Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon (TSFS 2017:25)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon (TSFS 2017:25)"

Transkript

1 Remissammanställning 1 (31) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon (TSFS 2017:25) Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt SKL n.a. Kommuner och Landstings avstår att lämna synpunkter på rubricerad remiss. Vårt ärendenummer: 17/00812 Kommentar och beslut Naturvårdsverket n.a. Naturvårdsverket avstår att lämna synpunkter i rubricerat ärende. Fordonsverkstadsu n.a. Fordonsverkstadsutrustarna FVU har inte för avsikt att svara på denna trustarna FVU remiss för er info. SVMC n.a. Hej! Vi ( Motor Cyklister) svarar inte på remissen. Detta handlar inte om motorcyklar och släpvagnar som dras av MC. Vi försöker informera och utbilda våra medlemmar i vikten av att packa fordonet rätt. Däremot är det viktigt att lasten är säkrad på andra fordon. Det händer faktiskt en del olyckor p g a detta. MSB 5 MSB föreslår att texten ändras så att hänvisning sker till de svenska föreskrifterna för transport av farligt gods eftersom dessa är tillämpliga för såväl nationell som internationell transport som sker på svenskt territorium. 5 Lastsäkring och kontroll av lastsäkring får utföras enligt dessa föreskrifter utan att det påverkar de krav som är tillämpliga vid internationell transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S). Paragrafen kvarstår men är omformulerad. Transportstyrelsen Väg- och järnvägsavdelningen Box Borlänge Besöksadress Jussi Björlings väg 19, Borlänge Telefon Karin Wiese Telefax transportstyrelsen.se vag@transportstyrelsen.se Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg karin.wiese@transportstyrelsen.se

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (31) MSB 6 Med anledning av hänvisningen till ADR-S i 5 föreslås att 6 kompletteras med följande definition: ADR-S: Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2016:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng eller föreskrifter som trätt i dess ställe. MSB 9 MSB föreslår att syftningen i sista meningen i 9 ändras enligt följande: Behövs ej, ändrat i 5 Ändrat Lastsäkringsutrustningen ska, under hela tiden den används, fungera och säkra lasten under hela tiden den används MSB n.a. MSB har inga övra synpunkter på förslaget Swetic Sektion 5 Swetic Sektion Fordonsbesiktning (Swetic SF) tackar för möjligheten, att Fordonsbesiktning (Swetic SF) lämna synpunkter på den nya föreskriften.övergripande ser vi att föreskriften kommer att påverka kontroll- och registreringsbesiktningar. En harmonisering med EU bedöms underlätta vid transporter mellan olika EUländer. 5 i föreskriften är viktig då den klargör gränsdragningen mellan aktuell föreskrift och regelverket för internationella transporter av farligt gods (ADR)Om Transportstyrelsen i det fortsatta föreskriftsarbetet har frågor till Swetic SF står vi till förfogande. FM bemynd Nuvarande text: Transportstyrelsen (TpS) föreskriver följande med stöd av 13 kap 7 trafikförord-ningen (1998:1276) och 8 kap 16 fordonsförordningen (2002:925) samt beslutar följande allmänna råd. Föreslagen text: Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 13 kap 7 trafikförordningen (1998:1276) och 8 kap 16 fordonsförordningen (2009:211) samt beslutar följande allmänna råd. Ändrat SFS 2002:925 upphörde att gälla den 29 april Den nu gällande fordonsförordningen har nummer SFS 2009:211.

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (31) FM 4 Nuvarande text: Bestämmelserna i gäller endast följande kategorier av nyttofordon med en konstruktiv hastighet som överstiger 25 kilometer i timmen och släpvagnar eller terrängsläp som dras av sådana fordon. Kategorierna är tung lastbil, tung buss eller hjultraktor T5 med konstruktiv hastighet över 40 km/h samt släpvagn som överstiger 3,5 ton och som dras av sådana fordon. Föreslagen text: Bestämmelserna i gäller endast följande kategorier av nyttofordon med en konstruktiv hastighet som överstiger 25 kilometer i timmen och släpvagnar eller terrängsläp som dras av sådana fordon; Kategorierna är tung lastbil, tung buss, eller hjultraktor T5 med konstruktiv hastighet över 40 km/h samt släpvagn som överstiger 3,5 ton och som dras av sådana fordon. FM 5 Avsikten med detta lagrum framgår inte. Vill TpS att även fordon som är ADR-skyltade får kontrolleras av polis eller bilinspektör eller annan personal som är förordnad? Eller vill TpS försäkra sig om att dessa föreskrifter inte ska bortses från om ADR- lagstiftningen förändras? Det torde vara helt klart att lastsäkring och kontroll av lastsäkring inte påverkar ADR- lagstiftningen. Ökad tydlighet med avsikten behövs om 5 ska vara med. FM 6 Nuvarande text är en mindre lyckad förklaring till begreppet LC (lashing capacity), eftersom LC här kan förväxlas med brottstyrka (som är betydligt högre för all surrningsmateriel). Föreslagen text: LC maximal tillåten belastning som en surrningsutrustning är konstruerad för att motstå (säker belastning) FM 6 Definitionen av nyttofordon bör tas in i Lag om vägtrafikdefinitioner, SFS 2001:559, för ökad tydlighet kring vad ett nyttofordon är. Det är ett nytt begrepp i Sverige. Jämför med begreppet yrkesmässig trafik och liknande begrepp. Förslaget genomfört till del, dock krävs att sista meningen står kvar. Paragrafen kvarstår men är omformulerad. Ändrat Tas med i framtida arbete

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (31) FM 6 Om begreppet spännanordningar används så kan det uppfattas som att det kravställs att det måste finnas en spännanordning på surrningen oavsett vilken typ av surrning det är. Detta torde inte vara tanken, eftersom det inte finns några krav i föreskriftsförslaget att den vanlige medborgaren måste använda särskild surrningsmateriel, jmf. nyttofordon. Nuvarande text: Surrning metod för att hindra last från att förflyttas och/eller tippa med hjälp av spännanordningar, till exempel spännband Föreslagen text: Surrning metod för att hindra last från att förflyttas och/eller tippa med hjälp av lastsurrningsmateriel, till exempel spännband FM 7 Flytta belastningen vid risk för tippning från allmänt råd i 8 till föreskriftstexten i 7. Detta eftersom det är ett tydligt funktionellt krav för en lastsäkring. Föreslagen text: Lastsäkringen ska dimensioneras för följande accelerationer: I färdriktning (framåt): 0,8 gånger lastens vikt I sidled: 0,5 gånger lastens vikt, 0,6 gånger lastens vikt vid risk för tippning Mot färdriktning (bakåt): 0,5 gånger lastens vikt FM 8 Ta bort ordet bör i första meningen eftersom det är i definitionen av förflyttning som hela essensen av lastsäkring finns. Om en last eller del av denna förflyttas så innebär det per definition att den antingen glider, tippar, vandrar eller rullar.flytta överstuken text enligt ovan angivet förslag för 7.Föreslagen text:allmänna rådmed förflyttning bör anses att lasten eller delar av den glider, tippar,vandrar eller rullar.lasten bör vara säkrad genom låsning, förstängning ellersurrning eller genom en kombination av dessa metoder.vid risk för att lasten tippar bör lasten i sidled säkras med 0,6gånger lastvikten.för att förhindra att lasten vandrar på grund av vibrationer börlasten förstängas eller surras.rullande gods bör vara säkrat med klossar eller annan lämpligutrustning för att förhindra rullning. Ändrat Går ej att åtgärda pga tidsbrist då detta är ett utökat krav mot nuvarande reglering och skulle kräva notifiering. Tas med i fortsatta arbetet. Allmänt råd där paragraftexten nu förtydligats.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (31) FM 9 Lägg till definitionen av skadad materiel enligt det som framkommer i standard EN 12195:2 bilaga B avsnitt 10 för fiberband och standard EN 12195:3 bilaga B avsnitt 7 för kättingmateriel, eller minst en hänvisning till standarden för resp. materieltyp. Det framgår där tydligt vad ett icke godkänt fiberband/kätting har för skador och vad som gäller för kontakt med värme och syror mm. Detta skulle öka tydligheten väsentligt, och därmed skulle användaren få en bättre bild av vad en skada på något sätt innebär. Detta finns dessutom i dagens föreskrifter TSVFS 1978:10 och torde därmed inte skapa problem vid implementeringen. FM 10 Som texten är formulerad i nuvarande förslag är den mycket svår att läsa och förstå. För ökad tydlighet - lägg istället till en fotnot till exakt hänvisning. Eller ännu hellre - skriv ut de standarder som gäller, eftersom användaren då slipper leta upp EU- direktivet och sedan ta sig an standarderna. Föreslagen text: De standarder, i dess senaste lydelse, som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/47/EU1 ska användas för att säkra last på och i nyttofordon samt på och i lastbärare. FM 10 Ta bort det allmänna rådet, alternativt byt texten till föreslagen text.att ställa krav på att lastsäkringsprotokoll ska användas eller uppmuntra till användning bedöms inte öka trafiksäkerheten om det fortfarande finns brister i kompetens hos förare eller kontrollpersonal. Detta jämfört med en chaufför som får rätt utbildning och därmed vet vad som ska göras för att uppfylla föreskriftskraven för lastsäkring. Lägg istället ett krav på vad körkortsutbildningen för högre behörigheter (från C1 till DE) ska innehålla när det gäller lastsäkring.föreslagen text:allmänna rådlastsäkring enligt 10 kan med fördel dokumenteras i lastsäkringsprotokolletenligt bilaga 2. Vi förstår synpunkten men anser att det blir svårt att definiera alla de skador som på lastbärare och lastsäkringsutrustning kan förekomma. Detta skulle göra texten för omfattande och svårläslig. Statisk hänvisning till direktivet som hänvisar till standardens senaste lydelse. Juridisk inte möjligt på annat sätt. Synpunkten avseende utbildning tas med i framtida arbete.

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (31) FM 12 Om det inte styrs att personen som tar fram och fastställer ett lastsäkringsintyg ska vara tekniskt kompetent, och dessutom arbeta i en ansvarig ställning, är risken överhängande att det fastställs lastsäkringsintyg av personer som inte har tillräcklig kompetens. Detta kan långsiktigt bli en mycket stor riskfaktor om beräkningar av lastssäkringsintyg görs på felaktiga eller bristfälliga underlag, eller att fel beräkningsmodeller används. Lastsäkringsintygets betydelse och skärpa kan med tiden urvattnas, vilket inte bidrar till nollvisionens uppfyllande. Jämför med den skrivning som finns i TSFS 1978: , där det framgår att det ska vara en tekniskt kunnig person i ansvarig ställning. Intyget ska även innehålla friktions- och säkerhetsfaktorer. Dessa uppgifter bör därmed flyttas från det allmänna rådet till föreskriftstexten. Ställ krav på att intyget ska vara skrivet på svenska eller engelska. I annat fall finns risk för otydbara intyg om det kommer en utländsk förare med ett intyg skrivet på hemspråket. Föreslagen text: Vid tillämpning av 11 ska lastsäkringsintyg användas. Intyget ska kunna uppvisas vid lastsäkringskontroll på begäran av polis eller bilinspektör. Intyget ska vara framtaget av en tekniskt kompetent person i ansvarig ställning som genom tekniska beräkningar eller praktiska prov visar att vald metod uppfyller kraven i 7. Intyget ska vara skrivet på det svenska eller engelska språket. FM 12 Ta bort enligt bilaga 1 i femte strecksatsen i det allmänna rådet.se kommentar som avhandlar bilaga 1 längre fram i remissvaret. Tas med i framtida arbete. Formuleringen (tekniskt kompetent person i ansvarig ställning) motsvarar inte de krav som ställs juridiskt för att definiera kunskapskrav eller befogenhet. Personen som har utfärdat intyget är den som är ansvarig för att det uppfyller de krav som ställs i standarden och föreskriften. Kommentar TS: Det menades egentligen bilaga 2 "lastsäkringsprotokoll" framkom det i telefonsamtal 7 mars 2017 mellan Magnus Nyström TS och Johan Pihlström FM

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (31) FM 14 På grund av att standarderna som hela föreskriften bygger på kan komma att ändras, genom att de tas upp för beslut om revision var 5:e år, behöver det finnas någon koppling till lastsäkringsutrustningens tillverkningsår, fordonets registreringsår och de regler som gällde vid tiden för tillverkning (utrustning) och registreringsår (fordon). I annat fall ställs det retroaktiva krav på materiel, men framför allt på fordon. Att de ska modifieras efter hand som standarder förändras eller att fordon som en gång varit godkända måste genomgå ny provning om provningsmetod eller liknande förändras. Detta är inte realistiskt för åkerier, lastbilsägare eller myndigheter som äger fordon. FM 17 Föreslagen text:polisman, bilinspektör eller annan förordnad personal som genomför lastsäkringskontroll ska ha kompetens för uppgiften.inom Försvarsmakten finns det personal som är förordnad att genomföra militära vägtrafikkontroller på fordon som brukas av försvarsmakten. Detta på grund av den skrivning som finns i 3 kapitlet 13 militärtrafikförordning, MTrF, (SFS 2009:212). Där framgår att ett fordon som brukas under militär övning (definition se MTrF 1. kap. 2 ) bara får underkastas flygande inspektion av polis eller bilinspektör om det finns uppenbar anledning att anta att fordonet är så bristfälligt att det finns fara för trafiksäkerheten.i och med definitionen på militär övning så är i stort sett allt som Försvarsmakten gör militär övning vilket begränsar polisens möjligheter att kontrollera fordon brukade av Försvarsmakten.Försvarsmakten vill försäkra sig om att den idag och i framtiden förordnade personalen att utföra militära vägtrafikkontroller på fordon brukade av Försvarsmakten kan fortsätta att göra detta. Som texten nu är skriven får inte denna personal genomföra kontroll av lastsäkringen. Den är förbehållen polisman/militär polis eller bilinspektör. Självklart ska den förordnade personalen inom Försvarsmakten, utöver militär polis, som ska är förordnad att genomföra militära trafikkontroller ha kompetens för lastsäkringskontroll i likhet med polisman eller bilinspektör. Tas med i framtida arbete. I 2 kapitlet 13 MTrF, (SFS 2009:212) står följande "När ett fordon brukas under en militär övning gäller bestämmelserna i 2 kap. 10 och 11 fordonslagen (2002:574) endast då det finns uppenbar anledning att anta att fordonet är så bristfälligt att det inte kan användas utan fara för trafiksäkerheten." De kontroller som avses är de som finns i Fordonslagen (2002:574) 2. kap 12 som lyder: "Kontroll av fordons last sker för att kontrollera att ett fordon är lastat på föreskrivet sätt. Kontrollen skall utföras av en polisman eller en bilinspektör." Så som texten i paragrafen är utformad hindrar den inte andra att utföra kontroll utan anger enbart att polisman och bilinspektör ska ha kompetens för uppgiften.

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (31) FM 20 Stryk ändelsen en på militärtrafikförordning eftersom det rätt begreppet är Militärtrafikförordning. Föreslagen text: Märkningsplikten eller krav på certifikat enligt 14 på lastsäkringsutrustning är undantagen för fordon som är registrerade i det militära fordonsregistret och som brukas av Försvarsmakten, Försvarets Materielverk och Försvarets radioanstalt enligt militärtrafikförordningen (2009:212). SWEDAC n.a. Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) ansvarar för frågor om teknisk kontroll, inklusive ackreditering och frågor i övrigt om bedömning av överensstämmelse samt för samordning av marknadskontroll, reglerad mätteknik och ädelmetallkontroll. Swedac har beretts tillfälle att yttra sig över ovan nämnda remiss.swedac instämmer i förslaget och har inga synpunkter i övrigt. Mariterm n.a. Vi instämmer till fullo i Transportstyrelsens bedömning att det är nödvändigt att helt byta ut den gamla föreskriften TSVFS 1978:10 och de motiveringar som använts i konsekvensbeskrivningen. Enligt Gröna boken (Ds 2014:1) samt Myndigheternas föreskrifter (Ds 1998:43) utgivna av Regeringskansliet ska hänvisningar skrivas på detta sätt.

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (31) Mariterm n.a. Generellt ser vi dessvärre en klar försämring av regleringen för de fordon som inte är nyttofordon. TSVFS 1978:10 gällde alla motordrivna fordon med några undantag. Enligt nuvarande förslag är det endast 6-9 som gäller för icke nyttofordon. Tanken är att dessa paragrafer ska innehålla de grundläggande funktionella kraven på lastsäkring, men så är inte fallet med nuvarande skrivning. Det är många av de funktionella kraven som saknas, t.ex. vilka friktioner som ska tillämpas samt vilka säkerhetsfaktorer som ska användas. Som exempel kan tas de principer som används vid lastsäkring med överfallssurrning. I VVFS 1998:95 och i standard EN är det fastställt att en överfallssurrning är en friktionssäkring och vid dimensionering av denna typ av surrning antas att den endast ökar trycket mellan last och underlag med två gånger förspänningen i surrningen. Det är inte självklart att det ska vara så och det har tagit lång tid och mycket diskuterande innan detta fastställts. Man kan mycket väl tänka sig att någon får för sig att istället använda surrningens tillåtna styrka LC vid dimensioneringen eller till och med brottstyrkan och då får man en klart undermålig lastsäkring. Genom detaljförslagen nedan har förslag lämnats på hur dessa luckor i föreskriften kan täppas till. Mariterm 10 För att inte alla som ska arbeta med lastsäkring först måste ladda ner EUdirektivet 2014/47/EU för att se vilka standarder som är tillämplig och sedan skaffa standarderna från SIS, föreslås att de i direktivet angivna standarderna räknas upp i föreskriften. Mariterm bilaga 3 Den svenska översättningen av direktivet innehåller en rad olämpliga uttryck som inte är begripliga för folk i branschen och det är synnerligen olyckligt att dessa uttryck måste upprepas i föreskriften. Transportstyrelsen uppmanas därför att ännu en gång undersöka om det finns möjlighet att använda vedertagna uttryck alternativt att ändra i den svenska översättningen av direktivet. Synpunkterna hanteras under respektive paragraf. Går inte att genomföra juridiskt Det går inte i nuläget att ändra tabellen.

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (31) Mariterm bemynd Avslutningen av inledningen till föreskriften kan göra att det ges intryck av att det som följer endast är att betrakta som allmänna råd. Det hade varit tydligare om inledningen avslutas på följande sätt:.. samt beslutar de allmänna råd som ges i föreskriftstexten nedan. Juridisk korrekt skrivelse. Mariterm 2 Med tanke på den ökade användningen av fyrhjulingar med tillkopplad släpvagn föreslås att undantag från lastsäkringsreglerna endast ges för tvåhjuliga motorcyklar och mopeder och sista meningen i denna paragraf skulle då lyda: Föreskrifterna ska dock inte tillämpas på tvåhjuliga motorcyklar och mopeder och släpvagnar som dras av sådana fordon. Mariterm 4 Eftersom det i första meningen står följande, borde meningen avslutas med ett semikolon varefter kategorierna från andra meningen följer. Mariterm 5 Denna text är delvis hämtad från direktivets artikel 13. Den är dock tydligare i direktivet och kravet bör förtydligas i denna paragraf enligt följande: Skulle innebära utökade krav och är därför inte möjligt i nuläget. Utreds i det fortsatta arbetet. Åtgärdat Paragrafen kvarstår men är omformulerad. Lastsäkring och kontroll av lastsäkring får utföras enligt dessa föreskrifter utan att det påverkar påverkas av t.ex. de krav som är tillämpliga vid internationell transport av farligt gods på väg (ADR). Det är ju uppenbart att lastsäkring och kontroll av lastsäkring inte påverkar kraven i ADR!! I direktivet står:. transport av vissa varukategorier, t.ex. de som omfattas av den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg (ADR). Detta tyder på att det kan finns andra liknande exempel och en fråga som infinner sig är om det finns motsvarande avvikande krav för t.ex. levande djur.

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (31) Mariterm 6 Förstängning Indirekt förstängning med hjälp av annat gods är också en förstängning och detta bör införas i början av definitionen enligt följande: metod där lasten direkt eller indirekt ligger an mot fasta strukturer eller fixturer på lastbäraren, till exempel framstam,. Mariterm 6 Last Den angivna definitionen innebär att även levande djur ingår. Detta torde skapa konflikter med andra regler för hur djur ska transporteras Mariterm 6 LCFöljande definition från EN bör användas: Maximal tillåten belastning som en säkringsutrustning är konstruerad för att motstå (säker belastning). Mariterm 6 Definition av förspänning bör införas enligt följande: Förspänning Kraften i en surrning som åstadkommes med spännanordningen Mariterm 6 STF Följande definition från EN bör användas: Kvarstående kraft i surrningen efter att handtaget till spännanordningen fysiskt har släppts. Ändrat enligt TYA Åtgärdat genom 5 Ändrat Bedöms i nuläget ej behövas. Bedöms i nuläget ej behövas.

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (31) Mariterm 7 De uppräknade kraven är inte accelerationer utan påkänningar (krafter). Om det inte går att uttrycka accelerationerna i den korrekta enheten m/s2 som i TSVFS 1978:10 föreslås att följande något tveksamma formulering hämtad från direktivet används: Lastsäkringar ska kunna motstå nedanstående belastningar till följd av acceleration/inbromsning av fordonet: Ändrat delvis för att förtydliga. Påkänningskravet i 8 kan ej göras obligatoriskt för alla fordon då det skulle krävas notifiering. Tas med i fortsatta arbetet. För att täcka upp kraven för icke nyttofordon föreslås dock att denna paragraf utökas med friktioner och säkerhetsfaktorer. Påkänningskravet i sidled vid tipprisk som framgår i 8 kan inte ges enbart i ett allmänt råd eftersom det är ett tydligt funktionellt krav som måste ingå i själva föreskriftstexten. Lastsäkringar ska kunna motstå nedanstående belastningar till följd av acceleration/ inbromsning av fordonet. De friktionsfaktorer som framgår av bilaga 1 samt säkerhetsfaktorer och beräkningsprinciper som framgår av standarden EN ska tillämpas vid dimensionering av lastsäkringsarrangemang. I färdriktning (framåt): 0,8 gånger lastens vikt I sidled: 0,5 gånger lastens vikt dock 0,6 gånger lastens vikt vid tippningsrisk Mot färdriktning (bakåt): 0,5 gånger lastens vikt Det allmänna rådet med hänvisning till EU Best Practice Guidelines behålles.

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (31) Mariterm 8 Det torde vara själva meningen med transporten att lasten förflyttas! Texten måste därför förändras och i likhet med kraven i TSVFS 1978:10 samt i direktivets bilaga III bör texten i denna paragraf lyda enligt följande:lasten ska säkras genom låsning, förstängning, surrning eller genom en kombination av dessa åtgärder som förhindrar att den glider, tippar, rullar eller nämnvärt förflyttas i förhållande till fordonet till följd av vibrationer.då denna lydelse är i överensstämmelse med befintliga svenska krav och dessutom återfinns i direktivet borde det inte finnas några problem med denna lydelse av paragraf 8. Mariterm 9 Det måste anses som otidsenligt att inte ställa några krav på märkning av utrustning som används av icke nyttofordon. Hur ska t.ex. en privatperson som köper ett personbilssläp veta vad det är för styrka i de grindar på släpets framsida som ska förhindra att lasten vid en kraftig inbromsning kommer farande in i baksätet på den dragande personbilen? Hur ska man kunna veta vad surrningsfästena har för styrka och att dessa kan användas för surrning av lasten med den utrustning som används? Av vilken anledning ska inte surrningsutrustning som används på personbilssläp vara märkt? Nästan all utrustning som säljs på marknaden idag, även klenare utrustning, är märkt enligt standarden EN Att då inte föreskriva detta ger utrymme för icke seriösa aktörer att sälja utrustning som inte är märkt till ett något lägre pris än märkt utrustning.denna paragraf föreslås därför få följande lydelse:lastbärare och lastsäkringsutrustning ska vara märkt med styrka och andra relevanta parametrar och vara lämpad för lasten I TSVFS 1978:10 liksom i standarderna återfinns krav på tillsyn av utrustningen och ett allmänt råd bör införas med hänvisning till standardernas avsnitt om tillsyn av lastsäkringsutrustning. Det som anges i det nuvarande allmänna rådet till denna paragraf om hydraulik och pneumatik måste anses som ett funktionskrav och borde därför lyftas upp i föreskriftstexten. Ändrat delvis för att förtydliga och minska risken för felaktig tolkning. Det är ett funktionellt krav med allmänna råd, för att inte begränsa nya lösningsmöjligheter i framtiden. I nuläget har vi inte möjlighet att ställa dessa krav eftersom det skulle kräva notifiering vilket inte ryms inom tidplanen. Tas med framöver för att följa upp. Avseende det allmänna rådet vill vi inte begränsa framtida tekniska lösningar.

14 Datum Dnr/Beteckning 14 (31) Mariterm 10 Det föreslås att de standarder som återfinns i direktivet återges i denna paragraf för att underlätta för de som berörs av föreskriften. Hänvisning till de angivna EUMOS-standarderna bör dock, om så är tillåtet, utelämnas eftersom hänvisning till en privat organisations standarder är högst olämpligt och ett klart misstag.användning av lastsäkringsprotokoll torde endast vara befogat om lastsäkringen utförts av annan än chauffören och om denne inte kunnat kontrollera lastsäkringen vid avfärd med fordonet. Följande frågeställningar uppstår angående protokollet; ska protokollet medföras under transporten eller var ska det förvaras? Ska det kunna visas upp vid en kontroll, eller vad är syftet? Det i bilaga 2 införda protokollet är alltför komplicerat och omfattande.med tanke på dessa oklarheter föreslås att det allmänna rådet om lastsäkringsprotokoll stryks liksom själva protokollet i bilaga 2 och övriga hänvisningar till protokollet. Mariterm 11 Det kan inte vara avsikten att principerna i standarderna får frångås genom att ett intyg visar att lastsäkringen klarar de angivna accelerationerna. Om så är fallet kan man tillämpa valfria säkerhetsfaktorer och friktioner och komma till lastsäkringsarrangemang som är underdimensionerade och klart olämpliga och trafikfarliga. Att bortse från standarder som nämns i direktivet skulle vara att bryta mot EUrättslig reglering. Lastsäkringsprotokollet är av vissa ansett som användbart men kommer att följas upp i framtida arbete. Åtgärdat genom ny formulering Det föreslås därför att paragraf 11 ges följande lydelse: Lastsäkringsarrangemang får verifieras med hjälp av praktiska prov som vid behov är kompletterade med beräkningar. De praktiska proven och beräkningarna ska utföras i enlighet med vad som framgår av de standarder som anges i 10.

15 Datum Dnr/Beteckning 15 (31) Mariterm 12 På samma sätt som i TSVFS 1978:10 bör det ställas krav på den person som får utfärda lastsäkringsintyg. Vidare bör det anges på vilket språk intyget ska presenteras i Sverige och denna paragraf föreslås få följande lydelse:vid tillämpning av 11 ska lastsäkringsintyg användas. Intyget ska vara utfärdat på svenska eller engelska och ska på begäran kunna uppvisas vid en lastsäkringskontroll.intyget ska vara utfärdat av en tekniskt kompetent person i ansvarig ställning som kan fastställa att kraven på lastsäkring i enlighet med 7 är uppfyllda. I tillägg till förteckningen över vad ett lastsäkringsintyg bör innehålla bör även uppgift om plats och datum för utfärdandet ingå liksom kontaktuppgifter till utfärdaren. Tas med i framtida arbete. Formuleringen (tekniskt kompetent person i ansvarig ställning) motsvarar inte de krav som ställs juridiskt för att definiera kunskapskrav eller befogenhet. Personen som har utfärdat intyget är den som är ansvarig för att det uppfyller de krav som ställs i standarden och föreskriften. Mariterm 13 Lastbärare och lastsäkringsutrustning är pluralis och den och dess bör därför bytas ut mot de och dessas. Språkligt ändrat. För överfallssurrning spelar styrkan i surrningsutrustningen inte någon roll utan den bygger enbart på hur stor förspänning surrningen har. Det föreslås därför att följande mening tillfogas paragraf 13: Vid överfallssurrning ska surrningens förspänning, jämför STF, användas. Mariterm 14 Eftersom det är den senaste versionen av standarderna som gäller och dessa kan komma att revideras vart femte år måste någon form av koppling mellan tillverkningsdatum för utrustningen och standardversionerna införas.

16 Datum Dnr/Beteckning 16 (31) Mariterm 15 På samma sätt som för lastsäkringsutrustning kan standarderna för fordon komma att revideras vart femte år och även i denna paragraf måste därför någon form av koppling mellan fordonets registreringsdatum och standardversionerna införas. Tas med i fortsatt arbete. Med stor sannolikhet kommer t.ex. EN att revideras och en ny version av standarden kan förväntas 2018 eller Det kan inte vara rimligt att alla surrningsfästen i befintliga fordon måste genomgå ny provning när den nya standarden har kommit ut om t.ex. provningskraven i standarden förändrats. Kravet på märkning av fordonsdelar bör flyttas från det allmänna rådet till föreskriftstexten i analogi med vad som står i direktivet och de krav som ställs på utrustning i enlighet med 13. Mariterm 16 I bilagan till VVFS 1998:95 har en definition införts på hur mycket last som varken är glidnings- eller tippningsbenägen får vandra. Motsvarande definition finns inte i standarden EN :2010 utan där står endast att lasten ska förhindras att röra sig påtagligt (significantly displaced) till följd av vibrationer. Eftersom vi i Sverige har en bra definition av vad som menas med påtagligt och som har fungerat i mer än 20 år bör kraven från avsnitt i bilagan till VVFS 1998:95 införas åtminstone i ett allmänt råd. Alternativt hämtas den betydligt tydligare texten från sidan 7 i TYAs röda lathund. EU-regleringen syftar till likriktning och därför får arbetet framöver inriktas på standardernas innehåll.

17 Datum Dnr/Beteckning 17 (31) Mariterm 17 Som föreskriften nu har utformats innebär det att kontrollerande myndighet i princip ska kontrollera att de lastsäkringsanordningar som använts är dimensionerade efter de grundläggande funktionella kraven. Detta är inte någon enkel uppgift utan kräver i princip ingenjörskompetens. För brukaren är det inte några problem eftersom lastsäkringen kan utförs enligt den lathund som återfinns i EU Best Practice Guidelines, som det hänvisas till i det allmänna rådet i 7, varvid kraven är uppfyllda. Lathunden är dock baserad på ett konservativt synsätt för att få förenklade instruktioner vilket kan ge högre, i vissa fall betydligt högre, krav än om en beräkning baserat på de grundläggande principerna används. Ett sätt att komma runt detta problem är att ge principerna i lathunden en högre status genom hänvisning till dessa i föreskriftstexten och tillåta avsteg från kraven enligt lathunden genom intygsförfarande. De kontroller som avses är de som finns i Fordonslag (2002:574) 2. kap 12 som lyder: "Kontroll av fordons last sker för att kontrollera att ett fordon är lastat på föreskrivet sätt. Kontrollen skall utföras av en polisman eller en bilinspektör." Så som texten i paragrafen är utformad hindrar den inte andra att utföra kontroll utan anger enbart att polisman och bilinspektör ska ha kompetens för uppgiften. Det torde vara fler än polismän och bilinspektörer som utför lastsäkringskontroller och denna paragraf bör därför inledas enligt följande: Polisman, bilinspektör eller annan bemyndigad person som.. Polisman och bilinspektör bör ändras på motsvarande sätt på övriga ställen i föreskriften alternativt till kontrollerande myndighet. Mariterm 19 Andra punkten i det allmänna rådet måste förklaras bättre. Även om texten är hämtad direkt från direktivet måste det av föreskriften framgå vad våra EU-politiker egentligen har tänkt sig ska ske i detta fall. Det kan inte vara rimligt att det ska anses som en mindre brist om lasten är rätt säkrad men det saknas en säkerhetsinstruktion. Vad är det för en instruktion som åsyftas? Detta finns inte med i definitionsförteckningen. Har tagits bort. Tas med i framtida arbete avseende riskvärderingssystemet som bristerna ska rapporteras i. Dialog kommer att ske med kontrollerande myndighet.

18 Datum Dnr/Beteckning 18 (31) Mariterm 20 Undantaget endast för lastsäkringsutrustning på militärt registrerade fordon förefaller omotiverat. Även den privata branschen har mängder av utrustning och även fordon där styrkan i framstam, väggar och surrningsfästen är okänd och som inte är testad enligt de angivna standarderna. Det borde därför vara mer logiskt att införa att kravet på märkning gäller alla fordon som registrerats och utrustning som tillverkats efter då kraven enligt denna föreskrift blir allmänt kända.spännband byts tämligen ofta så som det anges i konsekvensutredningen, men för kätting och kättingspännare är förhållandet inte detsamma. Mariterm bilaga 1 Texten ovanför tabellen är oerhört komplicerad att tränga igenom och borde kunna uttryckas betydligt enklare enligt följande: Vid dimensionering av lastsäkringsarrangemang får nedanstående friktionsfaktorer användas under förutsättning att underlaget är rensopade samt fritt från frost, is och snö. I annat fall ska friktionsfaktorn μ = 0,2 användas. Åberopas högre värde än 0,2 för materialkontakter som inte återfinns nedan ska rimligheten härav styrkas t.ex. genom praktiska prov utförda i enlighet med de standarder som framgår av föreskriftens 10. Speciella försiktighetsåtgärder bör vidtas om ytorna är oljiga och/eller insmorda med fett. Direktivet som det är skrivet skulle få retroaktiv verkan om det infördes rakt av. Detta har vi lindrat genom att tillåta certifikat och hanterat frågan i ett allmänt råd. Remiss-förslaget är sedan tidigare ändrat utifrån Mariterms kommentarer och synpunkter.. Ytterligare friktionsfaktorer tas med för övervägande i fortsatt arbete. Det är en del översättningar från standarden som inte stämmer överens med de uttryck som används i Sverige och som bl.a. återfinns i bilagan till VVFS 1998:95 och följande bör därför ändras: Fabric base laminate är på svenska plyfa. Grooved aluminium är på svenska räfflad aluminium Plane wood översätts normalt med hyvlat virke Sawn wooden batten är på svenska träreglar I Sverige genomförde vi tidigt omfattande friktionsmätningar och vissa av dessa kom med i EN men inte alla de som finns upptagna i bilagan

19 Datum Dnr/Beteckning 19 (31) till VVFS 1995:95. Det föreslås därför att ett allmänt råd införs efter tabellen med följande lydelse: Friktionsfaktorer för materialkontakter som inte återfinns i tabellen ovan får tas från friktionstabellen i bilagan till VVFS 1998:95 efter att värdet multiplicerats med 0,925. Konsumentverket n.a. Konsumentverket har inga synpunkter n.a. föreslår vissa ändringar och förtydliganden i Transportstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd TSFS 2017-xx om lastsäkring och kontroll av lastsäkring. Efter att föreslagna ändringar och förtydliganden enligt nedan beaktas kan godkänna Transportstyrelsen förslag. n.a. tycker det är bra att Transportstyrelsen har genomfört samråd under framtagning av förslaget till föreskrift. Arbetet med föreskriften har dock fördröjts så att remisstiden nu blivit mycket kort. Trots den begränsade remisstiden har, Mariterm och flera andra experter hunnit genomföra viss koordinering för att gemensamt identifiera behov av förtydliganden och förslag till förbättringar av Transportstyrelsens förslag som avses att träda i kraft redan i maj Följande förändringar och förtydliganden föreslås. n.a. Funktionella krav bör införas om vilka friktioner som ska tillämpas samt vilka säkerhetsfaktorer som ska användas. Som exempel kan tas de principer som används vid lastsäkring med överfallssurrning. I VVFS 1998:95 och i standard EN är det fastställt att en överfallssurrning är en friktionssäkring och vid dimensionering av denna typ av surrning antas att den endast ökar trycket mellan last och underlag med två gånger förspänningen i surrningen. 10 För att inte alla som ska arbeta med lastsäkring först måste ladda ner EUdirektivet 2014/47/EU för att se vilka standarder som är tillämplig och sedan skaffa standarderna från SIS, föreslås att de i direktivet angivna standarderna räknas upp i föreskriften. Synpunkterna hanteras under respektive paragraf. Synpunkterna hanteras under respektive paragraf. Synpunkterna hanteras under respektive paragraf. Går inte att genomföra juridiskt

20 Datum Dnr/Beteckning 20 (31) bemynd Inledningen Inledningen föreslås förtydligas med avslutning på följande sätt: Juridisk korrekt skrivelse... samt beslutar de allmänna råd som ges i föreskriftstexten nedan. 2 Sista meningen i denna paragraf föreslås förtydligas till: Föreskrifterna ska dock inte tillämpas på tvåhjuliga motorcyklar och mopeder och släpvagnar som dras av sådana fordon. 5 Kravet bör förtydligas i denna paragraf enligt följande: Lastsäkring och kontroll av lastsäkring får utföras enligt dessa föreskrifter utan att det påverkar påverkas av t.ex. de krav som är tillämpliga vid internationell transport av farligt gods på väg (ADR). Tillämpa direktivets skrivning:. transport av vissa varukategorier, t.ex. de som omfattas av den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg (ADR). Detta innebär att det kan finns andra liknande exempel med behov av undantag t.ex. krav för levande djur. 6 Certifikat I slutet av denna definition bör följande införas: daterat och signerat av den som utfärdat certifikatet. 6 Förstängning Indirekt förstängning med hjälp av annat gods är också en förstängning och detta bör införas i början av definitionen enligt följande: metod där lasten direkt eller indirekt ligger an mot fasta strukturer eller fixturer på lastbärare, till exempel framstam,. 6 Last Den angivna definitionen innebär att även levande djur ingår. Detta torde skapa konflikter med andra regler för hur djur ska transporteras. 6 LC Följande definition från EN bör användas: Maximal tillåten belastning som en säkringsutrustning är konstruerad för att motstå (säker Skulle innebära utökade krav och är därför inte möjligt i nuläget. Utreds i det fortsatta arbetet. Paragrafen kvarstår men är omformulerad. Ändrat enligt TYA Åtgärdat genom 5 Ändrat

21 Datum Dnr/Beteckning 21 (31) belastning). 6 Definition av förspänning bör införas enligt följande: Förspänning Kraften i en surrning som uppnås med spännanordningen 6 STF Följande definition från EN bör användas: Kvarstående kraft i surrningen efter att handtaget till spännanordningen fysiskt har släppts. 7 Accelerationerna bör uttryckas i den korrekta enheten m/s2 som i TSVFS 1978:10 alternativt kan formulering hämtas från direktivet: Lastsäkringar ska kunna motstå nedanstående belastningar till följd av acceleration/inbromsning av fordonet: För att täcka upp kraven för icke nyttofordon föreslås att denna paragraf utökas med friktioner och säkerhetsfaktorer. Påkänningskravet i sidled vid tipprisk som framgår i 8 kan inte ges enbart i ett allmänt råd eftersom det är ett tydligt funktionellt krav som måste ingå i själva föreskriftstexten. Lastsäkringar ska kunna motstå nedanstående belastningar till följd av acceleration/ inbromsning av fordonet. De friktionsfaktorer som framgår av bilaga 1 samt säkerhetsfaktorer och beräkningsprinciper som framgår av standarden EN ska tillämpas vid dimensionering av lastsäkringsarrangemang. I färdriktning (framåt): 0,8 gånger lastens vikt I sidled: 0,5 gånger lastens vikt dock 0,6 gånger lastens vikt vid tippningsrisk Mot färdriktning (bakåt): 0,5 gånger lastens viktdet allmänna rådet med hänvisning till EU Best Practice Guidelines behålls. 8 Texten bör ändras i likhet med kraven i TSVFS 1978:10 samt i direktivets bilaga III och lyda enligt följande: Lasten ska säkras genom låsning, förstängning, surrning eller genom en kombination av dessa åtgärder som förhindrar att den glider, tippar, rullar eller nämnvärt förflyttas i förhållande till fordonet till följd av vibrationer. Bedöms i nuläget ej behövas. Bedöms i nuläget ej behövas. Ändrat delvis för att förtydliga. Påkänningskravet i 8 kan ej göras obligatoriskt för alla fordon då det skulle krävas notifiering. Tas med i fortsatta arbetet. Ändrat delvis för att förtydliga och minska risken för felaktig tolkning. Det är ett funktionellt krav med allmänna råd, för att inte begränsa nya lösningsmöjligheter i framtiden.

22 Datum Dnr/Beteckning 22 (31) 9 Det bör ställas krav på märkning av utrustning som används av icke nyttofordon. Nästan all utrustning som säljs på marknaden idag, även klenare utrustning, är märkt enligt standarden EN Denna paragraf föreslås därför få följande lydelse:lastbärare och lastsäkringsutrustning ska vara märkt med styrka och andra relevanta parametrar och/eller vara lämpad för lasten I TSVFS 1978:10 liksom i standarderna återfinns krav på tillsyn av utrustningen och ett allmänt råd bör införas med hänvisning till standardernas avsnitt om tillsyn av lastsäkringsutrustning. Det som anges i det nuvarande allmänna rådet till denna paragraf om hydraulik och pneumatik måste anses som ett funktionskrav och borde därför lyftas upp i föreskriftstexten. 10 Användning av lastsäkringsprotokoll torde endast vara befogat om lastsäkringen utförts av annan än chauffören och om denne inte kunnat kontrollera lastsäkringen vid avfärd med fordonet. Det i bilaga 2 införda protokollet är alltför komplicerat och omfattande. Följande frågeställningar uppstår angående protokollet; Ska protokollet medföras under transporten? Var ska det förvaras på en semitrailer, växelflak, släpvagn? Ska det kunna visas upp vid en kontroll? Vad är syftet? Med tanke på dessa oklarheter föreslås att det allmänna rådet om lastsäkringsprotokoll stryks liksom själva protokollet i bilaga 2 och övriga hänvisningar till protokollet. I nuläget har vi inte möjlighet att ställa dessa krav eftersom det skulle kräva notifiering vilket inte ryms inom tidplanen. Tas med framöver för att följa upp. Avseende det allmänna rådet vill vi inte begränsa framtida tekniska lösningar. Lastsäkringsprotokollet är av vissa ansett som användbart men kommer att följas upp i framtida arbete.

23 Datum Dnr/Beteckning 23 (31) 11 Det kan inte vara avsikten att principerna i standarderna får frångås genom att ett intyg visar att lastsäkringen klarar de angivna accelerationerna. Om så är fallet kan man tillämpa valfria säkerhetsfaktorer och friktioner och komma till lastsäkringsarrangemang som är underdimensionerade. Lastsäkring som utförs enligt VVFS1998:95 baserad på TFK handbok, är emellertid också en säker nivå som tillämpats genom föreskrift i många år i Sverige vilket bör kunna användas som referens för att verifiera en säker nivå på lastsäkring.det föreslås därför att paragraf 11 ges följande lydelse:lastsäkringsarrangemang får verifieras med hjälp av praktiska prov som vid behov är kompletterade med beräkningar. De praktiska proven och beräkningarna ska utföras i enlighet med vad som framgår av de standarder som anges i 10. Lastsäkring får också verifieras genom hänvisning till beprövade lastsäkringsmetoder som finns beskrivna i VVFS 1998:95 12 På samma sätt som i TSVFS 1978:10 bör det ställas krav på den person som får utfärda lastsäkringsintyg. Vidare bör det anges på vilket språk intyget ska presenteras i Sverige och denna paragraf föreslås få följande lydelse: Vid tillämpning av 11 ska lastsäkringsintyg användas. Intyget ska vara utfärdat på svenska eller engelska och ska på begäran kunna uppvisas vid en lastsäkringskontroll. Intyget ska vara utfärdat av en tekniskt kompetent person i ansvarig ställning som kan fastställa att kraven på lastsäkring i enlighet med 7 är uppfyllda. I tillägg till förteckningen över vad ett lastsäkringsintyg bör innehålla bör även uppgift om plats och datum för utfärdandet ingå liksom kontaktuppgifter till utfärdaren. 13 För överfallssurrning spelar styrkan i surrningsutrustningen inte någon roll utan den bygger enbart på hur stor förspänning surrningen har. Det föreslås därför att följande mening tillfogas paragraf 13: Vid överfallssurrning ska surrningens förspänning, jämför STF, användas. Åtgärdat genom ny formulering Tas med i framtida arbete. Formuleringen (tekniskt kompetent person i ansvarig ställning) motsvarar inte de krav som ställs juridiskt för att definiera kunskapskrav eller befogenhet. Personen som har utfärdat intyget är den som är ansvarig för att det uppfyller de krav som ställs i standarden och föreskriften. Språkligt ändrat.

24 Datum Dnr/Beteckning 24 (31) 14 Eftersom det är den senaste versionen av standarderna som gäller och dessa kan komma att revideras vart femte år måste någon form av koppling mellan tillverkningsdatum för utrustningen och standardversionerna införas. Kravet på märkning av fordonsdelar bör flyttas från det allmänna rådet till föreskriftstexten i analogi med vad som står i direktivet och de krav som ställs på utrustning i enlighet med 13. (se 15 Mariterm) 15 På samma sätt som för lastsäkringsutrustning kan standarderna för fordon komma att revideras vart femte år och i denna paragraf bör därför någon form av koppling mellan fordonets registreringsdatum och standardversionerna införas. Med stor sannolikhet kommer t.ex. EN att revideras och en ny version av standarden kan förväntas 2018 eller Det är inte rimligt att alla surrningsfästen i befintliga fordon måste genomgå ny provning när den nya standarden har kommit ut om t.ex. provningskraven i standarden förändrats. 16 I bilagan till VVFS 1998:95 har en definition införts på hur mycket last som varken är glidnings- eller tippningsbenägen får vandra. Motsvarande definition finns inte i standarden EN :2010 utan där står endast att lasten ska förhindras att röra sig påtagligt till följd av vibrationer. Eftersom vi i Sverige har en bra definition av vad som menas med påtagligt och som har fungerat i mer än 20 år på bör kraven från avsnitt i bilagan till VVFS 1998:95 införas åtminstone i ett allmänt råd. Alternativt hämtas den betydligt tydligare texten från sidan 7 i TYAs röda lathund. Tas med i framtida arbete. Tas med i fortsatt arbete. EU-regleringen syftar till likriktning och därför får arbetet framöver inriktas på standardernas innehåll.

25 Datum Dnr/Beteckning 25 (31) 17 Som föreskriften nu har utformats innebär det att kontrollerande myndighet i princip ska kontrollera att de lastsäkringsanordningar som använts är dimensionerade efter de grundläggande funktionella kraven. Detta är inte någon enkel uppgift utan kräver i princip ingenjörskompetens. För brukaren är det inte några problem eftersom lastsäkringen kan utförs enligt den lathund som återfinns i EU Best Practice Guidelines, som det hänvisas till i det allmänna rådet i 7, varvid kraven är uppfyllda. Lathunden är dock baserad på ett konservativt synsätt för att få förenklade instruktioner vilket kan ge högre, i vissa fall betydligt högre, krav än om en beräkning baserat på de grundläggande principerna används.därför bör principerna i lathunden ges en högre status genom hänvisning till dessa i föreskriftstexten och att tillåta avsteg från kraven enligt lathunden genom intygsförfarande.det torde vara fler än polismän och bilinspektörer som utför lastsäkringskontroller och denna paragraf bör därför inledas enligt följande:polisman, bilinspektör eller annan bemyndigad person som..polisman och bilinspektör bör ändras på motsvarande sätt på övriga ställen i föreskriften alternativt till kontrollerande myndighet. 19 Andra punkten i det allmänna rådet måste förklaras bättre. Även om texten är hämtad direkt från direktivet måste det av föreskriften klart framgå vad som avses. Det kan inte vara rimligt att det ska anses som en mindre brist om lasten är rätt säkrad med det saknas en säkerhetsinstruktion. Vad är det för en instruktion? Detta finns inte med i definitionsförteckningen. 20 Undantaget endast för lastsäkringsutrustning på militärt registrerade fordon förefaller otillräckligt. Även den privata branschen har mängder av utrustning och även fordon där styrkan i framstam, väggar och surrningsfästen är okänd och som inte är testad enligt de angivna standarderna. Kraven bör inte gälla befintliga fordon och utrustning. Det krävs övergångsregler. Kravet på märkning kan t.ex. gälla för alla fordon som registreras från , och på samma sätt övergångsregler för utrustning så att kraven gäller utrustning som tillverkats efter De kontroller som avses är de som finns i Fordonslag (2002:574) 2. kap 12 som lyder: "Kontroll av fordons last sker för att kontrollera att ett fordon är lastat på föreskrivet sätt. Kontrollen skall utföras av en polisman eller en bilinspektör." Så som texten i paragrafen är utformad hindrar den inte andra att utföra kontroll utan anger enbart att polisman och bilinspektör ska ha kompetens för uppgiften. Har tagits bort. Tas med i framtida arbete avseende riskvärderingssystemet som bristerna ska rapporteras i. Dialog kommer att ske med kontrollerande myndighet. Direktivet som det är skrivet skulle få retroaktiv verkan om det infördes rakt av. Detta har vi lindrat genom att tillåta certifikat och hanterat frågan i ett allmänt råd.

26 Datum Dnr/Beteckning 26 (31) bilaga 1 Därmed hinner kraven bli kända. Spännband byts tämligen ofta men för kätting och kättingspännare gäller annan praxis. Bilaga 1 - FriktionsfaktorerTexten ovanför tabellen är onödigt komplicerad och föreslås ändrad enligt följande:vid dimensionering av lastsäkringsarrangemang får nedanstående friktionsfaktorer användas under förutsättning att underlaget är rensopade samt fria från frost, is och snö. I annat fall ska friktionsfaktorn μ = 0,2. Åberopas högre värde än 0,2 för materialkontakter som inte återfinns nedan ska rimligheten styrkas t.ex. genom praktiska prov utförda i enlighet med de standarder som framgår av föreskriftens 10. Speciella försiktighetsåtgärder bör vidtas om ytorna är oljiga och/eller insmorda med fett.det är en del översättningar från standarden som inte stämmer överens med de uttryck som används i Sverige och som bl.a. återfinns i bilagan till VVFS 1998:95 och följande bör därför ändras: Fabric base laminate är på svenska plyfa. Grooved aluminium är på svenska räfflad aluminium. Plane wood översätts normalt med hyvlat virke. Sawn wooden batten är på svenska träreglar. I Sverige har genomförts omfattande friktionsmätningar och vissa av dessa kom med i EN men inte alla de som finns upptagna i bilagan till VVFS 1995:95. Ett allmänt råd bör därför införas efter tabellen med följande lydelse:friktionsfaktorer för materialkontakter som inte återfinns i tabellen ovan får tas från friktionstabellen i bilagan till VVFS 1998:95 efter att värdet multiplicerats med 0,925. Arbetsmiljöverket n.a. Arbetsmiljöverket har inget att erinra mot vad som tas upp i remissen. Kustbevakningen n.a. Kustbevakningen har tagit del av Transportstyrelsens ovan rubricerade förslag till föreskrifter samt en därtill anslutande konsekvensutredning och kan lämna följande synpunkter med beaktande av myndighetens verksamhetsområde. Kustbevakningen Av 2 kap. 12 fordonslagen framgår att kontroll av fordons last ska utföras av polisman eller bilinspektör. Kustbevakningen är därför inte behörig myndighet att kontrollera lastsäkring gällande fordon med direkt stöd av fordonslagen, fordonsförordningen, trafikförordningen eller myndighetsföreskrifter som utfärdats med stöd av dessa regleringar. Remissförslaget är sedan tidigare ändrat utifrån Mariterms kommentarer och synpunkter..ytterligare friktionsfaktorer tas med för övervägande i fortsatt arbete. Tas med i framtida arbete avseende bemyndigande för kontroll enligt fordonslagen

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 13 kap 7 trafikförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon; beslutade den 9 maj 2017. TSFS 2017:25 Utkom från trycket den 17 maj 2017 VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring.

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter om lastsäkring. Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2016:1217 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg

Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg Jämförelse av europeiska lastsäkringskrav och nuvarande svenska krav för transport på väg Peter Andersson, MariTerm AB Jämförelse av lastsäkringskrav Innehåll Svenska och europeiska krav för vägtransport

Läs mer

LATHUND FÖR LASTSÄKRING

LATHUND FÖR LASTSÄKRING (Översatt och kompletterad för svenska förhållanden av TYA) FÖR LASTSÄKRING Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde C Accelerationer uttryckta som andel av jordaccelerationen (1g = 9,81

Läs mer

Synpunkter som föranleder ändringar i föreskriften

Synpunkter som föranleder ändringar i föreskriften Remissammanställning Datum Dnr/Beteckning 2018-04-25 TSF 2017-177 1 (9) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2016:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och som tas i bruk den

Läs mer

LATHUND FÖR LASTSÄKRING

LATHUND FÖR LASTSÄKRING (Översatt och kompletterad för svenska förhållanden av TYA) FÖR LASTSÄKRING Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde B Accelerationer uttryckta som andel av jordaccelerationen (1g = 9,81

Läs mer

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Lastsäkring vid transport på landsväg

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Lastsäkring vid transport på landsväg Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Lastsäkring vid transport på landsväg 1 TYA, 2010 Den här lathunden ger förenklade instruktioner om hur du säkrar last enligt kraven i TSVFS 1978:10 och VVFS

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (7) Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Magnus Nyström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet

Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om utlämnande av körkort vid utlandsmyndighet Remissinstans Sveriges MotorCyklister Kapitel Paragraf Synpunkt Har inget

Läs mer

Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg. Arbetsmiljöverket Mikael Roos. Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist TSFS 2017:25

Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg. Arbetsmiljöverket Mikael Roos. Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist TSFS 2017:25 Polismyndigheten Claes Gafvelholm Thomas Forsberg Arbetsmiljöverket Mikael Roos Kustbevakningen Maud Frejd Sara Lundkvist Allmänna krav för lastsäkring TSFS 2017:25 7 Lastsäkringen ska kunna motstå följande

Läs mer

Lathund för lastsäkring

Lathund för lastsäkring Lathund för lastsäkring Lastsäkring i lastbärare för transport på väg, järnväg (kombi) samt i sjöfartsområde A, B & C Översättning av Quick Lashing Guide från IMO/ILO/UNECE Code of Practice for Packing

Läs mer

Lathund för lastsäkring

Lathund för lastsäkring Lathund för lastsäkring Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde A, B & C Översättning och omarbetning av Quick Lashing Guide från IMO/ILO/UNECE Code of Practice for Packing of Cargo Transport

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flygande inspektion Transportstyrelsens

Läs mer

Lastsäkringskrav enligt ADR

Lastsäkringskrav enligt ADR Lastsäkringskrav enligt ADR Nils Andersson, MariTerm AB Max 15 cm? Utdrag från ADR 2013: Avsnitt 7.5.7.1: Lastsäkring enligt ADR Transport av farligt gods Kollin, som innehåller farliga ämnen och oförpackade

Läs mer

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon

Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar som dras av bilar - Nationellt typgodkännande av fordon 8 Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna Ferner Skymning Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning föreskrifter om: - Bilar och släpvagnar

Läs mer

Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING

Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING Lathund till Lastsäkringskalkylator för CARING Version 2012-06-20 Page 1 of 14 Sida 1 av 8 LATHUNDTILLLASTSÄKRINGSKALKYLATOR CARINGS lastsäkringskalkylator är baserad på principerna i EU-standarden EN

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Wiese Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (8) för certifiering av besiktningstekniker (TSFS 2010:90) Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Patrik Sveder Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande väg Konsekvensutredning av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökningsförfarande för fordon i slutserie; beslutade den 21 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 16 fordonsförordningen (2009:211).

Läs mer

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar

Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-08-31 N2017/05438/MRT n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar av promemoria Godstrafikfrågor - förordningsändringar Sammanfattning

Läs mer

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet

Synpunkter på delbetänkande av SOU 2016:28, Vägen till självkörande fordon - försöksverksamhet Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-04-06 N2016/02472/MRT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Synpunkter på delbetänkande

Läs mer

LATHUND FÖR LASTSÄKRING

LATHUND FÖR LASTSÄKRING (Översatt och kompletterad för svenska förhållanden av TYA) FÖR LASTSÄKRING Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde A Accelerationer uttryckta som andel av jordaccelerationen (1g = 9,81

Läs mer

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder

Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:24) om mopeder och släpvagnar som dras av mopeder Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Linda Norberg Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning av ändring i Vägverkets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2009:211); SFS 2010:75 Utkom från trycket den 2 mars 2010 utfärdad den 18 februari 2010. Regeringen föreskriver i fråga om fordonsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften

Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften Bild 1 Järnväg Lastsäkring för att förebygga godsskador på väg, järnväg, sjö och i luften Bild 2 Järnväg Allmänt Transportbranschen är i behov av järnvägstransporter för gods som transporteras långa sträckor.

Läs mer

Regeringens proposition 2008/09:107

Regeringens proposition 2008/09:107 Regeringens proposition 2008/09:107 Ändring i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2008/09:107 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 januari 2009. Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2002:943 Utkom från trycket den 11 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissammanställning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning 20160824 TSF 201633 Remissammanställning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; Remissinstans

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning av järnvägsfordon Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Mikael Hägg Väg och järnväg Spårtrafik Teknik spårtrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om registrering och märkning

Läs mer

Lastsäkring vid transport på landsväg

Lastsäkring vid transport på landsväg TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd Lastsäkring vid transport på landsväg Lathund Tre förutsättningar för lastsäkring Rullande gods Om rullande gods inte är förstängt på annat sätt ska du

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Regelrådet Regelrådet har i

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum

Remissammanställning 1 (12) TSF Datum Remissammanställning 1 (12) Datum TSF 2016-183 s föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:174) om transport av last på fartyg och terminaler som anlöps av fartyg som lastar eller lossar fast bulklast Föreningen

Läs mer

Lathund för lastsäkring

Lathund för lastsäkring Lathund för lastsäkring Lastsäkring i lastbärare för transport i sjöfartsområde C Översättning och omarbetning av Quick Lashing Guide från IMO/ILO/UNECE Code of Practice for Packing of Cargo Transport

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fordonsförordningen (2002:925); SFS 2004:1362 Utkom från trycket den 29 december 2004 utfärdad den 16 december 2004. Regeringen föreskriver 1 att 2 kap.

Läs mer

Framställan om ändring i militärtrafikförordningen (2009:212) och förordningen (2001 :650) om vägtrafikregister

Framställan om ändring i militärtrafikförordningen (2009:212) och förordningen (2001 :650) om vägtrafikregister ~ STYRELSEN Upprättad av Kjell-Åke Sjödin Fordonsinformationsavdelningen Fordonsregistreringsenheten Dnr/Beteckning TSV 2017-851 1 (17) om ändring i militärtrafikförordningen (2009:212) och förordningen

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Fordonslag; utfärdad den 6 juni 2002. SFS 2002:574 Utkom från trycket den 19 juni 2002 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Innehåll

Läs mer

Remissammanställning 1 (7) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (7) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 20170427 TSF 2016118 Sammanställning av inkomna remissvar angående förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125)

Läs mer

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018.

TSFS 2018:93. 1 kap. beslutade den 12 november 2018. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:3) om ackreditering av kontrollorgan, kontroll och plombering av färdskrivare samt installationsskylt; Utkom från trycket den 20 november

Läs mer

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m.

Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. YTTRANDE 1(9) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Framställningar om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens m.m. Näringsdepartementet har för synpunkter remitterat

Läs mer

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum

1 Bakgrund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö +46 10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket

Yttrande över Transportstyrelsens utredning om införlivande av EU:s besiktningspaket Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2015-05-27 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Enheten för farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om ändring i Myndigheten

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd

Beskrivning av alternativa lösningar för det man vill uppnå och vilka effekterna blir om någon reglering inte kommer till stånd Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2018-03-15 Diarienr 2017-8758 Enheten för säker hantering av farliga ämnen Jan Nilsson 010-240 52 11 jan.nilsson@msb.se Konsekvensutredning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissammanställning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissinstans Försvarsmakten Kapitel Paragraf Synpunkt Försvarsmakten anser

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Remissammanställning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompens Förkortningar: YKL YKF lag (2007:1157)

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:2) om bilar och släpvagnar som dras av bilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Lastsäkringsstandarder

Lastsäkringsstandarder Peter Andersson, MariTerm AB Innehåll Standarderna i EU direktivet 2014/47/EU Lastsäkringsstandarden EN 12195 1 Standarden för surrningsfästen EN 12640 Påbyggnadsstandarden EN 12642 Växelflaksstandarden

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder

Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert/Ingela Sundin Väg- och järnvägsavdelningen Konsekvensutredning av föreskrifter om godkännande av mopeder Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN .. STYRELSEN Dokumenttyp Förslag till nya föreskrifter om flygande inspektion Regeringen föreslår i proposition 2009110:320m fordonsbesiktning, att fordonsbesiktningen ska anpassas till den svenska huvudregeln

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-09-26 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Utbyte av upplysningar om förhandsbesked i gränsöverskridande

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissinstans Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) Kapitel Paragraf

Läs mer

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register

Fyra trafikslag samma ansvar. Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Fyra trafikslag samma ansvar Regler Tillstånd Tillsyn Statistik över olyckor Register Vision Vi skapar trygghet på land, till sjöss och i luften! 2013-02-08 4 Fakta Myndighet under Näringsdepartementet

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Dnr: TRV 2011/22239 A Dnr: TSV 2011-1792 Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Innehåll Vinterdäck på tunga fordons drivaxel... 3 Bakgrund...

Läs mer

Remissammanställning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Remissammanställning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Remissammanställning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2013:63) om bilar och släpvagnar som dras av bilar och Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:23) om

Läs mer

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum].

TSFS 2018:[XX] 2 kap. Behörighetsklasser. beslutade den [Välj datum]. Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:53) om krav på utbildning och kompetens för besiktningstekniker samt polisman och bilinspektör; beslutade den [Välj

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF

Konsekvensutredning 1 (10) Dnr/Beteckning TSF Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 1 (10) Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion tillsyn vägarbetstid vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 2 (10) shistorik Beskrivning Ansvarig 01.00

Läs mer

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås

Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2011:70) om godkännande av alkolås Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Konsekvensutredning Ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Utkast 26 jan Huvudsakligt innehåll. Ändring av vägtrafiklagen

Utkast 26 jan Huvudsakligt innehåll. Ändring av vägtrafiklagen LAGFÖRSLAG nr x/200x-200x Datum 2018-XX-XX Till Ålands lagting Utkast 26 jan 2018 Ändring av vägtrafiklagen Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att trafiklagstiftningen ändras med beaktande

Läs mer

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning

Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering. Inledning Avdelningen för juridik och inre marknad Emma Wirf Direktnr: 033-17 77 39 E-post: emma.wirf@swedac.se Remiss, konsekvensutredning gällande ändringsförslag avseende föreskrifter om ackreditering Inledning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 1999:835 Utkom från trycket den 16 november 1999 utfärdad den 4 november 1999. Regeringen föreskriver att 4 kap. 18

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö +10 240 5224 josefine.gullo@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter

Läs mer

Kompletterande promemoria avseende. Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon

Kompletterande promemoria avseende. Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon Kompletterande promemoria avseende Nya dimensioner och vikter för vissa vägfordon 1 Innehållsförteckning 1 Promemorians innehåll... 3 2 Författningsförslag... 4 2.2 Förslag till förordning om ändring i

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd(tsfs 2009:59) om fordonsuppgifter till vägtrafikregistret Ändringen berör uppgifter om motoreffekt för

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter

Vägledning vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter Upprättad av Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion tillsyn vägarbetstid 1 (10) vid tillämpning av regelverken avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter 2 (10) shistorik Beskrivning

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG)

M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk användning av bilbälten och fasthållningsanordningar för barn i fordon (91/671/EEG) 1991L0671 SV 20.03.2014 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B M1 RÅDETS DIREKTIV av den 16 december 1991 om obligatorisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om transport av farligt gods; SFS 2006:311 Utkom från trycket den 23 maj 2006 utfärdad den 4 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2013:xx Utkom från trycket den xx månad 20XX Föreskrifter om ändring i Styrelsens för ackreditering

Läs mer

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6)

1 Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (6) Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Leila Kekkonen Hjalmarsson Väg och järnväg Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

6 I första stycket byts skall ut mot ska i enlighet med gällande språkrekommendationer.

6 I första stycket byts skall ut mot ska i enlighet med gällande språkrekommendationer. Promemoria 2009-12-07 Miljödepartementet Rättsenheten Rättssakkunnig Malin Wik Telefon 08-405 24 17 E-post malin.wik@environment.ministry.se Remiss om ändringar i förordningen (2007:185) om producentansvar

Läs mer

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum

1. Bakgrund och problemställning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Datum samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning rev 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för säker hantering av farliga ämnen Josefine Gullö 010-240 5224 josefine.gullo@msb.se

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissinstans Arbetsförmedlingen

Läs mer

Besiktningstekniker fordonskontroll

Besiktningstekniker fordonskontroll Besiktningstekniker fordonskontroll Certifikat som besiktningstekniker visar DIN kompetens inom området och vald behörighetsklass. Fordonskategorier Fordon som omfattas av 4 kap. 2 a 1 p. fordonslagen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; Remissinstans Regelrådet Kapitel Paragraf Synpunkt

Läs mer

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB

Utbildningsmaterial. Nils Andersson, MariTerm AB. SAGITs Lastsäkringskonferens MariTerm AB AB Nils Andersson, MariTerm AB Utbildningsmaterial - Riktlinjer Utbildningspaket Lathund Mobil-app Handbok Innehållsdeklaration Lv, landsväg Jvg, järnväg Sjö Flyg - Typ: Transportslag: Baserat på: Språk:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S.

1 Bakgrund. Vad avser tekniska egenskaper som transportabla tryckbärande anordningar ska uppfylla anges dessa i ADR-S och RID-S. 1 Bakgrund Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är behörig myndighet för landtransport av farligt gods, vilket innebär att MSB ska verka för att förebygga olyckor och tillbud i samband med

Läs mer

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring

Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Bara pinsamt eller en ren katastrof? Råd, regler och tips vid lastsäkring Du har väl lastsäkrat? Checklista: Personbil Har du säkrat lasten åt alla håll?..sid 3 Släpkärra Vilken vikt på släpkärra får din

Läs mer

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning

7. En nationell nämndmyndighet för prövning av oredlighet i forskning YTTRANDE 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Carl Braunerhielm 08-563 085 38 carl.braunerhielm@uka.se Regeringskansliet Utbildningsdepartementet (Forskningspolitiska enheten) 103 33 Stockholm

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:4) om enskilt godkännande; beslutade den 27 april 2011. TSFS 2011:44 Utkom från trycket den 16 maj 2011 Omtryck VÄGTRAFIK

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av fordon med mera i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Louise Hagström Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens nya föreskrifter (TSFS 2019:XX) om registrering av

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481

Konsekvensutredning 1 (5) Dnr/Beteckning 2012-09-24 TSTRYT 2011/53481 Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Arne Classon Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion yrkestrafik mitt Konsekvensutredning Föreskrifter som ska ersätta Vägverkets

Läs mer

Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare

Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare Dnr Konsekvensutredning av Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om underrättelse om tillfällig verksamhet som fastighetsmäklare 1. Beskrivning av problemet och syftet 1.1 Överordnade bestämmelser

Läs mer

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar

Konsekvensutredning H 15. Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar Konsekvensutredning H 15 Ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna

Läs mer