Tal, kommundagarna 31 januari 2015, Norrköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tal, kommundagarna 31 januari 2015, Norrköping"

Transkript

1 Tal, kommundagarna 31 januari 2015, Norrköping (Observera att det talade ordet gäller) INLEDNING Det här är en knorr. Den kommer vi nog alla ihåg. I slutet av EU-valrörelsen var djurskydd, antibiotikaresistens och grislöftet de frågor som dominerade. För första gången på länge blev hälsa och sund och säker mat tunga valfrågor. Vårt genuina engagemang lyste igenom och våra skarpa förslag vann väljarnas gillande. Det gav resultat på valnatten. Ni har hört mig säga det förut men siffrorna tål att upprepas: vi ökade till 6,5 procent och gjorde vårt bästa EU-val på 19 år. Man kan säga att höstens valrörelse fick en helt annan knorr. Ni minns säkert även de uppjagade känslor som denna rapport från Energimyndigheten framkallade hos Stefan Löfven. Då sa han att det bara var käbbel och viftade bort den nu vill han att den ska ligga till grund för nya energisamtal. Jag förutsätter att han läst rapporten denna gång. Vi klarade oss bra även i valet i september. Bäst av Allianspartierna. Vi har än en gång gett svar på tal till alla svartmålande domedagsprofeter: det går aldrig någonsin att räkna ut Centerpartiet! Vår valspurt var fenomenal. Vi ökade i kommunvalet och i landstings- och regionvalet. Vi ökade i många små landsbygdskommuner och i de största länen. Vi har tvåsiffriga valresultat i nära 140 kommuner och är idag med och styr i ungefär lika många. Centervänner, nu ska jag säga något som kommer få er att applådera - vi är ett riktigt starkt kommunparti! Tänk om Centerpartiet var lika starkt nationellt som i Dals-Ed, Nordmaling eller på Gotland. Det ni. Den utmaningen ligger framför oss och väntar. Det är ditåt vi nu ska i opposition.

2 För även om vi slet för att få en annan utgång så förlorade Alliansen valet i september. Det blev ett val utan verkliga vinnare. Men de röd-gröna fick flest mandat. Hösten som följde var minst sagt turbulent. En historiskt svag regering. En budgetkris som blev en regeringskris och ett i vredesmod aviserat extra val med hot om fortsatt kaos i riksdagen. Läget var låst. Och det kräver politiker som tar ansvar. Medan Stefan Löfven var upptagen med att skramla med vapnen och på fackpampsmanér hota med stridsåtgärder tog Centerpartiet ansvar för Sverige, denna gång för att få stabila spelregler på plats. Sverige måste kunna styras. Förstå mig rätt: vi var laddade för ett extra val. Vi var väl förberedda och jag är övertygad om att vi återigen skulle ha gjort ett mycket bra val. Men Decemberöverenskommelsen handlade inte om extra val eller inte, utan om Sverige ska vara ett stabilt land med en regering som kan regera och en opposition som kan opponera. Bland de alternativ som stod till buds är Decemberöverenskommelsen det minst dåliga. Alla andra alternativ hade varit sämre: Tänk er en italiensk situation med regeringar som, oavsett färg, faller som furor en gång i halvåret för att de inte dansar efter Sverigedemokraternas pipa. Eller ett budget- och regeringssamarbete med Socialdemokraterna för ett eller flera av Allianspartierna. Eller, hemska tanke, ett aktivt samarbete med SD om invandringspolitiken. Vi valde då att göra upp. Inte om att stödja en socialdemokratisk budget eller sitta i en S-regering. Utan om hur Sverige ska styras. Socialdemokraterna fick krypa till korset och skriva under på Alliansens förslag. Nu följer vi den princip som gällt i Sverige under årtionden: det största alternativet styr, oavsett politisk färg. Stefan Löfven har fått erkänna att det finns en Allians, en stark och samlad opposition. Han kommer inte längre kunna gömma sig bakom utsträckta händer och ord om samarbete, som saknar innehåll. Hans egen politik kommer att få möta väljarnas dom.

3 Vi kommer inte sitta stilla i båten. Tvärtom. Centerpartiet kommer utkämpa de politiska striderna, vi kommer att nagelfara de hundratals förslag som läggs på riksdagens bord. Vara den sittande regeringens politiska motpol. Visa på bristerna. Visa att det finns en annan väg att gå. Det gör alternativen tydligare. Det stärker demokratin. När Stefan Löfven lägger nya pålagor på småföretagen, när Åsa Romson målar fina miljöplakat men inte fokuserar på resultat, när Jonas Sjöstedt vill förbjuda både företag och valfrihet och när Gustav Fridolin återigen glömmer att Sverige är större än storstan. Då kommer Centerpartiet inte att vika en tum från den fria företagsamheten, från att miljö plus tillväxt är lika med sant, från människors självbestämmande och från att hela landet ska leva. Vår närodlade politik behövs nu mer än någonsin. Vi kommer envist och målmedvetet fortsätta vår idéutveckling och aktiva opinionsbildning. Mina vänner, Centerpartiet kommer stå ännu starkare i nästa val. Det finns flera stora samhällsutmaningar, utmaningar som behöver nya svar och lösningar. Tre av dem vill jag särskilt nämna idag. Det handlar om: 1. Miljön och klimatet. Sverige måste fortsätta vara världsledande i miljöoch klimatpolitiken. Vi behöver fortsätta förena god miljö och ekonomisk tillväxt. 2. Modern landsbygd och hållbara städer. Sverige mår bra när alla delar av landet utvecklas och växer i takt. 3. Fler jobb för en förbättrad integration. Vårt mottagande för alla dem som söker skydd från förföljelse har allvarliga brister. Vi behöver en bättre integrationspolitik. Först om MILJÖN. Det här är miljöpolitik (håller upp ett glas vatten). Så nära oss. Så långt borta för över en miljard människor.

4 Fler faller offer för smutsigt vatten än för alla former av våld, krig inkluderat. Även om vattnet är smutsigt är det inte något ett törstigt barn kan motstå. Inte heller en törstande vuxen. Problemet globalt lösningen svensk. Miljöinnovationen Solvatten renar vatten med hjälp av solljus. Varje Solvatten-dunk räddar inte bara liv. Den sparar också över 2 ton koldioxid varje år, vilket motsvarar en bilresa på mer än 1400 mil. Innovationen är en revolution. Inte minst för kvinnor i afrikanska utvecklingsländer. Med friskare barn finns möjlighet att utbilda sig eller tid att odla och sälja varor. Då finns hopp om en bättre framtid. Solvatten håller på att göra världen bättre. Centervänner, Det är precis så vi ska tackla miljöproblemen och klimathotet. Miljö och tillväxt är kombinationen som lyfter människor ur fattigdom. Centerpolitik och miljöpolitik har en lång gemensam historia, med rötter som går djupt in i vårt partis innersta väsen. Vill du se en miljökämpe i praktiken? Titta på en centerpartist. MEN och märk nu mina ord. Det är skillnad på miljöpolitik och miljöpolitik. För oss handlar det inte om att stoppa, hindra och förbjuda. Utan om framsteg, förbättringar och hållbar tillväxt. Vår miljöpolitik innebär inte att tagelskjortan ska på eller att omöjliga uppoffringar måste göras. Det leder inte till miljöengagemang utan snarare till förnekelse och bortvända blickar. Det löser inga problem. Gro Harlem Bruntland slog för länge sen fast att hållbarhet handlar om ekologiska, sociala och ekonomiska värden. Alla tre. Inte ett av dem. Trots det har Miljöpartiet under allt för lång tid haft ensamrätt på att definiera miljöpolitiken i Sverige. Stoppa, hindra, förbjud. Om du lovar mest spelar det ingen roll om det håller tunt. Du hörs i alla fall mest på barrikaderna, även om du låter någon annan göra jobbet.

5 Centerpartistisk miljöpolitik är något helt annat. Vi gillar jobb och vi gillar tillväxt. Att saker kan göras lite bättre, att företagare, entreprenörer och innovatörer varje dag kan hitta nya, mer miljösmarta lösningar. Som Solvatten. Som att kläderna kan produceras från träfiber istället för den vattenkrävande bomullsfibern. Som att fler hus kan byggas av trä istället för av mer resurskrävande betong. Eller som att bilen kan gå på restprodukter från skogen, eller på förnybar el, istället för fossil olja. Centervänner, Vi står för en jordnära miljöpolitik som ger resultat. Vi kuvar inte människor under miljöoket utan ser dem och den hållbara tillväxten som en del av lösningen. Det är skillnaden mellan oss och Miljöpartiet! LANDSBYGD/HELA LANDET Den andra utmaningen handlar om landsbygden. Om ett land som växer i takt. Landsbygden behöver en tydlig och stark röst i svensk politik. Utan landsbygdens resurser, utan malmen, skogen, maten och mineralerna stannar Sverige. Men utan jobb och företag, utan infrastruktur, stannar landsbygden. Jag är uppriktigt oroad över hur styvmoderligt vänsterregeringen behandlar landsbygden. Ser de över huvud taget bortom tullarna på Södermalm? Är landsbygden en blind fläck? Ett Skansen för Romson? Något att hårt beskatta för Löfven? Centervänner, Vi kommer aldrig att ge upp kampen för landsbygden. Vi kommer aldrig, aldrig att tröttna. Idag finns bara ett parti som ser hela landet och det mina vänner. Det är Centerpartiet. Vi kommer att fortsätta vässa vår politik för hela landet med siktet inställt på att Sverige både ska ha världens grönaste städer och modernaste landsbygd.

6 För tänk om Sverige kunde byggas ihop med grön, modern infrastruktur? Tänk om avstånden kunde kortas med höghastighetståg och arbetsmarknaden därmed växa? Tänk om byar och tätorter i Norrland kunde lita på uppkopplingen och mobiltäckningen? Tänk om bostäderna blev fler och strandnära? På världens modernaste landsbygd tar det under en och en halv timme att åka från Jönköping till Stockholm. En kvart mellan Linköping och Norrköping. Resan in till knutpunkterna varierar, men därifrån går det snabbt, grönt och enkelt. Där tar bredbandet dig på mindre än några sekunder till Museum of Modern Art i New York. Där kan du shoppa i vilket varuhus som helst med ytterligare några tryck på tangenterna. Där kan du obehindrat ha möten via Skype med människor från världens alla hörn. Oavsett var du bor. Där ökar livsmedelsproduktionen, fler väljer att bli bönder för att kunna möta den stora efterfrågan på svensk mjölk, mör biff och rökt skinka. Där förstår fler värdet av svensk mat och svenska bönders arbete. Där betalar människor lika mycket för mjölken som för kolsyrat vatten. Där har Mjölklöftet gett resultat. Och sist men inte minst, där dikteras inte villkoren för landsbygden av en socialdemokrat som har putsade lågskor på ladugårdsplan. Du och jag har dragit en vinstlott. Jag vet att det inte alltid känns så. Men byt för ett ögonblick situation med någon annan. Vattnet slår emot båtens skrovliga sida. Vågorna går höga. Det är smutsigt. Kallt. Fuktigt. Oron ständigt närvarande: kommer den lilla sjöodugliga båten med de många passagerarna att klara färden över Medelhavet? Om inte, vem är stark nog att klara sig i vattnet? På det som kallas Dödens båtar trängs barn och äldre. Kvinnor och män. Friska och sjuka. Ensamma barn står nära främlingar, söker någon sorts medmänsklig värme. Håller i sig hårt. Ögonen är stora, blanka och rädda. Jagade.

7 De flyr från döden i Syrien och Irak, men många möter döden på vägen till trygghet. Trots vetskapen om riskerna går flyktingarna ombord på båtarna. Det är deras enda utväg. Deras enda chans för att undkomma den brutala terror som terroristgruppen Islamiska Staten utövar. Båten symboliserar det enda smala hoppet om en bättre tillvaro. Flykten är något som har präglat människor genom historien, genom alla tider. Flyktingar talar samma språk, utsatthetens språk. De har samma drömmar, samma längtan. Längtan efter den trygghet vi i Sverige kan ta för given. Det är för dessa människor Sverige och Europa måste vara en trygg hamn. Det är endast vår slumpvisa lycka som gjort att vi föddes i länder som inte härjas av krig. Att det inte är vi som behöver ge oss ut i en uttjänt båt på ett stormigt hav. Behöver byta ut hela vår garderob mot två plagg i smutsig sliten bomull. En familj mot minnena av den. Endast vår slumpvisa lycka som gör att vi inte är dem. Det får vi aldrig glömma. Det är när vi möter utsattheten, möter det okända som vår medmänsklighet sätts på prov. Det är då det är upp till bevis om vi klarar testet. Den kurdiske linsbonden Mehmet bor i Turkiet vid gränsen till Syrien. Mehmet är inte en man med stora resurser. Men han gör vad han kan för att de människor som flyr över gränsen till hans by inte ska behöva gå hungriga. För att de ska ha tak över huvudet. Tittar han genom en kikare så kan han se IS-soldater vandra in och ut i husen i Syrien. Han hör ljudet av kriget i vinden. Journalisten Mustafa Can har berättat Mehmets historia. På tre månader har Mehmet ensam tagit emot 1000 flyktingar. Det är fler än vad Norge sa sig kunna ta emot på ett helt år. Med bilden av Mehmets medmänsklighet och av de livsöden flyktingar bär på, är det en omöjlig tanke att bygga murar och sända tillbaka människor till vad de uppbådat all sin styrka för att ta sig ifrån. Öppenheten måste bestå.

8 Men i tider av historiskt stora flyktingströmmar måste övriga europeiska länder ta ett mycket större ansvar än vad de gör idag. Ta emot fler flyktingar. Sverige ska inte göra mindre, men andra länder måste göra mer. Här kommer Centerpartiet inta en pådrivande roll. Den europeiska solidariteten måste stärkas. För kan linsbonden Mehmet, och kan ni i Borlänge, Säffle, och Uppvidinge då kan Norge. Då kan Danmark. Då kan Finland. Kära grannländer. Det är upp till bevis! Så till den tredje utmaningen. Vår integration håller inte måttet. Det ska vi inte blunda för. Läget ute i landet är alarmerande. Bristen på ordning, logistik och samordning omfattande. Jag hör det från er nästan dagligen. Mottagandet brister inte på grund av er, utan på grund av att kapaciteten och stödet från staten är otillräckligt. Flyktingar skickas med kort varsel kors och tvärs över landet. De placeras i tillfälliga boenden som är både onödigt kostsamma och av undermålig kvalitet. Deras kompetenser fångas inte upp, jobbmöjligheterna är små. Dessutom skapar myndigheterna byråkratiska procedurer och påbud som överlappar varandra och kommunernas uppdrag. Bristen på flexibilitet leder ofta till kaos. Kaos som landar i kommunernas knä. I detta läge är det helt fel av regeringen att avskaffa Integrationsministern. Det innebär inte bara att en högst ansvarig saknas, det saknas även samordning och en strategi för vad som måste göras. Vad Sverige behöver är en konkret och jordnära integrationspolitik, som löser problemen. Byråkratiska regler måste ge vika för raka och enkla lösningar. Behövs enkla bostäder. Bygg enkelt. Behövs enkla jobb. Tillåt tillfälliga sådana. Utgå ifrån vad kommunerna behöver för att klara situationen, inte utifrån vad statliga myndigheter begär.

9 Centervänner, De människor som kommer nya till vårt land, förtjänar inte enbart vackra ord utan också konkret handling. Idag presenterar Centerpartiet därför en rapport med 20 konkreta integrationsförslag. Några av dem kommer jag nu att redogöra för: Det första beskedet handlar om bostäder. Bristen på boenden är akut, reformer måste ske både på kort och lång sikt. Vägen till ett värdigt boende gå snabbare. Bostadsmarknaden måste bli friare och byggreglerna enklare. Normen för hur stor en lägenhet måste vara behöver ses över och modullägenheter byggas för att få fram fler bostäder snabbt. Reglerna för upphandling gällande asylboenden måste förändras med mer fokus på kvalitet och med längre upphandlingstider än idag, för att öka förutsägbarheten och få ned kostnaderna. Dessutom vill Centerpartiet införa en första boende-garanti. Många nyanlända har svårt att få ett första hyreskontrakt. För att underlätta mottagande bör kommunerna gå in som garant mot hyresvärden. Den ekonomiska risk kommunen tar ska täckas av staten. Mitt andra besked handlar om kommunerna. Det är uppenbart att de kommuner som tar emot många flyktingar måste få bättre kostnadstäckning. Som ni läste i Svenska Dagbladet i morse så kräver nu Centerpartiet full ekonomisk kompensation. Något annat är orimligt. Kommunerna måste också få vara mer involverade i planeringen, veta när och hur många människor som kommer. Migrationsverket måste helt enkelt bli bättre på att föra dialog och samordna sig med kommunerna. Men, även utbildningsmöjligheterna måste förbättras. Centerpartiet vill införa intensivkurser i svenska för alla nyanlända barn. Barnen ska ges tillräckligt med stöd för att lära sig språket genom förberedande introduktionsklasser med intensiv språkundervisning. Utbildningen ska bekostas av staten och finnas tillgänglig i alla kommuner, antingen på plats i skolan eller via fjärrundervisning. På så sätt kan barnen bli bättre rustade både för skolan och för ett framtida liv i Sverige.

10 Mitt tredje besked handlar om jobben. I år beräknas runt människor komma hit. Jobben är nyckeln till integration. Det ska inte behöva ta flera år för dessa människor att få ett jobb. Hälften av dem ska inte behöva sakna jobb efter fem år. Dels måste de kunskaper människor kommer hit med snabbare värderas rätt. Idag letar man i Västra Götaland efter läkare på olika flyktingförläggningar för att möta behoven inom sjukvården. Om arbetet med att bekräfta dessa människors kunskaper kunde påbörjas redan under asylprocessen skulle stora vinster göras, både för den enskilda människan och för samhället. Men ska fler jobb skapas krävs det också att vi vågar tala om elefanten i rummet: behovet av en flexiblare arbetsrätt och lägre trösklar till jobb genom olika former av lärlings-och praktiklöner. Även för den som inte är läkare eller ingenjör måste det finnas jobb. Centerpartiet vill därför inför en lära-svenska-praktik med lägre lön. Till en lägre lön ska nyanlända kunna arbeta upp till två år, samtidigt som man lär sig språket. Utvecklar sin kompetens, knyter kontakter på arbetsmarknaden och stärker sina chanser att få ett varaktigt jobb. Vi centerpartister är praktiskt lagda. Vi vill se verkstad och konkreta resultat. Ett problem är bara ett bekymmer till dess det fått en lösning. De besked jag gett idag ska ge kommunerna bättre verktyg så att mottagandet och integrationen kan förbättras. Människor är en tillgång, nya invånare en potential Med rätt reformer på plats kommer vi att kunna förvandla utmaningarna till möjligheter och hoten till styrkor. Med rätt reformer kan Sverige få en integrationspolitik värd namnet. AVSLUTNING Centervänner, Vi har nu gått in i en ny tid som oppositionsparti. En sak kan ni vara säkra på: Vänsterregeringen kommer inte att få en lätt match de kommande åren.

11 Centerpartiet står redo att varje dag ta fajten om att vinna väljarnas förtroende. Oavsett om debatten handlar om för Socialdemokrater kontroversiella rapporter eller om grisen ska ha knorren kvar. Tillsammans är vi starka, det kommer vi att bevisa i nästa val, och varje dag fram till dess. Tack!

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt.

Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Jag vill börja med att hälsa Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra välkommen till sin första partiledardebatt. Vi har just lämnat ett intensivt och händelserikt år bakom oss. Både på den internationella

Läs mer

Närodlad integration. Bättre flyktingmottagande. i hela landet

Närodlad integration. Bättre flyktingmottagande. i hela landet Närodlad integration Bättre flyktingmottagande i hela landet Närodlad integration Bättre flyktingmottagande i hela landet Sammanfattning Sveriges bristfälliga mottagande av människor som sökt sig hit från

Läs mer

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka

Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 1 Vi tar striden mot populisterna! - Centerpartiets spurtvecka 2 Inledning Om sex dagar går Sverige till val. Nu inleder Centerpartiet sin valspurt. Vi kommer kampanja för anständigheten tills vallokalerna

Läs mer

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND

Valmanifest Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND Valmanifest 2018 Vi för Västsverige framåt! VÄSTRA GÖTALAND NÄR ANDRA BLICKAR BAKÅT FÖR VI VÄSTSVERIGE FRAMÅT - FÖR GRÖN TILLVÄXT OCH EN VÅRD NÄRA DIG. Centerpartiet i Västra Götaland bygger politiken

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten!

Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Det poli)ska läget Opinionsundersökningar i samhällsdebatten! Ebba Busch Thor vann debatten! n= 558! 11 okt 2015!! Ebba Busch Thor (KD)! 19%! Jan Björklund (FP)! Jimmie Åkesson (SD)! 15%! 16%! Anna Kinberg

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Vägen till jobb 24 september 2015

Vägen till jobb 24 september 2015 Vägen till jobb 24 september 2015 Inledning: en bättre väg in i samhället Just nu flyr många människor från krig och konflikt för att ta sig till Sverige. Asylansökningarna ligger på samma nivåer som rekordåren

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit.

Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit. Det talade ordet gäller Vi har pratat mycket om det, ingen vet varför det händer. Vi tänker att det kanske finns folk här i Sverige som inte tycker om att vi kommit hit. Dom här orden kommer från en intervju

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Analys väljarrörlighet sedan valet

Analys väljarrörlighet sedan valet Analys väljarrörlighet sedan valet Analysen är baserad på Novus väljarbarometrar sedan valet 2014, där vi tittat på nettoflöden mellan partier över tid. Bakgrund Det har varit en minst sagt turbulent mandatperiod.

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Debatten inför valet 2018 handlar betydligt mindre om ekonomi, tillväxt och företagande än vad som varit fallet tidigare valrörelser. Samtidigt visar en

Läs mer

Väljarkontraktet Karin Nelsson

Väljarkontraktet Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

Tillbaka till Sjumilaskogen

Tillbaka till Sjumilaskogen Tillbaka till Sjumilaskogen Nya äventyr med Nalle Puh Översättning Lotta Olsson Av David Benedictus som tagit vid där A. A. Milne slutade. Med illustrationer av Mark Burgess, inspirerad av E. H. Shepard.

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro Juni Statsman och förtroende För första gången är det fler som vill ta en öl, eller motsvarande, med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt. Det är förstås ingen viktig

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Novus Rapport - Förtroende för partiledarna

Novus Rapport - Förtroende för partiledarna Novus Rapport - Förtroende för partiledarna Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus sverigepanel med 1123 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

1. Rödgröna blocket (S, MP, V)

1. Rödgröna blocket (S, MP, V) 1. Rödgröna blocket (S, MP, V) Det är inte speciellt troligt. Då kommer Stefan Löfven att röstas ner i statsministeromröstningen. Dessutom är inte Socialdemokraterna så pigga på att ha ett regeringssamarbete

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015

Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 2015 Ipsos opinionsmonitor Partisympatier, väljarnas viktigaste frågor och sakfrågeägarskap Februari 05 Ipsos: David Ahlin, Nicklas Källebring, Gustav Gidenstam Ipsos. 0 Ipsos. All rights All rights reserved.

Läs mer

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011

Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Therese: Jobbiga mardrömmar och tårar kommer ofta December 31, 2011 Jag har helt tappat förtroendet och är så trött på hur de har behandlat mig i detta. Det säger Therese Johansson när hon hör vad SJ kommit

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

Intervju med Anna Kinberg Batra i SVT Agenda angående EU:s flyktingavtal med Turket och lägre ingångslöner för nyanlända.

Intervju med Anna Kinberg Batra i SVT Agenda angående EU:s flyktingavtal med Turket och lägre ingångslöner för nyanlända. Sida 1 av 10 Och strax om oenigheten inom Alliansen om lägre ingångslöner. Men först ikväll om EU:s avtal med Turket om flyktingarna. Det har ju börjat gälla från och med idag. Och målet med avtalet, det

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Partiledardebatt i riksdagen - inledningsanförande av Ulf Kristersson 11 oktober

Partiledardebatt i riksdagen - inledningsanförande av Ulf Kristersson 11 oktober Partiledardebatt i riksdagen - inledningsanförande av Ulf Kristersson 11 oktober Om ett år är det val i Sverige. Och jag tror att vi fram tills dess måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. För

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Dagens begrepp och Dröm om demokrati

Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp och Dröm om demokrati Dagens begrepp: https://urskola.se/produkter/205416-drom-om-demokrati-partipolitik I en demokrati får alla vuxna rösta när det är val. Vad du jobbar med eller hur mycket

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag?

Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag? Invandrare, flyktingar, eu-migranter, asylsökande. Vad är skillnaden? Vad skriver tidningarna? Vad tycker jag? :Hittad text: När vi talar om flyktingar tänker vi kanske på främst på farliga flyktvägar

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Vem kan man lita på? SD ökar i alla opinionsinstituts mätningar, men hamnar på olika nivåer. Vilket inte alls är konstigt, det beror på vilken metod som används.

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen

Kärlek nu och för alltid. Studiehäfte av Henrik Steen Kärlek nu och för alltid Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 4 Helt älskad älska helt 5 1. Helt älskad älska helt / Synen 5 2. Smaken / Hörseln 7 3. Känseln / Lukten 9 Fördjupningsruta:

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016

Väljaropinion i samarbete med Metro. December 2016 Väljaropinion i samarbete med Metro ember Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Jämförelse med november 24, 24, 24, 19,0% 22, 21, 10% 0% 8, 7, 7, 8,0% 4,9% 5,9% 4, 3, 3, 3, 2, 2, 1,1% M C

Läs mer

200 år av fred i Sverige

200 år av fred i Sverige U N I T E D N A T I O N S N A T I O N S U N I E S 200 år av fred i Sverige -- Anförande av FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vid firandet av Sveriges Nationaldag Skansen, Stockholm, 6 juni 2014

Läs mer

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson

Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015. 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen September 2015 2015-09-06 Karin Nelsson Svenskarnas syn på flyktingsituationen En majoritet av svenska folket är beredda att hjälpa de människor som flyr. Flera vill

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal Välfärd är trygghet Varje dag, dygnet runt Facklig information från Kommunal När vi investerar i välfärden investerar vi i ett tryggare Sverige Vi i Kommunal är ryggraden i välfärden vi är där och skapar

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson

Väljarkontraktet. 2014-06-29 Karin Nelsson Väljarkontraktet 2014-06-29 Karin Nelsson Mätning om partisympati? Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets relation till sitt parti med avseende på olika parametrar. Undersökningen

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED KATRINEHOLMS KOMMUN Katrineholms kommun S+M en politisk bomb I Katrineholm hade Socialdemokraterna haft egen majoritet i 90 år när medborgarna gick till val år

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund 2012-12-06 Syftet med dagen att presentera det nationella kunskapsstödet för palliativ vård med innehåll, krav och konsekvenser för kommunernas och regionens ledning i Västra Götaland En värdegrund uttrycker

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Carsten Flink Vad handlar boken om? Boken handlar om Alvin som hjälper sin farfar att flytta. Alvin hittar en vas på vinden. På vasen finns en bild av ett lejon. Alvins farfar ville

Läs mer

En plats för idéer och gemenskap

En plats för idéer och gemenskap En plats för idéer och gemenskap Vi moderater tror på Karlskrona kommuns framtid! Här vill vi ha ett samhälle där alla kan utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och göra egna val. En plats där fler

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Ipsos opinionsmonitor

Ipsos opinionsmonitor Ipsos opinionsmonitor Almedalen, 5 juli 20 Ipsos: David Ahlin, Johanna Laurin Gulled, Nicklas Källebring, Henrik Karlsson 20 Ipsos. All rights reserved Innehållsförteckning Opinionsläget juni 20 3 Valvinden

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Kompletterande handlingar

Kompletterande handlingar Kompletterande handlingar Innehåll Grön Ungdoms representant i Miljöpartiet i Stockholmsregionens valbrednings verksamhetsberättelse 3 Motion 1 DivesteraStockholmsregionen nu! 4 Årsbokslut 6 Representant

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Sammanfattning: före och efter uppbrottet decemberöverenskommelsen

Sammanfattning: före och efter uppbrottet decemberöverenskommelsen Sammanfattning: före och efter uppbrottet decemberöverenskommelsen Novus har för den här mätningen intervjuat 4003 personer per telefon under tiden 28 september 25 oktober 2015. Andelen osäkra väljare

Läs mer

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18

tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 tidskrift för politisk filosofi nr 3 2014 årgång 18 Bokförlaget thales varför enfrågepartier ställer till det Torbjörn Tännsjö redan på 1700-talet visade den franske tänkaren Condorcet att så snart man

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

centerpartiets partiledarkandidater

centerpartiets partiledarkandidater centerpartiets partiledarkandidater Foto: Fredrik Persson/Scanpix anna-karin hatt Jag vill bli din partiledare, därför att jag tror på Centerpartiet som ett angeläget allmänborgerligt parti som är drivande

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09

Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 Paula & Kajsa Vinnare av Terre de Femme 2008/09 TEXT: Rikard Lehmann. FOTO: Hampus Brefelt, The Studio, Malmö Vänd blad Fair Trade - ett vinnarekoncept för Paula och Kajsa i Terre de Femmes Det skiljer

Läs mer

HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA

HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA HERENCOVÄGEN VÅRA GRUNDSTENAR VÅR ENERGI VÅRT DNA Herencovägen är enkel, rak och tydlig. Manifesterad i en grön påse från Småland som symboliserar friheten att agera utanför ramen och på så sätt hitta

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration

Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1457 av Erik Bengtzboe (M) Politik för fler jobb och bättre integration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller)

Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Partiledardebatt 20 januari 2010 Maud Olofsson (Det talade ordet gäller) Ibland påminns man om en annan verklighet. Trots att skalvet nu lagt sig i Haiti hörs fortfarande skriken. Skriken från de tusentals

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012

Lärartips. till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Lärartips till filmerna I grumliga vatten och Vet du vad din middag åt till frukost? Naturskyddsföreningen 2012 Juni 2012 Hej lärare! Naturskyddföreningens filmpaketet för skolan innehåller fyra korta

Läs mer

Är det partiledarna som avgör valet?

Är det partiledarna som avgör valet? Är det partiledarna som avgör valet? 2013-07-02 Väljarnas drivkrafter 2 En av de mest seglivade myterna inom väljarforskningen är föreställningarna om stora och växande effekter av partiledare. Moderna

Läs mer

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg Medborgarpanelen Valpanelens åsikter över tid Titel: Valpanelens åsikter över tid University of Gothenburg Sweden Box 100, S-405 30 Gothenburg Redovisning av resultat Under tidsperioden mars 13 till oktober

Läs mer

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014

Resultat. Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna. Oktober 2014 Resultat Förtroendet för regeringen och de politiska företrädarna Oktober Om undersökningen Undersökningens genomfördes i Demoskops slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa internetpanel, OnlinePanelen.

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Interaktion Kommunikation Samtal

Interaktion Kommunikation Samtal Interaktion Kommunikation Samtal Ickeverbal kommunikation Klädsel Kroppshållning Gester Närhet / distans Ansiktsuttryck Ögonrörelser Attityd / bemötande Kultur Kroppskontakt Statusföremål Röst och tonläge

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3418 av Johan Forssell m.fl. (M) med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Förslag till

Läs mer