Tillstånd enligt miljöbalken till fjärrvärmeproduktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd enligt miljöbalken till fjärrvärmeproduktion"

Transkript

1 Aktbilaga 18 BESLUT Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Östanbräcksvägen HUDIKSVALL Tillstånd enligt miljöbalken till fjärrvärmeproduktion Anläggning: PC Kotorget Fastighet: Ängsbacken 2:15 N/S-koordinat: , O/V-koordinat Koder enligt FMH: Beslut Miljöprövningsdelegationen lämnar AB Fortum Värme samägt med Stockholm stad (Fortum), org.nr , tillstånd enligt miljöbalken till att inom ovan nämnda fastighet bedriva fortsatt produktion och distribution av fjärrvärme. Verksamheten begränsas till att omfatta en total installerad tillförd effekt av 24 MW och en produktion om maximalt 75 GWh per 3 år. Miljöprövningsdelegationen finner att miljökonsekvensbeskrivningen i ärendet uppfyller de krav som ställs i 6 kapitlet miljöbalken (MB). Miljöprövningsdelegationen avslår sökandes yrkande om att tillståndet får tas i anspråk även om beslutet inte har vunnit laga kraft. Med stöd av 22 kap 27 MB skjuter miljöprövningsdelegationen under en prövotid upp frågan om vilka slutliga villkor som ska gälla utsläpp av kväveoxider till luft. Bolaget ska under prövotiden: U1. Utreda utsläppet av kväveoxider till luft från förbränning av tallbeck- och eldningsolja. Av utredningen ska framgå om utsläppet varierar med produktionen och mätningar ska därför ske vid flera lämpliga tillfällen. Utredningen ska också utformas så att utsläppsnivåer kan redovisas som dygnsmedelvärden. Utredningen med förslag till slutliga villkor ska lämnas till miljöprövningsdelegationen senast den 30 november En redovisning för hur bolaget

2 BESLUT 2 (14) planerar att lägga upp arbetet med utredningen, inklusive en tidplan, ska lämnas in till tillsynsmyndigheten senast en månad efter att beslutet vunnit laga kraft. För tillståndet gäller följande slutliga villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Vid ett stort haveri eller katastrofläge får produktionen vid anläggningen, efter medgivande från tillsynsmyndigheten, överskrida ovan angiven begränsning. Miljöprövningsdelegationen överlåter åt tillsynsmyndigheten att föreskriva ytterligare villkor om åtgärder och försiktighetsmått avseende en utökad produktion. 3. Området ska hållas otillgängligt för allmänheten. Bolaget medges en genomförandetid t.o.m. den 30 mars 2011 för att vidta nödvändiga åtgärder i syfte att begränsa tillgängligheten. 4. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet får som riktvärde 1 inte ge upphov till högre ekvivalent ljudnivå utomhus vid bostäder än: vardagar 2 (kl ) 55 db(a) nattetid (kl ) 45 db(a) övrig tid 50 db(a) Om impulsljud eller hörbara tonkomponenter förekommer ska ljudnivån sänkas 5 db(a). Den momentana ljudnivån nattetid får inte överskrida 55 db(a) som riktvärde 1 vid bostäder. När förändringar av verksamheten som inverkar på bullerbilden äger rum ska bullerbegränsande åtgärder vidtas vid berörda anläggningar så att den sammanlagda bullernivån på sikt kan nedbringas till Naturvårdsverkets riktlinjer för nyetablerad industri. 5. Skorstenens höjd får inte underskrida 32 m. 6. Utsläpp till luft av stoft får som riktvärde 1 inte överstiga 0,5 g per kg tallbecksolja. 7. Svavelhalten i den eldningsolja som utnyttjas vid anläggningen får inte överskrida 0,1 viktprocent. 1 Med riktvärde menas ett värde som, om det överskrids mer än tillfälligt, ska föranleda de åtgärder som behövs för att förhindra att överskridandet upprepas. 2 Med vardag avses helgfri måndag till fredag. Helgaftnar betraktas inte som helgfri dag.

3 BESLUT 3 (14) 8. Verksamheten ska bedrivas så att lukt inte ger upphov till olägenheter i omgivningen. Skulle olägenhet trots allt uppstå ska åtgärder omedelbart vidtas för att avhjälpa problemen. 9. Förvaring av kemiska produkter och farligt avfall ska ske på tät yta som är beständig mot det som lagras och så att det skyddas mot nederbörd. Behållare ska vara märkta, ändamålsenliga, säkra och skyddade mot påkörning. Förvaringsytor ska vara försedda med sekundärt skydd så att spill, läckage eller liknande hålls kvar och kan omhändertas. Tallbeckoljan undantas från kravet på tät yta. Ytan ska dock vara av sådan beskaffenhet att eventuellt spill kan samlas upp och omhändertas. 10. Hantering av avfall, farligt avfall och kemiska produkter ska ske så att utsläpp till mark, luft eller vatten motverkas. Vid risk för spill eller läckage ska hantering ske på tät yta så att spridning till mark eller vatten förhindras. Spill ska omgående samlas upp och tas omhand. 11. Utformningen av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod ska regleras i ett kontrollprogram. Programmet ska följas och vid behov revideras. Det överlåts åt tillsynsmyndigheten att, om det behövs, besluta angående kontroll av utsläppsvillkor med angivande av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod avseende kontrollprogrammet. Särskilda upplysningar Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att meddelat tillstånd enligt MB inte befriar tillståndsinnehavaren från skyldighet att iaktta vad som föreskrivs i annan författning i fråga om anläggning eller verksamhet som avses med tillståndet. Bolaget ska fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön (26 kap 19 MB) samt i övrigt iaktta vad som sägs i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Enligt denna är verksamhetsutövaren bl a skyldig att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om driftstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljö. Verksamheten omfattas av lag (2004:1199) och förordning (2004:1205) om handel med utsläppsrätter. Varje år före utgången av den 31 mars ska en miljörapport och eventuellt en köldmedierapport lämnas in till tillsynsmyndigheten (26 kap 20 MB respektive 29 förordningen (SFS 2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen). Det är den sammanlagda köldmediemängden som avgör om bolaget är skyldig att lämna köldmedierapport eller inte.

4 BESLUT 4 (14) Bolaget ska till tillsynsmyndigheten lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen samt utföra eller bekosta sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen (26 kap 21 och 22 MB). Enligt förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken ska avgift årligen betalas av den som bedriver miljöfarlig verksamhet. Bedrivs en miljöfarlig verksamhet av annan än den som meddelats tillståndet är den nye verksamhetsutövaren skyldig att snarast upplysa tillsynsmyndigheten om det ändrade förhållandet (32 SFS 1998:899). En kopia av informationen ska skickas till länsstyrelsen. Det är förbjudet att utan anmälan enligt miljöbalken ändra en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (21 SFS 1998:899). Att upphöra med verksamheten är enligt miljöprövningsdelegationens bedömning en anmälningspliktig ändring. Redogörelse för ärendet Ärendets handläggning Ärendet har föregåtts av en MKB-process där samråd skett med länsstyrelsen, Norrhälsinge miljökontor, räddningstjänsten, närboende och allmänhet. Länsstyrelsen beslutade den 25 januari 2008 (dnr ) att verksamheten inte antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap 4 MB. Ansökan och tillhörande MKB inkom till miljöprövningsdelegationen den 13 maj 2008 och kompletterades den 5 september Ärendet kungjordes den 10 oktober 2008 i Hudiksvalls tidning. Norrhälsinglands Miljö- och räddningsnämnd, Hudiksvalls kommuns Tekniska förvaltning vatten och avlopp, Landstinget Gävleborg enheten för samhällsmedicin och Naturvårdsverket har beretts tillfälle att yttra sig. Sökande har beretts tillfälle att lämna synpunkter på de yttranden som kommit in. Sökandens verksamhetsbeskrivning med miljökonsekvenser Av ansökningshandlingarna framgår bland annat följande: Lokalisering Anläggningen är belägen på fastigheten Ängsbacken 2:15 i tätorten Hudiksvall nära järnvägen vid Borgarparken och Östra Tullgatan. Närområdet består av ett parkliknande område med bostäder. Närmaste bostäder ligger ca 100 m nordost om anläggningen.

5 BESLUT 5 (14) Enligt detaljplan från den 9 januari 2003 är området avsatt för en värmecentral. Anläggningen är placerad så att befintlig infrastruktur för produktion och distribution av fjärrvärme kan användas. Lokaliseringen bedöms som nödvändig för att vid större haverier kunna sektionera nätet och därmed säkra fjärrvärmeleveranser till vitala anläggningar i kommunen. Verksamhetsbeskrivning Panncentralen Kotorget är en produktionsanläggning för värme till fjärrvärmenätet i Hudiksvalls tätort. Anläggningens främsta uppgift är att fungera som basproduktionsanläggning under sommarmånaderna och som spets- och reservanläggning under resterande tid av året. Panncentralen består av följande anläggningsdelar: - En oljepanna 12 MW (P1) - En tallbecksoljepanna 12 MW (P2), försedd med ett textilt spärrfilter - Cistern för eldningsolja 100 m 3 försedd med överfyllnadsskydd och en invallning som rymmer hela cisternens volym. - Cistern för tallbecksolja 400 m 3 försedd med överfyllnadsskydd och en jordvall med syfte att leda ut eventuellt läckage på planen framför tanken. - En skorsten som efter att yttermanteln knäckts är avkapad från 55 till 30 m. Verksamheten ska drivas vidare med befintlig utrustning men med en ca 30 m hög skorsten. Kemikalier och råvaruförbrukning Den avgjort största råvaruförbrukningen utgörs av bränslet. Efter det att anläggningen konverterades år 2003 har andelen fossilt bränsle (eldningsolja) minskat till fördel för tallbecksolja. Det vatten som förbrukas i anläggningen är främst spädvatten till fjärrvärmenätet. I övrigt nyttjas mindre mängder oljor, smörj- och rengöringsmedel. Tabell 1: Bränsleförbrukning och energiproduktion. År EO 1 (m 3 ) EO 5 (m 3 ) Tallbecksolja (ton) Producerad energi (MWh)

6 BESLUT 6 (14) Då anläggningen är en reservanläggning är produktionens omfattning beroende av yttre faktorer som driftstörningar vid basproduktionsanläggningen Djupedsverket, väderförhållanden etc. Fortsatt drift av anläggningen planeras ske på samma sätt som tidigare varför förbrukningen av råvaror kommer att vara av samma omfattning som tidigare år. Avfall I verksamheten uppkommer mycket små mängder avfall. Avfallshanteringen är centraliserad till bolagets anläggning vid Djuped. De senaste årens produktion har resulterat i en askmängd på ca 4 ton/år. Askan transporteras till Ulvbergets avfallsstation. Endast oljesotet från eldningsolja klassas som farligt avfall. Utsläpp till vatten samt riskanalys Dagvatten leds till ett dike som mynnar i Lillfjärden och avloppsvatten som endast består av städvatten leds till kommunens spillvattennät. Golvbrunnar i närheten av platser för oljehantering är försedda med tätslutande lock och som regel tillämpas torr rengöring. Fortsatt verksamhet bedöms inte medföra någon ökad risk för påverkan på mark, yt- och grundvatten på platsen. Cisternen med eldningsolja är invallad och invallningen rymmer hela cisternens volym. Tallbecksoljan lagras i en cistern som har försetts med en låg jordvall för att leda ut eventuellt läckage på planen framför tanken. Utförd riskanalys har identifierat oljeläckage som den huvudsakliga risken för yttre miljö. Sannolikheten för att det ska hända har dock bedömts som låg. Återställning av invallningen av tallbecksoljan och påkörningsskydd vid båda cisternerna har utifrån analysen föreslagits som riskreducerande åtgärder. Anläggande av en tät invallning som rymmer hela tallbecksoljecisternens volym bedöms varken vara miljömässigt motiverat eller ekonomiskt rimligt. Avståndet från cisternen till diket är ca 100 m. Tallbecksolja är trögflytande och måste vid lagring varmhållas i en temperatur på 60 ºC. Den är inte heller vattenlöslig. En invallning skulle kosta ca 1,5 Mkr. Utsläpp till luft Utsläpp till luft från anläggningen är mellan och kg svavel, och kg kvävedioxid och omkring 100 kg stoft per år. Spridningsberäkningar visar att miljökvalitetsnormerna för kväveoxider, svaveldioxid och partiklar innehålls oavsett skortstenshöjd. Påverkan på föroreningshalter i omgivnings-luft bedöms vara i stor densamma oavsett höjden på skorstenen. För att minimera risken för luktstörning från tallbecksoljehanteringen avluftas cisternen via ett rör som leds till skorstenen. Fortsatt verksamhet innebär att avluftning kommer att ske på ca 30 m höjd istället för som tidigare 55 m.

7 BESLUT 7 (14) Verksamheten har bedrivits under sommarhalvåret 2007 med den lägre skorstenshöjden, utan att det kommit till bolagets kännedom att det medför luktstörning. Om det skulle visa sig att det uppstår driftsituationer som innebär att det uppkommer lukt i omgivningen som upplevs som störande anser bolaget att det är miljömässigt rimligare att installera någon typ av effektiv rening istället för att installera en högre skorsten. Buller och transporter Transporter av bränsle uppgår till stycken per år. Därutöver tillkommer persontransporter i samband med regelbunden tillsyn av anläggningen. Transportavstånden är korta då tallbecksoljan hämtas från Arizona i Söderhamn och eldningsoljan från en depå i Sundsvall, dvs inom ca 5 mils avstånd. Skorstenen är sedan 2007 avkapad från 55 till 28 m höjd till följd av att yttermanteln knäckts. Skorstenen är försedd med ljuddämpare. Bullermätningar visar att gällande villkor innehålls även med en skorstenshöjd på ca 30 m. Riktvärdet för natt, 45 db(a), uppfylls även med hänsyn taget till en skärpning med 5 db(a). Enligt en teoretisk beräkning ökar ljudnivån vid bostäder med 0,6 db(a) vid den lägre skorstenshöjden. Det har bedömts som mer kostnadseffektivt att förse en lägre skorsten med effektiva ljuddämpare för att säkerställa att ljudnivån vid bostäder inte ökar än att förse anläggningen med en 55 m hög skorsten. Bolaget har för avsikt att ta hjälp av akustisk expertis vid utformning av bullerdämpande åtgärder. Allmänna hänsynsreglerna Verksamheten sker inom befintligt industriområde. Inga opåverkade områden tas i anspråk. I företagets verksamhetssystem ingår kompetensutveckling för bl.a. hälsa, säkerhet och miljö. Bolaget prioriterar användning av icke fossilt bränsle. Yrkande Fortum ansöker om tillstånd för fortsatt produktion av fjärrvärme på fastigheten Ängsbacken 2:15 i Hudiksvalls kommun. Anläggningen ska användas som basproduktionsanläggning under sommarmånaderna och som spets- och reservanläggning under resterande tid av året. Den totalt installerade effekten uppgår till 24 MW och produktionen till 75 GWh över en treårsperiod. Vid haverier/katastrofläge får anläggningen nyttjas utöver ovanstående produktionsram för att säkra samhällsviktig fjärrvärmeproduktion och leverans. Vid ett sådant driftläge ska samråd ske med tillsynsmyndigheten angående eventuellt ytterligare försiktighetsmått kring kemikaliehantering och transporter.

8 BESLUT 8 (14) Bolaget åtar sig att bedriva verksamheten i enlighet med ansökan och föreslår följande villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor ska verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Utsläppen av stoft från anläggningen får som riktvärde inte överstiga 0,5 g stoft per kg tallolja. 3. Farligt avfall som uppkommer i anläggningen ska förvaras på tätt underlag inomhus, för flytande avfall gäller att det ska vara invallat så att minst största behållarens volym ryms i invallningen. 4. Buller från anläggningen, inklusive bränsletransporterna, bör inte vid närmaste bostäder överstiga 55 db(a) dagtid, 50 db(a) kvällstid (kl samt söndagar kl 07-18) och 45 db(a) nattetid. Värdena avser den ekvivalenta ljudnivån och riktvärdena. Om ofta förekommande impulsljud eller hörbara tonkomponenter finns ska värdena sänkas 5 db(a). Vidare yrkar bolaget på att: - Den bifogade miljökonsekvensbeskrivningen godkänns. - Fortsatt drift av anläggningen får ske med en skorstenshöjd på 32 m. - Tillståndet får tas i anspråk enligt 22 kap 28 MB även om beslutet inte vunnit laga kraft. Yttrande Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd tillstyrker ansökan om fortsatt drift av PC Kotorget och anför bland annat att: - Det är viktigt att val av skorsten och ljuddämpare samt utformningen görs tillsammans med akustikexperter för att minimera buller så långt som möjligt. Anläggningen ligger nära bostäder och det har genom åren varit klagomål på buller. Problemen har åtgärdats, men visar att det är viktigt att göra rätt val från början. - Om det skulle visa sig att problem med lukt från anläggningen skulle inträffa vid känslig väderlek trots försiktig körning är det mer ekonomiskt att investera i en reningsanläggning än i en högre skorsten. Ett villkor bör därför förskrivas som ger tillsynsmyndigheten möjlighet att besluta om ytterligare åtgärder i händelse av störning från verksamheten. - Vid ett stort utsläpp av tallbecksolja kommer oljan inte att hinna stelna och jordvallen kommer vid nuvarande utformning inte förhindra spridning till diket och Lillfjärden. En bättre utformning av diket och igensättning av

9 BESLUT 9 (14) diket i vissa delar kan behöva göras. Vid händelse av brand kan släckvattnet rinna ut i diket och vidare ut i Lillfjärden. - Området är inte instängslat, vilket liknande anläggningar brukar vara för att förhindra utomstående tar sig in till anläggningen. Många rör sig i området eftersom anläggningen ligger så centralt. De kan bli skadade av nedfallande föremål t.ex. is eller så kan de förstöra vitala delar av anläggningen. - Räddningstjänsten föredrar ur säkerhetssynpunkt en skorstenshöjd på 32 m framför 55 m. Hudiksvalls kommun, Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen har inga synpunkter på ansökan då endast vatten från normal städning och inget processavloppsvatten kommer att släppas till kommunens avloppsledningsnät. Landstinget Gävleborg, enheten för samhällsmedicin har inte framfört några miljömedicinska synpunkter i ärendet. Naturvårdsverket har avstått från att yttra sig. Sökanden har inte lämnat några synpunkter på inkomna yttranden. Miljöprövningsdelegationens motivering Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att, om föreskrivna villkor följs, kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och målen i MB samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av markoch vattenresurserna samt med den för området gällande detaljplanen. Tillstånd ska därför lämnas till verksamheten. Lokalisering Enligt 2 kap 6 MB ska en plats väljas för verksamheten som är lämplig bland annat med hänsyn till MBs mål och så att en god hushållning av mark- och vattenområden uppnås (kap 3 och 4 MB). Platsen ska väljas så att ändamålet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Med hänsyn till de skyddsåtgärder som sökande åtagit sig och de villkor som ställs i detta tillståndsbeslut anser miljöprövningsdelegationen att den föreslagna lokaliseringen uppfyller kraven på plats i 2 kap 4 MB. Ansökan avser befintlig verksamhet inom fastigheten Ängsbacken 2:15. Lokaliseringen uppfyller Boverkets riktvärde för skyddsavstånd till bostad (Bättre plats för arbete, allmänna råd 1995:5). Enligt gällande detaljplan är området avsatt för en värmecentral. Området för lokaliseringen är inte av riksintresse enligt 3 eller 4 kap MB. Inte heller några andra intressen enligt 3 kap berörs.

10 BESLUT 10 (14) Verkställighetsförordnande Miljöprövningsdelegationen får om det finns skäl besluta att ett tillstånd får tas i anspråk även om beslutet inte har vunnit laga kraft (19 kap 5 och 22 kap 28 första stycket MB). Ett tillstånd till miljöfarlig verksamhet berör många olika intressen samt kan vara ingripande och bör därför normalt inte träda i kraft förrän det har vunnit laga kraft. Ett skäl för att meddela förordnande om verkställighet kan vara att det är angeläget för företagaren att snabbt komma i gång med arbetena, t.ex. arbeten som måste utföras inför en snabbt annalkande vinter. Fortum har framfört att ett verkställighetsförordnande innebär att fjärrvärmeproduktionen kan fortsätta trots att alla frågor inte slutligt avgjorts och att anläggningen är befintlig och ska bibehållas som den är förutom att skorstenen ska ersättas med en lägre. Detta tillsammans med att risken för skada på miljön och människors hälsa bedöms som liten gör att medgivande av verkställighetsförordnande framstår som rimligt. Miljöprövningsdelegationen bedömer att ett verkställighetsförordnade inte är nödvändigt, eftersom bolaget även utan ett sådant förordnande i praktiken får bedriva verksamhet i nuvarande omfattning och utformning till dess att beslutet vunnit laga kraft. Bolagets yrkande avslås därför. Villkor Utsläpp av kväveoxider (U1) Kväveoxider bidrar till försurning, övergödning och bildandet av marknära ozon. Det kan leda till oönskade effekter på djur och växter och medverka till material- och vegetationsskador. Höga halter kan även påverka människors hälsa negativt genom att förvärra allergi, astma och hjärtsjukdomar samt genom att påverka lungfunktion och ge upphov till huvudvärk. Mot denna bakgrund anser miljöprövningsdelegationen att ett villkor för utsläppet av kvävedioxider bör föreskrivas. Miljöprövningsdelegationen ger dock bolaget möjlighet att under en prövotid utreda utsläppen av kväveoxider för att ta fram ett underlag för fastställande av en villkorsnivå. Haverivillkor, skydd mot olyckor samt överlåten fråga (villkor 2 och 3) Miljöprövningsdelegationen anser att samhällsviktig fjärrvärmeproduktion och leverans måste kunna säkerställas vid ett haveri eller katastrofläge. Ett villkor som innebär att anläggningen vid dessa tillfällen får nyttjas utöver produktionsbegränsningen i tillståndet föreskrivs därför. Miljöprövningsdelegationen överlåter till tillsynsmyndigheten att föreskriva om ytterligare villkor som kan behövas med anledning av en högre produktion. Om överskridande av produktionsramen blir nödvändigt ska det anmälas till tillsynsmyndigheten.

11 BESLUT 11 (14) Panncentralen ligger som räddningstjänsten påpekat centralt och många rör sig i området. Miljöprövningsdelegationen anser risken för olyckor kan minskas genom att förhindra utomstående tillträde till anläggningen. Eftersom anläggningen idag saknar denna typ av skyddsåtgärder ges bolaget tid att genomföra nödvändiga åtgärder. Utformningen av skyddsåtgärder sker lämpligen i samråd med tillsynsmyndigheten och räddningstjänsten. Miljöprövningsdelegationen anser inte att frågan är av sådan karaktär att den kräver en utredning. Buller (villkor 4) Buller utgör idag ett av de mest utbredda miljöproblemen. Det kan medföra hörselskador och ge upphov till störningsupplevelser i form av trötthet, stress, koncentrationssvårigheter och därtill kopplade fysiologiska effekter och ohälsa. Det är därför viktigt att de verksamheter som ger upphov till buller aktivt arbetar med att minska sin påverkan och bidra till skapandet av en bra ljudmiljö i omgivningen. Redovisad bullerutredning visar att ljudnivån underskrider 45 db(a) och att nattriktvärdet för befintlig industri därmed innehålls. Bullernivåerna dagtid kan antas bli något högre till följd av transporter och reparationsåtgärder. Miljöprövningsdelegationen anser att buller från verksamheten ska begränsas så att det motsvarar Naturvårdsverkets riktlinjer för befintlig verksamhet. Denna nivå kan accepteras under förutsättning att bolaget vid förändringar aktivt arbetar för att på sikt sänka bullerimmissionerna så att de underskrider Naturvårdsverkets riktlinjer för nyetablerad verksamhet. Vidtas bullerreducerande åtgärder i samband med redan planerade anläggnings- och verksamhetsförändringar behöver de inte nödvändigtvis innebära några kraftiga merkostnader. Med förändringar som påverkar bullerbilden avses bland annat nyinstallation av utrustning, renovering och rivning. I riktlinjerna anges att tillåten bullernivå bör sänkas med 5 db(a) om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Orsaken till sänkningen är att dessa ljudtyper anses mer störande (även om de inte alltid ger en ökad ekvivalentnivå). Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att det är bullret från bolagets verksamhet som inte får överskrida riktvärdena och att ljudnivåerna gäller alla bostäder, inte enbart de närmaste. Utsläpp till luft (villkor 5-8) Miljöprövningsdelegationen bedömer att verksamheten trots en sänkning av skorstenshöjden inte kommer att bidra till att miljökvalitetsnormerna för kvävedioxid, svaveldioxid och partiklar överskrids. Den av bolaget yrkade skorstenshöjden kan därför accepteras (villkor 5).

12 BESLUT 12 (14) Partiklar har både akut och kronisk påverkan på hälsan och kan leda till nedsatt lungfunktion och ökade symptom hos hjärt- och lungsjuka. Ur hälsosynpunkt är det de små partiklarna (< 10 µm) som är farligast, eftersom dessa i större utsträckning tar sig långt ner i luftvägarna och i allmänhet innehåller en högre andel toxiska ämnen. En god avskiljning av både små och stora partiklar kan uppnås med hjälp av textila spärrfilter eller elektrofilter. Miljöprövningsdelegationen anser att bolagets förslag på stoftvillkor kan accepteras då det totala utsläppet av stoft från anläggningen bedöms vara begränsat (villkor 6). Eldningsolja är ett fossilt bränsle vars utsläpp ger upphov till klimatpåverkan. Miljöprövningsdelegationen ser därför positivt på att bolaget ambition att prioritera användningen av icke fossilt bränsle. Miljöbelastningen från den eldningsolja som används bör dock begränsas. Ett såväl tekniskt möjligt som ekonomiskt rimligt alternativ är att begränsa utsläppet av försurande svaveldioxid genom att enbart utnyttja eldningsoljor med lågt svavelinnehåll. Eldningsolja med ett svavelinnehåll som överstiger 0,1 viktprocent får därför inte användas vid anläggningen (villkor 7). Miljöprövningsdelegationen konstaterar att tallbecksolja kan ge upphov till luktstörning och en skyldighet att förhindra olägenheter föreskrivs därför (villkor 8). Villkoret reglerar målsättningen inte den tekniska lösningen. Skulle det visa sig att bolaget inte lever upp till detta kan tillsynsmyndigheten agera genom att med stöd av 26 kapitlet MB förelägga bolaget att vidta åtgärder, t.ex. installation av effektiv reningsutrustning. Farligt avfall och kemikalier (villkor 9-10) Miljöprövningsdelegationen anser att det kan föreligga risk för förorening av mark, luft och vatten vid hantering och förvaring av avfall och kemiska produkter. Ett villkor bör därför föreskrivas som förtydligar verksamhetsutövarens ansvar att se till att risken för utsläpp är så liten som möjligt. Villkoren innebär att verksamhetsutövaren aktivt ska identifiera, förebygga och begränsa riskerna vid förvaring, lastning, lossning, interntransport och annan hantering. Med sekundärt skydd menas anordning som säkerställer att avfallet eller den kemiska produkten kan fångas upp vid spill eller läckage, t.ex. en invallning. Som ett komplement till förebyggande åtgärder ska skyddsåtgärder vidtas som minskar konsekvenserna av ett utsläppstillbud. Det finns många olika tekniska eller administrativa sätt att konkret uppfylla villkoret. Exempel på åtgärder för att förebygga tillbud är att det finns kontrollrutiner vid kritiska hanteringsmoment, att förvaringsbehållare, invallningar och eventuella ledningar skyddas mot påkörning samt att överfyllningsskydd finns vid påfyllning av tankar. Exempel på åtgärder för att minska konsekvenserna är att saneringsmedel finns tillgängligt och att närliggande avlopp och

13 BESLUT 13 (14) dagvattenbrunnar skyddas. Val av skyddsåtgärder ska utformas i samråd med tillsynsmyndigheten. Villkoren angående avfalls- och kemikaliehantering reglerar snarare vad som ska uppnås än hur det ska ske. Skulle det visa sig att bolaget inte lever upp till detta kan tillsynsmyndigheten agera genom att med stöd av 26 kapitlet MB förelägga bolaget att vidta åtgärder. Miljöprövningsdelegationen gör i likhet med bolaget bedömningen att det p.g.a. tallbeckoljans fysikaliska egenskaper inte är motiverat med en tät invallning av hela cisternens volym. Sekundärt skydd ska i detta fall inte tolkas som en tät invallning av cisternen. Utförd riskanalys har dock identifierat oljeläckage som den huvudsakliga risken för yttre miljö, även om sannolikheten för att det ska inträffa bedömts som låg. Ett stort utsläpp av tallbecksolja kommer inte att hinna stelna innan det når diket och kan därmed spridas till Lillfjärden. Stelnar oljan på vägen skulle den kunna sätta igen diket vid järnvägen och skapa en översvämning som negativt påverkar stabiliteten hos banvallen. Trots att sannolikheten för ett utsläpp är liten är det viktigt att spridning till diket och Lillfjärden förebyggs. Nuvarande skyddsåtgärder kan därför behöva bättras på och kompletteras. Påkörningsskydd är en åtgärd som tas upp i riskanalysen och räddningstjänsten pekar på förbättrad utformning av jordvallen och eventuellt förändrad utformning av diket. Konkreta förändringar och åtgärder utformas lämpligen i samråd med både tillsynsmyndighet och räddningstjänst. I sammanhanget vill miljöprövningsdelegationen påpeka att förändring av diket kan vara anmälningspliktig enligt 11 kap 9a MB. Kontroll av anläggningen (Villkor 11 och överlåten fråga) Bestämmelser om utsläppskontroll med angivande av mätmetod, mätfrekvens och utvärderingsmetod ska, om det finns villkor som kräver detta, alltid föreskrivas i ett tillstånd i enlighet med 22 kap 25 punkt 3 (jämför 19 kap 5 ) MB. Uppföljning av utsläppsvillkoren 4-8 kräver löpande kontroll. Denna bör regleras i ett kontrollprogram där såväl mätmetod, mätfrekvens som utvärderingsmetod anges. Miljöprövningsdelegationen överlåter utformningen av kontrollprogrammet till bolaget i samarbete med tillsynsmyndigheten. För de fall bolaget och tillsynsmyndigheten inte kommer överens anser miljöprövningsdelegationen att tillsynsmyndigheten bör ges rätt att besluta om fastställelse av kontrollprogrammet. Verksamhetsutövarens skyldigheter och tillsynsmyndighetens möjligheter är beskrivna under Särskilda upplysningar på sidan 3. Bland annat regleras kontrollen förutom i detta tillstånd även i egenkontrollförordningen som gäller parallellt med tillståndet.

14 BESLUT 14 (14) Bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen Enligt 6 kap 7 MB ska en miljökonsekvensbeskrivning för verksamheter som inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan innehålla de uppgifter som behövs för att uppfylla en miljökonsekvensbeskrivnings syfte i den utsträckning som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning. Miljöprövningsdelegationen bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen motsvarar de krav som ställs i 6 kap MB Detta beslut har fattats av miljöprövningsdelegationen efter föredragning av Ulrika Nilsson. Upplysningar om hur man överklagar samt beslut om kungörelsedelgivning, se bilaga. Caroline Näslund Torbjörn Holmgren Bilaga: Beslut om kungörelsedelgivning och Hur man överklagar Kopia till: Norrhälsinglands Miljö- och räddningsnämnd Räddningstjänsten i Hudiksvalls kommun Landstinget Gävleborg, enheten för samhällsmedicin Naturvårdsverket Arbetsmiljöverket Aktförvararen

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-171229 simon.akerman@lansstyrelsen.se Ockelbo Plastindustrier AB Norängsvägen 23 816 30 OCKELBO Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

PC Kotorget, Hudiksvall

PC Kotorget, Hudiksvall PC Kotorget, Hudiksvall Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Miljörapport 2015 Pc Kotorget Hudiksvall

Miljörapport 2015 Pc Kotorget Hudiksvall Miljörapport 2015 Pc Kotorget Hudiksvall Pc Kotorget Hudiksvall. 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se AGA Gas AB Att: Lars Spångberg 172 82 Sundbyberg Tillstånd enligt miljöbalken till framställning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall Aktbilaga 15 BESLUT 1 (11) 80-1131 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Johan Larsson 026-17 12 66 johan.e.larsson@lansstyrelsen.se Kuusakoski Sverige AB Gävle hamn, Fredriksskans 805 95 Gävle

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri Aktbilaga 12 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: 026-17 10 96 Ulrika.Nilsson@x.lst.se Sunfab Hydraulics AB Box 1094 824 12 HUDIKSVALL Tillstånd enligt miljöbalken till

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer:

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer: Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (7) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Katja Nesterinen 016-710 22 22 Miljö- och räddningstjänstnämnden Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Sammanställning av gällande villkor m.m.

Sammanställning av gällande villkor m.m. Stockholm Exergi AB Bilaga D Sammanställning av gällande villkor m.m. Villkor Allmänt 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan, skall verksamheten inklusive åtgärder för att minska luft och vattenföroreningar

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor

Bilaga H. SSAB Tunnplåt. Förslag till slutliga villkor. Allmänna villkor SSAB Tunnplåt Bilaga H Förslag till slutliga villkor Allmänna villkor 1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 Tillståndspliktiga verksamheter och verksamheter som förelagts att ansöka om tillstånd 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral

Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 Vårberg panncentral Miljörapport 2010 för VÅRBERG PC AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad, mars 2011 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Vårberg...3 1. Verksamhetsbeskrivning...3

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Brattås värmeverk Anläggningsnummer 1485-1120 Rapporteringsår 2012 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Information om gällande avgifter återfinns på

Information om gällande avgifter återfinns på Sida 1 av 9 Ansökan om ny miljöfarlig verksamhet eller åtgärd som är anmälningspliktig enligt 2-32 kap i miljöprövningsförordningen (2013:251) Information Aktuella regler: Vattenområdets föreskrifter om

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier BESLUT 1 (13) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-17 12 29 simon.akerman@lansstyrelsen.se Nilar Svenska AB Box 1203 183 12 Täby Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC)

Miljörapport Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) Miljörapport 2011 Hetvattencentralen i Hallstahammar (HVC) TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2011 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn:

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Sammanfattning Björndammens panncentral

Sammanfattning Björndammens panncentral Sammanfattning Björndammens panncentral I den här rapporten beskrivs verksamheten på Björndammens panncentral under år 2014. En sammanfattning över drift- och emissionsdata visas i tabellerna nedan. Drifttid:

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW.

Pannor Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW. version 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan avser Ny verksamhet Befintlig verksamhet Ändring av verksamhet Verksamheten beräknas starta den Verksamhetsutövare Företagets namn: *) Org.nr: Adress: Tel: Postadress:

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall Aktbilaga 12 1(8) BESLUT Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Ola Wik Tel 026-171300 ola.wik@x.lst.se Timberjack Sweden AB 822 20 ALFTA Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist

Hur jobbar vi inom miljöskydd. Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Hur jobbar vi inom miljöskydd Carina Lif och Elisabeth Lindqvist Miljöskyddets verktyg Prövning 9, 11 och 14 kap MB Tillsyn Projekt Remisser Miljövervakning Miljömål Giftfri miljö Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Långedal Munkedal Foss 5:2 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Malmö stad Miljönämnden ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET Anmälan enligt miljöbalken om ny verksamhet Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken 9 kap 6 och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

Norrsundet biobränslepanna

Norrsundet biobränslepanna Årsrapport Miljö 2016 Norrsundet biobränslepanna Datum 27/3 2017 Underskrift: Roger Belin, Vd, Bionär Närvärme AB 1. Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningens namn: Norrsundet biobränsleanläggning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Textdel 2016 års miljörapport

Textdel 2016 års miljörapport Textdel 2016 års miljörapport Anläggningsnamn Fastighetsbeteckning Aröd Aröd 2:23 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport 2014 Säffle Fjärrvärme AB Säffle Fjärrvärme AB. Textdel 2014 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2014. Textdel 2014 års miljörapport Hetvattencentralen Hallstahammar ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Skickas till: Lidingö stad Miljö- och stadsbyggnadskontoret 181 82 Lidingö Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan enligt 10 miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251) Anmälan ska skickas in senast 6

Läs mer

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009

Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Miljörapport Ockelbo fjärrvärmecentral år 2009 Ockelbo den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW.

Två stycken oljepannor på vardera 10 MW samt 2st pelletspannor på vardera 3MW. version 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa. De förändringar som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer