Byautvecklingsplan Slagnäs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byautvecklingsplan Slagnäs"

Transkript

1 Byautvecklingsplan Slagnäs

2 Byautvecklingsplan Byautvecklingsplan ska tillsammans med kommunens utvecklingsstöd hjälpa kommunens byar att planera och arbeta för sina egna byars framtid. Det är viktigt att byarna är delaktiga så att deras framtid påverkas av de människor som bor där. En positiv byautveckling där olika idéer får mötas, utvecklas och ges utvecklingsstöd kan skapa nya företag med nya arbetstillfällen. En sådan utveckling kan skapa framtidstro och ökar möjligheterna till att fler väljer att bosatta sig där. Slagnäs Statistik I Slagnäs med omnejd finns ca 120 hushåll. Medelåldern är hög i byn, talister är inte många här. Glädjande är ändå att antalet barnfamiljer och yngre än 30 år har ökat. Byn idag I Slagnäs finns förskola, skola (fsk åk6), Lanthandel, mack, camping, Sporthall, Folkets Hus, Hembygdsområde. I byn finns Arjeplogs kommuns största privata arbetsgivare Tjintokk som vintertid sysselsätter runt 250 personer och har cirka 60 stycken årsanställda. Företaget arbetar långsiktigt och har tagit ett beslut att fördubbla omsättningen inom en tioårsperiod. Inom byn tar de ett stort ansvar och tillskjuter pengar både till Lanthandeln och till Intresseföreningen. Byborna har alltid varit ett driftigt folk och här i byn har funnits och finns många föreningar: Slagnäs Folkets Hus startades och drevs sedan i privat regi 1944 och såldes sedan vidare på 60-talet. Folkets Husföreningen bildades av byborna Slagnäs Intresseförening bildades i början av 90-talet av några eldsjälar. Man byggde då upp hembygdsområdet, som har utökat sin verksamhet successivt och nu driver museum, loppis, turistinformation och servering sommartid. En idrottsförening som äger en folkpark och underhåller elljusspåret. En motorklubb som bl.a. underhåller skoterlederna i anslutning till byn. Slagnäs Samfällighetsförening består av markägarna i och runt byn och ansvarar för fisket. Denna förening tar arrende för isarna av Tjintokk och ser bl.a. till att det sätts ut öring i forsen. Slagnäsforsen och Bergnäsforsen har en unik art som kallas för Bergnäsöringen, vilken föreningen värnar om. Föreningen säljer fiskekort och driver nu ett spångningsprojekt runt forsen, med hjälp av pengar från bygdemedel. Slagnäs Camping är naturligtvis beroende av fisket då fiske i forsen lockar allt fler besökare till Slagnäs. Via Arjeplogs församling genomför eldsjälar olika aktiviteter, bl.a. soppluncher och musikcaféer. År 2009 blev Slagnäs utnämnd till Årets By i Norrbotten med motiveringen: Byn får utmärkelsen för den samverkan mellan ideella krafter och näringsliv som finns i Slagnäs och som skapar goda förutsättningar för en långsiktigt hållbar utveckling i området.

3 Hot Vad vi kan se idag är byns största hot det minimala boende som finns, vilket begränsar byns inflyttningsstatistik. Här finns ett behov av fler bostäder då många yngre är intresserade av att flytta hem, men även människor som ser möjligheterna som finns här och i närområdet. Slagnäs ligger centralt till om man tittar på närheten till olika tätorter, Arjeplog, Sorsele, Arvidsjaur, Malå och möjligheten till arbetspendling är stor. Tjintokk har många anställda som pendlar in till byn under säsong. Med fler bostäder i byn skulle vi kanske kunna öka invånarantalet och Tjintokk säkerställa fler åretruntanställda samt säsongsanställda. Vi ser det som en stor angelägenhet att antalet bostäder ökar även för skolans och Lanthandelns fortlevnad och i slutändan byns överlevnad. Ett stort hot är också en ev nedläggning av skolan i byn. Skolan är en viktig del i byns utveckling. Den bidrar till att familjer stannar kvar och att barnfamiljer flyttar till Slagnäs och kommunen. Den tillför en framtidstro och en trygghet för familjer som bor här. Med en skola i byn kan man lättare se framåt och planera för byns utveckling. Den är också viktig för Tjintokk när det gäller att rekrytera och behålla året runt personal. E45:an behöver satsas på och rustas upp. Vi ser den som en viktig sträcka för hela Barentsregionen och tycker att det är nödvändigt att den satsas mer på. Här körs mycket tung trafik, vilket leder till att vägbanan blir i allt sämre skick. När det gäller service i byn och framförallt Lanthandelns del som serviceinrättning, finns en önskan att de stora aktörerna som t.ex. Posten, Svenska Spel och leverantörer börjar tänka i banor som gynnar de mindre handlarna och glesbygden. Svenska Spel t.ex. hotar med att ta bort lottförsäljning då antalet sålda lotter är för liten i byn. Leverantörer skickar snart utgångna produkter till de mindre handlarna, då man kan tycka att de större har bättre möjlighet att få dessa sålda. Ett samtänk genom hela leden saknas! Dålig ekonomi hotar föreningarna och deras möjligheter till service och underhåll av byggnader, som även har ett kulturhistoriskt värde. I kommunen behöver man se byarna som en tillgång och inte som belastningar. Politiker som inte kan sin kommun och vad som finns i byarna är också ett hot, då de kan ta beslut på felaktiga grunder som kan få stora konsekvenser för en hel by och dess invånare. En önskan att det vid varje nyval ingick studieresor till byarna och att kontaktpersoner finns för varje by. Detta skulle öka tilliten mellan tätort och byar. Öppnare mottagande för de som vill komma och berätta hur det fungerar i byarna vid beslut som berör dem. Ett träd/centralort står inte stadigt utan sina rötter/byar.

4 Trender Vad gäller trender så finns ett behov i byn av ett fungerande bredband/uppkoppling både för företagare och för privatpersoner. I dagens samhälle är ju detta ett måste! I byn har vi sett en större inflyttning än utflyttning och då av barnfamiljer och yngre. Hit flyttar även personer med utländsk bakgrund. Turismen har ökat och antalet boendenätter på campingen. Fisket, Strutsfarmen, naturen och Båtsouj samecenter bidrar till denna ökning. I byn finns ett driv och en önskan om att byn ska växa och bli större, men antalet människor som engagerar sig i föreningarna har blivit mindre och det beror nog på hur samhället ser ut i dag, stress en stor faktor. När det verkligen gäller samlas bybor i alla åldrar och ställer upp för byn. Här finns både kvinnliga och manliga småföretagare och så har vi ju den stora arbetsgivaren Tjintokk som satsar och bygger ut. Möjligheter Eftersom byn ligger som den gör, nära till många andra orter, ser vi att här finns potential till utveckling. Varför inte förlägga i byn ett samarbetscenter av något slag, mellan de angränsande kommunerna? Samarbete behövs än mer idag än förr för att glesbygden ska överleva och att korta ner restiden för de inblandade är ju även en miljöinsats. Förbi Slagnäs går E45 där kustbor, norrmän och turister färdas. Detta borde dras nytta av och ses som en stor tillgång. En större handel och turismverksamhet borde vara möjlig. Vad gäller föreningslivet så behövs mer pengar till föreningarna och sammanslagning har diskuterats eller andra möjligheter till fortsatt drift och underhåll, eller genomförda arrangemang. För att underlätta för de byar och samhällen som behöver bostäder, skulle ett stöd behöva tas fram för att flytta hus från nedlagda gruvorter till ställen som behöver nya bostäder. Vision Slagnäs by ska vara en familjevänlig och trygg by för ung som gammal med fungerande barnomsorg och skola och äldreomsorg. Det är en by där man samarbetar över åldersgränserna och tar tillvara på den kunskap som finns inom byn, såväl hos de äldre som hos de yngre. Ungdomar ska känna sig välkomna och ha aktiviteter som de tycker om. Här håller man återkommande byamöten för att ta fram och diskutera nya idéer och förbättra det som finns. Alla ska känna sig delaktiga i det som händer. Det är lätt att samla människor till nya projekt och underhåll. Här finns en stor livsglädje och stolthet över det som finns. Boende till de som önskar flytta hit. Här har det etablerats flera större företag, som t.ex. en variant av Gekås i Ullared, vid E 45, och lockar hit människor vida omkring. Detta ger följdeffekter för hela kommunen och de angränsande kommunerna i form av arbetstillfällen, ökad turism m.m. Småföretagare ser potentialen i läget och utvecklas. Samtidigt som befolkningen ökar finns fortfarande samarbetsandan kvar och det genuina och familjära.

5 Lanthandeln är en central serviceinrättning där affären och Folkets Hus tjänar som en enhet där bybor och besökare kan ta del av t.ex. nätverk, offentlig dator med viktiga länkar till olika myndigheter. De äldre kan komma hit och få hjälp med olika ärenden som idag sköts över internet. Här kan man hitta blanketter från Försäkringskassan, Kommunen, Arbetsförmedlingen m.fl. men även att representanter kommer hit då och då och finns på plats för frågor och andra ärenden. Möjlighet att lösa in avier mm. Här tar man fram lokala produkter som säljs vidare och utvecklar ett större miljötänk. Byns invånare arbetar för att vara mer självförsörjande och odlar mer grönsaker och förädlar det som finns. Här tar man fram lokala produkter som säljs vidare och utvecklar ett större miljötänk. Inom byn har man rustat upp Folkets Hus och gjort det till en trevlig samlingsplats för olika aktiviteter, där finns t.ex. en Ungdomsgård. Musikinstrument och inspelningsutrustning finns tillgänglig för de som vill utveckla sin musikalitet. För de mindre barnen finns möjlighet till lek, sång, disco m.m. Kurser hålls och olika marknader, t.ex. julmarknad, Hantverksutställning, små loppisar och mindre mässor som drar mycket folk i alla åldrar. Här har man återkommande festivaler som får rubriker i pressen. Slagnäs kommer att vara vida känt! Här har man återkommande festivaler som får rubriker i pressen. Slagnäs kommer att vara vida känt! Mål Först vill vi rusta upp byn och ta tillvara på det som finns, för att göra den så attraktiv som möjligt för bybor och ev. inflyttande. Här finns mycket att göra. Vi vill bevara vår historia: För att bygga en framtid, behöver man kunna sin historia. Här finns en fin kulturstig som behöver rustas upp med röjning runt skyltar och nya stolpar. (1-2 år) Vi vill även bevara byns historia som berättas av Erik Forsén. Något som då skulle behöva göras från grunden i form av att spela in och skriva ned den. Sedan göra ännu en stig av denna historia som bybor och turister kan vandra för att ta del av vår historia. (1-2 år) Sammanställning av foton som berättar Slagnäs historia. ( 3-5 år) Upprustning: Vi har en fin badplats, anlagd och bekostad av kommunen, som behöver ny sand, fräschare toaletter och ombytesrum. Den rutschkana som fanns blev i för dåligt skick, nu vill vi ha en ny. Bollplank och uppfräschning av grillplats. Vågbrytare (1-2 år). Elljusspåret behöver röjas och breddas, samt få ny fyllning. Ny belysning eller upprustning av befintlig. Vi har många som önskar nyttja den men den är i för dåligt skick. På vintern har vi många skidåkare, även biltestare, och då är skidspåret för smalt för att kunna ha spår både för klassisk och skate (1-3 år). Om Folkets Hus får vara kvar behöver den rustas upp för att bli en trevlig mötesplats (3-10 år). Folkparken i byn behöver antingen flyttas (i bästa fall) eller också att det röjs runt den. Danslogen är i stora behov av ett nytt tak. Serveringen skulle kunna gå att rustas upp och t.ex. bli en ungdomsgård eller föreningarnas lokal (3-5 år).

6 Miljön: I byns finns flera hus som står tomma och är fallfärdiga och därmed också en fara för framförallt barn som kanske lockas att leka i dem eller i närheten. De är också en sanitär olägenhet, då ohyra, råttor och annat samlas och kan sprida sjukdomar till våra husdjur, barn och vidare. Vi vill att dessa rivs. Men på vems ansvar? Om dessa hus skulle försvinna skulle också byn se mycket attraktivare ut för de som passerar och för oss bybor bli mycket trevligare att vistas i (3-10 år). En liten park/grönområde eller rastplats mitt i byn, för bybor/äldre som behöver sitta ner och vila eller för turister som kommer till byn (3-5 år). Hjälp till de som behöver, med t.ex. röjning på tomter, hyra av ett byasläp för att kunna forsla bort gamla saker till återvinningscentraler (3-5 år). Barn och ungdomar: En trygg och säker lekplats för barn mitt i byn ev. i samband med grönområdet/rastplats (3-5 år). Ungdomsgård/lokal för olika aktiviteter (3-5 år). Musikutrusning (vi har många musikaliska barn vilket bör uppmuntras) (1-3 år). Skoterbana (1-3 år). Cykelbana (1-3 år). Äldre: För att de äldre ska känna trygghet och gemenskap, skapa en grupp som kan hjälpa till med olika ärenden eller kommer på regelbundna besök. Bostäder: Bygga nya lägenheter (1-5 år). Kommunen frilägger nya tomter för boende (1-5 år). Utveckling: Bättre bredband/internetanslutning (1-2 år). En ny hemsida för byn (1-2 år). Skyltning vid allfartsvägarna (1-2 år). Broschyr som berättar om byn och dess sevärdheter mm (1-2 år). Skylt i byn som visar vart de olika sevärdheterna finns vägvisare (1-2 år). Byamöten (nu och framåt). Buss som kan ta bybor till aktiviteter eller liknande i Arjeplog el angränsande byar. Ordna ett gym/gymutrustning i Sporthallen (3-5 år). Göra reklam för byn och dess läge gentemot större företag. Visa upp fördelarna (2-5 år). Kommunen ser möjligheterna för samarbete med andra kommuner via Slagnäs (1-10 år). Engagera bybor i alla åldrar för bättre samarbete och fler idéer och för ett aktivt föreningsliv. (nu och framåt).

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen!

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen! PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N K R I N G Ö L S J Ö B A D E T E N A V K O M M U N E N S, L Ä N E T S O C H B E R G S L A G E N S V A C K R A S T E B A D P L A T S E R Välkommen

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Trehörna Skola. ...i framtiden. Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid. Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag

Trehörna Skola. ...i framtiden. Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid. Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag Trehörna Skola...i framtiden Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag Trehörna skolbyggnad Stora generösa utrymmen på alla tre plan, ca 900kvm

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening

Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Redovisning av Journalnr 2009 5187 Utvecklad besöksnäring Skålö av stödmottagare Skålö Bystugeförening Kontaktpersoner är: Lars Åke Johannesson Margareta Johansson Projektledare Ekonomiansvarig Tel. 070

Läs mer

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd Sammanställning Resultat av workshop genomförd 2014-10-22 Förslag gällande utveckling av Sjötorp som besöksort Förslag poäng Övernattning Utökade bäddplatser 0 Total summa 0 Kulturmiljö Bevara den genuina

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

Bakgrund... 3 Nuläge...

Bakgrund... 3 Nuläge... för 20140112 Bakgrund... 3 Nuläge... Statistik Regionen idag... 4 Hot... Möjligheter... Fel! Bokmärket är inte definierat. Trender... Målbild Visionen... 5 Mål... 6 Genomförande Analys... 7 Aktiviteter...

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2 Kvällen den 8 december 2011 samlades medborgare i Rengsjöbygden och tjänstemän från Bollnäs

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum

Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum Utveckla Hemsjö! Dokumentation från medborgarforum Kommunledningsförvaltningen Daniel Ottosson Datum: 2016-12-22 2 (5) Sammanfattning Olofströms kommun påbörjade 2015 ett arbete med att utveckla parker,

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från Svenskt Näringsliv som publicerades i

Läs mer

Trehörna Skola. ...i framtiden. Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid. Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag

Trehörna Skola. ...i framtiden. Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid. Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag Trehörna Skola...i framtiden Annette Ståhlberg Projektledare Trehörna Skolas Framtid Katarina Börjesson Ordförande Trehörna Byalag Dagsläget i Trehörna Ca 350 invånare Naturskönt belägen vid sjö Skolbyggnaden

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse.

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Singö Fogdö Intresseförening har som mål att långsiktigt rädda Singö skola och att tillgodose

Läs mer

Tyck till om babybonus 2016

Tyck till om babybonus 2016 Tyck till om babybonus 2016 DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR SVARSTID (MEDIAN) SLUTFÖRDA Din ålder: 0 11 67 1m 26s 64 10 8 4 0-15 år 16-20 år 21-30 år 31-40 år 41-50 år 51-60 år 61-70 år 71-80 år 80 + år 1

Läs mer

- Fler resurser kan tillföras Mellösa genom att existerande företag stärkas och nya företag kan göras intresserade av att starta verksamhet här.

- Fler resurser kan tillföras Mellösa genom att existerande företag stärkas och nya företag kan göras intresserade av att starta verksamhet här. Ortsutveckling Mellösa Minnesanteckningar från möte i Grupp Näringsliv Datum: 2015-01-04 Plats: Erikslunds gård Deltagare: Claes Arvidsson Mats Karlsson Tomas Larsson Margareta Ellnebo, vid pennan Mötet

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Framtid Oskarström - Idélista

Framtid Oskarström - Idélista Framtid Oskarström - Idélista Målbild Oskarström- Bästa livsplatsen Oskarström är en ort för alla från barn och unga till äldre. Här finns ett attraktivt boende, närhet till Halmstad och en skola där alla

Läs mer

Att skapa en Hälsans Stig

Att skapa en Hälsans Stig www.halsansstig.se Att skapa en Hälsans Stig Hälsans Stig kan initieras av vem som helst. Ibland är det enskilda privatpersoner, ibland är det aktiva medlemmar i någon förening. Men oftast det någon kommunalt

Läs mer

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 2 september Välkommen!

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 2 september Välkommen! Ortsutveckling Skebokvarn Stormöte 2 september 2013 Välkommen! Kvällens program 19.00 Välkommen och hur kom vi hit? 19.10 Rapport från grupperna 19.35 Presentation av olika finansieringsformer för lokala

Läs mer

Morgongåva en del av Heby kommun

Morgongåva en del av Heby kommun Morgongåva en del av Heby kommun Presentatörer: Jessica Nordlander Lars Björn Roland Back Håkan Ekroth 2017-10-17 Inledning Agenda Byalaget gör... Två huvudspår: Lokal utveckling, lokal utvecklingsplan

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Arjeplogs kommun har i projektet Natur för utveckling genomfört översiktliga inventeringar av tätortsnära natur- och friluftsmiljöer i Arjeplogs tätort

Läs mer

Ansökan bygdemedel 2016

Ansökan bygdemedel 2016 Ansökan bygdemedel 2016 Förbättringsåtgärder på Rännöbadet och Uvbergets elljusspår. Projektledare Björn Walther, 070-577 73 66 bjorn@familjenwalther.se www.matforsskidklubb.se Bakgrund Matfors Skidklubb

Läs mer

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009 Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun Johan Kreicbergs April 2009 Inledning 1 Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från som publicerades i slutet av 2007

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok.

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. 2013-10-04 Tillväxtverket Ärendeid 00162884 Diarienummer 2011003168 Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. Invigningen av Servicepunkt Byxelkrok. Foto Bo Lönnqvist Projektets syfte. Syftet med utvecklingsprojektet

Läs mer

Gemensam målbild. Genom delaktighet och trygghet skapar vi en framåt kommun som rekommenderas av alla. Vision

Gemensam målbild. Genom delaktighet och trygghet skapar vi en framåt kommun som rekommenderas av alla. Vision Gemensam målbild Vision Genom delaktighet och trygghet skapar vi en framåt kommun som rekommenderas av alla Våra ledord är: Samverkan Trygghet Rekommendation. 2015-05-27 Attraktiva Berg 2015 Projekt som

Läs mer

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil

- Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Valmanifest 2018 - Framtidspartiet i Lysekil Foto: Lars Nyfjäll, Lysekil Arbete - Trygghet Välfärd Lysekil skall vara en plats där alla känner trygghet och framtidshopp. Barn och unga skall ha möjlighet

Läs mer

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004

Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Slutrapport Ramprogrammet för landsbygdsutveckling 2001-2004 Sammanfattning Bakgrund Projektet uppkom då utvecklingsgrupper runtomkring i byarna i Älvdalens Kommun ville jobba för att kunna behålla service

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Färnas hjärta AB Journalnummer:

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb Byagruppen Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid 2 Bakgrund sid 3 Varför pratar vi så mycket om begreppet

Läs mer

Plan för utveckling av besöksnäringen

Plan för utveckling av besöksnäringen Plan för utveckling av besöksnäringen 2017 2020 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2017-12-12 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Avdelningschef. 1 (3) Bakgrund och syfte

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan

Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan Projektspecifikation Bagarstuga till Tomtarna i Skatan Kulturarvsbärare i bagarstugan i Galtström. Ingeli Gagner och Barbro Åsander, för föreningen Tomtarna 2014-04-28 Innehåll Bakgrund 2 Projekt Bagarstugan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden Vår butik! Totebo 2 En plats för bygden Denna folder har Kommunens Landsbygdsutvecklare tagit fram på uppmaning av oss i Totebo-Yxereds Samhällsförening. Vi har varit behjälpliga med en del information

Läs mer

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta.

Stormöte 2013-03-06. Ulf Hansson ordförande i Intresseföreningen hälsade välkomna och berättade om projekt som redan var igångsatta. Stormöte 2013-03-06 Syftet med mötet var att träffas för att prata om Åsljungas framtid. Hur få vi det mer lockande att bo och leva i Åsljunga? Uppslutningen blev mycket stor. Tydligt var att byborna ville

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr

Leaderleder. Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. 643 398 kr Leaderleder Ledbeskrivningar för vandring, cykel och kanot finns nu presenterade i ett digitalt kartsystem. Projektägare: Leader Nedre Dalälven, ideell förening Projektledare: Kalle Hedin Kommuner: Hela

Läs mer

LÄNSBYGDERÅDET Örebro län. Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län

LÄNSBYGDERÅDET Örebro län. Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län LÄNSBYGDERÅDET Örebro län Lokala utvecklingsgruppers resurser och förutsättningar för att skapa arbetstillfällen på landsbygden i Örebro län LÄNSBYGDERÅDET Objektnummer : Örebro län ENKÄT Enkäten vänder

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA

EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA EN BRA KOMMUNFÖR BARNEN ÄR BRA FÖR ALLA Läs vårt valmanifest så förklarar vi varför Trelleborgs grönaste valmanifest 2018 Tänk om vi bygger en kommun utifrån barnens bästa. Om vi låter barnens behov och

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

1(7) VISION ÖREGRUND 2015

1(7) VISION ÖREGRUND 2015 1(7) VISION ÖREGRUND 2015 BAKGRUND Öregrund fick sitt privilegiebrev 1491 av Sveriges rikes råd i Uppsala. Skälet till att staden grundades var att Östhammarsborna ville flytta sin stad som var på väg

Läs mer

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar

Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Bilaga 4. Verksamhetsstyrelsens/Landsbygdsrådets remissyttrande på förslaget: Strukturella åtgärder anpassningar med hänsyn till elevförändringar Landsbygdsråd: Svartlå byaförening och Uppgiftslämnare:

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen!

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen! Ortsutveckling Skebokvarn Stormöte 16 april 2012 Välkommen! Kvällens program 19.00 Välkommen och hur kom vi hit? 19.10 Rapport från arbetsgrupperna - 10 minuter per grupp 19.45 Fika och besök i arbetsgrupperna

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun.

Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun. 2015-04-09 Till Länsstyrelsen i Västerbottens län Begäran om hastighetsbegränsning på väg 363 genom Mårdsele by, Vindelns kommun. I juli förra året ansökte ägaren av Granströms Café i Mårdsele, Christer

Läs mer

Byaplan. strategi för lokal utveckling i :

Byaplan. strategi för lokal utveckling i : Byaplan strategi för lokal utveckling i : _ Föreningens namn: Org.nr: Datum: Byaplanen ligger till grund för den årliga verksamhetsplanen och bör därför fastställas vid föreningens årsmöte. Detta material

Läs mer

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun?

Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Hur ser din framtidstro ut när det gäller turism/besöksnäringens utveckling inom ditt eget företag, resp. Bergs kommun? Mycket pengar kommer in från turismen Positiv feedback från turister Bättre att samarbeta

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

Återkoppling på Inkomna förslag i tipslådan från 17/12, efter styrgruppens arbetsmöte den 1 februari och fördelaktigt ledarskap.

Återkoppling på Inkomna förslag i tipslådan från 17/12, efter styrgruppens arbetsmöte den 1 februari och fördelaktigt ledarskap. på Inkomna förslag i tipslådan från 17/12, efter styrgruppens arbetsmöte den 1 februari 2016. 1. Önskemål om framtida föreläsare & workshop kring gott och fördelaktigt ledarskap. Vi tackar för inkommet

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Fråge enkät Service på Seskarö

Fråge enkät Service på Seskarö Fråge enkät Service på Seskarö Varje hushåll har fått en enkät. Om man är en familj bestående av flera medlemmar så vill vi gärna ha svar och synpunkter av så många familjemedlemmar som möjligt. I enkäten

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro

Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro Minnesanteckningar dialogmöte ÖP Lindesbergs kommun, Fellingsbro 2017-11-08 Den 8/11 hölls den femte medborgardialogen av fem för Lindesbergs kommuns nya översiktsplan. Detta är vad deltagarna i Fellingsbro

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 9 oktober 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Rapport från arbetsgrupperna Kommunikationer/bredband Trafik, skyltar och belysning Näringsliv Badplatsen

Läs mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer Sida 1 av 9 ÄNGELHOLM 9 juli 2016 08:00 Glesbygd mitt i smeten vill se mer grönska Trots att det varit en motig start bakas det nu för fullt på byns enda bageri. Och några av ortens eldsjälar vill se en

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Tjautjas-bygden Gällivare kommun, Norrbottens län Maj 2012 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla som bor i bygden. Och arbetet

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP DEN 17 MARS BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP INNEHÅLL 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och arbetssätt... 2 2 Nuläge... 2 2.1 Beskrivning av bensbyn... 2 2.2 Kommunens inriktning för utveckling

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hävvi i Glen HB Journalnummer:

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Befolkningsutveckling antal sysselsatta 31000 13000 29000 12000 27000 11000 25000 10000 23000 9000 Befolkning Sysselsatta 21000 8000 19000 7000 17000 6000 15000

Läs mer

Östervåla Saints på Skogsvallen

Östervåla Saints på Skogsvallen Östervåla Saints på Skogsvallen Bygge av dansbana på Skogsvallen. Projektägare: Östervåla Idrottsförening (ÖIF) Projektledare: Theodor Larsson Kommun: Heby Dnr: 102 Jnr: 2011 5996 Projekttid: 2011-09-05

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över...

E-postformulär 1 sammanställning. Fråga 1. Fråga 2. När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... E-postformulär 1 sammanställning Fråga 1 När jag tänker på Trönninge är jag mest stolt över... Pizzeriorna Att få bo på landet med närhet till havet och ändå bara ha ca 1 mil till centrum i Halmstad. Nära

Läs mer

Vad betyder Riddarhyttan för oss? Redovisning av enkätresultat

Vad betyder Riddarhyttan för oss? Redovisning av enkätresultat Vad betyder Riddarhyttan för oss? Redovisning av enkätresultat Nätverket Riddarhyttan, Skolgruppen Päivi Lehtikangas 4119 Nätverket Riddarhyttan bildades under våren 4 för att diskutera det lokala samhället

Läs mer

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen 2007-04-24 1(4) Tid 19.00 21.30 Plats Närvarande Presidium: Skepplanda Bibliotek Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande Sekreterare: Inbjudna: Antal övriga mötesdeltagare:

Läs mer

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista

Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Nominering - Årets Jämställdhetssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Jämställdhetssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Byggnadsvårdscentrum i Kalmar län (Ölands Byggnadsvård)

Läs mer

Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden

Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden Leader Falun-Borlänge Slutrapport för projekt Båtmöjlighet i Rämenbygden 1. STÖDMOTTAGARE Sökande: Rämshyttans bygdegårdsförening Postadress: Rämshyttan 364, 781 99 Idkerberget Organisationsnummer: 802433-3570

Läs mer

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD Sida 1 av 16 ÄNGELHOLM 23 juni 2016 21:00 Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism Under många år har den lilla badorten vid havet levt upp på sommaren och somnat in under vinterhalvåret. I takt

Läs mer

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras.

Leaderprojektet möjliggjorde för ass att allt som planerades i projektansökan har kunnat genomföras. PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer