KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING"

Transkript

1 KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING DAGAR REGION SKÅNE LANDSTINGET SÖRMLAND RIKSAVTAL INFORMATION TILL PATIENTER

2

3 SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING Erfarenheten visar att gängse behandlingsprogram inte passar alla patienter med cancerdiagnoser. På Vidarkliniken finns 30 år av erfarenhet av ett flexibelt och individuellt anpassat program för patienter i olika stadier av sin sjukdom. Detta arbetssätt har visat unika resultat och en mycket hög patientnöjdhet. Vidarkliniken erbjuder slutenvård med individuella vårdtider (2 3 veckor), dagrehabilitering och poliklinisk behandling. Vården är integrativ med en antroposofisk inriktning, den äldsta och mest utvecklade formen av integrativ vård i Europa. Det betyder att vården är långsiktig och hälsoinriktad, där hälsa ses som ett komplext tillstånd av välbefinnande även på en existentiell nivå. Därmed kan inte sjukdom reduceras till enbart biologiska eller psykologiska parametrar utan en läkningsprocess måste omfatta helheten av kropp, själ, sociala aspekter och existentiella meningsfrågor. Inslag som närhet, beröring, samtal och patientinflytande är grundläggande faktorer. Patienterna blir omhändertagna, men förväntas också aktivt arbeta för sitt tillfrisknande. Integrativ vård betyder att behandlingen bygger på en skolmedicinsk grund med specialistläkare och legitimerade sjuksköterskor. Därutöver erbjuds behandlingar som har till syfte att läka och stärka friskfaktorerna hos patienten.

4 VARJE PATIENT MED CANCER ÄR UNIK När man får en cancerdiagnos känner man omedelbart att livet står på spel. Det följer långa månader med intensiva behandlingar där kroppen och livet förändras. Behandlingen sker efter givna behandlingsprogram. Vad händer med individen? Efteråt finns mycket att bearbeta för att kunna känna sig hel och leva ett bra liv. Under rehabiliteringen är det viktigt att individen står i centrum, att man lyssnar och att patienten får vila och bli omhändertagen. I nästa steg sker en aktiv bearbetning där kreativa förmågor väcks i en mer aktiv bearbetning. Kroppen som kanske känns främmande skall åter bli ett med den egna identitetskänslan och omvärderingar, som ofta sker till följd av svår sjukdom, behöver få plats i livet som kommer. Även för patienter i senare stadier av sjukdomen kan en rehabilitering vara viktig. Dels för att lindra symptom, dels för att få stöd till ett rikt liv. Erfarenheterna på Vidarkliniken visar alltmer på vikten av att lyssna till individen och på de existentiella dimensionerna i detta tillstånd. Det går att bli bättre även på lång sikt och att kunna hantera sin situation på ett mer tillfredställande sätt. Detta synsätt får stöd av allt fler forskningsstudier som visar hur tillfrisknandet påverkas av patientens livsvärld, dvs. upplevelsen av sin sjukdom, sitt liv och relationen till vården. Vårdens uppgift är att inte bara fokusera på att få bort sjukdom, utan att stärka friskfaktorer hos patienten. VIDARKLINIKEN ERBJUDER 1. Snabbt och individuellt omhändertagande i sluten vård i anslutning till den initiala behandlingen. 2. Intensiv rehabilitering för patienter med längre förlopp i slutenvård och dagrehabilitering. 3. Uppföljning med dagrehabilitering och polikliniska behandlingar anpassade till den enskilde patientens behov.

5 TEAMET OCH KOMPETENS Legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin med inriktning på cancerrehabilitering. Legitimerad läkare, specialist i psykiatri. Legitimerad psykolog med lång erfarenhet av cancerrehabilitering. Legitimerade sjuksköterskor med kompetens även i antroposofisk omvårdnad (bl.a. rytmiska insmörjningar, omslag). Undersköterskor med kompetens i antroposofisk omvårdnad. Legitimerad sjukgymnast med lång erfarenhet av cancerrehabilitering. Legitimerad dietist. Diplomerad läkeeurytmist. Diplomerad konstterapeut. REHABILITERING I FYRA STEG Vården på Vidarkliniken bygger på dialogen med patienten. I samtalet med läkaren är patientens berättelse om, förståelsen för och upplevelsen av sjukdomen, en viktig del i att skapa en bild av det individuella tillståndet. Utifrån den bilden skapas i samråd med patienten en individuell behandlingsplan som självklart också inkluderar nödvändiga konventionella åtgärder. Den kan innehålla såväl konventionella behandlingar som typiska inslag i den antroposofiska läkekonsten såsom beröring, rörelse, konstnärliga uttryck och samtal. Därtill används även vanligt förekommande behandlingsformer som integrerats i Vidarklinikens koncept, som sjukgymnastik och kognitiv beteendeterapi, KBT. Rehabiliteringen sker i fyra steg som tidsmässigt kan överlappa varandra och anpassas individuellt.

6 Steg 1 Målet är att patienten skall känna sig bekräftad och tagen på allvar. Att lindra symptom såsom sömnstörningar, spänningar, oro, smärtor m.m. står i föregrunden. Detta uppnås genom en nära omvårdnad där beröring i form av rytmiska insmörjningar enligt Wegman/Hauschka är ett viktigt inslag. I detta steg skapas den viktiga terapeutiska alliansen: en trygg patient kan öppna sig för en djupare läkningsprocess. En rytmisk och hälsosam dygnsstruktur där aktiv vila växlar med aktivitet är ett viktigt stöd i att förbättra nervsystemets funktioner och kroppens återhämtningsförmågor. Steg 2 Patienten får hjälp i sin känslomässiga bearbetningsprocess av sjukdomen. Konstnärliga terapier, där patienten aktivt arbetar med till exempel rörelse, musik, form eller färg, den egna kompetensen att hantera smärta och stress. Patienten får stöd att gå in i sin egen process av en känslomässig och kognitiv bearbetning och att stegvis utveckla färdigheter som avgränsning, mod, närvaro och initiativtagande i harmoni med det egna självet. Konstnärliga uttryck handlar om att på ett högst individuellt sätt uttrycka och kommunicera sådant som kan vara svårt att fånga med språket. Den konstnärliga aktiviteten, och engagemanget den medför, kan också avleda smärta, ge kroppslig värme och förbättra andningen. Terapeuterna är utbildade i att kunna följa och leda en konstnärlig terapeutisk process så att den utvecklar patientens egna intentioner. Syftet med terapierna är uteslutande att patienten ska befinna sig i en läkande process, och har ingenting med konstnärliga prestationer att göra. Steg 3 Patienten får hjälp att kunna börja hantera krav och samtidigt tillgodose egna behov. Det innebär förmågan att använda sin egen kapacitet och att se sina begränsningar samt att kunna kommunicera dem. Samma terapiformer används med nytt innehåll. Undervisning i egenvård är ett viktigt fokus.

7 Steg 4 Arbetsrehabilitering med förmåga att sätta egna mål och ta ansvar med hänsyn till egna resurser och värderingar. Samma terapiformer används med nytt innehåll. Förmågan till egenvård följs upp. Terapierna är dels fysikaliska som bygger kroppslig stimulans, dels i form av samtal som motiverar patienten och dels konstnärliga som frigör kreativitet som en kraft i läkningsprocessen.

8 MÅL OCH RESULTAT För varje vårdperiod och steg sätts tydliga mål som utvärderas genom mätinstrument och samtal med teamet. Steg 3 och 4 sker ofta efter slutenvårdsperioden genom uppföljning i form av dagrehabilitering och uppföljningsbesök hos läkare och andra teammedlemmar. Omfattningen anpassas till patientens behov. VÅRDINNEHÅLL Läkarkontakt vid inskrivning och utskrivning samt rondsamtal minst en gång i veckan, beredskap dygnet runt. Sjuksköterskeledd omvårdnad med inskrivnings- och utskrivningssamtal, dagliga kontakter, individuell omvårdnad med yttre behandlingar dagligen och beröring i form av unika rytmiska Sjukgymnastik individuellt och i grupp efter behov. Gruppaktivitet med psykolog 2 gånger i veckan. Konstterapi i form av målning eller modellering 2 3 gånger i veckan. Läkeeurytmi är en med sjukgymnastiken integrerad rörelseterapi som innebär att med hjälp av mjuka rörelser utforska kroppens möjligheter att ge uttryck för inre upplevelser och kommunicera dem. Ges individuellt 2 3 gånger i veckan samt i grupp 1-2 gånger i veckan. Teoretisk och praktisk undervisning i egenvård ges av sjuksköterska och läkeeurytmist 1 2 gånger i veckan. Reflektioner över existentiella frågor kan uppstå spontant och tillhör samtalet med läkare, psykolog och sjuksköterska. Maten är av högsta kvalitet och bereds från grunden varje dag av huvudsakligen ekologiska råvaror som till stor del kommer från omkringliggande gårdar och odlingar. Den är till största delen vegetarisk med inslag av fisk och kött. Vissa dieter kan tillhandahållas. Små matlagningskurser erbjuds. Kulturkvällar som t.ex. berättarkvällar, bildbetraktelser, konstutställningar, föredrag m.m. ges som inspirationskälla till den egna inre processen.

9 ANTROPOSOFISKA LÄKEMEDEL Som komplement till konventionella läkemedel får Vidarklinikens patienter antroposofiska läkemedel tagna från naturen. Medan konventionella mediciner ges för att till exempel döda bakterier, undertrycka inflammation eller mildra smärta, är de antroposofiska naturläkemedlens syfte att stödja patientens egen förmåga till läkning. Vid lättare sjukdom kan balans återställas av det vi kallar för självläkning, det vill säga med hjälp av organismens egna resurser. Vid svårare sjukdomar finns också denna förmåga, men nu räcker den inte till. Då behövs förstärkning i form av stödjande läkemedel, som ges som en del i det antroposofiska behandlingskonceptet. Läkemedlen förskrivs i samråd med patienten av legitimerade läkare med vidareutbildning i antroposofisk medicin. De mest kända antroposofiska läkemedlen utgörs av mistelextrakt som använts sedan 1920-talet som kompletterande behandling vid bland annat cancer. I Sverige är mistelpreparaten Iscador och Helixor registrerade som läkemedel för palliativ behandling av cancersjukdomar med syfte att uppnå symptomlindring och en förbättrad livskvalitet. Internationellt hör de till de mest förskrivna preparaten och i Mellaneuropa används de av ungefär hälften av alla cancerpatienter. I flera europeiska länder har de en utbredd användning, även i tidiga stadier av cancersjukdomar. Givet deras popularitet bedrivs ett omfattande forskningsarbete kring bl.a. effekt, oskadlighet och verkningsmekanismer och hundratals studier inklusive en s.k. HTA-rapport har redan publicerats som nästan alla visar positiva effekter framförallt på livskvalitén. SAMVERKAN Vidarkliniken ser sin rehabiliteringsinsats som ett led i patientens rehabilitering. Samverkan sker i första hand med remitterande läkare, övriga aktörer efter behov.

10 ALLMÄNT Vidarkliniken är godkänd av Region Skåne och Landstinget Sörmland för att ta emot patienter för Kvalificerad somatisk vård och rehabilitering. Du kan även få tillgång till detta rehabiliteringsprogram via s.k. Riksavtal. Vidar Rehab har även en patientfond där man kan ansöka om att få kostnaderna för vård betalda helt eller delvis om inga andra möjligheter finns.

11 Lokalerna för Vidar Rehab är byggd ur ett patientperspektiv med mjuka böljande linjer, dagsljus in i alla korridorer, öppna spisar och vackra fönster som ger kontakt med naturen. Härliga promenadvägar finns till de omkringliggande trädgårdarna, Östersjön, skog och mark. Här finns också Kulturhuset med sin vackra arkitektur och sitt kulturprogram samt café.

12 KONTAKTUPPGIFTER Vidar Rehab Ytterjärna Järna Tel: E-post: Remiss- och patientservice: Tel: Fax: E-post:

KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING

KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING KVALIFICERAD SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING 14 21 DAGAR REGION SKÅNE LANDSTINGET SÖRMLAND RIKSAVTAL INFORMATION TILL PATIENTER INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOMATISK VÅRD OCH REHABILITERING 3 Rehabilitering i

Läs mer

ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB

ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB 12 DAGAR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING REGION JÖNKÖPINGS LÄN RIKSAVTAL INFORMATION TILL PATIENTER SPECIALISERAD ONKOLOGISK REHABILITERING Rehabilitering syftar till

Läs mer

SPECIALISERAD ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB

SPECIALISERAD ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB SPECIALISERAD ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDAR REHAB VÅRDVAL CANCER 12 DAGAR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING REGION JÖNKÖPINGS LÄN RIKSAVTAL INFORMATION TILL PATIENTER 2 VIDAR REHAB drivs av Stiftelsen Vidarkliniken

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDARKLINIKEN

VÄLKOMMEN TILL ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDARKLINIKEN VÄLKOMMEN TILL ONKOLOGISK REHABILITERING PÅ VIDARKLINIKEN 12 DAGAR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING REGION JÖNKÖPINGS LÄN RIKSAVTAL INFORMATION TILL PATIENTER SPECIALISERAD ONKOLOGISK REHABILITERING Rehabilitering

Läs mer

Region Jönköpings län

Region Jönköpings län Välkommen till Intensiv cancerrehabilitering 12 dagar Region Jönköpings län Information till patienter Allmänt Vidarkliniken är godkänd av Region Jönköpings län för att ta emot patienter för intensiv cancerrehabilitering.

Läs mer

VIDARKLINIKENS MOTTAGNING I NORRKÖPING HELHETSSYN OCH LIVSKVALITET

VIDARKLINIKENS MOTTAGNING I NORRKÖPING HELHETSSYN OCH LIVSKVALITET VIDARKLINIKENS M OTTAG N I N G I N OR R K Ö P I NG HE L HE T S S Y N O C H LI V SK VA LI TET Foto: Anders Kratz, Lena Norrby, Thomas Ågren Om Vidarkliniken Vidarkliniken är en idéburen vårdverksamhet som

Läs mer

Inbjudan till kurser. Kurs 4

Inbjudan till kurser. Kurs 4 Inbjudan till kurser Läkekonst för multisjuka och kroniskt sjuka patienter Fyra kurser om empati och engagemang i patienter med flera diagnoser eller långvarig sjukdom Kurserna vänder sig till läkare och

Läs mer

Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar. Information till patienter

Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar. Information till patienter Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar Information till patienter Allmänt Vidarkliniken är godkänd av Stockholms läns landsting för att ta emot patienter för specialiserad rehabilitering efter

Läs mer

Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar Stockholms läns landsting. Information till patienter

Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar Stockholms läns landsting. Information till patienter Välkommen till Onkologisk rehabilitering 12 dagar Stockholms läns landsting Information till patienter Allmänt Vidarkliniken är godkänd av Stockholms läns landsting för att ta emot patienter för specialiserad

Läs mer

ATT MINSKA SJUKFRÅNVARON

ATT MINSKA SJUKFRÅNVARON ATT MINSKA SJUKFRÅNVARON Vidarkliniken erbjuder arbetslivsinriktad rehabilitering vid stressrelaterad psykisk ohälsa Ett beprövat behandlingskoncept som leder till minskad sjukfrånvaro samt minskad risk

Läs mer

Hälsosynen inom den antroposofiska medicinen. Ursula Flatters Vidarkliniken

Hälsosynen inom den antroposofiska medicinen. Ursula Flatters Vidarkliniken Hälsosynen inom den antroposofiska medicinen Ursula Flatters Vidarkliniken We must learn to reawaken and keep ourselves awake, not by mechanical aids, but by an infinite expectation of the dawn, which

Läs mer

VIDARKLINIKEN. Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 2012

VIDARKLINIKEN. Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 2012 Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 212 Foto: Johan Green Järna, april 213 Åsa Erinder Kontakt: kvalitet@vidarkliniken.se VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN

Läs mer

VIDARKLINIKEN SJUKHUS OCH VÅRDCENTRAL HELHETSSYN OCH LIVSKVALITET

VIDARKLINIKEN SJUKHUS OCH VÅRDCENTRAL HELHETSSYN OCH LIVSKVALITET VIDARKLINIKEN SJUKHUS OCH VÅRDCENTRAL HELHETSSYN OCH LIVSKVALITET Fotograf: Johan Green Innehållsförteckning VIDARKLINIKEN... 1 Att vara patient på Vidarkliniken... 1 Kvalificerad somatisk vård och rehabilitering...

Läs mer

Fyra kurser om inlevelse, livsförhållanden och spiritualitet Kurserna vänder sig till läkare och medicinstuderande

Fyra kurser om inlevelse, livsförhållanden och spiritualitet Kurserna vänder sig till läkare och medicinstuderande I n b j u d a n t i l l k u r s e r Aktuella folkhälsoproblem utmaningar till en fördjupad förståelse? Fyra kurser om inlevelse, livsförhållanden och spiritualitet Kurserna vänder sig till läkare och medicinstuderande

Läs mer

VIDARKLINIKEN. Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 2013

VIDARKLINIKEN. Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 2013 Utvärdering av patienters tillfredsställelse med vården på Vidarkliniken 2013 Järna, februari 2014 Åsa Erinder Kontakt: kvalitet@vidarkliniken.se VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN OCH ANTROPOSOFISK

Läs mer

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-03 Landstingsstyrelsen 1(1) Referens Diarienummer 140072 Utredningsuppdrag 14/10 - Utredning angående möjligheten att teckna avtal med verksamheter

Läs mer

Rörelsesystemet smärtor, förslitningar och inflammationer en utmaning

Rörelsesystemet smärtor, förslitningar och inflammationer en utmaning I n b j u d a n t i l l k u r s e r Aktuella folkhälsoproblem utmaningar till en fördjupad förståelse? Fyra kurser om inlevelse, livsförhållanden och spiritualitet Kurserna vänder sig till läkare och medicinstuderande

Läs mer

Behandlingsplan för Patienter med Utmattningssyndrom

Behandlingsplan för Patienter med Utmattningssyndrom Behandlingsplan för Patienter med Utmattningssyndrom Författare: Ursula Flatters 2010 På Vidarkliniken bedrivs rehabilitering för patienter med utmattningssyndrom. Behandlingen har en antroposofisk inriktning

Läs mer

VIDARKLINIKEN. 23 Februari 2017

VIDARKLINIKEN. 23 Februari 2017 VIDARKLINIKEN 23 Februari 2017 Vidarkliniken har ett unikt erbjudande i svensk sjukvård Nordens enda sjukhus som kombinerar skolmedicinsk vård med komplementära terapier Kvalificerad rehabilitering inom

Läs mer

Allergi och intolerans gränssättningsproblem i kropp och själ

Allergi och intolerans gränssättningsproblem i kropp och själ I n b j u d a n t i l l k u r s e r Aktuella folkhälsoproblem utmaningar till en fördjupad förståelse? Fyra kurser om inlevelse, livsförhållanden och spiritualitet Kurserna vänder sig till läkare och medicinstuderande

Läs mer

Välkommen till Vidarkliniken

Välkommen till Vidarkliniken Välkommen till Vidarkliniken Information till patienter Dagrehabilitering VIDARKLINIKEN E N U N I K K O M B I N AT I O N AV S K O L M E D I C I N OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST Välkommen till Vidarklinikens

Läs mer

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering

Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Psykosocial onkologi och cancerrehabilitering Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr Enheten för rehabilitering och stöd Skånes Onkologiska klinik 1 Cancer berör oss alla 2 Varför ska vi tänka på rehabilitering?

Läs mer

Rehabilitering för personer med hjärntumör

Rehabilitering för personer med hjärntumör Rehabilitering för personer med hjärntumör Ingrid Gunnarsson, kurator Katarina Starfelt, legitimerad arbetsterapeut Neurologiska kliniken Skånes universitetssjukhus Lund Vad är rehabilitering? Cancerrehabilitering

Läs mer

V I D A R K L I N I K E N V I D A R K L I N I K E N Årsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken

V I D A R K L I N I K E N V I D A R K L I N I K E N Årsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken V I D A R K L I N I K E N 2 0 1 6 Årsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken Järna, Mars 2017 Eva-Lisa Olsson, verksamhetschef Kontakt: info@vidarkliniken.se V I D A R K L I N I K E N EN UNIK KOMBINATION AV

Läs mer

PATIENTENKÄT UPPLEVELSER AV VÅRD VID VIDARKLINIKEN

PATIENTENKÄT UPPLEVELSER AV VÅRD VID VIDARKLINIKEN Västra Götalandsregionen Regionkansliet/Etikkommitténs sekretariat PATIENTENKÄT UPPLEVELSER AV VÅRD VID VIDARKLINIKEN 26 Regionkansliet/Etikkommitténs sekretariat PATIENTENKÄT UPPLEVELSER AV VÅRD VID VIDARKLINIKEN

Läs mer

Inbjudan till kurser

Inbjudan till kurser Inbjudan till kurser Läkekonst för multisjuka och kroniskt sjuka patienter Fyra kurser om empati och engagemang i patienter med flera diagnoser eller långvarig sjukdom Kurserna vänder sig till läkare och

Läs mer

Vidarkliniken och den antroposofiska medicinen

Vidarkliniken och den antroposofiska medicinen Vidarkliniken och den antroposofiska medicinen Ursula Flatters tema Ursula Flatters, specialist i allmänmedicin, medicinsk ledning och utbildningschef, Vidarkliniken. E-post: ursula.flatters@vidarkliniken.se.

Läs mer

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Rut Flensmarck, kurator Andrea Magnusson, sjuksköterska, sexualrådgivare Livet efter

Läs mer

Centrum för cancerrehabilitering

Centrum för cancerrehabilitering Centrum för cancerrehabilitering Kerstin Cedermark Leg. Sjuksköterska 20171005 Vi är en verksamhet under uppbyggnad Nytt uppdrag Nytt team Nya lokaler Ny verksamhet i Stockholms län Vårt uppdrag Specialiserad

Läs mer

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2012. Verksamhetsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2012. Verksamhetsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST VIDARKLINIKEN 2012 Verksamhetsberättelse Stiftelsen Vidarkliniken Foto: Johan Green VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST INNEHÅLLSFÖRTECKNING Om Vidarkliniken...

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede)

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45 Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Palliativ vård Kommittén om vård i livets slutskede 2000 har beslutat sig för att använda begreppet palliativ

Läs mer

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering

Cancerrehabilitering. Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Cancerrehabilitering Vad, När och Hur? Helene Wendell Processledare cancerrehabilitering Vad är Regionalt Cancercentrum (RCC)? Jämlik, patientfokuserad och effektiv cancervård. Målen är bland annat att

Läs mer

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor.

Psykiatrin Halland har drygt 600 anställda, där den största yrkesgruppen är sjuksköterskor. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning ar na bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

VIDARKLINIKEN UNIK I SVENSK SJUKVÅRD

VIDARKLINIKEN UNIK I SVENSK SJUKVÅRD VIDARKLINIKEN UNIK I SVENSK SJUKVÅRD. METODERNA. RESULTATEN. FORSKNINGEN INNEHÅLL Vidarkliniken Vård för långvarig hälsa 3 Skolmedicin och antroposofisk läkekonst i förening 5 Terapier för ökad harmoni

Läs mer

En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien. utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram

En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien. utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram En Ny Start i Livet Cancerfriskvårdsvecka i Spanien utarbetad av Fia Hobbs, Arcadia Stöd & Vägledningsprogram KVALIFICERAT STÖDPROGRAM FÖR CANCERBERÖRDA Fonden Cancerskvård (FCF) är en ideell förening

Läs mer

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet

Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet Information om Anorexi-Bulimi Dagvårdsenhet April 2015 Om oss Anorexi-Bulimiverksamheten Anorexi-Bulimiverksamheten vid Drottning Silvias Barn-och Ungdomssjukhus består av tre enheter. Förutom dagvårdsavdelningen

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering

Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation. Cancerrehabilitering Stöd under cancerbehandlingen för hela din livssituation Cancerrehabilitering Denna text är framtagen av RCC Stockholm Gotland i samarbete med patientföreträdare och faktagranskad av professioner inom

Läs mer

Grön rehabilitering. Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium

Grön rehabilitering. Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium Grön rehabilitering Pilotverksamhet på Tenhults naturbruksgymnasium och Stora Segerstad och Värnamo naturbruksgymnasium Typ av sjukskrivningar 50% Mer än hälften av de som är sjukskrivna lider av långvarig

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson

neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson neurologiska rehabliteringskliniken stora sköndal om ms och parkinson Om oss Neurologiska rehabiliteringkliniken är en del av stiftelsen Stora Sköndal som ligger en mil söder om Stockholm city. Kliniken

Läs mer

UNDERSKÖTERSKANS ROLL

UNDERSKÖTERSKANS ROLL Symtomkontroll Närståendestöd UNDERSKÖTERSKANS ROLL Marie-Louise Ekeström Leg sjuksköterska FoUU Kommunikation/ Relation? Teamarbete 1 Några frågor Vad är god omvårdnad vid livets slut? Hur ser det ut

Läs mer

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn

AVENYMODELLEN. En presentation. 09-11-02 Södra Avenyn AVENYMODELLEN En presentation 1 VERKSAMHETSIDÉ Vi står för nytänkande inom psykiatri Det innebär: hög tillgänglighet, respekt för klienten, snabb behandling och snabb rehabilitering. Därför myntade vi

Läs mer

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö

Information till remitterande läkare om KBT, PTSD och MMS-behandling i Malmö Information till remitterande läkare om, PTSD och MMS-behandling i Malmö BEDÖMNINGSSAMTAL Samtalet resulterar i en gemensam behandlingsplan. - kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi () är en effektiv

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Långvarig Smärta. och Landstinget Halland. Stefan Bergman. Distriktsläkare och smärtforskare Landstinget Halland/Spenshult

Långvarig Smärta. och Landstinget Halland. Stefan Bergman. Distriktsläkare och smärtforskare Landstinget Halland/Spenshult Långvarig Smärta och Landstinget Halland Stefan Bergman Distriktsläkare och smärtforskare Landstinget Halland/Spenshult Långvarig Ickemalign Smärta Smärta som varat längre än förväntad läkningstid Smärta

Läs mer

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se

REHABKURSER. Välkomna till Active REHAB. Tel:031-919600. info@active-rehab.se REHABKURSER Välkomna till Active REHAB Tel:031-919600 Adress Göteborg: Järntorgsgatan 8 (Järnhälsans lokaler. Vån 3) Adress Landvetter: Milstensvägen 2 (Hälsans Hus lokaler) info@active-rehab.se Artrosskola

Läs mer

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring.

Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. Utbildningar i Ming metoden och taktil beröring. MÅL: Använda behandlingarna i det dagliga arbetet för att skapa lugn, lindring och återhämtning. Minska stresspåslag för att ge ett lugnare arbetstempo

Läs mer

CANCERREHABILITERING EFTER KURATIVT SYFTANDE BEHANDLING AV CANCER I MATSTRUPE/MAGSÄCK. Gunnar Eckerdal

CANCERREHABILITERING EFTER KURATIVT SYFTANDE BEHANDLING AV CANCER I MATSTRUPE/MAGSÄCK. Gunnar Eckerdal CANCERREHABILITERING EFTER KURATIVT SYFTANDE BEHANDLING AV CANCER I MATSTRUPE/MAGSÄCK Gunnar Eckerdal Prognosen är tyvärr inte god.. Generellt är prognosen dålig (NVP 2016) Stor skillnad i överlevnadsprognos

Läs mer

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny

MediYoga. Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny MediYoga Om metoden, patientfall samt prova på-pass i sittande. Tove Vaugarny Terapeutisk yogaform, utvecklades på 90-talet av Göran Boll. Inspiration från kundaliniyoga, ayurveda och traditionell kinesisk

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård.

Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. Läkare, psykolog, arbetsterapeut, sekreterare... En rad yrkeskategorier samarbetar för att ge hallänning arna bästa tänkbara psy kiat risk vård. De har många olika sorters kunskap och erfarenheter, vilket

Läs mer

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013

Enkät: tarmcancer. Frågor om dig. E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Enkät tarmcancer, maj 2013 Enkät: tarmcancer E n k ä t: t a r m c a n c e r, m a j 2 0 1 3 Denna enkät skickas ut till de medlemmar i Mag- och tarmföreningen i Stockholm som har som har tarmcancer angiven som diagnos i medlemsregistret.

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Cancerrehabilitering Arbetsterapi och Lymfterapi

Cancerrehabilitering Arbetsterapi och Lymfterapi Cancerrehabilitering Arbetsterapi och Lymfterapi Ulrika Ehn Leg arbetsterapeut/ dipl lymfterapeut Arbetsterapi Specialistvård Gävle Sjukhus 026-154773 ulrika.ehn@ Arbetar i slutenvården inom Arbetsterapi

Läs mer

Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem

Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Leva och dö med smärta. Det måste inte vara så! Staffan Lundström, Med dr, Överläkare Palliativt Centrum och FoUU-enheten Stockholms Sjukhem Vad är smärta? Smärta är det som patienten säger gör ont Smärta

Läs mer

-Stöd för styrning och ledning

-Stöd för styrning och ledning -Stöd för styrning och ledning Första nationella riktlinjerna inom området Lyfter fram evidensbaserade och utvärderade behandlingar och metoder inom vård och omsorg för personer med schizofreni Ett underlag

Läs mer

REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare

REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. Linde: Living healthcare 2 REMEO Stockholm. Klinik för patienter med behov av andningsstöd och rehabilitering. REMEO

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2011. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D)

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2011. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) VIDARKLINIKEN 2011 Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, februari 2012 Tobias Sundberg, Med dr Kontakt: I C The Integrative Care Science Center VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION

Läs mer

Välkommen till Vidarkliniken

Välkommen till Vidarkliniken Välkommen till Vidarkliniken Information till patienter VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION AV SKOLMEDICIN OCH ANTROPOSOFISK LÄKEKONST Version: december 2015 Välkommen till Vidarkliniken! Läs igenom broschyren,

Läs mer

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar

Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Nationella riktlinjer Ångestsjukdomar Syftet med riktlinjerna är att både stimulera användandet av vetenskapligt utvärderade och effektiva åtgärder inom detta område och vara ett underlag för prioriteringar

Läs mer

Sammansättning av teamet

Sammansättning av teamet Teamarbete vid Astma/KOL Sjukvård är en lagsport där patienten är en del av teamet Sammansättning av teamet Det är uppgiften som avgör hur ett team sätts samman. Vilka är målen? Vilka olika kompetenser

Läs mer

Rutin för palliativ vård i livets slutskede

Rutin för palliativ vård i livets slutskede Rutin för palliativ vård i livets slutskede Sotenäs kommuns riktlinje utgår från Socialstyrelsens, Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, som ger ett stöd för styrning och ledning.

Läs mer

Grön Rehabilitering på Landsbygd

Grön Rehabilitering på Landsbygd Grön Rehabilitering på Landsbygd Samarbetsprojekt mellan LRF Samordningsförbundet i Norrköping Försäkringskassan Vikbolandets Naturhälsogård Rehabilitering i gårdsmiljö med inriktning natur, djur och trädgård.

Läs mer

UTBILDNING I VITALEURYTMI

UTBILDNING I VITALEURYTMI 1 (5) UTBILDNING I VITALEURYTMI UTBILDNINGEN VÄNDER SIG TILL EURYTMISTER OCH LÄKEEURYTMISTER INTRODUKTION Vitaleurytmi är ett rörelseprogram som används i förebyggande syfte och som behandling vid stress.

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet

Maj Mars 2012 Medborgarpanel 2. - behandling via Internet Maj 2012 Mars 2012 Medborgarpanel 2 - behandling via Internet Medborgarpanel 2 - mars 2012 behandling via Internet Varför är det här ett aktuellt område? Internet skapar nya möjligheter för behandling

Läs mer

Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar

Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar Den palliativa vårdens utveckling och utmaningar Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet Hur såg rötterna ut? medeltiden: kloster tog hand om sjuka - tid,

Läs mer

Behandlingsplan för Patienter med Cancer

Behandlingsplan för Patienter med Cancer Behandlingsplan för Patienter med Cancer Författare: Ursula Flatters 2010 På Vidarkliniken bedrivs rehabilitering och vård för patienter med cancersjukdomar. Behandlingen har en antroposofisk inriktning

Läs mer

Hur blir det möjligt?

Hur blir det möjligt? Hur blir det möjligt? - Att skapa förutsättningar för patienten, dig själv och din organisation. - Att implementera, vad är det? Eva Eliasson Fysioterapeut/ Lymfödemterapeut Rehabiliteringsenheten Centralsjukhuset

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se

Barnyogalärarutbildning. Barnyogautbildning. yogaträdet.se Barnyogautbildning yogaträdet.se Lär dig leda yoga med barn 3-11år Kanske jobbar du på skola eller förskola. Kanske har du egna barn eller barnbarn. Kanske är du yogalärare eller vill lära dig mer om hur

Läs mer

Evidens. vård och utbildning

Evidens. vård och utbildning Evidens vård och utbildning För en optimal behandling krävs ett nära och individuellt upplägg runt varje individ. Där anhöriga, öppenvården och kommunen är engagerade i ett bärande samarbete. Evidens

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

Sahlgrenska akademin. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr J 11 919/08 Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Palliativ vård vid olika diagnoser

Palliativ vård vid olika diagnoser Palliativ vård vid olika diagnoser likheter och olikheter Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet 2013-04-17 Professor P Strang Cancer den fruktade diagnosen

Läs mer

J Z AKUPUNKTUR-TERAPI

J Z AKUPUNKTUR-TERAPI J Z AKUPUNKTUR-TERAPI Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Jag arbetar med människors hälsa utifrån ett helhetsperspektiv för att ge ett fysiskt och mentalt välbefinnande. Behandlingsmöjligheter: Akupunktur

Läs mer

Neuroteam

Neuroteam Neuroteam 2015-12-01 LGS 28 Rehabenheter 2015-12-01 Närhälsan Eriksberg rehabmottagning 2 3 godkända Neuroteam i LGS - området Närhälsan Eriksberg rehabmottagning Närhälsan Frölunda rehabmottagning Backa

Läs mer

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2010. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg

VIDARKLINIKEN VIDARKLINIKEN 2010. Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg VIDARKLINIKEN 2010 Hälsorelaterad livskvalitet och självskattad hälsa (EQ-5D) Järna, april 2011 Tobias Sundberg Kontakt: Kvalitet & Utveckling karin.lilje@vidarkliniken.se VIDARKLINIKEN EN UNIK KOMBINATION

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Palliativ vård 2013. Datum: 14 15 maj 2013, Stockholm

Palliativ vård 2013. Datum: 14 15 maj 2013, Stockholm Palliativ vård 2013 Symtomkontroll och symtomlindring smärta och andnöd Brytpunkt, etik och etiska dilemman Det svåra samtalet att våga prata om döendet och döden Närståendestöd kring den palliativa patienten

Läs mer

Palliativ vård ett förhållningssätt

Palliativ vård ett förhållningssätt Palliativ vård ett förhållningssätt Professor Peter Strang Överläkare, professor Sthlms sjukhem och Karolinska institutet Hur såg rötterna ut? medeltiden: kloster tog hand om sjuka - tid, värme, mat, medkänsla

Läs mer

Välkommen till Rehabcentrum!

Välkommen till Rehabcentrum! Välkommen till Rehabcentrum! Att drabbas av en sjukdom eller skada innebär ofta ett nytt läge i livet. När livsvillkoren förändras kan du behöva professionell hjälp på vägen tillbaka. Vi erbjuder dig aktiv

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

En hög ålder är inte synonymt med dålig återhämtningsförmåga men däremot kan tempot behöva vara lägre och rehabiliteringsperioden längre.

En hög ålder är inte synonymt med dålig återhämtningsförmåga men däremot kan tempot behöva vara lägre och rehabiliteringsperioden längre. Stroke & Traumatiska hjärnskador Behandlingsprogram Enriched Life erbjuder ett kvalificerat, modernt rehabiliteringskoncept i en miljö och ett klimat som ytterligare bidrar till en optimal rehabiliteringsupplevelse.

Läs mer

KBT. Kognitiv Beteendeterapi.

KBT. Kognitiv Beteendeterapi. KBT Kognitiv Beteendeterapi. Inledning. KBT är en förkortning för kognitiv beteendeterapi, som är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötterna i både kognitiv terapi och beteendeterapi. URSPRUNGLIGEN

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Trötthet hos patienter i livets slutskede

Trötthet hos patienter i livets slutskede Trötthet hos patienter i livets slutskede Sjuksköterska, med.dr. AHS-Viool, Skellefteå Inst. f. Omvårdnad, Umeå Universitet Stockholms Sjukhem/Karolinska Institutet Trötthet orkeslöshet kraftlöshet osv.

Läs mer

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede.

Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. Inom SABH har mer än 160 barn vårdats i livets slutskede. medfödda missbildningar kromosomdefekter metabola sjukdomar neurologiska sjukdomar onkologiska sjukdomar SABH fungerar som ett kompetenscentrum

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2012-12-05 LSN-HSF12-266 LS-LED12-380 76 Yttrande Motion Avveckla landstingets avtal med Vidarkliniken Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Omvårdnad vid livets slutskede

Omvårdnad vid livets slutskede Ansvarig för rutin Medicinsk ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2016-07-14 Revideras 2018-07-14 Omvårdnad vid livets slutskede SOSFS 2005:10 Grundläggande för all vård-

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till

Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland. Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Fysisk aktivitet på recept - FaR i Värmland Sammanställning av ordinationer på fysisk aktivitet till Friskvården i Värmland under 2016 All legitimerad personal verksam inom hälso- och sjukvården i Värmland

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer