Läkarmöte förmiddag. Sida 1 (5)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läkarmöte förmiddag. Sida 1 (5)"

Transkript

1 Sida 1 (5) Läkarmöte förmiddag Patientupplevd hälsa - PROM - Något att införa mera av i registrets patientenkäter Moderator: Emil Nüssler Föredragshållare: Kerstin Strandberg Wilbrand. Projektledare PROM, Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer (HFS) (PROM = Patient-reported outcome measures) Att mäta självskattad hälsa, och förändringar av denna, i samband med hälso- och sjukvårdskontakter innebär att mäta i vad mån insatser i vården faktiskt bidrar till förbättrad/bibehållen hälsa och att systematiskt ta tillvara patientens unika kunskap om sitt hälsotillstånd. Den vanligast förekommande PROM-skalan är EQ-5D, som innehåller fem väl validerade frågor, utformade för att kunna ge ekonomiska mätetal. Finns dock tveksamhet hur väl den skulle fungera avseende gynekologiska operationer eftersom den aldrig testats avseende det.. Den andra ofta förekommande skalan är SF-36, som även den har för- och nackdelar. Den är också något mer omfattande, innehåller totalt 36 frågor. Den är mer designad för att mäta hälsotillståndet över tid, inte som EQ-5D tillståndet exakt den dag mätningen sker. SF-36 ger mätetal i ett antal olika dimensioner. SF-36 är inte heller testad avseende gynekologiska operationer PROM-skalor är ett bra sätt att mäta kvaliteten longitudinellt på kliniknivå, förutsatt att den ger utslag för den gynekologiska operationen. Föredragshållarens slutrekommendation är att man bör genomföra en pilotstudie om och vilken skala som fungerar avseende gynekologisk kirurgi innan man inför skalorna på bred front. Retropubiskt eller transobturatoriskt? Vad styr valet av operationsmetod? Moderator: Anders Kjaeldgaard. Föredragshållare: Tomas Winberg, Eksjö och Fatimeh Taheri-Johansson, Värnamo Ett minisymposium om vad som styr valet av operationsmetoder vid TVT idag. P.g.a. förhinder höll Anders Maud Ankardals föredrag om retropubisk kontra transobturatorisk metod utifrån registerdata. Trots signifikant sämre effekt efter 1 år fortsätter transobturatoriska metoder att vinna mark. Tomas levandegjorde den annars för många "krångliga" urodynamiken och visade hur den kunde användas i den kliniska vardagen. Fatimeh visade hur registeruppgifter kunde användas till att selektera ut riskgruppen (trängningsinkontinenta) och redovisade att det inte alltid är rationella faktorer som lokalt styr valet av operationsmetod. Det öppnade för en mycket livlig och fruktbar diskussion kring den ofta bristfälliga dokumenta-tionen av nya metoders effekt i riskgrupper och Gynop-registrets roll i dessa sammanhang. Det ska bli intressant att upprepa detta minisymposium om ett antal år och se om resultaten av Fatimehs vetenskapliga analyser av riskgrupper kommer att påverka valet då.

2 Sida 2 (5) User s corner Inkomna frågor från klinikerna - Moderator Emil Nüssler Omvårdnadsfrågor från Örebro. Det har diskuterats ett antal gånger att inför några omvårdnadsfrågor i enkäten 8 veckor postoperativt mätande patientvården under vårdtillfället. Problemet är snarast vilka frågor det skall vara och att ta fram ett förslag att ta ställning till. Universitetssjukhuset i Örebro, Carina Zetterberg, har meddelat att man håller på att ta fram tre områden man vill belysa. Man återkommer till vårens möte med färdiga frågeförslag att då ta ställning till. Användning av adherensprofylax. Finns intresse att ha det som en parameter i Adnex och kanske Hyst. Efterhör hur många sjukhus som använder adherensprofylax /Fredrik Bland närvarande kliniker ingen som användar adherensprofylax, varför det bedömdes onödigt att införa den parametern i Gynop-registret. GKR-GYNOP. Ansökan SKL. Ta in GKRs data styrgruppsrepresentant från GKR i Gynops styrgrupp. Ej data till GKR eller 3:e databas p.g.a. PuL, det finns regelverk i Gynop. Registerhållare och delregisteransvariga utsedda av SFOG. Finns klara analysrutiner för Gynop. Gynop Nationellt kvalitetsregister och därmed sanktionerat och kontrollerat av SKL. Diskuterades huruvida man från Gynop-registret skulle exportera till GKR alt att GKR skulle exportera till Gynop-registret alt att man skulle skapa en gemensam tredje databas. Ett klart beslut togs av församlingen att eftersom Gynop-registret följer 70 % av landet och likaså har fler parametrar är det enda rimliga att GKR exporterar till Gynop-registret. Gynop exporterar till INCA Export har nu skett till INCA av all ovarialcancerkirurgi, alla indikationer tyder på att det fungerar väl och att i fortsättningen kommer dessa data att exporteras till INCA från Gynopregistret. Samt de cancerformer som förs in i INCA avseende gynekologisk kirurgi kommer att exporteras från Gynop-registret. Ta upp frågan om att få hjälp från intresserade på klinikerna att skriva återrapporter. Ex att läkare under ST-utbildning kan använda data från Gynop för att skriva sitt STarbete. /Styrgruppsmötet Poängterades ånyo att rikligt material finns i Gynop-registret att skriva ST-arbeten på. Västra Götaland ( cytburken ) har begärt att vi i utskrivningen vid total hysterektomi skall införa en fråga om patienten kan strykas ur fortsatt cytologikontroller Ja/Nej. Det för att till cytlaben leverera vilka patienter som kan strykas från fortsatta kontroller. Mötet beslutar att vi ej kan ålägga landets gynekologer att stå för och kontrollera basfakta, huruvida patienten tidigare haft cellförändringar eller ej. Speciellt som det i princip enbart är Västra Götaland som har begärt det och inte hela landet. Mötet beslutar att man kan lägga till en icke obligatorisk fråga huruvida patienten känner till om hon haft cellförändringar tidigare som behövt kontrolleras.

3 Sida 3 (5) Sekreterarmöte förmiddag Sekreterardag på SFOG-veckan Man har inom SFOG tagit upp frågan om att anordna en sekreterardag under SFOG-veckan och har bett oss sekreterare att komma med förslag på ämnen att ta upp under en sådan dag. Frågan har gått ut till alla kliniker som deltar i Gynop-registret, nedanstående förslag har kommit in i förväg eller togs upp på sekreterarmötet. DRG - diagnos- och åtgärdsklassificering - viktigt att det blir rätt så att klinikerna får rätt ekonomisk ersättning. Det finns flera duktig föreläsare på Socialstyrelsen som handhar detta, men vet tyvärr inga namn. Statistik t ex medicinska födelseregistret, Quicksearch, obstetrix, SFOGs egna statistik (t ex årsrapporten), mätmetoder, kvalitet i våra grunddata Sekreterarnas skyldigheter och ansvar när det gäller diktat, t ex att ändra i diktat och rätta texten för utländska läkare Föreläsningar allmänt som rör gynekologi (om t ex prolapsoperationer, inkontinensoperationer, kejsarsnitt, aborter, IVF, ultraljud etc) Om kvalitetsregistret som finns inom specialiteten Frågan togs upp på SFOGs styrelsemötet onsdag 11 november och frågan om beslut om det ska bli en sekreterardag har skickats vidare till verksamhetschefsmötet i februari Våra förslag skickas till SFOG så att de har något att utgå ifrån om och när det blir beslutat att det blir en sekreterardag. Översikt över utskickade och ej besvarade hälsodeklarationer/enkäter Det har kommit upp en fråga om en översikt över utskickade men ej besvarade pre- och postoperativa enkäter. I den Internetbaserade versionen, som beräknas vara i drift om ett år, kommer en sådan översikt. På mötet togs upp vad översikten bör innehålla samt hur länge enkäterna skall visas i den. De uppgifter som kommer att visas i översikten är: Personnummer, datum planerad/utförd operation, registersträng, datum enkäten skickats ut, om det är pappers-/webbenkät, om det är första enkät eller påminnelse. Hälsodeklarationen kommer att ligga kvar i listan tills den besvarats eller när planerat operationsdatum passerats. 8-veckors och 1-årsenkäten ligger kvar i översikten tills den besvarats eller det datum den börjar visas i översikten Ofullständiga läkarformulär för bedömning av obesvarade enkäter. Översikten ska vara sorteringsbar genom att man klickar på rubrikerna till de olika kolumnerna. Webbenkäter Hur hittar man en webbenkät man börjat granska men inte gjort klar och som försvunnit ur översikten hämtade webbenkäter att granska? Dessa patienter går att hitta via loggen, som finns under Säkerhet när man är inloggad som administratör i Gynop. Där kan man se vilka patienter resp. användare varit inne på de senaste 6 månaderna.

4 Sida 4 (5) Redigera informationsbreven som skickas med enkäterna Tog även denna gång upp hur man redigerar informationsbreven som skickas ut tillsammans med webbenkäterna. Fr o m version 3.2 är redigeringen av informationsbreven som följer med alla enkäter flyttad till administratörsinloggningen. Det är alltså inte worddokumenten i mappen infodok som går ut som numera. Det man redigerar är brödtexten som kommer mellan Bästa och texten Med vänliga hälsningar. Med programmet följer ett textförslag, som ni kan använda rakt av eller kopiera och redigera/skriva som ni själva vill. Det är samma text som går som informationsbrev till de patienter som får webbenkäter. Redigering av informationsbreven görs inloggad som administratör, under menyvalet Inställningar/informationsbrev. Läs mer om hur man gör i Webb-hjälpen under Administrera i Gynop/Informationsbreven. Ett tips till er som använder webbenkäter är att i informationsbreven lägga in en vädjan om att patienterna ska svara på enkäten via webben även om de får den i pappersform. Egna statistikuttag Gynstat-utbildning och Rapportgeneratorn Påminner om DUKS-utbildningen samt att de som ännu inte gått utbildningen men vill plocka ut egna data kan kontakta oss i centralorganisationen för att få hjälp med egna uttag (urval att köra i Gynstat). Klinikens Gynop-rutiner Efterhör hur många kliniker som lagt in sina rutindokument för Gynop-registret i programvaran. Visar sig att det endast är ett fåtal. Under? i menyn i Gynop finns ett menyval Klinikens gynop-rutiner. Med detta val öppnas ett worddokument där man kan lägga in sitt PM/rutinblad för hur man arbetar med registret. Man kan redigera dokumentet direkt via? eller öppna det från mappen infodok som ligger på samma plats som den lokala registerdatabasen. Gemensamt möte eftermiddag Moderator Jan-Henrik Stjerndahl Kort redovisning från förmiddagens delmöten. Gynop patienter Gynop-registret innehåller efter exporten i maj månad mer än opererade patienter. För att fira detta sökte vi fram det sjukhus som opererat patient nr Det visade sig vara kvinnokliniken i Kalmar och de tilldelades ett diplom för detta. Rapportgeneratorn Ett problem har upptäckts med visning av diagram i rapportgeneratorn. Ett sjukhus har rapporterat att de endast får upp en vit sida när de försöker att skapa diagram via rapportgeneratorn. Arbete pågår med att åtgärda detta men vi vet inte vad felet beror på, så det är vissa svårigheter att hitta en lösning. Om ni råkar ut för detta och behöver få ut diagrambilder så kan ni kontakta centralorganisationen i Umeå för att få hjälp med att ta fram diagrammen.

5 Sida 5 (5) Integration Melior - Gynop I Hudiksvall har man börjat köra integrationen mellan Melior och Gynop. Man har fram till mötesdagen kört det i två veckor och det har fungerat mycket bra. Man är även på gång att börja i Gävle de närmaste veckorna. Övriga kliniker som använder Melior rekommenderas att ta kontakt med sitt landstings Meliorförvaltning för att även få igång det på hemmaplan. Ett år med webbenkäter Det är nu mer än ett år sedan vi började använda webbenkäter inom Gynop-registret. 19 kliniker har webbenkäterna i drift och svarsfrekvensen på webbenkäter ligger mellan %. GynopNet den kommande Internetbaserade versionen En stor del av GynopNet är klar och skall börja testas av registerstyrelsen. Därefter kommer den att läggas ut för testning av alla intresserade. Ju mera den testas desto bättre kommer den att vara vid driften. Utvärdering av dagens möte Öppen fråga med handuppräckning huruvida man ansåg att mötet varit värt att komma till. Klar majoritet bejakade frågan, ingen bejakade motsatsfrågan. Detsamma vid fråga om man skulle komma till ett framtida möte med liknande upplägg. Även fråga om man var nöjd med upplägget besvarades med ja.

När ska man avråda från TVT? Registerdata ur Inkontinensregistret GynOp / GKR

När ska man avråda från TVT? Registerdata ur Inkontinensregistret GynOp / GKR Modern inkontinensbehandling. Vem, vad och hur? När ska man avråda från TVT? Registerdata ur Inkontinensregistret GynOp / GKR Maud Ankardal MD PhD KK Hallands Sjukhus VECKAN 2015 Det finns inga intressekonflikter

Läs mer

Inkontinensregistret i GynOp till nytta och glädje. Maud Ankardal

Inkontinensregistret i GynOp till nytta och glädje. Maud Ankardal Inkontinensregistret i GynOp till nytta och glädje Maud Ankardal Nationella Kvalitetsregistret för Gynekologisk kirurgi (GynOp) Startade 1997 6 registersträngar Hysterektomi (benign) Endometrieablation/hysteroscopi

Läs mer

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2012. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2012. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi PROLAPSRAPPORT Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2012 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi Författare: Emil Nüssler Delregisteransvarig prolapsregistret REGISTRET

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2013

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2013 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2013 Innehållsförteckning Beskrivning av kvalitetsparametrar... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:...

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte torsdag 2012-03-22

Protokoll från styrgruppsmöte torsdag 2012-03-22 Sida 1 (6) Protokoll från styrgruppsmöte torsdag Närvarande: Anders Kjaeldgaard, Emil Nüssler, Anna Ackefors, Mathias Pålsson, Maud Ankardal, Mats Bergström, Mats Löfgren, Thomas Högberg, Ulf Oscarsson.

Läs mer

Tar vi hand om våra patienter efter operation?

Tar vi hand om våra patienter efter operation? Tar vi hand om våra patienter efter operation? SFOG Varberg 2014-08-25 Mats Löfgren registerhållare, Umeå Jan-Henrik Stjerndahl, SUS Mathias Påhlsson SUS Maud Ankardal Halland Eva Uustal, Linköping Emil

Läs mer

Årsrapport Adnexkirurgi på benign indikation utförd år 2013

Årsrapport Adnexkirurgi på benign indikation utförd år 2013 Årsrapport Adnexkirurgi på benign indikation utförd år 2013 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Adnexregistret Författare: Mathias Pålsson Delregisteransvarig adnexregistret REGISTRET UNDERSTÄLLT SFOG RAPPORTEN

Läs mer

Täckningsgrad och tillgänglighet av kirurgisk behandling beroende på vilket län patienten bor och behandlas i

Täckningsgrad och tillgänglighet av kirurgisk behandling beroende på vilket län patienten bor och behandlas i Täckningsgrad och tillgänglighet av kirurgisk behandling beroende på vilket län patienten bor och behandlas i Nationsdata avseende gynekologisk kirurgi utförd på benign indikation omfattande GynOp och

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av kvalitetsparametrar... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:...

Läs mer

ÅRSRAPPORT ADNEXREGISTRET 2012

ÅRSRAPPORT ADNEXREGISTRET 2012 ÅRSRAPPORT ADNEXREGISTRET 2012 Sammanställning av adnexoperationer inrapporterade under år 2011 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Adnexskirurgi Författare: Mathias Pålsson Delregisteransvarig adnexsregistret

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2014

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2014 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:... 3 Övergripande målvärden Gynekologi...

Läs mer

Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal

Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal eller Att koppla ihop en liten släpvagn med en stor bil I visionerna ligger himmelriket men i detaljerna lurpassar djävlarna Gynop-registret

Läs mer

Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska. Katarina Brywe

Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska. Katarina Brywe Gynekologisk Kirurgi och Kvalitetsuppföljning på Kvinnokliniken Carlanderska Katarina Brywe UTVECKLING AV ANTALET OPERATIONER KVINNOKLINIKEN CARLANDERSKA 160 140 120 100 80 60 40 20 0 HT 10 VT 11 HT 11

Läs mer

Årsrapport Hysteroskopi 2015

Årsrapport Hysteroskopi 2015 Årsrapport Hysteroskopi 2015 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Hysteroskopi Författare: Stefan Zacharias Delregisteransvarig hysteroskopiregistret Statistisk bearbetning: Gabriel Granåsen Registret underställt

Läs mer

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2012

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2012 Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2012 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret Maud Ankardal Ansvarig för inkontinenskirurgiregistret,

Läs mer

PROLAPSRAPPORT 2011. Rapport över produktionen år 2010

PROLAPSRAPPORT 2011. Rapport över produktionen år 2010 PROLAPSRAPPORT 2011 Rapport över produktionen år Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade till Gynop-registret och GKR under år FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi Författare:

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2011

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2011 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 211 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:... 3 Arbetssätt... 3 Resultat... 3 Målvärden

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2010

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2010 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:... 3 Arbetssätt... 3 Resultat... 3 Målvärden Gynekologi...

Läs mer

Svenska Kvalitetsregistret för Gynekologisk cancer Guldgruva eller fallucka? Introduktion Thomas Högberg

Svenska Kvalitetsregistret för Gynekologisk cancer Guldgruva eller fallucka? Introduktion Thomas Högberg Svenska Kvalitetsregistret för Gynekologisk cancer Guldgruva eller fallucka? Introduktion Thomas Högberg Kronologi Strumpsticksregistret Gyn onk Linköping 70-tal Kronologi Patientregistret Gyn onk Linköping

Läs mer

Styrprotokoll för Nationella registret inom gynekologisk kirurgi (Gynop-registret) Reviderat 2007-09-27

Styrprotokoll för Nationella registret inom gynekologisk kirurgi (Gynop-registret) Reviderat 2007-09-27 Styrprotokoll för Nationella registret inom gynekologisk kirurgi (Gynop-registret) Reviderat 2007-09-27 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 4 Målsättning... 4 Kvalitetsutveckling...

Läs mer

Mötet öppnades och Mats Löfgren hälsade alla välkomna. Kort information om det praktiska avseende lunch etc.

Mötet öppnades och Mats Löfgren hälsade alla välkomna. Kort information om det praktiska avseende lunch etc. Sida 1 (6) Läkarmöte Gynop-registret Mötet öppnades och Mats Löfgren hälsade alla välkomna. Kort information om det praktiska avseende lunch etc. Minisymposium Vaginala infektioner och vaginaltvätt Preben

Läs mer

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Policydokument Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer (NREV) Inledning Svensk förening för övre abdominell

Läs mer

Allvarliga komplikationer inom den gynekologiska kirurgin - identifiering och kategorisering i GynOp

Allvarliga komplikationer inom den gynekologiska kirurgin - identifiering och kategorisering i GynOp Allvarliga komplikationer inom den gynekologiska kirurgin - identifiering och kategorisering i GynOp Malin Kallenfedlt Mats Löfgren Margareta Nilsson Enheten för klinisk vetenskap, Obstetrik och gynekologi

Läs mer

Årsredovisning avseende inkontinensoperationer år 2014

Årsredovisning avseende inkontinensoperationer år 2014 Årsredovisning avseende inkontinensoperationer år 2014 Återrapport från Gynop-registret Författare: Maud Ankardal registeransvarig inkontinensregistret, Hallands sjukhus Halmstad REGISTRET UNDERSTÄLLT

Läs mer

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2010 Återrapport från Gynop-registret

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2010 Återrapport från Gynop-registret Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2010 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret (och GKR) Anders Kjaeldgaard Ansvarig för inkontinenskirurgiregistret,

Läs mer

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2011

Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2011 Årsredovisning Inkontinenskirurgiregistret år 2011 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret Maud Ankardal Ansvarig för inkontinenskirurgiregistret,

Läs mer

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014

Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Årsredovisning avseende hysterektomi utförd på benign indikation år 2014 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret avseende patienter som blivit

Läs mer

INCA användarhandbok för inrapportör. Version 3.2

INCA användarhandbok för inrapportör. Version 3.2 INCA användarhandbok för inrapportör Version 3.2 VERSIONSHANTERING Version/Datum Författare Beskrivning av förändring 1.0/2008-05-20 Vania Godoy, RCC Stockholm/Gotland Första version 2.0/2013-01-30 Vania

Läs mer

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök

Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök Case: Kunskapsstöd för bättre hälsa: Patienten rapporterar själv inför läkarbesök SAMMANFATTNING PER är en internetbaserad e-hälsotjänst där patienten själv registrerar uppgifter om sin hälsa och sjukdomsutveckling

Läs mer

Det datajournalen inte kan leverera till registret borde registrets vårdapplikation

Det datajournalen inte kan leverera till registret borde registrets vårdapplikation Utvecklingsuppdrag december 2014 av Beslutsgruppen- 1/5 beviljades Förstudie av tekniska förutsättningar överföring mellan journalsystem. Det datajournalen inte kan leverera till registret borde registrets

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister inom gynekologisk kirurgi

Nationellt kvalitetsregister inom gynekologisk kirurgi Nationellt kvalitetsregister inom gynekologisk kirurgi, FAR14-035 Steg 1 - Kontaktuppgifter Uppgifter om sökande register Informationen om registret har ändrats Registrets namn Registrets kortnamn Nummer

Läs mer

WEBB-konverteringen av Gynop

WEBB-konverteringen av Gynop WEBB-konverteringen av Gynop Har konverterat 8/5: Umeå Lycksele Skellefteå Gällivare Sunderbyn Kalmar Ljungby Växjö Örebro (USÖ) Eskilstuna Nyköping Eksjö Jönköping Norrköping Linköping Motala +3 till

Läs mer

Årsredovisning avseende adnexkirurgi 2010

Årsredovisning avseende adnexkirurgi 2010 Årsredovisning avseende adnexkirurgi 2010 Återrapport från Gynop-registret Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop-registret (och GKR) under år 2010 Mathias Pålsson, specialistläkare,

Läs mer

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2014. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2014. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi PROLAPSRAPPORT Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2014 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi Författare: Emil Karl Nüssler Registeransvarig prolapsregistret REGISTRET

Läs mer

Projektplan: Resultat, besvär och komplikationer efter inkontinenskirurgi.

Projektplan: Resultat, besvär och komplikationer efter inkontinenskirurgi. Projektplan: Resultat, besvär och komplikationer efter inkontinenskirurgi. ST-Läkare : Maria Matthaiou Mail:maria.matthaiou@lg.se Handledare: Maud Ankardal, Peter Smith Institution: Kvinnokliniken Gävle

Läs mer

Svenska Frakturregistret snart frakturer registrerade

Svenska Frakturregistret snart frakturer registrerade Svenska Frakturregistret snart 100 000 frakturer registrerade Michael Möller Registerhållare Överläkare, Med Dr, Ortopedkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Registrering av frakturer är nödvändig

Läs mer

- Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer

- Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer Policydokument - Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer Inledning SFÖAK har beslutat om att förstärka kvalitetsarbetet kring olika kirurgiska verksamhetsområden genom nationella

Läs mer

Nationella Kvalitetsregister

Nationella Kvalitetsregister Nationella Kvalitetsregister Presentation 2007-05-10 Bodil Klintberg Sektionen för verksamhetsutveckling Sveriges Kommuner och Landsting 1 Varför kvalitetsregister? All sjukvård skall omfattas av system

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2015

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2015 2016-06-27 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:... 3 Övergripande målvärden Gynekologi...

Läs mer

Inkontinenskirurgi. Å rsrapport fo r operationer utfo rda a r 2018

Inkontinenskirurgi. Å rsrapport fo r operationer utfo rda a r 2018 Å rsrapport fo r operationer utfo rda a r 2018 Inkontinenskirurgi Författare: Stefan Zacharias registeransvarig för Inkontinensregistret Hudiksvalls sjukhus Figurer och dataanalys: Gabriel Granåsen statistiker

Läs mer

Styrdokument för Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi (GynOp)

Styrdokument för Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi (GynOp) Styrdokument för Nationella kvalitetsregistret inom gynekologisk kirurgi (GynOp) Reviderat 2018-04-26 Innehållsförteckning Allmänt... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Organisation... 2 Huvudman... 2 Svensk förening

Läs mer

Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal

Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal Integration av Gynop-registret i elektronisk patientjournal eller Att koppla ihop en liten släpvagn med en stor bil All information om patienten skall finns att läsa i patientjournalen! Men behöver allt

Läs mer

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2013. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi

PROLAPSRAPPORT. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2013. FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi PROLAPSRAPPORT Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2013 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi Författare: Emil Karl Nüssler Registeransvarig prolapsregistret REGISTRET

Läs mer

Handlingsplan för gynekologi och urologi

Handlingsplan för gynekologi och urologi 1 Hälso- och sjukvårdavdelningen Referens Datum Diarienummer Daniel Holmdahl 2007-03-06 RSK 549-2006 Handlingsplan för gynekologi och urologi Bakgrund Tillgängligheten till delar av den gynekologiska och

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2009

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2009 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 29 Innehållsförteckning Beskrivning av kvalitetsparametrar... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:... 3

Läs mer

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 Innehållsförteckning Summarisk rapport för verksamhetsåret 2011 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 5 Verksamhetsåret 2011 5 Obstetrisk verksamhet 6 2011:21 Erbjuds

Läs mer

Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling?

Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling? Kan ett nationellt kvalitetsregister bidra till kvalitetsutveckling? Svenskt Bråckregister Pär Nordin Umeå -15 Förutsättning för kvalitetsutveckling Nyfiken på förbättring Ta reda på dina resultat Registrets

Läs mer

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård

Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård 1 (6) Avdelningen för Särskilda vårdfrågor Individuella vårdfrågor Stockholms läns landsting Vårdval specialiserad kirurgisk rehabilitering efter vård på akutsjukhus, sluten vård - rapporteringsanvisning

Läs mer

Utredning inför inkontinenskirurgi ger bättre resultat

Utredning inför inkontinenskirurgi ger bättre resultat Utredning inför inkontinenskirurgi ger bättre resultat Återrapport från inkontinensoperationsregistret 2010 Sammanställning av nationella data inrapporterade till Gynop registret 2006 2009 Anders Kjaeldgaard,

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet MEDLEMSBLADET Ansvarig utgivare: Åsa Magnusson Tel 0340-48 10 00 Layout: Moniqa Frisell All korrespondens till föreningen skall ställas till: SFOG-Kansliet, Drottninggatan 55, 2 tr 111 21 Stockholm Tel

Läs mer

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2013

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2013 Summarisk rapport för verksamhetsåret 2013 Innehållsförteckning Summarisk rapport för verksamhetsåret 2013 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 5 Verksamhetsåret 2013 5 Obstetrisk verksamhet 6 2013:21 Erbjuds

Läs mer

Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3

Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3 Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3 Innehåll 1. Referensbiblioteket i VISS... 2 2. Att söka efter referenser i referensbiblioteket... 2 3. Inmatning av nya referenser... 3

Läs mer

Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi

Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi Stark för kirurgi - Stark för livet Katja Stenström Bohlin, Specialistläkare Kvinnokliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Roger Olsson, Överläkare

Läs mer

Tumörregistret Återrapport Operationsdatum 2013-01-01 till och med 2014-12-31

Tumörregistret Återrapport Operationsdatum 2013-01-01 till och med 2014-12-31 NATIONELLA KVALITETSREGISTRET INOM GYNEKOLOGISK KIRURGI Tumörregistret Återrapport Operationsdatum 2013-01-01 till och med 2014-12-31 Christer Borgfeldt Docent, överläkare och delregisteransvarig för tumörregistret

Läs mer

NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009

NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009 NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009 Riks-Strokes 1-årsuppföljning Som vi meddelade i förra nyhetsbrevet gör vi nu sedan årsskiftet 1- årsuppföljningar av samtliga överlevande patienter. Avsikten är att belysa vårdkvaliteten

Läs mer

Årsrapport Hysteroskopi 2014

Årsrapport Hysteroskopi 2014 Årsrapport Hysteroskopi 2014 FRÅN GYNOP REGISTRET Delregister: Hysteroskopi Författare: Stefan Zacharias Delregisteransvarig hysteroskopiregistret Registret underställt SFOG Rapport distribuerad september

Läs mer

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2012

Summarisk rapport för verksamhetsåret 2012 Summarisk rapport för verksamhetsåret 2012 Innehållsförteckning Summarisk rapport för verksamhetsåret 2012 1 Innehållsförteckning 2 Inledning 5 Verksamhetsåret 2012 5 Obstetrisk verksamhet 6 2012:22 Erbjuds

Läs mer

1 (12) Gyn-KvalitetsRegistret Styrdokument

1 (12) Gyn-KvalitetsRegistret Styrdokument 1 (12) Gyn-KvalitetsRegistret Styrdokument 2 (12) Innehåll ALLMÄNT OCH BAKGRUND... 3 GKR Registrets innehåll och uppbyggnad... 3 Benigna intraabdominella operationer... 3 Intrauterina operationer... 4

Läs mer

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna

Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Planering av egen cup - Steg 4: Under cupdagarna Innehållsförteckning: 1 FÖRBEREDELSER INFÖR TURNERINGSSTART... 2 1.1 HUR SKA RESULTATREGISTRERING SKE?... 2 1.2 SKA RULLANDE RESULTATSKÄRMAR ANVÄNDAS?...

Läs mer

FEMALE URINARY INCONTINENCE Impact on sexual life and psychosocial wellbeing in patients and partners, and patient-reported outcome after surgery

FEMALE URINARY INCONTINENCE Impact on sexual life and psychosocial wellbeing in patients and partners, and patient-reported outcome after surgery FEMALE URINARY INCONTINENCE Impact on sexual life and psychosocial wellbeing in patients and partners, and patient-reported outcome after surgery Margareta Nilsson Enheten för Obstetrik och Gynekologi

Läs mer

MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING

MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING Senaste uppdatering 2015-06-01 (Skapad den 2007-11-28) Ansvarigt Regionalt Cancercentrum REGISTERVERSIONER Omfattar registerversion/-er

Läs mer

INCA ANVÄNDARHANDBOK FÖR LUNGPROCESS INRAPPORTÖR

INCA ANVÄNDARHANDBOK FÖR LUNGPROCESS INRAPPORTÖR INCA ANVÄNDARHANDBOK FÖR LUNGPROCESS INRAPPORTÖR 2014-05-01 Utarbetad av: Karin Olsson och Enayat Mavadati RCC Uppsala Örebro Innehållsförteckning 1. Inledning...4 Andra dokument som stöd för inrapportören...4

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Manual för Användarhanteraren ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Kvalitetsregister som är anslutna till Registercentrum Västra Götaland ligger oftast

Läs mer

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort?

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort? Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse hva har vi gjort? Urban Jürgensen 40-talist Dansk (fast icke rökare) Specialist i Gynekologi och obstetrik 1980 Klinikchef K.K. Eksjö sedan 1994 Obstetrik och

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-05-09 Kvinnosjukvården Halland Halmstad Kvinnokliniken Sjukhus Ort Klinik René Bangshöj & Anne Ekeryd Andalen Inspektörer Gradering A

Läs mer

Användarmanual för Exergo skattningsverktyg

Användarmanual för Exergo skattningsverktyg 1. Kontaktinformation... 2 1.1 Upphovsinformation... 2 1,2 Copywrite... 2 1.3 Version... 2 2. INLEDNING... 2 2.1 Omfattning och syfte... 2 2.2 Processöversikt... 3 3. Arbetsflöde för klientanvändare...

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvård. Välkomna!

Nationellt kvalitetsregister för öron-, näs- och halssjukvård. Välkomna! Välkomna! Registrerardag 2018 Program Introduktion ÖNH-registret och framtiden Genomgång av registren vad har hänt sedan förra året? Täckningsgrad, anslutningsgrad och svarsfrekvenser vad innebär det och

Läs mer

Instruktioner för kursutvärdering vid HF

Instruktioner för kursutvärdering vid HF Instruktioner för kursutvärdering vid HF Fr.o.m. läsåret 2012-2013 kommer varje ämne inom HF att utvärdera sex utvalda kurser på olika nivåer. Beslut om kursutvärdering och kurser som utvärderas finns

Läs mer

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården

STYRDOKUMENT. för. Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården STYRDOKUMENT för Kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Styrdokument för kvalitetsregistret Nya läkemedel inom cancervården Ett kvalitetsregister för uppföljning av nya läkemedel som används

Läs mer

Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 2016

Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 2016 Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar 216 Nationella Kvalitetsregistret för Infektionssjukdomar, Infektionsregistret, har funnits sedan 27. Till registrets fem delregister rapporteras fall

Läs mer

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket

Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket Lena Håkansson Oslo 2011-02-17 Målsättning med presentationen Varför söka vetenskaplig rådgivning vid Läkemedelsverket (LV) Hur LV hanterar nationell vetenskaplig

Läs mer

NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING

NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING NATIONELLT KVALITETSREGISTER FÖR KOLOREKTAL CANCER MANUAL FÖR UPPFÖLJNING (diagnostiserade alla år) Kriterier för uppföljningsinrapportering Riktlinjer för uppföljning Kvalitetsregistret för kolorektal

Läs mer

Rapport från valideringsprojekt Sammanfattning av ingående delrapporter

Rapport från valideringsprojekt Sammanfattning av ingående delrapporter Rapport från valideringsprojekt 2012 2013 Sammanfattning av ingående delrapporter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion Sammanfattning Delrapport 1: Innehållsvaliditet en jämförelse mellan Riksstroke och

Läs mer

Årsrapport

Årsrapport 2013-02- 28 Årsrapport 2007-2011 STORT TACK för att ni alla gjort det möjligt att nu kunna presentera 2007-2011 års siffror från Svenska Höftfyseolysregistret. Beklagar dröjsmålet med denna rapport men

Läs mer

Vilka blir nöjda? (enligt Catquest-9SF) eller Vilka blir inte nöjda? Mats Lundström

Vilka blir nöjda? (enligt Catquest-9SF) eller Vilka blir inte nöjda? Mats Lundström Vilka blir nöjda? (enligt Catquest-9SF) eller Vilka blir inte nöjda? Mats Lundström Catquest-9SF Validerat genom s.k. Rasch analys Mäter Activity limitations in daily life (WHO) Kvalitetsregisterkonferensen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT NUMMER!

VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT NUMMER! 32013 VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT NUMMER! Aktuell statistik för delregistren, en nyhetsrapport från vår ordförande och några vanliga frågor och svar. Detta kan du läsa i tredje numret av Gyncanytt. Det talas

Läs mer

8 Regler och styrning av behörigheter till databasen

8 Regler och styrning av behörigheter till databasen Denna checklista sammanfattar vad som bör ingå i en dokumentation av behörighetsstyrning av ett kvalitets. 1 Regler för styrning av behörigheter Vårdgivaren ska ha rutiner som säkerställer att användares

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige

Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige Vägledning NMiS Neuromuskulära sjukdomar i Sverige Registret startade 2010 och en större förändring av de olika formulären och dess inmatning har gjorts under 2013. Finns frågor om registreringen hör av

Läs mer

Handbok för lokal administratör

Handbok för lokal administratör Handbok för lokal administratör ÄRENDEHANTERING I 1177 VÅRDGUIDENS E-TJÄNSTER 1 Innehåll Inledning... 2 Logga in... 2 Personliga inställningar... 3 Ändra signatur... 3 Aviseringar... 3 Inställningar för

Läs mer

Möte med akutsomatikens registreringsgrupp

Möte med akutsomatikens registreringsgrupp 1 (6) Utvecklingsavdelningen Vårdinformatik och ersättningsmodeller Möte med akutsomatikens registreringsgrupp Datum 2014-02-05 Tid 14.00-16.00 Plats HSF/Mästaren Namn Närvarande Frånvarande Lena Centervall

Läs mer

Esofagus- ventrikelregistret (NREV) Manual för handhavande av fliksystemet för patienter diagnostiserade från

Esofagus- ventrikelregistret (NREV) Manual för handhavande av fliksystemet för patienter diagnostiserade från Esofagus- ventrikelregistret (NREV) Manual för handhavande av fliksystemet för patienter diagnostiserade från 2017-05-01 Manualen är utarbetad av nationellt stödteam Regionalt cancercentrum norr Norrlands

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2015-05-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innan du börjar... 3 Logga in... 3 Registrera... 5 Avbryta en registrering... 9 Pausa en registrering... 10 Patientlista...

Läs mer

Hej och välkomna! Lisa Hellgård. Koordinator för Nationellt kvalitetsregister för ÖNH-sjukvård (Nio delregister, varav åtta på plattformen Stratum)

Hej och välkomna! Lisa Hellgård. Koordinator för Nationellt kvalitetsregister för ÖNH-sjukvård (Nio delregister, varav åtta på plattformen Stratum) Hej och välkomna! Lisa Hellgård Koordinator för Nationellt kvalitetsregister för ÖNH-sjukvård (Nio delregister, varav åtta på plattformen Stratum) Bakgrund: Magister i farmaceutisk biovetenskap, specialiserad

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-02-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 februari 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

PROLAPSRAPPORT 2012. Rapport över produktionen år 2011. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2011

PROLAPSRAPPORT 2012. Rapport över produktionen år 2011. Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2011 PROLAPSRAPPORT 2012 Rapport över produktionen år 2011 Sammanställning av prolapsoperationer inrapporterade under år 2011 FRÅN GYNOP-REGISTRET Delregister: Prolapskirurgi Författare: Emil Nüssler Delregisteransvarig

Läs mer

F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1. Ny version 2013-09

F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1. Ny version 2013-09 F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 1 Ny version 2013-09 F o r d o n s k o n t r o l l N y v e r s i o n 2 0 1 3-0 9 S i d a 2 Innehåll Ny menystruktur... 3 Fordon... 3

Läs mer

Det som göms i snö. Pia Teleman Kvinnokliniken SUS. SFOG-veckan 2012

Det som göms i snö. Pia Teleman Kvinnokliniken SUS. SFOG-veckan 2012 Det som göms i snö Pia Teleman Kvinnokliniken SUS SFOG-veckan 2012 Danmarks Radio 20 augusti Underlivsnet: Lægeforening kræver skrappere regler for udstyr Farligt underlivsnet: Patientforening kræver undersøgelse

Läs mer

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård

RESULTAT. Graviditets- och förlossningsvård. 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård RESULTAT Graviditets- och förlossningsvård 1. Övervikt och fetma vid inskrivning till mödrahälsovård Övervikt och fetma vid inskrivning på MVC speglar det aktuella hälsoläget i befolkningen. Norrbotten

Läs mer

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik

MANUAL SKOLSKÖTERSKA. - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik MANUAL SKOLSKÖTERSKA - ett verktyg inför hälsosamtal och för sammanställning av hälsostatistik INNEHÅLL INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL ELEVEN/FÖRÄLDERN... 4 ELEVINLOGGNING... 4 STARTA CAREPLUS SKOLA FRÅN

Läs mer

Validitetsstudien - 2011. Stockholm 11/3 2013 Kerstin Petersson

Validitetsstudien - 2011. Stockholm 11/3 2013 Kerstin Petersson Validitetsstudien - 2011 Stockholm 11/3 2013 Kerstin Petersson Syftet med studien Att undersöka intern validitet i Mödrahälsovårdsregistret Att undersöka eventuella systematiska fel i inmatning Att undersöka

Läs mer

Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015

Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015 Bortfallsanalys: Primärvårdundersökning läkare 2015 1 Bortfallsanalys primärvårdsundersökning, läkare Nationell Patientenkät är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patienternas

Läs mer

Presentation Svevac. Susanne Andrén. Informationssystem för vaccinationer. SHV Göteborg 14/2, 2012

Presentation Svevac. Susanne Andrén. Informationssystem för vaccinationer. SHV Göteborg 14/2, 2012 Presentation Svevac Informationssystem för vaccinationer Susanne Andrén SHV Göteborg 14/2, 2012 Informationssystem eller e-tjänst för vaccinationer Vårdgivare inom landsting Kommunal vård Privata vårdgivare

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Prolapsregistret. Årsrapport 2016

Prolapsregistret. Årsrapport 2016 Prolapsregistret Årsrapport 2016 RAPPORT FRÅN GYNOP UTGIVEN MAJ 2017 REGISTRET UNDERSTÄLLT SFOG Författare: Emil K Nüssler, registeransvarig för prolapsregistret Figurer och dataanalys: Gabriel Granåsen,

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Styrdokument Nationellt kvalitetsregister för Analcancer 2016-05-10 Innehållsförteckning Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Syftet

Läs mer

Hysterektomi och OPPortunistisk SAlpingektomi (Borttagande av äggledare i samband med livmoderoperation)

Hysterektomi och OPPortunistisk SAlpingektomi (Borttagande av äggledare i samband med livmoderoperation) Hysterektomi och OPPortunistisk SAlpingektomi (Borttagande av äggledare i samband med livmoderoperation) Vill du vara med i en studie som undersöker om äggledarna ska tas bort eller inte i samband med

Läs mer