1. Redovisning och värdering av anläggningstillgångar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Redovisning och värdering av anläggningstillgångar"

Transkript

1 INVESTERINGSPOLICY Dokumentet är uppdelat i tre huvudrubriker. Den första delen, redovisning och värdering av anläggningstillgångar, innehåller principer för värdering och redovisning av de inventarier som klassificeras som anläggningstillgångar. Den andra delen är en kort redogörelse för hur investeringar hanteras i kommunens budgetprocess. Avslutningsvis berörs finansiering av gjorda investeringar samt leasing. 1. Redovisning och värdering av anläggningstillgångar Vid nya investeringar, försäljning av tillgångar eller utrangering skall alltid förvaltningsekonom informeras så att den ekonomiska händelsen följer kommunens utarbetade rekommendationer och krav på administrativ hantering. Det gäller bland annat aktivering av ny investering eller utrangering av gammal investering i anläggningsregister, upprättande av projekt kod, utrangering av gammal projekt kod m.m. 1.1 Definitioner Anläggningstillgång Med anläggningstillgång avses sådan tillgång som anskaffats för stadigvarande bruk. Det är inte tillgångens natur i sig som är avgörande för klassificeringen utan i stället syftet med anskaffningen. Någon bestämd tidsgräns för begreppet stadigvarande kan inte anges. (KRL 6 kap 1, ÅRL 4 kap 1, BFL 13 ) Inventarier Anläggningstillgångar som inte utgör del av fast egendom eller byggnad kallas inventarium och består av maskiner, transportmedel m.m. Även reservdel till inventarier utgör i normalfallet anläggningstillgång Inventariers livslängd och värde Redovisningstekniskt undantas vissa inventarier från att redovisas som anläggningstillgångar. Följande typ av inventarier skall dock alltid klassas som anläggningstillgång: Inventarier som i normalfallet har en ekonomisk livslängd överstigande tre år. Inventarier med anskaffningsvärde som överstiger prisbasbeloppet exklusive mervärdesskatt (2007 års prisbasbelopp kr). För anskaffningar bestående av flera inventarier med funktionellt eller fysiskt samband skall beloppsgränsen bestämmas med det samlade anskaffningsvärdet som grund. Ex. Inköp av en dator bokförs som driftskostnad samtidigt som inköp av 30 datorer till samma enhet bokförs som investeringsutgift. Motsvarande gäller anskaffning som kan anses vara ett led i en större inventarie-investering. Sådana investeringar inventarier skall ha en projektplan och hållas samman redovisningsmässigt med projekt kod upprättad av ekonomikontoret. Som exempel kan nämnas projektet Vision sportparken.

2 1.2 Värderingsregler Individuell eller kollektiv värdering Huvudregeln är att inventarier värderas individuellt. Kollektiv värdering och redovisning kan i undantagsfall accepteras vid anskaffning av inventarier av mindre värde, som tillsammans genom funktionellt eller fysiskt samband överstiger prisbasbeloppet exklusive mervärdesskatt. Till detta kan i undantagsfall inventarier i ett projekt kring en nystartad verksamhet, såsom förskola, äldreboende eller liknande inräknas. En kollektiv värdering och redovisning av flera inventarier som ett inventarium förutsätter dels att inventarierna har samma ekonomiska livslängd dels att uppenbara svårigheter föreligger att särredovisa varje inventarium. Den kollektiva redovisningen hålls ihop med gemensam projekt kod upprättad av ekonomikontoret Anskaffningsvärde Inventarium värderas till anskaffningsvärde. Med anskaffningsvärde avses samtliga utgifter för tillgångens förvärv eller tillverkning. Externa investeringsbidrag skall reducera anskaffningsvärdet och avskrivningar beräknas på nettoanskaffningsvärdet. I anskaffningsvärdet inräknas alla med förvärvet direkta eller indirekta hänförbara utgifter. Som exempel kan nämnas inköpspris, frakt, tull hemkörning, försäkring, provision och spedition. Anpassningsåtgärder som krävs för utnyttjande av inventarium för avsett ändamål skall medräknas, exempelvis utgifter för montering och nödvändig ledningsdragning för el och vatten. Även utgifter för projektering, provkörning eller intrimning skall aktiveras om de är normala för den aktuella typen av inventarium. För inventarium inköpt i utländsk valuta skall omräkning ske till den vid leveranstidpunkten gällande valutakursen. Om valutakursen vid dagen på betalningsdagen inte väsentligt avviker från valutakursen vid leveranstidpunkten kan omräkning ske till betalningsdagens valutakurs Nedlagda utgifter efter anskaffningen Utgifter nedlagda efter anskaffningen skall aktiveras om de höjer standarden på inventariet. I praktiken är det dock svårt att skilja rent underhåll, d.v.s. driftkostnad, från standardförbättrande åtgärder. Generellt betraktar vi åtgärder som syftar till att bibehålla ett inventarium i användbart skick som underhåll och således inte en investering. Förändras inventariets karaktär eller användningsområde räknas nedlagda utgifter som investering och aktiveras Byte/inbyte Då inventarium lämnas i inbyte vid anskaffningen av nytt inventarium skall anskaffningen anses ha skett till inköpsvärdet, d.v.s. ej till mellanskillnaden mellan verklig kostnad och inbytesvärdet. (Läs mer: rubrik ) Nedlagda utgifter på av annan ägd inventarium Om de utgifter, som nedläggs på av annan ägd inventarium är av bestående värde för nyttjanderättshavaren skall utgifterna aktiveras. Inventariet skall vara av stadigvarande karaktär och vara av kommunalt intresse.

3 Är det från början överenskommet att ägaren till inventariet skall stå för viss del av utgifterna skall endast överskjutande del bokföras som kostnad hos nyttjanderättshavaren. Detta gäller oavsett om kostnadsföringen sker omedelbart eller under flera år. 1.3 Avskrivning, nedskrivning och uppskrivning Avskrivningsplan Inventarium som fortlöpande minskar i värde på grund av ålder, nyttjande eller annan därmed jämförlig orsak, skall årligen avskrivas med belopp som svarar mot lämplig avskrivningsplan. Individuell beräkning skall göras för varje inventarium, vilket innebär att kollektiv avskrivning inte är tillåten med undantag av de inventarier som enligt och redovisningstekniskt betraktas som ett inventarium. Om ett inventarium fysiskt består av flera delar med väsentligt varierande ekonomisk livslängd skall separata avskrivningsplaner upprättas för respektive del. Detta förutsätter att den eller de delar som har avvikande ekonomisk livslängd tillsammans har ett anskaffningsvärde som uppgår till minst 25 % av det totala anskaffningsvärdet för inventariet Påbörjan av avskrivning Avskrivningsbeloppet skall beräknas på anskaffningsvärdet och utgörs av ett fast årligt avskrivningsbelopp över nyttjandeperioden. Detta gäller även för standardhöjande investeringar. Avskrivningen aktiveras 1 januari år 1 oavsett när under året investeringen avslutats Nedskrivning Har värdet på ett inventarium varaktigt minskat skall avskrivning utöver plan ske med ett engångsbelopp som enligt god redovisningssed kan anses erforderligt. Nedskrivningen är enbart aktuell då oförutsedda kraftiga värdeminskningar inträffar. Nedskrivning får inte ske under det verkliga värdet, normalt beräknat som försäljningsvärdet minskat med beräknade utgifter för försäljningen. Nedskrivning skall göras individuellt för varje inventarium. Nedskrivningar till väsentliga belopp skall ske i samråd med ekonomichef och KS Uppskrivning Möjligheten att göra uppskrivningar har begränsats till finansiella tillgångar. För att en uppskrivning skall få ske krävs att tillgången har ett bestående värde som väsentligt överstiger bokfört värde. Beloppet får inte tas upp i resultaträkningen Reservdel till inventarium För reservdel till inventarium bör avskrivningstiden sammanfalla med det inventarium reservdelen är avsedd för Avskrivning av utgifter nedlagda på av annan ägd inventarium Avskrivningstiden bestäms med hänsyn till investeringens ekonomiska livslängd men även så att investeringen är slutavskriven senast vid den tidpunkt då hyresförhållandet eller liknande kan antas komma att upphöra. Om det vid hyrestidens slut kvarstår oavskrivet belopp skall detta nedskrivas.

4 1.4 Redovisning Samtliga investeringar skall redovisas med kod delen Projekt. Vid osäkerhet kontakta förvaltningsekonom. I de fall förändringar i anläggningsregister, upprättande av projekt koder, utrangerande av anläggningstillgångar eller liknande inträffar skall förvaltningsekonom kontaktas och därefter central ekonomifunktion Nedskrivning Nedskrivning skall särredovisas som en verksamhetskostnad Uppskrivning Uppskrivning får endast tillämpas beträffande finansiella tillgångar. Uppskrivning får inte påverka resultatet Utrangering En utrangering innebär att ett inventarium skrotas eller avyttras utan vederlag och innebär således att inventariet, efter utrangering inte längre skall redovisas i verksamheten Försäljning respektive byte/inbyte Vid försäljning av ett inventarium skall inkomsten från försäljningen minska inventariets bokförda värde med vad som återstår oavskrivet av anskaffningsvärdet. Om differens uppstår skall denna redovisas som realisationsvinst/- förlust. Efter genomförd avyttring bokförs inventariet från huvudbok och anläggningsregister. Vid delavyttring av inventarium skall ett belopp motsvarande det avyttrade inventariets verkliga värde minska inventariets bokförda med andel av vad som står oavskrivet av anskaffningsvärdet. Andelens storlek skall bestämmas av kvoten mellan det verkliga värdet av avyttrad inventariedel respektive verkligt värde för hela inventariet. Som verkligt värde avses som regel försäljningsvärdet med avdrag för utgifter vid försäljningen. Om differens uppstår skall denna redovisas som realisationsvinst/-förlust. Återstående del av inventariet redovisas till verkligt värde. Efter genomförd avyttring tas avyttrad inventariedel bort från huvudbok och anläggningsregister Upplysning i årsredovisning Ur notförteckningen till resultaträkningen skall kunna utläsas avskrivningsprinciper och eventuella ändringar av dessa under året. Ur notförteckningen till balansräkningen skall kunna utläsas värderingsprinciper och eventuella ändringar av dessa under året.

5 2. Investeringar i budgetprocessen Investeringar skall under en fyraårsperiod finansieras med egna medel. Detta har inneburit att de årliga investeringsvolymerna pendlat mellan mkr. Beslut och genomförande av investeringar sker i flera steg. Kommunfullmäktige (KF) beslutar om anslag och finansiering. Nämnderna beslutar om genomförandet inom ramen för sin budget. Investeringsbeslut kan också delegeras eller i vissa vara ren verkställighet. Oavsett var besluten fattas skall det alltid finnas ett beslutsunderlag som går att följa upp i efterhand. Tekniska kontoret ansvarar för anläggningstillgångarna i kommunen. 2.1 Kommunens budget och verksamhetsplan KF preliminär budget och flerårsplan för kommande 3 år i juni. KF preliminär budget och flerårsplan för kommande 3 år i juni. ÅR 0 ÅR 1 ÅR 2 ÅR 3 ÅR 4 ÅR 5 ÅR 6 KF preliminär budget och flerårsplan för kommande 3 år i juni. Kommunens politiska visioner och övergripande målsättningar tillsammans med lagar och förordningar är styrande för nämndernas mål och strategier. I verksamhetsplanen (flerårsplaneringen) som årligen arbetas fram i kommunen under hösten anges nämndernas beräknade investeringar för de kommande 3 åren. Investeringsnivån per nämnd år 1 beslutas av kommunfullmäktige under våren år 0. Förvaltningarnas prioriteringar i flerårsplanen avseende år 2 och 3 ligger sedan till grund för nästa års budgetprocess. Planen justeras en gång per år i samband med kommunens budgetträffar, där förvaltningarna redovisar sina behov de kommande år. 2.2 Uppföljning och slutredovisning av investeringar Investeringsbudgeten följs upp och rapporteras av respektive nämnd i kommunens uppföljningar, delårsbokslut och årsredovisning. Projekt som är särredovisade i investeringsbudgeten, skall slutredovisas till KF. Likaså om investeringen genomförs på uppdrag av annan nämnd skall slutredovisning även ske till denna nämnd. 2.2 Investeringar i lokaler Tekniska utskottet är hyresvärd och tillika förvaltare av kommunens lokaler. Avtal mellan tekniska utskottet och de nämnder som hyr lokalerna reglerar vad som finansieras av hyresgäst och vad som finansieras av lokalförvaltaren. Vad som skall betraktas som investering framgår tidigare i detta dokument.

6 3. Finansiering av investeringar Inventarier/investeringar med anskaffningsvärde understigande prisbasbeloppet exklusive mervärdesskatt betraktas som en driftskostnad och aktiverar således inte investeringsredovisning eller investeringsbudget. 3.1 Driftbudget De driftskostnader inklusive kapitalkostnader som uppstår på grund av en investering skall finansieras inom ramen för respektive nämnds kommunbidrag Kapitaltjänstkostnad Som följd av att man genomför en investering påverkas de berörda förvaltningarnas driftsbudgetar genom den s.k. kapitaltjänstkostnaden. Kapitaltjänstkostnaden består av avskrivning och ränta. De delar som avgör kapitaltjänstkostnadens storlek är investeringsutgiften, räntesatsen och den ekonomiska livslängden. I Tibro kommun är internräntan 5,3 %. Tibro kommun tillämpar rak nominell metod för beräkning av kapitalkostnaden. Detta innebär att avskrivning sker på investeringens anskaffningsvärde och ränta beräknas på restvärdet. Metoden ger nominellt minskade kapitalkostnader eftersom räntan beräknas på ett successivt mindre restvärde. Exempel: Investering i maskin Driftspåverkan genom kapitaltjänstkostnad: Anskaffningsvärde = kr Ekonomisk livslängd = 10 år Intern ränta = 5,3 % Kapitaltjänstkostnad t = avskrivningskostnad t + intern ränta t Avskrivningskostnaden = kr/10 år = kr per år i 10 år. Ränta = 5,3 % * = kr Tabell: Härledning av kapitaltjänstkostnad Bokfört värde Avskrivning Intern ränta Kapitaltjänst År År År År År År År År År År År Kap.tjänstkostnaden år 1 = (avskr.kostnad år 1 + intern ränta år 1) = = kr År 2 blir kapitaltjänstkostnaden = kr lägre eftersom restvärdet som intern räntan beräknas på årligen minskar med kr. Avskrivningskostnaden är dock oförändrad under 10 års perioden.

7 De delar som avgör kapitaltjänstkostnadens storlek är sålunda investeringsutgiften, räntesatsen och den ekonomiska livslängden Diagram över ränte- och avskrivningskostnad under avskrivningstiden. Avskrivning ränta År 1 År 2 År 3 År 4 År 5 Kr År 6 År 7 År 8 År 9 År 10 Diagrammet åskådliggör att avskrivningskostnaden är lika stor över avskrivningsperioden. Likaså belyser diagrammet räntans successiva minskning över avskrivningsperioden. 3.2 Leasing Hur hanterar vi leasing i Tibro kommun Leasingavtal för fast egendom skall redovisas som investering och godkännas av kommunstyrelsen. Ärendet skall också beredas med ekonomichef. Bakgrunden är att en fastighetsinvestering är oftast av väsentligt värde och betraktas som finansiell leasing och påverkar därmed kommunens anläggningstillgångar i balansräkningen. Ett leasingavtal definieras som ett avtal där en leasegivare ger leasetagare rätt att använda en tillgång i utbyte mot betalning enligt avtalade villkor och under en avtalad period. Fördelar med leasing är bl.a. flexibilitet när det gäller finansiering och betalningsvillkor samt begränsad påverkan på likviditet och låneutrymme. Det är angeläget att leasetagaren tillsammans med förvaltningsekonom sätter sig in i de finansiella villkoren innan avtal tecknas. Annars finns en stor risk att leasingavtalet blir väsentligt dyrare än vad som var tänkt från början. Ta således kontakt med er förvaltningsekonom i första hand och därefter central ekonomienhet. Skillnad mellan operationell och finansiell leasing I rekommendationen från rådet för kommunalredovisning (nr ) skiljer man på två typer av leasingavtal, finansiell eller operationella. Vem som bär risken för objektet avgör om det är en finansiell eller operationell leasing. Ett annat sätt att beskriva skillnaden är att ett

8 finansiellt leasingavtal kan sägas motsvara ett köp av objektet i fråga medan ett operationellt leasingavtal motsvarar hyra av objektet. Finansiell leasing Finansiell leasing är en form av finansiering där leasingtagaren är ansvarig att behålla objektet till uppgjort restvärde, alternativt sälja eller förmedla köpare efter avtalstidens slut. Finansiell leasing innebär att kommunen redovisar objektet som anläggningstillgång i balansräkningen och skriver av objektet under avtalstidens gång. Varje förvaltningsekonom eller den man utser skall i respektive nämnd föra ett aktuellt register över alla nämndens leasingavtal och tillika amorteringsplaner etc. Leasing sker i första hand av personbilar, vilket i kommunens nya avtal är att betrakta som finansiell leasing. (Tillsammans med Skaraborgsamverkan har kommunen tecknat ett ramavtal avseende finansiering och administration av lätta fordon. Utifrån detta ramavtal väljer kommunen vilket bilföretag som de vill leasa ifrån och finansiering hanteras av FöreningSparbanken Finans AB/Autoplan.) I undantagsfall kan operationell leasing ske av andra objekt. I dessa fall skall alltid kontakt med sakkunnig ske innan avtal om sådan leasing görs. I våra stora förvaltningar sker denna dialog med förvaltningsekonom, som är att betrakta som sakkunnig och tillika ansvarar för att en uppdaterad förteckning över nämndens leasingavtal kan redovisas när behov föreligger. I mindre nämnder, där förvaltningsekonom saknas, ansvarar förvaltningschef, eller den han utser för denna förteckning. Enligt god redovisningssed ska finansiella leasingavtal betraktas som lån och handläggas enligt dessa rutiner.

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-01-08 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige

Dnr: 2016/ Id: Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige Dnr: 2016/000580 Id: 53936 Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-05 279 Innehållsförteckning INLEDNING OCH DEFINITION... 1 ANSKAFFNINGSVÄRDE... 2 DRIFTSKOSTNADER... 2 FINANSIERING...

Läs mer

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige

Beslutsunderlag Ekonomichefens tjänsteskrivelse Riktlinjer för investeringsprocessen Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2015/490/03 2018-01-23 1 (1) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2015/490/03 Förslag till beslut Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före

INVESTERINGSPOLICY. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet. Fastställd av Kommunfullmäktige , 52. Uppdateras före Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 162/2016 INVESTERINGSPOLICY Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13, 52. Uppdateras före 2020-12-31 1/6 Policy för investeringsutgifter

Läs mer

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011

Rekommendation 11.2. Materiella anläggningstillgångar September 2011 Rekommendation 11.2 Materiella anläggningstillgångar September 2011 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043. Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Christel Modin - p6cm01 E-post: christel.modin@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2013-11-28 Dnr: 2013/44-BaUN-043 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämndens riktlinjer för investeringar

Läs mer

Investeringsprocessen i Malung-Sälens kommun

Investeringsprocessen i Malung-Sälens kommun Dokumenttyp: Anvisningar Datum: 2014-11-04 Tjänsteställe: Kontoret för verksamhetsstöd Handläggare: Tobias Birgersson E-postadress: tobias.birgersson@malung-salen.se Telefonnr: 0280-18120 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN

INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Grästorps kommun Styrdokument 19 2012-06-14 INVESTERINGSPOLICY FÖR GRÄSTORPS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-14, 40 Innehållsförteckning Allmänt om investeringar... 3 Anskaffningsvärde... 3

Läs mer

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03

Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-04-29 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för investeringsprocessen KS2019/249/03 Förslag till beslut Reviderade riktlinjer för investeringsprocessen antas. Sammanfattning

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Materiella anläggningstillgångar December 2013

Materiella anläggningstillgångar December 2013 Rekommendation 11.4 Materiella anläggningstillgångar December 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av materiella anläggningstillgångar. I rekommendationen regleras - definitionen

Läs mer

Rapport avseende Investeringar. December 2004

Rapport avseende Investeringar. December 2004 Rapport avseende Investeringar. December 2004 Innehåll Inledning...1 Risker i redovisning av investeringar...2 Granskningsansats...3 Utfört arbete...4 Iakttagelser...5 Slutsats...7 Inledning Enligt den

Läs mer

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2104-11-12, 109 Uppdateras: 2017 Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Investeringsregler. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69

Investeringsregler. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69 Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-27, 69 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Delegation på omprövning... 3 2. Anläggningstillgång... 3 3. Anskaffningsvärde... 4 4. Reparation och underhåll...

Läs mer

Investeringspolicy. Beslutad av kommunfullmäktige 25 april 2005, 36. Dnr TEN05/0001

Investeringspolicy. Beslutad av kommunfullmäktige 25 april 2005, 36. Dnr TEN05/0001 Investeringspolicy Beslutad av kommunfullmäktige 25 april 2005, 36. Dnr TEN05/0001 Innehåll INVESTERINGSPOLICY... 4 1.1 Inledning... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Definition av investering... 4 1.3.1 Huvudregel...

Läs mer

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226.

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. Blad 1 INVESTERINGSPOLICY Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. 1. Vad är en investering? Med investering avses anskaffning av tillgångar för stadigvarande bruk eller innehav. Anläggningstillgångar

Läs mer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer

Investeringar Riktlinjer. Riktlinjer 2018-09-27 Investeringar Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2018-10-24 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Chefer och handläggare Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor

www.pwc.se Revisionsrapport av investeringsverksamheten Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Den ekonomiska redovisningen av investeringsverksamheten Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun

Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun Regler för hantering av investeringar och anläggningar i Klippans kommun INLEDNING Reglerna är en vägledning i arbetet för dem som i olika roller kommer i kontakt med investeringar i kommunen. Syftet är

Läs mer

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland

Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Granskning av anläggningsregistret, Region Halland Revisionsrapport September 2011 Anita Andersson Rebecca Andersson Carl-Magnus Stensson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Anvisningar för redovisning av investeringar

Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisningar för redovisning av investeringar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisningar för redovisning av investeringar Anvisning, instruktion 2016-06-01 Kommunchef Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Investeringar - materiella anläggningstillgångar

Investeringar - materiella anläggningstillgångar 1 Investeringar - materiella anläggningstillgångar Definition av anläggningstillgångar Enligt lag om kommunal redovisning 6 kap 1 sägs om anläggningstillgång och omsättningstillgång: Med anläggningstillgång

Läs mer

Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Bilaga 4 a Noter med redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Allmänna redovisningsprinciper Räddningstjänstförbundet tillämpar Kommunallagen (KL), Lagen om kommunal redovisning (KLR) samt rekommendationer

Läs mer

Författningssamling 042.5

Författningssamling 042.5 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.5 INVESTERINGSPOLICY FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2001-11-12, 121 Gäller fr.o.m. 2002-01-01 1. Bakgrund Investeringsbehov uppkommer

Läs mer

Granskning av hantering av leasing

Granskning av hantering av leasing www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Nyholm Carin Hultgren Certifierad kommunal revisor Granskning av hantering av leasing Tyresö kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Redovisning av immateriella tillgångar

Redovisning av immateriella tillgångar REKOMMENDATION 12.1 Redovisning av immateriella tillgångar Maj 2007 Innehåll Denna rekommendation anger hur immateriella tillgångar skall behandlas i redovisningen. Rekommendationen anger vilka utgifter

Läs mer

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar

REKOMMENDATION R3. Immateriella anläggningstillgångar REKOMMENDATION R3 Immateriella anläggningstillgångar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av immateriella anläggningstillgångar. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

Redovisning av lånekostnader

Redovisning av lånekostnader REKOMMENDATION 15.1 Redovisning av lånekostnader November 2006 RKR 15.1 Redovisning av lånekostnader Innehåll Denna rekommendation anger hur lånekostnader skall redovisas. Rekommendationen beskriver två

Läs mer

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutinerna avseende utrangering av inventarier

Läs mer

Uttalande om anläggningsregister.

Uttalande om anläggningsregister. Uttalande om anläggningsregister. Uppdaterat 2010-11-18 ALLMÄNNA RÅD (BFNAR 2003:1) 1. Detta allmänna råd ska tillämpas av de företag som är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen (1999:1078). Enskilda

Läs mer

Immateriella anläggningstillgångar

Immateriella anläggningstillgångar 1(5) Immateriella anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar är tillgångar som saknar fysisk substans. I princip är det endast detta som skiljer dem från materiella anläggningstillgångar.

Läs mer

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN

PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN 2015-05-22 PRINCIPER FÖR INVESTERINGSHANTERING I OSBY KOMMUN Beslutad av Kommunstyrelsen 195 2015-06-18 1 Allmänt... 3 Kriterier för investeringar... 3 Kapitalkostnader... 3 Investeringsbudgeten... 3 Driftbudgetramar...

Läs mer

Revisions-PM Motala Kommun

Revisions-PM Motala Kommun Revisions-PM Rutiner för hantering och kontroll av anläggningstillgångar Motala Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson 3 april 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult

Kiruna kommun. Revisionsrapport. Granskning av anläggningsredovisning. www.pwc.se. Anna Carlénius Revisionskonsult www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av anläggningsredovisning Kiruna kommun PerÅke Brunström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Policy för investeringar och

Policy för investeringar och Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 2016-12-19 Antagen: KF 159, 2016-12-19 FÖRFATTNINGSSAMLI NG Policy för investeringar och leasing Policy för investeringar och leasing i Karlshamns

Läs mer

REKOMMENDATION R5. Leasing. November 2018

REKOMMENDATION R5. Leasing. November 2018 REKOMMENDATION R5 Leasing November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av leasingavtal (hyresavtal). Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga enligt lag (2018:597)

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY

Investeringspolicy. Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion. Kommunfullmäktige. ekonomichef POLICY POLICY 1(7) Madelene Hedström, 0586-482 67 madelene.hedstrom@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Dokumenttyp Policy Dokumentet gäller Degerfors kommun Revideringar Beslutsinstans

Läs mer

Investeringsreglemente

Investeringsreglemente Investeringsreglemente Antagen av Kf 20121218, 99 Dnr 2012/462 04 2012-12-18 Sida 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definition av investeringsutgift och anläggningstillgång... 3 3 Investeringar/anläggningstillgångar...

Läs mer

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01

Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2017-12-18 1 (1) Kommunstyrelsen Rutiner för uppföljning av beslut KS2016/202/01 Förslag till beslut Ärendet avslutas med hänvisning till att en rutin finns för igångsättning

Läs mer

Intern kontroll redovisning, anläggningsregister

Intern kontroll redovisning, anläggningsregister Revisionsrapport Intern kontroll redovisning, anläggningsregister Nyköpings kommun Januari 2009 Annika Hansson Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...3 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5

Läs mer

Riktlinjer för investeringars hantering och redovisning

Riktlinjer för investeringars hantering och redovisning Riktlinjer för investeringars hantering och redovisning KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2009-09-02 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 3 2 Definition och avgränsning... 3 2.1 Definition... 3 2.2 Anskaffningsvärde...

Läs mer

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson

Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala. Viveca Karlsson Redovisning av Exploateringsverksamheten MEX-dagarna 2007 i Uppsala Viveca Karlsson Bakgrund Från budgetmodell till redovisningsmodell Referensgrupp i redovisning - förslag till uttalande 1992 - Idéskrift

Läs mer

Rekommendation 13.2. Redovisning av hyres-/leasingavtal September 2013

Rekommendation 13.2. Redovisning av hyres-/leasingavtal September 2013 Rekommendation 13.2 Redovisning av hyres-/leasingavtal September 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar redovisningen av hyres- och leasingavtal. Rekommendationen gäller avtal enligt vilka rätten

Läs mer

Investeringspolicy. Antagen av Kf 134/2015

Investeringspolicy. Antagen av Kf 134/2015 Investeringspolicy Antagen av Kf 134/2015 Investeringspolicy, antagen av Kf 134/2015 Sida 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Definition av investeringsutgift och anläggningstillgång... 3 3

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 1

Rekommendationer - BFN R 1 Rekommendationer - BFN R 1 Redovisning av forsknings- och utvecklingskostnader* * Bokföringsnämnden i plenum har vid sitt sammanträde den 5 december 2005 beslutat att BFN R 1 inte skall tillämpas av näringsdrivande,

Läs mer

Gränsdragning drift/investering

Gränsdragning drift/investering Revisionsrapport* Gränsdragning drift/investering Hylte kommun 9 september 2008 Inger Andersson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...3

Läs mer

Granskning av klassificering drift/investering

Granskning av klassificering drift/investering Revisionsrapport Granskning av klassificering drift/investering Botkyrka kommun 2010-05-31 Anders Petersson Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Bakgrund/syfte,

Läs mer

Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar

Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Intern kontroll: Gränsdragning mellan drift/underhåll och investeringar Pajala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Revisions-PM Mjölby Kommun

Revisions-PM Mjölby Kommun Revisions-PM Rutiner för hantering och kontroll av anläggningstillgångar Mjölby Kommun Matti Leskelä Stefan Knutsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfrågor

Läs mer

Riktlinjer för anläggningsredovisning

Riktlinjer för anläggningsredovisning Dokumentansvarig Åsa Bejvall asa.bejvall@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunstyrelsen 269 2018-12-04 1(10) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast 2022 Dokumentkategori

Läs mer

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar

Örebro kommun. Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar Granskning av rutiner avseende hantering av anläggningsregister för materiella anläggningstillgångar KPMG AB 8 december 2014 Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte

Läs mer

REKOMMENDATION R4. Materiella anläggningstillgångar

REKOMMENDATION R4. Materiella anläggningstillgångar REKOMMENDATION R4 Materiella anläggningstillgångar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av materiella anläggningstillgångar. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga

Läs mer

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1

Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 POD 38/2011 Innehållsförteckning Patentombudsnämndens ordförande kommenterar året som gått... 1 1 Verksamhetsresultat... 2 1.1 Verksamhetens intäkter och kostnader 2 1.2 Organisation 2 2 Resultatredovisning...

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Anna Forssell/ Monica Sköld Investeringsriktlinjer 2014-09-26. Riktlinjer för hantering av investeringar i Söderhamns kommun

Anna Forssell/ Monica Sköld Investeringsriktlinjer 2014-09-26. Riktlinjer för hantering av investeringar i Söderhamns kommun Riktlinjer för hantering av investeringar i Söderhamns kommun 1 1 Om dokumentet... 3 2 Några begrepp... 3 2.1 Tillämpning av redovisningsregler... 3 2.2 Investering och reinvestering... 3 2.2.1 Anläggning-

Läs mer

Ekonomiska tabeller, redovisningsprinciper och noter

Ekonomiska tabeller, redovisningsprinciper och noter 2015-03-05 1 (13) Ekonomiska tabeller, redovisningsprinciper och noter Resultaträkning POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset, Granitvägen 15 08-718

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD ISSN 1404-5761 Utgivare: Gunvor Pautsch, Bokföringsnämnden, Box 7849, 103 99 STOCKHOLM Allmänt råd om ändring i Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2006:1) om enskilda

Läs mer

Riktlinjer för Investeringsredovisning

Riktlinjer för Investeringsredovisning Riktlinjer för Investeringsredovisning Antagen av KS 2011-04-06 Vänersborgs kommun Riktlinjer för investeringsredovisning Sida 1 (8) Innehållsförteckning 1. Inledning...2 2. Redovisningsrutiner...2 3.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET 2 Riktlinjer för exploateringsverksamhet Daterad 2016-03-14 Fastställd Kommunfullmäktige 2016-03-14 26 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret, Ekonomienheten

Läs mer

Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter

Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter Yttrande 2017-04-19 Dnr 17FSN40 Till Kommunrevisorerna Yttrande över granskning av kommunens kapital i form av fastigheter Piteå kommuns revisorer har tillställt fastighets- och servicenämnden ett slutdokument

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar

Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar Granskning av styrning och rutiner för redovisning av driftkostnader och investeringar KPMG Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund, risk och väsentlighet 1 3. Syfte 2 3.1 Avgränsning

Läs mer

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w

Investeringspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige w Investeringspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-18 w www.upplands-bro.se Innehåll 1 Investeringspolicy... 2 1.1 Inledning... 2 1.2 Budgetarbetet i Upplands-Bro Kommun... 2 2 Kriterier för investering...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Sandra Feiff Hanna Holmberg

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Sandra Feiff Hanna Holmberg www.pwc.se Revisionsrapport Sandra Feiff Hanna Holmberg Granskning av intern kontroll redovisning av anläggningstillgångar Danderyds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Övergång till komponentavskrivning

Övergång till komponentavskrivning INFORMATION Övergång till komponent Bakgrund I RKR 11.4 Materiella anläggningstillgångar, uttrycks ett explicit krav på tillämpning av komponent. Även om tidigare versioner av rekommendationen inte har

Läs mer

Författningssamling. Investeringspolicy. Fastställd av kommunfullmäktige , 20. Gäller från och med

Författningssamling. Investeringspolicy. Fastställd av kommunfullmäktige , 20. Gäller från och med Författningssamling Investeringspolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2014-02-10, 20 Gäller från och med 2014-02-24 1 (8) Investeringspolicy Gäller fr o m 2014-03-01 Denna investeringspolicy ersätter:

Läs mer

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun

Policy för investeringshantering. Tjörns kommun Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumenttyp och Beslutsinstans: Policy Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för investeringshantering i Tjörns kommun Dokumentansvarig: Budgetekonom/Controller,

Läs mer

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav

Timrå kommun. Kommunens konstinnehav Revisionsrapport. KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Revisionsrapport KPMG AB Audit Antal sidor: 9 6 mars 2012 Granskning av kommunens konstinnehav Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund. Syfte 4. Avgränsning 5. Revisionskriterier 6. Ansvarig nämnd 7. Metod

Läs mer

Redovisningsnyheter. Finansiell leasing. Sara Fornelius. Redovisningsspecialist PwC

Redovisningsnyheter. Finansiell leasing. Sara Fornelius. Redovisningsspecialist PwC Redovisningsnyheter Finansiell leasing Sara Fornelius Redovisningsspecialist PwC 2016-02-08 Agenda 1. Definition 2. Klassificering 3. Redovisning 4. Upplysningar 1. Definition Regelverk K3 K2 Kapitel 20.

Läs mer

Granskning av hantering av leasing

Granskning av hantering av leasing www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Granskning av hantering av leasing Region Gotland Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 2 2. Inledning... 3

Läs mer

REKOMMENDATION R6. Nedskrivningar. November 2018

REKOMMENDATION R6. Nedskrivningar. November 2018 REKOMMENDATION R6 Nedskrivningar November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid nedskrivning av värdet på en materiell eller immateriell anläggningstillgång som används i sådan kommunal

Läs mer

Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella anläggningstillgångar

Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella anläggningstillgångar NORA KOMMUN 2012-12-21 Revisorerna Till: Kommunstyrelsen och samtliga nämnder För kännedom: Kommunfullmäktige Revisionsrapport avseende rutiner gällande materiella Kommunrevisorerna i Nora kommun har granskat

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1987-11-23 146 1987-11-24 1987/440-015.942 Kf 1996-03-25 26 1996-03-26 1995/525-000 REDOVISNINGSREGLEMENTE

Läs mer

10.26 Beta AB blandade uppgifter

10.26 Beta AB blandade uppgifter 10.26 Beta AB Företaget Beta AB ska göra bokslut år 20X7 och nedanstående information finns tillgänglig: Resultat före bokslutsdispositioner och skatt är 1 980 000. Det har tidigare gjorts två avsättningar

Läs mer

Anvisning av investeringsbudget - Missiv

Anvisning av investeringsbudget - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:353 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (2) Kommunstyrelsen Anvisning av investeringsbudget - Missiv Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Förslag till investeringsprocess

Förslag till investeringsprocess PM Tyresö kommun 2013-05-14 1 (8) Sigbrith Martinsson Kommunstyrelsen Dnr 2013/KS 0177 10 Förslag till investeringsprocess Investeringsprocessen inom Tyresö Kommun har varit föremål för översyn. En utgångspunkt

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter för rapportering av ekonomisk information till statsredovisningen (S-koder) beslutade den 25

Läs mer

Redovisning av leasingavtal

Redovisning av leasingavtal 1 (13) Redovisning av leasingavtal Tillämpning och inriktning Introduktion Bokföringsnämnden (BFN) har i sina allmänna råd om redovisning av leasingavtal (BFNAR 2000:4) angett hur Redovisningsrådets rekommendation

Läs mer

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion

Årsredovisning. Resultat och Balansräkning. Byggproduktion Årsredovisning Resultat och Balansräkning Bokföring eller Redovisning Bokföring Notera affärshändelser på olika konton. Sker löpande under bokföringsåret Redovisning Sammanställning, och värdering av företagets

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSREDOVISNING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2019-03-25, 51 Dnr: KS 2019/52 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Investeringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25

Investeringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 Investeringspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 INVESTERINGSPOLICY Inledning Detta dokument är en sammanställning av de anvisningar och regler som gäller i Skövde kommun avseende investeringar

Läs mer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer

Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer Alingsås kommuns exploateringsriktlinjer 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att beskriva hur Alingsås kommun skall hantera nya utbyggnadsområden utifrån ett redovisningsmässigt och ekonomiskt perspektiv

Läs mer

Kapitel 1 Tillämpning

Kapitel 1 Tillämpning Kapitel 1 Tillämpning Allmänt råd 1.6 Om reglerna i kapitel 2 16 eller 18 i detta allmänna råd innebär begränsningar för företaget vid tillämpningen av bestämmelserna i årsredovisningslagen (1995:1554)

Läs mer

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2)

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Bilaga 2 Dnr 17-63 Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid

Läs mer

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar

Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium. Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Redovisning av materiella anläggningstillgångar Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning

Läs mer

Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31

Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31 Bostadsrättsföreningen 2007-01-01 2007-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 1 Allmänt 1 Styrelse och revisorer 2 Fastigheter 5 Förvaltning 5 Stadgeenlig besiktning 5 Föreningens lån 6 Ekonomisk

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01 OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OXELÖSUNDS KOMMUN 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i detta reglemente. Reglementet gäller för kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Granskning av Anläggningsredovisning

Granskning av Anläggningsredovisning www.pwc.se Revisionsrapport Conny Erkheikki, auktoriserad revisor 1 mars 2018 Granskning av Anläggningsredovisning Kalix Kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Kapitalförsörjningsförordning; utfärdad den 10 mars 2011. SFS 2011:210 Utkom från trycket den 22 mars 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 I

Läs mer

Hundstallet i Sverige AB

Hundstallet i Sverige AB Årsredovisning för Hundstallet i Sverige AB Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hundstallet i Sverige AB, får härmed avge årsredovisning för 2014 Allmänt om verksamheten

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014. Org nr 769612-9449

ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014. Org nr 769612-9449 ÅRSREDOVISNING 2014 RIKSBYGGENS BRF KRONOLOTSEN 1 1/1 2014 31/12 2014 Org nr 769612-9449 Spara din årsredovisning. Du kan behöva den vid försäljning och i kontakt med din bank. ORDLISTA ÅRSREDOVISNINGEN

Läs mer

Granskning av leasingavtal

Granskning av leasingavtal www.pwc.se Revisionsrapport Sonja Moré Granskning av leasingavtal Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Riktlinjer för investeringar i Karlskrona kommun

Riktlinjer för investeringar i Karlskrona kommun Riktlinjer för investeringar i Karlskrona kommun Flygbild över Trossö. Foto: Mats Kockum Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för investeringar i Karlskrona kommun 3 1.1. Inledning 3 1.2. Syfte 4 2. Grundregler

Läs mer

Ekonomienheten tar fram riktlinjer/rutiner för enhetlig hantering av investeringar och anläggningstillgångar.

Ekonomienheten tar fram riktlinjer/rutiner för enhetlig hantering av investeringar och anläggningstillgångar. Investeringspolicy för Ronneby kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2018-10-01 Antagen KF: 199/2018 (ersätter investeringspolicy 1994-05-17) INVESTERINGSPOLICY FÖR RONNEBY KOMMUN I

Läs mer