DFM1-tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DFM1-tentamen"

Transkript

1 DFM1-tentamen Frågorna i tentamen är nivåindelade enligt kursplanens målmodell. Enligt målmodellen består kursens examination av följande nivåer: - enkel (till exempel känna till, identifiera eller namnge) - sammansatt nivå (till exempel redogöra för, beskriva) - relaterad (till exempel analysera, relatera eller varför -frågor) - utvidgad (till exempel teoretisera, analysera) Största andelen av frågorna är på de två första nivåerna. Läs noga frågorna innan du börjar svara. Du måste klara 48 av 80 poäng (=60 %) samt minst 50 % av poängen på delavsnitten (2, 3-5+7, samt 6) för att bli godkänd på tentamen. Frågor i anslutning till artikeln: Mutations in NEUROD1 are associated with the development of type 2 diabetes mellitus Nature genetics; 1999; 23: (11p) 1 (2p) Baserat på information i artikeln och på vad du lärt dig på DFM1-kursen, beskriv med hjälp av proteinkemiska begrepp och en enkel skiss hur proteinet NEUROD1 uppbyggt (organiserat med avseende på domäner). Ge dessutom ett motiverat förslag med utgångspunkt från information i artikeln på hur detta protein kan tänkas interagera med specifika strukturer (kemiska grupper) i DNA och varför specifikt en av mutationerna hämmar bindningen till DNA. Svar: Svaret skall innehålla ord och en skiss som beskriver att proteinet är uppbyggt av två -helixar, åtskilda av en loop, samt att det finns basiska aminosyror i den ena ändan [Nterminalen], som kan interagera med de negativa fosfatgrupperna i DNA-strukturen. Det binder som heterodimer till specifika DNA-sekvenser. Det är endast mutationen som leder till att den positiva aminosyraresten Arg till Leu som påverkar inbindningen. 2 (3p) I artikeln beskrivs fyra mutationer. Dessa mutationer är lokaliserade till kodon 45, 111, 197 och 206. De tre förstnämnda mutationer leder till aminosyrasubstitutioner i proteinstrukturen. Karaktärisera i en enkel tabell de sex aminosyraresterna i den normala proteinstrukturen respektive i de olika muterade strukturerna med avseende på sidokedjans natur (opolär polär; basisk, sur eller neutral) vid normalt fysiologiskt ph 7,4. Baserat på proteinets principiella uppbyggnad och dess interaktionsmöjligheter med andra molekyler ge en motiverad förklaring varför endast en av dessa mutationer leder till den rapporterade patologiska konsekvensen. Hjälp: trebokstavsbeteckning för de angivna aminosyrorna representerar de tre första bokstäverna i respektive aminosyras engelska namn.

2 Svar: 3 (1p) Efter processning av preproinsulin bildas i -cellerna både insulin och C-peptid. I studien mäter man hos vissa patienter koncentrationen av C-peptid i blod. Förklara kortfattat varför man gör detta hos vissa av patienterna. Svar: För att utreda om de patienter som behandlas med insulin har någon egenproduktion av preproinsulin mäter man C-peptid som ett indirekt mått på kvarvarande insulinproduktion. 4 (1p) Sekvensanalys av exon 2 i genen för transkriptionsfaktorn NEUROD1 visade fyra olika förändringar i DNA-sekvensen. Förklara varför det ej är sannolikt att förändringen från G till A i kodon 45 har betydelse för utveckling av typ 2 diabetes. Svar: Frekvensen av denna variant var ungefär densamma i diabetesgruppen som i kontrollgruppen.

3 5 (2p) Förklara varför G till T-substitutionen i kodon 111 kan bedömas ha stor betydelse för utvecklingen av typ 2-diabetes. Denna del av NEUROD1 är konserverad från bananfluga till människa. Ge en förklaring till varför denna mutation kan ge upphov till typ 2-diabetes medan ovan beskrivna variant i kodon 45 ej verkade vara sjukdomsframkallande. Svar: Fig. 2 visar att individer med den muterade allelen utvecklar typ2 diabetes i hög utsträckning. Mutationen i kodon 111 sitter i den DNA-bindande domänen i en transkriptionsfaktor, NEUROD1 som styr genaktiviteter som behövs för utvecklingen av bukspottkörtelns endokrina del vars -celler behövs för insulinproduktion. Den starka konserveringen av Arg 111 talar för att den är funktionellt viktig, då den sitter i den DNAbindande domänen av proteinet och dessutom är basisk talar det för att denna aminosyra behövs för en normalt fungerande DNA-bindning. Utan förmåga till fungerande specifik DNA bindning kan en transkriptionsfaktor ej fungera. 6 (2p) Förklara varför en förändrad läsram (frameshift) i kodon 206 gav upphov till en felaktig peptidsekvens och ett felaktigt stopp av translationsprocessen. Svar: Den genetiska koden för translation av aminosyror består av tripletter av nukleotider i DNA. Som framgår av Fig. 1c medför detta att alla aminosyror nedströms om den förändrade läsramen blir förändrade. Tre av de 64 kodonerna i den genetiska koden är stopkodoner och dessa finns diffust utspridda i olika läsramar i en DNA sekvens men förekommer ej i den öppna läsram som kodar för en proteinsekvens. En förändring av läsramen kommer dock att med hög sannolikhet göra att translationsprocessen relativt snart stöter på ett stopkodon Allmänna frågor (19p) 7 (3p) LDL tas upp av LDL-receptorer på cellytan och är ett exempel på receptormedierad endocytos. Beskriv hur den receptormedierade endocytosen av LDL går till. Svar: LDL-receptorer vid cellytan binder fritt extracellulärt LDL och ansamlas i klatrintäckta gropar ("coated pits"). När tillräcklig många LDL-receptorer med bunden LDL har ansamlats så invagineras den klatrintäckta gropen till en klatrintäckt vesikel. Klatrinet faller av snabbt och den nakna vesikeln går vidare mot en tidig endosom där LDL-receptorer och LDL skiljs åt. LDL-receptorer återgår till cellmembranet men LDL går vidare via sena endosomer till lysosomer där nedbrytning av LDL:s proteinkappa sker och kolesterol frisätts i cellen.

4 8 (2p) För att upprätthålla nivåerna av blodglukos under natten, då man vanligtvis inte tillför några näringsämnen till kroppen, ställs metabolismen om bland annat genom att nivåerna av hormonet glukagon ökar. Redogör för glukagons signaltransduktion från receptorproteinets uppbyggnad fram till och med aktivering av första intracellulära cytoplasmatiskt lokaliserade målenzymet. Svar: Signaltransduktion för glukagon: 7-TM-receptor, trimert G-protein där G binder GDP, utbyte av GDP mot GTP, dissociation av G GTP som binder till och aktiverar enzymet adenylatcyklas. Enzymet katalyserar omvandling av ATP till camp + PP i. camp binder till regulatoriska subenheter på det tetramera enzymet PKA (två regulatoriska subenheter och två katalytiska). Inbindningen av camp till de regulatoriska subenheterna leder till strukturpåverkan och dissociation av de katalytiska subenheterna som därmed aktiveras, och kan fosforylera olika målenzymer. 9 (2p) Enzymkinetik är centralt i hela metabolismen och beskriver hur effektivt ett substrat omvandlas till en produkt, en produkt som sedan är substrat i en nästkommande reaktion. Många av dessa enzymer liksom våra digestionsenzymer (till exempel amylas) följer Michaelis-Menten kinetik (mättnadskinetik). Förklara grafen (rita) som dessa enzymer ger upphov till. Vad betyder de ingående storheterna? Hur påverkas de olika parametrarna (V max och K m ) i reaktionen om enzymkoncentrationen fördubblas? Förklara! Svar: Michaelis-Menten ekvationen v = V max x [S] K m + [S] v momentan hastighet, uttrycks oftast i mol bildad produkt/tidsenhet V max maximala hastigheten som ett enzym kan arbeta vid under rådande omständigheter, uttrycks oftast i mol bildad produkt/tidsenhet [S] substratkoncentrationen, uttrycks oftast i Molar (mm) K m Michaelis konstant som är en kombination av hastighetskonstanter, kan sägas vara ett mått på affiniteten för ett substrat till resp. enzym. Uttrycks i Molar (mm).

5 Vid V max / 2 är [S] lika med K m (erhålls ur MM-ekvationen och används för att bestämma K m numeriskt). Dock alla parametrar löses idag med icke-linjär regressionsanalys. Vid en fördubbling av enzymkoncentrationen fördubblas normalt hastigheten (V max ; se plot). K m (affiniteten) påverkas ej. 10 (2p) Vilka är ketonkropparna, när, var och hur bildas de, och varför? (Inga strukturformler behövs). Svar: Acetoättiksyra (acetoacetat), -hydroxysmörsyra (-hydroxybutyrat) och aceton. Bildas i levern. Acetoättiksyra bildas genom sammanslagning av två acetyl-coa. Efterföljande reduktion ger -hydroxysmörsyra medan dekarboxylering ger aceton. Bildas vid svält, samt vid obehandlad diabetes typ 1. Fungerar som näringsämne för celler i hjärnan, samt för hjärtats muskelceller. 11 (2p) Noradrenalin (NA) och adrenalin (A) är strukturellt mycket närbesläktade signalmolekyler som bildas på olika ställen i kroppen. Från vilken essentiell aminosyra bildas dessa båda signalmolekyler och var i kroppen bildas huvudsakligen respektive signalsubstans? Vilken molekylär förändring sker vid omvandlingen av noradrenalin till adrenalin vilket annat substrat behövs och vilken annan produkt bildas? Svar: Både NA och A bildas från den essentiella aminosyran fenylalanin (avdrag för Tyr som ej är en essentiell aminosyra). Vävnads- och/eller cellspecifik expression erhålls genom att det enzym som katalyserar bildningen av A från NA inte uttrycks. Adrenalin bildas huvudsakligen i binjuremärgens kromaffina celler medan NA huvudsakligen bildas i specifika neuron. Den molekylära omvandlingen som sker vid omvandlingen av NA till A är en metylering där SAM fungerar som metyldonator och det bildas SAH. 12 (2p) Kroppens vanligaste energimolekyl ATP kan genereras enligt två principer beroende på metabola omständigheter och celltyp substratfosforylering och oxidativ fosforylering. Beskriv principen för oxidativ fosforylering, som förekommer i de allra flesta celler i kroppen. Svar: Genom den oxidativa fosforyleringen bildas den största mängden ATP i kroppen. Detta sker genom ATP-syntas som är en jonkanal i det inre mitokondriemembranet. Energin kommer från elektrontransportkedjan som pumpar ut protoner från mitokondriematrix till mellanrummet mellan de två mitokondriemembranen. På detta sätt bildas det en ph-gradient över det inre mitokondriemembranet, som frikopplas då jonkanalen i ATP-syntaset öppnas och protonerna rusar tillbaka till mitokondriematrix. På detta sätt fås energi som gör att ATP kan bildas från ADP.

6 13 (1p) Vilken reaktion katalyserar ribonukleotidreduktas? Svar: Reduktion av alla fyra vanliga ribonukleotider i difosfatform (CDP, UDP, ADP och GDP) till motsvarande deoxyribonukleotid (dcdp, dudp, dadp och dgdp). 14 (1,5p) Vilken reaktion katalyserar HGPRT (hypoxantin guanin fosforibosyl transferas) och vad kan brist på detta enzym ge upphov till? Svar: Återvinning (salvage) av fria purinbaser, genom att hypoxantin eller guanin + PRPP blir IMP eller GMP samt PPi; brist kan ge upphov till för höga uratkoncentrationer p.g.a. ökad purinkatabolism och därmed risk för gikt. Total avsaknad av HGPRT ger Lesch-Nyhans syndrom. 15 (1,5p) Gallsalter bildas genom att gallsyror konjugeras med en av två olika aminosyror. Vilka två aminosyror åsyftas? Hur påverkas gallsyrornas kemiska egenskaper och därmed dess fysiologiska betydelse genom konjugeringen? (Motivera genom en enkel skiss). Svar: Glycin och taurin gör molekylen mera amfifil och därmed blir gallsalterna bättre detergenter. Ringskelettet bildar en hydrofob sida (vänds inåt mot lipiderna) medan hydroxylgrupperna liksom de konjugerade aminosyraresterna, som sitter på ringskelettets undersida, bildar en hydrofil sida som vänds mot vattenfasen (utåt på micellen). 16 (1p) Beskriv hur den receptiva relaxation initieras samt beskriv vilken praktisk betydelse denna har för ventrikeln i samband med måltid. Svar: Är en vago-vagal reflex som innebär att ventrikelns fyllnadsgrad kan ökas till ungefär 1,5L utan att muskulaturens tonus ökar. Detta har en viktig reservoarfunktion i samband med större måltider. 17 (1p) Vad menas med holokrin sekretion? Var i kroppen och i vilka körtlar förekommer denna typ av sekretion? Svar: Hela (gr. holo = hel) cellen fylls med sekret, cellen dör och sekret utsöndras. Förekommer i hudens talgkörtlar som ligger i anslutning till hårfolliklar.

7 Tema 1: Kost och dieter för den friska och sjuka människan (25p) ansv ÅRö **************************************************************** Det finns inga genvägar till viktnedgång var det dystra budskapet i vissa media den 26 februari 2009! Källa till bilden Dagens Nyheter 25/2-09 Trots alla dieter, gamla såsom nya (Flyvärdinnedieten, Grapefruktdieten, Atkins, Montignac, Stenåldersdiet, GI-metoden, LCHF - Low Carbohydrate High Fat, med flera), visar en nyligen publicerad studie där man testat några olika dieter som delvis liknar klassisk Medelhavsdiet, Atkins, Klassisk fettsnål bantningsdiet samt påminner om Viktväktardiet att Alla bantningsmetoder ger lika dåligt resultat (rubrik i Dagens Nyheter) vad gäller bestående viktsnedgång. Det enda som verkar hjälpa varaktigt dietmässigt är att minska kaloriintaget och att röra på sig mera det vill säga att förbruka mera av intagna kalorier. Flera av de undersökta dieterna uppvisade dock andra positiva effekter, såsom sänkta LDL-nivåer vid en fettsnål diet, förhöjda HDL-nivåer vid begränsat intag av kolhydrater samt reducerade insulinnivåer för alla grupper som inte åt mycket kolhydrater. Även inom vården, men då av helt andra orsaker, förekommer många olika typer av specialkost (Diabeteskost, Njurkost, Leverkost, Mjölkfri, Lågkalorikost och till och med att man adderade alkohol till dropp för att öka kalorimängden/ volymenhet). Vid svåra skador, såsom till exempel vid brännskador, ökar kaloribehovet många gånger om, vilket är viktigt att beakta för en positiv och snabb läkning. Vad gäller balansen kalorier in och kalorier ut förekommer mycket stora skillnader mellan individer och alla rekommendationer är baserade på medelvärden hos olika populationer. Det som gäller för populationen gäller inte nödvändigtvis för individen även om man tillhör den aktuella populationen. Vissa blir därför tjocka av ett rekommenderat kaloriintag medan andra i extremfallet i det närmaste svälter vid samma kaloriintag och samma grad av fysisk aktivitet. Detta tema avser att belysa metabola aspekter och resonemang som ligger till grund för några av dieterna.

8 ***** Kostrekommendationerna variera över tiden och under en lång period har vi rekommenderats att skära ned på fettintaget för att gå ned i vikt och för att minska riskerna för olika hjärtkärlsjukdomar. Samtidigt med att fettintaget minskade, ökade dock intaget av socker liksom andelen överviktiga. Det ökade sockerintaget ifrågasätts därför alltmer och anses i dag av många vara en viktig orsak till den rådande fetmaepidemi. Pendeln håller därför på att svänga tillbaks och vissa rekommenderar att man skall ersätta kolhydraterna med fett för att gå ned i vikt. Metabolt finns det också en relevans till dessa rekommendationer eftersom glukos kan ge upphov till samtliga molekylära komponenter som bygger upp triacylglyceroler (TAG), som bildas i levern. TAGs som bildats i levern exporteras sedan normalt till andra vävnader i kroppen inklusive fettväv och skelettmuskulatur. ******************************************************************************** 18 (7p) Redogör för hur glukos, fullständigt via olika metabola vägar i levern, kan ge upphov till samtliga kol i triacylglyceroler (samtliga substrat och produkter skall anges). För de steg där det bildas eller åtgår energi i form av nukleotider eller steg där det på motsvarande sätt åtgår eller bildas reducerade coenzymer skall även enzymnamnen och coenzymer anges. Ange också vilka steg i syntesen som inte sker i cytosolen. Svar: Glukos + ATP ADP + Pi + glukos-6-p (enzymnamn: glukokinas [hexokinas]); glukos-6-p fruktos-6-p; fruktos-6-p + ATP ADP + Pi + fruktos-1,6-bisfosfat (enzymnamn: fosfofruktokinas 1); fruktos-1,6-bisfosfat glyceraldehyd-3-fosfat + DHAP. För att göra glycerol-3-fosfat: DHAP + NADH NAD + + glycerol 3-fosfat (enzymnamn: glycerofosfatdehydrogenas) För att göra fettsyror: glyceraldehyd-3-fosfat + Pi + NAD + 1,3-bisfosfoglycerat + NADH (enzymnamn: glyceraldehyd-3-fosfat dehydrogenas); 1,3-bisfosfoglycerat + ADP ATP + 3- fosfoglycerat (enzymnamn: fosfoglyceratkinas); 3-fosfoglycerat 2-fosfoglycerat PEP; PEP + ADP ATP + pyruvat (enzymnamn: pyruvatkinas) Två steg som sker i mitokondriematrix: pyruvat + CoASH + NAD + NADH + CO 2 + acetylcoa (enzymnamn: pyruvadehydrogenaskomplexet) acetylcoa + oxaloacetat CoA + citrat Åter till cytosolen: citrat + CoA + ATP oxaloacetat + acetylcoa + ADP + Pi acetylcoa + CO 2 + ATP ADP + malonylcoa (enzymnamn: acetylcoa-karboxylas) acetylcoa + 7 malonylcoa + 14 NADPH 14 NADP+ + 14H CO 2 + 6H 2 O + palmitinsyra (C16:0) (enzymnamn: fettsyrasyntas) palmitinsyra + CoA + ATP AMP + PPi + palmitoylcoa För att göra TAG palmitoylcoa + glycerol-3-fosfat lysofosfatidsyra + CoA palmitoylcoa + lysofosfatidsyra fosfatidsyra + CoA fosfatidsyra Pi + DAG palmitoylcoa + DAG TAG

9 ************************************************************************** I andra sammanhang, som när man förbereder sig för till exempel ett ansträngande långlopp som Vasaloppet eller ett maratonlopp, är det dock vanligt att man efter att ha tömt sina kolhydratdepåer kort innan långloppet, intar stora mängder snabba kolhydrater för att bygga upp sina glykogendepåer. Tekniken har också börjat användas inom vården, även om man där inte tömmer depåerna utan snarare fyller på med extra energi. ************************************************************************** 19 (4p) Med utgångspunkt från den nyckelintermediär i glykolysen, som också kan gå in i HMP-shunten, redogör för glykogenbildning i levern vid uttömda depåer. Ange samtliga substrat och produkter med namn i biosyntesen. Beskriv också hur det huvudreglerade enzymet i processen regleras hormonellt och allostert av olika faktorer samt ange namn eller princip för övriga enzymer i processen. Redogör också för glykogens struktur med ord och enkel skiss. Svar: glukos-6-fosfat glukos-1-fosfat + UTP PPi + UDP-glukos glykogenin korsvis autoglykosylering till ca 8-11 glukosresters längd, därefter adderar glykogensyntas successivt glukosrester samtidigt som UDP avspjälkas. Efter ett tag kommer debrancing enzyme klyva en -(1-4)-bindning i den växande kedjan och flytta en oligosackarid i riktning mot glykogenin samtidigt som den skapar ett greningsställe med en - (1-6)-bindning. Processen upprepas nu ett flertal gånger och glykogensyntas addera nu glukosenheter genom att skapar nya -1-4 bindningar i många riktningar (ca ett greningsställe var 8 glukosenhet). Glykogensyntas (GS) aktiveras hormonellt av insulin genom defosforylering medierad av ett proteinfosfats (PP1). GS inhiberas hormonellt av glukagon och adrenalin genom fosforylering medierad via PKA. GS aktiveras dessutom genom feed forward -stimulering medierad av glukos-6-fosfat [glukos kan också godkännas]. ****************************************************************************** Om man nu tror på modernare dieter såsom Atkins så handlar det bland annat om att minska sitt intag av kolhydrater och att öka intaget av bland annat proteiner och fett. Vid överskott av aminosyror kan vissa av dessa, precis som glukos, leda till ökad bildning av metabola intermediärer, som också kan omvandlas till fettsyror. En kost baserad på ett ökat intag av proteiner resulterar dessutom i ökat behov att eliminera det för kroppen toxiska kvävet. ******************************************************************************** 20 (2p) Redogör för hur aminosyran alanin i levern kan metaboliseras till en intermediär i glykolysen, som i sin tur vid ett välfött tillstånd kan omvandlas vidare till fett. Ange samtliga substrat, produkter samt enzymnamn i den aktuella reaktionen (OBS den fortsatta metabolismen för den i glykolysen bildade intermediären skall ej beskrivas). Den andra produkten som bildas i den aktuella reaktionen kommer genom fortsatt metabolism ge upphov till en kväveförening. Redogör även för bildningen av denna kväveförening med angivande av substrat, produkter, enzym och coenzym.

10 Svar: alanin + -ketoglutarat puruvat + glutamat (enzymnamn: alaninaminotransferas [ALAT]). Genom oxidativa deamineringen av glutamat frisätts -aminogruppen i form av ammoniak som protoneras till ammonium medan kolskelettet blir till -ketoglutarat Glutamat + NAD+ -ketoglutarat + NADH + NH 3 (enzymnamn: glutamatdehydrogenas); NH 3 + H + NH 4 +. ***************************************************************************** Ureacykeln är central när det gäller utsöndringen av kvävet bundet till -kolet i våra aminosyror. I ureacykeln bildas urea (urinämne) vilket är en molekyl som innehåller två kväveatomer och representerar 90 % av de kvävehaltiga föreningarna i urinen. ***************************************************************************** 21 (6p) Redogör med angivande av samtliga substrat, produkter och en enkel skiss för bildningen av urea. Utgå från den kväveinnehållande produkten som bildas i frågan ovan. Enzymnamn behöver endast anges för det enzym som reglerar ureacykelns hastighet (i övrigt behöver ingående enzymnamn ej anges). Markera i din figur vilka delar som sker i mitokondrien och vilka delar som sker ute i cytosolen. Beskriv också, hur ureacykel och citronsyracykel hänger ihop? På vilket annat sätt kan kväve bundet till -kolet utsöndras via njurarna och hur bidrar denna molekyl till syra-bas-balansen i njuren. Svar: I den oxidativa deamineringen frisätts -aminogruppen hos glutamat i form av ammoniak som protoneras till ammonium medan kolskelettet blir till -ketoglutarat. Enzymet är glutamat dehydrogenas. Ammonium, vätekarbonat samt ATP utgör sedan substrat för enzymet karbamylfosfatsyntetas som ger karbamylfosfat. Denna reaktion utgör reglerpunkt i ureabildningen och karbamylfosfatsyntetas stimuleras av N-acetylglutamat som bildas från glutamat och acetyl-coa i respons till inflöde av aminosyror, t ex i samband med måltid. Karbamylfosfat kondenserar med ornitin så att citrullin bildas. Citrullin kondenserar i sin tur med aspartat i en reaktion som kräver ATP och ger argininosuccinat som spjälkas till fumarat och arginin. Slutligen spjälkas arginin med hjälp av vatten till urea och ornitin där det senare kan påbörja ett nytt varv av ureacykeln. Urea går över till blodet och transporteras till njurarna för utsöndring. Stegen fram till och med citrullin-bildning sker i mitokondrien varefter citrullin passerar ut i cytosolen där resterande steg fram till och med urea-avspjälkning sker. Ornitin passerar därefter in i mitokondrien för ett nytt varv av ureacykeln. Det ena kvävet i ureamolekylen kommer från oxidativa deamineringen medan det andra härrör från aspartat. Oxaloacetat i citronsyracykeln kan transamineras till aspartat som kan passera ut i cytosolen och där kondensera med citrullin. Fumarat som spjälkas från argininosuccinat kan omvandlas till malat i cytosolen och sedan passera in i mitokondrien och där ansluta till citronsyracykeln och omvandlas till oxaloacetat som kan transamineras till aspartat osv. Glutamin i njuren kan bilda ammoniak genom glutaminas-reaktionen där amidkvävet på sidokedjan avspjälkas. Ammoniaken protoneras till ammoniumjon och reaktionen har på så vis betydelse för syrabas-balansen i njuren. [Glutaminas-reaktionen är också av stor betydelse för buffringen av tarmmukosan.]

11 ***************************************************************************** Förutom att glukos kan ombildas till triacylglyceroler (TAG) i levern (se ovan) behövs också glukos för bildningen av TAG i fettväven. Dessutom förutsätter bildning av TAG i fettväven ett insulinpåslag. Ett reducerat intag av glukos och därmed insulinpåslag skulle därför kunna leda till minskad bildning av TAG i fettväven. ****************************************************************************** 22 (2p) Redogör för hur minskad insulinfrisättning på två viktiga sätt reducerar möjligheten att bilda triacylglyceroler (TAG) i fettväven. Svar: Insulin stimulerar uttrycket av lipoproteinlipas som i fettväven spjälkar cirkulerande TAG i lipoproteinpartiklarna VLDL och kylomikroner. Vid nedsatt insulinfrisättning som fås om man undviker kolhydrater så minskar upptaget av fettsyror i fettväven. Vidare är glukosupptaget via GLUT4 insulinberoende i fettväv. Fettväven, till skillnad från levern uttrycker normalt mycket små mängder eller inte alls glycerolkinas varför fettväven kräver glukos för att bilda glycerolfosfat. Vid minskad insulinfrisättning minskar därmed upptaget av glukos och därmed bildningen av glycerolskelettet. 23 (1p) Lågkolhydratdieter (< 5 energiprocent kolhydrat) verkar genom att hålla nere koncentrationerna av insulin och glukos i blodet. I fettceller så finns det stora mängder glukostransportörer i återanvändande endosomer nära cellytan. Dessa glukos-transportörer frisätts från de återanvändande endosomerna till cellytan när insulin binder till cellens insulinreceptorer och tas sedan tillbaks till de återanvändande endosomerna när insulinkoncentrationen sjunker. Varför tror du detta system används i fettcellerna? Flera olika typer av motiverade svar är möjliga. Svar: För att snabbt kunna svara på en ökad insulinkoncentration och glukoskoncentration i blodet och få igång nyproduktion av fett. Om signalen (ökad insulinkoncentration) skulle behöva gå från cellmembranet ner till kärnan för att aktivera produktionen av nya glukostransportörer och dessa sedan skulle behöva produceras och transporteras till cellmembranet så skulle det ta för lång tid. ******************************************************************************** Våra kostvanor kan i många fall kopplas till sannolikheten att drabbas av vissa typer av cancer. Alltför lågt intag av vissa vitaminer (till exempel Vitamin C, -E, -B 12 och folsyra) eller joner (till exempel järn och zink) med födan har bland annat visats leda till DNA-skador, alternativt minskad förmåga att reparera DNA-skador. ******************************************************************************** 24 (3p) Folsyrabrist leder till en ökad frekvens av enkel- och dubbelträngsbrott på DNA:t. Anledningen har visat sig vara att metyleringen av uracil till tymin uteblir vilket medför att uracil (U) inkorporeras i den replikerande DNA-strängen i stor utsträckning. Vilken reparationsmekanism är ansvarig för att reparera en felaktigt inkorporerad bas (uracil)? Beskriv även schematiskt hur reparationen går till. Gör även en hypotes om anledningen till varför inkorporering av uracil nära varandra på var sin sida av DNA-dubbelhelixen kan ge upphov till dubbelsträngsbrott i samband med reparationen. Svar: Base excision repair. Glykosylas tar bort basen. Endonukleas bryter kedjan. DNApolymeras och DNA-ligas fyller i och sluter in en ny nukleotid. Endonukleas bryter kedjan transient (enkelsträngsbrott) men om skadan lagas simultant även på motsatt sträng bildas ett dubbelsträngsbrott, som dessvärre är mycket svårare att reparera.

12 Tema 2: Akut buk (15p) ******************************************************************************** Akut buk innebär ett akut insjuknande med smärtor i buken. Orsaken kan vara "vad som helst" både i och utanför buken; angina pectoris (kärlkramp), prostatainflammation, lunginflammation, appendicit, ileus, polyper, gastrit, colit, pericardit, aortaaneurysm, cystit, dysmenorré, extrauterin graviditet, gallvägssjukdom, trombos/emboli i mesenterialkärl, pancreatit... Eftersom det många gånger kan vara svårt att med en gång avgöra orsaken till buksmärtan och många av orsakerna till en akut buk kan vara livshotande, är det mycket viktigt att handlägga fall av akut buk med största noggrannhet. ******************************************************************************** 25 (1,5p) Nervfibrer som leder smärtsignaler från bukorganen går (huvudsakligen) in till ryggmärgen i de sympatiska nerver som innerverar bukorganen (undantaget är distala delar av tjocktarmen där smärtfibrerna följer parasympatiska nerver in till ryggmärgssegmenten S2- S4). Vad heter de olika sympatiska nerver som utgår från truncus sympaticus och tillsammans innerverar bukorganen? Svar: N. splanchnicus major, n. splanchnicus minor, nn. splanchnici lumbales. 26 (0,5p) En tilltäppning av en artärgren i mesenteriet nära tarmen kan ge upphov till skada och nekros (vävnadsdöd) i ett avsnitt av tarmen, ett tillstånd som är livshotande. Vad heter den stora artären från aorta som svarar för blodförsörjningen av ileum? Svar: A. mesenterica superior. 27 (2p) En orsak till symptom från buken är tilltäppning av gallvägarna på grund av tumörer. Bilderna nedan visar stadieindelningar av en viss tumörtyp i gallvägarna. Ange de latinska namnen på de delar av gallvägarna som markerats med pilar i bilderna nedan. A: B: C: D:

13 Svar: A: ductus hepaticus communis; B: ductus choledochus; C: ductus cysticus; D: ductus hepaticus sinister. 28 (2p) Bifogad bildsida visar fyra mikroskopiska bilder (A-D) från matsmältningskanalen och/eller organ som deltar i matsmältningen. Ange för varje bild i vilken del av matsmältningskanalen och/eller i vilket organ vi befinner oss. Svar: A = esofagus (oförhornat skiktat skivepitel; lamina epitelialis, lamina propria, lamina muscularis mucosae, submucosa, lamina muscularis externa, adventitia (syns ej på bilden)); B = ventrikel (fundus; enkelt cylinderepitel; parietalceller ("stekta ägg") ses i högförstoring); C = kolon (enkelt cylinderepitel med många bägarceller; Lieberkühns kryptor); D = gallblåsa (enkelt cylinderepitel utan bägarceller; lamina epitelialis, lamina propria, lamina muscularis externa, adventitia/serosa; typiskt är avsaknad av lamina muscularis mucosae + submucosa). En bit lever ses i nedre delen av bilden.

14

15 ******************************************************************************** Vid akuta inflammationer i buken, till exempel blindtarmsinflammation (appendicit), är immunsystemet inblandat och man finner bland annat många vita blodkroppar (neutrofila granulocyter) i tarmmukosan. ******************************************************************************* 29 (2p) De olika faserna av utmognad av neutrofila vita blodkroppar utifrån prolifererande omogna celler regleras i till stor del av cellcykelmaskineriet. När de mognat ut till fagocyterande neutrofila blodkroppar delar de sig aldrig mera. Vad kallas denna fas i cellcykeln när cellen inte delar sig mera? Beskriv, gärna med en schematisk bild, de olika faserna i cellcykeln för en aktivt delande/prolifererande cell. Svar: G0-fas, även G0/G1-fas godkänns. Interfas: G1 (gap) tillväxt av organeller, membran, proteiner; S-fas DNA replikation; G2 tillväxt. M-fas: mitos (kärndelning) samt cytokines (celldelning). *************************************************************************** Ett antal olika sjukdomsfenomen kan vara förklaringsgrunden för något så diffust som akut buk. I en del av dessa, som till exempel vid uppkomst av tumörer, graviditet etc., handlar det om att celler har differentierats eller genomgått någon form av regression. En del av dessa celler kan då, från att ha haft en väldefinierad plats i en vävnad, vara i färd med att genomföra en förflyttning. Alltså måste cellernas koppling till ECM (extracellulära matrix) via junctions övergå från fasta kopplingar till mer dynamiska sådana. *************************************************************************** 30 (2p) Redogör för vilka junctions som till exempel en hypotetisk cell i epitelcellagret i tunntarmen måste släppa taget med för att kunna vandra iväg. Svaret ska koppla ihop namnet på en specifik junction med dess celladhesionsmolekyl och vilket cellulärt filamentsystem som är kopplat till respektive junction. Svar: Junction - adhesions protein - filamentsystem involverat tight junction - occludin adherens junctions - cadherin - aktinfilament desmosomer - cadherin - intermediärfilament hemidesmosomer - integrin - intermediärfilament fokala kontakter - integrin - aktinfilament 31 (2p) När cellerna är på vandring känner de av vilka andra celler de möter på vägen för att på så sätt veta när de har hittat den nya vävnad där de passar in. Varför användes inte de ovan diskuterade junctions för detta? Vilken typ av celladhesionsmolekyl används. Svar: För att utveckla de ovan nämnda junctions krävs att celler har en långvarig interaktion; inte ett flyktigt möte. Det är varianter av CEACAM som används.

16 *******************************************************************************S märtor i buken kan också vara orsakad av dyspeptiska besvär, det vill säga det vi i dagligt tal kallar magsår. Idag vet vi att det inte enbart är överproduktion av saltsyra utan också en bakterie Helicobacter pylori som leder till besvären. ******************************************************************************* 32 (3p) Behandlingen som används vid magsår är ofta en kombination av antibiotikabehandling och syrahämmande medel. Protonpumpen i parietalcellen har därför varit en måltavla för medicinering. Beskriv hur saltsyresekretionen från parietalcellen regleras? Beskriv också hur saltsyran bildas. Svar: Ökning av sekretionen under den cefala fasen medieras via N.Vagus (acetylkolin) resp. gastrins direkta effekt på parietalcellen, ökning av histaminfrisättningen via N. vagus och gastrin vilka alla ökar parietalcellens produktion. Födans uttänjning av ventrikeln under den gastriska fasen, leder också till aktivering av samma kaskad (gastrin/histamin). Bildning: Antiport av vätejoner m.h.a. H + -/K + -ATPas och uniport av cloridjoner. Tema 3: Tidig graviditet (10 p) *************************************************************************** Embryonal utveckling har sin början vid fertilisering, där ägget och spermien tillsammans skapar en diploid zygot. Typisk för den embryonala utvecklingsfasen är mycket komplexa processer där celler i det växande embryot för att skapa olika vävnader och organ. För att en människa skall växa fram från en zygot krävs det att cellerna kan kommunicera med varandra. *************************************************************************** 33 (2p) För att en spermie skall kunna penetrera ett ägg och befruktning skall kunna ske krävs ett enzym acrosin som är ett serinproteas. Redogör för vilka strukturella och funktionella enheter man kan hitta i enzymers aktiva centrum i allmänhet och/eller specifikt hos serinproteaser. Svar: a) ospecifika bindningsställen för proteinkedjor, b) substratigenkänningsficka (skapar extra bindningsställen och därmed specificitet), c) katalytiska aktiva aminosyrarester (Ser, His, Asp; katalytisk triad hos serinproteaser), d) oxianjonficka eller motsvarande som stabiliserar transition state (övergångsstadiet), samt e) hos många enzymer, men ej serinproteaser, bindningsställe för cofaktor (metall och/eller coenzym).

17 34 (1p) Själva fertiliseringen sker oftast i äggledaren. I äggledaren (tuba uterina) finns ett enkelt cylinderepitel med kinocilier, vars funktion är att transportera äggcellen mot livmodern. Beskriv kort med text och figur hur en kinocilie är uppbyggd. Svar: Kinocilier är uppbyggda av mikrotubuli i strukturen nio dubbletter perifert (en perifer dubblett består av en komplett ring med 13 st. tubulinmolekyler och en inkomplett ring med 10 st. tubulinmolekyler) och två kompletta ringar centralt. Mellan de perifera dubbletterna förekommer dyneinarmar. 35 (3p) Aneuploidi är ett tillstånd om ofta leder till spontanabortation under graviditeten. Beskriv vad aneuploidi handlar om, ge två exempel på olika aneuploidier hos människan samt beskriv hur aneuploidi kan uppstå. Svar: I aneuploidi finns en eller fler kromosomer representerade i färre eller fler antal än det vanliga diploida. Vanliga aneuploidiformer är till exempel Downs syndrom (trisomi-21), Turners syndrom (45,X) eller Klinefelters syndrom (47,XXY, 48, XXYY, eller 49, XXXXY.). Aneuploidier uppstår oftast under meiosen genom meiotisk nondisjunktion när homologa kromosomer inte separeras som vanligt i dottercellerna. Nondisjunktion kan även uppstå under mitosen. [Cancerceller har ofta ett avvikande kromosomavtal.]

18 *************************************************************************** Embryonal utveckling kräver att cellerna kan interagera med varandra - både genom att kommunicera med olika typer av signalmolekyler samt genom fysiska interaktioner. *************************************************************************** 36 (4p) En kategori av signalmolekyler kallas för morfogener. Ge en definition för ett morfogen. Föreställ att du har forskat på embryonal utveckling hos människan och identifierat en kandidatmolekyl som du misstänker skulle kunna vara ett helt nytt morfogen som inte beskrivits tidigare. Beskriv vilka typer av studier man skulle kunna göra på denna molekyl för att se om det verkligen handlar om ett morfogen. Observera - flera olika typer av motiverade svar är tänkbara Svar: Ett morfogen är ett ämne som utsöndras från celler som utgör en punktkälla. Det skapas en koncentrationsgradient kring punktkällan genom diffusion. Mottagarceller med receptorer för morfogenämnet reagerar olika beroende koncentrationen av morfogenet i omgivningen. Flera olika typer av svar är tänkbara när de gäller den andra frågan. Man skulle kunna arbeta i cellkulturer med olika koncentrationer av morfogenkandidatämnet för att se om den får cellerna att differentiera på olika sätt. Man skulle även kunna arbeta med olika djurmodeller för att fastställa morfogenfunktion.

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp)

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet (kandidat) TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) MÅNDAGEN DEN 2 MARS 2009, 9.00-14.00. OBS! Texta tydligt! Efternamn:... Mappnr:... Förnamn:... Personnr:... Resultatsammanställning:

Läs mer

Tentamen i Biokemi 2, 7 juni Hur samverkar katabolismen och anabolismen i en cell? Vad överförs mellan dessa processer?

Tentamen i Biokemi 2, 7 juni Hur samverkar katabolismen och anabolismen i en cell? Vad överförs mellan dessa processer? Kurs: BB1230 Tid: 08.00-13.00 Salar: FB51-53 Skriv namn och personnummer på alla blad Använd separat papper för varje fråga Tillåtna hjälpmedel: Inga Maxpoäng 60 p Godkänt (E) 30 p Komplettering (Fx) 28

Läs mer

SKRIFTLIG DUGGA AVSNITT 6 HT

SKRIFTLIG DUGGA AVSNITT 6 HT SKRIFTLIG DUGGA AVSNITT 6 HT 07 12 10 Totalt 30p; 15p krävs för godkänt. 1 (1p) Vilket av följande påståenden rörande HMP- ("hexose monophosphate") shuntens funktioner är EJ korrekt? a) I HMP-shuntens

Läs mer

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp)

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet (kandidat) TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) MÅNDAGEN DEN 1 MARS 2010, 12.30-17.30. Kontrollera att alla sidor (1-14) och frågor (1-23) finns i mappen innan

Läs mer

Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot

Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot METABOLT SCHEMA: Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot uracil. Dessa molekyler är så energirika

Läs mer

Tentamen. Kurskod: MC1004. Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 130814 Skrivtid 4h

Tentamen. Kurskod: MC1004. Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 130814 Skrivtid 4h Tentamen Medicin A, Molekylär cellbiologi Kurskod: MC1004 Kursansvarig: Christina Karlsson Datum 130814 Skrivtid 4h Totalpoäng: 86p Poängfördelning Johanna Sundin (fråga 1 8): 18p Ignacio Rangel (fråga

Läs mer

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 1. Förklara kortfattat följande ord/begrepp. (4p) - gen - genom - proteom - mutation - kofaktor - prostetisk grupp - ATP - replikation Celler: 2. Rita en eukaryot

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET KEMI

KARLSTADS UNIVERSITET KEMI KARLSTADS UNIVERSITET KEMI TENTAMEN I BIOKEMI KEGAB0, KEGAH0, KEGABB, KEGAAK DATUM: 2016 08 22 TID: 8.15 13.15 Examinator: Maria Rova, tel. 054 700 1732 Hjälpmedel: Inga Kontrollera att Du fått rätt skrivning

Läs mer

Översikt metabolismen

Översikt metabolismen Översikt metabolismen Glykolysen Glukoneogenesen Citronsyracykeln Andningskedjan Lipidmetabolism I Lipidmetabolism II Glykolysen Vad händer med Pyruvat Glukos Vidbrist på syre Vid tillgång på syre Citronsyracykeln

Läs mer

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP.

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. CITRONSYRACYKELN: Krebscykeln Trikarboxylsyrecykeln Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. Mitokondrierna

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) BASÅRET KEMI B BIOKEMI METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) Glukos har en central roll i metabolismen ett universalt bränsle för många olika organismer Protein Många vävnader är nästan helt beroende av glukos

Läs mer

Integrerad metabolism

Integrerad metabolism Integrerad metabolism Table of Contents Återkommande intermediärer... 2 Fosfat... 2 Aktiverade bärare... 2 NADH och NADPH... 2 NADPH... 2 Coenzym A... 2 Vägen till Acetyl CoA... 3 Glykogenes... 3 Glykogenolys...

Läs mer

5. Transkriptionell reglering OBS! Långsam omställning!

5. Transkriptionell reglering OBS! Långsam omställning! Reglering: 1. Allosterisk reglering Ex. feedbackinhibering en produkt i en reaktionssekvens inhiberar ett tidigare steg i samma sekvens 2. Olika isoformer i olika organ 3. Kovalent modifiering Ex. fosforylering

Läs mer

Svar: 3. a) Vid enzymkatalys binder enzymet in substratet/substraten till aktiva ytan. Närhet och orientering är förutsättning för katalys.

Svar: 3. a) Vid enzymkatalys binder enzymet in substratet/substraten till aktiva ytan. Närhet och orientering är förutsättning för katalys. 3. a) En enzymkatalyserad reaktion påverkas bland annat av mängden substrat. Ju högre halt av substrat, desto snabbare går reaktionen till jämvikt. Men vid tillräckligt höga halter av substrat så sker

Läs mer

Tentamen. Lycka till! Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kurskod: MC1004. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 120512 Skrivtid 4h

Tentamen. Lycka till! Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kurskod: MC1004. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 120512 Skrivtid 4h Tentamen Medicin A, Molekylär cellbiologi Kurskod: MC1004 Kursansvarig: Christina Karlsson Datum 120512 Skrivtid 4h Totalpoäng: 88p Poängfördelning Johanna Sundin: fråga 1-10: 18p Ignacio Rangel: fråga

Läs mer

Ägg till embryo Dugga 120305 Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer

Ägg till embryo Dugga 120305 Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer IDENTITETSBLAD VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK Efternamn Förnamn Personnummer Gruppnummer (Grupp 1-40 på kursen) Enligt KI:s utbildningsstyrelses beslut skall skrivningar rättas anonymt.

Läs mer

Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010:

Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010: Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010: 1. Beskriv den molekylära strukturen på det vi i dagligt tal kallar fett (1 p) 2. Hur bryts stärkelse ned i saliven och magen? Kan även cellulosa brytas

Läs mer

Kväve Metabolism. Elin Johansson, Maria Grahn och Beatrice Lundin. KE0026 Stefan Knight

Kväve Metabolism. Elin Johansson, Maria Grahn och Beatrice Lundin. KE0026 Stefan Knight Kväve Metabolism Elin Johansson, Maria Grahn och Beatrice Lundin KE0026 Stefan Knight 2004-05-31 Inledning Tillförsel av kväve till naturen sker genom olika processer som tex urladdningar vid åskväder,

Läs mer

Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering

Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering Homira Behbahani 13/11 2009 Kl: 9-11a.m Homira.behbahani@ki.se Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) 2 Elektron Mikroskopbild

Läs mer

IDENTITETSBLAD Dugga 100309

IDENTITETSBLAD Dugga 100309 IDENTITETSBLAD Dugga 100309 VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK Efternamn Förnamn Personnummer Gruppnummer Platsnummer (i skrivsalen) Enligt KI:s utbildningsstyrelses beslut skall skrivningar

Läs mer

Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %).

Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %). Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %). Besvara varje fråga på separat papper! Ange tydligt längst upp på varje papper både

Läs mer

2003-06-03. 24-hour Metabolism. Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003. Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen

2003-06-03. 24-hour Metabolism. Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003. Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen 2003-06-03 24-hour Metabolism Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003 Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen Handledare: Tom Taylor Supervisor: Stefan Knight Inlämnat: Den 3 juni 2003 24-hour metabolism, Vad

Läs mer

1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken typ av ämne är det, och vad heter molekylen? (2p)

1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken typ av ämne är det, och vad heter molekylen? (2p) Tentamen med svarsmallar Biokemi BI0968, 8:e jan 2009, 09 15-14 00. Max poäng = 100 p. Slutliga gränser: 3 = 50%; 4 = 70%; 5 = 82%. 1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken

Läs mer

Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat

Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat 1 Mitokondriens historia Mitokondriens struktur - 1-10 µm i diameter - upp till 100,000 mitokondrier/cell - innehåller eget DNA och ribosomer - har ett dubbelmembran;

Läs mer

Kapitel Var är vi i kursen???

Kapitel Var är vi i kursen??? Kapitel 11-14 Var är vi i kursen??? Kap 1-4 Celler, aminosyror, proteiner, enzymer Kap 5-7 DNA, Kromosomer, replikation, transkription, translation Kap 8-10 Gener och genom, kontroll, utveckling, analys

Läs mer

Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p)

Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p) Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p) SVAR PÅ FRÅGA 1-5 LÄGGS I SEPARAT MAPP 1) Redogör för den generella uppbyggnaden av ett cellmembran och beskriv kort funktionen hos de ingående molekylära

Läs mer

Medquiz Nutrition, metabolism & elimination HT 2012 MEDQUIZ. T2 Nutrition, metabolism & elimination

Medquiz Nutrition, metabolism & elimination HT 2012 MEDQUIZ. T2 Nutrition, metabolism & elimination MEDQUIZ T2 Nutrition, metabolism & elimination Innehåll MEDQUIZ... 1 Cellbiologi kap 6 Cellmembran... 2 Cellbiologi kap 8-12 Organeller... 3 Cellbiologi kap 25 Kolhydratmetabolismen... 3 Cellbiologi kap

Läs mer

Institutionen för Laboratoriemedicin

Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Laboratoriemedicin VÄTTERNRUNDAN Skapat för Tandläkarutbildningen, Termin 1, Kemi av Hans-Erik Claesson 020903 Modifierat av Åke Rökaeus 050908, Birgitta Agerberth 030903, Märit Karls

Läs mer

Medicinsk grundkurs. Cellen och genetik. Datum

Medicinsk grundkurs. Cellen och genetik. Datum Medicinsk grundkurs Cellen och genetik Datum Lektion 2 Cellens byggnad Cellens genetik Storleksskalan Kolatom Vattenmolekyl Klorofyllmolekyl Ribosom Virus Minsta bakterien Mitokondrie De flesta bakterierna

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Prokaryot cell Eukaryot cell 2 Prokaryota celler-ingen cellkärna Eukaryota celler-komplexa celler med cellorganeller och cellkärna 3 Cellorganellerna Cellstrukturer

Läs mer

Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen också

Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen också 1 Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 4 april 2002 kl 14-18 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen

Läs mer

Lite basalt om enzymer

Lite basalt om enzymer Enzymer: reaktioner, kinetik och inhibering Biokatalysatorer Reaktion: substrat omvandlas till produkt(er) Påverkar reaktionen så att jämvikten ställer in sig snabbare, dvs hastigheten ökar Reaktionen

Läs mer

ENERGI FLÖDEN AV MATERIAL OCH ENERGI ÄMNESOMSÄTTNINGEN

ENERGI FLÖDEN AV MATERIAL OCH ENERGI ÄMNESOMSÄTTNINGEN ENERG FLÖDEN AV MATERAL C ENERG ÄMNESMSÄTTNNGEN ÄMNESMSÄTTNNGEN KATABLSMEN Mage/tarm Cytosolen Mitokondrien Mitokondriens innermembran Fett fettsyror Betaoxidation Cellandning Kolhydrat glukos Glykolys

Läs mer

Användning av kol och energikällor

Användning av kol och energikällor Bio 2. Biokemiska reaktioner och metabolism Liv Föröka sig, överföra information, energi från näringsmolekyler, anpassa sig till omgivningen För att leva och fortleva behöver cellen Kopiera och uttrycka

Läs mer

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler?

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Metabolism och energi Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Intermediär metabolism Escherichia coli som exempel Fler än

Läs mer

Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN. Seminarieuppgifter i medicinsk kemi för tandläkarstuderande seminarium 4-5

Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN. Seminarieuppgifter i medicinsk kemi för tandläkarstuderande seminarium 4-5 HT09 Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik (MBB) Tandläkarutbildningen, Termin 1, Människokroppens kemi. Skapat av Hans-Erik Claesson 020903 Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN

Läs mer

VI MÅSTE PRATA MED VARANDRA CELLENS KOMMUNIKATION

VI MÅSTE PRATA MED VARANDRA CELLENS KOMMUNIKATION VI MÅSTE PRATA MED VARANDRA CELLENS KMMUNIKATIN CELLENS KMMUNIKATIN MÅL MED DETTA AVSNITT När vi klara med denna lektion skall du kunna: Förklara följande begrepp: replikation, translation, transkription,

Läs mer

Ägg till embryo Dugga Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer

Ägg till embryo Dugga Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer IDENTITETSBLAD VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK Efternamn Förnamn Personnummer Gruppnummer (Grupp 1-40 på kursen) Enligt KI:s utbildningsstyrelses beslut skall skrivningar rättas anonymt.

Läs mer

Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition.

Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition. Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & 24-27 med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition. Membranproteiner kan bindas till lipidlagret genom hydrofoba interaktioner. Polypeptidkedjankan

Läs mer

Biologi 2. Cellbiologi

Biologi 2. Cellbiologi Biologi 2 Cellbiologi Frågor man kan besvara efter att ha läst cellbiologi Varför blir huden skrynklig om man ligger länge i badkaret? Varför dör man av syrebrist? Hur fäster celler till varandra i kroppen?

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Instuderingsfrågor (från den 15/11) 1. Beskriv uppbyggnaden av den eukaryota cellens cellmembran. 2. Vilken funktion fyller cellmembranet? 3. Ge exempel på fördelar

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257,

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257, Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: 223-230 Metabolism: 230-232, 243-249,252-253,257,259-261 Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande) Katabola

Läs mer

Översikt metabolismen

Översikt metabolismen Översikt metabolismen Glykolysen Glukoneogenesen Citronsyracykeln Andningskedjan Lipidmetabolism I Lipidmetabolism II ATP adenosintrifosfat Cellens främsta energivaluta GTP Guanosintrifosfat Energirika

Läs mer

Energiomsättning. ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi ATP. Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad

Energiomsättning. ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi ATP. Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad Energiomsättning ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi Energiprocesser Förbränning Spjälkning ATP ADP+Pi Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad Nedbrytning av ATP och PCr Alaktacida

Läs mer

VIKTIGT ATT DU FYLLER I DETTA PÅ SAMTLIGA SIDOR SOM LÄMNAS IN! Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Totalpoäng: Betyg: F Fx E D C B A

VIKTIGT ATT DU FYLLER I DETTA PÅ SAMTLIGA SIDOR SOM LÄMNAS IN! Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Totalpoäng: Betyg: F Fx E D C B A Plats nr: _ KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet 1 TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN ONSDAGEN DEN 6 OKTOBER 2010 kl. 9:00-12:30 Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Poäng del 1: Poäng del

Läs mer

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p)

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Svar på fråga 1-4 läggs i separat mapp (20 p) 1. Gunnar åt julbord med god aptit men fick lite problem med halsbränna. Halsbränna orsakas av

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 28 Maj 2003 kl 9-13 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn och personnummer på immunologidelen

Läs mer

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11 Anatomi -fysiologi Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s. 603-649) Dick Delbro Vt-11 Homeostasbegreppet Homeostas (= lika tillstånd ) cellerna (och därmed vävnaderna och därmed organen)

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning)

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken: Enzymer: s223-230 Metabolism: s230-232, 243-261 (prio pdf) samf. s264, (262-263) Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande)

Läs mer

Ägg till embryo Dugga 130318 Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer

Ägg till embryo Dugga 130318 Platsnummer VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK. Efternamn. Förnamn. Personnummer IDENTITETSBLAD VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK Efternamn Förnamn Personnummer Gruppnummer (Grupp 1-40 på kursen) Enligt KI:s utbildningsstyrelses beslut skall skrivningar rättas anonymt.

Läs mer

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp)

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet (kandidat) TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) MÅNDAGEN DEN 1 MARS 2010, 12.30-17.30. Kontrollera att alla sidor (1-14) och frågor (1-23) finns i mappen innan

Läs mer

Kromosomer, celldelning och förökning

Kromosomer, celldelning och förökning Kromosomer, celldelning och förökning Kromosomen Hur ligger DNA lagrat? DNA 2 nm Prokaryota celler har vanligtvis endast en kromosom. I eukaryota celler finns alltid mer än en DNA-molekyl som bildar olika

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Institutionen för biologisk grundutbildning. Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p Namn: _.. Personnummer:.

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Institutionen för biologisk grundutbildning. Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p Namn: _.. Personnummer:. STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p. 2002-04-24 Namn: _.. Personnummer:. Plats nr: Poäng: Skrivtiden är fem timmar. Tänk på att skriva

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Cellbiologi del tentamen augusti 2005 1 Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 23 aug 2005 kl 9-13 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs/årgång... (typ I02, bio99,

Läs mer

Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p)

Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p) Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p) Torbjörn Bengtssons frågor (1-6), svara på separat papper 1. Redogör kortfattat för följande organellers uppbyggnad och funktion hos en eukaryot cell. a) golgiapparat

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar SJSE11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSE11 Människan: biologi och hälsa Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner, lipider och kolhydrater

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 7 Mars 2005 kl 14-18 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs/årgång... (typ bio04) Personnummer... Glöm inte skriva namn och

Läs mer

Signaltransduktion. Signalling by the membrane. Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB

Signaltransduktion. Signalling by the membrane. Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB PI Signaltransduktion Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB Fosfolipas C (β, γ), PLC β, γ PLCβ GPCR, PLCγ RTK/Cytokinreceptorer IP3, DAG Ca 2+ Calmodulin + olika Ca bindande proteiner CaM kinaser

Läs mer

Proteiner. Biomolekyler kap 7

Proteiner. Biomolekyler kap 7 Proteiner Biomolekyler kap 7 Generna (arvsanlagen) (och miljön) bestämmer hur en organism skall se ut och fungera. Hur? En gen är en ritning för hur ett protein skall se ut. Proteiner får saker att hända

Läs mer

Mutationer. Typer av mutationer

Mutationer. Typer av mutationer Mutationer Mutationer är förändringar i den genetiska sekvensen. De är en huvudorsak till mångfalden bland organismer och de är väsentliga för evolutionen. De här förändringarna sker på många olika nivåer

Läs mer

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr:

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Karolinska Institutet Biomedicinprogrammet TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl. 13.15-16.45 Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Poäng del 1: Poäng del 2: Totalpoäng:

Läs mer

Info r prov i cellbiologi Biologi B

Info r prov i cellbiologi Biologi B Info r prov i cellbiologi Biologi B 1. Samma typer av biomolekyler i alla celler s.23-28, 30 a. Lipider, hur det är byggda och egenskaper. Miceller. - Lipider = ej vattenlösliga, fetter och fettliknande

Läs mer

Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor

Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik Biomedicinprogrammet Medicinsk biokemi 2011 Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor Bokhänvisning: Berg, Tymoczko & Stryer 6:e upplagan

Läs mer

Delprov l, fredag 11/11,

Delprov l, fredag 11/11, Delprov l, fredag 11/11, 14.00-17.00 Fråga 1 (5 p). Ringa in ett av alternativen (endast ett): A. Vilket påstående är falskt? l. Aminosyror är byggstenar till proteiner 2. Membraner består av peptidoglykan

Läs mer

IDENTITETSBLAD Dugga

IDENTITETSBLAD Dugga IDENTITETSBLAD Dugga 080225 VIKTIGT ATT DU FYLLER I OCH LÄMNAR IN! TEXTA TACK Efternamn Förnamn Personnummer Gruppnummer Platsnummer (i skrivsalen) Enligt KI:s utbildningsstyrelses beslut skall skrivningar

Läs mer

Svarsmall Tentamen NME Termin 2, 22 november 2013

Svarsmall Tentamen NME Termin 2, 22 november 2013 Svarsmall Tentamen NME Termin 2, 22 november 2013 1) Nuclear localization sequence (NLS) på proteiner som importeras in i cellkärnan klyvs inte bort efter proteintransporten, medan signalsekvenser för

Läs mer

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4 Biomolekyler & Levande organismer består av celler Kapitel 3 & 4 Samma typer av biomolekyler i alla celler Proteiner och byggstenarna aminosyror Kolhydrater Lipider Nukleotider och nukleinsyror Dessa ämnesgrupper

Läs mer

Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3)

Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3) Energi, katalys och biosyntes (Alberts kap. 3) Introduktion En cell eller en organism måste syntetisera beståndsdelar, hålla koll på vilka signaler som kommer utifrån, och reparera skador som uppkommit.

Läs mer

Medicin, Molekylär cellbiologi, 15hp

Medicin, Molekylär cellbiologi, 15hp Medicin, Molekylär cellbiologi, 15hp Kurskod: MC015G Kursansvarig: Jessica Johansson Datum 170317 Skrivtid 4 tim Totalpoäng: 68 p Godkänd: 60 % av totala poängen (40,5p) Väl godkänd: 85 % av totala poängen

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSF11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSF11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSF11 Människan: biologi och hälsa 29 februari 1 mars 2016 Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner,

Läs mer

Proteiner. Biomolekyler kap 7

Proteiner. Biomolekyler kap 7 Proteiner Biomolekyler kap 7 Generna (arvsanlagen) (och miljön) bestämmer hur en organism skall se ut och fungera. Hur? En gen är en ritning för hur ett protein skall se ut. Proteiner får saker att hända

Läs mer

Kunskapsmål ht (reviderade )

Kunskapsmål ht (reviderade ) Kunskapsmål ht 2015 (reviderade 150930) På de följande sidorna kommer du att se hur kursens mål tas upp i de olika blocken. Detta är en hjälp för att du ska veta vad du behöver läsa och lära i kursboken,

Läs mer

Transkription och translation. DNA RNA Protein. Introduktion till biomedicin 2010-09-13. Jan-Olov Höög 1

Transkription och translation. DNA RNA Protein. Introduktion till biomedicin 2010-09-13. Jan-Olov Höög 1 Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 (delvis), kapitel 2 (ingående) samt kapitel 3 (delvis, kommer att behandlas mer) Transkription och translation Informationsflödet

Läs mer

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg:

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p. 2004-01-08 Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: Skrivtiden är fem

Läs mer

Vätskebalansen och syra-basbalansen. Vätske- och syra-basbalansen. Innehåll 2014-05-07. Människan: biologi och hälsa SJSE11

Vätskebalansen och syra-basbalansen. Vätske- och syra-basbalansen. Innehåll 2014-05-07. Människan: biologi och hälsa SJSE11 Vätskebalansen och syra-basbalansen Människan: biologi och hälsa SJSE11 Annelie Augustinsson Vätske- och syra-basbalansen Vätskebalansen = balansen mellan mängden vatten och mängden av joner och andra

Läs mer

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi

Organisk kemi / Biokemi. Livets kemi Organisk kemi / Biokemi Livets kemi Vecka Lektion 1 Lektion 2 Veckans lab Läxa 41 Kolhydrater Kolhydrater Sockerarter Fotosyntesen Bio-kemi 8C och D vecka 41-48 42 Kolhydrater Fetter Trommers prov s186-191

Läs mer

Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg

Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg Den levande cellen, kapitel 1 Svara på frågorna 1 Nämn två viktiga skillnader mellan bakterier och djurceller. 2

Läs mer

Sjukvårdsperspektivet

Sjukvårdsperspektivet Sjukvårdsperspektivet Ulrika von Döbeln Centrum för Medfödda Metabola Sjukdomar, CMMS Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Sällsynta sjukdomar ställer speciella krav på sjukvården Diagnostik Behandling

Läs mer

Tentamen med svarsmallar Biokemi BI1032, 13:e jan 2011, 09 15-15 00. Max poäng = 100 p. Slutliga betygsgränser: 3 = 52%; 4 = 70%; 5 = 85%.

Tentamen med svarsmallar Biokemi BI1032, 13:e jan 2011, 09 15-15 00. Max poäng = 100 p. Slutliga betygsgränser: 3 = 52%; 4 = 70%; 5 = 85%. Tentamen med svarsmallar Biokemi BI1032, 13:e jan 2011, 09 15-15 00. Max poäng = 100 p. Slutliga betygsgränser: 3 = 52%; 4 = 70%; 5 = 85%. 1. a) Vad krävs för att en (kemisk) reaktion ska kunna ske spontant?

Läs mer

Innehåll. Cellfysiologi och mikrobiologi. Humana cellers storlekar. Cellmembranets uppbyggnad Ambulans- och akutsjukvård

Innehåll. Cellfysiologi och mikrobiologi. Humana cellers storlekar. Cellmembranets uppbyggnad Ambulans- och akutsjukvård Cellfysiologi och mikrobiologi Ambulans- och akutsjukvård 22 januari 2018 Annelie Augustinsson Innehåll Humana cellers utseende och utveckling Cellmembranet uppbyggnad, transporter, membranpotential och

Läs mer

Integrerad signaltransduktion

Integrerad signaltransduktion Integrerad signaltransduktion Table of Contents Intercellulär kommunikation... 1 Intracellulär kommunikation... 2 Signaltransduktion... 2 Typer av aktiveringar... 2 Kinaser/fosfataser... 2 GTP/GDP cykel...

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar 9/26/2013. RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar 9/26/2013. RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I Cellen och vävnader RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar;

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156) BASÅRET KEMI B BIOKEMI PROTEINER OCH ENZYMER 174-190 (sid. 140-156) Hur lätt blir det fel i strukturen? ganska stora skillnader i sekvens - ganska lika strukturer proteinerna är bara identiska i 27 av

Läs mer

Från cell till individ. Kap 2

Från cell till individ. Kap 2 Från cell till individ Kap 2 cell-vävnader-organ-organsystem-organism Kap 2 Från cell till individ Från en cell till en individ Vad krävs? Olika typer av celler en befruktning massor av celldelningar cellerna

Läs mer

Rättningsmall fråga 1: a) b) mellan N och Ca (0.5p); Ca och C (0.5p). c) vid ph 5: NH 3 + ------ COOH (0.5p); vid ph 9: NH 2 ------ COO - (0.

Rättningsmall fråga 1: a) b) mellan N och Ca (0.5p); Ca och C (0.5p). c) vid ph 5: NH 3 + ------ COOH (0.5p); vid ph 9: NH 2 ------ COO - (0. Tentamen Bke1, 10p, 25e Maj 1999. Riktmärke för godkänt 50% (53p av totalt 106 möjliga). Börja svara på varje fråga på ett nytt papper (detta underlättar rättningen av skrivningarna)! Glöm ej kodnummer

Läs mer

RNA-syntes och Proteinsyntes

RNA-syntes och Proteinsyntes RNA-syntes och Proteinsyntes Jenny Flygare (jenny.flygare@ki.se) Genexpression - översikt 5 (p) A T G T C A G A G G A A T G A 3 (OH) T A C A G T C T C C T T A C T 3 (OH) 5 (p) VAD TRANSLATERAS DEN HÄR

Läs mer

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 5 samt kapitel 29 31. Kapitel 2 5 samt 29 31 berörs även i kommande föreläsningar. Transkription och translation Informationsflödet

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSE11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSE11 Människan: biologi och hälsa 23 24 februari 2015 Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner, lipider

Läs mer

Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419).

Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419). Ke2. Komvux, Lund. Prov 2. Övning. Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca 1330-1500. Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419). Övningsprovet innehåller

Läs mer

Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion

Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion Celler omvandlar energi från olika källor till ett fåtal former som är användbara som energivaluta i dess metabolism. Alla celler, från bakterie

Läs mer

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 6 0 8

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 6 0 8 TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 6 0 8 Namn: Personnr: - texta Max: 86 poäng KOD: Gk: 52 poäng Skrivtid: 8-13 : Läs detta först: 1. Ta det lugnt! 2. Mobiltelefoner, väskor och ytterkläder skall

Läs mer

Tentamen NMET2 HT2014 (7/11 2014) (Totalpoäng 56 p)

Tentamen NMET2 HT2014 (7/11 2014) (Totalpoäng 56 p) Tentamen NMET2 HT2014 (7/11 2014) (Totalpoäng 56 p) SVAR PÅ FRÅGA 1-6 LÄGGS I SEPARAT MAPP 1. Plasmamembranet utgör cellens yttre skyddande lager och kontakt med omgivningen och membraner bygger upp den

Läs mer

Cellen och biomolekyler

Cellen och biomolekyler Cellen och biomolekyler Alla levande organismer är uppbyggda av celler!! En prokaryot cell, typ bakterie: Saknar cellkärna Saknar organeller En eukaryot djurcell: Har en välavgränsad kärna (DNA) Har flera

Läs mer

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2013-01-18 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 101,5p Cellen, Metabolismen, Histologi och

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 5 samt kapitel 29 31. Kapitel 2 5 samt 29 31 berörs även i kommande föreläsningar. ph, kapitel 1, gås igenom i separata

Läs mer

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN ONSDAGEN DEN 5 OKTOBER 2011 kl. 8:30-12:00. Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr:

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN ONSDAGEN DEN 5 OKTOBER 2011 kl. 8:30-12:00. Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Karolinska Institutet Biomedicinprogrammet TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN ONSDAGEN DEN 5 OKTOBER 2011 kl. 8:30-12:00 Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Du fyller endast i namn här. På alla

Läs mer