IMMATERIELLA TILLgångAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IMMATERIELLA TILLgångAR"

Transkript

1 IMMATERIELLA Tillgångar En stor del av ditt företags värde beror på de idéer du har utvecklat och skyddat. Om du skyddar ditt varumärke, din design eller uppfinning ökar chanserna att tjäna pengar på din idérikedom.

2 vad är immateriella tillgångar och immaterialrätt? Immaterialrätt handlar om rätten till immateriella tillgångar ensamrätten till idéer. Begreppet rymmer fyra huvudområden: patent, designskydd, varumärkesskydd och upphovsrätt. Skydden finns för att du som tänker nytt ska få ensamrätt att använda din skapelse. Dessutom bidrar de till samhällsutvecklingen genom att nya idéer blir kända och sprids, vilket lockar till än mer nyskapande. immateriella tillgångar ger bättre affärer Produktionsanläggningar, maskiner och fastigheter är klassiska exempel på materiella tillgångar i ett företag. Men ofta finns det verkliga värdet i de idéer som företaget utvecklat, förvaltat och skyddat. Det kan vara ett patent på en smart uppfinning, ett omsorgsfullt uppbyggt varumärke eller en unik design. Det kan också röra sådant som finns inom företaget som affärshemligheter, strategier och samarbetsavtal. Med en ensamrätt behåller du lättare kontrollen över din idé och minimerar risken att konkurrenter kan plagiera det du skapat. Du får på så sätt ett försprång på marknaden och bättre möjligheter att tjäna pengar på din idérikedom. Vilka värden som gömmer sig i ditt företag vet du bäst. Hur ser din affärsidé och verksamhet ut? Har du kanske en ovanligt effektiv arbetsmodell eller ett unikt kundregister? Riktigt framgångsrika blir ofta de företag som tydligt lyckas identifiera sina immateriella tillgångar och sedan utvecklar strategier för att hantera dem. varför skydd? Immaterialrätten kan ses som en överenskommelse mellan samhället och personen bakom den nya idén: i utbyte mot att kunskapen offentliggörs får du ensamrätt till din idé och möjlighet att tjäna pengar på den. Ett företag som strategiskt tar hand om sina immateriella tillgångar utmärks av högre tillväxt, lönsamhet och utveckling än ett som inte gör det. Precis som med fysiska produkter kan immateriella tillgångar också säljas eller licensieras av ägaren. Med ett licensavtal kan du ge andra rätt att kommersiellt använda din tillgång. Avtalet kan reglera många saker, till exempel geografiskt område, tidsbegränsad användning eller ekonomisk ersättning. Om du har koll på hur du bäst använder skyddsformerna i dessa sammanhang kan det vara en stor konkurrensfördel. Det kan också göra det lättare att locka investerare och affärspartners. Vill du veta mer? PRV har kurser där du kan fördjupa dina kunskaper om immaterialrätt allmänt eller få spetskompetens inom ett specifikt område.

3 olika sorters skydd Patent, design- och varumärkesskydd som immateriella skyddsrätter uppkommer genom registrering. Beroende på vad du har skapat kan det ibland vara bra med fler än ett skydd. För hjälmens speciella utseende söker du ett designskydd. Hjälmens namn vill du inte att någon ska härma. Sök ett varumärkesskydd. Remmarna är fästa på ett mycket speciellt sätt för att hjälmen ska få perfekt passform. Du söker patent. patent En ny teknisk lösning på ett problem skyddas genom patent. Patent är ett skydd för en ny teknisk lösning på ett problem. Ett patent betyder att innehavaren kan hindra andra från att använda uppfinningen i upp till 20 år. Patent är en ensamrätt att kommersiellt använda den skyddade tekniken, i utbyte mot att uppfinningen offentliggörs. designskydd Har din produkt en speciell formgivning kan du ansöka om designskydd (kallas också mönsterskydd) och på så sätt ytterligare stärka din position. Designskyddet är ett rent form- eller utseendeskydd. Det omfattar bara utseendet, inte funktionen eller tekniken. Skyddstiden är maximalt 25 år. Utseendet ska vara resultatet av ett formgivningsarbete. För att en produkt ska kunna designskyddas krävs att den är ny och har särprägel. Ingen annan får tillverka, sälja eller importera kopior av din designskyddade produkt. varumärkesskydd När en kund köper en vara eller tjänst spelar ofta varumärket en betydande roll att det är starkt är därför viktigt för dig som vill lyckas med affärerna och marknadsföringen. Se till att ansöka om varumärkesskydd för att ingen annan ska sko sig på det värde du har byggt upp genom varumärket. Har du registrerat logotyp, produkt- eller tjänstenamn får ingen konkurrent göra intrång på det. Varumärket kan till exempel bestå av figurer, ord, bokstäver, siffror, ljud eller en utstyrsel. Det behöver inte vara samma som ditt företagsnamn och du kan behöva ha flera varumärken för dina produkter och tjänster. En registrering gäller i tio år och kan sedan förlängas tio år i taget. upphovsrätt Upphovsrätten ger skydd för musik, litteratur och annat konstnärligt skapande som har ett visst mått av originalitet och särprägel. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår direkt genom skapandet. Upphovsrätten ger konstnärer, fotografer, författare och andra kreatörer ensamrätt att bestämma över hur deras egna verk får framföras, spridas och visas.

4 vad krävs för att få skydd? Gemensamt för skyddsformerna är att det du vill skydda på något sätt måste vara nytt och annorlunda jämfört med vad som redan finns. För att en uppfinning ska kunna få patentskydd måste den vara ny, skilja sig tydligt från känd teknik och dessutom kunna återskapas industriellt. Formgivning måste vara ny och särpräglad för att kunna designskyddas. Ett varumärke får inte vara förväxlingsbart med någon annans redan kända varumärke eller firma. Det får heller inte vara beskrivande för de varor och tjänster man ansöker för: du kan till exempel inte registrera ordet mörkrostat för kaffe alla som säljer kaffe måste kunna använda det begreppet. skydda eller inte skydda min idé? Det kan gå fort för konkurrenter att kopiera dig om du inte skyddar idén och håller den hemlig. Samtidigt kan det vara klokt att fundera på om du ska söka skydd eller inte eftersom det är förknippat med vissa kostnader. En anledning att avstå kan vara att din produkt är kortlivad på marknaden. Då behöver du kanske inget skydd eftersom efterfrågan kan ha försvunnit innan konkurrenterna har hunnit få fram kopior. intresserad? Vi kan hjälpa dig att undersöka dina möjligheter och ge dig vägledning i hur du ska komma vidare. På prv. se kan du läsa mer om hur du kan hantera dina tillgångar för att få mer framgång i affärerna. Där kan du också använda våra e-tjänster, söka i våra register och databaser och ladda ned informationsmaterial. Hos PRV:s kundsupport svarar våra kunniga medarbetare på dina frågor om immaterialrätt. Skriv till eller ring Immaterialrättens skyddsformer finns för att uppmuntra till utveckling och ge dig som nytänkande en särskild rätt att använda ditt verk kommersiellt. Upphovsrätt uppkommer direkt genom skapandet och behöver ingen registrering. Den som skapat verket blir innehavare av ensamrätten och kallas ofta upphovsman oavsett kön eller ålder.

5 Produktlogga Arbetsmetoder Företagsnamn Dataprogram Affärsidéer Kundregister Design Immateriella tillgångar. De går inte att ta på, men det finns så mycket du kan göra av och med dem. Ofta är det faktiskt hos dem du hittar ett företags största värde. De immateriella tillgångarna är viktiga och värdefulla. Det finns olika verktyg att använda inom immaterialrätten, och även kompletterande skydd. Det är dags att skörda dina idéer mer lönsamt.

6 IMMATERIALRÄTT Immaterialrätt är rätten till icke-materiella tillgångar som t ex uppfinningar, varumärken, design eller texter ur en bok. PATENT Patent är ett skydd för en ny teknisk lösning. Ett patent ger ensamrätt att använda en uppfinning kommersiellt. VARUMÄRKE Ett kännetecken som skiljer varor och tjänster från andras. Skyddet ger ensamrätt att använda varumärket kommersiellt. DESIGN Designskyddet gäller form eller utseende och innebär ensamrätt att använda designen kommersiellt. UPPHOVSRÄTT Upphovsrätten ger skaparen av konstnärliga och litterära verk rätten att själv bestämma över användningen av verket. Du kan göra mycket med en idé. Du kan starta ett företag, sälja idén, skänka bort den, hyra ut den, visa upp den för att skapa intresse hos blivande samarbetspartners eller kunder. Samtidigt måste du vara noga med att se till att ingen annan använder din kreativitet på ett sätt som du inte vill. För att lyckas behöver du tänka igenom en del saker och göra upp en plan för hur du hanterar värdet av dina idéer en strategi som kan vara Kundsupport tryck: tmg tabergs På Patent- och registreringsverket (PRV) arbetar vi med nya idéer i teknikens framkant varje dag. PRV ger ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vi ger dig möjlighet att byta ditt personnamn och skaffa utgivningsbevis för tidskrifter. Inom alla våra områden erbjuder vi uppdragstjänster och kurser. september 2014 illustrationer: patrik svensson foto: yvonne ekholm och max green ekelin skillnaden mellan att lyckas eller inte.

Det finns tre typer av personnamn; förnamn, mellannamn och efternamn. Här beskriver vi hur du går tillväga när du vill förändra ditt namn.

Det finns tre typer av personnamn; förnamn, mellannamn och efternamn. Här beskriver vi hur du går tillväga när du vill förändra ditt namn. Att byta namn Ett namn kan betyda så mycket. Det är en del av vår identitet. Tur då att vi har möjlighet att förändra våra namn. Läs här om de möjligheter som finns när det gäller namnbyte. Att byta namn

Läs mer

Tjänsteinnovation och. immaterialrätt

Tjänsteinnovation och. immaterialrätt Tjänsteinnovation och immaterialrätt Den här foldern är framtagen som kursmaterial till en utbildning i tjänsteinnovationer och immaterialrätt riktad mot rådgivare i innovationsstödsystemet. Utbildningen

Läs mer

Så söker du patent. så söker du patent

Så söker du patent. så söker du patent Så söker du patent Har du fått en idé och funderar på att söka patent? Här lotsar vi dig i patentdjungeln, reder ut krångliga begrepp och lägger grunden för en djupare förståelse av immaterialrätten. så

Läs mer

Handbok om Stockholms läns landstings varumärke samt grafiska och språkliga profil

Handbok om Stockholms läns landstings varumärke samt grafiska och språkliga profil Handbok om Stockholms läns landstings varumärke samt grafiska och språkliga profil Inledning En bok om varumärket Stockholms läns landsting (SLL) Det här är en bok som berättar om varumärket SLL och hur

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

.. ta nasta steg med oss

.. ta nasta steg med oss Undrar du om Next Level är något för dig? Läs hur vi bl.a. har bistått Mynewsdesk Alltsedan Mynewsdesk startade 2003 har Setterwalls varit vår juridiska partner. Vår tjänst erbjuder företag en modern,

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

Starta företag 2010:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2010:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2010:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

Starta företag Information från myndigheterna

Starta företag Information från myndigheterna Starta företag Information från myndigheterna Lättläst 2013:2 Fundera Starta Driva Utveckla Avveckla Starta företag Lättläst 3 Till läsaren Den här broschyren är för dig som vill starta företag. Här får

Läs mer

Susanne Ås Sivborg, GD Patent- och registreringsverket (PRV)

Susanne Ås Sivborg, GD Patent- och registreringsverket (PRV) Välkommen till www.prv.se. Vår nya webbplats som tack vare en bättre sökmotor på ett enkelt sätt erbjuder information om immaterialrätt. Låt dig inspireras av våra texter som visar vad som går att skydda.

Läs mer

ZACCO. patent / varumärke / domännamn design / firmarätt / upphovsrätt

ZACCO. patent / varumärke / domännamn design / firmarätt / upphovsrätt ZACCO lathund för immaterialrätt (IP) patent / varumärke / domännamn design / firmarätt / upphovsrätt vi hör ibland människor tala om världspatent, och ibland ser vi det också skrivet. en del talar om

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2011:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Immaterialrättsligt skydd för tillväxtföretag

Immaterialrättsligt skydd för tillväxtföretag Finansiell rapportering i tillväxtföretag En praktisk handledning Immaterialrättsligt skydd för tillväxtföretag Några råd på vägen I CONNECT-serien ingår hittills: Så skriver Du en vinnande affärsplan

Läs mer

FRAMGÅNG ÄR INGEN SLUMP

FRAMGÅNG ÄR INGEN SLUMP ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Maj 2013 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus LÄS TIDNINGEN I DIN IPAD ELLER IPHONE. LADDA NER APPEN FRÅN QIOZK! LADDA

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Starta företag 2013:2. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2013:2. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2013:2 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT!

MEN LÄS VIDARE! JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! VILL DU NÅGONTING? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! WATCHES JAG BER DIG INTE TA NED MÅNEN TITTA! DÄR ÄR LEONARDO! LEONARDO HAR INTE GJORT NÅGOT FEL, MEN VAD ÄR DET SOM BEKYMRAR HONOM? VEM SPRINGER HAN IFRÅN? DEN DÄR KILLEN ÄR GALEN DET ÄR INTE SANT! VILL

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS PATENT & VARUMÄRKEN

ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS PATENT & VARUMÄRKEN ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Nr 10 NOVEMBER 2013 PATENT & VARUMÄRKEN Missa inte VARUMÄRKES- KOMMUNIKATION Vikten av att välja rätt namn VÄRDESÄTT DITT PATENT Ta del

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Uppslaget VINST & RISK VINST. DESSUTOM: VAD ÄR VINST? / VINSTEN SOM VÄGVISARE / / SYNEN PÅ VINST GENOM HISTORIEN / m.m.

Uppslaget VINST & RISK VINST. DESSUTOM: VAD ÄR VINST? / VINSTEN SOM VÄGVISARE / / SYNEN PÅ VINST GENOM HISTORIEN / m.m. VINST DEN GODA CIRKELN AV FÖRETAGANDE Uppslaget VINST & RISK Läs mer på sid. 10 HUR ANVÄNDS VINSTEN? FÖRETAG MÅSTE GÅ MED VINST FÖR ATT ÖVERLEVA. MEN HUR ANVÄNDS VINSTEN? FÖR ÄGARNA ÄR DET VIKTIGT ATT

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer