Utkast till REKOMMENDATION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utkast till REKOMMENDATION"

Transkript

1 Bilaga 1 Utkast till REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Denna rekommendation antogs av Svensk Försäkrings styrelse den 2014-xx-xx xx och träder i kraft den X månad 20XX Box 24043, Stockholm Karlavägen 108 Tel En del av Svensk Försäkring i samverkan

2 Inledning och läsanvisning Denna rekommendation rör information relaterad till flytt av en pensionsförsäkrings värde i förhållande till följande föreskrifter och allmänna råd från Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension (FFFS 2011:39), bilaga 2 och Information i faktabladet, se bilaga 3, punkterna 6 och 7 samt avsnitt 2 A, punkt f). 2. Information under försäkringstiden men före utbetalning, se bilaga 2, avsnitt C, punkt Information från avgivande bolag i samband med flytt, se bilaga 2, avsnitt B, punkt a). 4. Information från mottagande bolag i samband med flytt, se bilaga 2, avsnitt B, punkt b). Ingen del av denna rekommendation omfattar kollektivavtalad tjänstepensionsförsäkring. Avsnitt 2-4 i denna rekommendation omfattar sådan tjänstepensionsförsäkring som inte är kollektivavtalad, dock inte avsnitt 1. 2 (8)

3 1. Information i faktabladet När det gäller flytt framgår av de allmänna råden om faktabladets innehåll i bilaga 3, punkterna 6 och 7, att faktabladet bör innehålla uppgift om förekommande begränsningar i möjligheterna att flytta sparandet, att det bör anges om marknadsvärdesjustering tillämpas samt att alla avgifter relaterade till flytten bör anges. När det gäller överskottshantering framgår av de allmänna råden om faktabladets innehåll i bilaga 3, avsnitt 2 A punkt f), att det bör beskrivas hur överskottsfördelningen fungerar, varvid ett ömsesidigt verkande företag bör beskriva principerna för återbäringen och ange aktuell uppgift om återbäringsränta och konsolideringsgrad. I Svensk Försäkrings rekommendation om faktablad behandlas bilaga 3, punkt 6 om flytt enligt följande: Det ska även anges om det är möjligt att återköpa försäkringskapitalet och vilka avgifter som då tas ut. Det ska framgå om det kan krävas godkänd hälsoprövning vid flytt eller återköp. När det gäller bilaga 3, avsnitt 2 A punkt f) om överskottsfördelningen anger rekommendationen hur principerna för överskottshanteringen i vinstutdelande företag ska beskrivas. Svensk Försäkrings rekommendation Information om huruvida försäkringen kan flyttas I faktabladet ska det framgå huruvida försäkringen kan flyttas, inklusive förekommande begränsningar av flytträtten som kan finnas beroende på exempelvis försäkringens löptid och försäkringstagarens hälsotillstånd. Information om flyttvärdet I faktabladet ska principerna för flyttvärdet anges som ett netto av det flyttbara försäkringskapitalet minskat med avdrag för flyttavgift enligt följande principer: a) Värdet av det flyttbara försäkringskapitalet, före flyttavgift, uttryckt på följande sätt: - Fondförsäkring: Fondandelarnas marknadsvärde vid försäljningen. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. - Traditionell livförsäkring: Försäkringskapitalet 1 med eventuellt avdrag för marknadsvärdesjustering och solvensjustering. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. - Depåförsäkring: Tillgångarnas marknadsvärde vid försäljningen. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. b) Flyttavgiften uppdelad på fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor, medan rörliga avgifter kan uttryckas som en procentsats av försäkringskapitalet. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. För 1 Med försäkringskapitalet kan, i förekommande fall, avses försäkringens garanterade kapital. 3 (8)

4 att illustrera en beräkning av rörliga avgifter i procent ska ett exempel i kronor anges. Information om principerna för hur överskott hanteras i samband med flytt I faktabladet ska det finnas en upplysning om att de principer för överskottshantering som bolaget tillämpar enligt försäkringsvillkoren också är tillämpliga vid flytt samt göras en hänvisning till informationen om dessa principer. 2. Information under försäkringstiden men före utbetalning Av föreskrifterna framgår i bilaga 2, avsnitt C punkt 6, att bolaget som en del av den årliga informationen ska informera om bl.a. vilka avgifter som kommer att belasta värdet vid en eventuell flytt av försäkringens värde. Svensk Försäkrings rekommendation Information om huruvida försäkringen kan flyttas I den årliga informationen ska bolaget informera om huruvida försäkringens värde kan flyttas, inklusive förekommande begränsningar av flytträtten som kan finnas beroende på exempelvis försäkringens löptid och om det kan krävas godkänd hälsoprövning vid flytt. Det ska även anges att flyttvärdet kan vara ett annat än det redovisade försäkringskapitalet och vilka faktorer som kan påverka detta värde. Försäkringstagaren ska även ges en upplysning om hur hen kan få mer information från bolaget om flyttvärdet och vad som i övrigt gäller vid flytt. Information om avgifter För det fall att försäkringens värde kan flyttas ska principerna för flyttavgiften anges på följande sätt: Flyttavgiften ska anges uppdelad på fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor, medan rörliga avgifter kan uttryckas som en procentsats av försäkringskapitalet. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. För att illustrera en beräkning av rörliga avgifter i procent ska ett exempel i kronor anges. 3. Information från avgivande bolag i samband med flytt Av föreskrifterna framgår i bilaga 2, avsnitt B, punkt a), att bolaget ska informera om bl.a. vilket värde som kommer att flyttas, de avgifter som kommer att tas ut och de justeringar som kommer att göras av befintligt försäkringsvärde, liksom att utfäst försäkringsbelopp och aktuellt riskskydd som finns i gällande avtal kan ändras i den nya försäkringen. 4 (8)

5 Svensk Försäkrings rekommendation I syfte att underlätta en jämförelse mellan den nuvarande och den nya försäkringen ska bolaget, så snart som möjligt efter att en försäkringstagare 2 har begärt upplysningar om sin försäkring inför en flytt, lämna särskild information till försäkringstagaren om den nuvarande försäkringen. Informationen ska lämnas i sammanhållen form med följande rubriker och innehåll: Försäkringsbolaget Här ska försäkringsbolagets namn anges, tillsammans med en hänvisning till var försäkringstagaren kan få ytterligare information om bolagets verksamhetsform. Försäkringsavtalet Följande uppgifter om försäkringsavtalet ska anges: Försäkrad Försäkringstagare om annan än den försäkrade, med upplysning om huruvida båda måste vara överens om en flytt Vilka försäkringsmoment som ingår i försäkringen, till exempel ålderspension, efterlevandepension, sjukpension, återbetalningsskydd och premiebefrielse Förvaltningsform Det ska anges om förvaltningsformen är traditionell försäkring, fondförsäkring eller depåförsäkring. Garantier Det ska anges om det finns en garanti i produkten och hur denna är utformad. Om det finns garanterade förmåner kopplade till försäkringsmoment ska dessa anges. Försäkringskapital Försäkringskapitalet ska redovisas, i förekommande fall med uppdelning på värdet av garanterade förmåner och övrigt värde. Löpande avgifter Det ska anges vilka avgifter som tas ut på försäkringen i form av fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor, medan rörliga avgifter kan uttryckas som en procentsats. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. Illustration av framtida avgiftsuttag För att illustrera det samlade framtida avgiftsuttaget på försäkringen för X år, avseende såväl fasta som rörliga avgifter, ska ett exempel i kronor anges. 3 2 Med begreppet försäkringstagare avses, i förekommande fall, även den försäkrade. 3 De närmare beräkningsförutsättningarna ska diskuteras vidare. 5 (8)

6 Flytträtt Det ska anges om försäkringens värde får flyttas, om en hälsokontroll krävs vid flytt samt hur detta kan påverka möjligheten till flytt och försäkringens flyttbara värde. Det ska även anges om det finns oåterkalleliga förmånstagarförordnanden som utgör hinder mot flytt. 4 Pågående sjukskada Det ska anges om det finns en pågående sjukskada och hur den påverkas av en flytt. Information om att nuvarande avtal upphör att gälla vid en flytt Det ska anges att en flytt innebär att det nuvarande avtalet sägs upp och att de försäkringsmoment som försäkringen 5 innehåller samt eventuella förmånstagarförordnanden därmed inte längre kommer att gälla. Flyttvärde och flyttavgift Flyttvärdet ska anges på följande sätt: Flyttvärdet ska anges som ett netto av det flyttbara försäkringskapitalet minskat med avdrag för flyttavgift enligt följande principer: a) Värdet av det flyttbara försäkringskapitalet, före flyttavgift, uttryckt på följande sätt: - Fondförsäkring: Fondandelarnas marknadsvärde vid försäljningen. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. - Traditionell livförsäkring: Försäkringskapitalet 6 med eventuellt avdrag för marknadsvärdesjustering och solvensjustering. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. - Depåförsäkring: Tillgångarnas marknadsvärde vid försäljningen. Sker ytterligare justeringar av värdet ska dessa förklaras. b) Flyttavgiften uppdelad på fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor. Rörliga avgifter ska uttryckas med för kunden individualiserade belopp i kronor. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. Det ska även anges att värdet kan komma att justeras från den tidpunkt då försäkringstagaren begär upplysningar inför en flytt fram till den tidpunkt då flytten genomförs och av vilka skäl sådana justeringar kan ske. 4 Det behöver inte anges vem som är förmånstagare, endast förekomsten av ett eventuellt förmånstagarförordnande. 5 Här ska även, i förekommande fall, anges om försäkringsmoment som finns i andra försäkringar påverkas av flytten. 6 Med försäkringskapitalet kan här, i förekommande fall, avses försäkringens garanterade kapital. 6 (8)

7 Flyttid Det ska anges hur lång tid det beräknas ta att genomföra en flytt av försäkringens värde. 4. Information från mottagande bolag i samband med flytt Av föreskrifterna framgår i bilaga 2, avsnitt B, punkt b), att bolaget, i förekommande fall, ska informera om bl.a. försäkringens värde med uppdelning på värdet av garanterade förmåner och övrigt värde, samt att bolaget ska lämna all information som enligt föreskrifterna ska lämnas innan en försäkring meddelas. Svensk Försäkrings rekommendation I syfte att underlätta en jämförelse mellan den nuvarande och den nya försäkringen ska det mottagande bolaget vid en flytt, så snart som möjligt och senast i samband med nyteckning, lämna särskild information till försäkringstagaren 7 om den nya försäkringen. Informationen ska lämnas i sammanhållen form med följande rubriker och innehåll: Försäkringsbolaget Här ska försäkringsbolagets namn anges, tillsammans med en hänvisning till var försäkringstagaren kan få ytterligare information om bolagets verksamhetsform. Försäkringsavtalet Följande uppgifter om försäkringsavtalet ska anges: Försäkrad Försäkringstagare om annan än den försäkrade Vilka försäkringsmoment som ingår i försäkringen, till exempel ålderspension, efterlevandepension, sjukpension, återbetalningsskydd och premiebefrielse Förvaltningsform Det ska anges om förvaltningsformen är traditionell försäkring, fondförsäkring eller depåförsäkring. Garantier Det ska anges om det finns en garanti i produkten och hur denna är utformad. Om det finns garanterade förmåner kopplade till försäkringsmoment ska dessa anges. Försäkringskapital Det uppskattade ingående värdet av försäkringskapitalet i samband med flytt ska anges, med angivande av att värdet kan komma att justeras från den tidpunkt då försäkringstagaren mottar erbjudandet om nyteckning till den tidpunkt då flytten 7 Med begreppet försäkringstagare avses, i förekommande fall, även den försäkrade. 7 (8)

8 genomförs och av vilka skäl detta kan ske. Försäkringskapitalet ska, i förekommande fall, redovisas med uppdelning på värdet av garanterade förmåner och övrigt värde. Eventuella avdrag för avgifter som görs av det mottagande bolaget i samband med flytten ska anges och förklaras. Löpande avgifter Det ska anges vilka avgifter som tas ut på försäkringen i form av fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor, medan rörliga avgifter kan uttryckas som en procentsats. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. Illustration av framtida avgiftsuttag För att illustrera det samlade framtida avgiftsuttaget på försäkringen för X år, avseende såväl fasta som rörliga avgifter, ska ett exempel i kronor anges. 8 Flytträtt Det ska anges om försäkringens värde får flyttas, om en hälsokontroll krävs vid flytt samt hur detta kan påverka möjligheten till flytt och försäkringens flyttbara värde. Flyttavgift Principerna för flyttavgiften ska anges på följande sätt: Flyttavgiften ska anges uppdelad på fasta och rörliga avgifter. Fasta avgifter ska uttryckas med ett belopp i kronor, medan rörliga avgifter kan uttryckas som en procentsats av försäkringskapitalet. Fasta och rörliga avgifter ska förklaras. För att illustrera en beräkning av rörliga avgifter i procent ska ett exempel i kronor anges. 8 De närmare beräkningsförutsättningarna ska diskuteras vidare. 8 (8)

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde 2015-06-10 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se Inledning

Läs mer

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1)

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1) 2017-11-24 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1) Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 1 Datum: Försäkringsnummer: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om din nuvarande försäkring Här finns information om den pensionsförsäkring som du funderar på att

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 2 Datum: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om en ny försäkring Här finns information om den nya försäkring som du funderar på att flytta till. Du får motsvarande

Läs mer

Funderar du på att flytta din pension?

Funderar du på att flytta din pension? Funderar du på att flytta din pension? Flytträtten är bra. Den gör att vi som försäkringsbolag ständigt måste försöka leva upp till dina förväntningar på bra produkter, god avkastning och service. Om du

Läs mer

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp REKOMMENDATION Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp Komplettering av Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd FFFS 2011:39 (bilaga 3 - Faktabladets innehåll) en antogs av Svensk

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2011:39) om information

Läs mer

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp REKOMMENDATION Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp Komplettering av Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd FFFS 2011:39 1 (bilaga 3 - Faktabladets innehåll) Den reviderade rekommendationen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 02-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 20:39) om information

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel Pensionskassan

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress

Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Stockholm november 2009 Namn Adress Postadress Information till dig som har en pensionsförsäkring eller tjänstepensionsförsäkring i Livförsäkringsaktiebolaget SalusAnsvar Avvecklingen av Livförsäkringsaktiebolaget

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Försäkringstekniska riktlinjer för VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Fastställda av VFF Fondförsäkring ABs styrelse 2013-12-11 1. Tillämpas från Dessa försäkringstekniska riktlinjer gäller från

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension;

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell

Läs mer

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling 13 och 23. Remissexemplar 2010-12-16 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om information

Läs mer

Flyttransparens rapport till Finansinspektionen från projektets styrgrupp

Flyttransparens rapport till Finansinspektionen från projektets styrgrupp 2014-10-24 Flyttransparens rapport till Finansinspektionen från projektets styrgrupp 1. Bakgrund 1.1 Stärkt konsumentskydd i fokus Konsumentskyddet behöver stärkas och arbete sker på flera nivåer. EU-institutionerna

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer inom PP Pension Fondförsäkring AB

Försäkringstekniska riktlinjer inom PP Pension Fondförsäkring AB Försäkringstekniska riktlinjer inom PP Pension Fondförsäkring AB Fastställda av PP Pension Fondförsäkring AB:s styrelse 2010 03 23 Dessa försäkringstekniska riktlinjer träder i kraft den 24 mars 2010.

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Tack för att du sparar i Folksam Liv Vi är glada över att du är kund hos

Läs mer

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp 2017-06-07 Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp Exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter Innehållsförteckning

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP och PA-KFS Gäller från 1 januari 2014 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring

Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Volvo Företagspension Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring 2012-09-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om Volvo Företagspension 3 Försäkringsgivare

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening

Volvoresultats Försäkringsförening Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor Avtalspension SAF-LO - Traditionell försäkring Tjänstepensionsförsäkring 2010-03-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om Avtalspension SAF-LO 3 Försäkringsgivare

Läs mer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Gällande fr. o m 2011-05-02 1 Innehållsförteckning Försäkringstekniska riktlinjer... 3 1 Övergripande... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Försäkringstekniskt

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310

Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310 SVENSK HANDEL FONDFÖRSÄKRING AB, 516406-0310 Försäkringstekniska riktlinjer Org.nr. 516406-0310 Antagen av styrelsen 2014-04-03 Version Förändringar 2013-04-24 Grundversion 2014-04-03 Genomgång och redaktionella

Läs mer

Uppföljning från strategidiskussion om Min Pension

Uppföljning från strategidiskussion om Min Pension Bilaga 1 Utskottet 2015-09-28 Uppföljning från strategidiskussion om Min Pension Bakgrund Den 9 september hölls ett strategiseminarium om Min Pensions framtida utveckling. Vid seminariet deltog ledamöter

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 02-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 20:39) om information

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 26 november 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Inledning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en Pensionsförsäkring med

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ)

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Tack för att du sparar i Folksam Fondförsäkring Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende branschöverenskommelse för ökad transparens vid flytträtt för pensionssparande missiv till rapport

Regeringsuppdrag avseende branschöverenskommelse för ökad transparens vid flytträtt för pensionssparande missiv till rapport MISSIV 2014-10-28 FI Dnr 14-8233 Ert dnr Fi2014/2300 Till regeringen finansdepartementet Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning , och tecknad före november 2012 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Förköpsinformation Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Svensk Handel Pensionskassan är en pensionskassa till för alla inom Svensk Handel, såväl ägare som anställda och

Läs mer

VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ)

VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ) VAD VISAR DITT VÄRDEBESKED? Värdebesked för år 2016 Folksam LO Fondförsäkrings aktiebolag (publ) TACK FÖR ATT DU SPARAR I FOLKSAM LO PENSION Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam LO Pension.

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Tjänstemannapension Tack för att du sparar i Folksams tjänstemannafonder Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du nu ditt

Läs mer

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Klicka på loggan för att se flyttinformation

Klicka på loggan för att se flyttinformation Klicka på loggan för att se flyttinformation För att flytta krävs att du har på din nuvarande pensionsförsäkring. Innan du gör en flyttbegäran är det bra om du kontaktar ditt försäkringsbolag och frågar

Läs mer

Volvoresultats Försäkringsförening

Volvoresultats Försäkringsförening Volvoresultats Försäkringsförening Försäkringsvillkor PLUSpension Traditionell försäkring Privat pensionsförsäkring 2012-09-01 Innehållsförteckning Sid Allmänt om PLUSpension 3 Försäkringsgivare 3 Adresser

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2011:30) om svenska livförsäkringsföretags

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension?

Vem ska förvalta din tjänstepension? Vem ska förvalta din tjänstepension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 Nu är det dags att välja! I din anställning har du rätt till en tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Tjänstepensionen

Läs mer

Pensionssparandet och värdebeskeden

Pensionssparandet och värdebeskeden RAPPORT DEN 26 September 2006 DNR 06-2094-306 2006 : 10 Pensionssparandet och värdebeskeden RAPPORT 2006:10 Pensionssparandet och värdebeskeden RAPport 2006:10 2 INNEHÅLL FÖRORD 3 SAMMANFATTNING 4 UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09

Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09 Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09 Nu är det dags att välja! Du omfattas av pensionsavtalet PA-KFS 09 och har därför rätt att välja pensionsförvaltare för hela den pensionspremie som din arbetsgivare

Läs mer

Förköpsinformation för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1

Förköpsinformation för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1 Förköpsinformation för Storebrand Pensionsförsäkring (Privat) 2008:1 Storebrand Livsforsikring Sverige - filial till Storebrand Livsforsikring AS (Norge), 516403-6997, Registrerat i Bolagsverkets filialregister

Läs mer

Försäkringsvillkor GarantiPension Plus för Livsarbetstidspension inom ITP-området

Försäkringsvillkor GarantiPension Plus för Livsarbetstidspension inom ITP-området Försäkringsvillkor GarantiPension Plus för Livsarbetstidspension inom ITP-området Allmänna villkor för försäkringar tecknade från och med den 1 juli 2010. Försäkringsgivare är Livförsäkringsaktiebolaget

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Hans Schedin, Finansinspektionen, Box 7831, 103 98 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

FÖRSÄKRINGSAVTAL. 1.2 Avtalet omfattar obligatorisk förmånsbestämd ålderspension.

FÖRSÄKRINGSAVTAL. 1.2 Avtalet omfattar obligatorisk förmånsbestämd ålderspension. FÖRSÄKRINGSAVTAL Försäkringsgivare: S:t Erik Livförsäkring AB (556xxx-xxxx) 105 35 Stockholm Försäkringstagare: (556xxx-xxxx) adress 1. AVTALET OCH DESS OMFATTNING 1.1 Försäkringsavtal (Avtalet) har idag

Läs mer

Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK

Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK Förköpsinformation för FTP 1 och FTPK Avtalspension FTP Avtalspension FTP omfattar ålderspension inom ramen för FTP-planen (ålderspension inom FTP 1 och kompletterande ålderspension inom FTP 2), som baseras

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Ändring av villkor för Pensionsförsäkringar med traditionell förvaltning

Ändring av villkor för Pensionsförsäkringar med traditionell förvaltning Ändring av villkor för Pensionsförsäkringar med traditionell förvaltning Gäller från 2015-12-01 Efter ändring från traditionell förvaltning till nya traditionella förvaltningen gäller de tidigare villkoren

Läs mer

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension?

Vem ska förvalta din tjänstepension? Vem ska förvalta din tjänstepension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 Nu är det dags att välja! I din anställning har du rätt till en tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Tjänstepensionen

Läs mer

Vem ska förvalta din avtalspension?

Vem ska förvalta din avtalspension? Vem ska förvalta din avtalspension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 Nu är det dags att välja! Det här kan du välja I din anställning har du rätt till en avtalspension som betalas av din arbetsgivare.

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 31 mars 2016 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya. Om du vill läsa de fullständiga villkoren kan du ladda ner dem på

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalspension SAF-LO, Livsarbetstidspension via Fora, FTP, PA-KFS, KAP-KL/AKAP-KL och Frivillig slutbetalning av ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya.

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring Tack för att du sparar i Folksam Liv Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du nu ditt värde besked

Läs mer

Försäkringsvillkor för Kompletterande ålderspension, ITPK

Försäkringsvillkor för Kompletterande ålderspension, ITPK Försäkringsvillkor för Kompletterande ålderspension, ITPK Allmänna villkor för försäkringar tecknade från och med den 1 juli 1990. Försäkringsgivare Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (publ) med organisationsnummer

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer

Försäkringstekniska riktlinjer Fastställd av styrelsen i KPA Pensionsförsäkring AB den 21 mars 2014 Gäller från den 1 april 2014 KPA PENSIONSFÖRSÄKRING AB (PUBL), 106 85 STOCKHOLM BESÖKSADRESS ÖSTGÖTAGATAN 90 TELEFON 08-665 04 00 TELEFAX

Läs mer

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Förköpsinformation Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Svensk Handel Pensionskassan är en pensionskassa till för alla inom Svensk Handel, såväl ägare som anställda och

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar FTPK

Villkor för Länsförsäkringar FTPK Villkor för Länsförsäkringar FTPK Gäller från 2010-09-01 LFAB 04683 utg 07 2010-09 Form & Profi PP2261 Innehåll 1 Försäkringstagare Försäkrad....................... 1 2 Försäkringen börjar gälla...............................

Läs mer

16. Försäkringstekniska riktlinjer

16. Försäkringstekniska riktlinjer 16. Försäkringstekniska riktlinjer FÖR ALLMÄNNA ÄNKE- OCH PUPILLKASSAN I SVERIGE Beslutade av styrelsen den 16 april 2015 Gäller från den 1 maj 2015 Innehållsförteckning I Direkt meddelad livförsäkring

Läs mer

PA 03. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med 2016-01-01.

PA 03. Förköpsinformation 1 ALLMÄNT 4 ÅLDERSPENSION 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 2 OM AMF 3 PREMIE. Gäller från och med 2016-01-01. Förköpsinformation PA 03 Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har du rätt att

Läs mer

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03

Kollektiv. konsolidering. - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor 2009-04-03 Kollektiv 2009-04-03 konsolidering - vägledning för livförsäkringsbolag och tjänstepensionskassor INNEHÅLL FÖRORD 1 KOLLEKTIV KONSOLIDERING 2 Tillämpningsområde 2 Nivå och gränser för kollektiv konsolidering

Läs mer

VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION

VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION VILLKOR AI TJÄNSTEPENSION FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR INDIVIDUELL TJÄNSTEPENSIONSFÖRSÄKRING, TRADITIONELL LIVFÖRSÄKRING, I AI PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING 1. Inledande bestämmelser Försäkring kan tecknas av

Läs mer

AMF Tjänstepension. Förköpsinformation 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 1 ALLMÄNT 2 OM AMF 3 PREMIE 4 ÅLDERSPENSION 6 TRADITIONELL FÖRSÄKRING

AMF Tjänstepension. Förköpsinformation 5 ÅTERBETALNINGSSKYDD 1 ALLMÄNT 2 OM AMF 3 PREMIE 4 ÅLDERSPENSION 6 TRADITIONELL FÖRSÄKRING Förköpsinformation AMF Tjänstepension Gäller från och med 2017-10-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information har

Läs mer

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring Förköpsinformation Fakta om AMF Pro Engångsbetald Tjänstepension Här beskrivs försäkringens omfattning och de valmöjligheter som finns inom försäkringen. Mot slutet finns lite fakta som mest berör arbetsgivare,

Läs mer

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring Förköpsinformation Fakta om AMF Engångsbetald Tjänstepension Här beskrivs försäkringens omfattning och de valmöjligheter som finns inom försäkringen. Mot slutet finns lite fakta som mest berör arbetsgivare,

Läs mer

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring Förköpsinformation Fakta om AMF Pro Tjänstepension Här beskrivs försäkringens omfattning och de valmöjligheter som finns inom försäkringen. Mot slutet finns lite fakta som mest berör arbetsgivare, men

Läs mer

Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09

Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09 Vem ska förvalta din avtalspension? PA-KFS 09 Nu är det dags att välja Du omfattas av pensionsavtalet PA-KFS 09 och har därför rätt att välja pensionsförvaltare för hela den pensionspremie som din arbetsgivare

Läs mer

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00 ÅRSBESKED 2014 Lennart Andersson 00064855_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra värdebesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Allmänna villkor år 2006. Fondförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01)

Allmänna villkor år 2006. Fondförsäkring. (Uppdaterade per 2015-04-01) Allmänna villkor år 2006 Fondförsäkring (Uppdaterade per 2015-04-01) 0. Översikt Inledning Dessa villkor gäller i tillämpliga för livförsäkring med anknytning till investeringsfonder tecknad i SEB Pension

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension?

Vem ska förvalta din tjänstepension? Vem ska förvalta din tjänstepension? Gamla PA-KFS för dig född innan 1954 1 Nu är det dags att välja! I din anställning har du rätt till en tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Tjänstepensionen

Läs mer

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för pensionsförsäkring Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande information

Läs mer

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Förköpsinformation Avtalspension SAF-LO och Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring. Denna information

Läs mer

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Förköpsinformation ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Gäller från och med 2016-01-01. Här följer en kortfattad men viktig information som omfattar både traditionell försäkring och fondförsäkring.

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalsområde PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya. Om du vill läsa de fullständiga villkoren kan du ladda ner dem på alecta.se. Närmare upplysningar

Läs mer

PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB

PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB PENSIONSPOLICY FÖR IM Sweden EX AB 556810-1058 1. INLEDNING Syftet med denna pensionspolicy är att våra anställda skall ges valfrihet vad gäller utformningen av pensionslösningen samtidigt som den administrativa

Läs mer

PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015. Pensionstermer för konsumenter

PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015. Pensionstermer för konsumenter PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015 Pensionstermer för konsumenter 2 (24) Förord Pensionsmyndigheten och Svensk Försäkring har i samarbete med andra aktörer inom pensionsmarknaden tagit

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer. för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt

Försäkringstekniska riktlinjer. för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt Försäkringstekniska riktlinjer för Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt Fastställda av Alectas styrelse den 30 maj 2013 Gäller från och med den 1 juli 2013 Innehåll Allmänt 3 Bestämning av premie 4 Beräkning

Läs mer

För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation. Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den.

För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation. Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den. För dig som är 60+ Sparliv 60+ Produktinformation Kan inte nytecknas, men du som har försäkringen sedan tidigare kan behålla den. Två försäkringar på en gång Sparliv 60+ består av två försäkringar Grupplivförsäkring

Läs mer

PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015-05-20. Pensionstermer för konsumenter

PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015-05-20. Pensionstermer för konsumenter PUBLICERINGSDATUM 2014-10-23 SENAST REVIDERAD 2015-05-20 Pensionstermer för konsumenter 2 (25) Förord Pensionsmyndigheten och Svensk Försäkring har i samarbete med andra aktörer inom pensionsmarknaden

Läs mer

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad.

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Försäkringar under utbetalning Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Traditionell försäkring Utgivna 2015-01-01 1. Allmänt om AMF Tjänstepension AMF Tjänstepension är en pensionsförsäkring som tecknas av arbetsgivare som avser att

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON- UPPGIFTER... 5

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON- UPPGIFTER... 5 FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR ÅLDERSPENSION MED ELLER UTAN ÅTERBETALNINGSSKYDD ITP 1 TRADITIONELL FÖRVALTNING I PP PENSION FÖRSÄKRINGSFÖRENING (Bilaga 3 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade

Läs mer

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring Förköpsinformation Fakta om AMF Pro Alternativ ITP Här beskrivs försäkringens omfattning och de valmöjligheter som finns inom försäkringen. Mot slutet finns lite fakta som mest berör arbetsgivare, men

Läs mer

3 Beräkning av försäkringstekniska avsättningar... 8. 4 Återköp, belåning och överlåtelse/flyttning av försäkring... 10

3 Beräkning av försäkringstekniska avsättningar... 8. 4 Återköp, belåning och överlåtelse/flyttning av försäkring... 10 FÖRSÄKRINGSTEKNISKA RIKTLINJER ALECTA PENSIONSFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT Fastställda av Alectas styrelse den 30 maj 2013 Gäller från och med den 1 juli 2013 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Bestämning

Läs mer

Traditionell försäkring

Traditionell försäkring Förköpsinformation Fakta om AMF Alternativ ITP Här beskrivs försäkringens omfattning och de valmöjligheter som finns inom försäkringen. Mot slutet finns lite fakta som mest berör arbetsgivare, men som

Läs mer

Försäkringsvillkor för Tjänstepensionsplan i Folksam

Försäkringsvillkor för Tjänstepensionsplan i Folksam Försäkringsvillkor för Tjänstepensionsplan i Folksam Gäller från och med den 1 juni 2014 1 Innehåll 1. FÖRSÄKRINGSAVTALET... 5 1.1 FÖRSÄKRINGSGIVARE... 5 1.2 ALLMÄNT OM FÖRSÄKRINGSAVTALET... 5 1.3 FÖRMÅNSGRUPP...

Läs mer

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd

Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd Försäkringsvillkor för AMF Tjänstepension Ålderspension med/utan återbetalningsskydd Gäller försäkringsavtal tecknade 2014-01-01 eller senare. Utgivna 2015-01-01 För tidigare försäkringsavtal där premiebetalning

Läs mer

Förköpsinformation. Tjänstepension depå distribuerad via extern försäkringsförmedlare

Förköpsinformation. Tjänstepension depå distribuerad via extern försäkringsförmedlare Förköpsinformation Tjänstepension depå distribuerad via extern försäkringsförmedlare Förköpsinformation tjänstepension depå distribuerad via extern försäkringsförmedlare 2018 10 01 2 Information till dig

Läs mer

Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat

Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat Kort om villkoren för Försäkrad Pension Privat I försäkringsvillkoren kan du läsa mer om ditt sparande i Försäkrad Pension Privat. Där har vi formulerat de regler som gäller för din försäkring. Det är

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet Räntan som det garanterade värdet och framtida premieinbetalningar räknas upp med sänks till 1 procent före

Läs mer

Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09

Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09 Vem ska förvalta din tjänstepension? PA-KFS 09 1 Nu är det dags att välja! Du omfattas av pensionsavtalet PA-KFS 09 och har därför rätt att välja pensionsförvaltare för hela den pensionspremie som din

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK

Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK Villkor för Länsförsäkringar BOA-PK LFAB 04678 Utg 00 2003-08 Form & Profil Gäller från 2003-12-08 Innehållsförteckning 1 Försäkringstagare Försäkrad 2 Försäkringen börjar gälla 3 Premiebetalning 4. Förmåner

Läs mer

PLUSPENSION TRADITIONELL FÖRSÄKRING. Innehåll. Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring

PLUSPENSION TRADITIONELL FÖRSÄKRING. Innehåll. Försäkringsvillkor privat pensionsförsäkring OBS! Fr o m 2019 är PLUSpension stängd för nyteckning, premieinbetalning samt inflytt av kapital. Befintliga PLUSpensioner påverkas inte. Din PLUSpension kommer att förvaltas och administreras som tidigare.

Läs mer