INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017"

Transkript

1 INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE SUSAN PHILIPSZ / LOST IN SPACE 22 FEBRUARI - 7 MAJ 2017

2 SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser frågeställningar från samtiden. Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Våra utställningar ger er möjlighet att arbeta enligt skolans läroplan och mål inom en rad olika ämnen. Häftet du håller i din hand är ett inspirationsmaterial för dig som lärare. Det här materialet är tänkt att skapa vägar in i konsten genom att presentera frågeställningar och aktiviteter du kan använda dig av. Sista sidan på häftet kan du kopiera till dina elever som stöd vid tolkningsövningar i utställningen. Vi hoppas att få se dig och dina elever på plats i konsthallen! Följ med på en skolvisning Bonniers Konsthall erbjuder kostnadsfria visningar till och med åk 3 på gymnasiet, samt för SFI-klasser. Visningens längd är ca 30 minuter, och anpassas efter gruppens förkunskaper och ålder. Max antal deltagare 25 pers/grupp. Vi rekommenderar dock att hålla grupperna mindre för att få möjlighet till ett fördjupat samtal. Det går jättebra att dela upp klassen i två grupper och boka två visningar efter varandra. Fri entré Sedan 5 februari 2015 är det alltid fri entré för alla till Bonniers Konsthall. Konsthallsvärdar Våra skolvisningar hålls av våra konsthallsvärdar. Alla värdar är verksamma konstnärer eller konstvetare och ger en unik infallsvinkel på våra utställningar. Elevernas egna kommentarer och tankar är en viktig del av visningen, där mötet och samtalet kring konst får en central roll. Öppettider och bokning Konsthallens öppettider är onsdag kl 12-20, torsdag-söndag kl För bokning och information vänligen kontakta Sara Källsner på (mån-fre kl 9-17) eller mejla oss på visning@bonnierskonsthall.se. Ni kan även använda vårt bokningsformulär på: Inför ditt besök Berätta gärna för oss om det är något ni vill att vi tar hänsyn till eller vill att vi tar upp under ert besök. Konsthallens värdar hjälper till att hålla rätt på alla besökare, men lärare har ett huvudansvar för de elever de har med sig. Innan besöket kan man som lärare gärna uppmärksamma eleverna på att man inte får röra konstverken. Vi har tyvärr ingen matsäcksrum i konsthallen. Hitta hit Bonniers Konsthall Torsgatan 19 T-S:t Eriksplan Buss 3, 4, 70, 72 och 77 stannar vid S:t Eriksplan Promenadavstånd från Karlberg station (900m).

3 TIPS FÖR LÄRARE Läs på innan ni besöker konsthallen Vid första besöket på en konsthall kan det vara svårt för eleverna att sortera bland alla nya och kanske främmande intryck. Skapa ett ramverk genom att läsa på om konsthallen, utställningen och konstnärerna tillsammans i klassen för att förbereda för alla nya intryck. Föd idéer Använd öppna frågor som uppmuntrar till reflektion och egna tolkningar och låt diskussionen leva sitt eget liv. Att försöka hitta en slutgiltig förklaring begränsar verket, använd verk och reflektioner som katalysatorer för ytterligare diskussion. Börja gärna med enkla och konkreta frågor kring verket för att sedan fördjupa frågeställningarna. Tänk på att ta till vara på barnens kommentarer och uppmuntra dem att utveckla sina reflektioner kring verket. Påminn om att konsten väcker känslor och funderingar Konsten kan göra att vi ifrågasätter världen runt oss och att vi får lättare att förstå olika sociala fenomen. Hur man upplever konst är något mycket individuellt. Alla kan inte, och behöver inte, tycka om alla verk. Påminn gärna eleverna om att även om ett verk inte väcker gillande så kanske det skapar känslor och funderingar som är värdefulla.

4 Fånga upp interna diskussioner Många intressanta funderingar och tolkningar viskas ofta mellan elever - plocka upp dessa diskussioner! Vill de inte dela med sig inför klassen kanske de kan anförtro sig till dig som lärare och på så vis uppmuntras i sitt reflekterande. Det kan kännas mindre läskigt att dela med sig av sina tankar och idéer i en stor grupp när man först har fått testa dem i ett mindre sammanhang. Dela upp i grupper Mindre grupper skapar större trygghet för både elever och lärare att dela med sig av sina personliga tankar och känslor. Har ni möjlighet så kom gärna med en halv klass per visning eller fördela klassen på två lärare. Återvänd gärna till samma utställning och diskutera den på nytt. Det kan vara svårt att skapa sig en uppfattning om en utställning och ett konstverk vid första anblick om man inte är en van konsthallsbesökare. En utställning kan växa och man kan få en annorlunda upplevelse när man ser om en utställning flera gånger. Reflektera över hur upplevelsen av verken och utställningen förändras. En trygg miljö skapar även en trygghet för tolkning och reflektion. Ta god tid på er och använd gärna informationsmaterial som finns på konsthallen I utställningen kan elever och lärare låta diskussioner och tolkningar ta omvägar genom grundliga samtal om de olika verken. Våra verkskyltar är en utmärkt ingång till konstverken. I vår utställningsfolder kan ni läsa intervjuer med konstnärer och annat som relaterar till utställningen.

5 LOST IN SPACE SUSAN PHILIPSZ Bonniers Konsthall presenterar Lost in Space, en separatutställning med den prisbelönade konstnären Susan Philipsz. Susan Philipsz är ursprungligen skulptör och har valt ljud som sitt primära arbetsmaterial. Hon är internationellt mycket uppmärksammad för sina rumsliga ljudinstallationer som kretsar kring teman som förlust, längtan och hopp. Under två decennier har Susan Philipsz utforskat ljudets skulpturala och själsliga sidor. Genom att använda inspelningar av instrument och sin egen röst skapar hon omslutande ljudarkitekturer som på olika sätt framkallar en akut uppmärksamhet inför den omgivande miljön. Styckena hon väljer kommer från olika tider och platser, allt från engelska 1500-talsballader till opera, filmmusik och vidare till David Bowies Susan Philipsz, foto: Petter Cohen. Ziggy Stardust. Hennes ljudinstallationer letar sig ofta ut från konstinstitutionen och tar plats i det offentliga rummet. Järnvägsstationer, kyrkogårdar, broar och vattendrag har varit återkommande platser. För Bonniers Konsthall har Susan Philipsz gjort ett nytt platsspecifikt verk, där hon valt rymdoperan Aniara som utgångspunkt. Installationen är den första där Susan Philipsz även använder sig av film. Harry Martinssons berättelse Aniara från 1956 fortsätter att vara lika aktuellt idag som när den skrevs. Handlingen utspelar sig på den enorma rymdfarkosten Aniara, som ska transportera 8000 människor från jorden till Mars och Venus, eftersom jorden skadats av miljöförstöring och kärnvapenkrig. Under färden förlorar Aniara sin kurs och fortsätter ut ur vårt solsystem och in i det okända. Vi får följa människorna som är fångna ombord på Aniara och hur de tvingas leva med insikten om att ingen räddning är möjlig. Operans tonsättare Karl-Birger Blomdahl är den främste modernisten i svensk musikhistoria och 2016 firades hans 100-årsjubileum. I hans händer blev Aniara den första operan som fick inslag av elektronisk musik, tillsammans med jazz, cabaret, psalmsång och 12-tonsmusik. Susan Philipsz är född 1965 i Glasgow i Skottland och hon bor och verkar i Berlin fick Susan Philipsz det prestigefyllda Turnerpriset och hon finns representerad i samlingar som MoMA i New York, Tate Britain och Guggenheim Museum.

6 A SINGLE VOICE A Single Voice är ett nytt verk av Susan Philipsz, där konstnären låtit sig inspireras av tonsättaren Karl-Birger Blomdahls rymdopera Aniara. I verket har hon separerat förstaviolinstämman i operan och spelat in den ton för ton. Varje ton har fått sin egen högtalare och i utställningsrummen är de utspridda för att skapa en rumslighet där besökaren upplever sig som omsluten av ljudet. Installationen innehåller även en film som fångar en ensam violinist som väntar på en signal, och kameran rör sig runt henne. Det här är första gången Susan Philipsz jobbar med filmmediet. Som barn såg Susan Philipsz science fiction-serier på TV och sedan dess har hon intresserat sig för rymden. Just rymden och radiokommunikation över långa avstånd har återkommit i flera av hennes verk. I Aniaras inledning hörs en ensam violin spela tonen C. När Karl-Birger Blomdahl skrev operan baserade han just den här första sekvensen på morsekod för Aniara SOS Aniara. I Philipsz studio i Berlin görs det tidskrävande arbetet med att spela in stråkarna ton för ton som sedan sättas samman till en helhet i utställningsrummen. Genom att isolera särskilda stämmor utforskar Susan Philipsz de skulpturala och själsliga sidorna som finns i musiken. Filmen, som är en del av A Single Voice, spelades in på Filmhuset i Stockholm i november Här skapades en scenografi med cirkulära mönster och rörelser mot svart bakgrund, med inspiration från rymden. Under inspelningen rörde sig kameran runt den centralt placerade violinisten och fångade även upp ljussättningen som ska likna planeter. Vad är det för signaler violinisten väntar på? Möter vi violinisten under ett konsertframförande? Eller under en ljudinspelning? Eller något helt annat? Situationen som violinisten befinner sig i bär på flera dubbelheter. Blomdahls opera Aniara är en bearbetning av Harry Martinsons bok med samma namn från Påverkad av tidens rymdrustning och kärnvapensprängningar skrev Martinson historien om rymdfarkosten Aniara.

7 RADIO STAR Människans försök att erövra rymden under 1960-talet ledde till många nya upptäckter. I Radio Star har Susan Philipsz intresserat sig för så kallade stjärnpulsarer snurrande neutronstjärnor som ger ifrån sig en ström av radiovågor i rymden. Radiovågorna kan tas upp av ett teleskop från jorden och omvandlas till ljudvågor som det mänskliga örat uppfattar. Susan Philipsz har med hjälp av det internationella LOFAR-teleskopet tagit upp radiovågorna från pulsaren PSR B Pulsaren befinner sig cirka 978 ljusår bort i stjärngruppen Camelopardalis och syns alltid på Sveriges natthimmel. Genom en process som omvandlar radiovågorna till ljudvågor kan de presenteras på en monitor som visar vitt TV-brus. De vita och svarta prickarna som rör sig på skärmen påminner om Myrornas krig, men uppkommer egentligen då en analog TV-apparat har en störning i sändningssignalen. Störningen kommer från radiovågor i rymden som TV-antennen tar upp. Radio Star är en blinkning till Altisonans som Karl-Birger Blomdahl gjorde för SVT Altisonans betyder det ur rymden ljudande och både ljud- och bildmaterialet har spelats in vid Geofysiska observatoriet i Kiruna, nuvarande Institutet för Rymdfysik. Den första pulsaren upptäcktes 1967 och forskarna trodde att ljudet kom från utomjordingar som försökte kommunicera med jorden. Fenomenet kallades Little Green Men och den första stjärnpulsaren fick namnet LGM1. I samband med forskningens framsteg förstod man sedan att det rörde sig om roterande neutronstjärnor.

8 TIME SLIP I sin konst undersöker Susan Philipsz frågor om separation och hur det känns att sakna och längta. Sedan barndomen har hon varit intresserad av science fiction och som fyraåring fascinerades hon av serien Timeslip som gick på brittisk TV ( ). I serien upptäcker två barn en portal som gör ett de kan resa i tiden. Susan Philipsz ville så starkt uppleva det barnen i TV-serien fick vara med om, att hon på sin sovrumsvägg tecknade konturerna av sitt eget tidshål för att kunna göra egna tidsresor. Hålet på väggen var precis så stort att en fyraåring skulle kunna krypa igenom och Susan började det tidsödande arbetet att färglägga öppningen med en svart bläckpenna. Hålet på sovrumsväggen blev aldrig färdigt. På Bonniers Konsthalls vägg återskapas det ovala svarta hålet igen, så att fler kan föreställa sig att de reser i tiden. ZIGGY STARDUST Susan Philipsz är känd för sina tolkningar av sånger som hon spelar in och presenterar i utställningsrum och på offentliga platser. Musikstyckena Philipsz väljer kommer från olika tider och platser, allt från engelska folkvisor och operaklassiker, till Nirvana och David Bowie. Styckena handlar ofta om minnen, längtan och avstånd och kan kopplas samman med platsen som verket presenteras på spelade Susan Philipsz in hela David Bowies legendariska album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars från Hon sjunger hela skivan från början till slut i en enda tagning och som alltid utan ackompanjemang. Rösten framträder naken och inåtblickande, som om hon sjöng för sig själv och inte för en publik. Skivans andra spår - Five Years - handlar om insikten att jorden ska dö, samma olycksbådande kunskap som människorna ombord på rymdskeppet Aniara brottas med och som vi får följa i Karl-Birger Blomdahls opera.

9 KORT OM BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst i centrala Stockholm. Den trekantiga glasbyggnaden är ritad av Johan Celsing och ligger precis vid tågspåren, mellan centralstationen och Sankt Eriksplan. Sedan starten 2006 har Bonniers Konsthall arbetat med att visa och diskutera konst från hela världen. Verksamheten tar avstamp i Maria Bonnier Dahlins Stiftelse och är icke vinstdrivande. Sedan februari 2015 är det fri entré till utställningarna i konsthallen, vilket bottnar i en vilja att sprida och öka kunskapen om samtidskonst. På Bonniers Konsthall visas både svenska och utländska konstnärer, både redan kända namn och de som inte ännu hittat ut till en bredare publik. Den största delen av programmet utgörs av egenproducerade utställningar. Det kan vara grupputställningar som vill sätta konsten i ett större, kulturellt sammanhang, såväl som presentationer av enskilda konstnärer där det ofta produceras nya konstverk särskilt för utställningen. För mer information besök

10 DISKUSSIONSFRÅGOR Välj ett verk och berätta om ditt intryck! Använd stödfrågorna och gå runt i utställningen och välj ut verk som du tolkar med hjälp av stödfrågorna. Presentera sedan dina tolkningar för klassen och berätta varför just detta verk tilltalade dig. 1. Beskriv verket du valt! Hur upplever du det? 2. Vilket material och vilken teknik har konstnären använt sig av? 3. Består verket av olika delar? Hur förhåller de sig i så fall till varandra? 4. Hur är konstverket placerat? Har det någon betydelse var du står, sitter eller rör dig för hur du betraktar konstverket? 5. Hittar du någon berättelse i konstverket? 6. Finns det någon tydlig idé bakom konstverket? Försök att formulera den för dig själv! 8. Berättar titeln vad konstverket handlar om? Förändrar titeln vad du upplever? 9. Vilka associationer/känslor får du? 10. Varför valde du det här konstverket?

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016 INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016 SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell

Läs mer

LÄRARMATERIAL BETTER DIMENSION, 25 APR - 3 JUN

LÄRARMATERIAL BETTER DIMENSION, 25 APR - 3 JUN LÄRARMATERIAL BETTER DIMENSION, 25 APR - 3 JUN Better Dimension, Edgar Cleijne och Ellen Gallagher, 2010. Detalj av bläck och tejp på diabild. SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är

Läs mer

LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN

LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN LÄRARMATERIAL BILDEN AV KRIG, 20 SEP - 14 JAN SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Begreppet samtidskonst används ofta för att

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSOMNIA 24 SEPTEMBER - 22 JANUARI

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSOMNIA 24 SEPTEMBER - 22 JANUARI INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSOMNIA 24 SEPTEMBER - 22 JANUARI SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

REFLECT FISKSÄTRA STORIES

REFLECT FISKSÄTRA STORIES PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES REFLECT FISKSÄTRA STORIES REFLEKTIONER KRING EN PROCESS Reflect/Fisksätra stories är ett konstverk som vill spegla Fisksätra och de som bor där, deras historier om platsen,

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta

EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta EN LJUDUPPLEVELSE FÖR DE ALLRA minsta Handledning, för dig som är vuxen, om små barns lärande och vad de kan lära oss. Kan själv! är ett pedagogiskt utvecklingsarbete som drivs av Västarvet. Läs mer på

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA.

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. Sammanställning av Video och Mönster" en serie workshops på ett boende för ensamkommande

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Bonniers Konsthalls lokaler, mitt i centrala Stockholm, erbjuder en fantastisk miljö för såväl stora som små företagsevenemang. Konsthallen med sina 1 000 kvadratmeter

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter

Art s Birthday MENY BOKA BILJETTER. Boka eller köp biljetter MENY Boka eller köp biljetter BOKA BILJETTER Art s Birthday Gå igenom förråd, gamla lådor och se om du har kvar dina gamla favoritkassetter. Ta med dem hit så får vi höra hur Umeå låter! Det blir också

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Sterling Ruby Soft work INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Information och visningar Tips för lärare Om utställningen Praktiska övningar Diskussionsfrågor Kommande utställningar Information Samtidskonstens

Läs mer

Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar

Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar Inspirationsmaterial för lärare Stadsvandringar En utställning om städer i förändring 4 februari 5 april 2015 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang.

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING

RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING RAOUL 2015 LÄRARHANDLEDNING Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Fakta om Martin Luther

Fakta om Martin Luther LISETTE AGERBO HOLM SIDAN 1 Läraramaterial Vad handlar boken om? I boken presenteras en man vid namn Martin Luther. Han var en kristen man som ville förändra kyrkan. Han gillade inte allt som kyrkan gjorde

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Teckenspråkets dag maj 2018

Teckenspråkets dag maj 2018 Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 15 maj 2018 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och

Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och 1 Jag skriver till mina systrar och bröder är ett projekt som vill lyfta frågor om det Sverige och den verklighet vi lever i, om vårt samhälle och varför det ser ut och fungerar som det gör. Det vill lyfta

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN

CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN CENTRALANSTALTEN FÖR KLÄCKNING OCH FOSTRAN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Centralanstalten för kläckning och

Läs mer

Lärarhandledning: Jag, van Gogh. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Jag, van Gogh. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Jag, van Gogh Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: 11316 Ämne: Bild Målgrupp: Grundskola 4-6, grundskola 7-9 Speltid: 40 min Produktionsår: 2009 INNEHÅLL: Centralt innehåll Det

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Stödjande observationer

Stödjande observationer Bilaga 11. Stödjande Observationer Stödjande observationer Varför stödjande observationer? En framgångsfaktor för att utveckla undervisningen och öka förutsättningarna för att kunna bemöta elevernas behov

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Innehåll. Introduktion

Innehåll. Introduktion Innehåll Introduktion 2 Till ledaren 3 En samtalsmodell 4 En samtalsmodell (att kopiera och lägg synligt för alla deltagare) 5 Första temat för levnadsberättelsen Min tidigaste barndom 6 Andra temat för

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

MAGNET LÄRARMATERIAL

MAGNET LÄRARMATERIAL MAGNET LÄRARMATERIAL TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Detta är ett lärarmaterial som ska ge dig och din klass möjlighet att arbeta med föreställningen Magnet på olika sätt både före och efter visningstillfället.

Läs mer

Karaoke Lecture 2014-pågående Verket är en samling sånger skrivna av Anna Kinbom som hon framför och bjuder in publiken att sjunga med i.

Karaoke Lecture 2014-pågående Verket är en samling sånger skrivna av Anna Kinbom som hon framför och bjuder in publiken att sjunga med i. Karaoke Lecture 2014-pågående Verket är en samling sånger skrivna av Anna Kinbom som hon framför och bjuder in publiken att sjunga med i. Detta har skett i såväl offentliga rum som i rum för konst. Bilder

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola:

Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Elevhäfte grundskolan år 6-9 Namn: Klass: Skola: Hej! Vad roligt att just du ska få gå på Ung Företagsamhets mässa för unga företagare! Det kommer att bli en dag fylld av upplevelser och kreativitet! I

Läs mer

Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning. av KLO Productions

Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning. av KLO Productions Redovisning till Konstnärsnämnden gällande förstudien till Candide, eller optimismen som scenisk framställning av KLO Productions I denna förstudie har vi behandlat följande frågeställningar med utgångspunkt

Läs mer

Program. januari juni 2018

Program. januari juni 2018 Program januari juni 2018 Torsdag 25 januari kl. 14.30 Visning av utställningen Klostret 750 år en historisk tidsresa. Ingen föranmälan. Onsdag 14 februari kl. 19.00 Filmvisning på Klostret Vi visar tre

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Fladdret. Föreställningen handlar om M och C, som kommit till

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Fysik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Fysik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Energi...3 Uppgift 1 elektriska kretsar... 4 Uppgift 2 energianvändning... 6 Uppgift 3 energi och miljö... 8

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom?

Backstage. folkhögskola och kultur i samarbete. Vill du veta mer om arbetet bakom? Backstage folkhögskola och kultur i samarbete Vill du veta mer om arbetet bakom? Bakom en teaterföreställning, bakom en konsert eller bakom en dansföreställning? På riktigt. På djupet. Eller vill du pröva

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Konsten att ta sig in i konstvärlden

Konsten att ta sig in i konstvärlden LÖRDAG 13 JANUARI KULTUR Konsten att ta sig in i konstvärlden Charlotta Kåks Röshammar 7 Okt 2016 Meira Ahmemulic i Gårdsten, Göteborgsförorten hon växt upp i. Foto: Emelie Asplund Foto: Emelie Asplund

Läs mer

Pedagogiskt program. Landskrona museum

Pedagogiskt program. Landskrona museum Pedagogiskt program Landskrona museum Välkommen! Varje dag möter vi massor av reklam. Vad vi köper, hur och var, visar vem vi är. På så sätt är reklamen ett avtryck av sin samtid och en ovärderlig kulturskatt.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Konstpedagogiska projekt och workshops

Konstpedagogiska projekt och workshops Konstpedagogiska projekt och workshops Monique Wernhamn Slottsskogsgatan 40, 414 53 Göteborg, 0736-386859 wernhamn.monique@gmail.com, www.moniquewernhamn.com Om mig Jag heter Monique Wernhamn, är 39år

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras vårt solsystem med dess åtta planeter och vår livsviktiga sol. Vi får veta hur länge vårt solsystem har funnits och hur man tror att det

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes!

Innehåll: Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben. Nyhetsbrev oktober Referenslärare sökes! Anpassningar Klicka här för att läsa nyhetsbrevet på webben Innehåll: Nyhetsbrev oktober 2016 Referenslärare sökes! LÄRARFORTBILDNINGAR PÅ GÅNG Kromatografi Prova-på-programmering Mineral och bergarter

Läs mer

Studiehandledning British så in i Norden. för grundskolans senare år och gymnasiet

Studiehandledning British så in i Norden. för grundskolans senare år och gymnasiet Studiehandledning British så in i Norden för grundskolans senare år och gymnasiet Utställningen British så in i Norden öppnade på Nordiska museet 29 mars 2019 Text: Katarina Hellstrand www.nordiskamuseet.se

Läs mer

Mål med temat vad är ljud?

Mål med temat vad är ljud? Vad är ljud? När vi hör är det luftens molekyler som har satts i rörelse. När en mygga surrar och låter är det för att den med sina vingar puttar på luften. När en högtalare låter är det för att den knuffar

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Modern arkitektur i Köpenhamn den 26 mars 2017

Modern arkitektur i Köpenhamn den 26 mars 2017 Välkommen till vårens kulturaktiviteter! Så kommer våren till slut. Morgnar och kvällar blir allt ljusare. Fåglar sjunger, arbetet i koloni- och odlingslotter tar vid. Ett annat tecken är vår återkommande

Läs mer

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Kurs: C G1009 Examensarbete, kandidat, klassisk musik, 15 hp 2013 Kandidatexamen Institutionen för klassisk musik, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Handledare: Elemér Lavotha, Kati Raitinen Oda Lundin

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Fysiken i naturen och samhället

Fysiken i naturen och samhället Fysik åk 4-6 - Centralt innehåll Engergins oförstörbarhet och flöde Energikällor och energianvändning Väder och väderfenomen Fysiken i naturen och samhället Fysiken och Fysik åk 4-6 - Centralt innehåll

Läs mer

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN KLIMATANIMATION ÅK 4-9 Hur mår vår planet? Hur kan vi påverka makthavare, politiker och människor runtomkring oss? I projektet klimatanimation gör vi filmer

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder

Universum. Stjärnbilder och Världsbilder Universum Stjärnbilder och Världsbilder Stjärnor Stjärngrupp, t.ex. Karlavagnen Stjärnbild, t.ex. Stora Björnen Polstjärnan Stjärnor livscykel -Protostjärna - Huvudseriestjärna - Röd jätte - Vit dvärg

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer