Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2005"

Transkript

1 Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2005 Befolkning 1 Vad var Sveriges folkmängd den 31 december 2003? Hur många invånare bor det per km 2 enligt tabellen? Vilken folkmängd har din egen kommun; och hur många är ni per km 2? Stämmer det angivna värdet? Kolla genom att beräkna ett eget värde med hjälp av de uppgifter som finns för folkmängd och landareal. 2 Hur många personer var 100 år eller äldre senast redovisade år? Hur var könsfördelningen bland dem? 3 Hur många beräknas vi vara i Sverige år 2050 enligt senast gjorda prognos ( )? 4 Hur många levande födda barn föddes år 2003? Hur många levande födda barn föddes samma år som du själv föddes? Var det få eller många som föddes det året om du jämför med de som är ett par äldre eller ett par år yngre än du? 5 Vilket år under 1900-talet föddes det flest antal barn? Vilket år under 1900-talet föddes det minst antal barn? 6 Hur gamla räknar man med att de som är födda under åren kommer att bli i genomsnitt? Är det någon skillnad mellan män och kvinnor? Hur är läget nu; har medellivslängden ökat? 7 Hur många i befolkningen är inte födda i Sverige? Hur stor andel (procent) av befolkningen är det? 8 Hur många invandrade till Sverige under 2003? Hur många utvandrade från Sverige samma år? Vad var invandringens och utvandringens påverkan på befolkningsförändringen under 2003? 9 Vilka är världens fem största städer? Om man tar med förstäderna; vilka är då världens fem största storstadsområden? 10 Vi tittar på hur gamla man förväntas bli i olika länder. Och vi kollar män och kvinnor var för sig. I vilket europeiskt land har männen respektive kvinnorna längst medellivslängd? Och hur många år förväntas de bli? Vad är medellivslängden för män och kvinnor i Etiopien? Vilket asiatiskt land har högsta medellivslängden? Är det samma land för såväl män som kvinnor?

2 11 Leta upp diagram 63 Ålderspyramider står det i rubriken, men passar det begreppet särskilt bra in på vad du ser? 12 Leta upp diagram 64 När ungefär övergick Sverige från att ha varit ett glesbygdsland till att bli ett land med mer människor i tätorter än i glesbygd? Hur stor andel av befolkningen bodde i tätorter år 1800? Hur stor andel bor nu i tätorter? 13 Leta upp diagram 66 I diagrammet framträder två fakta ganska klart, vilka? 14 Leta upp diagram 67 och 68 Ur diagram 67 kan man utläsa två fakta, vilka? Diagram 68 visar att fram till och med 1961/70 är antalet döda per 1000 levande födda under första levnadsdygnet tämligen konstant, medan däremot spädbarnsdödligheten under första levnadsåret sjunker dramatiskt. Vad skulle kunna förklara detta faktum? Efter 1961/70 sjunker också spädbarnsdödligheten under första dygnet kraftigt. Vad skulle kunna förklara denna utveckling? 15 Leta upp diagram 69 Diagrammet ger en bild av hur Sverige övergår från att ha varit ett utvandringsland till att bli ett invandringsland. När ungefär sker skiftet? Gå till den historiska filen och kolla vad utvandringen gav upphov till i Amerika. Är det sant att Chicago var Sveriges tredje största stad?

3 Miljö och väder 1 Somrarna 1997, 2002 och 2003 var varma, ja, till och med mycket varma. I årsboken redovisas sommartemperaturen (medeltemperaturen för juni, juli och augusti) vid 100 väderstationer. Hur många stationer har sommaren 2002 som den varmaste av de tre? Vilken sommar av de tre 1997, 2002 och 2003 hade den varmaste julimånaden? 2 Vilken station hade flest högsommardagar år 2003? Hur många dagar var det, och vad menas med en högsommardag? Vilken station hade flest antal frostdagar år 2003? Hur många dagar, och vad menas med en frostdag? Vilken station hade flest dagar med nederbörd år 2003? Hur många dagar? År 2003 var ju inget skottår, alltså var det 365 dagar det året. Hälften av det blir 182,5 dar. Frågan är nu hur många av stationerna hade nederbörd mer än hälften av årets dagar? 3 Vilken är den lägsta uppmätta temperaturen i Sverige? Var och när uppmättes den? Vilken är den högsta uppmätta temperaturen i Sverige? Var och när uppmättes den? Den ort som ståtar med rekordet i årsnederbörd har ett mycket passande namn. Vilket? 4 Markanvändningen är ett begrepp som används för att beskriva hur landet ser ut. Hur mycket som är berg, hur mycket som är vatten osv. Sök upp en lämplig tabell som redovisar den så kallade markanvändningen; rangordna de olika marktyperna från den största till den minsta. Hur stor del (%) av Sveriges yta är skog? Hur stor del (%) är vatten? 5 Hur stor del av bebyggd mark är fritidshusområden? 6 Hur många nationalparker finns det i Sverige? Vilken är yngst? Rangordna de fem största efter yta. 7 Hur stor andel (%) av Sveriges yta är nationalpark? (Tips: här får du ta hjälp av någon tabell där du hittar uppgift om Sveriges totala areal.) 8 Vilket län har flest naturreservat? Vilket län har störst areal naturreservat? 9 År 1996 fanns det 934 djurskyddsområden med en sammanlagd yta om hektar. Hur kan utvecklingen fram till och med år 2002 kortkort beskrivas? (Ökning, minskning?) 10 Det finns många hälsofarliga produkter. Av dem som klassats i faroklass giftiga var drivmedel den största produkten. Frågan är nu hur många ton fanns det av den varan år 2002? 11 Vargen kommer! Vargen kommer! Vargen tillhör ett av två däggdjur som är nära att försvinna från Sverige. Vilket är det andra däggdjuret, och i vilket landskap finns de få exemplaren som finns kvar? (För att hitta svaret på vilket landskap, får du kanske bläddra lite på sidorna närmast den du hamnade på, eller också hade du tur och hittade allt i en enda tabell.)

4 12 Ingen större oljekatastrof har ännu så länge inträffat i Östersjön, men man varnar då och då för att en sådan kan inträffa på grund av att undermåliga tankfartyg ofta används. Men helt förskonade från oljeutsläpp har vi ju inte varit, vare sig i Östersjön eller i övrigt svenskt farvatten. Finns det någon trend vad gäller mängden oljeutsläpp mätt i m 3 under perioden ? Om det förutom de i tabellen redovisade utsläppen hade skett en stor tankerolycka år 2003 hade det påverkat trenden? Hur skulle man i tabellen kunna se att en stor olycka hade inträffat det året? 13 Har luftföroreningarna minskat/ökat i våra tätorter? Vilka föroreningar har minskat/ökat mest? 14 Hur mycket däck återvinner vi? Kan du förklara den otroligt höga återvinningsgraden de senaste fyra redovisade åren? 15 Det pratas ofta om växthuseffekten, dvs. att det blir varmare och varmare här på klotet beroende på utsläpp m.m. Tycker du att diagram 21 klart visar på en sådan effekt? Finns det något eller några decennier som varit speciellt varma eller speciellt kalla?

5 Jordbruk, skogsbruk och fiske 1 Hur många ton matpotatis skördades år 2003? 2 Hur många svin (räkna enbart djur) fanns det år 2003? Hur många svin fanns det fem år tidigare? 3 I årsboken hittar vi uppgift om hur många hästar vi har i Sverige. Man har försökt uppskatta antalet, och man har gjort det på två sätt. Om man använder sig av resultatet från de två undersökningarna kan man säga att antalet hästar år 2000 torde ligga mellan x och y. Vad står x och y för? 4 Hur många älgar sköts under älgjakten år 2003? 5 Är veterinäryrket ett kvinno- eller mansdominerat yrke, eller är det en jämn könsfördelning inom yrket? 6 Av Sveriges landareal är över hälften (55 procent) skogsmark. Om man kollar motsvarande andel för alla länen, vilket län har då störst respektive minst andel skogsmark, och vilka är ytterlighetsvärdena? 7 Torskfisket i Östersjön har det pratats mycket om det senaste året. Hur många ton torsk ilandfördes på ostkusten under år 2003? Hur många ton torsk ilandfördes totalt, och hur stor del därav ilandfördes i utlandet? 8 Hur många yrkesfiskare fanns det år 2003, och hur många fanns det år 1970? Hur stor andel av yrkesfiskarna fanns på ostkusten? 9 Låt oss kolla var olika husdjur finns runt om på jorden. I vilket land finns det flest kameler, bufflar resp. hästar? 10 Vilka är de tre största vinproducerande länderna, och hur stor andel av världsproduktionen har de tillsammans? (Hjälp vid sökning: vin är en vara.) 11 Kolla in diagram 119 och redogör för hur skörden av brödsäd har förändrats under 1900-talet. Gör motsvarande redogörelse för skörden av fodersäd. 12 Redogör för hur transporten av timmer har förändrats under perioden (Använd rätt sakregister!) 13 Hur många kg papper och papp konsumerade varje person i genomsnitt år 2003?

6 Näringsverksamhet 1 Hur mycket falukorv och glass tillverkades i Sverige under år 2003? 2 Hur många lastbilar tillverkades i Sverige under år 2002, och vad var saluvärdet på dessa lastbilar? Om du nu använder dessa två värden för att beräkna ett styckepris; vad blir då priset på en lastbil? 3 Vilken är den största branschen inom svensk tillverkningsindustri mätt i produktionens saluvärde? Hur stor andel bidrar den branschen med till saluvärdet av tillverkningsindustrins totala produktion? 4 Vi vill kolla hur industriproduktionen utvecklats i olika länder från och med mitten av 90-talet. Vilka tre europeiska länder har haft starkast utveckling? Hur har det gått för industrilandet Japan? Hur har utvecklingen i USA varit jämfört med Sverige? 5 Vilka är de fyra största produktionsländerna av tidningspapper? Hur stor andel av världsproduktionen har dom tillsammans? 6 Under vilket år var utnyttjandet av industrins tillgängliga kapacitet speciellt låg? Vilken nivå låg kapacitetsutnyttjandet på under detta år i runda tal. 7 Om man jämför produktionen av läsk och mineralvatten för åren 1930 och 1960 kan man konstatera att den ökat x antal gånger. Vad står x för? Kan man säga att det är ett liknande x som står för ökningen mellan 1960 och 2003? 8 Vilket år var ostproduktionen runt kg? Hur stor var den på ett ungefär år 1915? 9 Beskriv kortfattat hur produktionen av tidningspapper har utvecklats fr.o.m och framåt.

7 Energi 1 Rangordna de fem älvar som ger mest vattenkraft (mätt i utbyggd effekt). Hur stor del (procent) av den utbyggda vattenkraften kommer från Norrland? 2 Vilka tre industrigrenar (näringsgrenar) förbrukade mest elektrisk energi? 3 Om man studerar industrins förbrukning av bränsle och elektrisk energi under perioden , ser man att förbrukningen har ökat för vissa men minskat för andra. Vilka bränsleslag visar en minskad förbrukning? 4 Hur stor andel (procent) av elenergin i Sverige produceras i kärnkraftverk? 5 Vad var det genomsnittliga priset på elenergi till hushållskunder den 1 januari 2004? Hur har priset förändrats under den redovisade perioden? 6 Räkna upp fem länder som har nästan enbart vattenkraft. Hur kan den stora elproduktionen med vattenkraft förklaras? (Ta gärna hjälp av en karta och studera ländernas geografi.) 7 Hur många länder har kärnkraftverk? 8 Finns det länder där kärnkraften svarar för mer än hälften av landets hela produktion av elenergi? Om svaret är ja, vilka är det? 9 Hur stor andel (procent) av elenergin i Ryssland, Kina och USA kommer från kärnkraft? 10 Om man studerar produktionen av elektrisk energi från mitten av 30-talet fram till idag kan man se att nästan all producerad elenergi till en början kom från vattenkraft. När ungefär kom andra källor, speciellt kärnkraften, att spela en allt större roll? Apropå kärnkraft så har vi ju haft en folkomröstning om den. När ägde denna omröstning rum, och hur stor andel (procent) av de röstberättigade röstade? (OBS den här sista frågan är ingen diagramfråga!) 11 Jämför industrins förbrukning av energi åren 1936 och Hur många gånger mer energi förbrukades det senare året?

8 Bostäder, byggande och bebyggelse 1 Hur många lägenheter fanns det i Sverige år 2003? Var fanns flest lägenheter, i flerbostadshus eller i småhus (villor, radhus)? 2 År 2002 färdigställdes runt nya lägenheter. Vilka var de tre vanligaste lägenhetstyperna? Vad tycker du som ska skaffa dig egen lägenhet om några år om den fördelningen? 3 Hur stor andel av dom nya lägenheterna år 2003 var hyresrätter? Hur var det året innan? 4 Genom att kolla in den genomsnittliga årshyran kan man med enkel division få fram den mer intressanta månadshyran. Vad blir den genomsnittliga månadshyran år 2003 för en lägenhet om 1 rum och kök? För 2 rum och kök? 5 Hur stor del (procent) av den disponibla inkomsten utgjorde boendeutgiften i genomsnitt år 2002? 6 År 2003 fanns det totalt lägenheter i flerbostadshus. Hur många av dessa var lediga till uthyrning? Hur stor var andelen lägenheter som var lediga till uthyrning? 7 När var bostadsbyggandet speciellt omfattande? Vad kallas den perioden i bostadsbyggandet? 8 Vad karakteriserar bostadsbyggandet under 1970-talet? Ge ett svar för vart och ett av diagrammen 211 och I vilken region av landet är andelen som bor i småhus störst respektive minst? Är det konstigt eller är det helt naturligt? Motivera.

9 Handel med varor och tjänster 1 Dagligvaruhandel är konsumentvaror som köps ofta, typ mat och hygienartiklar. Hur många butiker fanns det år 2003 och hur stor var deras omsättning? Vad blir omsättningen per butik? 2 Om vi kollar försäljningen av alkoholdrycker kan man göra vissa beräkningar och få svar på frågor av typen: Hur många liter ren 100 procentig alkohol per person (15 år eller äldre) motsvarade försäljningen år 2003? Du kan ju gissa först innan du börjar leta rätt på svaret. Här har du tre alternativ varav ett är rätt: 1,7 liter 7,0 liter 17,1 liter. 3 Om man utgår från den totala försäljningen av tobaksvaror kan man bland annat lätt beräkna hur många cigg per person det motsvarar. Så kolla nu hur många cigg per år försäljningen blir per person som är minst 15 år? Hur många cigg per dag blir det? Beräkningarna ovan tar ju inte hänsyn till om man är rökare eller inte. Gör nu en egen beräkning av de uppgifter du redan hittat och med det antagandet att bara 20 procent av alla personer om minst 15 år är rökare. Hur många cigg per dag blir det i genomsnitt för rökare om minst 15 år? 4 Hur många hotell, stugbyar och vandrarhem finns det i Sverige? Hur många övernattningar gjordes under år 2003 på dessa? Hur stor andel av övernattningarna svarade de svenska gästerna för? Från vilka tre länder kom det flest antal utrikesgäster? 5 Låt oss titta lite på våran utrikeshandel och då närmare bestämt på Import och Export av varor och Handelsnettot. Och hittar du fram till rätt tabell kan du svara på följande fråga: Hur många år av de redovisade visar negativt handelsnetto? 6 Hur är det med våra kläder? Är de tillverkade i Sverige eller är de importerade? Ja, mycket av det vi har på oss är nog importerat. Vi bör alltså ha en stor import av kläder, frågan är bara om vi exporterar några kläder över huvud taget? Ta nu reda på hur mycket vi importerar och exporterar kläder för? Skriv svaret i kronor och inte i miljoner kronor. (Usch fy för det där med hur många nollor det ska vara!) Hur många gånger större är värdet på importen jämfört med exporten? (Ange med en decimal.) 7 Vi exporterar ju Volvo och Saab (både personbilar och lastbilar) men vi importerar ju hur många olika bilmärken som helst. Frågan är om vi går plus eller minus på våra bilaffärer? Ange exportvärdet, importvärdet och hur mycket vi vann eller gick back på våra bilaffärer. 8 Från vilka fem länder importerar vi mest om vi utgår från värdet på importen? Hur stor andel (procent) utgör importvärdet från dessa fem länder av det totala importvärdet? 9 Till vilka fem länder exporterar vi mest om vi utgår från värdet på exporten? Hur stor andel (procent) utgör exportvärdet till dessa fem länder av det totala exportvärdet? 10 Sverige intar en pallplats vad gäller export av tidningspapper. Vilka är medaljörländerna?

10 Transporter och kommunikationer 1 Hur många km väg finns det i Sverige som är framkomlig med bil? Hur stor andel är öppen för allmän trafik? 2 Hur många mil motorväg finns det? Hur många km i ditt län? Finns det något län som saknar motorväg? 3 Hur stor del av länsvägarna är belagd väg (asfalterad)? Finns det något län där alla länsvägar är belagda? 4 Hur många personbilar var i trafik år 2003? Vilket bilmärke var vanligast det året? Om du hade varit ute och åkt bil det året och mött en bilkö om 1000 personbilar, hur många av dessa borde statistiskt sett ha varit av det vanligaste märket? 5 Hur många husvagnar fanns registrerade den 31 december 2003? 6 Hur många personbilar av 2004 års modell fanns i trafik den 31 december 2003? Är det sant att mer än hälften av de registrerade personbilarna år 2002 var av 1994 års modell eller äldre? 7 Studera uppgifterna om döda och skadade i vägtrafikolyckor. Jämför åren 1990 och Vad har minskat och vad har ökat? Vad tror du förändringarna beror på? 8 Vilken hastighetsbegränsning rådde på de vägar där flest antal dödsolyckor inträffade? Vilken hastighetsbegränsning rådde på de vägar där flest olyckor med personskada inträffade? 9 Hur många godsvagnar finns det i järnvägstrafik? Hur har utvecklingen varit sedan 1990? Vad kan den utvecklingen bero på? (Ett tips: kolla diagram 255.) 10 Vilka är Sveriges tre största hamnar om man räknar efter hanterad godsmängd? 11 Hur många passagerare kom eller reste till annat land än Sverige från svenska flygplatser under år 2003? Att Arlanda är största flygplatsen vad gäller utrikespassagerare är väl helt klart, men vilka flygplatser kommer på andra och tredje plats? 12 Om man är intresserad av hur många bilar det finns i olika länder så går det att hitta uppgifter om det i årsboken. Tyvärr är uppgifterna inte så färska, men vi frågar ändå efter den senast tillgängliga uppgiften om hur många personbilar det fanns i USA? Om du nu får reda på att det fanns runt invånare i USA det året så kan du svara på följande frågor: Hur många personer gick det då på varje bil? Hur många bilar hade varje amerikan i genomsnitt? 13 Det finns ett land som har otroligt många bussar, vilket land är det? Hur många bussar blir det per 1000 invånare, om du får veta att det bor 75 miljoner människor i det landet? Kolla nu för motsvarande år hur många vi var i Sverige och hur många bussar vi hade. Beräkna på samma sätt som du gjorde för Busslandet hur många bussar vi hade per invånare. Hur många gånger fler bussar per invånare fanns det i Busslandet jämfört med i Sverige?

11 14 Vilket land har världens största handelsflotta? Hur stor del av världens handelsflotta är svensk? 15 Hur många betalande passagerare hade flygbolaget SAS under år 2003? I tabellen kan du se antalet betalande passagerare för vart och ett av åren Kan man enbart av dom siffrorna utläsa att det går dåligt för SAS? Motivera ditt svar! 16 Linjediagrammet 252 visar antalet registrerade personbilar under perioden Kurvan visar att antalet registrerade personbilar ökat från år till år med få undantag. Men det finns en period då antalet registrerade personbilar var särskilt lågt. Vilka år omfattar den perioden, och vad kan förklaringen till det låga antalet vara? 17 Den 11 september 2001 är ett datum som väl alla förknippar med terrorattacken mot Word Trade Center i New York. Det var en händelse som kom att påverka flygtrafiken i stor utsträckning. I diagram 257 har vi sammanställt lite uppgifter som rör förändringar i antalet avresande utrikespassagerare från Sverige. Studera hela sidan och redogör sedan för hur terrordådet påverkade flygtrafiken från Sverige? 18 Leta rätt på diagram 255. Vad kan man utläsa av diagrammet som rör godsvagnar och lastbilar?

12 Informations- och kommunikationsteknik 1 Hur stor andel av befolkningen i åldern år hade tillgång till dator i hemmet år 2003? 2 Hur stor andel av befolkningen i åldern år hade tillgång till Internet i hemmet år 2003? Vilken åldersgrupp var 2003 flitigast användare av Internet? Är det män eller kvinnor som är flitigast användare av Internet? 3 Hur stor andel av befolkningen har tillgång till mobiltelefon i hemmet? 4 För hur många miljoner kronor importerade vi datorer och kringutrustning år 2003? Jämför detta importvärde med motsvarande för år 1980; hur många gånger större var värdet år 2003? 5 Man har frågat folk om de skulle föredra att rösta via Internet till riksdagsval och folkomröstningar om den möjligheten fanns. Hur många (andel av befolkningen i åldern år) tror du skulle ha föredragit det? Gissa först och leta sedan reda på ett diagram som ger dig ett ungefärligt svar. Vilken åldersgrupp var mest kritisk till val via Internet? Varför tror du att det är så? 6 Hur många SMS skickades från mobiltelefon under år 2003? Om du får reda på att det fanns ca 8 miljoner mobilabonnemang (kontantkort inräknat) det året, hur många SMS skickades då i genomsnitt från varje abonnemang? Vad blir det per dag? 7 Har det blivit vanligare med kontantkort? Hur många av alla abonnemang är kontantkort?

13 Arbetsmarknad 1 Ger studier lön för mödan i form av högre lön? Med andra ord, har de som studerat vidare i genomsnitt en högre månadslön än de med kortare utbildning? 2 Det är ju tyvärr ett faktum att kvinnor tjänar mindre än män för samma slags arbete. Det kan man se i många tabeller i Statistisk årsbok. Men i en tabell i årsboken finns faktiskt ett yrkesområde redovisat där kvinnorna tjänar mer än männen vilket yrkesområde är det och inom vilken näringsgren hittar du det yrkesområdet? Ja, det här är svårt! Men den som söker hon finner! 3 Ofta talar man om ungdomsarbetslöshet och menar då arbetslöshet bland ungdomar under 25 år. Hur många procent av åringarna var arbetslösa år 2003? Vad var motsvarande andel bland hela arbetskraften (16-64 år)? Jämför nu ungdomsarbetslösheten med den totala arbetslösheten för de år som finns i tabellen du funnit. Vad kan du säga om den jämförelsen? Nämn två år då det var speciellt svårt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden? 4 Arbetsmiljön är viktig! Men hur är det egentligen där ute i verkligheten? Ja, vad tror du? Skriv ner vad du tror svaret är på följande frågor, leta sen reda på svaret i årsboken och kolla hur bra du gissade. Alla frågorna avser år 2003 och bör besvaras i procent av samtliga. Hur många gick under året till jobbet två gånger eller mer trots att de borde ha sjukskrivit sig? Hur många tycker att de har alldeles för mycket att göra? Hur många har ett psykiskt påfrestande arbete? Hur många har ett enformigt arbete? Hur många är i det stora hela mycket nöjda med sitt arbete? 5 Vilket kvartal brukar sjukfrånvaron vara högst? Om du gissar hur stor är chansen att du gissar rätt? Om du nu inte nöjer dig med att bara gissa utan söker rätt på svaret i årsboken så kan du väl också svara på frågan hur många procent av dom anställda som var sjukfrånvarande det kvartalet? 6 Hur var läget i de Nordiska länderna år 2003 vad gäller arbetslöshet? Vilket land hade högst resp. lägst andel arbetslösa? Vilket europeiskt land hade högst arbetslöshet det året? 7 I diagram 328 kan man se hur en enda enskild händelse kan få stor genomslagskraft i statistiken. Linjediagrammet visar ju tydligt hur antalet dödsfall i arbetsolyckor stadigt har minskat under hela den redovisade perioden. Enda undantaget är ju för året 1994, då den tragiska sjöolyckan med Estonia inträffade. 8 Ta reda på diagram 323 och 324. Jämför dem en stund och kolla sedan om den bild de ger stämmer med beskrivningen som nu följer: Antalet sysselsatta ökade under hela 70- och 80-talet, och var vid 1990 hela fler än Däremot låg antalet arbetslösa under den perioden stadigt mellan

14 och , ja, det var i stort sett lika många arbetslösa 1970 som Många hade således under dessa två decennier kommit ut på arbetsmarknaden. Efter 1990 kan man se att kurvorna är mer eller mindre spegelvända; när antalet sysselsatta minskar ökar antalet arbetslösa, och när antalet sysselsatta åter ökar minskar antalet arbetslösa.

15 Priser och konsumtion När man pratar om priser vill man ofta veta om någonting var dyrare eller billigare förr. I årsboken redovisas två slags priser: Löpande priser och Priset i 2003 års priser. Löpande priser säger hur mycket man fick betala för en viss vara just det året. Det tar alltså ingen hänsyn till hur kronans värde har förändrats med tiden på grund av konsumentprisernas utveckling. Tittar man på en kurva som visar en varas prisutveckling i löpande priser så ser det ju ut som om allt var billigare förr. När man anger en varas prisutveckling i 2003 års priser, så räknar man om dom löpande priserna till vad dom motsvarar i just det pris man betalade år Då får man en bra bild över om en vara blivit billigare eller dyrare. Innan vi tittar på några diagram som visar prisutvecklingen för några vanliga varor, så ska vi först ta oss en titt på diagram 395. Där kan man se hur mycket en krona ett visst år motsvarar i ett annat års penningvärde. Bland annat kan man se att en krona år 1900 motsvarar 47 kr och 24 öre år Vi tar några uppgifter på kronans värde: 1 Hur mycket motsvarar en krona år 2003 i 1900 års penningvärde? 2 Hur mycket motsvarar en krona år 1950 i 1900 års penningvärde? 3 Hur mycket motsvarar en krona år 1970 i 1950 års penningvärde? 4 Hur mycket motsvarar en krona år 1931 i 1931 års penningvärde? 5 När din farfar köpte en Volvo år 1940 kostade den kr. Var den dyrare eller billigare än den Volvo din far köpte år 2003 för kr? (Vi jämför inte bilarnas utrustningsnivå, bara prisnivån.) 6 När din mormorsmor år 1930 ville gå på bio måste hon betala en hel krona! År 2003 när din mor senast var på bio utnyttjade hon ett specialerbjudande, så hon behövde bara betala halva det ordinarie biljettpriset som var 74 kr. Vem köpte egentligen den dyraste biobiljetten? 7 I TVs barndom år 1960 fick man betala kr för en 23 svartvit TV. År 1990 kostade en färg-tv med stereo, fjärrkontroll och text-tv kr, år 2003 kostade motsvarande TV kr. Jämför priserna under de tre åren, är det billigt eller dyrt att köpa TV idag jämfört med de första TV-apparaterna? Då så var vi mogna att ta itu med diagrammen Redogör för vart och ett av dem hur priset varierat över tiden. Var det speciellt billigt någon gång, speciellt dyrt under någon period? Har priset ökat kraftigt under några år, eller har det legat på ungefär samma prisnivå under stora delar av den tid vi studerat? Hur var priset i början och slutet av perioden? Kom igen och berätta på och försök kom med förklaringar till prisutvecklingen på respektive vara!

16 Hälso- och sjukvård 1 Hur stor andel av männen i åldern år är överviktiga? I vilken åldersgrupp är andelen överviktiga män störst? Har andelen överviktiga män ökat eller minskat dom senaste åren? 2 Samma frågor som ovan men för kvinnorna. 3 Låt oss kolla hälsotillståndet i landet och speciellt sömnproblem och trötthet. Hur stor andel av ungdomarna (16-24 år) var Trött för jämnan? Var det fler trötta tjejer än killar? Om man är trött för jämnan kan det ju bero på att man har besvär med sömnen. Hur många av ungdomarna hade uppgivit att de hade besvär med sömnen? Var det vanligare att killarna hade problem med sömnen? 4 Hur stor andel av män och kvinnor (16-84 år) lider av nackvärk? Har andelen med nackvärk ökat sedan 1980? Vad kan det bero på? 5 Hur många vårdplatser fanns det i genomsnitt under år 2003? 6 Hur många läkarbesök gjordes under år 2003? Har antalet läkarbesök varit tämligen konstant under de senaste åren? 7 Hur många läkare fanns det totalt år 2003? Hur många läkare fanns det per invånare? 8 Hur många apotek fanns det år 2003? 9 Hur stor var Apoteket AB:s försäljning mot recept? Du kan väl gissa på något av dom här tre alternativen innan du söker rätt på rätt svar: kr kr kr När du nu hittat rätt på rätt tabell kan du ju också svara på vad medelpriset per recept var år Vilka år sprängdes etthundra-kronorsvallen, tvåhundrakronorsvallen och trehundrakronorsvallen per recept? 10 År 2002 dog personer på grund av olyckshändelse. Hur många drunknade? Var de flesta som drunknade män eller kvinnor? Vad kan skillnaden bero på? 11 Samma frågor som i 10 men nu gäller det dödade i motorfordonsolyckor? 12 I diagram 558 kan man se hur skolelevernas drogvanor har förändrats under vissa perioder. Studera dem ett efter ett och diskutera inom klassen/arbetsgruppen hur utvecklingen har varit. 13 I diagram 559 kan du se hur många av grabbarna som mönstrade som använt narkotika. Jämför detta linjediagram med diagrammet 558 som avser narkotika bland elever i årskurs 9. Visar dom på en likartad utveckling? 14 I diagram 561 kan man bland annat se hur andelen dagligrökare förändrats sedan Vad kan du läsa ut av dom två smådiagrammen?

17 15 I diagram 561 får man också lära sig att läsa en tabell inte bara vågrätt och lodrätt utan också på diagonalen. Börja med att läsa igenom läsanvisningarna mitt på sidan och svara sedan på följande frågor: Hur stor andel av dom som år 1980 var år rökte? Hur stor andel av dem rökte tjugo år senare, dvs. år 2000 då dom var år gamla? Studera åldersgrupperna som år 1980 var 46-50, och år, och gör det för såväl män som kvinnor. Notera andelen rökare bland dem. Kolla sedan hur stor andel av dem som rökte 20 år senare. Du kan lätt konstatera att andelen minskat till hälften efter 20 år. Kan du nämna två orsaker till denna kraftiga minskning?

18 Rättsväsende 1 Hur många brott anmäldes till polisen under år 2003? Hur många av dessa gällde Fullbordade mord och dråp samt misshandel med dödlig utgång? 2 Hur många cykelstölder klaras upp? Ja, vad tror du: 72 %, 12 % eller 2 %? Gissa och kolla sedan. 3 Hur stor andel av skadegörelsebrotten klaras upp? Vart annat, vart sjunde eller vart tionde? 4 Hur många personer var misstänkta för brott år 2003? 5 Hur många fick under år 2003 gå direkt i fängelse utan att passera gå? Hur många av dem var kvinnor? 6 Hur många fick börja bära boja runt fotleden år 2003? Denna straffåtgärd kallas Intensivövervakning. 7 Hur många ansökningar om prövningstillstånd mottog Högsta domstolen under år 2003? Hur många bifölls och hur många avslogs? Ange i procent. 8 Hur många nådeansökningar avgjordes under år 2003? Hur många avslogs? Vad blir det i procent? 9 I diagram 586 visas hur många brott som klaras upp. Redogör för vad du kan utläsa av diagrammet, och kommentera den använda definitionen på uppklaringsprocent. 10 I diagram 587 redovisas antalet personer som lagförts för brott. Uppgifter redovisas från och med Tycker du att det var ett lämpligt år att börja med? Har du ett bättre förslag? Motivera!

19 Utbildning och forskning 1 Hur stor andel av befolkningen i åldern år hade eftergymnasial utbildning år 2004? 2 Hur många elever gick i grundskolan läsåret 2003/2004? Fanns det någon skola som hade över elever? 3 Hur många grundskolelärare fanns det läsåret 2003/04? 4 Vad är betygsfördelningen i engelska och matematik bland de elever som slutade grundskolan våren 2003? Om man bara ser till betygsfördelningen; vilket ämne verkar svårast av engelska och matte? 5 Hur många elever i grundskolan hade ett annat modersmål än svenska år 2003/2004? Hur stor andel blir det av samtliga grundskolelever samma år? Vilket modersmål är vanligast förekommande förutom svenskan? Hur stor andel av samtliga elever med annat modersmål än svenska hade arabiska som modersmål? 6 Låt oss titta lite på dom som tog studenten våren Hur många (procent) av dem hade uppnått grundläggande behörighet till universitet och högskolor. På vilka program var den andelen störst? På vilket program var den genomsnittliga betygspoängen högst? 7 Hur många började högskolestudier läsåret 2002 /03? Hur stor andel av nybörjarna vid Kungl. Tekniska Högskolan i Stockholm var kvinnor? 8 Ta reda på vad utbildningskostnaderna var för grundskolan och gymnasieskolan. Sätt de kostnader du hittat i relation till antalet elever i resp. skolform, då kan du beräkna kostnaden per elev i grundskolan resp. gymnasieskolan. Vilken elev var dyrast för samhället, grundskoleleven eller gymnasieskoleleven? 9 I diagram 617 visas övergångsfrekvensen från gymnasieskolans linjer/program. Studera vart och ett av de tre deldiagrammen och redogör för vad du kan utläsa av dem.

20 Kultur och fritid 1 Hur många böcker lånade folkbiblioteken ut under år 2003? Vad lånades ut mest av skönlitteratur, facklitteratur eller barnböcker? 2 Hur många dagstidningar hade vi år 2003? Hur många av dessa var borgerliga och hur många var socialistiska? 3 Hur många biografer fanns det i landet år 2003? Hur många filmpremiärer var det under år 2003? 4 Hur många besök gjordes under år 2002 i våra museer och offentliga konsthallar? 5 Hur många föreställningar gavs på Kungliga Operan i Stockholm under år 2002, och hur många besökare hade Operan? 6 Hur många handbollsföreningar fanns det år 2003? Hur många varpaföreningar fanns det år 2003? I vilket landskap tror du de flesta av dessa fanns? Motivera! 7 År 2003 gjordes en undersökning bland personer i åldern år. Man frågade bland annat efter om dom gjort en semesterresa om minst en vecka under den senaste 12 månadersperioden. Om du hittat rätt tabell kan du bland annat se att över 60 % hade gjort en sådan semesterresa. Men vilken åldersgrupp reste mest och vilken reste minst? Om du i samma tabell studerar olika familjetyper kan du se att bland personer tillhörande en viss typ hade bara 6 av 10 gjort en sådan resa. Vilken familjetyp tillhör dom? 8 Hur stor andel av befolkningen (16-84 år) hade tillgång till fritidshus år 2003? I vilken socioekonomisk grupp var andelen som hade tillgång till fritidshus störst? 9 I diagram 661 visas antalet biobesökare från och med 1960 fram till år Beskriv utvecklingen och ge förklaringar till den.

21 Medborgarinflytande 1 Hur många var röstberättigade och hur många röstade i senaste riksdagsvalet? Vad var valdeltagandet? Jämför det med valdeltagandet i riksdagsvalet 1982, vad blir din kommentar? 2 Vad blev mandatfördelningen i riksdagen efter valet år 2002? I tre valkretsar förekom inget utjämningsmandat, vilka var valkretsarna? 3 Vi har haft sex folkomröstningar. Vilka frågor gällde de sex folkomröstningarna? Som bekant har vi högertrafik i det här landet. Den infördes den 3 september År 1955 hade vi folkomröstat om på vilken sida av vägen vi skulle köra i framtiden. Vad blev resultatet; hur många ville behålla vänstertrafiken och hur många ville övergå till högertrafik? Svara med procentandelar. Kan vi då av detta dra slutsatsen att folkomröstningar är rådgivande och inte beslutande? 4 Förutom riksdagsval, landstingsval, kommunalval och kyrkofullmäktigeval har vi också val till Europaparlamentet. Hur har valdeltagandet till Europaparlamentetsvalen varit? Vilket län hade högst resp. lägst valdeltagande vid valet 2004? Hur stor andel av valsedlarna år 2004 var ogiltiga? 5 År 1971 infördes den nya enkammarriksdagen med 350 platser. Efter valet 1973 kom denna riksdag att kallas Lotteririksdagen. Inför valet 1976 undanröjdes det som kunde förlänga den s.k. Lotteririksdagen. Kan du utifrån uppgifterna om riksdagens sammansättning i Statistisk årsbok förklara varför begreppet Lotteririksdag uppkom, och hur man undanröjde hindren för en ny sådan vid valet 1976? 6 I diagram 690 visas andelen kvinnor i riksdagen under en lång rad av år. Kommentera utvecklingen. 7 I diagram 691 visas andelen röstande i procent av röstberättigade fr.o.m. valet Kommentera utvecklingen.

22 Tio-i-topp 1 Vilket är det vanligaste mansnamnet i Sverige? Det namnet är emellertid inte det vanligaste tilltalsnamnet, vilket är det? 2 Vilket är det vanligaste kvinnonamnet i Sverige? Det namnet är emellertid inte det vanligaste tilltalsnamnet, vilket är det? 3 Man brukar prata om Medelsvensson som en person som är typiskt svensk. Men är Svensson det vanligaste efternamnet i Sverige? 4 Son-namnen är ju mycket vanliga. På vilken plats tror du det första icke son-namnet kommer på en topplista över efternamn i Sverige? 5 Vilka var de vanligaste tilltalsnamnen som pojkar och flickor fick år 2003? 6 Hur många barn föddes den dag år 2003 då det föddes flest barn? Studera den tabell där du funnit rätt svar lite närmare. Är det något konstigt eller är det precis som man kunde tro. Diskutera. 7 I vilken kommun är det störst sannolikhet att det sitter läkare i vårdcentralernas väntrum och väntar på att undersökas? Dum fråga! Jovisst, men försök tänka ut vad som egentligen efterfrågas. 8 Vilken kommun har högst andel pensionärer? 9 Vilka tre kommuner är folktätast? Hur många kommuner har en folktäthet mindre än en invånare per km 2? 10 Vilken veckodag föddes flest barn under 2003? 11 Vilken månad under 2003 föddes minst antal barn?

Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2009

Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2009 1 Övningsuppgifter till Statistisk årsbok 2009 Befolkning 1 Vad var Sveriges folkmängd den 31 december 2007? Hur många invånare bor det per km 2 enligt tabellen? Vilken folkmängd har din egen kommun; och

Läs mer

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2005 Befolkning

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2005 Befolkning Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2005 Befolkning 1 79 Sveriges folkmängd var 8 975 670 den 31 dec. 2003. Det motsvarar 22 invånare per km 2. 8 975 670 /410 335 = 21,87 OK! Du har nog hittat rätt

Läs mer

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2006

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2006 Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2006 Befolkning Fråga Tabell 1 79 Sveriges folkmängd var 9 011 392 den 31 dec. 2004. Det motsvarar 22 invånare per km 2. 9 011 392 /410 335 = 21,96 OK! Du har nog

Läs mer

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2010

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2010 1 Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2010 Befolkning 1 62 Sveriges folkmängd var 9 256 347 den 31 dec. 2008. Det motsvarar 23 invånare per km 2. 9 256 347 /410 335 = 22,56 OK! Du har nog hittat rätt

Läs mer

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI SCB Sverige i siffror 1 Innehåll SCB beskriver Sverige med statistik 4 Människorna i Sverige 6 Utbildning, jobb och pengar 14

Läs mer

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2009

Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2009 1 Facit Övningsuppgifter Statistisk årsbok 2009 Befolkning 1 60 Sveriges folkmängd var 9 182 927 den 31 dec. 2007. Det motsvarar 22 invånare per km 2. 9 182 927 /410 335 = 22,38 OK! Du har nog hittat rätt

Läs mer

Tio-i-topp Statistisk årsbok 2007

Tio-i-topp Statistisk årsbok 2007 Medel SVENSSON Tio-i-topp Statistisk årsbok 2007 674 Familjen Medelsvensson The average Swedish family En ofta återkommande fråga vi får på SCB är hur Medelsvensson ser ut. Den frågan är omöjlig att besvara,

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar., Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp och övrig

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 27 maj 2015 Tórshavn Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.479.000 Förväntad BNP-utveckling + 0,9 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet (mars 2015) 10,3 % Bostadsbyggande

Läs mer

Nationalparker och naturreservat

Nationalparker och naturreservat DELPROV DTK DIAGRAM, TABELLER OCH KARTOR Nationalparker och naturreservat Antalet nationalparker och naturreservat i Sverige 2010 fördelat på län respektive landsdelar. Därutöver redovisas den totala arealen

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Folkhälsoindikatorer för Umeå kommun

Folkhälsoindikatorer för Umeå kommun Folkhälsoindikatorer för Umeå kommun Ve 2014-11-20 Årsrapport 2014 I denna rapport redovisas senast tillgänglig data för Umeås folkhälsoindikatorer. Rapporten har tagits fram av Miljöbarometern AB på uppdrag

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp,

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån,

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Den svenska statistiken 3 Människorna i Sverige 4 Samhällets ekonomi 6 Utbildning, jobb och dina pengar 8 Val och partier 10

Den svenska statistiken 3 Människorna i Sverige 4 Samhällets ekonomi 6 Utbildning, jobb och dina pengar 8 Val och partier 10 Statistik är ett fantastiskt verktyg för att förstå samhället, granska uttalanden och bygga argument. Vi vill att alla ska ha möjlighet att hitta fakta och slå hål på myter med hjälp av vår statistik.

Läs mer

3-4 Procent Namn: Inledning. Vad menas med procent?

3-4 Procent Namn: Inledning. Vad menas med procent? 3-4 Procent Namn: Inledning Du har kommit i kontakt med begreppet procent i många sammanhang tidigare. Kan du nämna några? Visst, det finns hur mycket som helst. Prisökningar, rabatter, arbetslöshet, partisympatier

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. I rapporten omfattas Stockholmsregionen, Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län, Östergötlands län, Örebro län,

Läs mer

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN

KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN HÖSTEN 2011 KONJUNKTURLÄGE VÄSTERBOTTEN VÄSTERBOTTEN är relativt opåverkad av den rådande ekonomiska världskrisen. Det har skett en återhämtning i flera branscher och även på arbetsmarknaden efter den

Läs mer

3-7 Procentuella förändringar

3-7 Procentuella förändringar Namn: 3-7 Procentuella förändringar Inledning Du har arbetat mycket med procent, rabatter och påslag. Nu skall du lära dig konsten att beräkna procentuella förändringar. Som alltid gäller att du måste

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Munka-Ljungby Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,

Läs mer

Tonåringarna och deras pengar V

Tonåringarna och deras pengar V Tonåringarna och deras pengar V Maria Ahrengart Institutet för privatekonomi September 2008 Sammanfattning... 3 Månadspeng... 3 Köpkraftsförändring 1998-2008... 4 Sommarjobb... 4 Sammanlagda inkomster...

Läs mer

Tema Ungdomsarbetslöshet

Tema Ungdomsarbetslöshet Tema Ungdomsarbetslöshet Arbetslösheten ökade bland ungdomar Under första kvartalet 2009 var 142 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa, vilket motsvarar en relativ arbetslöshet på 24,4 procent. Här

Läs mer

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet.

Det är också vanligare att ha bil om man bor utanför tätorterna. Bland boende utanför storstadsområdena har 91 procent minst en bil i hushållet. 1 2 Svenskar om bilen Sverige behöver bilen, det är ett faktum. Utan bilen skulle vi inte få ihop livspusslet eller kunna sköta våra arbeten. Utan bil och buss skulle vi inte hinna med våra fritidssysselsättningar

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort,, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion.

Delgrupper. Uppdelningen görs efter kön, ålder, antal barn i hushållet, utbildningsnivå, födelseland och boregion. Delgrupper I denna bilaga delas de ensamstående upp i delgrupper. Detta görs för att undersöka om den ekonomiska situationen och dess utveckling är densamma i alla sorts ensamförälderhushåll, eller om

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Upplands län och Uppsala kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.474.289 Förväntad BNP-utveckling +/- 0 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet 8,8 % Bostadsbyggande

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal Norrköping Kommunfakta 2006 2007 2006-06-12 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor Totalt antal Procentuell fördelning

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

21 601 1 055 390 90-94 1 036 083 4 756 021 90-94 4 726 834 80-84 80-84 70-74 70-74 60-64 50-54 60-64 50-54 50-54 40-44 40-44 40-44 30-34 30-34 20-24

21 601 1 055 390 90-94 1 036 083 4 756 021 90-94 4 726 834 80-84 80-84 70-74 70-74 60-64 50-54 60-64 50-54 50-54 40-44 40-44 40-44 30-34 30-34 20-24 Bakgrundsfakta Folkmängd 31 december 211 Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 21 727 9-94 21 61 1 55 39 9-94 1 36 83 4 756 21 9-94 4 726 834 8-84 8-84 8-84 7-74 7-74 7-74 6-64 6-64 6-64

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

STÖD OCH OMSORG HANINGE I SIFFROR * Siffrorna gäller december 2012 till november 2013.

STÖD OCH OMSORG HANINGE I SIFFROR * Siffrorna gäller december 2012 till november 2013. HANINGE I SIFFROR VISSTE DU DET HÄR OM HANINGE? De vanligaste tilltalsnamnen i Haninge är Mikael och Anna, och det vanligaste efternamnet är Andersson. De vanligaste namnen bland nyfödda Haningebor är

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun, Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby,, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver Ängelholms kommun och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar. Ängelholms kommun,, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp

Läs mer

www.pwc.se Regionförbundet Örebro Jämförande analys maj 2013

www.pwc.se Regionförbundet Örebro Jämförande analys maj 2013 www.pwc.se Jämförande analys Ni vet redan mycket Mycket är lika Vi gör några nedslag 2 När vi blickar framåt Den möjliga utvecklingen Den önskvärda utvecklingen Den troliga utvecklingen Örebro 2013 Tiden

Läs mer

Befolkning. Geografi.

Befolkning. Geografi. Befolkning Geografi. Den ojämna fördelningen av befolkningen.. Uppdelning på världsdelar. Man bor där man kan försörja sig. Tillgång på vatten och jord att odla på. När industrierna kom - bo nära naturresurserna.

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 SAMMANFATTNING 4 Centrala stadsområden 4 Perifera stadsområden 4 Landsbygdsområden 5 Mindre tätorter 5 KÄLLOR 5 DEFINITIONER, FÖRKLARINGAR OCH JÄMFÖRELSER

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad

Tudelad arbetsmarknad Thomas Ljunglöf 2018-01-30 Tudelad arbetsmarknad I genomsnitt var 4,7 procent av landets akademiker arbetslösa eller verksamma i något arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd under 2017. Andelen är därmed

Läs mer

12 852 136 912 90-94 136 903 4 830 507 90-94 4 814 357 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4

12 852 136 912 90-94 136 903 4 830 507 90-94 4 814 357 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4 Bakgrundsfakta % Folkmängd 31 december 213 Riket Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 12 965 9-94 12 852 136 912 9-94 136 93 4 83 57 9-94 4 814 357 8-84 7-74 6-64 5-54 4-44 3-34 2-24 1-14

Läs mer

Delaktighet och inflytande i samhället

Delaktighet och inflytande i samhället Bakgrundsfakta % Folkmängd 31 december 213 Riket Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 16 844 9-94 16 99 88 48 9-94 86 676 4 83 57 9-94 4 814 357 8-84 7-74 6-64 5-54 4-44 3-34 2-24 1-14

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

Förekomsten och utvecklingen av tidsbegränsat anställda. Gabrielle Larsson Arbetskraftsundersökningarna (AKU)

Förekomsten och utvecklingen av tidsbegränsat anställda. Gabrielle Larsson Arbetskraftsundersökningarna (AKU) Förekomsten och utvecklingen av tidsbegränsat anställda Gabrielle Larsson Arbetskraftsundersökningarna (AKU) Tidsbegränsade anställningar Arbetskraftsundersökningarna Utveckling av antalet och andelen

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Resultat Juli/Augusti 2012

Resultat Juli/Augusti 2012 Resultat Juli/Augusti 2012 OM SBM Bilägarpanel SBM Bilägarpanel är en konsument- och användarpanel sammansatt av ett stort antal bilägare med varierande ålder, kön, social bakgrund, trafikvana och bilerfarenhet.

Läs mer

38 172 122 513 90-94 126 923 4 830 507 90-94 4 814 357 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4

38 172 122 513 90-94 126 923 4 830 507 90-94 4 814 357 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4 Bakgrundsfakta % Folkmängd 31 december 213 Riket Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 37 211 9-94 38 172 122 513 9-94 126 923 4 83 57 9-94 4 814 357 8-84 7-74 6-64 5-54 4-44 3-34 2-24

Läs mer

Nu gävlar går det bra!

Nu gävlar går det bra! Stockholms län Juni 27 Nu gävlar går det bra! Företagskonkurser i Riket 1989-26 (Källa: Upplysningscentralen, UC) 18,9 16,8 1,3 12,7 1-tal 6,9 8,2 1,1 9,8 9,1 7,6,4,6 6,3 6,9 7,1 6,6,9,3 89 199 91 92 93

Läs mer

GEOGRAFI OCH BEFOLKNING DEN EKONOMISKA DIMENSIONEN DEN SOCIALA DIMENSIONEN MILJÖDIMENSIONEN NÄRINGSLIV KOMPETENS OCH KUNSKAP

GEOGRAFI OCH BEFOLKNING DEN EKONOMISKA DIMENSIONEN DEN SOCIALA DIMENSIONEN MILJÖDIMENSIONEN NÄRINGSLIV KOMPETENS OCH KUNSKAP GEOGRAFI OCH BEFOLKNING 3 DEN EKONOMISKA DIMENSIONEN 15 DEN SOCIALA DIMENSIONEN 21 MILJÖDIMENSIONEN 36 NÄRINGSLIV 44 KOMPETENS OCH KUNSKAP 59 INFRASTRUKTUR OCH KOMMUNIKATIONER 73 KULTUR 83 HÄLSA 91 GEOGRAFI

Läs mer

17 683 801 494 90-94 798 953 4 789 988 90-94 4 765 905 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4

17 683 801 494 90-94 798 953 4 789 988 90-94 4 765 905 80-84 70-74 60-64 50-54 40-44 30-34 20-24 10-14 0-4 Bakgrundsfakta % Folkmängd 31 december 212 Riket Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 17 54 9-94 17 683 81 494 9-94 798 953 4 789 988 9-94 4 765 95 8-84 7-74 6-64 5-54 4-44 3-34 2-24 1-14

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012

Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Manpower Work life Rapport 2012 DRÖMJOBBET 2012 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Detta är fjärde gången som Manpower Work Life undersöker

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms län och stad. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder

Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Den svenska konsumtionens miljöpåverkan i andra länder Miljöräkenskaper innebär att miljöstatistik systematiseras och redovisas tillsammans med ekonomisk statistik i ett gemensamt system. Syftet är att

Läs mer

0,20 m 0,30 m 0,35 m 0,45 m 0,55 m

0,20 m 0,30 m 0,35 m 0,45 m 0,55 m lock 4 2010-10-23 ögskoleprovet varshäfte nr. PROV 7 c elprovet innehåller 20 uppgifter. nvisningar Provet innehåller diagram, tabeller, kartor och andra grafiska framställningar. Materialet är hämtat

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

Den svenska statistiken 3 Människorna i Sverige 4 Samhällets ekonomi 7 Utbildning, jobb och dina pengar 10 Val och partier 12

Den svenska statistiken 3 Människorna i Sverige 4 Samhällets ekonomi 7 Utbildning, jobb och dina pengar 10 Val och partier 12 Statistik är ett fantastiskt verktyg för att förstå samhället, granska uttalanden och bygga argument. Vi vill att alla ska ha möjlighet att hitta fakta och slå hål på myter med hjälp av vår statistik.

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent

Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent Utvärdering av dina matematiska förmågor - Procent Göra beräknar med promille och ppm 1. En person med 4,8 liter blod i kroppen har en alkoholhalt i blodet som är 0,25 promille. Hur många centiliter alkohol

Läs mer

Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket.

Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Dalarnas län samt Smedjebacken och Ludvika kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 21-3-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare?

Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Blir det brist eller överskott på gymnasielärare? Bakgrund (Lars Brandell 2006-03-26) I Svenska Dagbladet den 16 mars fanns en artikel med rubriken Akut brist på lärare väntas i hela landet. Orsaken var

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män Norrköping Kommunfakta 2007 2008 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor antal Procentuell fördelning Procentuell fördelning

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

Jämställd regional tillväxt?

Jämställd regional tillväxt? Rapport 2016:6 Jämställd regional tillväxt? Faktaunderlag om nuläget i Västra Götaland inom befolkningsutveckling, utbildning, arbetsmarknad och ekonomiska förutsättningar. Rapporten är första delen av

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 Varför är vissa länder rika och andra fattiga? Hur är det att leva i ett fattigt land? Hur ska fattiga länder kunna bli rika? Hur kommer jorden att se ut i

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Rapport Befolkningsprognos 2016-2025 2016-06-21 Ulricehamns kommun Kanslifunktion Moa Fredriksson Utredare Befolkningsprognos 2016-2025 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod och antaganden... 5 Inflyttning

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

http://www.usk.stockholm.se/tabellverktyg/tv.aspx?projekt=omradesfakta&omrade=22108

http://www.usk.stockholm.se/tabellverktyg/tv.aspx?projekt=omradesfakta&omrade=22108 Sida 1 av 8 STADSDEL Norra Ängby OMRÅDESFAKTA 31 december resp. år Folkmängd Antal Prognos % 1996 2006 2010 2015 2006 2015 0 år 63 66 60 54 1,3 1,0 1-5 416 456 420 362 9,2 6,7 6-15 760 818 894 967 16,6

Läs mer

Nordanstig: Hälsoläge och bestämningsfaktorer

Nordanstig: Hälsoläge och bestämningsfaktorer Nordanstig: Hälsoläge och bestämningsfaktorer Denna beskrivning av hälsoläget och bestämningsfaktorer för hälsan baseras på ett flertal registeroch enkätuppgifter. Beskrivningen uppdateras årligen av Samhällsmedicin,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Kvinnor och män med barn

Kvinnor och män med barn 11 och män med barn Det kan ta tid att få barn De som hade barn eller väntade barn blev tillfrågade om de hade fått vänta länge på den första graviditeten. Inte överraskande varierar tiden man försökt

Läs mer

Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi från senast tillgängliga uppgifter

Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi från senast tillgängliga uppgifter Fakta och statistik om Sparreholm Sammanställt av Ekonomi och strategi 2011-04-05 från senast tillgängliga uppgifter Antal invånare i tätorten Sparreholm År 1990 1991 1992 1993 1994 Invånare 957 948 911

Läs mer

Geografi och befolkning

Geografi och befolkning Geografi och befolkning Folkmängd i Västra Götalands kommuner 31 dec 2008 De fyra delregionerna/kommunalförbunden och kommunerna i Västra Götaland Befolkningstäthet per kommun, år 2008 Folkmängd i Västra

Läs mer

Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1

Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1 Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1 Sammanfattning Generellt sett är trångboddheten låg i Sverige idag. År 2002 var cirka 15 procent av hushållen trångbodda enligt norm 3, vilken innebär att det ska finnas

Läs mer

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008

En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Enheten för utbildningsstatistik 2008-12-01 Uppdaterad med uppg. om övergång till gymn.skolan 2009-03-12 2008:00004 1 (7) En beskrivning av slutbetygen i grundskolan 2008 Slutbetyg enligt det mål- och

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009

Lund i siffror. Figur 1 Folkmängden i Lunds kommun. Veckovis 2009 samt prognos för befolkningen 2009. Folkmängden i Lunds kommun veckovis 2009 2009:02 Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.se, 046-358269 1 (11) Befolkningsutveckling Enligt de preliminära befolkningsuppgifterna har Lunds befolkning ökat med 393 personer sedan

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018 Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 21 Under 21 inträffade det preliminärt arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften (den officiella arbetsskadestatistiken publiceras i slutet

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Högskoleprovet. Block 5. Anvisningar. Övningsexempel. Delprovet innehåller 20 uppgifter.

Högskoleprovet. Block 5. Anvisningar. Övningsexempel. Delprovet innehåller 20 uppgifter. Block 5 2008-10-25 Högskoleprovet Svarshäfte nr. ELPROV 9 TKa elprovet innehåller 20 uppgifter. Anvisningar Provet innehåller diagram, tabeller, kartor och andra grafiska framställningar. Materialet är

Läs mer

Övergångar från gymnasium till högskola 2012

Övergångar från gymnasium till högskola 2012 FS 2013:7 2013-11-04 FOKUS: STATISTIK Övergångar från gymnasium till högskola 2012 Detta dokument redovisar två olika sätt att mäta övergångsfrekvensen till högskolestudier. Måtten mäter olika saker men

Läs mer

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar STATISTISK ANALYS Nils Olsson Utredningsavdelningen 8-563 88 4 nils.olsson@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/12 Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar Antalet personer

Läs mer

0,20 m 0,30 m 0,35 m 0,45 m 0,55 m

0,20 m 0,30 m 0,35 m 0,45 m 0,55 m Block 3 2008-04-05 Högskoleprovet Svarshäfte nr. DELPROV 5 DTKd Delprovet innehåller 20 uppgifter. Anvisningar Provet innehåller diagram, tabeller, kartor och andra grafiska framställningar. Materialet

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

UNG. Prioriterade indikatorer för ungas levnadsvillkor

UNG. Prioriterade indikatorer för ungas levnadsvillkor UNG G A ID 2015 Prioriterade indikatorer för ungas levnadsvillkor Ung idag 2015 Prioriterade indikatorer för ungas levnadsvillkor Innehåll Inledning... 4 Behöriga till gymnasiet... 6 Utan gymnasieutbildning...

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 2

Kompletterande lösningsförslag och ledningar, Matematik 3000 kurs A, kapitel 2 Kapitel 2.1 2101, 2102, 2103, 2104 Exempel som löses i boken. 2105 Hela cirkeln är 100 %. Den ofärgade delen är 100 % - 45 % = 55 % 2106 a) Antalet färgade rutor 3 = b) 3 = 0, 6 c) 0,6 = 60 % Totala antalet

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv mars 2019 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv mars 2019 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 4 20 mars 2019 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer