PROTOKOLL Socialnämnden 3 september 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL Socialnämnden 3 september 2002"

Transkript

1 Socialnämnden 3 september 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 3 september 2002 kl Leif Öhman (m), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ingemo Silverkrantz (m) Gunnar Lundgren (fp) Michael Saltas (kd) Anne-Marie Karlsson (c) Mauritz Lindroth (s) Ulf Lundström (s) Milot Sköld (s), ersättare för Christine Nerelius (v) Gillis Weingarth (m), ersättare Arne Karlsson (m), ersättare Nils Gunnar Gyhlenius (m), ersättare Tore Hjerpe (fp), ersättare Margoth Hällqvist (kd), ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Ulla-Britt Ahlin, utredare Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Sekreterare Dick Andersson Paragrafer Ordförande Leif Öhman Justerande Mauritz Lindroth BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnden Sammanträdesdatum 3 september 2002 Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Underskrift 1 (26)

2 Innehållsförteckning: Socialnämndens delårsrapport 2002 med årsprognos...3 Verksamhetsplan Kundval inom äldreomsorgen...5 Ny resursfördelningsmodell inom öppen hemvård...9 Avgifter inom äldre- och handikappomsorg...13 Yttrande till kommunstyrelsen om utbyggnad av Korallen...15 Ombyggnad av ett av husen i f d Kvarnbackens gruppbostad...16 Begäran från Länsstyrelsen om yttrande över Kvarnbackens nedläggning år Kommunal arbetsmarknadsersättning KAM...18 Ändring av delegationsordning vuxenenheten...19 Ansökan om tillstånd enligt 7kap 5 alkohollagen för servering av alkoholdrycker vid Sunnanskogs kursgård...20 Ansökan från Oyanis Pub och Restaurang om tillstånd enl 7 kap 5 alkohollagen för servering av alkoholdrycker vid Pizzeria Hawaii...21 Särskilda föreskrifter enl 7 kap 5 alkohollagen för Restaurang Terrassen...22 Samarbetsavtal/fullmakt för Södertälje kommun att samordna upphandlingar inom LSSområdet...23 Ansökan om tillstånd att driva verksamhet enligt 23 LSS - lag om stöd och service till vissa funktionshindrade...24 Upphandling av tolkförmedling...25 Sid 2 (26)

3 Socialnämndens delårsrapport 2002 med årsprognos SN 64 Dnr Socialnämnden godkänner delårsrapporten 2002 med årsprognos samt beslutar överlämna den ekonomiska redovisningen till kommunstyrelsen. 2. Socialnämnden hemställer hos kommunfullmäktige om tilläggsanslag för verksamheten under 2002 med 12 mkr, vilket motsvarar differensen mellan budget 2002 och prognosticerad årskostnad och har uppkommit på grund av kraftiga volymökningar. Socialförvaltningen har tagit fram en ekonomisk uppföljning efter första halvåret Dessutom har utarbetats en årsprognos. Rapporten har överlämnats till kommunstyrelsen i en förkortad version. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden godkänner delårsrapporten Handlingar i ärendet VASARU-rapport (26)

4 Verksamhetsplan SN 65 Dnr Bordlägga ärendet. Utifrån det av fullmäktige fastställda PLU med övergripande mål, uppdrag mål för socialnämnden, driftramar och investeringsplan har socialförvaltningen utarbetat ett förslag till verksamhetsplan för planeringsperioden s tidigare behandling Arbetsutskottet föreslog att 1. Socialnämnden beslutar anta förslaget till verksamhetsplan samt överlämna planen till kommunstyrelsen. 2. Hemställa hos kommunfullmäktige om utökning av fastställd budgetram för år 2003 med minst 24 mkr. Detta för att skapa en mer realistisk ekonomisk förutsättning för socialnämnden att kunna fullgöra sitt uppdrag enligt upprättad verksamhetsplan i förhållande till den nuvarande ramen 2002 om 214 mkr. Socialnämnden Vid sammanträdet delgavs pensionärsrådets remissvar med synpunkter på verksamhetsplanen. Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse med förslag till verksamhetsplan (26)

5 Kundval inom äldreomsorgen AU 42 SN 66 Dnr Kundval med check införs för öppen hemvård och för vårdboende under Kundval skall vara genomfört i båda vårdformerna senast De nuvarande vårdbostäderna som bedrivs på entreprenad åt Vallentuna kommun övergår till beslutad modell för kundval senast när nuvarande entreprenadavtal löper ut eller vid tidigare tidpunkt som socialnämnden och entreprenören kan komma överens om. Företag erbjuds genom ramavtalsupphandling alternativt auktorisation att bedriva verksamhet i en kundvalsmodell inom äldreomsorgen i Vallentuna. Socialförvaltningen ges i uppdrag att under hösten 2002 ta fram förfrågningsunderlag för ramavtalsupphandlingar alternativt krav för auktorisation för öppen hemvård och för vårdboende. Socialförvaltningen får i uppdrag att ta fram förslag till resursfördelningsmodell som är anpassad till kundval inom vårdboende. Förslaget skall presenteras för socialnämnden senast i maj Socialförvaltningen ges i uppdrag att ta fram lämpligt datastöd för resursfördelning inom såväl öppen hemvård som vårdbostäder och överlämna förslaget till socialnämnden. Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att besluta om att Vallentuna kommun skall införa kundval i öppen hemvård och i vårdboende genom auktorisationsmodellen. Socialnämnden föreslås få i uppdrag att inom ramen för Kommunfullmäktiges principbeslut genomföra kundval i Vallentuna. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden godkänner delårsrapporten Socialnämnden har uppdragit åt socialförvaltningen att utreda införandet av sk. kundval inom äldreomsorgen. Kundval inom öppen hemvård är införd sedan längre tid i flera kommuner i Stockholms län - bl a Täby, Danderyd, och Nacka. Stockholm genomförde det först i provområden och fullt ut fr o m (26)

6 Inom särskilt boende infördes kundval i liten skala under 2001 i Nacka, Täby och Danderyd. Någon utvärdering har inte hunnit genomföras. Hur fungerar kundval inom äldreomsorgen? Kundval innebär att den som har behov av äldreomsorg skall ha möjlighet att välja mellan flera utförare. Biståndsprövning enligt socialtjänstlagen Biståndsbeslutet leder till ett beslut som anger vilket behov som behöver åtgärdas Till beslutet är knutet timmar och ett timpris - en check Checken är kopplad till socialnämndens resursfördelningsmodell Den äldre väljer från en lista godkända utförare (kommunala och privata) som biståndsbedömaren presenterar Den äldre överlämnar checken och denne och utföraren kommer överens om hur biståndsbeslutets behov bäst skall tillgodoses inom checkens ram Utföraren ersätts enligt gällande resursfördelningsmodell Om den äldre inte är nöjd kan utförare bytas Kundval förutsätter således att det finns flera verksamheter att välja emellan. Hur införs kundval med mångfald av utförare? De kommuner som infört kundval har valt olika väg att öppna för privata utförare att erbjuda öppen hemvård och/eller vårdbostad. Ramavtal Stockholm och Sundbyberg har valt att genomföra ramavtalsupphandlingar. Länsstyrelsen godkänner företagen och har tillsynsansvar. Ramavtalsupphandling valdes för att inte handla i strid med gällande Lag om offentlig upphandling (LOU). Stockholm gör korta avtal (ettåriga) för att ge möjlighet till kontinuerligt in- och utträde på marknaden och att utveckla resursfördelningsmodellen efterhand som man får ytterligare erfarenhet. Auktorisation Täby, Danderyd, Nacka och nu senast Norrtälje genomför ingen upphandling enligt Lag om offentlig upphandling. Företag verkar om de uppfyller kommunens auktorisations- och kvalitetskrav och godtar kommunens generella pris för alla verksamheter med samma inriktning. De förs upp på lista över företag som de äldre kan välja mellan. Företagens fortlevnad styrs av om de äldre fortsätter att anlita dem. 6 (26)

7 Auktorisationsmodellen förutsätter att det inte upprättas något ramavtal mellan kommun och företag. Den äldre själv tecknar vårdavtal med det företag de väljer och betalar med sin check. Klagomål och brister blir i första hand en angelägenhet mellan den äldre och dennes närstående (i förekommande fall gode man) och företaget. Auktoriserad verksamhet förutsätter Länsstyrelsens godkännande och tillsyn. Kundval i öppen hemvård Kundval där företag bjuds in att arbeta i kommunens öppna hemvård kan införas under första halvåret Förslag till ny resursfördelningsmodell från med tilldelning av exakta timmar i stället för nuvarande schabloniserade sex nivåer gör det möjligt att införa en check som kan delas ut till alternativa utförare. Datorstöd behöver upphandlas. Konsekvenser För den äldre: Den äldre får ökad valfrihet, mera makt och påverkansmöjlighet. Några utförare kan välja att specialisera sig på vissa problemområden vilket kan öka kvaliteten för den äldre. Det blir en säkrare uppföljning då man direkt kan se om de timmar som är beviljade också utförs. Med hårda besparingskrav finns viss tvekan om så alltid är fallet med nuvarande nivåtilldelning. Utförd tid hos varje kund har inte regelmässigt kunnat mätas. Det ställer större krav på de äldre och deras närstående att sätta sig in i vad olika utförare erbjuder och att välja och ev. välja om. För biståndsbedömare: Vårdplanering med många olika utförare kräver mer tid av biståndsbedömare än med få. Timtilldelning kräver mera tid av biståndsbedömare. Ny utredning och beslut måste utfärdas vid betydligt mindre förändringar av kundernas behov än vad som krävs med nuvarande sex omvårdnadsnivåer. Biståndsbedömare blir rådgivare och stödjare till de äldre och närstående som har svårt att välja och att ev. avbryta en kontakt även när det finns brister hos en utförare. Nya verkställighetsbeslut och nya checker skall utfärdas vid byte av utförare. För utförare: Utförarnas vårdpersonal kan få omfattande administration för att redovisa exakt antal utförda timmar. Brister i informationsflödet har visat sig vara ett problem i de kommuner som har kundval i öppen hemvård. Det krävs att kommunen kan finna datastöd som är lätt att 7 (26)

8 hantera för att registrera "tid hos kund". Det blir tidskrävande och osäkert både för kund, utförare och kommun om alla vårdbiträden skall skriva ner exakt hur många timmar eller minuter de varit hos varje kund. Tiderna skall dessutom sammanställas till månadsrapporter för underlag till resursfördelningen. Idag läggs stor möda ner på att planera restid och schemaläggning i hemvården för att undvika spilltid mellan kunder. Detta har extra betydelse i landsbygd. Vid kundval kan äldre som bor nära varandra välja olika utförare vilket förhindrar samåkning och kort restid. Mindre företag kan å andra sidan eventuellt etablera sig i landsbygden nära kunderna vilket medför korta resor. För kommunens administration: Socialförvaltningens administration ökar ju flera utförare som skall ha tilldelning av resurser. Utförda timmar som varierar månad för månad innebär mycket manuell fakturahantering. För budget: Kundval med checksystem är i sig inte en besparingsmetod. De kommuner som har infört kundval har en äldreomsorg som är dyrare per invånare eller i Nackas fall jämförbar med Vallentunas enligt statistik från SCB: "Vad kostar verksamheten i din kommun. Bokslut För Vallentunas del kan kundval med check möjligen innebära kostnadsneutralitet gentemot nuvarande system. Kundval i vårdbostäder Kundval i vårdbostäder förutsätter en grundlig utredning om lämplig resursfördelningsmodell. Vallentuna har i praktiken idag anslagsfinansiering både till egenregi och hos de två entreprenörerna i äldreomsorgen. Detta har varit möjligt eftersom det finns en bristsituation. Inga platser står tomma. Extraplatser måste köpas. Om flera aktörer bjuds in är målsättningen att antalet vårdbostäder skall öka så att det blir en reell valmöjlighet för de äldre. Platser betalas olika beroende på vårdtyngd i de kommuner som infört kundval i vårdbostäder medan Vallentunas nuvarande modell innebär att alla platser i en enhet har samma vårddygnskostnad. Stendösvägens planering Under hösten 2003 planeras Stendösvägens vårdboende stå klart. Det finns ännu inget beslut om hur driften av Stendösvägen ska ske entreprenad som i Vårdbo och Stångberga, någon modell för kundval eller egenregi. Ett beslut om när ev kundval till vårdbostäder skall införas i Vallentuna och vilken metod som skall tillämpas - ramavtalsupphandling eller auktorisation - bör fattas i god tid för att inte försvåra planeringen av Stendösvägens öppnande. 8 (26)

9 Ny resursfördelningsmodell inom öppen hemvård AU 43 SN 67 Dnr Resurstilldelning till öppen hemtjänst sker genom timtilldelning från i enlighet med tjänsteskrivelse daterad Det totala priset per timme till kommunala och privata utförare fastställs i enlighet med tjänsteskrivelse daterad Väsbygårdens servicehus omfattas inte av den föreslagna tilldelningen av resurser per utförd timma. Det skall ingå i utredning om ny form av resursfördelning till särskilda boendeformer. I avvaktan därpå bedrivs verksamheten med anslagsfinansiering alt. nuvarande modell. Socialförvaltningen upphandlar lämpligt IT-stöd för att kunna betala utförare utifrån faktiskt antal utförda timmar. Socialnämnden delegerar till socialchefen att besluta om inköp av ITstöd om kostnaden ryms inom anslaget för ospecificerade investeringar. En grupp med representanter för biståndsbedömare, utförare, stab och representant för Kommunal, med enhetschef Viveca Selander som sammankallande har på uppdrag genomfört en utredning för att ta fram en ny resursfördelningsmodell till utförare inom den öppna hemvården. Utredningsgruppen har haft i uppdrag att utforma modellen så att den kan användas för framtida privata utförare inom öppen hemvård. Nuvarande resursfördelningsmodell Nuvarande resursfördelningsmodell bygger på att biståndsbedömare fattar ett beslut om bistånd som beskriver vilket behov som skall avhjälpas. Därefter lämnas uppdraget tillsammans med en ersättning enligt en av sex ersättningsnivåer. Varje nivå innefattar en schablontid och ett timpris. Särskild kompensation utgår i schabloniserad tid eller kostnad för resavstånd, ob-tid, administration. Leasingbilar, nattpersonal och lokaler anslagsfinansieras. Den tid som delas ut är inte direkt kopplad till varje person. Nivåbedömningen gör det möjligt att variera tilldelningen så att budgeten över tid följer den samlade vårdtyngden hos alla kunder. Schablontilldelningen förutsätter stora utförare med många kunder. Variationer upp eller ner i vårdbehov hos enstaka kunder förväntas kunna ta ut varandra inom den totala tilldelningen. 9 (26)

10 Förslag till ny resursfördelningsmodell För att göra det möjligt för små utförare att åta sig uppdrag inom öppen hemvård krävs en mera exakt resurstilldelning per kund eftersom små enheter inte kan uppnå utjämningseffekter. Med såväl privata som kommunala utförare krävs dessutom ett timpris som innefattar alla kostnader utan att extratilldelning görs för olika behov som t ex leasingbilar och andra investeringar. De kommuner som infört timtilldelning har stött på svårigheter i att göra de kommunala och de privata utförarnas timpris konkurrensneutralt. Nacka har anlitat konsultfirman Cap Gemini Ernst & Young för att analysera denna problematik (Slutrapport ). Med utgångspunkt från nuvarande kostnader i öppen hemtjänst och erfarenhet från ovannämnda utredning föreslås följande timpriser till utförare i öppen hemtjänst. Några tillkommande kostnader ersätts inte. All verksamhet skall rymmas inom timpriset. Ersättning sker efter redovisning av utfört antal timmar. Priserna nedan är i 2003 prisnivå. Timpris Påslag Totalt timpris Vardag dagtid Vardag kväll Veckoslut Storhelg För privata utförare görs ett påslag med 10% för att kompensera för att kommunala utförare har momsbefrielse (momskompensation 2.5%) och har t ex löne- och fakturaadministration utan kostnad (kompensation 7.5%). Personalkostnader i öppen hemtjänst har bedömts till 90% av timpriset. I timpriset ryms även ersättning till vikarier under ordinarie personals semester och sjukdom. Timpriset bygger på att andelen arbetad tid som är förlagda hos kund är lägst 65%. Övrig tid är restid, vårdplanering, administration, bomtid när planerat besök ställs in med kort varsel m m. Datastöd för att underlätta informationsöverföring Timtilldelning ger en större säkerhet för den enskilde. Metoden ger dessutom en bättre ekonomisk styrnings- och uppföljningsmöjlighet. För att kunna betala för utförda timmar krävs ett datastöd som gör inrapportering av utdelade timmar säker för kunden och så lite arbetskrävande för vårdpersonalen som möjligt. Det bedöms inte vara en försvarbar lösning att vårdbiträden för hand skall notera närvarotid i minuter och timmar vid varje besök och 10 (26)

11 sedan sammanställa tiderna månadsvis. Tiden får därefter manuellt matas in i kommunens debiteringssystem. Nacka kommun har i en slutrapport från Cap Gemini Ernst och Young redovisat Kartläggning av processer och informationsflöden inom äldreomsorgen i Nacka kommun som bl a styrker att avsaknad av gemensamt datastöd innebär att informationsflödet blir omständligt, tidskrävande och innebär stor risk för kvalitetsbrister. Några kommuner med timtilldelning har på grund av att de saknar datastöd valt att fortsätta ge ersättning i enlighet med beslutade timmar och inte efter vad som utförts. Detta ger inte den ökade ekonomiska uppföljningsmöjlighet och säkerhet för kunden som är en av vinsterna med övergång till renodlad timtilldelning. Innan timtilldelning genomförs bör upphandling av datastöd genomföras. Socialförvaltningen har undersökt vilka lösningar som finns på marknaden för att notera tid hos kund med datastöd t ex genom mobiltelefon, nuvarande larmsystem, sk smart-card, streckkodsavläsare m m. Systemet måste kunna användas av både kommunala och privata utförare. Konsekvenser Timtilldelning kräver en större arbetsinsats än nivåtilldelning av biståndsbedömare. Även vid mindre behovsförändringar måste ny utredning göras och nytt beslut om timantal fattas. Till varje beslut hör enligt socialtjänstlagen skriftlig information till kund med besvärshänvisning dessutom krävs en skriftlig beställning till utförare och vid ev. kundval en check. Behovsbedömarna får en ytterligare möjlighet att följa upp att beslutade insatser utförs genom att de kontinuerligt kan följa utförd tid hos varje kund. Det blir mer tidskrävande arbete för ekonomipersonal på socialförvaltningen med timtilldelning än med nivåtilldelning. Antalet timmar per kund måste kontrolleras och rapporteras varje månad. Vid nivåtilldelning har endast avvikelserapporterting krävts. Samma belopp har gått ut till utförare så länge omvårdnadsnivån är oförändrad. Om man inte har ett enkelt och tydligt system för rapportering av tid hos kund skapar det osäkerhet hos de äldre och deras anhöriga. Det kan leda till tidskrävande utredningar både hos utförare och beställare om beviljad tid getts ut eller ej. Det är svårt att avgöra om timtilldelning för utförd tid medför någon besparing för socialnämnden. Hur effektivt tiden nyttjats och andelen tid som förlagts hos kund har vid en särskild utredning undersöks i anslutning till utredningen under augusti och september Den genomfördes av Kvalitid AB. Undersökningen visade att det finns 11 (26)

12 brister i effektivitet och andelen tid hos kund bör öka om betalning sker efter utförd tid. Timtilldelning kan troligen förväntas ge som bäst kostnadsneutralitet gentemot tidigare resursfördelningsmodell. Väsbygårdens servicehus Med nivåtilldelning av resurser har Väsbygårdens servicehus jämställts med öppen hemvård. Vid övergång till exakt timtilldelning är det inte längre möjligt. Personalen gör ofta och ibland mycket korta besök i servicebostäderna. De kan inte mäta minuter varje gång de går ut och in. Arbetssättet liknar det i vårdbostäder. Väsbygården bör därför lyftas från öppen hemvård till särskilt boende när det gäller resurstilldelning. En utredning skall enligt socialnämndens beslut genomföras för att möjliggöra kundval i vårdbostäder. Det förutsätter grundlig utredning för att komma fram till vilken resurstilldelningsmodell som skall tillämpas i dessa. Väsbygården bör ingå i denna utredning. I avvaktan på ny resursfördelningsmodell föreslås Väsbygården övergångsvis bli budgeterat med en vårddygnsersättning som överensstämmer med tidigare års kostnader alternativt enligt nuvarande modell. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. 12 (26)

13 Avgifter inom äldre- och handikappomsorg SN 68 Dnr Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att nya avgifter införs från med en nivårelaterad tax. Taxan föreslås omfatta totalt fem omvårdnadsnivåer, förslag till matkostnader m m i enlighet med utredning Avgifter inom äldre och handikappomsorg Avgiften justeras årligen i relation till procentsatserna i Riksdagsbeslutet om maxtaxa. Riksdagsbeslut om maxtaxa inom äldreomsorgen infördes Socialnämnden i Vallentuna tillämpar det nya regelverket vad gäller beräkning av förbehållsbelopp och avgiftsutrymme. På grund av att den övre nivån i Vallentunas taxa, som infördes , inte överstiger taket för maxtaxan har inga beslut fattats om ändringar i själva taxan under I utredningen föreslås att Vallentuna inför en nivåtaxa med fem nivåer i stället för sex efter som en av nivåerna knappast alls används. Intäkterna bedöms bli ungefär likvärdiga med dagens. Den enda inkomstgränsen (berättigad till BTP eller ej) tas bort. I det nya sättet att beräkna avgiftsutrymme tas hänsyn till inkomst och BTP-kompensation, om BTP finns kvar som inkomstgräns, skulle finnas med flera gånger i beräkningen. Vallentunas grannkommuner har nivårelaterade taxor utan inkomstgräns ungefär i nivå med den som föreslås i utredningen. Från 2003 införs ersättning till utförare av öppen hemvård med ett timpris per utförd timma. Ersättningen skall vara likvärdig för kommunala och privata utförare. För att kunna införa även en timrelaterad taxa som är säker för kunden krävs ytterligare utredning och utveckling av IT-stödet. Det medföra mycket omfattande administration för vårdpersonal och förvaltning om det inte finns adekvat IT-stöd. Vallentunas grannkommun har ännu inte bedömt det lämpligt att införa timrelaterad taxa. Maxtaxans beräkning av avgiftsutrymmet och rätt för kommunen att reducera avgifter är inte ett försörjningsstöd. Avgifter kan reduceras till noll men därutöver kan ingen reduktion ske. Den som bor i särskilt boende kan behöva ytterligare reduktion för att inte hamna på en minuspost varje månad. Detta beror bl a på att hyresnivån i många vårdbostäder i Vallentuna är hög. Denna speciella reduktion får beslutas utifrån beräkningsgrunderna i övrigt försörjningsstöd. 13 (26)

14 s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet Utredning Avgifter inom äldre och handikappomsorg. 14 (26)

15 Yttrande till kommunstyrelsen om utbyggnad av Korallen SN 69 Dnr Socialnämnden ställer sig positiv till en framtida utbyggnad av Korallen och avlämnar tjänsteskrivelse daterad som sitt yttrande till kommunstyrelsen. Mauritz Lindroth (s) har motionerat i Kommunfullmäktige om utbyggnad av Korallens vårdboende med 25 platser för att undvika att äldre blir kvar på sjukhus trots att de är av läkare är förklarade medicinskt färdigbehandlade. Kommunen får betala sjukvårdens höga dygnskostnader ( kr per dygn) efter fem dygn om det inte finns möjlighet att bereda vård i kommunen. I samband med öppnande av Stendösvägens vårdboende hösten 2003 förväntas behovet av vårdbostäder vara tillgodosett för några år. Efter 2005 väntas behov av ytterligare nya vårdplatser bli aktuella. Det finns stora fördelar med en utbyggnad av Korallen eftersom man kan göra samordningsvinster vad gäller perssonal. Läget i nära anslutning till primärvården är av värde. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. 15 (26)

16 Ombyggnad av ett av husen i f d Kvarnbackens gruppbostad SN 70 Dnr Socialnämnden uppdrar till samhällsbyggnadsnämnden att projektera ombyggnad från tre till fem lägenheter i av ett husen i f d Kvarnbackens gruppbostad under hösten Ombyggnation planeras under Ombyggnaden finns upptagen i socialnämndens investeringsbudget med 650 tkr. I uppräkning till prisläge 2002 beräknas kostnaden bli 730 tk. År 2000 gjordes ett ombyggnadsförslag där Kvarnbackens hus kunde byggas om så att antalet kunde ökas från tre tre till fem. Det planerades för unga vuxna som har behov av gruppbostad enligt LSS och som fortfarande bor kvar i föräldrahemmet. Socialnämnden godkände ritningsförslaget och kostnaden 650 tkr. När ett erbjudande att flytta kunde erbjudas visade det sig att familjerna önskade skjuta fram flytten från föräldrahemmet något. Ombyggnationen lades på is och huset har använts som ungdomsboende med korttidskontrakt under mellanperioden. Nu finns flera beslut om guppbostad som inte kunnat förverkligas och ytterligare andra har anmält behov. Ett ombyggt hus kan fyllas ade insatser måste verkställas. Länsstyrelsen har särskilt uppföljningsnasvar för detta och kan utdöma vite om så inte sker efter domstolsutslag. Gruppbostad för de ungdomar som beviljs insatsen måste tillgodoses på något annat sätt om inte Kvarbacken kan erbjudas. Erfarenhetsmässigt är enstaka platser som kan köpas utanför kommunen dyra. 16 (26)

17 Begäran från Länsstyrelsen om yttrande över Kvarnbackens nedläggning år 2001 SN 71 Dnr Tjänsteskrivelsen daterad överlämnas som Socialnämndens yttrande till Länsstyrelsen. Kvarnbackens gruppbostad lades i malpåse Där fanns två boende. Båda med behov av hög personaltäthet. Två lägenheter blev plötsligt på lediga i en annan gruppbostad med adekvat bemanning - Uthamra. Några sökande till Kvarnbackans gruppbostad fanns inte och inte heller till Uthamra. Två enkäter med ett års mellanrum hade genomförts. Alla kända vuxna med LSS-insats som bor i föräldrahemmet fick lämna intresseanmälan för att flytta till bostad med särskild service enligt LSS. Ingen var intresserad att flytta. Alla ville avvakta några år. Socialnämnden har aviserats om att det kan bli aktuellt att åter använda ett av husen som gruppbostad De två boende och deras företrädare accepterade en flytt från Kvarnbacken. De visste sedan något år att Kvarnbackens andra hus användes till annat på grund av bristande efterfrågan. De var nöjda med den erfarna personal och de moderna lägenheter som erbjöds i Uthamra. Flytt och anpassning har gått mycket bra. Kvarnbackens personal kände sedan länge till den bristande efterfrågan. De protesterade dock över nedläggningen när möjlighet att flytta erbjöds de boende. Personalen erbjöds arbete i andra enheter. Några fick möjlighet att följa med de boende till Uthamra. FUB som organisation informerades inte i direkt samband med beslutet om omflyttning. Denna brist har socialförvalningens ledning tagit fasta på. Socialnämndens ordförande, socialchef och utredare för äldre och handikappfrågor inom socialförvaltningens stab träffar representanter för FUB i Södra Roslagen årligen inför arbete med verksamhetsplanen och i övrigt om förändringar planeras. s tidigare behandling Socialnämnden beslutade att lägga Kvarnbackens gruppbostad i malpåse genom att säga upp de kvarvarande två boendena samt hyra ut lägenheterna temporärt till ungdomar med sociala svårigheter. Arbetsutskottet föreslog 20 augusti att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag (26)

18 Kommunal arbetsmarknadsersättning KAM AU 48 SN 72 Dnr Sex månader efter det att familjens inkomster överstiger gällande riksnorm upphör den kommunala arbetsmarknadsersättningen (KAM). Hösten 1998 introducerades KAM i kommunen och har sedan permanentats. Resultaten har varit goda och ca 30 % av deltagarna har kommit vidare ut i arbete eller i studier som de själva finansierat. Till en början med bedrevs arbetet i projektform, ett samverkansprojekt mellan Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens arbetsmarknadsenhet och Socialförvaltningens vuxenenhet där Socialnämnden är huvudman. Personer som uppbär socialbidrag på grund av sysselsättningsproblematik erbjuds praktik/utbildning mot ett något högre ersättning i form av KAM. Tanken är att sökande ej skall bli kvar i ett passivt bidragsberoende utan erhålla ersättning som motsvarar deras arbetsinsats samt att de skulle få hjälp att komma ut på den öppna arbetsmarknaden. Ansvar för praktikplatserna åvilar samhällsbyggnadsnämnden och beslut om KAM åvilar socialnämnden. Under denna tid som KAM varit igång har det dock visat sig att vissa familjer blir kvar inom systemet och ej blivit självförsörjande trots att de kommit igång i heltidsarbete. De ligger över nivån för att vara berättigade till ekonomiskt bistånd, men under KAM-nivån. Detta innebär att en bortre gräns för att uppbära KAM om familjen hamnar över gränsen för ekonomiskt bistånd behöver sättas för att familjen inte skall bli kvar i beroendet av KAM. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. 18 (26)

19 Ändring av delegationsordning vuxenenheten AU 49 SN 73 Dnr Socialnämnden beslutar godkänna socialförvaltningens förslag till ändring i delegationsordningen. om försörjningsstöd och bidrag till livsföring i övrigt, SoL 4 kap 1, 3 samt 2 enligt socialnämndens riktlinjer. Delegat: softhandläggare infördes SOFT, förenklad socialbidragshantering inom enheten. Detta har inneburit att den ekonomiska hanteringen av en stor del av ärendena har skötts av softhandläggaren och socialsekreteraren har kunnat ägna sig åt de mer komplicerade ärendena. För att ytterligarea frigöra socialsekreterarresurser föreslår socialförvaltningen att softhandläggaren får samma delegation som socialsekreteraren i ärenden som rör ekonomiskt bistånd. Softhandläggaren och socialsekreteraren handlägger ärenden gemensamt. Softhandläggaren tar huvudansvaret för den ekonomiska utredningen och fattar även beslut enligt SoL 4 kap 1,3 samt 2 i enlighet med socialnämndens riktlinjer. Socialsekreteraren ägnar sig åt lösningsinriktat behandlingsarbete med rehabiliterande insatser, nätverksarbete, kontakter med andra myndigheter och förvaltningar för att få den enskilde självförsörjande genom arbete eller i arbetsmarknadsåtgärder eller där detta ej är möjligt initiera medicinsk utredning för sjukbidrag/pension. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. 19 (26)

20 Ansökan om tillstånd enligt 7kap 5 alkohollagen för servering av alkoholdrycker vid Sunnanskogs kursgård SN 74 Dnr Socialnämnden beviljar med stöd av 7 kap 5 alkohollagen, Sjöfararen HB serveringstillstånd för all slags alkoholdrycker till slutna sällskap vid Sunnanskogs Kursgård, Vallentuna, dagligen kl Sjöfararen HB, har genom Martin Imre, Götavägen 21, Sollentuna, inkommit med ansökan att erhålla serveringstillstånd vid Sunnanskogs kursgård i Vallentuna. Ansökan avser alla slag av alkoholdrycker till slutna sällskap året runt och dagligen kl Ansökan inkom den 2 april 2002 och har remitterats i vederbörlig ordning. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse föreligger. 20 (26)

21 Ansökan från Oyanis Pub och Restaurang om tillstånd enl 7 kap 5 alkohollagen för servering av alkoholdrycker vid Pizzeria Hawaii AU 51 SN 75 Dnr Socialnämnden avslår ansökan från Oyanis Pub och Restaurang då sökande inte visat sig uppfylla kraven enligt 7 kap. 7 Alkohollagen (AL). Oyanis Pub och Restaurang har genom Oyanis Artinian, Takpannevägen 49, Vallentuna, till socialnämnden inkommit med ansökan att erhålla serveringstillstånd vid Pizzeria Hawaii. Ansökan avser alla slag av alkoholdrycker till allmänheten i restauranglokalen samt på uteserveringen dagligen kl Ansökan inkom den 20 november 2001 och har remitterats i vederbörlig ordning. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse Besvärshänvisning 21 (26)

22 Särskilda föreskrifter enl 7 kap 5 alkohollagen för Restaurang Terrassen SN 76 Dnr Socialnämnden föreskriver att Andersson & Gidlöf Konsulting AB tills vidare skall anlita två förordnade ordningsvakter vid restaurang Terrassen samtliga fredags- och lördagskvällar samt under veckans övriga kvällar vid musikevenemang etc. Med anledning av inkomna promemorior från Roslagens Polismästardistrikt avseende fylleri och oordning vid Tuna Torg och Terrassen har socialförvaltningen verkställt en utredning. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse (26)

23 Samarbetsavtal/fullmakt för Södertälje kommun att samordna upphandlingar inom LSS-området SN 77 Dnr Socialnämnden beslutar ge Södertälje kommun fullmakt att för Vallentuna kommuns del samordna upphandlingsförfarandet avseende Bostad med särskild service för vuxna, Bostad med särskild service för barn och ungdom samt daglig verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade. 2. Uppdra åt socialchefen att teckna samarbetsavtal/fullmakt för Södertälje kommun att genomföra upphandlingen och teckna ramavtal med utsedda utförare. Södertälje kommun har åtagit sig att för ett antal kommuner, bl a Vallentuna, samordna upphandlingen avseende ramavtal för LSSplaceringar. Vid de läkepedagogiska och socialterapeutiska institutionerna huvudsakligen i Järna. För att Södertälje kommun skall kunna fullgöra sitt uppdrag krävs fullmakt från respektive kommun s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. Handlingar i ärendet Samarbetsavtal/fullmakt (26)

24 Ansökan om tillstånd att driva verksamhet enligt 23 LSS - lag om stöd och service till vissa funktionshindrade SN 78 Dnr Socialnämnden beslutar tillstyrka ansökan om utökat tillstånd för KÅ s Omsorgsverksamhet AB. Länsstyrelsen i Stockholms län har begärt yttrande av nämnden avseende an ansökan från KÅ s Omsorgsverksamhet AB om utökat tillstånd att även omfatta verksamhet enligt 9 punkt 10 LSS daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder för personkretsen enligt 1 1 p LSS i åldersspannet år. (Länsstyrelsens beteckning ) Upptagningsområdet är Stockholms län. Verksamheten skall omfatta fem personer. s tidigare behandling Arbetsutskottet har den 20 augusti föreslagit att socialnämnden beslutar enligt socialförvaltningens förslag. 24 (26)

25 Upphandling av tolkförmedling SN Socialnämnden beslutar ge Stockholms Tolkförmedling AB uppdrag att utföra tolktjänster åt Vallentuna kommun. 2. Socialnämnden uppdrar till ordförande Leif Öhman att teckna ramavtal med Stockholms tolkförmedling AB för genomförande av tolkuppdrag åt Vallentuna kommun Täby kommun har beslutat att från och med den 1 september 2002 avveckla den egna tolkförmedlingen och därmed sagt upp nu gällande avtal med Vallentuna kommun om tolkförmedling. Täby tolkförmedling har bland annat haft kommunerna Danderyd, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Vallentuna och Österåker som kunder. Vallentuna kommun har tillsammans med nämnda kommuner deltagit i en samordnad upphandling, där Täby kommun varit samordnande kommun. Efter utvärdering av inkomna anbud har anbud från Stockholms tolkförmedling bedömts vara det ekonomiskt mest fördelaktiga för uppdrag i berörda kommuner. Handlingar i ärendet 1. Tjänsteutlåtande Ramavtal. 25 (26)

26 Rapporter och delgivningar SN Protokoll 1.1 Socialnämndens socialutskott Socialnämndens arbetsutskott Kommunfullmäktige (26)

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, eko nom Ulla-Britt Ahlin, utredare

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, eko nom Ulla-Britt Ahlin, utredare Socialnämnden 3 september 2002 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 3 september 2002 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30 Kallade

Läs mer

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Dick Andersson, t f socialchef Ulla-Britt Ahlin, utredare Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-01-11 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 11 januari 2000 kl 18 30 20 00. Leif Öhman (m),

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden

PROTOKOLL Socialnämnden Socialnämnden 2000-12-05 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården, Allévägen, Vallentuna Tisdagen den 5 december 2000 kl 18.30-19.15

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 3 december 2002 Socialnämnden 3 december 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Väsbygården. Allévägen, Vallentuna Tisdag den 3 december 2002 kl 18.30-19.30

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 1999-06-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 8 juni 1999 kl 18 30 19 20. Leif Öhman (m),

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 5 november 2002 Socialnämnden 5 november 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag

Läs mer

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Richard Knafl (s) ersättare Milot Sköld (s) ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1999-03-09 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag 9 mars 1999 kl 18 30-20

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 6 maj

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 24 maj 2004 kl 14.00-15.45

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef. Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-02-10 1(15) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 10 februari 1998

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 9 april 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 2000-09-05 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 3 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 oktober 2006 kl 18.30-19.20 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Carolina Lindahl (s), ersättare Sylvia Pettersson (s), ersättare Bo Weiåker, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 6 september 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 6 september 2005 kl 18.30-19.30. Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anna Markgren (m), ersättare. Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-10-06 1(7) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 6 oktober 1998 kl 18.30-18.50.

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat.

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat. Socialnämnden 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30 OBS! Arbetsutskottets

Läs mer

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Lilian Glav (fp), ersättare Birgitta Karlsson (kd), ersättare. Anne Saaristo, socialchef Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2007-04-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen

Läs mer

Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 11 juni 2002

Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 11 juni 2002 Socialnämnden 11 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den 11 juni 2002 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna, den 28 maj 2010. Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-05-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Bällstarummet, Kommunalhuset, Tuna torg 1, Vallentuna, tisdagen den 25 maj 2010 kl. 18.30 20.20 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 2003-03-04

PROTOKOLL Socialnämnden 2003-03-04 Socialnämnden 2003-03-04 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 4 mars

Läs mer

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef

Sten-Åke Adlivankin (m), ersättare Gunnar Lundgren (fp), ersättare Richard Knafl (s), ersättare Stina Bengs (v), ersättare. Bo Weiåker, socialchef AB VALLENTUNA KOMMUN Socialnämnden 1998-06-09 1(14) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 9 juni 1998 kl 18

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm.

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (m) Mauritz Lindroth (s) Anne Saaristo, socialchef Cecilia Stewart, adm. Socialnämndens arbetsutskott 25 oktober 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl Socialnämndens arbetsutskott 27 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

PROTOKOLL Socialnämnden 7 maj 2002

PROTOKOLL Socialnämnden 7 maj 2002 Socialnämnden 7 maj 2002 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare

Bo Weiåker, socialchef Susanne Lindström, drogsamordnare Carina Altius, ekonom Lilian Bylund, MAS Nina Thompson, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2005-04-05 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 5 april 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Gillis Weingarth (m), ersättare Pia Berglund (c), ersättare Milot Sköld (s), ersättare Gunilla Gröndal (v), ersättare

Gillis Weingarth (m), ersättare Pia Berglund (c), ersättare Milot Sköld (s), ersättare Gunilla Gröndal (v), ersättare Socialnämnden 2001-09-04 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den 4 september 2001 kl 18 30 20 00. Leif Öhman

Läs mer

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Huido Mesilane (m), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Bo Weiåker, socialchef

Gunnar Lundgren (fp), ersättare Huido Mesilane (m), ersättare Mona Karlsson (m), ersättare Anita Frost Ek (c), ersättare Bo Weiåker, socialchef Socialnämnden 4 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Gillis Weingarth (m), ersättare Nils Gunnar Gyhlenius (m), ersättare Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna

Gillis Weingarth (m), ersättare Nils Gunnar Gyhlenius (m), ersättare Dick Andersson, enhetschef. Socialkontoret, Tuna torg 15, Vallentuna Socialnämnden 11 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdagen den 11 juni 2002 kl 18 30 19.45 Leif Öhman (m), ordförande

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 11 januari 2005 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 april 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 april 2004 kl 14.00-16.00

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef

Genomgång av handlingar kl 17.30. Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, administrativ chef Socialnämnden 4 mars 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag 4 mars 2003 kl 18 30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 januari 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 januari 2006. Gunnel

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden Socialnämnden 2009-05-14 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna torsdagen den 14 maj 2009 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Mauritz Lindroth Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 6 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna

Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden. Datum för anslag Överklagandetiden går ut. Kommunledningskontoret, Vallentuna SID 1/1 Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2018-09-11 Paragrafer 121-123 Datum för anslag 2018-09-18 Överklagandetiden går ut 2018-10-10 Förvaringsplats

Läs mer

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl

1. Justerande:... KALLELSE Socialnämnden 6 maj Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl Socialnämnden 6 maj 2003 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdag den 6 maj 2003 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20-30 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20.00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Paragrafer Björn Furugren Beselin (C), ordförande,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Agneta Heine-Ivgren (m) Ulf Lundström (s) Bo Weiåker, socialchef. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna måndagen den 20 september 2004 Gunnel

Läs mer

KALLELSE. Socialnämnden 2004-02-03. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18.

KALLELSE. Socialnämnden 2004-02-03. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18. Socialnämnden 2004-02-03 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 3 februari 2004 kl 18.30, Genomgång av handlingar kl 17.30 Kallade tjänstemän

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Michael Saltas (kd) Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 24 maj 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 24 maj 2005 kl 13.00-14.00.

Läs mer

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl Socialnämnden 2012-06-27 1(11) Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl 13 00 16.45 Beslutande: Övriga: Hans Sternbro (s),

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2010-01-26. Plats och tid för sammanträdet Socialnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 26 januari 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20.

PROTOKOLL. Socialnämnden 2009-11-17. Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november 2009 kl 18.30 20. Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 17 november

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Maj Birgersson (kd) Mauritz Lindroth (s) 23 januari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 23 januari 2007 kl 13.00-14.45 Gunnel Orselius-Dahl

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 5 september 2006 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s)

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Socialnämndens arbetsutskott 4 juni 2008 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna onsdagen den 4 juni 2008 kl 15.00 16.00

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och tid Konferensrummet Uret kl. 13:30-15:00 Beslutande Janet Kling (S) ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S) Nils-Erik Henningsson (S) ersättare

Läs mer

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anita Frost (C) Parvin Amjadi (S) Birgitta Forsberg (S) Gunnel Orselius-Dahl (FP) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-11-23 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 23 november 2010 kl. 18.30 19.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP),

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 75-84 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.50 ande Närvarande, ej Tjänstgörande Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c) Margareta

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 14 juni 2005 Socialnämnden 14 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 14 juni 2005 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade tjänstemän

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 20 maj 2008 Socialnämnden 20 maj 2008 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 maj 2008 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Sammanträdesrum Önnerup Tid Torsdagen den 1 mars 2012, kl. 08.30-12.00 Ajourering kl. 10.45-11.15 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) Göran Tufvesson (M) Lena Forsberg

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag HOFORS KOMMUN. Socialnämnden 2008-01-31 1 (1 12) Daniel Nyström (m)

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag HOFORS KOMMUN. Socialnämnden 2008-01-31 1 (1 12) Daniel Nyström (m) Socialnämnden 2008-01-31 1 (1 12) Tid och plats Kommunhuset Stollen kl 08.15 12.00 ande Diana Blomgren (s) ordförande Magnus Andersson (s) Maria Pärssinen (s) Binita Paues (s) 1-4, 6-12 Birgit Winges (v)

Läs mer

Socialnämnden (15) Ajournering

Socialnämnden (15) Ajournering Socialnämnden 2016-08-25 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00 16.30 Ajournering 15.35 15.40 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Daniel Hjelm (S) AnnCharlotte Eskel (S) Jan

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2 mars 2004 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2006-03-29 20 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.30 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Margaretha Schneider (m) Inga-Lill Gustavsson (c) tj ers Björn Jonasson

Läs mer

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna. Gunnel Orselius-Dahl. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-10-02 Plats och tid för sammanträdet ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 2 oktober

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Konferensrummet, Storegården Vissefjärda,, kl. 08:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic, (S) Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala, (S) Gullvi

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Anna Rönn. Socialkontoret 2008-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.00 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Kommunhuset, Lessebo måndagen den 26 maj 2014 kl 14.00 16.15 ande Lars Altgård, ordf (s) Gull-Britt Sandefors, v ordf (c) Charlotta Book (s) Jim Lindberg (s) Annette Åstrand

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2014-11-06 Sida 1 (13) Plats och tid Lilla Sessionsslaen, Medborgarhuset i Arlöv, kl 18.30-20.40 Beslutande Inger Borgenberg,(S) ordförande Sven-Åke Persson, (S) Britt Sonesson,

Läs mer

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 ande: Övriga: Hans Sternbro (S), ordförande Bernt Westerhagen (C), ersättare för Anne-Marie Fröjdh

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Socialnämnden 2014-11-28

Socialnämnden 2014-11-28 Socialnämnden 2014-11-28 Plats och tid Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.00, 10.30-11.00 ande Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef Christer Eklund, sekreterare

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Frösundarummet, 18.30-20.10 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) Plats och tid Konferensrummet Uret kl 13.00 16:00 Beslutande Mats Åstrand (S) ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för Janet

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17) 2012-02-21 1 (17) Plats och tid Älmhults kommunhus 21 februari kl. 8:30 11:20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Lars Ingvert (S) Ingrid Bergström (S) Viktor

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Socialnämnden 11 januari 2004 Socialnämnden 11 januari 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 11 januari 2005 kl 18.30 Genomgång av handlingar kl 17.30. Kallade

Läs mer

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl

Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Älvgatan 1 A, Orsa onsdagen den 28 oktober 2015, kl 13.00 15.00 Håkan Yngström (C), ordförande Gunilla Elings-Friberg (S)

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-02-05

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-02-05 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.50 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Britt-Marie Berg (S) Kate Nilsson

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Plats och tid Kommunhuset, Torsås, kl 18.00-19.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, S, ordförande Ewy Svensson, M Bernt Nyqvist, S Anita Eriksson, C Lennart

Läs mer

Socialnämnden 2014-05-28

Socialnämnden 2014-05-28 129 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 130 Internkontroll... 3 131 Delgivningar... 4 132 Avgifter för boende enligt LSS 9.9... 5 133 Mall för tjänsteskrivelse från socialförvaltningen...

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-10

Sammanträdesdatum Sida 1-10 Sammanträdesdatum Sida 1-10 Socialnämnden 2012-04-18 Plats och tid Kommunstyrelserummet, Kommunhuset, Mora, kl 08.15-09:15 ande Övriga deltagare Bernt Persson (S), ordförande Christina Bröms (C) Christiane

Läs mer