Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun"

Transkript

1 Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun Kommunens huvudbibliotek, Edsbyns bibliotek, har nu flyttat tillbaka till den ordinarie biblioteksbyggnaden, som byggts om för att göra plats för museum. Vi planerar ett utökat samarbete mellan biblioteket och Edsbyns museum, som har Ovanåkers Hembygdsförening som huvudman. Filialen Alfta bibliotek är ett kombinerat folk- och skolbibliotek. Samarbete mellan BVC/MVC/familjecentraler och folkbibliotek - Gratisböcker De små barnens bok. BVC delar ut presentkort när barnen är ca 5 månader, och böckerna hämtas ut på folkbiblioteken. - Information om språkutvecklingen och betydelsen av läsning, rim och ramsor m.m. till alla föräldragrupper vid BVCträffar på folkbiblioteken. - Broschyren ABC-droppar köps in av folkbiblioteket och delas ut på BVC. Den innehåller boktips och beskriver barnets språkutveckling och finns i fem olika utföranden, för barn i olika åldrar. - Bokdepositioner i väntrum. - BVC-personalen bjuds in till kommunens språknätverk och bokfika. Särskilda insatser för barn med funktionshinder - Språkpiller, ett samarbete mellan BVC, logopeder, barnbibliotekarier och Kulturutveckling Region Gävleborg. Logopeder och BVC-sköterskor skriver ut språkpiller, d.v.s. recept på böcker som tränar barnets språkstörning. Receptet tas med till folkbiblioteket och boken lånas. Samarbetet har två syften: barnen tränar sin språkstörning tillsammans med en vuxen och det kommer nya grupper till biblioteket. - Språkväskor för olika sorters språkträning finns till utlåning på folkbiblioteken. - Barnbibliotekarien ska gå kurs i teckenstöd. - Information om Äppelhyllan på BVCträffarna.

2 Särskilda insatser för barn med annat modersmål än svenska - Informationsbroschyren Välkommen till biblioteket på olika språk delas ut till föräldrar som talar annat språk än svenska. - Information om språkutvecklingen och betydelsen av läsning, rim och ramsor m.m. på Aktivitetshuset (integration av nyanlända) och/eller SFI, i samarbete med BVC, riktat till nysvenska föräldrar som inte deltagit i föräldragrupper. Insatser som främjar barns delaktighet och eget skapande - Sagostunder på båda folkbiblioteken med möjlighet att rita, leka och spela spel. Information till föräldrarna via BVC.

3 Samarbete förskola/folkbibliotek - Bokkassar på förskolorna. Folkbiblioteken sammanställer färdiga kassar med bilderböcker, som föräldrarna kan låna hem. - Genuslåda på båda folkbiblioteken med bilderböcker med bra genus- och hbtqperspektiv, efter önskemål från förskolan. Nya böcker köps in kontinuerligt. - När kulturavdelningen erbjuder förskolorna teater och biofilm som bygger på bilderböcker, så köper vi in böckerna till alla förskolor. - Folkbiblioteket köper in metodhandledningar i att arbeta med språk och litteratur med mindre barn till förskolornas personal. - Sagostunder i olika former, med det vidgade textbegreppet i åtanke (bild, film, webb, appar). - Barnbibliotekarien bokpratar och informerar på förskolornas föräldramöten på efterfrågan och i mån av tid. - Kulturombud/läsombud på förskolorna. Läsombuden som ingår i kommunens språknätverk inbjuds till bokfika en gång per år. Nyhetsbrev skickas ut två gånger per år, med information kring bibliotek och kultur, media och berättande. - På bibliotekets webbplats finns en sida för pedagoger, med information och lästips. Särskilda insatser för barn med funktionshinder - Äppelhylla finns på båda folkbiblioteken. I Äppelhyllorna finns olika sorters media anpassade för förskolebarn med olika funktionshinder. Behovsinriktade inköp/beställningar görs i samråd med förskolepersonalen. - Språkväskor för olika sorters språkträning finns till utlåning på folkbiblioteken. Särskilda insatser för barn med annat modersmål än svenska - Inköp av bilderböcker på de språk som är representerade i kommunen. Vi ingår i HelGe-biblioteken, och våra låntagare har därmed tillgång till mediabeståndet i hela Gävleborg. Behovsinriktade inköp/beställningar görs i samråd med förskolepersonalen. - Inköp av tvillingböcker, d.v.s. samma titel både på svenska och på andra språk. Förskolan läser den svenska boken och föräldern lånar hem och läser tvillingboken.. - Inköp av ljudböcker och bok+cd på olika språk, som förskolorna kan låna. - PENpalprojekt, med stöd från Region Gävleborg, för att öka tillgången till ljudfiler på olika språk. PENpal är en mp3- spelare/scanner som kan läsa högt sida för sida i PENpalkompatibla böcker.

4 Insatser som främjar barns delaktighet och eget skapande - Ett berättarbord, som stimulerar barns skapande av berättelser, kan bokas av förskolorna via folkbiblioteket. Bordet är skapat av författaren och illustratören Mattias Gordon och ägs av Kulturutveckling Region Gävleborg. - Folkbiblioteket lånar ut temaväskor kring olika barnboksfigurer till förskolorna. Väskorna innehåller böcker, spel, pussel och dockor/figurer som barnen kan leka med. På bibliotekswebben finns en lista över väskornas innehåll och även länkar till appar och webbsidor med anknytning till figurerna.

5 Samarbete skola/folkbibliotek - Förskoleklasserna kommer till folkbiblioteken på bokskola med sagostund. Alla barn får egna lånekort + brev till föräldrarna. - År 1-6. De skolor som ligger närmast folkbiblioteken kommer på regelbundna inplanerade besök för att låna böcker. Vid klassbesök har vi alltid en bibliotekarie tillgänglig, som kan tipsa om bra böcker och hjälpa eleverna att hitta det de söker. - År 5. Författarbesök hösten 2017 till alla år 5-klasser i kommunen. Folkbiblioteket sköter all administration kring besöken (bokar författare och planerar besöken på skolorna), medan skolan står för kostnaden för författaren. Folkbiblioteket köper in extra exemplar av författarens böcker till både de egna biblioteken och skolornas bibliotek. - År 7. Biblioteksvisning i samband med skolstarten. - Folkbibliotekets personal köper in och utrustar skolbiblioteksböcker till grundskolorna i kommunen. Skolornas bokbestånd kompletteras vid behov med bokdepositioner från folkbiblioteken. Bibliotekarierna besöker ibland skolorna för att hjälpa till med skolbiblioteken, t.ex. med gallring av böcker och planering av böckernas uppställning i biblioteket. Den dagliga skötseln av skolbiblioteken sköter skolorna själva. - Om en skola vill satsa på något läsprojekt är folkbiblioteket en resurs med kunskaper om litteratur, författare och föreläsare. Övrig medverkan av bibliotekarierna (bokprat, boksamtal m.m.) i mån av tid. - Folkbiblioteket köper in grupp- eller klassuppsättningar av böcker till skolornas olika läsprojekt. - Läs en film. Eleverna läser boken och ser filmen, som bygger på boken. För lärarna finns handledningar med konkreta tips på hur de kan arbeta med materialet. Folkbiblioteket förmedlar lån av böckerna och köper in klassuppsättningar vid behov. Samarbete med Mediecentrum /Bollnäs kommun, Astrakan/Sandvikens kommun och Kulturutveckling Region Gävleborg. - Bokprat. Bibliotekarierna bokpratar för skolklasser i mån av tid. - Kulturombud/läsombud på skolorna. Läsombuden som ingår i kommunens språknätverk inbjuds till bokfika en gång per år. Nyhetsbrev skickas ut två gånger per år, med information kring bibliotek och kultur, media och berättande. - Folkbiblioteket köper in metodhandledningar i att arbeta med språk och litteratur till skolornas personal. - Bibliotek och museum har för avsikt att tillsammans erbjuda skolorna en paketlösning med besök på särskilda teman, t.ex. förr i tiden, eller i samband med olika utställningar. Minst en utställning per år ska ha barn/ungdomar som främsta målgrupp. - På bibliotekets webbplats finns en sida för pedagoger, med information och lästips.

6 Särskilda insatser för barn med funktionshinder -Biblioteken köper in olika media, som är anpassade för barn med funktionshinder. För elever med läs- och skrivsvårigheter köper vi in lättlästa böcker, CD-böcker, talböcker och olika kombinationer av multimedia (bok + CD/mp3, bok + DAISY m.m.). Både folkbiblioteket och gymnasiebiblioteket bränner DAISYtalböcker efter lärarnas önskemål. Vi förmedlar också Legimus (egen talboksnedladdning) till barn/föräldrar och informerar om Legimus till pedagoger, föräldrar och elever. - Biblioteksvisningar för särskolelever, anpassade till elevernas förmåga att ta till sig information, på förfrågan. -Till Äppelhyllorna köper vi olika media, som passar särskolans elever. Vi köper också in böcker som handlar om barn med olika funktionshinder, som barnen kan identifiera sig med, och böcker som riktar sig till föräldrarna och pedagogerna. För hörselskadade och deras anhöriga finns böcker, dataspel, filmer och språkkurser med teckenspråk. Behovsinriktade inköp/beställningar görs i samråd med skolpersonalen. - Information om Äppelhyllan till särskoleelevernas föräldrar, bl.a. genom en broschyr. Särskilda insatser för barn med annat modersmål än svenska - Inköp av böcker på förekommande språk, vid behov kompletterat med depositioner från Internationella biblioteket. Behovsinriktade inköp/beställningar görs i samråd med skolpersonalen.. - Tvillingböcker, d.v.s. samma titlar både på svenska och på hemspråket, lånas ut till skolorna. Det finns flera olika sätt att jobba med tvillingböckerna på skolan eller i hemmet. - Låneförbindelser, låneregler och annan biblioteksinformation finns översatt till många olika språk. - Anpassade biblioteksvisningar. Insatser som främjar barns delaktighet och eget skapande - Utställningar på folkbiblioteken i samarbete med skolorna, då elever får visa upp sina egna dikter, berättelser, konstverk och andra arbeten. - Folkbiblioteken tar emot prao-elever från skolans alla stadier. - Varje år arrangeras skrivartävling för eleverna i år 8 i Edsbyn. Lärarna väljer ut ett femtontal uppsatser, som går vidare till en jurybedömning. Bibliotekspersonalen är jury och väljer ut fyra segrande bidrag. - Serieworkshops för sommarskoleelever (högstadiet och/eller gymnasiet).

7 Folkbibliotekets uppsökande arbete och andra aktiviteter gentemot barn och ungdomar på fritiden - Sagostunder på båda folkbiblioteken med möjlighet att rita, leka och spela spel. Information till föräldrarna via BVC, bibliotekswebben, HelGewebben, Facebook och affischering. - Bokkassar, som barn och föräldrar får låna hem, på många förskolor och på kyrkor med barnverksamhet. Syftet med bokkassarna är att uppmuntra till bokläsande på fritiden och stödja barnens språkutveckling. - Barnboksdepositioner från folkbiblioteken i olika väntrum där barn vistas, t.ex. hos folktandvården och hälsocentraler. - Boksnurror och bilderboksbackar med böcker för registreringsfri utlåning på olika platser i Edsbyn, bl.a. simhallen och fritidsgården. - Arbeta skrivfrämjande genom att arrangera skrivarverkstäder för ungdomar och använda det mobila skrivinspirationsmaterialet Skrivarlyan, som Litteraturhuset Trampolin har tagit fram i samarbete med Kulturutveckling Region Gävleborg. - Folkbiblioteken har månadstävlingar med frågor kring barnböcker och författare, med olika tävlingar för olika åldrar. Utlottning av bokvinster.. - Skollovsaktiviteter på folkbiblioteken. - Samarbete med föreningar i kommunen i samband med olika aktiviteter, bl.a. bandyföreningen och Bamsegympan. Biblioteket har t.ex. deponerat en bilderbokshylla i bandyarenans barnhörna. - Sommarboken för barn 8-12 år. - I samarbete med övriga verksamheter inom kulturavdelningen, utvecklingsavdelningen och olika föreningar och företag i kommunen arrangeras Alla barns dag i juli, en dag då alla aktiviteter är gratis. Biblioteket anordnar aktiviteter med bokanknytning. - Medverkan på pridedagen i Edsbyn i augusti med tips på regnbågsböcker och - filmer för barn och ungdomar. - Föräldrarna är en viktig länk om man vill nå barn på deras fritid. På föräldrasidan på bibliotekets webbplats informerar vi om sagostunder, Äppelhyllan, nybörjarböcker m.m. Även Facebook är ett bra sätt att nå ut till föräldrar med information om vad som händer.

8 Särskilda insatser för barn med funktionshinder - Samarbete med FUB och kommunens fritidsavdelning. Två gånger per termin medverkar biblioteket i Onsdagsklubben på fritidsgården, en fritidsverksamhet för ungdomar och vuxna med psykisk funktionsnedsättning. Särskilda insatser för barn med annat modersmål än svenska - För att tillgodose behovet av litteratur hos invandrargrupper och barn i tvåspråkiga familjer köper vi in mycket barn- och ungdomsböcker på olika språk - Bokkassar för utlåning på Aktivitetshuset (integration av nyanlända). - Flerspråkiga sagostunder på biblioteken. - Bokcirklar för nysvenska föräldrar i samarbete med ABF och SFI. På träffarna läser och diskuterar gruppen svenska barnböcker och tvillingböcker tillsammans med barnbibliotekarien i studiecirkelform. Mellan träffarna får föräldrarna ta hem böckerna och läsa dem för sina barn, och efter avslutad studiecirkel får familjerna behålla böckerna. - Serieworkshops i Sommarboken. Genom att vidga textbegreppet via serier hoppas vi att även de som har svårt med orden känner sig inkluderade och vill delta i Sommarboken. - Många nysvenska barn använder bibliotekens publika datorer, och vi försöker få med dem i våra digidelaktiviteter med programmering för barn. Ingen av aktiviteterna kräver tillgång till egen dator. Insatser som främjar barns delaktighet och eget skapande - Olika skapande aktiviteter på folkbiblioteken. - Månadens barnboksfigur. Varje månad har vi en speciellt utvald barnboksfigur, som vi visar upp särskilt mycket på biblioteket (olika figurer på huvudbiblioteket och filialen). Barnen kan leka, måla, lägga pussel, spela spel och naturligtvis låna böcker med månadens barnboksfigur. - Vi försöker uppmärksamma och uppmuntra ungdomar med specialintressen och särskilda talanger/kunskaper och erbjuder dem att medverka på biblioteken, t.ex. vid skollovsaktiviteter för yngre barn. - Folkbiblioteken tar emot böcker, filmer och CD-skivor, som barn och ungdomar gjort själva, och lägger in för utlåning i biblioteksdatasystemet. - Vi medverkar på HelGe-bibliotekens barnsida och ungdomssida på den gemensamma webben. - Kultur och bibliotek i Ovanåkers kommun har en egen Facebooksida, där vi kan interagera med ungdomarna. - Folkbiblioteket och gymnasiebiblioteket har ett gemensamt Instagramkonto, där vi riktar oss till ungdomar i åldern år och uppmuntrar dem att tagga sina egna inlägg med #bibblabloggen. - Digitala aktiviteter riktade mot barn och ungdomar, t.ex. scratchprogrammering, programmera minirobotar, göra egna filmer m.m. OVANÅKERS KOMMUN Edsbyns bibliotek Box EDSBYN

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun Läsfrämjandeplan 2016-2017 för Ovanåkers kommun Kommunens huvudbibliotek, Edsbyns bibliotek, är under 2016 placerat i tillfälliga lokaler, medan ordinarie biblioteksbyggnad byggs om för att göra plats

Läs mer

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun Läsfrämjandeplan 2018-2019 för Ovanåkers kommun Kommunens huvudbibliotek, Edsbyns bibliotek, delar lokaler med Edsbyns museum i Vox Cultura. Filialen Alfta bibliotek är ett kombinerat folk- och skolbibliotek

Läs mer

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan för Ovanåkers kommun Läsfrämjandeplan 2019-2020 för Ovanåkers kommun Kommunens huvudbibliotek, Edsbyns bibliotek, delar lokaler med Edsbyns museum i Vox Cultura. Filialen Alfta bibliotek är ett kombinerat folk- och skolbibliotek

Läs mer

Läsfrämjandeplan 2015-2016 för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan 2015-2016 för Ovanåkers kommun OVANÅKERS KOMMUN Edsbyns bibliotek Box 17 828 21 EDSBYN Läsfrämjandeplan 2015-2016 för Ovanåkers kommun Samarbete mellan BVC/MVC/familjecentraler och folkbibliotek - Gratisböcker De små barnens bok. BVC,

Läs mer

Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun

Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun OVANÅKERS KOMMUN Edsbyns bibliotek Box 17 828 21 EDSBYN Läsfrämjandeplan 2014-2015 för Ovanåkers kommun Samarbete mellan BVC/MVC/familjecentraler och folkbibliotek - Gratisböcker De små barnens bok. BVC,

Läs mer

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga 1 för biblioteken i Torsås kommun barn och unga Läsningen ger oss möjligheter att erövra ett rikt språk, som är en förutsättning för att kunna navigera i en komplex värld. För att barn och unga ska erövra

Läs mer

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun Sid 1 (5) Läsfrämjandeplan Gävle Kommun 2017-2018 Inledning En grund för det läsfrämjande arbetet i Gävle kommun är de styrdokument som är knutna till verksamheterna. Till dessa hör Bibliotekslagen, Biblioteksplanen,

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek

Information till specialpedagoger. tillsammans med Lerums bibliotek Information till specialpedagoger tillsammans med Lerums bibliotek 2017-09-12 Presentation Heidi Carlsson Asplund Lerum/Sjövik IFLA Kultur i Väst, konsulent Jag ska prata om Kort om biblioteken i Lerum

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009 I Uppvidinge kommun finns fem integrerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Biblioteken har en gemensam webbplats och gemensam

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2015-2016

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2015-2016 Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2015-2016 Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året

Läs mer

folk- och skolbibliotek

folk- och skolbibliotek folk- och skolbibliotek 2016-2018 LAGAR OCH RIKTLINJER Det gröna Ockelbo: I det natursköna Ockelbo värnar vi om det gröna och har en nära relation till det spirande växtriket. Folkbiblioteket ser miljön

Läs mer

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27

Att nå ut till talboksläsande barn och unga. Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Att nå ut till talboksläsande barn och unga Anna Fahlbeck, Linköpings stadsbibliotek Tammerfors 2014-11-27 Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer Kurs

Läs mer

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2011/12

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2011/12 Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2011/12 Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun Antaget av kommunstyrelsen 109,

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun Antaget av kommunstyrelsen 109, Biblioteksplan för Ovanåkers kommun 2016-2018 Antaget av kommunstyrelsen 109, 2016-09-06 Enligt bibliotekslagen 17 ska alla kommuner anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen

Läs mer

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35 Datum Sida 2016-01-20 1 (5) Biblioteksplan för Sunne kommun 2016-2019 KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 35 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Biblioteksplan 2013-2016

Biblioteksplan 2013-2016 Biblioteksplan 2013-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Kommunens struktur 3. Verksamhetsområden 3.1 Allmänheten 3.1.1 Nuläge och utgångspunkt för fortsatt verksamhet 3.1.2 Framtiden att arbeta för

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som skall ge en överblick över bibliotekens verksamheter och ansvarsfördelningar i

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-19 86 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Kommunens struktur... 2 3. Verksamhetsområden... 3 Allmänt... 3... 3... 3 Folkbibliotekets

Läs mer

Biblioteksplan för Timrå kommun

Biblioteksplan för Timrå kommun Biblioteksplan för Timrå kommun 2016-2021 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Biblioteksorganisation i Timrå kommun 3. Kopplingar till lagstiftning och regionala dokument på kultur- och biblioteksområdet

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

G Ä V L E B I B L I O T E K

G Ä V L E B I B L I O T E K Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2012/13 Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Biblioteksplan för Sollentuna kommun 2009-2010 Antagen av fullmäktige 2008-12-17, 118 1 Inledning 1.1 Bibliotekslagen I 7a bibliotekslagen anges att kommuner ska anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Välkommen. till biblioteken i Nässjö

Välkommen. till biblioteken i Nässjö Välkommen till biblioteken i Nässjö Lånekort Det är gratis att skaffa bibliotekskort, men du måste visa legitimation. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för

Läs mer

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun

Läsfrämjandeplan för Gävle kommun Läsfrämjandeplan för Gävle kommun 2016-2017 Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige Biblioteksplan Biblioteksplan 2015 2019 för Krokoms kommun Antagen i Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-01 Antagen i Kommunfullmäktige 2015-12-09 Krokoms kommun, september 2015 Författare: Eva Fresk,

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Läsfrämjande insatser 2014-2015

Läsfrämjande insatser 2014-2015 Läsfrämjandeplan för Gävle kommun Enligt läsforskaren och professorn Ingvar Lundberg tar det 5000 timmar av lästräning för att bli en fullgod läsare. Det innebär 1 timmes läsning varje dag året runt i

Läs mer

Biblioteksplan 2013-2015

Biblioteksplan 2013-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(4) Biblioteksplan 2013-2015 Område Program Plan Riktlinje Biblioteksplan Fastställd Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad BKU-nämnd, Till och med 2015 2012-10-31 79 Tjänsteföreskrift Diarienummer

Läs mer

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun. Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217

Biblioteksplan för Ovanåkers kommun. Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217 Biblioteksplan för Ovanåkers kommun Antaget av kommunfullmäktige ( 81), 2012-1217 Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det

Läs mer

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2009-06-16 1/10 Innehållsförteckning BAKGRUND OCH SYFTE 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 Folkbiblioteksverksamheten 3 Skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

Strategi för ökat läsande bland barn och unga

Strategi för ökat läsande bland barn och unga Strategi för ökat läsande bland barn och unga Sundbybergs stad Kultur- och fritidsförvaltningen Titel: Strategi för ökat läsande bland barn och unga Sundbybergs stad Östra Madenvägen 4 172 92 Sundbyberg

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN (6)

LUDVIKA KOMMUN (6) LUDVIKA KOMMUN 150610 1 (6) Biblioteksplan Syftet med planen är att få en samlad bild av biblioteksverksamheten i Ludvika kommun samt befästa bibliotekets roll. Planen skall ange mål och riktning. Planen

Läs mer

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019

Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 Biblioteksplan för Valdemarsviks kommun 2016-2019 1 Biblioteksplan för Valdemarsviks bibliotek Bakgrund Enligt bibliotekslagens 17 ska kommuner och landsting anta planer för biblioteksverksamheterna. En

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Biblioteksplan för Nordmalings kommun

Biblioteksplan för Nordmalings kommun Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2018 2020 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kulturchef Dokumentet gäller till och med 2018-2020 Diarienummer 2017-475-012 Uppföljning och tidplan Fastställt

Läs mer

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun

Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-02-23 Biblioteksplan för folkbiblioteken i Trosa kommun 2018-2019 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan.

Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan. Att främja alla barns språkutveckling genom samverkan. Catarina Sjöberg Leg logoped http://logopedcatarina.se Kontakta mig gärna vid frågor e-mail: info@logopedcatarina.se Telefon: 0708-707570 Läs mer

Läs mer

Biblioteksstrategi Täby

Biblioteksstrategi Täby Skarpäng Mål TemakvällarGribbylund Huvudbiblioteket Service Biblioteksstrategi BokpratNäsbypark Täby Mötesplatser Hägernäs Kulturupplevelser Läslust Meröppet Tillgänglighet Täby kyrkby En plats för alla

Läs mer

1 Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2014-2017. 2 Nordmalings kommun - övergripande vision och mål

1 Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2014-2017. 2 Nordmalings kommun - övergripande vision och mål Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2015-2017 Innehåll 1 Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2014-2017... 3 2 Nordmalings kommun - övergripande vision och mål... 3 2.1 Vision... 3 2.2 Inriktningsmål...

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN

ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN ANSÖKAN OM BIDRAG 2009 Inköp av litteratur till folk- och skolbibliotek 1/6 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version 6 eller senare, men fungerar

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola?

Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola? Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola? Ditt barn vistas i en inspirerande läsmiljö där böckerna finns lätt tillgängliga för barnen under hela dagen. Du kan låna hem bokpåsar

Läs mer

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Bakgrund Sedan augusti 2012 är Ljungsbroskolans bibliotek ett så kallat fokusbibliotek. Detta innebär att under två år får skolan centrala pengar för inventarier,

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2018 har tagits fram i samverkan med representanter för kommunens övriga förvaltningar. Fokusgrupper med brukare har genomförts.

Biblioteksplan 2015-2018 har tagits fram i samverkan med representanter för kommunens övriga förvaltningar. Fokusgrupper med brukare har genomförts. Förslag 2015-06-16 Biblioteksplan Mönsterås kommun 2015-2018 Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Biblioteken ska ägna särskild

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2009-2012

BIBLIOTEKSPLAN FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2009-2012 BIBLIOTEKSPLAN FÖR SURAHAMMARS KOMMUN 2009-2012 Antagen av barn och bildningsnämnden 0900202 1 Biblioteksplan för Surahammars bibliotek 2009-2012 Syftet med biblioteksplanen En biblioteksplan är, enligt

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016 Biblioteksplan Köpings kommun 2014-2016 Köpings kommun Rapporten skriven av: Kultur & Fritid 2013-10-16 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-01-27 5 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se.

Läs mer

Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017

Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017 2014-10-15 Biblioteksplan för Trosa kommun 2015-2017 Postadress: 619 80 Trosa Besöksadress: Västra Långgatan 4-5 Tel: 0156-520 00 Fax: 0156-520 17 E-post: trosa@trosa.se www.trosa.se Innehållsförteckning

Läs mer

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Pia Malmberg-Kronvall, Bibliotekskonsulent, Regionförbundet i Kalmar län 2 Inspiration och andra vinklar Barnwebben

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-19/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2018-04-10 GILTIG TILL: 2019-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.25 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2010-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-02-15 att gälla fr.o.m. 2010-04-01 Biblioteksplan 2010-2014, flik 6 25 1 Inledning... 2

Läs mer

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna!

Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Partille biblioteksplan 2015 2018 Hög tillgänglighet, låga trösklar alla är välkomna! Biblioteken i Partille har ambitionen att vara en självklar del av människors vardag om så du är barn i förskolan,

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun 1 Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun Bibliotekslagen: Alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

VERSION DIARIENUMMER 2012-02-03 2012-2015 KULTURFÖRVALTNINGEN. Biblioteksplan. Kvalitetsgarantier och åtaganden BIBLIOTEK VALLENTUNA

VERSION DIARIENUMMER 2012-02-03 2012-2015 KULTURFÖRVALTNINGEN. Biblioteksplan. Kvalitetsgarantier och åtaganden BIBLIOTEK VALLENTUNA VERSION DIARIENUMMER 2012-02-03 2012-2015 KULTURFÖRVALTNINGEN Biblioteksplan Kvalitetsgarantier och åtaganden BIBLIOTEK VALLENTUNA Innehåll 1. Kvalitetsgarantier för biblioteks- verksamheterna i Vallentuna...

Läs mer

Kartläggning över barn- och ungaverksamheten i Jönköpings län

Kartläggning över barn- och ungaverksamheten i Jönköpings län Kartläggning över barn- och ungaverksamheten i Jönköpings län Jenny Samuelsson Länsbibliotek Jönköping April 2013 Barn- och ungdomsverksamheten pa Jo nko pings la ns kommunbibliotek Jönköpings län består

Läs mer

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet Sammanfattning I bibliotekslagen anges att kommuner ska anta planer för biblioteksverksamheten. Lagen anger också att bibliotekslån ska vara avgiftsfria, att det ska finnas lämpligt fördelade skolbibliotek

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar:

3. Ange ditt telefonnummer, så att vi kan kontakta dig om vi undrar över något svar: Hej! Tack för att du lämnar 2013 års uppgifter om kommunens folkbibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten,

Läs mer

Biblioteksplan 2009-2012. Laxå kommun

Biblioteksplan 2009-2012. Laxå kommun Biblioteksplan 2009-2012 Laxå kommun Förord Biblioteket har betydelse för medborgarna. Det är inte enbart skolan som står för lärandet utan där har också biblioteket och skolbiblioteken en stor central

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE OCH UPPDRAG... 1 BIBLIOTEKEN I FILIPSTAD... 2 Verksamheten idag... 3 BIBLIOTEK VÄRMLAND... 5 PRIORITERADE OMRÅDEN... 6 Barn och

Läs mer

Läsfrämjande insatser för barn och ungdomar i Ljusdals kommun 2013

Läsfrämjande insatser för barn och ungdomar i Ljusdals kommun 2013 Bilaga till ansökan Kulturrådet 2013 Sida 1 av 10 Samhällsutvecklingsförvaltningen Datum Ljusdals kommunbibliotek 2013-03-26 Läsfrämjande insatser för barn och ungdomar i Ljusdals kommun 2013 Ljusdals

Läs mer

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden

Biblioteksplan Antagen i Kultur- och fritidsnämnden Biblioteksplan 2016-2018 Antagen i Kultur- och fritidsnämnden 2015-12-02 Innehåll Bakgrund 3 Biblioteken i Östersunds kommun 4 Det tillgängliga biblioteket 5 Samverkan 6 Fokusområden 7 Litteratur och läsning

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker

Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker i Örebro län Folkbibliotekens arbete med gåvoböcker i Örebro län Lena Adem 2017-11-01 Innehåll Om undersökningen... 5 Resultat... 6 Vilka får gåvoböcker i Örebro

Läs mer

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga

Original 4-färg Botte v/vi Avdelninga Biblioteksplan Stenungsunds kommun Stenungsund kommuns biblioteksplan har som syfte att ge en struktur och inriktningt samt tydliggöra folk- och skolbibliotekens uppdrag. Stenungsunds kommun Biblioteksplan

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Tryck inte på knappen Skicka förrän du är helt klar med din enkät. När du tryckt på den knappen går det inte att logga in i enkäten igen.

Tryck inte på knappen Skicka förrän du är helt klar med din enkät. När du tryckt på den knappen går det inte att logga in i enkäten igen. Hej! Tack för att du lämnar 2012 års uppgifter om ert bibliotek. Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten, det kommer

Läs mer

Tryck inte på knappen Skicka förrän du är helt klar med din enkät. När du tryckt på den knappen går det inte att logga in i enkäten igen.

Tryck inte på knappen Skicka förrän du är helt klar med din enkät. När du tryckt på den knappen går det inte att logga in i enkäten igen. Hej! Tack för att du lämnar 2011 års uppgifter om ert bibliotek! Frågorna är desamma som vid föregående mätning. Notera hur lång tid det tar att sammanställa uppgifterna och fylla i enkäten. Vi är tacksamma

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Höstlov = Läslov, motion

Höstlov = Läslov, motion KF 24:1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 24:2 Barn- och utbildningsnämnden BUN 55 2016-04-26 1/2 Dnr BUN/2015:529-032 Höstlov = Läslov, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att 1. avslå motionen

Läs mer

Lynn Alpberg Bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek, Gröndals bibliotek

Lynn Alpberg Bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek, Gröndals bibliotek Lynn Alpberg Bibliotekarie Stockholms stadsbibliotek, Gröndals bibliotek Gröndals bibliotek Förbereder Lilla Vårsalongen Äppelhyllan Äppelhyllan Gröndals bibliotek 28 augusti 31 december 2017 Projekt Regionbibliotek

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 Biblioteksplan för Svedala kommun 2012 2015 Svedala kommuns biblioteksplan är ett politiskt styrdokument som anger riktning och ramar för den övergripande utvecklingen av folk-

Läs mer

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland

Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Samarbete mellan BHV och biblioteken i Västra Götaland Checklista Bakgrund Barnhälsovård och bibliotek har ett gemensamt uppdrag att på olika sätt stimulera barns språkutveckling. En framgångsfaktor i

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Sida 1 (5) Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Om skolbiblioteket Skolbiblioteket ligger centralt i skolan och välkomnar våra ca 1100 elever alla dagar i veckan mellan ca 8.15-15.30. Här

Läs mer