GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 31 juni Vårt årsmöte sid 3 Vad gör man på Burde i Växjö? sid 4-5 Facklig/politisk samverkan sid 7

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 31 juni Vårt årsmöte sid 3 Vad gör man på Burde i Växjö? sid 4-5 Facklig/politisk samverkan sid 7"

Transkript

1 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 31 juni 2017 Vårt årsmöte sid 3 Vad gör man på Burde i Växjö? sid 4-5 Facklig/politisk samverkan sid 7

2 Ordföranden har ordet: Jörgen Johansson heter jag och bor i ett litet samhälle som heter Nissafors tillsammans med min sambo, hund och katt. Vi har fyra vuxna barn som flyttat hemifrån sedan några år tillbaka. Jag jobbar på en industri i Nissafors som lokalt kallas för påsen, fabriken heter egentligen JD Stenqvist och har ett femtiotal anställda. Vi tillverkar papperspåsar till dagligvaruhandeln till största delen och jag har jobbat som maskinförare där sedan Min fackliga bana började 1993 då jag blev invald i avdelningen och klubben, det var nämligen så att grafikerna som vi tillhörde då kunde ha en avdelning som omfattade en arbetsplats.1995 upphörde vi som egen avdelning och gick in i Jönköpingsavdelningen tills vi 1997 bildade grafiska avdelningen 4 Småland. I denna avdelning blev jag vald till studieansvarig och satt även med som styrelseledamot tills vi bildade GS Den grafiska Smålandsavdelningen blev uppdelad i tre delar vid sammanslagningen och jag själv hamnade i Ljungby där jag hade förmånen att tillsammans med några andra vara med och bilda GS men framförallt avdelning 3. Det är ju inte alltid så enkelt att slå ihop två förbund, det är andra kulturer och branscher osv, men jag måste säga att det gick mycket bra att bygga upp avdelningen, mest beroende på att det finns anställd personal och förtroendevalda på avdelningen som har fokus på att bygga organisationen att serva våra medlemmar. Visst stötte vi på problem ibland men aldrig något som vi inte tillsammans kunde lösa. Torsdagen den 6 april 2017 valde vårt representantskap mig till ordförande i avdelningen, jag är mycket tacksam för detta förtroende. Tillsammans ska vi fortsätta att bygga vår organisation genom medlemsvärvning, teckna avtal, utbildning och välja fler förtroendevalda på våra medlemsföretag. Vi får inte glömma bort att det är många medlemmar som gör att GS blir en stark fungerande motpart på den svenska arbetsmarknaden. Jörgen Johansson E-post: Twitter: 1 maj-firande i Falkenberg I Falkenberg samlades runt 250 personer för att demonstrera. 14 GS-medlemmar deltog och både fana och banderoll kunde ses bland alla plakat. Vi bjöds på ett fantastiskt väder hela dagen. Vi hade hoppborg, popcorn och ballonger till barnen och många var glada och nöjda! Talare i Falkenberg var Marcelle Farjallah, ordförande i AK, Meryem Özen som är ordförande i SSU, vår egen Patrik T. Nilsson som är ordförande i LO-facken när han inte är facklig/politiskt ansvarig i vår egen avd. 3 samt Daniel Suhonen, författare, debattör och chef för tankesmedjan Katalys.

3 Jörgen Johansson ny ordförande Vid vårens representantskapsmöte, tillika årsmöte, för avdelning 3 som hölls i april blev det ändring på ordförandeposten. Den alltid så populäre Christer Gustavsson föll för åldersstrecket och ny ordförande blev vår tidigare studieansvarige Jörgen Johansson. I övrigt gästades årsmötet av vår förbundsordförande Per-Olof Sjöö och vår tidigare ombudsman Christoffer Ahlqvist som numera tjänstgör som personalchef på LO. Mötet blev en snabb historia, de 51 deltagarna godkände verksamhetsberättelse, årsredovisning och beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året. Information från förbundet P-O Sjöö inledde med avtalsinformation från förbundet, de nya treårsavtalen för Industri var tecknade och ger totalt 6,5% i löneökning fördelat på tre år, alltså två procent varje år + 0,5% till deltidspension. Men det viktigaste var att vi stod upp i låglönesatsningen, vi höll försvarskampen och gjorde ett bra jobb framför allt inom GS, Per-Olof Sjöö sa P-O stolt. Mycket kvarstår dock, tidningsavtalet, virkesmätningsavtalet och en del andra avtal ska tecknas. - Kampen fortsätter, som P-O uttryckte det. P-O talade också om den stundande kongressen Han trodde på mer byggen i trä men att vi måste fokusera på våra arbetsplatser. - Vår organisationsgrad sjunker bland annat på grund av rationaliseringar och vi måste vända medlemstrenden, mässade P-O. Tommy Hallberg som representerade våra tre ombudsmän rapporterade om att vi för närvarande har högkonjunktur och därmed färre uppsägningar och att vi tecknar flera nya kollektivavtal med arbetsgivare. Vid valet av medlemsstugans sommarveckor meddelades att veckorna (i skrivande stund) 35 och 36 fortfarande är lediga. Val Därefter inleddes valproceduren som efter valberedningens idoga arbete blev en snabb historia. Ny ordförande på två år efter Chris-ter Gustavsson blev Jörgen Johansson, J.D. Stenqvist AB och vår tidigare studieansvarig. Ny studieansvarig blev Peter Berntsson. Nya styrelsen fr.v: Ola Bengtsson, Peter Berntsson, Torbjörn Nilsson, Fredrik Svensson, Jörgen Johansson, Patrik T. Nilsson, Magnus Johansson, Ove Dahl, Matilda Lövgren och Tony Johansson Avtackning av förre ordföranden Vår populäre ordförande Christer Gustavsson drog sig som sagt tillbaka med ålderns rätt och efterträddes av Jörgen Johansson. Christer avtackades av P-O Sjöö med förbundets förtjänsttecken och mindes i sitt anförande om tider då han bland annat varit som en elev hos Christer. Även avdelningen tackade honom för den gångna tiden, bland annat av nyvalde orföranden Jörgen Johansson (nere till höger) och av Magnus Johansson (nederst).

4 Burde* i Växjö störst på De flesta av våra fickalmanackor kommer från Växjö. I samband med en facklig information på företaget gjorde vi en rundvandring för att se hur det hela går till. - Vår produktion är störst i Europa, men även i Sverige och Asien, säger Marc Burde, VD i Växjö (infällda bilden) och fortsätter: - Vi färdigställer över 12 miljoner kalendrar per år vilket utgör cirka 70% av produktionen. Resten utgörs av anteckningsböcker och andra kontorsgrejer. Vi har egna designers och är totalt cirka 50 anställda plus fem i Danmark och omsatte 2016 runt 187 miljoner kronor, tillägger han. Tar hand om sin personal Man slås av den fina stämning som råder på verkstadsgolvet. Vi har ett bra företagsklimat med väldigt liten personalomsättning här och sjukskrivningsprocenten är låg, säger Marc vidare och framhåller att företaget kompletterar företagshälsovården med JobOut, korta övningar som man erbjuder personalen att utföras ett par gånger under dagen. Alla får också ett gymkort. Elena Vukovac till höger job-bar just nu på avdelningen för packning. Man låter ofta personalen skifta arbetsuppgifter så att alla kan lite av varje. Mirjam Ljung Bland plockhyllorna finner vi Mirjam Ljung (bilden t.v.). Det är mycket att hålla koll på, säger hon, men vi har ett modernt logistiksystem med scannrar och Ipads till vår hjälp för att hålla reda på alla detaljer, avslutar hon och visar upp en färdig väggalmanacka. Man håller samtidigt på med produktutveckling, bland annat gör man så kallade profilkalendrar åt företag, t. ex. Pippi-kalendrar och Pettsson/Findus-kalendrar. När vi besöker Burdes är 2018 års produktion i full gång. Allt plockas samman i en maskin i en automatisk produktionslinje. Linda Kron plockar till höger ihop de olika delarna till en färdig kalender. Miljödiplom Burdes Förlags AB är stolt över att vara ett miljödiplomerat företag och man är FSC-certifierade vilket innebär att man jobbar för ett ansvarsfullt skogsbruk. Bland annat använder man återvunnen FSC-kartong till sina kalendrar.

5 kalendrar i Skandinavien Toni Dojcinorski, till höger, har varit i företaget länge och visar här hur kalendrar skärs ut och hålstansas före hopsättning. Vi har över 100 omslag till kalendrarna så det gäller att välja rätt, säger han. Elsa Drougett Vallejos, bilden nedan, jobbar vid en maskin som monterar spiralbindning på kalendrarna. Hon är tillika fackets kontaktombud. - Processen är väldigt snabb, säger hon, men vi producerar också hela två miljoner kalendrar varje år. Stora utrymmen krävs Alla detaljer som behövs kräver mycket utrymme. Elsa Drougett Vallejos Här finns totalt 9500 kvadratmeter och cirka 3000 pallplatser, säger David Eriksson, som vant kör truck mellan hyllorna. Bland övriga kontorsgrejer finns butiksinredningar, bland andra ett vykortsställ som designats utvecklats av Burde i Sverige. Tight dialog med Samhall En del arbetskrävande moment utförs av Samhall som inhyses i ett hörn av fabriken. Det rör sig om runt 25 tjänster varje år och handlar om montering och emballering av större kalendrar som stoppas i tuber m.m. De är väldigt duktiga och vi har stor nytta av dem, säger Marc Burde. Facklig närvaro Samtidigt höll Fredrik Svensson och Christofer Rosberg ett fackligt möte för medlemmarna för att förklara fördelarna med facklig tillhörighet. Inledningsvis hade man en introduktion om Infomedias avtal. Man informerade bland annat om vikten av att behålla den svenska modellen nu när regeringen vill sänka trösklarna för att få in fler flyktingar på arbetsmarknaden. GSfacket passade också på att göra en rundvandring bland Samhall-personalen på Burdes. På bilden till höger ses Fredrik Svensson vid den fackliga pratstunden förklara lönesättningen för en del av medlemmarna på Burdes.

6 MBL-utbildningen är populär! Den 20 april erbjöd GS Avdelning 3 förtroendevalda en MBL-utbildning. Just en MBL utbildning har varit efterfrågad vilket också märktes på deltagarantalet som uppgick till 32 deltagare. Utbildningen hölls på Terraza i Ljungby och handledare Ola Bengtsson inledde utbildningen med att förklara vikten av att parterna efterlever MBL. Ola gick igenom de punkterna i MBL som man ofta berörs ute på arbetsplatserna. Det blev en bra utbildning med mycket frågor och diskussioner där även de med stor erfarenhet snappade upp ett och annat matnyttigt. Inför GS Förhandlarutbildning steg 1 Den 4, 11-12, och 25 september erbjuds GS Förhandlarutbildning steg 1. Utbildningen vänder sig till de förtroendevalda som är eller kommer bli aktuella i förhandlingar. Förhandlarutbildning steg 1 är ett av de utbildningskrav som ställs på de förtroendevalda inom GS som ska sätta sig vid förhandlingsbordet. Utbildningen som innehåller både teoretiska och praktiska övningar kommer att hållas av ombudsmän från avdelningen. När det gäller höstens övriga utbildningar hänvisar vi till avdelningens hemsida under studier. Förutom de utbildningar ni hittar på hemsidan sker fortlöpande medlemsutbildning ungdomsutbildning fackets roll i samhället. Kolla med studieråden eller ring avdelningen ! Vidare sker kontaktombudsutbildning ute på sektionerna samt klubbstyrelseutbildning ute på klubbar på arbetsplatserna. Studieråden vet mera! Vissa icke-fackliga studiecirklar är subventionerade av avdelningen som betalar hela deltagaravgiften en gång per år (upp till 2500 kr). T.ex: Grundläggande datautbildning, Matematik svenska engelska, Samhällskunskap eller Övriga språkutbildningar För övriga fritidsutbildningar betalar avdelningen 50% av deltagaravgiften (upp till 1250 kr). En medlem kan alltså få två deltagaravgifter per år, en på 100% och en på 50%! Ytterligare en från vår avd. i förbundsstyrelsen! Vår avdelning har fått in ytterligare en person i förbundsstyrelsen. Patrik T. Nilsson till vardags på Smurfit Kappa i Brännögård har på grund av ett avhopp fått en ordinarie plats i högsta beslutande organet, där vår ordförande Jörgen Johansson redan finns. Från och med maj 2017 är Patrik ordinarie i förbundsstyrelsen och sitter hela mandatperioden (fem år) fram till Bara att gratulera! Patrik T. Nilsson

7 Riksdagsman besökte avdelning 3 Facklig/politisk samverkan varför då? Adnan Dibrani, riksdagsledamot (S) besökte avdelning 3 i samband med den facklig/politiska kommitténs sammandragning i våras, där 17 politiskt intresserade från olika företag hade samlats. Adnan inledde med att berätta om sig själv och sin resa från Kosovo som barn till Varberg och riksdagen till i dag. Det började med flykt från Kosovo 1989 vid fem års ålder. Nu är han 32 år gammal och kommer från en arbetarfamilj, boende i Varberg och sitter bland annat i Skatteutskottet. Mycket målande förklarar han vilka möjligheter Sverige gav honom och varför det fortsatt är så viktigt att ha en bra mottagning av alla som flyr till vårt fina land. Det är en investering, inte en kostnad, avslutade Adnan. - Partiet och fackförbunden är långt ifrån varandra när det gäller facklig/politisk samverkan. Adnan Dibrani Vi har för dålig samordning och saknar styrning vilket gör det svårt att kraftsamla, menade Adnan. Han talade mycket om bristande engagemang i politiken, vi har tappat lite av det den senaste tiden. Stefan Lövén har också svårt att ena riksdagen i vissa frågor, hög tid för de fackliga organisationerna att ligga på partiet i de olika frågorna. Vårt parti måste visa mer av sig själv och sitt program, det måste bli tydligare budskap. Vi behöver mer SSU och ungdomlig energi i utvecklingsarbetet, någon som driver på förändring, sade Adnan bestämt! I samband med detta lyfte de intresserade åhörarna frågan om de politiska diskussionerna på arbetsplatserna. Enligt någon finns inga sådana diskussioner längre. Gubbarna var mer intresserade, medan de yngre ofta upplevs mer egoistiska och är mer självständigt tänkande. Mer individualistiska. Patrik T. Nilsson förklarar beslutsprocessen Vinster i välfärden blir en stor fråga i nästa val, tror Adnan. Åkerinäringen, där utländska åkare inte ger en enda skattekrona till Sverige blir också en het punkt. Här handlar det bland annat om lagen om offentlig upphandling. - Det är svårt att skriva kollektivavtal med åkerierna, säger Adnan. Detta är en av frågorna vi tydligt ser att SD är arbetarfientliga, SD är emot en reglering av detta. Avdragsrätten för fackavgiften, som inte längre finns för arbetaren men är kvar för arbetsgivaren är också en ständig fråga för riksdagen. Horribelt att det är så orättvist, menar många av deltagarna! Skatteflyktingar är en stor fråga för Socialdemokraterna. Moderaterna vill däremot inte röra i detta och hänvisar till den personliga integriteten. Det blir en lång väg att gå och kan kanske lösas med hjälp av EU, hoppas Adnan. Efter Adnans anförande tog vår egen fackligtpolitiske ansvarige, Patrik T. Nilsson, ordet och förklarade hur vi inom avdelningen kan påverka beslutsprocessen. Det upplevs ofta för långt mellan arbetsplatsen och riksdagen, menade Patrik och förklarade att med ett brett, aktivt och synligt nätverk så är det inte så långt. Styrelsen för avdelningen har direktkontakt med ett flertal riksdagsledamöter och kan därför ganska enkelt nå in i riksdagen med tankar och idéer. Martin Karlsson, LO Väst, talade inför en intresserad publik Foto: Patrik Nilsson Efter lunch förklarade Martin Karlsson, ombudsman för LO Västsverige, hur LO arbetar med frågan.

8 Så här är det inför semestern Inför semestern dyker det alltid upp en del frågor, allt från semesterlön till vilka övriga rättigheter man har. Vi har tagit fram de viktigaste reglerna, men att göra detta fullständigt är svårt då vi har så många avtal inom vårt område. Generellt beträffande semester gäller huvudregeln att anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar). Man har också rätt att spara den femte veckan i max fem år. Vidare har man rätt att få fyra veckors sammanhängande semester i månaderna juni, juli och augusti. Lagen skiljer på semesterledighet och semesterlön. Det innebär att du kan ha rätt till betalda och obetalda semesterdagar. Så här räknar man: Antal anställningsdagar x 25 dividerat med 365. Avrundas till närmast högre tal. Vilka dagar räknas som anställningsdagar? Som anställningsdag räknas i detta sammanhang - dag då arbetaren uppburit lön från företaget - dag då arbetaren haft semester (betald eller obetald) - dag då arbetaren varit frånvarande av semestergrundande anledning Semesterlönegaranti Några av våra avtal har en semesterlönegaranti som är ett minimum av semesterlön per betald dag, och är som följer för 2017: Träindustriavtalet: 1393 kr Avser heltid (minst tre mån anställning, fyllt 18 år) Vid deltid minskas i proportion till arbetstiden Stoppmöbelavtalet: 1393 kr Avser heltid (fyllt 18 år) Vid deltid minskas i proportion till arbetstiden. Feriearbetare och praktikant är ej berättigade till semesterlön eller semesterersättning Timavlönade arbetare och/eller rörliga lönedelar Stoppmöbelavtalet 13,00% Träindustriavtalet 12,96% Sågverksavtalet 13,35% Skogsavtalet 13,00% Infomediaavtalet 12,80% Förpackningsavtalet 12,80% Virkesmätningsavtalet 13,00% Har man månadslön har man kvar sin månadslön under semestermånaden och får ett semesterlönetillägg på 0,8%. Här är ett exempel: Månadslön kr x 0,8% = 192 kr per dag x 20 dagar = 3840 kr, till detta kommer semesterlön på rörliga lönedelar såsom exempelvis OB-ersättning eller övertid.

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 27 juni Besök på M2 i Torup sid 4-5 Stoppa fusket sid 6 Semestertips sid 7

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 27 juni Besök på M2 i Torup sid 4-5 Stoppa fusket sid 6 Semestertips sid 7 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 27 juni 2016 Besök på M2 i Torup sid 4-5 Stoppa fusket sid 6 Semestertips sid 7 Ordföranden har ordet: Arbetslösheten faller till den lägsta nivån på sju år, och

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 juni 2015. Årsmöte/ny styrelse sid 3 Hestra Inredningar sid 4-5 Inkomstförsäkring sid 8

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 juni 2015. Årsmöte/ny styrelse sid 3 Hestra Inredningar sid 4-5 Inkomstförsäkring sid 8 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 21 juni 2015 Årsmöte/ny styrelse sid 3 Hestra Inredningar sid 4-5 Inkomstförsäkring sid 8 Ordföranden har ordet: Innan vi alla tar en välbehövlig semester, tänkte

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 32 sept 2017 Ordföranden har ordet: Lokal organisation; Att vara medlem i en fackförening betyder att facket tecknar ett kollektivavtal med arbetsgivaren som sedan

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 40 sept 2019 Ordföranden har ordet: Allas intressen Vi läser och hör i media hur man i USA slår till mot olika arbetsplatser för att få tag i papperslösa människor.

Läs mer

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka

Studiekalender 2015. Gemensam Styrka Studiekalender 2015 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4, 5, och 8 Löftet. 2-4 mars Kursen vänder sig till alla och handlar om kollektivavtalets värde. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola

Läs mer

Studiekalender Gemensam Styrka

Studiekalender Gemensam Styrka Studiekalender 2017 Gemensam Styrka Vårens kurser för medlemmar Med livet som insats 26 april, 3, 10 maj Kursen vänder sig till samtliga medlemmar som är intresserade av arbetsmiljö Ansvarig: ABF Jönköping

Läs mer

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka

Studiekalender 2016. Gemensam Styrka Studiekalender 2016 Gemensam Styrka Vårens samverkanskurser avd. 4,5 och 8 Att sälja en idé. 25-26 feb Kursen vänder sig till alla och handlar om medlemsvärvning. Klubbordförande utb. 8-9 mars Kursen vänder

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

Inför avtalsrörelsen 2017

Inför avtalsrörelsen 2017 Inför avtalsrörelsen 2017 Avtalsrörelsens sex steg 1. Medlemmarnas inflytande I god tid innan en avtalsrörelse startar ska medlemmarna i samarbete med den lokala organisationen få möjlighet att påverka

Läs mer

Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Jobba med oss! Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun Ludvika kommun satsar mycket resurser på utveckling av arbetsmiljö och hälsa,

Läs mer

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland www.gsfacket.se/avd4 Plankan Innehåll Ordförande har ordet, sid 2 Ombudsmannaordet sid 3 Löftet och Styrelsemöte sid 4 Arbetsplatsbesök sid 5 Sektionerna

Läs mer

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 30 mars Försäkringsinformatörer sid 3 Våra ombudsmän sid 4-5 Vårens utbildningar sid 6

GS-Trean. För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 30 mars Försäkringsinformatörer sid 3 Våra ombudsmän sid 4-5 Vårens utbildningar sid 6 GS-Trean För avd. 3 Halland/Kronoberg Nr 30 mars 2017 Försäkringsinformatörer sid 3 Våra ombudsmän sid 4-5 Vårens utbildningar sid 6 Ordföranden har ordet: Jakten på sjuka fortsätter. Det senaste året

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal

Lön är Ersättning KontaKta oss E-post: Webb: telefon: Utan fack och Utan avtal Löneladda! Du har rätt att få en lön som motsvarar din prestation på jobbet. Gör du ett bra jobb ska det synas i lönekuvertet, helt enkelt. Det står i kollektivavtalet. Där står också att det är det lokala

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen

RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen RIKTLINJER FÖR IF Metalls arbete för medlemmar i bemanningsbranschen Inhyrd från bemanningsföretag? Välkommen till IF Metall Detta är en del av IF Metalls material till anställda och förtroendevalda som

Läs mer

Årsmöte Smålands bilsportsförbund

Årsmöte Smålands bilsportsförbund Årsmöte Smålands bilsportsförbund 2015-02-21 1. Mötets öppnande: Ordförande Roger Engström hälsade närvarande välkomna till årsmötet i Vrigstad och förklarade mötet öppnat. Han lämnade därefter över ordet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 UNIONENS TEKNIKERRÅD Verksamhetsberättelse 2017 2017 har inneburit mycket arbete för Riksklubben vid Besikta Bilprovning. Vi som är förtroendevalda i klubben har haft både trevliga och tråkiga händelser

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST

Fackuttrycket. Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST Fackuttrycket Studier 2016 MEDLEMSTIDNING FÖR GS- AVD. 6 VÄST GS-medlem innehåll Innehållsförteckning Ordförande har ordet Sida 3 Hur gör jag? Sida 4 Vilken ersättning får jag? Sida 4 Medlemsutbildning

Läs mer

LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde

LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde Sammanställt av LO utifrån förbundens egna lönestatistik Byggnads Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

Årsmöte Smålands bilsportsförbund

Årsmöte Smålands bilsportsförbund Årsmöte Smålands bilsportsförbund 2017-02-18 1. Mötets öppnande: Ungdomarna Frida Lindström och Daniel Nordenborg berättade om sina tankar och visioner för 2017. Önskar att klubbarna skall lyfta fram sina

Läs mer

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Vi står aldrig still Med dig blir vi ännu starkare Vi är många medlemmmar och vi är en kraftfull motpart gentemot arbetsgivarna inom spårtrafikbranschen. Men

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem Håll koll på dina rättigheter på jobbet 2018-2020 1 Låt dig inte utnyttjas! Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2014 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? För att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem. Av samma

Läs mer

Facket för dig inom telekombranschen

Facket för dig inom telekombranschen Facket för dig inom telekombranschen Aldrig ensam med oss Jobbar du inom telekom? Då är Seko fackförbundet för dig. Seko organiserar telekom Redan idag finns Sekos medlemmar i hela telekomsektorn, allt

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Lite smartare därför att FTF....är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal

Lite smartare därför att FTF....är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal Lite smartare därför att FTF...är specialiserade på försäkringsbranschen är det största facket i branschen har ett av marknadens starkaste avtal Controller Aktuarie Kundservice Systemutvecklare Utredningsarbete

Läs mer

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening

LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening LO-Facken i Kristianstads Socialdemokratiska Förening Årsberättelse 2013 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Godkännande av dagordning 3. Val av 2 st justeringsmän tillika rösträknare 4. Val av ordförande till

Läs mer

Anvisningar för klubbar

Anvisningar för klubbar Göteborg den 3 december 2012 Till Klubbar inom Region Väst Anvisningar för klubbar Här kommer ett dokument som ska vara till hjälp i klubbarbetet under 2013 och framöver. Dessa anvisningar för klubbar

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Innehållet i detta nummer:

Innehållet i detta nummer: s FACKlan Kommunal Stockholms Län Sektion Skärholmen MEDLEMSTIDNING Nr 2 juni 2015 Postadress: Telefon- och besökstid: KOMMUNAL Sektion Skärholmen Måndag 08.30 16.00 Box 503 Tisdag 08.30 16.00 127 26 Skärholmen

Läs mer

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid

Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Frågor och svar om växling av semesterdagstillägg till ledig tid Region Gävleborg vill att alla medarbetare ska ha ett hållbart arbetsliv och en bra balans mellan arbete och fritid. I den mån det är möjligt

Läs mer

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige Studieprogram 2018 För alla medlemmar inom Seko Mellansverige 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Främlingsfientlighet... 7

Läs mer

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland Plankan Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland www.gsfacket.se/avd4 Innehåll Ordförande har ordet, Ombudsmannarapport Palmedagen / Khärs Avtalsrörelsen 2016 sid 2 sid 3 sid 4 sid 5 sid 6 sid

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Hur vill du leva ditt liv efter 65?

Hur vill du leva ditt liv efter 65? Hur vill du leva ditt liv efter 65? DIN PENSION VAL OCH MÖJLIGHETER Foldern avser virkesmätningsavtalet i samarbete mellan SLA, GS-Facket och Unionen. Delpension vid 6 eller mer pengar i plånboken vid

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård Välkommen som medlem Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar 3. Ersättning vid övertid och

Läs mer

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent

IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent IF Metall Cirka 440 000 medlemmars på cirka 13 500 arbetsplatser Medlemsavgift i snitt 1,7 procent Kongress var 3e år - 300 valda ombud från avdelningarna. - Högst beslutande organ. - Beslutar om mål och

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

SAMSAM 1a1 05 Arbete.notebook November 17, 2015. arbete och pengar. Varför arbetar vi?

SAMSAM 1a1 05 Arbete.notebook November 17, 2015. arbete och pengar. Varför arbetar vi? arbete och pengar Varför arbetar vi? Har det alltid sett ut såhär? Historiskt Ganska lite arbete i maklig takt lösa mat för de flesta. Jordbrukssamhället Mer arbetsintensivt Finns "fri" tid. SAMSAM 1a1

Läs mer

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning

Medlemsrekrytering. Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Medlemsrekrytering Medlemsrekrytering Facklig introduktion Fråga alla om medlemskap Medlemsutbildning Facklig introduktion Information till alla nyanställda (t ex i samband med företagets introduktion):

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Studieprogram Hösten 2011

Studieprogram Hösten 2011 Studieprogram Hösten 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

Studiecirklar För dig som är medlem i facket

Studiecirklar För dig som är medlem i facket LO:s medlemsförbund: Studiecirklar För dig som är medlem i facket 2005 Fackligt Lärcenter Skaraborg www.flc.nu i samverkan med Vad vill Facket? Arbeta för bättre villkor och bevaka att de lagar och avtal

Läs mer

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med.

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. DU AVGÖR EFFEKTEN Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. " 2 Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. ENSAM ELLER GEMENSAMT Det

Läs mer

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007

Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 2007 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2 Synen på lönesättning och löneskillnader Rapport Facklig aktivitet

Läs mer

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg.

Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Sverige Arbetstid Arbetstidslagen (1982:673) gäller med nedanstående ändringar och tillägg. Ordinarie arbetstid per vecka Ordinarie arbetstid för heltidsanställd är 40 timmar i genomsnitt per vecka. För

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

Unikt avtal för svensk polis!

Unikt avtal för svensk polis! Avtalsinformation för dig som är medlem i polisförbundet Nr 11 7 december 2007 Är pensionsfrågan så viktig att det är värt en ökad arbetstid? Är det viktigare att inte öka arbetstiden och istället riskera

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Genomförande av bemanningsdirektivet Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag kommer att genomföras

Läs mer

Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta?

Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta? Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta? och Metall Samlad styrka Som medlem i IF Metall är du aldrig ensam. Tillsammans påverkar vi och ser till att våra kollektivavtal har bra

Läs mer

CIRKULÄR NR. 8/2017. Avtalsinformation KFO Folket Hus och Parker JO

CIRKULÄR NR. 8/2017. Avtalsinformation KFO Folket Hus och Parker JO CIRKULÄR NR. 8/2017 Stockholm 2017-06-19 JO Handläggare Till Regioner, personal. Region vidarebefordrar till avdelning samt förtroendevalda inom avtalsområde KFO Folkets Hus och Parker Avtalsinformation

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde

LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal efter avtalsområde Sammanställt av LO utifrån förbundens egna lönestatistik Byggnads Svenska Byggnadsarbetareförbundet 128 500.

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat Studieprogram 2018 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat 2018-05-29 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket...

Läs mer

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland

Nr Innehåll. Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland Medlemstidning för GS-facket avd 4 Östra Småland www.gsfacket.se/avd4 Plankan Innehåll Vice ordförande sid 2 Ombudsman sid 3 Lenanders sid 4 Infomediaavtalet sid 5 Årsmöten sid 6 Sektioner sid 7 Avtal

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Övriga avtalsfrågor motionerna A110 A120

Dagordningens punkt 17 Vår arbetsplats. Utlåtande Övriga avtalsfrågor motionerna A110 A120 Utlåtande Övriga avtalsfrågor motionerna A110 A120 I motion A110 föreslås att ta fram ett ekonomiskt regelverk för att kompensera de klubbar som drabbats av inskränkningar av framförhandlade förmåner och

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Löneprocessen - pågår hela året

Löneprocessen - pågår hela året Löneprocessen - pågår hela året Arbetet med lön är mer än några veckor av traditionellt förhandlingsarbete. Det är en process som pågår hela året. Kretsloppet har många delar: klubbens egen strategi, förhandling,

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag.

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Studieprogram 2019 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 7 Om

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Rättigheter på jobbet

Rättigheter på jobbet Rättigheter på jobbet Seko är facket för dig på Bring Citymail Fackligt medlemskap är det viktigaste som finns för dig som anställd. Tillsammans i Seko håller vi koll på våra rättigheter och ser till att

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

Välkommen till IF Metall

Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall Välkommen till IF Metall 1 IF Metall är en facklig organisation som arbetar för att du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och få bättre lön, bättre arbetsmiljö samt

Läs mer

Skillnaden. ü ü ü ü. Rättshjälp Förhandlingshjälp Utbildning på arbetstid Rätt att kräva kollektivavtal Ersättning vid strejk

Skillnaden. ü ü ü ü. Rättshjälp Förhandlingshjälp Utbildning på arbetstid Rätt att kräva kollektivavtal Ersättning vid strejk Det lönar sig att vara med i Byggnads?????? För medlemmar Rättshjälp Förhandlingshjälp Utbildning på arbetstid Rätt att kräva kollektivavtal Ersättning vid strejk STARK STOLT TRYGG Icke medlem Skillnaden

Läs mer

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation

Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Arbetsordning för SEKO Postens förhandlingsorganisation Bilaga 2 till protokollet SEKO: s förbundsstyrelse har efter samråd med berörda lokala organisationer beslutat att inrätta Förhandlingsorganisation

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

Inför avtalsrörelsen 2020

Inför avtalsrörelsen 2020 Inför avtalsrörelsen 2020 Avtalsrörelsens sex steg 1. Medlemmarnas inflytande I god tid innan en avtalsrörelse startar ska medlemmarna i samarbete med den lokala organisationen få möjlighet att påverka

Läs mer

Avtal 2016 rörelsen är igång

Avtal 2016 rörelsen är igång Avtal 2016 rörelsen är igång Innehållsförteckning Avtal 2016 rörelsen är igång! 3 Prata avtal och prata lön! 4 Om avtalen och avtalsrörelsen 6 Innehållet i avtalen 7 Samordning 7 Avtalskrav från Livs 8

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer