Kommunala Handikapprådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala Handikapprådet 2004-03-03"

Transkript

1 Kommunala Handikapprådet Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl Beslutande Nils-Olov Olofsson (s) Monia Svensson (c) ersättare Miriam Mattsson (SRF) Bengt Wihlstrand (DHR) Leif Olsson (FUB) Anne-Christine Andersson (RBU) Bertil Henningsson (HLS) Maj-Britt Andersson(KHSO) tjg ers. Övriga deltagare Magnus Graad 2-3. Sven Karlén Göran Carlsson Trafik-, mark- och exploateringsingenjör, Gatuenheten Handikappkonsulent (vik.) Utredningssekreterare Utses att justera Justeringens plats/tid Anne-Christine Andersson Omsorgskontoret Underskrifter Sekreterare: Paragrafer: Ordförande: Göran Carlsson Miriam Mattsson Justerande: Anne-Christine Andersson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Ronneby Kommunala Handikappråd Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Omsorgskontoret Underskrift Göran Carlsson

2 1 Vice ordförande Miriam Mattsson hälsar välkommen till första sammanträdet för året; ett särskilt välkommen till Magnus Graad från Gatuenheten. Föredragningslista med ett tillägg om leasingbilar ( 10) och arbetsordning fastställs. Miriam Mattsson noterar en hög frånvaro av politiker till detta sammanträde. Leif Olsson vill särskilt understryka betydelsen av att politiker från omsorgsnämnden deltar på sammanträdena. Till justeringsman utses Anne-Christine Andersson. 2 Cirkulationsplats (rondell) vid Sörbyvägen. Information. Magnus Graad presenterar ritningsförslag över den nya cirkulationsplatsen i korsningen till Sörbyvägen. Ritningsgranskarna har sett över förslaget. Rondellen har ett likvärdigt utseende med föregående rondell vid Järnia. En förändring är bl.a. kantsten med nivåskillnad för synskadade på halva övergångsstället. Kullersten läggs i anslutningarna runt rondellen, som är utformad så att hastigheten inte ska kunna vara högre än 30 km rätt igenom. Cyklister passerar över Sörbyvägen. Miriam Mattsson noterar att såväl rörelsehindrades som synskadades behov av tillgänglighet beaktats genom att en del är plan, en del har en kännbar kantsten vid övergångsställe. Kanten kan målas gul. Gående och cyklister skiljs åt med en vit linje på gång/cykelbanan. Nils-Olof Olofsson förklarar på skissen hur man har tänkt vad gäller övergångsställen på Karlshamnsvägen med avseende på bussfickor mm. Magnus Graad: Ett mindre antal korsningar har lagts in. Fem rondeller totalt planeras in till Ronneby centrum. Handikapprådet beslutar att notera informationen till protokollet.

3 3 Förslag om p-skiva i bil vid handikapparkeringsplatser. Magnus Graad redovisar förslag på införande av p-skiva vid handikapp-parkeringsplatser i centrala Ronneby. Här finns 24 handikapplatser. Tiden på dessa parkeringsplatser har hittills satts längre än på andra. Detta har utnyttjats, dvs bilar står längre på dessa platser. Klagomål har framförts härpå. Det har fungerat bra med p-skiva på övriga parkeringsplatser. För bättre rotation vill man därför införa p-skiva även på handikapplatser. På 12 platser inne i stan önskas p-skiva med 2 till 4 timmars parkering, övriga platser dygnsparkering (24 tim.). Flera synpunkter framförs på de olika tidsintervallen. Bertil Henningsson nämner t.ex. att 2 timmars parkering är alldeles för lite vid läkarbesök. Magnus Graad hävdar att behov finns för 2 timmars parkering mitt inne i centrum. Större rotation behövs där. Efter en längre diskussion framkommer att man hittills tycker bra om p-skiva. Nils-Olov Olofsson föreslår att förslaget lämnas till KHR för utskick på remiss. Då ordföranden finner det lämpligt att ta upp förslaget på nästa KHR den 2/6, kan det i så fall beredas av Tekniska nämnden den 7/6 och tas upp den 16/6 för beslut. Handikapprådet beslutar att notera informationen till protokollet och att förslaget om p-skiva vid handikapplatser skickas ut med protokollet.

4 4 Rättelse avseende föregående protokoll. I föregående protokoll, , 58 Övriga frågor under rubriken a) Rökning vid entrén till Lernia har texten inte utformats som det ursprungligen sades. Meningen; Samma problem har gällt även vid Knut Hahnskolan, där fimpar ofta fastnat i däcken på bilar, tas bort och ersättes med följande text. Samma problem har funnits även vid Knut Hahnskolan, där fimpar ofta fastnat i däcken på rullstolar, särskilt vid blött väglag. Fimpar har därvid förts vidare in i skarvarna på rullstolen och härefter hamnat i bilen och ibland inomhus. Handikapprådet beslutar att notera rättelsen till protokollet. 5 Sammanträdestider Handikapprådet godkänner förslaget till sammanträdestider för KHR och dess arbetsutskott. Sammanträdestiderna ska också noteras på kanalr, dvs Ronneby kommuns intranät. 6 Webbguiden är klar; adress: Vik. handikappkonsulent Sven Karlén omtalar att guiden nu är tillgänglig på nätet. Vissa synpunkter har kommit in och fel har rättats. Synpunkter om förbättringar tas tacksamt emot, antingen av Sven Karlén eller webbdesigner Mia Lindelöf på informationsenheten. Handikapprådet beslutar att notera informationen till protokollet.

5 7 Utbildningsdag, 22 mars, handikappolitiska programmet. Halmstads handikappkonsulent Stellan Andersson har bjudits in till Stadshuset för en heldagsföreläsning den 22 mars, omtalar Sven Karlén. Han kommer att tala om FN:s standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet ur ett kommunalt perspektiv. Halmstads kommun har fått pris för ett proffsigt handikappprogram. Sven Karlén rapporterar om pågående arbete med Ronnebys handikappolitiska program. Önskemål finns om ett färdigt förslag senast i november månad. Ett program ska finnas på Lätt läst och på större stil. Tankar finns på att även ta in uppgifter ur barnperspektiv. Sven har planerat en inbjudan till träff mellan kommunens politiker och handikappade barn och ungdomar. Handikapprådet beslutar att notera informationen till protokollet. 8 Rapport från konferens anordnad av Rädda Barnen. Sven Karlén lämnar rapport från en konferens i Stockholm den 22-23/1 som anordnats av Rädda Barnen. Förutom Sven var Bo Johansson där. Av könsfördelningen på konferensen kunde man lätt få intrycket att barn bara sköts av kvinnor, då deltagarna bestod av ungefär 95% kvinnor och 5% män. Deltagarna från Ronneby uppfattade programutbudet som en givande länk i arbetet med det handikappolitiska programmet. Handikapprådet beslutar att notera rapporten till protokollet.

6 9 Avdelnings- och rumsfunktionsprogram för gruppboende. Underlag till avdelnings- och rumsfunktionsprogram för gruppboende avseende psykiskt funktionshindrade personer har presenterats för omsorgsnämnden, som godkänt det för fortsatt planering med komplettering av synpunkter som framkommit (Omsorgsnämnden ). Flera frågor om underlaget tas upp. Sven Karlén anser att underlaget bör bli föremål för en noggrann genomgång avseende miljön. Leif Olsson tror att man föredrar att ha en så trivsam och normal miljö som möjligt, med vetskap om att människor blivit aggressiva p.g.a en alltför trist miljö. Han vill därför stötta förslaget i befintligt skick. Miriam Mattsson tillägger att det vid psykiska sjukdomar behövs en kombination av medicinsk och terapeutisk behandling, sysselsättning och en trivsam boendemiljö för att gynna välbefinnande. Handikapprådet beslutar att notera synpunkterna till protokollet. 10 Ej fri tillgång till leasingbilar. Omsorgsnämnden har fått kännedom om att vissa gruppbostäder för sin verksamhet ibland har fått låna leasingbilar från annan verksamhet inom Omsorgen utan att betala någonting härför. Därför ska det komma ett tjänstemannaförslag som innebär att fri tillgång till leasingbil upphör. Leif Olsson åberopar LSS-lagen i detta sammanhang; kommunen ska tillse att goda levnadsvillkor finns för de funktionhindrade med t.ex. tillgång till fritidsaktiviteter.

7 Förslaget innebär ju i så fall att man måste bedöma hur ekonomin för den enskilde ser ut från fall till fall. Den enskilde ska ha råd att åka. Leif vill gärna ha en beskrivning över hur den ekonomiska delen ska hanteras. Miriam Mattsson: Vissa personer är p.g.a sitt funktionshinder mer beroende än andra av tillgång till transportmedel för att komma till anpassade aktiviteter. Sven Karlén: En rättvisebedömning måste göras. Ekonomiskt bör det inte vara några problem. Handikapprådet beslutar att notera synpunkterna till protokollet. 11 Inkomna skrivelser, broschyrer mm a) Rätt och stöd vägvisare för dig med funktionshinder; broschyr från Handikappförbundens samarbetsorgan. Ordförande Miriam Mattsson tycker att broschyren väl beskriver det stöd en funktionshindrad kan få och vart man ska vända sig även För dig som är ny i Sverige. Handikapprådet beslutar att notera broschyren till protokollet. 12 Gränslöst alt. Optimalt; tidskrifter för unga handikappade. Tidskriften Gränslöst, som framställts av SRF, DHR och SDR, skulle lämnas till elever på gymnasieskolan för diskussion under en temadag. Tryckningen av denna skrift upphörde år 2000 och det har hittills inte lyckats att få fram fler exemplar. Istället nämns en annan skrift, Optimalt, som ersättare från Unga synskadades förbund. Miriam Mattsson påtalar att Optimalt är en medlemstidning och efterlyser en tidskrift som mera brett beskriver unga funktionshindrades levnadsvillkor, erfarenheter och tankar.

8 Leif Olsson nämner ett projekt i Karlskrona, Mediabom, en skrift som görs av unga med funktionshinder. Handikapprådet beslutar att notera informationen till protokollet. 13 Handikapptoalett? - varuhuset LIDL. Sven Karlén har varit i kontakt med Eskil Hedberg(Astma- och Allergiföreningen) angående uppgift om att det inte blir någon handikapptoalett inom varuhuset LIDL, som uppförs intill MAXI Stormarknad vid Karlshamnsvägen. Arkitekt Elisabet Svensson, Handikappombudsmannen(HO) Stockholm, har med e-post lämnat besked om vad byggreglerna säger om toalett för handikappade. Frågan om handikapptoalett har diskuterats även i andra kommuner där tyska LIDL har etablerat sig. I åtminstone ett fall, i Halmstad, har kommunen ställt krav på toalett i samband med byggnadslov. Resultatet härav är f.n. oklart. Livlig diskussion följer i detta ärende. Miriam Mattsson nämner bl.a. att vid ett så stort utbud som varuhus har, kan förutom funktionshindrade, föräldrar med småbarn, m fl ha behov av toalett. Sven Karlén är beredd att skriva till LIDL och varna för presskonferens i samband med invigningen om ingen åtgärd vidtas. Handikapprådet uppdrar åt Sven Karlén att göra en skrivelse till byggnadsnämnden med krav på handikapptoalett vid denna typ av etablering i samband med bygglov och att dessutom skriva till varuhuset LIDL om KHR:s synpunkter.

9 14 Rapporter från ritningsgranskarna. Bengt Wihlstrand redovisar nya objekt som granskats jämte hans och Gösta Håkanssons yttranden över vart och ett av dem enligt följande. - Motorn 2 Ändrad användning från affär till pizza/kebabrestaurang. 1) Entrédörr skall vara min K10. 2) Handikapptillgänglig toalett för kunderna. Den ritade håller ej måttet. - Viktor Utökning av restaurang. Toaletterna skall (minst en) vara handikapptillgängliga. De ritade håller ej måttet. - Kalleberga 8:204 Ombyggnad av flerbostadshus och ändrad användning för barnomsorg i bottenvåning. Plan 1. Saknas minst en handikapptillgänglig toalett. Plan 2. Toaletterna är tillräckligt stora, men placering av WCstolarna bör göras så att handikappade kan få plats med hjälpare (60 cm var sida). Plan 3. I princip lika med plan 2. - Hoby 1:33 Ändrad användning, nybyggnad av rullstolsramp. Knapphändigt ritningsunderlag. Omklädningsrum för besökande? RWC:et utföres enligt normerna. - Till- och påbyggnad av Bollhall.

10 1.HWC bör finnas tillgängligt även på plan 1 tr. Bollhallen. (Hissen kan vara upptagen av annan trafik då behov uppstår). 2. Dörrautomatik? - Cirkulationsplats vid Sörbyvägen. Den enda erinran vi har mot förevisad plan är att markering för synskadade utföres vinkelrätt mot gångriktningen på ett ställe på Sörbyvägen. - Motorn 2 Ändrad användning från affär till pizza/kebabrestaurang. Toaletten för kunder är bra ur handikappsynpunkt men dörrens placering gör det besvärligt för rullstolsburen att själv ta sig in. - Karlstorp 2:1 Ombyggnad av äldreboende (Vidablick). Förslagsritningar synes tillfredsställande ur handikappsynpunkt (daterad ). - Hans 9 Förhandsbesked för nybyggnad av altan och handikappramp. Företedd skissritning är okey ur handikappsynpunkt. Handikapprådet beslutar att notera ritningsgranskarnas rapporter till protokollet. 15 Bokslut 2003 för Omsorgsnämnden. Undertecknad sekreterare redogör i stora drag för omsorgsnämndens bokslut avseende Här noteras huvudsakligen det som rör handikappomsorgen. Budgetöverskridandet stannade vid 2,6 mkr efter att tidigare ha befarats bli 4,5 mkr. Ett engångsanslag på 1,5 mkr erhölls

11 till äldreomsorgen som med besparingsåtgärder gav ett överskott på drygt 4 mkr, medan handikappomsorgen inkl stöd till psykiskt funktionshindrade stannade vid ett underskott på drygt 5,6 mkr. För handikappomsorg har en ny gruppbostad ordnats i Kallinge. Den har inte helt kunnat tillgodose det ökade behovet utan ett ökat köp av tjänster förekommer. Det ökade behovet av boende för personer med psykiska funktionshinder har helt fått tillgodoses med köp av platser. Korttidsboendet på Friskyttsvägen har blivit för litet för att samtliga beviljade biståndsbeslut ska kunna verkställas. Under året har provisoriska lösningar fått vidtas. Under hela året har ett omfattande arbete pågått för att skapa balans mellan handikappomsorgens verksamhet och budget. Många åtgärder har vidtagits. En flerårig underbudgetering av personlig assistans blev uppmärksammad. Förutom behov av ytterligare bostäder med särskild service behöver dock handikappomsorgen framförallt en utökning av arbetstillfällena inom daglig verksamhet. Enhetschefernas arbetssituation och verksamhetens höga sjuktal är fortfarande ett problem. Förutom program för ledarskapsutveckling har bl.a. arbetstidsprojekt, årsarbetstid, rätt till heltid, kompetensfrågor och arbetslagsutveckling inletts. Leif Olsson påpekar efter denna redogörelse bl.a. nödvändigheten av att i budgetarbetet ta med alla utgifter som finns med tanke på vad lagstiftningen kräver. Handikapprådet beslutar att notera bokslutsredogörelsen till protokollet. 16 Frågor som aktualiserats av handikappföreningarna. Bengt Wihlstrand (DHR) uppger ett behov av att uppmärksamma allmänheten på vad som är på gång inom KHR.

12 Sven Karlén talar om att information ska lämnas till Sydnytt, länspress, Radio Blekinge samt taltidningscentralen i Växjö om utbildningsdagen den 22 mars. Miriam Mattsson (SRF) har skickat en skrivelse till tekniska nämnden med förslag på åtgärder avseende skylt- och informationssystem om medborgarservicen i stadshuset. Diskussion hålls omkring skyltning och informationssystem. Bengt Wihlstrand tycker att det är bra att anslags- och orienteringstavlor finns både för funktionshindrade och andra medborgare. Miriam Mattsson: Bra med en översikt av stadshuset, vart man ska vända sig för att nå rätt förvaltning, avdelning, sal etc. För synskadade är det också viktigt att kunna läsa av sådan information i ögonhöjd. Leif Olsson nämner betydelsen av symboler för olika platser och Anne-Christine Andersson tycker att man kan ha med uppgift om på vilket plan (övre- eller botten-) mötessalen finns. Nils-Olov Olofsson föreslår lurar med uppläst text från monitor i Stadshusets entré (för synskadade och läshandikappade). Leif Olsson(FUB) tar upp följande frågor som har diskuterats vid två möten inom KHSO (de Kommunala Handikapporganisationernas SamarbetsOrgan); 1.Bättre introduktion behövs för nyanställda personer inom handikappomsorgen. 2. Redovisning önskas över åtgärder och brister som finns i handikappomsorgen med anledning av att länsstyrelsen sett över vissa arbetsplatser. 3. Önskemål om att tekniska nämnden på nytt tar upp utspridningen av vassa stenar (grus) som orsakar punktering på rullstolar mm. Nils-Olov Olofsson förklarar en del av problemen vad gäller bekämpning av halt väglag. Täckning med naturgrus har stoppats (bl.a cyklister har sagt ifrån). Övergång till kross (stenar som slipats, inte så vassa) har skett. Länsstyrelsen har beviljat tillstånd för kommunen att använda grustäkter för viss tid. Eventuellt kan sanden behöva återvinnas mer.

13 Leif Olsson: Varför inte testa mindre storlekar på sten/grus så att de inte fastnar i räfflorna på däcken? Nils-Olov Olofsson tar med sig de synpunkter som kommit fram till tekniska nämnden. Den vanliga gamla grusen har hamnat på soptippen; den låg inte kvar på vägen (blåste bort). Sven Karlén föreslår att omsorgschefen bjuds in till nästa sammanträde för att bl.a. besvara de två första frågorna som här framförts av Leif Olsson. Handikapprådet beslutar att notera frågorna till protokollet. 17 Åtgärdslistan. Sven Karlén omtalar att det sist upptagna ärendet på listan, nr 31, Markering saknas vid övergångsstället till affären i Johannishus, inte är klart ännu. Däremot är ärende nr 30, Postservicebutiken i Johannishus, klart. Övriga omarkerade ärenden är inte helt klara. Ordförande Miriam Mattsson uppger att vid arbetet med handikappolitiska programmet kommer många av dessa ärenden tas upp på nytt. Nils-Olov Olofsson föreslår en översyn av hela listan. Handikapprådet beslutar att notera rapporten om åtgärdslistan till protokollet. 18 Övriga frågor. Åtgärder för bättre tillgänglighet till butiker.

14 Anne-Christine Andersson(RBU): Det finns möjlighet för affärsinnehavare att ha en ringklocka utanför butiken så att en funktionshindrad ska kunna påkalla hjälp utifrån, för att t.ex. få tillgång till en ramp. Bengt Wihlstrand: Risk finns för okynnesringningar. Sven Karlén: Kommunen skulle eventuellt kunna köpa in ett antal ramper för utplacering till affärer. Nils-Olov Olofsson: Centrumföreningen borde vara intresserad av att stå för vissa förbättringar. Leif Olsson: Det finns en anordning som klättrar uppför trappor, medan man sitter i den. Miriam Mattsson: Bra om kommunen kan erbjuda affärsinnehavare att stå för trappmarkeringar. Nils-Olov Olofsson: Trappmarkeringar har erbjudits i flera år. Bygger på intresse från fastighetsägarna själva. En man från kommunen har haft i uppdrag att sköta detta. Bertil Henningsson: Håller med Anne-Christine Andersson om ringklocka utanför butik; en enkel åtgärd för affärsinnehavaren att ta in efter stängning. Dessutom är det en billig åtgärd, omkring 100 kr. Handikapprådet beslutar att notera övriga frågor med synpunkter till protokollet. Nils-Olov Olofsson ger en eloge till vice ordföranden Miriam Mattsson som skött ordförandeskapet på ett mycket förtjänstfullt sätt. Vice ordförande Miriam Mattsson avslutar sammanträdet med en historia om Köttbulla-Svensson, med en handikappolitisk tillämpning

Kommunala Handikapprådet 2006-10-12

Kommunala Handikapprådet 2006-10-12 Plats och tid Hobysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.30-12.30 Bo Johansson (s) Tommy Andersson (s) 1-11 Miriam Mattsson (SRF) Bengt Wihlstrand (DHR) Leif Olsson (FUB) Bertil Henningsson (HLS) Maj-Britt

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Plats och tid Hobysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.30-12.00 Beslutande Bo Johansson (s) Gretha Erlandsson (fp) tj ers för Göran Andersson Jonni Karlberg (s) Nils-Olov Olofsson (s) Tommy Andersson (s)

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2004-10-13

Kommunala Handikapprådet 2004-10-13 Kommunala Handikapprådet 2004-10-13 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 13.00 16.06. Beslutande Övriga deltagare Bo Johansson (s) Tommy Andersson (s) Jonni Karlberg (s) Karin Johansson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2004-06-02

Kommunala Handikapprådet 2004-06-02 Kommunala Handikapprådet 2004-06-02 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 13.00 16.15. Beslutande Bo Johansson (s) Göran Andersson (kd) (närv. 19 30) Tommy Andersson (s) Jonni Karlberg

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Kommunala Handikapprådet 2003-03-12 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.15 12.30 Beslutande Bo Johansson (s) Göran Andersson(kd) Jonni Karlberg (s) Nils-Olov Olofsson (s) Karin Johansson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2003-06-11

Kommunala Handikapprådet 2003-06-11 Kommunala Handikapprådet 2003-06-11 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.15 11.50. Beslutande Bo Johansson (s) frånv. 27-29. Jonni Karlberg (s) Monia Svensson (c) tjg ersättare Miriam

Läs mer

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30

Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1-10) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 15.00-16.30 Beslutande Ledamöter Representanter Ersättare, ej tjänstgörande Övriga deltagande Niina Laitila, (S) ordförande, reptesentant

Läs mer

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8

Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5. Information från socialnämnden 6. Ändring av sammanträdestider 8 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Presentationsrunda 3 Föregående protokoll 4 Information om kommunens arbete med anhörigstöd 5 Information från socialnämnden 6 Tillgänglighet 7 Ändring av

Läs mer

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan

Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan Sammanträdet ajournerades klockan Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 15 mars 2011 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 15.00 16.30 Sammanträdet

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2007-03-01

Kommunala Handikapprådet 2007-03-01 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Handikapprådet 2007-03-01 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, Ronneby, kl. 13.00 17.40. Beslutande Bo Johansson (s) Ulla Svensson (kd) 1-11. Ingegerd

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (11) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (11) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2008-05-21 1(11) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Robert Svensson (c) Birger Karlsson Gun-Lis Wärngren

Läs mer

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare

Kenneth Henningsson, Handikappkonsulent Carin L Andersson, Sekreterare KOMMUNALA HANDIKAPPRÅDET (KHR) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Trineholme, Kristinehamns Konferens Center, 13.15-14.50 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson, Ordförande Inga-Lill Röhr, Överförmyndarnämnden

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08:30-12:00 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Omsorgsnämnden Leif Nilsson PRO Ulla Svensson Omsorgsnämnden Åke Nilsson Tj.Ers. PRO Listerby/J-hus

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala handikapprådet Datum Sid (17) 2011-02-17 1 (17) Plats och tid Senioren, stora sammanträdesrummet Hässleholm 13.30-15.00 ande Förtoendevalda: Anna Gustavsson (kd) ordförande, ON Irene Nilsson (s) ON Peter Groth (mp) BN Ernst Herslow

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer

Omsorgsnämnden 2001-05-22

Omsorgsnämnden 2001-05-22 Plats och tid Hobysalen, Stadshuset, Ronneby, kl. 14.00 19.00 Beslutande S Bo Johansson, ordförande V Hans Kyhlbäck S Carin Nilsson 79-90 V Lennart Karlsson S Karl-Erik Danielsson KD Göran Andersson 83-95

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2002-10-01

Kommunala Handikapprådet 2002-10-01 Kommunala Handikapprådet 2002-10-01 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.30 11.45. Beslutande Bo Johansson (s) Carin Nilsson (s) Karl-Erik Danielsson (s) Bengt Wihlstrand (m) Nils Otto

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Afasiföreningen

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2010-12-02

Kommunala Handikapprådet 2010-12-02 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, Ronneby, kl. 13.00 16.30 Beslutande Bo Johansson (s) Ulla Svensson (kd) Ingegerd Johansson (c) Bengt-Christer Nilsson (s) Gilbert Nilsson (c) tjg. ers. Monia Svensson

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6. Kommunala Pensionärsrådet 2007-08-21

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6. Kommunala Pensionärsrådet 2007-08-21 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidan 1 av 6 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby kl. 08.30 13.00 Närvarande Ordinarie ledamöter Bo Johansson Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23

Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Kommunala handikapprådet 2012-12-11 23 Plats och tid Tullbackagården, 2012-12-11 17:30-19:00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta Wahlund,

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset

Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida (10) Sessionssalen, kommunhuset Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 18.30-21.00 Beslutande Hans-Bertil Sinclair (m) Socialnämnden ordförande Ingrid Larsson (m) Kommunstyrelsen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2010-08-25 Sida 1 (7) Sammanträde med Handikapprådet Plats och tid Sociala sektorn, Förvaltningshuset, kl 14.00-17.00 ande Övriga deltagande Tomas Erazim, ordförande Göran Persson, kommunstyrelsen, 19-21

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 17.30 Beslutande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Boel Rosdahl, BN Bertil Ek, NHR Kjell Carlström, RMA

Läs mer

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET

KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET Tid och plats Måndag 20 juni kl. 13 15.40 Stora salen, Torsby bibliotek Beslutande Carina Nordqvist (S), ordförande Monicka Lindberg, SRF Erik Gustafsson, HRF Curth Åsberg,

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 84. Birgitta Ratcovich, tf verksamhetschef Åsa Karlsson, socialsekreterare 63 ANSLAG/BEVIS

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 84. Birgitta Ratcovich, tf verksamhetschef Åsa Karlsson, socialsekreterare 63 ANSLAG/BEVIS 84 Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby, kl 13.30 15.45 Beslutande ordförande Ingrid Karlsson (s) Jörgen Nilsson (v) Yvonne Skärheden (m) Leif Johansson (s) Kristina Valtersson (c) Juhani Kujansivu

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) TEKNISKA NÄMNDEN

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) TEKNISKA NÄMNDEN RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Hoby-salen, Stadshuset kl 13 30 14 30. Beslutande Nils-Olov Olofsson S Ordförande Tommy Arvidsson S Bengt Backe S Lars Peter Karlsson S Judith Skörsemo

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 Plats och tid Kallingesalen, stadshuset, kl 08.30-11.30 Ordinarie ledamöter Ersättare Närvarande Bo Johansson Birger Svensson Malin Norfall Äldrenämnden Äldrenämnden Kommunstyrelsen Åke Nilsson PRO Ingrid

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13)

Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Kommunala Handikapprådet 2014-03-03 1 (13) Plats och tid Hörsalen i centrumhuset, Hyltebruk. Kl. 16:00-18:00 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke Morin (KV), SBN

Läs mer

... Gunilla Sundberg

... Gunilla Sundberg Sammanträdesprotokoll 2017-12-12 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Tårtbiten på Malmen klockan 13.15-16.00 Beslutande Gunilla Sundberg Ordförande Bo Berg Hörselskadades Riksförbund Margareta Westerberg

Läs mer

Omsorgsnämnden

Omsorgsnämnden Plats och tid Hobysalen, Stadshuset, Ronneby, kl. 14.00 17..30. Beslutande S Bo Johansson, ordförande V Anna Johansson S Carin Nilsson 48-53 KD Göran Andersson S Karl-Erik Danielsson MP Birgitta Persson

Läs mer

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C)

Kommunala handikapprådet (10) Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Kommunala handikapprådet 2011-09-19 1 (10) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset, 16.00 17.35 ande Politiker: Bo Gunnar Åkesson (M) Dorothea Nilsson (M) Krister Mattson (S) Lennart Ohlsson (C) Referensgruppen:

Läs mer

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården

Senioren Göran Sjögren, Kultur-och fritid Marianne Carlson, sekreterare. Lennart Svensson Rönngården 2010-12-15 Sida 1 av 10 Plats och tid Senioren 18.00 20.30 Beslutande Övriga deltagare Hans-Bertil Sinclair (m), ordförande, Socialnämnden Lennart Svensson, (c) Kultur- och fritidsnämnden Nore Hansson,

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) TEKNISKA NÄMNDEN

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) TEKNISKA NÄMNDEN RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Hoby-salen, Stadshuset, kl 08 30 10 30. Beslutande Nils-Olov Olofsson S Ordförande Tommy Arvidsson S Lars-Peter Karlsson S Bengt Backe S Kjell Hedlund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 2016-03-01 Sida 1 (12) Sammanträde med Kommunala funktionshinderrådet Plats och tid Samhällsbyggnadssektorn, Förvaltningshuset, kl. 14.00 16.00 ande Per Sixtensson (C), ordförande Mona Joelsson, DHR, vice

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-10-14 15 Plats och tid Hagby Ängar, 2014-10-14 kl. 15.00-16.35 Beslutande Kent Nilsson (S), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén

Läs mer

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars

Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 1(13) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Justeringens plats och tid Vallsjösalen, Kommunalhuset. Tisdagen den 21 mars 2017. 14.00-16.00 Kommunens representanter Ingrid Ivarsson, (ordf), kommunstyrelsen

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL Handikappråd

PROTOKOLL Handikappråd 1 (12) Paragrafer 9-16 Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset, Klippan, kl. 18.00-20.00 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Gunilla

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Handikapprådet 2006-12-06 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.30 12.00. Beslutande Bo Johansson (s) Jonni Karlberg (s) Miriam Mattsson

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammaträdesrum 1 Tisdagen den 10 december, kl. 13:00-16:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammaträdesrum 1 Tisdagen den 10 december, kl. 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammaträdesrum 1 Tisdagen den 10 december, kl. 13:00-16:00 Beslutande Laila Furskog, ordförande Ulla-Britt Jonsson, HRF Mayvor Larsson,

Läs mer

Kommunala Rådet för Funktionshinder. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 00

Kommunala Rådet för Funktionshinder. Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 00 Ronneby kommun Sammanträdesprotokoll 1(7) Kommunala Rådet för funktionshinder Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 00 Närvarande Ledamöter: Kristina Valtersson, (c) ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare

Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Hans Moberg (KD) tjänstgörande ersättare Kommunala Handikapprådet 2012-09-24 1 (10) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset, Hyltebruk, kl. 16.00-17.30 Beslutande Politiker Åke Morin (C) ordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) Lennart Ohlsson (C) Dorothea

Läs mer

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Ronneby kommun Sammanträdesprotokoll 1(7) Kommunala Rådet för funktionshinder Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Närvarande Ledamöter: Kristina Valtersson, (C) ordförande Birgitta

Läs mer

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet

Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie. Se bifogad närvaroförteckning. Leif Bjurström Lomma kommunhus, Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum s. 1 (10) Kommunala Handikapprådet 2013-10-15 Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Flädie Tid Tisdagen den 15 oktober 2013, kl. 18.00-19.30 Beslutande Se bifogad närvaroförteckning

Läs mer

Kommunala Handikapprådet (11)

Kommunala Handikapprådet (11) Kommunala Handikapprådet 2014-12-15 1 (11) Plats och tid Konferenslokal hos Bostadsstiftelsen Hyltebostäder. Kl. 16:00-16:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Åke

Läs mer

Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic (s) Socialchef Stellan Lindeberg

Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic (s) Socialchef Stellan Lindeberg Högsby kommun Protokoll 1(10) Socialutskottet Sammanträdesdatum 2007-01-10 Plats och tid Kommunhuset, kl 08.00-10.00 Beslutande Ingemar Svanström, (c), ordförande Ingemar Bergquist, (kd) Nedzad Talovic

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(11) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 19 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-03 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 8.00 10.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Michael Löfstaf, VL Gunilla Sundberg. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialförvaltningen

Michael Löfstaf, VL Gunilla Sundberg. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialförvaltningen Sammanträdesprotokoll 2016-05-10 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Malmen klockan 10.15-12.00, 13.00-15.00 Beslutande Gunilla Sundberg ordförande Björn Åkesson utbildnings- och fritidsnämnden kl

Läs mer

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-9 Åsa Crafoord, enhetschef 1-8

I tjänsten deltog Sven-Göran Södergren, avd chef 1-9 Åsa Crafoord, enhetschef 1-8 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB HANDIKAPPRÅD PROTOKOLL 8:2009 SAMMANTRÄDE 7 SEPTEMBER 2009 SID 1 (5) Närvarande: Ordförande Marita Innergård DHR Vice ordförande Heidi

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Handikapprådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (8) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 13.00 13.30 Ordinarie ledamöter Bengt Ingvarsson, SN, ordförande Kjell Carlström, RMA Bengt Grönwall, SN Sven-Erik Sjöstrand, KS Linda Gottschalk,

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-06-17 8 Plats och tid Hjernet, 2014-06-17 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Gunbritt Lindén Parsmo,

Läs mer

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10

Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Kommunala handikapprådet 2012-06-12 10 Plats och tid Tullbackagården, 2012-06-12 kl. 17:30-19:10 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Birgitta Wahlund, SRF Gunbritt

Läs mer

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 1-13 Maria Hjärtmyr. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Inga-Lisa Sundqvist

PROTOKOLL. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 1-13 Maria Hjärtmyr. Ordförande... Markus Evensson. Justerande... Inga-Lisa Sundqvist Plats och tid Sunnanåsrummet, 13:15-16:00 Beslutande: Markus Evensson (S) ordf, Inga-Lill Fahlström (MP), Marie- Louise Hellström (M) Inga-Lisa Sundqvist DHR, Jörgen Brink FUB, Anneli Nordh R, Otto Forsberg

Läs mer

Omsorgsnämnden 2001-09-18

Omsorgsnämnden 2001-09-18 Plats och tid Hobysalen, Stadshuset, Ronneby, kl. 14.00 18.20 Beslutande S Bo Johansson, ordförande KD Göran Andersson S Karl-Erik Danielsson MP Birgitta Persson M Ingrid Burfelt C Aina Svensson 134-145

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Linda Jansson. Anders Ågerup. Inger Andersson Margareta Jonsson Nr xx Kommunala handikapprådet 2012-10-11 1(12) Plats och tid Tingshuset, klockan 13.00-16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Karin Johansson (KD) Linda Jansson Anders Ågerup Gun-Lis

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2009-03-11

Kommunala Handikapprådet 2009-03-11 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 13.00 16.30 Beslutande Bo Johansson (s) Ulla Svensson (kd) Ingegerd Johansson (c) Anders L. Petersson (c) Bengt-Christer Nilsson (s) Gilbert Nilsson

Läs mer

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare

Övriga närvarande Anna Wikstrand, biträdande kommundirektör, 4 Kent Erlandson, förvaltare, Arvika Fastighetsbolag AB, 5 Mia Nilsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Sten Fransson, Ordförande (S) Aina Wåhlund (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 3 mars klockan 10:00 12:00

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 3 mars klockan 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 3 mars klockan 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (c) ordförande Anders Broberg (c) vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

Utskottet Vård och omsorg 2007-09-13 74

Utskottet Vård och omsorg 2007-09-13 74 Utskottet Vård och omsorg 2007-09-13 74 Plats och tid F.d. Folkets Hus lokal, Garvaren klockan 13.15-17.05 Beslutande Sten Fransson, ordförande (s) Kerstin Svensson, vice ordförande (s) 13.15-16.00 Margareta

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet 2011-11-29

Kommunala Funktionshinderrådet 2011-11-29 Plats och tid Listerbysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 17.00 18.45. Beslutande Kristina Valtersson (c) Birgitta Larsson (rp) Ingrid Karlsson (s) Anne-Christine Andersson (Ep.) Annette Svensson (FUB) Inge

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 19 augusti 2013 klockan 10:

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 19 augusti 2013 klockan 10: NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 19 augusti 2013 klockan 10:00-12.00 Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Bengt Ola

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-11-14 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.40 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Kommunala Handikapprådet 2002-02-20 Plats och tid Hobysalen, stadshuset, Ronneby, kl. 08.30 12.15. Beslutande Bo Johansson (s) Carin Nilsson (s) Karl-Erik Danielsson (s) Bengt Wihlstrand (m) Aina Svensson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2009-05-19 6 Plats och tid Tullbackagården, 2009-05-19 kl 17.30-18.55 Beslutande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta

Läs mer

Handikappolitiskt program, datum för träff 8

Handikappolitiskt program, datum för träff 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Nya ledamöter i handikapprådet 3 Tillgänglighet 4 Föregående protokoll 5 Information från socialnämnden 6 Information från Pia

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Barbro Gustavsson Evert Magnusson. Gun-Lis Wärngren. Inger Andersson Nr Kommunala handikapprådet 2009-05-13 1(12) Plats och tid Kommunkontoret Bolstadsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (KD) Robert Svensson (C) Barbro Gustavsson Evert Magnusson Gun-Lis

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1112111111112 1 Plats och tid Stadshuset, Ängelholm, personalchefens tjänsterum kl 13.15 16.15 Beslutande Bo Lager (m) Lennart Nilsson (c) Bengt Sävström (s) Esa Jääskeläinen (m) Eva Kullenberg (fp) Övriga

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet (5)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala Handikapprådet (5) Kommunala Handikapprådet 2005-05-29 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Valsverket, klockan 13.00 15.00 Beslutande Övriga deltagande Kjell Israelsson, (c) ordf Christina Wilhelmsson, (s) vice ordf Thyra Nordin,

Läs mer

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Socialkontoret

Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 2:e vice ordförande. Socialkontoret SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum Eken kl 14.00 17.45 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Anna Rönn (v), 1:e vice ordförande Rose-Marie Jönsson (c),

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet (14) Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan Nr Kommunala handikapprådet 2007-09-26 1(14) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Bolstadsrummet klockan 10.30 14.30 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) John Wärngren

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2012-01-26 1

Kommundelsråd Tenhult 2012-01-26 1 Kommundelsråd Tenhult 2012-01-26 1 Sammanträdesdatum Västerhäll i Tenhult, klockan 18.30-21.00 Beslutande Anders Eriksson (M) Bengt Fischer (C) Danuta Bäckman (KD) Hans-Erik Andersson (S) Tomny Lindqvist

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2014-12-16 22 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2014-12-16 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Stig Broms, DHR Hans Nordgren, FUB Kent

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 16.00 Sten Fransson, ordförande (S) Bertil Nilsson Agneta Wiss Carlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) 2011-08-16. Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (8) r arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset tjänsterum, Tisdagen den 16 augusti 2011 kl 10.00-12-00 Beslutande Övriga deltagande Tomas Nilsson (s) ordförande Laila Furskog

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (12) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 2007-02-15 Äldreboendet Jägarens sammanträdesrum 2007-02-15 kl. 09.00 16.00 Leif Andersson (s) Anna-Lena Carlsson (c) Lisbeth

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-15.00 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Margareta Westerberg

Margareta Westerberg Sammanträdesprotokoll 2016-12-13 1 Kommunala handikapprådet Plats och tid Tårtbiten på Malmen klockan 13.15-16.00 Beslutande Gunilla Sundberg, Ordförande Bo Berg, Hörselskadades Riksförbund Päivi Sulin,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2007-12-05. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunala Pensionärsrådet 2007-12-05. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Plats och tid Listerbysalen kl 08.30 11.25 Ordinarie ledamöter Närvarande: Bo Johansson Omsorgsnämnden Christoffer Stenström Omsorgsnämnden Ulla Svensson Omsorgsnämnden Rickard Karlsson PRO-Ronneby Karl

Läs mer

PROTOKOLL. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 60-70 Maria Hjärtmyr. Ordförande...

PROTOKOLL. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer: 60-70 Maria Hjärtmyr. Ordförande... Plats och tid Hembygdsgården, Ljusdal, 13:15-16:00 Beslutande: Helena Brink (C) ordf, Peter Engdahl (S) Inga-Lisa Sundqvist DHR, Jörgen Brink FUB, Inez Tillqvist R, Otto Forsberg HRF, Tommy Olsson PSO,

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV

FÖREDRAGNINGSLISTA. Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 2017-03-27 FÖREDRAGNINGSLISTA Beredningen för barn och unga Torsdagen den 6 april kl. 9.00-13.00 Akademiska sjukhuset Överviktsenheten ingång 95/96 BV 1 Information från överviktsenheten 2 Öppnade av mötet

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-03-06 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.05 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson FALKENBERGS KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-12.00 1 NÄRVARANDE Ledamöter Lars Glimvik, ordf (m) Jerry Karlsson, v. ordf (s) Monica Hansson (c), gick

Läs mer

Sammanträdesrum Ks-salen, Stadshuset 2009-02-05 Kl 13.00 15.30

Sammanträdesrum Ks-salen, Stadshuset 2009-02-05 Kl 13.00 15.30 Kommunala handikapprådet i Tranås kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2009-02-05 Plats och tid Sammanträdesrum Ks-salen, Stadshuset 2009-02-05 Kl 13.00 15.30 Beslutande: Bengt E Carlsson, (s) ordförande

Läs mer

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten

LSS-enheten ANSLAG / BEVIS 2014-11-27. LSS-enheten 1(10) Plats och tid Beslutande LSS-enheten. Torsdagen den 27 november 2014. 14.30-16.00 Kommunens representanter Anncatrin Ek Ingvar Jarfjord Handikapporganisationernas representanter Kerstin Hvirf Bengt

Läs mer

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä.

Helen Larsson, FUB för Lisen Ekdahl Astrid Strömblad, Hjä-Lungsj för Ingvar Malmström. Iréne Persson, Sekreterare. Anna-Lena Päkkilä. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Plats och tid Högalid Storstugan, kl. 13.30 15.40 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Anna Gustavsson (KD) ordförande Evert Storm, AstmAll, V ordf Irene Nilsson (S) ON Lena

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28.

ANSLAG/BEVIS. Håkan Andersson Torbjörn Dybeck, 72-73 Birgitta Harsbo Inger Karlsson. Ingrid Grahn Socialförvaltningen 2011-09-28. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (13) 2011-09-21 Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.50 Beslutande Magnus Andersson (s) Inga-Lill Thim (s) Roland Johansson (s) Inger Larsson (s) Conny Larsson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(11) Sammanträdesdatum Plats och tid Hoby-salen, Stadhuset, kl 13 00 17 00 ajournering kl 14 45 14 55 ande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild

Läs mer