Sjukdomar som ger glömska

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjukdomar som ger glömska"

Transkript

1 Sjukdomar som ger glömska Demenssjukdomar är den fjärde största gruppen folksjukdomar i vårt land och man räknar med att cirka personer är drabbade. Antalet ökar stadigt, främst beroende på att antalet äldre ökar. I åldern år beräknas cirka en procent ha någon demenssjukdom I åldern år är det omkring tre procent. I åldrarna över 90 år uppskattas cirka 40 procent lida av demens.

2 Sjukdomar som ger glömska Varje år nyinsjuknar mer än personer i någon form av demenssjukdom i Sverige. De möjligheter som finns vid sjukdomar som ger glömska varierar: somliga sjukdomar går att bota och en del lönar sig att behandla. Det finns alltså sjukdomar och tillstånd som liknar demens. Man räknar med att ungefär en femtedel av de personer som söker vård, för minnesproblem, inte har någon demenssjukdom.

3 Sjukdomar som ger glömska Det kan i stället vara andra orsaker, såsom infektionssjukdom (till exempel borrelia), vitaminbrist, depression, stress eller ogynnsam påverkan av något läkemedel. Av demenssjukdomarna är Alzheimers sjukdom den vanligaste. Den näst vanligaste är blodkärlsdemens, eller vaskulär demens som den också kallas. En blandning av de båda sjukdomarna förekommer ofta och är sannolikt den vanligaste formen av demenssjukdom hos de äldre.

4 Demensliknande tillstånd kan orsakas av: Metabola sjukdomar, t ex vitaminbrist (B12, folsyra) Infektionssjukdomar, t ex borrelia Subduralhematom blödning under hårda hjärnhinnan Hydrocefalusutveckling försämrad cirkulation av likvor (vätska som omger hjärna och ryggmärg) Depression Stress och utmattningsdepression Ogynnsam påverkan av läkemedel

5 Alzheimer Sjukdomen kan uppträda tidigt, mellan 40 och 65 år, men är vanligast efter 65 år. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män av Alzheimers sjukdom. Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort. Vid Alzheimers sjukdom har hjärnan brist på acetylkolin men det kan också vara för lite av andra signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin.

6 Alzheimers sjukdom Första tecknen är ofta svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning (år, månad och dag) är också vanligt. Ett annat symptom kan vara svårighet att hitta i omgivningen, att läsa, skriva och räkna eller klara praktiska saker. En del får problem med varseblivningen och har svårt att känna igen det de ser och det blir svårare att resonera och planera.

7 Alzheimers sjukdom Det inlagras ett svårlösligt äggviteämne, betaamyloid, i hjärnan. Ofta tillkommer en inflammatorisk reaktion. Sammantaget leder dessa förändringar till att nervcellerna långsamt förtvinar.

8 EMCELL Behandlingar på EmCell Clinic varar ca. 2-3 dagar och kostar 7,500. Vill du veta om EmCell kan hjälpa dig eller vill du bara ha mer information, fyll i formuläret eller skriv till infoemcell@gmail.com

9 Erfarenheter från fetal celltransplantation Författarna konstaterar att totalt sett patienter hittills opererats med fetala dopaminerga nervceller. Man har därvid använt celler från ventral mesencephalon hos 6-9 veckor gamla humana embryon. Både med PET-scan teknik och histopatologi har man visat att sådana nervceller kan överleva i en Parkinsonsjuk hjärna, också på lång sikt. Det har också visats att sådana transplanterade nervceller integreras i den nya hjärnan och kan frisätta dopamin på ett fysiologiskt sätt. I icke-kontrollerade kliniska studier har det visat sig att dessa metoder kan ge betydande förbättringar avseende klinisk Parkinson-symtomatologi. I de mest lyckade fallen blev de ursprungligen svårt sjuka patienterna avsevärt förbättrade och kunde till och med sätta ut all farmakologisk Parkinson-terapi över flera år

10 EMCELL EmCell är ett medicinskt center och grundades Centret hat utfört mer än 6000 transplantationer av fetala stamceller. De behandlingsmetoder som har utvecklats och som används på kliniken har räddat och förlängt många patienters liv. De har återskapat olika organ och vävnader och positiva resultat har uppnåtts vid behandling av sjukdomar och besvär som ansetts vara obotliga

11 EMCELL Kliniken äger varumärket EmCell. Registrerat i USA, Ryssland och Ukraina. EmCell äger följande webbplatser cn,

12 De biotekniska faserna av arbetet med fetal cellsuspension inkluderar: snabb, säker och etisk insamling av fetalt material av hög kvalitet från gynekologiska avdelningar. förberedelse av fostrets cellkulturer och placering av dem i sterila behållare. tester av de fetala cellsuspensionernas säkerhet och hållbarhet. programmerad frysförvaring av celltransplantationer. tester av de fetala cellsuspensionernas säkerhet och hållbarhet innan används. långsiktig lagring av fetala cellsuspensioner i Cryobank. cellsuspensionsbank

13 Fetala stamceller 1. Vilka stamceller används av Emcell-kliniken (vuxna stamceller, benmärg, stamceller från navelsträngsblod, fetala stamceller)? Vi använder 5-8 veckor gamla fetala stamceller som tas från lagligt aborterade foster. Stamcellerna utsätts för flera säkerhetstester. Dessa celler behåller sina pluripotenta egenskaper (förmåga att differentiera till celler av olika groddblad: mesenkymala, ekto-och endodermal) och är de mest effektiva mot olika sjukdomar och rubbningar.

14 Vad är skillnaden mellan fetala stamceller och embryonala stamceller (in vitro)? Ålder (gestation). Fetala stamceller tas från 5-8 veckor gamla, och döda, fosters könsceller, från de inre organen, (embryonala perioden) och placeras i behållare där reproduktion är omöjligt. In vitro celler skördas från 5-8 dagar gamla (tidiga fosterutvecklings perioden) IVF embryo blastocyst och placeras i laboratorieglas för vidare odling (förökning och differentiering). Dessa celler kännetecknas av okontrollerad tillväxt och kan omvandlas till tumörer. Båda celltyper är pluripotenta.

15 Vad är potentialen hos fosterstamceller? Stamceller är en vetenskap om den metod som används för att behandla sjukdomar och tillstånd som leder till minskat antal celler, därför indikeras denna för ett stort antal sjukdomar som kännetecknas av cell-och vävnadsskador, muskeldystrofi, hypo-och atrofi. 16 år av forskning och klinisk praxis visar effekten av behandling med fetala stamceller i de mest allvarliga sjukdomar hos människor, inklusive men inte begränsat till multipel skleros, amyotrofisk lateral skleros, Alzheimers och Parkinsons sjukdom, stroke, traumatisk hjärnskada och ryggmärgsskador, typ 1 och 2 diabetes mellitus, sjukdomar i hjärtmuskeln, hjärtsvikt, autoimmuna och genetiska sjukdomar, blodsjukdomar, ögonsjukdomar etc. Unika egenskaper hos stamceller möjliggör skapandet av ny vävnad för att ersätta skador. Det tänder ett hopp hos många patienter vars sjukdom anses obotlig. Fetala stamceller är exceptionellt effektiva i anti-aging behandling.

16 Vad skiljer fetala stamceller från celler från navelsträngsblod? Den proliferativa potentialen hos celler från navelsträngsblod är lägre än hos fetala stamceller. Celler från navelsträngsblod är polypotenta inte pluripotenta. Stamceller från navelsträngsblod uttrycker histokompabilitetsantigener, därför, i syfte att säkerställa att de mottas av mottagarens kropp, behövs immunsuppression.

17 Det är osannolikt att humana fetala nervceller kan ligga till grund för en framtida terapi tillgången på sådana celler är alltför begränsad och det är svårt att standardisera transplantationsmetoden om man använder dessa celler. Förhoppningen är nu att man ska kunna använda dopaminceller som producerats från stamceller för detta ändamål. Pluripotenta stamceller.

18 Humana Stamceller 1) de använda stamcellderiverade cellerna kan överleva i tillräckligt antal efter implantation 2) att de kan innervera målområdet striatum i hjärnan 3) att de kan integreras funktionellt i den nya hjärnan 4) att de kan frisätta dopamin på ett fysiologiskt sätt 5) att de därigenom kan ge en signifi kant symtomatisk effekt 6) att de är säkra att det exempelvis inte fi nns en risk att tumörer bildas.

19 Ingen framgång med embryonala stamceller studie stoppad i förtid 22 november 2011 Företaget Geron Corp i Kalifornien, som förra året startade världens första fas 1-studie med stamceller från mänskliga embryon på ryggmärgsskadade patienter, stoppar studien i förtid. Experter misstänker att företaget inte längre tror på metodens framgång.

20 Inget patent för metoder där 20 oktober 2011 embryon förstörs, fastslår EUdomstolen EU-domstolen, som tolkar EU:s lagstiftning och ser till att den tillämpas på samma sätt i alla EU-länder, beslöt i veckan att det inte är tillåtet att patentera förfaringssätt som innebär att stamceller tas från mänskliga embryon, om embryot sedan förstörs.

21 Inget patent för metoder där embryon förstörs, fastslår EU-domstolen Domen gäller en metod som uppfunnits av professor Oliver Brüstle, stamcellsforskare vid universitetet i Bonn. Metoden går ut på att omvandla mänskliga embryonala stamceller till nervceller när de befinner sig i blastocyststadiet då embryot består av cirka celler. Domen innebär att grundläggande forskning kan äga rum i Europa, men att utveckling som bygger på grundforskningen inte kan genomföras. Det betyder att europeiska forskare kan förbereda, men att andra i USA eller Asien kommer att skörda framgången. Många år av intensiv forskning håller på att förstöras. Det är ett otroligt bakslag för biomedicinsk stamcellsforskning, säger Oliver Brüstle.

22 Vi ville ha ett grundläggande beslut om hur skyddet för mänskliga embryon ser ut i EU:s patentlag. Domstolen har slagit fast att etik går före kommersiella intressen, säger Christoph Then från Greenpeace i Luxemburg. Peter Liese, från den kristdemokratiska gruppen i Europaparlamentet, välkomnar domstolens beslut. Vi är positiva till forskning och utveckling inom bioteknik, men människor får inte förstöras, inte ens i början av deras utveckling.

23 Er framtid! Flera små bioteknikföretag arbetar på stamcellsbehandlingar i Europa och USA. Stora läkemedelsbolag, som Pfizer, AstraZeneca, Roche och Cellectis börjar också bedriva forskning inom området.

Frågor och svar om stamceller

Frågor och svar om stamceller Frågor och svar om stamceller Att det finns stamceller i vår kropp och att de kan användas i medicinska behandlingar för att ersätta sjuka celler har man vetat länge. Mot slutet av 1990-talet lyckades

Läs mer

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller,

Stamceller är sådana celler som kan bli vilken sorts cell som helst Stamceller specialiserar sig så småningom till ex. muskelceller, blodceller, Stamceller Vad är stamceller? Från början är vi bara en cell Den cellen delar på sig och blir 2 celler, 4 celler, 8 celler osv tills de är de 100 000 miljarder celler en vuxen människa består av Men alla

Läs mer

Stamceller i diabetesbehandling Irina Samokhina Vad är diabetes? Stamceller

Stamceller i diabetesbehandling Irina Samokhina Vad är diabetes? Stamceller Stamceller i diabetesbehandling Irina Samokhina Exekutiv sammanfattning av Självständigt arbete i biologi HT2008 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet Diabetes är en av de vanligaste

Läs mer

Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom?

Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom? Hur kan stamceller bidra till att behandla Parkinsons sjukdom? Oscar Cidon Sporrong Populärvetenskaplig sammanfattning av självständigt arbete i biologi HT 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning,

Läs mer

Odla hjärna. Dr Anna Falk, Docent Institutionen för Neurovetenskap Karolinska Institutet. För att kunna odla hjärnvävnad behöver vi ett startmaterial

Odla hjärna. Dr Anna Falk, Docent Institutionen för Neurovetenskap Karolinska Institutet. För att kunna odla hjärnvävnad behöver vi ett startmaterial Odla hjärna Dr Anna Falk, Docent Institutionen för Neurovetenskap Karolinska Institutet För att kunna odla hjärnvävnad behöver vi ett startmaterial Hur ska vi studera mänskliga hjärnceller? Hjärnceller

Läs mer

Om Stamceller och Regenerativ Medicin - ett symposium för allmänheten

Om Stamceller och Regenerativ Medicin - ett symposium för allmänheten Om Stamceller och Regenerativ Medicin - ett symposium för allmänheten Lördagen 29 september 2018 11.00-12.30 Värd: Styrgruppen för strategiskt forskningsområde stamceller och regenerativ medicin, Karolinska

Läs mer

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012 Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012 De öppnade en värld av möjligheter Årets Nobelpristagare har visat att livets väg inte behöver vara enkelriktad. De har upptäckt att kroppens vuxna celler kan

Läs mer

Sjukdomar som ger glömska

Sjukdomar som ger glömska Sjukdomar som ger glömska Minnet är som bäst när vi mest behöver det. Alltså under den tid då vi växer upp och lär oss det mesta av det vi kommer att ha nytta och glädje av under resten av livet. Ofta

Läs mer

- ALS - Introduktion. Neurodegenerativa sjukdomar

- ALS - Introduktion. Neurodegenerativa sjukdomar Introduktion Hjärnan och ryggmärgen utgör det centrala nervsystemet i vår kropp och är ett av våra mest komplexa organ. Nervsystemet byggs upp av ett flertal olika typer av celler som tillsammans bildar

Läs mer

Neurorapporten Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar

Neurorapporten Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar Neurorapporten 2019 Avsnitt 2 Forskning om hjärnans sjukdomar I AVSNITT 2 Forskning om hjärnans sjukdomar 2 16 Särtryck ur Neurorapporten 2019 Vi lever i en tid då mycket går framåt. Forskningen har hjälpt

Läs mer

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail Amyotrofisk lateralskleros (ALS) jakten på the Holy Grail ALS Likemannstreff 26 mars 2014 Clas B. Johansson, Docent, af Jochnick fellow CMM, Karolinska Institutet, Jämtlands Läns Landsting Neurologiska

Läs mer

Stamcellsforskning AKADEMIRAPPORT. framsteg, förhoppningar och farhågor

Stamcellsforskning AKADEMIRAPPORT. framsteg, förhoppningar och farhågor RAPPORT FRÅN ARBETSGRUPPEN FÖR STAMCELLSFORSKNING 7 DECEMBER 2012 AKADEMIRAPPORT Stamcellsforskning framsteg, förhoppningar och farhågor Detta dokument har producerats av Arbetsgruppen för stamcellsforskning,

Läs mer

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson

Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Spelar fysisk aktivitet någon roll för äldres psykiska tillstånd? Ingvar Karlsson Hur kan fysisk aktivitet påverka hjärnan? Den fysiska aktiviteten skapar cytokiner som påverkar levern. I levern bildas

Läs mer

Finns det kopplingar mellan traumatiska hjärnskador och demens?

Finns det kopplingar mellan traumatiska hjärnskador och demens? Finns det kopplingar mellan traumatiska hjärnskador och demens? JA Niklas Marklund, Professor i Neurokirurgi Lunds Universitet Vad gör en neurokirurg på Alzheimersdagen?? Bra fråga! Beskriva hur en skallskada

Läs mer

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson

Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Transplantation av hjärnceller vid Parkinson Ingrid Strömberg Professor Institutionen för integrativ medicinsk biologi Enheten för histologi med cellbiologi Jag tänkte först berätta lite om Parkinsons

Läs mer

Yttrande om embryonal stamcellsforskning

Yttrande om embryonal stamcellsforskning 1 2002-01-17 Dnr 03/02 Yttrande om embryonal stamcellsforskning 1. Bakgrund Forskning om stamceller har på senare tid varit föremål för stor uppmärksamhet och en livlig debatt. Stamceller är omogna celler

Läs mer

NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA

NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA FORSKNING STAMCELLER NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA 2 LEDARE FORSKANDE LÄKAREN 3 FOTO till vänster: ANDERS NORDERMAN

Läs mer

Kroppens Nervsystem. Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs Micke Sundström

Kroppens Nervsystem. Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs  Micke Sundström Micke Sundström, Granbergsskolan 7-9, Bollnäs www.lektion.se Micke Sundström Nervsystemets två huvuddelar Det centrala nervsystemet Hjärnan & ryggmärgen Det perifera nervsystemet Nervtrådarna i övriga

Läs mer

Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller

Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller Cell Fusion i Hjärnan och Ryggmärgen Nya Möjligheter att Stödja Skadade Nervceller Clas B. Johansson, Docent, af Jochnick fellow CMM, Karolinska Institutet Forskningsområden - Reparativ neurobiologi Blodcellers

Läs mer

Information om. Reminyl (galantamin)

Information om. Reminyl (galantamin) Information om Reminyl (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 140 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Ungefär hälften har Alzheimers sjukdom. Denna sjukdom drabbar i de

Läs mer

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012. John B. Gurdon och Shinya Yamanaka. för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens

Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012. John B. Gurdon och Shinya Yamanaka. för upptäckten att mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens PRESSMEDDELANDE 2012 10 08 Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet har idag beslutat att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2012 gemensamt tilldelas John B. Gurdon och Shinya Yamanaka för upptäckten

Läs mer

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin)

Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Information om Reminyl depotkapslar (galantamin) Alzheimers sjukdom I Sverige finns det cirka 150 000 personer som har en så kallad demenssjukdom. Egentligen är demenssjukdom ett samlings - begrepp för

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Seminarium 2009-09-17 Karin Lind Överläkare vid Neuropsykiatriska kliniken Mölndal Doktorand vid Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Seminarium 2009-11-12 Karin Lind Överläkare vid Neuropsykiatriska kliniken Mölndal Doktorand vid Institutionen för Neurovetenskap och Fysiologi,

Läs mer

NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA

NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA NYTT PLÅSTER AV CELLER HON VILL STOPPA TUMÖRENS STAMCELLER NY TREND INOM FORSKNINGEN TRANSPLANTATION GAV LIVET TILLBAKA 2 FORSKNING & STAMCELLER LEDARE FOTO till vänster: ANDERS NORDERMAN FOTO till höger:

Läs mer

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom:

Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Demensutredning Varför utreda vid misstanke om demenssjukdom: Utesluta annan botbar sjukdom Diagnosticera vilken demenssjukdom Se vilka funktionsnedsättningar som demenssjukdomen ger och erbjuda stöd/hjälp

Läs mer

Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar

Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar Proteinklumpar i nervsystemet en mekanism bakom flera sjukdomar Ludmilla Morozova-Roche Forskare Inst. för medicinsk kemi och biofysik Jag ska berätta om ett fenomen på molekylär nivå som ligger bakom

Läs mer

MÖTEN MED MINNEN. Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka

MÖTEN MED MINNEN. Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka MÖTEN MED MINNEN MÖTEN MED MINNEN Ett nytt museiprojekt som hjälper demenssjuka Alzheimerfonden genomför ett unikt landsomfattande projekt, Möten med Minnen, riktat till människor som drabbats av någon

Läs mer

Setet kan skrivas ut på A4-papper eller kartong. Bästa resultat får man med papper på 160g/m2.

Setet kan skrivas ut på A4-papper eller kartong. Bästa resultat får man med papper på 160g/m2. Tack för att du laddade ner denna del av Decide! Varje del innehåller alla nödvändiga element för att en grupp med max 8 deltagare kan spela Decide. Vid flera än 8 deltagare ge var grupp sitt eget spelset.

Läs mer

Mathilda Zetterström Celltherapeutics, Göteborg

Mathilda Zetterström Celltherapeutics, Göteborg Cecilia Bull, Peter S. Eriksson Inst. för Klinisk Neurovetenskap Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg Mathilda Zetterström Celltherapeutics, Göteborg Vad är stamceller? Deras ursprung och potential:

Läs mer

8 Patent på uppfinningar som involverar stamceller

8 Patent på uppfinningar som involverar stamceller 8 Patent på uppfinningar som involverar stamceller Kommittén ska när det gäller tillämpningen av det etiskt motiverade undantaget från patentering särskilt följa upp och redovisa möjligheterna till patent

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

GODA ANLEDNINGAR. till att bevara ditt barns stamceller. Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller från navelsträngen

GODA ANLEDNINGAR. till att bevara ditt barns stamceller. Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller från navelsträngen Ring 040-692 23 27 eller gå in på stemcare.se om du vill bevara ditt barns stamceller 5 GODA ANLEDNINGAR till att bevara ditt barns stamceller Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller

Läs mer

GODA ANLEDNINGAR. till att bevara ditt barns stamceller. Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller från navelsträngen

GODA ANLEDNINGAR. till att bevara ditt barns stamceller. Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller från navelsträngen Ring 040-15 22 22 eller gå in på stemcare.se om du vill bevara ditt barns stamceller 5 GODA ANLEDNINGAR till att bevara ditt barns stamceller Ge ditt barn en gåva för livet samla och bevara stamceller

Läs mer

ADULTA (VUXNA) STAMCELLER VAR STÅR VI IDAG?

ADULTA (VUXNA) STAMCELLER VAR STÅR VI IDAG? ADULTA (VUXNA) STAMCELLER VAR STÅR VI IDAG? Sid 1 Referat av en konferens i Stockholm den 30 oktober 2002 Innehåll Inledning 2 Bakgrund om stamceller 3 Stamceller egenskaper och lokalisation (Jonas Frisén)

Läs mer

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling

Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om akut lymfatisk leukemi (ALL) sjukdom och behandling Fakta om leukemier Av de mellan 900 och 1 000 personer i Sverige som varje år får diagnosen leukemi får ett 100-tal akut lymfatisk leukemi.

Läs mer

TILLFÄLLIGA UTSKOTTET FÖR HUMANGENETIK OCH ANNAN NY TEKNIK INOM DEN MODERNA MEDICINEN

TILLFÄLLIGA UTSKOTTET FÖR HUMANGENETIK OCH ANNAN NY TEKNIK INOM DEN MODERNA MEDICINEN TILLFÄLLIGA UTSKOTTET FÖR HUMANGENETIK OCH ANNAN NY TEKNIK INOM DEN MODERNA MEDICINEN Hearing den 26 april 2001 Carlos Alonso BEDATE Meritförteckning Filosofíe licentiat Katolska universitet i Alcalá de

Läs mer

Hälsodataregister. räddar liv och ger bättre vård

Hälsodataregister. räddar liv och ger bättre vård juni 2019 Hälsodataregister räddar liv och ger bättre vård Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt, tack vare ny medicinsk kunskap, nya behandlingsmetoder, tekniska innovationer och modernare arbetssätt.

Läs mer

Kapitel 2 Fakta om demens

Kapitel 2 Fakta om demens Kapitel2 Faktaomdemens Demensärintenamnetpåenbestämdsjukdomutanpåetttillståndsomberorpåskadorihjärnan. Skadornakanorsakasavfleraolikasjukdomarochdemenssjukdomarärettsamlingsnamnpådessa. Demenssjukdomarledertillattminnet,tankeförmåganochandrasåkalladekognitivaförmågorblir

Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------- TENTAMEN DELKURS 2 VT 2004 (Således tre st delar!) ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Farmakologi och sjukdomslära (totalt 42 poäng) 1.

Läs mer

Patientinformation Aricept (donepezil)

Patientinformation Aricept (donepezil) Patientinformation Aricept (donepezil) Denna skrift riktar sig till dig som behandlas med Aricept (donepezil) men även till dina närstående. Hur vanligt är Alzheimers sjukdom och vilka drabbas? Alzheimers

Läs mer

Patientinformation Aricept (donepezil)

Patientinformation Aricept (donepezil) Patientinformation Aricept (donepezil) Denna skrift riktar sig till dig som behandlas med Aricept (donepezil) men även till dina närstående. Hur vanligt är Alzheimers sjukdom och vilka drabbas? Alzheimers

Läs mer

Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter

Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter Elna Jönsson Hofverbergsgatan 2 B, 254 43 Helsingborg elnakatarina@hotmail.com elna.jonsson@dom.se CFE Working paper series No. 33 Elna Jönsson

Läs mer

Patentskydd for biotekniska uppfinningar

Patentskydd for biotekniska uppfinningar Patentskydd for biotekniska uppfinningar Slutbetànkande av Kommittén om patentskydd for biotekniska uppfinningar Stockholm 2008 STATENSOFFENTLIGA UTREDNINCAR SOU 2008.20 Innehâll Fôrkortningar 17 Ordlista

Läs mer

AFA Försäkring FoU-program Regenerativ medicin

AFA Försäkring FoU-program Regenerativ medicin AFA Försäkring FoU-program Regenerativ medicin Anslag till projekt 2010-12-01 Genteknologiskt stärkta T-celler för regenerativ cancerbehandling 5 000 000 kronor Projektets målsättning är att etablera T-cellsterapi

Läs mer

Från cell till individ. Kap 2

Från cell till individ. Kap 2 Från cell till individ Kap 2 cell-vävnader-organ-organsystem-organism Kap 2 Från cell till individ Från en cell till en individ Vad krävs? Olika typer av celler en befruktning massor av celldelningar cellerna

Läs mer

Stamceller och kloning

Stamceller och kloning Del IV Stamceller och kloning Under de senaste årtiondena har människan lärt sig göra en rad saker med befruktade ägg och tidiga embryon. Kor kan ges konstgjorda enäggsfyrlingar. Vuxna djur kan klonas.

Läs mer

PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN?

PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN? PNEUMOKOCK- SJUKDOM ÄR DU I RISKZONEN? Vad är pneumokocksjukdom? Till pneumokocksjukdom räknas ett antal olika sjukdomar, som orsakas av en vanlig bakterie vid namn Streptococcus pneumoniae (pneumokocker).

Läs mer

Pensionärsrådet. Plats: Rehabiliteringskliniken, JF Liedholmsväg 14, Sigfridsområdet. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 13:30-15:30

Pensionärsrådet. Plats: Rehabiliteringskliniken, JF Liedholmsväg 14, Sigfridsområdet. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 13:30-15:30 Pensionärsrådet Datum: 2018-02-12 Tid: 13:30-15:30 Plats: Rehabiliteringskliniken, JF Liedholmsväg 14, Sigfridsområdet Ledamöter Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup, SPF Seniorerna Elsa Jönsson,

Läs mer

Huntingtons sjukdom - en hjärnsjukdom

Huntingtons sjukdom - en hjärnsjukdom Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Benmärgstransplantation vid Huntingtons sjukdom Benmärgstransplantation skyddar HS-möss från vissa

Läs mer

20 år av framgångsrik hjärnforskning

20 år av framgångsrik hjärnforskning 20 år av framgångsrik hjärnforskning Var tredje svensk kommer att drabbas av en hjärnsjukdom Cirka 100 000 människor i Sverige lider idag av Alzheimers sjukdom, var 17:e minut drabbas någon av stroke och

Läs mer

Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter

Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Elna Jönsson Patent på mänskliga stamceller Rättsliga och moraliska aspekter Examensarbete 20 poäng Handledare: Professor Hans Henrik Lidgard Immaterialrätt Termin

Läs mer

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet

Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Åsa Konradsson-Geuken Karolinska Institutet & Uppsala Universitet Människa i fokus Vätterbygdens folkhögskola Jönköping April 2016 oo Omgiven av mig as Mats Konradsson Mina upplevelser Allmänt om hjärnan

Läs mer

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MRT vid MS Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MULTIPEL SKLEROS EN KORT BESKRIVNING Vid multipel skleros (MS), uppstår inflammation som försämrar framkomligheten för de elektriska signalerna

Läs mer

TORISEL (temsirolimus) patientinformation

TORISEL (temsirolimus) patientinformation TORISEL (temsirolimus) patientinformation Frågor och svar om din behandling med Torisel mot njurcancer 2 Inledning Den här broschyren innehåller viktig information om din behandling med Torisel. Vi ber

Läs mer

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti

Läkemedel. måndag 18 november 13. Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Läkemedel Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Ett projekt av Jonas, Jakob, Daniel och Mukti Vad har läkemedel tillfredsställt? God hälsa Sjukdomar och infektioner Droger Cancer, Alzheimer, AIDS

Läs mer

Nationella biobanken för navelsträngsblod

Nationella biobanken för navelsträngsblod Nationella biobanken för navelsträngsblod Anders Fasth Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Avd för pediatrik, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet En svensk nationell biobank för navelsträngsblod

Läs mer

Inbjudan att teckna aktier

Inbjudan att teckna aktier Inbjudan att teckna aktier Inför notering på Cline Scientific utvecklar och säljer unika ytor för användning inom framförallt stamcellsterapier. Bolagets kunder strävar efter att finna bot på svåra sjukdomar

Läs mer

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård?

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Symptom. Stamcellsforskning

Symptom. Stamcellsforskning Stamcellsforskning Det stösta hoppet att finna en bot till diabetes just nu är att framkalla insulinbildande celler i kroppen. Det finns dock två stora problem för tillfället som måste lösas innan metoden

Läs mer

Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén

Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén Sara Ekvall, doktorand Inst. för immunologi, genetik & patologi Uppsala universitet Handledare: Marie-Louise Bondeson & Göran Annerén Celler & DNA Vår kropp är uppbyggd av ~100 000 miljarder celler I cellen

Läs mer

Regeringens proposition 2003/04:148

Regeringens proposition 2003/04:148 Regeringens proposition 2003/04:148 Stamcellsforskning Prop. 2003/04:148 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 27 maj 2004 Göran Persson Lars Engqvist (Socialdepartementet)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Höjdpunkter 2014 Uppdaterad grafisk profil Den nya moderna loggan visar även vår samhörighet med Svenska Diabetesförbundet. Armband för forskningen I vårt fortsatta samarbete

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT FRISKARE NORRLAND

TILLSAMMANS FÖR ETT FRISKARE NORRLAND Den medicinska forskningen ligger mig varmt om hjärtat. Du kan stödja detta livsviktiga arbete med att ge en gåva. SVERKER OLOFSSON Samhällsengagerad journalist och hedersdoktor vid Medicinska fakulteten

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

Fakta om tuberös skleros (TSC)

Fakta om tuberös skleros (TSC) Fakta om tuberös skleros (TSC) Tuberös skleros är en medfödd genetisk sjukdom som karaktäriseras av tumörliknande förändringar i hjärnan och olika organ i kroppen. Förändringarna kan vara allt från små

Läs mer

Genetik och genteknik

Genetik och genteknik FOLKLIVSARKIVET, Lunds universitet LUF 198 November 1996 Genetik och genteknik Inledning Den moderna genetiken har gett oss ny kunskap om hur gener - arvsanlag - förmedlar det biologiska arvet från generation

Läs mer

ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND

ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND ORGANDONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND EN NY MÖJLIGHET TILL DONATION EN FOLDER FRAMTAGEN AV PROJEKTGRUPPEN FÖR DONATION EFTER CIRKULATIONSSTILLESTÅND VÄVNADSRÅDET, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 16 och 19 i lagen om assisterad befruktning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om assisterad

Läs mer

Hjärnans utveckling och barnets framsteg Hur hänger det ihop?

Hjärnans utveckling och barnets framsteg Hur hänger det ihop? Hjärnans utveckling och barnets framsteg Hur hänger det ihop? Föreläsning den 4 maj 2017 Leg psykolog Hörselhabiliteringen, Rosenlunds sjukhus Vad krävs för att vi ska kunna uppleva och lära oss något?

Läs mer

Information till patienten och patientens samtycke

Information till patienten och patientens samtycke Information till patienten och patientens samtycke Finlands muskelsjukdomsregister patientregister för personer med spinal muskelatrofi Information till patienten Innan du fattar beslut om att låta införa

Läs mer

Få kroppen att laga sig själv

Få kroppen att laga sig själv FÖRSÄKRING Få kroppen att laga sig själv En satsning från AFA Försäkring på forskning i regenerativ medicin Regenerativ medicin ett viktigt verktyg i framtidens sjukvård AFA Försäkring ger trygghet och

Läs mer

Är genetiken på väg att bota diabetes?

Är genetiken på väg att bota diabetes? Är genetiken på väg att bota diabetes? Simon Eklöv Populärvetenskaplig sammanfattning av Självständigt arbete i biologi 2013 Institutionen för biologisk grundutbildning, Uppsala universitet. Under början

Läs mer

STEM CELLS UPDATE. från grundforskning till klinik

STEM CELLS UPDATE. från grundforskning till klinik STEM CELLS UPDATE från grundforskning till klinik En populärvetenskaplig dokumentation av Vetenskapsrådet och Uppsala universitets konferens om stamceller, Uppsala 5-6 oktober 2011 Förord I augusti 2006

Läs mer

När stamcellerna kommer till klassrummet

När stamcellerna kommer till klassrummet När stamcellerna kommer till klassrummet Klas Blomgren Översikt Hjärnans utveckling Plasticitet och stamceller Fysisk aktivitet Psykisk aktivitet berikad miljö 1 Huvudet och hjärnan Pannloben Hjässloben

Läs mer

Demenssjukdomar och ärftlighet

Demenssjukdomar och ärftlighet Demenssjukdomar och ärftlighet SveDem Årsmöte 141006 Caroline Graff Professor, Överläkare caroline.graff@ki.se Forskningsledare vid Karolinska Institutet Centrum för Alzheimerforskning, Huddinge Chef för

Läs mer

När glömska är en sjukdom. Bra att veta om demenssjukdomar

När glömska är en sjukdom. Bra att veta om demenssjukdomar När glömska är en sjukdom Bra att veta om demenssjukdomar När glömska är en sjukdom Bra att veta om demens Myndigheten för delaktighet, 2016 Serie A 2016:24 Grafisk form: Sofia Tsinadze Text: Svenskt Demenscentrum

Läs mer

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats?

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hjärna Parkinson PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hjärna Parkinson PDF ladda ner Hjärna Parkinson PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Staffan Råberg. Kända och mindre kända symptom och deras konsekvenser för Parkinsonsjuka och deras omgivning. Författaren är sjuksköterska

Läs mer

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet

3,2 miljoner. Ca 84 tusen. Otillräcklig fysisk aktivitet Otillräcklig fysisk aktivitet 3,2 miljoner Ca 84 tusen 1 Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, Statens Folkhälsoinstitut, 2011 Nationella folkhälsoenkäten, Gävleborg 2010 Definition

Läs mer

Färgämne kan göra tomaten nyttigare

Färgämne kan göra tomaten nyttigare genteknik Färgämne kan göra tomaten nyttigare AV PER SNAPRUD UR F&F 1/2009. En ny typ av genförändrade tomater innehåller extra mycket antocyaniner, ämnen som ger färg åt bland annat rosor, röda höstlöv

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PC2130 Kursnamn: Neurovetenskap neuropsykologi, 15 hp Provmoment: Omtentamen: tentamen del I Ansvarig lärare: Hans Samuelsson (0704216266) Tentamensdatum: 2008-12-03, 9.00-13.00 Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Åldrande och framtidens äldrevård de senaste forskningsrönen

Åldrande och framtidens äldrevård de senaste forskningsrönen Åldrande och framtidens äldrevård de senaste forskningsrönen Miia Kivipelto, MD, PhD Associate professor Bengt Winblad, Professor Aging Research Center Karolinska Institutet and Karolinska University Hospital,

Läs mer

Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi. Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på

Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi. Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på Kan man se diabetes? Nina Fransén Pettersson doktorand, immunologi, Institutionen för klinisk mikrobiologi Filmer och färgbilder till detta föredrag kan ses på www.medfak.umu.se/forskning/forskningens-dag/-forskningens-dag-2012/

Läs mer

På toppen av karriären eller en samhällsbörda.

På toppen av karriären eller en samhällsbörda. På toppen av karriären eller en samhällsbörda. Fler Neurologer: Var hittar jag en specialist. Rätt medicin: Hjälp mig att få bra behandling. Lika vård: Vad finns att få ute i landet. Parkinsons sjukdom

Läs mer

Respiratorius AB: delårssrapport, jan-juni, 2011

Respiratorius AB: delårssrapport, jan-juni, 2011 Respiratorius AB: delårssrapport, jan-juni, 2011 Rapport för andra kvartalet för Respiratorius AB (publ) Ingen försäljning har förekommit under perioden (0) Resultat efter finansnetto för andra kvartalet

Läs mer

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling

Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Fakta om kronisk myeloisk leukemi (KML) sjukdom och behandling Om leukemier Kronisk myeloisk leukemi (KML) är en form av leukemi ett samlande begrepp för flera cancersjukdomar som angriper de blodbildande

Läs mer

Celltransplantation vid Parkinsons sjukdom

Celltransplantation vid Parkinsons sjukdom Celltransplantation vid Parkinsons sjukdom Publicerad 01-09-18 Reviderad 03-11-07 Version 2 Alerts bedömning Metod och målgrupp: I Sverige finns cirka 15 000 patienter med Parkinsons sjukdom. Under det

Läs mer

Från cell till individ. Kap 2

Från cell till individ. Kap 2 Från cell till individ Kap 2 cell-vävnader-organ-organism Kap 2 Från cell till individ Från en cell till en individ Vad krävs? Olika typer av celler en befruktning massor av celldelningar cellerna måste

Läs mer

Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering DNA, RNA och Protein

Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering DNA, RNA och Protein Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Klipp-och-klistra DNA: fixa mutationen med gen editering Forskare gör exakta ändringar av DNA i ett

Läs mer

Forskning för människors hälsa med hjälp av djurförsök

Forskning för människors hälsa med hjälp av djurförsök 1 Forskning för människors hälsa med hjälp av djurförsök Ett hett politiskt område där många skrönor florerar och okunskapen är stor. Så sammanfattade Karin Sandström, Handikappförbundens samarbetsorgan,

Läs mer

Fakta om lungcancer. Pressmaterial

Fakta om lungcancer. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om lungcancer År 2011 drabbades 3 652 personer i Sverige av lungcancer varav 1 869 män och 1 783 kvinnor. Samma år avled 3 616 personer. Det är med än tusen personer fler som dör i

Läs mer

Välkomna! Vem är det här? I dag: Labrapporter Repetition Redovisning av artikel Bioteknik Inför provet nästa vecka

Välkomna! Vem är det här? I dag: Labrapporter Repetition Redovisning av artikel Bioteknik Inför provet nästa vecka Välkomna! Vem är det här? I dag: Labrapporter Repetition Redovisning av artikel Bioteknik Inför provet nästa vecka 1 Någon som läser hela Nk1b som behöver sitt betyg till 1/12 pga vidare studier redan

Läs mer

Det magiska med färgat ljus

Det magiska med färgat ljus Huntingtons sjukdom forsknings nyheter. I klartext Skriven av forskare För de globala HS medlemmarna. Upplysning av framskridandet av Huntingtons sjukdom Forskare har använt sig av möss med upplysta hjärnceller

Läs mer

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning

Hypertyreos. Hög ämnesomsättning Hypertyreos Hög ämnesomsättning 2 Författare Docent Gertrud Berg, Docent Svante Jansson och Professor emeritus Ernst Nyström, vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Docent Ove Törring, Karolinska

Läs mer

Tentamen i neuroanatomi R1 Vt_2004 Om utrymmet inte räcker till, var snäll o använd baksidorna. INGA LÖSA LAPPAR. Lycka till nu! Max=26p /C-H.B.

Tentamen i neuroanatomi R1 Vt_2004 Om utrymmet inte räcker till, var snäll o använd baksidorna. INGA LÖSA LAPPAR. Lycka till nu! Max=26p /C-H.B. Tentamen i neuroanatomi R1 Vt_2004 Om utrymmet inte räcker till, var snäll o använd baksidorna. INGA LÖSA LAPPAR. Lycka till nu! Max=26p /C-H.B. 1/ Vad kallas de neuron/nervtrådar som svarar för: (2p)

Läs mer

Vetenskapligt förhållningssätt och lärande

Vetenskapligt förhållningssätt och lärande Terminsmål Målbeskrivningens struktur för stadium I och II Stadiemålen beskriver inriktning och nivå för den kompetens studenten skall uppnå under stadiet. De är indelade i fyra områden: Vetenskapligt

Läs mer

Boris Aranovich. Framtidens terapi. Aquatone & Triomed

Boris Aranovich. Framtidens terapi. Aquatone & Triomed Boris Aranovich Framtidens terapi Aquatone & Triomed Inledning Framtidens terapi Aquatone & Triomed Boris Aranovich Människans Resurser Människor använder många olika metoder för att bli friska men ofta

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer