Budgetpropositionen 2017/18:1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetpropositionen 2017/18:1"

Transkript

1 PM 1(6) Box Uppsala Handläggare Joakim Löfkvist Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon Webbplats E-post Joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen 2017/18:1 Denna PM är en kort sammanfattning (valda delar) av budgetpropositionen 2017/18:1. Den fokuserar i huvudsak på de delar i propositionen som har en direkt påverkan på universitetet. Utbildning Entreprenörskap inom skolväsendet För att stärka arbetet med entreprenörskap och företagande bland unga i grundskola, gymnasieskola och på högskola och universitet föreslår regeringen under utgiftsområde 24 att den pågående satsningen förlängs och förstärks Stärkt kvalitet Kvalitetssatsning på lärarutbildning och humaniora/samhällsvetenskap År 2015 inleddes en kvalitetssatsning om 250 miljoner kronor på lärar- och förskollärarutbildningar och utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap. Regeringen skriver att satsningen bör vara långvarig för att ge förutsättningar för en fortsatt hög kvalitet inom de aktuella utbildningarna. Kompetensförsörjning för ett hållbart samhällsbygge Åtgärdspaket för fler vägar till läraryrket Regeringen föreslår att totalt 8 miljoner kronor respektive 4 miljoner kronor avsätts 2018 för projekt som skapar fler vägar in i lärar- och förskolläraryrkena och beräknar 12 miljoner kronor respektive 6 miljoner Regeringen skriver att universitet och högskolor har ett tydligt ansvar för att bedömningen av de sökandes kvalifikationer håller hög kvalitet i syfte att säkra goda möjligheter för sökande med relevant utbildning och kompetens. Vägar som kan bli aktuella är t.ex. att överväga fler kompletterande utbildningar mot lärareller förskollärarexamina, att erbjuda en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) i modulform, och det är viktigt att lärosätena arbetar med gemensamma former för en kvalitativ bedömning av de sökandes kvalifikationer och kompetenser. Organisationsnr:

2 2(6) Utbyggnad av samhällsviktiga utbildningar Utbildning hela landet För att fler behöriga sökande ska kunna beredas plats för att genomgå högskoleutbildning föreslår regeringen en utökning av resurserna till högskoleutbildning i hela landet. Regeringen föreslår att drygt 260 miljoner kronor avsätts för 2018 och beräknar samma summa fr.o.m och framåt, vilket motsvarar drygt utbildningsplatser. Ingenjörsutbildningar Regeringen föreslår att 20 miljoner kronor avsätts 2018 för att bygga ut ingenjörsutbildningar. Fullt utbyggd 2023 motsvarar satsningen 160 miljoner kronor, exklusive studiemedel, vilket motsvarar ca utbildningsplatser. Utbildningar inom samhällsbyggnadssektorn Regeringen föreslår en satsning på utbildningsplatser särskilt inriktade mot samhällsbygge. För 2018 föreslås ca 14 miljoner kronor avsättas för utbyggnaden. Fullt utbyggd 2023 beräknas satsningen uppgå till ca 112 miljoner kronor, vilket motsvarar ca utbildningsplatser. Hälso- och sjukvårdsutbildningar Regeringen föreslår att ca 9 miljoner kronor avsätts för utbyggnad av läkarutbildningarna 2018, vilket motsvarar ca 40 helårsstudenter. Fullt utbyggd 2023 beräknas satsningen omfatta 96 miljoner kronor, vilket motsvarar ca 440 utbildningsplatser, exklusive studiemedel. Fler relevanta sommarkurser Regeringen avser att lämna ett särskilt uppdrag avseende större utbud av relevanta sommarkurser och föreslår en satsning om 38 miljoner kronor 2018 för att utöka antalet relevanta sommarkurser vid elva lärosäten. Därefter beräknas 75 miljoner kronor tillföras för ändamålet och då kan också fler lärosäten bli aktuella för uppdraget.

3 3(6) Forskning Hälsoutmaningen Regeringen föreslår en satsning på en nationell forskningsinfrastruktur för insamlande och bevarande av biologiskt material från människor i biobanker. Regeringen föreslår vidare en satsning på tvärvetenskaplig och tvärsektoriell registerbaserad forskning, som kan bidra till att den registerbaserade forskningsinfrastrukturen utvecklas och utnyttjas effektivt. Vidare föreslår regeringen en satsning på klinisk forskning innehållande dels en förstärkning av klinisk behandlingsforskning med fokus på forskning som svarar mot prioriterade kunskapsbehov, dels medel för att utveckla tematiska forsknings- och innovationssamarbeten mellan hälsooch sjukvården, högskolesektorn och näringslivet. Med anledning av det globala hälsohot som antibiotikaresistenta bakterier utgör föreslår regeringen en satsning på ett tioårigt nationellt forskningsprogram inom området antibiotikaresistens. Programmet bör utgå från ett brett, tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt perspektiv och omfatta både grund- och verksamhetsnära forskning. Digitaliseringsutmaningen Regeringen bedömer att det behövs en satsning kring digital infrastruktur för att öka kapaciteten att lagra, analysera och överföra data. För att främja datadriven forskning inom humaniora och samhällsvetenskap finns ett behov av att digitalisera material vid kulturarvsinstitutionernas arkiv, samlingar och bibliotek. För att möta digitaliseringsutmaningen föreslår regeringen att Vetenskapsrådets forskningsanslag anvisas en anslagsökning på 20 miljoner kronor För 2019 beräknas ytterligare en ökning på 20 miljoner kronor. Därmed beräknas den totala satsningen uppgå till 40 miljoner kronor för att möta digitaliseringsutmaningen. Migration och integration Regeringen föreslår en anslagsökning på 10 miljoner kronor 2018 till Vetenskapsrådets forskningsanslag avseende forskning om migrationens och integrationens långsiktiga och kortsiktiga orsaker och konsekvenser, inklusive segregation För 2019 beräknar regeringen ytterligare en ökning med 10 miljoner kronor.

4 4(6) Jämställdhet och jämlika villkor Vetenskapsrådet kommer att få i uppdrag att i samråd med Forte, Formas och Vinnova utreda vilka metoder forskningsfinansiärerna bör använda för att främja att ett köns och genusperspektiv inkluderas i den forskning de finansierar, när så är relevant. Regeringen föreslår att till Vetenskapsrådets forskningsanslag anvisas en anslagsökning på 10 miljoner kronor 2018 för ändamålet. För 2020 beräknar regeringen ytterligare en ökning på 10 miljoner kronor. Förstärkning av humaniora och samhällsvetenskap För att stärka humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning föreslår regeringen att Vetenskapsrådets forskningsanslag anvisas en anslagsökning på 40 miljoner kronor För 2020 beräknar regeringen ytterligare en ökning på 20 miljoner kronor. Ökad kvalitet i skolan - Forskarskolor för bättre skola För att stärka den vetenskapliga grunden i lärar och förskollärarutbildningarna har regeringen gett Vetenskapsrådet i uppdrag att utlysa medel för forskarskolor för anställda vid universitet och högskolor. Regeringen föreslår med anledning av detta att Vetenskapsrådets forskningsanslag anvisas en anslagsökning på 10 miljoner kronor Regeringen beräknar att anslaget bör öka med ytterligare 70 miljoner kronor Starka gränsöverskridande forsknings- och innovationsmiljöer Ökat nyttjande av forskningsinfrastrukturer Regeringen skriver att befintlig forskningsinfrastruktur, t.ex. Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory), röntgenljuskällan Max IV och den europeiska spallationskällan (ESS) bör i högre grad tillgängliggöras för forskare från näringsliv, offentlig sektor och andra länder för att uppnå en ökad utväxling på befintliga forskningsinfrastrukturer. För att öka nyttjandet av forskningsinfrastrukturer föreslår regeringen att Vetenskapsrådets forskningsanslag anvisas en anslagsökning på 30 miljoner kronor För 2019 beräknar regeringen ytterligare en ökning på 10 miljoner kronor.

5 5(6) Budgetförslag: Anslag till Uppsala universitet 2:3 ap1. Takbelopp (ram) för utbildning Takbeloppet föreslås öka med tkr i jämförelse med statens budget enligt riksdagens beslut i december Förändringen består av: Fortsatt utbyggnad av vissa utbildningar from 2013 (+770 tkr) Fortsatt utbyggnad av vissa utbildningar from 2015 ( tkr) Fortsatt utbyggnad av vissa utbildningar from 2017 ( tkr) Överföring anslag examenstillstånd speciallärare (+ 835 tkr) Ny utbyggnad 2018 ( tkr) Pris- och löneomräkning ( tkr) Utbyggnad av samhällsviktiga utbildningar för 2018 Uppsala universitet Ökning av antal helårsstudenter (HST) 2018 till följd av utbyggnad av samhällsviktiga utbildningar. Observera att antal HST i tabellen är avrundande till närmaste heltal varpå summering av angivet heltal kan ge avvikande resultat. HST Tkr Utbildning hela landet (HST) Ingenjörssatsning 1 (HST) Samhällsbygge 1 (HST) Läkarutbildning 1 (HST) Sommarkurser 2 (HST) Total ökning HST (HST) 304 Total ökning takbelopp (tkr) Utbyggnaden av ingenjörsutbildningar, samhällsbyggnadsutbildningar och läkarutbildningen sker successivt och för 2018 är det beräknat en halvårseffekt. 2 Kolumnen anger beräknat antal HST men sommarkurssatsningen beräknas motsvara ca 2000 platser på en sommarkurs motsvarande 15 högskolepoäng. 3 Kolumnen anger för 2018 det antal HST som ökningen av takbeloppen beräknas motsvara och framåt För 2019 har tidigare beräknats att anslaget skulle minska med anledning av att kvalitetssatsningen på lärar- och förskollärarutbildningar och utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap som inleddes 2015 upphör Då satsningen i stället förlängs beräknas denna minskning endast uppgå till marginella belopp.

6 6(6) 2:4 Forskning Basresursen föreslås öka med tkr till tkr. Ökning av medel utifrån den forskningspolitiska propositionen 2016 föreslås bli tkr (se tabell nedan). För att stärka Campus Gotland föreslås anslaget öka med tkr 2018 (i syfte att främja en god utveckling i Gotlands kommun). Satsningen är femårig (40 mnkr). Anslaget föreslås minska med tkr genom bildandet av en ny jämställdhetsmyndighet Föreslaget anslag är tkr högre än vad som är fördelat i verksamhetsplanen för Fördelning av ökade resurser till anslagen för forskning och utbildning på forskarnivå 2018 enligt de principer som angavs i den forskningspolitiska propositionen 2016 (belopp i tkr). För åren och 2020 anges planeringsförutsättningar som är preliminära fördelningar. Uppsala universitet Fördelning utifrån bibliometri Fördelning utifrån externa medel Fördelning utifrån samverkan Summa Jämförelse med andra lärsosäten bibliometrisk indikator Andel Uppsala universitet ,6% Lunds universitet ,2% Göteborgs universitet ,3% Stockholms universitet ,0% Umeå universitet ,4% Linköpings universitet ,5% Karolinska institutet ,8% Kungliga tekniska högskolan ,4% Joakim Löfkvist

Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Sid 1 (9) Sammanfattning av regeringens budgetproposition inför 2017, utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition 2017 avseende

Läs mer

Högskolornas forum för redovisningsfrågor

Högskolornas forum för redovisningsfrågor Högskolornas forum för redovisningsfrågor 2017-11-09 Lina Lundblad (lina.lundblad@regeringskansliet.se) Universitets- och högskoleenheten Utbildningsdepartementet 1 HÖSTBUDGET 2018 2 Reformutrymme i BP18

Läs mer

Budgetpropositionen 2015/16:1

Budgetpropositionen 2015/16:1 PM Handläggare Joakim Löfkvist Controller Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress S:t Olofsgatan 10 B Telefon 018-471 25 01 www.uu.se joakim.lofkvist@uadm.uu.se Budgetpropositionen 2015/16:1 Denna PM är

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet SUHF 9 oktober 2015 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Utbildningsdepartementet Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 2016 2016 Investeringar Ett Sverige för som Sverige håller ihop Investeringar för bättre mottagande & snabbare etablering

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning

:22 Karlstads universitet: Forskning och forskarutbildning :23 Linnéuniversitetet: Grundutbildning PROP. 0/: UTGIFTSOMRÅDE 6 Tabell 8.: Härledning av anslagsnivån 0 05 0 0 0 05 Anvisat 0 59 9 59 9 59 9 59 9 5 8 805 77 7 6 Beslut -5 5-6 78-8 0-9 66 anslag 559-5 -70-8 58 Övrigt -80-80 anslag 56 76 565

Läs mer

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning Utbildningsdepartementet 1 En seminarieserie om samhällsutmaningarna Dialog om forskningspropositionen och dess

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016

Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Budget 2016 Justeringar utifrån budgetproposition 2015/16:1 utgiftsområde 16 inför år 2016 Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2016 avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning,

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 Sid 1 (5) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Budget 2017 Justeringar utifrån budgetproposition 2016/17:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2017 avseende utgiftsområde 16

Läs mer

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015

Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för 2015 PM Datum: -06-22 Dnr: E 2014/257 Mottagare: Rektor Handläggare: Heléne Gustafsson Förändringar gällande grundutbildningsuppdraget för Universitetets anslagsfördelning och interna fördelning av grundutbildningsuppdraget

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2009

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2009 Sid 1 (6) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2009 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557

1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007 (kkr) Anslag 2006 1 186 040 Pris- och löneomräkning (0,8 %) 9 517 Delsumma 1 195 557 Sid 1 (7) LINKÖPINGS UNIVERSITET 2006-10-16 Rektors stab Lars Rydberg Sammanfattning av budgetpropositionen för 2007 1. Grundutbildningen 1.1. Härledning av LiU:s grundutbildningsanlag och takbelopp 2007

Läs mer

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12

Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, 2015:12 Utdrag ur protokoll från Rektors beslutsmöte, :12 Datum: -06-22 Tid: 15.00-16.00 Plats: Viktor Rydbergsrummet, Vasaparken Närvarande Beslutsfattare: Bisittare: Protokollförare: Övriga: Rektor Pam Fredman

Läs mer

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under

Regeringen har även byggt ut lärar- och förskollärarutbildningarna under Promemoria 2016-09-12 U2016/03765/KOM Utbildningsdepartementet Nyheter för fler lärare: Fler vägar till och tillbaka till läraryrket Nyckeln till att förbättra kunskapsresultaten i den svenska skolan är

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:9 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2016/01169/UH(delvis) U2016/04191/UH Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Hur många platser finns det i högskolan?

Hur många platser finns det i högskolan? STATISTISK ANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2013-12-10 / 13 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uk-ambetet.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är

Läs mer

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket

Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringsbeslut III:I 2018-08-02 U2018/03202/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag om att skapa fler vägar in i läraryrket Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt Umeå universitet att leda

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017

Kommittédirektiv. Inrättande av Etikprövningsmyndigheten. Dir. 2017:127. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Kommittédirektiv Inrättande av Etikprövningsmyndigheten Dir. 2017:127 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut II:8 Utbildningsdepartementet 2019-06-27 U2019/02262/BS (delvis) U2019/02339/UH Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Lunds universitet

Läs mer

Justeringar utifrån budgetproposition 2017/18:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning

Justeringar utifrån budgetproposition 2017/18:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Sid 1 (11) Budget 2018 Justeringar utifrån budgetproposition 2017/18:1 Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning Med anledning av regeringens budgetproposition inför år 2018 avseende utgiftsområde

Läs mer

Rektors rapport. 14 december 2016

Rektors rapport. 14 december 2016 Rektors rapport 14 december 2016 Målbild för forskningspolitiken Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsoch innovationsländer och en ledande kunskapsnation, där högkvalitativ forskning, högre

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH 2014-06-11 Dnr V-2014-0449 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2015 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2015

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2014/07521/BS U2016/03821/BS m.fl. Se bilaga 1 Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl.

Läs mer

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010.

Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret 2010. Bilaga 3 Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om Göteborgs universitets verksamhet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2017-12-07 U2017/04680/BS (delvis) U2017/04865/UH Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kungl. Tekniska högskolan Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2016/01681/BS (delvis) U2016/03821/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Kungl. Tekniska högskolan 100 44 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner Bilaga 2: Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds universitets verksamhet för budgetåret 2006. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2006 för Lunds universitet och nedan

Läs mer

Budgetpropositionen för 2008

Budgetpropositionen för 2008 Fyra prioriterade områden Självständigare lärosäten Förbättrad kvalitet i högre utbildning Utökade forskningsresurser Universitet och högskolor som attraktiva arbetsplatser Nils-Fredrik Ankarcrona 26 september

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/04274/UH U2018/04751/BS (delvis) U2018/04783/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/04976,05013/UH U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05956/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet

Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet Beslut Dnr: 1-330/2015 2015-06-08 Sid: 1 / 6 Konsistoriet Preliminära planeringsförutsättningar och budgetram för statsanslagen för Karolinska Institutet 2016-2018 1. Inledning För att skapa förutsättningar

Läs mer

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2009-09-01 2009/7 Sex procent fler helårsstudenter 2009, men fortfarande ledig kapacitet Tillströmningen

Läs mer

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning

1 VERKSAMHET. 1.1 Verksamhetsstyrning Bilaga 4: Göteborgs universitet Riksdagen har beslutat om anslagen till Göteborgs universitet för budgetåret. Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret för Göteborgs universitet och nedan

Läs mer

Fler helårsstudenter 2015 första gången sedan 2010

Fler helårsstudenter 2015 första gången sedan 2010 STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning /löpnummer 2016-03-15 / Nr 4 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/04189/UH Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04490/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05636/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/03262/UH U2017/04166/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2018

Läs mer

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring

FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring FORSKA TILLSAMMANS samverkan för lärande och förbättring (SOU 2018:19) Betänkande av Utredningen om praktiknära skolforskning i samverkan Särskild utredare Cecilia Christersson UPPDRAGET Ökad samverkan

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Sverige ska vara ett land som håller ihop

Sverige ska vara ett land som håller ihop Sverige ska vara ett land som håller ihop Foto: Folio Bildbyrå Återhämtning i svensk ekonomi BNP-tillväxt 8,0 % 6,0 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0 Källa: Egna beräkningar Arbetslösheten sjunker från en hög nivå

Läs mer

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016

ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 ANALYS AV ÅRSREDOVISNINGAR 2016 Lärosäte Lunds universitet Uppsala universitet Karolinska institutet Göteborgs universitet Stockholms universitet Kungl. Tekniska högskolan Umeå universitet Linköpings universitet

Läs mer

Analys av budgetpropositionen 2015

Analys av budgetpropositionen 2015 Analys av budgetpropositionen 2015 Sammanfattningsvis var det inga stora nyheter eller förändringar som presenterades i budgetpropositionen den 23:e oktober. Anslagsuppräkningen är låg, 0,79 procent 2015,

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2016/01681/BS (delvis) U2016/04408/UH m.fl. Se bilaga 1 Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2012-03-13 2012/5 Reg.nr: 63-17-2012 Fortsatt många helårsstudenter 2011 En sammanställning av lärosätenas

Läs mer

Fler helårsstudenter 2015 första gången sedan 2010

Fler helårsstudenter 2015 första gången sedan 2010 STATISTISK ANALYS 1(12) Avdelning /löpnummer 2016-03-15 / Nr 4 Analysavdelningen Handläggare Marie Kahlroth 08-563 085 49 Marie.kahlroth@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion C Motion till riksdagen 2018/19:2635 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2019

Läs mer

Vårändringsbudget för 2016

Vårändringsbudget för 2016 Utbildningsutskottets yttrande 2015/16:UbU8y Vårändringsbudget för 2016 Till finansutskottet Finansutskottet har beslutat att bereda utbildningsutskottet tillfälle att yttra sig över proposition 2015/16:99

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund

AVTAL. Avtalsparter. Vad avtalet reglerar. Bakgrund AVTAL mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården Avtalsparter Detta avtal ingås mellan svenska staten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:6 2016-06-16 U2016/02876/UH Utbildningsdepartementet Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds

Läs mer

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration Kortversion Syftet med forskningsprogrammet är att stärka forskningen inom området och främja tillgängliggörande och spridning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut I:25 Utbildningsdepartementet 2013-12-19 U2013/4248/UH U2013/6131/UH U2013/6543/UH U2013/7793/UH U2013/7484/SAM(delvis) Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III: 9 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/04223/UH U2017/05023/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings

Läs mer

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken Demografiska utmaningar för högskolepolitiken (Lars Brandell 2005-11-19) Under de närmaste fem tio åren kommer förutsättningarna för den svenska högskolepolitiken att förändras. Inte minst gäller det de

Läs mer

Totalbudget för Lunds universitet 2011

Totalbudget för Lunds universitet 2011 BESLUT 1(6) 2011-02-15 Dnr EK 2010/41 Styrelsen Totalbudget för Lunds universitet 2011 Budgeterat underskott 2011 uppgår till 165 mnkr fördelat på ett underskott inom utbildningen på 108 mnkr och forskningen

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH 2018-06-11 Dnr V-2018-0467 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2019 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen lämnas normalt

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

Aktuellt från Utbildningsdepartementet Aktuellt från Karin Röding Statssekreterare Dagens högskola Största statliga verksamheten 75 000 anställda 30 % av statligt anställda 400 000 studenter 69 miljarder i omsättning 27 % av professorerna är

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:4 2015-04-16 U2015/2306/UH Utbildningsdepartementet Stockholms universitet Ekonomiavdelningen 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Stockholms universitet Riksdagen

Läs mer

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad

Lärosätenas årsredovisningar: Färre helårsstudenter trots pågående utbyggnad STATISTISK ANALYS 1(11) Avdelning / löpnummer 2019-03-26 / Nr 4 Analysavdelningen Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en Handläggare av formerna för att löpande redovisa utvecklingen inom

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM(delvis) U2015/03649/UH Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2014/07521/BS U2015/05895/BS m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Karolinska

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:12 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM (delvis) U2015/01523/UH U2015/03650/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH 2017-06-09 Dnr V-2017-0513 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2018 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen för 2018 kommer

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua Fe.2010.1.4-1748 1(2) Styrelsen BESLUT 2010-12-15 Exp. 2010-12-15 MF Enligt sändlista Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Beslut Styrelsen

Läs mer

Den forskningspolitiska propositionen 2016

Den forskningspolitiska propositionen 2016 Den forskningspolitiska propositionen 216 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft Denna ppt upprättades 216-11-28 Forskningspolitiska propositionen, översikt De statliga

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:15 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2014/07521/UH (delvis) U2015/05895/UH U2016/02926/UH (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Karolinska institutet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Karolinska institutet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2014/07521/BS (delvis) U2015/05895/BS (delvis) U2016/00971/UH m.fl. Se bilaga 1 Karolinska institutet 171 77 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH 2015-06-02 Dnr V-2015-0394 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2016 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2016

Läs mer

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv

Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja biobanksinfrastruktur för hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2018-04-26 Diarienummer 180383 Landstingsstyrelsen Anslutningsavtal till Huvudöverenskommelse om fördjupat samarbete för att stödja

Läs mer

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH

Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH 2016-06-01 Dnr V-2016-0470 KS-kod 1.2 Övergripande planering och vissa förutsättningar inför budget 2017 vid KTH Statens årliga styrning propositioner och regleringsbrev Budgetpropositionen (BP) för 2017

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Stockholms universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Stockholms universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/03193/UH U2016/04411/UH U2016/04470/UH m.fl. Se bilaga 1 Stockholms universitet 106 91 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan

Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan Styrelsen BESLUT 2017-02-10 dnr HS 2017/110 Strategiskt investeringsprogram - utvecklingsplan 2017-2022 (1 bilaga) Rektor lägger fram ett förslag om ett strategiskt investeringsprogram, om 20 MKR under

Läs mer

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym STATISTIK & ANALYS Stig Forneng 2004-03-10 Fler studenter men oförändrad forskningsvolym Antalet studenter vid landets universitet och högskolor fortsätter att öka, men forskningsvolymen är i stort sett

Läs mer

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag Handläggare Beate Eellend, Jonas Nordin Datum 2018-06-18 Dnr 1.3-2018-322 Universitetskanslersämbetet Box 7703 103 95 Stockholm Svar på remiss: Kvalitetssäkring av forskning. Rapportering av ett regeringsuppdrag

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering Regeringsbeslut I:14 2011-12-20 S2011/11229/VS(delvis) Socialdepartementet Statens beredning för medicinsk utvärdering Box 5650 114 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning

Läs mer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Forskningsfinansiering Användning av projektbidrag Jämställdhet

Läs mer

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan

Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans för den kommunala kulturskolan Regeringsbeslut III:8 2018-02-01 U2018/00410/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Uppdrag att kartlägga behovet av och informera om högskoleutbildning av relevans

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor Regeringsbeslut III:5 Utbildningsdepartementet 2014-12-22 U2014/7521/SAM (delvis) U2014/6413, 7553/UH Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende universitet och högskolor 8bilagor Riksdagen

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:11 Utbildningsdepartementet 2015-06-25 U2015/03560/SAM(delvis) U2015/03649/UH Lunds universitet Box 117 221 00 Lund Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Lunds universitet

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/01169/UH(delvis) U2016/04187/UH Umeå universitet 90187Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Umeå universitet

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

BUDGET 2018 UMEÅ UNIVERSITET INKL. EKONOMISK PLAN

BUDGET 2018 UMEÅ UNIVERSITET INKL. EKONOMISK PLAN BUDGET 2018 UMEÅ UNIVERSITET INKL. EKONOMISK PLAN 2019 2020 Typ av dokument: Regel Datum:, kompletterande beslut av rektor den 3 oktober Beslutad av: 2017 utifrån regeringens budgetproposition inför år

Läs mer

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs

En uppföljning av studenters aktivitet på kurs EFFEKTIVITETSANALYS 1(10) Avdelning / löpunmmer 2016-02-16 2016/1 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se En uppföljning av studenters aktivitet på kurs Universitetskanslersämbetets

Läs mer

Verksamhetsplan & resursfördelning 2017 m.m. TIM EKBERG

Verksamhetsplan & resursfördelning 2017 m.m. TIM EKBERG Verksamhetsplan & resursfördelning 2017 m.m. TIM EKBERG Dagens dragning Den nationella utvecklingen Utvecklingen och utmaningar vid LU Årets BP och resursfördelningen 2017 Den strategiska planen Frågor

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring

Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Öppen tillgång till forskningsdata Forskarsamhället i förändring Elisabeth Strandhagen, bitr föreståndare, Svensk nationell datatjänst Göteborgs universitet - Karolinska institutet - Lunds universitet

Läs mer