Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan!"

Transkript

1 Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan!

2 Filmen om SMART Board Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar, funderar, analyserar och drar slutsatser. Interaktion kräver att det finns en kontakt mellan deltagarna i gruppen och ett flöde som inte bryts. En grupp människor som interagerar med varandra behöver en gemensam yta att samlas kring. Pedagoger har i alla tider använt en gemensam yta i undervisningen, vi har ritat med pinnar i sanden, skrivit med kritor på svarta tavlan och gjort tankekartor på whiteboarden. SMART Board är lärarens pedagogiska undervisningsverktyg en interaktiv whiteboard, dator och projektor i ett och samma verktyg. På SMART Board kan du fortsätta att interagera med eleverna så som du alltid har gjort på whiteboarden eller på svarta tavlan, vem som helst kan gå fram till SMART Board och skriva eller sudda. På SMART Board kan du dessutom använda alla resurser som finns på datorn och på internet. Du kan visa film, söka fakta på internet, arbeta med interaktiva övningar på läromedelsförlagens och andras webbsidor eller skapa egna interaktiva lektioner i den medföljande mjukvarusviten SMART Learning Suite. Spara lektionsfilen med era anteckningar, repetera, dela med eleverna eller skriv ut. SMART Board med mjukvarusviten SMART Learning Suite fungerar som klassens gemensamma plattform där elever och lärare kan kommunicera och interagera med alla olika digitala arbetsverktyg, datorer, chromebooks, surfplattor och telefoner oavsett märke och modell. Med SMART Board kan du tillgodose alla elevers olika inlärningsstilar.

3 7000-serien med fyra pennor SMART Board iq SMART Board på nytt sätt SMART Board iq är inte som andra skärmar. SMART Board iq är framtagen specifikt för skola och har alla funktioner du behöver i din undervisning. På ett ställe. Alltid till hands. Du når alla funktioner enkelt via ikoner på skärmen utan att koppla in dator eller andra apparater. SMART Board iq är optimerad att användas tillsammans med mjukvarusviten SMART Learning Suite som på olika sätt binder samman elever, lärare, föräldrar och alla olika digitala verktyg i och utanför klassrummet till en pedagogisk helhet. Utan att koppla in en dator har du direktlänk till: digital whiteboard med flervägskollaboration webbläsare SMART Notebook-lektioner som du delar trådlöst till skärmen från din dator SMART amp arbetsytor SMART lab-aktiviteter skärmspegling från alla verktyg Alltid påslagen när du behöver den SMART kapp iq slås på automatiskt när du kommer in i rummet och stängs av när du lämnar. Aktivt pennfack med fyra pennor - känner när du lyfter en penna ur pennfacket, du behöver inte klicka på ikoner när du vill skriva, flytta, sudda. Skriv och dela anteckningar på den digitala whiteboarden Du kan alltid plocka upp en penna och skriva på den digitala whiteboarden, bjuda in elever att tillföra innehåll i realtid via deras digitala enheter, spara och dela. Spegla innehåll från din telefon, platta eller dator Med ett enkelt knapptryck visar du innehåll trådlöst från din telefon, platta, chromebook eller dator uppe på skärmen. Koppla in din dator och arbeta i SMART Notebook Byt källa med ett knapptryck och arbeta i SMART Notebook och i alla andra program du har på din dator. Pen ID - flera personer kan arbeta med fyra olika pennfärger och olika verktyg samtidigt på skärmen.

4 SMART Learning Suite - fyra mjukvaror i en SMART Notebook är pedagogens mjukvara och världens mest använda plattform för digital undervisning. SMART Notebook laddas hem på pedagogens dator och används vid lärarledd undervisning kring den stora digitala gemensamma ytan. Dela Notebook-filen med eleverna online, samtala, interagera och lös problem i helgrupp, i mindre grupp eller enskilt vid SMART Board eller på elevernas enheter. Med SMART lesson activity builder (lab) skapar pedagogerna/ eleverna spelinspirerade interaktiva övningar med eget innehåll, anpassade efter gruppen på under fem minuter. Dela ut övningarna till elevernas digitala enheter (datorer, chromebooks, plattor eller telefoner) och låt dem arbeta i egen takt. Övningarna kan anpassas till alla åldrar, ämnen och verksamheter. SMART amp är en online-baserad mjukvara för kollaborativt lärande i realtid. Pedagogen bjuder in sina elever för att samarbeta, lösa problem eller svara på responsfrågor på en stor digital panorerbar arbetsyta, i helgrupp, i mindre grupp eller enskilt. På arbetsytan går det att lägga in text, bilder, filmer, länkar, ljud med mera. Eleverna kan befinna sig i samma rum eller på olika platser, hemma och i skolan. Det enda som krävs är en internetuppkoppling. SMART amp bygger på Googles plattform Google for Education, och kan användas på alla digitala enheter med webbläsare (datorer, chromebooks och plattor) när som helst, var som helst. Med nya SMART response kan pedagogerna följa elevgruppens kunskapsutveckling och utvärdera sin egen undervisning. På mindre än fem minuter skapar pedagogen frågor med text och bild. Eleverna svarar via sina enheter (datorer, chromebooks, plattor eller telefoner). Pedagogen kan följa gruppens svar i realtid, eleverna får direkt återkoppling när provtiden är slut och pedagogen får en komplett sammanställning över samtliga resultat i en excelfil.

5 SMART Board - Lärarens pedagogiska undervisningsverktyg Förarbeta i SMART Learning Suite Kartlägg elevernas förkunskaper med SMART response Vad kan eleverna? Vad vill de lära sig och hur vill de arbeta? Förbered dina genomgångar i SMART Notebook. Använd bilder och interaktiva objekt från galleriet, komplettera med egna foton eller bilder från internet. Skapa sorteringsövningar och andra interaktiva övningar med SMART lab. Länka till webbsidor och bädda in filmer från YouTube. Lägg till ljud. Lämna plats för elevernas egna idéer, tankar och förslag. Förbered en arbetsyta i SMART amp på vilken eleverna kan samarbeta, ta reda på fakta och lösa problem. Flippa klassrummet med SMART Inspelare. Undervisa i SMART Learning Suite Använd textpennan, mattepennan, matteverktygen, magiska pennan och rullgardinen för att förtydliga och förenkla. Låt eleverna vara med och brainstorma med Shout it Out! Bygg interaktiva tankekartor med text och bilder med Concept Mapping. Undersök objekt i 3D. Jämför elevernas olika lösningar, visa förstoringar och gör experiment under dokumentkameran. Låt eleverna kollaborera och lösa uppgifter på en gemensam digital arbetsyta i SMART amp, i skolan eller på distans. Krydda lektionerna med spelinspirerade övningar i SMART lab. Dela ut övningarna till elevernas digitala enheter (datorer, chromebooks, plattor eller telefoner) och låt dem arbeta i egen takt. Spela in lektionen med SMART Inspelare. Skicka filen till eleverna och låt de jobba vidare med uppgifterna. Uppföljning och utvärdering i SMART Learning Suite SMART response ger underlag till den formativa bedömningen. Skapa enkelt test och utvärderingar som eleverna svarar på via dator, chromebook, platta eller telefon. SMART response genererar en komplett sammanställning över samtliga elevers resultat vilket gör det möjligt att jämföra elevgruppens kunskapsnivå innan och efter ett moment och följa utvecklingen och utvärdera undervisningen. Skolan och kommunen kan vidare utvärdera undervisningens måluppfyllelse. Använd resultaten i det fortsatta arbetet för att nå uppsatta mål.

6 Förskola I samlingen, på sångstunden eller i den fria leken på SMART Board delar ni gemensamma upplevelser, samtalar och undersöker. Skapa interaktiva övningar med barnens egna bilder och ljud, samtala om fotografierna från utflykten och visa daggmasken uppförstorad med SMART Dokument-kamera. Spela in film, skriv, rita, studera 3D-objekt. Samla sedan all dokumentation digitalt på ett och samma ställe. Grundskola - Fritidshem I grundskolan används redan ett kollaborativt och elevaktivt arbetssätt och med SMART Board i klassrummet är det enkelt att gå över till en digital undervisning. Fortsätt arbeta på det sätt du alltid har gjort men gör det digitalt. Gemensam problemlösning, gruppdiskussioner och brainstorming. Om eleverna har tillgång till digitala arbetsverktyg fungerar mjukvarorna i SMART Learning Suite som den gemensamma plattformen för allt digitalt arbete i och utanför klassrummet.

7 Gymnasium - Högre utbildning De flesta elever och studenter på gymnasie- och högskolenivå har idag tillgång till digitala arbets-verktyg. SMART Board med den medföljande mjukvarusviten SMART Learning Suite är lärarens pedagogiska undervisningsverktyg och fungerar som den gemensamma länken mellan alla olika digitala verktyg. OL PA K Det är mycket viktigt att du köper SMART produkter från en ackrediterad återförsäljare ET SK SMART ackrediterade återförsäljare RA A R T- C I E SM T ERTIF Netsmart AB är distributör för SMART i Sverige, med ett direkt samarbete med tillverkaren SMART Technologies i Kanada. Vi på Netsmart AB har arbetat med SMART Technologies sedan 1995 och har byggt upp ett rikstäckande nätverk av noga utvalda återförsäljare som säkerställer att du som kund får ett professionellt bemötande i alla led, från valet av produkter och utbildning av pedagogerna till tekniskt stöd och support. Återförsäljare och installatörer utbildade av Netsmart är väl förtrogna med SMART produkter. En SMART ackrediterad återförsäljare kan alltid vända sig till expertisen på Netsmart AB. En icke-ackrediterad återförsäljare är inte expert på SMART. En ackrediterad återförsäljare garanterar att produkten är svensksåld och att du som kund får service utförd i Sverige. Köper du av en icke ackrediterad återförsäljare riskerar du att service sker utomlands. Full trygghet och garanti i Sverige. En icke-ackrediterad återförsäljare kan inte erbjuda samma fördelaktiga garanti på SMART produkter. Lokal support av Certifierad SMART tekniker i Sverige. En icke-ackrediterad återförsäljare skickar supportärenden utomlands vilket tar lång tid och är krångligt för kunden. Kostnadsfri SMART Skolledarutbildning, nätverksträffar, workshops och inspirationsträffar runt om i hela landet, under ledning av SMART Certifierade utbildare. Certifierad SMART Utbildning i flera steg som säkerställer investeringen nu och i framtiden, med möjlighet att bli SMART Diplomerad Skola. En icke-certifierad utbildare har ingen kontakt med tillverkaren SMART Technologies, har inte rätt att utfärda diplom och har inte samma kunskap om produkterna och utvecklingen inom SMART. Utbyte i ett internationellt nätverk med möten över hela världen. Möjlighet att bli en Netsmart Showcaseskola eller en SMART Exemplary Educator (SEE). Ett auktoriserat samarbete direkt med tillverkaren SMART Technologies som garanterar lagstadgat producentansvar för hantering av elektroniska produkter. Snabba leveranser direkt från vårt centrallager i Malmö. Hitta din SMART ackrediterade återförsäljare på

8 Kollegialt lärande SMARTKlubben På SMARTKlubben delar mer än pedagoger med sig av sina lektioner, övningar och erfarenheter. Här får du tillgång till: Färdiga lektioner och övningar Kom igång-filmer Fördjupningsfilmer Tips & trix Svenska galleriet SMART Certifierad utbildning Showcaseskolor Inspirationsträffar Nätverksträffar SMART Exemplary Educators Showcaseskolor Vill du veta mer om hur ni kan arbeta med SMART Board och andra digitala verktyg i undervisningen är ni välkomna att besöka våra Netsmart Showcaseskolor och SMART Exemplary Educators. Netsmart Showcaseskolor utvecklar tillsammans med Netsmart användandet av digitala verktyg i undervisningen och välkomnar lärare från andra skolor som vill inspireras och komma vidare med digitala verktyg i sin egen verksamhet. Anmäl intresse för studiebesök: SMART Exemplary Educators Det globala nätverket SMART Exemplary Educators (SEE) består av fler än lärare från mer än tjugo länder utvalda av tillverkaren SMART Technologies i Kanada. SMART Exemplary Educators provar bland annat ut nya produkter och deras feedback och önskemål styr i hög grad utformandet av de pedagogiska mjukvarorna i SMART Learning Suite. Vill du bli en SMART Exemplary Educator, hör av dig till oss!

9 Hårdvara SMART kapp iq 7000-serien Det senaste från SMART och navet i all digital undervisning i och utanför klassrummet med direktlänkar till alla funktioner som lärare och elever behöver. En interaktiv 4Kskärm med aktivt pennfack, Pen iq och Object awareness. Optimerad att fungera tillsammans med mjukvarusviten SMART Learning Suite. 4 pennor. HyPr Touch. SMART Board iq 6000-serien Navet i all digital undervisning i och utanför klassrummet med direktlänkar till alla funktioner som lärare och elever behöver. En interaktiv 4K-skärm med aktivt pennfack, Pen iq och Object awareness. Optimerad att fungera tillsammans med mjukvarusviten SMART Learning Suite. 2 pennor. DViT. SMART Board tavla 800-serien Vår mest användarvänliga skrivtavla med aktivt pennfack, multitouch, stöd för gester och Object awareness. Optimerad att fungera tillsammans med mjukvarusviten SMART Learning Suite. Skapar god kontakt, interaktion och flöde i undervisningen. SMART Board tavla M600-serien Med pennfack, dual touch och stöd för gester. Fungerar väl tillsammans med den pedagogiska mjukvarusviten SMART Learning Suite. SMART Board 2000-serien SMART Board 2000 är en skärm med inbyggd skärmspeglingsfunktion från alla typer av enheter. SMART Board 2000 har inte touch och lämpar sig som ett komplement till SMART Board iq i klassrum och gemensamma utrymmen för visning av innehåll såsom film och elevarbeten från mobila enheter. SMART Högtalare SBA-100 Köp till SMART högtalare till din SMART Board skärm eller tavla och få en lösning som du startar med ett knapprtyck på pennfacket utan behov av fjärrkontroll. SMART kapp Ett digitalt blädderblock 42" eller en digital whiteboard 84". Skriv med vanlig whiteboardpenna, anslut en telefon eller surfplatta, ios eller Android, bjud in deltagare på distans att följa det som antecknas i realtid via sina enheter, spara ögonblicksbilder i PDF-format och dela sedan anteckningarna efter lektionen. SMART Dokumentkamera Med SMART Dokumentkamera kan du visa objekt, texter och bilder direkt på SMART Board. Förstora, ta bilder sekventiellt, fota/ skanna av och spara bilden inne i Notebook, filma eller använd som webbkamera eller mikroskop.

10 SMART Notebook övriga verktyg och funktioner, ett urval Textpennan - Ink Editing * Textpennan känner igen handskrift och omvandlar den automatiskt till maskinskriven text. Du kan även kopiera in färdig text från ex. word eller internet och redigera, ta bort och lägga till nya ord mitt i en mening med hjälp av textpennan. Mattepennan * Med mattepennan skriver du matematiska begrepp och ekvationer på SMART Board som sedan omvandlas automatiskt till maskinskrivna, redigerbara begrepp och ekvationer. SMART Ink Med SMART Ink kan du använda pennorna för att skriva och rita direkt på webbsidor och andra dokument som finns på din dator. Du kan även använda SMART Ink för att söka i olika sökrutor på internet, du slipper använda tangentbordet. Bädda in YouTube-filmer * Bädda in YouTube-filmer i SMART Notebook med nya tilläggsprogrammet och slipp reklamen. Sidinspelaren * Spelar in allt som händer på den sida som ligger öppen i SMART Notebook-filen. Sidinspelningen är kopplad till sidan i filen och sparas i Notebook-filen. Styrs enkelt med play/paus/ stopp-knappar. SMART Inspelare - Flippa klassrummet Spela in allt som händer på datorskärmen, även utanför SMART Notebook, med bild och ljud. Filmen, som blir i.wmv- eller.avi-format, kan mejlas, läggas ut på bloggen eller på Youtube eller liknande. Matematikverktyg * Många av de matematikverktyg som man tidigare köpte separat ingår nu i SMART Learning Suite, ex dela formen, visa sidlängd, visa vinklar och modifiera former. Vissa funktioner gör man nu i GeoGebra inne i SMART Notebook: GeoGebra i SMART Notebook * GeoGebra ligger inbäddat i SMART Notebook med verktyg och funktioner som förenklar och tydliggör matematikundervisningen för alla åldrar, från förskola till universitet. Geogebra innehåller objekt och interaktiva funktioner för taluppfattning, geometri, algebra och statistik. Använd fingrarna och pennan för att skapa interaktiva koordinatsystem, tallinjer, tabeller med mer. SMART Blocks * Ger möjlighet att på ett roligt och innovativt sätt utforska matematiska begrepp. Dra ett streck mellan siffror/bilder till ett block och du ser svaret. Kan användas till den första additionen och till mer avancerad algebra. Mätverktyg Visa hur man använder linjal, gradskiva och passare med de interaktiva mätverktygen. Dra raka linjer, mät längder, rita cirklar, skapa och mät vinklar. Concept mapping - tankekarta * Skapa interaktiva tankekartor tillsammans i gruppen med text och egna bilder med funktionen Concept Mapping. 3D-objekt * Undersök objekt i 3D, placera ut interaktiva etiketter på objektens olika delar och se hur till exempel byggnader ser ut inuti. SMART Maestro Anslut en eller flera ipads till SMART Board och växla sedan mellan vem som ska styra SMART Notebookfilen från sin ipad. Det som sker på ipad syns på SMART Board, det som sker på SMART Board syns på ipad. Allt sker i realtid. Kräver SMART Notebook app för ipad: SMART Notebook app för ipad Öppna upp, skapa och arbeta i SMART Notebook-filer på ipad. Dela via molntjänster såsom Google Drive och Dropbox eller mejl. Appen finns att köpa i App store. Identifiera handskriven text Skriv ett ord eller en längre text med pennan och omvandla till maskinskriven text. Identifiera handritade former Rita en form med pennan och omvandla den till en perfekt form. Olika pennor Ändra färg, tjocklek, transperens, linjestil. Lägg till olika typer av pilar i början eller slutet, låt bläcket tona ut efter ett antal sekunder. Vanlig penna Textpenna * - se ovan Mattepenna * - se ovan Kalligrafipenna ger en vackrare handstil Målarpensel * som om du målade med riktiga penslar. Färgkrita * som om du målade med riktiga kritor. Markör - överstrykningspenna som rätar ut sig till ett rakt streck automatiskt Kreativ penna skapa penna med egna bilder Magisk penna blir en spotligtht, ett förstoringsglas eller tonar ut och försvinner Penna för formigenkänning rita en form och den blir perfekt automatiskt Maskinskriven text Skriv med datorns tangentbord eller plocka upp det interaktiva tangentbordet på SMART Board och skriv. Ändra typsnitt, färg, storlek, stil, skapa olika former av punktlistor, vänster-, höger- eller mittjustera texten, ändra radmellanrum m.m. Stavningskontroll Kontrollera stavningen på texten du har skrivit eller kopierat in i SMART Notebookfilen. Välj det språk du vill använda. Former Skapa linjer, former eller polygoner, ändra storlek, färg, linjestil, proportioner, transparens. Fyll former med valfria bilder och anpassa bildens storlek till formen. Frihandsformer Rita frihandsformer med pennan, fyll med färghinken, ändra storlek, färg, linjestil, transparens. Färghinken Fyll former med färghinken. Pipett Sug upp vilken färg som helst med pipetten, från en bild, foto eller text. Använd färgen till en form, en text, en bakgrund m.m. Sudda På tavlor med Object awareness kan du sudda med handen. Du kan även använda suddet i pennfacket eller i verktygsraden. Ändra storlek på suddet. Om du ska sudda mycket gör du en cirkel med suddet runt det du ska ta bort och klickar i mitten allt försvinner. Rensa bläck Tar bort allt du skrivit med pennverktyget utan att ta bort några andra objekt från sidan. Töm sida Du kan även välja att tömma hela sidan med ett klick. Återställ sidan Återställ sidan till den senast sparade versionen. Bra att ha när en elev har jobbat med en övning under en lektion och du vill att en annan elev ska få prova samma övning. Ändra egenskaper Du kan ändra egenskaper på text, former, bakgrunder, linjer, pennor m.m. på många olika sätt. Ett sätt är att gå in under egenskapsfliken i sidomenyn, här kan du se alla val som är möjliga kopplat till det objekt som du valt att markera. Ljud Spela in ljud direkt på ett objekt i Notebookfilen. Du kan också lägga till ljud från galleriet, från internet eller egna ljudinspelningar. Infoga objekt Infoga filmer, former, länkar, bilder, text, ljud i Notebookfilen. Allt det du infogar blir till objekt som du sedan kan modifiera. Oändlig kloning Välj oändlig kloning på former, text, bilder och andra objekt så kan du sedan dra ut hur många klonade objekt som helst från ursprungsobjektet. Gruppera objekt Gruppera flera objekt till ett objekt, eller dela upp ett objekt till flera objekt, genom att markera objekten och skaka dem på SMART Board eller välja gruppera i listpilen. Ordna objekt Placera objekten i rätt ordning, i lager, framför

11 eller bakom andra objekt. Vänd objekt Vänd objekt antingen från vänster till höger eller upp och ned. Lås objekt på olika sätt Lås objekt på plats, lås objekt men tillåt flyttning, eller lås objekt men tillåt flyttning OCH rotering. Lås objekt så att det kan flyttas endast horisontellt och vertikalt *. Animera objekt Låt objekten tona in eller tona ut när du klickar på dem. Du kan även välja att låta objekt flyga in, flyga ut, snurra, vända runt sin egen axel, öka i storlek eller krympa. Låt objekten flyga Med ditt finger kan du kasta objekt (text, former, bilder med mer) och låta dem flyga över Notebooksidan. Skapa och infoga länkar Infoga länkar kopplade till objekt eller infoga länkar direkt på arbetsytan i SMART Notebook, till webbsidor, andra sidor i Notebookfilen, till bifogade filer eller till dokument på datorn Visa alla länkar Om du inte vet vilka objekt som är länkade på en sida kan du välja att visa alla länkar. Stödlinjer Aktivera funktionen stödlinjer när du vill få hjälp med att placera objekt i rätt förhållande till varandra på sidan. Du kan även välja funktionen fäst objekt vid stödlinjer. Arrangera objekt på linjer * Markera objekt och välj hur du vill arrangera dem, exempelvis på en horisontell, vertikal eller diagonal linje. Kameran Använd kameran för att föra in text och bilder i SMART Notebookfilen, från alla olika dokument på datorn eller från internet. Välj rektangulär form, frihandsform eller skärmdump. Bildtransperens Frigör exempelvis en figur från bakgrunden i en bild, det vill säga gör bildens bakgrund genomskinlig. Optimera bilder SMART Notebook frågar dig om du vill optimera stora bilder innan du kopierar in dem i filen. Skapa aktivitet * Med tilläggsprogrammet Skapa aktivitet skapar du sorteringsövningar där objekten accepteras eller studsar tillbaka. Använd siffror eller text, bilder från galleriet eller egna. Lägg till ljud till objekten. Kan anpassas till alla åldrar och ämnesområden. Spotlight Välj att belysa ett område på skärmen med hjälp av spotlighten. Anpassa form och storlek på spotlighten samt transperensen på om- rådet runt spotlighten. Rör spotlighten med fingret eller pennan över tavlan. Rullgardin Dölj hela eller delar av skärmen med en rullgardin som du sedan kan öppna från alla olika håll. Teman Skapa egna temasidor med bakgrundsfärg, bilder och typsnitt. Spara och använd de när du skapar dina SMART Notebooklektioner. Tabell Skapa tabeller helt efter eget önskemål. Dra in text, bilder eller objekt i tabellens celler. Dölj innehållet i cellerna med små rullgardiner som går att öppna och stänga. Webbläsaren Öppna webbläsaren direkt inne i SMART Notebook, på den sida som ligger öppen. Surfa runt, gör markeringar med pennan, dra enkelt text och bilder från internet in på arbetsytan. Webbläsaren anpassar storleken så att du alltid ser hela webbsidans bredd. Specialtecken Skriv upphöjda eller nedsänkta tecken och använd olika typer av symboler och specialtecken. Anpassa verktygsfältet Du kan enkelt anpassa ditt verktygsfält genom att lägga till och ta bort verktyg. Verktygsfältet anpassas även automatiskt efter det verktyg du har markerat. Om du exempelvis markerar pennverktyget visar verktygsfältet automatiskt upp alla val du kan göra med pennan. Placera verktygsfältet högst upp eller längst ner på sidan så att alla kan nå och se bra. Sidsorteraren Få översikt över sidorna i filen, byt plats på sidorna, lägg till, ta bort, klona och döp dina sidor. Organisera sidorna i grupper, dra objekt mellan sidor, dra sidor mellan olika grupper och olika Notebookfiler. Visa en grupp sidor åt gången i sidsorteraren. Genomskinlig whiteboardyta Välj att göra arbetsytan i SMART Notebook genomskinlig så kan du jobba med de objekt, bilder och verktyg som ligger uppe på sidan men med ett annat dokument eller en webbsida som bakgrund. Dubbelsidig visning Välj att visa och arbeta i två sidor i din Notebookfil samtidigt. Du kan välja att fästa en sida på ena delen av skärmen samtidigt som du bläddrar mellan sidor på den andra delen. Helskärmsläge Dölj verktygsraden och sidomenyn och jobba på en större whiteboardyta. Du styr filen med en mindre, flyttbar verktygslåda. Visa hela sidan Du kan välja att visa hela sidans bredd och då eventuellt behöva skrolla upp och ner, eller att visa hela sidan samtidigt. Bifoga filer Du kan bifoga andra dokument till Notebookfilen, exempelvis powerpoint, pdf, word, excel, bilder, filmer. När du delar filen följer även de bifogade filerna med. Utöka sidan Om du inte får plats med allt det du vill skriva och rita på en sida kan du antingen bläddra fram en ny sida i filen eller förlänga sidan neråt och skrolla upp och ner. Exportera till andra format Spara SMART Notebookfiler i andra format, exempelvis pdf, ppt, html eller bildfiler. Importera andra format Du kan omvandla exempelvis en powerpoint till en SMART Notebookfil med redigerbara objekt. Språk SMART Notebook finns i över 50 olika språk. Alla verktyg nås med ett eller två klick Mjukvaran SMART Notebook är framtagen tillsammans med pedagoger och har utvecklats och förfinats kontinuerligt sedan 1997 då den introducerades på marknaden. Du når alla verktyg med ett eller två klick vilket gör mjukvaran enkel att använda men med oändliga möjligheter. Bildsök * Gör säker sökning efter bilder och Clip Art på internet med bildsöksfunktionen i Notebook. Galleriet Galleriet är uppbyggt av flera delar: Pedagogiskt material I galleriet finns ämnesmappar med tusentals sökbara bilder, bakgrunder, 3D-objekt och interaktiva objekt såsom ljud och videofilmer att använda i undervisningen. Här finns bland annat klockor som visar rätt tid, tärningar, kartor, kompasser, tidtagarur, pappersbakgrunder med olika typer av linjer och rutmönster, klassiska målningar från Bridgeman Art Library och mycket mer. SMART Exchange Via direktlänk i SMART Notebook kommer du till webbsidan SMART Exchange där du bland annat kan söka efter bilder, widgetar och 3Dobjekt att använda i undervisningen. Jobba där det passar dig Självklart kan du jobba i SMART Notebook på din dator även när den inte är kopplad till en SMART Board. Förbered och efterarbeta din undervisning där det passar dig bäst. Multitouch Om du arbetar med SMART Notebook på en tavla med multitouch kan flera personer jobba samtidigt på hela SMART Boardytan utan restriktioner eller särskilda inställningar, med penna, finger eller handflata. * En giltig licens på SMART Learning Suite krävs

12 SMART Certifierad Utbildning SMART START nivå 1 Kom igång med SMART Board och elevernas digitala verktyg Grunderna i SMART Notebook och SMART lab Utbildning för samtliga pedagoger, 2 timmar Deltagare: ca 25 st Boka din plats på kostnadsfri utbildning SMART Skolledare SMART START nivå 2 Kom igång med SMART Board och elevernas digitala verktyg Fortsättning SMART Notebook och SMART lab samt SMART response Utbildning för samtliga pedagoger, 2 timmar SMART Learning Suite Workshopdag Arbeta praktiskt och bli en trygg användare av digitala verktyg Utbildningen anpassas efter skolans tillgång till mjukvaror och elevverktyg Under en hel dag arbetar pedagogerna praktiskt i de olika mjukvarorna i SMART Learning Suite, med eller utan SMART amp. Utbildning för samtliga pedagoger, 5 timmar Deltagare: ca 25 st Detta är några av alla SMART Certifierade utbildningar. Läs mer på Boka utbildning: Netsmart Svensk distributör Netsmart AB är distributör för SMART i Sverige, med ett direkt samarbete med tillverkaren SMART Technologies i Kanada. Netsmart AB har byggt upp ett rikstäckande nätverk av noga utvalda återförsäljare som säkerställer att du som kund får ett professionellt bemötande i alla led, från valet av produkter och utbildning till installation och teknisk support SMART Technologies. All rights reserved. SMART Board, SMART Bridgit, smarttech, logotypen SMART och alla SMART taglines, logotyper och produktnamn är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör SMART Technologies i USA och/eller andra länder. Alla produkter från tredje part och företagsnamn är endast för identifiering och kan vara varumärken som tillhör respektive ägare. Vi reserverar oss för ev felskrivningar och tryckfel. Svensk distributör (0)

SMART Notebook. Produktblad. www.netsmart.se Vretenvägen 10, 171 54 Solna info@netsmart.se 08-564 878 80

SMART Notebook. Produktblad. www.netsmart.se Vretenvägen 10, 171 54 Solna info@netsmart.se 08-564 878 80 SMART Notebook Produktblad Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar och funderar, analyserar och drar slutsatser. Interaktion kräver att det

Läs mer

Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan!

Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan! Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Filmen om SMART Board Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar, funderar, analyserar

Läs mer

Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se

Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Filmen om SMART Board Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar,

Läs mer

Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se

Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Nyfiken? Boka kostnadsfri inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Filmen om SMART Board Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar,

Läs mer

Effektiva möten när alla sinnen är med

Effektiva möten när alla sinnen är med Effektiva möten när alla sinnen är med SMART Visuell samarbetslösning Effektiva möten lokalt och på distans Valet av SMART Board Interaktiv skärm var enkelt eftersom SMART har en etablerad organisation

Läs mer

Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se

Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Nyfiken? Boka inspiration på skolan/förskolan! info@netsmart.se Filmen om SMART Board Interaktion leder till lärande Utbildning sker när människor interagerar med varandra. När vi samtalar, funderar, analyserar

Läs mer

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard

Grundkurs smartboard Inledning Att använda en Smartboard Grundkurs smartboard Inledning Smartboard är en interaktiv skrivtavla. Det finns många olika märken av interaktiva skrivtavlor, Smartboard är ett märke. Andra märken är Activeboard, ebeam, Teamboard mfl.

Läs mer

Kom igång guide till Notebook 10.0

Kom igång guide till Notebook 10.0 Kom igång guide till Notebook 10.0 Introduktion SMART Board är en interaktiv skrivtavla som du använder tillsammans med en dator och en projektor Datorn skickar en bild till projektorn Projektorn visar

Läs mer

SMART Notebook-program - Resurs för inlärning

SMART Notebook-program - Resurs för inlärning SMART Notebook-program - Resurs för inlärning SMART Notebook-program, version 10 För Windows Operativsystem SMART Technologies ULC Företagets huvudkontor 1207 11 Avenue SW, Suite 300 Calgary, AB T3C 0M5

Läs mer

SMART Notebook produktserie

SMART Notebook produktserie Produktjämförelse produktserie Följande tabell jämför de fyra olika produkterna i -serien: program Expresswebbprogram Program Grundläggande Plattform Windows och Mac-datorer Windows och Mac-datorer Datorer

Läs mer

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR OS X OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Notebook, Pen ID, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR MAC OS X-OPERATIVSYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

Kom igång-utbildning Lynx

Kom igång-utbildning Lynx Kom igång-utbildning Lynx Ansvarig utbildare: Karin Bodin Lind e-post: karin@teach2teach.se tel: 070-970 65 98 Ulvsundavägen 174, 168 67 Bromma, 08-410 211 66, info@teach2teach.se, www.teach2teach.se Stöd

Läs mer

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard.

Snabbguide. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. ITP Whiteboard har 3 nivåer bas, medel och avancerad. Detta gör att det är enkelt att börja jobba med ITP Whiteboard. Verktygsfunktioner i BAS Snabbguide Klicka på det verktyg du vill jobba med. Det verktyg

Läs mer

Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner!

Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner! Fyll din interaktiva skrivtavla med innehåll och lustfyllda lektioner! Bli en SMART Diplomerad skola - utbildning i 4 steg www.smartboard.se/utbildning SMART Diplomerad skola För en lyckad investering

Läs mer

SMART Notebook-program - Inlärningsresurs

SMART Notebook-program - Inlärningsresurs SMART Notebook-program - Inlärningsresurs SMART Notebook-program, version 10 För Windows Operativsystem SMART Technologies ULC Företagets huvudkontor 3636 Research Road NW Calgary, AB T2L 1Y1 KANADA Telefon

Läs mer

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet.

Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. Innehåll: Den interaktiva skrivtavlans roll i klassrummet. Berättande Funktioner: Starta och spara Notebook. Använda penna och finger. Använda bilder från Galleriet. 1 Användningsområden leta / använda

Läs mer

APPLE TV. SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera KAMPANJER 2014

APPLE TV. SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera KAMPANJER 2014 www.presentationsdata.se - 08-0 00 27 SMARTA lösningar för skolor SMART Board Ljud och bild Styrsystem Informationsskärmar Dokumentkamera APPLE TV PÅ KÖPET VID BESTÄLLNING INNAN 1/12 Med Airplay visar

Läs mer

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1

Innehåll. Omslagsfoto: Daniel Sahlberg. Liber AB Version 2.1 Sida 1 ONLINEBOKEN MANUAL Innehåll Om onlineboken...2 Onlinebok på dator och surfplatta...2 Kom igång med onlineboken... 3 Öppna onlineboken... 3 Läsa i onlineboken... 3 Hitta i onlineboken... 3 Lyssna på onlineboken...

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS

SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS SMART Ink 3.1 ANVÄNDARMANUAL FÖR WINDOWS Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meeting Pro, Pen ID, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken

Läs mer

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM

SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM SMART Ink 3.0 ANVÄNDARHANDBOK FÖR WINDOWS -SYSTEM Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Meeting Pro, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken eller registrerade varumärken tillhörande

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton.

Snabbstartsguide. Visa eller växla mellan onlinekonton Klicka på ditt konto-id för att ändra inställningar eller växla mellan konton. Snabbstartsguide Microsoft OneNote 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Växla mellan pekskärm och mus

Läs mer

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper

BIG PAD Rätta känslan som penna på papper BIG PAD Rätta känslan som penna på papper Med bättre samarbetsmöjligheter för medarbetarna lyfter din verksamhet /This is Why du behöver Sharps BIG PAD för större mötesupplevelser. Inledning Du vill göra

Läs mer

Ett nytt sätt att samarbeta

Ett nytt sätt att samarbeta Ett nytt sätt att samarbeta Tänk på samarbete på ett nytt sätt SMARTs interaktiva teknik bidrar till att underlätta förändringar av företagskulturen inom vår organisation. Den hjälper våra anställda att

Läs mer

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Kurs och workshop Youtubfilmer i Fronter Innehåll Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Youtube Hitta andras instruktionsfilm Skapa Konton på Youtube Filmen Va inte perfektionist,

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Kom igång med din ipad

Kom igång med din ipad Kom igång med din ipad 12 mars 2012 Gunilla Celen 1 Lathund för ipad Lathund för ipad Lite tips så du kommer igång Starta upp: Håll inne den långsmala svarta knappen som sitter på kortsidan. Efter några

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios)

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Innan du använder din Brother-maskin Definitioner av anmärkningar Följande symboler och principer används i den här bruksanvisningen:

Läs mer

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet

Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2. Del 3. Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet Innehåll: Startnyckel, introduktion. Internet som resurs 2 Del 3 Funktioner: Länkverktyget Infoga bild Infoga ljud Spara i Galleriet 1 Internetuppkoppling förstärker de pedagogiska möjligheterna med en

Läs mer

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget Snabbmanual för Lärresurshanteringsverktyget Beskrivning av olika vyer i Lärresurshanteringsverktyget Skapa I detta fönster skapar man nya sidor och/eller väljer struktur på sin lärresurs. Men man redigerar

Läs mer

Välkommen till Df academy och våra utbildningar!

Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Välkommen till Df academy och våra utbildningar! Som Premium Partner till Promethean och ActivBoard samt certifierad utbildare för SMART Board erbjuder vi på Df academy ett antal utbildningar, som planeras

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com

Lär dig POWERPOINT. Lars Ericson datorkunskap.com Lär dig POWERPOINT Lars Ericson datorkunskap.com POWERPOINT D A Programmet Microsoft PowerPoint används till att skapa grafiska presentationer till bildspel, presentationer mm. När du öppnar upp PowerPoint

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

MimioMobile Bruksanvisning. mimio.com

MimioMobile Bruksanvisning. mimio.com MimioMobile Bruksanvisning mimio.com 2013 Mimio. Med ensamrätt. Reviderat 04.09.2013. Ingen del av detta dokument eller denna programvara får reproduceras eller överföras i någon form eller på något sätt,

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

IntoWords elevdata.se

IntoWords elevdata.se Snabbhjälp till IntoWords Innehåll Snabbhjälp till IntoWords 4 Läs/Stopp 4 Rösthastighet 4 Dela 5 Pdf-uppläsning 5 Uppläsning av markerad text 6 Ordlistan 6 Profiler 7 Dokument 8 Hjälp 9 Inställningar

Läs mer

Skapa med Smartboard. Enkla övningar till din smartboard för särskolan. Av: Nina Lundell 2015 1

Skapa med Smartboard. Enkla övningar till din smartboard för särskolan. Av: Nina Lundell 2015 1 Skapa med Smartboard Enkla övningar till din smartboard för särskolan Av: Nina Lundell 2015 1 Lite tips innan du börjar jobba med din smartboard programvara Smart notebook heter programvaran. Den finns

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro

Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro Användarguide för SMART GoWire Meeting Pro Med SMART GoWire så behöver man inte ha några mjukvaror eller drivrutiner på sin dator som behövs för att använda en SMART Board. Allt finns på GoWire-kabeln.

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Microsoft PowerPoint

Microsoft PowerPoint Microsoft PowerPoint Programmet Microsoft PowerPoint är ett program för att skapa presentationer för skärm eller utskrift. En presentation består av en eller flera bilder. En bild i PowerPoint är en sida

Läs mer

ibooks Author Komma igång

ibooks Author Komma igång ibooks Author Komma igång Välkommen till ibooks Author, ett lätt sätt att skapa snygga och interaktiva Multi-Touch-böcker för ipad och Mac. Börja med proffsiga Apple-designade mallar med mängder av eleganta

Läs mer

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist GoTalk NOW Lathund för redigering i appen Senast redigerad 2017-04-28 av Henrik Hasselqvist Innehållsförteckning Startsidan 3 Skapa ny bok 4 Säkerhetskopiera-/återskapa bok från Dropbox 5 Redigera rutor

Läs mer

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN

SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN Epson EB-1400Wi-serien SPAR TID OCH PENGAR MED INTERAKTIVA MÖTEN projicera upp till: flera användare kan anteckna skriv ut, spara och dela UTVECKLAD FÖR FÖRETAG INTEGRERAT SYSTEM FÖR INTERAKTIVA MÖTESRUM

Läs mer

Så får du Microsofts Office-paket gratis

Så får du Microsofts Office-paket gratis Så får du Microsofts Office-paket gratis 7 Kör Word, Excel, Powerpoint och Onenote i webbläsaren 7 Dela dina dokument 7 För dator, mobil och platta. Kom igång med Microsoft Skydrive och Office Web Apps

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

SMART Ink. Mac OS X operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok

SMART Ink. Mac OS X operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok SMART Ink Mac OS X operativsystem Användarhandbok Inspirerande enkelhet Information om varumärken SMART Board, SMART Ink, SMART Notebook, smarttech, lootypen SMART och alla SMART-sloans är varumärken eller

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

Interaktivt golv för Förskolan

Interaktivt golv för Förskolan Användarmanual NetBoard Portable Interaktivt golv för Förskolan www.wikona.se/kontakt Sida 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Introduktion... 3 Vad är NetBoard Portable?... 3 Visa på 4 olika

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Epsons konferenslösningar SNABBGUIDE FÖR INTERAKTIVA PROJEKTORER

Epsons konferenslösningar SNABBGUIDE FÖR INTERAKTIVA PROJEKTORER Epsons konferenslösningar SNABBGUIDE FÖR INTERAKTIVA PROJEKTORER KOMMA IGÅNG Sida 9 Möten behöver inte längre vara begränsade till ett enda rum. Denna snabbguide vägleder dig genom de viktigaste funktionerna

Läs mer

smarttech.com/docfeedback/ SMART Ink 4.1 ANVÄNDARHANDBOK

smarttech.com/docfeedback/ SMART Ink 4.1 ANVÄNDARHANDBOK smarttech.com/docfeedback/171027 SMART Ink 4.1 ANVÄNDARHANDBOK Varumärkesinformation SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meeting Pro, Pen ID, smarttech, SMART-logotypen och alla SMART-slogans är varumärken

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB

Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg. Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB Kompensatoriska Tekniska Hjälpmedel - appar och andra verktyg Cecilia Widlund, leg. logoped Logopederna Sverige AB 26 september 2017 Dagens upplägg Appar AudioNote Popplet Diktering Talsyntes Spreeder

Läs mer

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION!

Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! Välkommen på kurs hos RIGHT EDUCATION! När du startar på en ny kurs, börja med att orientera dig i kursupplägget så att du får en uppfattning om vad kursen innehåller. Du har full översikt över kursens

Läs mer

ebeam & e-board Snabbguide

ebeam & e-board Snabbguide ebeam & e-board Snabbguide INSTALLATION KALIBRERING SCRAPBOOK OCH MER! Snabbguide - Innehåll Innehåll: 1. Systemkrav 2. Installationsanvisningar 5. Pennan - epen Edge 6. Mottagaren - ebeam Receiver 7.

Läs mer

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering

Ikon Menyalternativ Funktion och beskrivning Sök och ersätt text i arbetsfältet. Ramformatering Innehåll Redigeringsverktyget... 3 Hantera bilder... 5 Infoga pdf-fil... 5 Lägg till mall... 6 Infoga YouTube-klipp... 6 Infoga länk... 7 Infoga tabell... 8 Kodupprensning... 10 CSS-klass... 10 Egna anteckningar:...

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

WorldPenScan X med mobila enheter

WorldPenScan X med mobila enheter WorldPenScan X med mobila enheter Återförsäljare dikteringsbutiken.se SpeechCom Systemutveckling AB dikteringsbutiken.se Hemvägen 11, 442 77 ROMELANDA Tel: 0303-24 41 42 info@dikteringsbutiken.se www.dikteringsbutiken.se

Läs mer

Utbildning i Meetings

Utbildning i Meetings Digitala handlingar till politiska samanträden VÄLKOMMEN! Elisabeth Jarborn, KLK/kansli Utbildning i Meetings Genomgång av Ipad och appar. Genomgång av Meetings. Kom ihåg att våga prova, plattan går inte

Läs mer

SMART Ink. Windows operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok

SMART Ink. Windows operativsystem. Inspirerande enkelhet. Användarhandbok SMART Ink Windows operativsystem Användarhandbok Inspirerande enkelhet Information om varumärken SMART Ink, SMART Notebook, SMART Meetin Pro, Bridit, smarttech, lootypen SMART och alla SMART-sloans är

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Instagram Stories en guide

Instagram Stories en guide Instagram Stories en guide Här är din gudie som gör det enkelt att komma igång med Instagram Stories och dessutom får du 10 stycken anledningar till varför du skall använda Instagram Stories i din marknadsföringsstrategi..

Läs mer

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering

Office 365. www.koneo.se. Du har tillgång till Office överallt. Verktyg för professionella. Verktyg för samarbete. Enkel installation och hantering 1 (5) Office 365 Du har tillgång till Office överallt Oavsett om du arbetar på ditt kontor eller är ute på uppdrag, har du tillgång till en uppsättning välbekanta, professionella produktivitetsverktyg.

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick.

Innehåll. WordWall låter dig som pedagog skapa övningar, aktiviteter och presentationer med några enkla klick. Wordwall innebär ett nytt sätt att arbeta interaktivt i klassrummet. Genom bara några klick skapar du interaktiva aktiviteter. Aktiviteterna kan sedan omvandlas och återanvändas på ett sätt som tidigare

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg

Snabbguide Interaktiv bok steg för steg Snabbguide Interaktiv bok steg för steg I SAMARBETE MED DIG Gleerups interaktiva böcker utvecklas i samarbete med elever och lärare runtom i Sverige. Det gör att innehåll och funktioner är framtagna för

Läs mer

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal.

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. TIPS PÅ AKK-APPAR för ipad, iphone och ipod Touch Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. Dec 2014 Sammanställt av

Läs mer

ipad och AdobeReader

ipad och AdobeReader ipad och AdobeReader Innehållsförteckning Så använder du din ipad.1-2 Inställningar, SIM-kort, Wi-Fi, lösenkodlås 3 Internet..4 E-post..5 Adobe Reader.6-8 Övrigt om ipad..9 Vilo-/väckningsknapp, av-/påknapp

Läs mer

ITför. alla av Eva Ansell

ITför. alla av Eva Ansell ITför alla av Eva Ansell Innehåll 1 Introduktion.... 7 Grundläggande om datorn........... 7 Operativsystem och program...7 Vad är Windows?...8 Starta och avsluta Windows 7...9 Starta datorn....9 Stänga

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg

Snabbguide Digitala läromedel steg för steg Snabbguide Digitala läromedel steg för steg I Gleerups digitala läromedel utnyttjas de digitala möjligheterna fullt ut för att levandegöra ett rikt och aktuellt kvalitetsinnehåll. Allt är utvecklat i samarbete

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Word Online Version 1.0 Skolkontoret

Word Online Version 1.0 Skolkontoret Word Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Word Online?... 3 Arbeta i Word Online... 4 Logga in... 4 Skapa ett Worddokument via OneDrive... 4 Öppna ett redan skapat Worddokument i Word Online...

Läs mer

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar

Webbsida i Wordpress. Existens på webben och bli sökbar Webbsida i Wordpress Existens på webben och bli sökbar Om Susann Rickan Susann Rickan bor i Nora Byggt webbsidor i 16 år Eget företag sedan 2009. Hjälper företag med webb och foto. Tycker om att bygga

Läs mer

K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD Ett tangentbord. Alla funktioner. För datorn, telefonen och surfplattan. UTFORSKA K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD

K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD Ett tangentbord. Alla funktioner. För datorn, telefonen och surfplattan. UTFORSKA K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD K780 MULTI-DEVICE KEYBOARD Ett tangentbord. Alla funktioner. För datorn, telefonen och surfplattan. UTFORSKA K780 MULTI- DEVICE KEYBOARD KOM IGÅNG FÖRBÄTTRADE FUNKTIONER DUBBEL LAYOUT UTFORSKA K780 MULTI-DEVICE

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios)

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (ios) Innehållsförteckning Innan du använder din Brother-maskin... Definitioner av anmärkningar... Varumärken... Introduktion... Hämta Brother

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan Version F SWE Definitioner av anmärkningar Nedanstående ikon används i den här bruksanvisningen: Obs-anmärkningarna ger dig information om

Läs mer

Mjukvaran SMART Meeting Pro PE 4.1 ANVÄNDARHANDBOK

Mjukvaran SMART Meeting Pro PE 4.1 ANVÄNDARHANDBOK Mjukvaran SMART Meeting Pro PE 4.1 ANVÄNDARHANDBOK Produktregistrering Om du registrerar din SMART-produkt, informerar vi dig om nya funktioner och programvaruuppgraderingar. Registrera online på smarttech.com/registration.

Läs mer

Handledning - Ipad. En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid 2013-09-05. e-samordnare

Handledning - Ipad. En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid 2013-09-05. e-samordnare Handledning - Ipad En enkel handledning för hur ni kommer igång med din ipad. Ingela Anderstrid e-samordnare Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se

Läs mer

E-BOT del 2 20150120

E-BOT del 2 20150120 E-BOT del 2 20150120 2 Innehållsförteckning 7 Avancerade funktioner... 4 7.1 Inställningar för färglägen... 4 7.1.1 Ställa in färglägena... 4 8 Inställningar... 6 8.1 Använda hörlurar... 6 8.2 Återställning...

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

IT-strategi. Sida 1 (6)

IT-strategi. Sida 1 (6) Sida 1 (6) 2013-05-03 IT-strategi I en förskola och skola i världsklass är modern infrastruktur, hög tillgänglighet och hög digital kompetens självklarheter. Genom att it-verktygen används för lärande,

Läs mer

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Apple Enheter)

Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Apple Enheter) Guide för mobil utskrift och skanning för Brother iprint&scan (Apple Enheter) Innehållsförteckning Innan du använder din Brother-maskin... Definitioner av anmärkningar... Varumärken... Introduktion...

Läs mer

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles.

Komma igång NSZ-GS7. Network Media Player. Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång SE Network Media Player NSZ-GS7 Rätt till ändringar förbehålles. Komma igång: ON/STANDBY Slår på eller stänger av spelaren. Styr anslutna enheter med en enda fjärrkontroll: För att du ska kunna

Läs mer