Förslag > Danmark 1 (DK1) Danmark 2 (DK2) > Danmark 1 (DK1) Tyskland (DE) > Danmark 2 (DK2) Tyskland (DE) SvK1000, v4.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag > Danmark 1 (DK1) Danmark 2 (DK2) > Danmark 1 (DK1) Tyskland (DE) > Danmark 2 (DK2) Tyskland (DE) SvK1000, v4."

Transkript

1 SvK1000, v4.0, Förslag till arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2016/1719 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (FCA-förordningen) Förslag För att säkerställa att långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan elområdena Danmark 2 (DK2) och Sverige 4 (SE4) görs tillgängliga enligt artikel 30 i FCA-förordningen föreslår Svenska kraftnät att öka volymen överföringsrättigheter på nedan angivna gränsförbindelser: > Danmark 1 (DK1) Danmark 2 (DK2) > Danmark 1 (DK1) Tyskland (DE) > Danmark 2 (DK2) Tyskland (DE) Överföringsrättigheterna ska utformas i enlighet med det förslag till regional utformning av överföringsrättigheter som har tagits fram enligt artikel 31 i FCAförordningen. Volymen överföringsrättigheter för respektive tidshorisont kommer att fastställas i enlighet med de metoder som kommer att tas fram enligt artikel 10 respektive 16 i FCA-förordningen efter att metoderna har godkänts och implementerats. Nomineringsreglerna kommer att följa det förslag på nomineringsregler som har tagits fram enligt artikel 36 i FCA-förordningen efter att förslaget har godkänts och implementerats. Implementeringen av ovanstående arrangemang ska följa auktionskalendern som koordineras och publiceras av den gemensamma tilldelningsplattformen när denna är på plats och till dess av den nuvarande plattformen 1. Implementeringen kommer att ske senast den följande årliga auktionen efter det att detta förslag till arrangemang har godkänts av berörda tillsynsmyndigheter. 1 Nuvarande plattform för allokering av överföringsrättigheter på berörda gränsförbindelser är JAO S.A.

2 2 (15) Bakgrund Den 17 oktober trädde FCA-förordningen ikraft. FCA-förordningen syftar till att förbättra möjligheterna till framåtblickande gränsöverskridande handel på den europeiska elmarknaden. De behöriga nationella tillsynsmyndigheterna i Sverige och Danmark, Energimarknadsinspektionen (Ei) och Energitilsynet (DERA), har i enlighet med artikel 30.3 i FCA-förordningen utvärderat huruvida förhandsmarknaden ger tillräckliga möjligheter till risksäkring i elområdena DK2 respektive SE4. Utvärderingen visar på att det finns tillräckliga risksäkringsmöjligheter i SE4, men däremot inte i DK2. I enlighet med artikel 30.1, 30.2 och 30.5 i FCA-förordningen har Ei och DERA samordnat beslutat att de berörda systemansvariga för överföringssystemen (TSO:erna), Svenska kraftnät och Energinet, inte ska utfärda långsiktiga överföringsrätter för elområdesgränsen mellan DK2 och SE4. Svenska kraftnät och Energinet ska istället säkerställa att andra långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan dessa elområdena görs tillgängliga som ett stöd till elgrossistmarknadens funktion. I enlighet med artikel 30.6 i FCA-förordningen ska Svenska kraftnät tillsammans med Energinet ta fram ett förslag på nödvändiga arrangemang och lämna in det till Ei och DERA för godkännande senast sex månader efter beslut från de behöriga tillsynsmyndigheterna. Bestämmelser som ligger till grund för förslaget Nedan följer en sammanställning av de artiklar i FCA-förordningen som ligger till grund för detta förslag samt Ei:s beslut från den 12 april 2017 avseende elområdesgränsen mellan DK2 och SE4. FCA-förordningen Artikel 10 Metod för kapacitetsberäkning 1) Senast sex månader efter godkännandet av det förslag till gemensam metod för samordnad kapacitetsberäkning som avses i artikel 9.7 i förordning (EU) 2015/1222 ska alla systemansvariga för överföringssystem i varje kapacitetsberäkningsregion lämna in ett förslag till en gemensam metod för långsiktiga tidsramar inom respektive region. Förslaget ska vara föremål för samråd i enlighet med artikel 6.

3 3 (15) 2) Den gemensamma metoden för kapacitetsberäkning ska vara baserad på antingen en metod för samordnad nettoöverföringskapacitet eller en flödesbaserad metod. 3) Metoden för kapacitetsberäkning ska vara förenlig med den metod för kapacitetsberäkning som fastställs för tidsramarna på dagen före- och intradagsmarknaderna i enlighet med artikel 21.1 i förordning (EU) 2015/ ) Osäkerheten som är kopplad till tidsramarna för långsiktig kapacitetsberäkning ska beaktas vid tillämpningen av a) en säkerhetsanalys som grundas på flera scenarier och som utnyttjar indata till kapacitetsberäkningen, den metod för kapacitetsberäkning som avses i artikel 21.1 b och den validering av kapacitet mellan elområden som avses i artikel 21.1 c i förordning (EU) 2015/1222, eller b) en statistisk metod som grundas på historiska uppgifter om kapacitet mellan elområden för tidsramarna på dagen före- eller intradagsmarknaden om det kan visas att denna metod kan i) öka effektiviteten hos metoden för kapacitetsberäkning, ii) ta större hänsyn till osäkerheten i långsiktig beräkning av kapacitet mellan elområden än säkerhetsanalysen enligt punkt 4 a, iii) öka den ekonomiska effektiviteten med bibehållen nivå av systemsäkerhet. 5) Alla systemansvariga för överföringssystem i varje kapacitetsberäkningsregion får gemensamt tillämpa den flödesbaserade metoden avseende tidsramarna för långsiktig kapacitetsberäkning om a) den flödesbaserade metoden leder till ökad ekonomisk effektivitet i kapacitetsberäkningsregionen med bibehållen nivå av systemsäkerhet, b) de flödesbaserade resultatens tydlighet och riktighet har bekräftats i kapacitetsberäkningsregionen, c) de systemansvariga för överföringssystemen ger marknadsaktörerna sex månader för att anpassa sina processer. 6) När en säkerhetsanalys, grundad på flera scenarier, tillämpas för att utveckla metoden för kapacitetsberäkning i en kapacitetsberäkningsregion ska de krav på indata till kapacitetsberäkningen, den metod för kapacitetsberäkning och den validering av kapacitet mellan elområden som föreskrivs i artikel 21.1 i förordning (EU) 2015/1222 tillämpas, med undantag för artikel 21.1 a iv där detta är relevant.

4 4 (15) 7) Vid utvecklingen av metoden för kapacitetsberäkning ska hänsyn tas till kraven för reservförfaranden och till det krav som föreskrivs i artikel 21.3 i förordning (EU) 2015/1222. Artikel 16 Metod för uppdelning av långsiktig kapacitet mellan elområden 1) Senast vid inlämnandet av den metod för kapacitetsberäkning som avses i artikel 10 ska de systemansvariga för överföringssystemen i varje kapacitetsberäkningsregion gemensamt utarbeta ett förslag till metod för att på ett samordnat sätt dela upp långsiktig kapacitet mellan elområden mellan olika långsiktiga tidsramar inom respektive kapacitetsberäkningsregion. Förslaget ska vara föremål för samråd i enlighet med artikel 6. 2) Metoden för att dela upp långsiktig kapacitet mellan elområden ska uppfylla följande villkor: a) Den ska uppfylla marknadsaktörernas behov av risksäkring. b) Den ska vara förenlig med metoden för kapacitetsberäkning. c) Den ska inte leda till konkurrensbegränsningar, särskilt när det gäller tillgången till långsiktiga överföringsrättigheter. Artikel 30 Beslut om möjligheter till risksäkring avseende överföring mellan elområden 1) Systemansvariga för överföringssystem vid en elområdesgräns ska utfärda långsiktiga överföringsrättigheter, såvida inte de behöriga tillsynsmyndigheterna för elområdesgränsen har antagit samordnade beslut om att inte utfärda långsiktiga överföringsrättigheter för elområdesgränsen. De behöriga tillsynsmyndigheterna för elområdesgränsen ska, när de antar sina beslut, samråda med tillsynsmyndigheterna i den berörda kapacitetsberäkningsregionen och ta vederbörlig hänsyn till deras yttranden. 2) Om långsiktiga överföringsrättigheter inte föreligger vid en elområdesgräns vid denna förordnings ikraftträdande ska de behöriga tillsynsmyndigheterna för elområdesgränsen senast sex månader efter denna förordnings ikraftträdande anta samordnade beslut om införande av långsiktiga överföringsrättigheter. 3) Beslut enligt punkterna 1 och 2 ska grundas på en bedömning som ska fastställa huruvida förhandsmarknaden ger tillräckliga möjligheter till risksäkring i de berörda elområdena. Bedömningen ska utföras på ett samordnat sätt av de behöriga tillsynsmyndigheterna för elområdesgränsen och ska åtminstone omfatta följande:

5 5 (15) a) Ett samråd med marknadsaktörer om deras behov av möjligheter till risksäkring avseende överföring mellan elområden vid de berörda elområdesgränserna. b) En utvärdering. 4) Den utvärdering som avses i punkt 3 b ska undersöka hur elgrossistmarknader fungerar och ska grundas på tydliga kriterier som åtminstone omfattar följande: a) En analys av huruvida de produkter eller den kombination av produkter som erbjuds på förhandsmarknaderna utgör en risksäkring mot dagen före-prisets volatilitet för den berörda elområdesgränsen. En sådan produkt eller kombination av produkter ska betraktas som en lämplig risksäkring mot ändringar av dagen före-priset för det berörda elområdet om det finns en tillräcklig korrelation mellan dagen före-priset för det berörda elområdet och det underliggande pris som utgör grunden för avräkningen av produkten eller kombinationen av produkter. b) En analys av huruvida produkterna eller kombinationen av produkter som erbjuds på förhandsmarknaderna är effektiva. För detta ändamål ska åtminstone följande indikatorer beaktas: i) Handelshorisont. ii) Köp/sälj-spridning. iii) Handlade volymer i förhållande till fysisk förbrukning. iv) Öppna kontrakt i förhållande till fysisk förbrukning. 5) Om den bedömning som avses i punkt 3 visar att det finns otillräckliga möjligheter till risksäkring i ett eller flera elområden ska de behöriga tillsynsmyndigheterna begära att de berörda systemansvariga för överföringssystemen a) utfärdar långsiktiga överföringsrättigheter, eller b) säkerställer att andra långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan elområden görs tillgängliga som ett stöd till elgrossistmarknadernas funktion. 6) Om de behöriga tillsynsmyndigheterna väljer att utfärda en begäran såsom avses i punkt 5 b ska de berörda systemansvariga för överföringssystemen utarbeta de nödvändiga arrangemangen och lämna in dem till de behöriga tillsynsmyndigheterna för godkännande senast sex månader efter begäran från de behöriga tillsynsmyndigheterna. Dessa nödvändiga arrangemang ska genomföras senast sex månader efter godkännandet från de behöriga tillsynsmyndigheterna. De behöriga tillsynsmyndigheterna får, på begäran från

6 6 (15) de berörda systemansvariga för överföringssystemen, förlänga genomförandetiden med högst sex månader. 7) Om tillsynsmyndigheterna beslutar att långsiktiga överföringsrättigheter inte ska utfärdas av respektive systemansvarig för överföringssystem, eller att andra långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan elområden ska göras tillgängliga av respektive systemansvariga för överföringssystem, ska artiklarna 16, 28, 29, 31 57, 59 och 61 inte tillämpas på de systemansvariga för överföringssystemen vid elområdesgränserna. 8) De behöriga tillsynsmyndigheterna för en elområdesgräns ska på gemensam begäran från de systemansvariga för överföringssystemen vid elområdesgränsen, eller på eget initiativ, minst vart fjärde år och i samarbete med byrån 2, utföra en bedömning i enlighet med punkterna 3 5. Artikel 31 Regional utformning av långsiktiga överföringsrättigheter 1) Långsiktig kapacitet mellan elområden ska tilldelas marknadsaktörer genom tilldelningsplattformen, som fysiska överföringsrättigheter i enlighet med UIOSI-principen eller som finansiella överföringsrättigheter i form av optioner eller finansiella överföringsrättigheter i form av obligationer. 2) Alla systemansvariga för överföringssystem som utfärdar långsiktiga överföringsrättigheter ska genom den gemensamma tilldelningsplattformen erbjuda långsiktig kapacitet mellan elområden till marknadsaktörer, åtminstone för de års- och månadsbaserade tidsramarna. Alla systemansvariga för överföringssystem i varje kapacitetsberäkningsregion får gemensamt föreslå att långsiktig kapacitet mellan elområden ska erbjudas för ytterligare tidsramar. 3) Senast sex månader efter denna förordnings ikraftträdande ska systemansvariga för överföringssystem i varje kapacitetsberäkningsregion där det finns långsiktiga överföringsrättigheter tillsammans utarbeta ett förslag till regional utformning av långsiktiga överföringsrättigheter som ska utfärdas för varje elområdesgräns inom kapacitetsberäkningsregionen. Senast sex månader efter de samordnade besluten från tillsynsmyndigheterna för elområdesgränsen om att införa långsiktiga överföringsrättigheter i enlighet med artikel 30.2 ska systemansvariga för överföringssystem i den berörda kapacitetsberäkningsregionen tillsammans utarbeta ett förslag till regional utformning av långsiktiga överföringsrättigheter som ska utfärdas för varje elområdesgräns inom den berörda kapacitetsberäkningsregionen. 2 Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter enligt artikel 1.1 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) Nr 713/2009 av den 13 juli 2009 om inrättande av en byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter.

7 7 (15) Tillsynsmyndigheterna i medlemsstater där den nuvarande regionala utformningen av långsiktiga överföringsrättigheter utgör en del av ett gränsöverskridande arrangemang för omdirigering, som omfattar systemansvariga för överföringssystem och syftar till att säkerställa att driften hålls inom gränserna för driftsäkerhet, får besluta om att behålla långsiktiga fysiska överföringsrättigheter för sina elområdesgränser. 4) De förslag som avses i punkt 3 ska innehålla en tidsplan för genomförandet och åtminstone en beskrivning av följande punkter som anges i tilldelningsreglerna: a) Typ av långsiktiga överföringsrättigheter. b) Tidsramar för förhandstilldelning av kapacitet. c) Typ av produkt (baslast, höglast, låglast). d) Elområdesgränser som omfattas. 5) Förslagen ska vara föremål för samråd i enlighet med artikel 6. Varje systemansvarig för överföringssystem ska vederbörligen beakta resultatet av samrådet i fråga om utfärdandet av de föreslagna långsiktiga överföringsrättigheterna. 6) Parallell tilldelning av fysiska överföringsrättigheter och finansiella överföringsrättigheter i form av optioner vid samma elområdesgräns är inte tillåten. Parallell tilldelning av fysiska överföringsrättigheter och finansiella överföringsrättigheter i form av obligationer vid samma elområdesgräns är inte tillåten. 7) En översyn av de långsiktiga överföringsrättigheter som erbjuds för en elområdesgräns får inledas av a) samtliga tillsynsmyndigheter för elområdesgränsen, på deras eget initiativ, eller b) samtliga tillsynsmyndigheter för elområdesgränsen på grundval av en rekommendation från byrån eller en gemensam begäran från samtliga systemansvariga för överföringssystem vid den berörda elområdesgränsen. 8) Alla systemansvariga för överföringssystem i varje kapacitetsberäkningsregion ska ansvara för att översynen genomförs såsom föreskrivs i punkt 9. 9) Varje systemansvarig för överföringssystem som deltar i översynen av långsiktiga överföringsrättigheter ska a) bedöma de långsiktiga överföringsrättigheter som erbjuds, med beaktande av de egenskaper som anges i punkt 4,

8 8 (15) b) om det anses nödvändigt, föreslå alternativa långsiktiga överföringsrättigheter, med beaktande av resultatet från den bedömning som avses i led a, c) genomföra ett samråd i enlighet med artikel 6 när det gäller i) resultaten från bedömningen av de erbjudna långsiktiga överföringsrättigheterna, ii) i förekommande fall, förslag till alternativa långsiktiga överföringsrättigheter. 10) Efter det samråd som avses i punkt 9 c och inom tre månader från utfärdandet av beslutet att inleda en översyn ska de systemansvariga för överföringssystemen i den berörda kapacitetsberäkningsregionen tillsammans lämna in ett förslag till de behöriga tillsynsmyndigheterna om att behålla eller ändra typen av långsiktiga överföringsrättigheter. Artikel 36 Allmänna bestämmelser om nominering av fysiska överföringsrättigheter 1) Om systemansvariga för överföringssystem utfärdar och tillämpar fysiska överföringsrättigheter för elområdesgränser ska de göra det möjligt för innehavare av fysiska överföringsrättigheter och/eller deras motparter att nominera sina planerade utbyten av elektricitet. Innehavare av fysiska överföringsrättigheter får ge behörighet till berättigade tredje parter att på innehavarnas uppdrag nominera deras planerade utbyten av elektricitet i enlighet med punkt 3. 2) Senast tolv månader efter denna förordnings ikraftträdande ska alla systemansvariga för överföringssystem som utfärdar fysiska överföringsrättigheter vid en elområdesgräns lämna in ett förslag till nomineringsregler för planerade utbyten av elektricitet mellan elområden till de berörda tillsynsmyndigheterna för godkännande. Förslaget ska vara föremål för samråd i enlighet med artikel 6. Nomineringsreglerna ska innehålla åtminstone följande information: a) Rätten för en innehavare av fysiska överföringsrättigheter att nominera planerade utbyten av elektricitet. b) Tekniska minimikrav för nominering. c) Beskrivning av nomineringsprocessen. d) Tidsplan för nominering. e) Format och kommunikation avseende nominering.

9 9 (15) 3) Alla systemansvariga för överföringssystem ska gradvis harmonisera nomineringsreglerna för alla elområdesgränser där fysiska överföringsrättigheter tillämpas. 4) Innehavare av fysiska överföringsrättigheter, i förekommande fall deras motparter, eller en behörig tredje part som arbetar på deras uppdrag ska nominera hela eller delar av sina innehav av fysiska överföringsrättigheter mellan elområden i överensstämmelse med nomineringsreglerna. 5) Om tilldelningsbegränsningar för sammanlänkningar mellan elområden har inkluderats i processen för kapacitetstilldelning på dagen före-marknaden, i enlighet med artikel 23.3 i förordning (EU) 2015/1222, ska dessa beaktas i det förslag till nomineringsregler som avses i punkt 2. Ei:s beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) beslutar att: 1 Affärsverket svenska kraftnät (Svk) inte ska utfärda långsiktiga överföringsrättigheter för elområdesgränsen Danmark 2 (DK2) Sverige 4 (SE4). 2 Svk ska tillsammans med den systemansvariga i Danmark, Energinet.dk, säkerställa att andra långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan elområde SE4 och DK2 görs tillgängliga som ett stöd till elgrossistmarknadernas funktion. 3 Svk ska tillsammans mad Energginet.dk. utarbeta de nödvändiga arrangemangen och lämna in dem till Ei och den danska tillsynsmyndigheten, Energitilsynet (DERA), för godkännande senast sex månader efter begäran under punkt 2. Samråd med berörda TSO:er Förslaget till arrangemang för att säkerställa långsiktiga risksäkringsprodukter mellan elområdena DK2 och SE4 har tagits fram i nära samarbete med Energinet. Samråd har även skett med den norska och finska TSO:n, Statnett och Fingrid. Motsvarande förslag på arrangemang överlämnas av Energinet till DERA. Samverkan med marknadsaktörerna Svenska kraftnät har tillsammans med Energinet arrangerat en workshop för de svenska och danska aktörerna. Syftet med workshopen var att diskutera olika alternativ till åtgärder för att förbättra risksäkringsmöjligheterna i DK1 och DK2. Deltagare på mötet var marknadsaktörer, handlare och mäklare. I bilaga 1 återfinns en sammanfattning av de synpunkter som framkom under workshopen.

10 10 (15) Svenska kraftnäts arbete med att uppfylla kraven i FCA-förordningen och tillsynsmyndigheternas beslut har också behandlats i Svenska kraftnäts elmarknadsråd. Motiv till förslaget Baserat på den analys av alternativa åtgärder som Svenska kraftnät och Energinet har genomfört bedömer verket att den bäst lämpade åtgärden för att uppfylla de krav som ställs i FCA-koden är att öka volymen överföringsrättigheter på de angivna gränsförbindelserna ovan. De olika åtgärder som har analyserats återfinns i bilaga 2. Förslaget säkerställer ett ökat utbud av risksäkringsmöjligheter i DK2. Då risksäkringsmöjligheterna i SE4 redan bedöms tillräckliga innebär det att långsiktiga risksäkringsprodukter för överföring mellan elområdena DK2 och SE4 därmed görs tillgängliga som ett stöd till elgrossistmarknadernas funktion. De ökade kostnaderna och den högre risk som förslaget medför för Energinet bedöms bli relativt låg då Energinet redan idag utfärdar överföringsrättigheter på dessa förbindelser. Det innebär också att den omfördelning som sker av risker och kostnader mellan kundkollektiven begränsas. Genom att överföringsrättigheter redan utfärdas på dessa förbindelser bedöms en ökning i volymen inte heller riskera att undergräva den nuvarande marknadsstrukturen, där den finansiella handeln centreras kring det gemensamma nordiska systempriset. Förslaget är relativt enkelt att implementera och ställer inte krav på några större anpassningar från varken Energinet eller marknadsaktörernas sida. Det är också i linje med merparten av aktörernas framförda synpunkter och riskerar inte TSO:ns trovärdighet som en oberoende aktör. De föreslagna arrangemangen tillåter därutöver flexibilitet i sin utformning vilket möjliggör att dessa kan anpassas till marknadens förutsättningar och behov vilket minskar risken för att onödigt kostsamma åtgärder vidtas. Påverkan på Svenska kraftnät och de svenska marknadsaktörerna Förslaget medför inga ökade kostnader för Svenska kraftnät eller de svenska marknadsaktörerna. I den mån svenska aktörer genomför prissäkringar i DK2 bedöms kostnaden för detta att sjunka som en följd av de förbättrade möjligheterna till risksäkring i detta elområde.

11 11 (15) Bilaga 1 Synpunkter från marknadsaktörer Den 12 september 2017 anordnade Svenska kraftnät och Energinet en workshop för marknadsaktörer i Köpenhamn. Syftet med workshopen var att involvera marknadsaktörer i diskussion och få uppslag för möjliga produkter för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i DK1 och DK2. Vidare syftade workshopen till att få marknadsaktörernas synpunkter på de redan identifierade tänkbara produkter. Målgruppen för workshopen var nordiska marknadsaktörer. Vid workshopen deltog dock främst danska marknadsaktörer. På workshopen presenterade Svenska kraftnät och Energinet följande fyra alternativ som fram till dess övervägts i arbetet: > TSO:n anlitar en market maker > TSO:n auktionerar EPAD 3 combo-kontrakt > TSO:n auktionerar EPAD-kontrakt > TSO:n handlar EPAD-kontrakt via en portföljförvaltare Alternativen I allmänhet möttes de tre EPAD-alternativen med samma gensvar. Marknadsaktörerna var oroliga för den intressekonflikt som handel med EPAD-kontrakt kan skapa för TSO:erna. Marknadsaktörerna påpekade att det var stor risk för att förlora förtroendet för TSO:ernas neutralitet om något av alternativen med EPADhandel blev förslaget från TSO:erna. En ytterligare synpunkt var den stora finansiella risken som handel med EPAD-kontrakt skulle kunna innebära för TSO:n. En marknadsaktör framhöll att TSO:erna kanske kunde köpa och sälja samma volym EPAD-kontrakt för att undvika de finansiella positionerna och intressekonflikten. Det bedömdes dock vara svårt att köpa och sälja samma volym i praktiken, eftersom marknadsaktörer då skulle behöva veta om de hade köpt och sålt samma mängd EPAD-kontrakt för att kunna prissätta sina bud korrekt. Av de olika EPADalternativen var den allmänna uppfattningen bland deltagarna att handeln med EPAD-kontrakt via en portföljförvaltare var det minst lämpliga. De menade att det skulle vara svårt att undvika att den aktör som genom TSO:ernas upphandling valdes till att utföra handeln skulle få insider information. Market maker-alternativet fick brett stöd av marknadsaktörerna eftersom detta skulle säkerställa en marknad för aktörer som vill risksäkra sig och eventuellt även locka nya aktörer. Marknadsaktörerna betonade vikten av att villkoren för market 3 Electricity Price Area Differential (EPAD) är ett finansiellt kontrakt som refererar till skillnaden mellan områdespriset och systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool.

12 12 (15) maker-alternativet vad gäller dennes närvaro på marknaden behöver säkerställas. Med tanke på de danska marknadsförhållandena kan detta bli ganska kostsamt. Övergripande var deltagarna överens om att alternativet att TSO:n anlitar en market maker ändå kan hjälpa likviditeten i de danska marknaderna. Marknadsaktörerna nämnde också att alternativet att öka volymen av långsiktiga överföringsrättigheter mot kontinenten är ett möjligt alternativ. I synnerhet för DK2 sågs det som viktigt att kapaciteten på långsiktiga överföringsrättigheter i norrgående riktning gavs, eftersom risken för höga priser och stora prisvariationer i detta område ses som betydande och svåra att risksäkra sig mot. Det konkluderades att ökning av långsiktiga överföringsrätter skulle kunna hjälpa risksäkringsbehovet på den danska marknaden. En svensk marknadsaktör indikerade att denne i allmänhet var positiv till att TSO:n involverar sig i EPAD-handel. Det var dock klart från workshopen att denna åsikt inte stöddes av övriga deltagare. Via skriftliga synpunkter från svenska aktörer efter det att workshopen ägt rum framhåller aktörerna att de önskar att TSO:erna vidtar åtgärder på alla gränser och inte bara på de här berörda gränserna. De framhåller också att de föredrar EPADalternativen. Implementering Marknadsaktörerna ansåg att alternativet att stödja likviditet i de danska elområdena kan vara relativt dyrt och att det är viktigt med ett stegvis genomförande för att säkerställa att inte överimplementering sker. Deltagarna ifrågasatte hur det skulle utvärderas om den introducerade produkten förbättrade likviditeten eller inte och argumenterade för att de åtgärder som vidtas inte ska vara oåterkalleliga utan kunna dras tillbaka eller justeras efter hand som elmarknaden utvecklas.

13 13 (15) Bilaga 2 Utvärdering av alternativa åtgärder för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i DK Nedan följer Svenska kraftnäts och Energinets utvärdering av alternativa åtgärder för att förbättra risksäkringsmöjligheterna i DK1 och DK2 och därigenom säkerställa att risksäkringsprodukter för överföring mellan elområdena DK1 och SE3 respektive DK2 och SE4 görs tillgängliga. En utgångspunkt i utvärderingen har varit att se till helheten för den danska elmarknaden och denna har därför gjorts gemensamt för de två elområdena DK1 och DK2. I de fall förutsättningarna för de två elområdena med tillhörande gränsförbindelser skiljer sig åt utgår utvärderingen från det elområde respektive gränsförbindelse som är begränsande. TSO:n anlitar en market maker Alternativet innebär att TSO:n upphandlar en market maker som säkerställer att det finns köp- och säljbud i marknaden i enlighet med de villkor som TSO:n anger avseende tidsfönster, närvaro, spread och volym. Utvärderingen utgår ifrån alternativet att TSO:n anlitar en market maker för EPAD Århus (DK1) och Köpenhamn (DK2). Fördel Stöttar befintliga EPAD-kontrakt över alla tidshorisonter och skapar därmed förutsättningar för en ökad likviditet. Nackdel Relativt hög kostnad för att uppfylla de krav som behövs för att öka likviditeten. Kostnaden risker därmed att överstiga nyttan. Risk att splittra likviditeten mellan flera marknadsplatser då det i upphandlingsförfarandet inte går att ställa krav på vilken marknadsplats market makern ska agera på. TSO:n auktionerar EPAD combo-kontrakt Alternativet att auktionera EPAD combo-kontrakt innebär att TSO:n auktionerar ut en säljposition i ett elområde och en köpposition i ett annat elområde i lika stora volymer. Ett EPAD combo-kontrakt består därmed av två EPAD-kontrakt i två olika elområden som resulterar i prisskillnaden mellan dessa elområden. Utvärderingen utgår ifrån alternativet att TSO:n auktionerar EPAD combokontrakt från SE4 till DK2.

14 14 (15) Fördel Möjliggör ökad likviditet i EPAD-marknaden. Nackdel Ingen lämplig lösning mellan elområdena DK2 och SE4 då efterfrågan överstiger utbudet i båda dessa områden. Att auktionera ut ett EPAD combo-kontrakt som medför ett köp av EPAD-kontrakt i SE4 riskerar därmed att försämra dagens förutsättningar till risksäkring i SE4. En ny roll för TSO:n. Medför uppstartskostnader och anpassningar av organisationen samt riskerar TSO:ns trovärdighet som oberoende aktör. Medför ökade kostnader och risker för TSO:n som i sin tur leder till en omfördelning av kostnader och risker mellan nät- och handelsaktörerna. Därutöver finns en osäkerhet huruvida kapacitetsavgifterna kan nyttjas till detta ändamål. Risk att likviditeten koncentreras till auktionen på bekostnad av en fungerade kontinuerlig handel. TSO:n auktionerar EPAD-kontrakt Alternativet innebär att TSO:n anordnar auktioner för EPAD-kontrakt. TSO:n kan antingen köpa eller sälja EPAD-kontrakt beroende på behovet i marknaden. Utvärderingen utgår ifrån alternativet att TSO:n säljer EPAD Köpenhamn- samt EPAD Århus-kontrakt. Fördel Möjliggör ökad likviditet i EPAD-marknaden. Nackdel Medför en stor risk för TSO:n om denne endast säljer EPAD-kontrakt eftersom TSO:n då inte har någon underliggande säkerhet i form av kapacitetsavgifter vilket resulterar i en högre och mer volatil stamnätstariff. Kostnaden riskerar därmed överstiga nyttan. En ny roll för TSO:n. Medför uppstartskostnader och anpassningar av organisationen samt riskerar TSO:ns trovärdighet som oberoende aktör. Medför ökade kostnader och risker för TSO:n som i sin tur leder till en omfördelning av kostnader och risker mellan nät- och handelsaktörerna. Risk att likviditeten koncentreras till auktionen på bekostnad av en fungerade kontinuerlig handel. TSO:n handlar EPAD-kontrakt via en portföljförvaltare Alternativet innebär att TSO:n handlar EPAD-kontrakt på den befintliga kontinuerliga EPAD-marknaden via en portföljförvaltare som upphandlas av TSO:n. Portföljförvaltaren utför handeln i enlighet med det mandat som TSO:n fastställer.

15 15 (15) Utvärderingen utgår ifrån alternativet att portföljförvaltaren köper EPAD-kontrakt i SE4 och säljer i DK2 4. Fördel Ökar likviditeten i EPAD-marknaden. Flexibel lösning som lätt går att anpassa om marknadsförutsättningarna förändras. Nackdel Ingen lämplig lösning att köpa EPADkontrakt i SE4 då efterfrågan redan överstiger utbudet i detta elområde och det riskerar därmed att försämra dagens förutsättningar till risksäkring i SE4. Medför ökade kostnader och risker för TSO:n som i sin tur leder till en omfördelning av kostnader och risker mellan nät- och handelsaktörerna. Därutöver finns en osäkerhet huruvida kapacitetsavgifterna kan nyttjas till detta ändamål. TSO:n blir en mycket stor aktör på marknaden och portföljförvaltaren ges därmed en fördel gentemot övriga aktörer vilket risker trovärdigheten i marknaden. TSO:n ökar volymen överföringsrättigheter Alternativet innebär att berörda TSO:er ökar volymen överföringsrättigheter över en gränsförbindelse där överföringsrättigheter redan existerar. Utvärderingen utgår ifrån alternativet att öka volymen överföringsrättigheter mellan DK1 och DK2, DK1 och DE samt DK2 och DE. Fördel Ökar risksäkringsmöjligheterna i DK1 respektive DK2. Flexibel lösning som lätt går att anpassa om marknadsförutsättningarna förändras. Nackdel Medför ökade kostnader och risker för TSO:n som i sin tur leder till en omfördelning av kostnader och risker mellan nät- och handelsaktörerna. 4 För att minska risken för TSO:n är det önskvärt att köpa och sälja EPAD-kontrakt i olika elområden och använda kapacitetsintäkterna mellan dessa områden som underliggande säkerhet.

Förslag. Bakgrund

Förslag. Bakgrund SvK1000, v4.0, 2016-04-27 2017-11-17 Förslag till arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2016/1719 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning

Läs mer

BESLUT 1 (5) Diarienr Ert datum Er referens Beslut att godkänna arrangemang för att säkerställa att andra långsiktiga risksäkringsprodukter än överföringsrättigheter görs tillgängliga för överföring mellan

Läs mer

Förslag 2018-H

Förslag 2018-H - SVENSKA KRAFTNÄT 2018-H-05 2018-08-21 2018-102417-0021 Omarbetat förslag till arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2016/1719 om fastställande

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet L 259/42 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2016/1719 av den 26 september 2016 om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet (Text av betydelse för EES) EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT

Läs mer

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen

Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska elområdet SE4 och Litauen ~gee i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ' Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av arrangemang för att säkerställa risksäkringsmöjligheter för överföring mellan det svenska

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) me 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Hansa Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget).

(2) Energimarknadsinspektionen, (Ei) har den 10 april 2017 godkänt förslaget om former avseende mer än en NEMO (MNA-förslaget). Svenska kraftnäts begäran om ändring i enlighet med Artikel 9(13) ingående i Kommissionens Förordning (EG) 2015/1222 av den 24 juli 2015 om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering

Läs mer

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden

Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden BESLUT 1 (6) Diarienr Ert datum Er referens Prövning av kapacitetsberäkningsmetod för kapacitetsberäkningsregion Norden Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (SvK)

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur 2019-01-10 2018-100268 NM e Prövning av metod för att dela kostnader för omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-01-10 2018-100265 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum BESLUT 1 (7) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsberäkningsregion Baltikum Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts förslag (bilaga

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning

Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende samordningsåtgärder i syfte att minska inställningsfel vid frekvensåterställning i enlighet med artikel 152.14 samt åtgärder för att minska inställningsfel

Läs mer

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden

Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden = i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) e Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av förslag till produkter för dagen före- och intradagsmarknaden Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Varför ska vi implementera den flödesbaserade

Varför ska vi implementera den flödesbaserade SvK4000, v4.0, 2016-04-27 Marknads- och systemutveckling 2017-04-07 INFORMATION Den flödesbaserade (FB) metoden för kapacitetsberäkning Syftet med det här dokumentet är att ge läsaren en övergripande förståelse

Läs mer

Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med

Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med Reviderat förslag från alla systemansvariga för överföringssystem i den baltiska kapacitetsberäkningsregionen för reservförfaranden i enlighet med artikel 44 i kommissionens förordning (EU) 2015/1222 av

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende gränser för utbyte av frekvenshållningsreserver mellan de systemansvariga för överföringssystem i enlighet med artikel 163.2 i kommissionens förordning

Läs mer

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B

14625/17 ADD 1 rr/kh/ss 1 DGE 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 30 november 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0379 (COD) 14625/17 ADD 1 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENER 461 ENV 960 CLIMA

Läs mer

Kommissionens förordning 543/2013

Kommissionens förordning 543/2013 Kommissionens förordning 543/2013 Driftrådet 2014-05-27 Therese Erixon Kommissionens förordning 543/2013 > Kommissionens förordning 543/2013 om inlämnande och offentliggörande av uppgifter på elmarknaden

Läs mer

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver

Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver NM i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(6) giga 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av ytterligare egenskaper hos frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa

Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Diarienr 2017-12-14 2016-103187 1(6) Prövning av förslag till fastställande av reservförfaranden i kapacitetsregion Hansa Beslut

Läs mer

Bilaga 1 - Utvärdering av prissäkringsmöjligheter i den svenska elmarknaden för samråd enligt FCA-förordningen

Bilaga 1 - Utvärdering av prissäkringsmöjligheter i den svenska elmarknaden för samråd enligt FCA-förordningen Skriv ÅÅÅÅ:NR Hämta nr hos Kommunikationsfunktionen Bilaga 1 - Utvärdering av prissäkringsmöjligheter i den svenska elmarknaden för samråd enligt FCA-förordningen Energimarknadsinspektionen (Ei) är en

Läs mer

01/12/2018. ENTSO-E AISBL Avenue de Cortenbergh Brussels Belgium Tel Fax www. entsoe.

01/12/2018. ENTSO-E AISBL Avenue de Cortenbergh Brussels Belgium Tel Fax www. entsoe. Förslag från samtliga systemansvariga för överföringssystem på metod för beräkning av planerade utbyten resulterande av gemensam dagen före-koppling i enlighet med artikel 43 av Kommissionens förordning

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende definierande parametrar för frekvenskvalitet och målparameter för frekvenskvalitet i enlighet med artikel 127 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 30.4.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2012 C(2012) 3011 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 30.4.2012 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10.6 i direktiv 2009/72/EG Sverige

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 28.11.2017 L 312/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/2194 av den 14 augusti 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Offentligt samråd om villkor avseende balansering

Offentligt samråd om villkor avseende balansering 2018-04-27 2018/1008 KONSULTATION BSP/BRP Offentligt samråd om villkor avseende balansering SvK1000, v4.0, 2016-04-27 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL 010-475 80 00 REGISTRATOR@SVK.SE

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(7) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av dimensioneringsregler för frekvenshållningsreserver Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner

Läs mer

Förslag gällande synkronområdet för Norden

Förslag gällande synkronområdet för Norden Förslag gällande synkronområdet för Norden avseende rampbegränsningar av aktiv uteffekt i enlighet med artikel 137.3 och 137.4 i kommissionens förordning (EU) 2017/1485 av den 2 augusti 2017 om fastställande

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el

Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el EI1009, W-3.1, 2013-01-30 BILAGA 4 1 (13) Diarienr Nätkod avseende hantering av kapacitetsbegränsningar och allokering av kapacitet för el Bakgrund Syftet med denna nätkod om Capacity Calculation and Capacity

Läs mer

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

_ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me i BESLUT 1(7) _ I Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av antaganden och metoder för en kostnadsnyttoanalys Beslut (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnäts)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 5.7.2014 L 198/7 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT av den 31 januari 2014 om nära samarbete med nationella behöriga myndigheter i deltagande medlemsstater som inte har euron som valuta (ECB/2014/5) (2014/434/EU)

Läs mer

BESLUT 1(6) Energimarknadsinspektionen Mel 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Prövning av viktiga organisatoriska krav, roller och ansvarsområden när det gäller datautbyte Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr BESLUT 1(6) NEI e Energimarknadsinspektionen 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-02-12 2018-100267 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 6 juli 2017 (OR. en) 11042/17 FÖLJENOT från: inkom den: 5 juli 2017 till: Komm. dok. nr: D050682/02 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat CLIMA 210

Läs mer

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna

Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna 1 (6) Teknisk analys Tillfälle att lämna synpunkter avseende genomförande av anslutningskoderna Energimarknadsinspektionen (Ei) har fått ett regeringsuppdrag som innebär att vi ska utreda behovet av kompletterande

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 13.2.2019 C(2019) 904 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 13.2.2019 om ändring av delegerad förordning (EU) 2017/588 vad gäller möjligheten att justera

Läs mer

YTTRANDE NR 04/2006 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET

YTTRANDE NR 04/2006 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET YTTRANDE NR 04/2006 FRÅN EUROPEISKA BYRÅN FÖR LUFTFARTSSÄKERHET om ändring av kommissionens förordning (EG) nr 2042/2003 om fortsatt luftvärdighet för luftfartyg och luftfartygsprodukter, delar och utrustning

Läs mer

Prövning av metod för gemensam nätmodell

Prövning av metod för gemensam nätmodell BESLUT 1 (10) Datum Prövning av metod för gemensam nätmodell Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) godkänner Affärsverket svenska kraftnäts (Svenska kraftnät) förslag till metod för gemensam nätmodell.

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.10.2017 C(2017) 7136 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 27.10.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 vad gäller tillägg av Etiopien

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 17.12.2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 16.3.2017 om ändring av delegerade förordningar (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 och (EU)

Läs mer

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr

1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr me e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr 2019-01-17 2018-100266 Prövning av metod för samordnad omdirigering och motköp för kapacitetsberäkningsregion

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU)

EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) L 306/32 RIKTLINJER EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2016/1993 av den 4 november 2016 om principer för samordningen av bedömningen enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013,

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 3.4.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 98/3 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 27 januari 2014 om en samordningsram för behöriga eller utsedda myndigheters

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX. om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX. om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX [ ](2014) XXX draft KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den XXX om fastställande av riktlinjer för kapacitetstilldelning och hantering av överbelastning (Text

Läs mer

***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Konsoliderat lagstiftningsdokument 13.12.2011 EP-PE_TC2-COD(2009)0035 ***II EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid andra behandlingen den 13 december 2011 inför antagandet

Läs mer

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015

KOMMISSIONENS YTTRANDE. av den 3.9.2015 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.9.2015 C(2015) 6197 final KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 3.9.2015 enligt artikel 3.1 i förordning (EG) nr 714/2009 och artikel 10 i direktiv 2009/72/EG Finland (Åland)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 28 maj 2018 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2018/0163 (NLE) 9361/18 FÖRSLAG från: inkom den: 25 maj 2018 till: Komm. dok. nr: Ärende: EPPO 12 EUROJUST 58 CATS

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 51/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.2.2011 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 176/2011 av den 24 februari 2011 om de uppgifter som ska lämnas innan ett funktionellt luftrumsblock

Läs mer

Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II

Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II Riktlinjer för tillämpningen av punkterna 6 och 7 i avsnitt C i bilaga 1 till Mifid II 05/06/2019 ESMA-70-156-869 SV Innehållsförteckning I. Tillämpningsområde... 3 II. Hänvisningar till lagstiftning och

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I

Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I P7_TA-PROV(2010)0469 Inrättande av ett nätverk av sambandsmän för invandring ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 14 december 2010 om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Bilaga 3. Framtidens elmarknad /1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG

Bilaga 3. Framtidens elmarknad /1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 BOX SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG 2018-04-27 2018/1008 KONSULTATION BSP/BRP BILAGA 3 Bilaga 3 Framtidens elmarknad SvK1000, v4.0, 2016-04-27 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL 010-475 80 00 REGISTRATOR@SVK.SE WWW.SVK.SE

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 24.3.2017 C(2017) 1951 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 24.3.2017 om ändring av delegerad förordning (EU) 2016/1675 om komplettering av Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.6.2017 L 153/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1005 av den 15 juni 2017 om fastställande av tekniska genomförandestandarder vad gäller formatet

Läs mer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer

RIKTLINJER GÄLLANDE MINIMIFÖRTECKNINGEN ÖVER TJÄNSTER OCH FACILITETER EBA/GL/2015/ Riktlinjer EBA/GL/2015/05 07.08.2015 Riktlinjer för fastställandet av när likvidation av tillgångar eller skulder enligt normala insolvensförfaranden kan få negativa effekter på en eller flera finansiella marknader

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

Nya EU-förordningar för el och naturgas

Nya EU-förordningar för el och naturgas Ei R2018:10 Nya EU-förordningar för el och naturgas Innehåll och genomförande Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader. Det övergripande

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2017 C(2017) 5959 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 4.9.2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

Nordiska kapacitetsberäkningsmetoden

Nordiska kapacitetsberäkningsmetoden Nordiska kapacitetsberäkningsmetoden Driftrådet 21 mars 2017 INNEHÅLL > Introduktion > Den flödesbaserade metoden > CNTC > Konsekvensanalys > Implementering Introduktion Varför den flödesbaserade metoden?

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Ei R2013:16. Områdesprissäkring och den nordiska marknadsmodellen

Ei R2013:16. Områdesprissäkring och den nordiska marknadsmodellen Ei R2013:16 Områdesprissäkring och den nordiska marknadsmodellen Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:16 Författare: Jens Lundgren och Kaj Forsberg Copyright:

Läs mer

Riktlinjer om företagsspecifika parametrar

Riktlinjer om företagsspecifika parametrar EIOPA-BoS-14/178 SV Riktlinjer om företagsspecifika parametrar EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 28.6.2013 COM(2013) 484 final 2013/0226 (COD) C7-0205/13 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 1365/2006 om statistik

Läs mer

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning

L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning L 129/10 Europeiska unionens officiella tidning 17.5.2006 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 736/2006 av den 16 maj 2006 om arbetsmetoder för Europeiska byrån för luftfartssäkerhet vid standardiseringsinspektioner

Läs mer

EUROPEISKA CENTRALBANKEN

EUROPEISKA CENTRALBANKEN 8.5.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 106/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE av den 20 april 2009 om ett

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.4.2017 COM(2017) 165 final 2017/0076 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande, på Europeiska unionens vägnar, och provisorisk tillämpning av det bilaterala

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Riktlinjer. Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA SV

Riktlinjer. Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA SV Riktlinjer Regler och förfaranden vid obestånd för deltagare i värdepapperscentraler 08/06/2017 ESMA70-151-294 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Syfte... 5 4 Efterlevnads-

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 516/2014

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 27 juni 2001 PE 304.701/1-19 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-19 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE av Christopher Huhne (PE 304.701) MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM22. Anpassning av regler för genomförande. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Statsrådsberedningen Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av regler för genomförande av EU-rätten på EU-nivå Statsrådsberedningen 2013-11-21 Dokumentbeteckning KOM (2013) 751 Förslag till Europaparlamentets och rådets

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.10.2018 C(2018) 6929 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) / av den 25.10.2018 om specifikationer för de fordonsregister som avses i artikel 47 i Europaparlamentets

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning

Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning ANNEX 1 BESLUT 1 (7) Baltic Cable AB Gustav Adolfs torg 47 221 39 MALMÖ Föreläggande vid vite avseende hantering av inkomster från tilldelning av sammanlänkning Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016 Samråd om kriterier för undantag, RfG 28 september 2016 Agenda Lagrummet Tidplan Vad händer i Norden/Europa Föreslagna kriterier Yttrande Vad hände efter samrådet Lagrummet Ei får efter ansökan från en

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.6.2016 C(2016) 3917 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.6.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader

Läs mer

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya. Nya EU-förordningar för el och naturgas Nya EU-förordningar för el och naturgas Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen beskrivit de nya EU-förordningarna inom el och gas i en rapport. I denna broschyr sammanfattar vi rapporten

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 27.3.2019 A8-0143/23 Ändringsförslag 23 Jerzy Buzek för utskottet för industrifrågor, forskning och energi Betänkande Jerzy Buzek Gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas (COM(2017)0660 C8-0394/2017

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Förslag till RÅDETS DIREKTIV

Förslag till RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Förslag till RÅDETS DIREKTIV om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt vad gäller

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 16 juli 2015 (OR. en) 2014/0011 (COD) PE-CONS 32/15 CLIMA 55 ENV 316 MI 328 IND 82 ENER 178 ECOFIN 368 TRANS 168 COMPET 235 CODEC 742 RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning

Ei R2014:07. Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Ei R2014:07 Förändrade regler för redovisning av lagring av gas i rörledning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:07 Författare: Johan Carlsson Copyright:

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om ändring av beslut (EG) 2002/546/EG vad gäller dess tillämpningstid

Förslag till RÅDETS BESLUT. om ändring av beslut (EG) 2002/546/EG vad gäller dess tillämpningstid EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.7.2011 KOM(2011) 443 slutlig 2011/0192 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av beslut (EG) 2002/546/EG vad gäller dess tillämpningstid SV SV MOTIVERING 1.

Läs mer

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde L 107/76 25.4.2015 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/656 av den 4 februari 2015 om villkoren för att kreditinstitut ska få inräkna delårs- eller årsöverskott i kärnprimärkapitalet i enlighet med

Läs mer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer ~ ~' Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum 1(5) Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Konsoliderad TEXT CONSLEG: 2001O /10/2001. producerad via CONSLEG-systemet. av Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer

Konsoliderad TEXT CONSLEG: 2001O /10/2001. producerad via CONSLEG-systemet. av Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer SV Konsoliderad TEXT producerad via CONSLEG-systemet av Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella publikationer CONSLEG: 2001O0008 01/10/2001 Antal sidor: 6 < Byrån för Europeiska gemenskapernas officiella

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 11/12/2003 K(2003) 4639 slutlig KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 11/12/2003 om genomförandet och användningen av Eurokoder för byggnadsverk och byggprodukter

Läs mer

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el

BILAGOR. till. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv. om gemensamma regler för den inre marknaden för el EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 23.2.2017 COM(2016) 864 final ANNEXES 1 to 5 BILAGOR till Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för den inre marknaden för el {SWD(2016)

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 176/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 10.7.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 584/2010 av den 1 juli 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG vad gäller

Läs mer

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen

Elområden i Sverige. -ny marknadsdelning från 1 november 2011. Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige -ny marknadsdelning från 1 november 2011 Håkan Östberg Energimarknadsinspektionen Elområden i Sverige Bakgrund Möjliga konsekvenser av förändringen Vilka förändringar kan tänkas på

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 13.3.2018 SWD(2018) 69 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN

EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN 12.3.2016 SV Europeiska unionens officiella tidning C 97/23 EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDEN EUROPEISKA SYSTEMRISKNÄMNDENS BESLUT av den 11 december 2015 om bedömning av hur väsentliga tredjeländer är för

Läs mer