Plats för nytänkande. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Verksamhetsplan Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats för nytänkande. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Verksamhetsplan Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm"

Transkript

1 Plats för nytänkande Verksamhetsplan

2 Verksamhetsplan 2017 En plats för nytänkande och personlig utveckling 2 Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms vision är ett öppet, demokratiskt och hållbart samhälle där människor med olika erfarenheter och förmågor ges möjlighet att tillsammans växa och bilda sig. Att vara en aktiv och relevant samhällsaktör ställer krav på nytänkande och lyhördhet för individers och gruppers behov av utveckling. I en tid när det öppna samhället utmanas blir vårt uppdrag och arbete extra viktigt. Vi är och förblir en kraft som erbjuder unga, personer med funktionsnedsättning och nya svenskar en arena för möten, personlig utveckling och inkludering. Det mångkulturella samhälle som vi lever i bidrar till att kontinuerligt ge vårt kulturarv nya dimensioner. Kulturarvet är en hörnsten för att bygga en bra värdegrund i ett samhälle. Med anledning av senaste tidens oro i världen och den ökande migrationen, blir vårt uppdrag ställt på sin spets. Vi gör allt vi kan för att underlätta för nyanlända som kommer till Sverige att lära sig språket, hur samhället fungerar och påbörja en integration genom möten med andra människor. Redan idag når vi ut brett men vi vill höja ambitionen ytterligare. Det utvecklar demokratin. När vi ser oss omkring i samhället idag, kan vi konstatera att alla inte delar vår värdegrund om demokrati och alla människors lika värde. Det innebär att vi måste fokusera än mer på vårt uppdrag och använda folkbildningens metoder, för att ge människor möjlighet att mötas, bryta sina åsikter och vidga sina perspektiv. I vårt IT-fokuserade samhälle blir de fysiska möten som SV arrangerar allt betydelsefullare. Vi i Studieförbundet Vuxenskolan kan mer och vi uppmanar kommuner, landsting och staten att släppa loss det engagemang, den kompetens och de ideella resurser som finns hos civilsamhället i integrationsarbetet. Ett bra integrationsarbete gör alla till vinnare. Styrelse och medarbetare Värdegrund Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. Vision Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms vision är ett öppet, demokratiskt och hållbart samhälle där människor med olika erfarenheter och förmågor ges möjlighet att tillsammans växa och bilda sig. Mission Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms mission är att vara en aktiv samhällsaktör, skapa mötesplatser och vara lyhörd för individers och gruppers behov av utveckling. 2017, Foton Johnér bildbyrå om ej annat anges

3 Statens syften Staten har fyra syften som folkbildningen ska förhålla sig till: Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation och delta i samhällsutvecklingen. Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället. Bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm är en lokal och självständig avdelning av Studieförbundet Vuxenskolan och som sådan en allmännyttig ideell förening med folkbildande och kulturellt ändamål. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm har till uppgift att organisera och främja en bred partipolitiskt och religiöst obunden studie- och folkbildningsverksamhet utifrån ett av förbundsstämman fastställt idéprogram. Verksamheten som i huvudsak består av studiecirklar, kurser och kulturprogram, riktar sig till allmänheten, våra grundorganisationer Liberalerna, Centerpartiet och Lantbrukarnas Riksförbund samt våra övriga medlems- och samverkande organisationer. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm verkar i Stockholms stad och Lidingö stadoch har egna verksamhetslokaler på Kungsholmen och Södermalm. Huvuddelen av verksamheten bedrivs dock på andra ställen runt om i Stockholm och på Lidingö. Avdelningen har sitt säte på Tjärhovsgatan 6. Verksamhetsplanen 2017 ligger till grund för enhetsspecifika aktivitetsplaner. 3 SVs övergripande mål fram till 2020 SVs övergripande mål är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Vi finns idag med fysiska kontor och minst en halvtids personal i över 200 av landets 290 kommuner och vi genomför minst 10 studiecirklar i över 260 av kommunerna. Varje år når vi över unika individer med folkbildningsverksamhet och cirka 3 miljoner människor i kulturprogram.

4 Verksamhetsplan 2017 SVs långsiktiga prioriteringar SV ska fortsatta att vara en bred folkbildningsorganisation. Det nationella uppdraget är gemensamt för hela organisationen och varje avdelning fastställer sin strategi utifrån denna plan. SVs förbundsstämma prioriterar 2017 följande fem områden: 1. SV är drivande för att möta civila samhällets behov av bildning, ledar- & organisationsutveckling. 4 SV är och ska vara en drivande kraft i lokalt utvecklingsarbete. SV ska aktivt verka för ett utökat samarbete med grundorganisationerna samt vår ungdomsorganisation Vi Unga. Utöver våra grund-, medlems- och samverkande organisationer ska vi bestämma oss för vilka ytterligare föreningar och partners som vi ska samarbeta med, för att bidra till utveckling av samhället i den riktning som vår vision anger. Detta vill SV Stockholm göra mer av 2017 Erbjuda organisationer, föreningar och andra aktörer utbildning i ledarskap för ungdomar, med fokus på det individuella ledarskapet. Vi riktar oss särskilt till ungdomar som befinner sig i ofördelaktiga situationer, utsatthet eller som har särskilt behov och nytta av våra insatser. Erbjuda organisationer och föreningar stöd i att arbeta med föreningsutveckling utifrån deras behov. Våra erbjudanden utgår från innehållet i SVs föreningsbox. Utveckla samarbetet med Vi Unga när det gäller ledarskapsutbildningar och utbildningar i föreningsutveckling. Söka samverkan med ytterligare föreningar som bedriver verksamhet inom ramen för vår vision.

5 2. SV tillgängliggör folkbildningen för unga i samhället. 5 Folkbildningen måste vara ett möjligt alternativ för alla, inte minst för unga. Det innebär att vi måste vara öppna och möta unga människor i den miljö och livssituation de befinner sig, samt utveckla kreativa och bildande mötesplatser där vi utgår från ungdomars egen lust, vilja och drivkraft att utveckla och lära sig samt att skapa och vara produktiva. Detta vill SV Stockholm göra mer av 2017 Via Kompasshuset, Vuxenskolans verksamhet för arbetslösa/nyanlända, inhyst i Vuxenskolans lokal på Bergsundsstrand vid Hornstull, nå ut till asylsökande ungdomar och bidra till att de integreras. Nå fler unga som har funktionsnedsättningar och erbjuda dem ett socialt sammanhang, verktyg för att påverka sina liv samt nya kunskaper. I vårt öppna kursutbud erbjuda aktiviteter för unga under skolloven.

6 Verksamhetsplan SV använder folkbildning och kultur för att skapa integration. Att ta vara på mångfalden i Sverige och skapa en reell integration är vår tids största möjlighet och utmaning. Arbetet med mångfald och integration måste vara långsiktigt och inte hanteras som kortsiktiga projekt. Detta vill SV Stockholm göra mer av 2017 Skapa mötesplatser och arenor för personer, grupper, föreningar och organisationer som vill öka sina kunskaper och ge uttryck för sina åsikter i viktiga samhällsfrågor. Vi vill inkludera personer med olika bakgrund och erfarenhet. Utveckla vår bildningsverksamhet kring språk och samhällsorientering för nyanlända. Fortsätta arbeta för att fler ledare och deltagare med utländsk bakgrund hittar till våra betalkurser.

7 4. SV tillgängliggör folkbildning för människor med funktionsnedsättning för ökat inflytande över det egna livet och samhället i stort. Vår verksamhet för personer med funktionsnedsättning vilar på en värdegrund om alla människors lika värde och rätt till full delaktighet i samhället samt FNs konvention om Mänskliga Rättigheter för personer med funktionsnedsättning. SV ska ge målgruppen möjlighet att utifrån de egna individuella förutsättningarna vara med och påverka verksamheten. Människor med funktionsnedsättningar bör i möjligaste mån inkluderas i all verksamhet, inte bara i den del av verksamheten som riktar sig till just dem. Detta vill SV Stockholm göra mer av 2017 Utveckla verksamheten och kontaktytorna mot en yngre målgrupp både inom psykisk ohälsa, intellektuell funktionsnedsättning och afasi. Rekrytera cirkelledare, gärna unga vuxna, med egen intellektuell funktionsnedsättning som kan leda studiecirklar utifrån sina intressen. Arbeta för att fler personer med funktionsnedsättning som har utländsk bakgrund hittar till vår verksamhet. Utveckla anhörigverksamheten genom ett ökat samarbete med anhörigkonsulenter, erbjuda fler föreläsningar och annan fortbildning. Fortsätta verka för att SVs musikverksamhet ska vara en inkluderande verksamhet så att personer med funktionsnedsättning kan delta såväl som utövare som publik. Satsa på hälsofrämjande verksamhet. Öka kontaktytorna mellan personer med funktionsnedsättning och politiker/beslutsfattare. Fortsätta utveckla den särskilda cirkelledarutbildning som syftar till att öka kunskap och metoder för cirkelledare att öka deltagarnas inflytande och ge beredskap för att möta deltagarnas intressen och behov. Nå fler äldre med funktionsnedsättningar (pensionärer på särskilda boenden). I det öppna kursutbudet erbjuda kurser I långsam takt. Vår ambition är att nå personer med nedsatt kognitiv förmåga, neuropsykiatrisk diagnos eller som av annat skäl behöver mer tid på sig. 7

8 Verksamhetsplan SV tillgängliggör folkbildning för seniorer för ett ökat engagemang och samhällsmedverkan. 25 % av Sveriges befolkning är äldre än det som förr kallades pensionsåldern. Detta är en aktiv grupp som har mycket att bidra med. Samtidigt är många äldre ensamma och i behov av social samverkan. Detta vill SV Stockholm göra mer av 2017 Utöka vårt utbud av betalkurser dagtid. Nå fler äldre med funktionsnedsättningar. Se över hur vi presenterar vårt kursutbud för att öka andelen seniorer i våra kurser på kvällstid. Stärka samarbetet med SPF Seniorerna, SeniorNet och ett flertal andra seniororganisationer. Tillsammans med föreningarna utveckla studiecirklar och kulturprogram som ger alla åldersrika möjlighet att fortsätta sin bildningsresa. Utveckla arrangemang som på olika sätt berör aktuella samhällsfrågor. Det kan vara frågor där deltagarna behöver och önskar öka sina egna kunskaper och sin förståelse, men också frågor där åldersrika personer kan bidra med sina erfarenheter och kunskaper i dialog med andra. Skapa nya samarbeten mellan våra samverkande seniorföreningar, för att bidra till integration samt utbyte av kunskap och kompetens.

9 Foto: Unsplash SV Stockholms ambitioner 2017 Musik Inom musikverksamheten finns mer eller mindre synliga trösklar, eller normer, som hindrar olika personer från att delta. Dessa normer behöver synliggöras och ifrågasättas. Med ett normkreativt förhållningssätt vill vi sänka trösklarna så att alla oavsett ålder, kön, etnicitet, sexualitet och funktion känner sig välkomna och inkluderade. Vi genomför under 2017 en satsning som riktar sig till underrepresenterade grupper. 9 SV Stockholm vill Identifiera och utveckla samarbete med musikaktörer som har kompetens och erfarenhet av att arbeta inkluderande. Arrangera riktade kurser och workshops för kvinnor, transpersoner och icke-binära, inom musikproduktion och utveckling som artister. Utveckla våra arrangemang så att personer med funktionsnedsättning kan delta som utövare såväl som publik.

10 Verksamhetsplan Ungdomar SV Stockholm driver ett flertal verksamheter, på egen hand eller i samarbete med olika aktörer, där vi samlar ungdomar som på olika sätt befinner sig i utsatta situationer, bor eller vistas i utsatta miljöer. Verksamhetsidén är att utgå från ungdomarnas egen lust, vilja och drivkraft att utveckla och lära sig samt att skapa och vara produktiva. Verksamheterna handlar ofta om musik eller dans inom hiphopkulturens olika uttryck, men vi anordnar cirklar även inom andra områden såsom arrangörskap, teater, podcast, film, måleri m m. Ungdomsverksamheten bidrar till ökad integration då vi når och möter ungdomar som är nyanlända, kan ge dem stöd i svenska språket, samhällsorientering, socialt sammanhang och möjligheter att genom folkbildningen utveckla sina intressen. SV Stockholm vill Söka långsiktiga samarbeten med lokala aktörer vad gäller finansiering, deltagar- och ledarrekrytering, organisation med mera. Utveckla våra verksamhetsformer och arbetssätt på de platser där vi redan driver verksamhet, framför allt i Tensta, Kista, Skarpnäck, Farsta och på Bergsunds Strand, så att deltagande ungdomar får allt större inflytande och makt över sitt intresse. Nyttja våra resurser än mer effektivt, se synergier mellan olika delar av verksamheten och undersöka möjligheten till långsiktig extern medfinansiering.

11 Integration Integrationsarbetet är en ömsesidig process, en ständigt pågående dialog som vänder sig till fler än nyanlända ungdomar. Vuxna och ungdomars förväntningar av integrationsprocesser skiljer sig åt. Vuxna invandrare har en starkare kulturell bakgrund och kan därför också ha svårare att anpassa sig till nya kulturella mönster. Samtidigt innebär deras starka rötter att det är ovanligt att de drabbas av identitetsproblem. 11 Unga nyanlända har lättare att acceptera de svenska samhällskoderna. Tidiga integrationsinsatser är därför viktiga och ger oss möjlighet att snabbt inkludera personer som kommer att leva och bilda familj i Sverige och vara en viktig resurs i framtiden. Vårt integrationsarbete med unga som målgrupp bör inte endast rikta sig till nyanlända unga utan även till de ungdomar som är födda i Sverige och bor i våra förorter. Många av dem känner sig inte delaktiga i det svenska samhället och utanförskapet är en grogrund för allvarliga samhällsproblem. Här har folkbildningen en viktig roll att spela. Under 2017 tar SV Stockholm ett samlat grepp om integrationsfrågan och arbetar enhetsöverskridande. SV Stockholm vill Bedriva en långsiktig verksamhet för nyanlända och asylsökande ungdomar genom att anordna studiecirklar i musik, språk, samhällskunskap, mänskliga rättigheter, kvinnofrågor med med mera. Påbörja processen med att, i samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, starta ett utbildningscentrum för att snabbutbilda nyanlända och invandrade utan gymnasiekompetens i språk och samhällskunskap.

12 Verksamhetsplan 2017 Allmänmarknad Allmänmarknaden är vårt öppna kursutbud, betalkurser som man som individ kan anmäla sig till. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. Utbudet styrs av efterfrågan samt av det regelverk som finns kring folkbildningen. De flesta studieförbund i Stockholm erbjuder öppna kurser. Många känner till dessa kurser, det finns en lång tradition i hela Sverige av att studieförbundens kataloger kommer i brevlådan i början av varje termin. Idag får inte längre alla hushåll katalogerna av kostnadsskäl, det gäller alla studieförbund. Men bilden av de öppna kurserna lever kvar. Idag hittar en större andel deltagare till oss via internet. Verksamheten ger individer möjlighet att få del av folkbildningen, även om de inte är organiserade i föreningar eller andra grupper. Utbudet är mycket brett. Särskild profil för Studieförbundet Vuxenskolans allmänmarknad är inom hantverksområdet vilket utgör cirka en tredjedel av våra kursstarter. Andra profilområden är skrivar-/författarkurser, släktforskning samt kom-igång-kurser för seniorer inom den nya tekniken. 12 SV Stockholm vill Vara en känd kursarrangör som står för kvalitet och mångfald. Stärka upp de kursämnen där vi har särskilt många kurser; Teckna/Måla, Språk, Komigång-teknik samt Skriva. I vårt öppna kursutbud erbjuda skollovsaktiviteter för unga. Öka andelen seniorer i våra kvällskurser. Låta SV Stockholms profilområde Musik synas mer i vårt allmänna kursutbud, bland annat öka utbudet av kurser inom musikproduktion. Låta SV Stockholms profilområde Funktionsnedsättning synas mer i vårt allmänna kursutbud, bland annat genom satsningen I långsam takt. Låta SV Stockholms profilområde Samhällsaktör synas mer i vårt allmänna kursutbud, bland annat genom att erbjuda kurser i familjejuridik.

13 13

14 Verksamhetsplan 2017 Läsfrämjande För SV Stockholm är läsfrämjande insatser en viktig del i att arbeta för det livslånga lärandet. Vi tolkar statens fyra syften för folkbildningen som en uppmaning att också stimulera läsfrämjande aktiviteter. 14 Ur ett bildningsperspektiv har läsning av litteratur ett värde i sig som bl a ligger i den estetiska upplevelsen och de specifika erfarenheter som berättelsen förmedlar. Tillgång till information har vi i det oändliga men i skönlitteraturen kan vi finna visdom. Litterära verk arbetar på en högre nivå av allmängiltighet och skjuter sig in på våra känslor, förnimmelser och attityder. Bildning handlar om att skapa förutsättningar för individen att växa, och i det sammanhanget är arbetet med att öka läsvanor och läsfärdighet en grundläggande del. En fungerande demokrati bygger på att nyheter, samhällsinformation och litteratur görs tillgängliga för alla. Därför fortsätter vi med att sprida kunskap om lättlästa texter. SV Stockholm vill Fortsätta att erbjuda en serie författarsamtal. Aktivt stärka sin roll som samhällsaktör inom läsfrämjande. Informera asylsökanden om bibliotekens verksamhet. Utveckla samordning och de läsfrämjande insatser som redan görs inom SV Stockholm. Utbilda personal i att skriva lättläst. Satsa på att marknadsföra den verksamheten för personal inom bland annat vård och omsorg och på bibliotek. Utbilda läsombud och erbjuda både traditionella studiecirklar, cirklar på distans och heldagsutbildningar. Erbjuda demokraticirklar där samhällsinformation och nyheter som är tillgängliga genom lättlästa texter kan diskuteras. Erbjuda skrivarkurser även för de som har en intellektuell funktionsnedsättning.

15 Pedagogisk utveckling SVs värdegrund och pedagogik genomsyrar alla studiecirklar och arrangemang. Ett aktivt pedagogiskt utvecklingsarbete är viktigt för vår verksamhet. Detta arbete utgår från en öppenhet att pröva ny teknik och flexibla former för lärande och omfattar alla verksamma inom SV Stockholm. SV Stockholm vill Öka användandet av digitala hjälpmedel i cirklarna för och med deltagare med funktionsnedsättning. Satsa på att starta distanscirklar inom fler områden. Satsa på att alla cirkelledare använder E-lista då detta frigör värdefull tid som kan användas i cirklarna istället. Utveckla flexibla former för cirkelledarutbildning så att vi kan erbjuda utbildningstillfällen som passar cirkelledare i olika sammanhang. Kvalitetsutveckling SV Stockholm ska uppvisa god kvalitet i alla delar av verksamheten, det förväntar sig våra deltagare, anslagsgivare och samhället i övrigt. Inom SV Stockholm arbetar vi enligt en gemensam kvalitetsstrategi. Särskilt viktigt i vårt kvalitetsarbete är att ta reda på hur våra deltagare, cirkelledare och samarbetspartners uppfattar oss och vårt arbete. Deras synpunkter tillsammans med avvikelsehantering är bärande faktorer i vårt förbättringsarbete. 15 SV Stockholm vill Systematiskt ta reda på vad deltagandet i vår verksamhet ger de som deltar genom att utveckla nya metoder för utvärdering. Utveckla verktyg för utvärdering av samarbete mellan föreningar och avdelning. Satsa särskilt på att kompetensutveckla cirkelledarna med fokus på kvalitet inom området kultur. Genom goda exempel, diskussioner och seminarier i samband med cirkelledarträffar. Ta reda på vad vår verksamhet ger deltagarna. Det sker bland annat genom att använda de webbenkäter som förbundet arbetar fram för deltagares och cirkelledares utvärdering. Fortsätta utveckla anpassade utvärderingar för deltagare med olika funktionsnedsättningar. Ta fram en tillgänglighetsplan för samtliga lokaler.

16 Verksamhetsplan 2017 Kommunikation och marknadsföring SV Stockholm vill uppfattas som ett modernt och nyskapande studieförbund som är attraktivt, tillgängligt och samhällsnyttigt. Det ställer krav på en utvecklad kommunikation, som visar upp hela bredden av vår verksamhet. I SV Stockholm arbetar vi efter en kommunikationsplan anpassad till storstaden. Vi följer de centrala riktlinjer gällande exempelvis grafisk profil. Vår digitala kommunikation består av webb, nyhetsbrev och sociala medier. Storytelling är grundläggande inom vår kommunikation, vilket syns i de redaktionella sidorna i vårt studieprogram, i nyheterna på vår webbplats, i sociala medier, i vår verksamhetsberättelse samt i vårt PR-arbete. Resultatet är en ökad synlighet i såväl traditionella medier som i digitala kanaler. 16 Vi arbetar med integrerad digital kommunikation, dels för att nå ut med våra öppna kurser och dels för att synas som samhällsaktör. Till detta har vi skapat ämnessidor på webben och redaktörsdrivna gillasidor på facebook, vi arbetar aktivt med sociala medier samt annonsering via adwords och sociala medier. Vi arbetar även aktivt med utbildning av personalen i bland annat sökordsoptimering. Vårt traditionella studieprogram har, genom de artiklar som berättar om olika delar av vår verksamhet och om vår roll som samhällsaktör, utvecklats till en plattform för storytelling. Vi ser att studieprogrammet fortfarande fyller ett behov. Vi tar även fram ett antal studieprogram för specifika målgrupper. Vidare syns SV Stockholm även via annonsering och deltagande i olika event. Vi webbsänder föreläsningar och arbetar aktivt med att bygga ut vårt nätverk. SV Stockholm vill Utveckla arbetet med planerad kommunikation. Öka kännedomen om SV Stockholm. Öka användandet av rörliga bilder i våra digitala kanaler.

17 Ekonomiska förutsättningar Studieförbundet Vuxenskolans uppdrag och syfte är inte primärt att skapa ekonomiskt överskott. Det kapital som skapas är till för att utveckla verksamheten och kan därmed betraktas som en verksamhetsskuld till framtida deltagare. För att utveckla verksamheten och möta framtidens utmaningar krävs en ekonomi i balans, en utmaning när intäkterna ökar betydligt långsammare än våra fasta kostnader. De nya statsbidragsreglerna som börjar gälla 2017 innebär att SV Stockholms andel av statsbidraget minskar med nästan 4 miljoner kronor. Detta kommer att få konsekvenser för såväl organisationen som verksamheten. Enligt styrelsebeslut, siktar vi på att anta en balanserad verksamhetsbudget för SV Stockholm vill Under 2017 processa fram såväl strategi som handlingsplan för att uppnå en verksamhetsbudget i balans senast Arbeta för att deltagarfinansierad verksamhet utanför de prioriterade områdena så långt som möjligt genererar ett överskott eller åtminstone bär sina kostnader. Öka andelen nya deltagare i sin verksamhet. Öka den externa finansiering för att kompensera anslagstappet som ett nytt statsbidragssystem innebär.

18 Verksamhetsplan

19 Volymmål för folkbildningsverksamhet Studiecirkel Utfall 2016 Prognos 2017 Enheten Allmänmarknad Enheten Funktionsnedsättning Enheten Organisationer Enheten IKC Övrigt 151 Studietimmar totalt Annan folkbildning Utfall 2016 Prognos 2017 Enheten Allmänmarknad Enheten Funktionsnedsättning Enheten Organisationer Enheten IKC Övrigt 6316 Annan folkbildning totalt Kulturprogram Utfall 2016 Prognos 2017 Enheten Allmänmarknad Enheten Funktionsnedsättning Enheten Organisationer Enheten IKC Övrigt 99 Kultur totalt SV Stockholm totalt Utfall 2016 Prognos Unika deltagare Budgeterat resultat Budgeterat verksamhetsresultat (ej finansiella poster) Budgeterat verksamhetsresultat (inkl avskrivningar och finansiella poster) kr kr Inga särskilda satsningar eller investeringar är inplanerade 2017.

20 Verksamhetsplan 2017 SV är ett av Sveriges största studieförbund. Vi vill ge människor möjlighet att utvecklas enskilt eller tillsammans med andra. 20 Tjärhovsgatan 6, 1 tr Box Stockholm Tfn stockholm@sv.se

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

SV Stockholms län. Verksamhetsplan

SV Stockholms län. Verksamhetsplan SV Stockholms län Verksamhetsplan 2017 Innehållsförteckning En plats för nytänkande... 3 SVs långsiktiga prioriteringar... 4 SV tillgängliggör folkbildningen för unga i samhället... 4 SV tillgängliggör

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2015

SV Gotland Verksamhetsplan 2015 SV Gotland Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Gotland Sida 2 av 12 Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor och främst unga i utsatta

Läs mer

Plats för nytänkande. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Verksamhetsplan Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

Plats för nytänkande. Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm. Verksamhetsplan Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm Plats för nytänkande Verksamhetsplan 2018 1 Verksamhetsplan 2018 Bildningsideal som utmanar 2 Bildning ger oss egenmakt, kunskap och verktyg att bygga ett hållbart samhälle (socialt, miljömässigt och ekonomiskt).

Läs mer

jämlikhet frihet påverkan

jämlikhet frihet påverkan Verksamhetsplan 2019 jämlikhet frihet påverkan är våra ledord Innehåll Vad vi tror på och vad vi vill 3 Styrelsen om folkbildning och demokrati 4 Vad SV vill uppnå till år 2025 5 SV:s prioriteringar 2019

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan SV Sörmland Sida 2 av 9 Möten Möten mellan människor är en förutsättning för förändring och utveckling. I vår verksamhet sker det möten varje dag, många

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

SVs övergripande verksamhetsmål till SVs långsiktiga prioriteringar Verksamhetsområden Kvalitetsarbete...

SVs övergripande verksamhetsmål till SVs långsiktiga prioriteringar Verksamhetsområden Kvalitetsarbete... Verksamhetsplan SV Östergötland Sida 2 av 16 Innehållsförteckning 1. SVs övergripande verksamhetsmål till 2025... 4 2. SVs långsiktiga prioriteringar... 4 3. Verksamhetsområden... 10 4. Kvalitetsarbete...

Läs mer

Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2018

Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2018 Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2018 Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län SV:s värdegrund Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen organisation med bred folkbildningsverksamhet

Läs mer

SV LUNDABYGDEN VERKSAMHETSPLAN 2019

SV LUNDABYGDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 SV LUNDABYGDEN VERKSAMHETSPLAN 2019 Innehållsförteckning Värdegrund......3 Vision......3 1. SVs övergripande verksamhetsmål till 2025......4 Studieförbundet Vuxenskolan engagerar år 2025 minst 242 000

Läs mer

SV Östergötland Verksamhetsplan 2O15

SV Östergötland Verksamhetsplan 2O15 SV Östergötland Verksamhetsplan 2O15 Verksamhetsplan SV Östergötland Sida 2 av 15 Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 2. Verksamhetsområden...

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Verksamhetsplan SV Gävleborg Sida 2 av 14

Verksamhetsplan SV Gävleborg Sida 2 av 14 Verksamhetsplan SV Gävleborg Sida 2 av 14 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Värdegrund... 4 Vision... 4 1. SVs övergripande verksamhetsmål till 2025... 5 Studieförbundet Vuxenskolan engagerar

Läs mer

STRATEGISK PLAN

STRATEGISK PLAN STRATEGISK PLAN 2018 2019 Strategisk plan 2018 2019 Den strategiska planen visar på Studieförbundet Vuxenskolans mål och prioriteringar. Dessa är antagna av förbundsstämman och gäller hela organisationen.

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

SV Halland. Verksamhetsplan 2016

SV Halland. Verksamhetsplan 2016 SV Halland Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan SV Halland Sida 2 av 12 1. SVs övergripande mål till 2020... 5 2. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 SV är drivande för att möta civila samhällets behov

Läs mer

SV Halland Verksamhetsplan 2017

SV Halland Verksamhetsplan 2017 SV Halland Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan SV Halland Sida 2 av 13 1. SVs övergripande mål till 2020... 5 2. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 SV är drivande för att möta civila samhällets behov

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping- Skarabygden Verksamhetsplanen utgår från Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014, Studiefrämjandets

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Cirkeln öppnar vägar För personer med afasi Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Innehåll Vad är afasi? sid 3 Orsak sid 3 Rehabilitering sid 3 Att mötas

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor

Läs mer

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar 2016-2021 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

SV Östergötland Verksamhetsplan 2016

SV Östergötland Verksamhetsplan 2016 SV Östergötland Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 SV Östergötland Sida 2 av 16 1. SVs övergripande mål till 2020... 5 2. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 3. Verksamhetsområden... 9 Natur och

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2019 STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN ÖREBRO LÄN

Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2019 STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN ÖREBRO LÄN Vi gör inte skillnad. Det gör skillnad! Verksamhetsplan 2019 STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN ÖREBRO LÄN SV:s värdegrund Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen organisation med bred folkbildningsverksamhet

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014 med idéprogram och kärnvärden 1 Inledning Om detta dokument Strategisk plan är, tillsammans med övriga styrdokument, en gemensam utgångspunkt för verksamhetsplanering

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10 Jämställdhetsintegrerad verksamhet 5.1 Den gemensamma värdegrunden Regeringens förslag: Statens stöd till folkbildningen skall bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Foto: Mattias Johansson

Foto: Mattias Johansson Foto: Mattias Johansson Kulturpolitiskt program 2013-2015 Förord Kultur frodas och finns där människor möts i studiecirkeln eller kören, på teatern eller biblioteket. Kultur påverkar oss. Det är i möten

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Häfte 6. Förslag från förbundsstyrelsen

Häfte 6. Förslag från förbundsstyrelsen Häfte 6 Förslag från förbundsstyrelsen Strategisk plan och långsiktiga prioriteringar Inledning SVs strategiska målsättningar utgår från den värdegrund på vilken SV vilar, den av förbundsstämman fastställda

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan 2019-2023 1. Förord Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman

2009Idéprogram. Fastställt av förbundsstämman 2009Idéprogram Fastställt av förbundsstämman Många små steg till ett hållbart samhälle 2 i n n e h å l l Idéprogrammet i korthet 3 Människosyn 4 Bildningssyn 5 Demokratisyn 7 Kultursyn 7 Hållbar utveckling

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Karlsborg och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018 Måldokument 2014-2018 Skolans övergripande målformulering har Örebro läns landsting som huvudman och är således politiskt och religiöst obunden är en skola för alla, med särskild inriktning mot personer

Läs mer

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart.

Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Folkbildning i Sverige Tio studieförbund: Varje studieförbund har sin egen profil och ideologiska särart. Studieförbundens verksamheter: Studiecirklar (664 000 deltagare) Annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Mål och inriktning 2012-2017 DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Värdegrund Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet arbetar på helnykter och demokratisk grund, samt är i partipolitiska och religiösa frågor obunden.

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie, bildnings- och utbildningsorganisation. SISU Idrottsutbildarna består av specialidrottsförbund (SF) samt övriga medlemsorganisationer

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Munkedal och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Det här dokumentet har vi tagit fram för att ge stöd och inspiration till alla som ska berätta om Scouternas folkhögskola. Det är också utgångspunkten när vi kommunicerar våra utbildningar

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start:

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Orust och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Vad menas med civilsamhället? Civilsamhället Föreningar, sällskap och organisationer utanför både offentliga sektorn och marknadssamhället Civilsamhället avgränsas

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Hjo och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Folkbildarforum 22 november 2016

Folkbildarforum 22 november 2016 Folkbildarforum 22 november 2016 10 studieförbund 367 medlemsorganisationer 290 kommuner 160 avdelningar Antalet deltagare 2015 1 700 000 730 000 Studiecirklar Annan folkbildning Studieförbundens ekonomi

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge Verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Borlänge Genom att engagera, samarbeta och synas kommer vi att växa och bli fler. Fyra långsiktiga mål pekar ut hur vi ska röra oss mot 2022 Vi inspirerar till mer

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

SV Blekinge. Verksamhetsplan 2018

SV Blekinge. Verksamhetsplan 2018 SV Blekinge Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Värdegrund... 4 Vision... 4 1. SVs övergripande verksamhetsmål till 2025... 5 Studieförbundet

Läs mer

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 1 2 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 3 Verksamhetsidé SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer