverksprogrammet Frisör Drömmer du om att bli frisör? Är du intresserad av mode och trender? Gillar du att arbeta med färg och form? Tycker du om att möta människor? Utbildningen ger dig grundläggande

Läs mer

2. VÄGEN TILL GYMNASIET

2. VÄGEN TILL GYMNASIET GYMNASIEVALET 2019 M A R I E H A L V A R S S O N S T U D I E - O C H Y R K E S V Ä G L E D A R E S Y V @ M A R G A R E T H A S K O L A N. S E 018 7 2 7 1 3 6 7 2. VÄGEN TILL GYMNASIET Gymnasiekatalogen

Läs mer

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052

Beslutsunderlag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2013-01-21, 4, GoV 2013.0052 Förvaltning Anders Gabell GoV.2013.0052 2013-02-20 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Program och inriktningar på Bergagymnasiet Höstterminen 2013 Ärendebeskrivning Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Välkommen till Lärlingsprogrammet

Välkommen till Lärlingsprogrammet Välkommen till Motala I Motala bor drygt 42 000 personer. Motala ligger i den västra delen av Östergötland. Här finns sedan länge ett expansivt näringsliv som till stor del utgörs av tillverkningsindustri.

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2017 Välkommen till information inför gymnasievalet 2017 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan Det finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program.

Gymnasieinformation. Gymnasiegemensamma ämnen: ämnen som ingår på alla program. Gymnasieinformation Gymnasieskolan GY11: Programmen är uppdelade på 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program. På yrkesprogrammen utbildar man sig mot ett yrke eller yrkesområde. På de högskoleförberedande

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Erik Ojala Datum 2018-03-27 Diarienummer UBN-2018-1884 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2018/2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN

DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN DETTA ÄR GYMNASIESKOLAN 18 nationella program 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program Programmen omfattar 2.500 poäng 1 DETTA ÄR ETT YRKES Gymnasiegemensamma ämnen, 600 p Engelska,

Läs mer

Gymnasieinformation Vårdnadshavare

Gymnasieinformation Vårdnadshavare Gymnasieinformation Vårdnadshavare VEM VÄLJER? Du? Betygen Kompisar Resväg VEM VÄLJER? Föreställningar om yrket Föräldrar Kompisar Landskrona Intressen Du Lund Reklambudskap Prognoser Syskon Framtida arbete

Läs mer

Gymnasieansökan 2013

Gymnasieansökan 2013 Gymnasieansökan 2013 Yrkesprogram Yrkesprogrammen ska hålla hög kvalitet och leda till skicklighet i yrket ( anställningsbarhet ) * Högskoleförberedande program Ska vara en bra förberedelse för studier

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Gymnasieinformation 2012

Gymnasieinformation 2012 Gymnasieinformation 2012 Vad/vilka påverkar elevens val? Vänner Föräldrar Syskon Könsroller Bostadsort Vart utbildningen finns Studievägledare Betyg Arbetsmarknad Intressen Förutsättningar Lärare Massmedia

Läs mer

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se

VIRGINSKA SKOLAN. www.orebro.se VIRGINSKA SKOLAN På Virginska skolan finns följande program Hantverksprogrammet HV Hotell- och turismprogrammet HT Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL Vård- och omsorgsprogrammet VO För att spetsa

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2015 Välkommen till information inför gymnasievalet 2015 Kvällens punkter Gymnasieprogrammen och dess behörigheter Betygsvärden Ansökan och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram och dom har sammanlagt

Läs mer

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i byggnation och anläggning vid till exempel nyproduktion, ombyggnad och renovering.

Läs mer

Anvisningar för lokala programråd

Anvisningar för lokala programråd Anvisningar för lokala programråd Antagna av Direktionen 2017-12-07 56 2 (5) Inledning 2 Lokala programråd för yrkesprogram 2 Högskoleråd 3 Lokalt programråd för introduktionsprogrammet 4 Lokalt programråd

Läs mer

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning.

Gymnasieutbildning. Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Gymnasieval Gymnasieutbildning Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en treårig gymnasieutbildning. Till gymnasieutbildningen räknas gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Gymnasieskolan

Läs mer

Gymnasieinformation. Vilka förutsättningar? Hur klarar du grundskolan Hur klarar du dina fritidsaktiviteter Hur utnyttjar du dina resurser

Gymnasieinformation. Vilka förutsättningar? Hur klarar du grundskolan Hur klarar du dina fritidsaktiviteter Hur utnyttjar du dina resurser Gymnasieinformation Vad tycker du om att göra? Intressen Fritidssysselsättning Favoritämnen Starka sidor Hur mycket vill du satsa? Studera efter gymnasiet Studera på annan ort Program med mycket teori

Läs mer

Programplaner det här läser du

Programplaner det här läser du Programplaner det här läser du Nu kommer vi till det verkligt intressanta: vad är det egentligen du läser på de olika programmen? I grundskolan har du fått läsa i stort sett samma ämnen som alla andra,

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2017-03-29 UBN-2017-1447 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18

Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 UTBIDNINGSFÖRVATNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Erik Ojala 2016-10-16 UBN-2016-2506 Utbildningsnämnden Utbud gymnasieskolan och gymnasiesärskolan för läsåret 2017/18 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

HALMSTAD GYMNASIESKOLA

HALMSTAD GYMNASIESKOLA UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Hotell- och turismprogrammet Hotell och konferens Barn- och fritidsprogrammet Pedagogiskt arbete Restaurang och livsmedelsprogrammet Kök och servering Bageri och konditori Handels-

Läs mer

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018

Välkommen. till. information inför gymnasievalet 2018 Välkommen till information inför gymnasievalet 2018 Gymnasieprogrammen och deras behörigheter och utformning Betygsvärden- uträkning Ansökningsförfarande och tidsplan De finns 18 nationella gymnasieprogram

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Högskoleförberedande Samhällsvetenskapsprogrammet Inriktningar Beteendevetenskap Medier, information och kommunikation Samhällsvetenskap Jag valde PB för att det är en så pass öppen skola. Det är en behaglig

Läs mer

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi

Programstruktur Ekonomiprogrammet Ekonomi Ekonomi På görs flera studiebesök på lokala företag och domstolar och du får möjlighet att lyssna till intressanta föreläsare! Du som söker EKONOMIPROGRAMMET väljer en studieförberedande utbildning inom

Läs mer

Välkomna till information om gymnasiet!

Välkomna till information om gymnasiet! Välkomna till information om gymnasiet! Studie- och yrkesvägledning Vår profession är inom vägledning och information. Vägledning handlar om att stödja eleven i att utforska, identifiera och formulera

Läs mer