FLYGPSYKOLOGISK LÄMPLIGHETSUTREDNING INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN I SVERIGE DÅ OCH NU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FLYGPSYKOLOGISK LÄMPLIGHETSUTREDNING INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN I SVERIGE DÅ OCH NU"

Transkript

1 FLYGPSYKOLOGISK LÄMPLIGHETSUTREDNING INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN I SVERIGE DÅ OCH NU En översiktlig genomgång från talet och framåt Hans Gordon

2 Urvalsprövningarna under 1950-talet Nyetablerade SAS anställde 60 unga piloter (danska, norska och svenska) under våren 1951 Ett litet team svenska psykologer under ledning av Arne Trankell fick uppdraget att lämplighetspröva de 60 dock fick psykologernas utlåtanden inte influera anställningsbesluten. Detta som ett test av psykologernas bedömningsarbete.

3 Resultatet av de första 60 SASanställda Av de 60 unga piloterna kom 8 att bli avskedade redan under deras inledande flygträning på grund av inkompetens. Ytterligare 1 av de 60 avskedades något senare, också han på grund av inkompetens. Och nu granskades psykologernas utvärderingar. Dessa klargjorde att totalt 14 ansetts som olämpliga. Av dessa 14 ingick samtliga 9 avskedade.

4 SAS policybeslut 1957 SAS pilotbehov växte snabbt under åren , och gradvis tilläts psykologernas utlåtanden influera anställningsbesluten. Fram till och med år 1956 hade totalt fler än 700 piloter sökt anställning i SAS, och efter gallring hade 303 accepterats. Vissa av dessa 303 hade accepterats mot psykologernas rekommendation och åter visade det sig att psykologernas förutsägelser slagit väl in. SAS tog då ett policybeslut: ingen pilot skulle framöver anställas mot psykologernas rekommendation. Därmed sjönk avskiljandenumerären väsentligt.

5 Är psykologi en exakt vetenskap? Kan man verkligen lita på psykologiska lämplighetsutredningar? Hur bra är de egentligen? Eller: hur bra var de då, under och 1960-talen? Problem: allt inom människan går inte att mäta på motsvarande sätt som man gör inom naturvetenskapen. Men psykologin tillhör inte heller naturvetenskapen. Den tillhör området samhällsvetenskap. Men vi tar en snabbkik hur psykologerna jobbade förr när de jobbade för SAS.

6 Noggrannhet som kompensation för brister i exakthet Steg 1: Ordentlig arbetsanalys. Vad krävs av en pilot? Utarbetande av en kravprofil. Steg 2: Utarbetande av bedömningsvariabler grupperade under dessa rubriker: 1. Utbildning och kunskaper 2. Begåvningsfaktorer 3. Personlighetens adekvans 4. Personlighetens kvalitet / effektivitet

7 Och vidare Steg 3: Gedigen internutbildning av medverkande psykologer Steg 4: Utprövning och utveckling av ett testbatteri Steg 5: Intervjumetodiska överväganden Steg 6: Utlåtandeskrivning med analyser och slutliga rekommendationer samt skattningar på en niogradig skala

8 Lämplighetsprövningens schema Steg 1: Introduktion och upplysningar om dagens struktur Steg 2: Genomförande av det psykologiska testpaketet tidsåtgång ca 4 timmar Steg 3: Intervju och kompletterande prövning (simultankapacitet) hos psykolog A (ca 60 minuter) Steg 4: Samma som Steg 3 men hos psykolog B Psykolog A och B diskuterar och slututvärderar Psykolog B skriver slututlåtandet och slutskattar

9 Trankells uppföljningsstudie Arne Trankell genomförde 1978 en studie av 1265 lämplighetsprövade SAS-piloter från åren Av de som anställts mot psykologernas rekommendationer hade inte mindre än 73,3 % avskedats som olämpliga. 19 % av dem som ansetts som godtagbara med tvekan hade avskedats Endast 1,8 % av dem som ansetts som mycket lämpliga hade senare fått lämna

10 Luftfartsverkets beslut 1980 Baserat på förekomsten av ett antal allvarliga flygincidenter och flygolyckor under 60- och 70- talen samt på en beställd utredning av Arne Trankell samt på en ordentlig remissrunda beslutade Kgl. Luftfartsverket år 1980 att i BCL införa krav på psykologisk lämplighetsprövning av samtliga piloter anställda för tung luftfart i svenska flygföretag.

11 Auktorisation av flygpsykologer I början av 1980-talet inviterade dåvarande Luftfartsverket med dess Luftfartsinspektion ett antal psykologer med mer eller mindre erfarenheter av flygindustrin att söka särskild flygpsykologisk auktorisation. Auktorisationen utfärdades av den dåvarande chefläkaren inom Luftfartsverket. Samtliga så kallade BCL-prövningar måste gå via någon av de auktoriserade psykologerna. Ca 20 psykologer blev auktoriserade. Av dessa finns idag nog bara en knapp handfull kvar som yrkesverksamma.

12 Borttagandet av BCL-kravet Sverige blev fullvärdig medlem i EU den 1 januari Ett av EU:s grundläggande mål var - och är - fri rörlighet inom en gemensam marknad. Sverige var den enda nationen i världen som hade infört myndighetskrav om psykologiska lämplighetsprövningar av piloter för tung luftfart. Eftersom sådana nationsspecifika krav skulle kunna begränsa rörligheten av arbetskraft gav Sverige med sig och eliminerade BCL-kravet år 1994.

13 JAR-FCL Inom EU bildades Joint Aviation Authorities med dess Joint Aviation Requirements. FCL står för Flight Crew Licensing. I första hand klargörs regelverken för utfärdande av pilotcertifikat, licenser, instrumentbevis med mera. Särskilda krav finns avseende medicinska hälsotillstånd (JAR-FCL 1.040), men ingenting om några allmänna krav avseende psykologisk lämplighetskontroll. Dock kan en AME (Air Medical Examiner) remittera för psykologisk utredning om han eller hon finner särskilda skäl för detta.

14 Inga myndighetskrav längre således Idag är det upp till de enskilda flygföretagen och de enskilda flygskolorna att avgöra vilka krav man bör/vill ställa på dem man anställer eller tar emot som pilot trainees. Vissa flygföretag respektive flygskolor genomför mer eller mindre avancerade psykologiska tester inför anställning eller utbildning, och andra har inte några sådana modeller. Men så kom det där med Trafikflyghögskolan (TFHS) och så Yrkeshögskolan

15 Trafikflyghögskolan TFHS startade redan för dryga 30 år sedan och kom till som ett bidrag från statsmakten till den civila luftfarten (främst SAS) när man samtidigt kraftigt reducerade Sveriges flygvapen. (Under och 60-talen hade Sverige inte mindre än 28 flygvapenflottiljer.) Under inledningstiden var urvalsprövningarna till TFHS mycket rigorösa. Kandidaterna processades genom såväl Försvarsmaktens som SAS-psykologernas kritiska ögon. När SAS så småningom reducerade sina intressen i och för TFHS blev det enbart Försvarsmakten som svarade för urvalsprövningarna, och än senare använde sig TFHS av konventionell upphandling av psykologassistans för motsvarande prövningar.

16 Yrkeshögskolan Från och med 2009 har statsmakten integrerat pilotutbildning inom ramen för Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan är en myndighet som samlar mängder av olika eftergymnasiala utbildningar, de flesta renodlat praktiska, där dessa utbildningar förläggs till olika, ofta privata, godkända utbildningsorganisationer. Pilotutbildningar inom myndighetens ansvarsområde finns idag vid TFHS, SAA i Västerås samt för helikopter även vid SPU i Göteborg.

17 Urvalsprövningar till YH:s pilotutbildningar Myndigheten har allmänt föreskrivit om antagnings- och urvalsprocesser till YH:s pilotutbildningar. Man säger i sin förordning att skolorna förutom generella antagningskrav därutöver får använda särskilt prov, som kan bestå av ett psykologiskt lämplighetstest. Om man använder sig av intervju är det viktigt att den utformas på ett strukturerat sätt, att den dokumenteras och att den fokuserar på kompetenser som är viktiga för att kunna tillgodogöra sig utbildningen. Man säger vidare att det inte är fråga om en anställningssituation, utan att det är möjligheten att tillgodogöra sig utbildningen som ska bedömas. Social kompetens bör inte användas som ett kriterium i det särskilda provet, utan en mer specifik beskrivning av vad ska mätas krävs. Kostnaderna för de så kallade anpassade psykologiska testerna får den enskilde sökande själva stå för.

18 Slutsatser om YH-utbildningarnas psykologiska lämplighetsutredningar Det är en avsevärd skillnad mellan de urvalssystem som användes när SAS för länge sedan initierade psykologiska lämplighetsutredningar inför anställning samt även för de utredningar som försiggick under beteckningen BCLprövningar å ena sidan och dagens antagningssystem för YH-utbildningarna å den andra. Enligt YH-myndigheten får man inte bedöma anställbarhet utan enbart utbildningsförmåga för dem som söker utbildningen. De privata psykologföretag som YH-skolorna hänvisar till har inga samordnade metoder eller normer. Den som vänder sig till den ena och där får underkänt kan vända sig till den andre och få godkänt.

19 Psykologiska lämplighetskrav vid renodlade privata pilotutbildningar Det är idag helt och hållet upp till de privata flygskolorna att själva formulera och arrangera för de krav man vill ställa på sina elever. Det finns seriösa pilotutbildare som helst enbart vill ta emot privatfinansierande elever som också håller för de generella krav man helst vill se hos en yrkespilot. Och det finns de som inte tar så högtidligt på sådana krav även om de för syns skull låter aspiranterna genomgå ett eller ett par inte alltför svåra tester, där dessa inte hanteras av några psykologer utan av skolans egen personal.

20 Den moderna tidens internetbaserade tester Det mesta i vårt moderna samhälle drivs idag allt mer av effektivitetskrav = kostnadsbesparingar och skyndsamhet Allt fler psykologföretag eller motsvarande säljer idag IT-baserade lämplighetsutredningar Konkret innebär det att en aspirant av idag inte nödvändigtvis behöver sitta i något analyserande psykologsamtal för att avgöra lämplighetsnivån. I stället erbjuds möjligheten att sitta hemma vid datorn och svara på frågor inom ramen för ett personlighetstest samt att lösa kluriga begåvningstester.

21 Är det bra eller dåligt? Tja vad tycker du? Men är man kritiskt inställd, vilket jag tycker man ska vara, bör man ta ordentlig höjd för att a) aspiranten kanske inte sitter ensam vid sin dator utan har ett gäng kompisar till hjälp; b) personlighetstester i allmänhet har en låg validitet (mäter inte säkert det man avser att mäta); c) man ju via Internet inte kan iaktta aspirantens reaktioner: mimik, kroppsspråk och annat under prövningens gång.

22 Vem eller vilka vill du anställa som blivande flygkapten? För många år sedan formulerade sig en dåvarande flygchef vid SAS så här till rekryterarna: Vi vill inte enbart ha bra piloter, vi vill ha blivande lämpliga befälhavare. Så vilka krav bör man ställa på sådana? Vad ska de leva upp till förutom flygoperativ skicklighet? Går det att på förhand säga något om människans utvecklingspotentialer för att bli en mångsidigt kompetent chef och ledare ombord? Svaret på den sista frågan är ja. Men i så fall måste utredningsprocessen få ta tid och kosta lite mer än vad de internetbaserade testföretagen erbjuder.

23 Människan är inte någon maskin En ung IT-ingenjör uttryckte en dag följande: Jag umgås hellre med datorer än med människor. Datorer kan jag styra, korrigera, fixa till. Människor är betydligt mer komplicerade. Där vet man aldrig vad som kan hända. På sätt och vis korrekt. Komplexiteten hos människor är mångdubbelt och mångbottnat större än hos datorer. Det är där psykologer med stor insikt om människors resurser, utvecklingsbenägenheter och komplikationer kan assistera.

Proflight Nordic Utbildningar

Proflight Nordic Utbildningar Utbildningar Proflight Nordic Utbildningar... 2 PPL CPL... 2 Fjällflyg... 2 PPL-H (Private Pilot Licence)... 3 CPL-H (Comercial Pilot License)... 5 IR (Instrument rating, private)... 6 IR (Instrument rating,

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om villkor för flygning med utrustning ur funktion; LFS 2007:29 Serie OPS Utkom från

Läs mer

Ansökan om rätt att utfärda flyglärarexamen Lunds universitet/trafikflyghögskolan i Ljungbyhed (TFHS) ges rätt att utfärda flyglärarexamen.

Ansökan om rätt att utfärda flyglärarexamen Lunds universitet/trafikflyghögskolan i Ljungbyhed (TFHS) ges rätt att utfärda flyglärarexamen. Lunds universitet/tfhs Utvärderingsavdelningen Tommy Dahlén Beslut 2003-08-26 Reg.nr 641-1552-02 Ansökan om rätt att utfärda flyglärarexamen Lunds universitet/trafikflyghögskolan i Ljungbyhed (TFHS) ges

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen

Läs mer

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller.

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller. Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:17.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnesdidaktik Inriktningar: biologi, fysik, kemi, datavetenskap, matematik och naturvetenskap. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning Myndighetens syn på tillträde till utbildning 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-05-2 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på tillträde

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i pedagogiskt arbete med licentiatexamen som slutmål Inriktningar: naturvetenskap, matematik eller teknik. 1. Mål för utbildningen Kunskap och förståelse

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne

RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR. HSB Skåne RIKTLINJER FÖR REKRYTERINGAR HSB Skåne Beslutad: VL 2.06.9 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål 3 2 Syfte 3 3 Intern rörlighet 3 4 Grundläggande värderingar 3 5 Rekryteringsprocessen 4 A. Behovsanalys 4 B. Kravprofil

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Riktlinjer om urvalstjänster 2012:1 beslutade den 24 september 2012 Definition av begreppet urvalstjänster Urvalstjänster är de uppdrag som Rekryteringsmyndigheten utför

Läs mer

Airline Transport Pilot License Trafikflygarutbildning Modulprogram för utbildning till JAA-certifikat CPL-A+IR-A SE/ME med ATPL-teori

Airline Transport Pilot License Trafikflygarutbildning Modulprogram för utbildning till JAA-certifikat CPL-A+IR-A SE/ME med ATPL-teori Airline Transport Pilot License Trafikflygarutbildning Modulprogram för utbildning till JAA-certifikat CPL-A+IR-A SE/ME med ATPL-teori Airways Flygutbildning AB bedriver auktoriserad luftfartsutbildning

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

En översyn av det statliga stödet till flygutbildningar. Regeringsuppdrag U98/3405/V U38/3497/UH.

En översyn av det statliga stödet till flygutbildningar. Regeringsuppdrag U98/3405/V U38/3497/UH. RAPPORT Dnr 98:2567 En översyn av det statliga stödet till flygutbildningar. Regeringsuppdrag U98/3405/V U38/3497/UH. Postadress / Postal address 106 20 Stockholm Sweden Besöksadress / Location Kungsgatan

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning av föreskrifter för flygtrafikledningstjänst

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16, 2019-06-11 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Luleå tekniska universitet Luleå tekniska universitet Universitetsstyrelsen, beslut 2007-02-15 Fastställd antagningsordning för utbildning på forskarnivå tillämpas vid antagning av doktorander från och med 2007-07-01 2017-02-01

Läs mer

Åtgärder för att inordna pilotutbildning inom yrkeshögskolan.

Åtgärder för att inordna pilotutbildning inom yrkeshögskolan. Åtgärder för att inordna pilotutbildning inom yrkeshögskolan. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapporteringar 2012 YH1009, v1.3, 2012-01-13 1 (7) Datum: 2012-04-11 Återrapportering av regeringsuppdrag

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/521 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Occupational therapy 1.

Läs mer

Den åldrande piloten

Den åldrande piloten Eftermiddagens program: Den åldrande piloten 12.45-13.30 - inledning och bakgrund, vad säger bestämmelserna och vetenskapen? 13.45-14.30 - åldrande, sjukdom och trafiksäkerhet - Trafikmedicinskt Centrum

Läs mer

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning.

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning. ORU 1.2.1-02595/2017 Behörighetskrav och bedömningsgrunder samt anvisningar till sakkunnigutlåtande för professorsanställningar inom ENT-nämndens ansvarsområde vid Örebro universitet Vid bedömningen gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:857 Utkom från trycket den 29 augusti 2017 utfärdad den 17 augusti 2017. Regeringen föreskriver att bilaga 2

Läs mer

Luftfartsverkets författningssamling

Luftfartsverkets författningssamling Luftfartsverkets författningssamling LFS 1993:7 Ansvarig utgivare: V M Brusén ISSN 0280-0233 Bestämmelser för Civil Luftfart (BCL) Driftbestämmelser LFS 1993:7 Utkom från trycket den 1 juni 1993 beslutade

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet

Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet 1 Dnr G 213 980/10 Studieplan för forskarutbildningen i kognitionsvetenskap vid ITfakulteten vid Göteborgs Universitet Studieplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet 2010-03-18.

Läs mer

YH-forum 22 mars 2017

YH-forum 22 mars 2017 YH-forum 22 mars 2017 Christer Bergqvist, verksamhetschef Jenny Sörby, kommunikationschef Myndigheten för yrkeshögskolan Program Det går bra för yrkeshögskolan Vad har hänt sedan sist - vad är på gång

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4 kap.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007 (uppdaterad

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/289 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen, 90 högskolepoäng Programkod: S1KSO 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK. Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp UMEÅ UNIVERSITET Pedagogiska institutionen ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I PEDAGOGIK Filosofie doktorsexamen 240 hp Filosofie licentiatexamen 120 hp Fastställd av institutionsstyrelsen

Läs mer

Planering inför, under och efter en anställningsintervju

Planering inför, under och efter en anställningsintervju Planering inför, under och efter en anställningsintervju Verksamhetsdialog- och analys innan rekrytering Sture går snart i pension och ska sluta sin anställning. Ska Sture ersättas med Sture? Hur ser vårt

Läs mer

Vanligaste anmärkningarna vid VK

Vanligaste anmärkningarna vid VK Vanligaste anmärkningarna vid VK Uppföljning av instruktörers handlingar Egenkontroll/Kvalitetssystem Skolhandboken Skolproven Kvalitetsoch säkerhetsledningssystem för registrerade flygskolor Vad gäller

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten Gäller from 1 juli 2013 ALLMÄN STUDIEPLAN 2013 06 05 Dnr 512 1030 13 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi 1. Mål för utbildningen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2011-09-26 Dnr Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i kulturgeografi 1. Mål för utbildningen 1.1 Licentiatexamen För licentiatexamen

Läs mer

Mål för generella examina

Mål för generella examina för generella examina Kandidatexamen Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler TSL 2011-4270 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås?

Läs mer

Vanliga frågor om rekryterings- och utvecklingstester i Region Kronoberg

Vanliga frågor om rekryterings- och utvecklingstester i Region Kronoberg VANLIGA FRÅGOR 2018-11-01 Region Kronoberg HR-avdelningen Christian Stattin Vanliga frågor om rekryterings- och utvecklingstester i Region Kronoberg Du som erbjuds fylla i ett eller flera test av Region

Läs mer

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr S2010/39 Samhällsvetenskapliga fakulteten Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Omfattning: 300 högskolepoäng Nivå: Avancerad Programkod: SAPSY Utbildningsplanen

Läs mer

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller

Ikraftträdande. Kapitel 1. Ändring av 3. förslag som. bestämmelser. uppgifter (2. utlämnande av. lydelse: Kommentar: examina, eller 1 (9) Förordningsförändringar från 2016-04-15 Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF) och i förordningen ( 2011:1162) med instruktion för Myndigheten

Läs mer

Lunds universitet Rektor. Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand BESLUT 2004-09-29 Reg.nr 31-1636-04

Lunds universitet Rektor. Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand BESLUT 2004-09-29 Reg.nr 31-1636-04 Lunds universitet Rektor Juridiska avdelningen Christian Sjöstrand Anmälan mot Lunds universitet angående kostnaden för manual vid flygutbildning Anmälan N N har anmält att Trafikflyghögskolan (TFHS) vid

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100) Utfärdad den 5 juli 2018 Publicerad den 13 juli 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om högskoleförordningen (1993:100)

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En förändrad polisutbildning Dir. 2015:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare för riksdagspartierna,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen

Redovisning av utredningsuppdrag avseende praktik med visstidsanställning inom äldreomsorgen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR AMN 2012-0312- 4.0 DNR ÄN 0111-273/2012 SID 1 (5) 2012-09-13 Handläggare:

Läs mer

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi

Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/522 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen i huvudområdet arbetsterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Occupational therapy 1. Fastställande

Läs mer

Att efter en avslutad flygutbildning vara både certifikatsinnehavare (MPLcertifikat, Multi-crew Pilot License) och behörig på en flygplanstyp med

Att efter en avslutad flygutbildning vara både certifikatsinnehavare (MPLcertifikat, Multi-crew Pilot License) och behörig på en flygplanstyp med MPL ǀ Multi-crew crew Pilot License Trafikflygarutbildning på Trafikflyghögskolan, TFHS TFHS erbjuder från och med våren 2014 en ny och unik trafikflygarutbildning. Utbildningen är i sin första del 2,5

Läs mer

"Vi tror olika!!" Klura lite på dessa ord: åttafaldiga vägen, meditation, nirvana, Allah, Ganesha, tempel... I vilken religion hör de hemma?

Vi tror olika!! Klura lite på dessa ord: åttafaldiga vägen, meditation, nirvana, Allah, Ganesha, tempel... I vilken religion hör de hemma? "Vi tror olika!!" En planering som utvecklar elevernas förmåga att jämföra några av våra världsreligioner. Eleverna är med och har elevmedverkan i innehåll i olika uppgifter samt hur de vill visa att de

Läs mer

För doktorsexamen ska doktoranden

För doktorsexamen ska doktoranden Samhällsvetenskapliga fakulteten Umeå universitet, 901 87 Umeå Allmän studieplan Dnr FS 4.1.4-911-14 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i rättsvetenskap Syllabus for the PhD program

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Ökad rörlighet mellan utbildningssystemen. Utredning

Ökad rörlighet mellan utbildningssystemen. Utredning Ökad rörlighet mellan utbildningssystemen Utredning Bakgrund Dialog mellan SUHF och MYH under många år Definitioner och klargöranden inom SeQF-nivå 6 Övergångar mellan utbildningsformerna Kvalitetssäkring

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Byggledare, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Lena Byström Möller ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om flygning med hängglidare; Serie OPS Utkom från trycket den 28 juni 2007 beslutade

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den C Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 om tekniska krav och administrativa

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Beslutsdatum: 2018-12-06 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Antagningsordning Datum för ikraftträdande: 2018-12-06

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI)

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2010-03-31 Dnr 512-1901-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i biblioteks- och informationsvetenskap (BoI) Fastställande:

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakulteten ALLMÄN STUDIEPLAN 2007-10-15 Dnr 512-1914-07 Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i statistik Fastställande: Den allmänna studieplanen är fastställd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i molekylärbiologi Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 www.teknat.umu.se Dnr FS 4.1.1-366-14 Datum 2014-03-20 Sid 1 (5) Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå

Läs mer

Utbildning och arbetsmarknad

Utbildning och arbetsmarknad TRAFIKPILOT Utbildning och arbetsmarknad Luftfart och Samhälle Rapport 2001:7 Förord Luftfartsverket har regeringens uppdrag att som sektoransvarig myndighet följa utvecklingen av den svenska luftfarten.

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2009:933 Utkom från trycket den 29 september 2009 utfärdad den 10 september 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Drifttekniker inom energi och processteknik 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Utbildningsplan för Polisprogrammet

Utbildningsplan för Polisprogrammet Utbildningsplan för Polisprogrammet Utbildningsplan för Polisprogrammet 2 (6) Polisutbildningsförordningen (1999:740) anger ramarna för grundutbildningen till polis. Med stöd av 2 polisutbildningsförordningen

Läs mer

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning

Yh-myndigheten beviljar att en utbildning Hur blir en utbildning till Yh-myndigheten beviljar att en utbildning får ingå i yrkeshögskolan får statsbidrag eller särskilda medel Utbildning SFS 2009:128 1 Avses leda till förvärvsarbete för det studerande,

Läs mer

En guide av Wise IT Hyra eller anställa till IT-avdelningen?

En guide av Wise IT Hyra eller anställa till IT-avdelningen? En guide av Wise IT Hyra eller anställa till IT-avdelningen? Wise IT - 2016 1 Innehåll Inledning 1. Du vet inte hur din organisation kommer att se ut om fem år 2. Du har ingen utvecklingsplan för rollen

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning CNC-Tekniker 400 Yh-poäng, Vimmerby 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har en

Läs mer

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi

Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet folkhälsovetenskap med hälsoekonomi Degree of Master of Medical Science in Public Health (Two Years) with a major in Health Economics Dnr

Läs mer

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola 2015-03-30 IHM Business School Information om reell kompetens... 2 Behörighet till IHM Yrkeshögskola genom reell kompetens...

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/524 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Kommittédirektiv. En polisutbildning för framtiden. Dir. 2006:139. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006

Kommittédirektiv. En polisutbildning för framtiden. Dir. 2006:139. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006 Kommittédirektiv En polisutbildning för framtiden Dir. 2006:139 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall lämna förslag till hur den nuvarande

Läs mer

Kursinformation Flygläkarkurs 2016

Kursinformation Flygläkarkurs 2016 Kursinformation Flygläkarkurs 2016 Följande kursinformation vänder sig till flygläkare och arbetsgivare med intresse av att delta i flygläkarkurs på avancerad nivå. Kurserna riktar sig i huvudsak till

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet

Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet Rekryteringspolicy Västerås kyrkliga samfällighet Mål Västerås kyrkliga samfällighet ska vara en attraktiv arbetsgivare både vad gäller att rekrytera ny personal och att behålla, utveckla och motivera

Läs mer

Uppföljning rättslig bedömning av särskilda skäl

Uppföljning rättslig bedömning av särskilda skäl 1 (6) MYH 2017/1200 PM Rättsenheten Uppföljning rättslig bedömning av särskilda skäl YH2000, v.2.0, 2016-03-18 Sammanfattning En genomgång av underlaget för beviljade utbildningar med särskilda skäl för

Läs mer

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser på olika nivåer Psykologinsatser kan göras på elev- grupp- eller organisationsnivå med syfte att undanröja hinder för lärande. Skolpsykologen bör

Läs mer

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Dokumentägare: CRE Fastställd 2014-04-04 Reviderad: 2016-01-14 Pedagogisk utredning grundskolan Inledning Denna information vänder sig till de lärare och annan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 Bilaga Bastjänstgöring för läkare Socialdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Denna promemoria har utarbetats inom Socialdepartementet. Promemorian baseras i huvudsak på resultat

Läs mer

Rapport RL 2003:25. Tillbud ombord på flygplanet SE-RAC i luftrummet mellan Stockholm och Helsingfors den 2 december 2002

Rapport RL 2003:25. Tillbud ombord på flygplanet SE-RAC i luftrummet mellan Stockholm och Helsingfors den 2 december 2002 ISSN 1400-5719 Rapport RL 2003:25 Tillbud ombord på flygplanet SE-RAC i luftrummet mellan Stockholm och Helsingfors den 2 december 2002 Dnr L-01/03 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:20.

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i HANDIKAPPVETENSKAP Disability Science Studieplanen har fastställts av Fakultetsnämnden för humaniora och socialvetenskap den 3 maj 2007

Läs mer

Kursinformation Flygläkarkurs 2014

Kursinformation Flygläkarkurs 2014 Kursinformation Flygläkarkurs 2014 Följande kursinformation vänder sig till enskilda och arbetsgivare med intresse av att delta i kurs för blivande flygläkare. Kurserna riktar sig i huvudsak till legitimerade

Läs mer

Nationella prov i NO årskurs 6

Nationella prov i NO årskurs 6 Nationella prov i NO årskurs 6 Frank Bach 1 Samverkan Skolverket har gett Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad och Malmö högskola uppdraget, att i samverkan, utveckla nationella prov biologi,

Läs mer

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör;

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör; Sida 1 av 6 BCL BCL-C Rubrik Utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare, UL-instruktör och FB-instruktör 2008:8 Serie PEL/FSTD Grund- LFS 2008:8 Ändring införd t o m

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ. Gäller från 12 maj 2014 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ Gäller från 12 maj 2014 1 (5) Beslutsdatum: 2014-05-12 Beslutsfattare: Högskolestyrelsen Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp:

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

Läs mer

Allmänflygprojektets branschdag

Allmänflygprojektets branschdag Implementering av Del FCL och tillhörande föreskrifter Allmänflygprojektets branschdag Nya EU-föreskrifter för personal inom civil luftfart (EU)1178/2011 1 Implementering av Del FCL och tillhörande föreskrifter

Läs mer

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet naturvetenskapens didaktik, MNNADI00

Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet naturvetenskapens didaktik, MNNADI00 2014-02-12 U 2014/109 1 (5) Fakultetsstyrelsen Allmän studieplan för forskarutbildning i ämnet naturvetenskapens didaktik, MNNADI00 Studieplanen är fastställd av fakultetsstyrelsen 2011-12-14 och senast

Läs mer

Yttrande över betänkandet Polis i framtidenpolisutbildningen

Yttrande över betänkandet Polis i framtidenpolisutbildningen Vår beteckning 2016-10-03 2016/331 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Vår referens Kjell Kastman, Chefsjurist 010-821 10 29 Er referens Er beteckning Ju2016/04240/PO Yttrande över betänkandet

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH FÖRESKRIFT Gäller från och med 2012-03-12 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid KTH Gäller fr o m 2001-06-07 Ändrad fr o m 2008-12-03, 2012-03-12 fastställd av universitetsstyrelsen 2008-12-03

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Diarienummer 2009-7606 Konsekvensutredning avseende förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om krav på utbildning

Läs mer

Riksdagens beslut om en ny utbildnings- och examensstruktur för den svenska högskolan innebär bl a följande för forskarutbildningen:

Riksdagens beslut om en ny utbildnings- och examensstruktur för den svenska högskolan innebär bl a följande för forskarutbildningen: Sid 1 (8) Utbildning på forskarnivå vid Riksdagens beslut om en ny utbildnings- och examensstruktur för den svenska högskolan innebär bl a följande för forskarutbildningen: Ny benämning - utbildning på

Läs mer

Våra vikarier fyller skoldagen med inspiration och arbetsglädje.

Våra vikarier fyller skoldagen med inspiration och arbetsglädje. kunskap till salu Våra vikarier fyller skoldagen med inspiration och arbetsglädje. Behöver du hyra eller rekrytera lärare? En fotbollstrupp utan ledare eller avbytare på bänken är lika otänkbart som en

Läs mer

Yrkeshögskola vad är det?

Yrkeshögskola vad är det? Yrkeshögskola vad är det? Sven-Owe Eriksson & Maria Reinitz Yrkeshögskolan är den utbildningsform som kommer att växa snabbast de närmaste åren! Utbildningsminister Jan Björklund 2009-08-26 Myndigheten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:18. Den konsoliderade

Läs mer

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut.

Dnr Förslaget innebär att det endast kommer att finnas ett regelverk om årsbokslut. Bilaga 2 Dnr 14-28 Konsekvensutredning - Förslag till nya bestämmelser om att årsbokslutet får upprättas med tillämpning av Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2012:1) om årsredovisning och koncernredovisning

Läs mer