Lärarhandledning. kunna lägga etiska perspektiv på frågor som rör svensk asyl- och flyktingpolitik.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning. kunna lägga etiska perspektiv på frågor som rör svensk asyl- och flyktingpolitik."

Transkript

1 Sökes: Asyl Detta kompendium är lärarhandledningen till läromedlet SÖKES: Asyl. Här får du tips på hur du kan arbeta kring ämnet asyl både praktiskt och teoretiskt.

2 S IDA 2 Syfte Lärarhandledning ASY L OCH FLYKTINGPO LITIK I SVERIGE Svensk asyl- och flyktingpolitik är mer aktuell än på länge. I debatten blandas inte sällan både myter och fakta kring det svenska flyktingmottagandet. Därför är det viktigt att skolan kan erbjuda eleverna en korrekt och uppdaterad bild av området. Läromedlets har framförallt för avsikt att ge en bred och överskådlig bild av den svenska asyl- och flyktingpolitiken men även att väcka ett intresse för vidare fördjupning. Materialet riktar sig framförallt till kursen Samhällskunskap A på gymnasienivå. Disposition, layout och arbetsformer Läromedlets disposition och layout syftar till att levandegöra ämnet. Fakta och intervjuer med företrädare för olika delar av den svenska asyl- och flyktingpolitiken blandas med cases som bygger på verkliga händelser. Syftet med dispositionen är att eleverna ska uppleva ämnet som mer relevant och levande när de får läsa om viktiga beslutsfattares och opinionsbildares syn på området. Ämnet lämpar sig väl för att använda olika problematiserande arbetsformer som exempelvis värderingsövningar. Förslag på övningar finns längst bak i lärarhandledningen samt löpande genom läromedlet. Ämnet passar sig väl för arbete tillsammans med andra ämnen exempelvis svenska (hur skrivs en debattartikel?), historia (flyktingströmmar i ett historiskt perspektiv) och engelska (arbeta med exempelvis olika konventioner på engelska). Uppgifterna som presenteras i läromedlet samt i lärarhandledningen ämnar testa elevers olika kunskaper. Av den anledningen tar uppgifterna olika former som skrivuppgifter, diskussionsbaserade uppgifter, uppgifter som kräver ställningstaganden från eleverna samt rena faktauppgifter. Då ämnets karaktär av naturen är känsligt i många avseenden ligger ett stort ansvar hos läraren att säkerställa att eleverna arbetar källkritiskt när de behandlar uppgifter som de själva hämtar in. Mål till läromedel Från skolverkets styrdokument kring målen för Samhällskunskap A har dessa brutits ner och anpassats till läromedlet Sökes: Asyl i både övergipande form samt mål för varje kapitel. Övergripande mål Efter att ha arbetat med läromedlet ska eleverna: kunna lägga etiska perspektiv på frågor som rör svensk asyl- och flyktingpolitik. kunna utveckla sina kunskaper för att kunna ta ställning och agera i lokala, regionala och globala frågor. kunna utveckla kunskaper kring de mänskliga rättigheterna. kunna använda olika källor och metoder vid arbetet kring svensk asyl- och flyktingpolitik.

3 SÖKES: ASYL S IDA 3 Presentation av läromedel Läromedlet består av sex delar; Asyl, Den svenska asylprocessen, Att vara asylsökande, Ensamkommande barn, Livet som gömd samt Sverige och EU. Kapitlet Asyl förklarar grundläggande begrepp och presenterar en översikt över ämnet i stort samt en historisk återblick över svenskt flyktingmottagande. Kapitlet Den svenska asylprocessen antar ett ovanifrånperspektiv som förklarar hur processens olika delar ser ut, från att en människa står vid den svenska gränsen till att ett slutgiltigt beslut om uppehållstillstånd eller avvisning ges. Kapitlet Att vara asylsökande antar ett underifrånperspektiv och visar hur det vardagliga livet ter sig för en asylsökande. Frågor kring boende, sysselsättning, vård och omsorg står i fokus. Kapitel Ensamkommande barn förklarar kommunernas ansvar samt hur de juridiska skillnaderna mellan vuxna och barn ser ut. Kapitlet Livet som gömd förklarar innebörden av begreppen samt i vilken grad vård och skola erbjuds till dessa flyktingar. Kapitlet Sverige och EU visar hur medlemskapet i EU influerat och format svensk asyl- och flyktingpolitik. Det visar också hur Europas gränser har förändrats i takt med att olika avtal ingåtts mellan medlemsländerna. Kunskapsmål för respektive kapitel Kapitel 1; Vad är asyl Elevens ska kunna: Känna till centrala begrepp kring området såsom asyl, internflykting, kvotflykting mm. Känna till innehållet i FN:s flyktingkonvention. Känna till drivkrafterna till varför människor flyr från vissa områden i världen. Kunna redogöra för det svenska flyktingmottagandet i ett historiskt perspektiv. Göra egna ställningstaganden kring de skäl som krävs för att beviljas asyl. Kapitel 2; Asylprocessen i Sverige Eleven ska kunna: Redogöra för de olika stegen i den svenska asylprocessen. Redogöra för de rättsliga instanserna som en asylsökande möter på dennes väg mot uppehållstillstånd. Med hjälp av statistik kunna redogöra för vilka skäl asylsökande får uppehållstillstånd.

4 S IDA 4 ASY L OCH FLYKTINGPO LITIK I SVERIGE Kapitel 3; Att vara asylsökande Eleven ska kunna: Redogöra för hur boendesituationen ser ut för asylsökande. Redogöra för vård och skolsituationen för asylsökande. Redogöra för vilka ersättningssystem som asylsökande har rätt till. Kapitel 4; Ensamkommande barn och unga Eleven ska kunna: Redogöra för vems ansvaret är när ensamkommande barn kommer till Sverige. Redogöra för vilka regler som gäller när barn utvisas. Diskutera kommunernas ansvar för ensamkommande barn och unga. Känna till hur 2000-talets flyktingströmmar av ensamkommande barn och unga ser ut. Kapitel 5; Livet som gömd Eleven ska kunna: Problematisera livssituationen för gömda och papperslösa. Göra egna ställningstaganden kring moraliska frågor om att hjälpa flyktingar att gömma sig. Redogöra för skillnaden mellan gömda och papperslösa. Redogöra för samt göra egna ställningstaganden kring hur tillgången till vård och skola ser ut samt borde se ut för gömda och papperslösa. Kapitel 6; Sverige och EU Eleven ska kunna: Redogöra för olika EU-direktiv rörande asyl- och flyktingpolitik. Problematisera hur nya avtal och förordningar har påverkat möjligheterna att beviljas asyl inom Sverige och EU.

5 SÖKES: ASYL S IDA 5 Examination Debattartikel Momentet examineras med att eleverna får i uppgift att skriva en debattartikel. Formatet utgår från DN:s debattartiklar vilka eleverna får bekanta sig med när uppgiften delas ut. Till läraren: Eleverna bör ha arbetat igenom läromedlet, från pärm till pärm, innan examinationen delas ut. Som tidigare poängterats är det viktigt att eleverna förstår källkritikens grunder och förhåller sig till detta. Det är också centralt att eleverna inser att de måste hålla sig inom ramarna för de konventioner och lagar som Sverige accepterat. Det är alltså inte möjligt för en elev i denna examination att förorda att Sverige slutar att ta emot flyktingar då detta strider mot FN:s flyktingkonvention som över 140 länder, inklusive Sverige, har ratificerat. Examinationens omfång innebär att det bör beräknas cirka 5 lektionstimmar för eleverna att inhämta material för att sedan skapa en debattartikel. Läraren har ett viktigt ansvar att klargöra för eleverna att det kontinuerliga arbetet med läromedlet är en viktig förutsättning för att klara examinationen. Examinationsuppgift Grattis! Ditt parti har just vunnit regeringsmakten i det svenska riksdagsvalet och sent på natten, när rösterna är färdigräknade, ringer den nya statsministern till dig. Han erbjuder dig en plats i regeringen som Sveriges nya migrationsminister och du tackar självklart ja. Ditt första uppdrag blir att formulera ditt partis nya politiska linje kring svensk asyl- och flyktingpolitik. Ett bra sätt att nå ut till det svenska folket med den nya politiken är att bli publicerad på DN:s debattsida. Således tar du kontakt med redaktionen på DN som lovar att publicera din artikel i morgondagens tidning. Du bestämmer dig för att fokusera på följande huvudområden i artikeln. De svenska reglerna för asyl Sverige och EU Ensamkommande barn Gömdas och papperslösas rättigheter (fokus på vård och skola) OBS! Titta noga i betygskriterierna för vilket innehåll du måste använda dig av kring dessa områden. Innan du börjar ditt författande finns det vissa viktiga saker du måste du sätta dig in i, framförallt vilka lagar och konventioner som Sverige idag förhåller sig till. Du har alltså inte mandat till att utforma en asyl- och flyktingpolitik som går emot FN:s flyktingkonvention eller de svenska lagarna som stiftats innan din tid som migrationsminister. I artikeln måste du vara noga med att förklara centrala begrepp kring de olika områdena. Dina läsare är inte lika pålästa som du är, så begrepp som till exempel flykting, asyl och uppehållstillstånd som du använder i din text behöver förklaras. För att din debattartikel ska få ett positivt bemötande av de som läser den måste dina argument och påståenden vara stödda på fakta från pålitliga källor. I arbetet ska du någonstans stödja din argumenta-

6 S IDA 6 ASY L OCH FLYKTINGPO LITIK I SVERIGE tion med aktuell statistik (förslagsvis från SCB, FN och Migrationsverket). Kom ihåg att oppositionen kommer nagelfara din text, leta efter faktafel och påståenden som inte håller för en kritisk granskning samt utnyttja detta för att ta tillbaka regeringsmakten. Betygskriterier för examinationen Debattartikel För betyget Godkänt Du redogör för de svenska asylreglerna samt beskriver möjligheterna till asyl. Du redogör för hur EU:s direktiv kring asyl- och flyktingpolitik ser ut. Du redogör för svenska kommuners ansvar för ensamkommande barn. Du redogör för hur den svenska lagen kring vård och skola ser ut för gömda- och papperslösa. Du söker och använder fakta från olika källor. Du använder statistik i din artikel från en trovärdig källa. För betyget Väl godkänt Du diskuterar kring de olika möjligheterna till att få asyl i Sverige. Du diskuterar kring hur EU påverkar på svensk asyl- och flyktingpolitik. Du diskuterar det kommunala ansvaret för ensamkommande barn ur olika perspektiv. Du analyserar och värderar lagen kring vård och skola för gömda och papperslösa. Du värderar och använder olika källor i sitt arbete. För betyget Mycket väl godkänt Du analyserar och drar egna slutsatser kring möjligheten att få asyl i Sverige. Du analyserar hur EU påverkar Sveriges asyl- och flykttingpolitik. Du drar slutsatser och kommer med förslag på lösningar kring kommunernas ansvar för ensamkommande barn. Du drar slutsatser och kommer med förslag på lösningar för problematiken kring vård och skola för gömda och papperslösa. Du arbetar med olika typer av material, bedömer tillförlitligheten och använder ett kritiskt förhållningssätt till fakta, tolkningar och värderingar.

7 SÖKES: ASYL S IDA 7 Källkritik Viktiga frågor att ställa: Vem eller vilka står bakom källan? Är källan trovärdig? Vem eller vilka har skrivit eller påstått något? Är det en förstahands- eller andrahandskälla? Är det som står där möjligt, troligt, sannolikt? Är det fakta som går att kontrollera? Ger källan en helhetsbild eller bara en liten del av verkligheten? Har innehållet skrivits i något särskilt syfte? Vad är fakta och vad är åsikter och värderingar? På skolverkets sida om källkritik finns övningar och material att använda Länktips Migrationsverket FN: s flyktingkommissarie Statistiska Centralbyrån Den Nationella temagruppen FN Regeringskansliet EU-upplysning UNHCR Dagens Nyheter

8 S IDA 8 ASY L OCH FLYKTINGPO LITIK I SVERIGE Uppgifter till arbetet. Nedan presenteras förslag på övningar som går att använda till läromedlet om asyl, men även kring frågor som behandlar krig och flykt ur andra perspektiv. Till frågorna finns också ett spel som eleverna kan använda sig av på UNHCR: s hemsida (se länken nedan). Där finns också fler övningar än de som presenteras nedan. UNHCR: s hemsida: Handledning till fördjupningsuppgift 5, kap. 3 Diskutera skälen till att vi bor där vi bor, ekonomiska, sociala och politiska orsaker. Ibland är status och ekonomi orsak till segregation och främlingskap, ibland söker vi oss själva till bostadsområden där vi har landsmän för att känna tillhörighet och större social gemenskap. Låt klassen avslutningsvis göra en handlingsplan med åtgärder för att öka integrationen och gemenskapen mellan olika bostadsområden. Övningen syftar till att låta eleverna, utifrån olika perspektiv, fundera över vad man kan göra i samhället för att öka integrationen mellan olika grupper. Övningar för ökad kunskap 1. Många flyktingar är tvungna att betala agenter pengar för att skaffa falska pass eller bli smugglade över gränsen. Diskutera i klassen vad som är rätt eller fel när det gäller att hjälpa människor att fly. Som bakgrundsmaterial till diskussionen: Låt eleverna söka efter information om Raoul Wallenberg, som organiserade en räddningsaktion vilken räddade livet på ett stort antal ungerska judar. Låt eleverna läsa om det norska fartyget Tampa som ändrade kurs för att rädda 438 asylsökande i Indiska oceanen i augusti Låt eleverna finna information om människohandel och smuggling. Lämpliga informationskällor är till exempel människorättsorganisationer på Internet, artiklar på faktawebben eller dagstidningar och litteratur. Övningen syftar till att ge eleverna ökad kunskap om hur en del människor visar civilkurage för att rädda medmänniskor medan andra utnyttjar människors utsatthet. 2. Be eleverna i klassen att ange vad de uppfattar är asyl. Dela sedan ut en kopia av följande text: Att tvingas på flykt är ofta resultatet av flera gradvis framväxande bakgrundsorsaker. Men ibland sker något plötsligt som utlöser ett händelseförlopp vilket leder till flykt. Asyl är när en annan stat ger dem som är på flykt tillträde till sitt territorium och ger dem skydd. Till sist kan en del, som är lyckligt lottade, finna en permanent lösning på sin situation och de upphör att vara flyktingar. Diskutera i klassen vad asyl kan innebära. Rätten att söka asyl finner vi i artikel 14 i den Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter samt i Genèvekonventionen. Läs artikel 14, punkt ett och två i klassen och diskutera. Be klassen läsa artikeln Asyl genom historien på faktawebben och diskutera varför olika kulturer och religiösa riktningar har accepterat att ge asyl till politiskt förföljda genom tiderna. 3. Vad har flyktingarna med sig i bagaget när det gäller upplevelser och erfarenheter och hur påverkar

9 SÖKES: ASYL S IDA 9 det dem i det dagliga livet i det nya landet? Be eleverna läsa intervjuer med flyktingar på faktawebben. Dela sedan in eleverna i mindre grupper. Låt de föreställa sig att de är i en flyktings situation och nyss har anlänt. Be grupperna göra en lista över vad de skulle behöva i det nya landet omedelbart och efter sex månader. Denna lista kan användas som utgångspunkt för en diskussion i klassen om flyktingars speciella behov. Övningen syftar till att få eleverna att fundera över flyktingars behov när de håller på att rota sig i ett nytt land och hur de upplevelser flyktingarna bär med sig kan påverka deras tillvaro. Övningar för ökad förståelse 1. Dela upp eleverna i mindre grupper. Låt varje grupp skriva ned vilka rättigheter de tycker att alla människor borde ha och låt de sedan enas om vilka tio som de i gruppen anser är de allra viktigaste. Låt grupperna presentera för varandra vad de kommit fram till och sedan kan varje grupp skriva ned vilka rättigheter de tycker är så viktiga i gruppen att de skulle överväga att fly, om de blev fråntagna dessa rättigheter. Övningen syftar till att få bättre förståelse för vilka omständigheter flyktingar flyr från. 2. Låt eleverna söka efter information, på nätet, i litteratur, eller genom att intervjua någon med flyktingbakgrund i närmiljön, och ta reda på vad en flykting fick med sig hemifrån vid flykten, och vad som styrde deras val. Man kan också dela upp klassen i mindre grupper och låta de söka efter information om vad flyktingar från olika länder, i olika flyktsituationer söker ta med sig. Övningen syftar till att själv reflektera över hur det skulle kännas att bli tvungen att lämna sitt land för att undgå krig och förföljelse. 3. Låt eleverna arbeta parvis och presentera en egen definition av begreppet förföljelse. De kan arbeta med följande påståenden och markera i vilka fall de anser det vara fråga om förföljelse. Då alla elever är klara med sin övning kan klassen jämföra gruppernas svar och definitioner. Jag är rädd för att bli arresterad på grund av mina politiska åsikter och tortyr förekommer i mitt land. Det är olagligt för mig att tala på mitt eget språk offentligt eller att döpa mitt barn till ett namn på vårt språk. Min bror har satts i fängelse därför att han har åsikter som vår regering inte gillar. Jag kan inte få ett bättre jobb därför att mina papper visar att jag tillhör en viss religiös grupp. Mina föräldrar vill tvinga mig att gifta mig med en person som jag inte alls vill gifta mig med. Jag får inte utöva min religion eftersom det är olagligt. Militärtjänsten är obligatorisk i mitt land. Jag vill inte vara i armén. Jag tycker att det militären gör i vårt land är fel. Jag har blivit trakasserad därför att jag tillhör en viss etnisk grupp. Polisen blundar för övergrepp av den här typen. Jag är rädd för att bli utsatt för det igen. Jag vill lämna mitt land, men det är olagligt att resa ut.

10 S IDA 10 ASY L OCH FLYKTINGPO LITIK I SVERIGE Jag är en homosexuell man och homosexuella relationer är förbjudna i vårt land. Om folk i min by visste om min sexuella läggning så är jag säker på att de skulle bränna ned mitt hus och tvinga mig att flytta. Jag är rädd. Jag är aktiv i vår fackförening och andra aktivister i facket har försvunnit och sedan hittats mördade. Min dotter är svårt sjuk och vi har inte råd att betala för den hjärtoperation som hon så väl behöver. Nu söker vi asyl I ett annat land. Jag har redan suttit åtta år i fängelse för att ha kritiserat regeringen på ett möte för allmänheten. Nu är jag rädd för att bli fängslad igen. Mitt politiska parti har nyligen förklarats olagligt. Jag vill köpa mer mark och utvidga vår gårds ägor. Men det är olagligt att äga mer än 25 hektar. Till stöd för sin diskussion kan eleverna läsa frågor och svar om flyktingars skydd på fakatwebben. Övningen syftar till att förstå vad asyl innebär och bakgrunden till att man söker det. Övningar för ökad inlevelse 1. Gå igenom den Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. Låt eleverna i mindre grupper ge exempel på vad varje artikel innebär för dem i deras vardag och diskutera ifall det kan finnas skillnader i samhället mellan olika grupper, eller om alla i samhället åtnjuter samma rättigheter. Övningen syftar till att nå insikt i hur rättslös och utsatt en enskild person kan vara i ett land vars regim inte står för demokratiska värden och respekt för de mänskliga rättigheterna. 2. Dela upp eleverna i fyra olika grupper. 1. Ge sen varje grupp en tillhörighet ex. släktingar, nära vänner, grannar och ytligt bekanta. 2. Ge några i de respektive grupperna problem att hantera som funktionshinder, kroniska sjukdomar, hög ålder, små barn med mera. 3. Ge alla grupper samma scenario. De ska fly och tre personer måste tyvärr bort i varje grupp. 4. Ställ grupperna i varsitt hörn av klassrummet. Kan alla i gruppen ge sig av och fly tillsammans? Skulle det äventyra gruppens säkerhet? Inom varje grupp ska nu medlemmarna enas om vem i gruppen som inte kan följa med då det finns risk för att hela gruppen skulle kunna försättas i fara under flykten. De som blir bortröstade får ställa sig i mitten av rummet och vid genomgång ange de skäl de anser är starka nog för att få vara kvar i gruppen. Efter genomgången av dessa skäl får gruppen fatta beslut om att en av de bortröstade i gruppen får komma tillbaka. Diskutera efteråt i klassen hur det kändes att välja bort personer trots att man visste att följderna kan bli katastrofala för dem som stannar kvar i landet. Diskutera också hur det kändes att bli bortröstad och kvarlämnad. Övningen syftar till att öka förståelsen för de svåra valsituationer en flykting ställs inför.

11 SÖKES: ASYL S IDA 11 Käll- och litteraturförteckning Tryckta källor Dahlström, Carl (1999) Med en invandrarministers ögon, Göteborg: Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Lindström, Gunnar & Pennlert, Lars Åke (2004) Undervisning i teori och praktik: en introduktion i didaktik, Umeå: Institutionen för svenska och samhällsvetenskapliga ämnen Matsson, Kristina (2008) De papperslösa och de aningslösa, Stockholm, Leopard förlag Norström, Eva (2004) I väntan på asyl: retorik och praktik i svensk flyktingpolitik, Umeå: Boréa Bokförlag Rosengren, Annette (2009) Vinna eller försvinna, Stockholm, Annette Rosegren & Carlsson Bokförlag Statens invandrarverk (1999) Svensk flyktingpolitik, Norrköping, Invandrarverket informationsenheten Towns, Ann (1996) Asyl i Sverige?, Göteborg: Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Internetkällor Den Nationella temagruppen EU-upplysning Flickr FN FN: s flyktingkommissarie Migrationsverket Regeringskansliet Statistiska Centralbyrån Intervjuer Dorazio, Anita, Ordförande i Stockholms Asylkommitté (telefonintervju), Beijer, Fredrik, Verksamhetschef vid Migrationsverkets asylprövning (telefonintervju), Seyed Alikhani, Vesta, Fd ordförande för Rosengrenska stiftelsen (telefonintervju),

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11

Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Ett undervisningsmaterial bestående av film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: Samhällskunskap Målgrupp: Högstadiet och Gymnasiet Lektionstyp:

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08

Syfte. Teori. Frågeställningar 16/5-08 Inledning Just nu befinner sig miljontals människor på flykt runt omkring i världen. Orsakerna till att människor flyr ter sig olika; krig, etniska motsättningar, naturkatastrofer, diskriminering och förföljelse

Läs mer

Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats Granska skolans webbplats Lektionen ger eleverna en grundläggande förståelse för vad traditionell källkritik är och modellen prövas genom att granska skolans webbplats. Till läraren 1. Gör en kritisk läsning

Läs mer

Kursplan för SH Samhällskunskap A

Kursplan för SH Samhällskunskap A Kursplan för SH1201 - Samhällskunskap A som eleverna ska ha uppnått efter avslutad kurs Eleven ska ha kunskap om demokratins framväxt och funktion samt kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt, kunna

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer

Granska konspirationer. Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Granska konspirationer Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Vad innebär det att vara kritisk? 2. Kritik, källkritik

Läs mer

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet.

Övningen syftar till att skaffa kunskap om eventuella följder av en regim som kränker invånarnas mänskliga rättigheter i landet. Spelet utspelar sig i en mycket trängd och farlig situation. Användaren står öga mot öga med rådande regim och ska ta ställning till ett antal påståenden. Vår förhoppning är att eleverna ska inse betydelsen

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET

LINKÖPINGS UNIVERSITET 733G22 Medina Adilova Statsvetenskaplig metod 1992.12.09 Metoduppgift 4, Metod-PM 2013.03.04 LINKÖPINGS UNIVERSITET - Kvinnors situation i Indien - De oönskade döttrarna Handledare: Mariana S Gustafsson,

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Samhällskunskap 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod SAMSAM02 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Aktuellt läromedel för kursen. Vt 13 är detta: Almgren/Höjelid/Nilsson: Reflex 123 Gleerups Utbildning AB,

Läs mer

ISBN 978-97-47-11646-1 2015 Nils Nilsson, Jan-Olof Andersson och Liber AB. Första upplagan

ISBN 978-97-47-11646-1 2015 Nils Nilsson, Jan-Olof Andersson och Liber AB. Första upplagan LÄRARHANDLEDNING LEDARSKAP OCH ORGANISATION ISBN 978-97-47-11646-1 2015 Nils Nilsson, Jan-Olof Andersson och Liber AB REDAKTION Anders Wigzell FORMGIVNING Eva Jerkeman PRODUKTION Adam Dahl ILLUSTRATIONER

Läs mer

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SOCIOLOGI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SOCIOLOGI Ämnet sociologi behandlar sociala sammanhang och relationen mellan människan och samhället på individ-, grupp- och samhällsnivå. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet sociologi ska syfta till att

Läs mer

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

FÖR DINA RÄTTIG HETER

FÖR DINA RÄTTIG HETER ! S A N VÄS FÖR DINA RÄTTIG HETER Barnkonventionens grundprinciper Ett material för att introducera Barnkonventionen i klassrummet GRATTIS! Att du läser det här betyder att du vill jobba med Barnkonventionen

Läs mer

Sökes: Asyl. Vi 30 miljoner människor i världen, på flykt från våra hem, nära och kära, söker skydd.

Sökes: Asyl. Vi 30 miljoner människor i världen, på flykt från våra hem, nära och kära, söker skydd. Sökes: Asyl Vi 30 miljoner människor i världen, på flykt från våra hem, nära och kära, söker skydd. Vissa av oss flyr från krig, andra från förföljelse av olika slag. Vår enda gemensamma nämnare är att

Läs mer

Arbetsområde: Läraren som epostade betyget till Wikipedia

Arbetsområde: Läraren som epostade betyget till Wikipedia Arbetsområde: Läraren som epostade betyget till Wikipedia Huvudsakligt ämne: Historia, Samhällskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Denna pedagogiska planering är skriven till historia och samhällskunskap

Läs mer

Arktis - Lärarhandledning

Arktis - Lärarhandledning Arktis - Lärarhandledning Den mänskligt orsakade globala uppvärmningen öppnar upp dörren för en rad nya möjligheter, men även för nya konflikter, runt Arktis. Vi lever idag i en värld där en stor del av

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet Känsliga uppgifter och integritet Lektionen handlar om etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar

Läs mer

Lärarhandledning: Sverige Ett invandrarland. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Sverige Ett invandrarland. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Sverige Ett invandrarland Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: 43916 Ämnen: Samhällskunskap, historia Målgrupp: Grundskola 7-9 Speltid: 15 min Produktionsår: 2016 INNEHÅLL: Skolans

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats

Granska skolans webbplats. Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Granska skolans webbplats Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren 1. Gör en kritisk läsning 2. En introduktion till den källkritiska

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken:

Min kunskap om vårt samhälle. Lärarhandledning. Bokens syfte och upplägg: Så här använder du boken: Min kunskap om vårt samhälle Lärarhandledning Bokens syfte och upplägg: Boken Min kunskap om vårt samhälle följer Skolverkets mål för kursen Samhällskunskap för gymnasiesärskolan. Boken är upplagd med

Läs mer

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7

Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7 Sveriges styrelseskick - demokrati, makt och politik Åk 7! " # $ % & ' ( ' ) '!*!*! + '! + ( " ) + " %!,! -' *! ' ! '! *!)!!!. / )+' 01 $ 2 Syfte Genom undervisningen i ämnet samhällskunskap ska eleverna

Läs mer

Hur får du använda källor på internet?

Hur får du använda källor på internet? Hur får du använda källor på internet? Lektionen handlar om att använda och sprida källor på internet. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? September 16, 2014

Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? September 16, 2014 Vi jobbar så här: Varför läser vi om ekologisk hållbarhet och enkla fältstudier Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Hur skall vi visa att vi når målen? Vi jobbar enligt den här planen. 1 Varför

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

LPP om migration. Varför läser vi om migration. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. January 28, 2016

LPP om migration. Varför läser vi om migration. Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut. January 28, 2016 LPP om migration Varför läser vi om migration Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för mellanösternstudier att gälla från och med , vårterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten CMEN19, Mellanösternstudier: Flyktingar från Mellanöstern i det globala norr, 7,5 högskolepoäng Middle Eastern Studies: Middle Eastern Refugees in the Global North, 7.5

Läs mer

Känsliga uppgifter och integritet

Känsliga uppgifter och integritet En introduktion till begreppet integritet; om rätten att själv bestämma med vem och hur man vill dela sin information. Lektionsförfattare: Kristina Alexanderson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004

Johanna, Yohanna. -lärarhandledning Tage Granit 2004 Johanna, Yohanna -lärarhandledning Tage Granit 2004 Syfte Syftet med lärarhandledningen är att skapa olika sätt att bearbeta filmen och teaterföreställningens tema; mobbing och utanförskap. Genom olika

Läs mer

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING

HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING HUMANISTISK OCH SAMHÄLLSVETENSKAPLIG SPECIALISERING Ämnet humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering möjliggör en tvärvetenskaplig eller inomvetenskaplig fördjupning inom ett valt kunskapsområde.

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

DIN HISTORIA Historia 1 a

DIN HISTORIA Historia 1 a Detta projekt genomförs med stöd från DIN HISTORIA Historia 1 a Läs i din lärobok om Sverige 1900-talet. Sidhänvisningar får du av din lärare. Läs häftet En minoritetsresa i 1900-talets Norrbotten, som

Läs mer

Sverige och USA SM1, vt. 2013

Sverige och USA SM1, vt. 2013 Sverige och USA SM1, vt. 2013 Din uppgift är att göra en fördjupning i ett område där du jämför de två länderna vi arbetat med. Dels jämför du de bakomliggande idéerna och samhällsförhållandena och dels

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik

Eget arbete 15 Poäng. Rubrik Underrubrik Säbyholms montessoriskola Årskurs 6 Plats för bild som har med arbetet att göra Eget arbete 15 Poäng Rubrik Underrubrik Förnamn Efternamn Examinator: Förnamn Efternamn Handledare: Förnamn Efternamn 1 Sammanfattning

Läs mer

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera. RELIGIONSKUNSKAP Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer

Läs mer

En introduktion till källtillit

En introduktion till källtillit En introduktion till källtillit Lektionen ger eleverna en introduktion till att tänka kring källkritik från perspektivet vilka källor vi litar på och varför? Till läraren 1. Vilka källor litar du på? 2.

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer

Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Sanning eller konsekvens? Dramatiska händelser granskade enligt källkritiska principer Innehåll Syfte och mål Arbetsbeskrivning Inspiration och metodövning Analysschema Lathund källkritik Förslag på ämnen

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska

Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska Machofabriken i gymnasiet: Livskunskap, Samhällskunskap & Svenska För att Machofabriken inte ska behöva vara ett arbete som går utanför timplanen har vi tagit fram ett dokument med förslag och tips på

Läs mer

Mänskliga rättigheter i Sverige

Mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning av regeringens skrivelse 2001/02:83 En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna Inledning För nio år sedan var det ett stort möte

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet

Bilagor. till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet Bilagor till Välj rätt mänskliga rättigheter i offentlig verksamhet B ilaga A. Ämnen Ska alla ha rätt till ett namn? Ska alla ha rätt till en bostad? Ska alla kunna ta del av sjukvård? Ska alla vara lika

Läs mer

Söktips Att hitta det man letar efter

Söktips Att hitta det man letar efter Söktips - Att hitta det man letar efter Med utgångspunkt i en bild är tanken att eleverna på ett kritiskt sätt ska reflektera över sina egna sökningar på nätet. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Hur hittar

Läs mer

Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont

Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont Arbetsområde: Mönsterigenkänning på gott och ont Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 5 lektioner à cirka 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Värdera din digitala integritet

Värdera din digitala integritet Värdera din digitala integritet Lektionen är en kort introduktion till begreppet integritet och ger eleverna möjlighet att ta ställning till olika frågor som rör detta. Till läraren 1. Vad är integritet?

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Europarådet. pass. till dina rättigheter

Europarådet. pass. till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter Europarådet pass till dina rättigheter 1 Välkommen med på en resa Livet är en fantastisk resa. Vi har många reskamrater på färden, och vi vill alla få en så säker,

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. a k i l o s n r a B r o k l l i v s v i l Stort tack för att du vill jobba med Rädda Barnens inspirationsmaterial. Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella

Läs mer

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002.

En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna har bearbetats till lättläst svenska av Lena Falk, Centrum för lättläst. Stockholm 2002. Mänskliga rättigheter i Sverige En lättläst sammanfattning

Läs mer

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen

Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903. Flyktingbegreppet. Antal på flykt i världen Elevhälsoteam i Göteborg Flyktingbarn i Sverige 2012 120903 Rosengrenska / Röda Korset Andra Långgatan 19 413 28 Göteborg Teamledare: 031 741 6207 Jourtelefon: 0704 066670 Rosengrenska pg: 462154-6 Röda

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Företagsekonomi 2 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod FÖRFÖR2 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Kontakt med examinator Bifogas E2000 Classic Företagsekonomi 2, Faktabok

Läs mer

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg

HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE. Foto: Frank Ashberg HANDLEDNING MITT LIV SOM BARN EN DOKUMENTÄRFILM OM BARN I SOCIALT UTANFÖRSKAP I SVERIGE Foto: Frank Ashberg I filmen "Mitt liv som barn en dokumentärfilm om barn i socialt utanförskap" får vi möta Lilly,

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen - med Mattecentrum Uppdrag 1 Introduktion Mattecentrums material för mellanstadieelever ger en överskådlig introduktion till barnkonventionen genom tre ämnesöverskridande uppdrag i samhällskunskap,

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Momentguide: Aktörer inom internationell politik

Momentguide: Aktörer inom internationell politik Momentguide: Aktörer inom internationell politik Tidigare var stater den enda verkligt betydelsefulla aktören på den internationella arenan. Efter andra världskriget har staterna engagerat sig i olika

Läs mer

Granska syftet med skolans webbplats

Granska syftet med skolans webbplats Lektionen handlar om kritiskt granska en källa som eleverna känner för att få en grundläggande förståelse för källkritik och för hur information presenteras på webben. Till läraren 1. Titta på filmen att

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

Kurs: Samhällskunskap. Kurskod: GRNSAM2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Samhällskunskap. Kurskod: GRNSAM2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Lektion 26 SCIC 28/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Besök mellan 10:00 11:00 av... Ur mitt brev till Catrine: Mina frågor: A. Rädda barnen kritiska till asylregler

Läs mer

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig.

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. Här följer lite information om föreställningen, samt några tankar kring hur pjäsens frågor skulle kunna integreras

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Samhällskunskap (31-52,5 hp)

Samhällskunskap (31-52,5 hp) DNR LIU-2018-00861 1(5) Samhällskunskap (31-52,5 hp) Programkurs 22.5 hp Social Science (31-52,5 cr) 93SH33 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2018-05-08

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

Samhällskunskap, religion, historia, svenska, sex- och samlevnadsundervisning

Samhällskunskap, religion, historia, svenska, sex- och samlevnadsundervisning 1 En hemlighet Material Time Age A6 2x45 min 10-12 Nyckelord: mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö, hbt Innehåll En visualiseringsövning där eleverna föreställer sig att någon har en hemlighet om sig

Läs mer

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald.

Isberget är en modell som är användbar för att diskutera vad vi menar med mångfald. Mångfaldsövningar Isberget När vi möter en människa skapar vi oss först en uppfattning av henne utifrån det som är synligt och hörbart. Ofta drar vi då slutsatser om hur denna människa är, och vi tror

Läs mer

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11.

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. INVANDRAR- OCH FLYKTINGFRÅGOR Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. Migrationsverket är Sveriges centrala

Läs mer

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga

Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Arbetsområde: Okrtitiskt tänkande - en ofta förbisedd förmåga Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap åk 7- Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet Samhällskunskap syftar till: Länk Följande

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

samhällskunskap Syfte

samhällskunskap Syfte Samhällskunskap Kurskod: GRNSAM2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har alltid varit beroende av att samarbeta när de skapar och utvecklar samhällen. I dag står människor i olika delar av världen inför både

Läs mer

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför?

Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Hållbar utveckling - vad, hur, när, varför? Allt vi konsumerar (handlar, använder) kommer någonstans ifrån och tar vägen någonstans när vi har förbrukat det. Vi människor köper och använder mer än vi behöver.

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen

LÄRARHANDLEDNING. Arbetslivet. Om arbetsmarknaden i Sverige och världen LÄRARHANDLEDNING Arbetslivet Om arbetsmarknaden i Sverige och världen Lärarhandledning Om materialet Det här materialet är producerat av Arena skolinformation, en del av Arenagruppen, i nära samarbete

Läs mer

Religionskunskap. Ämnets syfte

Religionskunskap. Ämnets syfte Religionskunskap REL Religionskunskap Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och

Läs mer