PM Författare: Tomas Wisell, Martin Jerksjö, Erik Fridell, Sebastian Bäckström, IVL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM Författare: Tomas Wisell, Martin Jerksjö, Erik Fridell, Sebastian Bäckström, IVL"

Transkript

1 PM Författare: Tomas Wisell, Martin Jerksjö, Erik Fridell, Sebastian Bäckström, IVL Översyn och uppdatering av emissionsfaktorer för Naturvårdverkets underlag för beräkning av koldioxidutsläpp i rapporteringen enligt miljöledningsförordningen Bakgrund I januari 2010 trädde Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter i kraft (Miljöledningsförordningen). Enligt denna ska myndigheter ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet. Det innebär att den miljöpåverkan som myndighetens verksamhet kan ge upphov till ska utredas. Tre områden är prioriterade i regeringens uppdrag till myndigheterna: Resor, energi och upphandling. Varje år ska myndigheter redovisa miljöledningsarbetets effekter inom dessa områden enligt bilagan i Miljöledningsförordningen. För att beräkna sina utsläpp av koldioxid i samband med tjänsteresor och övriga transporter tillhandahåller Naturvårdsverket en beräkningsmall för sina anställda innehållande schablonvärden av emissionsfaktorer för koldioxid (CO2). Denna beräkningsmall ligger i ett separat MS Exceldokument. Syfte Syftet med detta uppdrag är att kvalitetssäkra och uppdatera befintliga schabloner för koldioxidutsläpp från tjänsteresor och övriga transporter, samt utvärdera och eventuellt förändra den befintliga kategoriseringen och namngivningen av resesätt. Metod Utvärdering och översyn Översynen av de nuvarande värdena utgår ifrån de krav som finns beskrivna i vad myndigheterna ska rapportera i bilaga 3, Bilagan till miljöledningsförordningen, del 2, avsnitt 1 Tjänsteresor och övriga transporter.

2 Principen för översynen är att utgå ifrån de vanligaste resesätten som finns idag och som används inom tjänsten. I vissa fall har IVL bedömt att en viss kategori i det befintliga beräkningsverktyget inte är relevant utifrån dagens förhållanden utan behöver splittras upp i två eller flera nya kategorier, i andra fall helt utgå. I vissa fall har IVL också lagt till kategorier som inte fanns i den gamla beräkningsmallen. Det kan också vara så att själva benämningen har bedömts som olämplig eller att den behöver kompletteras på något sätt. Analysen av befintliga schabloner baseras i stor utsträckning på den samlade kompetensen och erfarenheten på IVL inom området emissions- och bränsleförbrukningsfaktorer och miljö- och klimatkalkyler för transporter och arbetsmaskiner. Denna erfarenhet bygger bl.a. på IVLs 20-åriga erfarenhet av tillämpning och utveckling av NTM:s miljökalkylverktyg för transporter NTMCalc (Nätverket för Transporter och Miljö - Under utredningsarbetet har också ett stort antal relevanta källor för beräkning av emissionsfaktorer hittats, varifrån en betydande del av dataunderlaget hämtats. Dessa presenteras i bilaga 1 och i referenslistan. Beräkningsförutsättningar Samtliga värden representerar utsläpp av fossil koldioxid (kg CO2, ej ekvivalenter) från avgasrör. I fallen med spårtrafik utgår värdet från utsläpp av produktion av elen. Emissionsfaktorer är alltså inte livscykelbaserade, vilket skiljer sig från de värden som förekommer i t.ex. NTM (anges som Well to Wheel ). Generella beräkningsprinciper utgår ifrån den bästa tillgängliga informationen angående bränsleförbrukning, energi- och kolinnehåll i bränslen, beläggningsgrad (antal personer/fordon), uppgifter om personkilometrar, officiella emissionsfaktorer för fordonskilometrar (t.ex. s emissionshandbok) eller från färdiga värden som levererats direkt från myndigheter, organisationer eller företag. I fallet arbetsfordon och arbetsmaskiner bygger våra bedömningar främst på IVL:s och s arbete med den s.k. arbetsmaskinsmodellen, som IVL under senare år tagit över från, och vidareutvecklat och tillämpat i en rad uppdrag för såväl som Naturvårdsverket (SMED internationella rapporteringen) under de senaste 5-10 åren. För sjöfart finns två resetyper i beräkningsmallen: skärgårdstrafik och färjetrafik. För skärgårdstrafik finns mycket lite data tillgängligt. Det föreslås att nuvarande värde behålls. För färjetrafik föreslås ett nytt värde som hämtats från NTMCalc. Resultat Värden på samtliga emissionsfaktorer som återfinns i beräkningsmallen har sammanställts tillsammans med metadata bestående av sammanfattande förklaringar, beräkningsförutsättningar och källhänvisningar i en tabell i Bilaga 1.

3 Bilaga 1. Metadata till framtagna emissionsfaktorer. Ny indelning från 2015 Värde i beräknings -mall Drivmedel Vägtrafik (personbilar och tunga fordon) Bensin E5 (inkl elhybrid) Förklaring Beräkningsförutsättningar Källor 2,24 Bensin med 5 % etanol Diesel (B11) 2,27 Diesel med 11 % bioinblandning (RME + HVO). Diesel (B20) 2,03 Diesel (B100) 0 E85 0,47 Naturgas 2,74 Gas av fossilt ursprung. Diesel med 20 % bioinblandning (RME + HVO). Helt biologiskt diesel. Antaget att bränslet har helt biogent ursprung. E85 vars etanolinnehåll varierar under året; sommar (85 % Etanol) och vinter (75 % Etanol) Fordonsgas 1,07 Gas som är blandning av biogas och fossil naturgas. Baserat på emissionsfaktor för ren bensin given av SPBI. Justerat för genomsnittlig låginblandning Baserat på emissionsfaktor för ren diesel given av SPBI. Justerat för genomsnittlig låginblandning Denna dieselkvalitet är ett uppskattat genomsnitt av bioinblandningen i de stora bränslebolagens dieselkvaliteter som har störst andel bioinblandning. Preems (ACP Evolution),Statoil (Miles Diesel Bio), OKQ8 (Diesel Bio+) Antaget inget fossilt utsläpp. Beräknat på i genomsnitt 81% etanol och 19% ren bensin. Beräknad utifrån angiven gaskvalitet och gassammansättning vid inloppet till det svenska naturgasnätet. Snittvärden för 2013 var: 0,057 kg CO 2/MJ naturgas 39,04 MJ/Nm 3 naturgas (undre värmevärde) 0,81 kg/nm 3 naturgas Baserat på det nationella snittet 2013: 61 % biogas och 39 % naturgas. SPBI (2015), Preem Statoil (2015) OKQ8 (2015) SPBI (2015), Preem Swedegas (2015)

4 Biogas 0 Antaget att bränslet har helt biogent ursprung. Antaget inget fossilt utsläpp. Arbetsmaskiner Diesel (B11) 2,24 Diesel med 11 % bioinblandning (RME + HVO). Baserat på emissionsfaktor för ren diesel given av SPBI. Justerat för genomsnittlig låginblandning Körsträcka eller drifttid Vägtrafik- personbilar I detta avsnitt är kg CO 2/km beräknad som en produkt av bränsleförbrukningen (l/km) och fossila kg CO 2/l. Den senare parametern har beskrivits i avsnittet ovan. I tabellen nedan beskrivs källor till bränsleförbrukningsdata. Bensin (E5) Diesel (B11) 0,18 0,13 Antagit samma bränsleförbrukning som för E0 Genomsnittlig bränsleförbrukning (B0) har hämtats (E5 finns ej i HBEFA). från emissionsmodellen HBEFA och är ett Antagit samma bränsleförbrukning som för B0 nationellt genomsnitt för (B11 finns ej i HBEFA). Diesel (B20) 0,12 Antagit samma bränsleförbrukning som för B0 (B20 finns ej i HBEFA). Diesel (B100) 0 Antaget att bränslet har helt biogent ursprung. Antaget inget fossilt utsläpp. Baserat på genomsnittlig bränsleförbrukning av E85 i flexifuelbilar år 2013 enligt HBEFA. Motsvarande förbrukning när fordonet körs på FFV 100% bensin 0,18 bensin har beräknats genom att multiplicera Flexifuel Vehicle, fordon som kan köras på två förbrukningen (g/km) E85 med 1.5. Faktorn olika bränslen, men i detta fall helt går på bensin. kommer från HBEFA och tar hänsyn till olika energiinnehåll i bränslena samt övriga faktorer som att motorer i vissa flexifuelbilar är mindre effektiva vid bensindrift jämfört med E85. FFV 100% E85 0,05 FFV mix 0,13 Bifuel 100% biogas Bifuel 100% naturgas 0 0,13 Flexifuel Vehicle, fordon som kan köras på två olika bränslen, men i detta fall helt går på E85 Flexifuel Vehicle, fordon som kan köras på två olika bränslen. Bifuel - ett fordon med två olika bränslesystem, i detta fall som går helt på biogas. Bifuel - ett fordon med två olika bränslesystem, i detta fall som går helt på naturgas. Baserat på genomsnittlig bränsleförbrukning av E85 i flexifuelbilar år 2013 enligt HBEFA. Antaget en bränslefördelning på 50/50 mellan körning på bensin (E5) och E85. Antaget inget fossilt utsläpp. Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning (naturgas) från HBEFA.

5 Bifuel fordonsgas 0,05 Bifuel bensin 0,15 Elhybrid/Plug-in hybrid 0,11 Bifuel - ett fordon med två olika bränslesystem, i detta fall som går på fordonsgas, vilket är en blandning av biogas och naturgas. Bifuel- ett fordon med två olika bränslesystem, i detta fall som går helt på bensin. Elhybriden är ett fordon som kan gå både på el och bensin. Baserat på 61 % biogas och 39 % naturgas. Baserat på det nationella snittet Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning (naturgas) från HBEFA. Antaget att bränsleförbrukningen i kg/km är ca 2% högre vid bensindrift. Baseras på en genomsnittlig bränsleförbrukning för bensinbilar Euroklass 3-6 år Erhållen bränsleförbrukning för bensinbilarna har sedan reducerats med 30 %. Siffran har stämts av med bl. a. DECC och av fordonstillverkare angivna siffror. Siffran baseras på fördelning i HBEFA av fkm mellan olika bränslen år DECC, Personbil generell 0,16 Medelpersonbilen i Sverige. Benämnd Medel i den gamla beräkningsmallen. Vägtrafik- tunga fordon Lätt lastbil, Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för 0,18 Lastbil med vikt <3,5 ton bensin (E5) bensindrivna lätta lastbilar år 2013 i HBEFA. Lätt lastbil, diesel Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för 0,18 Lastbil med vikt <3,5 ton (B11) dieseldrivna lätta lastbilar år 2013 i HBEFA. Lätt lastbil, diesel (B20) 0,16 Lastbil med vikt <3,5 ton Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) Lätt lastbil, diesel (B100) 0 Lastbil med vikt <3,5 ton Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) Lastbil utan släp (B11) Lastbil utan släp (B20) Lastbil utan släp (B100) Lastbil med släp (B11) 0,52 Lastbil med vikt >3,5 ton men utan släp Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för dieseldrivna tunga lastbilar utan släp år 2013 i HBEFA. 0,46 Lastbil med vikt >3,5 ton men utan släp Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) 0 Lastbil med vikt >3,5 ton men utan släp Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) 0,85 Lastbil med vikt >3,5 ton med släp Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för dieseldrivna tunga lastbilar med släp år 2013 i HBEFA.

6 Lastbil med släp (B20) Lastbil med släp (B100) Motorcykel (E5) 0,102 Motorcykel Moped (E5) 0,055 Moped Arbetsmaskiner Arbetsmaskiner (Samtliga) 0,76 Lastbil med vikt >3,5 ton med släp Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) 0 Lastbil med vikt >3,5 ton med släp Bränsleförbrukningen antagen som diesel (B11) Se beräkningsmall Taxi Taxi stor andel miljöbilar Arbetsmaskinerna är indelade i 14 kategorier, och detta har inte ändrats sedan den tidigare beräkningsmallen. Underindelningens benämning har emellertid ändrats från tidigare angivna medeleffekten till ett effektintervall vilket underlättar val av rätt kategori. Bedömningen kommer från den s.k. arbetsmaskinsmodellen som först utvecklades av med sedan tagits över av IVL. Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för motorcyklar år 2013 i HBEFA. Baseras på genomsnittlig bränsleförbrukning för mopeder år 2013 i HBEFA. IVL har vidare utvecklat arbetsmaskinmodellen och tillämpat i en rad uppdrag för såväl som Naturvårdsverket (SMED internationella rapporteringen) under de senaste 5-10 åren. I denna modell har året 2013 lagts in för att modellen ska beräkna de mest korrekta värdena., IVL (2015a) Alternativ 1: Känt antal resor Alternativ 2: Känd körsträcka 0,74 Detta alternativ väljer man om man är på en ort med mycket hög andel miljöbilar och bilar som går på förnyelsebara bränslen. Baserat på uppgifter från Taxi Stockholm, vilka har 35% marknadsandel i Stockholm. Andelen miljöbilar i deras flotta är 96% och andelen biogasbilar är 80%. Beräknat på emissionen 0,059 kg CO 2/km och medelresa på 12,5 km. 0,059 Beräknat på emissionen 0,059 kg CO 2/km Taxi Stockholm

7 Alternativ 3: Känd kostnad 0,003 Beräknad på en medelkostnad per resa på 255 kr, och på emissionen 0,059 kg CO 2/km och en medelresa på 12,5 km. Taxi svenska genomsnittet Alternativ 1: Känt antal resor Alternativ 2: Känd körsträcka Alternativ 3: Känd kostnad 0,91 0,073 0,004 Nationell och regional kollektivtrafik Tåg SJ generellt (förnybar el) Tåg IC/loktåg (nordisk elmix) Snabbtåg X2000 (nordisk elmix) Buss landsväg (diesel) 0, ,009 0,007 Detta motsvarar hela Sveriges taxiflotta och har en lägre andel miljöbilar och bilar med förnyelsebara bränslen. Baserat på uppgifter från Svenska taxiförbundets SJs tåg i allmänhet. Elen kommer från vatten- och vindkraft SJs Intercitytåg, traditionella längfärdståg. Nordisk elmix, se kolumnen till höger. SJs X2000-tåg. Nordisk elmix, se kolumnen till höger. 0,059 Buss som går mellan städer (och i städer). Beräknad på det kända utsläppet per km (se raden nedan) och på kg CO 2/resa och kg CO 2/km från avsnittet Taxi-stor andel miljöbilar. Beräknat på taxiflottan i Sverige och taxiflottan i Stockholm och deras relationer med avseende på utsläpp (faktor 1,23), vilken har beräknats genom att vikta in emissionsfaktorer för respektive fordonsslag. Beräknat på det kända utsläppet kg CO 2/km och kg CO 2/kr från avsnittet Taxi-stor andel miljöbilar, samt utsläppet kg CO 2/km från raden ovan. SJs kalkylverktyg: Beräkningsförutsättningar: Tåg X2000, 100 % förnybar energi, Göteborg- Stockholm: 456 km. Beräknat på 0,09 kwh/pkm från SJs kalkylverktyg. Nordisk elmix varierar över tid och mellan år, och baserat på medel för hela nordiska elproduktionen inklusive export och import. Baserat på värden om nordisk elmix över tid och expertutlåtanden, bedömning är att värdet 0,100 kg CO 2/kWh är rimligt. Beräknat på 0,07 kwh/pkm från SJs kalkylverktyg, i övrigt se raden ovan. Beräknat på det generella utsläppet på 0,67 kg CO 2/fkm från s emissionshandbok för landsvägsbussar, samt medelbeläggningen på bussar i Sverige vilket är 11,3 personer. (2012) Svenska Taxiförbundet, Taxi Stockholm (2015) SJ beräkningsverktyg SJ, Värmeforsk (2011),IVL (2011), IVL (2015b) SJ, Värmeforsk (2011), IVL (2012), SKL/ Trafikanalys (2012)

8 Lokal kollektivtrafik Buss tätort generell 0,041 Stadsbuss. Denna kan användas om man inte vet vilken typ av buss man har åkt, vilket förmodligen är vanligt. Det representerar en blandning av SL:s fordonsflotta. Beräknad på SLs totala koldioxidutsläpp delat på SL:s totala personkilometrar för bussar år 2012: ton CO 2 och 1830 miljoner pkm. SL (2012) Buss tätort (diesel) Buss tätort (etanol) Buss tätort (fordonsgas) 0,064 0,016 0,030 Stadsbussar. Beläggningen har utgått ifrån Stockholm. Stadsbussar som går på E85 eller E95, mestadels finns dessa i Stockholm och de går på E95. Beräknat på det generella utsläppet på 0,96 kg CO 2/fkm från s emissionshandbok för stadsbussar, samt medelbeläggningen på bussar i Stockholm vilket är 15,1 personer. (2012) Beräknat på fossila CO 2 från etanolbussar (5311 ton) och fordonskm (22 Mfkm) från etanolbussar i Stockholm. Beläggningen utgår ifrån Stockholm (15,1). Jämfört med beräknat värde från och Gröna bilister. Beräknat på energiförbrukning och fordonskm från kolinnehåll från och energiinnehåll från Gröna bilister, för fordonsgasbussar i Sverige. Beläggningen utgår ifrån Stockholm (15,1)., SKL/ Trafikanalys (2012) SL, (2013), Gröna bilister (2012), (2013), Gröna bilister (2012), Buss tätort (biogas) 0 Antaget att bränslet har helt biogent ursprung. Antaget inget fossilt utsläpp. Buss tätort (biodiesel) 0 Antaget att bränslet har helt biogent ursprung. Antaget inget fossilt utsläpp. Övrig spårtrafik (nordisk elmix) 0, Tunnelbana, lokala tågbanor, pendeltåg och spårvagnar. Rimligt att utgå ifrån Stockholm då det mesta av sådan spårtrafik finns där. Beräknat på SLs totala CO 2-utsläpp (7000 kg) och totala antal personkm (3411 Mpkm) från spårtrafik. Därefter räknat upp värdet med förhållandet mellan förnybar el (SJ) och nordisk elmix (faktor 3325). För info om nordisk elmix, se raden Tåg IC loktåg. SL (2012), SJ

9 Övrig spårtrafik (förnybar el) 0,007 Tunnelbana, lokala tågbanor, pendeltåg och spårvagnar. Elen kommer från vatten- och vindkraft Rimligt att utgå ifrån Stockholm då det mesta av sådan spårtrafik finns där. Beräknat på SLs totala CO 2-utsläpp (7000 kg) och totala antal personkm (3411 Mpkm) från spårtrafik. SL (2012) Flyg Inrikes 0,129 Utrikes 0,085 Sjöfart Skärgårdsfärja 0,134 Färjetrafik, utland 0,567 FOI har beräknat utsläppen av bland annat bränsleförbrukning och koldioxid. Emissionsberäkningarna baseras på den trafikstatistik som Transportstyrelsen får från samtliga trafikflygplatser i Sverige. För att göra en precisare uppskattning mellan två destinationer hänvisas till ICAO:s beräkningsverktyg, se raden nedan. Värdet blir starkt beroende av destination och därmed vanskligt med ett generellt värde. För att göra en precisare uppskattning mellan två destinationer hänvisas till ICAO:s beräkningsverktyg: Värdet föreslås inte ändras. Värdet kommer från en studie för NTM som skärgårdstrafiken i Stockholm har analyserat avseende bränsleförbrukning och persontransporter. För färjetrafik föreslås ett nytt värde hämtat från NTMCalc. Värdet blir starkt beroende av ett antal antaganden. Storleken på färjan är viktig då större fartyg generellt är mer bränsleeffektiva. För färjor som går längre sträckor (med hytter) fås generellt högre värden eftersom de tar relativt sett få passagerare i relation till storleken. Fartygets hastighet har stor betydelse och snabbfärjor kommer att ha högre värden än det föreslagna. En Beräkningarna utgår ifrån den närmsta flygvägen mellan två flygplatser, och kan vara något underskattade, men är tillförlitliga för att uppskatta storleksförhållandet mellan inrikesoch utrikesutsläppen. År Destinationstabellerna är inte reviderade med undantag av några destinationer i Sverige som tagits bort då flygplatsen lagts ner. Bygger på ett antagande om 30% beläggning Bygger på en färja med en dödvikt av 5000, en passagerarkapacitet på 1500, en beläggningsgrad på 37% samt att 48% av emissionerna allokeras till passagerartrafik. Transportstyrelsen (2015) Transportstyrelsen (2015) NTM, Waxholmsbolaget NTM, IMO, Stockholms hamnar

10 annan viktig faktor är allokeringen av en färjas emissioner på gods respektive passagerare. Det finns här olika principer som ger skilda resultat.

11 Referenser DECC, A review of data and methods to calculate greenhouse gas emissons from alternative fuel transport Final report, Department of Energy & Climate Change Gröna bilister (2012), Drivmedelsfakta 2012., databasfiler från juni 2014 International Civil Aviation Organization (ICAO), utsläppskalkylator (2015) IVL (2012), Emissionsfaktor för nordisk elproduktionsmix, 2012 IVL (2015a), Arbetsmaskinmodellen (2013 års värden). IVL (2015b), muntligt Fredrik Martinsson NTM. utsläppskalkylator (2015), ( OKQ8 (2015), Preem, Klimatprestanda för Preems drivmedelsprodukter, Giltig från SAS utsläppskalkylator (2015), ( SJ utsläppskalkylator (2015), ( SL (2013), Årsberättelse SPBI (2015), ST1 (2015), Produktblad Citydiesel B5, Statoil (2015), Produktblad miles diesel med bioinblandning, Svensk Kollektivtrafik (2015) (miljö- och fordonsdatabasen Frida, Svenska Taxiförbundet. (2015). Branschläget Stockholm: Svenska Taxiförbundet Swedegas (2015), Taxi Stockholm (2015), (mailkontakt med Per Nilsson), Trafikanalys (2013), Luftfart Trafikanalys, Uppföljning av de transportpolitiska målen, Rapport 2014:5 Trafikanalys, Transportarbete

12 Trafikanalys/SKL, Kollektivtrafik 2014 med tabellbilaga., Handbok för vägtrafikens luftföroreningar, kapitel 6 bilagor, emissionsfaktorer , Index över nya bilars klimatpåverkan 2013 i riket länen och kommunerna inkl. nyregistrerade, kommunägda fordon och dess klimatpåverkan, 2014:086 (muntlig kontakt), Transportstyrelsen (muntlig/mail- kontakt Therése Sjöberg om flyg, Hanna Eklöf om tåg),

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer Bilaga 6, bränsleförbrukning och trafikarbete na i denna bilaga bygger på indata för den klimatrapportering som gjordes i juni 2018. na inkluderar körning med varm motor, kallstarter, avdunstning samt

Läs mer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar Emissionsfaktorer Bilaga 6:1, bränsleförbrukning och trafikarbete för år 2016 Scenariot bygger på HBEFA3.2-modellen, SE_Emission_90_16_35_FEB_2017 na inkluderar körning med varm motor, kallstarter, avdunstning samt försämring

Läs mer

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation

Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030. en översiktlig presentation Indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 en översiktlig presentation Tre ben på väg mot målet Allt som inte har med val av fordon och drivmedel att göra: Energieffektivare

Läs mer

Huvudet - Index för måluppfyllelse

Huvudet - Index för måluppfyllelse Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i vägtrafiken (H) MWh/capita 6 8 4 6 8 4 6 8 3 Måluppfyllelse (H) Fossil energianvändning 9 8 7 6 5 4 3 9 8 7 6 5 4 3 Procentuell uppfyllelse

Läs mer

Oförändrade utsläpp från vägtrafiken trots stor minskning av nya bilars bränsleförbrukning

Oförändrade utsläpp från vägtrafiken trots stor minskning av nya bilars bränsleförbrukning PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2010-11-30 Håkan Johansson Samhällsbehov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 0243-75969 Oförändrade utsläpp från vägtrafiken

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

Fördelning av bränslen inom transportsektorn

Fördelning av bränslen inom transportsektorn SMED 2014 Fördelning av bränslen inom transportsektorn Memorandum Veronica Eklund, SCB 2014-06-12 Avtal NV-2250-14-004 På uppdrag av Naturvårdsverket Bakgrund Beräkningar av utsläpp från transporter grundar

Läs mer

Drivmedelsfakta 2011

Drivmedelsfakta 2011 Drivmedelsfakta 2011 Klimatnytta i korthet Istället för svensk bensin Utsläppsreduktion (% CO 2 e/sträcka) Etanol E85 39 Biogas 83 Naturgas 23 Svensk fordonsgasmix 59 Siffrorna gäller för en given bil.

Läs mer

Användarhandledning till Beräkningsmodell för effekter av transportplanering vid evenemang

Användarhandledning till Beräkningsmodell för effekter av transportplanering vid evenemang Användarhandledning till Beräkningsmodell för effekter av transportplanering vid evenemang reviderad 2014 Juni 2014 Koucky & Partners AB på uppdrag av Energikontoret Regionförbundet Örebro Titel: Författare:

Läs mer

Drivmedelsfakta 2012

Drivmedelsfakta 2012 Drivmedelsfakta 2012 gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2011 Klimatnytta i korthet - ottomotor Istället för svensk bensin Utsläppsreduktion (% CO 2 e/sträcka) Etanol E85 47 Biogas 72

Läs mer

BILAGA 1 Beräkningar och underlag

BILAGA 1 Beräkningar och underlag Miljöförvaltningen Miljöbilar i Stockholm Bilaga 1 Beräkningar och underlag Sida 1 (9) 2017-05-22 BILAGA 1 Beräkningar och underlag Åtgärdsplan Teknikskifte inom vägtrafiken till 2020 Miljöförvaltningen

Läs mer

Nedan beskrivs de utsläppsvärden som redovisas enligt europeisk standard EN 16258:

Nedan beskrivs de utsläppsvärden som redovisas enligt europeisk standard EN 16258: 1 Deklaration av emissionsberäkning Europeisk Standard EN 16258: DHLs inrikes emissionsrapport har tagits fram enligt den europeiska standarden EN 16258:2012. För mer information om avgränsningar i de

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag

Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag Bilaga 3. Skillnader mellan Trafikverkets och Energimyndighetens beräkningsunderlag RiR 2019:4 Att planera för framtiden statens arbete med scenarier inom miljö-, energi-, transport- och bostadspolitiken

Läs mer

Ökade utsläpp från vägtrafiken trots rekordartad energieffektivisering av nya bilar

Ökade utsläpp från vägtrafiken trots rekordartad energieffektivisering av nya bilar PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2011-02-18 Håkan Johansson Samhällsbehov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 0243-75969 Ökade utsläpp från vägtrafiken

Läs mer

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Björn Isaksson 2018-09-14 Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Källa: SOU 2016:47 Klimatutmaningen Källa: SOU 2016:47 För Sveriges del - Transportutmaningen Clean Power for transport

Läs mer

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN

BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-12-03 pm BERÄKNING AV BILARS KLIMATPÅVERKAN Vi föreslår ett schabloniserat sätt att kvantifiera biodrivmedelsbilars klimatpåverkan i relation

Läs mer

Naturskyddsföreningen, Bra Miljöval, Persontransporter & Godstransporter. Tabell 1: Bensin 95 oktan, 5% etanol. Gäller svenska marknaden. Per liter.

Naturskyddsföreningen, Bra Miljöval, Persontransporter & Godstransporter. Tabell 1: Bensin 95 oktan, 5% etanol. Gäller svenska marknaden. Per liter. Naturskyddsföreningen, Bra Miljöval, Persontransporter & Godstransporter Schablonvärden 2008-09-04 Drivmedel Tabell 1: Bensin 95 oktan, 5% etanol. Gäller svenska marknaden. Per liter. Icke förnybar energi

Läs mer

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Miljöledningssystemets miljöeffekter (besvaras frivilligt år 2008) Blanketten följer Miljödepartementets riktlinjer 2008-06-17 Inramade gultonade fält

Läs mer

Drivmedelsfakta 2012

Drivmedelsfakta 2012 Drivmedelsfakta 2012 Gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2011 Uppgifter om drivmedel i detta faktablad utgör medelvärden för alla svenska drivmedelsbolag och baseras på de utsläppsvärden

Läs mer

Minskade utsläpp av koldioxid från vägtrafiken

Minskade utsläpp av koldioxid från vägtrafiken PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2012-02-27 Håkan Johansson Samhällsbehov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Minskade utsläpp av koldioxid

Läs mer

Diagram för exempelkommun Växjö. Indikatorer för kommunen som helhet (kommer att kompletteras med indikatorer för den kommunala verksamheten)

Diagram för exempelkommun Växjö. Indikatorer för kommunen som helhet (kommer att kompletteras med indikatorer för den kommunala verksamheten) Diagram för exempelkommun Växjö Indikatorer för kommunen som helhet (kommer att kompletteras med indikatorer för den kommunala verksamheten) Huvudet - Index för måluppfyllelse Måluppfyllelse (%) Index

Läs mer

Fortsatt minskning av utsläppen men i för långsam takt för att nå klimatmålen

Fortsatt minskning av utsläppen men i för långsam takt för att nå klimatmålen PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2015-02-26 Håkan Johansson Planering hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Fortsatt minskning av utsläppen

Läs mer

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket

Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi. Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bensin, etanol, biogas, RME eller diesel? - CO 2 -utsläpp, praktiska erfarenheter och driftsekonomi Johan Malgeryd, Jordbruksverket Bakgrund Utsläppen från transportsektorn var 2005 ca 20 miljoner ton

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Svenska Mässan - totalt uppskattad klimatpåverkan (ca 24 500 ton CO 2 e)

Svenska Mässan - totalt uppskattad klimatpåverkan (ca 24 500 ton CO 2 e) På uppdrag av MCI har en klimatanalys av Svenska Mässan genomförts. Resultaten i denna rapport kan användas som underlag för att, antingen göra djupare analyser för att fastställa den faktiska påverkan,

Läs mer

Diagram för exempelkommun Växjö

Diagram för exempelkommun Växjö Diagram för exempelkommun Växjö Indikatorer för kommunen som helhet (som geografiskt område) Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i nya personbilar (H2_KH) % Måluppfyllelse (H2_KH)

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 December 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning

Läs mer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar 2015-12-04 Emissionsfaktorer

Handbok för vägtrafikens luftföroreningar 2015-12-04 Emissionsfaktorer Bilaga 6:1, bränsleförbrukning och trafikarbete för år 2014 Scenariot bygger på HBEFA3.2-modellen. na inkluderar körning med varm motor, kallstarter, avdunstning samt försämring p.g.a. åldring. Effekterna

Läs mer

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel.

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel. I fordonsunderlaget som baseras på personbilar och lätta lastbilar, ingår både kommuners och landstings filialer (förvaltningar) och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På

Läs mer

Uppdaterade reduktionsvärden för etanol- och gasfordon till bilindex

Uppdaterade reduktionsvärden för etanol- och gasfordon till bilindex PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2014-03-23 Håkan Johansson Samhällshov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Uppdaterade reduktionsvärden

Läs mer

Minskade utsläpp trots ökad trafik och rekord i bilförsäljning

Minskade utsläpp trots ökad trafik och rekord i bilförsäljning PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2017-02-14 Håkan Johansson Planering hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Minskade utsläpp trots ökad trafik

Läs mer

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2011 December 2012 Dokumentinformation Titel: Försäljning av miljöfordon och förnybara drivmedel

Läs mer

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Utmaningar för fossilfrihet. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Utmaningar för fossilfrihet Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Klimathot, Peak oil och energi till transporter. Går ekvationen ihop? Stadsbyggnadsdagarna 2012. Olle Hådell

Klimathot, Peak oil och energi till transporter. Går ekvationen ihop? Stadsbyggnadsdagarna 2012. Olle Hådell Klimathot, Peak oil och energi till transporter. Går ekvationen ihop? Stadsbyggnadsdagarna 2012 Olle Hådell Annual production (Gb/yr) Uthållig energiförsörjning för transporter är en kritisk fråga. Transporter

Läs mer

Indikatorer i SOFT som följer upp transportomställningen

Indikatorer i SOFT som följer upp transportomställningen Diarienummer: 2017-013630 1 (20) Indikatorer i SOFT som följer upp transportomställningen Detta PM omfattar redovisning av ett antal indikatorer för att följa hur arbetet med transportomställningen inom

Läs mer

Drivmedelsfakta 2013

Drivmedelsfakta 2013 Drivmedelsfakta 2013 Gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 2012 I detta faktablad ges uppgifter om klimatpåverkan och energiinnehåll i drivmedel på den svenska marknaden. Uppgifterna utgör

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se Lennart Östblom www.kommunanalys.se Arbetar med att samla in bearbeta analysera sammanställa presentera information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Personbilar 2009 till 2013 Ökning 3,3 procent

Läs mer

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen?

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Mats-Ola Larsson, konsult och miljörådgivare på Trafikkontoret i Göteborg mats-ola@miljoinfo.se Förbrukning hos nysålda bilar (deklarerad) För gas- och etanolbilar

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden

AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL. Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur Miljönämnden AKTUELLT FRÅN KOLLEKTIVTRAFIKEN OCH BIOGASENS FORTSATTA ROLL Leif Magnusson Avdelningen Kollektivtrafik och Infrastruktur I princip kan alla nya bussar köras på biodrivmedel Motorteknik Dieselmotor Etanolanpassad

Läs mer

Vägverkets syn på fordonsutveckling ur ett miljöperspektiv

Vägverkets syn på fordonsutveckling ur ett miljöperspektiv Vägverkets syn på fordonsutveckling ur ett miljöperspektiv Jan Lindgren Projektledare Miljö och trafiksäkerhet Vägverket Region Mitt 2009-12-02 Vägverket 1 Disposition Vad är hållbara nivåer? Hur ser de

Läs mer

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Harry Frank Energiutskottet KVA Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Seminarium 2 dec 2010 Harry Fr rank KVA - 1 12/3/2010 0 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien rank KVA - 2 Förenklad energikedja

Läs mer

Minskade utsläpp men snabbare takt krävs för att nå klimatmål

Minskade utsläpp men snabbare takt krävs för att nå klimatmål PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2018-02-25 Håkan Johansson Planering hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Minskade utsläpp men snabbare

Läs mer

Bilaga: Beräkningsunderlag

Bilaga: Beräkningsunderlag Bilaga: Beräkningsunderlag Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Klimateffekter... 1 Klimateffekt fordonsgas... 1 Klimateffekt Industriell användning... 2 Klimateffekt minskad användning av handelsgödsel...

Läs mer

Drivmedelsfakta 2014

Drivmedelsfakta 2014 Drivmedelsfakta 214 Gällande förhållanden på den svenska marknaden helåret 213 I detta faktablad ges uppgifter om klimatpåverkan och energiinnehåll i drivmedel på den svenska marknaden. Uppgifterna utgör

Läs mer

Resor och transporter. Dialogmöte den 11 oktober 2011

Resor och transporter. Dialogmöte den 11 oktober 2011 Resor och transporter Dialogmöte den 11 oktober 2011 Resor och Transporter Nanny Andersson Sahlin, biträdande projektledare, skribent Anna Åhlgren, RFÖ, arbetsgruppsledare Fredrik Idevall, Regionförbundet

Läs mer

Verktyg för beräkning av resors klimatpåverkan

Verktyg för beräkning av resors klimatpåverkan Nr C364 Januari 2018 Verktyg för beräkning av resors klimatpåverkan Användning, metod och Tomas Wisell, Karl Jivén, Martin Jerksjö, Albin Källmén, Yuqing Zhang I samarbete med Naturvårdsverket Författare:

Läs mer

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK

TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK TEMADAG OM MILJÖFRÅGOR INFÖR UPPHANDLING AV SERVICERESOR OCH SKOLSKJUTSTRAFIK Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08 HUR STÄLLER VI EFFEKTIVA MILJÖKRAV I UPPHANDLINGAR? Länstrafiken Kronoberg 2015-10-08

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1

Simrishamn, VPS, David Weiner, dweiner Utfärdardatum: 2011-08-19 Sida 1 Sida 1 Miljöpåverkan från transporter Vilka är alternativen Volvos miljöbilar Elsattsningen One Tonne Life Säkerhet i alla faser Sida 2 Utställda bilar C30 DRIVe (115 hk) Bränsleförbrukning 0,38 l/mil

Läs mer

Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken. Hur kommer framtidens fordonspark att förändras?

Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken. Hur kommer framtidens fordonspark att förändras? Miljöbilen, tekniken, drivkraften och politiken Hur kommer framtidens fordonspark att förändras? Olle Hådell 6 juli 2011 Annual production (Gb/yr) Uthållig energiförsörjning för transporter är en kritisk

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2013 December 2014 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon och förnybara drivmedel

Läs mer

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp

Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Välkommen! En presentation om Västra Götalandsregionen, Regionservice och Inköp Det goda livet Presentation om Inköp Innehåll Västra Götalandsregionen Regionservice.... Inköp... Marknadsanalys... Miljökrav

Läs mer

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken.

Klicka här för Utsläpp att ändra format på. Klicka här för att ändra format på. bakgrundsrubriken. bakgrundsrubriken. Miljöfordon och förnybara drivmedel Vad kan vi göra här och nu? Klicka Möjligheter här för att ändra och format begränsningar på Upplägg Utmaningar och mål Möjligheter och begränsningar Vad kan vi göra

Läs mer

PM, CO 2 -utsläpp Datum

PM, CO 2 -utsläpp Datum , CO 2 -utsläpp Datum 2015-11-20 Uppdrag Beställare Från Till Svenljunga Kommun Rebecka Jakobsson Magnus Eriksson Ramböll Sverige AB Box 5 343, Vädursgatan 6 4 0 2 27 Göteborg T : +4 6-10-615 60 00 D:

Läs mer

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Jonas Ericson Miljöbilar i Stockholm Juridiken Direktiv 2009/33/EU om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Lag (2011:846) om miljökrav vid

Läs mer

Ökande trafik dämpar effekter av energieffektivisering och förnybar energi

Ökande trafik dämpar effekter av energieffektivisering och förnybar energi PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2016-02-23 Håkan Johansson Planering hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Ökande trafik dämpar effekter

Läs mer

KONSEKVENSER AV ELBUSSAR I STOCKHOLM

KONSEKVENSER AV ELBUSSAR I STOCKHOLM C:\Users\SELJ17226\Desktop\Konsekvenser av elbussar i Stockholm_2.docx Mall: Rapport - 2003.dot ver 1.0 Uppdragsnr: 10198560 1 (8) KONSEKVENSER AV ELBUSSAR I STOCKHOLM PM - Kalkyl över elbussar i Stockholm

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016 Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2014 Januari 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon och förnybara drivmedel

Läs mer

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22

En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket 2009-05-22 En systemsyn på energieffektiva transporter. Lars Nilsson Miljödirektör Vägverket Vägverket 1 gram/km 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 1985 Bensin (utan katalysator) 1985 Diesel 2005 Bensin (Euro 2005 Diesel (Euro

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Nytt program för energi och klimat i Örebro län Arbetsgruppen Transporter Anna Åhlgren, Energikontoret Regionförbundet Örebro Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen i Örebro Dagordning Allmänt om mål Mål

Läs mer

tillverka etanol, än vad man får ut

tillverka etanol, än vad man får ut Men, det vet ju varenda kotte att det går åt mer energi att tillverka etanol, än vad man får ut Eva Sunnerstedt, Miljöförvaltningen i Stockholm osv SIDAN 1 Problemet: Den tunga distributionstrafiken står

Läs mer

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen?

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Emmi Jozsa Energimyndigheten 26 maj 2016 Agreed headline targets 2030 Framework for Climate and Energy 2020-20 % Greenhouse

Läs mer

Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015

Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015 Statistik 2016:32 Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015 Publiceringsdatum: 2016-04-07 Uppdaterad:2016-10-26 MC 2015 Kontaktperson: Anette Myhr tel: 010-414 42 17, e-post: anette.myhr@trafa.se SCB (producent)

Läs mer

Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015

Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015 Statistik 2016:10 Körsträckor 2015 Vehicle kilometers 2015 Publiceringsdatum: 2016-04-07 Uppgifter för motorcyklar avseende 2015 publiceras i september Kontaktperson: Anette Myhr tel: 010-414 42 17, e-post:

Läs mer

Flyget och klimatet. Jonas Åkerman. Strategiska hållbarhetsstudier/kth

Flyget och klimatet. Jonas Åkerman. Strategiska hållbarhetsstudier/kth Flyget och klimatet Jonas Åkerman Strategiska hållbarhetsstudier/kth jonas.akerman@abe.kth.se Passagerare på svenska flygplatser (milljoner passagerare) 30 25 20 15 10 5 0 Uppräkningsfaktor för flygets

Läs mer

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar

Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Kunskapssammanställning - EURO VI stadsbussar Avgasemissioner Buller Miljöpåverkan Kostnader Lars Eriksson Göteborg den 20 november 2015 - Avgasemissioner är inte längre något stort problem för stadsbussar.

Läs mer

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet

SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Uppföljning av energianvändning och miljöpåverkan SABOs Energiutmaning Skåneinitiativet Per Holm Fakta Skåneinitiativet - anslutna företag per 2012-01-01 Antal anslutna företag 106 Totalt antal lägenheter

Läs mer

Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter

Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter Grön offentlig upphandling i bussektorn: utmaningar och möjligheter Malin Aldenius, 2017.11.30 Lunds Universitet, LTH K2 Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik Transportpolitiska mål Tillgänglighetsmål

Läs mer

Verksamhetsåret 2014

Verksamhetsåret 2014 Klimatredovisning AB Svenska Spel Verksamhetsåret Utförd av Rapport färdigställd: 2015-03-05 Sammanfattning klimatpåverkan Svenska Spel Tricorona Climate Partner AB (Tricorona) har på uppdrag av AB Svenska

Läs mer

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar Spara pengar och på miljön med lågemissionsbilar Parkeringsrabatt för lågemissionsbilar Du får en rabatt på 50 procent på din parkeringsavgift i Helsingfors ifall du äger en personbil som uppfyller kriterierna

Läs mer

Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos

Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos Underlagsrapport till Klimatprogram 2012 Västerås stad 2011-10-10 2(12) 3(12) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 4 1.1 Utsläpp

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Vägtrafikens och sjöfartens emissioner. Erik Fridell

Vägtrafikens och sjöfartens emissioner. Erik Fridell Vägtrafikens och sjöfartens emissioner Erik Fridell 2013-10-24 Research and consultancy by IVL Swedish Environmental Research Institute around 200 employees engineers, economists, social scientists, geoscientists,

Läs mer

DB Schenkers Emission Report

DB Schenkers Emission Report Sida 1 av 10 DB Schenkers Emission Report Emission Report är DB Schenkers verktyg för beräkning av emissioner/utsläpp från landbaserade sändningar som har transporterats i DB Schenkers nätverk. Verktyget

Läs mer

Flyget och klimatet. Jonas Åkerman. Forskningsledare, Strategiska hållbarhetsstudier/kth

Flyget och klimatet. Jonas Åkerman. Forskningsledare, Strategiska hållbarhetsstudier/kth Flyget och klimatet Jonas Åkerman Forskningsledare, Strategiska hållbarhetsstudier/kth jonas.akerman@abe.kth.se Antal flygresor per capita 1960-2014 Källa: Trafikanalys Rapport 2016:4. Inför en flygstrategi

Läs mer

ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019

ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019 ÅRSMÖTE 11 APRIL 2019 Etableringsprojekt Systemövergripande Uppföljning Mål med etableringsprojektet Systemövergripande Uppföljning Ta fram: Ett konsistent uppföljningssystem Årlig rapport och databas

Läs mer

Klimatredovisning FÖRETAGET AB

Klimatredovisning FÖRETAGET AB V E R K S A M H E T S Å R E T 0008 Klimatredovisning FÖRETAGET AB Framtagen i samarbete med: INNEHÅLL Metod... 2 GHG-protokollet... 2 Scope... 2 Konsolideringsmetod... 3 Systemgränser... 3 Antaganden...

Läs mer

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12 Vilken miljöbil ska man välja? Örebro 2009-05-12 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se Mobil:

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

Miljöbästa bilar 2013

Miljöbästa bilar 2013 Miljöbästa bilar 213 Urvalskriterier Klimat Enligt regeringens förslag till ny miljöbilsdefinition, som planeras införas den 1 januari 213. Koldioxidutsläppen ur avgasröret ska vara mindre än 95 +,457*(M

Läs mer

Miljökravsbilagor. Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan

Miljökravsbilagor. Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan Miljökravsbilagor Leif Magnusson, Projektgruppen för Miljökravsbilagan Miljöprogram inom Partnerskapet Förändringar dec 2013 Uppdatering från 2010 års version Omarbetade mål från km-andelar förnybart Till

Läs mer

Gas och LNG för hållbara transporter. Gas i tunga transporter? Trafikverkets bedömning

Gas och LNG för hållbara transporter. Gas i tunga transporter? Trafikverkets bedömning Gas och LNG för hållbara transporter Gas i tunga transporter? Trafikverkets bedömning Olle Hådell 7 februari 2012 Uthållig energiförsörjning för transporter är en kritisk fråga. Transporter krävs om samhället

Läs mer

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos - Geografirapport 217 har genomförts av Miljöfordon Sverige och Clevery. Pernilla Hansson, projektledare Miljöfordon Syd 217-2-1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier

PM 2009-06-11 Trollhätte kanal. 1 Emissionsberäkning BVH. 1.1 Scenarier 1 Emissionsberäkning BVH För att kunna göra en bedömning av det samhällsekonomiska värdet av åtgärder i farleden genom så behöver förändringarna i möjligaste mån kvantifieras. En av de parametrar som kommer

Läs mer

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n Energiöversikt Arvidsjaurs kommun F r a m t a g e n 2 0 1 8 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna

Läs mer

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart

Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Externa kostnader i scenarier med utökad sjöfart Inge Vierth, Victor Sowa, Kevin Cullinane, VTI Nationell konferens i transportforskning, Lund, 19 oktober 2016 Bakgrund Politiska målsättningar I Sverige:

Läs mer

Mot en fossilfri fordonsflotta hur långt kan vi komma?

Mot en fossilfri fordonsflotta hur långt kan vi komma? Mot en fossilfri fordonsflotta hur långt kan vi komma? Håkan Sköldberg, Profu 2015 05 13 Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) är ett oberoende forsknings och utredningsföretag inom energi och

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet

Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Översiktlig studie av de regionala trafikeffekterna vid etablering av logistikverksamhet Bilaga till Program för detaljplan för Airport City Härryda Kommun 2011-05-05 WSP Analys & Strategi Box 13033 402

Läs mer

Växjö Tabell 1

Växjö Tabell 1 I fordonsunderlaget ingår både kommuners och landstings filialer och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På www.miljofordonsdiagnos.se visas endast resultat för de organisationer

Läs mer

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande

Regionservice. vår verksamhet och vårt erbjudande Regionservice vår verksamhet och vårt erbjudande Version 1.8, 24 januari 2013 Västra Götalandsregionen en av fyra direktvalda regioner i Sverige drygt 50 000 anställda budgetomslutning 2010: cirka 44,1

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets uppdrag är att erbjuda vägledning för hållbar upphandling, miljöledning

Läs mer

www.balticbiogasbus.eu 1

www.balticbiogasbus.eu 1 www.balticbiogasbus.eu 1 På väg mot världens renaste kollektivtrafik Sara Anderson Storstockholms Lokaltrafik Drivmedelsstrateg www.balticbiogasbus.eu 2 AB Storstockholms Lokaltrafik SL har ett övergripande

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Kommunfullmäktige 2008-04-28 97 223 Kommunstyrelsen 2009-04-14 89 215 Arbets- och personalutskottet 2009-03-16 63 134 Dnr 08.305-008 aprilkf23 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring Framtidens transporter Skellefteå 9 okt Ingela Jarlbring Nationella och internationella transportmål - Målsättningar och utmaningar 2 2012-10-09 Fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret

Läs mer