Verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan"

Transkript

1 Verksamhetsplan Umeå center för molekylär medicin () Simon Tuck, Föreståndare

2 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 2 (8) är ett forskningscentrum vid vilket det bedrivs molekylärbiologisk och molekylärgenetisk forskning med stark inriktning på utvecklingsbiologi och mekanismer bakom sjukdomsutveckling. leds av en styrelse bestående av 6 representanter där Rektor utser ordförande. Föreståndaren, som ansvarar för den dagliga ledningen, utses av s styrelse. Styrelsen beslutar om bl a rekryteringar, budgetfrågor och strategiska frågor. har en arbetsgrupp bestående av representanter från enhetens olika personalkategorier. I arbetsgruppen bearbetas verksamhetsfrågor av löpande karaktär. Arbetsgruppen utgör ingen beslutande instans. är en till 100 % spetsinriktad, expansiv grundforskningsenhet där de ingående forskarna varit framgångsrika med att erhålla stora, externa forskningsanslag. är en stark forskningsmiljö med bred kompetens och expertis. innehar en bred bas av experimentella modellsystem. har också en bra mix av etablerade och unga forskare vilket utgör en bra grund för stabilitet och framtida återväxt. Forskare vid centret förfogar över ett brett nationellt och internationellt kontaktnät och har en tight och väl fungerande organisation med korta beslutsvägar. Innehåll Verksamhetsplanen har formulerats utifrån strukturen i visionsdokumentet Umeå universitet 2020 Vision och mål Huvudrubrik: Ett universitet som gör det möjligt - långsiktighet möjliggör högt risktagande - Kreativa miljöer stimulerar till dynamiska möten - Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet Huvudrubrik: Utbildning för gränslös kunskap Huvudrubrik: Forskning som spränger gränser Huvudrubrik: Attraktiv forskarutbildning skapar konkurrenskraft Huvudrubrik: Det goda och effektiva universitetet

3 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 3 (8) 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande Bedriva forskning av högst kvalité och öka publicering av forskningsrön i mycket väll ansedda vetenskapliga tidskrifter. strategi är att bedriva forskning av högst möjlig kvalité som leder till barnbrytande upptäcker genom att möjliggöra och bereda de bästa möjliga förutsättningarna för sådan forskning. Vid finns en väl utbyggd infrastruktur med adekvat utrustning och ändamålsenliga lokaler för den forskningsinriktning som bedrivs. har redan under 2013 uppdaterat och förnyat viss utrustning främst mikroskopiutrustning Utlysning av ny Biträdande-lektorstjänst. utlyste en biträdande-lektorstjänst under Rekryteringsarbete är i full gång. Ansökningarna utvärderas för närvarande av externa sakkunniga. Målet är att tillsätta tjänsten under våren ska definiera under 2014 vilka kriterier som ska användas vid utvärdering inför befordran till Lektor. Ansvariga, Helena Edlund, Leif Carlsson och Simon Tuck. 1.2 Kreativa miljöer stimulerar till dynamiska möten ser positiv till bildande av fokusmiljö i biologihuset ser positivt till bildandet av en fokusmiljö i biologihuset. Vi anse att de många forskare på universitetet som gör preklinisk forskning och som arbetar med eukaryotiska celler är just nu utspridda över för många olika byggnader och institutioner. strategi är att medverka till bildandet av ett medicinskt biologiskt centrum. Beslut om huruvida fokusmiljön byggs tas under 2014 av fakulteten och universitetsledningen. kommer under 2014 att bevaka beslutet från fakultet och UmU ledning med stort intresse. Ansvariga hos oss för bevakningen är Helena Edlund och Simon Tuck. 1.3 Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet Att möjliggöra och premiera mobilitet och samverkan mellan universitet och andra offentliga och privata aktörer stimulerar unga forskare att söka internationell postdoc.

4 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 4 (8) Gruppledare, Postdocs och övrig personal vid som tidigare varit postdocs utomlands ger information om sina erfarenheter till doktoranderna. Doktoranderna uppmuntras starkt att arbetar utomlands som postdoc. Centret ger information om vilka stipendier som kan sökas. På senare år har dock andelen doktorander som sökt postdoc-tjänster internationellt varit oroande låg. Inga gruppledare har gjort forskningsvistelse vid andra lärosäten under de senaste åren. är dock positivt till att gruppledarna utnyttjar medicinska fakultetens nyligen infört system för att möjliggöra sådana vistelser. Nationella och Internationella forskningsvistelser som viktigt moment i forskarutbildning. Hittills har forskningsvistelser vid andra lärosäten/forskningsinstitut inte varit obligatoriska för s doktoranderna under doktorandtiden. Två doktorander blev antagna emellertid under 2012 inom ett europeiskt nätverk där forskningsvistelser är obligatoriska. Dessa doktorander kommer att göra vistelser antingen under 2014 eller Centret ser positivt till att övriga doktorander också tillbringar tid vid andra labb. I de fall där det har skett tidigare har doktoranderna fått höra om möjligheten genom sina handledare. Alla handledare vid har internationella samarbeten och internationella kontaktnätverk. Att få doktorander i universitetets forskarskola för offentlig sektor och företagsforskarskolan. Hittills har detta enbart skett genom att information om företagsforskarskolan mailats ut till doktoranderna. Att samverka med externa partners såsom landsting, kommuner och företag. Två professorer vid, Helena Edlund och Thomas Edlund, har grundat ett bioteknikföretag här i Umeå, Betagenon AB. Betagenons företagsidé är byggt på forskningsrön som tidigare erhållits vid. Samverkan mellan flera personer vid och företaget är fortfarande stark bl.a. via ett av Wallenberg stiftelsen finansierat pågående samarbetsprojekt Medicinska fakultetet har en välutvecklad modell för regionalt engagemang. Vi anser att det är viktigt att fler professorer, universitetslektorer och biträdande universitetslektorer erbjuds anställningar som kan kombineras med klinisk verksamhet. Men forskningen som bedrivs vid är av grundforskningskaraktär. Vid skrivandet finns det inga forskare här som är behöriga att arbeta kliniskt. 2. Utbildning för gränslös kunskap håller för närvarande inga kurser för grundutbildningsstudenter. s personal bidrar dock med undervisning på många kurser som andra institutioner håller. har sedan 2011 deltagit i undervisning inom läkarprogrammet. Vi vill gärna öka deltagandet framöver.

5 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 5 (8) Alla projektstudenter som gör examensarbeten vid arbetar på projekt som är starkt knutna till pågående forskning. 3. Forskning som spränger gränser 3.1. Medicinsk Fakultets andel av nationella och internationella anslag erhållna i konkurrens har ökat. är en till 100 % spetsinriktad grundforskningsenhet där de ingående forskarna varit framgångsrika med att erhålla stora, externa forskningsanslag. s 5-åriga tenure-track system där forskarna utvärderas under år 5 har bidragit till framgången genom att forskare som inte varit konkurrenskraftiga, när det gäller att t.ex. söka forskningsmedel i extern konkurrens, ej har erhållit tillsvidareanställning. Eftersom s verksamhet är starkt beroende av externa bidrag är största hotet mot institutionen den generellt ökade konkurrensen om anslag. Den minskade beviljningsgraden på ansökningar till VR utgör en stor utmaning för framöver. strategi är att förbättra kvalitén på ansökningar som skickas in till olika finansiärer. Självtriage; dvs. projekt och forskare som ej är konkurrenskraftiga bör överväga att inte söka. Detta system kommer att införas omgående med kontinuerlig uppföljning. kommer att minska kostymen: dvs. det är för många ej konkurrenskraftiga forskare i systemet. Ansvaret ligger hos prefekter och fakultetsledningen Högre Kvalitet på publikationer Kvalité på publikationer är avgörande för konkurrenskraften vid sökandet av nationella och internationella forskningsbidrag Enligt tabell 7 har haft en relativ stabil författarfraktionen under perioden kommer att arbeta för att antalet publiceringar i high impact tidskrifter ska öka under de kommande åren genom att ha en mer och djupare diskussion med konstruktiv kritik av forskningsprojekten samt genom att läsa varandras artiklar innan de skickas in. Uppföljning sker minst en gång per termin vid lärarmöten där ansvaret för uppföljningen ligger hos forskningsledaren och föreståndaren. Vi ber Er vänligen förklara informationen som finns i Tabellerna 6a och 6b. Det är svårt att tolka 6b till exempel utan att veta vad Andel av Top 10% syftar till. Legender till 6a och 6b skulle underlätta Ökad andel forskare med egna externa anslag erhållna i nationell/internationell konkurrens Alla befintliga gruppledare vid söker redan externa anslag. Möjligtvis kan mer postdocs och doktorander vid centret söka egna anslag. ökar antalet gruppledare som är konkurrenskraftiga genom rekrytering. En universitetslektorstjänst har utlysts och kommer att tillsättas under året.

6 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 6 (8) strategi är att förbättra förutsättningarna att bedriva högkvalitativ forskning vid fakulteten. Bildandet av ett medicinskt biologiskt centrum skulle markant öka den kreativa och kritiska massan samt erbjuda bättre förutsättningar för utnyttjandet av befintlig infrastruktur och utrustning. Bättre forum för konstruktiv kritik av den vid fakulteten bedrivna forskningen. kommer även att minska intagning av forskarstuderande Prioritering och utvekling av forskningsstödjande infrastruktur har ett antal compound -mikroskop och två konfokalmikroskop varav ett är gammalt. OPT-skanner och qrt-pcr apparat finns också. Användandet av alla dessa apparaturer sker genom användarklubbar (User clubs). De är tillgängliga för forskare utanför men viss utrustning kräver utbildning och en access avgift innan de får användas av forskare inom och utanför. medfinansierar inte bara inköp av dyr utrustning/infrastruktur utan även underhåll och service av utrustning. Uppgraderingar görs fortlöpande under året. Dessa säkerställer driften och tillgängligheten till infrastrukturen och ger forskaren vid tillgång till state-of-theart tekniker och därtill behövlig utrustning. s forskare nyttjar även nationella infrastrukturplattformar som EM-facilitet vid UmU Metabolomics -facilitet vid UmU, och Vibrational microspectroscopy platform vid UmU. Bioimaging faciliteten som är under uppbyggnad och som kommer att inkludera MRI, EchoMRI, PET-CT och Ultrasound utrustningarna. s tillgång till en gaskromatograf är begränsad. Vi ser gärna att Metabolomics-faciliteten införskaffa en GC-apparat. Det finns även behov av Metabola burar för ämnesomsättningsstudier i djur. Flera av s forskare skulle ha mycket nytta av ett single plane illumination microscope (SPIM). 4. Attraktiv forskarutbildning skapar konkurrenskraft 4.1. Förbättrad rekrytering av doktorander arbete vid rekrytering av doktorander sker genom att varje enskild handledare/forskarledare utlyser doktorandtjänsten och rekryterar doktoranden. Vi upplever att kvalitén på studenterna som söker sig till forskarstudier har sjunkit genom åren. Det är därför mycket viktigt att åtgärda situationen snarast. Vi planerar framöver att införa

7 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 7 (8) följande förbättringsåtgärder. Gemensamma utlysningar av doktorandtjänster. Att tillämpa strängare regler för antagning av doktorander. Göra formella intervjuer där forskarutbildningsansvariga också är med. Dessa åtgärder kommer att införas omgående. Uppföljning kommer att ske kontinuerligt. Ansvariga för uppföljningarna är forskarutbildningsansvariga, Ulf Ahlgren och Lena Gunhaga. arbetar för att öka intresset för forskning bland grundutbildningsstudenter genom att våra gruppledare beskriver delvis sin forskning under föreläsningar för grundutbildningsstudenter. Gruppledare vid tar också emot grundutbildningsstudenter, Erasmus utbytesstudenter, osv. för examensprojekt och dylikt. bidrar till translationell forskningsmässan för läkarstudenter Förbättrad kvalitet i utbildningen på forskarnivå ser till att doktoranderna får en bra vetenskaplig skolning och miljö genom att alla doktorander och postdocs vid presenterar sina forskningsresultat en gång per år inför alla vid centret. Enskilda grupper håller journal clubs där doktorander måste bidra. Deltagande vid den Nationella och internationella seminarieserien som ges av i samarbete med andra institutioner är obligatoriskt för samtliga doktorander. kommer att utarbeta bättre verktyg för att avbryta forskarutbildning i de fall avhandlingsarbetet ej fortskrider tillfredsställande. Tillämpa tuffare och tätare utvärderingar med större och enklare möjlighet att tidigt avbryta en forskarutbildning när målen inte uppnåtts. kommer att minska antagning av doktorander under kommande år och kommer att ställa tuffare krav vid selektion vid antagning av doktorander. Det är för lätt att bli antagen som doktoranden och kraven är för lågt ställda. När det gäller de årliga uppföljningarna, har hittills haft de flesta uppföljningarna tillsammans under senhöst. Doktorander, med hjälp av handledaren, fyller i blanketten. Doktoranden och handledaren träffar forskarutbildningsansvariga för en formell diskussion om forskningsprojektens och utbildningens framsteg. Vi övergår nu till ett system där uppföljningarna sker i samband med de årliga presentationerna som studenterna håller. Ändringen sker löpande. Ansvariga för uppföljning av ändringen är forskarutbildningsansvariga, Ulf Ahlgren och Lena Gunhaga. 5. Det goda och effektiva universitetet 5.1. Verksamhetsstödet vid universitetet ger ett bra stöd åt ledare på alla organisatoriska nivåer och verkar i ett sammanhängande system.

8 Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan Sid 8 (8) Institutionerna och programråden ska redovisa vilka administrativa arbetsuppgifter som de avser flytta från lärare och forskare till kompetent administrativ personal för att avlasta lärare och forskare så att de får mer tid för undervisning och forskning. upplever att universitet ger ett bra stöd i övrigt men när det gäller övertalighet- och omställningsprocessen skulle ett mer förenklat förfarande behövas. Institutionerna behöver förenklad, smidigare och mer generaliserad hantering av olika ärenden där det finns tydliga riktlinjer om hur de ska hanteras. Man skall inte behöva uppfinna hjulet på nytt.

Verksamhetsplan 2015. Umeå center för molekylär medicin (UCMM) Simon Tuck, Föreståndare UCMM

Verksamhetsplan 2015. Umeå center för molekylär medicin (UCMM) Simon Tuck, Föreståndare UCMM Verksamhetsplan 2015 Umeå center för molekylär medicin () Simon Tuck, Föreståndare Umeå Centrum för Molekylär Medicin () Verksamhetsplan 2015 Sid 2 (8) är ett forskningscentrum vid vilket det bedrivs molekylärbiologisk

Läs mer

Verksamhetsplan Kirurgisk och perioperativ vetenskap

Verksamhetsplan Kirurgisk och perioperativ vetenskap Verksamhetsplan 2014 2015 Kirurgisk och perioperativ vetenskap Reviderad 25 februari 2015 Verksamhetsplan 2014-2015, Kirurgisk och perioperativ vetenskap Sid 2 (11) 1. Ett universitet som gör det möjligt

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet 13.00 Introduktion Processen Lena Gustafsson De övergripande målen 13.45 Forskning och Forskarutbildning Marianne Sommarin 14.05 Utbildning Anders Fällström

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Umeå universitet 2020 vision och mål

Umeå universitet 2020 vision och mål Fakultet/institution/motsvarande: BEDÖMNINGSSKALA FÖR MÅLUPPFYLLELSE Huvudmålet bör kunna nås inom den utsatta tidsramen (2020) om nuvarande förhållande Huvudmålet är möjligt att nå inom tidsramen (2020)

Läs mer

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning 31 200 studenter - 39 % män 4 330 anställda - 47 % män 2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning Antal helårsstudenter ca 16 300 Stort antal 1:a handssökande

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

Nämnden beslutar att fastställa föredragningslistan med tillägg av rapport om strategiska satsningarna från KI.

Nämnden beslutar att fastställa föredragningslistan med tillägg av rapport om strategiska satsningarna från KI. Forskningsnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-10 Närvarande: Maria Fällman, ordförande Anders Blomberg Lars Nyberg Malin Sund Roland Johansson Pernilla Wikström Marie Honn, doktorandrepresentant

Läs mer

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09

Verksamhetsplan 2012. Styrelsen för forskarutbildning. Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Verksamhetsplan 2012 Styrelsen för forskarutbildning Dnr: 1302/2012-500 Fastställd: 2012-03-09 Styrelsen för forskarutbildning - Verksamhetsplan 2012 2 (5) Verksamhetsplan 2012 - Styrelsen för forskarutbildning

Läs mer

Anvisningar för verksamhetsplan 2014 - Reviderad februari 2015

Anvisningar för verksamhetsplan 2014 - Reviderad februari 2015 Medicinska fakulteten Dekanus Sid 1 (20) Prefekter (inklusive föreståndare för UCMM) och ordföranden i Programråd Anvisningar för verksamhetsplan 2014 - Reviderad februari 2015 Enligt direktiv från universitetsledningen

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU)

Anställningsordning. för anställning som och befordran till lärare. vid Stockholms universitet (AOSU) 1 (21) 2010-12-03 Dnr SU 601-3485-10 Anställningsordning för anställning som och befordran till lärare vid Stockholms universitet (AOSU) Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-12-03 att gälla fr.o.m.

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Verksamhetsplan Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Medicinska fakultetens verksamhetsplan 1 Bakgrund Målen i medicinska fakultetens verksamhetsplan

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bakgrund. Konkurrensen om externa forskningsmedel har ökat under de senaste åren och även forskare med starka

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik

Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik 1 (6) 2017-11-06 Verksamhetsplan 2018, Institutionen för lingvistik Planen är antagen av IS vid Institutionen för lingvistik 2017-12-12 Inledning Institutionen för lingvistiks verksamhetsplan är utformad

Läs mer

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Arbetsdokument, version 2014-03-10 Aktivitetsplan 2014-2015 Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Fastställd 2014-xx-xx Dnr xxx 1. Ett universitet som gör det möjligt Mål Strategier Resurs

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci 1(12) Dnr: MEDFARM 2013/1160 Områdeskansliet för medicin och farmaci Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress/Visiting address: S:t Olofsgatan 10 B www.medfarm.uu.se Riktlinjer och bedömningsgrunder för

Läs mer

Bedömning av arbetsprestationer

Bedömning av arbetsprestationer 2014-10-30 Bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision

Läs mer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer

Forskande och undervisande personal, vägledning för bedömning av arbetsprestationer Lönekriterier som grund för lönesamtalet Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts och hur hon eller han kan påverka sin lön. Inför en lönerevision ska varje medarbetare därför erbjudas ett

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16

Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 Framtida utmaningar bibliotekets roll SLU-bibliotekets strategi 2013-16 SLU-bibliotekets strategi 2013-16 bygger på SLU:s övergripande strategi för samma period. Biblioteket är en integrerad del av SLU

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-1545-14 Sid 1 (6) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i Statistik Syllabus for the PhD program

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2013-06-19 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll universitetslektor samt biträdande universitetslektor

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor

Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor Dnr TEOLFAK 2016/42 Teologiska fakultetens kompletterande riktlinjer för anställning och befordran av biträdande universitetslektor vid teologiska fakulteten Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2016-09-05

Läs mer

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Typ av dokument Beslutad av Policy Beslutsdatum 2018-09-13 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Sid 1 (8) Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Föredragande Biträdande budgetchef Carina Henningsson Sammanfattning Universitetsstyrelsen beslutade 2015-06-04 att tillstyrka inriktningen på den fortsatta

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik

Studieplan för utbildning på forskarnivå. Biologisk fysik Studieplan för utbildning på forskarnivå Biologisk fysik Skolan för Teknikvetenskap Skolan för Informations- och Kommunikationsteknik Skolan för Datavetenskap och Kommunikation Nationella föreskrifter

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Doktorandernas mål

Doktorandernas mål Rektor Fakultetsnämnder Sida 1/5 GUDK 2012-05-15 Doktorandernas mål 2012-2016 Inledning För att kunna föra fram doktorandernas åsikter och hålla en kontinuerlig dialog med universitetets ledning har Göteborgs

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare

Allmänna bedömningsgrunder vid anställning av lärare STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-1176 Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdeklningen Handläggare: Maria Bergling Beslutsdatum: 2018-04-17

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Antagning av doktorander

Antagning av doktorander UFV 2013/433 Antagning av doktorander Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-04-10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och riskbedömning 3 2 Granskningens omfattning och inriktning 3 2.1 Avgränsning

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Årsredovisningsenkäten 2008

Årsredovisningsenkäten 2008 Page 1 of 6 Årsredovisningsenkäten 2008 Skolnamn: Skolan för elektro- och systemteknik Skolchef: Björn Ottersten Inskickad den: 2008-12-17 Godkännande Uppgifterna i Årsredovisningsenkäten 2008 godkännes:.............................

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Riktlinjer för antagning av excellent lärare Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden för medicin och farmaci 2012-10-25, reviderad 2014-06-13 och 2017-08-30 Områdesnämnden

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-11-28 BESLUTAD AV: Lena Rogström Dnr: V 2016/923 FORSKNING SOM PÅVERKAR Under den kommande treårsperioden har vi för

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson

Kompetensförsörjning Umeå universitet. InFuturum 2016 Hans Adolfsson Kompetensförsörjning Umeå universitet InFuturum 2016 Hans Adolfsson Organisation 3 Universitetet i siffror 4 Vision 2020 5 6 Verksamhetsplan och delmål Verksamhetsplaner upprättas såväl centralt som på

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2

Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad. Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Bedömningsgrunder vid tillsättning eller befordran av disputerad personal vid Högskolan Kristianstad Sidan 1 av 8 2015-06-11 Bilaga 2 Sidan 2 av 8 Innehåll Övergripande bedömningsgrunder... 3 universitetslektor

Läs mer

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP

ORU /2018 RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP RIKTLINJER FÖR ANTAGNING SOM OAVLÖNAD DOCENT VID FAKULTETEN FÖR EKONOMI, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP Fastställda av Fakultetsnämnden för ekonomi, natur- och teknikvetenskap Datum: 2016-06-14 1 Bakgrund

Läs mer

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare)

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) vid UmU och VLL Landsting Forskar AT läkare (postdoc el. doktorand) Bilaga 1 Månaderna betalas ur handledares anslag (inkl ALF) eller

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Uppföljning av Umeå universitets mål och strategier år 2018

Uppföljning av Umeå universitets mål och strategier år 2018 Sid 1 (8) Uppföljning av Umeå universitets mål och strategier år 2018 Föredragande Controller Carina Henningsson. Sammanfattning beslutade i juni 2015 att tillstyrka inriktningen på den fortsatta verksamhetsplanering

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-04-01 Dnr EHL 2008/46 Styrelsen Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-2012 Personalstrategiplanen bygger på följande dokument: Strategisk plan för Lunds universitet

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2017-02-15 KONTAKTPERSON: Fredrik Engström, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål är

Läs mer

KARRIÄRSYSTEM FÖR SVENSKA LÄROSÄTEN

KARRIÄRSYSTEM FÖR SVENSKA LÄROSÄTEN KARRIÄRSYSTEM FÖR SVENSKA LÄROSÄTEN I debatten om tillståndet i svensk vetenskap framhålls ofta två, till synes motstridiga, förhållanden: historiskt stora summor satsas på forskning från statligt håll

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor

Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor RIKTLINJE Gäller från och med 2014-01-01 Karriärplan och halvtidsutvärdering för biträdande lektor Gäller från och med 1 april 2014. Beslutad av fakultetsrådet (protokoll nr 2/2014) I denna riktlinje finns

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00

Örebro universitet. Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Örebro universitet Utvärderingsavdelningen BESLUT 2002-01-15 Reg.nr 641-3688-00 Ansökan om rätt att utfärda psykologexamen Örebro universitet ges rätt att utfärda psykologexamen. Ansökan Örebro universitet

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap Dnr Farm 1.3.3-1-17 Beslutad av prefekt Stig Jacobsson Beslutsdatum 2017-03-01 Version 1.0 Institutionen för farmakologi

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

UFV 2003/39 CK 2003-0036

UFV 2003/39 CK 2003-0036 1 Regionalt avtal mellan Uppsala universitet och landstinget i Uppsala län om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning samt utveckling av hälso- och sjukvården. Bakgrund Läkarutbildningen

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Lägesrapport för forskning och forskarutbildning

Lägesrapport för forskning och forskarutbildning Lägesrapport för forskning och forskarutbildning 2014-08-21 Personaldagar Innehåll 1. Forskning Publikationer och anslag Fakultetsfinansierad forskning Nya docenter under året Utlysningar 2. Forskarutbildning

Läs mer

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete

Rapport. Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden. Enheten för statistik om utbildning och arbete Enheten för statistik om utbildning och arbete Rapport Forskarexaminerades utbildning och inträde på arbetsmarknaden Postadress Besöksadress Telefon Fax Box 24 300, 104 51 STOCKHOLM Karlavägen 100 08-506

Läs mer

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Fastställd 20 mars 2014 Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Den av Institutionsstyrelsen utsedda jämställdhetsgruppen, bestående av tre representanter för

Läs mer

Bilaga 28 VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-10-25 Dnr FS 1.3.1-1747-17 Verksamhetsplan för Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskaplig fakultet Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-10-25 Dnr FS 1.3.1-1747-17 Verksamhetsplan för Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018 Inledning

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer