Frågor och svar (FAQ)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar (FAQ)"

Transkript

1 Frågor och svar (FAQ) Innehåll: 1. Allmänt Hantering av kort och saldo Wallet Kontaktlös Wallet-konto Betalstickers Webbetalkort W2W Penningmeddelande Wallet-verifikation Masterpass Wrapp... 14

2 1. Allmänt 1.1. Vem kan använda Aktia Wallet-tjänsten? Alla 15 år fyllda personer med finsk personbeteckning, finskt telefonnummer och finska nätbankskoder. Du kan överlåta betalstickern till ett barn under 15 år som är i din vårdnad. I detta fall ansvarar du för betalinstrumentet som du överlåtit till barnet på samma sätt som för ditt eget betalinstrument Hur installerar jag appen? Installera appen i App Store eller Google Play genom att söka på namnet Aktia Wallet. Registrera dig genom att logga in i appen med telefonnummer och personbeteckning. Därefter använder du appen med fingeravtrycksidentifiering eller med den PIN-kod du själv har valt. Vissa funktionaliteter kräver stark identifiering. I sådana fall styr applikationen dig till identifiering med nätbankskoder. För att se Aktias kort i appen ska det telefonnummer du använder finnas i Aktias databas. Om telefonnumret inte hittas styrs du till Tupas-identifieringen. Appen fungerar med följande operativsystemversioner: Android 4.4 eller nyare ios 9.0 eller nyare 1.3. Jag har nytt telefonnummer. Uppdateras det automatiskt? Ett nytt telefonnummer uppdateras inte i uppgifterna automatiskt. Logga in i appen och byt telefonnumret under Egna uppgifter, som hittas i menyn uppe till vänster. Ändringen bekräftas med nätbankskoder. Om telefonnumret som fungerar som användarkod inte längre är i användning kan du logga in i Aktia Wallet med dina nätbankskoder på adressen Välj Problem med inloggningen?, varefter du kan ge ditt nuvarande telefonnummer som användarkod Jag har nya kontaktuppgifter. Hur ska jag göra? En ny postadress uppdateras inte i uppgifterna automatiskt. Logga in i appen och mata in din nya adress eller e-post i menyn under Egna uppgifter. Om du har bytt namn, vänligen skicka ett meddelande till vår kundtjänst. Meddelanden hittar du i menyn under Kundtjänst > Meddelanden Kan jag skydda appen med PIN-kod eller på annat sätt, så att ingen ser mina uppgifter? Ja. Du kan skydda appen med fingeravtrycksidentifiering eller en fyrsiffrig lösenkod. Därtill rekommenderar vi att du skyddar din telefon eller pekplatta genom att alltid låsa skärmen med PIN-kod, mönster, eller motsvarande 1.6. Jag har glömt min lösenkod. Vad ska jag göra? Om du har glömt din lösenkod, klicka på "Logga in med nätbankskoder" i webtjänsten ( Du kan byta din lösenkod med dina nätbankskoder.

3 1.7. Hur får jag kontakt med kundtjänst? I frågor som gäller Aktia Wallet (t.ex. betalstickers, webbetalkort) kan du vända dig till vår kundservice genom meddelanden. Meddelanden hittar du i menyn under Kundtjänst > Meddelanden. Det går även att skicka meddelanden i webtjänsten via den öppna blanketten på adressen När det gäller betalkort (förutom betalstickers och webbetalkort) kan du ringa Aktias kundtjänst på (8,35 cent/samtal + 16,69 cent/min) Vad ska jag göra om jag inte kommer in i appen? Kontrollera i Google Play eller App Store att din telefon har den senaste versionen av appen. Det kan på nätet förekomma tillfälliga störningar som påverkar appen. Om problemet kvarstår ber vi dig skicka oss ett meddelande via webtjänsten ( På vilket språk fungerar appen? När du installerar Aktia Wallet väljs appens språk till det samma som telefonens, om det förvalda språket är svenska eller finska. I andra fall väljs appens språk till engelska. Du kan efteråt byta språket i menyn uppe till vänster. 2. Hantering av kort och saldo 2.1. Hur visas kortens saldo och transaktionerna i appen? Kortspecifika saldon och transaktioner visas genast när du öppnar appen. Appen visar både godkända och avslagna transaktioner. Ifall du har flera aktiva kort kan du bläddra mellan dem i den nedre navigeringsmenyn under Kort. På samma plats syns också betalstickers och webbetalkort Jag ser inte alla mina inköp i appen, är någonting på tok? Inte nödvändigtvis. Den största delen av transaktionerna syns i realtid. Uppdateringen av transaktionen i kortsystemet kan dröja några dagar om köpet inte har auktoriserats vid köptidpunkten (offline händelser) Jag ser köptransaktionen två gånger. Har köpet debiterats dubbelt? Appen kan visa både täckningsreserveringen och själva transaktionen. Täckningsreserveringen frigörs när köpet har gått igenom i vårt system. Observera att kontaktlösa betalningar kan bilda reserveringar på en euro som frigörs på samma sätt. I båda fallen kan du kontrollera den faktiska situationen på ditt konto genom att gå till nätbanken där dessa duplikat inte visas Hur spärras kortet och hur tar man bort spärrningen? Du kan tillfälligt spärra ett kort som kommit bort och öppna spärren igen om du hittar kortet. Välj kortet du vill hantera och klicka på kugghjulet uppe till höger. Du kan även begränsa användningen av kortet både på ett geografiskt område och på nätet.

4 2.5. Hur fungerar den geografiska regionspärren eller landspärren? Du kan begränsa användningen av kortet inom vissa geografiska områden. Den geografiska spärren minskar risken för missbruk av kortet. Om du inte reser till t.ex. Asien eller Sydamerika lönar det sig att hindra användningen av kortet inom dessa områden genom att använda regionalspärr. När området visas i grått är det utspärrat. Det går inte att spärra ut Finland och det visas alltid i grått. Kortet öppnas igen när du tar bort spärren. Observera att du inte kan regionalspärra Mastercard PrePaid -kort Kan jag spärra mitt kort för nätköp? Ja. Du kan spärra kortet på samma sätt som du spärrar det för olika geografiska områden Kan jag spärra Debit- och Credit-sidorna skilt om jag har ett kombinationskort? Nej. Spärren gäller alltid hela kortet även om det har skilda Debit- och Credit-sidor Jag ser samma kort två gånger, vad är det fråga om? Detta borde inte ske men det kan vara fråga om att ditt kort har förnyats eller att du har beställt ett nytt kort med nytt namn. Du kan gömma kortet om du inte vill att det visas dubbelt. Kort kan gömmas från menyn uppe till vänster under Hantering av kort > Hantering av kort. 3. Wallet Kontaktlös 3.1. Vad kan jag göra med Wallet Kontaktlös? Med Wallet Kontaktlös kan du betala kortinköp i affärer direkt med din telefon. Med Wallet Kontaktlös kan du även betala över 25 euros inköp Var kan jag betala med Wallet Kontaktlös? Du kan i princip betala med din telefon på alla ställen där kontaktlös betalning är möjlig. Kortterminalerna skiljer sig dock mellan butikerna och på en del ställen är det tillsvidare inte möjligt att betala med telefonen. (Det är i synnerhet inköp på över 25 euro som fortfarande kräver utveckling, därför piloterar vi den här funktionaliteten) Vilken sida av telefonen ska föras nära betalterminalen? De olika telefonerna fungerar bäst i olika ställningar, så det lönar sig att testa sig fram för att hitta det bästa sättet för just din telefon. Det vanligaste alternativet är att föra den övre kanten av telefonens baksida (d.v.s. området bredvid kameran) nära betalterminalen men för vissa telefonmodeller fungerar framsidan bättre. Vid vissa betalterminaler förs telefonen ovanpå terminalen och vid vissa bredvid den Hur bekräftar jag betalningen? Betalningar som underskrider 25 euro behöver inte bekräftas skilt utan det räcker med att du låser upp skärmen. Vid betalningar som överskrider 25 euro för du telefonen till betalterminalen, godkänner inköpet

5 med din PIN-kod eller fingeravtryck i Wallet varefter du bekräftar inköpet genom att föra telefonen till betalterminalen på nytt Kan jag betala även om jag redan har loggat ut från appen? Under 25 euros betalningar måste inte bekräftas skilt utan det räcker med att du låser upp skärmen. Ifall betalningen överskrider 25 euro måste du bekräfta inköpet i Wallet Hur vet jag att betalningen har lyckats? Kontrollera skärmen på betalterminalen för att se att inköpet har godkänts. Du får ett kvitto på köpet som vanligt Ingenting händer när jag försöker betala med telefonen. Vad kan det bero på? Betalningen kan misslyckas på grund av olika skäl. 1. Kontrollera att telefonens skärm är upplåst. Telefonens NFC-funktionalitet fungerar inte om skärmen är låst. 2. Kolla från appen att ikonen för Wallet Kontaktlös på kortsidan är grön (indikerar att inställningarna är rätt och att kortet är aktiverat). 3. Kontrollera att det går att betala kontaktlöst i den ifrågavarande butiken. Fastän kontaktlös betalning med kort fungerar, stöder inte alla kortterminaler kontaktlösa betalningar med telefonen. 4. Det kan även bero på att betalterminalen inte känner igen din telefon. Prova på att vända på telefonen och föra den till en annan sida av betalterminalen Varför meddelar betalterminalen att betalningen misslyckades även om appen visar grönt? Betalningen misslyckas ifall ditt konto saknar täckning eller ditt kort har spärrats. Utöver detta kan problemet även bero på en tillfällig störning i tjänsten och/eller förbindelsen. Försök igen om en stund Varför kan jag inte använda tjänsten på en Apple-telefon? Tillsvidare kan man bara betala med appen Apple Pay med Apples telefoner. NFC-funktionalitetens betalegenskap är alltså inte tillgänglig för andra appar Kan jag betala på nätet? Nej, med Wallet Kontaktlös betalar du inköp kontaktlöst i affärer. Masterpass är menat för enkla nätköp När måste telefonen vara uppkopplad till nätet? När du betalar behöver telefonen inte nödvändigtvis vara uppkopplad till nätet. Av säkerhetsskäl krävs det dock att telefonen alltid stundvis är uppkopplad till nätet Varför finns det ett annat kortnummer på kvittot än på mitt betalkort? Då du aktiverar ett kort för Aktia Kontaktlös skapas en så kallad digitaliserad kopia av kortet. Av säkerhetsskäl har det digitaliserade kortet ett annat kortnummer. (I framtiden kommer du att kunna kontrollera kortnumret i appens inställningar och t.ex. spärra endast det digitaliserade kortet.)

6 3.13. Vad ska jag göra om telefonen försvinner? Kontakta Spärrtjänsten (tfn , 24/7.) Samtidigt som betalegenskapen avskaffas från din telefon spärras också ditt plastkort. (I framtiden kommer du att kunna spärra endast det digitaliserade kortet så att du fortsättningsvis kan använda plastkortet.) Vad om jag byter telefon? Det säkraste är att radera Aktia Wallet -appen från den gamla telefonen och ladda ner den igen på den nya telefonen från Google Play Är det tryggt att använda Wallet Kontaktlös? Det är tryggt att använda Wallet Kontaktlös bara du hemlighåller din mobila pinkod och tar hand om din telefon på samma sätt som ditt plastkort. Skärmlåset ger egentligen ytterligare trygghet i de kontaktlösa betalningarna. Att betala kontaktlös utan PIN-kod har sedan länge varit möjligt med kort. Wallet Kontaktlös följer samma säkerhetsdetaljer som vanliga kortbetalningar Hur kan jag ge respons? Skicka all respons till adressen rahoitus@aktia.fi 4. Wallet-konto 4.1. Vad är ett Wallet-konto? Wallet-kontot är ett konto i digitala plånboken där du kan ladda ner pengar med ditt betalkort eller i din nätbank (se punkt 3.4. nedan). Pengar som laddats på Wallet-kontot kan användas för penningmeddelanden eller betalning med betalsticker och/eller webbetalkort. Vi rekommenderar överföring från betalkortet, då uppgifterna sparas och överföringarna lyckas i framtiden utan särskilt godkännande med nätbankskoder Jag är kund i banken XX, kan jag använda Aktia Wallet-tjänsten? Ja. Det går bra att överföra pengar från alla finska nätbanker till Aktia Wallet och vice versa. Du kan alltså utnyttja betalstickers, webbetalkort och penningmeddelanden även om du inte är Aktias kund. Största nyttan av Aktia Wallet får du dock genom att beställa ett betalkort från Aktia. Beställningen av kortet kräver inte nödvändigtvis utbyte av bank vi beviljar vissa kreditkort åt alla bankers kunder på adressen Du kan också ansöka om korten direkt i Aktia Wallet via menyn under Nytt betalmedel > Beställ kreditkort Mitt betalmedel har försvunnit, vad kan jag göra? Spärra betalmedlet omedelbart när du märker att det har försvunnit. Du kan göra det via appen, webtjänsten ( eller genom att ringa Aktia Wallets spärrtjänst ( , 8,35 cent/samtal + 16,69 cent/minut). När betalmedlet har spärrats övergår ansvaret för obehörig användning av betalmedlet till Aktia Finans Ab.

7 4.4. Ladda pengar till tjänsten För att du ska kunna betala med betalmedel kopplade till Wallet-kontot måste det finnas pengar på kontot. Det går bra att lägga till pengar både i appen och i webtjänsten ( I appen kan du göra det på Wallet-konto -sidan i navigeringsmenyn. Välj Lägg till pengar, varpå det är bara att följa anvisningarna. Den första nerladdningen av pengar kostar ingenting och också senare är det avgiftsfritt när du lägger till minst 50 euro. Det finns två alternativ för att lägga till pengar; betalkort eller nätbanken. Du kan alltid returnera pengarna du laddat till Wallet-kontot utan avgift till ditt bankkonto. Återbetalningen sker i appen på Skicka pengar sidan genom att välja Girering till bankkonto och i webtjänsten på Wallet-konto sidan genom at välja Överföring till bankkonto Ladda pengar till tjänsten med betalkort Du kan ansluta ditt finska betalkort (Mastercard/Visa (Credit/Debit) eller Visa Electron) till tjänsten. Flera än ett betalkort kan kopplas till tjänsten. Betalkortet ansluts till tjänsten samtidigt som du laddar ner pengar från kortet första gången. Du ansluter kortet i PayEx externa tjänst där du matar in kortets uppgifter och identifierar dig med nätbankskoder. I appen hittar du funktionaliteten under Wallet-konto -sidan genom att välja Lägg till pengar. Välj eller mata in beloppet du vill ladda på Wallet-kontot, välj Från betalkort och klicka För över pengar. Mata därefter in kortets uppgifter och bekräfta överföringen med nätbankskoder. Beloppet överförs omedelbart från betalkortet till ditt Wallet-konto. Du kan när som helst ta bort betalkortet du anslutit till tjänsten. Gör det i appen från menyn uppe till vänster under Wallet-konto > Anslutna betalkort eller i webtjänsten ( under Betalmedel > Anslutna betalkort Ladda pengar till tjänsten från nätbanken Du kan lägga till pengar från nätbanken via din banks betalknapp. I appen hittar du funktionaliteten under Wallet-konto -sidan genom att välja Lägg till pengar. Välj eller mata in beloppet du vill ladda på Wallet-kontot, välj Från nätbanken och klicka För över pengar. Välj din bank och bekräfta överföringen med dina nätbankskoder. Allmänt sett överförs beloppet omedelbart till Wallet-kontot men i vissa fall kan överföringen ta 1-3 bankdagar. 5. Betalstickers 5.1. Hur säker är en kontaktlös betalning med betalsticker? Det är säkrare att använda betalsticker än kontanter. Du bestämmer själv hur mycket pengar du flyttar till tjänsten och vid kontaktlös betalning kan man inte använda över 25 euro per uppköp. Du kan själv bestämma en daglig bruksgräns för varje betalsticker du kopplar till tjänsten, och vid behov kan du spärra betalmedlet i appen, webtjänsten eller genom att ringa till spärrtjänsten (24 h). Spärrandet av ett enskilt betalmedel påverkar inte Aktia Wallets övriga betalmedel eller tjänster.

8 5.2. Ansluta betalsticker till tjänsten För att kunna betala med betalstickern ska den anslutas till Wallet-kontot. Det lyckas i appens meny under Nytt betalmedel > Betalsticker. Mata in kontroll- och ID nummer från betalstickern, namnge stickern och välj Anslut. I webtjänsten gå till Betalningsmedel > Anslut betalstickern. Observera att antalet betalstickers som kan anslutas till tjänsten är begränsat Hur fungerar betalning med betalsticker i praktiken? Anslut först betalstickern till tjänsten och överför pengar till kontot. Efter det kan du använda betalstickern för betalningar. När du står vid kassan tryck betalstickern mot betalterminalen och håll den där tills terminalen visar att transaktionen har genomförts. Det tar ett par sekunder. Efter transaktionen får du ett kvitto via push-notis eller sms Ändra betalstickerns dagliga bruksgräns För att säkerställa trygga kontaktlösa betalningar har varje betalsticker en daglig bruksgräns. Du kan själv bestämma din bruksgräns i Aktia Wallet-appen. Vid den relevanta betalstickern klicka på kugghjulet uppe till höger, varpå du kan ändra på bruksgränsen och betalstickerns namn Hur beställer jag betalstickers? Du kan beställa betalstickers i appen eller via webtjänsten ( I appen kan du beställa stickers genom menyn under Nytt betalmedel > Betalsticker eller navigeringsmenyn under Kort. Betalstickern skickas till dig inom ca 7 vardagar Kostnader för användning av betalstickern Vi debiterar inga extra kostnader eller provisioner för köptransaktioner i hemlandet. Utomlands vid betalning i främmande valuta kan en liten debitering göras. Aktia Finans ansvarar inte för serviceavgifter eller provisioner som betalningsmottagaren eller annan tredje part eventuellt debiterar Hur stänger jag betalstickern? Du kan stänga betalstickern antingen i appen eller i webtjänsten ( I appen välj betalstickern du vill hantera, klicka på kugghjulet uppe till höger och välj Spärra betalstickern. Betalstickern slutar omedelbart att fungera och kan inte öppnas på nytt. Du kan även stänga betalstickern genom att ringa till spärrtjänsten som har öppet dygnet runt (puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min).

9 6. Webbetalkort 6.1. Hur tar jag webbetalkortet i bruk? Skapa webbetalkortet i appen eller webtjänsten ( I appen kan du skapa webbetalkort genom menyn under Nytt betalmedel > Nytt webbetalkort. Ge sedan webbetalkortet namn, giltighetstid (2 24 månader) och bruksgräns, varefter tryck på Börja använda kortet. Det går bra att byta kortets namn och bruksgräns senare. När du skapar ditt första webbetalkort träder webbetalkortstjänsten i kraft Var kan jag använda webbetalkortet? Webbetalkortet kan användas i nätbutiker och -tjänster som godkänner Mastercard. Det är emellertid möjligt att butiken vägrar att ta emot betalningstransaktionen hänvisande till sin riskhantering. Ta då direkt kontakt med butiken. Inhemska spelsajter godkänner inte kreditkort som betalningssätt. Vissa utländska aktörer har också begränsat användningen av kreditkort. Om spelsajten du använder godkänner Mastercard men inte ditt webbetalkort ta kontakt med spelsajtadministratören. Vi rekommenderar inte att webbetalkortet används vid betalningar som kräver ett fysiskt kreditkort, t.ex. biluthyrningar, hotellbokningar eller flygbolag som vill se betalkortet vid incheckningen Hur används webbetalkortet vid uppköp? Webbetalkortet används på samma sätt som vanligt kreditkort av plast, men det ska finnas finns tillräckligt med pengar för uppköpet på Wallet-kontot. Webbetalkortet är ett s.k. PrePaid-kort och har ingen kredit. Kortets nummer och giltighetstid matas in i nätbutiken. Webbetalkortet får säkerhetskoden CVC då det skapas. Plastkorten har en likadan på baksidan. Koden hittar du bland webbetalkortets uppgifter Vad är skillnaden mellan webbetalkort och kreditkort? Webbetalkortet är ett s.k. virtuellt kort, dvs. du får inget plastkort hemsänt. Kortets uppgifter finns bara i Aktia Wallet-tjänsten. Webbetalkortet fungerar enligt PrePaid-principen och använder Wallet-kontot. Detta innebär att kontot måste ha tillräckligt med saldo för köpet för att transaktionen kan genomföras. Att enbart skapa ett webbetalkort räcker inte eftersom kortet inte automatiskt har kredit. Om det inte finns pengar på Walletkontot lyckas inte transaktionen Vad medför användningen av webbetalkortet för avgifter? När du skapar ditt första webbetalkort träder webbetalkortstjänsten i kraft och för den debiteras enligt prislista. Månadsavgiften är densamma oberoende av hur många aktiva webbetalkort kundhelheten har. Om webbetalkortstjänsten stängs mitt i en faktureringsperiod och du skapar ett nytt webbetalkort strax efter, debiteras webbetalkortstjänsten två gånger under faktureringsperioden. Observera att butiker kan ha extra avgifter för användning av kreditkort.

10 6.6. Hur stänger jag webbetalkortet och -tjänsten? Du kan stänga webbetalkortet antingen i appen eller i webtjänsten ( I appen välj webbetalkortet du vill hantera, klicka på kugghjulet uppe till höger och välj Spärra Webbetalkort. Webbetalkortet slutar omedelbart att fungera och kortet kan inte öppnas på nytt. Webbetalkortstjänsten måste avslutas skilt. Från menyn uppe till vänster välj Betalkort > Webbetalkorten > Avslutning av Webbetalkorten. Om du avlustar webbetalkortstjänsten stängs alla webbetalkort Ändra webbetalkortet Bruksgränsen för webbetalkortet kan ändras i appen under webbetalkortets inställningar och i webtjänsten ( under Betalmedel. Det går att ändra på bruksgränsen på två sätt: Ändra bruksgräns: Välj en ny bruksgräns för webbetalkortet. I appen välj webbetalkortet du vill hantera, klicka på kugghjulet uppe till höger och ändra bruksgränsen. Nollställ bruksgräns: Den kumulativa användningen nollställs varefter den fulla bruksgränsen är igen tillgänglig. I appen välj webbetalkortet du vill hantera, klicka på kugghjulet uppe till höger och välj Nollställ. Ändringen bekräftas med lösenkoden. Ändringen träder i kraft omedelbart och gäller alla kommande kortbetalningar. Kortets övriga egenskaper (såsom giltighetstid, kortnummer eller kontotransaktioner) påverkas inte av att webbetalkortets gränser ändras. Det är avgiftsfritt att ändra bruksgräns. Du kan också ändra namnet på webbetalkortet, men giltighetstiden kan inte ändras Varför lyckas inte köpet med webbetalkortet fast butiken godkänner Mastercard? Om betalningen inte går igenom, kontrollera följande: Har du valt Mastercard som betalningssätt? Finns det tillräckligt mycket saldo på kontot för att täcka köpet och reserveringen på 1 euro? Om det finns just så mycket pengar på kontot som behövs för köpet kan betalningen avslås eftersom reserveringen minskar på saldot. Har webbetalkortets bruksgräns uppnåtts? I samband med att du skapade kortet har du fastslagit ett eurobelopp upp till vilket kortet kan användas. Du kan nollställa bruksgränsen om det finns behov för det. Är webbetalkortet giltigt? I samband med att du skapade kortet har du fastslagit en giltighetstid för kortet. Giltighetstiden kan inte ändras men du kan skapa ett nytt kort om giltighetstiden har gått. Har du matat in kortnumret och CVC rätt. Det är möjligt att köpet inte går igenom fast butiken anger att den godkänner Mastercard och uppgifterna ovan är i skick. Då är det fråga om butikens egna riskhanteringsprocesser och köpmannen kan vägra att ta emot webbetalkortet som betalningsmedel. Ta då direkt kontakt med butiken.

11 7. W2W Penningmeddelande 7.1. Vad händer om mottagaren inte har ett Wallet-konto? Mottagaren informeras per sms att det har skickats en viss summa pengar till honom/henne, och han/hon uppmanas att ladda ner Aktia Wallet och registrera sig inom 7 dagar. Av meddelandet framgår även namnet på personen som skickat pengarna och att han/hon är Aktia Wallet kund. Om mottagaren inte registrerar sig inom 7 dagar returneras pengarna till avsändarens konto Vad om jag vill skicka mera än 50 euro på en gång? Större belopp kan skickas genom kontogirering direkt till mottagarens bankkonto. Överföringen hittar du i appen på Skicka pengar -sidan genom att välja Girering till bankkonto och i webtjänsten på Walletkonto -sidan genom at välja Överföring till bankkonto. Obs: I dessa fall visas Aktia Finans Ab som avsändare, så skriv gärna ditt eget namn i meddelandefältet om du vill att det syns Försändelsen misslyckades, vad kan det bero på? Om försändelsen misslyckas, kolla först följande saker: Det ska finnas tillräckligt mycket pengar på avsändarens Wallet-konto. Det går bra att ladda ner pengar på Wallet-kontot i realtid med betalkort eller i nätbanken. Penningmeddelandet skulle resultera i att mottagarens årliga överföringsgräns överskrids. Man kan överföra upp till euro via tjänsten per år utan stark identifiering med nätbankskoder. Efter att mottagaren identifierat sig lyckas överföring igen. Telefonnumret är i fel format t.ex. ett trådtelefonnummer eller avsändarens eget nummer har valts som mottagare. 8. Wallet-verifikation 8.1. Jag kan inte se Aktia Wallet -logon som en betalningsalternativ tillsammans med andra banklogon? Kolla att du har tagit Wallet-verifikationen i bruk via Aktia Wallet-appens meny. Under Wallet-verifikation står det i så fall att verifikation är aktiverad. För att ta i bruk Wallet-verifikation måste du vara starkt identifierat i Aktia Wallet med finska nätbankskoder. Om du inte har gjort det tidigare, styrs du under Wallet-verifikationens aktiveringsprocess till identifiering Kan jag fortfarande använda Aktias nätbankskoder? Ja, det kan du. Wallet-verifikationen är ändå ett behändigt alternativ till nyckelkodskortet.

12 8.3. Jag har valt Wallet-verifikation vid köptillfället men får ingen bekräftningsförfrågan till appen Kontrollera i telefonens inställningar att du tillåter push-notiser för Aktia Wallet. Du kan oberoende bekräfta köpet genom att manuellt gå till Wallet-verifikation -sidan via menyn uppe till vänster För vilka kort fungerar Wallet-verifikation? Wallet-verifikationen fungerar för alla Visa-kort (Verified by Visa -tjänsten är redan bekant för Visa-kunder) och de flesta Mastercard-kort (Gold Credit, Business & PrePaid Reloadable). Mastercard SecureCode tas i bruk för World Elite Mastercard-korten vid ett senare skede. 9. Masterpass 9.1. Vad är Masterpass? Masterpass är ett enkelt, snabbt och säkert sätt att betala på nätet. Tjänsten samlar dina kort och leveransuppgifter på ett ställe, vilket gör det snabbare att shoppa på nätet eftersom de sparade uppgifterna inte skilt måste matas in under betalprocessen. Med Masterpass handlar du bekvämt med några få klick Hur tar jag i bruk Masterpass? Masterpass kan tas i bruk antingen på förhand eller i samband med första gången du använder tjänsten. 1. Öppna Aktia Wallet appen i din telefon 2. Aktivera Masterpass från sidomenyn under 'Bekräfta betalningar'* 3. Godkänn Aktia Masterpass villkoren *Obs: Om du inte ännu tagit i bruk Wallet-verifikation styrs du till dess aktivering före du kan godkänna Masterpass villkoren Du kan även ta i bruk Masterpass i samband med första gången du använder tjänsten. Om du har registrerat dig som användare i Wallet och tagit i bruk Wallet-verifikation så kan du genast godkänna Masterpass villkoren Med vilka kort kan jag använda Masterpass? Masterpass fungerar med Aktias Visa och Mastercard betalkort. Obs: Masterpass kan inte användas med de anonyma Mastercard Prepaid Gåvokorten Var kan jag använda Masterpass idag? Du kan använda Masterpass överallt där du ser Masterpass-knappen. På Masterpass Shop Now ( hittar du information om vilka butiker som erbjuder Masterpass (NB: sidan uppdateras tyvärr inte så ofta).

13 9.5. Hur använder jag Masterpass? När du är redo att betala, klicka på Masterpass-knappen och välj Aktia Wallet. Logga in med ditt telefonnummer och din Wallet lösenkod. Kolla transaktionens uppgifter i Aktia Wallet och bekräfta med Wallet-verifikationskoden. Välj det kort du vill betala med och den adress som varan ska skickas till. Bekräfta kort och leveransadress i nätbutiken och köpet är genomfört Är det säkert att använda Masterpass? Det är vår högsta prioritet att skydda din personliga information - de sparade uppgifterna lagras och behandlas tryggt. Masterpass använder flera säkerhetsnivåer; för att logga in och bekräfta en betalning krävs både din Wallet lösenkod och din Wallet-verifikationskod, till exempel Måste jag betala för att använda Masterpass? Nej, tjänsten kostar ingenting Vad gör jag om min telefon tappas bort / blir stulen? Ingen panik, dina kortuppgifter sparas inte i telefonen. Ingen kommer åt din personliga information utan din Wallet lösenkod och din Wallet-verifikationskod Hur kommer jag i kontakt med kundtjänst för Masterpass? Ifall du har frågor om Masterpass kan du i första hand ta kontakt med Aktias kundtjänst per telefon på (vardagar 8-20). Även Aktia Wallets kundtjänst betjänar dig via kundmeddelanden, som du enkelt skickar från Aktia Walletappen eller via nättjänsten ( Hur uppdaterar jag / tar jag bort mina kortuppgifter? Via Aktia Wallet läggs dina kortuppgifter automatiskt in i Masterpass. Du behöver varken ta bort kort eller uppdatera dina uppgifter det sker också automatiskt Hur uppdaterar jag / lägger jag till en leveransadress? Adressen som du registrerat dig till Aktia Wallet med ges automatiskt som förslag till förvald leveransadress. I samband med att du väljer leveransadress kan du även uppdatera adressen, lägga till adresser och radera dem Vad ska jag göra om mitt kort nekas av butiken? Du kan dubbelkolla vilka kort nätbutiken accepterar Visa och Mastercard brukar fungerar i de flesta butiker. Om ett kort inte accepteras kommer du i princip inte att kunna välja det kortet när du ska betala. På motsvarande sätt kan du inte välja ett kort om inte kortet har tillräcklig täckning, om det är spärrat för nätköp eller det annars har spärrats. Ta kontakt med Aktias kundtjänst per telefon på (vardagar 8-20) ifall du har problem Varför kan jag inte få leveransen till adressen jag vill använda? Alla butiker har sina egna riktlinjer vad som gäller för leverans. Om en butik inte kan leverera till en av dina sparade adresser kommer ikonen för den adressen vara avaktiverad.

14 Välj om möjligt en annan leveransadress. Om detta inte är möjligt bör du kontakta butiken för hjälp När jag skulle betala klickade jag på Masterpass på butikens webbsida. Hur väljer jag min plånbok? När du har klickat på Masterpass väljer du din plånbok (Aktia Wallet) från listan som visas. Om du inte ser Aktia Wallet i listan, kolla att du har valt rätt land och språk. För framtida köp (om din webbläsare tillåter cookies), markera kryssrutan 'Kom ihåg mig' så kan du logga in i Aktia Wallet direkt nästa gång Hur kan jag byta plånbok när jag ska betala med Masterpass? På inloggningssidan, längst ner på höger sida, har du möjlighet att byta plånbok. Klicka på plånboksikonen Vilka webbläsare stöds av Masterpass? Masterpass fungerar med alla moderna webbläsare, såsom Chrome, Firefox, Safari och Internet Explorer 10+. Surfplattor och mobila enheter som använder ios eller Android stöds också Jag har glömt min Wallet lösenkod vad gör jag? Du kan byta din Wallet lösenkod i appen genom att klicka på Jag kommer inte ihåg lösenkoden eller via webtjänsten ( under Problem med inloggningen? Jag har glömt min Wallet-verifikationskod vad gör jag? Du kan byta din Wallet-verifikationskod i appen. Välj Wallet Verifikation från sidomenyn under 'Bekräfta betalningar'. På sidan som öppnas hittar du olika inställningar, varpå du väljer Ändra din Walletverifikationskod Jag blev kontaktad av Mastercard via e-post/telefon angående mitt konto men det verkar vara ett bedrägeriförsök eller nätfiske. Vad ska jag göra? Om det råder några tvivel om ett e-postmeddelande eller en hemsida kontakta Mastercards bedrägerigrupp via e-post på StopIt@mastercard.com. 10. Wrapp Vad är Wrapp? Wrapp är en avgiftsfri applikation som du kopplar dina Aktia betalkort till. När du har anslutit ett eller flera kort till Wrapp-appen, får du personliga erbjudanden baserat på din köphistoria. I Wrapp hittar du olika erbjudanden (t.ex. återbäringar eller s.k. cashbacks) och samlar stämplar till stämpelkort. Du utnyttjar erbjudanden genom att betala med kortet som du kopplat till appen och återbäringen returneras automatiskt till betalkortet Hur kopplar jag mitt kort till Wrapp? Ladda ner appen från AppStore eller Google Play genom att söka på namnet Wrapp och registrera dig på följande vis: a) Mata in ditt telefonnummer i appen så får du en aktiveringskod per SMS. b) Mata in koden i appen och fyll i dina personuppgifter.

15 c) Bekräfta din identitet med nätbankskoder och godkänn villkoren. d) Koppla ett eller flera kort till appen så är du färdig att använda tjänsten! Hur använder jag erbjudanden? Erbjudanden är automatiskt kopplade till ditt kort när du har öppnat Wrapp och sett dem i appen. Så fort du har sett ditt nya erbjudande kan du använda det genom att betala som vanligt med ditt Wrapp-kopplade kort. Om erbjudandet är i form av en cashback, betalar du den fulla summan vid kassan. När köpet registrerats får du din cashback automatiskt och pengarna returneras till ditt kort inom 7 arbetsdagar. Du väljer själv hur aktivt du använder appen Vilka kort kan jag koppla till Wrapp? Du kan koppla alla dina personliga Aktia bank- och kreditkort till Wrapp, förutom Mastercard PrePaid-kort (även Wallet betalstickers och webbetalkort) Är det möjligt att koppla fler än ett kort till Wrapp? Ja, det kan du. Efter att du identifierat dig i registreringsprocessen kan du välja vilka kort du vill koppla till Wrapp. Om du vill kan du koppla alla dina kort Kan jag senare koppla fler kort / ta bort kopplade kort? Visst, det är lätt att ändra på korten i Wrapps egna applikation. Gå till Your Cards och tryck på My Cards uppe till höger. Här ser du vilka kort som är kopplade. Genom att välja Add Card och identifiera dig med nätbankskoder kan du välja att lägga till ett eller flera kort. Du kan ta bort ett kopplat kort genom att trycka på x i kortlistan Är det säkert att koppla kort till Wrapp? Du kan tryggt koppla kort till Wrapp. Wrapp är PCI-certifierat, vilket betyder att Wrapp följer kortmarknadens säkerhetsstandarder och hanterar information om kortinnehavaren enligt lagen för personuppgifter Jag har gjort ett köp men det har inte registrerats i appen? De flesta köp du gör med ditt kort registreras genast. Vi arbetar så fort vi kan men i vissa fall kan det ta upp till 72 timmar för butiken eller banken att skicka transaktionsdata. Så fort transaktionen registrerats kan du se ditt köp under Your Cards Kan jag samtidigt använda butikens bonuskort och ett Wrapp-erbjudande? Ja, du kan utnyttja båda samtidigt Kan jag använda erbjudanden fler än en gång? Du kan bara använda ett erbjudande en gång. Så fort du har använt ett erbjudande försvinner det från appen.

16 Är antalet Wrapp-erbjudanden begränsade? Alla erbjudanden på Wrapp finns i ett begränsat antal - är de väldigt populära så kan det ibland hända att de tar slut och försvinner från appen. Både vi och våra partners gör dock vårt bästa för att matcha utbudet med efterfrågan Hur vet jag vilka köp jag kan få cashbacks från? Du kan följa med vilka butiker och vilka sorters köp du får erbjudanden från i Wrapp-appen Gäller Wrapps erbjudanden när jag handlar online hos era varumärken? Ja, om det inte står något annat så gäller erbjudanden i onlinebutiker. Du kan shoppa när och var det passar dig! Hur länge tar det att jag ser cashbacken på mitt konto? När du utnyttjat ett erbjudande tar det oftast 2-5 dagar innan återbäringen syns på kontot som är kopplat till ditt kort. I vissa fall kan det ta upp till 7 arbetsdagar ifall köpet inte registreras direkt eller transaktionsdatan tar en stund att nå banken Vad gör jag om inte pengarna kommer till mitt konto? Ta kontakt med Wrapp via e-post på support@wrapp.com Vad händer om jag reklamerar eller returnerar ett köp som jag fått cashback för? Wrapp har rätt att dra tillbaka återbäringar för köp som du senare reklamerar eller returnerar Måste jag avslöja transaktionsdata till Wrapp? Det måste du, men bara för kortet eller korten som du valt att koppla till appen. Det är förutsättningen för att du får personliga erbjudanden som är riktade just åt dig och för att Wrapp ska kunna betala återbäringar direkt till dit kort. All information är anonymiserad och hanteras enligt lagen för personuppgifter. Wrapp har ingen rätt att överlåta eller sälja dina personuppgifter vidare Hur används mina person- och transaktionsuppgifter? När du kopplar ditt bank- eller kreditkort till Wrapp-appen godkänner du att Aktia får överlämna information om de kopplade korten och samtliga transaktioner som genomförs med korten (såsom köp, datum, tid och information om köpstället) till Wrapp-koncernen så länge samtycket är giltigt. Wrapp använder informationen för att skapa individualiserade erbjudanden baserat på hur just du handlar Kan jag logga in på mitt Wrapp-konto på en annan telefon? Ja, det kan du. Ladda bara ner appen på telefonen, skriv ditt Wrapp-registrerade telefonnummer och använd inloggningskoden som du får på din egen telefon Var i appen kan jag ändra mitt telefonnummer? Låt Wrapp support hjälpa dig med det! Skicka ett mail till support@wrapp.com.

17 Vad kostar Wrapp? Wrapp är avgiftsfri att ladda ner och använda Vem kan jag vända mig till om jag har frågor om erbjudanden och cashbacks? Ta kontakt med Wrapp via e-post på

1 Allmänt. 2 Ibruktagande. SOK ABC-kedjestyrningen Frågor och svar om ABC-mobil. 1.1 Vad är ABC-mobil?

1 Allmänt. 2 Ibruktagande. SOK ABC-kedjestyrningen Frågor och svar om ABC-mobil. 1.1 Vad är ABC-mobil? 1 Frågor och svar om ABC-mobil 1 Allmänt 1.1 Vad är ABC-mobil? ABC-mobil är ABC-kedjans egen mobilapp som förenklar bilisternas vardag. I appen kan du sköta besöken på ABC-stationerna mobilt. Inledningsvis

Läs mer

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten Innehåll Vad är etjänsten?... s. 3 Avtal om etjänsten... s. 4 Saldoförfrågan,

Läs mer

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), hemstat Sverige, Nordea Bank AB (publ), filial i Finland HKO542 12/2017

Nordea Platinum. Nordea Bank AB (publ), hemstat Sverige, Nordea Bank AB (publ), filial i Finland HKO542 12/2017 Nordea Platinum Nordea Platinum Med Nordea Platinum betalar du dina inköp lätt och enkelt både i Finland och utomlands. Du kan även betala på nätet med kortet och göra kontantuttag i automater. Med kombinationskortet

Läs mer

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank Enkla steg-för-steg guider Användarguide Nordeas Mobilbank Varför ska jag välja digitala tjänster? Idag kan nästan allt göras digitalt och vi använder internet för många olika typer av tjänster. Digitala

Läs mer

Guide till mobilbanken och kodappen

Guide till mobilbanken och kodappen Guide till mobilbanken och kodappen Guide till kodappen och mobilbanken Den här guiden hjälper dig att komma igång med Nordeas mobila tjänster. Då du följer anvisningarna i guiden lyckas du även om du

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 1. Inloggning och val av företag... 2 2. Val av företag... 2 3. Val av språk... 3 4. Aktivering och hantering av lunchförmåns beställningar...

Läs mer

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord.

För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. 1(9) Logga in på webbtjänsten För att logga in på Prepaid Webbtjänst behöver du ett personligt Kund-ID och ett lösenord. Om du har loggat in på webbtjänsten tidigare, mata in ditt Kund-ID och lösenord

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Nordea Mastercard. Användarguide

Nordea Mastercard. Användarguide Nordea Mastercard Användarguide 1 Om du har frågor om kortet kan du kontakta oss. Grattis till Nordeakortet på Med Nordea Mastercard sköter du dina ärenden här hemma, utomlands och internet. När du använder

Läs mer

Nordea Debit Nordea Electron. Användarguide

Nordea Debit Nordea Electron. Användarguide Nordea Debit Nordea Electron Användarguide 1 Vi hjälper dig gärna då du har frågor om ditt kort. utomlands Med korten Nordea Debit och Electron sköter du dina ärenden här hemma, och på internet. Nordea

Läs mer

Tutorpaket Frank, studiekort och Elisa Lompakko

Tutorpaket Frank, studiekort och Elisa Lompakko Tutorpaket Frank, studiekort och Elisa Lompakko Innehåll 1. Vem är Frank? 2. Kortalternativ 3. Studiekort med betalningsegenskap 4. Elisa Lompakko tjänsten 5. Exempel Vem är Frank? Frank = Den nya studentägda

Läs mer

Nordea Mastercard. Användarguide

Nordea Mastercard. Användarguide Nordea Mastercard Användarguide 1 Om du har frågor om kortet kan du kontakta oss. på Med Nordea Mastercard sköter du dina ärenden här hemma, utomlands och internet. Nordea Kundtjänst 0200 5000 (lna/msa)

Läs mer

Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point

Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point Handbok för kortbetalningar med Babs Paylink/Point Integration med butiksdatasystem från Flexicon Flexicon Support, Enköping 2008 Kortbetalningsfunktionen finns integrerad med följande butiksdatasystem

Läs mer

SMARTPHONES OCH TABLETS SOM FUNGERAR MED IZETTLE

SMARTPHONES OCH TABLETS SOM FUNGERAR MED IZETTLE izettle Handbok SMARTPHONES OCH TABLETS SOM FUNGERAR MED IZETTLE Det är dessa modeller (och operativsystem) som vi har testat izettle med och vet att det fungerar. Finns inte din enhet med på listan nedan,

Läs mer

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Bra att veta: Om du ska använda sprutan efter 26 november 2016 måste du ha fått ett beslut från Jordbruksverket

Läs mer

Handelsbankens allmänna kortvillkor

Handelsbankens allmänna kortvillkor Innehåll 1. Tillämpningsområde 1 2. Definitioner 1 3. Kommunikation mellan Handelsbanken och kontohavaren 3 3.1. Rätten till information om villkoren och förhandsinformation under avtalsförhållandet 3

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut...

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut... Lunchkort Webbtjänst Införande av tjänsten och definitioner 1.1.2012 1. Logga in och välja företag... 2 2. Skapa och ta bort företagskonton och underkonton... 3 3. Lägga till företagsanvändare i Lunchkort

Läs mer

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016

VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 VILLKOR FÖR ANVÄNDNING AV APPEN NORDEA PAY 05.2016 Nordea Pay är en app som laddas ned på mobila enheter och förmedlas av Nordea Bank Finland Abp (nedan banken). Appen innehåller tjänster som banken tillhandahåller.

Läs mer

2. Vad ska jag göra för att garanterat få återbäring, när jag handlar via Lyoness?

2. Vad ska jag göra för att garanterat få återbäring, när jag handlar via Lyoness? 1 FAQs 1. Hur får jag pengar tillbaka när jag handlar via Lyoness? Logga in på www.lyoness.se och sök i listan på våra partnerbutiker efter den nätbutik du vill handla i. Klicka på butikens logotyp eller

Läs mer

Spire SPm20 Användarmanual

Spire SPm20 Användarmanual Spire SPm20 Användarmanual Contents 1 GENERELLT 3 1.1 Generell information 3 1.2 Leveransens innehåll 3 1.3 Annan information 3 1.4 Keypad 4 1.5 Starta upp och stäng betalterminalen 5 1.6 Betalningsprocess

Läs mer

Nordea Black. Nordea Black-kortet ger dig mångsidiga betalmöjligheter, individuell betjäning och unika förmåner.

Nordea Black. Nordea Black-kortet ger dig mångsidiga betalmöjligheter, individuell betjäning och unika förmåner. Nordea Black Nordea Black-kortet ger dig mångsidiga betalmöjligheter, individuell betjäning och unika förmåner. Nordea Black Nordea Bank AB (publ), hemstat Sverige, Nordea Bank AB (publ), filial i Finland

Läs mer

Kom igång med mobil kortbetalning

Kom igång med mobil kortbetalning Babs Micro Plus Kom igång-guide Kom igång med mobil kortbetalning Tack för att du har valt Babs Paylink som leverantör! Med din nya kortläsare kommer du enkelt att kunna ta betalt var du än befinner dig.

Läs mer

Användarguide Nordea Swish Företag App

Användarguide Nordea Swish Företag App Användarguide Nordea Swish Företag App App, manual version 3.0 Swish Företag och Swish Handel Swish Företag gör det möjligt för företag, föreningar och organisationer att ta emot Swish- betalningar från

Läs mer

Välkommen in. Här är det öppet jämt.

Välkommen in. Här är det öppet jämt. Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. Du kan även besöka oss på swedbank.se/digitalt. Där hittar du fler digitala tjänster och mer info om internetbanken. Observera att vissa

Läs mer

Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort

Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort Manual: Hantering av Frisörföretagarnas Elektroniska Presentkort Nedan följer en beskrivning hur Ni hanterar försäljning och inlösen av Frisörföretagarnas presentkort. Innehåll: 1. Inlösen av Presentkort

Läs mer

Siirto för företagskunder Beskrivning av tjänsten Siirto-gränssnitt

Siirto för företagskunder Beskrivning av tjänsten Siirto-gränssnitt Siirto för företagskunder Beskrivning av tjänsten Siirto-gränssnitt 1 Innehåll Övergripande beskrivning av Siirto-betalningar... 3 Fördelarna med Siirto-betalningar... 3 Nordeas Siirto för företagskunder...

Läs mer

Babs Micro. Användarhandbok

Babs Micro. Användarhandbok Babs Micro Användarhandbok Innehållsförteckning Inledning Tack för att du har valt en kortläsare från Babs Paylink! Med din nya kortläsare kommer du enkelt att kunna ta betalt var du än befinner dig. Kortläsaren

Läs mer

MoreFlo ios. Snabbstartsguide. MoreFlo AB.

MoreFlo ios. Snabbstartsguide. MoreFlo AB. MoreFlo ios Snabbstartsguide MoreFlo AB www.moreflo.com 1 Tack för att du valt MoreFlo Några få steg för att komma igång I den här snabbstartsguiden går vi igenom de inställningar du behöver göra och det

Läs mer

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens

1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens ANVISNINGAR 1 Registrera ett kundkonto i Befolkningsregistercentralens e-tjänst 2 1.2 Registrering 2 1.2 Identifiering 3 1.2.1 Identifiering med identitetskort 3 1.2.2 Identifiering med mobilcertifikat

Läs mer

RAY MOBILT KUNDKORT STÖDDA TELEFONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV KORTET

RAY MOBILT KUNDKORT STÖDDA TELEFONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV KORTET 1 RAY MOBILT KUNDKORT Det mobila kundkortet är ett kort som kan laddas ned till mobiltelefonen. Det motsvarar det traditionella kundkortet av plast. I det har kundens namn, kundnummer och kortets giltighetstid

Läs mer

Manual för externa sökande

Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Aditro Recruit 9.2 Manual för externa sökande Aditro Recruit 9.2 10.11.2015 Innehållsförteckning 1. Logga in i systemet... 1 1.1. Låst användarkonto... 2 2. Skapa ett användarkonto...

Läs mer

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Användarmanual ismp 2013-09-04 ismp v1.5.7 OpenSolution Nordic AB 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Telefon: 0304-66 77 36 Fax: 0304-80 90 15 Web: www.opensolution.se E-post: info@opensolution.se

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL

SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL SNABBGUIDE FÖR IPHONE OCH IPAD FÖR HÖGSKOLANS PERSONAL 4 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grundläggande inställningar 2 Första uppstarten Apple-ID Säkerhetskod Appar och App Store icloud Hitta min iphone Uppdateringar

Läs mer

Bankkort och Kreditkort Företag

Bankkort och Kreditkort Företag BANKkort och Kreditkort företag Bankkort och Kreditkort Företag Gäller från 2013-06-01 Så här fungerar Bankkort och Kreditkort Företag Du har nu fått ditt nya kort. Med både Bankkort och Kreditkort Företag

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET

NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET Manual Megtax EMV 1 NYHET - SÄKERHET - TRYGGHET BAKGRUND För att öka säkerheten i hanteringen av kreditkort har kortföretag och banker infört en så kallad EMV-standard. Detta är ett led i att stoppa kontokortsbedrägerier

Läs mer

Samarbete Paxess PayZone

Samarbete Paxess PayZone Sida 1 av 5 Samarbete Paxess PayZone Fr.o.m. 1 januari 2011 kommer betalningar med betalkort i Turbo, att förmedlas via PayZone s Spectracard. Därmed upphör samarbetet med Strålfors och integreringen med

Läs mer

Så här betalar du med kort

Så här betalar du med kort Så här betalar du med kort 1. Klicka på Betalningsavisering 2. och välj sedan mellan Betalningsavier och Kommande betalningsavier. 3. Klicka på avinumret för en obetald avi. 4. Klicka på Egna domännamn

Läs mer

Ladda ner och konfigurera appen

Ladda ner och konfigurera appen Ladda ner och konfigurera appen Ladda ner appen via App Store/Play Butik 1 2 1 Starta appen App Store/Play Butik och klicka på Sök. 2 Skriv 3frontoffice i sökrutan och tryck på Sök. 3 Klicka på Hämta följt

Läs mer

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg Att skaffa PayEx Mobil steg för steg När du ska skaffa PayEx Mobil se till att du har tillgång till din mobiltelefon, en dator med tillgång till internet och din e-post samt din bankdosa. För att kunna

Läs mer

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare.

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare. Installationsmanual Android 8 Xone Android 1. Om dokumentet Denna manual beskriver installation och uppstart av appen (Phoniro Care), som är byggd på Phoniros nya plattform för mobilappar, kallad Xone.

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

Version 1.6 Utfärdare Anton Lundin

Version 1.6 Utfärdare Anton Lundin 1 of 14 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Konfigurera flerfaktorsinloggning... 2 3 Registrera enhet i Intune... 4 4 Konfigurera applikationer... 7 4.1 Mail i mobil enhet... 7 4.2 Skype i mobil enhet... 8 4.3

Läs mer

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert?

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert? PayEx Mobil FAQ Detta dokument svarar på nedanstående frågeställningar. För fler frågor och svar samt supportnummer, se http://payex.se/privat. Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Snabbguide Hemtelefon i mobilen

Snabbguide Hemtelefon i mobilen Snabbguide Hemtelefon i mobilen Helt nya möjligheter att ringa billigt! Com Hem Kundservice 0771-55 00 00 comhem.se Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat appen kan du börja ringa. Hemtelefon

Läs mer

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort

Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort Pyramid Business Studio - e-line & Betalkort 21 mars 2005 Pyramid E-handel med betalkort via DebiTech fr om 3.39A Betalningssätt I kontaktregistret har val av betalningssätt tillkommit betalkort eller

Läs mer

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se.

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Behöver du hjälp? Ring internetbankens kundtjänst på 0771-97 75 12, alla dagar

Läs mer

BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass. alternativa betaltjänster

BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass. alternativa betaltjänster BankID, Swish, Klarna, PayPal, TransferWise, MasterPass alternativa betaltjänster E-HANDELN FORTSÄTTER ATT REVOLUTIONERA VÅR VARDAG I dag utmanas många etablerade branscher av uppstickare. Spotify och

Läs mer

PAYEX. Så skapar du ett PayEx-konto. IT-avdelningen

PAYEX. Så skapar du ett PayEx-konto. IT-avdelningen PAYEX Så skapar du ett PayEx-konto IT-avdelningen Skapa ett PayEx konto Den här guiden beskriver hur du steg för steg skapar ett PayEx-konto för debitering av dina utskrifter och kopior, och kopplar det

Läs mer

1. Utställa/aktivera onecard

1. Utställa/aktivera onecard 1. Utställa/aktivera onecard 1. Ange in ditt säljarnummer 2. Tryck Sälgernummer 3. Tryck Kontant Insättning 4. Tryck Typ 5. Markera 0011 Sälj onecard (Flytta markören i menyn uppåt och nedåt med pilarna

Läs mer

Betalnings- och fullfullbordandeflöde

Betalnings- och fullfullbordandeflöde Betalnings- och fullfullbordandeflöde Medlem loggar in Visar aktie- sammanfattning Välj alternativ Skicka aktiebrev Skapa aktiehandelskonto med av MLDS utsedd mäklarfirma (LydorMarkets) Verifiera leveransadress

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Företagskund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. www.sparbankennord.se Välkommen till internetbanken! Här är det öppet jämt så att du kan göra dina

Läs mer

Klarna in-store. Excellence Retail. Copyright FDT AB Köpmangatan LULEÅ

Klarna in-store. Excellence Retail. Copyright FDT AB Köpmangatan LULEÅ Klarna in-store Excellence Retail Copyright 2018 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet

Läs mer

Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, kort, betalningar och kontoinformation Gäller från 15.2.2015

Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, kort, betalningar och kontoinformation Gäller från 15.2.2015 Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, kort, betalningar och kontoinformation Gäller från 15.2.2015 KONTO BRUKSKONTO Månadsavgift för Danske kontot 2,00 Brukskonto, kunden 0 17 år 0,00 (Ungdomsbrukskonto)

Läs mer

Rev Handledning till MTM:s användarregister

Rev Handledning till MTM:s användarregister Handledning till MTM:s användarregister Innehållsförteckning Inledning... 1 Ditt registrerarkonto... 1 Vem får du registrera?... 1 Filmer... 1 Logga in... 2 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter...

Läs mer

RAHAXI Hypercom T4220. Bruksanvisning

RAHAXI Hypercom T4220. Bruksanvisning RAHAXI Hypercom T4220 Bruksanvisning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. RAHAXI PROCESSING OY... 3 1.1. Rahaxi-tjänsten... 3 1.2. Kontaktuppgifter... 3 2. HYPERCOM T4220 BETALTERMINAL... 4 2.1. Uppackning...

Läs mer

Användarguide för anslutning till MCSS

Användarguide för anslutning till MCSS Användarguide för anslutning till MCSS Innehållsförteckning Systemkrav... 3 Symantec VIP Access... 4 För tvåfaktorsautentisering via mobiltelefon... 4 För tvåfaktorsautentisering via dator... 5 Logga in

Läs mer

TellerAvtal Användarhandbok

TellerAvtal Användarhandbok Juli 2011.1 TellerAvtal Användarhandbok Teller is a part of the Nets group Innehåll 1. Inledning... 3 2. Fysisk handel... 3 3. Självbetjäningsautomater... 3 4. Internethandel... 4 5. Post- och telefonorder...

Läs mer

Res enklare med oss Manual för serviceresors webbtjänst och app

Res enklare med oss Manual för serviceresors webbtjänst och app Res enklare med oss Manual för serviceresors webbtjänst och app Innehållsförteckning WEBBTJÄNSTEN Registrera ny användare 4 Logga in 5 Boka resa 6 Boka resa Bekräftelse 7 Mina resor 8 Mina ombud 9 Favoritresor

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Privatkund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Guide TES-Mobil. BYOD för externa utförare. Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se

Guide TES-Mobil. BYOD för externa utförare. Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se Guide TES-Mobil BYOD för externa utförare Örebro kommun 2015-09-14 orebro.se 2 DE TES-MOBIL Innehåll Kravspecifikation:... 3 Installation av Airwatch Container och CareApp... 3 Självserviceportal... 18

Läs mer

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film.

BTJ PRESENTERAR NYFIKET. Upptäck det nya sättet att låna film. BTJ PRESENTERAR NYFIKET Upptäck det nya sättet att låna film. STARTSIDAN MENYN Enkel och överskådlig meny: START, FILMER, ARTIKLAR och INFO. SPRÅKSTÖD Information på både svenska och engelska. SÖK Sök

Läs mer

SimuWorld Internetportal

SimuWorld Internetportal SimuWorld Internetportal Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 BTC Privatbank... 1 Vad är Personalköp?... 1 Hur går Personalköp till?... 2 Information... 4 Valuta... 4 Upprätta lönekonto... 4

Läs mer

Digitala nämndhandlingar

Digitala nämndhandlingar 2014-10-13 Kanslienheten Stöd & Process Upplands Väsby kommun Digitala nämndhandlingar Lathund för användare Inledning Sedan 2013 publiceras alla handlingar till kommunfullmäktige och nämnde digitalt.

Läs mer

Kom igång med lånad ipad

Kom igång med lånad ipad Kom igång med lånad ipad Denna instruktionsmanual beskriver hur du: 1. Förbereder och ställer in din ipad innan du kan använda den 2. Rensar din lånade ipad innan du lämnar tillbaka den OBS! Notera att

Läs mer

payex Så skapar du ett PayEx-konto IT-avdelningen

payex Så skapar du ett PayEx-konto IT-avdelningen payex Så skapar du ett PayEx-konto IT-avdelningen Skapa ett PayEx konto Den här guiden beskriver hur du steg för steg skapar ett PayEx-konto för debitering av dina utskrifter och kopior, och kopplar det

Läs mer

Comet faktureringskundssida

Comet faktureringskundssida Comet faktureringskundssida Laddning av pengar till Comet betalapparater med faktureringskundssidan https://secure.comet.fi/comet/cpss Stöd: Tekniskt stöd 0100 87 870 (vard. 8.00 16.00) E post: info@comet.fi

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, betalningar, kontoinformation

Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, betalningar, kontoinformation Utdrag ur servicetaxan för privatkunder Konton, betalningar, kontoinformation Gäller från 1.1.2009 KONTON BRUKSKONTO Till försäljning bara Brukskonto 0 17 år (Ungdomsbrukskonto) Månadsavgift för brukskontopaket

Läs mer

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt.

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. Hämta appar Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. #1 Hämta appar Program #2 1. Den utrustning du behöver 2. Förutsättningar 3. Ställ in P&G-e-post

Läs mer

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230

Manual för kortterminalen. Hypercom M4230 Manual för kortterminalen Hypercom M4230 Innehåll: Installation av kortterminalen Hypercom M4230...3 1. Kontrollera leveransen... 3 2. Detta krävs för en installation... 3 3. Sätt i kvittorullen... 3 4.

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Car-Net-aktivering i appen

Car-Net-aktivering i appen Car-Net-aktivering i appen Så kan du använd de mobila onlinetjänsterna i din Volkswagen. Bästa förare, läs om de steg du behöver ta för att använda Car-Net. Den här broschyren beskriver trots allt inte

Läs mer

LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort

LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort LATHUND FÖR VÅRDGIVARE efrikort Innehåll 1 Om efrikort... 3 1.1 Viktigt att veta... 3 Begrepp som används i efrikort... 3 Taktiska val upphör... 3 Asylsökande... 3 Distribution av nya frikort... 3 Utskick...

Läs mer

Bambora livnär företagsamheten i 62 länder kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse.

Bambora livnär företagsamheten i 62 länder kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse. Movie Bambora livnär företagsamheten i 62 länder 82 000 kunder kan redan erbjuda sina kunder vår smidiga betalningsupplevelse. Över 70 % av våra kunder skulle rekommendera Bambora till sina vänner och

Läs mer

Vad är Atea Register? Hur navigerar jag till Atea Register? Manualens syfte

Vad är Atea Register? Hur navigerar jag till Atea Register? Manualens syfte Innehåll Vad är Atea Register?... 2 Hur navigerar jag till Atea Register?... 2 Manualens syfte... 2 Skapa användare... 3 Lägg till applikationen Atea Register på hemskärmen... 6 ios... 6 Android... 7 Logga

Läs mer

Vx 510. Användarhandbok

Vx 510. Användarhandbok Vx 510 Användarhandbok 2 3 Innehållsförteckning Inledning............................................3 Presentation.........................................4 Installation..........................................5

Läs mer

Användarmanual Administratör

Användarmanual Administratör 1 (10) Användarmanual Administratör Migrationsverkets e-tjänster för kommuner Se och ändra ansvar för ensamkommande Ansök om statlig ersättning (Observera att denna e-tjänst enbart är tillgänglig för kommuner

Läs mer

Kom igång med mobil kortbetalning

Kom igång med mobil kortbetalning Babs Micro Kom igång-guide Kom igång med mobil kortbetalning Tack för att du har valt Babs Paylink som leverantör! Med din nya kortläsare kommer du enkelt att kunna ta betalt var du än befinner dig. Kortläsaren

Läs mer

HELPS MY BUSINESS GROW

HELPS MY BUSINESS GROW HELPS MY BUSINESS GROW mypos nyckelfakta 30 LÄNDER 60,000+ HANDLARE MER ÄN 1,2 MILJARDER EURO BEHANDLADE PER ÅR ÖVERSIKT TA EMOT DEBETKORT & KREDITKORT VIA ALLA BETALNINGSKANALER MER ÄN 60,000 NÄRINGSIDKARE

Läs mer

Ändring av lösenord: Öppna en webläsare och gå till adressen Logga in enligt instruktion på skärmen.

Ändring av lösenord: Öppna en webläsare och gå till adressen   Logga in enligt instruktion på skärmen. Trio Referral App Appen Trio Referral kan laddas ner från Google Play eller från App Store. Sök efter trio referral. Innan du laddar ner och konfigurerar appen ska du ändra lösenord till appen Ändring

Läs mer

Välkommen att använda Sonera Prepaid-abonnemang utan fakturor! Du har gjort ett bra val! Ett par klick till så är du klar. För att du kan.

Välkommen att använda Sonera Prepaid-abonnemang utan fakturor! Du har gjort ett bra val! Ett par klick till så är du klar. För att du kan. Välkommen att använda Sonera Prepaid-abonnemang utan fakturor! Du har gjort ett bra val! Ett par klick till så är du klar. För att du kan. Skrapa fram PIN-koden som finns baktill på SIM-kortets ram. Kontrollera

Läs mer

Manual Medomotion-appen

Manual Medomotion-appen Steg 1: Skapa konto Ladda ner appen på din mobiltelefon antingen via Google Play eller AppStore beroende på om du har en Android eller Iphone. Appen fungerar för båda systemen. För att hitta appen sök

Läs mer

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA. Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas.

BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE SVENSKA.  Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. BRUKSANVISNING PFF-1010WHITE www.denver-electronics.com Läs hela denna handbok noga innan produkten ansluts, används eller anpassas. SVENSKA 1 2 3 4 5 USB RESET DC 1. Ström Tryck för att slå på eller av

Läs mer

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern)

Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) Frågor och svar om Uppsägning av Telia Mobil plånbok och skaffa WyWallet (Extern) 1 Varför har ni sagt upp min mobila plånbok? WyWallet erbjuder nu allt det och lite till som du som kund är van vid i Telia

Läs mer

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster

Lathund. Beställa tandvårdsintyg i Tandvårdsfönster 1 (9) Lathund Sida 1/9 2 (9) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Logga in i... 4 3 Beställ tandvårdsintyg... 6 4. Makulera tandvårdsintyg... 8 5. Visa tandvårdsintyg... 9 Sida 2/9 3 (9) 1 Allmänt Dokumentet

Läs mer

Snabbguide för iphone / ipad

Snabbguide för iphone / ipad Snabbguide för iphone / ipad Innehållsförteckning Snabbguide för iphone / ipad... 1 Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Säkerhetskod... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 E-post, kalender

Läs mer

AKTIA BANK ABP:S VISA-VILLKOR

AKTIA BANK ABP:S VISA-VILLKOR 1 (10) elektroniskt vidarebefordrar korttransaktionerna för att debiteras betalningseller Visa-kreditkontot. AKTIA BANK ABP:S VISA-VILLKOR I dessa Visa-villkor definieras Aktia Bank Abp:s ("Banken") 1.

Läs mer

Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST

Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST 08-470 94 00 Innehåll Klicka på en innehållsrubrik nedan för att hoppa

Läs mer

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24.

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken har öppet när det passar dig Vi vill alltid ge dig bästa tänkbara service. Därför har du möjlighet att besöka banken på det sätt och de tider

Läs mer

Novell Messenger 3.0.1 mobil snabbstart

Novell Messenger 3.0.1 mobil snabbstart Novell Messenger 3.0.1 mobil snabbstart Maj 2015 Novell Messenger 3.0.1 och senare kan användas på mobila enheter med ios, Android BlackBerry. Du kan vara inloggad på Messenger från olika platser på samma

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna BDS-UNDERHÅLLET Användarens instruktion Kommunerna 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll...3 1.1 Beskrivningar och instruktioner...3 1.2 Administrationstjänster...3

Läs mer