De samordnande länsstyrelsernas roll och arbete med regeringsuppdrag RU 55 - Havsplanering - under 2014.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De samordnande länsstyrelsernas roll och arbete med regeringsuppdrag RU 55 - Havsplanering - under 2014."

Transkript

1 1(11) Miljödepartementet Regeringskansliet Stockholm Foto: Markus Klingberg De samordnande länsstyrelsernas roll och arbete med regeringsuppdrag RU 55 - Havsplanering - under Uppdraget Länsstyrelserna, med undantag av länsstyrelserna i Jämtlands, Dalarnas, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Jönköpings och Kronobergs län, ska under året fortsatt bygga upp kompetens och rutiner för att kunna bistå Havs- och vattenmyndigheten i myndighetens havsplaneringsarbete. Arbetet ska även omfatta att ta fram underlag för havsplanering för länets havsområden enligt vägledning från Havs- och vattenmyndigheten. Dessa länsstyrelser ska även stödja och samordna kommunerna längs kusten i deras arbete med planering av sina havsområden. Länsstyrelserna i Västra Götalands, Kalmar och Västernorrlands län ska därutöver samordna arbetet med underlag för de länsstyrelser som liggervid respektive Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet och redovisa det samlade underlaget till Havs- och vattenmyndigheten enligt dennas anvisning. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ska fortsatt utveckla det gemensamma länsstyrelsearbetet med IT-system och datainsamling och bearbetning för havsplanering i samråd med Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket. Länsstyrelserna i Västra Götalands, Kalmar och Västernorrlands län ska redovisa viktigare insatser och resultat samt de samordningsuppdrag som rör kommuner och länsstyrelser till Regeringskansliet (Miljödepartementet) med kopia till Havsoch vattenmyndigheten senast den 15 februari Postadress: Göteborg Besöksadress: Ekelundsgatan 1 Telefon/Fax: (växel) Webbadress: E-post: samby.vastragotaland@lansstyrelsen.se

2 2(11) Viktiga insatser och resultat 2014 I syfte att genomföra havsplaneringsuppdraget i 2014 års regleringsbrev på ett samordnat sätt har länsstyrelserna i Kalmar, Västernorrland och Västra Götaland fortsatt samverka för att nå ett effektivt genomförande. Det kunskapsutbyte som samordningen resulterat i har varit till nytta för samtliga tre länsstyrelser i arbetet med att ta fram underlag för havsplanering och att bistå Havs- och vattenmyndigheten (HaV) i myndighetens havsplaneringsarbete. De samordnande länsstyrelserna har under 2014 fortsatt anordnat avstämningar cirka varannan vecka via lync. Syfte med dessa möten är att genomföra havsplaneringsuppdraget på ett samordnat sätt mellan havsplaneområdena och att inspirera varandra för att driva havsplaneringsprocessen framåt i respektive havsplaneområde. Den nationella havsplaneringsgruppen (NHP), bestående av HaV och samordnande länsstyrelser, har hållit avstämningsmöten via lync ca en gång per månad. HaV arrangerade ett 2 dagars möte med NHP, i Göteborg 5-6 februari. 10 september arrangerades ett möte i Stockholm dit samtliga Kustlänsstyrelser var inbjudna att delta. Vid dessa möten har aktuella frågor diskuterats i syfte att förbereda och samordna havsplaneringsarbetet i Sverige. Vid mötet 10 september deltog även Miljödepartementet, Blekinge Tekniska Högskola och Boverket. 29 oktober arrangerade samordnande länsstyrelser och HaV tillsammans en regional målworkshop i Göteborg. Vid denna workshop deltog samtliga kustlänsstyrelser. Fokus var att diskutera planeringsmål dels nationellt dels per havsplanområde samt hur ska vi organisera arbetet framöver. Samordnande länsstyrelser har under året även deltagit i de av HaV nationellt arrangerade konferenserna med nationella statliga myndigheter 20 mars i Stockholm - med fokus på förankring av Nulägesbeskrivningen. Vid detta möte deltog även Miljödepartementet och Näringslivsdepartementet, där det sistnämnda presenterade Sveriges arbete med den nationella maritima strategin. 1 oktober i Stockholm - en workshop för att diskutera och kvalitetssäkra planeringsmålen som ska vägleda genomförandet av havsplaneringen. Det gavs även information om vad som är på gång inom havsplaneringen och vilka insatser som kommer att behövas från sektorsmyndigheter framöver. 15 oktober i Stockholm deltog landshövdingen i samordningsgruppen för havs- och vattenmiljöfrågor på GD och Landshövdingenivå (SamHav). Länsstyrelsen i Västra Götalands län har i sitt samordnande uppdrag även På begäran från Miljödepartementet deltagit i en världsomfattande undersökning, som genomfördes av UNEP (inom FN) under april månad kring erfarenheter från havsplaneringsprocesser. Vid en fördjupad intervju i maj presenterades hur en statlig regional myndighet som Länsstyrelsen arbetar för att underlätta kopplingen mellan den nationella nivån som havsplaneringen utgör och den lokala nivån som kommunal planering är.

3 3(11) Länsstyrelsens unika roll som samordnande tvärsektoriell statlig myndighet utgör en viktig länk mellan olika administrativa nivåer i samhället. Av Hav arrangerat möte med regioner och regionalförbund 20 november i Göteborg. Representerat Sverige på uppdrag från Internationella enheten på HaV vid Internationellt seminarie om Havsplanering och integrerad kustzonsförvaltning i Brasilien 6-7 november. Seminariet arrangerades av Brasiliens Miljödepartement med stöd från UNESCO. Deltagandet utgör en del i ett bilateralt samarbete mellan Sverige och Brasilien inom miljöskydd, klimatförändringar och hållbar utveckling som undertecknades av Sveriges och Brasiliens miljöministrar 20 november, 2013 och gäller i 5 år från undertecknandet. Vårens nationella havsplaneringsarbete har till stor del fokuserats på att slutföra arbetet med Nulägesbeskrivningen, vilken utgör första steget i planeringsprocessen. De samordnande länsstyrelserna har kontinuerligt bistått HaV i arbetet med att utveckla Nulägesbeskrivningen. Denna ska ge en bild av vilka aktuella och framtida anspråk som finns, samt hur förutsättningarna för att använda havsområdena ser ut. Samordnande länsstyrelser och kustlänsstyrelser har under året levererat underlag för havsplaneringsuppdraget till Havs- och vattenmyndigheten enligt den uppdragsbeskrivning som länsstyrelserna erhöll Dessa uppdrag har handlat om beskrivning av nuläge för kommunernas översiktsplanering av kust- och hav, samt hur respektive kustlänsstyrelse organiserar och utför sin del i regeringsuppdraget kring att stödja och samordna kommunerna i deras havsplaneringarbete. kartläggning av behovet av råd, vägledning och utbildning avseende både kommunernas och länsstyrelsernas arbete med planeringsfrågor i havsområden. Kustlänsstyrelserna har även bistått HaV med exempel på hur länsstyrelsen i sina nuvarande uppdrag gör avväganden mellan motstående intressen inom planeringsfrågor i havsområdet (till exempel mellan miljö- och näringsintressen) samt hur dessa kan tillämpas inom havsplaneringen erbjudit att bistå HaV vid genomgång av det juridiska läget gällande ansvar inom respektive havsområde under året fortsatt gett råd och stöd gällande utlåtande kring kommunala översiktsplaner i havsområden som berörs av dessa samt samordnat deras inriktning inom respektive havsområde Kustlänsstyrelserna i Västerhavet har till samordnande länsstyrelse förmedlat underlag och material för dessa uppdrag. De tre samordnande länsstyrelser har i sin tur sammanställt och samordnat materialet, både i och mellan havsplaneområdena innan leverans till HaV.

4 4(11) Informationsspridning Informationsspridning är en viktig fråga för samordnande länsstyrelser. Utöver de diskussioner som förts under telefonmötena har länsstyrelserna, i samråd med Havs- och vattenmyndigheten, informerat om havsplanering vid fem regionala konferenser som genomfördes under våren. Hemsidor kring havsplanering, som de tre samordnande länsstyrelserna gemensamt utarbetade 2012, har under 2014 fortlöpande uppdaterats och reviderats. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har utarbetat ett utkast till kommunikationsplan för arbetet med havsplaneringsuppdraget. Denna plan har under 2014 vidareutvecklas och arbetet kommer under 2015 fortgå tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten, samordnande länsstyrelserna och övriga kustlänsstyrelser. Inom havsplaneområde Västerhavet har Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i sitt samordnande uppdrag för Västerhavet, genomfört avstämningar via Lync med ingående kustlänsstyrelser i havsplaneområde Västerhavet. Under hösten har dessa möten samordnats med nationellt ansvarig på HaV för havsplaneområdet. Totalt har under året 8 möten genomförts. För att genomföra en bredare förankring av Nulägesbeskrivningen har de samordnande länsstyrelserna bistått HaV i att arrangera dels en nationell konferens med statliga myndigheter som hölls i Stockholm 20 mars, dels regionala konferenser som hölls inom respektive planområde. För Västerhavet arrangerades denna konferens 2 april i Göteborg. Planering och genomförandet samt uppföljningen av konferensen samordnades av de tre länsstyrelserna i Västerhavet samt Havs- och vattenmyndigheten. Över 90 personer från kommuner - både tjänstemän och politiker-, länsstyrelser, regioner, nationella och regionala myndigheter, universitet och konsulter deltog. Eftersom nulägesbilden är viktig för den fortsatta havsplaneringen var en av avsikterna med konferensen att fånga upp synpunkter och missad kunskap. Konferensen fokuserade även på vad havsplanering är och vilka möjligheter det skapar för hur vi kan använda och skydda havet. Under eftermiddagen fick deltagarna chansen att fördjupa sig i specifika ämnen såsom energiproduktion, sjöfart, friluftsliv och turism samt yrkesfiske och vattenbruk alla växande näringar med behov av för fysisk planering i Västerhavet. Gemensamma utmaningar diskuterades och havsplanering i praktiken testades. Bland annat diskuterades vilka konflikter och synergier som finns i havet och hur kan dessa hanteras. Engagerade deltagare på regional konferens kring Nulägesbeskrivningen 2 april, 2015 i Göteborg.

5 5(11) Länsstyrelsen i Västra Götalands län har under året publicerat två artiklar om havsplanering i sin länstidning LänsfOkus. Denna tidning har en bred spridning till länets kommuner, region, regionalförbund, universitet och andra myndigheter. Länsstyrelsen har också tagit fram ett faktablad Varför är länsstyrelsen inblandad i havsplanering?. Faktabladet har under året använts vid Länsstyrelsens deltagande i Båtmässan i februari samt vid deltagande vid olika arrangemang i Sverige och Norge. I december förmedlades också information om den nya lagstiftningen via Vattenmyndigheternas elektroniska nyhetsbrev Vattenblänk med spridning över hela Sverige. Länsstyrelsen i Skåne har medverkat i en forskningscirkel om havsplanering som arrangerats av kommunförbundet Skåne i samverkan med Marint centrum Simrishamn. Forskningscirkeln som haft 26 deltagare bestående av såväl forskare som praktiker har träffats vid fyra tillfällen (halvdagar). Förutom de aktiviteter som genomförts för att direkt stödja och samordna kommuner har Länsstyrelsen i Skåne bidragit till informationsspridning om havsplanering genom att aktivt delta i dialogmötena i Kristianstad och Göteborg, möten med HaV i Stockholm och Göteborg samt möte för Regionerna arrangerat av HaV i Göteborg. Länsstyrelsen i Halland har aktivt deltagit i dialogmötet i Göteborg i april samt vid kustlänsstyrelsemöten med HaV i Stockholm och Göteborg. Organisation Länsstyrelsen har unik och bred kompetens inom flera ämnesområden av betydelse för havsplaneringen. Detta skapar goda förutsättningar för att samordna olika samhällsintressen utifrån ett helhetsperspektiv. De samordnande länsstyrelserna har placerat resurser och arbetsuppgifter på samhällsbyggnadsenheter eller motsvarande. För att möta kompetensbehoven inom havsplanering har kustlänsstyrelserna i Västerhavet organiserat tvärsektoriella arbetsgrupper inom respektive kustlänsstyrelse bestående av representanter från länsstyrelsens olika sakområden. I arbetsgruppen finns specifik kompetens inom miljöbedömning, geografiska informationssystem, fysisk planering, kulturmiljö, lagligt ramverk och riskanalys. Samordnaren för havsplanering i Skåne är placerad på enheten för samhällsplanering. Större delen av årets arbete har genomförts av samordnaren med stöd av en planhandläggare. Frågor om havsplanering hanteras över avdelningarna i den interna arbetsgruppen, marin strategigrupp. Samordnaren för havsplanering rapporterar kontinuerligt om uppdraget till länsarkitekten. Havsplaneringsarbetet har också föredragits för ledningen vid ett tillfälle under året. Länsstyrelsen Skåne tillhör enligt den praxis som utarbetats inom havsplaneringen huvudsakligen Östersjöns planområde och har endast en liten del av sitt havsområde inom den del som betraktats tillhöra Västerhavet. För att bättre optimera resurserna inom havsplaneringen har Länsstyrelsen Skåne i en skrivelse, som skickats till Miljödepartementet, föreslagit att Skåne endast bör tillhöra Östersjöns planområde. Ett annat acceptabelt alternativ skulle kunna vara att planområdena delas av vid Öresundsbron. Under 2013 bildades en Styrgrupp för Västerhavet. Styrgruppen består av enhetschefer från samhällsplanering och miljövårdsdirektörer från de tre länsstyrelserna

6 6(11) samt vattenmyndigheten. Styrgruppen har under 2014 sammanträtt, över lync, vid 3 tillfällen. Syftet med mötena i Styrgruppen är att skapa en samsyn kring regeringsuppdraget, hur vi styr och leder samt ger stöd och samverkar till framdriften av vårt gemensamma regeringsuppdrag. Styrgruppen godkänner inriktningen i arbetet och finns som stöd om det händer något i processen som behöver lyftas i andra forum. Styrgruppen har även en roll att vara ambassadörer för regeringsuppdraget i olika sammanhang. Under 2014 bildades en nationell chefsgrupp. Denna leds av HaV och består av enhetschef Enheten för havsplanering och maritima frågor på HaV samt samhällsbyggnadschefer från de tre samordnande länsstyrelserna. Denna grupp diskuterar övergripande frågor kring havsplanering samt beslutar förslag på årliga uppdrag för samordnande länsstyrelser att bistå HaV i myndighetens havsplaneringsarbete. Under 2014 har totalt 8 möten över lync genomförts. Genom länsstyrelsenätverket Forum för hållbart samhällsbyggande bildades, på initiativ från Länsstyrelsen i Skåne, en havsplaneringsgrupp Beredningsgrupp 12 (BG 12). Denna grupp användes under 2013 för att samordna yttrande av remisser kring nationell lagstiftning och förslag på EU direktiv för kustzonsförvaltning och havsplanering. Med BG12 kan frågor diskuteras och beredas utifrån ett tydligt planeringsperspektiv. Det gäller framförallt frågor där behov finns av samsyn mellan många länsstyrelser. Med andra ord frågor som inte kan lösas i de redan befintliga arbetsgrupperna och styrgrupperna för varje havsplanområde. Stödja och samordna kommuner Länsstyrelsernas regeringsuppdrag med havsplanering tar utgångspunkt från ekosystemansatsen och har bäring på Sveriges miljömål. I länsstyrelsens ansvar ingår att samordna och stödja kustkommunerna i deras arbete med havsplanering. Frågan om havsplanernas giltighet visavi kommunernas översiktsplaner behöver utvecklas ytterligare och Länsstyrelserna vill göra detta i samverkan och dialog med kustkommunerna. Vid planmöten med kommuner har länsstyrelserna uppmuntrat kommunerna att planera sina marina vattenområden. Statens intressen och det mellankommunala perspektivet vid sådan planering har särskilt lyfts fram. I översiktplanesammanhang har frågan kring havsplaneringen tagits med i Västerhavets kustlänsstyrelsers yttranden. Länsstyrelsen i Skåne arrangerade en workshop den 3 september för Skånes kustkommuner. Workshopen hade som syfte att dels informera om den nya lagstiftningen för statlig havsplanering och EU-direktivet om havsplanering men också att få ett underlag för att kunna besvara de frågor som HaV ställt i sitt PM till kustlänsstyrelserna. Länsstyrelserna i Skåne och Blekinge arrangerade också ett seminarium riktat till kommunerna om kustzonsplanering och havsplanering i Kristianstad den 17/10. Vid detta tillfälle hölls presentationer och föredrag av Aquabiota, Länsstyrelsen Skåne, Skånes hav och vatten samt HaV. Under året har Länsstyrelsen i Skåne avgett granskningsyttrande över två kustkommuners översiktsplaner (Bromölla och Simrishamn). Bromölla har planerat för hela havsområdet. I Simrishamn har vissa ställningstaganden om havsområdet gjorts. Samrådsyttranden med synpunkter på användningen av havsområdet har lämnats för kommunövergripande översiktsplaner i Landskrona och Ängelholm. Yttranden om ändringar av

7 7(11) översiktsplaner genom fördjupningar som berör kustområden har lämnats för staden Ystad (samråd), Pålsjö, Helsingborg (granskning) samt Kävlinge kustzon (samråd). Yttrandena har tagit upp frågan om statlig havsplanering och belyst vikten av kommunal planering av kust och hav. Vid träff med kommunala samhällsbyggnadscheferna har länsstyrelsen i Halland informerat om havsplanering samt om länsstyrelsens uppdrag i frågan. Länsstyrelsen i Västra Götalands län utgår från ett arbetssätt som bygger på en indelning av kusten i delregionala områden. Arbetet fokuserar på arbeta i olika skalor och att binda samman dessa processer, statens pågående havsplaneringsuppdrag med delregionala salta blå delen av översiktsplanen samt gränsöverskridande fördjupade översiktsplaner, med fokus på kust- och havsplanering men även via direkta samrådskontakter enskilt med respektive kommun via Länsstyrelsens kommunhandläggare. Arbetet genomförs i nära samarbete med region och regionalförbund. Norra mellankommunal samverkansgruppen - bestående av tjänstemän från 4 kommuner (Strömstad, Tanum, Sotenäs & Lysekil). Tjänstemannagruppen utgörs av planerare, miljöhandläggare och näringslivsutvecklare. Arbetet styrs av en politisk styrgrupp bestående av kommunalråd och oppositionsråd från de fyra kommunerna. Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi o Drivs i samverkan mellan kommunerna (som äger processen), Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Västra Götalandsregionen. o Syftar till att ta fram en gränsöverskridande gemensam mellankommunal blå ÖP för de fyra kommunerna, som planeras att vara klar Integrerat med denna tas en gemensam Maritim Näringslivsstrategi fram. Under förra året och under våren arbetade kommunerna fram ett gemensamt planprogram med blå samhällsbyggandsmål som antogs dels i Styrgruppen dels i kommunernas kommunstyrelser. Planprogrammet var på samråd under sommaren. För närvarande arbetar kommunerna med att sammanställa programsamrådet efter inkomna synpunkter. o Arbetet tar sin utgångspunkt i en gemensam värdegrund som arbetades fram i tidigare kustzonsprojekt och samverkansplan. o Det konkreta arbetet genomförs i 6 klustergrupper, där länsstyrelsen aktivt deltar dels i den samordnande Arbetsgruppen dels i klustergrupperna Marin Energi, Maritim Turism och Rekreation. De andra klustergrupperna utgörs av Marina Livsmedel, Sjöfart och båtnäringar samt övrigt. Dessa grupper har under året genomfört omvärldsanalys inom sina respektive områden, rundabordssamtal, intervjuer m.m. med berörda samt utarbetat branschblad. o Under året har två konferenser/kompetensdagar arrangerats där länsstyrelsen aktivt deltagit, dels 26 juni i Kungshamn Marin energi - framtida energi, dels 13 oktober i Strömstad Kunskapsdag Maritim turism och Friluftsliv

8 8(11) Södra mellankommunal samverkansgruppen drivs för närvarande som en förstudie (1 sept mars, 2015) där Göteborgs Regionens kommunalförbund (GR) - regionplanekontor enligt PBL- är huvudansvarig och Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen samt Business Region Göteborg utgör stödjande och referensgrupp till GR. Också Länsstyrelsen i Halland och Region Halland har involverats i denna process. o o o o 20 januari genomförde de fyra huvudmännen (GR, Lst, VGR & BRG) gemensamt en workshop Verkstad för ett levande hav & blomstrande kustsamhällen. En heldag med fokus på att utveckla det kommunala planarbetet i kust- och havsområden i samspel med maritim näringslivsutveckling. I förstudien ingår 8 kustkommuner från Uddevalla i norr t.o.m. Kungsbacka i söder (dvs ett utökat ansvarsområde för GR, då även Uddevalla och Orust kommuner inbjudits, och accepterat, att delta). För denna mellankommunala samverkansprocess finns ännu inte en officiell Styrgrupp utan GR beslutsfunktion för regionplanekontoret utgör nuvarande styrgrupp Under våren 2015 planeras ett antal workshops för att presentera höstens arbete och kommunbesök samt näringslivsundersökning. Men även för att definiera det fortsatta arbetet och organisationen. I slutet av oktober inbjöds länsstyrelsen i Västra Götalands län, av Västra Götalandsregionen, att delta i Västra Götalandsregionens Maritima klustergrupp Havsförvaltning inom ramen för VGR arbete i Maritima Kluster Under senhösten har länsstyrelsen deltagit i 2 möten med denna konstellation, som består av representanter från VGR, HaV, representanter från kustkommunerna och Göteborgs Universitet. I början av mars 2015 planerar gruppen att arrangera två utbildningsdagar för tjänstemän och politiker i kustkommunerna. Fokus kommer att ligga på de förslag till åtgärdsprogram som finns för vattenförvaltnings- och havsmiljödirektivet samt inriktningsdokumentet för havsplaneringen. Internationell utblick Länsstyrelsen Skåne har haft ett dialogmöte med de danska myndigheterna Naturstyrelsen och Kystdirektoratet om hur de olika länderna hanterar sandtäkter i marin miljö. Vid detta tillfälle informerade länsstyrelsen bl.a. om det svenska planeringssystemet och dess kopplingar till prövningar i miljöbalken och lagen om kontinentalsockeln samt om hur den statliga havsplaneringen kan komma att påverka systemet. Länsstyrelsen i Skåne har också tagit del av hur miljöorganisationen Oceana med kontor i Köpenhamn har arbetat med inventeringar i marin miljö. Inom Öresundsvattensamarbetet där länsstyrelsen är representerat sker ett kontinuerligt utbyte med Danmark om marina frågor. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har under året fortsatt haft en dialog med

9 9(11) Fylkeskommunerna och Fylkesmannen i södra delen av Norge utifrån den plattform för samarbete som under åren byggdes upp inom ramen för det EU-finansierade interregionala projektet Hav möter Land där Länsstyrelsen i Västra Götaland var projektägare. Inom projektet samarbetade 26 olika organisationer i form av kommuner, regioner, universitet och statliga myndigheter ifrån Sverige, Norge och Danmark med målet att bidra till ett långsiktigt hållbart nyttjande av de värden som representeras av Kattegatts och Skagerraks havs- och kustområden. Projektet la en god plattform för fortsatt samarbete inom klimat, vattenförvaltning och samhällsplanering för Kattegatt och Skagerrak. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har under året fortsatt sin fördjupade kontakt med Østfold fylkeskommune om arbetet med kust-och havsplanering i Sverige och specifikt Västerhavet i samband fylkeskommunens arbete med revidering av Kustvattenplan Østfold fylkeskommune. Under året har även företrädare för det delregionala samarbetet med blå ÖP norra Bohuslän haft utbyte med Østfold fylkeskommune för att synkronisera processerna. Det pågår även en initial diskussion kring en gemensam ansökan om marin näringslivsutveckling. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ingår i den internationella rådgivningsgruppen för det EU finansierade projektet ARCH Architecture and roadmap to manage multiple pressures on lagoons Specifikt uppdrag och planeringsunderlag Länsstyrelsen i Västra Götalands län har även ett specifikt nationellt utpekat uppdrag att utveckla det gemensamma länsstyrelsearbetet med IT-system och datainsamling och bearbetning av planeringsunderlag för Havsplaneringsarbetet. Arbetet ska ske i samråd med Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket. Den stora mängd planeringsunderlag som under 2013 samlades in från kustlänsstyrelser och kustkommuner har bearbetats vidare under Mycket av insamlad data saknade standardiserade format och var i behov av kompletteringar. Framför allt gällde dessa metadata (dvs. dokumentation om datats ursprung, beskrivning, aktualitet etc.). Fokus under året har därför legat på att komplettera dessa brister i insamlat planeringsunderlag. För närvarande pågår ett Länsstyrelsegemensamt projekt med framtagande av en nationell planeringskatalog. I denna katalog kommer alla länsstyrelsens planeringsunderlag för samhällsplanering vara sökbart. Planeringsunderlag för havsplanering kommer att vara en delmängd av detta underlag. Även under det gångna året har ett antal avstämningsmöten hållits mellan Havsoch vattenmyndigheten och Länsstyrelsen för att säkerställa att arbetet utförs på ett ändamålsenligt sätt. Regelbundna avstämningar angående uppdragets utformning har också hållits med de två andra samordnande Länsstyrelserna, Västernorrland och Kalmar län. Länsstyrelsen har identifierat två olika behov vad gäller tillgängliggörande av planeringsunderlag för havsplaneringen. Det ena är behovet av att kunna söka ut och ladda ner geografiska data, det andra behovet är att kunna visualisera/presentera data i en karttjänst (webb GIS). Det förstnämnda kommer att kunna lösas genom Länsstyrelsernas katalogtjänst för planeringsunderlag. Vad gäller karttjänst för visualisering driver Länsstyrelsen frågan om beho-

10 10(11) vet av en utvecklad karttjänst hos Havs- och vattenmyndigheten. Behovet av en sådan karttjänst är stor bland landets kustkommuner. Ett konkret resultat efter genomgången av insamlat underlag från landets kustkommuner är att det nu finns ett nationellt skikt över kommunal energiplanering till havs. Detta kommer bland annat utgöra ett viktigt underlag vid framtagandet av de tre statliga havsplanerna. Ytterligare ett konkret resultat är att Länsstyrelsen i Västra Götaland under året arbetat med att ta fram en nationell lathund, i form av ett PM med bilaga, för vad det finns för planeringsunderlag att tillgå för havsplaneringen. Informationen riktar sig i första hand till kustkommunernas planerare. I detta PM, som finns publicerat på Länsstyrelsen i Västra Götalands hemsida, beskrivs generella planeringsunderlag som nationella myndigheter tillgängliggör via sina webbsidor. Information om denna nationella lathund har utgått till samtliga kustlänsstyrelser och därigenom spridits vidare till kustkommunerna. Länsstyrelserna har för avsikt att se över den beskrivning av RI kustzon, enligt 4 kap MB, som togs fram Eftersom en hel del kunskap och analyser i marin miljö har tillkommit sedan dess har arbete påbörjats med att i första hand se över de marina delarna. Internt på Länsstyrelserna pågår ett projekt för att harmonisera geodata som respektive län innehar. Harmoniseringen innebär att man skapar nationella gisskikt utifrån den det underlag som varje län har tagit fram. En del av detta underlag kan komma till användning inom havsplaneringen, framför allt gäller detta olika typer av områdesskydd och riksintressen. Länsstyrelserna har via sin gemensamma GISmiljö tillgång till ett omfattande underlag i form av geodata. Huvuddelen av denna geodata kommer från externa leverantörer, dvs. från nationella myndigheter via Geodatasamverkan. Denna geodata har länsstyrelserna nyttjanderätt till men inte rådighet över. En svårighet vi identifierat i arbetet med havsplaneringen är att samma typ av data kan återfinnas hos flera aktörer. Ett exempel är vrak och marina kulturminnen där underlag kan finnas både hos Riksantikvarieämbetet, Sveriges maritima museer, Länsstyrelserna och Sjöfartsverket. Länsstyrelsen i Västra Götaland anser att det är av stor vikt att samverkansformerna utvecklas mellan dessa nationella myndigheter, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelserna så att befintligt underlag kan tillgängliggöras inom havsplaneringen. Länsstyrelsen kan avslutningsvis konstatera att arbetet under 2014 har försvårats av att tillhörande förordning till lagstiftningen ännu inte kommit på plats. Beredning Detta yttrande har beslutats av länsöverdirektör Lisbeth Schultze, efter föredragning av uppdragsledare Ingela Isaksson, samhällsbyggnadsenheten. I handläggningen har samordning genomförts med uppdragssamordnarna Anna Nilsson, Länsstyrelsen i Hallands län och Pär Persson, Länsstyrelsen i Skåne län. I

11 11(11) handläggningen från Länsstyrelsen i Västra Götalands län har även deltagit Jesper Adolfsson, Markus Klingberg och Helena Carling, samtliga samhällsbyggnadsenheten samt samhällsdirektör Christer Abrahamsson, Samhällsavdelningen. Lisbeth Schultze Ingela Isaksson

Många ska samsas om havet Dialog om framtida havsplan för Västerhavet. Västra Götaland, Halland & Skåne

Många ska samsas om havet Dialog om framtida havsplan för Västerhavet. Västra Götaland, Halland & Skåne Många ska samsas om havet Dialog om framtida havsplan för Västerhavet Västra Götaland, Halland & Skåne Välkommen! Dialog om framtida havsplan för Västerhavet Göteborg, 2 februari 2017 Västra Götaland,

Läs mer

Havsplanering. Ingela Isaksson - Länsstyrelsen Västra Götalands län. Foto: Markus Klingberg. Västra Götaland, Halland & Skåne

Havsplanering. Ingela Isaksson - Länsstyrelsen Västra Götalands län. Foto: Markus Klingberg. Västra Götaland, Halland & Skåne Havsplanering Ingela Isaksson - Länsstyrelsen Västra Götalands län Västra Götaland, Halland & Skåne Foto: Markus Klingberg Mat, hälsa, transport, rekreation, pengar 2 Samordnande länsstyrelser 14 kustlänsstyrelser

Läs mer

Utveckling av en svensk havsplanering till glädje och nytta för alla

Utveckling av en svensk havsplanering till glädje och nytta för alla Utveckling av en svensk havsplanering till glädje och nytta för alla 4/26/13 Berit Pettersson För att ändra/uppdatera/ta bort Presentationsnamn och Namn i foten, gå in på Infoga - Sidhuvud/sidfot 1 The

Läs mer

Havsplanering. till glädje och nytta för alla

Havsplanering. till glädje och nytta för alla Havsplanering till glädje och nytta för alla 2012-04-02 1 Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk

Läs mer

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Jens Haapalahti, handläggare i fysisk planering enligt plan- och bygglagen, Länsstyrelsen i Norrbottens län Vad är havsplanering? Havsplanering är en demokratisk process som leder

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (G)

JIIL Stockholms läns landsting i (G) JIIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och reglonplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN 2015-0157 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till inriktning för havsplaneringen

Läs mer

Havsplanering i Skåneett möte mellan stat och kommun. samordnare havsplanering

Havsplanering i Skåneett möte mellan stat och kommun. samordnare havsplanering Havsplanering i Skåneett möte mellan stat och kommun Pär Persson Vattenstrateg samordnare havsplanering Elisabet Weber Länsarkitekt vägledande Juridiskt bindande Plan- och bygglagen, Miljöbalken och Förordningen

Läs mer

Samrådet om Sveriges första havsplaner 15 februari 15 augusti, 2018

Samrådet om Sveriges första havsplaner 15 februari 15 augusti, 2018 Samrådet om Sveriges första havsplaner 15 februari 15 augusti, 2018 Ingela Isaksson, Regional samordnare havsplaneområde Västerhavet Ingela.isaksson@lansstyrelsen.se Västra Götaland, Halland & Skåne Tre

Läs mer

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Susanne Gustafsson susanne.gustafsson@havochvatten.se 2014-08-26 Havsplanering syftar till att Bidra till en långsiktigt hållbar utveckling

Läs mer

Hav möter Land vill ändra på detta.

Hav möter Land vill ändra på detta. Tänk dig en värld där kartan tar slut vid gränsen Där kunskapen ligger gömd i skilda lådor En värld där klimatet snart kanske höjer vattennivån och rubbar ekosystemen Välkommen till Kattegatt Skagerrak

Läs mer

Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi

Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi Blå ÖP Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi Erfarenheter/kunskap genom tidigare samarbeten: Strategisk plan för besöksnäringen TILLVÄXT BOHUSLÄN - NOBO Länsstyrelsen Västerbotten Inspirationsdag

Läs mer

Blå ÖP. Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi TILLVÄXT BOHUSLÄN - NOBO. KUSTLIV Göteborg

Blå ÖP. Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi TILLVÄXT BOHUSLÄN - NOBO. KUSTLIV Göteborg Blå ÖP Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi Erfarenheter/kunskap genom tidigare samarbeten: Kustzonsprojektet Samverkansplan för värdefulla kust- och havsområden Hav möter Land Suscod, Ren kust

Läs mer

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall

Havsplanering. Fysisk planering en del av havsförvaltningen. Eva Rosenhall Havsplanering Fysisk planering en del av havsförvaltningen Eva Rosenhall eva.rosenhall@havochvatten.se 1 Havsplanering Ny statlig fysisk planering av havet miljöbalken 1 sept 2014 Kommunal planering enligt

Läs mer

Blå ÖP med MariIm näringslivsstrategi

Blå ÖP med MariIm näringslivsstrategi Blå ÖP med MariIm näringslivsstrategi Var gör vi vad, på havet? Hållbart ny6ja vår gemensamma resurs! E# samarbete mellan Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekils kommuner samt Länsstyrelsen i Västra Götaland

Läs mer

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING

Havsplan Östersjön. Förslag till. Samrådshandling Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN SAMRÅD TIDIGT SKEDE SLUTLIGT FÖRSLAG GRANSKNING Ärende 5 FÖRSLAG TILL HAVSPLAN Ärende 5 TIDIGT SKEDE SAMRÅD GRANSKNING SLUTLIGT FÖRSLAG REGERINGENS BESLUT Förslag till Havsplan Östersjön Samrådshandling 2018-02-15 Samråd för en bättre havsplan Detta

Läs mer

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden

Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden YTTRANDE 1 (5) Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över promemoria Hushållning med havsområden Dnr M2013/2403/Nm Sammanfattning Länsstyrelsen föreslår att modeller för en havsplans

Läs mer

Interkommunal havsplan för Blekinge

Interkommunal havsplan för Blekinge Projektplan Interkommunal havsplan för Blekinge Fördjupning av Blekinges kustkommuners översiktsplaner 1 (15) 2 (15) Innehållsförteckning Bakgrund 5 Statlig havsplanering 5 Interkommunal havsplan för Blekinge

Läs mer

Havsbaserad vindkraft en analys av samhällsekonomi och marknadspotential (dnr M2017/00518/Ee)

Havsbaserad vindkraft en analys av samhällsekonomi och marknadspotential (dnr M2017/00518/Ee) 2017-05-24 400-9525-2017 1(5) Gunnar Åkerlund Samhällsavdelningen Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Havsbaserad vindkraft en analys av samhällsekonomi

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion

Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Regional kustplanering i Skåne med fokus på stränder och erosion Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Regional planering enligt PBL finns inte i Skåne men länsstyrelsen har många uppdrag

Läs mer

VÄLKOMNA! För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen Nu sätter vi igång en gemensam kust- och havsplanering! Göteborg 20 januari 2014

VÄLKOMNA! För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen Nu sätter vi igång en gemensam kust- och havsplanering! Göteborg 20 januari 2014 VÄLKOMNA! För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen Nu sätter vi igång en gemensam kust- och havsplanering! Göteborg 20 januari 2014 Dagens Program 8.30 9.30 Morgonfika och registrering 9.30 9.45

Läs mer

Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS 2.0

Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS 2.0 Havsplanering och blå tillväxt i Kvarken regionen SeaGIS Johnny Berglund, projektledare Länsstyrelsen Västerbotten EU:s havsplaneringsdirektiv (2014/89 EU) Fastställdes 23 juli 2014 Stödja blå tillväxt

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Länsstyrelsernas uppdrag och verksamhetsområden 2. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 3. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 4. Exempel

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Yttrande över promemorian Hushållning med havsområden och remissen om havsplanering och integrerad kustförvaltning

Yttrande över promemorian Hushållning med havsområden och remissen om havsplanering och integrerad kustförvaltning Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-27 Landstingsstyrelsen] 13*12-0 5 80012 Yttrande över promemorian Hushållning med havsområden och remissen om havsplanering och

Läs mer

Här redovisar Boverket en sammanställning av sitt åtgärdsarbete under 2017 enligt de frågor som vattenmyndigheterna ställt.

Här redovisar Boverket en sammanställning av sitt åtgärdsarbete under 2017 enligt de frågor som vattenmyndigheterna ställt. Boverket Myndigheten för sernhaltsplener.nq, byggande och boende Yttrande Datum 2018-02-27 3.1.2 Diarienummer 688112017 Ert diarienummer 537-15992-17 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Länsstyrelsen

Läs mer

Marint centrum. där havet är en tillgång

Marint centrum. där havet är en tillgång Marint centrum där havet är en tillgång Program 10 FEB 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Forskningsstudien ECOSIMP i ett Simrishamnsperspektiv, Thomas Palo 13.30 14.00 Rapport från Innovatten, Marint Centrum

Läs mer

Norra Bohuslän. Skärgårdskonferens landstingshuset Carl Dahlberg

Norra Bohuslän. Skärgårdskonferens landstingshuset Carl Dahlberg Norra Bohuslän Skärgårdskonferens landstingshuset 170317 Carl Dahlberg Blå ÖP med Maritim näringslivsstrategi Var gör vi vad, på havet? Hållbart nyttja vår gemensamma resurs! Ett samarbete mellan Strömstad,

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige

Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Kulturmiljö och vattenförvaltning, i södra Sverige Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland, Västra Götaland,

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Inbjudan och program

Inbjudan och program Till länsstyrelserna i Södra Östersjöns vattendistrikt och i Västerhavets vattendistrikt (m.fl.) Inbjudan och program Inom ramen för projekten Kulturmiljö och vattenförvaltning i Södra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag?

Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? 2012-09-17 1 Hur arbetar Havs- och vattenmyndigheten för Levande hav, sjöar och vattendrag? Björn Risinger Vattenorganisationernas riksmöte 17 sept 2012 2012-09-17 2 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Kommunikationsplan Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Mål - Ansats Målgrupper Kanaler Budskap - essensen

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Information om KOMPIS-bidraget för att stödja den kommunala översiktsplaneringen i havet

Information om KOMPIS-bidraget för att stödja den kommunala översiktsplaneringen i havet MEDDELANDE 1(5) 2016-03-15 Dnr 400-7530-16 Till Skånes kustkommuner Information om KOMPIS-bidraget för att stödja den kommunala översiktsplaneringen i havet KOMPIS kommunal planering i (statlig) samverkan

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT

PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT PLANERINGSKATALOGEN.SE RELEVANT PLANERINGSUNDERLAG ENKELT & SNABBT Moa Nord Länsstyrelsens Samhällsbyggnadsenhet PBL & MB Länsstyrelsen är skyldig att tillhandahålla och tillgängliggöra planeringsunderlag

Läs mer

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål.

Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö/ miljömål. Titel: Välj och vraka! Vägledning och goda exempel på åtgärdsarbete kulturmiljö-miljömål Beställare: RUS Länsstyrelserna

Läs mer

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling

Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi som exempel på planering för utveckling Fiske och vattenbruk en viktig del av kommunernas översiktsplaner och näringslivsstrategier Nationell Leaderträff Borgholm

Läs mer

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen

God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Regional- och översiktligplanering God morgon! Välkomna till Tanum och en heldag tillsammans med Länsstyrelsen Andreas Lidholm Länsarkitekt/funktionschef Länsstyrelsen Västra Götaland andreas.lidholm@lansstyrelsen.se

Läs mer

För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen

För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen För ett levande hav & blomstrande kustsamhällen Nu sätter vi igång en gemensam kust- och havsplanering! Välkomna till en heldag med fokus på att utveckla det kommunala planarbetet i kust- och havsområden

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet

Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Vattenmyndigheterna och åtgärdsprogrammens betydelse för dricksvattnet Mats Wallin Vattenvårdsdirektör Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanland Vatten ska användas och värnas samtidigt!

Läs mer

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete

Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Länsstyrelsernas klimatanpassningsarbete Agenda 1. Samordnarnas nätverksstruktur och arbetsgrupper 2. Redovisning av länsstyrelsernas arbete 3. Exempel på samordning mellan Länsstyrelserna 4. Sammanfattning

Läs mer

4 kommuner i gemensamt arbete

4 kommuner i gemensamt arbete 4 kommuner i gemensamt arbete Tillväxt Norra Bohuslän är en samarbetsplattform. Gemensamt arbete baserat på gemensamma behov. T IL LV Ä X T B O H U S L Ä N Hållbart fritidsbåtsliv Norra Bohuslän med utgångspunkt

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och

Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Länsstyrelserna, vattenmyndigheterna och Miljösamverkan Sverige Myndigheternas syn på åtgärdsbetinget i vattendelegationernas beslut 2009 om vattenförvaltningsplaner för genomförande av EU:s ramvattendirektiv

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS. Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M

Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS.   Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M Samarbete för ekosystembaserad planering av havsmiljön med hjälp av GIS http://seagis.org Projekttid: juni 2011-maj 2014 Budget: 1 M Deltagande parter Samordnande stödmottagare: Närings-, trafik- och miljöcentralen

Läs mer

Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet

Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet PM 2013: RVI (Dnr 001-1617/2013) Hushållning med havsområden Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Hushållning med havsområden

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur. Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm)

Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur. Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm) 1(9) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y PM 2015-09-24 Ärendenr: NV-06340-14 Genomförandeplan för arbete med grön infrastruktur Del av redovisning av ett regeringsuppdrag (M2014/1948/Nm)

Läs mer

Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum, Lysekil, Munkedal och Sotenäs kommuner

Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum, Lysekil, Munkedal och Sotenäs kommuner STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14 (19) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2012-03-22 Kf Ks 38 Au 65 Dnr KS/2011-0325 Samverkansplan för värdefulla Kust- och havsområden Strömstad, Tanum,

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling

Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling 1 (6) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till Havsplan Östersjön, granskningshandling Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet att yttra sig över förslag

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1

Levande hav, sjöar och vattendrag 2011-12-01 1 Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Risingeri KSLA 30 nov 2011 2011-12-01 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se

Läs mer

Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap. miljöbalken

Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap. miljöbalken Promemoria Datum 2017-02-07 3.4.1 Diarienummer 3190/2014 Till Riksintressemyndigheterna Vägledning för nationella myndigheters underlag, beslut och redovisning rörande anspråk på riksintressen i 3 kap.

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu?

Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu? Nationell havsplanering så funkar det och vad händer just nu? Sveriges kommuner och landsting, 16 okt. 2017 Thomas Johansson Bakomliggande orsaker för fysisk planering av havet Enkla svaret: Utvecklade

Läs mer

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner 151110 Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner Dialog om ett förbättrat samspel Kommunförbundet Skåne driver sedan 2014, tillsammans med Skånes kommuner, ett nätverk för planerare. Nätverket träffas två

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Kajsa Berggren 16 nov 2011 2011-11-08 1 Den nya myndigheten Havs- och vattenmyndigheten Förkortas HaV På webben: www.havochvatten.se 2011-11-08

Läs mer

Så kopplar havsplanerna och kommunernas översiktsplanering till varandra. Anette Johansson

Så kopplar havsplanerna och kommunernas översiktsplanering till varandra. Anette Johansson Så kopplar havsplanerna och kommunernas översiktsplanering till varandra Anette Johansson anette.johansson@boverket.se HaV:s åtgärder i åtgärdsprogrammet för havsmiljön 2015-12-14 Åtgärdsprogrammet för

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

U2008/3167/UH. Enligt sändlista

U2008/3167/UH. Enligt sändlista Regeringsbeslut II:7 2008-04-17 U2008/3167/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att inrätta ett Havsmiljöinstitut Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Göteborgs universitet, Stockholms

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Länsstyrelsernas del Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Länsstyrelsernas del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (140) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn över

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering

Nätverksträff plan. 27 november Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Nätverksträff plan 27 november 2017 Hanne Romanus och Anna Jansson Thulin Enheten för samhällsplanering Allmän info Landshövding Länsöverdirektör Enheten för samhällsplanering Enhetschef Vad händer hos

Läs mer

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla Göteborgsregionens kommunalförbund Dnr: 2016-00181.10 Styrgruppsärende 3 2018-01-11 Till styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Mellankommunal kustzonsplanering i Göteborgsregionen, Orust och Uddevalla

Läs mer

Boverket och riksintressena. Otto Ryding

Boverket och riksintressena. Otto Ryding Boverket och riksintressena Otto Ryding Boverkets roll Allmän uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden Uppsikt över hushållningen med mark- och vattenområden enligt 4 kap. MB Verka för samordning

Läs mer

Residenset, Kalmar. Tjänstemän: Dea Carlsson vattenvårdsdirektör. Sylvia Kindberg Robert Dobak Anders Rimne Jan Pettersson.

Residenset, Kalmar. Tjänstemän: Dea Carlsson vattenvårdsdirektör. Sylvia Kindberg Robert Dobak Anders Rimne Jan Pettersson. PROTOKOLL 1 (5) Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt Tid: Onsdag 9 mars 2011 Plats: Residenset, Kalmar Ledamöter: Sven Lindgren Ordförande Monica Bengtsson Ola Broberg Reinhold

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Stöd för Ekosystembaserad planering Av havsmiljön med hjälp av Geografiskt InformationsSystem

Stöd för Ekosystembaserad planering Av havsmiljön med hjälp av Geografiskt InformationsSystem SeaGIS 2.0 Stöd för Ekosystembaserad planering Av havsmiljön med hjälp av Geografiskt InformationsSystem Ann Holm och Gustav Nygård Österbottens förbund Projekt SeaGIS 2.0 Samarbete mellan Sverige och

Läs mer

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07501/KSR 12 Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna Regeringens beslut

Läs mer

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget

Boverket noterar ett behov av att se över några mindre oklarheter i författningsförslaget Boverket Myndigheten for samhallsplanerrng, byggande och boende Yttrande Datum 2015-10-27 3.l.2. Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 2051/2015 Ert diarienummer N2015/5036/PUB

Läs mer

Information från Länsstyrelsen. Miljögifter Övergödning Nya VISS Marina direktivet Miljömål och åtgärder

Information från Länsstyrelsen. Miljögifter Övergödning Nya VISS Marina direktivet Miljömål och åtgärder Information från Länsstyrelsen Miljögifter Övergödning Nya VISS Marina direktivet Miljömål och åtgärder Miljögifter Miljögifter - Tidplan för klassningar Nationell påverkansanalys (GIS) A-, B- och C-anläggningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Havsplanering i svenska vatten. Dir. 2009:109. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009

Kommittédirektiv. Havsplanering i svenska vatten. Dir. 2009:109. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009 Kommittédirektiv Havsplanering i svenska vatten Dir. 2009:109 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till hur en reformerad fysisk planering

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 Er beteckning; M2019/00661/S

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 Er beteckning; M2019/00661/S YTTRANDE 1(6) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Elisabet Weber 010-224 16 89 elisabet.weber@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Näringsdepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se gunilla.blomquist@regeringskansliet.se

Läs mer

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Renare Marks vårmöte 2019, Minna Severin 2019-03-21 Figur: Magdalena Thorsbrink när miljögifter väl hamnat i sedimenten utgör de inte

Läs mer

Hav möter Land bidrar till att ändra på detta. 2011-09-26 2

Hav möter Land bidrar till att ändra på detta. 2011-09-26 2 Tänk dig en värld där kartan tar slut vid gränsen Där kunskapen ligger gömd i skilda lådor En värld där klimatet snart kanske höjer vattennivån och rubbar ekosystemen Välkommen till Kattegatt Skagerrak

Läs mer

Vad är en översiktsplan och hur går det till?

Vad är en översiktsplan och hur går det till? 228 Vad är en översiktsplan och hur går det till? 9. VAD ÄR EN ÖP? 229 VAD ÄR EN ÖVERSIKTSPLAN? Den kommunövergripande översiktsplanen är ett viktigt strategiskt dokument. Planen medverkar till en gemensam

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv

Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv Projektbeskrivning: Strukturer för tillväxtarbete med ett rumsligt perspektiv 1. Sammanfattande projektidé Syftet med projektet är att undersöka hur samspelet mellan det regionala tillväxtarbetet och det

Läs mer

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige.

Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Kulturmiljö och vattenförvaltning, två projekt i södra Sverige. Elva länsstyrelser i två vattendistrikt i samverkan 2010-2016 Östergötland, Jönköping, Kalmar, Gotland, Blekinge, Skåne, Kronoberg, Halland,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011-01-01 2011-12-31

Verksamhetsberättelse 2011-01-01 2011-12-31 Verksamhetsberättelse 2011-01-01 2011-12-31 Innhåll sid. 1. Bakgrund och initiativ 3 2. Vision, syfte & mål 4 3. Medlemmar 4 4. Ledningsgrupp 5 5. Administration 5 6. Möten 6 7. Föredragningar 6 8. Verksamhet/projekt

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll

Detta är Kattegatts kustvattenråd. Innehåll Ver 1(5) Datum 2015-03-03 Detta är Kattegatts kustvattenråd Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Geografiskt område... 2 3. Kustvattenrådets syfte... 3 4. Organisation... 3 4.1 Deltagare i Kattegatts kustvattenråd...

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013

Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Dnr 11/0285 Verksamhetsberättelse för Byggsamverkan Kronoberg 2013 Byggsamverkan Kronoberg är ett samverkansuppdrag, inom byggförvaltningsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronobergs län och Regionförbundet

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD

5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD 5 KOMMUNER EN GEMENSAM STRUKTURBILD 2 samarbete ger kraft Strukturplan/överenskommelse avseende användning av mark och vatten kopplat till Kustzonsplanering och landsbygdsutveckling i norra Bohuslän 3

Läs mer