Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE E-post:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE www.iis.se E-post: amel@iis.se Twitter: @amelsec"

Transkript

1 Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE E-post:

2

3 Varje minut Infographic by- GO-Gulf.com Web Design Company

4 Varje minut Infographic by- GO-Gulf.com Web Design Company

5 Svenska Internetanvändare uppvisar ofta en blandning av både ondska och en ohälsosam nivå av godtrogenhet. När du ansluter dig till internet blir din dator en del av internet och exponerad för flera miljoner datorer. Du bör vara medveten om att det innebär risker att drabbas av bland annat virus och intrångsattacker. Virus, maskar, trojaner och spionprogram (s k spyware) kan hamna på din dator om du laddar ned en fil eller ett program från internet, om du öppnar en fil som är bifogad e-post eller besöker en webbplats som sprider skadliga program.

6

7 Några vanliga bedrägeriförsök via Facebook Du bjuds in att ta del av en applikation. som ska visa dig vilka som har tittat på din profil eller som har blockat dig från deras. Inte någon av dessa appar fungerar. Facebook ger inte utvecklare åtkomst till den information som krävs för att skapa sådana. Du erbjuds gratis varor, presentkort och biljetter. Låt dig inte luras tro att du ska få testa och sedan behålla en ipad eller iphone. Det är allt igenom marknadsföringstricks och inte från Apple. Gratis Facebook-valuta. Måltavlan är de som spelar spel på Facebook, valutan används för att köpa saker i Farmville, Cityville och liknande. Valutan kostar emellertid riktiga pengar och du kommer inte att få några sådana gratis. Senaste nytt! Varje gång någon större nyhet inträffar, var på din vakt. Bedragare älskar att lura aningslösa användare med löfte om speciell bevakning med detaljer som ingen annan har. Nätfiske för att komma åt dina inloggningsuppgifter. Om en bedragare kommer åt dessa kan de åstadkomma en hel del skada innan du fått tillbaka ditt konto. Meddelanden som ger sig ut för att vara från Facebooks, bankens eller någon annans säkerhetsavdelning är ett populärt sätt att försöka komma åt sådan information. Falska chattmeddelanden via stulna Facebook-konton. Används för att skicka skumma länkar till användare via Facebookchatten. Var uppmärksam på direktmeddelanden som säger sådant som till exempel Hej, är det du?, Titta på den här videon!, Vill du ha dig ett gott skratt? Klicka inte på några länkar som du får via chatten utan att försöka verifiera att de är äkta. Skandalrubriker. Meddelanden med allt som börjar med OMG! eller Du kommer inte tro det! mår bäst av att lämnas orörda. De slutar vanligtvis i en falsk enkätundersökning och ett videoklipp som inte ens fungerar. Uppdiktade kändisnyheter. Facebook är inte platsen där du får det senaste skvallret om kändisarna. Bedragare skickar information om påstådda dödsfall och andra sensationella historier för att locka användare. Det sprids ofta väldigt snabbt, eftersom många användare delar med sig av nyheter utan att kontrollera äktheten. Hjälp, jag är fast här och behöver pengar. Om du får meddelanden från en vän eller bekant som påstår att de är fast i London eller någon annan exotisk plats, rusa inte omedelbart ner till Western Union för att skicka pengar. De har förmodligen fått sitt Facebook-konto kapat av någon bedragare.

8 Andra typer av bedrägier Falska supportsamtal Ransomware Nätfiske Banktrojaner Annonsbedrägerier

9

10 Smarta telefoner kräver smarta användare Fokus har flyttas från datorerna till smarttelefoner. Men medan vi ofta skyddar våra datorer ganska väl, är det sämre ställt med telefonerna. Samtidigt använder vi dem nästan mer.

11 Appar, appar, appar. Installera inte appar som du inte vet vad de gör eller kommer från. Leverantörerna gör sitt bästa för att ta bort appar med skadlig kod, men det kan ta lite tid. Du måste å andra sidan inte vara först med det senaste, installera inte appar som väldigt få personer laddat ner, i alla fall inte utan att först försöka titta på recensioner och eventuella varningar. Försök avgöra om den är ofarlig. Ge inte appen en massa rättigheter den inte behöver.

12 Olika rättigheter för appar Meddelanden ger appen tillgång till sms/mms och att läsa inkommande. Tjänster som kostar pengar ger appen möjlighet att skicka meddelanden och ringa samtal, även till betaltjänster. Här finns det fog för lite extra vaksamhet. Dina personliga uppgifter appen får tillgång till sökhistorik, kontakter med mera. Lagring appen behöver ha den rättigheten om den måste spara loggar, inte annars. Din plats ger tillgång till information om var du befinner dig, via mobila nätverk och GPS.

13 Var uppmärksam på om någon ber dig: Klistra in en kod i din webbläsare. Att bli ombedd att klistra in en kod eller länk i webbläsaren är ett säkert tecken på bluff. Det kommer automatiskt att köras ett Javaskript (något som är emot Facebooks policy) och ta dig till en sida infekterad med skadlig kod. Uppgradera din Flashläsare eller ladda ner ett program. Samma sak, att bli ombedd att klicka på en sådan länk är en klar indikation på att något är i görningen. Precis som i förra exemplet kommer du att få skadlig kod på din dator om du följer uppmaningen. Posta länkar till andra sidor eller bjuda in dina vänner. Allt som kräver att du gör något sådant innan du kan vinna ett pris, titta på en video, gå med i en grupp eller något annat som du skulle vilja göra är en stor röd varningslampa. Det gör dig till ett Facebook-virus som vidgar kretsen som nås av bluffen. Logga in via inloggningssida i popupfönster Popup-sidor med inloggningsrutor är också bluff. Ett säkert sätt att undvika den typen av nätfiske är att bara använda som adress för inloggning. Lämna personlig/känslig information. En annan avart av Facebook-bluffar är applikationer, frågelekar, undersökningar, formulär som ber dig att lämna känslig information som mobilnummer, kreditkortsnummer eller personnummer innan du kan få se resultat eller ta något i anspråk. Sådan information ska förstås aldrig lämnas på Facebook. Det leder ofta till automatisk prenumeration av mobiltjänster eller att ditt kreditkort missbrukas av bedragare.

14 Vilka lösenord är vanligast? De 10 vanligaste lösenorden Antal Procent , ,31 Password 307 0, , , , ,09 winner 110 0,09 seinfeld 108 0, ,08 Totalt ,22

15 Hur är lösenorden uppbyggda? Uppbyggnad Antal Procent Endast små bokstäver ,53 Endast stora bokstäver 893 0,69 Endast siffror ,52 Med specialtecken ,52 Endast små bokstäver och siffror ,93 Endast stora bokstäver och siffror 942 0,73 Både små och stora bokstäver samt siffror ,97 Stora och små bokstäver, siffror och specialtecken 183 0,14 Längd på minst 8 tecken med alla varianter 174 0,14 Längd på minst 12 tecken med alla varianter 30 0,02

16 Använd sunt förnuft! Om du känner dig det minsta tveksam, klicka inte på länken. Se till att ha brandvägg och ett uppdaterat antivirusprogram. Försök att begränsa ditt surfande till sidor du litar på. Förbättra dina säkerhetsinställningar. Kontrollera och begränsa de applikationer du använder. Byt och förstärk ditt lösenord till e-post, Google, Facebook m.m.

17 Hur undviker du att bli blåst? När du delar en blufflänk spammar du alla dina vänner med samma meddelande. Fyll aldrig i undersökningar med löfte om att öppna videoklipp eller ge dig tillgång till annat innehåll. Vissa undersökningar kräver dessutom att du laddar ner filer till din dator. Gör inte det. Om du råkar göra det av misstag, kör en fullständig viruskontroll av systemet. I.Q. Quiz-bluffen har funnits ett tag och den kräver normalt att du knappar in ditt mobilnummer för att få se resultatet. Bedragarna kommer sedan att fakturera dig för att du använder en premiumtjänst. Håll ett öga på din mobilräkning för att se om det dyker upp märkliga transaktioner. Håll dig informerad om de senaste hoten. Facecrooks sida på Facebook eller gå in på Vissa saker sprids som en löpeld på Facebook och är oftare bluff än sanning. De sprids mellan användare och deras nätverk med släkt, vänner och bekanta och många trillar dit. Om du ser att dina vänner eller kanske till och med ditt eget Facebook-konto börjar posta skumma länkar till webbsidor som lovar en galen, chockerande eller skandalös videosnutt, gratisgrejer som en ipad, fri Facebook-valuta eller presentkort på Subway är chansen stor att dina vänners eller ditt eget konto redan har blivit infekterat.

18 Hur skyddar man sig? Virus kan föras över om du klickar på en länk, öppnar ett bifogat dokument med skadligt innehåll eller om en cookie sparas ner på din dator. Se till att du har en brandvägg och ett virusprogram - och håll dem uppdaterade. Uppdatera också operativsystem, webbläsare och andra program regelbundet. Programvara för telefoner och datorer måste uppdateras så fort det kommer ut en ny version. Klicka inte på okända länkar och öppna inte filer du inte vet vad de innehåller. Acceptera inte förfrågningar från okända avsändare. Se upp med sms/mms från okända avsändare. De kan vara kopplade till dyra betalnummer. Ha ett bra och komplext lösenord på datorn, lätt att komma ihåg för dig svårt för andra att gissa. Använd låskod på telefonen. Låna inte ut telefonen till någon du inte känner om det inte är nödfall, det går blixtsnabbt att installera ett spionprogram eller liknande. Om någon behöver din hjälp, be att få numret och ring upp åt den som ber om hjälp. Surfa förståndigt, uppkopplad på ett publikt nät har du inte samma säkerhet som hemma.

19 Några länktips! Post- och telestyrelsen har bra information MSB:s webbutbildning för grundskolan är bra och pedagogisk. https://www.msb.se/skola/isa

20 Tack! Frågor?

l l l Nr 4 oktober 2013 Livet på Gotland Så jobbar hjärnan (H)järnkoll vill bryta tystnaden om psykisk ohälsa

l l l Nr 4 oktober 2013 Livet på Gotland Så jobbar hjärnan (H)järnkoll vill bryta tystnaden om psykisk ohälsa l l l Nr 4 oktober 2013 Livet på Gotland Så jobbar hjärnan (H)järnkoll vill bryta tystnaden om psykisk ohälsa Hur du upplever din betydelse i relation till andra. BOOST I STATUS försätter hjärnan i belöningsläge,

Läs mer

It-säkerhet för privatpersoner

It-säkerhet för privatpersoner Daniel Goldberg och Linus Larsson It-säkerhet för privatpersoner en introduktion hqemawkmssupndkfaqf/taoxjhg91snsq50/xlccmygonmfs A0EGTrEUfvGbdH08jz3wNMkt4oTHxa9ikQ7P3MnUvQCit6xh PUaR1R9ytYHgq+15/4yFEvTfoGIIcF1kVZh2qKVrEInw7nF3

Läs mer

Nätsäkert!! En skrift om etik och säkerhet i Karlshamns kommuns utbildningsnät

Nätsäkert!! En skrift om etik och säkerhet i Karlshamns kommuns utbildningsnät Nätsäkert!! En skrift om etik och säkerhet i Karlshamns kommuns utbildningsnät Skriften Nätsäkert!! är till för dig som har, eller snart ska få, ett användarkonto i Karlshamns kommuns utbildningsnät. I

Läs mer

Förord. Jag hoppas att du får mycket nytta av den här e-boken! Trevlig läsning! Tommy k Johansson

Förord. Jag hoppas att du får mycket nytta av den här e-boken! Trevlig läsning! Tommy k Johansson 1 Förord Har du någon gång drabbats av virus, trojaner, spyware, falska säkerhetsprogram eller andra former av bedrägerier, stölder och dataförstörelse? Då är du inte ensam. Marknaden för datorvirus och

Läs mer

Säkerhet. Internet. Din dator ALLMÄNT.

Säkerhet. Internet. Din dator ALLMÄNT. Innehåll. Allmänt - Internet - Din dator - Nigeriabrev - Bluffmail - Elakheter - Microsoftsamtal - Windows XP - Okänd avsändare - Utpressning - Sociala medier Handla på internet Lösenord Hemmanätverk Virus

Läs mer

Öka företagets tillväxt genom att höja kundernas förtroende

Öka företagets tillväxt genom att höja kundernas förtroende RAPPORT: ÖKA FÖRETAGETS TILLVÄXT GENOM ATT HÖJA KUNDERNAS FÖRTROENDE Rapport Öka företagets tillväxt genom att höja kundernas förtroende Den hemliga ingrediensen till framgång på internet Öka företagets

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Brottsliga angrepp mot internetbanker

Brottsliga angrepp mot internetbanker RAPPORT DEN 18 JUNI 2007 DNR 07-7950-399 2007 : 10 Brottsliga angrepp mot internetbanker INNEHÅLL SÅ SKYDDAR DU DIG SOM INTERNETKUND 1 SAMMANFATTNING 2 FINANSIELLA TJÄNSTER VIA INTERNET 3 Användningen

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Handbok för föräldrar

Handbok för föräldrar 1 2 Handbok för föräldrar Lär dig vad ditt barn gör på Internet Per Hellqvist 3 Introduktion Tycker du att det är bättre att barnet sitter vid datorn i sovrummet än att det är ute på stan på kvällarna?

Läs mer

Användarhandbok Nokia Lumia 800

Användarhandbok Nokia Lumia 800 Användarhandbok Nokia Lumia 800 Utgåva 2 SV Användarhandbok Nokia Lumia 800 Innehåll Säkerhet 4 Komma i gång 5 Knappar och delar 5 Bakåtknappen, startknappen och sökknappen 5 Sätt i SIM-kortet 6 Ladda

Läs mer

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson

Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Datasäkerhet Källa: Bl.a. Symantec Nordic AB och www.jonasweb.nu/. Bearbetat av Robert Axelsson Din dator hotas av faror som spam, maskar och trojaner. Men kom ihåg att dina arbeten hotas minst lika mycket

Läs mer

IT-instruktion för användare i Värmdö kommun

IT-instruktion för användare i Värmdö kommun 2015-03-19 IT-instruktion för användare i Värmdö kommun Sammanfattning En dator eller annan IT-produkt som tillhandahålls av arbetsgivaren skall betraktas som ett verktyg för att kunna genomföra sitt arbete

Läs mer

Sus Andersson, Petra Jankov, Fredrik Laurin och Anders Thoresson. Digitalt källskydd. en introduktion. Ny, reviderad upplaga

Sus Andersson, Petra Jankov, Fredrik Laurin och Anders Thoresson. Digitalt källskydd. en introduktion. Ny, reviderad upplaga Sus Andersson, Petra Jankov, Fredrik Laurin och Anders Thoresson Digitalt källskydd en introduktion Ny, reviderad upplaga Sus Andersson, Petra Jankov, Fredrik Laurin och Anders Thoresson Digitalt källskydd

Läs mer

Jag tar aldrig risker när jag handlar online

Jag tar aldrig risker när jag handlar online DIN VARDAGSSÄKERHET VÅRT FOKUS Nr 1 2014 Bokaktuella inredaren Andrea Engsäll: Jag tar aldrig risker när jag handlar online tips: Så skyddar du dig mot dataintrång Peter fick sin ID stulen bedragaren handlade

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015 MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR Utgåva 205 Manual 20 INNEHÅLL Allmänt Logga in Nyhet: Logga in från hemsidan Glömt lösenord Lokalavdelningens sida. Ändra uppgifter på lokalavdelning och

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system

Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system Regler för användning av Oskarshamns kommuns IT-system Gäller från 2006-01-01 1. Bakgrund Information är en viktig tillgång för vår organisation. All information som har skapats här på kommunen har tagit

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Skydda ditt företag mot bedragare

Skydda ditt företag mot bedragare Anders Nyman Skydda ditt företag mot bedragare nätfiffel, bluffakturor och vilseledande försäljning Anders Nyman Skydda ditt företag mot bedragare nätfiffel, bluffakturor och vilseledande försäljning

Läs mer

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden

Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Installera Linux Mint Utdrag ur användarguiden Linux Mint 14 Nadia Svensk version: Zwopper och Jan-Olof Sidan 1 av 30 Innehållsförteckning INTRODUKTION TILL LINUX MINT... 3 Historia...3 Syfte...3 Versionsnummer

Läs mer

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Sus Andersson Så surfar du säkrare Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Digitalt Källskydd - en introduktion Sus Andersson, Fredrik Laurin

Läs mer

TREND MICRO INCORPORATED

TREND MICRO INCORPORATED Startguide Trend Micro Incorporated förbehåller sig rätten att göra ändringar i detta dokument och i de produkter som beskrivs i dokumentet utan föregående meddelande. Innan programvaran installeras och

Läs mer

Nokia C3 01 Användarhandbok

Nokia C3 01 Användarhandbok Nokia C3 01 Användarhandbok Utgåva 1.1 2 Innehåll Innehåll Säkerhet 5 Om den här användarhandboken 6 Komma i gång 6 Knappar och delar 6 Sätta i SIM-kort och batteri 7 Sätta i eller ta ur ett minneskort

Läs mer