Sammanfattning. 1. Systematiskt miljöarbete. Detaljerad miljöredovisning 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning. 1. Systematiskt miljöarbete. Detaljerad miljöredovisning 2011"

Transkript

1 WWigge (6) Sammanfattning 2011 sammanfördes förvaltningarna för kultur och skola till en gemensam Kultur- och bildningsförvaltning. Dessutom övergick Älvdalens Naturbruksgymnasium i bolagsform from halvårsskiftet, vilket gör påtaglig skillnad i miljöpåverkan inom den nya förvaltningen. Det systematiska miljöarbete som bedrivits, främst inom skolområdet, har behövt integreras med de kulturverksamheter som inte kommit lika långt. Under året har en miljöinventering genomförts på alla kulturenheter och på hälften enheterna i förvaltningen har miljörevision ägt rum. Miljöplan och revisionsplan för 2012 har tagits fram och miljöombud har utsetts för alla enheter. Alla enheter är miljömedvetna, hushållar med sina resurser och bedriver ett systematiskt förbättringsarbete kring miljöfrågorna. Miljö finns med på dagordningen i verksamheterna och personalen utbildas kontinuerligt. Malin Lagergren Förvaltningschef 1. Systematiskt miljöarbete Under 2011 har integreringen miljöarbetet inom den nybildade Kultur- och bildningsförvaltningen påbörjats. Eftersom verksamheterna är mycket skiftande art och omfattning, allt från musei- och biblioteksverksamhet till folkhögskolor med vaktmästeri och egna kök, kräver detta arbete genomgripande förändringar i tidigare miljöledningsdokument. Inom alla enheter i förvaltningen är medvetenheten om miljöfrågorna hög och mycket görs i det dagliga arbetet för att minimera verksamheternas miljöpåverkan. Förutorn sammanslagningen kulturenheterna och skolorna har ytterligare en förändring som påverkar miljöarbetet inom förvaltningen genomförts. Den första juli 2011 övergick Älvdalens Naturbruksgymnasium i ett bolag vars ambition är att skapa ett eget miljöledningssystem. Bolagiseringen har medfört en påtagligt förändrad miljöpåverkan inom förvaltningen vilket framgår miljödata för 2011 jämfört med tidigare år. Den största miljöpåverkan från folkhögskolornas verksamhet är fortfarande positiv, i form ökade kunskaper hos de studerande. Undervisning i.. miljöfrågorna ger ringar på vattnet även i de studerandes vardagsliv. Ovriga enheter i förvaltningen är relativt små och har var för sig ringa miljöpåverkan. Kulturenheterna har tidigare saknat ett uppdaterat miljöarbete. Under året har miljöinventering genomförts på alla kulturenheterna och ett underlag för miljöplan till 2012 har tagits fram. Under 2011 har förvaltningen och hälften

2 (6) enheterna (4 8) haft miljöplaner med mål och aktiviteter att utgå ifrån i sitt miljöarbete. För varje enhet i förvaltningen finns utsedda miljöombud. Miljöombuden träffar miljösamordnaren och förvaltningschefen minst två gånger per år i MOMS-gruppen som planerar och följer upp förvaltningsgemensamma miljöfrågor. Förvaltningens miljö plan med miljö mål och aktiviteter upprättas årligen i MOMS-gruppen och fastställs i Kultur- och bildningsnämnden. Under 2011 har MOMS-gruppen haft två möten där det även varit möjligt att delta per telefon. En ny revisionsplan har tagits fram MOMS-gruppen och revision har genomförts på hälften förvaltningens enheter i överensstämmelse med aktuell plan. På alla enheter finns miljö med som stående punkt på personalmöten. På en del skolorna finns dessutom speciella arbetsgrupper som kontinuerligt bevakar miljöfrågorna. Ledningens genomgång hålls på respektive enhet samt för förvaltningen i ledningsgruppen. 2. Praktiskt miljöarbete Resurshushållning Värme el vatten På alla enheter finns rutiner för att spara värme, el och vatten. Målet är att energi- och vattenanvändningen inte ska öka. Mätdata per enhet finns endast för skolorna där el- och vattenanvändning totalt har minskat under året medan värmeanvändningen ökat något. Problem med värmen finns på Mentalvårdsmuseet där värmesystemet är ålderstiget och kräver stödvärme med el-fläktar under vinterhalvåret för att lokalerna överhuvudtaget ska vara möjliga att vistas i. Även på Musikkonservatoriet har man behövt använda el-fläktar under flera månader i samband med upptorkning en större vattenskada vilket syns i statistiken. Avfall Efter diskussioner i MOMS-gruppen beslutades under hösten att fallsdata inte längre ska följas upp i hela förvaltningen. Orsakerna till detta är dels svårigheter för skolorna att få fram tillförlitliga mätdata för flera fraktioner från entreprenörerna, dels att alla kulturenheter delar fallshantering med andra verksamheter och alltså inte kan få fram separata fallsdata. Välkända och dokumenterade rutiner för källsortering fall finns på alla enheter i förvaltningen och va~e enhet väljer själv att följa upp sådana fallsfraktioner som de tycker är vikt att studera.

3 landstinget DALARNA r- och bildninl'l'clt'."fti'!:iiit'ni (6) Resor och transporter Vissa enheter i förvaltningen bedriver en utåtriktad verksamhet som kräver biltransporter. Inom alla enheter finns dock en medvetenhet om transporternas miljöpåverkan och en strävan att minimera denna. I samband med möten i chefsgrupperna och MOMS-gruppen finns möjligheten att närvara per telefon. Information kring möjligheterna att utnyttja landstingets busskort har gjort att dessa nyttjas i allt större utsträckning. Både kansliet och Musikkonservatoriet har minskat sina körsträckor jämfört med 2010 medan alla folkhögskolorna. och framförallt Mora folkhögskola. ökat körsträckan markant. Kemiska produkter De flesta enheter inom förvaltningen använder få eller inga kemiska produkter och redovisar inte inköpen t ex maskindiskmedel eller lim i KemRisk. Folkhögskolorna har inte heller någon omfattande förbrukning miljöstörande kemiska produkter men använder. på grund verksamhetens art. en mängd olika kemiska produkter i till exempel kök. vaktmästeri. städ och skapandeverksamhet. Arbetet med att implementera de nya rutinerna vid inköp. användning och fallshantering kemiska produkter fortgår med en positiv utveckling. Allt fler uppmärksammar miljöhänsyn i samband med inköp kemiska produkter och kemikaliehantering. Rutinerna för registrering i KemRisk är kända och registret blir alltmer komplett. Utbyte eventuellt hälso- och miljöfarliga kemiska produkter på skolorna är en pågående process. På folkhögskolorna bedrivs ett systematiskt arbete för att försöka öka andelen miljömärkta livsmedel utan att öka kostnaderna. Jämfört med 2010 har den totala andelen ekologiska livsmedel (% kostnaden i kr) som köpts in till förvaltningens kök ökat med tre %-enheter. Ökningen beror dels på att Älvdalens Naturbruksgymnasium inte längre finns med i sammanräkningen dels på en ökning andelen miljömärkt som serveras på Fornby folkhögskola. Miljökr vid inköp och upphandlingar samt miljöbedömning inför beslut Inom alla enheter finns miljökren med vid inköp och upphandlingar. På vissa enheter behövs tydliggörande rutinerna. Skriftlig miljöbedömning har genomförts före beslut om flytt kansliet från Landstingshuset samt inför inköp ny grovtvättmaskin till Fornby folkhögskola. Lagar och kr Rutiner finns för att följa upp förändringar i lagar och andra kr inom miljöområdet. Rutinerna för uppföljning lagefterlevnad har förbättrats med användningen central checklista.

4 (6) 3. Miljöutbildning I december genomfördes planenligt en miljöfortbildningsdag för personalen på kulturenheterna och kansliet med grundläggande kunskaper om miljöfrågorna i stort och LO miljöarbete anställda deltog. Ett nytt kurstillfälle för de som inte kunde vara med från kulturenheterna samt nyanställda på skolorna hålls under våren. Endast ett fåtal medarbetare i förvaltningen saknar helt miljöutbildning. Enligt plan utbildas all personal i miljöfrågor vart tredje år. Nästa gång blir våren I skolornas undervisning genomförs också kontinuerligt informations- och utbildningsinsatser både kring det systematiska miljöarbetet och kring miljöfrågor i stort. Målet att utbilda alla studerande varje år och all personal vart tredje år är uppfyllt. 4. Viktiga miljöaktiviteter under 2010 Resurshushållning På Mora folkhögskola har en omfattande ombyggnad två elevhem genomförts vilket väntas leda till en halvering energianvändningen i husen. På Malungs folkhögskola har isväggen för klättring lagts ned vilket lett till påtagligt minskad vattenanvändning. Mentalvårdsmuseet rapporterar att återanvändningen utställningsmaterial har ökat i omfattning. Vid Film i Dalarna finns ett systematiskt arbete för att genomgående använda digitala media vid aktiviteter som annonsering, information och inlämning tävlingsbidrag. Rutiner för utskrifter och kopiering samt ökad användning datorer och digital inlämning arbeten i undervisningen gör att förbrukningen kopiepapper minskat på skolorna. På kansliet har ett nytt system med en central skrivare och personliga inloggningar lett till minskat antal utskrifter. Genom att skrivaren presenterar en lista över det som ska skrivas ut och som måste kvitteras före utskrift undviker man dessutom onödiga utskrifter på ett bra sätt. Transpotter Tre åtta enheter rapporterar en ökad användning distansmöten i form video- eller telefonkonferenser. På Malungs folkhögskola har bilar bytts ut till mer miljövänliga dieseldrivna fordon. Användningen LO busskort ökar. Malungs folkhögskola serverar årstidsanpassad salladsbuffe för att minska matens miljöpåverkan. Kökspersonalen på Fornby folkhögskola har under året arbetat för att formulera nya miljömål för restaurangen och har ökat andelen miljömärkta livsmedel till 22 % den totala mängden inköpta livsmedel (kr).

5 (6) Utbildning Förutom miljöutbildning för kulturenhetemas personal som beskrivits ovan har förvaltningens kurslokaler, miljökunnande och pedagogiska kompetens under året fortsatt att nyttjas till uppskattade miljökurser för miljöombud, chefer och nyanställda inom Hälso- och Sjukvården samt Folktandvården. Dessa kurser har arrangerats och genomförts på både Fornby och Mora folkhögskola. 5. Förbättrat miljöarbete Miljöarbetets kvalitet är starkt knuten till resurser, främst i form tid för miljöarbetets nyckelfunktioner. På vissa enheter saknar miljöombuden tid för miljöarbetet. Bredden i förvaltningens verksamhet gör att ett enhetligt gemensamt miljöarbete är svårt att åstadkomma. Lokala miljöplaner behöver upprättas på alla enheter. Tidigare nyckeltal för skolförvaltningen (mätdata/studerandedag) är inte längre relevanta. Möjligheterna att skapa nya gemensamma nyckeltal och målområden behöver fortsatt utredas. Hanteringen awikelser och förbättringsförslag behöver förbättras på en del enheter. Fortfarande är inga enheter inom förvaltningen anslutna till det landstingsgemensamma awikelsesystemet Synergi. Möjligheterna till ytterligare energibesparingar är till mycket stor del beroende investeringar i fastigheterna som verksamheterna inte själva svarar för.

6 WWigge (6) Begärda uppgifter till LO miljöredovisning seende A. Körda km med ve rksamhetsägda och tillfä lligt inhyrd a fordon samt B. Inköp ekologiska livsmedel. A km med verksamhetsägda fordon km med tillfälligt inhyrda leasingbilar B. lvsmedel olalt Fornby fhsk Mora fhsk Malungs fhsk skolor Totalt Fomby fhsk Mora ffisk mi ljömärkta totalt (kr) Andel miljömärkta livsmedel % 14 % 22 % 12 % 11 % Diff jmf 2010 Ingen procentenheter +3% + 2% förändring -1 % Data i tabellen omfattar statistik från Menigo, Milko, Polfärskt, Malungsbagaren, Berglunds frukt samt ytterligare några mindre leverantörer. Bilaga 1 Sammanställning miljödata Kultur- o bildning 2011

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

I II ~ landstinget. Protokoll från Kultur- ~ch bildningsnämndens sammanträde. Protokoll Kultur- och bildnings nämnden

I II ~ landstinget. Protokoll från Kultur- ~ch bildningsnämndens sammanträde. Protokoll Kultur- och bildnings nämnden I II ~ landstinget DALARNA Protokoll 13-22 Kultur- och bildnings nämnden Kullur- och bildningsförvallningen Sammanträde 2012-04-17 13-22 Sida 1 (7) Protokoll från Kultur- ~ch bildningsnämndens sammanträde

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel

Ledningens miljögenomgång , Habilitering och hjälpmedel Ledningens miljögenomgång 2010-04-21, Habilitering och hjälpmedel Närvarande: Från ledningsgruppen Cajse-Marie Lindquist, Eva Widenfalk, Gunnel Haglund, Mia Pless, Sven Arne Åsman, Lars Österberg Övriga

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006

Modell för redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Dokumentupprättare: MLS HiG/aho, roelof Godkänd av: Inst: Diarienr: 101-329/07 Sida: 1(6) Dokumentnamn: Redovisning av miljöledningsarbetet 2006 Datum 2007-02-28 Mall gäller från datum: 2003-09-30 Modell

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång

PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång 2013-03-27 PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång 2013-03-27 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström, Janne Lundell Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Postadress: Mölnlycke

Postadress: Mölnlycke MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2013 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Mats Fredriksson Telefon: 031-7246470 Sammanfattning Översikt

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Protokoll från Kultur- och bildningsnämndens sammanträde

Protokoll från Kultur- och bildningsnämndens sammanträde ,~ Landstinget II PROTOKOLL Kultur- och bildningsnämnden Kultur- och bildningsförvaltningen Sammanträde 2013-03-19 12-28 Sida 1 (10) Protokoll från Kultur- och bildningsnämndens sammanträde Tid: 2013-03-19

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång Kultur i länet 21-3-23 Närvarande: Maria Törnfeldt, Länsbiblioteket Uppsala Annika Einarsson Gillegård, Kulturenheten Lars Gejpel, Wiks folkhögskola Frank Nilsson, Wiks

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Miljöredovisning Skolförvaltningen 2008 Sammanställda data från skolorna (oklar~j~j~p.a..if!~ll.~.~... _,.~~

Miljöredovisning Skolförvaltningen 2008 Sammanställda data från skolorna (oklar~j~j~p.a..if!~ll.~.~... _,.~~ Miljöredovisning Skolförvaltningen 2008 Sammanställda data från skolorna (oklar~j~j~p.a..if!~ll.~.~... _,.~~ Miljödata Skolkansliet Fornbyfhsk Morafhsk Malungs fhsk Naturbruks- Musik- Totalt Medelvärde

Läs mer

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet

Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Miljökurser inom ramen för Miljöledningssystem vid Umeå universitet Innehållsförteckning Miljökurser inom ramen för universitetets miljöledningssystem... 1 Utbildningsplan och målgrupper...

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [ ] [17] RUTIN Miljöarbetets organisation, ansvar och roller Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9273] [su/adm/miljö] [2017-11-15] [17] Innehållsansvarig: [Johanna Knape ( johkn3 ) (Verksamhet Medicinsk fysik och teknik/område 4/Sahlgrenska Universitetssjukhuset)]

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete.

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Miljömål 2011 Kompetens, utbildning och kommunikation Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Organisationens miljöledningssystem

Läs mer

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L

abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L abcdmiljörådet Mall för nulägesanalys Uppdaterad: 061115/J.L Nulägesanalys - kartläggning av verksamhetens miljöpåverkan En nulägesanalys utreder sambanden mellan din arbetsplats och dess påverkan på miljön

Läs mer

RK 6.2 Organisation och ansvar

RK 6.2 Organisation och ansvar Godkänt den: 2018-10-04 Ansvarig: Marta Fallgren Gäller för: Regionkontoret Syfte Syftet med detta dokument är att klargöra roller, ansvar och befogenheter för miljöarbetet inom Regionkontoret i Region

Läs mer

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text.

Miljöbokslut Övergripande miljömål i Miljöprogram är markerade med kursiv text. Miljöbokslut 2015 2015 var slutår för Region Hallands Miljöprogram 2012-2015. Många positiva saker har hänt inom miljöområdet under programperioden såsom ISO-certifieringar, ställda miljökrav i de flesta

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011 Protokoll 2012-04-11 Ledningens miljögenomgång 2012-04-25 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare 1. Inledning och

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key.

Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Dokument att bifoga online-ansökan Dessa sju dokument ska ingå i miljöpärmen/mappen, men även bifogas ansökan om Green Key. Miljöpolicy Kriterium 1.2. Er verksamhets miljöpolicy ska bifogas ansökan. Miljöpolicyn

Läs mer

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland

Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland Miljö- och klimatprogram för Landstinget Sörmland 2014-2018 Innehållsförteckning Landstinget Sörmlands Miljöprogram 2014-2018 3 Landstinget Sörmlands miljöarbete 3 Landstinget Sörmlands Vision 4 Miljöcertifierat

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Dnr LD15/00576, LS 2015-06-01 11, LF 2015-06-15--16 16 Innehåll Förord... 3 Sammanfattning resultat av miljöarbetet 2014... 4 Miljöpolicy för Landstinget Dalarna... 6 Miljömålsarbete...

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Använda förkortningar

Använda förkortningar DOKUMENTUPPRÄTTARE MLS HiG/jkm GODKÄND AV amg AKADEMI/ENHET AUE DIARIENR SIDA 1(9) DOKUMENTNAMN Enheternas detaljerade miljömål och handlingsplaner inklusive inrapportering DATUM 01-12 MALL GÄLLER FRÅN

Läs mer

Miljöaktiviteter FN

Miljöaktiviteter FN Miljöaktiviteter 4 FN.026 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott -06-01 28 Miljöaktiviteter (FN.026) Beslut Fritidsnämnden ger fritidsförvaltningen i uppdrag att genomföra

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2017-04353 2017-06-20 Göteborgs Symfoniker AB Konserthuset, Götaplatsen 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2017 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-06-01 Sida 1 (2) Administrativ enhet Dnr LD15/00576 Uppdnr 1085 2015-05-18 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-06-01 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV Miljörutiner för Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Handlingsplan Områdeskanslichef Beslutsdatum 2018-11-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Rapport från intern miljörevision

Rapport från intern miljörevision Intern miljörevision 2015 på Universitetsförvaltningen, UF 2015-12-16, Envima AB Rapport från intern miljörevision Universitetsförvaltningen 1 Information om revisionsbesöket 1.1 Datum och tid 2015-12-09

Läs mer

MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE 2014

MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE 2014 INAIR AB MILJÖ- och ARBETSMILJÖ- BERÄTTELSE MILJÖ- OCH ARBETSMILJÖBERÄTTELSE tillsvidare Sida 2 Vår verksamhet INAIR AB grundades 1990, vi har ett brinnande intresse för ventilation och söker ständigt

Läs mer

Miljöhänsyn i upphandling

Miljöhänsyn i upphandling Miljöhänsyn i upphandling Marlene Sahibzada, upphandlingschef marlene.sahibzada@harryda.se 031-724 6321 1 2010-01-26 Administrativt stöd Upphandlingsenheten i Härryda kommun Våra ansvarsområden: Enheten

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål

1. Redovisning av resultatet från miljöutredningen, miljöpolicy och övergripande miljömål 1(7) Rektor 2004-03-14 Leif Svensson Dnr Redovisning av miljöledningssystemarbetet under år 2003 vid Högskolan i Gävle Arbetet med att integrera miljöledningssystem allt bättre i den ordinarie verksamheten

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning

Kob 1.1 Miljöhandbok inledning Godkänt den: 2018-05-28 Ansvarig: Kajsa Ravin Gäller för: Kultur och bildning Innehållsförteckning Kultur och bildning...1 Miljöledningssystem... 1 Miljöledningssystemets omfattning...2 Förvaltningens

Läs mer

MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016

MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016 Dnr ORU 1.2-1-4781/2013 MILJÖMÅL och HANDLINGSPLAN 2014-2016 Rektor Postadress: 701 82 Örebro Besöksadress: Fakultetsgatan 1 Telefonväxel: 019-30 30 00 Telefax:019-30 34 65 Postgiro:78 81 18-8 E-post:

Läs mer

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg

4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg 4.2.2 Handlingsplan för Habiliteringen Södra Älvsborg Rutinen avser Miljöarbetet, Habiliteringen Södra Älvsborg Utfärdad av: Margareta Jensholm Godkänd av: Rune Johansson Version 1 Sida 1:7 Gäller från:

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Restaurang Sjömagasinet

Restaurang Sjömagasinet REVISIONSRAPPORT FÖR MILJÖDIPLOMERING 2017 Grunduppgifter Omdiplomering - tredjepartsrevision Utfärdare Revisionskriterier: Kraven enligt Göteborgsmetoden för miljödiplomering som är godkända enligt Svens

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet

Ledningens miljögenomgång Kultur i länet PROTOKOLL Ledningens miljögenomgång Kultur i länet 2009-03-24 Kallelse: Maria Törnfeldt, Länsbiblioteket Uppsala Annika Einarsson Gillegård, Kulturenheten Lars Gejpel, Wiks folkhögskola Frank Nilsson,

Läs mer

Grundläggande krav - Organisation

Grundläggande krav - Organisation PULS MILJÖPLAN 2016 Grundläggande krav - Organisation Genomfört/ Nr Mål Åtgärd Ansvarig Resultat Tidsplan 1 Det ska finnas minst en miljöansvarig inom sektionsstyrelse n som har närvarat vid Gröna Sektioners

Läs mer

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet

Utdrag. Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet Utdrag Protokoll RK 89 2008-02-28 FA2008/390/STAB Statsrådsberedningen Miljöpolicy och riktlinjer för arbetet med miljöledning inom Regeringskansliet (1 bilaga) Bakgrund Miljöledningsarbetet är en viktig

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414

Antaget av Regionfullmäktige RS 2016/1414 2017 2019 Antaget av Regionfullmäktige 2016-12-07 RS 2016/1414 Innehåll Ett hållbart Gävleborg 3 Miljöpolicy 4 Våra miljömål 6 Energi & byggnader 7 Kemikalier & läkemedel 8 Möten & transporter 9 Produktval

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg

LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET. Åsa Paletun - Miljöstrateg LANDSTINGET OCH MILJÖARBETET Åsa Paletun - Miljöstrateg ÄR VÅR MILJÖ VÄRD ATT VARA RÄDD OM? Bilder från WWF och eget foto HUSHÅLLNING MED NATURRESURSER Tecknare: Max Gustafsson Vi har den planet vi har

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården 1 Ledningens miljögenomgång 28-3-5 Protokoll Närvarande: AnnCharlotte Frank-Lindgren, Håkan Lindgren, Jan Stålhammar, Karin Stenbrink, Karin Andersson, Annika Gudmundsson, Torun Hall, Elisabet Wennström,

Läs mer

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 STUN Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2 Redovisning av Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 Den centrala miljöplanen Detta är Stockholms universitets tredje centrala miljöplan. Den första antogs

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljöredovisning 2008

Miljöredovisning 2008 Miljöredovisning 2008 Innehåll Sida Förord av landstingsdirektören...3 Miljöpolicy för Landstinget Dalarna...4 Miljöpåverkan och betydande miljöaspekter...5 Sammanfattning av miljöarbetet 2008...6 Miljömålsarbete...8

Läs mer

Information om intern miljörevision 11 KS

Information om intern miljörevision 11 KS Information om intern miljörevision 11 KS 2015.127 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-10-24 170 Information om intern miljörevision (KS 2015.127) Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 1(7) LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Miljöpolicy Kvalitetspolicy Säkerhetspolicy Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 2(7) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildnings- och forskningsnämnden. för lärarutbildning. Miljömål och handlingsplan

Utbildnings- och forskningsnämnden. för lärarutbildning. Miljömål och handlingsplan GÖTEBORGS UNIVERSITET Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Miljömål och handlingsplan 2005-2006 Fastställd 2005-09-19 av Utbildnings-

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå

Handlingsplan Miljöstrategi landstingsnivå 1(5) Handlingsplan Miljöstrategi snivå Landstingets övergripande handlingsplan 2015 2017 inom miljöområdet Miljö- och hållbarhetsarbetet är ett långsiktigt arbete. Landstinget ska i sin verksamhet bidra

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

Information om vårt miljöledningssystem

Information om vårt miljöledningssystem 1 av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 Information om vårt miljöledningssystem av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 1 Inledning Tage & Söners miljöarbete bygger på engagemanget hos våra kunniga medarbetare

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategi

Handlingsplan Miljöstrategi Styrande dokument Måldokument Handlingsplan Sida 1 (5) Handlingsplan Miljöstrategi 2016 2018 Styrande förutsättningar Landstingets miljöpolicy, landstingets miljöstrategi 2014 2020. Syfte Syftet med handlingsplanen

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Hållbarhetsprogram MILJÖ

Hållbarhetsprogram MILJÖ Hållbarhetsprogram MILJÖ 2018 2021 Hållbar utveckling i sjukvården Hållbar utveckling handlar om att säkerställa goda livsvillkor för alla människor, nu och i framtiden. Människan är i centrum, ekologin

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Diarienummer: 2018-05654 2018-06-27 Göteborgs Symfoniker AB Götaplatsen 8 412 56 Göteborg Revisionsrapport Göteborgs Symfoniker AB Miljödiplomering 2018 Ärendet har handlagts av: Nadia Kretschmann Miljörevisor,

Läs mer

Stockholms universitets dokumentation av miljöledningssystemet

Stockholms universitets dokumentation av miljöledningssystemet Sida 1 (6) Nedan ges en översikt av dokumentationen av Stockholms universitets miljöledningssystem. De dokument som har en koppling till miljöarbetet men står utanför Miljörådets ansvarområde finns att

Läs mer

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009 1(5) Uppgifter för 2009 markerat med grönt! Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2008-2009 och utgöra underlaget för HiGs samlade

Läs mer