Svensk Energis enkät om anvisningsavtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk Energis enkät om anvisningsavtal"

Transkript

1 SVE100 v SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Handel & Försäljning Magnus Thorstensson Datum (10) Svensk Energis enkät om anvisningsavtal I november 2013 publicerade Ei rapporten Anvisade elavtal nuläget och framtida utveckling (Ei R2013:17) och baserat på denna hävdade man att de anvisade kunderna under ett år betalat 1,3 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om de tecknat ett rörligt avtal. Även om Svensk Energi delar uppfattningen att de passiva kunderna betalar mer än aktiva kunder, menar vi att den enkät som ligger till grund för rapporten är ofullständig och att den totala summan är överdriven. Föreningen menar att den faktiska bilden är mer komplex och att bilden måste nyanseras. Svensk Energi vill framhålla vikten av att kunderna är aktiva, inte minst då detta medför en bättre fungerande marknad. Samtidigt måste framhållas att dagens situation är en funktion av det regelverk som styr elmarknaden. Enligt detta finns ett absolut krav rörande leveransskyldighet; den som flyttar in i en ny bostad ska tillförsäkras el, oavsett om kunden kontaktat ett elhandelsföretag eller inte. Och detta är grunden till att anvisningsavtal finns. Sedan lång tid tillbaka har Svensk Energi efterlyst en kartläggning av vilka kunder som det egentligen handlar om, då detta är en förutsättning för att kostnaderna för eventuellt vidtagna åtgärder står i rimlig proportion till nyttan. Det var därför välkommet att Ei genomförde en enkätundersökning bland elhandelsföretagen. Tyvärr konstaterar föreningen att de dragna slutsatserna kan diskuteras beroende på hur frågorna formulerades. Genom att fråga företagen om hur stor andel av deras kundstock som hade anvisningsavtal kan man möjligen säga hur det ser ut för de enskilda företagen, men man kan inte som Ei har gjort beräkna ett medelvärde och dra generella slutsatser. Vid en sådan beräkning får företagen samma vikt oavsett om man har en miljon kunder eller bara tusen. Av denna anledning har Svensk Energi genomfört en enkätundersökning bland medlemsföretagen i syfte att ytterligare klargöra problematiken. Resultatet av enkätsvaren presenteras nedan. Population och svarsfrekvens Svensk Energi skickade i januari ut en enkät till de medlemsföretag som uppgivit att de har handelsverksamhet med el och sökte svar på frågor rörande anvisade hushållskunder. Antalet företag som besvarade enkäten uppgick till 68 stycken. Detta motsvarar 64 procent av antalet medlemsföretag med handelsverksamhet 2012, vilket uppgick till 106 stycken. Här ska framhållas att inte alla dessa har försäljning riktade till hushållskunder, och i vissa fall har medlemsföretagen försäljning under flera varumärken. Svensk Energi - Swedenergy - AB Stockholm Besöksadress Olof Palmes gata 31 Tel Säte Stockholm Fax kontaktaoss@ svenskenergi.se Org.nr

2 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 2 (10) Enligt SCBs årliga statistik uppgick antalet uttagspunkter för permanenta bostäder, inklusive fritidshus, för 2012 till drygt 4,6 miljoner kunder. Utifrån statistik över finansieringen till Energimarknadsbyrån uppgår antalet kunder för elhandelsföretag som är medlemmar i Svensk Energi till knappt 4,3 miljoner. I enkätsvaren uppges det totala antalet hushållskunder till knappt 3,7 miljoner, vilket motsvarar 80 procent av det totala antalet kunder enligt ovan, och 87 procent av medlemsföretagens kunder. Det uppgivna antalet anvisade kunder uppgick till knappt , vilket utgör 15,1 procent av det totala antalet kunder. Enligt SCBs statistik uppgick i december antalet kunder med tillsvidareavtal 17,1 procent av kunderna. I enkätsvaren varierar den totala mängden kunder för de enskilda elhandelsföretagen från 500 till flera hundra tusen. Antalet anvisade kunder varierar från 50 till knappt När det gäller andelen anvisade kunder varierar det från 0 till 100 procent. Det senare är t.ex. fallet för vissa ekonomiska föreningar. De anvisade kundernas årliga elanvändning En central frågeställning är hur stor de anvisade kundernas årliga elanvändning är. I brist på statistiskt underlag har den generella uppfattningen varit att det i första hand rör sig om lägenhetskunder då det kan antas att de ekonomiska incitamenten för att vara aktiv på elmarknaden är små. Generellt sett bekräftades också detta i Ei:s undersökning, men då de möjliga svarsalternativen kan diskuteras, valde Svensk Energi att göra en något annorlunda fördelning. Vidare ska det framhållas att Ei:s sammanställning inte tar hänsyn till antalet kunder utan endast fördelningen mellan de olika elhandelsföretagen. Traditionellt sett har kunderna indelats enligt tre kategorier; lägenhet, villa utan elvärme samt villa med elvärme. För lägenheter har den årliga elanvändningen uppskattats till kwh/år. Ett grundläggande antagande för detta har dock varit att klädvården har utförts i gemensamma lokaler och därför inte omfattats. Utvecklingen har dock gått mot en större spridning av tvättmaskiner och torkmöjligheter i varje lägenhet och därför torde en rimligare årsanvändning vara i trakterna av kwh. För villor utan elvärme avses vanligen bara hushållsel, men statistiken pekar på att den årliga elanvändningen kan vara betydligt högre och därför har Svensk Energi valt att välja svarsalternativet kwh/år. För att täcka upp de villor där el står för hela eller delar av uppvärmningen har angivits alternativen kwh/år respektive över kwh/år. Enligt Svensk Energis enkät bekräftas hypotesen att det i första hand är lägenhetskunder som har anvisningsavtal; knappt 69 procent av kunderna har en årlig elanvändning på högst kwh/år, 20 procent är villakunder och i 12 procent används el i varierande grad till uppvärmningen.

3 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 3 (10) 40% Fördelning av anvisade kunder efter årlig elanvändning, kwh 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% < 1500kWh kwh kwh kwh > kwh Varför har kunderna anvisningsavtal? Det råder en viss begreppssammanblandning rörande olika avtalsformer och kategorisering av kunder på elmarknaden. I den allmänna debatten används begreppet tillsvidareavtal/-priser för de avtal/pris som kan erbjudas två olika kategorier av kunder. För att särskilja dessa kan beteckningarna anvisningsavtal respektive annat leveransskyldighetsavtal användas. När en kund flyttar in i en bostad utan att ta kontakt med ett elhandelsföretag hänvisas kunden, i enlighet med ellagen (1997:857), till ett av elnätsföretaget anvisat elhandelsföretag. Detta kallas här anvisningsavtal. När en kund låter ett redan ingånget tidsbestämt avtal löpa ut utan att vidta någon åtgärd, har elhandelsföretaget en fortsatt leveransskyldighet för kundens elanvändning. Även detta hanteras olika av elhandelsföretagen, men framgår av avtalsvillkoren för det utgående avtalet. Vissa elhandelsföretag tillämpar automatisk förlängning, medan andra tilldelar kunderna ett avtal som löper tillsvidare, men som i vardagligt tal kallas tillsvidare- eller anvisningsavtal. Per definition är detta dock inget anvisningsavtal, även om vissa elhandelsföretag tilldelar dessa kunder samma avtal som man gör till sina anvisade kunder. Dessa avtal betecknas här som annat leveransskyldighetsavtal. Som påtalats ovan är anvisningsavtalet ett serviceavtal som säkerställer att alla kunder får el. Det kan dock finnas flera anledningar till att kunder är passiva. En orsak kan vara bristande kreditvärdighet. Den vanligaste orsaken är dock att kunderna inte anser sig tjäna något på det då den monetära vinsten är låg. De svar som Svensk Energi fått in överensstämmer i stort med Ei:s såtillvida att den absoluta majoriteten kommer in i avtalsformen som en följd av bostadsbyte. Det ska påpekas att alla företag inte har möjlighet att ge ett fullständigt svar på frågan. Det ska också framhållas att Ei:s siffror bygger på antalet företag utan koppling till hur många kunder som berörs. Därmed kan det antas att EI:s slutsats rörande kunder som är passiva då tidsbegränsade avtal löper ut är klart överskattad.

4 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 4 (10) Svensk Energi erbjöd fler svarsalternativ än Ei och intressant att notera är att det finns en relativt stor andel av kunderna som aldrig varit aktiva på elmarknaden. 70% Varför har kunderna anvisningsavtal 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Avtal som löpt ut Flytt Aldrig varit aktiv Vet ej Hur länge stannar kunderna på anvisningsavtal? Generellt sett överensstämmer svaren i Svensk Energis enkät med de som Ei erhållit. En stor del av kunderna ligger tyvärr kvar i anvisningsavtal under en längre period. Samtidigt ska det framhållas att enkätsvaren ger en ögonblicksbild som inte fångar hela dynamiken. Utifrån de öppna svar som Svensk Energi fått in nyanseras bilden något: Två av tre kunder gör idag ett aktivt val av elavtal redan i samband med flytten, och efter tre månader har andelen som gjort ett aktivt val ökat till 80%. 38% lämnar inom 3 månader, 51 % inom 6 månader, 64 % inom 1 år och 83 % inom 3år. Vidare kan vi se att de som lämnar tidigare har i snitt högre förbrukning än de som ligger kvar länge tid.

5 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 5 (10) 60% Antal månader kunder ligger på anvisningsavtal 50% 40% 30% 20% 10% 0% - 3 mån >3-6 mån >6-12 mån >12 mån Till skillnad från Ei så ställde inte Svensk Energi någon fråga rörande uppsägningstid. Detta beroende på att uppsägningstiden för anvisningsavtal enligt de allmänna avtalsvillkoren är 14 dagar. Samtidigt påpekar elhandelsföretagen att en anvisad kund kan få ett annat avtal samma dag som de tar kontakt. Information till anvisade kunder Även när det gäller hur ofta de anvisade kunderna upplyses om möjligheten att teckna annat avtal ges överensstämmer svaren i Svensk Energis svar med Ei:s. En första anblick ger en inte särskilt positiv bild där många företag inte informerar särskilt frekvent, och vissa inte alls. 60% Antal gånger kunderna informeras om möjlighet att teckna annat avtal 50% 40% 30% 20% 10% 0% Aldrig 1 gång 1 gång/år >1 gång/år Men om hänsyn också tas till antalet kunder per företag blir bilden betydligt bättre, och överensstämmer också med den information som företagen har angivit i de öppna svaren.

6 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 6 (10) 90% Antal gånger elhandlarna informerar kunderna om möjligheten att teckna annat avtal, viktat efter antal kunder 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Aldrig 1 gång 1 gång/år >1 gång/år Två av kommentarerna i de öppna svaren lyder: Vi påminner alltid vid inflytt. I vår kundtidning 2ggr/år. Via annonser i lokaltidningen flera ggr/år. Via reklamblad till alla våra kunder tillsammans med fakturan 2ggr/år. Vi har direktutskick till dessa kunder ca. 1ggr/år. Vi är på stan ca 4ggr/år och berättar om vikten att teckna ett elhandelsavtal. Många kunder väljer själva att inte teckna något avtal! Vi kontaktar alla våra anvisade kunder först per brev och sedan per telefon plus att vi har uppmaning på varje faktura att det finns bättre avtal att få. Prisskillnader Olika elhandelsföretag hanterar dessa kunder på olika sätt och där beteckningarna för avtalen varierar. Vanligen prissätts dessa med en högre marginal än de avtal som erbjuds till aktiva kunder, motiverat av högre risk samt informationsplikt. Priset är rörligt, men rör sig vanligen trögare än det avtal om rörligt pris som erbjuds aktiva kunder. Tidvis har därför det anvisade priset varit lägre än ett rörligt pris. I sin rapport hänvisar Ei till de priser som rapporterats till Elpriskollen och Svensk Energi har ingen anledning att betvivla detta underlag. Däremot finns det anledning att för det första påtala att Ei:s slutsatser bygger på ett aritmetiskt medelvärde, dvs ett genomsnitt av priserna hos de olika elhandelsföretagen, och tar inte hänsyn till vare sig hur många kunder som berörs eller deras årliga elanvändning. Genom att insamlingen av priser inte skedde i samband med enkäten är det heller inte möjligt att genomföra korsreferenser. Detta är av betydelse då det förekommer att företag inte gör någon åtskillnad mellan passiva och aktiva kunder. I vissa fall erbjuds de anvisade kunderna dessutom ett lägre pris än vad en kund kan få genom ett aktivt val. Svensk Energi ställde därför frågan om elhandelsföretagen erbjuder ett annat pris eller påslag till anvisade kunder än till kunder som gör ett aktivt val.

7 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 7 (10) Företaget har ett annat pris/påslag till anvisade kunder jämfört med aktiva kunder Nej 14,7% Ja 85,3% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Det kunde dock noteras att en femtedel av de anvisade kunderna erbjuds ett pris som är minst lika bra som det pris som erbjuds aktiva kunder. Företaget har ett annat pris/påslag till anvisade kunder jämfört med aktiva kunder Samma eller lägre 21,9% Högre 78,1% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% De anvisade kundernas fördelning En summering av de inkomna enkätsvaren bekräftar hypotesen att det företrädesvis är kunder med låg årlig elanvändning som har anvisningsavtal. Det är också dessa som ligger kvar längst i denna avtalsform. Det kan finnas flera förklaringar till detta, men i första hand torde detta beror på att det finns en liten ekonomisk vinst av att byta avtal. Bland de öppna svaren gavs följande kommentarer: Två tredjedelar av nya anvisningskunder är idag lägenhetsboende. Det låga engagemanget bland dessa kunder kan till en del förklaras av att den ekonomiska vinningen för dessa kunder är endast ca kr/månad. Endast ett fåtal elvärmekunder blir anvisade, och dessa byter till aktivt avtal under första året. Kunderna agerar när det finns ekonomiska incitament. Villaägare med elvärme aktiverade sig redan för 15 år sedan eftersom de hade störst ekonomiskt incitament och var en attraktiv målgrupp för konkurrerande

8 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 8 (10) elleverantörer. Efterhand som elkostnaderna har stigit har även villaägare utan elvärme och lägenhetskunder aktiverat sig i högre grad. > mån >3-6 mån mån >12 mån Totalt < 1500kWh 3,1% 0,7% 12,4% 18,5% 34,8% kwh 3,6% 2,8% 9,6% 16,9% 33,0% kwh 3,4% 4,7% 2,0% 9,9% 20,0% kwh 2,2% 0,6% 0,7% 5,7% 9,2% > kwh 0,6% 0,1% 0,2% 2,3% 3,1% Totalt 13,0% 8,8% 24,9% 53,3% Som ovan påpekats så finns det ett antal företag som inte erbjuder anvisade kunder ett sämre pris, och justerat för detta får tabellen ett något annorlunda utseende. > mån >3-6 mån mån >12 mån Totalt < 1500kWh 3,2% 0,8% 15,2% 19,9% 39,2% kwh 2,5% 3,3% 11,8% 16,9% 34,5% kwh 2,0% 5,8% 2,4% 8,0% 18,1% kwh 2,5% 0,7% 0,8% 2,6% 6,6% > kwh 0,6% 0,1% 0,2% 0,7% 1,6% Totalt 10,8% 10,7% 30,5% 48,0% Det kan noteras att den största skillnaden rör villakunder med elvärme där den redan låga siffran halveras, och där andelen kunder som ligger kvar en längre tid på anvisningsavtal i praktiken är en tredjedel. Det kan även konstateras att andelen lägenhetskunder uppgår till knappt 75 procent. Avslutande kommentarer Resultatet av Svensk Energis enkät stödjer hypotesen att det till övervägande del är lägenhetskunder som omfattas av anvisningsavtal. Av svaren framgår också att de i huvudsak också är dessa som ligger kvar med anvisningsavtal längst. Detta trots att huvuddelen av kunderna får information flera gånger om året. De vanligaste förklaringarna till detta är att de ekonomiska incitamenten är för små och att kunderna inte ser någon vinst av att vara aktiva på elmarknaden. Vissa elhandelsföretag hävdar att merkostnaden för kunderna handlar om kr/månad. En annan förklaring som framförts är att en del av kunderna har bristande kreditvärdighet och av den anledningen inte ser någon möjlighet att få ett annat avtal. För huvuddelen av de anvisade kunderna är priset högre än för de kunder som gör ett aktivt val. Elhandelsföretagen motiverar detta med den högre risk som

9 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 9 (10) nyinflyttade kunder medför, men även som en följd av den lagstadgade informationsplikten för avtal som löper tillsvidare. Svensk Energi har i tidigare remissvar påtalat risken att regelförändringar inte sällan kan leda till icke förväntade konsekvenser, vilka ofta tar sig uttryck i högre kostnader för kunden. I augusti år 2011 trädde nya regler i kraft avseende information till kunderna gällande förändringar i villkoren för elavtal. Tidigare var elhandelsföretagen skyldiga att avisera förändrade villkor senast 15 dagar innan de nya villkoren började gälla, samt att aviseringen kunde ske via dagspressen. Som en följd av EUs tredje elmarknadsdirektiv, med stark fokus på att säkerställa konsumenternas rättigheter, måste elhandlarna istället avisera villkorsförändringar senast två månader innan de nya villkoren kan träda i kraft och aviseringen ska ske till kunden direkt. I diagrammet nedan redovisas prisskillnaden mellan anvisningsavtal och avtal om rörligt pris respektive ett års avtal. Det vertikala strecket illustrerar augusti år 2011 då de nya aviseringsreglerna trädde i kraft. Graferna indikerar att prisskillnaden mellan de olika avtalsformerna har ökat därefter. Då uppsägningstiden för anvisningsavtalen är korta och att elhandelsföretagen vill hantera sina risker, kan det vara rimligt att jämföra prisskillnaden mellan anvisade avtal och den närmaste kvartalsprodukten på den finansiella elmarknaden. Även en sådan jämförelse indikerar att prisskillnaden har ökat efter att de nya aviseringsreglerna trädde i kraft.

10 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB 10 (10) Samtidigt kan det konstateras att det finns elhandelsföretag som av olika orsaker kan erbjuda ett lägre pris till anvisade kunder än till kunder som gör ett aktivt val. Utifrån de svar som erhållits är detta den sannolika förklaringen till att det även förekommer att villaägare med hög årlig elanvändning har anvisningsavtal.

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-04-23 1 (5) Vägledning om information vid anvisningsavtal

Läs mer

Tillsvidarepriser för el

Tillsvidarepriser för el Tillsvidarepriser för el - En dyr avtalsform En rapport från Villaägarnas Riksförbund Innehåll SAMMANFATTNING... 3 TILLSVIDAREPRISER EN DYR AVTALSFORM... 4 INLEDNING... 4 SÅ HÄR GENOMFÖRDES STUDIEN...

Läs mer

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare faktura

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare faktura SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB REMISSVAR Louise Marcelius Datum 08-677 28 27, 070-164 44 21 louise.marcelius@svenskenergi.se 2014-09-30 Beteckning N2014/2590/E 1 (6) Näringsdepartementet per e-post n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Avtal och information till anvisade kunder

Avtal och information till anvisade kunder Ei R2014:19 Avtal och information till anvisade kunder - en uppföljning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:19 Författare: Elin Brodin och Johan Nilsson

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Dina valmöjligheter när det gäller el DU HAR TVÅ AVTAL ELNÄT OCH ELHANDEL Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Ei R2013:17. Anvisade elavtal. nuläget och framtida utveckling

Ei R2013:17. Anvisade elavtal. nuläget och framtida utveckling Ei R2013:17 Anvisade elavtal nuläget och framtida utveckling Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:17 Författare: Marielle Liikanen, Elin Brodin och Johan

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-09-05 Dnr 377/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag

Läs mer

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning:

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning: MANUAL CHECKLISTA Min elförbrukning Mätar- och avläsningsfrågor: Varför elnätsföretaget måste få uppgifterna? För att mäta förbrukad el under en period För att ligga till grund för faktura Hur avläsning

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Fasta avgifter i elhandelsavtal efter 1 juni 2014 juridisk vägledning i ljuset av Energieffektiviseringsdirektivets genomförande i svensk rätt

Fasta avgifter i elhandelsavtal efter 1 juni 2014 juridisk vägledning i ljuset av Energieffektiviseringsdirektivets genomförande i svensk rätt SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (6) Datum 2014-04-28 Medlemskretsen för internt bruk Fasta

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Utförd av: Statistiska Centralbyrån Martin Kullendorff Marcus Widén Oktober 2004 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) BRA MILJÖVAL

Läs mer

Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell

Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell Johan Nilsson 2016-05-06 1 (7) Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell 2016-05-02 Plats: Ei:s lokal Freja, Drottninggatan 26, Stockholm Datum: 2016-05-02, klockan 10:00-14:00

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Utveckling av elnätsavgifter 2011-2012

Utveckling av elnätsavgifter 2011-2012 212:3 Utveckling av elnätsavgifter 211-212 Sammanfattning PM:et visar den reala prisutvecklingen av nätavgifterna. Det aggregerade värdet för samtliga elnätsföretag är ett medelvärde som är viktat på antal

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal. R-2016/0554 Stockholm den 7 april 2016 Till Miljö och energidepartementet M2016/00695/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr me Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr 1(5) Förvaltningsrätten i Linköping Ansökan om utdömande av vite Sökande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motpart Stockholms Elbolag

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate 1~1 e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(9) Stockholms Elbolag AB Profilvägen 4 246 43 Löddeköping Föreläggande avseende debitering och konsumentinformation

Läs mer

Promemoria. Anvisade elavtal. Promemorians huvudsakliga innehåll. Miljö- och energidepartementet 2016-03-11

Promemoria. Anvisade elavtal. Promemorians huvudsakliga innehåll. Miljö- och energidepartementet 2016-03-11 Promemoria Miljö- och energidepartementet 2016-03-11 Anvisade elavtal Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås ändringar i ellagen (1997:857). Ändringarna gäller dels systemet med anvisad

Läs mer

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30 Från: ei funk Konsument Skickat: den 18 april 2018 11:30 Till: Karin Wase Ämne: Remiss- förslag till föreskrifter och allmänna råd, dnr 2017-102905 Bifogade filer: Förslag till föreskrifter

Läs mer

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse:

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse: Protokoll Datum Dnr 2017-11-16 2015/641 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Energiföretagen Sverige och Konsumentverket angående överenskommelse om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till

Läs mer

VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR

VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR Utan våra kunder skulle vi inte finnas. Så enkelt är det. Det är därför vårt ansvar att stå på deras sida och ta ställning för en tryggare elmarknad. Sören Blomqvist,

Läs mer

Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson

Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson Villaägarnas Riksförbund fortsättningsvis förbundet har givits tillfälle att ge kommentarer till Energimarknadsinspektionens

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Uppföljning av timmätningsreformen

Uppföljning av timmätningsreformen Ei R2013:05 Uppföljning av timmätningsreformen - en delrapport Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:05 Författare: Therese Lager och Sara Näselius Copyright:

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-06-22 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Anvisade elavtal Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Anvisade elavtal. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8. Sammanfattning. Behandlade förslag

Anvisade elavtal. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8. Sammanfattning. Behandlade förslag Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8 Anvisade elavtal Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i ellagen. Ändringarna gäller dels systemet med anvisade elleverantörer,

Läs mer

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Anvisade elavtal Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 juni 2016 Ibrahim Baylan Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Föreläggande om debitering och konsumentinformation

Föreläggande om debitering och konsumentinformation me em i Energimarknadsinspektionen wie Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Dlarienr 1(8) Borås Elhandel BOX 373 501 13 Borås Föreläggande om debitering och konsumentinformation Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell Enkelhet för kunden Elhandlarcentrisk modell I Sverige och i Norden har kunden en relation med elnätsföretaget och en med elhandelsföretaget. I vissa andra europeiska länder (Tyskland, Frankrike och England)

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305

Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305 RM/ET 2013-01-08 1(7) Omförhandling och byten av elavtal 2011 EN0305 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige 2016-05-31 1(9) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner

Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Rapport: Enkätundersökning av offentlig upphandling i Sveriges kommuner Julia Lööf Ekström Inledning I och med det nya EU-direktivet om offentlig upphandling (publicerat mars 2014) vill Fairtrade Sverige

Läs mer

Energikonsumenternas checklista

Energikonsumenternas checklista Checklista - elmarknaden 2017-12-08 1 (23) Energikonsumenternas checklista Frågor och svar - elmarknaden Checklista - elmarknaden 2017-12-08 2 (23) Innehåll Energikonsumenternas checklista... 1 Frågor

Läs mer

Systemet med anvisad elhandlare

Systemet med anvisad elhandlare EI R2012:07 Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen EI R2012:07 Författare: Anna Berr och Johan

Läs mer

Energikonsumenternas. checklista

Energikonsumenternas. checklista Datum 1 Energikonsumenternas checklista Frågor och svar elmarknaden Datum 2 Datum 3 Innehåll 1 Jag har frågor om elmarknaden 4 1.1 Priser för elhandel... 4 1.2 Priser för elnät... 5 1.3 Avtal & villkor...

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag 1 (10) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga och ärliga i sin försäljning

Läs mer

Elbolagens marginaler mot ickevals-kunder. En rapport från Villaägarnas Riksförbund med underlag från Econ Pöyry

Elbolagens marginaler mot ickevals-kunder. En rapport från Villaägarnas Riksförbund med underlag från Econ Pöyry Elbolagens marginaler mot ickevals-kunder En rapport från Villaägarnas Riksförbund med underlag från Econ Pöyry Sammanfattning Ett vanligt svenskt villahushåll som använder 20 000 kwh per år och inte gjort

Läs mer

Kartläggning av svenska icke-finansiella företags finansiering

Kartläggning av svenska icke-finansiella företags finansiering Kartläggning av svenska icke-finansiella företags finansiering ENKÄT 2011 Riksbankens kartläggning av företagens lånebaserade finansiering Flera journalister och finansanalytiker har på senare år hävdat

Läs mer

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se HEMSTÄLLAN 1 (7)

SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se HEMSTÄLLAN 1 (7) SVENSK ENERGI Produktion Henrik Wingfors + 46 8 677 26 73, + 46 766-23 63 55 henrik.wingfors@svenskenergi.se HEMSTÄLLAN 1 (7) Datum 2014-03-26 Näringsutskottet Sveriges Riksdag 100 12 STOCKHOLM Hemställan

Läs mer

Nya regler påverkar branschens fakturor och annan informationsgivning till kunder

Nya regler påverkar branschens fakturor och annan informationsgivning till kunder SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-05-13 1 (8) Nya regler påverkar branschens fakturor och

Läs mer

KVALITETSDEKLARATION

KVALITETSDEKLARATION 2017-02-23 1 (9) KVALITETSDEKLARATION Priser på elenergi och på överföring av el(nättariffer) Ämnesområde Energi Statistikområde Prisutvecklingen inom energiområdet Produktkod EN0301 Referenstid 2017 2017-02-23

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap en bild av nuläget juli 2016

Idéburet offentligt partnerskap en bild av nuläget juli 2016 www.pwc.se Idéburet offentligt partnerskap en bild av nuläget Bakgrund s affärsidé är att bidra till att lösa viktiga problem. Att bidra till att sprida kunskaper om möjligheter till samverkan mellan olika

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag UTGÅVA 5 1 (11) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga och ärliga i sin försäljning

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

BESLUT. Datum. Beslut 1. Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger 220 Energia OY (220 Energi), FOnummer

BESLUT. Datum. Beslut 1. Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger 220 Energia OY (220 Energi), FOnummer em Energimarknadsinspektionen we1 Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 2014-10-30 2014-101908, 1(10) 220 Energia Oy Sörnäistenkatu 15 C 00580 Helsinki Finland Föreläggande med anledning

Läs mer

Brukarundersökning IFO 2016

Brukarundersökning IFO 2016 2017-02-13 Dnr SN 2016/385 Marie Nyström och Maria Ekeroth Utvecklingsledare, Kansliet Brukarundersökning IFO 2016 Brukarnas upplevelser av kontakten med socialtjänsten i Haninge kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm 2005-07-07 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Regelutredningen SOU 2005:4 Branschföreningen Oberoende Elhandlare (OE) vill härmed lämna sitt remissvar rörande den del av utredningen

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Tillsvidarepriserna under första halvåret 2010. En rapport från Villaägarnas Riksförbund

Tillsvidarepriserna under första halvåret 2010. En rapport från Villaägarnas Riksförbund Tillsvidarepriserna under första halvåret 2010 En rapport från Villaägarnas Riksförbund Inledning Sedan 1996 är elhandelsmarknaden avreglerad och företag kan fritt etablera sig som leverantör av el till

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

Remissvar ang promemoria med regeringens förslag till övergångslösning för att undanröja tröskel effekter vid nätanslutning (N2013/5153/E)

Remissvar ang promemoria med regeringens förslag till övergångslösning för att undanröja tröskel effekter vid nätanslutning (N2013/5153/E) SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Helena Laurell 08-677 25 61 helena.laurell@svenskenergi.se REMISSVAR 1 (5) Datum 2013-12-13 Beteckning 071/2013 Näringsdepartementet n.reqistratorq) regeringskansliet,

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 Närvarande Bo Hesselgren Energimarknadsbyrån Rickard Silverfur Fastighetsägarna Christian Carlsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm 2005-05-11 Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på El och Gasmarknadsutredningen Branschföreningen Oberoende Elhandlare (OE) vill härmed lämna sitt remissvar rörande den del

Läs mer

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering.

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. 2016-09-01 Energimarknadsinspektionen Gaia Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. I juni 2015 fick Energimarknadsinspektionen (Ei) och Svenska kraftnät

Läs mer

Forelaggande avseende informationsskyldigheter

Forelaggande avseende informationsskyldigheter BESLUT 1 (5) Forelaggande avseende informationsskyldigheter Beslut 1. Energimarknadsinspektionen (Ei) forelagge - att inom sex veckor fran mottagandet av detta beslut gora foljande. a. Underratta alla

Läs mer

Handbok Handbok för rapportering av elnätsavgifter

Handbok Handbok för rapportering av elnätsavgifter Handbok 2019 Handbok för rapportering av elnätsavgifter Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Författare: Avdelningen för Nätreglering Copyright: Energimarknadsinspektionen Handboken är

Läs mer

Branschfakta personlig assistans

Branschfakta personlig assistans 2013 Branschfakta personlig assistans Innehåll 1 Inledning... 3 2 Branschens utveckling... 4 3 Assistansföretagens ekonomi... 7 4 Jämförelser med andra branscher... 12 5 Sammanfattning... 14 2 1 Inledning

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:13

Regeringens proposition 2016/17:13 Regeringens proposition 2016/17:13 Anvisade elavtal Prop. 2016/17:13 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 september 2016 Stefan Löfven Ibrahim Baylan (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Elhandlarranking Elområde 3

Elhandlarranking Elområde 3 Elhandlarranking Elområde 3 November december 2011 Tranås Energi erbjöd de lägsta priserna på ettårskontrakt i elområde 3 under november och december 2011. En småhusägare med en årlig användning om 20

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T

Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T Enkätundersökning 2015 utvärdering RALS-T Bakgrund Som vid den tidigare utvärderingen av lönebildningsprocessen genomfördes även denna gång en enkätundersökning. Enkäten skickades ut i april månad 2015

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Åskrapporten 2015. Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam

Åskrapporten 2015. Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam Åskrapporten 2015 Ingela Samuelson, Skadeförebyggare Folksam Varför gör vi detta? År 2014 var ett Åskrikt år. Folksam fick in ungefär lika många åskskador som under åren 2012-2013 tillsammans. Totalt anmäldes

Läs mer

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning)

Resultat)avseende)individuell)mätning)av)varmvattenförbrukning) 2012-02-15 Utredning med anledning av motion vid årsstämman 2011 Bakgrund) Lars Wäremark, 8B, lämnade en motion till föreningens ordinarie årsstämma den 26 april 2011, som syftade till att spara pengar

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet EL 2012 N (rev) 1(5) 2015-02-27 Dokumentnummer Doknr-vVersion Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor

Elnätet vår livsnerv. -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Elnätet vår livsnerv -Hur funkar det och vad betalar jag för? Fortum och Karlstad Elnät reder ut begreppen och svarar på dina frågor Vad är det för skillnad mellan elnät och elhandel? Avregleringen av

Läs mer

Elkundavtal. 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ).

Elkundavtal. 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ). Elkundavtal 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ). ELIDAG`s affärsidè är att under avtalad tid företräda elkunder ( Elkunder ), konsumenter och näringsidkare, med val av Elhandelsföretag

Läs mer

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse

Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Organisation, roller och attityder resultat från en enkät om upphandlingens strategiska betydelse Innehållsförteckning På den strategiska agendan hos upphandlande myndigheter sid 4 Upphandling som strategiskt

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

Datum 2011-12-05 1(7)

Datum 2011-12-05 1(7) 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Handbok. Handbok för rapportering av nätavgifter

Handbok. Handbok för rapportering av nätavgifter Handbok Handbok för rapportering av nätavgifter Energimarknadsinspektionen Kungsgatan 43 Box 155 631 03 Eskilstuna Tel 016-16 27 00 www.ei.se Förord Den här handboken är framtagen för att underlätta rapporteringen

Läs mer

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden

Privatpersoners kunskap om den inre marknaden UTREDNING 2012-03-27 Dnr 5.1.2-2011/01302-28 Privatpersoners kunskap om den inre marknaden Av de 500 privatpersoner som deltog i undersökningen är det 20 procent som handlat på distans, sökt sjukvård,

Läs mer

Elbytarguide Bostadsrättsföreningar. Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Bostadsrättsföreningar. Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar Elbytarguide Bostadsrättsföreningar Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar Dags att se över elavtalet och spara pengar till föreningen 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess

Läs mer

Kf Ks Mer påverkbar VA-taxa svar på uppdrag Dnr 2016/

Kf Ks Mer påverkbar VA-taxa svar på uppdrag Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 8 (46) 2017-10-30 Kf Ks 330 5. Mer påverkbar VA-taxa svar på uppdrag Dnr 2016/329-450 Kommunfullmäktige gav 2016-10-31, 188 Västervik Miljö & Energi AB i uppdrag

Läs mer

Fullmaktshanteringen i leverantörsbytesprocessen

Fullmaktshanteringen i leverantörsbytesprocessen SVE400 v2.0 2009-08-21, SVENSK ENERGI Nät Martin Bengtsson 08-677 28 17, 0733-017 453 Martin.Bengtsson@svenskenergi.se PROMEMORIA 1 (11) Datum Beteckning 2010-06-16 Vägledning Fullmaktshanteringen i leverantörsbytesprocessen

Läs mer

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 "Ny moden för &marknaden"

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 Ny moden för &marknaden Konsument verket KO Remissyttrande Datum Vårt Dnr 2017-10-23 2017/709 Ert Dnr M2017/01702/Ee Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie

Läs mer

Iris Åkerberg Boende 2006:1 Tel. 018-25496. Hyresstatistik 2006. Medelmånadshyra efter finansieringsform och byggnadsår, euro/m 2

Iris Åkerberg Boende 2006:1 Tel. 018-25496. Hyresstatistik 2006. Medelmånadshyra efter finansieringsform och byggnadsår, euro/m 2 Iris Åkerberg Boende 2006:1 Tel. 018-25496 15.11.2006 Hyresstatistik 2006 Medelmånadshyra efter finansieringsform och byggnadsår, euro/m 2 Landskapsbelånade Frifinansierade Totalt 8,20 8,00 7,80 7,60 7,40

Läs mer