Bästa läsare av Avfallshanteringsbestämmelser. i Kymmenedalen och Lappträsk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bästa läsare av Avfallshanteringsbestämmelser. i Kymmenedalen och Lappträsk"

Transkript

1 Bästa läsare av Avfallshanteringsbestämmelser i Kymmenedalen och Lappträsk

2 Innehållsförteckning Bästa läsare Allmänna direktiv Centrala ändringar i bestämmelserna Tilläggsuppgifter om lagstiftning gällande avfallshantering Tilläggsuppgifter om avfallshanteringen i din hemkommun

3 Bästa läsare Kommunala allmänna avfallshanteringsbestämmelserna gäller alla invånare, företag och samfund i kommunen. Avsikten med dem är att styra avfallshanteringen så, att boende- och arbetsmiljön hålls trivsam och ren. Avfallshanteringsbestämmelserna preciserar vad Avfallslagen fastställer om allmänna principerna för avfallshantering och ger lokala direktiv om lokala avfallshanteringssystem. Bestämmelserna ges av kommunen. Dessa avfallshanteringsbestämmelser har uppgjort av en gemensam arbetsgrupp bestående av delägarkommunerna i Kymenlaakson Jäte Oy. Det är första gången som områdena för Kymmenedalen och Lappträsk har avfallshanteringsbestämmelser som ser likadana ut. Dessa avfallshanteringsbestämmelser träder i kraft Allmänna direktiv Undvik avfallets uppkomst I början av avfallslagen konstateras, att alla i all verksamhet skall se till att det uppkommer så lite avfall som möjligt. Denna princip förpliktar och gäller oss alla om vi sen vistas hemma, på arbetsplatsen eller idkar fritidsintressen. Målsättningen är att hindra uppkomsten av avfall. Det är viktigt att känna till denna grundprincip och att hålla den i minnet. Undvikande av avfallets uppkomst gäller alla finländare och är inte enbart avfallshanteringsbranschens ansvar. I dessa avfallshanteringsbestämmelser ges dock direktiv om hur man ska förfara med avfall som uppkommit. Hur mycket ska jag sortera? Avfallshanteringsbestämmelserna är såsom namnet säger bestämmelser och de förpliktar således. Avfallshanteringsbestämmelserna berättar om vad man i minsta fall ska göra. Invånarna och övriga aktörer får återanvända och sortera noggrannare. Vi rekommenderar att speciellt skolor och daghem samt övriga fostrare skulle göra mera. Att visa rätt modell är mera fostrande än bara prat. Rad- och våningshus hör till uppsamlingen av bioavfall. Egnahemshus- och parhus eller fritidsbostadsfastighet har ingen förpliktelse att samla upp bioavfall, men de kan dock om de så vill ansluta sig till bioavfallsinsamlingen ifall fastigheten finns på ett område där bioavfall samlas upp. Ifall bioavfall inte skilt samlas upp eller komposteras ska bioavfallet läggas bland deponiavfallet. För mindre fastigheter rekommenderas kompostering på eget initiativ. Deponiavfall (avfall till avstjälpningsplats) som uppkommer i Kymmenedalens hushåll har fr.o.m. slutet av år 2008 förts som bränsle till Energikraftverket i Korkeakoski i Kotka. Därför är det viktigare än tidigare, att farligt avfall, el- och elektronikskrot samt avfall som återanvänds som sådant, såsom glas och metall sorteras skilt och förs till uppsamlingspunkter ordnade för denna typ av avfall. Även övriga icke brännbara

4 material t.ex. byggavfall av sten (tegel, betong, gipsskivor), keramiska plattor och badrumsinredning ska föras till någon avfallsstation eller annan återanvändning. Producentansvar Producentansvar betyder, att produktens producent och importör har skyldighet att, för avfall som uppkommer av produkter de släpper ut på marknaden, produkt som senare tas ur bruk, ordna uppsamling, återanvändning, återvinning och annan avfallshantering samt svara för kostnader som uppstår av det. Avfall som omfattas av producentansvar fastställs inte i avfallshanteringsbestämmelserna förutom undantag av avfall som uppkommer av förpackningar och som delvis omfattas av producentansvar. Principen om producentansvar har i långsam takt blivit mera omfattande och gäller allt jämt nya avfallstyper. Nyaste producentansvaret trädde i kraft på hösten år 2008 för ackumulatorer och batterier. Övriga avfall som sköts med principen om producentansvar är el- och elektronikskrot, returpapper, skrotbilar och bildäck. Stadgandena om producentansvar finns i Avfallslagen. Färg och märkning av uppsamlingsbehållare Riktgivande färger för olika uppsamlingsbehållare är följande: grå deponiavfall, avstjälpningsplatsavfall grön papper grön brun papp brun bioavfall blå returkartong vit glas svart/grå metall gul textilier orange energiavfall röd problemavfall De är bra om det på uppsamlingsbehållaren finns kontaktuppgifter på företaget eller samfundet som är ansvarig för uppsamlingen. Skyddande av avfallskärl som står utomhus på en fastighet På en fastighet med flera än en avfallsbehållare kan uppsamlingsbehållarna utomhus vid behov skyddas för insyn genom att förse dem med tak, inhägnad eller planteringar. Avfallstaken är dock inte obligatoriska och de som bor på fastigheten kan göra efter eget synsätt. Planering av avfallsutrymmen och placering av avfallskärlen på ett brandsäkert sätt Vid placering av avfallsinhägnader, -tak och rum på tomten bör man beakta att sopbilarna hinderfritt kan komma fram. Dessutom ska man vid planering och byggande beakta kommunens byggnadsbestämmelser, samling av byggnadsbestämmelser D2 samt brandsäkerhetssynvinklar. Kommunens byggnadsövervakning och brandinspektören ger råd.

5 Vid placering av avfallskärl ska men beakta brandsäkerhetssynvinklar. Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland rekommenderar att säkerhetsavståndet vågrätt från takskägget för enskilda avfallskärl under 660 liter är 4 meter, säkerhetsavståndet för flera kärl i rad är 6 meter och avfallstak samt öppna flak ska ha 8 meter som säkerhetsavstånd. Vid behov styr räddningsmyndigheten hur avfallskärlen placeras. Centrala ändringar i bestämmelserna Deponiavfall En central benämning i dessa avfallshanteringsbestämmelser ändrar: avstjälpningsplatsavfall från hushåll får ett nytt namn deponiavfall. Det är inte längre motiverat att använda benämningen avstjälpningsplatsavfall för avfall som uppkommer från hushåll eftersom soppåsarna från hushållen inte längre förs till avstjälpningsplatser utan till energiproduktion i förbränningsverk. Ordet deponiavfall beskriver, att det avfall vilket inte förs till energiutvinningskraftverk och vilket blir kvar då avfallsproducenten först har sorterat bort problem- och återvinningsbart avfall. Avfall som blir kvar lämpar sig till energiproduktion. I det avfallet ingår bl.a. hushållens plastförpackningar för vilka det inte erbjuds andra sätt för återvinning. Benämningen avstjälpningsplats blir kvar i bruk för att avse sådant avfall vilket inte kan återvinnas utan det deponeras på avstjälpningsplatsen. Farligt avfall Även en annan avfallsbenämning, som redan blivit invand, ändrar i och med att Avfallslagen förnyas: problemavfall kommer att kallas för farligt avfall. I avfallslagsförslaget har definieringen problemavfall avlägsnats och farligt avfall har tagits istället. Med farligt avfall avses avfall med brand- eller explosionsrisk, smittorisk, annan fara för hälsan, farlig för miljön eller annan motsvarande egenskap (riskegenskap). Uppsamling av returkartong och metall på en fastighet Förpackningar omfattas åtminstone tillsvidare delvis till det s.k. producentansvaret och de kan fastställas i avfallshanteringsbestämmelserna. Returkartong består i huvudsak av fiberförpackningsavfall och de fastställs i dessa avfallshanteringsbestämmelser. Skyldigheten att skilt samla upp returkartong är en ny sak inom områden för Kotka, Fredrikshamn, Virolahti, Miehikkälä, Pyttis och Lappträsk. Sorteringsskyldigheten gäller bostadsfastigheter med minst 10 bostäder. Skyldigheten att skilt samla upp metall på fastigheter med minst 10 bostäder är en ny sak i hela Kymmenedalen. Metall från hushåll består till största delen av metallförpackningar. Genom att på större bostadsfastigheter samla upp dem skilt blir kvaliteten bättre på avfallet som förs till Energikraftverket och på bottenslagget som uppstår. Därmed blir avfallshanteringens hela återvinningskedja ytterligare effektiverat. Uppsamlingen av metall per fastighet bör inledas senast och uppsamlingen av returkartong per fastighet på områden där uppsamling inte ännu fungerar, senast Se avfallshanteringsbestämmelserna 2.

6 Förlängd tömningsintervall under vintertid för hushåll med en eller två personer Erfarenheterna av mängden avfall, som uppkommer i mindre hus där en eller två personer bor i Kouvola regionen, kan vara så liten att tömningsintervallen vid behov i dylika hushåll under vintertid kan förlängas ( ) till fyra veckor, fastän bioavfallet inte komposteras. Eftersom det är svalare under vintertiden har man konstaterat, att en dylik förlängning av tömningsintervallen inte har förorsakat lukt- eller annan olägenhet för miljön. Mängden bioavfall kan även vara för liten för kompostering. Ifall en eventuell olägenhet uppstår kan miljöskyddsmyndigheten fastställa, att kärlet töms oftare. Se avfallshanteringsbestämmelserna 11. Tömning av avfallskärl på fritidsfastighet Av fritidsbostadsfastighet, som används endast sommartid och har ett avfallskärl per fastighet eller s.k. gruppkärl, förutsätts, att den har anslutit sig till den regelbundna avfallstransporten under minst fem månader (sommartiden ). Ifall bioavfallet komposteras på en fastighet ska avfallskärlet tömmas minst två gånger under sommarperioden. Se avfallshanteringsbestämmelserna 11. Ifall fastigheten används året om ska även tömningen av avfallskärlet ordnas året om. På orter där uppsamlingssystemet ordnats per område ansluter man sig i systemet för hela året oberoende under vilken tidpunkt av året fastigheten används. Låsning av avfallsutrymmen På områden för Kymmenedalen har man tillsvidare inte haft någon enhetlig och etablerad praxis, som kommunala avfallshanteringen skapat, om hur man ska förfara med låsning av avfallsutrymmen eller med att förse dem med bommar och det har medfört problem vid tömningen av kärlen. Bestämmelser om serieläggning av lås har lagts till i dessa avfallshanteringsbestämmelser 15. Nya fastigheter bör i enlighet med dessa bestämmelser fr.o.m. att bestämmelserna trätt i kraft ha låsbara avfallsutrymmen. Övriga fastigheter bör uppmärksamma, att utsatta tiden upphör Lastning av avfall Tiden, då tömning av avfallskärl på bostadsfastighet är tillåten, ändrades för att börja under vardagar kl på morgonen. Orsaken till ändringen är avståndet för avfallstransporten och beaktande av det. Se avfallshanteringsbestämmelserna 22. Inga bestämmelser om snö, överskottsjord eller stubbar I avfallshanteringsbestämmelserna finns inga bestämmelser om snö, överskottsjord och stubbar. För att betjäna sina invånare strävar dock kommunerna till att ordna placeringsplatser för snö och överskottsjord. Det lönar sig att direkt från kommunen fråga råd om placeringsplatserna.

7 Tilläggsuppgifter om stadganden i lagstiftningen Lagstiftningen i Finland hittas elektroniskt via Finlex-tjänster Nedan en förteckning över mest centrala lagar, förordningar och statsrådets beslut gällande avfallshanteringen och branscher som omfattas av avfallshanteringsbestämmelserna: Avfallslagen 1072/ Avfallslagen förnyas som bäst. När den förnyade avfallslagen träder i kraft vet man i detta skede med säkerhet inte. Avfallsförordningen 1390/1993 Kapitel 3a i Avfallslagen stadgar om producentansvar Statsrådets beslut 861/1997 om avstjälpningsplatser stadgar bl.a. om placering av avfall på avstjälpningsplatsen. Hälsoskyddslagen och -förordning 763/1994 och 1280/1994. Kommunens byggnadsordning samt Markanvändnings- och byggförordningen 895/1999 stadgar om byggande av avfallstak och -inhägnader. I biproduktsförordningen (Europarlamentets och rådets förordning om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel, (EG) Nr 1774/2002) stadgas om uppsamling, transport, lagring, bearbetning, hantering, användning, bortskaffande, utsläppande på marknaden, import, export och transitering av animaliska biprodukter. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) Nr 1774/2002) stadgar bl.a. om nedgrävning av djur (biproduktförordningen), Jord- och skogsbruksministeriets förordning 1374/2004 och Jord- och skogsbruksministeriets förordning 194/2004 och Jord- och skogsbruksministeriets förordning 330/2006. Räddningslagen 468/ stadgar om öppen förbränning. Statsrådets beslut 295/1997 gällande byggavfall stadgar om behandling av produktions- och rivningsavfall från byggverksamhet. Statsrådets förordning 591/2006 och 403/2009 stadgar om återvinning av vissa avfall i markbyggnad. Lag om flyttning av fordon 828/2008. Sanering av förorenad mark stadgas i Miljöskyddslagen 86/ Tilläggsuppgifter om avfallshanteringen inom din hemkommun ger Avfallshanteringsmyndigheten och miljöskyddsmyndigheten i din hemkommun Kymenlaakson Jäte Oy

8

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER. i Kymmenedalen och Lappträsk

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER. i Kymmenedalen och Lappträsk 1 AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER i Kymmenedalen och Lappträsk 2 Innehållsförteckning Allmänna avfallshanteringsbestämmelser Tillämpningsområden Bestämmelsernas huvudsakliga innehåll 1 Definitioner Uppsamling

Läs mer

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMMETS PLACERING Avfallsutrymme I Vasa behövs åtgärdstillstånd eller bygglov för skyddstak för avfallskärl och konstruktioner. Ett avfallsutrymme

Läs mer

Bästa läsare-delen till avfallshanteringsbestämmelserna

Bästa läsare-delen till avfallshanteringsbestämmelserna Bästa läsare-delen till avfallshanteringsbestämmelserna Avfallshanteringsbestämmelserna gäller från och med 1 oktober 2019 i Fredrikshamn, Itis, Kotka, Kouvola, Lappträsk, Miehikkälä, Mäntyharju, Pyttis

Läs mer

Ärade läsare -del, tillhörande avfallshanteringsbestämmelserna

Ärade läsare -del, tillhörande avfallshanteringsbestämmelserna Ärade läsare -del, tillhörande avfallshanteringsbestämmelserna i Kymmene avfallsnämnds verksamhetsområde Avfallshanteringsbestämmelserna är i kraft i följande kommuner: Fredrikshamn Itis Kotka Kouvola

Läs mer

KIMITOÖNS KOMMUNS ALLMÄNNA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER SOM DELÄGARKOMMUN I ROUSKIS OY FRÅN OCH MED 1.1.2009

KIMITOÖNS KOMMUNS ALLMÄNNA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER SOM DELÄGARKOMMUN I ROUSKIS OY FRÅN OCH MED 1.1.2009 KIMITOÖNS KOMMUNS ALLMÄNNA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER SOM DELÄGARKOMMUN I ROUSKIS OY FRÅN OCH MED 1.1.2009 1/10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KAPITLET TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH DEFINITIONER...2 1 Tillämpningsområde...2

Läs mer

Pargas stad KOMMUNALA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER

Pargas stad KOMMUNALA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER Pargas stad KOMMUNALA AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER Avfallshanteringsbestämmelserna är givna med stöd av 17 i avfallslagen. Bestämmelserna är godkända av Pargas stadsfullmäktige 8.11.2005, 106. Pargas

Läs mer

HUSBOLAGETS AVFALLSGUIDE

HUSBOLAGETS AVFALLSGUIDE HUSBOLAGETS AVFALLSGUIDE Tehtävänä puhtaampi ympäristö FASTIGHETENS AVFALLSHANTERING Det är många faktorer som inverkar på trivseln i anslutning till boende och en fungerande avfallshantering är en av

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Avfallsnämnden kan med stöd av avfallslagens 81 nedsätta avfallsavgiften, ifall avgiften i avfallstaxan anses vara oskälig hög.

Avfallsnämnden kan med stöd av avfallslagens 81 nedsätta avfallsavgiften, ifall avgiften i avfallstaxan anses vara oskälig hög. AVFALLSAVGIFTSTAXA 2015 1 Avfallstaxans grunder Enligt avfallslagens 78 skall kommunen för avfallshanteringen som kommunen ordnar ta ut en avfallsavgift som täcker dess kostnader för uppgiften. Med avfallsavgift

Läs mer

1 I denna taxa används samma definitioner som i avfallshanteringsbestämmelserna fastställda av Österbottens avfallsnämnd den

1 I denna taxa används samma definitioner som i avfallshanteringsbestämmelserna fastställda av Österbottens avfallsnämnd den AVFALLSAVGIFTSTAXA 2014 1 I denna taxa används samma definitioner som i avfallshanteringsbestämmelserna fastställda av Österbottens avfallsnämnd den 19.12.2008. Avfallsavgifterna debiteras samtidigt som

Läs mer

Sydösterbottens avfallsnämnd. Allmänna avfallshanteringsbestämmelser

Sydösterbottens avfallsnämnd. Allmänna avfallshanteringsbestämmelser Sydösterbottens avfallsnämnd Allmänna avfallshanteringsbestämmelser Godkänt: 4.2.2014 Ikraftträdande: 1.4.2014 2 Sida Sydösterbottens avfallsnämnd Allmänna avfallshanteringsbestämmelser Givet med stöd

Läs mer

Avfallshantering en viktig uppgift. Rakel Allén, miljöutbildare Rosk n Roll avfallshanteringstjänster

Avfallshantering en viktig uppgift. Rakel Allén, miljöutbildare Rosk n Roll avfallshanteringstjänster Avfallshantering en viktig uppgift Rakel Allén, miljöutbildare Rosk n Roll avfallshanteringstjänster 20.11.2018 Rosk'n Rosk n Roll -palvelun avfallstjänster tuottavat produceras Itä-Uudenmaan av Rosk'n

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

avfallsbestämmelser Kymmene avfallsnämnds Innehållsförteckning 1. kapitlet Allmänna regler

avfallsbestämmelser Kymmene avfallsnämnds Innehållsförteckning 1. kapitlet Allmänna regler Kymmene avfallsnämnds avfallsbestämmelser Innehållsförteckning 1. kapitlet Allmänna regler Giltighetsområde och allmänna skyldigheter 1 Definitioner 2 Avfallshanteringens ändamål 3 2. Kapitlet Avfallshantering

Läs mer

Avfallshanteringsbestämmelser. Allmänna bestämmelser om avfallshanteringen i huvudstadsregionen och Kyrkslätt

Avfallshanteringsbestämmelser. Allmänna bestämmelser om avfallshanteringen i huvudstadsregionen och Kyrkslätt Avfallshanteringsbestämmelser Allmänna bestämmelser om avfallshanteringen i huvudstadsregionen och Kyrkslätt Innehåll Bästa läsare 3 Separat insamling av glas-, metall- och kartongförpackningar 4 Fastighetsvis

Läs mer

Avfallshanteringsbestämmelsernas motiveringar, 1.1.2015

Avfallshanteringsbestämmelsernas motiveringar, 1.1.2015 Avfallshanteringsbestämmelsernas motiveringar, 1.1.2015 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Avfallshanteringens mål... 3 2 ANSLUTNING TILL KOMMUNENS AVFALLSHANTERINGSSYSTEM...

Läs mer

AVFALLSAVGIFTSTAXA Avfallstaxans grunder

AVFALLSAVGIFTSTAXA Avfallstaxans grunder AVFALLSAVGIFTSTAXA 2018 Fastställd: Österbottens avfallsnämnd 28.11.2017, 36 1 Avfallstaxans grunder Enligt avfallslagens 78 skall kommunen för avfallshanteringen som kommunen ordnar ta ut en avfallsavgift

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR STRÖMFORS KOMMUN

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR STRÖMFORS KOMMUN AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR STRÖMFORS KOMMUN GODKÄND AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 16.08.2004 IKRAFTTRÄDANDE 01.01.2005 INNEHÅLL ALLMÄNT...3 DEFINITIONER...3 BEHANDLING AV AVFALL PÅ FASTIGHETEN...5 Kompostering...5

Läs mer

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt EKOAVGIFTER Avfallsavgiftstabell nr 1 /år /år moms 0 %moms 24 % Bostäder med en person inskriven 20,00 24,80 Bostäder med 2 personer inskrivna 33,00 40,92 Bostäder med 3 eller flera personer inskrivna

Läs mer

Avfall. Anna Brunned

Avfall.  Anna Brunned Avfall www.storuman.se Anna Brunned 076-127 67 74 Minimera Minsta mängden varor och produkter Fundera på varför du köper in är det ett måste? Ingår flaskor och förpackningarna i ett retursystem Finns ersättningsvara

Läs mer

AVFALLSTAXA. Inom Oy Botniarosk Ab:s verksamhetsområde

AVFALLSTAXA. Inom Oy Botniarosk Ab:s verksamhetsområde BILAGA 1 / 15 Sydösterbottens avfallsnämnd 12.12.2017 AVFALLSNÄMNDEN AVFALLSTAXA Inom Oy Botniarosk Ab:s verksamhetsområde 01.02.2018 Gemensamma avfallsnämnden för Storå, Bötom, Kaskö, Kauhajoki, Kristinestad,

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE

AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE Innehållsförteckning 1 Allmän del... 3 1.1 Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de?... 3 1.2 Prioriteringsordning...

Läs mer

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt Ekoavgifter Avfallsavgiftstabell nr 1 /år /år Alv 0 % Alv 24 % Bostäder med en person inskriven 20,00 24,8 Bostäder med 2 personer inskrivna 33,00 40,92 Bostäder med 3 eller flera personer inskrivna 38,00

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS MILJÖTJÄNSTER HRM Promemoria 11.5.2012

SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS MILJÖTJÄNSTER HRM Promemoria 11.5.2012 1 SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS MILJÖTJÄNSTER HRM Promemoria 11.5.2012 FÖRSLAG TILL ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER OM AVFALLSHANTERINGEN I HUVUDSTADSREGIONEN OCH KYRKSLÄTT HUVUDSAKLIGT INNEHÅLL De allmänna föreskrifterna

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Nya avfallsregler med ny avfallsförordning Implementering av EGs nya ramdirektiv om avfall 2010-10-05 Work shop Miljösamverkan Skåne Program 09.35-10.20

Läs mer

Vasaregionens avfallsnämnd VASAREGIONENS AVFALLS- HANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.5.2015

Vasaregionens avfallsnämnd VASAREGIONENS AVFALLS- HANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.5.2015 VASAREGIONENS AVFALLS- HANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.5.2015 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 kapitlet Tillämpningsområde och allmänna skyldigheter... 3 2 kapitlet Anslutande till kommunens avfallshanteringssystem...

Läs mer

Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010

Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010 Renhållningsordning för Essunga kommun år 2006-2010 Renhållningsordning För Essunga kommun Inledande bestämmelser 1 För kommunens avfallshantering gäller dels bestämmelserna i miljöbalken (1998:808) och

Läs mer

AVFALLSHANTERINGS- BESTÄMMELSER

AVFALLSHANTERINGS- BESTÄMMELSER AVFALLSHANTERINGS- BESTÄMMELSER Dessa avfallshanteringsbestämmelser har givits med stöd av avfallslagen 17. Bestämmelserna har godkänts av Västra Nylands avfallsnämnd den 28.2.2007, 5. Avfallshanteringsbestämmelserna

Läs mer

AVFALLSAVGIFTSTAXA FRÅN 1.5.2012

AVFALLSAVGIFTSTAXA FRÅN 1.5.2012 BILAGA 1 AVFALLSAVGIFTSTAXA FRÅN 1.5.2012 I ALLMÄNT 1 Östra Nylands Avfallsservice Ab (avfallsverket) sköter följande avfallshanteringsuppgifter för ägarkommunernas räkning: Kommunalt ordnad blandavfallstransport

Läs mer

Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de?

Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de? Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de? 1.1 Avfallshanteringsföreskrifternas syfte Det grundläggande syftet med avfallshanteringsföreskrifterna är att främja verkställigheten av avfallslagen

Läs mer

Pia Grankvist informatör

Pia Grankvist informatör Pia Grankvist informatör Vår uppgift är att bevara miljön ren som möjligt Avfallslagen - alla ska motverka uppkomsten av avfall - avfallet ska i första hand återanvändas som råvara, i andra hand som energi

Läs mer

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt

Felanvändning av gemensam insamlingspunkt Ekoavgifter Avfallsavgiftstabell nr 1 /år /år Bostäder med en person inskriven 20,00 24,80 Bostäder med 2 personer inskrivna 33,00 40,92 Bostäder med 3 eller flera personer inskrivna 38,00 47,12 Rad- och

Läs mer

Inspektionschecklista BILAGA 4

Inspektionschecklista BILAGA 4 Inspektionschecklista BILAGA 4 Inspektionschecklistan som börjar på nästa blad kan om så önskas modifieras, punkter läggas till eller dras ifrån innan tillsynsbesöket. Ett skäl till en sådan modifiering

Läs mer

Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de?

Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de? Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför utfärdas de? 1.1 Avfallshanteringsföreskrifternas syfte Det grundläggande syftet med avfallshanteringsföreskrifterna är att främja verkställigheten av avfallslagen

Läs mer

Avfallssystem Helsingfors universitet

Avfallssystem Helsingfors universitet Avfallssystem Helsingfors universitet Miljöexpert Virpi Pyy Tekniska avdelningen NUAS Seminar 24. 26. August 2008 Tema: Grønt universitet Mångsidig forskning - Många olika avfallssorter Fotograf Veikko

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Anvisning 14/2011 1 (5)

Anvisning 14/2011 1 (5) Anvisning 14/2011 1 (5) Social- och hälsovårdsministeriets förordning om hygieniska arrangemang och avfallshantering vid stora offentliga tillställningar 10.6.2009/405 Hygieniska arrangemang och avfallshantering

Läs mer

Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser (översättning)

Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser (översättning) Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser (översättning) Tillämpningsområde för bestämmelserna: Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Masku, Mynämäki, Nådendal, Nousis, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko,

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Lag. om ändring av avfallslagen. upphävs i avfallslagen av den 3 december 1993 (1072/1993) 18 1 mom. 5 punkten,

Lag. om ändring av avfallslagen. upphävs i avfallslagen av den 3 december 1993 (1072/1993) 18 1 mom. 5 punkten, Given i Helsingfors den 4 juni 2004 Lag om ändring av avfallslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i avfallslagen av den 3 december 1993 (1072/1993) 18 1 mom. 5 punkten, sådan den lyder i lag

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 08.03.2012

FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 08.03.2012 BILAGA 3 FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 08.03.2012 INNEHÅLL 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 2 DEFINITIONER... 3 3 AVFALLSHANTERING VID FASTIGHETER SOM OMFATTAS AV KOMMUNENS ANSVAR...

Läs mer

Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m.

Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Matavfall, restavfall och osorterat hushållsavfall som läggs i behållare ska läggas i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Det paketerade

Läs mer

Miljöminister Jan-Erik Enestam

Miljöminister Jan-Erik Enestam Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv (batterier och ackumulatorer) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds till riksdagen Europeiska gemenskapernas

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1997:185) om producentansvar för förpackningar; SFS 2005:221 Utkom från trycket den 26 april 2005 utfärdad den 14 april 2005. Regeringen

Läs mer

Producentansvar för förpackningar och returpapper

Producentansvar för förpackningar och returpapper Producentansvar för förpackningar och returpapper Förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar Förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Renhållningsplan 2013 2020 för Finströms kommun

Renhållningsplan 2013 2020 för Finströms kommun Renhållningsplan 2013 2020 för Finströms kommun Antagits av kommunfullmäktige 15.11.2012 Fastställt av Ålands landskapsregering DDMMÅÅÅÅ Renhållningsplanen träder ikraft den 1 januari 2013 1 Renhållningsplan

Läs mer

Erfarenheter av förbud mot deponering av organiskt och brännbart avfall. Thomas Rihm

Erfarenheter av förbud mot deponering av organiskt och brännbart avfall. Thomas Rihm Erfarenheter av förbud mot deponering av organiskt och brännbart avfall Thomas Rihm EU Strategi skall säkerställa att det nedbrytbara kommunala avfall som går till deponier senast 2016 skall ha nedbringats

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 9 juni 2004 Nr 449 454 INNEHÅLL Nr Sidan 449 Lag om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Rotterdamkonventionen

Läs mer

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret.

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret. BILAGA 1: SORTERINGSBILAGA TILL RENHÅLLNINGSORDNING. Lagstiftningsändringar, myndighetsbeslut eller administrativa ändringar (t ex ändrade telefon nr, adressuppgifter mm) införs i denna sorteringsbilaga

Läs mer

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan

Plockanalys 2012. Renhållningsordning Bilaga 3. Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Renhållningsordning Bilaga 3 Plockanalys 2012 Resultat och diskussion av plockanalyser som genomfördes hösten 2012 som underlag till avfallsplan Emma Krantz, Hässleholm Miljö AB November 2012 Plockanalys

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 29.11.2011

FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 29.11.2011 BILAGA 3 FÖRSLAG TILL AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER FÖR. KOMMUN 29.11.2011 Viktiga ändringar av gällande avfallshanteringsbestämmelser är skrivna med röd font. Motiveringarna till ändringarna är skrivna

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m.

Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av avfall m.m. Matavfall, restavfall och osorterat hushållsavfall som läggs i behållare ska läggas i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Det paketerade

Läs mer

RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER FÖR FINSTRÖMS KOMMUN

RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER FÖR FINSTRÖMS KOMMUN RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER FÖR FINSTRÖMS KOMMUN Godkänd i Tekniska nämnden 2012-12-18 Sida 1 av 7 RENHÅLLNINGSBESTÄMMELSER FÖR FINSTRÖMS KOMMUN Inledning Finströms kommun har per 1.1.2013 lämnat kommunalförbundet

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

AVFALLSHANTERINGS- FÖRESKRIFTER

AVFALLSHANTERINGS- FÖRESKRIFTER UTKAST AVFALLSHANTERINGS- FÖRESKRIFTER Dessa avfallshanteringsföreskrifter har utfärdats med stöd av avfallslagen 91. Föreskrifterna har godkänts i Västra Nylands avfallsnämnd den xx.xx.2014, xx. Avfallshanteringsföreskrifterna

Läs mer

Renhållnings- ordning

Renhållnings- ordning Alvesta kommuns Renhållnings- ordning Antagen av Kommunfullmäktige 2007-09-25, 74 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering för Alvesta kommun...3 Inledande bestämmelser...3 Ansvar för avfallshanteringen...3

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun

Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Renhållningstaxa för Älvsbyns kommun Älvsbyns Energi AB, Älvsbyns kommun RENHÅLLNINGSTAXA FÖR ÄLVSBYNS KOMMUN Avgifter enligt denna taxa skall betalas till Älvsbyns Energi AB. Denna renhållningstaxa gäller

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER 2011 Sunds kommun Utfärdade på basen av Landskapslag om renhållning INNEHÅLL KAPITEL 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE OCH DEFINITIONER 1 Tillämpningsområde 2 Definitioner KAPITEL 2. ÅTERVINNING

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

AVFALLSTAXA fr.o.m. 1.1.2016

AVFALLSTAXA fr.o.m. 1.1.2016 AVFALLSTAXA 1 (11) AVFALLSTAXA fr.o.m. 1.1.2016 Kommunal avfallsavgift 1. Allmänt Denna taxa tillämpas på Ab Stormossen Oy:s (nedan Stormossen ) kommuners verksamhetsområde (Korsholm, Korsnäs, Malax, Storkyro,

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER

AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER AVFALLSHANTERINGSBESTÄMMELSER för området Kimitoön, Pemar, Salo och Sagu fr.o.m. 1.1.2015 Avfallsservicenämnden 38, 11.11.2014 Innehållsförteckning 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE, DEFINITIONER OCH MÅL... 4 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin.

i ärende enligt 28 miljöskyddslagen. Beslutet givet efter anslag 26.1.2006 I svinhuset kommer det att finnas 2960 slaktsvin. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA 06-367

Läs mer

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad:

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad: Ifylles av Atleverket Atleverkets löpnummer. : Behandlat av: Avfallsdeklaration för grundläggande karakterisering av deponiavfall Gäller endast icke-farligt avfall samt asbest som ska deponeras Faxa ifylld

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

avfallstransporter _mr

avfallstransporter _mr Den nya avfallslagen / avfallstransporter Fastighetsvis avfallstransport ska ordnas antingen enligt grundmodellen, av kommunen ordnad, dvs. konkurrensutsatt avfallstransport eller Kommunen kan besluta

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 14/2015 1 (5) Stadsfullmäktige Ryj/19 23.9.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 14/2015 1 (5) Stadsfullmäktige Ryj/19 23.9.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 14/2015 1 (5) 19 Den av ledamoten Leo Stranius väckta motionen om främjande av återanvändning i Helsingfors HEL 2015-001175 T 00 00 03 Beslutsförslag Föredragandens

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser

Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser Åbo stadsregions avfallshanteringsbestämmelser Tillämpningsområde för bestämmelserna: Aura, S:t Karins, Lundo, S:t Mårtens, Masku, Mynämäki, Nådendal, Nousis, Pargas, Pöytis, Reso, Rusko, Tarvasjoki, Åbo

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

FÖRSLAG: AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOTTENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAM- HETSOMRÅDE FRÅN OCH MED

FÖRSLAG: AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOTTENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAM- HETSOMRÅDE FRÅN OCH MED FÖRSLAG: AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOTTENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAM- HETSOMRÅDE FRÅN OCH MED 1.1.2015 Innehållsförteckning 1 Allmän del... 3 1.1 Vad är avfallshanteringsföreskrifter och varför

Läs mer

Renhållningsföreskrifter

Renhållningsföreskrifter Renhållningsföreskrifter för Säffle och Åmåls kommuner Antagen av Säffle kommuns Kommunfullmäktige 2015-01-26 12 och rev. 2015-05-25 78 Antagen av Åmåls kommuns Kommunfullmäktige 2015-06-17 1 Innehållsförteckning

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.4.2012 C(2012) 2384 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 18.4.2012 om fastställande av ett frågeformulär för medlemsstaternas rapporter om genomförandet

Läs mer

AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE. Fastställda av Österbottens avfallsnämnd

AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE. Fastställda av Österbottens avfallsnämnd AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÖSTERBOT- TENS AVFALLSNÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE Fastställda av Österbottens avfallsnämnd 13.12.2016 Innehållsförteckning 1 Allmän del... 3 1.1 Vad är avfallshanteringsföreskrifter

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

AVFALLSPOLITISKT PROGRAM FÖR VASAREGIONEN ( Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Storkyro, Korsnäs)

AVFALLSPOLITISKT PROGRAM FÖR VASAREGIONEN ( Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Storkyro, Korsnäs) AVFALLSPOLITISKT PROGRAM FÖR VASAREGIONEN ( Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Storkyro, Korsnäs) Fram till år 2023 VAASAN SEUDUN JÄTELAUTAKUNTA VASAREGIONENS AVFALLSNÄMND Version för godkännande INNEHÅLL Inledning

Läs mer

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1

Verksamhetshandbok FT Riks EEv medutarbetad av Godkänd av Utgåva Datum/Signum Sidan Dokument nr. FT Riks ( 6) 2.1.1 FT Riks 7 2011-10-21 1 ( 6) 2.1.1 Lagar och krav som berör miljöaspekterna i verksamheten Miljöbalken SFS 1998:808 senast ändrad, 2010:1052 med tillhörande förordningar och föreskrifter Miljöbalken är

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 7 juli 2014 520/2014 Statsrådets förordning om batterier och ackumulatorer Utfärdad i Helsingfors den 3 juli 2014 I enlighet med statsrådets beslut

Läs mer

BORGÅ REGIONALA AVFALLSNÄMNDS AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.1.2015

BORGÅ REGIONALA AVFALLSNÄMNDS AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.1.2015 BORGÅ REGIONALA AVFALLSNÄMNDS AVFALLSHANTERINGSFÖRESKRIFTER 1.1.2015 Borgå regionala avfallsnämnds avfallshanteringsföreskrifter är i kraft i Askola, Borgnäs, Borgå, Lovisa och Sibbo Innehåll 1 Kapitlet

Läs mer

EKOAVGIFTER 01.05.2013

EKOAVGIFTER 01.05.2013 EKOAVGIFTER Avfallsavgiftstabell nr 1 /år /år Alv 0 % Alv 24 % Bostäder med en person inskriven 20,00 24,8 Bostäder med 2 personer inskrivna 33,00 40,92 Bostäder med 3 eller flera personer inskrivna 38,00

Läs mer

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt

UPPGIFTER OM VERKSAMHETSUTÖVAREN Verksamhetsutövarens namn Hemort FO-nummer. Verksamhetsutövarens postadress Postnummer Postanstalt ANSÖKAN om godkännande av verksamhet för anteckning i avfallshanteringsregistret (Avfallslagen 94 ) Yrkesmässig avfallstransport Avfallsmäklare Ny verksamhet Ändring av verksamheten Ansökan om godkännande

Läs mer