Inledning. (Skrivet av Anders , , , , , )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. (Skrivet av Anders , , , , , )"

Transkript

1 Inledning (Skrivet av Anders , , , , , ) Ventilationssystemet i föreningen består av fläktar på vindar eller tak som servar 4-10 lägenheter. Flera lägenheter är alltså sammankopplade med varandra via ventilationsrör mm i diameter. Centralfläkten styr mängden luft som evakuerar varje lägenhet via ventilationsdon i kök, bad, WC och klädkammare. Mängden luft som sugs ut motsvarar den mängd som flödar in via tilluftsventiler ovan fönstren, dessa skall alltid vara i öppet läge. Systemet är ett s.k. mekaniskt frånluftssystem. Lag om Obligatorisk Ventilationskontroll (OVK) finns sedan år 1991, se som reglerar flödesmängd, placering ventilationsdon osv. Föreningen ansvarar till den större delen för ventilationen och de delar bostadsrättshavaren ansvarar för, får ändras, men skall alltid ändras fackmannamässigt. Innebörden av fackmannamässighet är bl.a. att alla lagar och förordningar skall följas. Tyvärr sker i samband med ombyggnader av kök allt för ofta felaktiga ombyggnationer av ventilation. För att undvika felaktiga ombyggnationer skall alla ombyggnationer anmälas till föreningen. Tre lämpliga sätt att ta hand om matos från spisen; 1) Spiskåpa med spjäll, ca 10 liter/sek i grundflöde och vid öppet spjäll max l/s, få modeller finns att välja (tillverkare Futurum/Franke och Elektroskandia). 2) Recirkulerande kolfilterfläkt med separat ventildon (samma typ av don som i badrummet) uppe vid taket, ger mest plats för skåp, stor valfrihet bland olika modeller, varierbara hastigheter för forcering och oförändrat tillflöde av uteluft. Se 2.1 & 2.2 byggnationer och två huvudtyper. 3) Motordriven fläkt med en styrande reducerare (ca 3000 kr) som reducerar max forcering/ evakuering till 40 liter/sek, dvs. mer än vad spiskåpan ger vid öppet spjäll i alt. 1), men inte alls i närheten av vad en recirkulerande kolfilterfläkt ger vid max forcering. Ungefär hastighet 1 av 3 hastigheter för motordrivna fläkten. Därför är en fläkt med reducerar ett dyrt och halvbra alternativ. Tillverkare av reducerare är bl.a. Torfors och Electrolux. Se bilaga 1. Bild över ett rivet kök, bakom gipsskivan till höger i bilden finns ventilationskanal, avlopps- och vattenstammar, elserviskabel mm. Fyrkantshålet nederst är för en inspektionslucka då det finns dolda rörkopplingar i lådan av gipsskivor. Senare kommer en plåtlucka att installeras. Byggnormen anger att dolda vattenrörkopplingar skall kunna kontrolleras, varför det är ett krav att en lucka installeras.

2 1 Spiskåpa I köket i lägenheten kan spiskåpor med Frankes benämning System-lägenhet och även Franskes spiskåpa med en motor med en hastighet benämns Comfort Plus användas. Priser inkl. moms finns i Frankes katalog. Spiskåpor System-lägenhet ; modell 250, 251, 252, FL251, FL252, spiskåpa med utdragbart glas som osuppfångning modell 392 och 490, frihängande eller spiskåpor med pelare för ventilationskanal modeller Retro 712, Opal 762, Tender 722, Stil Vitrum och Stil 782 och 792, spiskåpor för inbyggnad, modell 480, 602 och 622, spiskåpor med enstegsmotor Frankes benämning Comfort Plus, modell 243. Spiskåpor som innehåller brandskyddsdelar, se produktkatalogen sid 8 och 12-13, de har tillägget i namnet med; Safe, stänger spisen/hällen när sensorn känner av allt för het spis/häll eller Safe plus, stänger spisen/hällen när sensorn känner av allt för het spis/häll och löser ut aktiv brandsläckning. 1.1 Spiskåpa med motor Frankes modell Comfort Plus Comfort plus är en spiskåpa med spjäll och fläktmotor. Grundventilationen ställs in med 10 liter per sekund, när spjället öppnas med ett timervred då startar en motor som ger ett flöde med ca 40 liter per sekund. Forceringsflödet ställs in vid installationen och för föreningens ventilationssystem är max forceringsflöde 40 liter per sekund. Franke benämner modellen Comfort Plus modell 243.

3 2 Recirkulerande fläktar med inbyggt kolfilter eller separat kolfilterdel efter fläkten Det som ger er mest frihet och tar minst plats är att ta bort spiskåpan och sätta en recirkulerande kolfilterfläkt enligt alt. 2) ovan. En sådan har följande fördelar jämfört med en ny spiskåpa; en motor med olika hastigheter, ger dig valfrihet för dig att reglera hastighet, suger in och sprutar ut luft i rummet vilket medför att luftflödet in i lägenheten via ventilerna ovan fönstren inte ökar när du använder fläkten. Detta ger i sin tur vintertid inte ökat inflöde med kall luft in i lägenheten, fler modeller att välja ur jämfört med spiskåpa, fläkten kan placeras utan hänsyn till ventilationskanal. Ett separat ventilationsdon, samma typ av don som i badrummet, installeras på ventilationskanalen. Observera, ventilationskanalen får inte byggas igen. Det skall alltid finnas ett inställbart och mätbart grundflöde i köket om 10 liter/sek. Det uppnås genom att sätta ett kontrolldon på ventilationskanalen. 2.1 Recirkulerande fläktar med inbyggt kolfilter I fläkten finns ett eller två kolfilter. Ibland sitter kolfiltret eller filtren monterade direkt på motorn, ibland på utblåset efter motorn. Filtret eller filtren är av en mindre storlek jämför med filter som är separat monterade efter fläkten i alt. 2.2 nedan. I bilden syns överst kontrolldonet som ger grundflödet 10 liter/sek dygnet runt. Donet är kopplad till ventilationskan alen, kanalen är dold i den vita lådan uppe vid taket. Fläkten är en recirkulerande kolfilterfläkt med inbyggda filter, utblås av renad luft sker överst i fjällhålen.

4 2.2 Recirkulerande fläkt med separat kolfilterdel efter fläkten Valfri fläkt kan installeras och efter fläkten på utblåsröret ansluts en speciell filterlåda, bl.a. Siemens och Bosch har sådana, se bilaga 2. I filterlådan finns det kolfilter av en större modell. Detta ger att fläktar med stora flöden kan användas och filtren får en längre livslängd. Troligtvis är det enklare att köpa nya filter till en filterlåda jämfört med att köpa speciellt anpassade filter i fläktar som har inbyggda filter. I bilden syns ett exempel på hur en ombyggnation kan ske med en kolfiltermodul, valfri fläkt och frånluftskontrolldon. Frånluftsdonet är den gröna cirkeln och ansluten till ventilationskanal. Frånluftsdonet ger grundventilation för köket och lägenheten med 10 liter/sek., dygnet runt. Ventilationskanalen är inbyggd i den vita lådan vid taket. 3 Speciell reducerare för motorfläkt Torfors och Electrolux, se bilaga 1, är två tillverkare av en speciell reducerare som monteras på utblåsröret/ ventilationskanalen efter en motorfläkt. Reduceraren ansluts via stickpropp till 230 V-nätet och arbetar aktivt med en inbyggd motor och öppnar samt stänger ett iris-spjäll för; att vid grundflöde, när fläkten är avstängd, ge grundventilation om 10 liter/sek, när fläkten är i drift reducerar flödet från fläkten till 40 liter/sek. Oftast är det första hastighetsläget för en fläkt. Observera att reduceraren går inte att använda med vissa Electrolux-fläktar, bl.a. vissa från IKEA, då dessa fläktar har inbygg tryckstyrning. Tryckstyrningen ger att när reduceraren ställer flödet till 40 liter/ sek, då ökar trycket, då försöker tryckstyrningen att öka flödet en mer, som ger att fläkten varvar upp och ger oljud från luftflöde och fläkt. Grundflödet kan behövas ställas in med speciellt mätinstrument.

5 4 För er som bygger om kök och skall välja mellan spiskåpa eller fläkt 4.1 För er som bygger om kök och väljer fläkt Föreningen rekommenderar att systemet med recirkulerande kolfilterfläkt då det ger större frihet att placera fläkten och spisen, ger mer plats för skåp, fler fläktmodeller att välja ur, minskar inflödet av kall luft och mindre risk i framtiden att ventilationen för kök byggs om på fel sätt. Separat kolfilterdel enligt 2.2 ovan ger störst frihet vid val av fläkt, stor kapacitet för fläkt och troligen enklare framtida köp av filter till fläkten. Grundflödet behöver ställas in med speciellt mätinstrument. Det är snyggast att ta bort ventilationskanalen från spiskåpa upp till taket (dvs. kryddhyllan och det bakom), ta bort ventilationskanal vid taket och de lådor som bygger in kanalen vid taket och sätta ett frånluftsdon på ventilationskanalen. Nackdelen är att när ni ta bort ventilationskanal och lådor ger att ni behöver måla om köket. En variant är att välja att inte ta bort lådor vid taket utan att sätta ett frånluftsdon där lådorna börjar för att slippa måla om köket. I bilden till vänster är ett frånluftsdon monterat vid taket och en recirkulerande kolfilterfläkt, tillverkare Gorenje modell DAH30298HV. Kryddhyllan har bibehållits.

6 4.2 För er som bygger om kök och väljer spiskåpa Spiskåpa med spjäll, ca 10 liter/sek i grundflöde och vid öppet spjäll max l/s, det, se tillverkare Futurum/Franke och Elektroskandia. Grundflödet behöver ställas in med speciellt mätinstrument. Spjället kan öppnas med vred och mekaniskt tidur eller med elektrisk motor som styr spjället. I bilderna visas spiskåpa tillverkare Franke, modell F med mekaniskt tidur. Det finns fler modeller, bl.a. i rostfri plåt, med elektrisk öppning av spjäll och med en utdragbar osuppfångningsdel i glas. Se Franke modeller 10 är för lägenhet med centralfläkt, ex. modeller FL , och En av modellerna, Comfort Plus 243 har en motor som ställs in med max forcering 40 l/s.

7 Så här enkelt är det anpassa din köksfläkt, designkåpa eller kolfilterfläkt till ett ventilationssystem med centralfläkt 1 Lossa slangklämma och slang från köksfläkten. 2 Montera spjället och vid behov anpassningsring. Dra åt fästskruven försiktigt. 3Ställ skalan i läge mm VP 3 4Träd på slangen löst och anslut mätslangen (se sidan 2). 5Montera slang och slangklämma samt anslut stickproppen. För ett bättre inomhusklimat

8 S Ö Spjäll 125 Spjäll 125 är en helsvensk uppfinning som möjliggör anslutning av alla typer av köksfläktar oavsett fabrikat till ett mekaniskt ventilationssystem. En inbyggd tryckvakt känner när köks fläkten startar och öppnar från inställt grundläge för kontrollerad forcering. Injustering av grundflödet (10 l/s) kan enkelt utföras med hjälp av medföljande mätslang* och ett glas vatten - se nedan. Varning. Om köksfläkt utan spjäll monteras inträffar med stor sannolikhet följande: Överventilation av den egna lägenheten medför att denna kommer att upplevas kall och dragig. Ventilationen minskar eller upphör i badrummet och på toaletten. Grannlägenheterna kommer att få ta del av ert matos. Luftflödets riktning Skjut in respektive dra ut för att ändra skalläge. Mätuttag Vrid motsols för att lossa. Efter inställning vrid medsols för att låsa inställningen. Diagram för inställning av grundflöde 10 l/s mm VP * levereras 1 st per leverans. 8 6 mm VP 4 OBS! För att undvika luftblåsor i slangen ska den ned i glaset först, därefter anslutas till spjället. Kontrollera att bostadens tilluftsventiler är öppna vid mätningen. 5 mm skalläge Om Pascalbaserat mätinstrument används, dividera med 10 (10 Pa = 1mm Vp)

9 Installationsförslag för Spjäll 125 OBS! Spjället skall alltid monteras vertikalt. Alla detaljer har anslutning Ø 125 mm. Eventuellt kallrasskydd borttages innan montering av spjäll 125. Anslutning mot köksfläkt Montering för bästa ljudreduktion, dämpar både ventilationsljud och eventuell överhörning. Anslutning mot kanalsystemet Kort böj med nippel och stos Slangklämma Väggplåt Väggplåt Spjäll 125 Slang Nippel för slang eller rör Slangklämma Ljuddämparslang AKU-COMP Spjäll 125 Eventuell anpassningsring Köksfläkt Köksfläkt

10 Åsikter från brukare och fackfolk Pär Andersson Skorstensfejarmästare Luft & Skorstensteknik AB Köksfläktspjället är både enkelt att installera och rensa. Vi har heller inga invändningar ur brandteknisk synpunkt. Susanne Moberg Ordförande Brf Lunden 28 För oss kändes det som ett bra alternativ att välja spisspjället eftersom flera bostads rätts havare redan hade installerat egna spisfläktar och ville behålla dessa. Monterat och klart tid 5 minuter! För ytterligare information läs mer på Där hittar du nyttan av att installera spjället och vad man bör tänka på vid en entreprenadupphandling. Spjäll 125 monterat på Electrolux köksfläkt Silence Tech. info@torfors.se

11 DSZ 5200, Clean Air Modul kolfiltersats DSZ 5200 rostfritt stål 2490 kr* *Rekommenderat cirkapris inkl. moms och miljöavgift Produktegenskaper Förbättrad osreducering jämfört med vanliga kolfilter Lägre ljudnivå jämfört med vanliga kolfilterlösningar Längre användningstid resulterar i färre filterbyten Kan monteras på antingen inre eller yttre teleskopdelen av skorstenen Består av veckad rostfri designpanel, väggfäste, kolfilter, böjbar slang samt två slangklämmor EAN-kod Skapad: Bosch Hushåll, Box 503, Solna Telefon , Fax

12 DSZ 5200, Clean Air Modul kolfiltersats Bosch Hushåll, Box 503, Solna Telefon , Fax

13 DSZ 5200, Clean Air Modul kolfiltersats Piktogramförklaringar CleanAir Module Bosch nya kolfiltermodul CleanAir har en förbättrad reducering av stekos jämfört med vanliga kolfilter. Dessutom har den betydligt lägre ljudnivå, är mer effektiv och spar dig en hel del energi. Green Technology inside Bosch egen märkning Green Technology inside anger att produkterna är särskilt energi- och resurseffektiva och att högsta prestanda uppnås baserat på banbrytande teknik och, som alla Bosch-produkter, har de tillverkats med hänsyn till de hållbara kriterierna. Märkningen står för energieffektivitet och hållbarhet i våra produkter helt enkelt för deras Green Technology inside. Bosch Hushåll, Box 503, Solna Telefon , Fax

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

Kolfilterfläktar som är bättre än kolfilterfläktar.

Kolfilterfläktar som är bättre än kolfilterfläktar. Kolfilterfläktar som är bättre än kolfilterfläktar. Kolfilterfläktar gillar inredning. Med en kolfilterfläkt har du obegränsade möjligheter att inreda ditt kök. Du slipper anpassa dig efter befintliga

Läs mer

Alliancefläktar 2010. Franke Futurum

Alliancefläktar 2010. Franke Futurum Alliancefläktar 2010 Franke Futurum Alliance Alliance Är en av Franke Futurum AB patenterad produkt som förbättrar ventilationen i köket och bygger på en samverkan mellan centralfläkten som ventilerar

Läs mer

Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem?

Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem? Öppet brev till Energimyndigheten. Har kolfilterfläktar en energifördel jfrt med andra osuppfångningssystem? Kolfilterfläkt är en anordning som monteras över spisen för att minska matos och fett som sprids

Läs mer

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15

Brf Islandet Adolf, Stockholm Drottninggatan 90A, 90B och Adolf Fredriks Kyrkogata 15 Sidantal 9 Kund/projektnr: : : : STÅHLKLOO INGENJÖRSBYRÅ MORA AB Yvradsvägen 39, 792 34 MORA Tel: 0250-55 34 00, fax: 0250-172 65, e-post: mora@stahlkloo.se, hemsida: www.stahlkloo.se Ingenjörsgruppen

Läs mer

Comfort SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti...

Comfort SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... Comfort 243 10 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... 8 991.0358.178/126066/2015-02-13 (18558) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 För dolt montage bakom kökslucka

Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 För dolt montage bakom kökslucka Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 För dolt montage bakom kökslucka Kräver litet luftflöde tack vare stor volym, är enkel att sköta, är tyst och är lätt att montera. Stängd Öppen Spiskåpa Pandora Green Flow

Läs mer

System. System. System. Systemprodukter har ingen egen inbyggd motor utan är avsedda att kopplas ihop med en ventilationsanläggning.

System. System. System. Systemprodukter har ingen egen inbyggd motor utan är avsedda att kopplas ihop med en ventilationsanläggning. System System System Systemprodukter har ingen egen inbyggd motor utan är avsedda att kopplas ihop med en ventilationsanläggning. System villa -16 Dessa produkter är utrustade med transformator så att

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT NOVA ALLIANCE 2 / 8 S INSTALLATION Vit 1 Alliancefläkt Nova är avsedd för montering under eller infälld i skåpraden. Fläkten har transformator för reglering av centralfläkt samt möjligheter

Läs mer

Spiskåpa Glas. SV Bruksanvisning

Spiskåpa Glas. SV Bruksanvisning Spiskåpa 252 10 Glas SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... 8 991.0434.347/126175/2015-12-04 (19594) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

/126092/ (12721)

/126092/ (12721) Exklusiv E Alliance 991.0358.680/126092/2014-11-14 (12721) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar

Läs mer

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Clean-Air24 FTX Minska värmekostnaden Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Det enda systemet med återvinning som kan installeras i befintligt kanalsystem Inga rör och aggregat som

Läs mer

1.3 Spiskupan får inte monteras lägre än: 500 mm över elspis. 650 mm över gasspis* 1000 mm över vedspis

1.3 Spiskupan får inte monteras lägre än: 500 mm över elspis. 650 mm över gasspis* 1000 mm över vedspis Bruksanvisning Innehåll 1. Säkerhetsanvisningar sid 2 6. Centralventillation villa sid 5-6 2. Montering 2 7. Centralventillation lägenhet 7 3. Användning av spiskupan 3 8. Skötsel och Underhåll 7-8 4.

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TSS Tovenco Support System Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 Montage- och injusteringsinstruktion

Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 Montage- och injusteringsinstruktion Spiskåpa Pandora Green Flow 5.0 Montering Väggkonsol 1. Montera väggkonsol PGFZ-01 där spiskåpan ska vara. Råd om hur spiskåpan ska placeras i förhållande till överskåp finns i databladet. Väggkonsolen

Läs mer

INNEHÅLL: EHV Fuktstyrt frånluftsdon

INNEHÅLL: EHV Fuktstyrt frånluftsdon INNEHÅLL: EHV Fuktstyrt frånluftsdon EHV Fuktstyrt frånluftsdon Allmänt Frånluftsdonet EHV behovsstyr frånluften på ett intelligent sätt. Detta möjliggör ett energioptimerat system som samtidigt bidrar

Läs mer

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P BRF Taklöken Skötselråd Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P Du som bostadsrättsägare i Brf Taklöken förutsätts sköta din frånluftsvärmepump själv. Om du inte utför regelbunden service på värmepumpen kan

Läs mer

BRUKSANVISNING Classic Trend

BRUKSANVISNING Classic Trend BRUKSANVISNING Classic Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I. Generella upplysningar II. Delar III. Tekniska data IV. Driftsvillkor V. Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning

Läs mer

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion 2067951-SE 15-12-2011V.A001 Innehåll 1 Varning... 1 2 Installation... 1 3 Montering... 1 4 Elanslutning... 1 5 Skötsel... 2 6 Tekniska data... 2 7 Kontrollpanel... 3 7.1 Funktioner... 3 7.2 Programmering...

Läs mer

Spiskåpa SV Bruksanvisning

Spiskåpa SV Bruksanvisning Spiskåpa 382 16 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... 8 /126206/2016-04-05 (20473) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TDS + Tovenco Damper System + Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Alliance. Alliance. Alliance

Alliance. Alliance. Alliance är en unik produkt som samverkar med och stärker det befintliga ventilationssystemet. Detta är möjligt tack vare den motor som finns i n. Med installerad finns det möjlighet att öka luftflödet markant

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

Spiskåpa SV Bruksanvisning

Spiskåpa SV Bruksanvisning Spiskåpa 394 12 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 injustering av luftflöden... 7 Användning... 12 Service och garanti... 13 991.0299.034/125734/2013-10-05 (5392) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TDS Tovenco Damper System Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Monteringsanvisning. Vertikala fläktar

Monteringsanvisning. Vertikala fläktar Monteringsanvisning Vertikala fläktar Innehållsförteckning Modell Jukebox Sid 4 Rustik Sid 6 Vertikal Sid 8 Övrigt InHouse kolfilter Sid 10 Att tänka på Kanaler genom inner- och yttertaksbjälklag samt

Läs mer

Spiskåpa /b. SV Bruksanvisning

Spiskåpa /b. SV Bruksanvisning Spiskåpa 382 10/b SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 7 Service och garanti... 8 /126205/2016-04-05 (20464) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

FRANKE. Futurum Retro

FRANKE. Futurum Retro FRANKE Futurum Retro 331mm max. 1000 mm min. 830 mm Retro 1959 2012 898 mm 498 mm KLASSIKERN FRÅN 1959 ÅTERVÄNDER 1952 startade den lilla fläktfabriken Matoz. Produkten var en fläkt placerad uppe på spismuren.

Läs mer

Spiskåpa SV...3 Säkerhetsföreskrifter...3 Installation...4 Injustering av luftflöden...6 Användning...8

Spiskåpa SV...3 Säkerhetsföreskrifter...3 Installation...4 Injustering av luftflöden...6 Användning...8 Spiskåpa 256 12 SV...3 Säkerhetsföreskrifter...3 Installation...4 Injustering av luftflöden...6 Användning...8 991.0292.898/125646/2013-10-24 (5424) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch

Läs mer

Spiskåpa Pandora Green Flow Montage- och injusteringsinstruktion

Spiskåpa Pandora Green Flow Montage- och injusteringsinstruktion Spiskåpa Pandora Green Flow Montering Väggkonsol 1. Montera väggkonsol PGFZ-01 där spiskåpan ska vara. Råd om hur spiskåpan ska placeras i förhållande till överskåp finns i databladet. Väggkonsolen + spiskåpans

Läs mer

Swegon CASA spiskåpor

Swegon CASA spiskåpor Swegon Home Solutions Swegon CASA spiskåpor HOME VENTILATION Swegon CASA spiskåpor DEN NYA TAKTEN NÄR DET GÄLLER OSUPPFÅNGNING Spiskåpan spelar en central roll i hemmets ventilationssystem. Swegon CASA

Läs mer

SwegonCASATM. spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION

SwegonCASATM. spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION SwegonCASATM spiskåpor Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer Flera olika modeller för skilda miljöer och smaker. Vit eller rostfritt. För väggmontage eller frihängande över köksö. Arbetar tyst.

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Exklusiv E Alliance SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Spiskåpa Stil. SV Bruksanvisning

Spiskåpa Stil. SV Bruksanvisning Spiskåpa 782 10 Stil SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 7 Användning... 9 Service och garanti... 10 991.0357.905/125945/2014-12-10 (13309) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Spisfläkt - standard. Lysrör. Polyesterfilter 3 hastigheter. Spisfläkt

Spisfläkt - standard. Lysrör. Polyesterfilter 3 hastigheter. Spisfläkt Spisfläkt - standard Produktnr Färg Bredd F 210 2103-0010 Vit 50cm Spisfläkt 2101-0010 Vit 60cm 3 hastigheter 2100-0010 Vit 70cm Rekommenderat utpris* 1428 kr 1785 kr 1428 kr 1785 kr 1428 kr 1785 kr F

Läs mer

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård

Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård Rapport efter ventilationskontroll BRF Dalens Ekgård. 2018 05-17 Utfört arbete: Obligatorisk ventilationskontroll. Resultat: I stor sett alla lägenheter var tillgängliga vid kontrollen vilket är jättebra.

Läs mer

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex

Tack för att du har köpt vår produkt. Vi hoppas att du får glädje av den under en lång tid. Thermex Innhold DANSK... 3 SVENSKA... 12 1. Beskrivning av hällen... 13 2. Beståndsdelar... 13 3. Specifikation... 14 4. Förutsättningar för användningen... 14 5. Installation... 15 5.1 Installera spiskåpan...

Läs mer

Spiskåpa Tender /B

Spiskåpa Tender /B Spiskåpa Tender 722 10/B SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 7 Användning... 9 Service och garanti... 10 991.0433.861/126181/2016-02-08 (20231) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

1 / 8 125168/ 131022 SPISKÅPA TRINDA XM 2 / 8 125168/ 131022 S INSTALLATION 1 Spiskåpa TRINDA XM är avsedd för montering på vägg. Kåpan har motordrivet spjäll, halogenlampor och metalltrådsfilter. Installation,

Läs mer

Spisfläkt - standard Artikelnr

Spisfläkt - standard Artikelnr Spisfläkt - standard Artikelnr Färg Bredd Pris 1-9 10- F 210 110.0037.439 Vit 50cm 924 kr 904 kr Spisfläkt 110.0037.328 Vit 60cm 924 kr 904 kr 3 hastigheter 110.0038.928 Vit 70cm 924 kr 904 kr F 215 Spisfläkt

Läs mer

Triton Vit / Triton Svart

Triton Vit / Triton Svart Triton Vit / Triton Svart BRUKSANVISNING Triton Vit Triton Svart 2 I. Generella upplysningar Spiskåpan Triton ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder

Läs mer

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning

ABC-Protect 60. Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02. Monteringsanvisning ABC-Protect 60 Självverkande brandspjäll med backströmningsskydd 2014-02 Monteringsanvisning Användning/Utförande... sid 1 Innan montering... sid 2 Funktionskontroll... sid 3 Kanalmontage (ABC-Protect

Läs mer

Spiskåpa CPD. Teknisk anvisning

Spiskåpa CPD. Teknisk anvisning Spiskåpa CPD Teknisk anvisning Innehåll Drift & Skötsel (för brukaren) CPD(A, J)... CPD(B, C, G, H, K)... 4 CPD(A, B, C, G, H, J, K)... 5 Montering (för installatör & servicepersonal) CPDA... 6 CPDB...

Läs mer

FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab

FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab FLÄKTKÅPOR Utvalt sortiment i samarbete med Thermex scandinavia ab Thermex BresT - skåpsmodell TFP - skåpsmodell Bredd: 524 eller 724 mm. Belysning: 2 x 1,2 W Led. Brest levereras med inbyggd motor. tillbehör.

Läs mer

/126148/ (17615)

/126148/ (17615) Sunda Alliance 991.0384.550/126148/2015-08-13 (17615) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda

Läs mer

Konstant-/variabelflödesdon

Konstant-/variabelflödesdon lindab spjäll och mätdon ariabelflödesdon DAU Dimensioner B Ød l Beskrining Konstantflödesdon med manuell inställning a ett flöde DAU är ett konstantflödesdon, som underlättar injustering a entilationssystem

Läs mer

KÖKSFLÄKTAR 2016 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2016. Produktkatalog

KÖKSFLÄKTAR 2016 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2016. Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2016 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2016 Produktkatalog Stil Vitrum sid. 36 Med Franke i köket Grunden till nordens största fläkttillverkare lades 1952 i Ersmark utanför Skellefteå. Bröderna Bergmark

Läs mer

Monteringsanvisning. Skåp & inbyggnadsmodeller

Monteringsanvisning. Skåp & inbyggnadsmodeller Monteringsanvisning Skåp & inbyggnadsmodeller Innehållsförteckning Modell Accent Sid 4 Diskret Sid 8 Emir Sid 6 Enigma Sid 6 Front Sid 4 Retro Sid 4 Rymd Sid 4 Stil Sid 4 Stram Sid 4 Subtil Sid 8 Övrigt

Läs mer

För dolt montage bakom kökslucka

För dolt montage bakom kökslucka Spisfläkt Pandora SPISFLÄKT Green Flow DATABLAD Datablad Spisfläkt Pandora Green Flow För dolt montage bakom kökslucka Kräver litet luftflöde tack vare stor volym, är enkel att sköta, är tyst och lätt

Läs mer

INFORMATION OM VENTILATION INFÖR EXTRASTÄMMA HSB BRF BERGA INFORMATION FRÅN STYRELSEN TILL ALLA BOSTADSRÄTTSHAVARE HSB BRF BERGA

INFORMATION OM VENTILATION INFÖR EXTRASTÄMMA HSB BRF BERGA INFORMATION FRÅN STYRELSEN TILL ALLA BOSTADSRÄTTSHAVARE HSB BRF BERGA INFORMATION OM VENTILATION INFÖR EXTRASTÄMMA 2017-05-30 INFORMATION FRÅN STYRELSEN TILL ALLA BOSTADSRÄTTSHAVARE VENTILATION PROBLEMBESKRIVNING AV VENTILATIONSSYSTEMET Problemen med ventilationssystemet

Läs mer

BRUKS- OCH. Fläktkåpor SIRIUS

BRUKS- OCH. Fläktkåpor SIRIUS BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNING Fläktkåpor SIRIUS 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Säkerheten först...2 Evakueringsmetoder...3 Installation...4 Användning...6 Rengöring och underhåll...9 Utbyte av lampor...10

Läs mer

Spiskåpa Trinda 1 XM

Spiskåpa Trinda 1 XM Spiskåpa Trinda 1 XM 991.0384.551/126147/2015-08-13 (17612) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar

Läs mer

Spiskåpa CPD Teknisk instruktion

Spiskåpa CPD Teknisk instruktion Spiskåpa CPD Teknisk instruktion Juli 04 Innehåll Drift & Skötsel (för brukaren) CPD(A, J)... CPD(B, C, G, H, K, M)...4 CPD(A, B, C, G, H, J, K, M)...5 Montering (för installatör & servicepersonal) CPDA...6

Läs mer

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning.

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Dokumentet sparas i er HSB pärm. november 2011 Om ni saknar en sådan pärm vänligen kontakta vice värden (VV). Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Bakgrund Fläktsystemet ovanför spisen

Läs mer

BRUKSANVISNING Nova Trend

BRUKSANVISNING Nova Trend BRUKSANVISNING Nova Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning till elnätet

Läs mer

BRUKSANVISNING Calypso Trend

BRUKSANVISNING Calypso Trend Calypso Trend BRUKSANVISNING Calypso Trend 2 I. Generella upplysningar Designkupa Calypso Trend ska leda bort ånga och os från köket. För det krävs en installation av ett utblåsrör som leder ut den använda

Läs mer

Spiskåpa Trinda T XM

Spiskåpa Trinda T XM Spiskåpa Trinda T XM 991.0384.555/126151/2015-08-13 (17933) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar

Läs mer

a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti...

a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti... a-collection SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 5 Användning... 7 Service och garanti... 8 991.0292.883/125542/2014-05-06 (9189) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

Inredningsval Sockerhusen

Inredningsval Sockerhusen 1 Costyhus Inredningsval Sockerhusen *Se betalvillkor för inredningsval s.13 2 KÖKSLUCKOR KÖK Maja vit, Vedum Karin spegellucka vit. LUCKA Bianca Högblank vit PRIS Målad vit, Vedum Elsa, vit Linda slät

Läs mer

Spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION. Spiskåpor

Spiskåpor. Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer BOSTADSVENTILATION. Spiskåpor Spiskåpor Effektiva och tysta spiskåpor för skilda miljöer Spiskåpor Flera olika modeller för skilda miljöer och smaker. Vitt eller rostfritt. Neutrala eller designkåpor. För väggmontage eller frihängande

Läs mer

Monteringsanvisning. Skåp & inbyggnadsmodeller

Monteringsanvisning. Skåp & inbyggnadsmodeller Monteringsanvisning Skåp & inbyggnadsmodeller Innehållsförteckning Modell Accent Sid 4 Diskret Sid 8 Emir Sid 6 Enigma Sid 6 Front Sid 4 Retro Sid 4 Rymd Sid 4 Stil Sid 4 Solid Sid 6 Subtil Sid 12 Övrigt

Läs mer

Spiskåpa 490 12. SV Bruksanvisning

Spiskåpa 490 12. SV Bruksanvisning Spiskåpa 490 12 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 6 Användning... 8 Service och garanti... 9 /125895/2014-06-09 (9511) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs

Läs mer

Spiskåpa Pandora Green Flow Montage- och injusteringsinstruktion

Spiskåpa Pandora Green Flow Montage- och injusteringsinstruktion Montage och injusteringsinstruktion Spiskåpa Pandora Green Flow Montage och injusteringsinstruktion 20130611 Montering Väggkonsol 1. Montera väggkonsol PGFZ01 där spiskåpan ska vara. Råd om hur spiskåpan

Läs mer

KÖKSFLÄKTAR 2014/2015

KÖKSFLÄKTAR 2014/2015 KÖKSFLÄKTAR 2014/2015 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2014/2015 Produktkatalog Med Franke i köket Grunden till nordens största fläkttillverkare lades 1952 i Ersmark utanför Skellefteå. Bröderna Bergmark startade

Läs mer

Spiskåpa CPD. Teknisk anvisning

Spiskåpa CPD. Teknisk anvisning Spiskåpa CPD Teknisk anvisning Innehåll Drift & Skötsel (för brukaren) CPD(A, J)... CPD(B, C, G, H, K, M)...4 CPD(A, B, C, G, H, J, K, M)...5 Montering (för installatör & servicepersonal) CPDA...6 CPDB...7

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Spiskåpa Trinda XM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Designkåpor med volymdel för lägenhet med centralventilation

Designkåpor med volymdel för lägenhet med centralventilation Designkåpor med volymdel för lägenhet med centralventilation - Stor osupptagningsförmåga - Låga driftskostnader Smart Smart är en designkåpa med stor volymdel, exemplarisk för lägenheter med centralventilation.

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

REKOMMENDATIONER OCH TIPS

REKOMMENDATIONER OCH TIPS REKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Läs mer

BRUKSANVISNING F150K F160K F170K

BRUKSANVISNING F150K F160K F170K BRUKSANVISNING F150K F160K F170K Generella upplysningar Tack för inköpet av vår produkt. Denna köksfläkt är avsedd för att leda bort ånga och os från köket vid matlagning i hushåll. Fläkten kan användas

Läs mer

Sphere Touch Control Spisfläkt Model RV0150

Sphere Touch Control Spisfläkt Model RV0150 Sphere Touch Control Spisfläkt Model RV0150 Läs denna bruksanvisning och spara för framtida bruk Touch Control Spisfläkt Egenskaper: Touch Control, härdad glasfront Variabel hastighet 2 Höghastighets 12V-fläktar

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TIS, TES, TFS TIS: Tovenco Internal System Intern EC fläkt TES: Tovenco External System Extern EC/AC fläkt TFS: Tovenco Filtering System Recirkulering, kolfilter Tovenco

Läs mer

Spiskåpa Trinda T XM

Spiskåpa Trinda T XM Spiskåpa Trinda T XM SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Monteringsanvisning Vägghängda modeller

Monteringsanvisning Vägghängda modeller Monteringsanvisning Vägghängda modeller Innehållsförteckning Modell Aero Sid 4 Area Sid4 Blender Sid 15 Box Sid 12 Carisma Sid 4 Cupol Sid 4 Era Sid 20 Exklusiv Sid 9 Fasett Sid 23 Index Sid 4 Kupé Sid

Läs mer

BRUKSANVISNING Orion Trend

BRUKSANVISNING Orion Trend BRUKSANVISNING Orion Trend INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar 3 II Delar 3 III Tekniska data 4 IV Driftsvillkor 4 V Montering 5 1. Montering av väggbeslag 6 2. Montering av spiskåpa 6 3. Anslutning

Läs mer

INFORMATION angående spiskåpor i lägenheter med central frånluftsfläkt eller centralt värmeåtervinningsaggregat som i brf Pumpan.

INFORMATION angående spiskåpor i lägenheter med central frånluftsfläkt eller centralt värmeåtervinningsaggregat som i brf Pumpan. INFORMATION angående spiskåpor i lägenheter med central frånluftsfläkt eller centralt värmeåtervinningsaggregat som i brf Pumpan. Lägenheterna har sk FTX-system med tilluft, frånluft och värmeåtervinning

Läs mer

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen VENTILATION I SKOLOR http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/tillsyn-och-regelverk/tillsyn-miljobalken/inomhusmiljon-i-skolan/vagledningsmaterial/vagledning-for-inspektion-av-ventilation-i-skolan/

Läs mer

Spiskåpa /B. SV Bruksanvisning

Spiskåpa /B. SV Bruksanvisning Spiskåpa 772 10/B SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 Injustering av luftflöden... 8 Användning... 10 Service och garanti... 11 991.0433.864/126183/2016-02-08 (20229) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

/126152/ (18408)

/126152/ (18408) Trinda T Alliance 991.0384.573/126152/2015-08-13 (18408) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda

Läs mer

KÖKSFLÄKTAR 2017 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR Produktkatalog

KÖKSFLÄKTAR 2017 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2017 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2017 Produktkatalog Stil Vitrum sidan 40 Med Franke i köket Grunden till nordens största fläkttillverkare lades 1952 i Ersmark utanför Skellefteå. Bröderna Bergmark

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Spisfläkt SLIM LINE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Ventilationsanvisning. för Klädskåp

Ventilationsanvisning. för Klädskåp Ventilationsanvisning för Klädskåp Torra kläder och frisk luft. Glöm alla problem med fuktiga kläder som inte torkar och dålig lukt i omklädningsrummet. Välj istället något av våra tre olika ventilations

Läs mer

Halton DAC Konisk kombinerad till- och frånluftsspridare

Halton DAC Konisk kombinerad till- och frånluftsspridare Halton DAC Konisk kombinerad till- och frånluftsspridare Koanda-effekt uppstår inom ett brett luftflödesområde tack vare den speciella profilen på spridarbladen Spridaren är anpassad för variabelt luftflöde

Läs mer

BRUKSANVISNING. Apollo Trend

BRUKSANVISNING. Apollo Trend Apollo Trend BRUKSANVISNING Apollo Trend 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3. Anslutning

Läs mer

Spisfläkt Exklusiv E

Spisfläkt Exklusiv E Spisfläkt Exklusiv E /126091/2014-11-14 (11492) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten.

Läs mer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Nyckeltal Anslutning: Tilluftflöde: Tryckområde: Ljudnivå: Ytbehandling: 100,,160, 200, 250, 315 & 00 (mm) 10-350 l/s 70-100 Pa Alltid under 30 db(a) vid 100

Läs mer

TRI - Anslutningslåda (spridare) Halton TRI. Anslutningslåda (spridare)

TRI - Anslutningslåda (spridare) Halton TRI. Anslutningslåda (spridare) Halton TRI Anslutningslåda (spridare) Låda för anslutning av takspridare/frånluftsdon till kanalsystem Säkerställer god funktion hos tilluftsspridaren Lufttät och robust konstruktion med estetiskt tilltalande

Läs mer

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning

Spiskåpa 392 12. SV Bruksanvisning Spiskåpa 392 12 SV Bruksanvisning Säkerhetsföreskrifter... 3 Installation... 4 injustering av luftflöden... 7 Användning... 9 Service och garanti... 10 991.0314.284/125788/2013-11-15 (6005) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

Läs mer

FÅ UT DET BÄSTA AV DIN THERMEX-KÖKSFLÄKT

FÅ UT DET BÄSTA AV DIN THERMEX-KÖKSFLÄKT TIPS & GODA RÅD FÅ UT DET BÄSTA AV DIN THERMEX-KÖKSFLÄKT INNEKLIMAT OCH VENTILATION Det ställs idag mycket höga krav avseende isolering av bostäder. Det är naturligtvis bra för elräkningen, klimatet och

Läs mer

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1

Referens nr: Plats för stämpel. Flerbostadshus. Besiktnings resultat. Ombesiktning datum 1 2 2015-01-26 EG 2021-01-26 B1 Referens nr: Plats för stämpel 5-00 A Besiktningsprotokoll Funktionskontroll av ventilationssystem enligt BFS 0: OVK A - Byggnad Fastighetsbeteckning Byggnadens adress Postnr Ekhagsvägen 0 05 Byggnadsägaren

Läs mer

tilluftskåpa at Kökskåpa över utrustning som avger fett, t.ex. stekbord, fritös och spis Produktblad AT

tilluftskåpa at Kökskåpa över utrustning som avger fett, t.ex. stekbord, fritös och spis Produktblad AT Produktblad AT -- tilluftskåpa at Kökskåpa över utrustning som avger fett, t.ex. stekbord, fritös och spis Fabriksmonterad kåpa med tilluft, styrluft och frånluft Elegant infällda tilluftsdon med reglerbar

Läs mer

KÖKSFLÄKTAR 2018 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR Produktkatalog

KÖKSFLÄKTAR 2018 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2018 Produktkatalog KÖKSFLÄKTAR 2018 Produktkatalog Med Franke i köket Grunden till nordens största fläkttillverkare lades 1952 i Ersmark utanför Skellefteå. Bröderna Bergmark startade företaget

Läs mer

PRI - Anslutningslåda. Halton PRI. Anslutningslåda

PRI - Anslutningslåda. Halton PRI. Anslutningslåda Halton PRI Anslutningslåda Låda för anslutning av till-/frånluftsgaller till kanalsystem Säkerställer god funktion hos tilluftsgallret Robust och lufttät konstruktion med estetiskt tilltalande utseende

Läs mer

KVD - Kondenskåpa med tilluft KVD. Kondenskåpa med tilluft

KVD - Kondenskåpa med tilluft KVD. Kondenskåpa med tilluft KVD Kondenskåpa med tilluft KVD-kondenskåpa är speciellt lämpad för att uppfånga, kondensera och avlägsna ånga som kommer från diskmaskiner, kokkärl, och annan utrustning vars fettavgivning ligger på en

Läs mer

Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER

Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER Enervent Pinion ETT LITET, TYST AGGREGAT FÖR LÄGENHETER Enervent Pinion Enervent Pinion är ett litet aggregat som går mycket tyst och är lämpligt för lägenheter och andra mindre utrymmen. Aggregatet erbjuder

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

Konstant-/variabelflödesdon

Konstant-/variabelflödesdon R DAEU Dimensioner B Ød l Beskrining Konstantflödesdon med elektrisk motor för äxling mellan tå flöden DAEU är ett konstantflödesdon, som underlättar injustering a entilationssystem och som ger rätt flöde

Läs mer