Remissvar: Norrskogs synpunkter på den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1) Generella kommentarer och synpunkter 1 (10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar: Norrskogs synpunkter på den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1) Generella kommentarer och synpunkter 1 (10)"

Transkript

1 1 (10) Kommunikationsavdelningen Rolf Edström Näringsdepartementet Carl-Fredrik Lööf Remissvar: Norrskogs synpunkter på den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1) Norrskog har givits möjlighet att yttra sig över den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (SOU 2017:1). Norrskog är en skogsägareförening som ägs av skogsägare vars skogsfastigheter är belägna i Jämtland, Västernorrland eller södra Västerbotten. Norrskog står även bakom det remissvar som lämnats av LRF Skogsägarna. Generella kommentarer och synpunkter Norrskog välkomnar landsbygdskommitténs målformulering En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande för politikområdet och de tre perspektiv som kommittén utgått från i sitt arbete: Likvärdiga förutsättningar för medborgarna att arbeta, bo och leva i landsbygderna. Öka landsbygdernas förmåga att ta till vara förutsättningarna för företagsamhet och sysselsättning på ett långsiktigt hållbart sätt. Öka landsbygdernas möjligheter att bidra till en positiv utveckling av samhällsekonomin. Utifrån kommitténs målsättning och tre utgångsperspektiv menar Norrskog att utredningen i större utsträckning borde ha lyft fram landsbygdens stora potential när det gäller omställningen till en mer uthållig, biobaserad samhällsekonomi. Denna omställning behandlas bland annat i regeringens Strategiska samverkansprogram för en biobaserad och cirkulär ekonomi. Det är på landsbygden som Sverige har möjligheter att med hjälp av fotosyntesen producera biomassa i den utsträckning som behövs för att substituera dagens stora användning av klimatskadliga råvaror. Den stora potential, till såväl kolbindning som produktion av klimatsmarta råvaror, som finns i den svenska skogssektorn, har bland annat lyfts inom det nationella Skogsprogrammet. Norrskog menar därför att landsbygdskommittén i de lagda förslagen i större utsträckning borde ha uppmärksammat landsbygdens roll i klimatarbetet och omställningen till en biobaserad ekonomi. En livskraftig och attraktiv landsbygd är en grundförutsättning för en hållbar och effektiv produktion av biomassa. SKOGSÄGARNA NORRSKOG

2 2 (10) Norrskog ifrågasätter regeringens brist på helhetssyn när det gäller landsbygdspolitiken. Vilka utredningsuppdrag som regeringen delar ut är förvisso inget som landsbygdskommittén råder över. Det är ändå förvånande att kommittén i sitt slutbetänkande inte tydligare lyfter det stora hot mot folk och företag som lever och verkar på landsbygden som följer på regeringens ambitioner att införa en avståndsbaserad skatt på tunga lastbilstransporter. En sådan skatt riskerar att slå mot landets glest befolkade delar på ett sätt som gör att landsbygdskommitténs mål, och omställningen till en biobaserad ekonomi, blir avsevärt svårare att förverkliga. Norrskog menar även att landsbygdskommittén i större utsträckning borde ha lyft fram de lång- och kortsiktiga drivkrafter som är viktiga för företagare på landsbygden, inte minst de företagare som genom jord- och skogsbruk har potential att bidra till ökad produktion av biomassa. I korthet kan man säga att exempelvis skogsägare som inte har förtroende för att de kan tillgodogöra sig ekonomiska värden som de själva, eller deras föregångare, har byggt upp, inte heller kommer att vara benägna att investera i produktionsökningar som kan nyttjas av kommande generationer. Synpunkter på förslagen: (Norrskogs synpunkter i kursiv stil.) Näringsliv och företagande 2. Det nationella utvecklingsbolaget Saminvest AB ges ett tydligare samhällsuppdrag att säkerställa att investeringar sker bland målgrupper, branscher och i geografiska områden där behovet av marknadskompletterande finansiering är som störst. Saminvest ska säkerställa investeringar i Sveriges sju nordligaste län. Representanterna i Saminvest styrelse och medarbetare ska ha kunskaper om näringslivsutveckling i såväl glesa som täta strukturer. Norrskogs synpunkter: Det är angeläget att inte bara styrelsen, utan även medarbetarna i Saminvest har kunskap om näringslivsutveckling i såväl glesa som täta strukturer. Saminvest bör i sitt arbete nyttja de analyser som görs av Tillväxtanalys. 3. Saminvest AB ges i uppdrag att investera i företag för tillväxt och förnyelse av ekosystemtjänstproducerande verksamhet i syfte att främja en snabbare omställning till en fossilfri och biobaserad samhällsekonomi. Norrskogs synpunkter: Det är positivt att Saminvest AB får ett tydligt uppdrag avseende omställningen till en biobaserad och fossilfri samhällsekonomi.

3 3 (10) 4. Vinnova ges i uppdrag att ta fram arbetssätt för att skapa förutsättningar för innovationer för företag i landsbygderna genom att bland annat vidareutveckla sitt arbete med att nå ut med innovationsstöd via rådgivare och forskare som är närvarande i landsbygderna och särskilt stödja innovationer som utvecklar lösningar och produkter för en snabbare omställning till biobaserad samhällsekonomi. Norrskogs synpunkter: Det är positivt att även Vinnova får ett tydligt uppdrag avseende omställningen till en biobaserad och fossilfri samhällsekonomi. Vinnova bör utifrån detta avsätta en viss del av sina medel för innovationsstöd för att bidra till lösningar och produkter för en snabbare omställning till biobaserad samhällsekonomi. 5. Erfarenheterna från landsbygdsprogrammets nuvarande åtgärder med innovationsgrupper och europiskt innovationspartnerskap (EIP) tillvaratas och vidgas till fler näringar och företagande i landsbygder än nuvarande avgränsning. Norrskogs synpunkter: Det är positivt att detta arbete vidgas. För att utvidgningen ska få ett brett genomslag är det dock viktigt att byråkrati och administration hålls på en så enkel och hanterbar nivå som det är möjligt. 6. Jordbruksverket, i samråd med Skogsstyrelsen, Vinnova och Naturvårdsverket, ges i uppdrag att identifiera hur kommande landsbygdsprogram kan bidra till omställningen till en biobaserad samhällsekonomi i linje med målen i Agenda 2030 samt målen om ett fossilfritt samhälle. Insatser i landsbygdsprogrammet ska även syfta till att stärka sambanden och utbytet mellan stad och land. Norrskogs synpunkter: Då en biobaserad ekonomi förutsätter utveckling och ökad verksamhet i de areella näringarna är det viktigt att berörda myndigheter ges tydliga uppdrag på detta område i sina regleringsbrev.

4 4 (10) 9. Ett paket med åtgärder, som förstärker varandra, ska riktas till 23 kommuner i norra och mellersta Sverige. I dessa kommuner har företagen särskilt svårt att utveckla sina företag på grund av långa avstånd, att man finns i en glest befolkade arbetsmarknadsregioner med ett näringsliv med förhållandevis begränsad branschbredd. Paketet ska komplettera befintliga insatser i stödområde A. Det ska omfatta de nya landsbygdsgenerella åtgärderna som vi föreslår i form av 100-procentigt utbyggd digital infrastruktur, ökad tillgång till högre utbildning, omlokalisering av statliga jobb samt innovations- och exportfrämjande insatser. De 23 kommunerna med störst utmaningar är: Pajala, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Storuman, Malå, Norsjö, Lycksele, Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Strömsund, Ragunda, Bräcke, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung/Sälen, Vansbro, Torsby. Norrskogs synpunkter: Ett åtgärdspaket som syftar till att minska skillnaderna i attraktions- och konkurrenskraft mellan gynnade storstadsregioner och landets glest befolkade delar är angeläget. Norrskog menar dock att åtgärdspaketet måste riktas med större precision än vad som är fallet med de 23 föreslagna kommunerna. Även i kommuner som till exempel Östersund, Krokom och Åre finns stora områden där problembilden är identisk med den som föreligger i de angivna kommunerna. Åtgärdspaketet måste därför kunna komma även fler kommuner till del, även i fall där dessa inom sig har delar där utmaningarna av landsbygdskaraktär är mindre. Digital kommunikation och transportinfrastruktur 13. Regeringen beslutar om ett nytt mål som innebär att alla i hela landet ska ha tillgång till digital infrastruktur med överföringskapacitet med minst 100 Mbit/s senast Norrskogs synpunkter: en utveckling som minimerar landsbygdens konkurrensnackdelar vad avser kommunikation och infrastruktur är angelägen och just detta förslag är en av de viktigaste åtgärderna. Norrskog stödjer därför starkt detta förslag. 14. Regeringen ser över förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation med huvudsyftet att avsevärt höja nivån för samhällsomfattande tjänster (SOT-nivån). Norrskogs synpunkter: en utveckling som minimerar landsbygdens konkurrensnackdelar vad avser kommunikation och infrastruktur är angelägen.

5 5 (10) 15. Statens digitala infrastruktur samordnas i enlighet med förslagen i betänkandet Statens bredbandsinfrastruktur som resurs (SOU 2016:1). Norrskogs synpunkter: en utveckling som minimerar landsbygdens konkurrensnackdelar vad avser kommunikation och infrastruktur är angelägen. Huruvida detta förslag är effektivt i detta avseende ligger utanför vår bedömning. 17. Regeringen säkerställer tillgången till bredband för de hushåll och företag som står utan uppkoppling i samband med avvecklingen av kopparnäten. Norrskogs synpunkter: det är mycket positivt att avvecklingen av kopparnäten uppmärksammas av utredningen. Norrskog vill betona att denna utveckling även påverkar tillgången till telefoni i stora områden. Avveckling av kopparnäten får under inga villkor ske med mindre än att tillgången till såväl telefoni som bredbandskommunikation säkerställs för berörda hushåll. 23. Regeringen bedömer vilka konsekvenser en förändring av skatter och avgifter inom det transportpolitiska området får för möjligheten att nå de landsbygdspolitiska målen. Norrskogs synpunkter: Regeringen bör ovillkorligen alltid göra analyser av hur politiska förslag och förändringar påverkar möjligheten att nå landsbygdspolitiska, och andra, politiska mål. 24. Länsstyrelserna ges i uppdrag att redovisa landsbygdernas behov av underhåll och investeringar i transportsystemet i planeringsunderlaget till länsplanerna för regional transportinfrastruktur. Norrskogs synpunkter: en utveckling som minimerar landsbygdens konkurrensnackdelar vad avser kommunikation och infrastruktur är angelägen. Länsstyrelser och regioner har därvidlag ett viktigt uppdrag i att fånga och tillgodose de behov som finns hos befolkning och näringsliv. Inte minst är det viktigt att länsplanerna för regional transportinfrastruktur omfattar behovet av infrastruktur för skogsbrukets transporter från det egna bilvägnätet till mottagande industri. Införandet av 74 tons totalvikt för skogsbrukets råvarutransporter ställer krav på en översyn av det allmänna vägnätets bärighet. Det är även av stor vikt att lokala myndigheter som arbetar med transport- och infrastruktur säkerställer tillgången till lokala och regionala järnvägstransporter av exempelvis skogsråvara. Många av de banor som nyttjas idag lider av eftersatt underhåll och transporterna försvåras av driftstopp och hastighetsbegränsningar. Detta försvårar industrins arbete för minskad klimatpåverkan och höjd konkurrenskraft i transportarbetet.

6 6 (10) 27. Regeringen tar initiativ till en översyn av reseavdraget. Utgångspunkten bör vara att avdraget ska vara avståndsbaserat. Norrskogs synpunkter: reseavdragets syfte bör vara att minska kostnadsnackdelarna för människor som av geografiska eller andra skäl inte kan nyttja kollektiva färdmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt ta sig till arbetsplatsen. Avdraget bör utformas utifrån detta syfte. 28. Regeringen lägger fram förslag som underlättar samordningen av olika typer av persontransporter i landsbygderna. Norrskogs synpunkter: samordning av persontransporter är angeläget inte bara inom landsbygderna utan även mellan landsbygder och städer, inte minst mellan landsbygden och storstadsregionerna. Det är viktigt att människor och företag i landsbygderna på kostnads- tids- och miljöeffektiva sätt kan ta sig till exempelvis kunder, beslutsfattare, anförvanter och olika slags utbud i stadsregionerna. Det är lika viktigt att kunder, beslutsfattare, anförvanter och en rad andra målgrupper kan ta sig till landsbygden. De persontransporter som avses i förslaget måste därför i stora delar av landet även omfatta flygtrafiken. Kompetensförsörjning 33. Regeringen säkerställer att det finns utbildningscentra för högre utbildning i kommuner i FA-regioner utan högskola/universitet och med få lärcentra samt i kommuner som berörs av kommitténs näringslivspaket till kommuner med extra stora utmaningar. Norrskogs synpunkter: Ambitionen i förslaget är mycket positiv. Norrskog hänvisar dock till synpunkten avseende kommuner med extra stora utmaningar under förslag 9. Norrskog vill även uppmärksamma vikten av att kvaliteten på verksamheten vid utbildningscentra för högre utbildning måste säkras för att förekomma uppkomsten av A- och B-status för människor med samma utbildning. 34. Ett årligt statsbidrag införs för att landsbygderna ska kunna etablera och utveckla utbildningscentra för högre utbildning. Norrskogs synpunkter: det är positivt, och nödvändigt, att regeringens ambitioner på detta område åtföljs av en modell för finansiering av verksamheten.

7 7 (10) 39. Regeringen utreder om det ska bli möjligt att minska studie-skulderna för de som bor och är yrkesaktiva i de 23 kommunerna med extra stora utmaningar. Norrskogs synpunkter: Förslaget är positivt, men effekten för företagen på landsbygden är helt beroende av hur detta utformas. Norrskog hänvisar även till synpunkten avseende kommuner med extra stora utmaningar under förslag 9. Samhällsplanering och bostadsbyggande 41. Regeringen tar initiativ till att begränsa och precisera riksintressenas areal med syfte att underlätta landsbygdernas utveckling. Norrskogs synpunkter: Detta förslag är för diffust för att vi ska kunna avge detaljerade synpunkter. Generellt sett är det dock mycket viktigt att gällande regelverk och byråkrati utvärderas och utvecklas i syfte att underlätta utveckling av verksamheter och ekonomi på landsbygden. 42. Regeringen säkerställer att reformeringen av strandskyddsbestämmelserna får avsedd effekt. Norrskogs synpunkter: Det är generellt sett mycket viktigt att gällande regelverk och byråkrati utvärderas och utvecklas i syfte att underlätta utveckling av verksamheter och ekonomi på landsbygden. Norrskog tillstyrker kommitténs förslag att länsstyrelserna bör få tydligare uppdrag att stötta de kommuner som vill nyttja de existerande strandskyddsreglerna för att underlätta en ökad bosättning och etablering av verksamheter i kommunen 44. Regeringen utreder om långivning till boende i landsbygderna underlättas genom införandet av särskilda landsbygdslån för byggande av egna hem, hyresrätter, ägarlägenheter, kooperativa hyresrätter och bostadsrätter i landsbygderna. Norrskogs synpunkter: Vi ser positivt på detta förslag. Norrskog vill dock i första hand lyfta fram vikten av att eliminera de många faktorer, politiska och andra, som missgynnar landsbygden och dess innevånare och företag. Det är i grunden mer samhällsekonomiskt och mer långsiktigt hållbart att ge landsbygden konkurrenskraftiga förutsättningar att utveckla sig själv, än att genomföra kompensatoriska åtgärder.

8 8 (10) Kommersiell service, välfärdstjänster och kultur 46. Regeringen avvisar i beredningen av postlagsutrednings betänkanden de förslag som innebär en försämring av postservicen i landsbygderna. Norrskogs synpunkter: En utveckling som minimerar landsbygdens konkurrensnackdelar vad avser kommunikation och infrastruktur är angelägen. Väl fungerande postgång, liksom distribution av paket och annat gods, är en samhällsservice som är avgörande för landsbygdens konkurrenskraft både vad avser ett växande näringsliv och möjligheten att erbjuda attraktiv livsmiljö. 47. Kreditinstitutens ansvar för att tillgodose sina kunders behov av betaltjänster och kontanthantering bör regleras i lagen om betaltjänster. Även företag och föreningar ska omfattas av rätten att öppna betalkonton med grundläggande funktioner, som uttag och insättning av kontanter. Norrskogs synpunkter: Så länge kontanter är ett accepterat betalningsmedel måste människor och näringsliv i hela landet ges samma förutsättningar i detta avseende. 48. Regeringen lägger fram förslag med syfte att anpassa det kommunala utjämningssystemet till ändrade förutsättningar samt gör en översyn av statsbidragen till kommunerna. Norrskogs synpunkter: Norrskog menar att ambitionen att minska klyftorna mellan stad och land, såväl som mellan landsdelar är ett viktigt perspektiv. Utifrån detta är det sannolikt bättre att låta resurser som genereras på landsbygden stanna kvar där, än att omfördela resurser som andra intressen anser sig ha rätt till. Norrskog menar därför att det vore bättre med reformer som säkerställer att statens intäkter från exempelvis vattenkraft och skogsbruk kommer landsbygden till godo, än att hålla fast vid den nuvarande modellen för det kommunala utjämningssystemet. 51. Kulturanalys ges i uppdrag att analysera tillgänglighet och deltagande i kulturaktiviteter i Sveriges landsbygder. Kulturanalys ska ge förslag på åtgärder för att stärka kulturdeltagandet i landsbygderna. Kulturanalys ska genomföra uppdraget i dialog med aktörer inom kultursektorn. Norrskogs synpunkter: Ett rikt och varierat kulturutbud är en viktig del för att landet utanför storstadsregionerna ska kunna erbjuda attraktiva och konkurrenskraftiga livsmiljöer. Statens närvaro 53. Regeringen ställer konkreta tidsatta krav på hur snabbt polisen ska vara på plats vid allvarliga brott. Norrskogs synpunkter: Alla Sveriges innevånare har rätt till likvärdig samhällsservice. Det är bra att utredningen är tydlig på denna punkt.

9 9 (10) 54. Regeringen bör kontinuerligt följa upp och säkerställa polisens lokala närvaro, inte minst i landsbygderna. Norrskogs synpunkter: Alla Sveriges innevånare har rätt till likvärdig samhällsservice. Det är bra att utredningen är tydlig på denna punkt. 55. Den lokala serviceverksamhet som i dag utförs av Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten förs över och samlas i en ny organisation. Där det är möjligt samlokaliseras Arbetsförmedlingens, Polismyndighetens och Migrationsverkets lokala serviceverksamhet med den nya organisationen. Norrskogs synpunkter: Alla möjligheter till att effektivisera samhällsservicen, utan att kvalitén på denna påverkas i negativ riktning, bör tillvaratas. Samlokalisering är en möjlighet som redan prövats i praktiken. Erfarenheterna från de tillämpningar av samlokalisering som gjorts måste tillvaratas i det fortsatta arbetet på detta område. Styrning och organisering av landsbygdspolitiken 60. I kommittéförordningen stadgas att kommittéer i sina betänkanden ska ange konsekvenser för landsbygdernas utveckling av sina förslag. Norrskogs synpunkter: Norrskog välkomnar att politiska betänkanden och förslag ska innehålla analyser av hur landsbygden påverkas. 61. Konsekvenserna för landsbygderna beskrivs i regeringens gemensamma beredning av propositioner och andra regeringsbeslut. Norrskogs synpunkter: Norrskog välkomnar att konsekvenserna för landsbygderna ska beskrivas i regeringens gemensamma beredning av propositioner och andra regeringsbeslut. 62. Trafikverkets, Post- och telestyrelsens, Universitets- och högskolerådets, Tillväxtverkets, Statens jordbruksverks, Naturvårdsverkets, Polismyndighetens, Arbetsförmedlingens och länsstyrelsens landsbygdspolitiska ansvar tydliggörs i respektive myndighets instruktion. Norrskogs synpunkter: Norrskog välkomnar förslaget. 65. I varje län inrättas en landsbygdsdelegation. Inom ramen för länsstyrelsernas samordningsuppdrag ska landsbygdsdelegationerna i länet samordna de statliga myndigheternas verksamhet inom landsbygdspolitiken. Norrskogs synpunkter: En samordning av de statliga myndigheternas landsbygdspolitiska arbete är positiv.

10 10 (10) 68. Statliga myndigheters ansvar för landsbygdsutvecklingen regleras i en särskild förordning. Norrskogs synpunkter: Det är bra att myndigheternas respektive ansvar för landsbygdsutvecklingen tydliggörs. Civilsamhället 71. Regeringen förstärker bidraget till studieförbundens verksamhet i landsbygdsområden. Syftet med förstärkningen är att främja det civila samhällets roll i landsbygdsutvecklingen, i synnerhet för att unga personer samt personer med invandrarbakgrund ska få bättre möjligheter och förmåga till att delta i lokal samhällsutveckling. Jämställdhetsmålet om att kvinnor och män ska ges samma möjligheter att vara aktiva medborgare ska särskilt beaktas. Norrskogs synpunkter: Norrskog välkomnar en förstärkning av bidraget till studieförbundens verksamhet i landsbygdsområden. Dessa organisationer spelar ofta en viktig roll i samhället. 74. Lokalt ledd utveckling med leadermetoden ska tillämpas rikstäckande. Norrskogs synpunkter: Norrskog välkomnar som princip satsningar på lokalt ledd utveckling. Detta förutsätter dock att administrationen kring leaderprojekten förenklas på ett kraftfullt sätt. Det är även angeläget att resultaten av genomförda projekt följs upp och utvärderas i syfte att ständigt utveckla och förbättra metoden. Kriterierna för utvecklingsinsatser bör fokuseras så att åtgärder som verkligen ger effekt prioriteras. Enligt uppdrag från Norrskogs styrelse Rolf Edström

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Kommitténs uppdrag Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté

Läs mer

För Sveriges landsbygder

För Sveriges landsbygder s slutbetänkande För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd SOU 2017:1 Därför behövs ny sammanhållen landsbygdspolitik Det behövs tydliga mål för olika. politikområdens

Läs mer

Pressmeddelande. Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04

Pressmeddelande. Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04 Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04 Pressmeddelande 2016-12-21 Kommitténs ordförande Johan Persson 070-374 43 03 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder - en historisk möjlighet att

Läs mer

Parlamentariska Landsbygdsutredningen Viktigt att den blir genomförd så snart som möjligt så många av förslagen som möjligt

Parlamentariska Landsbygdsutredningen Viktigt att den blir genomförd så snart som möjligt så många av förslagen som möjligt Parlamentariska Landsbygdsutredningen Viktigt att den blir genomförd så snart som möjligt så många av förslagen som möjligt Styrka: Alla partier står bakom Viktigt att få med civilsamhället och kommunerna

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Landsbygdskommittén. I mars 2016 presenterades ett enigt delbetänkande.

Landsbygdskommittén. I mars 2016 presenterades ett enigt delbetänkande. Landsbygdskommittén Regeringen tillsatte i juni 2015 en Parlamentarisk Landsbygdskommitté med uppdrag att forma en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. I mars 2016 presenterades ett enigt delbetänkande.

Läs mer

För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Stockholm 2017 SOU 2017:1 Sammanfattning Därför behövs en

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179)

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder För ett Sverige som håller ihop (2017/18:179) Övergripande mål En livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och

Läs mer

1 (5) Kb Medlemmar Mats Blomberg

1 (5) Kb Medlemmar Mats Blomberg 1 (5) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Södra Skogsägarna, Södra har inbjudits till att yttra sig över rubricerade betänkande och vill med anledning

Läs mer

Aktuellt från Näringsdepartementet

Aktuellt från Näringsdepartementet Aktuellt från Näringsdepartementet ÖK för LLU 24/4 2018 Asa.Wolgast.Broberg@regeringskansliet.se Näringsdepartementet 1 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop

Läs mer

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus.

Stärka konkurrenskraften. landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Stärka myndigheters medverkan i genomförandet av en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Stärka konkurrenskraften hos företag på landsbygderna med digitalisering och innovation i fokus. Uppföljning

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet i Kalmars synpunkter

Utgångspunkter för Regionförbundet i Kalmars synpunkter REGION FÖRBUNDET I KALMAR LÄN 1 2017-04-10 Vår ref 2017 /042-114 Er refn2017/00222/hl N äringsdepartementet Yttrande över SOU 2017:1 Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommitten - För Sveriges

Läs mer

Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) 2017-03-14 Ert dnr: N2017/00222/HL Handläggare: Lars Sandberg Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Remissvar angående För Sveriges landsbygder en sammanhållen

Läs mer

Innovationskraft i hela landet

Innovationskraft i hela landet Innovationskraft i hela landet Forum för hållbar regional tillväxt 19 maj 2017 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Näringsdepartementet 1 Foto: Julia Sjöberg/Folio Det ska vara attraktivt att bo och jobba

Läs mer

Parlamentariska landsbygdskommittén

Parlamentariska landsbygdskommittén Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04 Vi är landsbygdskommittén Ulf Berg, Moderaterna Emma Carlsson Löfdahl, Folkpartiet Åsa Coenraads, Moderaterna Anders Forsberg, Sverigedemokraterna Monica Haider,

Läs mer

Hela Sverige ska leva REMISSVAR För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Hela Sverige ska leva REMISSVAR För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Hela Sverige ska leva REMISSVAR För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Den parlamentariska landsbygdskommittén

Läs mer

För Sveriges landsbygder -- en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

För Sveriges landsbygder -- en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd För Sveriges landsbygder -- en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande i korthet Omslag: Elanders Sverige AB Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (dnr N2017/00222/HK)

Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (dnr N2017/00222/HK) 1(1) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (dnr N2017/00222/HK) Sammanfattning Avsnitt 7.1

Läs mer

För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) REMISSVAR 2017.03.21 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Foto: Rebecka Rynefelt REMISSVAR 2017.03.21 1 (28) Hela Sverige ska leva REMISSVAR

Läs mer

Sarmnanfattningsvis vill Region Gävleborg anföra följande övergripande synpunkter. Nedan kommenteras delar av de olika förslagen mer i detalj.

Sarmnanfattningsvis vill Region Gävleborg anföra följande övergripande synpunkter. Nedan kommenteras delar av de olika förslagen mer i detalj. Regionstab, Regional utveckling Upprättare Ann-Chatrine ErikssonGagge Näringsdepartementet Enheten för hållbar landsbygdsutveckling Yttrande - Remiss - Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommitten,

Läs mer

Yttrande över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (2017:1)

Yttrande över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande (2017:1) GD-staben Föredragande Magnus Hjort Biträdande stabschef 072-713 21 03 magnus.hjort@uhr.se YTTRANDE Diarienummer 1.2.3-00073-2017 Datum 2017-03-17 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén,

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén, YTTRANDE 1 (9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén, SOU 2017:1 För Sveriges landsbygderen sammanhållen politik för

Läs mer

------::::::=--:::~ ~

------::::::=--:::~ ~ Yttrande över slutbetänkande av parlamentariska landsbygds kommitten, SOU 2017:1, för Sveriges landsbygder- en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd. Inledning Sotenäs kommun inte

Läs mer

atum Dnr

atum Dnr YTTRANDE 1 Regeringen/Näringsdepartementet Betänkandet SOU 2017:01 En sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (N2017/00222/HL) Sammanfattning Östersunds kommun är i huvudsak positiv

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0111 ERT DATUM: 2017-01- 24 ER REFERENS: N2017/00222/HL Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Riksrevisionen

Läs mer

Remissvar angående SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd.

Remissvar angående SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd. 2017-03-22 Näringsdepartementet n.remisser.hl@regeringskansliet.se n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Näringsdepartementet Regeringskansliet remissvar Stockholm Martinsson/Moberg

Näringsdepartementet Regeringskansliet remissvar Stockholm Martinsson/Moberg Näringsdepartementet Regeringskansliet remissvar 103 33 Stockholm Datum Vår referens 2017-03-07 Martinsson/Moberg Ert datum Er referens STs yttrande över Landsbygdskommitténs betänkande (SOU 2017:1): För

Läs mer

Betänkande: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Betänkande: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) 1 (9) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-03-02 TRN TRN 2017-0023 Handläggare: Maria Nordh Tillväxt- och regionplanenämnden Betänkande: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och

Läs mer

Remissvar För Sveriges landsbygder

Remissvar För Sveriges landsbygder YTTRANDE Datum Vår referens 2017-03-16 Dnr: 17-584 Aktbilaga 4 Sida 1(14) SA1 Stina Levin 086785658 stina.levin@pts.se Er referens N2017/00222/HL Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-03-16 Ärendenr: NV-00736-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande Näringsdepartementet STOCKHOLM. Betänkandet SOU 2017:1 Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande

Yttrande Näringsdepartementet STOCKHOLM. Betänkandet SOU 2017:1 Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande Yttrande 2017-02-09 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2017:1 Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande Sammanfattning Vi vill börja med att vi tycker att det är ett väl underbyggt

Läs mer

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43

Statliga Servicekontor mer service på fler platser - SOU 2018:43 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sektionen för lokal och regional utveckling Gustaf Rehnström Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM Statliga Servicekontor mer

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv. Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten

Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv. Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten Landsbygdsutveckling i ett regionalt perspektiv Kajsa Berggren, chef vid Landsbygdsenheten Länsstyrelsen Västerbotten Har vi en vision för landsbygden? Vad är en attraktiv och god Natur och miljö Trygghet

Läs mer

Parlamentariska landsbygdskommittén

Parlamentariska landsbygdskommittén Parlamentariska landsbygdskommittén N 2015:04 Tjänstemannaforum 13 maj 2016 Kommitténs uppdrag Vilken betydelse har politiken haft för landsbygdernas utveckling de senaste 40 50 åren? Hur ser den framtida

Läs mer

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1)

Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Handläggare: Sebastian Lagunas Rosén Datum: 2017-03-22 Dnr: PA2-3/1617 Remissvar: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (SOU 2017:1) Sveriges förenade

Läs mer

YTTRANDE Dnr: TSN

YTTRANDE Dnr: TSN Wöstergötland Lednings staben YTTRANDE 116 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Yttrande över parlamentariska landsbygdskommittens slutbetänkande:

Läs mer

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är

Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Hur bra ska vi bli? Om 4 år är 50% av alla ute i arbetslivet 80- och 90-talister. Deras viktigaste drivkraft är Sammanfattning meningsfullhet hållbarhet från den och 31 delaktighet. augusti 2015 Detta

Läs mer

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60 Kommittédirektiv En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2016:60 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En kommitté i form av

Läs mer

Minnesanteckningar landsbygdsråd. 2 mars 2017 Kl. 12:00-16:00 Lugnvik

Minnesanteckningar landsbygdsråd. 2 mars 2017 Kl. 12:00-16:00 Lugnvik Minnesanteckningar landsbygdsråd 2 mars 2017 Kl. 12:00-16:00 Lugnvik - Deltagare: Leif Svanholm (Ullånger), Ingrid Eriksson (Bjärtrå), Gun Larsson (Bjärtrå), Birgitta Viberg (Vibyggerå), Lars Sjödin (Ytterlännäs),

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

N2017/00222/HL. Näringsdepartementet se n.remis

N2017/00222/HL. Näringsdepartementet se n.remis eenergimyndigheten Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffelctivt samhälle Åke Axenbom 016-544 20 10 ake.axenbom@energimyndigheten.se BESLUT 1 (5) Datum Diarienr Ert datum Ert dnr 2017-01-24

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Indelningskommitténs betänkande

Indelningskommitténs betänkande 2018-08-30 100-11586-2018 1(5) Regeringskansliet Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se fi.ofa.k.remisser@regeringskansliet.se Indelningskommitténs betänkande (dnr Fi2018/106/DF) Länsstyrelsen

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. En organisation för lokal statlig service. Dir. 2017:95. Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017

Kommittédirektiv. En organisation för lokal statlig service. Dir. 2017:95. Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017 Kommittédirektiv En organisation för lokal statlig service Dir. 2017:95 Beslut vid regeringssammanträde den 7 september 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och föreslå hur vissa statliga

Läs mer

Enda representant för gruppen "större kommun" bland de kommuner som utsetts som remisspart är Lund, med ca 5% andel landsbygdsboende.

Enda representant för gruppen större kommun bland de kommuner som utsetts som remisspart är Lund, med ca 5% andel landsbygdsboende. 2017-02-14 Dnr 2016-001896 Miljö- och energidepartement Ert dnr. M2015/04128/Nm Norrtälje kommuns remissvar på parlamentariska landsbygdskommittens slutbetänkande - För Sveriges landsbygder en sammanhållen

Läs mer

Aktuellt i omvärlden 22 december 4 januari

Aktuellt i omvärlden 22 december 4 januari Aktuellt i omvärlden 22 december 4 januari 170104 Aktuellt med bäring på vår verksamhet Har förmedlats till sakkunnig för info och/eller agerande Fördjupning kommer 22 december Nytt uppdrag till Tillväxtverket:

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i är i grunden positiva till en regionbildning där

Läs mer

Viktiga synpunkter på polisens nya organisation

Viktiga synpunkter på polisens nya organisation Sida 1 av 10 Polisregion Nord Insynsrådet Polisregion Nord Viktiga synpunkter på polisens nya organisation Farhågor inför framtiden, förslag och metod för dimensionering Den polisorganisation som nu är

Läs mer

1 (8) YTTRANDE TRN Näringsdepartementet Dnr N2017/00222/HL

1 (8) YTTRANDE TRN Näringsdepartementet Dnr N2017/00222/HL 1 (8) Näringsdepartementet Dnr N2017/00222/HL registrator: n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Betänkande: För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete,

Läs mer

SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd 2017-04-04 1(6) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Remissyttrande SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (Dnr N2017/00222/HL)

Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd (Dnr N2017/00222/HL) YTTRANDE 1(7) Kontaktperson Landsbygdsavdelningen Kerstin Rietz 010-22 41 605 kerstin.rietz@lansstyrelsen.se Betänkandet SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar

Läs mer

REMISSVAR 1 (7) RV N2017/00222/HL. Näringsdepartementet Stockholm

REMISSVAR 1 (7) RV N2017/00222/HL. Näringsdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (7) Er beteckning N2017/00222/HL Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR PÅ SLUTBETÄNKANDE AV PARLAMENTARISKA LANDSBYGDSKOMMITTÉN, SOU 2017:1 FÖR SVERIGES LANDSBYGDER EN SAMMANHÅLLEN

Läs mer

Yttrande över Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommitten

Yttrande över Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommitten 1(10) Regional utveckling Näringsdepa1tementet Yttrande över Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommitten sou 2017:1 Region Jönköpings län har av Näringsdepartementet getts möjlighet att yttra

Läs mer

VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS

VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS REMISSVAR 1 (6) Datum 2017-03-15 2017-01234 Näringsdepartementet Remissyttrande: Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén, SOU 2017:1, För Sveriges landsbygder- en sammanhållen politik för

Läs mer

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang

TRN Stockholms läns landsting. Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang Datum Vår referens 2016-09-21 Dnr: 16-3881 1(5) Ert datum Er referens Avdelningen för samhällsfrågor Emma Hagman Rang 08 678 56 18 emma.hagmanrang@pts.se Stockholms läns landsting Samråd om nästa regionala

Läs mer

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget

Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget RegLab hemläxa nr 2 Normkritisk analys - Inriktningsunderlaget 2018-2029 I inriktningsunderlaget ges en bredare bild av transportsystemets utveckling utifrån behov, gällande och aviserad politik. I vilken

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet)

Statskontoret ska löpande informera Regeringskansliet (Socialdepartementet) Regeringsbeslut IV:5 2011-03-31 S2011/3603/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan Regeringens

Läs mer

För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Stockholm 2017 SOU 2017:1 SOU och Ds kan köpas från Wolters

Läs mer

För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd 2017-03-20 YTTRANDE FRÅN CENTERPARTIET I JÄMTLANDS LÄN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkande SOU2017:1 För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i Norrbotten är i grunden positiva till en regionbildning

Läs mer

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet

Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar. Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet Pågående processer i Regeringskansliet, uppdrag och satsningar Med anknytning till det nordsvenska kulturlandskapet 1 Gemensam beredning av regeringens beslut Regeringen tar kollektiva beslut. Ett ärende

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref N2017/00222/HL Ert datum 2017-01-24 Näringsdepartementet Carl-Fredrik Lööf Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén, SOU 2017:1 För Sveriges

Läs mer

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99)

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99) Beslut Datum Vår referens 2017-02-24 Dnr: 16-10335 1(5) Spektrumavdelningen Ulf Johansson 086785592 ulf.johansson@pts.se Er referens Dnr: M2015/04128/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Stockholm Näringsdepartementet

Stockholm Näringsdepartementet Stockholm 2017-03-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Yttrande över Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande För Sveriges landsbygder

Läs mer

Synpunkter på Landsbygdskommittens betänkande (SoU 2017:1)

Synpunkter på Landsbygdskommittens betänkande (SoU 2017:1) Stockholm 2017-04-04 Näringsdepartementet Synpunkter på Landsbygdskommittens betänkande (SoU 2017:1) Sveriges Hembygds förbund (SHF) lämnar här våra synpunkter på det rubricerade slutbetänkandet. SHF är

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Den parlamentariska landsbygdskommittén lämnar 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik. Förslagen är uppdelade i 8 rubriker:

Den parlamentariska landsbygdskommittén lämnar 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik. Förslagen är uppdelade i 8 rubriker: YTTRANDE 1(11) Handläggare Niklas Gandal Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se. Betänkandet SOU 2017:01 Sammanfattning Under 2015 tillsattes Den parlamentariska

Läs mer

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3865 av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48

Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län Remissvar- Regional indelning tre nya län, SOU 2016:48 Region Jönköpings län (RJL) har getts möjlighet att yttra sig över remissen Regional indelning tre nya län. Regionen har tagit

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen

Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Starka kommuner utgör basen i den svenska modellen Lång tradition av kommunalt självstyre som syftar till att stärka demokratin och göra offentlig verksamhet mer effektiv Kommunerna har betydande ansvarsområden

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Förslag till Regional utvecklingsplan 2010 för Stockholmsregionen, RUFS Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm ÄRENDET Regionplanenämnden förslag till Regional

Läs mer

Forskningsrådet Formas. Formas. Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande

Forskningsrådet Formas. Formas. Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Formas Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Regeringsuppdrag: Forsknings- och hinnovationsstrategi t t i för en biobaserad samhällsekonomi Sara Österman, Formas 2012-10-24 Regeringsuppdraget

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Resultatet av forsknings- och innovationspropositionen och FoIstrategin för en En biobaserad samhällsekonomi

Resultatet av forsknings- och innovationspropositionen och FoIstrategin för en En biobaserad samhällsekonomi Resultatet av forsknings- och innovationspropositionen och FoIstrategin för en En biobaserad samhällsekonomi Anna Ledin, huvudsekreterare Forskningsrådet Formas Regeringsuppdrag: Forsknings- och innovationsstrategi

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Generella synpunkter. Yttrande. Näringsdepartementet. Skellefteå kommun avger härmed följande yttrande över rubricerade betänkande:

Generella synpunkter. Yttrande. Näringsdepartementet. Skellefteå kommun avger härmed följande yttrande över rubricerade betänkande: Yttrande 2017-03-22 Referens: 2017-000129 Ert dnr N2017/00222/HL Näringsdepartementet Yttrande över parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik

Läs mer

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop. Kortversion av regeringens proposition 2017/18:179

En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop. Kortversion av regeringens proposition 2017/18:179 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder för ett Sverige som håller ihop Kortversion av regeringens proposition 2017/18:179 Omslagsillustration: Itziar Castany Ramirez Foto: Kristian Pohl Produktion:

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Yttrande

Yttrande 1 / 7 Yttrande Datum 2017-03-22 300-525-17 Dnr (anges vid skriftväxling) n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU

Läs mer