Inventering av fladdermöss vid Borgstena, Borås kommun (Västra Götalands län), inför ansökan om vindkraftsutbyggnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inventering av fladdermöss vid Borgstena, Borås kommun (Västra Götalands län), inför ansökan om vindkraftsutbyggnad"

Transkript

1 1 Inventering av fladdermöss vid Borgstena, Borås kommun (Västra Götalands län), inför ansökan om vindkraftsutbyggnad Till Eolus Vind AB Box Vårgårda Projektör Vanja Larsson (vanja.larsson(at)eolusvind.com) Av Jens Rydell (jens.rydell(at)telia.com) Bild 1. Borgstena kyrka. Kyrkan och kulturmarkerna intill erbjuder värdefulla fladdermusmiljöer. Där finns flera arter bland annat en koloni vattenfladdermus och mustasch- eller Brandts fladdermus. Foto J. Rydell

2 2 Inledning Borås Energi och Miljö kommer att ansöka om tillstånd att få bygga fem stycken vindkraftverk (alternativt 8 stycken) med en maximal totalhöjd av 180 meter på åtta fastigheter nordost om Borgstena i Borås kommun. På dessa fastigheter bedrivs i huvudsak modernt skogs- och jordbruk. Avsikten med den här inventeringen är att bedöma om den föreslagna vindkraftparken kommer att få negativa effekter på fladdermöss. Mer specifikt är det följande frågeställningar som skall belysas (Rydell et al. 2011). Bild 2. Uppvuxen granskog på höjden väster om Ingeshult nära platsen för det nordostligaste verket. Vägen och området intill inventerades manuellt 16 juni och med automatiska detektorer 17 juni och 30 augusti. Här registrerades endast några jagande nordisk fladdermus och en passerande gråskimlig fladdermus. Foto J. Rydell Kommer vindkraftsetableringen att a) få negativa effekter på miljöer eller platser, som är värdefulla för fladdermöss? b) få negativa effekter på hotade eller sällsynta arter, i den mån sådana förekommer? c) främst under vår och höst attrahera fladdermöss, vilka i så fall riskerar att dödas när de söker föda runt kraftverkens torn? Översiktlig miljöbeskrivning Området där kraftverken planeras består i huvudsak av relativt höglänt (ca 250 m. ö. h.) produktionsskog (mest gran) i småkuperad terräng, med inslag av oligotrofa sjöar, våtmarker och sumpskogar. Skogen är delvis mogen och ganska hög och visar en del allmänna naturvärden (bild 2 och 3).

3 3 Bild 3. Kulturmiljö med naturbetesmarker och blåbärsgranskog vid gården Stockared och det tillhörande obebodda torpet Lilla Stockared. I torpet fanns en koloni mustasch- eller Brandts fladdermus och i skjulet intill en långörad fladdermus. Foto J. Rydell Inom 1-2 km från de planerade kraftverken finns i väster och söder aktiva jordbruk (Stommen, Kållared), och i öster en del mindre gårdar som antingen är avvecklade och öde (Brandshålan), under avveckling (Stockared) eller som används för hästar (Ingeshult). En rest av ett äldre kulturlandskap, som delvis är i hävd fortfarande, finns vid Stockared (bild 3). Den bästa fladdermusmiljön i det aktuella området finns vid Borgstena kyrka (bild 1) och sjön Nossekälla, som ligger en bit sydväst om det projekterade området. Detta kulturlandskap har knappast någon direkt förbindelse med skogen där vindparken planeras, men områdena ligger ändå så nära varandra att fladdermöss gott och väl kan täcka in båda under en natts jakt. En modernt brukad barrskog är normalt mycket fattig på fladdermöss både när det gäller arter och individer, eftersom den sällan innehåller några insektsrika miljöer och inte heller erbjuder boplatser i byggnader eller ihåliga träd. Den kan dock fungera som jaktområde om träden samlar upp insekter från öppna jordbruksmarker och sjöar i närheten. Denna effekt kan möjligen förstärkas om skogen är högre belägen, eftersom den då kan erbjuda jaktplatser när lägre liggande partier blivit tillfälligt obrukbara under lugna nätter på grund av dimma.

4 4 Fladdermöss kan nämligen inte jaga i dimma, eftersom de högfrekventa sonar-pulser (SONAR=SOund Navigation And Ranging) som används för att söka föda, absorberas av vattendroppar och därför inte ger något eko (Pye 1971). En till synes trivial barrskog kan alltså ha ett visst värde som fladdermusmiljö om det finns rika miljöer i närheten. Detta bedömer jag skulle kunna vara fallet när det gäller Borgstena. Bild 4. Öde torp med lagårdar och lador vid Brandshålan. Här registrerades bland annat långörad fladdermus och mustasch- eller Brandts fladdermus. Foto J. Rydell Inventeringsmetoder Inventeringen gjordes av undertecknad under sju kvällar/nätter sommaren 2011 (tabell 1 & 2). Jag använde en kombination av fyra detektorer som automatiskt registrerar och samplar ultraljud från flygande fladdermöss (Pettersson D500X) och en handhållen detektor (Pettersson D-980 eller D1000X), som används för att manuellt söka och spela in ljudsekvenser från flygande fladdermöss. I båda fallen analyseras de inspelade sekvenserna i datorn med för ändamålet framtagen mjukvara (Pettersson BatSound 4). Fladdermössen använder ultraljudspulser bland annat för att söka efter föda (insekter) i luften och för att navigera över kortare avstånd. Ljuden är till stor del artspecifika och kan därför användas för säker bestämning av de flesta av de fladdermusarter som man kan träffa på i Sverige (Ahlén 1981). Ett undantag är de två närbesläktade arterna mustasch- och Brandts fladdermus. Deras ultraljudspulser är mycket lika och svåra att särskilja.

5 5 Fig. 1. Karta med placering av planerade vindkraftverk (röda symboler) och de automatiska detektorerna (numrerade cirklar). Sträckor som inventerats manuellt till fots är markerade med linjer. Färgerna på cirklar och linjer anger dag enligt tabell 1. Fladdermöss av de här båda arterna behöver vanligen fångas och undersökas med lupp (tänderna), om man vill vara säker på vilken art man har att göra med. Detta är dock knappast nödvändigt i det här fallet. Båda arterna är vanliga och inte rödlistade. Istället behandlas de tillsammans som mustasch-/brandts fladdermus (tabell 1). Ibland kan även andra arter i släktet Myotis, exempelvis vatten- och fransfladdermus vara besvärliga att separera enbart utifrån inspelade ljudsekvenser. Valda delar av området besiktigades från bil och till fots under dagtid i samband med inventeringarna. Då togs även kontakt med en del markägare och andra berörda. Samtidigt sökte jag efter lämpliga platser att inventera manuellt till fots senare under kvällen. I god tid före skymningen placerades också de automatiska detektorerna ut på platser som bedömdes som strategiska, där fladdermöss kan förväntas jaga eller passera senare under kvällen och natten. De samlades in dagen efter. Den lagrade informationen tankades då över från detektorns hårddisk till datorn för senare analys. Den här metoden är den numera vedertagna och den är både effektiv och tillförlitlig (Ahlén & Baagöe 1999). Resultat och diskussion Under de sju kvällar/nätter som ägnades åt fältdelen av inventeringen var vädret ostadigt och varierande. Det var emellertid tillräckligt bra för att inventeringsarbetet skulle vara meningsfull under åtminstone en del av varje kväll/natt (tabell 1). Med tillräckligt bra menas

6 6 att det var uppehållsväder, fritt från dimma och minst 8-10 o C. Insekternas flygaktivitet och fladdermössens jakt begränsas nämligen kraftigt av dessa faktorer, vilket har flera orsaker. Tabell 1. Vädret under kvällar och nätter som inventeringen vid Borgstena genomfördes. Datum Temp ( o C) Vind Nederbörd (kl. 2200) 14 juni 11 Svag SV Växl. moln., uppehåll 16 juni 15 Lugnt Först klart, sedan ihållande regn från kl juni ej antecknat 20 juni 12 Lugnt Låga täta moln, duggregn som varierar i intensitet 21 juni 11 Svag SV Växl. moln., uppehåll 30 augusti 10 Svag SV Uppklarnande, blött efter regn 3 september 16 Lugnt Mulet, uppehåll Inventeringsresultatet visas i tabell 2. Det framgår att minst fem arter förekommer i eller nära det projekterade området. Myotis-arterna var emellertid åtminstone två (vattenfladdermus + mustasch/brandts fladdermus) kanske tre eller rent av fyra (om både mustasch- och Brandts fladdermus förekommer och dessutom även fransfladdermus), så artantalet är därför totalt sex, sju eller åtta. Området får därmed betraktas som ganska rikt på fladdermusarter. Man skall komma ihåg att de flesta av de här arterna (utom Brandts fladdermus), främst förekommer på kulturmarker som exempelvis vid kyrkan och över sjöar och andra vattendrag. I barrskogen förekommer nästan enbart de vanligaste arterna nordisk fladdermus och Brandts fladdermus. Gråskimlig fladdermus detekterades visserligen vid två tillfällen av detektorer placerade i barrskogen, men den här arten jagar normalt i den fria luften högt ovanför skogen och utan direkt koppling till något särskilt habitat på marken. Den gråskimliga fladdermusen vistas som sagt ofta på ganska hög höjd, ovanför trädtopparna, och där riskerar den att komma i kontakt med vindkraftverkens rotorer. Detta är inte fallet med en del andra arter som normalt vistas nära marken eller över vatten, exempelvis Myotisarterna. Det är viktigt att känna till att arterna är mycket olika när det gäller risken att dödas vid vindkraftverk. Vissa är mer utsatta än andra, och bör betraktas som högrisk-arter med avseende på vindkraftverk (Rydell et al. 2011). De mest utsatta är stor, Leislers och gråskimlig fladdermus samt trollfladdermus. Av dessa är det bara gråskimlig som verkar förekomma i det aktuella området. Nordisk fladdermus och dvärgfladdermus, vilka förekommer allmänt i Borgstena, dödas visserligen också vid vindkraftverk ibland, men de här arterna är mycket talrikare och därför mindre utsatta än de mer utpräglade högriskarterna. Långörad fladdermus och några av Myotis-arterna, vilka också förekommer allmänt vid Borgstena, dödas däremot mycket sällan vid vindkraftverk, antagligen på grund av att de normalt inte rör sig så högt över marken att de kommer i kontakt med kraftverkens rotorer. De sistnämnda arternas förekomst är därför av mindre intresse i när det gäller vindkraft.

7 7 Tabell 2. Inventeringsresultat från Borgstena sommaren Fladdermöss inventerades med 3 eller 4 automatiska (auto) och en manuell (man) ultraljudsdetektor (automatisk detektor nr 2 var ur funktion 30 augusti och 3 september). Färgerna i tabellen hänvisar till kartan (fig. 1). Datum Antal registreringar (auto) eller uppskattat antal individer (man) Nordisk Gråskimlig Långörad Mustasch/Brandts Dvärgfladdermus fladdermus fladdermus /vattenfladdermus fladdermus Eptesicus Vespertilio Plecotus Myotis Pipistrellus nilssonii murinus auritus spp. pygmaeus 14 juni auto 1 6 auto auto auto 4 51 man juni auto auto auto 3 auto 4 man juni auto auto 2 1 auto auto 4 20 juni auto 1 auto auto auto 4 21 juni man aug auto 1 1 auto 3 auto man sep auto 1 auto 3 auto man 1 1 1

8 8 Det finns möjligen en risk att vindkraftverken, när de väl är byggda, kommer att attrahera insekter och fladdermöss genom sin höjd (över den omgivande terrängen). Detta kallas hilltopping och är antagligen ett beteende som förklarar varför insekter och fladdermöss ibland (under lugna och varma nätter främst i maj och augusti-september) dödas i rätt stora antal vid vindkraftverk som ligger på bergstoppar (bland annat i Schwarzwald i Tyskland och Appalacherna i USA). Om höjdlägen i våra barrskogsområden är tillräckligt höga och markerade för att framkalla detta beteende är dock okänt. Enda sättet att få veta hur det förhåller sig med detta är att genomföra kontrollprogram på ett urval platser, där man vet att omgivningen hyser en mer eller mindre rik fladdermusfauna. Ett sådant program skall i så fall syfta till att a. bedöma om vindkraftverken regelbundet attraherar fladdermöss under våren (maj) och sensommaren och hösten (augusti-september), och b. om fladdermöss i så fall regelbundet omkommer i samband med detta Programmet måste i så fall pågå under minst en säsong helst längre. I händelse av a och b ovan bör kraftverken stängas av tillfälligt under de förhållanden då olyckorna kan förväntas ske (årstid, tid på dygnet, väder, särskilt vindstyrka och temperatur). Mer detaljer om hur detta skall gå till finns i Rydell et al Slutsats och rekommendationer Borgstena hyser visserligen en relativt artrik fladdermusfauna, men endast få av arterna är direkt bundna till barrskogen och det projekterade området. Inga sällsynta eller hotade arter hittades (utom möjligen fransfladdermus, vilken dock inte har bekräftats). Det finns inget som talar för att det aktuella projektet kommer att förstöra miljöer som är av särskilt värde för fladdermöss och inte heller att det kommer att få negativa effekter på hotade arter. Jag har således inga invändningar mot en etablering av vindkraftverk i Borgstena. Vad som möjligen kan vara aktuellt är ett kontrollprogram. Ett sådant görs efter byggnationen när kraftverken är i drift. Syftet är att ta reda på om driften av kraftverken behöver begränsas på grund av att större mängder fladdermöss under vissa förhållanden (dimma, hill-topping ) vistas runt kraftverkstornen och i så fall riskerar att dödas. Litteratur Ahlén, I Identification of Scandinavian bats by their sounds. Institutionen för Viltekologi, SLU, Uppsala, Rapport 6. Ahlén & Baagöe Use of ultrasound detectors for bat studies in Europe: experiences from field identification, surveys, and monitoring. Acta Chiropterologica 1, Pye, J. D Bats and fog. Nature 229, Rydell, J., H. Engström, A. Hedenström, J. K. Larsen, J. Pettersson & M. Green Vindkraftens påverkan på fladdermöss och fåglar Syntesrapport. Naturvårdsverket.

9 Bild 5. Vattenfylld stentäkt i skogen. Sådana mindre vattenhål attraherar ibland många fladdermöss som kommer för att dricka. Här placerades en automatisk detektor (nr 3, 17 juni), men endast en mustasch/brandts fladdermus och en nordisk fladdermus registrerades. Foto J. Rydell

Miljöanmälan Sidan 15 av 15 Upplo

Miljöanmälan Sidan 15 av 15 Upplo Miljöanmälan Sidan 15 av 15 Upplo Bilagor 1. Registreringsbevis 2. Karta 3a. Prospekt på tänkbara vindkraftverk 3b. Prospekt på tänkbara vindkraftverk 4. Bullerberäkning 5. Skuggberäkning 6. Annons informationsmöte

Läs mer

Fladdermusinventering inför etablering av vindkraft i Fagerberg, Nässjö kommun.

Fladdermusinventering inför etablering av vindkraft i Fagerberg, Nässjö kommun. Graptolit ord & natur 20 16 09 07 www.graptolit.com Fladdermusinventering inför etablering av vindkraft i Fagerberg, Nässjö kommun. Rapport till Ramström Vind AB Uppdrag utfört av: Johan Eklöf, Graptolit

Läs mer

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad

Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Rapport 2008-07-07 Naturvårdskonsult Gerell Inventering av fladdermöss inom Malmö Stad Sammanfattning et noterade arter och individer av fladdermöss är överraskande

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan vid Fryksdalshöjden i Sunne. (Värmlands län) inför ansökan om vindkraftutbyggnad

Inventering av fladdermusfaunan vid Fryksdalshöjden i Sunne. (Värmlands län) inför ansökan om vindkraftutbyggnad Inventering av fladdermusfaunan vid Fryksdalshöjden i Sunne (Värmlands län) inför ansökan om vindkraftutbyggnad Till Bixia Fryksdal Energi AB Box 1510 Kopia till: Johan Ahlén: johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

Fladdermöss och vindkraft

Fladdermöss och vindkraft Fladdermöss och vindkraft Jens Rydell Naturvårdsverket Vindval Nattens insekter finns inte jämnt fördelade i landskapet, utan de samlas på vissa platser, ex. vid ljus många svärmar över vatten eller vid

Läs mer

Fladdermusfaunan i Kronetorps park, Burlövs kommun

Fladdermusfaunan i Kronetorps park, Burlövs kommun , Burlövs kommun Rapport 2014-05-08 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu karin.gerell@sjobo.nu Uppdragsgivare: Kronetorp Park AB Cecilia Lyddby Kartmaterial:

Läs mer

Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön

Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Rapport 2005-08-15 Naturvårdskonsult Gerell Inventering av fladdermöss kring Svaneholmssjön Bakgrund Svaneholmssjön och dess omgivningar har varit en av

Läs mer

Fladdermusfaunans känslighet för vindkraft vid Gunboröd i Munkedals kommun en skrivbordsutredning

Fladdermusfaunans känslighet för vindkraft vid Gunboröd i Munkedals kommun en skrivbordsutredning Fladdermusfaunans känslighet för vindkraft vid Gunboröd i Munkedals kommun en skrivbordsutredning MAGNUS GELANG Fladdermusfaunans känslighet för vindkraft vid Gunboröd i Munkedals kommun en skrivbordsutredning.

Läs mer

Fladdermusinventering vid Orrberget i Ludvika

Fladdermusinventering vid Orrberget i Ludvika 1 Fladdermusinventering vid Orrberget i Ludvika Naturskyddsföreningen i Dalarna kansli.gavledala@naturskyddsforeningen.se cc. Mattias Ahlstedt Jens Rydell, docent och miljökonsult med specialisering på

Läs mer

Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land

Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land Fåglar och fladdermöss med fyra gånger mer vindkraft på land Jens Rydell, Richard Ottvall, Stefan Pettersson & Martin Green Lunds universitet Vem är Richard Ottvall? Doktor i zooekologi Bakgrund som forskare

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell

Fåglar, fladdermöss och vindkraft. Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss och vindkraft Richard Ottvall Martin Green Jens Rydell Foton: Fåglar Åke Lindström om inget annat anges Fladdermöss Jens Rydell Vem är Richard Ottvall? Ekolog, tidigare forskare vid

Läs mer

Vindkraftdialogen i Stockholm 2011-10-27. Naturvårdsverket Alexandra Norén

Vindkraftdialogen i Stockholm 2011-10-27. Naturvårdsverket Alexandra Norén Vindkraftdialogen i Stockholm 2011-10-27 Naturvårdsverket Alexandra Norén Syntesstudier 2009-2012 sammanfattar och generaliserar tillgänglig nationell och internationell forskning och kunskap; sammanvägd

Läs mer

FLADDERMUS- INVENTERING HÖGSBO INDUSTRIOMRÅDE 2015 GÖTEBORGS STAD, UNDERLAG FÖR PÅ UPPDRAG AV STADSBYGGNADSKONTORET DETALJPLAN

FLADDERMUS- INVENTERING HÖGSBO INDUSTRIOMRÅDE 2015 GÖTEBORGS STAD, UNDERLAG FÖR PÅ UPPDRAG AV STADSBYGGNADSKONTORET DETALJPLAN FLADDERMUS- INVENTERING HÖGSBO INDUSTRIOMRÅDE 2015 GÖTEBORGS STAD UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV GÖTEBORGS STAD, STADSBYGGNADSKONTORET 2015-10-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444

Läs mer

Inventering av fladdermöss vid Selkävaara och Käymävaara i Pajala kommun (Norrbottens län) inför vindkraftsutbyggnad

Inventering av fladdermöss vid Selkävaara och Käymävaara i Pajala kommun (Norrbottens län) inför vindkraftsutbyggnad 1 Inventering av fladdermöss vid Selkävaara och Käymävaara i Pajala kommun (Norrbottens län) inför vindkraftsutbyggnad Vattenfall Vindkraft AB Att: RU 2769 962 80 Jokkmokk Fig. 1. Gammal tallskog vid Selkävaara,

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan inom fastigheten Åkarp 1:57, Burlövs kommun

Inventering av fladdermusfaunan inom fastigheten Åkarp 1:57, Burlövs kommun Inventering av fladdermusfaunan inom fastigheten Åkarp 1:57, Burlövs kommun Rapport 2017-05-30 På uppdrag av Burlövs kommun Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu

Läs mer

Fladdermöss. www.o.lst.se. i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner sommaren 2004. Rapport 2005:58

Fladdermöss. www.o.lst.se. i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner sommaren 2004. Rapport 2005:58 Rapport 2005:58 Fladdermöss i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner sommaren 2004 www.o.lst.se Fladdermöss i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga kommuner sommaren 2004 Rapport 2005:58 PRODUKTION Naturvårdsenheten

Läs mer

Inventering av fladdermöss i samband med detaljplanering av Hörneå, Umeå kommun

Inventering av fladdermöss i samband med detaljplanering av Hörneå, Umeå kommun Rydell Eklöf : fladdermus.net 2018-10-03 Inventering av fladdermöss i samband med detaljplanering av Hörneå, Umeå kommun Uppdragsgivare: Umeå kommun Uppdragstagare: Graptolit ord & natur Fältarbete av

Läs mer

Biogeografisk uppföljning av fladdermöss rapportering av inventering 2018

Biogeografisk uppföljning av fladdermöss rapportering av inventering 2018 Biogeografisk uppföljning av fladdermöss rapportering av inventering 2018 OMRÅDE: Läby, Uppsala län 2018-12-10 Björn Palmqvist och Ludvig Orsén ECOCOM AB Stortorget 32 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Fladdermöss i Söderåsens nationalpark 2008

Fladdermöss i Söderåsens nationalpark 2008 Fladdermöss i Söderåsens nationalpark 2008 Naturvård Rune Gerell/Oddvar Fiskesjö 2010 Titel: Fladdermöss i Söderåsens nationalpark 2008 Utgiven av: Författare och fotograf: Redaktör: Beställningsadress:

Läs mer

Inventering av fladdermöss vid Frostnäs, Gislaveds kommun inför etablering av vindkraft

Inventering av fladdermöss vid Frostnäs, Gislaveds kommun inför etablering av vindkraft Graptolit ord & natur 20-14 09 29 www-graptolit.com Inventering av fladdermöss vid Frostnäs, Gislaveds kommun inför etablering av vindkraft Johan Eklöf 2014-09-19 Rapport till Ramström Vind Uppdrag utfört

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik

Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Inventering av fladdermusfaunan i Hällevik Text, foto och copyright: Mikael Gustafsson www.skogsfru.se Bakgrund Med anledning av planarbete av ett område SV Hällevik har en inventering av fladdermusfaunan

Läs mer

Rapport rörande fladdermöss i Ödmården

Rapport rörande fladdermöss i Ödmården Rapport rörande fladdermöss i Ödmården På uppdrag av Bergvik Skog AB Martin Rydberg Hedén 072-2477160 1 Innehållsförteckning: 1. Sammanfattning och syfte 3 Sida 2. Metod 4-6 3. Resultat 7-8 4. Slutsats

Läs mer

Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun. Vasagatan - fladdermöss

Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun. Vasagatan - fladdermöss Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun Vasagatan - fladdermöss 2 (10) Inventering av naturvärden knutna till stadsträd i Göteborgs kommun Vasagatan - fladdermöss. 2013. Diarienummer:

Läs mer

Inventering av fladdermöss i Solna stad 2014

Inventering av fladdermöss i Solna stad 2014 2015-09-07 stad 2014 Johnny de Jong ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Sammanfattning Kartläggning av fladdermusfaunan ger information om naturvårdsintressanta

Läs mer

Fladdermusinventering med fokus på barbastellförekomst i samband med vindkraftsutredning i Bruzaholm, Eksjö kommun.

Fladdermusinventering med fokus på barbastellförekomst i samband med vindkraftsutredning i Bruzaholm, Eksjö kommun. Graptolit ord & natur 20-16 08 28 www.graptolit.com Fladdermusinventering med fokus på barbastellförekomst i samband med vindkraftsutredning i Bruzaholm, Eksjö kommun. Fil dr Johan Eklöf, Graptolit ord

Läs mer

Fladdermusinventering inför eventuell vindkraftsetablering vid Gunboröd i Munkedals kommun

Fladdermusinventering inför eventuell vindkraftsetablering vid Gunboröd i Munkedals kommun Fladdermusinventering inför eventuell vindkraftsetablering vid Gunboröd i Munkedals kommun MAGNUS GELANG Fladdermusinventering inför eventuell vindkraftsetablering vid Gunboröd i Munkedals kommun. Rapport:

Läs mer

Inventering av fladdermöss i Torshälla, Eskilstuna kommun

Inventering av fladdermöss i Torshälla, Eskilstuna kommun Rydell Eklöf : fladdermus.net 2018-09-17 Inventering av fladdermöss i Torshälla, Eskilstuna kommun Torshälla kyrka Uppdragsgivare: Naturföretaget Uppdragstagare: Graptolit ord & natur Fältarbete av Johan

Läs mer

Bedömning av påverkan på fladdermössens livsmiljöer i detaljplan 1:1 Mölnlycke fabriker. Härryda kommun

Bedömning av påverkan på fladdermössens livsmiljöer i detaljplan 1:1 Mölnlycke fabriker. Härryda kommun Graptolit Ord & Natur 2016-01-13 www.graptolit.com Bedömning av påverkan på fladdermössens livsmiljöer i detaljplan 1:1 Mölnlycke fabriker. Härryda kommun Wendelsbergsparken, foto Jens Rydell Uppdragsgivare:

Läs mer

Fladdermusundersökningar Hovdala 2009

Fladdermusundersökningar Hovdala 2009 Fladdermusundersökningar Hovdala 2009 Detta är en redogörelse för de fladdermusstudier som Naturcentrum AB bedrivit på Hovdala under 2009. Området har besökts tre gånger, två gånger under högsäsong (29/7

Läs mer

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar

Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Från skyddszoner till livskraftiga bestånd Det senaste om vindkraft, fladdermöss och fåglar Martin Green Biologiska institutionen Lunds universitet Foton: Åke Lindström & Jens Rydell Fåglar påverkas av

Läs mer

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014

Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Beställare: VKS Vindkraft Sverige AB Sandra Nordqvist Målarberget Kompletterande inventering av sträckande rovfågel och trana 2014 Rapporten bör citeras som: Storck J. Målarberget, Kompletterande inventering

Läs mer

Kontrollprogram för fladdermöss, Vindpark Lemnhult

Kontrollprogram för fladdermöss, Vindpark Lemnhult Graptolit ord & natur 20-15 12 16 www.graptolit.com Kontrollprogram för fladdermöss, Vindpark Lemnhult 2013-2015 Fil dr Johan Eklöf, Graptolit ord & natur johan.eklof@gmail.com 0733-661761 www.graptolit.com,

Läs mer

Fladdermöss i Hovdala naturområde

Fladdermöss i Hovdala naturområde Fladdermöss i Hovdala naturområde En inventering genomförd somrarna 2007 och 2008 Johan Ahlén Naturcentrum AB 2008, Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Innehåll Inledning...3 Metoder...3 Resultat...4 Inventeringsinsatser...4

Läs mer

Inventering av fladdermöss i Hammarparken och dess omgivning, Uppsala kommun

Inventering av fladdermöss i Hammarparken och dess omgivning, Uppsala kommun Inventering av fladdermöss i Hammarparken och dess omgivning, Uppsala kommun 2017-10-01 Johnny de Jong ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 johnny@ecocom.se www.ecocom.se Uppsala kommun,

Läs mer

Inventering av fladdermöss inför eventuell vindkraftsetablering vid Gustavstorp i Karlshamns kommun

Inventering av fladdermöss inför eventuell vindkraftsetablering vid Gustavstorp i Karlshamns kommun Inventering av fladdermöss inför eventuell vindkraftsetablering vid Gustavstorp i Karlshamns kommun MAGNUS GELANG Inventering av fladdermöss inför eventuell vindkraftsetablering vid Gustavstorp i Karlshamns

Läs mer

Rapport Fladdermus (Grouseexpeditions)

Rapport Fladdermus (Grouseexpeditions) Pöyry SwedPower AB Sida 1 Bilaga 7 till MKB Hälsingeskogens vindkraftpark Rapport Fladdermus () Studien omfattar området i samråd Steg 1. Det är ett större område än vad Ansökningsområdet avser men slutsatserna

Läs mer

Fyledalens fladdermusfauna

Fyledalens fladdermusfauna 6 YstadNatur Fyledalens fladdermusfauna Text och foto: Ingemar Ahlén Fladdermössen i Skåne har sedan 1978 undersökts med ultraljudsteknik. Kunskaperna är idag mycket goda genom forskning och olika inventeringar

Läs mer

Inventering av fladdermöss vid Ryssberget Fladdermusinventering, inför bildande av naturreservat i Ryssberget i Nacka kommun.

Inventering av fladdermöss vid Ryssberget Fladdermusinventering, inför bildande av naturreservat i Ryssberget i Nacka kommun. Inventering av fladdermöss vid Ryssberget 2017 Fladdermusinventering, inför bildande av naturreservat i Ryssberget i Nacka kommun. OM RAPPORTEN: Titel: Inventering av fladdermöss i Ryssberget 2017 Version/datum:

Läs mer

Bilaga 5 Utredning fladdermöss

Bilaga 5 Utredning fladdermöss Bilaga 5 Utredning fladdermöss Bakgrund PM angående påverkan på fladdermusfaunan till följd av etablering av en vindkraftspark vid Kriegers flak Grundområdet Kriegers flak är beläget i södra Östersjön

Läs mer

Fladdermusinventering i Stora Sköndal, Stockholms kommun.

Fladdermusinventering i Stora Sköndal, Stockholms kommun. Graptolit ord & natur 20-16 08 25 www.graptolit.com Fladdermusinventering i Stora Sköndal, Stockholms kommun. Uppdrag utfört av Johan Eklöf Graptolit ord & natur för Ekologigruppen AB Uppdrag Fladdermöss

Läs mer

Gunnarp 1:3. Sammanfattning

Gunnarp 1:3. Sammanfattning Gunnarp 1:3 Sammanfattning Det är sannolikt att det finns ett stort mångfald både när det gäller fåglar och fladdermus. Vidare så är området skyddsvärt vilket det bör tas hänsyn till vid väg- och kabeldragning.

Läs mer

Inför tillståndsprövning av vindkraftverk vid Tribbhult. - Inventering av fladdermöss

Inför tillståndsprövning av vindkraftverk vid Tribbhult. - Inventering av fladdermöss Inför tillståndsprövning av vindkraftverk vid Tribbhult - Inventering av fladdermöss Vindkraftpark Tribbhult fladdermusinventering 2014 Innehållsförteckning Rapporten bör citeras som: Ignell, H. 2014.

Läs mer

Fladdermusinventering, Södertörn, Björn Palmqvist och Johnny de Jong

Fladdermusinventering, Södertörn, Björn Palmqvist och Johnny de Jong Fladdermusinventering, Södertörn, 2017 2017-10-13 Björn Palmqvist och Johnny de Jong ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Beställare: Stockholm stad, Botkyrka

Läs mer

Tillägg: Fladdermusinventering vid Alster, Karlstad kommun

Tillägg: Fladdermusinventering vid Alster, Karlstad kommun Tillägg: Fladdermusinventering vid Alster, Karlstad kommun 2013-09-05 Sofia Gylje Blank Klerebo Bergsäter 2 564 91 Bankeryd Tel: +46(0)70-3112204 E-post: sofia@noctula.se Innehåll Sammanfattning... 1 1.

Läs mer

Planerad vindkraftspark vid Vaggeryd, Vaggeryds kommun

Planerad vindkraftspark vid Vaggeryd, Vaggeryds kommun Planerad vindkraftspark vid Vaggeryd, Vaggeryds kommun En analys av effekterna på fladdermusfaunan Rapport 2013-08-30 På uppdrag av HS Kraft AB Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25 Vindkraft Sara Fogelström 2013-10-25 Historik Vindkraft i världen (MW) I slutet på 2012 var totalt cirka 280 000 MW installerat världen över. Källa: EWEA och GWEC Vindkraft i världen Totalt installerad

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Planerade vindkraftverk vid Ruuthsbo, Ystad kommun

Planerade vindkraftverk vid Ruuthsbo, Ystad kommun Planerade vindkraftverk vid Ruuthsbo, Ystad kommun En analys av effekterna på fladdermusfaunan Rapport 2009-05-28 Tågratorp 0416-151 20 070-6360917 karin.gerell@sjobo.nu 275 92 Sjöbo www.naturvardskonsult-gerell.se

Läs mer

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen

Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen Rapport från den Uppföljande Örninventeringen i Hälsingeskogen På Uppdrag av Bergvik Skog AB 2014-04-14 1 Innehåll 1. Sammanfattning och syfte 3 Sida 2. Metod 4-5 3. Resultat 6-7 4. Diskussion 8 5. Referenser

Läs mer

Fladdermusinventering inför ombyggnad av stall till hotell i Bokedalen, Partille kommun

Fladdermusinventering inför ombyggnad av stall till hotell i Bokedalen, Partille kommun Graptolit ord & natur 20 14-10 10 www-graptolit.com Fladdermusinventering inför ombyggnad av stall till hotell i Bokedalen, Partille kommun Rapport till Partille kommun Uppdrag utfört av: Johan Eklöf,

Läs mer

Fladdermöss i Västerbottens län aktuellt kunskapsläge 2011

Fladdermöss i Västerbottens län aktuellt kunskapsläge 2011 Skörvnöpparn, Umeå Årgång 3 (2011), häfte 1: 12-16 Fladdermöss i Västerbottens län aktuellt kunskapsläge 2011 MICHAEL SCHNEIDER Fladdermössen är en av de riktigt stora grupperna bland däggdjuren. Globalt

Läs mer

Slutversion Inventering av fladdermöss vid Tumba. skog, Botkyrka kommun

Slutversion Inventering av fladdermöss vid Tumba. skog, Botkyrka kommun Slutversion 2017-10-19 Inventering av fladdermöss vid Tumba skog, Botkyrka kommun 2 Beställare: SHH Bostad AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion:

Läs mer

Emelie Nilsson Naturvårdskonsult 076-17 50 302. Fladdermöss i Skåne

Emelie Nilsson Naturvårdskonsult 076-17 50 302. Fladdermöss i Skåne Emelie Nilsson Naturvårdskonsult 076-17 50 302 Fladdermöss i Skåne Verksamhet Inventeringar, MKB, informationsmaterial, GIS analyser, vatten, Utför uppdrag i hela Sverige Kontor i Kalmar (HK), Malmö, Göteborg,

Läs mer

Bedömning av fladdermusfaunan vid detaljplaneområde Solgårdsterrassen

Bedömning av fladdermusfaunan vid detaljplaneområde Solgårdsterrassen 9 Datum 2015-10-27 Rapport Bedömning av fladdermusfaunan vid detaljplaneområde Solgårdsterrassen Stenungsunds kommun Vy från fotopunkt 10. EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vindkraft - forskningsresultat. Sara Fogelström

Vindkraft - forskningsresultat. Sara Fogelström Vindkraft - forskningsresultat Sara Fogelström 2016-11-02 Svenskt VindkraftsTekniskt Centrum, Chalmers sara.fogelstrom@chalmers.se Regional översikt - Vindbrukskollen Vindbrukskollen Vindkraftsforskning

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan vid Rödene, Alingsås kommun -inför planerad vindkraftspark

Inventering av fladdermusfaunan vid Rödene, Alingsås kommun -inför planerad vindkraftspark Inventering av fladdermusfaunan vid Rödene, Alingsås kommun -inför planerad vindkraftspark Boxlokal 5. Nordisk fladdermus. Foto Jens Rydell Eidolon ekologi 2013-10-24 Stefan Pettersson Böletvägen 22 42835

Läs mer

Fördjupad fladdermusinventering vid Mortorp vindpark, Kalmar kommun

Fördjupad fladdermusinventering vid Mortorp vindpark, Kalmar kommun 9 Datum 2016-02-01 Fördjupad fladdermusinventering vid Mortorp vindpark, Kalmar kommun Green Extreme AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87

Läs mer

Fladdermusfaunan vid Virsehatt och Sennan 2016

Fladdermusfaunan vid Virsehatt och Sennan 2016 Fladdermusfaunan vid Virsehatt och Sennan 2016 Ingemar Ahlén 1 & Johan Ahlén 2 1 Inst.f.ekologi, Box 7044, 750 07 Uppsala, 2 Naturcentrum, Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Inledning På uppdrag av Länsstyrelsen

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft

Fåglar, fladdermöss och vindkraft Foto: Espen Lie Dahl Fåglar, fladdermöss och vindkraft Martin Green & Jens Rydell Biologiska institutionen, Lunds Universitet Foto: fåglar Åke Lindström, fladdermöss Jens Rydell Fåglar, fladdermöss & vindkraft

Läs mer

INVENTERING AV FLADDERMÖSS BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN UNDERLAG FÖR PÅ UPPDRAG AV DETALJPLAN

INVENTERING AV FLADDERMÖSS BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN UNDERLAG FÖR PÅ UPPDRAG AV DETALJPLAN INVENTERING AV FLADDERMÖSS BLOMMERÖD, HÖÖRS KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV HÖÖRS KOMMUN 2015-10-25 Naturcentrum AB, 2015 Stenungsund: Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Fladdermöss i Jönköpings läns gruvor

Fladdermöss i Jönköpings läns gruvor Rapport 2017:36 Fladdermöss i Jönköpings läns gruvor Sammanställning av vinterinventeringar år 1980 2017 2 Fladdermöss i Jönköpings läns gruvor Sammanställning av vinterinventeringar år 1980-2017 Rapport

Läs mer

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås

Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås Landskapets känslighet för vindkraft i Norra Gullabo - Torsås En generell beskrivning av området med tanke på en framtida vindkraftsetablering lyder som följande: Mestadels produktionsskog av tall och

Läs mer

Barbastell och några andra ovanliga fladdermusarter i Sverige 2007

Barbastell och några andra ovanliga fladdermusarter i Sverige 2007 Barbastell och några andra ovanliga fladdermusarter i Sverige 2007 Rapport 2008-03-31 till Naturvårdsverket (Dnr 429-260-07 Nv) Ingemar Ahlén Institutionen för ekologi, SLU Box 7002, 750 07 Uppsala ingemar.ahlen@ekol.slu.se

Läs mer

Ammoniak och kadmium inom jordbruket

Ammoniak och kadmium inom jordbruket DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR Ammoniak och kadmium inom jordbruket Ammoniakavgång från jordbruket fördelat på avgångskällor fyra år under perioden 2001 2007.Tusental ton. Genomsnittligt kadmiuminnehåll

Läs mer

Reviderad rapport rörande fladdermöss i Ödmården

Reviderad rapport rörande fladdermöss i Ödmården Reviderad rapport rörande fladdermöss i Ödmården På uppdrag av Bergvik Skog AB 2013-03-22 Reviderad 2014-02-07 Martin Rydberg Hedén 1 Innehållsförteckning: Sida 1. Bakgrund 3-4 2. Metod och genomförande

Läs mer

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun

Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun MAGNUS GELANG Skrivbordsutredning av fågelfaunans känslighet för vindkraft vid Stickninge, Lekebergs kommun.

Läs mer

Fladdermöss i Västmanlands län

Fladdermöss i Västmanlands län RAPPORT 2005 : 23 Fladdermöss i Västmanlands län Miljöövervakning 2003 och 2004 MILJÖENHETEN Författare: Per Hedenbo Foto på framsidan: Nordisk fladdermus, Eptesicus nilssonii. Foto: Jens Rydell/Naturbild.

Läs mer

Vindkraft, fåglar och fladdermöss

Vindkraft, fåglar och fladdermöss Vindkraft, fåglar och fladdermöss Foto: Espen Lie Dahl Martin Green Jens Rydell Biologiska Institutionen Lunds Universitet Vindkraft, fåglar och fladdermöss Kunskapssammanställning Ute hösten 2011, NV

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Rapport från Örninventering i Axmar. Martin Rydberg Hedén. Reviderade kartor Knutby

Rapport från Örninventering i Axmar. Martin Rydberg Hedén. Reviderade kartor Knutby Rapport från Örninventering i Axmar Martin Rydberg Hedén Reviderade kartor 2012-11-12 @gmail.com 072-2477160 1 Innehållsförteckning Sid 2012-04-09 1. Bakgrund 3-5 2. Metod 5-6 3. Observationsplatser 6-7

Läs mer

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6

Innehållsförteckning 1 INLEDNING ORIENTERING BAKGRUND OCH SYFTE NULÄGESBESKRIVNING... 6 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 1.1 ORIENTERING... 4 1.2 BAKGRUND OCH SYFTE... 4 1.3 NULÄGESBESKRIVNING... 6 2 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFTUTBYGGNAD... 7 2.1 KRAFTVERKSTEKNIK... 7 2.2 HÄLSA OCH

Läs mer

Inventering av fladdermusfaunan vid Trysslinge, Laxå och Degerfors kommuner -inför planerad vindkraftspark

Inventering av fladdermusfaunan vid Trysslinge, Laxå och Degerfors kommuner -inför planerad vindkraftspark Inventering av fladdermusfaunan vid Trysslinge, Laå och Degerfors kommuner -inför planerad vindkraftspark Bolokal. Nordisk fladdermus. Foto Jens Rydell Eidolon ekologi Stefan Pettersson Böletvägen Kållered

Läs mer

Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Fladdermusinventering i samband med väglokaliseringsstudie för E22, sträckan Gladhammar Verkebäck, Västerviks kommun.

Fladdermusinventering i samband med väglokaliseringsstudie för E22, sträckan Gladhammar Verkebäck, Västerviks kommun. Graptolit ord & natur 20-15 09 22 www.graptolit.com Fladdermusinventering i samband med väglokaliseringsstudie för E22, sträckan Gladhammar Verkebäck, Västerviks kommun. Uppdrag utfört av: Johan Eklöf,

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

BILAGA 2 FOTOMONTAGE

BILAGA 2 FOTOMONTAGE BILAGA 2 FOTOMONTAGE FOTOPUNKTSKARTA Fotomontage har gjorts från sex olika platser i omgivningen; från Gimmene mot sydost (fotopunkt 1), Hornsjön mot väster (fotopunkt 2), Dykärrs gård mot nordväst (fotopunkt

Läs mer

Fladdermusinventering längs Säveån och i SKF-området, Gamlestaden, Göteborgs stad

Fladdermusinventering längs Säveån och i SKF-området, Gamlestaden, Göteborgs stad Graptolit ord & natur 20-16 09 28 www.fladdermus.net Fladdermusinventering längs Säveån och i SKF-området, Gamlestaden, Göteborgs stad Rapport till Göteborgs stad Uppdrag utfört av: Johan Eklöf (www.graptolit.com)

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

Bedömning av fladdermusförekomst och påverkan på fladdermöss vid nybyggnation på fastighet Särö 1:477 Munkekullen, Kungsbacka kommun

Bedömning av fladdermusförekomst och påverkan på fladdermöss vid nybyggnation på fastighet Särö 1:477 Munkekullen, Kungsbacka kommun 2018-12-17 www.fladdermus.net Bedömning av fladdermusförekomst och påverkan på fladdermöss vid nybyggnation på fastighet Särö 1:477 Munkekullen, Kungsbacka kommun Johan Eklöf, Nattbakka Natur Beställare:

Läs mer

Inventering av potentiella boplatser för mindre brunfladdermus (Nyctalus leisleri) i Mölnlycke, Härryda kommun.

Inventering av potentiella boplatser för mindre brunfladdermus (Nyctalus leisleri) i Mölnlycke, Härryda kommun. 1 2017-03-30 Eklöf & Rydell www.fladdermus.net Inventering av potentiella boplatser för mindre brunfladdermus (Nyctalus leisleri) i Mölnlycke, Härryda kommun. Vägbelysning i bokskogen norr om Mölnlycke

Läs mer

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet

Fåglar och vindkraft. Martin Green. Biologiska institutionen, Lunds Universitet Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Inventering av fladdermöss i Limhamns kalkbrott i Malmö kommun 2010-2011

Inventering av fladdermöss i Limhamns kalkbrott i Malmö kommun 2010-2011 2012-02-02 Inventering av fladdermöss i Limhamns kalkbrott i Malmö kommun 2010-2011 2011 Uppdrag Ecocom har genomfört en inventering av fladdermöss i Limhamns kalkbrott i Malmö kommun i Skåne län under

Läs mer

Artkartering av fladdermöss inför vindkraftsetablering vid Kusberget i Jämtlands län 2014

Artkartering av fladdermöss inför vindkraftsetablering vid Kusberget i Jämtlands län 2014 2014-10-15 Artkartering av fladdermöss inför vindkraftsetablering vid Kusberget i Jämtlands län 2014 Uppdrag Föreliggande rapport är framtagen av Ecocom AB på uppdrag av Jämt Vind AB. Rapporten är ett

Läs mer

Risker för fladdermöss med havsbaserad vindkraft Slutrapport från förstudien 2005 (Projektnr 22316-1)

Risker för fladdermöss med havsbaserad vindkraft Slutrapport från förstudien 2005 (Projektnr 22316-1) Risker för fladdermöss med havsbaserad vindkraft Slutrapport från förstudien 2005 (Projektnr 22316-1) Sammanfattning på svenska: Risker för fladdermöss med havsbaserad vindkraft En pilotundersökning 2002-2003

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Delrapport 1 Kontrollprogram fladdermöss vid Aneby-Tranås vindpark, Aneby och Tranås kommuner, 2016 del 1 av 2

Delrapport 1 Kontrollprogram fladdermöss vid Aneby-Tranås vindpark, Aneby och Tranås kommuner, 2016 del 1 av 2 9 Datum 2016-12-21 Delrapport 1 Kontrollprogram fladdermöss vid Aneby-Tranås vindpark, Aneby och Tranås kommuner, 2016 del 1 av 2 Luveryd Vindkraft AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg

Läs mer

Diskussionsunderlag angående kontrollprogram för fåglar vid vindkraftetablering (140303)

Diskussionsunderlag angående kontrollprogram för fåglar vid vindkraftetablering (140303) Diskussionsunderlag angående kontrollprogram för fåglar vid vindkraftetablering (140303) Martin Green Biologiska institutionen, Lunds universitet Ekologihuset 223 62 Lund Tel: 046-222 3816 martin.green@biol.lu.se

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Fåglar, fladdermöss och vindkraft

Fåglar, fladdermöss och vindkraft Foto: Espen Lie Dahl Fåglar, fladdermöss och vindkraft Martin Green & Jens Rydell Biologiska institutionen, Lunds Universitet Alla fågelbilder Åke Lindström, alla fladdermusbilder Jens Rydell Vem är Martin

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

Inventeringen av barbastell (Barbastella barbastellus) 2004 i Sverige

Inventeringen av barbastell (Barbastella barbastellus) 2004 i Sverige Inventeringen av barbastell (Barbastella barbastellus) 2004 i Sverige Rapport 2004-12-14 till Naturvårdsverket (Dnr 301-930-04) Ingemar Ahlén Institutionen för naturvårdsbiologi, SLU Box 7002, 750 07 Uppsala

Läs mer

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget Norrköpings kommun Bygg och miljökontoret Jenny Andersson 601 81 Norrköping jenny.a.andersson@norrkoping.se 13 april 2015 Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning

Läs mer

Bilaga 7: Fladdermusinventering

Bilaga 7: Fladdermusinventering Bilaga 7: Fladdermusinventering Miljökonsekvensbeskrivning för Lönnstorp vindbrukspark i Svalövs kommun 6 Juli 2012 Planerad vindkraftspark vid Lönnstorp, Svalövs kommun En analys av effekterna på fladdermusfaunan

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev

Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev 2011 09 16 Till Västmanland Dala miljö- och byggförvaltning 774 81 Avesta Sändes som e-post och brev Synpunkter på Planhandlingar för Vindkraft - Tillägg till översiktsplan för Avesta kommun och Fagersta

Läs mer