1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra."

Transkript

1 Djuromsorgspolicy

2 1 Bakgrund Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra. Om Skånemejerier Skånemejerier grundades år 1964 av skånska bönder som gick samman och bildade en gemensam förening. Sedan 2012 ägs Skånemejerier AB av den franska koncernen Lactalis, men vårt ursprung är fortfarande kvar i Skåne. Här finns idag 65 % av våra gårdar. Våra andra gårdar finns i de närliggande södra landskapen Blekinge, Halland, Småland, Västra Götaland och Östergötland. Totalt levererar cirka 400 bönder mjölk varje dag till våra mejerier. Skånemejerier AB erbjuder 100% svensk mjölk av högsta kvalitet under varumärket Skånemejerier. För att kunna ha en djuromsorg i världsklass ställer vi höga krav på oss själva och våra leverantörer. I detta dokument har vi sammanfattat den djuromsorgspolicy som vi arbetar efter i företaget. Policyn syftar till att säkerställa att våra krav uppfylls. Den omfattar produkterna under varumärkena Skånemejerier, LC +, Hjordnära och Åsens Lantmjölk (nedan benämnda som Skånemejeriers varumärken). Tillämpningsområde Skånemejeriers djuromsorgspolicy omfattar: 1. Samtliga mjölkleverantörer som levererar till Skånemejeriers varumärken 2. Alla kor, ungdjur och kalvar på gårdar som har anknytning till mjölkproduktion för Skånemejeriers varumärken 3. Samtliga produkter som produceras under varumärkena Skånemejerier, LC+, Hjordnära och Åsens Lantmjölk.

3 Varför god djuromsorg? En självklarhet för Skånemejerier I Sverige har vi en djurskyddslag som är till för att måna om våra djur, stora som små. Detta är något som Skånemejeriers leverantörer (mjölkbönderna) väldigt noga arbetar med på sina gårdar. Det är egentligen en självklarhet, för mår korna bra så blir också mjölken bra. Djuromsorg är också bra för affärerna Att ge våra djur bästa möjliga omsorg är logiskt ur affärssynpunkt eftersom vi vill uppnå: Högsta kvalitet på produkter Våra produkter ska hålla högsta kvalitet. Genom att våra leverantörer ger sina kor det bästa fodret och omsorgen så ökar deras välmående. Och när kor mår bra så smakar mjölken också gott. Rätt produktivitet För att kor ska kunna producera mjölk måste de må bra. När korna är välmående och friska kan de också producera rätt mängd mjölk. Färre sjukdomar När kor får bra omsorg kan sjukdomar undvikas och antibiotikaanvändning undvikas. Det vinner djuren, bönderna och Skånemejerier på. Konsumentefterfrågan Inte bara vi utan också våra konsumenter månar om djurens bästa. När konsumenterna köper mejeriprodukter från Skånemejeriers varumärken kan de alltid vara säkra på att korna har fått den bästa djuromsorgen. Det ökar lojaliteten till Skånemejeriers varumärken.

4 Svensk lag hårdast i världen Skånemejerier är tydliga med att vi i vårt arbete med djuromsorg följer djurskyddslagstiftningen till punkt och pricka. Svensk djurskyddslagstiftning är hårdast i världen, där särskilt beteskravet för kor är helt unikt i sin omfattning. Sverige har som enda land i världen lagkrav på att alla nötkreatur över sex månaders ålder (med undantag av tjurar som inte är kastrerade) ska få gå ut på bete sommartid 1. Inne i stallarna finns även specifika krav om utrymme. Utöver detta omfattar den svenska djurskyddslagen ett totalförbud på gödkalvsuppfödning samt kräver bedövning vid slakt och alla operativa ingrepp. Skånemejerier sätter högt värde på den svenska lagstiftningen inom djuromsorg. Den hjälper oss i arbetet med en djuromsorg i världsklass. Nedan visas de lagar, förordningar och föreskrifter, som vi på Skånemejerier använder som grund och vägledning i vårt dagliga djuromsorgsarbete: Djurskyddslagen (SFS 1988:534) Djurskyddsförordningen (SFS 1988:539) Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket (SJVFS 2010:15) Statens jordbruksverks föreskrifter om läkemedel och läkemedelsanvändning (SJVFS 2010:17) Djurskyddsmyndighetens föreskrifter om avelsarbete (DFS 2004:22) Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2012:12) om förprövning. Rådets förordning om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden (EG 1/2005) Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur (SJVFS 2010:2) Statens jordbruksverks föreskrifter om operativa ingrepp samt skyldigheter för djurhållare och för personal inom djurens hälso- och sjukvård. SJVFS 2009:85 Svensk Mjölk Branschriktlinjer för hygienisk mjölkproduktion 1

5 # 2 Skånemejeriers djuromsorgspolicy Här följer en genomgång av Skånemejeriers djuromsorgspolicy där vi anger våra regler inom respektive område. För varje område anges tydligt vilka riktlinjer som gäller, vad och vem som omfattas, samt i de fall det är möjligt tydliga kvantitativa angivelser. Skånemejeriers arbete för en djuromsorg i världsklass Mjölkbönderna som levererar till Skånemejeriers varumärken jobbar dagligen med sina kor och ser till att de har det bra såväl ute som inne. Idag är även modern teknik till stor hjälp på många gårdar. De flesta kor har en så kallad transponder på sig som läser av att kon får rätt foder vid rätt tillfälle och att rörelseaktiviteten är som den ska. Den fungerar ungefär som ett aktivitetsarmband som vi människor kan ha för att mäta hur vi rör oss. Friska kor & antibiotika Endast friska kor får leverera mjölk till Skånemejerier, och all mjölkråvara kontrolleras så att den inte innehåller antibiotika. Skånemejeriers leverantörer har relativt friska kor och använder endast antibiotika i de fall kon är sjuk och veterinär ordinerar detta. Statistik visar att Sverige är ett av de länder i världen med absolut lägst antibiotikaanvändning. Bete Något som bidrar till ökat välmående hos korna är möjligheten att röra sig fritt. Under sommarmånaderna går alla våra kor fritt ute på bete där de kan njuta av varandras sällskap och fri rörlighet. Alla kor i Sverige får gå på sommarbete under 2 4 månader i enlighet med svensk lag 2. Alla kor, stutar (kastrerade handjur) och kvigor som tillhör Skånemejeriers mjölkleverantörer är ute 3 4 månader om året. Flera av bönderna har sina kor ute under ännu längre tid, beroende på var i landet gårdarna är belägna. Stall- & närmiljö Att kor ska ha ordentligt med utrymme är viktigt för oss på Skånemejerier, eftersom ordentligt utrymme är centralt för att kor ska kunna må bra. När vi besöker våra gårdar, undersöker vi därför utrymmet i ladugården, kornas välmående och hur man kan använda lämpligt liggunderlag för djuren. Kor och kalvar ska ha möjlighet till att kunna ligga ned och vila när de vill. 2 Djurskyddsförordning (1988:539), 10 Nötkreatur som hålls för mjölkproduktion och som är äldre än sex månader skall sommartid hållas på bete.

6 Något som ökar kornas möjlighet till fri rörelse är den så kallade lösdriften, vilket innebär att alla kor i ladugården får gå helt fritt, istället för att stå bundna. En av de stora fördelarna med lösdriften är att korna får röra sina muskler mer och att de slipper stå stilla under vinterhalvåret, vilket gör att kornas välbefinnande ökar. Skånemejeriers leverantörer ligger också långt fram i Sverige vad gäller att låta korna gå i så kallad lösdrift. Idag är hela 84% av korna som levererar till Skånemejeriers varumärken i lösdrift, vilket är klart bättre än det svenska genomsnittet som ligger på 58%. I tabellerna nedan anges måttanvisningar för bås och för lösdrift. Måtten anges för kor, kalvar, och tjurar, och understigs inte hos mjölkbönder som levererar till Skånemejeriers varumärken, allt i enlighet med svensk lag. Högsta vikt (kg) Minsta utrymme i bås Kortbås 2 Långbås, Ätbås Liggbås 1 Foderliggbås, Fångbås Längd (m) Bredd (m) Längd (m) Bredd (m) Längd (m) Bredd (m) Kalvar ,20 0, ,40 0,65 1,10 0, ,50 0,80 1,20 0,80 Ungdjur 250 1,70 0,90 1,30 0, ,90 1,00 1,50 1, ,00 1,10 1,60 1,10 >600 2,10 1,20 1,70 1,20 Vuxna djur 400 1,90 1,00 1,50 1, ,00 1,10 1,60 1, ,20 1,20 1,70 1,20 1,60 0,80 >650 2,30 1,25 1,80 1,25 1,65 0,80 1 Båset ska vara 0,30 m längre om båsavskiljaren eller frontväggen hindrar djuret från att föra huvudet åt sidan eller framåt när det reser sig. 2 För kortbås med begränsning framåt, så kallat mellanbås, ska avståndet mellan begränsningen på foderbordet och båspallens bakkant, som du ska mäta 1 m över båspallen, vara lika med båslängden för långbås. 3 Kalvar får inte hållas bundna.

7 Gång mellan: Minsta gångbredd i lösdriftsstallar Gångar i lösdriftsstallar får inte vara så smala att djuren riskerar att fastna. Vuxna djur 25 djur per grupp (m) Vuxna djur >25 djur per grupp (m) Ungdjur 250 kg (m) Ungdjur >250 kg (m) Liggbåsrad och vägg 1,80 2,00 1,40 1,80 Ätbås och vägg 1 1,80 2,00 1,40 1,80 Två liggbåsrader 2,00 2,20 1,50 1,90 Liggbåsrad och ätbåsrad 2,00 2,20 1,50 1,90 Foderbord och vägg 2,80 3,00 2,10 2,50 Liggbåsrad och foderbord 2,80 3,00 2,10 2,50 1 Som vägg räknas också avgränsning mot djupströbädd. Foder & vatten Kvaliteten på foder och vatten är av stor vikt och gör att korna mår bra och därmed att mjölken blir bra. Skånemejeriers krav är att foderanalys ska göras årligen. Fodret får inte kontamineras och ska kunna spåras. Vatten till mjölkkor på stall och bete ska vara av god kvalité och finnas i tillräcklig mängd. Godkänd vattenanalys ska kunna uppvisas. Korna som levererar till Skånemejerier ska få GMO-fritt foder. Genmodifiering är en omdiskuterad metod för att ge grödor egenskaper som inte går att ta fram med traditionellt förädlingsarbete. Det finns både fördelar och nackdelar med GMO, men kunskapen om effekterna är idag inte fullt utredd och därför har Skånemejerier beslutat att enbart använda GMO-fritt foder till korna. Bra foder är A och O för kohälsan, precis som för människor. En ko äter omkring 50 kg foder om dagen. Korna hos Skånemejeriers leverantörer får beta färskt gräs utomhus på sommaren och på vintern får de ensilage förtorkat och konserverat gräs. För att säkerställa att de får all den näring de behöver får de även kraftfoder. Skånemejerier har skrivit under Svenska Sojadialogen och garanterar därmed att all soja som används i produkterna under Skånemejeriers varumärken är ansvarsfullt producerad och certifierad enligt ProTerra och RTRS. I Sverige har vi bra vatten och detta gynnar våra kor. Korna ska ha tillgång till friskt vatten varje dag, och vattnet måste analyseras för att säkerställa att det håller den kvalitet som behövs på mjölkgården. Det gör att korna får i sig tillräckligt med vatten som är av godkänd kvalitet. Operativa ingrepp När operativa ingrepp är nödvändiga ska dessa utföras av veterinär, och ske under bedövning i enlighet med djurskyddsförordningen (1988:539) 25. Vi tillåter kastrering, avhorning och kövverkning enligt beskrivning i denna policy, men tar fullständigt avstånd från amputationer på korna. Detta gäller för samtliga djur som levererar till Skånemejeriers varumärken, samtliga produkter och inom samtliga geografiska områden. Kastrering av kalvar skall alltid göras med bedövning. Genom att kastrera tjurkalvarna möjliggör man för dem att gå på bete under 3 4 månader på sommaren tillsammans med kvigor/kvigkalvar, vilket de annars inte kan.

8 Skånemejeriers mjölkbönder ska alltid låta avhorna sina kalvar med bedövning. Kalvarna får i övervägande fall också smärtstillande medel. Avhorningen får genomföras framförallt för att korna inte ska skada varandra. Klövverkning ska genomföras regelbundet för att säkerställa en god ben och klövhälsa. Policy vid slakt Skånemejerier kräver att leverantörerna ser till att deras djur kommer till slakterier där de slaktas på ett korrekt sätt, och att bedövning alltid sker före slakt. Djuren ska skonas från onödigt obehag och lidanden, och vid bedövning skall djuret snabbt bli medvetslöst och medvetandet får ej återkomma. Detta gäller för samtliga djur som levererar till Skånemejeriers varumärken, samtliga produkter och inom samtliga geografiska områden. Transporttider En viktig del i vår djuromsorg är att säkerställa att transporter hålls så korta som möjligt. Den stora majoriteten av Skånemejeriers djurtransporter utgörs av transport av djuren till slakt. Då samtliga av Skånemejeriers gårdar har korta avstånd till närmaste slakteri, är våra djurtransporter i majoriteten av fallen mindre än 3-4 timmar långa. Samtliga levande djurtransporter har en maximal transporttid på 8 timmar och vår egna interna målsättning är att i samtliga fall hamna på mindre än 4 timmars transport. Riktlinjer och förbud som Skånemejerier står bakom Förbud mot tillväxtbefrämjande medel I likhet med svensk lag tar Skånemejerier starkt avstånd från alla former av tillväxthormoner. Detta gäller för samtliga djur som levererar till Skånemejerier, samtliga produkter och inom samtliga geografiska områden. Svensk djurskyddsförordning (1988:539) 28 anger att det är förbjudet att tillföra djur hormoner eller andra ämnen för att påverka djurets egenskaper i annat syfte än att förebygga, påvisa, bota eller lindra sjukdom eller sjukdomssymtom. Förbud mot genetisk modifiering/kloning Precis som branschen i stort tar Skånemejerier starkt avstånd från alla former av genetisk manipulering och kloning. Detta gäller för samtliga djur som levererar till Skånemejerier, samtliga produkter och inom samtliga geografiska områden. Idag finns också en branschöverenskommelse om detta där samtliga aktörer på den svenska marknaden deltar. Förbud mot gödkalvar Gödkalvsuppfödning är något som Skånemejerier tar kraftigt avstånd från. Det förekommer idag i flera andra EU-länder men inte i Sverige. Skånemejerier står helt och fullt bakom det svenska avståndstagandet och våra leverantörer ger alla kalvar fri tillgång till grovfoder från och med att de uppnått två veckors ålder. I de länder där gödkalvsuppfödning förekommer föds kalven upp på huvudsakligen mjölk eller mjölkersättning med lågt järninnehåll, samt kraftfoder. Detta görs för att hålla nivåerna av järn på en låg nivå i blod och muskler, för att göra kalvköttet ljusare än normalt. EU-direktiv kräver att alla kalvar ska få minst 50 gram grovfoder vid åtta veckors ålder som skall ökas successivt. Detta är avsevärt mindre än vad kalvar i denna ålder äter när de ges fri tillgång till hö 3. I Sverige ska alla kalvar över två veckors ålder ha fri tillgång till grovfoder, för att matsmältningsorganen ska utvecklas normalt 4. 3 Effects of restricted and free suckling, Sofie Fröberg, 2008 fann att kalvar som ges fri tillgång till hö ca 700 gram hö om dagen när de var 9 10 veckor gamla. 4

9 3 Uppföljning & kontroller Uppföljning av djuromsorgen inom Skånemejerier Skånemejerier har idag ca 400 mjölkgårdar som levererar mjölk till våra mejerier. Varje gård besöks i genomsnitt två gånger per år, vilket gör att vi på Skånemejerier känner alla våra leverantörer väl. Varje bonde är lika viktig för företaget oavsett hur många kor som finns på gården. Eftersom djuromsorg är en högt prioriterad fråga hos Skånemejerier har vi utformat en stark och tydlig intern rollfördelning för djuromsorgen. På så vis kan vi garantera att frågan ges ett starkt mandat. Yttersta ansvar för djuromsorgen innehas av Anna Forslid, som är utbildad veterinär och ansvarig chef för kvaliteten på mjölken som levereras till våra mejerier. Hon sitter med i koncernledningen och samordnar, övervakar och utvecklar Skånemejerier arbete med djuromsorg på daglig basis i samråd med leverantörerna, ledningen och övriga på kvalitetsavdelningen. Processer för att kontrollera att djuromsorgen upprätthålls Leverantörskontrakt Kontrakt skrivs med samtliga bönder som levererar till Skånemejeriers varumärken. Våra mjölkbönder förbinder sig i kontraktet att följa svensk lag i skötseln av sina djur i enligt Skånemejeriers djuromsorgspolicy. Detta sker i enlighet med ISO 9001, som beskrivs mer ingående nedan. Uppföljning & tredjepartscertifiering Skånemejerier använder sig av kvalitetsledningssystemet ISO För att se till att ISO 9001, Skånemejeriers djuromsorgspolicy och svensk lag efterföljs så genomförs kontroll i tre steg. Först utför alla lantbrukare egenkontroller med utgångspunkt i Skånemejeriers Leverans- och Kvalitetsregler, LRF:s Miljöhusesyn och checklistan för Skånemejeriers gårdscertifiering. Kontrollerna innefattar områdena gården, arbetsmiljön, växtodlingen, korna och mjölkproduktionen hos bönderna. Sedan genomför Skånemejeriers internrevisorer gårdsbesök där de tittar på hur väl djuromsorgen uppfylls på gårdarna och på hur man arbetat med gårdens egenkontroll. I ett tredje steg så har Skånemejerier infört tredjepartscertifiering av samtliga gårdar (sedan 2012 enligt ISO 9001). Certifieringen görs av företaget Intertek som är godkända av SWEDAC, ansvarigt organ för ackreditering av miljörevisorer och certifieringsorgan. Skånemejerier är det största mejeriet i Sverige som har tredjepartscertifierade gårdar. I tredjepartskontrollen ingår stickprovsrevisioner på slumpmässigt utvalda gårdar. Intertek reviderar också huvudkontoret Milk Collection (gårdskvalitetsavdelningen) på Skånemejerier för att följa processerna i hela Skånemejeriers kvalitetssäkrade mjölkproduktion.

10 Utbildning av lantbrukare Skånemejerier utbildar sina leverantörer på ett antal sätt. För det första tillhandahålls skriftlig information till samtliga bönder i form av en checklista för egenkontroll, samt Skånemejeriers Leverans- och Kvalitetsregler. Denna skriftiga information belyser på lättillgängligt vis för hur god djuromsorg ska uppnås i enlighet med Skånemejeriers djuromsorgspolicy. För det andra anordnar Skånemejerier årligen ett möte i mars, där samtliga lantbrukare bjuds in och kan ställa frågor helt fritt till ledningen kring kvalitet, regler och djuromsorg. Vid detta möte samlar Skånemejeriers ledning också in böndernas synpunkter och förslag på inom vilka områden som Skånemejerier kan förbättra sig. Slutligen så bidrar också Skånemejeriers leverans- och kvalitetsgrupp med extra stöd och extra kontroller till de bönder som ligger på gränsen till att bli underkända enligt Skånemejeriers djuromsorgspolicy. Detta stöd ges ända tills önskad kvalitetsnivå i linje med Skånemejeriers standard är uppnådd. Konsekvenser vid bristande djuromsorg Om en leverantör inte följer Skånemejeriers djuromsorgspolicy, och om felen inte korrigeras trots uppmaningar, eller felen är grova så stängs lantbrukaren av och tillåts inte längre leverera mjölk till Skånemejerier. För att undvika att det går så långt arbetar Skånemejerier nära leverantören i fråga redan tidigt i processen. Vi ger extra uppmärksamhet, utbildar och bistår i arbetet med att rätta till felen. Så arbetar vi för att förbättra djuromsorgen i branschen Skånemejerier arbetar med att förbättra djuromsorgen i branschen inom fram för allt tre områden. För det första samarbetar Skånemejerier i arbetsgrupper tillsammans med myndigheterna om salmonella. För det andra deltar Skånemejerier i hur arbetet mellan bonde och myndigheter kan förenklas och förbättras. För det tredje erbjuder Skånemejerier stöd till SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) Alnarp för alla typer av projekt som är relaterade till att förbättra hälsan och välmåendet hos nötkreatur. Så förklarar vi vikten av god djuromsorg för våra konsumenter För oss på Skånemejerier är det av yttersta vikt att tydliggöra betydelsen av god djuromsorg för våra konsumenter. Detta gör vi genom flera olika kanaler och till flera olika målgrupper. Som ett led i utbildningen av barn erbjuds skolklasser möjlighet att besöka en mjölkgård för att lära sig mer och få djupare förståelse för korna och hur viktigt det är att de mår bra. Skånemejerier använder också förpackningarna för att genom fakta och illustrationer visa hur god djuromsorg är bra för djuren, människan och samhället. Vi kommunicerar och informerar även genom att besvara frågor i sociala medier, såväl som på vår hemsida (skanemejerier.se). Under 2015 lanserade vi konceptet Kofadder där vi uppmuntrar privatpersoner och företag att bli fadder åt våra kor, för att på så vis stödja ett gott liv för korna och den svenske bonden ( Varje år på våren anordnar vi kosläpp på gårdarna. Hit kommer gammal som ung för att se på när korna släpps ut på sommarbete. På så vis får våra kunder insikt i var mjölken kommer ifrån och får se att korna tas väl om hand. Skånemejeriers kosläpp är mycket populära, och år 2015 besökte personer de olika gårdarna. Slutligen lanserade vi i februari 2016 vår sajt Där kan konsumenterna läsa om det svenska djurskyddet och hur Skånemejeriers leverantörer arbetar ute på gårdarna. Syftet med sajten är att utbilda folk i djuromsorg och visa hur Skånemejerier arbetar för att ha en djurhälsa i världsklass.

11 4 Framtida arbete Fokusområden för att utveckla Skånemejeriers djuromsorg Skånemejeriers ambition är att kontinuerligt förbättra kvaliteten på djuromsorgen för samtliga nötkreatur. Under kommande år kommer vi att arbeta med extra fokus på följande områden: Friska kor Sverige är det land i EU som i genomsnitt ger minst antibiotika till sina djur. Skånemejerier skall aktivt arbeta för att sänka den redan låga antibiotikaanvändningen i Sverige. Genom att uppmuntra och samarbeta med våra leverantörer ser vi till att antibiotika fortsatt används på ett medvetet och genomtänkt sätt. Rörelse I dagsläget går samtliga av Skånemejeriers leverantörers kor på sommarbete i enlighet med svensk lag. Vår fortsatta målsättning är att leverantörernas kor, stutar och kvigor ska fortsätta gå på bete 3 4 månader om året. I nuläget har Skånemejerier 84% av sina kor i lösdrift, att jämföra med snittet i Sverige som är 58%. Vi kommer att fortsätta arbeta aktivt för att nå 100%. Alla nya stallar som byggs idag måste enligt lag byggas för lösdrift, så siffran ökar kontinuerligt. Har du några frågor? Kontakta då gärna oss Anna Forslid e-post: anna.forslid@skanemejerier.se Tel. växel:

1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra.

1 Bakgrund. Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra. Djuromsorgspolicy 1 Bakgrund Skånemejeriers ambition är att leverera djuromsorg i världsklass. Mår korna bra, blir också mjölken bra. Om Skånemejerier Skånemejerier grundades år 1964 av skånska bönder

Läs mer

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER Ditt nöt- och kalvkött kommer från djur som har vuxit upp och tagits om hand med djuromsorg i fokus. Trygga och friska djur ger nämligen kött med bästa möjliga

Läs mer

TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat

TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat GE INTE UPP! Djurskyddslag 1988:534 Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas 2 Djur skall behandlas väl

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3

Projektrapport. www.lansstyrelsen.se/orebro. Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011. Foto: Thomas Börjesson. Publ. nr 2012:3 Projektrapport Mjölkkor på bete, planerad kontroll 2011 www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Thomas Börjesson Publ. nr 2012:3 Sammanfattning Under sommaren 2011 genomförde Länsstyrelsen ett kontrollprojekt

Läs mer

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar Anna Jarander- LG Husdjurstjänst Inledning I lösdriftsstallar där kalvarna går tillsammans med korna ska det finns tillgång till kalvgömma,

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Allmänna leveransvillkor Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Nedan följer det program i nio punkter som ligger till grund för det långsiktiga arbetet för en god djuromsorg.

Läs mer

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar som

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Landsbygd-Miljö Jenny Lilja 010-2241460 Jenny.Lilja@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2016-02-25 en kontroll

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön.

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön. Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön. DE Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur

Läs mer

1. Det har i debatten framförts förslag om att sänka dieselskatten för jordbrukare. Vad tycker du?

1. Det har i debatten framförts förslag om att sänka dieselskatten för jordbrukare. Vad tycker du? Enkät till svenska mjölkbönder 2015 1. Det har i debatten framförts förslag om att sänka dieselskatten för jordbrukare. Vad tycker du? 10 9 93.3% 8 7 2.9% 3.8% 1 2 3 1 Sänk dieselskatten 2 Sänk inte dieselskatten

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Ann Christine Larsson 010-2241743 ann.christine.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning

Läs mer

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt

Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Länsstyrelsen i Skåne Specialist inom djurtransport & slakt Mattias Gårdlund Djurskyddsinspektör Specialist inom djurtransport & slakt https://www.animalrights.nl/animal-rights-filmt-mishandeling-van-varkens-slachthuis-tielt

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning #AntibiotikaSkolan Antibiotika och djuruppfödning 2 Antibiotika och djuruppfödning Antibiotika och djuruppfödning Friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för:

IP SIGILL Mjölk Flik 10 Giltig från 2011-02-01. Bakom denna flik finns information om och plats för: Flik 10, Djuromsorg Bakom denna flik finns information om och plats för: - Skriftliga skötselrutiner för djuren (exempel) - Avtal för inhyrd djurskötare (mall) - Dokumentation av klövverkning - Informationsblad

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Lagstiftningen som berör griskastrering

Lagstiftningen som berör griskastrering 2013-10-24 Dnr 5.2.17-10135/13 bilaga 1 1(5) Lagstiftningen som berör griskastrering Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) I 10-11 står bl.a. att det är förbjudet att göra operativa ingrepp på

Läs mer

Nya betesregler för mjölkgårdar

Nya betesregler för mjölkgårdar Nya betesregler för mjölkgårdar Nu har du bättre möjligheter att anpassa betet efter djurens och din gårds förutsättningar. Den här broschyren berättar vad som gäller hos dig för dina mjölkkor och rekryteringsdjur.

Läs mer

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar 2012-10-23 Dnr 31-9299/12 bilaga 1 1(5) Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) Av 10-11 framgår bl.a. att det är förbjudet att göra operativa

Läs mer

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Var vi befinner oss i Landet Ekologisk mjölkproduktion I Västra Götaland och här ligger

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539); utfärdad den 4 december 2003. SFS 2003:1124 Utkom från trycket den 19 december 2003 Omtryck Regeringen föreskriver

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Mattias Gårdlund 010-2241351 Mattias.Gardlund@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Mervärden i svensk mjölkproduktion

Mervärden i svensk mjölkproduktion På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2015-07-01 Mervärden i svensk mjölkproduktion Under 2015 har branschen tillsammans med myndigheter och andra aktörer tagit fram en handlingsplan för att

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur har

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Jordbruksinformation 5 2011. Djurskyddsbestämmelser. Nötkreatur

Jordbruksinformation 5 2011. Djurskyddsbestämmelser. Nötkreatur Jordbruksinformation 5 2011 Djurskyddsbestämmelser Nötkreatur Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Skötsel 6 Operativa ingrepp 16 Stallmiljö 17 Stallklimat 21

Läs mer

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2

Djurskyddsförordning (1988:539), L 2 Innehållsförteckning Djurskyddshäfte 1a Djurskyddslag (1988:534), L 1 sid Lagens tillämpningsområde 3 EG-bestämmelser som kompletteras av lagen 3 Definitioner 3 Grundläggande bestämmelser om hur djur skall

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydd- och veterinärenheten Caroline Grappson 010-2241339 caroline.grappson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Antibiotika till djur

Antibiotika till djur Antibiotika till djur Foto: Björn Nylander Lagstöd och antibiotikapolicys Jenny Bransell, Länsstyrelsen Gävleborg Lagstiftning Riktlinjer och policys (SVF och SVS) Länsstyrelsens kontrollområden Kontroll

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Kontrollenheten Louise Juhlin 010-2241 603 louise.juhlin@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade Länsstyrelsen

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning...

Innehåll. Sammanfattning...5. Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534) Inledning... Innehåll Sammanfattning...5 Författningsförslag...7 Förslag till Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534)...7 Förslag till Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539)...10 1 Inledning...11

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Limousin á la carte Produktionssätt

Limousin á la carte Produktionssätt 1 Limousin á la carte Produktionssätt Anvisningar för produktion och Information för konsumenten 2 Limousin á la carte Krav på produktionssätt som ställs på uppfödare Produktionsgårdar följer i sin verksamhet

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Reviderat:

Reviderat: Frågor och svar: ViLA Mjölk Reviderat: 2015-06-11 Budskap Gör mjölk Det är en myt att ökad antibiotikaanvändning generellt skulle öka livslängden hos kor. Ryktet att svenska mjölkbönder använder stora

Läs mer

"Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun "Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun 1.1 De gröna näringarna i Karlsborg 2012 Jordbruket sysselsätter 50 personer och omsätter 60 miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

Utrymmeskrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn

Utrymmeskrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn skrav för djurhållning, Bilaga 1 i Miljöhusesyn ALLA DJURSLAG Måttföreskrifterna är minimikrav som syftar till att tillgodose djurens behov av tillräckligt utrymme för att ligga och röra sig. De mått som

Läs mer

Lagstiftning för användning av försöksdjur vad gäller? Karen Erlbacher, Jordbruksverket Katarina Cvek, SLU

Lagstiftning för användning av försöksdjur vad gäller? Karen Erlbacher, Jordbruksverket Katarina Cvek, SLU Lagstiftning för användning av försöksdjur vad gäller? Karen Erlbacher, Jordbruksverket Katarina Cvek, SLU Vad är ett djurförsök enligt lagen? För vilka djur gäller försöksdjurslagstiftningen? - Tillämpningsområde

Läs mer

Anett Seeman

Anett Seeman Utfodring av Dikor Anett Seeman anett.seeman@gardochdjurhalsan.se Se helheten! Före kalvning Kalvning Diperiod Avvänjning 1 Dikons näringsbehov Kalvning Avvänjning Lågdräktighet Högdräktighet Laktation

Läs mer

g dregskarasbets rättsdatabaser

g dregskarasbets rättsdatabaser SFST Page 1 of 15 g dregskarasbets rättsdatabaser 2011-02- Ny sökning A Sökresultat 4 Föregående Nästa Databas: SFST Post 1 av 1 i SFST Länk till register Observera att del kan förekomma fel i författningstexterna.

Läs mer

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att utveckling och spridning av antibiotikaresistens hos

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Rosita Hagström 010-2241354 Rosita.Hagstrom@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

EN BERÄTTELSE OM VALIOS HÅLLBARHETSARBETE

EN BERÄTTELSE OM VALIOS HÅLLBARHETSARBETE Livet är fullt av för människa, djur och natur EN BERÄTTELSE OM VALIOS HÅLLBARHETSARBETE 3 TILLSAMMANS GÖR VI LIVET BÄTTRE Genom ett aktivt och engagerat hållbarhetsarbete skapar vi bättre villkor för

Läs mer

FRAMTIDENS MEJERI. Några ord om hur vi arbetar med hållbarhet

FRAMTIDENS MEJERI. Några ord om hur vi arbetar med hållbarhet FRAMTIDENS MEJERI Några ord om hur vi arbetar med hållbarhet ANSVAR Hållbarhet har blivit ett ord på allas läppar. Så, vad betyder det egentligen? Den hållbarhet vi ska berätta om här handlar inte om hur

Läs mer

ISSN 1102-8025 JO14:5

ISSN 1102-8025 JO14:5 Jordbruksverket 551 82 Jönköping Tfn 0771-223 223 (kundtjänst), 036-15 50 00 (vx) E-post: jordbruksverket@jordbruksverket.se www.jordbruksverket.se ISSN 1102-8025 JO14:5 Djurskyddsbestämmelser Nötkreatur

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson Maten och Miljön Strängnäs 24 November Hans Andersson Mitt företag Haga Tillsammans med 3 anställda bedriver jag ekologisk mjölkproduktion med ca 70 kor och 100 ungdjur. Vi brukar 200 ha åker och 50 ha

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i djurskyddsförordningen (1988:539); utfärdad den 8 juni 2006. SFS 2006:818 Utkom från trycket den 21 juni 2006 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung Rapport ICAs kundpanel November 2014 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2900 kunder.

Läs mer

Världens närmaste mat

Världens närmaste mat Sv Sigill A6_g 07-06-19 12.32 Sida 1 Världens närmaste mat En skrift som vill inspirera dig till att välja mat som är lite bättre Sv Sigill A6_g 07-06-19 12.32 Sida 2 Vi bryr oss precis som du Svenskt

Läs mer

Omläggning till ekologisk mjölkproduktion

Omläggning till ekologisk mjölkproduktion Omläggning till ekologisk mjölkproduktion Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Omläggningsdag i Skövde, 2011-01-27 Invägning av ekologisk mjölk

Läs mer

Svenska djurskyddslagstiftning

Svenska djurskyddslagstiftning Svenska djurskyddsföreskrifter gällande gris i jämförelse med EU:s grisdirektiv Gunnar Palmqvist - DHIG 1 Svenska djurskyddslagstiftning -Djurskyddslagen (1988:534) -Riksdagen -Djurskyddsförordning (1988:539)

Läs mer

Publicerad i Göteborgsposten 22/10 2015

Publicerad i Göteborgsposten 22/10 2015 Publicerad i Göteborgsposten 22/10 2015 Hållbar produktion kan förhindra nya mjölkkriser MJÖLKKRISEN: Många fler mjölkbönder kan få betydligt mer betalt när man producerar mjölk på ett hållbart sätt. Marknaden

Läs mer

EN GOD MATUPPLEVELSE

EN GOD MATUPPLEVELSE EN GOD MATUPPLEVELSE HKSCAN SWEDEN 1 VI ÄR STORA MEN BRYR OSS OM DE SMÅ DETALJERNA Det är angeläget för oss på HKScan att driva en långsiktig, hållbar utveckling inom alla områden där vi är involverade.

Läs mer

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m.

Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. 1 (9) Förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. Nedan finns en förteckning över Djurskyddsmyndighetens föreskrifter m.m. med de ändringar som gjorts av Jordbruksverket. Här finner du även

Läs mer

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy.

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. LIVSMEDELSPOLICY Beslutad i: KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-12-16 Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret, tillsvidare POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

Kvighotell - En ny model för ungdjur management

Kvighotell - En ny model för ungdjur management DAGENS EPISTOLA Kvighotell - En ny model för ungdjur management A ungdjurstallar på samma gård B Ungdjurstall som hotell (flere kunder i hotellet) Nordisk Byggträff i Billund Danmark Tapani Kivinen Architect

Läs mer

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar

Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Uppdragsrapport 2014-07-01 Uppföljning av förbudet mot uppbundna djur och undantaget för små besättningar Bakgrund Det har funnits mycket oro kring vilka effekter förbudet mot uppbundna djur och kravet

Läs mer

Arlas Ekorapport Ekostatistik för första halvåret 2013 och en inblick i tredje kvartalet

Arlas Ekorapport Ekostatistik för första halvåret 2013 och en inblick i tredje kvartalet Arlas Ekorapport 2013 Ekostatistik för första halvåret 2013 och en inblick i tredje kvartalet Innehåll Arlas Ekorapport 2013 Sammanfattning - Från avmattad marknad till försiktigt optimism... 3 Om Arla

Läs mer

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen

Djurskyddslagen. Djurskyddsförordningen. Förordning (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen Vilken djurskyddslagstiftning gäller? Fiskodling forskning på fisk Kontaktperson vid frågor som rör djurskydd i användningen av djur till forskning utbildning Ordförande i försöksdjursrådet SLU:s djurskyddsorgan

Läs mer

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller

Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Djurhälsopersonalens anmälningsplikt enligt djurskyddslagen --- Olika parters olika roller Kurser i djurskyddsbedömning våren 2010 samt januari 2011 Björn Dahlén Djurskyddschef 1 Den svenska modellen Samtal,

Läs mer

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10

RAPPORT. Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008. Foto: Ulrike Segerström. ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 RAPPORT ISSN 1400-0792 Nr 2010:10 Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län, en fältstudie stallperioden 2007-2008 Foto: Ulrike Segerström Titel: Kalvens miljö och utfodring i Södermanlands län,

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.)

INSPEKTIONSDEL KALVAR (NÖTKREATUR YNGRE ÄN 6 MÅN.) Försummelserna i de med kursiv märkta punkterna kan leda till stödavdrag. DJURSKYDDSINSPEKTION KALVAR OCH NÖTKREATUR ÖVER 6 MÅN I 48 i djurskyddslagen (247/1996) avsedd utredning om iakttagande av minimikraven

Läs mer

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101 JO 20 SM 1101 Husdjur i juni 2010 Slutlig statistik Livestock in June 2010 Final Statistics I korta drag Fler nötkreatur än svin I juni 2010 fanns det totalt 1 536 700 nötkreatur att jämföra med 1 519

Läs mer

Mervärden i svensk kycklingproduktion

Mervärden i svensk kycklingproduktion På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2016-06-20 Mervärden i svensk kycklingproduktion Kommunikationen av svenska mervärden är en del av Jordbruksverkets arbete med hållbar produktion och konsumtion

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras Det svenska ägget vad det innehåller och hur det produceras Hälsa, hållbarhet, god djurhållning och öppna landskap är viktiga värden för både

Läs mer

Alltid det svarta fåren!

Alltid det svarta fåren! Alltid det svarta fåren! Mer trovärdig med 20 kor än 1400 kor. Lantbruket lever kvar i småskalighet medan samhället går mot storskalighet. Lantbruket har en ärftlig belastning av småskalighet och då även

Läs mer

Utfodringspraxis Uppsala sep 2014. Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com

Utfodringspraxis Uppsala sep 2014. Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com Utfodringspraxis Uppsala sep 2014 Carin Clason CoA Ab carinclason@gmail.com Utfodring för bättre miljö och klimat-stämmer bra med att sikta mot bättre lönsamhet! Gör rätt från början Sätt mål för produktionen

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Ann Christine Larsson 010-2241743 ann.christine.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning

Läs mer

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor Frågor efter grundkurs i tvärvillkor 19-20 september 2017 Allmänt 1. Vad är det som skiljer på SMR och GAEC? SMR är direktiv från EU medan GAEC kan Sverige själv bestämma hur de ska införlivas mha föreskrifter.

Läs mer

Hästägarmöte 28 augusti 2018

Hästägarmöte 28 augusti 2018 Hästägarmöte 28 augusti 2018 PROGRAM Fodersituationen Råd för anpassning av foderstater och fodermedel. Råd för hästhållningen på bete och inför stallperioden. FIKA Djurskydd Djurskyddskontroller och annan

Läs mer

Katarina Cvek. Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU

Katarina Cvek. Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU Katarina Cvek Koordinator för försöksdjursfrågor, SLU Lagar och regler kring försöksdjursanvändning Vad är ett djurförsök? Definitioner av djurförsök EU och Europarådet Användning av djur för försök och

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Egenkontroll Nötköttsproduktion

Egenkontroll Nötköttsproduktion Egenkontroll Nötköttsproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad nötköttsproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör produktion av nötkött.

Läs mer

Kopplingen är viktig mellan foder och växtodling

Kopplingen är viktig mellan foder och växtodling Ladda vallfodret för din lammproduktion! Kopplingen är viktig mellan foder och växtodling * Vallblandning * Gödselstrategi * Skörd * Lagring * Foderstat Av TeamWork Agro AB, Charlotte Wirmola(Åkerlind)

Läs mer

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass

Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Biffiga stutar ska ge kött av guldklass Tunga köttrasstutar kan bli kvalitetskött. Det visar en pilotstudie på 30 stutar i Skåne som slaktats på Team Ugglarp. Det kan tyckas som en udda idé att kastrera

Läs mer

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Dnr KS-2011-256 Dpl 01 Postadress: Upphandlingsenhetn, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-186768 E-post: upphandling@karlstad.se

Läs mer

Ekologisk mjölk- och grisproduktion

Ekologisk mjölk- och grisproduktion Ekologisk mjölk- och grisproduktion Introduktionskurs för rådgivare Linköping, 2015-10-13 Niels Andresen Jordbruksverket Box 12, 230 53 Alnarp niels.andresen@jordbruksverket.se 040-415216 Utvecklingen

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Lantbrukets djur Djurtillsynsprojekt Erika Johansson

Lantbrukets djur Djurtillsynsprojekt Erika Johansson miljö RAPPORT 2003:1 MILJÖKONTORET Lantbrukets djur Djurtillsynsprojekt 2001-2002 Erika Johansson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 LULEÅ Besök oss: Stadshuset vån 4 Telefon: 0920-29 30 00

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Korta fakta om. svensk lammuppfödning. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig. svensk lammuppfödning

Korta fakta om. svensk lammuppfödning. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig. svensk lammuppfödning Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk lammuppfödning Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för att skapa en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar

Läs mer

Gör mer än att flytta fram fodret MIXA OM DET med DeLaval OptiDuo

Gör mer än att flytta fram fodret MIXA OM DET med DeLaval OptiDuo Gör mer än att flytta fram fodret MIXA OM DET med DeLaval OptiDuo NÖJ DIG INTE MED ATT BARA PUTTA FRAM FODRET Att regelbundet flytta fram fodret på foderbordet gör det tillgängligare för korna, men det

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Malin Larsson 010-2241454 malin.m.larsson@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Resultat Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammade

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

Mervärden i svensk nötköttsproduktion

Mervärden i svensk nötköttsproduktion På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2016-06-20 Mervärden i svensk nötköttsproduktion Under 2015 tog branschen tillsammans med myndigheter och andra aktörer fram en handlingsplan för att utveckla

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer