Fördjupning Georgien. President Gamsachurdia störtas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördjupning Georgien. President Gamsachurdia störtas"

Transkript

1 MSB (7) Fördjupning Georgien Georgiens korta historia som självständigt land har präglats av väpnade konflikter. Abchazien och Sydossetien, har strävat efter självständighet från Georgien med alla medel. Ryssland har uppträtt som skyddsmakt till utbrytarrepublikerna. Efter att den ryska armén ingrep på Sydossetiens sida i augusti 2008, blev relationen med det mäktiga grannlandet sämre än någonsin. Även frågan om vem som ska styra Georgien har upprepade gånger gett upphov till oroligheter och massprotester. Georgiens korta historia som självständigt land har präglats av en rad väpnade konflikter. Främst två regioner, Abchazien och Sydossetien, har med alla medel strävat efter självständighet från Georgien. Ryssland har uppträtt som skyddsmakt till utbrytarrepublikerna. Efter att den ryska armén ingrep på Sydossetiens sida i augusti 2008, blev relationen med det mäktiga grannlandet sämre än någonsin. Även frågan om vem som ska styra Georgien har upprepade gånger gett upphov till oroligheter och massprotester. Georgien blev en självständig stat år 1991 när Sovjetunionen upplöstes. Precis som i andra länder belägna i Kaukasus har nationalismen bland vissa etniska grupper i Georgien varit stark från självständighetens första början. Därtill saknades fast förankrade demokratiska principer som kunde bidra till att lösa konflikter på fredlig väg. Under åren har oppositionsrörelserna använt sig både av massprotester och av vapenmakt i striden om politisk förändring. Således genomgick landet ett antal väpnade konflikter om kontrollen över regeringsmakten och över vissa regioner som ville bryta sig loss från Georgien. President Gamsachurdia störtas Den första konflikten om regeringsmakten bröt ut straxt efter det att Georgien blev självständigt. Den nationalistiske ledaren Zviad Gamsachurdia valdes till Georgiens förste president i maj Presidenten möttes dock av en stark opposition som anklagade honom för auktoritärt styre och korruption.

2 2 (7) Protesterna mot Gamsachurdia kulminerade i att presidenten störtades av nationalgardet och den halvmilitära styrkan Mchedrioni (Ryttarna) i december Över 100 personer dog i striderna mellan oppositionen och Gamsachurdias anhängare, som kallades för Zviadister. Gamsachurdia flydde till Tjetjenien. Zviadisterna fortsatte att bedriva väpnat motstånd mot den nya övergångsregeringen som bildades under Eduard Shevardnaze, tidigare utrikesminister i Sovjetunionen. I oktober 1993 gjorde Gamsachurdia ett sista försök att återta makten och Zviadisterna lyckades ta kontroll över viktiga georgiska städer. Med stöd från ryska trupper drev dock Shevardnaze ut Zviadisterna och konflikten avslutades med att Gamsachurdia begick självmord i december Rosornas revolution Shevardnaze omvaldes till president flera gånger. Missnöjet med hans styre växte dock i början på 2000-talet. Ekonomin stod stilla och i internationella jämförelser rankades Georgien bland världens mest korrupta länder. Oppositionen protesterade häftigt mot misstänkt valfusk när det offentliggjordes att Shevardnazes parti vunnit parlamentsvalet Med rosor som symbol för fredlig protest samlades tusentals människor i huvudstaden Tbilisi. Efter några dagars protester stormade oppositionen presidentpalatset utan att regeringsstyrkorna försökte stoppa dem. Rosornas revolution, som händelsen kallades, ledde till att Shevardnaze avgick utan blodiga strider. Nyval anordnades och en av oppositionens mest framstående ledare, den unge juristen Micheil Saakasjvili, valdes till president i januari Den nya regeringen under Saakasjvili genomförde viktiga ekonomiska och juridiska reformer. Saakasjvili anklagades dock snart för auktoritärt styre och för att hindra medierna från att rapportera fritt. Efter några år, i november 2007, kulminerade protesterna mot Saakasjvili i stora demonstrationer. Polisstyrkorna slog till mycket hårt mot demonstranterna och hundratals personer skadades. För att bevisa att han hade väljarnas stöd anordnade Saakasjvili nyval till presidentämbetet i januari Han vann överlägset men enligt Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE), som bevakade valet, sköttes rösträkningen illa i en del av vallokalerna. Den interna krisen överskuggades under en tid av konflikten med Sydossetien och Ryssland. Men i april 2009 samlades återigen tusentals människor i fredliga protester mot Saakasjvilis styre.

3 3 (7) Väpnad konflikt med Abchazien Abchazien är en av delrepublikerna i Georgien som sedan Sovjetunionens fall har hävdat sin självständighet och även stridit för den med militära medel. Regionen är belägen i västra Georgien vid Svarta havet och är lite mindre än Skåne. De flesta av regionens invånare är etniska abchazier, ett muslimskt bergsfolk. Abchazien hade samma ställning inom Sovjetunionen som Georgien under en kort period, men från 1931 var regionen administrerad av Georgien. När Georgien blev självständigt år 1991, såg abchazierna sig hotade av georgiernas växande nationalism. De kände sig undanträngda och utfärdade en självständighetsförklaring året därpå. Georgien skickade trupper till regionen för att återta kontrollen och ett inbördeskrig bröt ut. De kaukasiska bergsfolkens konfederation, en lös organisation av minoriteter i Kaukasus, hjälpte abchazierna att driva ut de georgiska trupperna. Georgien anklagade också Ryssland för att stödja Abchazien. De inblandande parterna enades om ett eldupphör år FN:s observatörer, UNOMIG, placerades i Abchazien för att bevaka vapenvilan och så kallade fredsbevarande styrkor, som i praktiken främst var ryska trupper, utplacerades kring gränsen. Kriget på 1990-talet krävde tusentals liv och närmare etniska georgier flydde eller fördrevs från Abchazien. Även om militära sammanstötningar i mindre skala förekom var det först 2008 som spänningarna trappades upp på nytt. Medan Ryssland drev ut de georgiska trupperna från Sydossetien i augusti 2008, tog Abchazien tillfället i akt att med Rysslands hjälp driva ut Georgien från Kodoridalen, ett omtvistat område vid gränsen. Abchazien utfärdade en varning innan bombningarna startade och de flesta georgier kunde evakueras. Således krävde operationen endast ett fåtal offer. Den väpnade konflikten med Sydossetien I likhet med Abchazien försökte även Sydossetien, en annan delrepublik, att bryta sig loss efter att Georgien hade blivit ett självständigt land. Osseterna är en etnisk grupp som är bosatt både i ryska Nordossetien och i georgiska Sydossetien. Under Sovjetunionens sista år förstärktes de nationalistiska tongångarna både bland georgier och bland osseter. När Georgien blev självständigt år 1991 utfärdade även Sydossetien en självständighetsförklaring. De flesta osseterna ville att regionen skulle slås ihop med Nordossetien.

4 4 (7) Strider mellan Sydossetiens och regeringens styrkor pågick tills den nye georgiske presidenten Shevardnaze slöt ett avtal om vapenvila sommaren En fredsbevarande styrka bestående av georgiska, nord- och sydossetiska och ryska trupper placerades ut längs gränsen. Den långdragna förhandlingsprocess som följde resulterade inte i någon lösning av den politiska stridsfrågan; Sydossetiens framtida status. Situationen på marken förblev dock för det mesta fredlig. Situationen ändrades när Micheil Saakasjvili blev president i Georgien Saakasjvili lovade att han skulle få slut på utbrytningsförsöken i de olika provinserna. Han gjorde ett nytt försök att ta kontroll över regionen genom att slå till mot den svarta marknaden för att neka Sydossetiens ledare inkomster. Syftet med detta var att göra det omöjligt för den sydossetiska regimen att försörja folket, samtidigt som Georgien erbjöd sitt stöd. Osseterna blev dock ännu mer anti-georgiskt inställda och nya strider blossade upp under sommaren Parterna enades om ett eldupphör i augusti 2004 som återigen frös konflikten tills striderna blossade upp på nytt år Augusti 2008 konflikten eskalerar Med mindre militära sammanstötningar och stora truppövningar i Georgien och Ryssland blev tonläget mer och mer spänt under Den 7 augusti gav den georgiska presidenten Saakasjvili order att anfalla den Sydossetiska huvudstaden Tschinvali. Ryska styrkor ingrep genast och drev tillbaka Georgien. De ryska trupperna stannade först när de var 40 kilometer från den georgiska huvudstaden Tbilisi. Den 12 augusti slöts ett avtal om eldupphör med den franske Presidenten Sarkozy som medlare. Striderna skördade minst 600 dödsoffer. Många georgiska civila fördrevs från Sydossetien och sydossetiska miliser plundrade deras byar. Orsaker till kriget 2008 Hur kunde konflikten trappas upp så drastiskt? Det är sannolikt att två händelser som skedde tidigt under år 2008 bidrog till eskaleringen. För det första erkände många europeiska stater Balkanrepubliken Kosovo som självständig stat. Liksom Abchazien och Sydossetien är Kosovo en liten utbrytarregion från ett större land. Därför förnyade även Abchazien och Sydossetien sina krav på självständighet och Ryssland stödde deras position.

5 5 (7) För det andra lovade Nato att Georgien skulle tas in som medlem i framtiden. Detta välkomnas inte av Georgiens granne Ryssland som ser NATO-utvidgningen som ett hot mot sina egna säkerhetsintressen. Många Nato-medlemmar såsom Frankrike och Tyskland krävde som ett villkor för Nato-inträde att Georgien först skulle lösa sina konflikter med Abchazien och Sydossetien på ett fredligt vis. Ett fortsatt instabilt Georgien var därför i Rysslands intresse. Rysslands och Georgiens versioner av händelserna som ledde till angreppet på Sydossetien skiljer sig åt. Georgien hävdar att Ryssland var aggressorn. Enligt Georgien så ville Ryssland bestraffa landet för dess strävan efter mer integration med EU och Nato. Däremot påstår Ryssland att Georgien planerade och utförde ett folkmord i Sydossetien. Ryssland hade delat ut ryska pass till de flesta invånare i Sydossetien de senaste åren och enligt Ryssland fick landet ingripa för att skydda sina medborgare när de attackerades av georgiska trupper. Ryssland säger även att Sydossetien bad grannlandet om hjälp. En oberoende kommission tillsatt av EU för att utreda konflikten drog slutsatsen att Georgien och Ryssland delar ansvaret för konflikten. Georgien började kriget med ett oberättigat anfall mot Sydossetien - men Ryssland provocerade aktivt fram händelserna, enligt de europeiska experterna. Undersökningskommissionen kritiserade också att Rysslands militäriska svar på det georgiska angreppet mot Sydossetien gick över rimliga gränser. Efter augusti Ryssland knyter utbrytarregionerna till sig Enligt det avtal som satte en slutpunkt för striderna i augusti 2008 skulle alla parter inta de positioner de hade före striderna. Det gjorde dock inte Ryssland. och fortfarande 2013 är vapenstilleståndets punkter inte uppfyllda då Ryssland hävdar att situationen förändrats så pass mycket sedan avtalet skrevs under att det inte längre gäller. Den dåvarande ryska presidenten Medvedev drog tillbaka sina trupper från övriga Georgien, men inte från utbrytarrepublikerna. Istället erkände Ryssland Abchazien och Sydossetien som självständiga stater strax efter krigets slut. Bara tre länder, Nicaragua, Venezuela och Nauru, följde Rysslands exempel. Ändå cementerade detta steg Sydossetiens och Abchaziens faktiska självständighet från Georgien. Ryssland slöt nämligen försvarsavtal med de självutnämnda staterna, skickade ännu fler trupper dit och knöt deras ekonomi och politik ännu närmare till sig.

6 6 (7) Både sidor förnekar dock att Sydossetien och Abchazien ska bli en del av Ryssland i framtiden men många ryssar sitter i högsta ledningen i Sydossetien samtidigt som Ryssland bundit den abchaziska ekonomin tätt intill sig. Stora delar av den abchaziska budgeten betalas direkt av Ryssland. Även om antalet ryska soldater minskat något sedan 2009 så behåller Ryssland tusentals soldater i Abchazien och Sydossetien, samtidigt som man bygger nya militärbaser. Många misstänker därför att Ryssland planerar att permanenta sin närvaro i området. Förhandlingar utan större framgång Trots att förhandlingar mellan alla parter inleddes strax efter striderna 2008 har knappast några resultat uppnåtts under de snart fem år som har gått. Under ledning av EU, FN och Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa (OSSE) har samtalen om säkerhetsfrågorna gått trögt. Georgien vägrade först förhandla med abchaziska och sydossetiska representanter och abchazierna har flera gånger lämnat förhandlingsbordet, bland annat för att de tyckt att samtalen inte gått framåt. Ofta fastnar förhandlingarna i rena formaliteter och teknikaliteter. Vid vissa förhandlingar har parterna endast kunnat enas om tidpunkten för nästa möte. Viktiga humanitära frågor har man inte kunnat lösa. Till exempel är det oklart vad som ska hända med nästan en kvarts million människor i Georgien som fick lämna sina hem i Abchazien och Sydossetien under krigen, först på 1990-talet och sedan Hittills har Abchazien och Sydossetien vägrat att låta dessa interna flyktingar återvända till sina hembyar. Även under 2013 var dessa diskussioner låsta. Bland de få handfasta resultat som hittills uppnåtts finns regelbundna samtal mellan sydossetiska, georgiska och abchaziska militärer och en het linje mellan dem som ska förhindra en återupptrappning av konflikten. I november 2010 gav Georgiens president dessutom en viktig signal för framtiden när han försäkrade att han inte skulle använda våld för att återta kontroll över Abchazien och Sydossetien. De två utbrytarrepublikerna uttryckte likaså att de inte ville använda våld. Ryssland vägrade dock uttrycka samma ståndpunkt eftersom man hävdar att man inte är en del av konflikten. Risk för upptrappning Fyra år efter händelserna i augusti 2008 förblir de viktigaste stridsfrågorna olösta. Medan Abchazien och Sydossetien hävdar sin självständighet och

7 7 (7) samtidigt blir mer och mer beroende av Ryssland, vill Georgien inte släppa regionerna. Frågan om republikernas status har utelämnats vid förhandlingsbordet och kommer förmodligen inte tas upp inom den närmaste framtiden. Omvärlden, i synnerhet EU, går en svår balansgång mellan att stödja Georgiens position att neka utbrytarregionerna självständighet och att upprätthålla bra relationer med det viktiga grannlandet Ryssland. Efter upptrappningen i augusti 2008 förblir situationen på marken mestadels fredlig men spänd. Sedan ett ryskt veto i FN:s säkerhetsråd tvingade FN att avsluta sitt observatörsuppdrag i Georgien 2009 får inga observatörer vistas i utbrytarregionerna. Abchazien och Sydossetien har hittills vägrat släppa in EU-observatörer som placerades vid den administrativa gränsen efter augusti Sammanfattningsvis utgör de viktiga olösta frågorna om självständighet, hinder för internationella observatörer och lite kontakt mellan konfliktparterna ändå en risk för förnyad väpnad konflikt i framtiden. En viss ljusning kan dock skönjas i och med att president Saakasjvilis parti besegrades i valen i oktober 2012 av Ivanisjvils partikoalition Georgian Dream (GD). Även om den nya regeringen inte är pro-rysk så innehåller den flera personer med bra kontakter i Ryssland, samtidigt som faktumet att Saakasjvili inte längre styr regeringen öppnar för en mjukare linje från rysk sida. Alla sidor har nu också, om än vagt, låtit förstå att en dialog kan bli möjlig. Samtidigt framhåller den nya regeringen fortfarande att Ryssland bör ses som ett hot mot Georgien. Det är dock ännu inte säkert hur mycket GD kan lyckas utföra då Saakasjvili fortfarande är kvar som president. Han får dock inte enligt författningen ställa upp i valet ännu en gång, och även här är det alltså möjligt att relationerna kan förbättras. Små tecken på en viss uppluckring i stämningen mellan Georgien och Ryssland blev synliga under den första halvan av Bland annat hävdes förbudet i Ryssland att sälja georgiskt vin och mineralvatten; ett förbud som de flesta tror instiftades av politiska skäl. Att just Georgien och Ryssland förbättrar sina relationer är mycket viktigt för en lösning av konflikten, då Ryssland har stort inflytande över både Abchazien och Sydossetien. Texten är producerad av Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet.

Det korta kriget mellan Georgien och Ryssland hösten 2008 (se Historia) ledde till att runt tvåtusen georgier lämnade Abchazien.

Det korta kriget mellan Georgien och Ryssland hösten 2008 (se Historia) ledde till att runt tvåtusen georgier lämnade Abchazien. Abchazien https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/abchazien/ Abchazien som ligger vid nordöstra hörnet av Svarta havet har förklarat sig självständigt från Georgien, men betraktas som en

Läs mer

Världskrigens tid

Världskrigens tid Världskrigens tid 1914-1945 Krig är blott en fortsättning på politiken med andra medel. Carl von Clausewitz Tysk general 1780-1831 1:a världskriget Krig mellan åren 1914 och 1918. Kriget stod mellan två

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL

Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL Policy papers SPECPOL 1 EK SPEL ARMENIEN: Land: Armenien Namn: Ruben Antius klass: S16A En hållbar utveckling är en av de viktigaste frågorna för Republiken Armenien. För att en hållbar utveckling ska

Läs mer

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90%

Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Krisen i Syrien Kort fakta om Syrien: Här bor nästan 22 miljoner människor 21 615 919 (2010) Huvudstad: Damaskus 2 600 000 Majoriteten i landet är muslimer ca 90% Sunni 74%, övrig islam 16%, Kristna 10%

Läs mer

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014

Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Utrikesdepartementet Tal av utrikesminister Carl Bildt Riksdagen Stockholm, 14 mars, 2014 Regeringens information till Riksdagen om Ukraina och Ryssland, 14 mars 2014 Det talade ordet gäller Herr talman!

Läs mer

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området.

Läget i Syrien. Ja Kan inte säga Nej. Finland bör utöka sitt humanitära bistånd till området. Läget i Syrien "I Syrien rasar ett inbördeskrig sedan några år. Hur borde det internationella samfundet och Finland enligt er åsikt agera för att en lösning på situationen ska kunna hittas?" Ja Nej Figur

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

Konflikten i Mali

Konflikten i Mali 4 2013-12-30 Konflikten i Mali 2112-13 Konflikten i Mali -2013 Frankrikes intervenering Kortfattad presentation (lathund) Tidig historia Del av tre Västafrikanska riken kontrollerade transsahariska handeln

Läs mer

Kalla kriget 1945-1991

Kalla kriget 1945-1991 Kalla kriget 1945-1991 Sovjetunionen vs. USA Kampen om världsherraväldet Kalla kriget 1 Varför kallas det Kalla Kriget? Kallt krig för att det aldrig blev riktigt hett det blev inte direkt krig, väpnade

Läs mer

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte

Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte Vid sekelskiftet 1900 hade Tyskland Europas största befolkning och var även ett ledande industriland med stora naturresurser. Dock hade Tyskland inte speciellt många kolonier jämfört med andra länder i

Läs mer

Amerikanska revolutionen

Amerikanska revolutionen Amerikanska revolutionen 1776 1783 Amerikanska revolutionen Eller amerikanska frihetskriget - Storbritannien hade kolonialiserat USA på 1600- talet - Sammanlagt 13 kolonier på Östkusten - Britter som flytt

Läs mer

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender!

Kalla kriget, första skedet Vänner blir fiender! Kalla kriget, första skedet 1946-1947. Vänner blir fiender! Det kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som effektivt delade upp världen i två läger, väst och öst. Det kalla kriget började

Läs mer

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea

FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN, De mänskliga rättigheterna och konflikten i Korea FN FN förkortningen till Förenta Nationerna År 1918 efter fyra års krig det rådde vapenstillstånd i Europa, efter att kriget hade skördad miljöns tals

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

Nationalismen Nationalism Italien

Nationalismen Nationalism Italien 1914-1918 Nationalismen Efter franska revolutionen växte en stark känsla fram för det egna landet nationalkänsla När Frankrike och Napoleon besegrade många länder i Europa ville medborgarna se sina länder

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

FRANSKA REVOLUTIONEN. Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? FRANSKA REVOLUTIONEN Varför blev det en revolution i Frankrike 1789? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Situationen i Frankrike 1789 Frankrike hade krigat med Storbritannien

Läs mer

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget

FACIT Instuderingsfrågor första världskriget FACIT Instuderingsfrågor första världskriget 1. Vad innebar imperialismen? Imperialism = politiskt och militärt ta makten över främmande områden I slutet av 1800-talet tävlade stormakterna i Europa om

Läs mer

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna.

Ni ska i er grupp arbeta som om ni vore FN. Alltså hur skulle ni lösa konflikterna. INTERNATIONELL POLITIK Rollspel. Jag har suttit och spånat fram ett tänkbart område, ni ska använda era kunskaper i internationell politik och lösa ett par uppgifter som ni finner längst bak i häftet.

Läs mer

Säkerhetspolitik för vem?

Säkerhetspolitik för vem? Säkerhetspolitik för vem? Säkerhet vad är det? Under kalla kriget pågick en militär kapprustning utifrån uppfattningen att ju större militär styrka desto mer säkerhet. Efter Sovjetunionens fall har kapprustningen

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991

EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 EFTERKRIGSTIDEN (Kalla kriget) 1945-1991 Efter 1945 Fred och välfärd Europa var en världsdel i spillror. Politikerna som styrde hade varit med om krisen på 1920- och 1930 talen, världskrig, nazism, kommunism

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

Det stora Ukraina Herdefolket

Det stora Ukraina Herdefolket Vad är demokrati? Anna-Lena Laurén: Frihetens pris är okänt. Om demokratiska revolutioner i Georgien, Ukraina och Kirgizistan Schildts & Söderströms/Atlantis. 213 sidor. Illustrerad Anna-Lena Laurén (f.

Läs mer

Internationella relationer

Internationella relationer Ulf Bjereld Ann-Marie Ekengren Christina Lilja Internationella relationer analyser, teorier & óvningar Innehall 1 Krig eller fred? 10 Kriget i Kosovo 11 Varfór bombade Nato? 12 Olika teorier ger olika

Läs mer

kubakrisen.notebook September 21, 2009

kubakrisen.notebook September 21, 2009 KUBAKRISEN Det Kalla kriget förändrades under den senare delen av 1950 talet. Den värsta kommunisthysterin avtog i USA samtidigt som Khruschev lanserade idén om fredlig samexistens mellan väst och öst.

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Första världskriget

Första världskriget Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 s.194 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om

Läs mer

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR

FRED OCH SÄKERHET VÅRT GEMENSAMMA ANSVAR Foto: UN Photo/ Eskinder Debebe SÄKERHETSRÅDETS MEDLEMMAR Fem av medlemmarna sitter permanent i säkerhetsrådet och har dessutom vetorätt. Dessa är Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA. Om

Läs mer

Anarkismen lever: Rojava.

Anarkismen lever: Rojava. Anarkismen lever: Rojava. Bravetheworld 2015/06702 Innehåll Anarkismen lever: Rojava. 3 2 Anarkismen lever: Rojava. 3 Det finns en plats där kön, religion och etnicitet inte splittrar. En plats där alla

Läs mer

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd

Ökat Nato-motstånd och minskat stöd Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ökat Nato-motstånd och minskat stöd för den svenska insatsen i Afghanistan Ulf Bjereld T orsdagen den 17 mars antog FN:s säkerhetsråd

Läs mer

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG

Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Efterkrigstiden FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGETS SLUT OCH FRAM TILL I DAG Västeuropa De första åren efter andra världskriget var nödår i stora delar av Europa, med svält och bostadsbrist. Marshallplanens pengar

Läs mer

2.2 Klargörande beslut.[dokument Lifos 19616]

2.2 Klargörande beslut.[dokument Lifos 19616] inte gav vid handen att säkerhetsläget i Tjetjenien var instabilt på det sätt som förutsätts enligt förarbetena till bestämmelsen om svåra motsättningar. Enligt verkets bedömning råder det alltså inte

Läs mer

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien

P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien P7_TA-PROV(2012)0057 Situationen i Syrien Europaparlamentets resolution av den 16 februari 2012 om situationen i Syrien (2012/2543)(RSP)) Europaparlamentet utfärdar denna resolution med beaktande av sina

Läs mer

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13

KALLA KRIGET. Någon bild, tex berlinmuren... torsdag 29 augusti 13 KALLA KRIGET Någon bild, tex berlinmuren... FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ FRÅGAN ATT FUNDERA PÅ Hur påverkar kalla kriget världen ännu idag? ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET ETT ARV FRÅN ANDRA VÄRLDSKRIGET Under

Läs mer

Israel - Palestina Konflikten

Israel - Palestina Konflikten NA15-2016-05-22 Israel - Palestina Konflikten Innehåll 1. Förenta Nationerna 3 1.1 Huvudorganen. 3 2. Mänskliga Rättigheter 4 2.1 Medborgerliga Rättigheterna... 4 2.2 Politiska Rättigheterna 4 2.3 Ekonomiska,

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0276/2017 24.4.2017 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om situationen i Venezuela

Läs mer

Militärt försvar fredsbevarande?

Militärt försvar fredsbevarande? Militärt försvar fredsbevarande? Eders Majestäter, eders Kungliga högheter, herr talman, excellenser, akademiledamöter, mina damer och herrar Alla har vi hört uttrycket Si vis pacem para bellum, myntat

Läs mer

Konflikterna hade bytt karaktär, sades

Konflikterna hade bytt karaktär, sades Augusti 08: krig mellan stater Diskussion & debatt Av Olof Santesson Konflikterna hade bytt karaktär, sades det. Stater skulle inte längre slåss mot varandra, strider kunde numera endast komma att utkämpas

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr)

Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 13 november 2015 (OR. fr) PUBLIC 13798/15 LIMITE COAFR 322 CFSP/PESC 728 CSDP/PSDC 591 COHAFA 101 COHOM 106 POLMIL 96 I/A-PUNKTSNOT från: till: Ärende: Kommittén

Läs mer

Det kalla kriget

Det kalla kriget Det kalla kriget 1945-1991 Kalla krigets karaktär Ekonomisk USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten ingriper om friheten hotas. Sovjet, kommunism, planekonomi

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Vad är det som händer i Venezuela?

Vad är det som händer i Venezuela? Vad är det som händer i Venezuela? Högern vann majoritet i Nationalförsamlingen i december 2015 efter omfattande sabotage av landets ekonomi. Deras viktigaste mål sedan dess har varit att störta president

Läs mer

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen

Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN. Jörgen Ödalen Internationell politik 1 Föreläsning 5. Internationell organisering: FN Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se FN:s huvudsakliga syften 1. Definerar staters plikter gentemot varandra (särskilt på området våldsanvändande),

Läs mer

9101/16 /ss 1 DG C 1

9101/16 /ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. fr) 9101/16 COAFR 136 CFSP/PESC 402 RELEX 410 COHOM 52 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 23 maj 2016 till: Delegationerna Föreg.

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

Fördjupning Eritrea. Splittrad nation

Fördjupning Eritrea. Splittrad nation MSB-51.1 1 (5) Fördjupning Eritrea 1952 införlivades Eritrea som federal stat i kejsardömet Etiopien i enlighet med ett beslut av FN. Tio år senare bröt ett gerillakrig ut där det Eritreanska folkets befrielsefront

Läs mer

Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen

Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen Linköpings Universitet FN i världspolitiken, del 2 Frida Karlsson 2012-08-20 Folkmordet i Rwanda och arbetet med den internationella Rwandatribunalen INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1. INLEDNING 1.1 Inledning

Läs mer

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans

Kalla kriget. Supermakter och terrorbalans Kalla kriget Supermakter och terrorbalans Efter andra världskriget! 1945 Hitlers Tyskland är besegrat.! Segermakterna var Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen.! De delade upp Tyskland i fyra

Läs mer

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. 1/6 BESLUT 2013-02-04 Dnr: 12/01630, 1636 och 1776 SAKEN Aktuellt, SVT2, 2012-08-19 och 2012-09-09, inslag om konflikten i Syrien, fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Inslagen frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning Ministerrådet 2018-06-14 Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018 Kommenterad dagordning 1. Godkännande av dagordningen 2. A-punkter

Läs mer

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25

sep 15 19:44 sep 15 19:42 sep 15 20:13 sep 15 20:25 Kronologi: Det andra Världskriget 1939 40 Tyskland invaderar Polen den 1.9. Storbritannien och Frankrike förklarar Tyskland krig 3.9. Sovjetunionen rycker in i Polen några veckor senare, efter att Polen

Läs mer

Förslaget lanserades först vid Medvedevs första statsbesök. Medvedev och den nya europeiska säkerheten

Förslaget lanserades först vid Medvedevs första statsbesök. Medvedev och den nya europeiska säkerheten Medvedev och den nya europeiska säkerheten Sedan Dmitrij Medvedev blev president i maj 2008 har hans förslag om ett nytt europeiskt säkerhetsavtal blivit en central fråga i rysk utrikespolitik. Förslaget

Läs mer

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet.

Ryssland. Broderfolk till serberna på Balkan. Ville ha tillgång till hamnar i Medelhavet. Första världskriget Europa år 1900 Optimism och framtidstro. Mer eller mindre lång sammanhängande fred. Industriexplosion. Tekniken tog stora steg framåt. Titanic lysande exempel på hur det inte alltid

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

Första världskriget 1914-1918

Första världskriget 1914-1918 Första världskriget 1914-1918 1. 2. 3. Varför blev det krig? 4. 5. 2 Orsaker till första världskriget: Imperialismen Industrialiseringen skapade behov av råvaror och nya marknader. Kapplöpning om kolonierna.

Läs mer

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945

Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Svensk politik under krigsåren 1939-1945 Sammanfattning av Sverige under det andra världskriget 1939-1945 1939 bildades en samlingsregering (ministrarna kom från nästan alla partier)

Läs mer

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk

Vad är FN? Är FN en sorts världsregering? FN:s mål och huvuduppgifter. FN:s Officiella språk Om FN Förenta Nationerna är en unik organisation som består av självständiga stater som sammanslutit sig för att arbeta för fred i världen och ekonomiska och sociala framsteg. Unik, därför att ingen annan

Läs mer

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning

Franska revolutionen. Franska revolutionen. En sammanfattning. en sammanfattning Franska revolutionen Franska revolutionen En sammanfattning en sammanfattning Orsakerna till revolutionen 1. Frankrike var orättvist styrt Kungen, Ludvig XVI, hade all makt Den som var kung kunde kalla

Läs mer

Georgien öst eller väst?

Georgien öst eller väst? Mikael Bergstrand Kristian Nordberg Georgien öst eller väst? Sammanfattning Georgien har under många år stött på en rad olika problem som gjort att landet har halkat efter de mer framgångsrika ex-sovjetstaterna

Läs mer

Inledning. Hur materialet kan användas

Inledning. Hur materialet kan användas Inledning Våldtäkter förekommer mer eller mindre systematiskt i alla krig och väpnade konflikter. Tystnaden om det sexuella våldet har länge dolt lidandet och låtit förövarna gå fria. Margot Wallström

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0058/1. Ändringsförslag. Sabine Lösing, Tania González Peñas för GUE/NGL-gruppen 6.3.2019 A8-0058/1 1 Punkt 17 17. Europaparlamentet framhåller EU:s fortsatta stöd till den inkluderande afghanledda och afghanstyrda freds- och försoningsprocessen, inbegripet genomförandet av det fredsavtal

Läs mer

Nato och Ryssland. inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 NO 1. Ingmar Oldberg. 15 Nov 2010

Nato och Ryssland. inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 NO 1. Ingmar Oldberg. 15 Nov 2010 NO 1 15 Nov 2010 Published by Swedish Institute of International Affairs www.ui.se Nato och Ryssland inför Nato-toppmötet 19-20 november 2010 Ingmar Oldberg associerad vid forskningsavdelningen, Utrikespolitiska

Läs mer

KRIGEN. 1.Slovenien (1991) 2.Kroatien ( ) 3. Bosnien - Hercegovina( ) Övrigt: Kosovo ( ) Bombningar av Nato1995, 1999

KRIGEN. 1.Slovenien (1991) 2.Kroatien ( ) 3. Bosnien - Hercegovina( ) Övrigt: Kosovo ( ) Bombningar av Nato1995, 1999 BALKANKONFLIKTEN KRIGEN 1.Slovenien (1991) 2.Kroatien (1991-1995) 3. Bosnien - Hercegovina(1992-1995) Övrigt: Kosovo (1998-1999) Bombningar av Nato1995, 1999 DEN MODERNA HISTORIEN 1980 1989 1991-92 1995

Läs mer

Kalla kriget

Kalla kriget Kalla kriget 1977-1985 Asien, 1978-1985 Saga HH 1978 - Kulturrevolutionen i Kina upphör och deras ekonomi blir bättre och bättre - Kommunistpartiet i Afghanistan erövrade och tog över makten, försökte

Läs mer

- VÅR HISTORIA 30 år av kamp för mänskliga rättigheter Ahmed Agiza en fri man Ryssland fällt 100 gånger i Europadomstolen

- VÅR HISTORIA 30 år av kamp för mänskliga rättigheter Ahmed Agiza en fri man  Ryssland fällt 100 gånger i Europadomstolen - VÅR HISTORIA 30 år av kamp för mänskliga rättigheter 2012 I tre decennier har Civil Rights Defenders nu försvarat människors medborgerliga och politiska rättigheter och stärkt utsatta människorättsförsvarare.

Läs mer

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i

Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin. Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Vi har ett fokus: Hoten mot demokratin Vad era rädslor verkar finna en gemensam nämnare i Internet - rädslor och möjligheter Uppgift: 1. 2 och 2 ska ni skapa en enkät. 2. Använd er keynote om USA och lägg

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 24.2.2014 JOIN(2014) 7 final 2014/0060 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS FÖRORDNING om

Läs mer

KRIG OCH DESS ORSAKER.

KRIG OCH DESS ORSAKER. KRIG OCH DESS ORSAKER. 1. Vad är krig? Olika definitioner. 1.1 Folkrätten kräver egentligen en krigsförklaring från en stat emot en annan för att kunna tala om att Krigstillstånd råder. 1.1.a FN och folkrätten

Läs mer

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149

Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 1 Instuderingsfrågor till Kalla krigets tid sid 129-149 Konflikten uppstår 1. Vilka frågor diskuterades vid konferensen i Jalta i feb 1945? Vad kom man fram till? 2. Vad bestämdes vid nästa konferens i

Läs mer

Med värdighet som vägledning?

Med värdighet som vägledning? Med värdighet som vägledning? En siluett vinkar genom fönstret på övre våningen av migrationsverkets förvar i Märsta norr om Stockholm. Han har satt upp en lapp i fönstret, men det går inte att se vad

Läs mer

Georgien. Geografi. Yta km2 (2017) Tid svensk + 2 timmar

Georgien. Geografi.   Yta km2 (2017) Tid svensk + 2 timmar Georgien https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/georgien/ Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter

Läs mer

Första världskriget The Great War

Första världskriget The Great War Första världskriget The Great War Europa 1800-talet Nationalismen: en ny tanke samma språk, religion och kultur skulle bli ett land Italien enas Tyskland (tidigare 38 stater) enades 1871 under Bismark

Läs mer

Finland under 1950 talet.

Finland under 1950 talet. Farans år 1944 1948 Direkt efter de finska krigen gick Finland igenom en period som kallas för farans år. Den sovietiska kontrollkomissionen är i landet fram till slutet av 1946 och ingen formell fred

Läs mer

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna?

Vad skall vi då göra för att minska spänningarna? 1 Maj-Britt Theorins anförande vid manifestationen på Sergels torg, 21 maj 2016 NATO vårt som är i himlen helgat varde ditt namn ske NATO- kommandots vilja i himlen så ock på jorden. Vår dagliga NATO-

Läs mer

Andra världskriget

Andra världskriget Andra världskriget 1939-1945 Vägen till kriget s.231-232 Upprustning, först i smyg sedan öppet. Allians Tyskland Italien Japan (axelmakterna). Rehnlandet (vid franska gränsen) besätts 1936. Österrike ansluts

Läs mer

Rysslands problem före revolutionen.

Rysslands problem före revolutionen. Rysslands problem före revolutionen. - Feodalt system. Livegenskapen avskaffas 1861. - Ont om land. Ingen skiftesreform. - Växande befolkning. Drabbar främst bönderna. Bönderna utgjorde 80 % av befolkningen.

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om. Thailands väg bort från demokratin

På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om. Thailands väg bort från demokratin Kommentarer Thailands väg bort från demokratin På hösten 2007 framkom det att Sverige gjort upp om att sälja tolv Jas-plan till Thailand. Nyheten möttes av massiv kritik, både här hemma och i Thailand.

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305.

BILAGOR. EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER. den 15 och 16 juni 2001 BILAGOR. Bulletin SV - PE 305. 29 EUROPEISKA RÅDET i GÖTEBORG ORDFÖRANDESKAPETS SLUTSATSER den 15 och 16 juni 2001 31 Bilaga I Uttalande om förebyggande av spridning av ballistiska missiler... s. 33 Bilaga II Uttalande om f.d. jugoslaviska

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

Amerikas Förenta Stater vill uppmana samtliga länder att sluta samman i fredens tecken och tillsammans lösa denna blodiga konflikt.

Amerikas Förenta Stater vill uppmana samtliga länder att sluta samman i fredens tecken och tillsammans lösa denna blodiga konflikt. Utskott: SPECPOL1 Land: Amerikas Förenta Stater Delegat: Hjalmar Lindström Amerikas Förenta Stater vill uttrycka sin djupaste oro över situationen i Södra Kordofan som lett till 650.000 oskyldiga människors

Läs mer

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2012-1522 rir 2014:4 Bilaga 4. Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion Försvarsmaktens omställning(rir 2014:4) Bilaga 4 Försvarsmaktens uppdrag i dess instruktion

Läs mer

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen?

Franska Revolutionen. Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska Revolutionen Varför blev det revolution? Vad hände under revolutionsåren? Vilka konsekvenser fick revolutionen? Franska revolutionen Före revolutionen Kungen och adeln bestämde allt De flesta människorna

Läs mer

I april kom sovjetrepubliken Georgien

I april kom sovjetrepubliken Georgien KRISTIAN GERNER: Georgien och Sovjetunionens framtid Precis som i Baltikum, Ukraina, Vitryssland och Maldavien har under de senaste två åren en politisk mobilisering ägt rum i Georgien. Både Baltikum och

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0055/30. Ändringsförslag. Louis Aliot för ENF-gruppen 7.6.2017 A8-0055/30 30 Skäl B B. Reformer och anslutningsförberedelser hämmas av politisk polarisering, djup ömsesidig misstro och brist på genuin dialog mellan parterna. Inom vissa viktiga områden kan

Läs mer

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna.

UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. UPPGIFT: Jämför likheter och skillnader i orsakerna till de amerikanska och franska revolutionerna. I denna essä kommer likheter och skillnader mellan den franska respektive den amerikanska revolutionen

Läs mer

Skyldighet att skydda

Skyldighet att skydda Skyldighet att skydda I detta häfte kommer du att få läsa om FN:s princip Skyldighet att skydda (R2P/ responsibility to protect). Du får en bakgrund till principen och sedan får du läsa om vad principen

Läs mer

Vi ska kunna hantera det oförutsedda

Vi ska kunna hantera det oförutsedda Vi ska kunna hantera det oförutsedda intervju med ambassadör Olof Skoog, Sveriges representant vid EU-rådets kommitté för utrikes- och säkerhetspolitiska frågor Den 1 juli 2009 kliver Sverige in i ledande

Läs mer

Kölnbor söker svar efter övergreppen

Kölnbor söker svar efter övergreppen Kölnbor söker svar efter övergreppen Publicerad 2016-01-09 Tyskland. Två personer har gripits för massövergreppen i Köln på nyårsafton. Av 31 misstänkta som förhörts är 18 asylsökande migranter. Stadens

Läs mer

Terrastella. Publikation av Alessandra Mitidieri och Elma Jugo, Na15.

Terrastella. Publikation av Alessandra Mitidieri och Elma Jugo, Na15. Terrastella Syftet med tidningen är att ta upp världsproblem för att få folk medvetna om vilka konflikter som händer just nu. Genom att ta upp dem, så vill vi försöka enas med folk för att hitta en lösning

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

Den väpnade freden 1871-1914

Den väpnade freden 1871-1914 Den väpnade freden 1871-1914 Osäkerhet och misstro Alla förberedde sig för krig Industrialiseringen gav resurser Värnplikt Allianser Trippelalliansen Tyskland, Österrike, Italien (till 1915) (inkl. Bulgarien

Läs mer

Basfrågor: En delad värld

Basfrågor: En delad värld Basfrågor: En delad värld supermakter stormakter ockupationszon järnridån västmakterna kapprustning maktblock permanent mandattid lydstater frihandelsområde förstatliga elit partisankrigare militärdiktatur

Läs mer