E-Bike är ett koncept och en tjänst med el-cyklar utplacerade i större städer med stationer med bås utspridda i en ganska så bred täckning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-Bike är ett koncept och en tjänst med el-cyklar utplacerade i större städer med stationer med bås utspridda i en ganska så bred täckning."

Transkript

1 E-Bike är ett koncept och en tjänst med el-cyklar utplacerade i större städer med stationer med bås utspridda i en ganska så bred täckning. Vi kommer att sätta upp dessa bås lite överallt i de större städerna, vid tunnelbanor, sevärdheter och andra specifika platser runt om i staden. Det funkar så att du går till närmaste pressbyrå eller Seven-eleven och köper ett så kallat cykelkort. Där måste du också visa upp giltig ID-handling som visar att det är ju Du som köper det. Cykelkortet kommer då automatiskt att kopplas till Dig som användare. Det är alltså Du som står på kortet och Du som har ansvaret för att återlämning sker på rätt sätt. En sammanfattning av vad vi erbjuder är alltså uthyrning av el-cyklar i större städer samt städer med sevärdheter och vi riktar oss mestadels till turister samt studerande.

2 Designprocessen Vi är en grupp på 17 personer som går tredje året på Teknikprogrammet inriktning design. Den 23/9 åkte hela designgruppen till Chalmers tekniska högskola i Göteborg för att vara med om starten på Design Open Vi blev tilldelade en coach och under dagen fick vi ha tillgång till Chalmers lokaler för att arbeta på designuppgiften. Vi delades i tre grupper. Varje grupp ska genomgå en designprocess som vi sedan fortsatte med i skolan. Utgångspunkter I design gruppen är vi tio elever som läser fördjupnings design. Dessutom finns det sju elever till som går i designinriktning men läser mer fysik och matematik. De sju eleverna är vår förstärkning i fysik och konstruktion. Vår uppgift är att komma med idéer som sedan resten av klassen kommer att få rösta fram bästa bidraget av. För att få fram så många bra idéer som möjligt delade vi in klassen i tre grupper. Arbetet pågår under hela höstterminen till 18/12-09 i skolans teknik salar. Användarstudier Varje grupp valde sina idéer som man skulle jobba med i några veckor. Efter man har jobbat med sina idéer i några lektioner fick vi förbereda oss till den första presentationen. Vi fick kommentera varandras idéer och så fick vi bestämma hur vi skulle jobba vidare med idéerna. Vi letade information på Internet och biblioteket för att undvika plagiat eller kopiering av en idé som redan finns. Koncept och visualisering När vi har letat runt lite information så började vi skissa på våra idéer och så gjorde vi modeller till presentationerna som vi sedan visade upp för varandra. Sedan gjorde vi en funktionsanalys till vårt arbete. Där ingår en kravspecifikation som ska visa de kraven som man behöver till arbetet. Presentation ett gjorde vi den sjunde oktober. Tre grupper visade upp sina idéer. Den första gruppen bestod av Erik, Mattias och Oscar. Den uppgiften bestod av en tjänst. Den går ut på att påverka människorna att åka mer kollektiv som t.e. buss och tåg. De presenterade en idé om en hemsida som visar olika buss och tågtider i hela Sverige. Den andra förslaget gjordes av Erik, Felicia och Ted. Deras idé var att man skulle öka skatten på bensin och diesel bilar genom beskattning så att man väljer alternativa lösningar som t.e. att samåka med andra eller välja ett miljövänligare sätt att resa. De tredje förslaget gjordes av Joakim, Rasmus och Rebecca. Deras idé handlar om uthyrning av el-cyklar till turister och alla oss andra. När vi har kommenterat våra idéer bestämde vi oss för att jobba vidare med två förslag. Samåkningstjänsten och den gruppen som jobbade med kollektiv trafik gjordes till en gemensam grupp. Den andra var el cykel uthyrningstjänsten. Vi arbetade med de två idéer i några lektioner innan första mötet med vår design coach. Under den tiden fortsatte vi att lägga ner mer tid på användarstudierna och konceptförslagen med massvis av skisser för hand och 3D ritningar i SolidWorks. Vi gjorde intervjuer med folk om våra idéer.

3 Den andra presentationen hade vi med det första mötet med design coachen. Med honom bollade vi våra idéer fram och tillbaka. Vi presenterade våra arbeten för varandra och diskuterade om vilken som vi skulle jobba vidare med. I grupperna lade ner mer tid för funktionsanalys. Med hjälp med funktionsanalysen visar man behovet och de krav tjänsten kräver. Detta utgår man sedan efter. Vi har en funktionsanalys om el cyklarna och så har vi en funktionsanalys till cykel båsen där vi förvarar cyklarna. Utvärdering och koncept val Efter lite diskussioner runt våra förslag beslöt vi oss för att satsa på el cykel tjänsten Vi valde idén om el cykel tjänsten och allt runt omkring den för vi tror att den idén kan vi utveckla ännu mer. Som till eempel talade vi om att konstruera ett förvaringsbås kombinerat med laddnings station. Laddnings station/båset drivs av solenergi. Skåpet låses upp med ett vanligt kort man köper i kiosken, likt ett refill kort för telefoner. Det unika med vår idé är att vi har kommit på att kombinera ett sätt att förvara el cyklar på samtidigt som man laddar batteriet, så miljövänligt som möjligt. Att cykla är mycket miljövänligt och ett bra sätt att ta sig fram i trafiken. Arbetet fortsatte i november. Till vår hjälp får vi då resten av design eleverna. De hjälper till med matematiska uträkningar och att välja rätt material till produkten. Den 19/11 hade vi det andra mötet med vår design coach. Vi diskuterade hur långt vi har kommit med våra förslag till tävlingen. Sedan röstade vi på ett förslag som vi sedan skulle jobba vidare med till design tävlingen och det blev el cykel tjänsten för att de förslaget som vi tror att man kan ständigt förbättra hela tiden. Nu är vi har bestämt förslaget om el cykel tjänsten bestämde vi oss i klassen att några fortsätter med funktionsanalysen och andra skissar ritningar på datorn som vi sedan skickade till ett företag som tillverkar modeller i plast. När vi blev klara med ritningar av cykelbåset, skickade vi in SolidWorks ritningar till ett företag som de sedan tillverkade en modell av cykel båset till oss. De sista veckorna har vi förbättrat funktionsanalysen och kravspecifikationen och framsidan till arbetet och betalsystem till uthyrningen. När vi var klara med allt arbete gjorde vi den sista avstämning och där efter satte vi ihop arbetet. Det har varit kämpigt och tufft med att arbeta med design uppgiften men vi har lärt oss en del som vi kan ha till nytta i framtiden. Tidplan v.39 v.40 v.41 v.42 v.43 v.44 v.45 v.46 v.47 v.48 v.49 v.50 v.51 uppdrag Analys utgångspunkter brainstorming i 3 grupper

4 val av 1 idé/grupp skisser 1:a presentationen val av 2 ideér 1:a möte med coachen 2:a presentationen val av 1 idé SolidWorks funktionsanalys kravspecifikation marknadsundersökning 2:a möte med coachen inskickning av SW ritning för modell bygge logga 3:e möte med coachen modellbygge foto Beskrivning av tjänst E-Bike är ett koncept och en tjänst med el-cyklar utplacerade i större städer med stationer med bås utspridda i en ganska så bred täckning. Vi kommer att sätta upp dessa bås lite överallt i de större städerna, vid tunnelbanor, sevärdheter och andra specifika platser runt om i staden. Det funkar så att du går till närmaste pressbyrå eller Seven-eleven och köper ett så kallat cykelkort. Där måste du också visa upp giltig ID-handling som visar att det är ju Du som köper det. Cykelkortet kommer då automatiskt att kopplas till Dig som användare. Det är alltså Du som står på kortet och Du som har ansvaret för att återlämning sker på rätt sätt. En sammanfattning av vad vi erbjuder är alltså uthyrning av el-cyklar i större städer samt städer med sevärdheter och vi riktar oss mestadels till turister samt studerande. Användare Vår tjänst är riktad för turister som kommer till de större städerna samt studerande. E. Du som student pluggar på Handels i Stockholm, du bor så nära skolan och du har ingen cykel för det var en onödig kostnad som inte skulle användas så flitigt. Din kompis och du ska plugga hemma hos honom och han bor på andra sidan stan. Det är många uppförsbackar och inga bekväma vägar dit. Där kommer vi in och erbjuder denna student att hyra en el-cykel för en liten penning som han kan cykla utan att behöva anstränga sig till sin kompis.

5 Turister kommer till t.e. Göteborg för att gå på Liseberg, shoppa och njuta. De kommer ifrån en liten by i Tyskland och vet inte hur spårvagnen fungerar och vet inte heller vilja linjer som går vart. Varför inte hyra 4 stycken el-cyklar till ett förmånligt pris samt en karta och cykla runt och utforska Göteborg utan att behöva passa tider. Vår tjänst sträcker sig till myndiga användare, alltså över 18 år. Vill man som familj hyra cyklar kommer det att finnas möjligheter till det också. Det kan ju ofta vara så att familjer kommer till större städer och vill hyra för en helg för att åka och se olika sevärdheter. Det kommer alltså att finnas möjlighet till att köpa cykelkort som sträcker sig i tre dagar. Funktion på bås Vi har tänkt ha ett bås för att skydda cyklar mot väder och sabotage med också göra det säkert mot stölder och liknande. I båset finns åtta olika grindar med en cykel i varje, denna grind öppnas när du väljer cykel med hjälp av automaten du stoppar in ditt cykelkort i. På samma sätt gäller det när du lämnar tillbaka cykeln. Du stoppar i ditt kort i automaten och väljer Återlämna, då öppnas en grind och ditt kort får du tillbaka när du låst in cykeln på ett ordentligt sätt som finns beskrivet i instruktionerna. Själva laddningen kommer att ske i framhjulet som sker när du kör in den i laddnings-boen. Laddningen kommer att ske både via solceller på båsets tak, det kommer också att finnas en annan säker laddningskälla då det inte alltid går att ladda via solen. Betalsystem Du betalar för en viss tid. Du kan inhandla ett kort hos lokala affärer och kiosker. T.e. 1timme = 30kr osv. Kortet du inhandlar i affärer och kiosker kan du ladda digitalt genom våran hemsida och genom att ge kontanter på de ställen som säljer korten. När du köper kortet måste du visa giltig legitimation och vara över 18 år. Kortet är då kopplat till dig så om någon cykel försvinner eller du tar sönder den måste du ersätta den. Du kan ju låna ut kortet till dina barn, vänner, släktingar men du har ansvaret för kortet. Du kan spärra kortet när du vill genom att skicka ett till oss. Lämnas inte cykeln in i tid får du betala dubbla avgiften den tiden som du kör övertid, denna summa faktureras hem till ägaren av kortet. Det kommer att finnas information på broschyren vart du kan ladda kortet med mer pengar.

6 Det kommer att finnas en kortautomat på varje station där du sätter i ditt kort och väljer cykel. När du ska återlämna cykeln sätter du in kortet och när låsningen skett på ett riktigt vis får du tillbaka ditt kort. Säkerhet. Tjänsten e-bike kommer att vara öppet från mars till november, kl till Efter kommer alla bås att låsas med hjälp av någon säkerhetsvakt som också kollar till alla cyklar så det finns luft i alla däck och att allt ser snyggt ut och inga sabotage. Konkurrens. Det finns en så kallad Alvedon cykel i Stockholm, som är sponsrad av Alvedon och fungerar ungefär som vårt koncept. Det är dock ingen el-cykel så vi är lite vassare på den fronten. De har heller inga så kallade bås. De har som ett vanligt cykelställ, och det ökar risken för sabotage. Alvedon cykel har en egen hemsida där man kan köpa cykelkort och tillhörande hjälm. Det är självklart också ett senare projekt man kan göra när vårt koncept påbörjas. Deras cyklar kan man bara hyra i tre timmar sedan måste man låna om dem. Vi tänkte att man kunde hyra lite längre. Alvedon cykeln kan man bara hyra från 1 april 31 oktober. Det är också något vi tänkte utöka lite grand. De har dock 80 olika cykelställ. Så många kommer vi nog inte ha då vår cykel och koncept kräver mer pengar och arbete. Broschyr Något som är viktigt är ju också att vi måste ha anvisningar och villkor på engelska och kanske något mer språk då det också är turister som skall kunna hyra cyklarna. Det är därför ganska viktigt att personalen på pressbyrån skall kunna prata tillräckligt bra engelska för att förklara lite om cykelkorten du köper där och kanske samtidigt dela ut broschyrer om villkor och anvisningar med mycket bilder. I cykelbåsen kommer det också att finnas stora ramar, med planscher med användarvillkor och anvisningar, både på svenska och engelska.

7 1. Allt börjar med att du går till närmaste Pressbyrån och köper ett kort, du kan välja mellan dags, vecko eller månads kort. Då måste du lämna fram id-kort och skriva under att du godkänner regler. 2. Då får du ett kort där det står E-bike. 3. Gå till ett cykelställ där det står cyklar och håller ditt kort över den gula "boen" du kommer se när du står där. 4. Det kommer fram ett nummer som säger vilken cykel du kan plocka upp 5. Nu kan du låna cykeln i X antal timmar, men du kan lämna tillbaka cykeln i ett ställ och dra upp ditt kort igen och få en ny, då är det X antal nya timmar. 6. Om du inte lämnar in din cykel inom godkänd tid så får du en prick på ditt kort, om du har tre prickar fungerar inte ditt kort utan du måste köpa ett nytt. Om du inte lämnar in din cykel så får du böter hemskickad till den adress du är skriven på. 1. Walk to the closest pressbyrån you re able to buy a card there (it s the black dot on the map). You need to carry your ID and sign the agreement to be allowed to get the card. 2. Now you ll get the card which says E-bike 3. Go to a cycle stand and put the E-card into the green-bo and pick a number, you can see which bikes are free and rented due to their colours, rented bikes and the ones with low energy level got a red light above it s position. The ones you re able to hire got a green light above them. 4. Now you re able to loan the bike for X hours, notice that you re able to return the E-bike at every station you d like too. 5. If you don t return your cycle within the chosen time you ll get a dot in your record and if you ll get 3 dots your card won t work and you ll need to buy a new one. If you don t return the bike itself you ll get a ticket sent to your home address. Miljöaspekter. Produkten kommer att tillverkas precis så som vanliga el-cyklar tillverkas nu för tiden. I och med att själva el-cykeln är en miljövänlig produkt så är miljön något vi sätter som en väldigt viktigt del då det är vad projektet går ut på. Produkten i sig kommer att leva kvar ganska så länge, men dock kommer kanske batteriet som driver cykeln förbrukas efter något år, då är det viktigt med instruktioner på hur man skall slänga detta batteri då man inte kan slänga det direkt i de vanliga soporna. Vi har ju alltså försökt att arbeta fram denna produkt/tjänst genom att tänka miljövänligt. Reklam Hur vi skall nå ut till folk är en stor fråga då det är viktigt att produkten syns och blir omtalad. Våra idéer till detta är affischer, flygblad även då en egen hemsida som gör reklam och där man också kan köpa cykelkort. Vi har också pratat om att göra reklam på välbesökta hemsidor, så som hitta.se, blocket.se osv.

8 Att hyra vår el-cykel För att kunna hyra vår el-cykel måste du vara 18 år dock finns familjekort som alternativ. Cykelkorten kommer du att kunna köpa på pressbyrån och Seven-eleven, där du också får ett informationsblad om hur du använder el-cykeln och användarvillkor. På själva stationen finns också eakta anvisningar om hur du skall hyra, låsa och lämna tillbaka cykeln. För att hyra cykeln måste du ha ett personligt cykelkort som du lämnar till den automatiska maskinen, den registrerar att just har hyrt cykel och numret på cykel. Om det skulle hända några skador på cykel eller att den utsätts för sabotage måste du anmäla detta till oss så snart som möjligt för att du inte skall ryka på att betala något du inte gjort. Anmäls det inte kan det i värsta fall leda till polisanmälan. Du kan lämna tillbaka cykeln på vilken station som helst i staden men är det fullt där du tänkt ställa den får du helt enkelt cykla vidare. Något som också är viktigt är att det är förbjudet att skjutsa andra på cykeln, det kommer stå skyltat i de olika båsen. Kostnader Kostnaden för att hyra kommer att ligga på ca 100 kr för en månad. Sen om man vill hyra hjälm kostar det lite etra men då köper du en hjälm som du kan använda alla gånger du cyklar. Kostnaden för att tillverka dessa cyklar och bås kommer nog kanske att gå på en rätt så stor summa pengar. Men vi hoppas på massor av sponsring och dessutom att kanske staten går in och betalar en del i och med att det är ett nytt sätt att färdas på som dessutom är miljövänligt. Detta koncept är ju inget vi vill tjäna pengar på, det är ett sätt att göra världen mer miljövänlig och det blir ett mer trivsamt samhälle att leva i. Laddning. Laddning kommer att ske i båset för varje cykel. Man kör in cykelns framhjul i laddnings- boen där det är två spjäll som klickar i hjulets laddningspunkter som sitter i fram navet av hjulet. Dessa två spjäll låses då laddning sker och gör då att den blir stöldskyddad. Samtidigt som laddning sker läses registreringnummret i framhjulet ram av och data sänds till databasen där den registreras som lämnad. Elen får man antingen från solceller från taket eller från lokala elnätet.

9 Funktionsanalys ÖPPETTIDER Öppet på dagen Öppet på natten Öppet året runt Öppet Öppet Öppet Krav Behov Önskemål Onödigt TILLGÄNGLIGHET: Finnas på stan Finnas på landet Finnas i de tre största städerna

10 Mer än 100 stationer Mindre än 100 stationer Info om cykeltillgänglighet Mer än 20 cyklar per bås Mer än 15 cyklar per bås Mer än 10 cyklar per bås Hyr ma 4 h Hyr ma 5 h Hyr ma 6 h Månadshyra 2-dagars-hyra 3-dagars-hyra 4-dagars-hyra BETALNING: Kortläsare Kontant betalning på stationerna Betalkort Årskort Månadskort Fylla på kortet via internet Betala per h Betala per km SÄKERHET: Parkeringsvakt? Vakt Upplyst Övervakningskamera Grind Låsa fast cyklarna Chip på cyklarna Åldersgräns Registreringsnummer Försäkring Böter REKLAM: Reklam om E-bike i tv Reklam om E-bike på kollektivtrafiken Reklam om E-bike i radio Reklam om E-bike på stan Info om E-bike hos turistinforamtion Reklam om kollektivtrafik på E-bike stationerna STATIONER: Snyggt utseende Digital karta Info i mobilen Instruktioner om användning på stationerna

11 Bemannad Servicetekniker Hjälmuthyrning Kaffeautomat HEMSIDA: vilkor reklam info om ledia cyklar Kartor Bilder på cyklarna Förbokning LADDNING Miljövänlig laddning Solceller Vindkraftverk Ström från elnät Solceller på cyklarna Marknadsundersökning - frågeformulär Ringa in det svarsalternativ du väljer. El-cykel Fråga 1. Är du.. Kille tjej Fråga 1. Hur gammal är du? över 30 Fråga 3. Har du egen familj? Ja Nej Fråga 4 och 5 behöver du bara svara på om du svarat Ja på fråga 3. om inte hoppar de och fortsätter på fråga 6. Fråga 4. Skulle du vara intresserad av att hyra familjekort? Ja Nej Fråga 5.

12 Hur skulle du helst vilja hyra och hur mycket skulle du kunna tänka dig betala för ett familjekort? Per timme Per dag Per vecka Per månad Jag skulle kunna tänka mig betala: Fråga6. Skulle du vara intresserad av att hyra en el-cykel? Ja Nej Fråga 7. Hur skulle du helst vilja hyra el-cykeln? Per timme per dag per vecka per månad Jag skulle kunna tänka mig betala: Fråga 8. Jag.. Studerar arbetar är arbetssökande Fråga 9. jag bor i en... Liten stad Stor stad Fråga 10. Skulle du som turist i en stor stad vara intresserad av att hyra en el-cykel hellre en att ta spårvagnen bussen eller mettro till den destination du ska till? Ja Fråga 1. Nej 11 st var tjejer 9 st var killar Fråga 2. 5 st var mellan st var mellan st var över 30 Fråga st har familj 10 st har inte familj Fråga 4. 6 st vara intresserade av att hyra familjekort 4 st var inte intresserade av att hyra familjekort Fråga 5. 2 st skulle vilja hyra per timme medelvärde 110 kr/timme

13 4 st skulle vilja hyra per dag medelvärde 233 kr/dag Fråga st var intresserade av att hyra el-cykel, 5 st var inte intresserade av att hyra el-cykel Fråga 7. 2 st skulle vilja hyra per timme medelvärde 28 kr/timme 6 st skulle vilja hyra per dag medelvärde 70 kr/dag 3 st skulle vilja hyra per vecka medelvärde 150 kr/vecka 4 st skulle vilja hyra per månad medelvärde 319kr/månad Fråga 8. 5 st studerar, 9 st arbetar, 6 st är arbetssökande Fråga 9. 9 st bor i en liten stad 11 st bor i en stor stad Fråga st vara intresserade av att hyra en el-cykel om de var turister i en stor stad 7 st var inte intresserade av att hyra en el-cykel om det var turister i en stor stad

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson

Motionera med mera. Sammanfattning. Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Klass: Te2c, Polhemskolan i Lund Av: Viktor Joelsson Kristoffer Korén Harry Larsson Motionera med mera Sammanfattning Vi har valt att skapa en tjänst. Tjänstens syften är att minimera energiförbrukningen

Läs mer

CYKELKORT UPPSALA STAD

CYKELKORT UPPSALA STAD CYKELKORT UPPSALA STAD Hej Vi är en klass med 21 elever som pluggar designprogrammet på GUC (Grafisk Utbildnings Center) i Uppsala. Inom programmet läser vi arkitektur, bild och form, grafisk kommunikation

Läs mer

Vilka är Be Green Umeå?

Vilka är Be Green Umeå? Vilka är Be Green Umeå? 1 oktober - 2010-31 mars -2015 Trafikverket, Umeåregionen, Region Västerbotten, Umeå Airport, Umeå Energi, UPAB, Umeva, Bostaden AB, UBC Bakgrund Umeå har dålig luft, många kör

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du är, eller var du är på väg det finns alltid en bil i

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

N Time. Trafik & Miljö

N Time. Trafik & Miljö N Time Trafik & Miljö On Time är en digital busstidstabell som ska göra det enklare för många att åka buss. On Time kan visa vart och när man ska byta buss för att minska väntetiden, Buss tiderna kommer

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

Härnösands Gymnasium, TETD08

Härnösands Gymnasium, TETD08 Utgångspunkt Vid festivaldagen fick alla deltagande klasser uppgiften: Utveckla produkt, tjänst eller koncept för våra rullande transporter, som påverkar människors vilja att resa och frakta miljövänligt..

Läs mer

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de

Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de Greenbook är tjänsten som vill inspirera och utmana skeptiska bil användare att åka kollektivt, de ska inte se det som ett måste utan något som de verkligen vill göra. Kollektiv åkning kommer nu att bli

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

kommer användaren tillgodo i form av nya energikrediter. Möjligheten att själv påverka kostnaderna för sin lokaltrafik är en central idé i konceptet!

kommer användaren tillgodo i form av nya energikrediter. Möjligheten att själv påverka kostnaderna för sin lokaltrafik är en central idé i konceptet! Använd din egengenererade energi för att betala lokaltrafiken Din energi återförs och driver lokaltrafiksystemet Konceptet i korthet: Ett lokaltrafikkort som registererar genererade energikrediter (EC),

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

AWARE! DESIGN OPEN 2016

AWARE! DESIGN OPEN 2016 DESIGN OPEN 2016 Användarstudier De första veckorna på projektarbetet arbetade vi med en undersökning för att se hur ofta människor cyklar och vad som skulle få dem att cykla mer. Vi gav ut undersökningen

Läs mer

Säg hej till nya Västtrafikkortet!

Säg hej till nya Västtrafikkortet! Säg hej till nya Västtrafikkortet! Det som är nytt och ovant kan samtidigt kännas lite läskigt. Därför har vi en hälsning till alla oroliga resenärer nya Västtrafikkortet är så smart att det går att sätta

Läs mer

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra

StayGreen är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra är vår idé, inte vilken idé som helst utan en idé som kommer att förändra Med ditt -kort gör du din energistatus synlig i samhället. Med hjälp av så kan du enkelt hålla reda på din energiförbrukning. Du

Läs mer

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm.

Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Luftförvärmare reportage. Namn: Joakim Sand Klass: TE15 Gruppmedlemmar: Joakim Sand, Oskar Elving, Henry Toro, Rasmus Fredriksson och Odin Malm. Inledning. Vi har byggt en luftförvärmare, det är en slags

Läs mer

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN

LATHUND IKEA BUSINESS ARBETSPLATS. A better life at work FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN LATHUND FÖRETAG SÅ HÄR HANDLAR DU TILL DIN ARBETSPLATS IKEA BUSINESS A better life at work Välkommen! För att det ska vara enkelt för dig att handla hos oss på IKEA har vi gjort en manual, en Lathund,

Läs mer

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering

TropicBox INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 1. Sammanfattning. 2. Innehållsförteckning. 3. Utgångspunkter. 4. Användarstudie. 5. Koncept och visualisering är en applikation som gör det möjligt för dig att enkelt reglera värmen i huset. Därefter ska man kunna följa statistiken över sin elförbrukning och dess kostnader. Möjligheten att ställa värmen inom en

Läs mer

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck.

Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Med Reality Energy Log REL kan du hålla koll på dina elkostnader med hjälp av ett knapptryck. Ett smart sätt att hålla koll på din el konsumtion och kostnad allt visas i realtid. Samtidigt som du bidrar

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Miljöbladet. en informationskampanj

Miljöbladet. en informationskampanj Miljöbladet en informationskampanj Miljöbladet ska vara en informationskampanj med målet att informera de flesta människor om trafikens inverkan på miljön och att påverka dem att resa och färdas miljövänligare.

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval...

Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... Innehållsförteckning Designprocessen... 3 Utgångspunkter... 3 Användarstudier... 3 Koncept & Visualisering... 3 Utvärdering och konceptval... 4 Justering och genomförande... 4 Produktbeskrivning... 4 En

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Enkät resvanor studenter på

Läs mer

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni.

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. Lycka till och ha så kul på din upptäcktsresa - ta gärna hjälp av ugglan Elvis på vägen! Namn station 1 Fotosyntesen

Läs mer

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09

Solowheel. Namn: Jesper Edqvist. Klass: TE14A. Datum: 2015-03-09 Solowheel Namn: Jesper Edqvist Klass: TE14A Datum: 2015-03-09 Abstract We got an assignment that we should do an essay about something we wanted to dig deeper into. In my case I dug deeper into what a

Läs mer

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg?

#påväg. 500 kr. Vart är du på väg? #påväg LsekAort! V TÄ 10 Re assa à 500 kr esk med r Vart är du på väg? #påväg VART ÄR DU PÅ VÄG? Till jobbet. Till skolan. På väg hem eller mot något nytt? Oavsett vart färden går så väljer många buss

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. HP Probook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem.

ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Page1 ECO 2 llector är en tjänst som bygger på ett poängsystem. Genom poängsystemet så vill vi motivera fler personer till att välja mer miljövänliga alternativ som att åka kollektivt istället för att

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

Punka. Design Open Problembeskrivning

Punka. Design Open Problembeskrivning Design Open 2016 Frida Brännlund, Lisa Liljeström, Dag Schéele, Sandra Westerberg Punka En tjänst som integrerar, engagerar ungdomar och lagar punkteringar. Problembeskrivning När cyklar får punktering

Läs mer

Att bygga enkla webbsidor

Att bygga enkla webbsidor Nivå 1 Att bygga enkla webbsidor All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/18cplpy to find out what

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Guiden för cyklister. För dig som vill börja cykelpendla!

Guiden för cyklister. För dig som vill börja cykelpendla! Guiden för cyklister För dig som vill börja cykelpendla! Inledning Den här guiden har vi gjort för att hjälpa er som vill bli cykelpendlare, för vårt mål är att öka cyklingen i kommunen. Det är bra att

Läs mer

Vi jobbar med framsidan ;D

Vi jobbar med framsidan ;D Vi jobbar med framsidan ;D Utgångspunkt Energiförbrukningen är ett problem i hela världen och nu gör man allt för att förminska den. Vår uppgift i Design Open 2010 är att fundera på om det finns ett sätt

Läs mer

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3 Designprocessen Sammanfattning Med pusselfordonet har du tillgång till fyra olika fordon i form utav ett. Detta är perfekt för familjer som behöver flera separataa fordon. Pusselfordonet kan delas i upptill

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars

TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars TESTRESENÄR Uppföljningsmöte torsdag 25 mars Uppföljningsmöte 18.30 Mötet börjar med smörgåstårta 18.45 Framtidsvägen presenterar delar av resultat och synpunkter från enkäter 19.00 Skelleftebuss besvarar

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner.

orsakas av avgaser, informationen har vävts in i berättelser om sälen Pinni och hans vänner. Pinni ETT PEDAGOGISKT ARBETSMATERIAL FÖR ATT VÄRNA OM VÅR MILJÖ. Syftet är att påverka viljan till att aktivt vara med och minska på koldioxidutsläpp. Materialet vänder sig till barn mellan 6-10 år. Miljömaterialet

Läs mer

U-bike användningsvillkor, gäller från

U-bike användningsvillkor, gäller från U-bike användningsvillkor, gäller från 2017-09-01 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Rättigheter vi ger dig... 2 3 Ändringar av Avtalet... 2 4 Användning av U-bike... 3 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. I am lost. Du vet inte var du är

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. I am lost. Du vet inte var du är - Platser I am lost. Du vet inte var du är Can you show me where it is on the map? Be om att bli visad en viss plats på en karta Where can I find? Fråga om en viss... a bathroom?... a bank/an exchange

Läs mer

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com

InfoBox. Jessica Helenius Umeå Universitet Dept of Informatik Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com InfoBox Jessica Helenius Höst - 2011 helenius.jessica@gmail.com Marie Stenmark Höst 2011 marie.stenmark@hotmail.com ABSTRAKT I detta grupparbete har gruppen valt att utveckla en informationsenhet, som

Läs mer

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta

Klimatsmart Mat. Juryns egna anteckningar. Tullâ ngsskolan. Not08Inde B. rebro. Fatta en platta! VälKommen till KöKet, husets hjärta Klimatsmart mat Fatta en platta! Not08Inde B Tullâ ngsskolan rebro T änk dig: Ett rum i hemmet som är livsviktigt för ditt energiintag, dock slukar rummet mer energi än nödvändigt. Ett rum där du umgås

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research.

Processen. Användarstudier Samtal, intervjuer och research. Vår kyl och frys består av åtta sektioner som man lätt kan sätta på och stänga av samt reglera temperaturen via en display, på så sätt sänks energiförbrukningen. Vi ser vår produkt som en kombinerad kyl

Läs mer

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande:

Designprocessen. Vi gjorde upp en tidsplan över hur projektet skulle se ut och resultatet blev följande: 1 SVID Design Open Designprocessen 1. Utgångspunkter Vi som deltar i denna tävlingen är vi som går teknikprogrammet med inriktning design här på Njudungsgymnasiet. Vår grupp består utav 17 st elever*,

Läs mer

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER

ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER ANVÄNDARSTUDIE AV UTTAGSAUTOMATER TOMA DARIA Sara Sveninge, Daria Toma, Lisa -Stina Eriksson och Kajsa Westman Grupp 3, Industridesign ID01, Kognitionsergonomi Uttagsautomaten vid Knut den Stores torg

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen.

Read Texterna består av enkla dialoger mellan två personer A och B. Pedagogen bör presentera texten så att uttalet finns med under bearbetningen. ! Materialet vill ge en gemensam bas av användbara fraser för dialoger i klassrummet. skapa dialoger mellan elever på engelska. skapa tydliga roller för två personer, och. presentera meningsfulla fraser

Läs mer

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt

Resa Att ta sig runt. Att ta sig runt - Platser. Du vet inte var du är. Be om att bli visad en viss plats på en karta. Fråga om en viss servicepunkt - Platser I am lost. Du vet inte var du är Can you show me where it is on the map? Be om att bli visad en viss plats på en karta Where can I find? Fråga om en viss I am lost. Can you show me where it is

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör.

2. Låsa upp mobilen? Om din mobil är operatörslåst så rekommenderar vi att du tar kontakt med din operatör. 1. Hur tar du reda på om din mobil är opertörslåst eller ej? Din mobil får inte vara operatörslåst. För att kunna ringa med LandNCalls SIM kort måste du säkerställa att du inte har en operatörslåst telefon.

Läs mer

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4

Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Så här kommer du igång med din elevdator Årskurs 4 Din utrustning: Dator, laddare, ryggsäck och enkla hörlurar som du får om några dagar Stöldskydd, nummer och namn Datorn är stöldmärkt och har ett nummer.

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Nokia Kartor Användarhandbok

Nokia Kartor Användarhandbok Nokia Kartor Användarhandbok Utgåva 1 2 Innehåll Innehåll Om Nokia Kartor 3 Se din plats och bläddra på kartan 3 Hitta en plats 4 Upptäcka platser i närheten 4 Lägga till ett foto till en plats 5 Spara

Läs mer

Cyklarna behöver självklart låsas in på natten och batterierna tar ni med er när ni lämnar den över natten eller under hel arbetsdag.

Cyklarna behöver självklart låsas in på natten och batterierna tar ni med er när ni lämnar den över natten eller under hel arbetsdag. Projekt Monark - Hammarbysjöstad 2.0 Grattis!! Er förening är en av 11 BRF i Hammarby Sjöstad som har fått möjlighet att delta i ett miljöprojekt där ni har chans att gratis få låna en elcykel i 3 veckor.

Läs mer

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018

U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018 U-bike Användningsvillkor Gäller från och med 14/6 2018 Innehåll 1 Inledning...1 2 Rättigheter vi ger dig...2 3 Ändringar av Avtalet...2 4 Användning av U-bike...2 4.1 Våra Tjänster & Prenumerationer...2

Läs mer

Handledning: Future City på Teknikdagarna

Handledning: Future City på Teknikdagarna Handledning: Future City på Teknikdagarna Under den här lektionen på två timmar får eleverna prova på att planera och bygga en framtidsstad utifrån sina egna tankar och idéer. Eleverna sitter cirka 10

Läs mer

Elementkurerna Jord Vatten Luft Eld

Elementkurerna Jord Vatten Luft Eld Jord Vatten Luft Eld Du kommer vilja vänta på bussen! Människor är transportberoende varelser. Transporterna ska ske snabbare, billigare, bekvämare och numera till en lägre miljöpåverkan. För att påverka

Läs mer

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL SOMMAR 2014 1 500 kr rabatt på elcykel Kör på el i sommar Sommaräventyr för hela familjen Fina rabatter till semestern Koppla upp och koppla

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer

Lifebike är en cykel med elmotor.

Lifebike är en cykel med elmotor. Lifebike är en cykel med elmotor. Lifebike City 3 växlar Lifebike City har en mycket stabil och vridstyv ram i vit pärlemor eller svartlackerad. Alla Lifebikes modeller ger en upprätt och bekväm sittställning.

Läs mer

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Chromebook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Rapport elbilar Framtidens fordon

Rapport elbilar Framtidens fordon Teknikprogrammet Klass TE14. Rapport elbilar Framtidens fordon Namn: Joel Evertsson Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about electric car. We have worked with future vehicles and with this report

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES

ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES 2014-11-06 VÄXJÖ KOMMUN ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES Enkätresultat 2:2 Växjö kommun Enkät skickad till låntagare ca 2 månader efter återlämnande av elcykel. Sammanställd 2014-11-06 av Mats

Läs mer

ENERGI. Uppdrag. Samla kunskap och lös ett energiproblem

ENERGI. Uppdrag. Samla kunskap och lös ett energiproblem Uppdrag ENERGI Samla kunskap och lös ett energiproblem I denna övning ställs eleverna inför ett antal energirelaterade problem. Syftet är att öka kunskapen inom energiområdet och skapa en större förståelse

Läs mer

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012

Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Projekt uppgift åk: 9 vt 2012 Inledning: Grupparbeter eller enskilt. Syftet med projektet Undervisningen i ämnet teknik syftar till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet

Läs mer

Guide. SITHS reservkort 2012-05-06 1 (12)

Guide. SITHS reservkort 2012-05-06 1 (12) Guide SITHS reservkort 1 (12) Innehållsförteckning 1 Innan du startar SITHS Admin... 3 2 Logga in till SITHS Admin... 3 2.1 Om SITHS-admin inte startar... 3 3 Välj certifikat för att legitimera dig...

Läs mer

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se

2011-11-02. E-legitimationer. Jonas Wiman. LKDATA Linköpings Kommun. jonas.wiman@linkoping.se E-legitimationer Jonas Wiman LKDATA Linköpings Kommun jonas.wiman@linkoping.se 1 Många funktioner i samhället bygger på möjligheten att identifiera personer För att: Ingå avtal Köpa saker, beställningar

Läs mer

Anta utmaningen och bli ELvis!

Anta utmaningen och bli ELvis! Bli Anta utmaningen och bli ELvis! Tänk dig att du får en elranson i ditt hem som tvingar dig att ändra dina elvanor. Om du använder för mycket el så blir det kostsamt men lyckas du hålla dig till din

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

Koppla kortläsaren till datorn. En automatisk installation av kortläsaren sker och det kommer ett meddelande om att ny maskinvara har hittats.

Koppla kortläsaren till datorn. En automatisk installation av kortläsaren sker och det kommer ett meddelande om att ny maskinvara har hittats. För att kunna logga in i 3C-systemet med Smart card behövs följande: Kortläsare Smart card Autentiseringskod (dvs. PIN-kod) till Smart card 1 Anpassning av användarkonto i 3C För att kunna logga in till

Läs mer

En hållbarhetsredovisning

En hållbarhetsredovisning En redovisning för kommande generationer En hållbarhetsredovisning Hållbarhetsredovisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vårt löfte 3 Introduktion Gavlia 4-5 Förmånscyklar 6-7 Fordon 8-9 Solcellsparkering 10-11

Läs mer

! " ## GPS & Geocaching, med Garmin ETrex Legend. Geocaching från några timmar till ngn dag

!  ## GPS & Geocaching, med Garmin ETrex Legend. Geocaching från några timmar till ngn dag ! " ## GPS & Geocaching, med Garmin ETrex Legend ÅK 4-9 (gymnasiet -> ) Genomgång av GPS (4h) Geocaching från några timmar till ngn dag . /* Denna övning syftar till att lära sig mer vad en GPS klarar

Läs mer

Kapitel 7 Betala räkningar

Kapitel 7 Betala räkningar ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 7 Betala räkningar Film 1: Inledning En man pratar med sin fru De sitter hemma i vardagsrummet Mannen ska betala räkningar Han tycker att det tar tid Frun

Läs mer

Ungdomars inställning till IT

Ungdomars inställning till IT Ungdomars inställning till IT - kunskap, kännedom, karriär Attitydundersökning kring utbildning och karriär inom IT-området. Underlag framtaget av KW Partners på uppdrag av IT&Telekomföretagen. Oktober

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser.

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att om man har max 3 km till jobbet ska man gå eller cykla för att bilar släpper ut mycket avgaser. Vi

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB

Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB www.smab.se Fiskenytt Januari 2015 Nyhetsbrev från SMAB Sälj & Marknadsutveckling AB Innehåll: Tankar från bryggan Affärsskolorna helt rätt i tidens kundförväntningar Reflektioner från Automotive World

Läs mer

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker

Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker Avstämning med Referensgrupp Sprint 11 lnu.se + Mina saker 24 november 2009 Bakgrund Ålder: 20, 25 Kön: Kvinna, Kvinna Sysselsättning/utbildning: Marknadsföringsprogrammet, Engelska fristående kurs. Internetvana

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010

Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet. Enkätundersökning december 2010 Resvanor hos studenter på Pedagogen vid Göteborgs universitet Enkätundersökning december 2010 Utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet Trafikkontoret Göteborgs Stad 1 Resvanor hos studenter på Pedagogen

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer