Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt"

Transkript

1 Author Stéphanie Nicolin Phone Mobile 0046(0) Date Project ID Statkraft Sverige AB Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Del 1- ificering av med bedömning av status ÅF Industry AB Vattenkraft ÅF Industry AB, Stockholm Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE

2 Innehållsförteckning 1 Introduktion Metodbeskrivning Bedömningsgrunder Datainsamling Avgränsning och antaganden Brister i metod och indata Resultat Bottenviken Skellefteälven Umeälven Bottenhavet Gideälven Moälven Nätraån Faxälven Åseleälven Fjällsjöälven Indalsälven Ljungan Västerhavet Lagan Nissan Referenser Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

3 1 Introduktion Inför upprättande av Statkraft Sveriges remissvar till Vattenmyndigheterna, gällande förslag till MKN för ytvatten, har underlag avseende ekologisk status och (kopplat till definitionen av Kraftigt Modifierade Vatten) sammanställts och analyserats. Arbetet har utförts för samtliga vattenförekomster i direkt anslutning till Statkrafts vattenkraftsanläggningar inom de tre vattendistrikten Bottenviken, Botten- och Västerhavet. Uppdraget är indelat i två delar där del I omfattar klassificering av med bedömning av status (Kraftigt Modifierade Vatten) för respektive vattenförekomst. Sammanställningen av del I levereras i huvudsak excel-format. Följande rapport är en beskrivning av tillvägagångssätt, indata samt en sammanfattning av resultat för del I. Del I har i huvudsak omfattat följande moment: Identifiering av arbetskriterier för bedömning av (Kraftigt Modifierade Vatten). Analys av samtliga vattenförekomster mot identifierade -kriterier. Sammanfattning av bristande underlag för bedömning av i första skede. Sammanfattning av eventuella förslag till preliminära () samt förslag till fortsatt utifrån tillgänglig data. 2 Metodbeskrivning 2.1 Bedömningsgrunder Syftet med del I har varit att granska tidigare bedömningar av (förvaltningscykel ) för aktuella vattenförekomster samt att utföra nya bedömningar utifrån tillgänglig information och vägledning inom området. Arbetet har utgått från den vägledning som Havs- och Vattenmyndigheten tagit fram och lagt ut på remiss- Vägledning för kraftigt modifierade vatten- 2014: XX. Utifrån vägledningens beskrivna process har den preliminära identifieringen av begränsats till att besvara huruvida vattenförekomstens fysiska karaktär väsentligt förändrats på grund av mänsklig verksamhet (i detta ärende enbart m.a.p. vattenkraft). Som ett första steg har arbetsgången handlat om att undersöka påverkan på kvalitetsfaktorn för respektive vattenförekomst, med stöd av vägledningens beskrivning för preliminär identifiering. Nedan stycke återfinns i vägledningen gällande relationen mellan påverkan på och vattendragets fysiska karaktär. Om är klassificerad som otillfredsställande eller sämre kan det i de flesta fall förutsättas vara fråga om en väsentligt förändrad karaktär. Kvalitetsfaktorn har bedömts m.h.a. HaVs upprättade bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer (Bilaga 3: Bedömningsgrunder för Hydromorfologiska kvalitetsfaktorer i sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon) och har sedermera Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

4 klassificerats, med utgångspunkt i de fyra parametrarna som i ovan nämnda bedömningsgrunder beskrivs utgöra, nedan angivna: Specifik flödesenergi i vattendrag i vattendrag i vattendrag Vattenståndets i vattendrag [m/h] 2.2 Datainsamling Beräkningarna av de fyra parametrarna inom har gällande oreglerade förhållanden baserats på data från SMHIs vattenweb, bestående av tidsserier simulerade med SMHIs modell S-HYPE (SMHI Vattenweb, 2015). Övrig data avseende reglerade förhållanden (så som medelvattenföring och vattenstånd) har inhämtats från Statkraft. Utöver ovan nämnda data baseras resultaten på generell information om status per vattenförekomst, inhämtat från VISS (VattenInformationsSystem Sverige), samt på geografisk och teknisk information om vattenkraftsanläggningar inhämtat från vattenkraftinfo ( och Statkraft. 2.3 Avgränsning och antaganden Att klassificera de fyra parametrarna inom för samtliga vattenförekomster, enligt bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer, är ett tidskrävande arbete. Detta främst med tanke på de indata som krävs, i synnerhet gällande bedömningen av specifik flödesenergi innan utbyggnad av vattenkraft (indata består exempelvis av vattenytans medellutning vid medelvattenföring innan utbyggnad samt av vattendragfårans medelbredd i ytvattenförekomsten vid medelvattenföring innan utbyggnad). På grund av begränsad tid inom uppdraget har således uppgiften avgränsats till att beräkna resultat för två av de fyra parametrarna inom (flödets och flödets ). Denna avgränsning är utförd med stöd av HaVs klassificering av, nedan stycke återfinns i Bilaga 3 HVMFS 2013:19: Vid sammanvägning av parametrarna specifik flödesenergi,, flödets samt vattenståndets till kvalitetsfaktorn i vattendrag ska den parameter vara utslagsgivande som har sämst status. Då beräkning av parametrarna och flödets för de flesta vattenförekomsterna visade sig vara utslagsgivande (erhöll klass otillfredsställande eller sämre) avgränsades uppdraget till beräkning av endast dessa två parametrar. Detta eftersom beräkning av resterande parametrar inte skulle komma att dra ner status på ytterligare. För de vattenförekomster där klassas till bättre än otillfredsställande (d.v.s. måttlig eller bättre) utifrån och flödets, kvarstår ytterligare arbete med att beräkna Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

5 resterande parametrar för en slutlig och komplett bedömning av. 2.4 Brister i metod och indata Avseende a indata för vattenförekomsterna, med syfte att representera reglerande förhållanden, har data inhämtats från Statkraft. Verksamhetens mätstationer intill anläggningarna bedöms utgöra de mest tillförlitliga källorna för den typen av data. För några av Statkrafts vattenkraftstationer saknas dock komplett indata, vilket har medfört att beräkningar inte kunnat utföras för intilliggande vattenförekomster. Komplett data saknas i dagsläget för Ivarsfors och Värmeshult (Lagan) samt för Gustavsberg (Nissan). Det ska även tilläggas att brister kan förekomma i indata hämtat från de mätstationer som finns intill vattenkraftstationerna. Vidare bör tilläggas att data från vattenweben, med syfte att representera oreglerade förhållanden, endast är simulerade värden utifrån SMHIs modell S- HYPE. Således förekommer brister även i dessa data jämfört med verkliga förhållanden. Dock bedöms källan idag vara den mest förankrade och tillförlitliga för ändamålet. Under detta avsnitt ska också nämnas att vid beräkningar av de två parametrarna och flödets har hänsyn ej tagits till den ekologiska påverkan vattenkraftens korttidsreglering medför på ekosystemet. Befintlig upplaga av bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer (HVMFS 2013:19- Bilaga 3) hänvisar endast till nyttjandet av dygnsmedelvattenföringen, vid beräkning av och flödets. Detta är man enligt Havs- och Vattenmyndigheten medveten om men i dagsläget är det likväl befintlig vägledning som gäller vid klassificering av (Kling, J. 2015, pers. komm.) Slutligen, i resultatet för n och flödets förekommer i vissa fall avvikande värden, i form av mycket höga siffror. Exempelvis uppvisar vattenförekomster intill anläggningen Bergvattnet i Fjällsjöälven en förändring i n på flera 1000 % samt en förändring av flödets på ännu en tiopotens (se ). Värden som dessa uppstår vanligen då man tittar på en vattenförekomst med relativt låga oreglerade vattenföringsdata och sedan ska jämföra med reglerade vattenföringsdata för samma vattenförekomst, vilka endast finns att tillgå från mätstationen intill närmaste vattenkraftsanläggning (se beskrivning av ekvationer i HVMFS 2013:19- Bilaga 3, avsnitt 3, för detaljer och ökad förståelse för beräkningar). 3 Resultat I kommande avsnitt presenteras resultatet av de bedömningar som gjorts av status för för samtliga vattenförekomster, indelade per vattendistrikt och vattendrag. Resultat av utförda beräkningar redovisas för de två parametrarna och med tillhörande Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

6 klass, baserat på klassificering för bedömning av (HVMFS 2013:19- Bilaga 3). ificeringen följer enligt nedan och är förtydligad med färgkod i kommande avsnitt: Tabell 1. gränser för - och flödets i vattendrag. 1= Dålig status 2= Otillfredsställande status 3= Måttlig status 4= God status 5= Hög status I kommande tabeller redovisar det slutliga resultatet av utförda beräkningar, vilket inte bara baseras på beräknad status för utan också på tidigare utförda bedömningar av (förvaltningscykel , information hämtad i VISS). Nedan fyra alternativ presenteras i kommande tabeller under : (Kraftigt Modifierat Vatten) innebär att vattenförekomsten i VISS är klassad som kraftigt modifierad och att klassats till otillfredsställande eller sämre, utifrån beräkning av och flödets. på (Preliminärt Kraftigt Modifierat Vatten) innebär att vattenförekomsten är klassad som naturlig i VISS men att resultatet av beräkning av och flödets klassar till otillfredsställande eller sämre. Detta innebär att man har en indikation på att vattenförekomstens karaktär är väsentligt förändrad m.a.p. vattenföring och att det kan röra sig om ett kraftigt modifierat vatten. Naturligt i VISS, parametrar ger ej innebär att vattenförekomsten är klassad som naturlig i VISS och att resultat av beräkning av och flödets klassar till måttlig eller bättre, d.v.s. man kan inte påvisa en väsentlig förändring av vattenförekomstens karaktär m.a.p. vattenföring. Vidare arbete krävs således för en komplett bedömning av (beräkning av vattenståndets och specifik flödesenergi). i VISS, parametrar ger ej innebär att vattenförekomsten är klassad som kraftigt modifierad i VISS men att resultatet av beräkningar av och flödets klassar till måttlig eller bättre, d.v.s. man kan inte påvisa en väsentlig förändring av vattenförekomstens karaktär m.a.p. vattenföring. Vidare arbete krävs således för en komplett bedömning av (beräkning av vattenståndets och specifik flödesenergi). Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april 2015.

7 3.1 Bottenviken Skellefteälven Älv Anläggning flödets Skellefteälven Kvistforsen krv us SE % 2 403% 1 1 X Skellefteälven Kvistforsen krv ns SE % 2 400% 1 1 X på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej Skellefteälven Kvistforsen krv gamla åfåran SE % 2 408% 1 1 X Umeälven Älv Anläggning flödets Umeälven Harrsele krv us SE % 2 493% 1 1 X Umeälven Harrsele krv ns SE % 2 493% 1 1 X Umeälven Bjurfors nedre krv us SE % 2 428% 1 1 X Umeälven Bjurfors nedre krv ns SE % 2 429% 1 1 X Umeälven Bjurfors övre krv us SE % 2 409% 1 1 X Umeälven Bjurfors övre krv ns SE % 2 409% 1 1 X på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej ÅF Industry AB, Stockholm Sweden Phone , Registered office in Stockholm, Corp. id , VAT SE

8 3.2 Bottenhavet Gideälven Naturligt i VISS, parametrar ger ej Älv Anläggning flödets på Gideälven Stennäs krv us SE % 2 28% 3 2 X Gideälven Stennäs krv ns spillfåra SE % 2 28% 3 2 X Gideälven Stennäs krv ns SE % 2 19% 3 2 X Gideälven Gammelby krv us SE % 3 45% 3 3 X Gammelby krv ns gamla SE % 3 45% 3 3 Gideälven åfåran X Gideälven Gammelby krv ns SE % 3 26% 3 3 X i VISS, parametrar ger ej Gideälven Björna krv us SE % 3 30% 3 3 X Gideälven Björna krv ns 1 SE % 3 30% 3 3 X Gideälven Björna krv ns Björna by SE % 3 19% 3 3 X Gideälven Gideå krv us SE % 3 83% 2 2 X Gideälven Gideå krv ns SE % 3 83% 2 2 X Gideälven Gidböle krv us SE % 3 93% 2 2 X Gideälven Gidböle krv ns SE % 3 93% 2 2 X Gideälven Gideåbacka krv us SE % 3 111% 1 1 X Gideåbacka krv ns gamla 35% 3 111% 1 1 Gideälven åfåran SE X Gideälven Gideåbacka krv ns SE % 3 111% 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 8 (16)

9 3.2.2 Moälven Älv Anläggning flödets på Moälven Anundsjö krv us SE % 3 53% 2 2 X Moälven Anundsjö krv ns SE % 3 52% 2 2 X Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Nätraån Älv Anläggning flödets på Nätraån Sidensjö krv us SE % 2-89% 2 2 X Nätraån Sidensjö krv ns SE % 2-89% 2 2 X Brynge krv us SE Nätraån Drömmesjön 51% 2 100% 2 2 X Brynge krv ns gamla SE Nätraån åfåran 51% 2 100% 2 2 X Nätraån Brynge krv us SE % 2 100% 2 2 X Nätraån Brynge krv ns Lillån SE % % 1 1 X Nätraån Nyfors krv us SE % 2-76% 2 2 X Nätraån Nyfors krv ns SE % 2-76% 2 2 X Nätraån Fors krv us SE % 2-83% 2 2 X Fors krv ns gamla SE Nätraån åfåran 94% 2-85% 2 2 X Nätraån Fors krv ns SE % 2-85% 2 2 X Nätraån Drömme krv us SE % 2-69% 2 2 X Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 9 (16)

10 3.2.4 Faxälven Älv Anläggning flödets på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Faxälven Gäddede krv us SE % 1 74% 2 1 X Gäddede krv ns Faxälven gamla åfåran SE % 1 74% 2 1 X Faxälven Gäddede krv ns SE % 2 14% 4 2 X Åseleälven Älv Anläggning flödets Åseleälven Malgomaj krv us SE % 2 466% 1 1 X Åseleälven Malgomaj krv ns SE % 2 196% 1 1 X på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Åseleälven Åseleälven Volgsjöfors krv us SE % 2 355% 1 1 Volgsjöfors krv ns SE % 2 358% 1 1 X X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 10 (16)

11 3.2.6 Fjällsjöälven Älv Anläggning flödets på Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Fjällsjöälven Dabbsjö krv us SE % 1 788% 1 1 X Fjällsjöälven Dabbsjö krv ns SE % 1 788% 1 1 X Fjällsjöälven Bergvattnet krv us SE % % 1 1 X Bergvattnet krv ns Fjällsjöälven Bergattensbäcken SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Bergvattnet krv us Nåsjön SE % % 1 1 X Bergvattnet krv ns Fjällsjöälven Nåsjöbäcken SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Korsselbränna krv us SE % % 1 1 X Fjällsjöälven Korsselbränna krv ns SE % 2 800% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv us SE % 1 709% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv ns gamla åfåran SE % 1 710% 1 1 X Fjällsjöälven Tåsjö krv ns SE % 1 712% 1 1 X Fjällsjöälven Klingerforsens krv us SE % 1 377% 1 1 X Klingerforsens krv ns gamla Fjällsjöälven åfåran SE % 1 377% 1 1 X Fjällsjöälven Klingerforsens krv ns Flåsjöån SE % 1 376% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv us SE % 2 744% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv ns gamla åfåran SE % 2 744% 1 1 X Fjällsjöälven Hoting krv ns SE % 2 745% 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 11 (16)

12 3.2.7 Indalsälven Älv Anläggning flödets på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Indalsälven Hammarforsens krv us SE Indalsälven Hammarforsens krv ns SE Indalsälven Indalsälven Indalsälven Olden krv Övre lilla Mjölkvattnet Olden krv Nedre fisklössjön (överledningstunnel) Olden krv Utlopp yttre Oldsjön SE SE SE % 3 187% 1 1 X 42% 3 188% 1 1 X 162% % 1 1 X 907% % 1 1 X 93% 2 791% 1 1 X Indalsälven Oldens krv Oldån vid kraftstationen SE % % 1 1 X Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 12 (16)

13 3.2.8 Ljungan Älv Anläggning flödets Järnvägsforsens krv us SE % 2 122% 1 1 X Ljungan Järnvägsforsens krv Ljungan ns 2 Råsjöån SE % % 1 1 X Ljungan Nederede krv us SE % 2 214% 1 1 X Ljungan Nederede krv ns SE % 2 215% 1 1 X Nederede krv ns Ljungan Stödesjön SE % 2 202% 1 1 X Ljungan Skallböle krv us SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Skallböle krv ns SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Matfors krv us SE % 2 109% 1 1 X Ljungan Matfors krv ns SE % 2 110% 1 1 X Ljungan Matfors krv ns Marmen SE % 2 103% 1 1 X Ljungan Viforsen Krv us SE % 3 52% 2 2 X Ljungan Viforsen Krv ns SE % 3 53% 2 2 X på Naturligt i VISS, parametrar ger ej i VISS, parametrar ger ej Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 13 (16)

14 3.3 Västerhavet Lagan (usns) flödets Älv Anläggning Lagan Långö krv us SE % 3 64% 2 2 X Lagan Långö krv ns SE % 3 65% 2 2 X Lagan Åby krv us och ns SE % 3 74% 2 2 X Lagan Bro krv SE % 3 117% 1 1 X Lagan Skeen krv us SE % % 1 1 X Lagan Skeen krv ns SE % % 1 1 X Lagan Traryd krv us SE % 3 249% 1 1 X Lagan Traryd krv ns SE % 3 237% 1 1 X Lagan Kvarnaholm krv us SE % 3 230% 1 1 X Lagan Timsfors Krv us SE % 3 175% 1 1 X Lagan Ängabäck Krv us SE % 3 360% 1 1 X Lagan Ängabäck Krv ns SE % 3 357% 1 1 X Lagan Bassalt krv SE % 3 389% 1 1 X Lagan Knäred övre krv us SE % 3 412% 1 1 X Lagan Knäred övre krv ns SE % 3 380% 1 1 X Lagan Knäred övre krv ns gamla åfåra SE % % 1 1 X Lagan Knäred nedre krv us SE % 3 320% 1 1 X Lagan Skogaby krv us SE % 3 493% 1 1 X Lagan Karsefors krv us SE % % 1 1 X Lagan Karsefors krv gamla åfåran SE % 3 380% 1 1 X Lagan Karsefors krv ns SE % 3 380% 1 1 X Lagan Laholm krv us SE % 3 518% 1 1 X Lagan Laholm krv ns SE % 3 510% 1 1 X på Naturligt i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej i VISS, beräkning av 2 parametrar ger ej Saknad station: För Värmeshult och Ivarsfors kraftstationer saknas komplett indata över vattenföring varför beräkningar inte har utförts för intilliggande vattenförekomster i detta skede. Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 14 (16)

15 3.3.2 Nissan Saknad station: Intill Gustavsberg kraftstation finns ingen mätstation i dagsläget varför indata saknas för intilliggande vattenförekomster och beräkningar inte har utförts i detta skede. (usns) flödets på Naturligt i VISS, beräkning av Älv Anläggning 2 parametrar ger ej Nissan Hylte krv us SE % 1 2% 5 1 X Nissan Hylte krv ns SE % 2 0% 5 2 X Nissan Nyebro krv us SE % 3 25% 3 3 X Nissan Fröslida krv us SE % 3-6% 4 3 X Nissan Nissaström krv us SE % 3 42% 3 3 X Nissan Nissaström krv ns SE % 3 42% 3 3 X i VISS, parametrar ger ej Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 15 (16)

16 4 Referenser Digitala SMHI Vattenweb., 2015.( Statkraft Sveriges hemsida, 2015.( Vattenkraft.info Vattenkraften i Sverige. ( Vattenmyndigheternas hemsida Skriftliga Havs- och vattenmyndigheten (HaV) Havs- och Vattenmyndighetens föreskrifter om klassificering av miljökvalitetsnormer avseende ytvatten HVMFS 2013:19 [1]. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) Bedömningsgrunder för hydromorfologiska kvalitetsfaktorer i sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon HVMFS 2013:19- Bilaga 3. Kling, J., Vartia, K., Svensson, J., Wall, K Remiss vägledning för kraftigt modifierade vatten 2014:XX. Kling, J Vägledning för Kraftigt modifierade vatten med tillämpning på vattenkraft 2014:XX. Svenska Kraftverksföreningen, Hydropower in Sweden. ISBN Personlig kommunikation Kling, J och Avdelning för havs- och vattenförvaltningen, Havs- och vattenmyndigheten (HaV). Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenviken, Botten- och Västerhavets vattendistrikt, april Page 16 (16)

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt

Remissvar gällande förslag till MKN för vattenförekomster inom Bottenvikens, Botten- och Västerhavets vattendistrikt Author Stéphanie Nicolin Phone +46 10 505 00 00 Mobile 0046(0)72 718 22 68 E-mail stephanie.nicolin@afconsult.com Date 2015-04-15 Project ID 6054235 Statkraft Sverige AB Remissvar gällande förslag till

Läs mer

STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK

STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK STATKRAFT SVERIGE AB ISPROBLEM VID LUCKOR, INTAGSGRINDAR, INTAG FÖR VATTENKRAFTVERK AGENDA Fakta om Statkraftkoncernen Fakta om Statkraft Sverige AB Vattenkraft i Sverige Isproblem vid vattenkraftverken

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN

PM HYDROMORFOLOGISK PÅVERKAN 8 1 Syfte Denna PM avser att beskriva den planerade verksamheten vid Lövstas eventuella påverkan på de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna enligt vattendirektivet. 2 Planerad verksamhet I Mälaren planeras

Läs mer

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft.

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Tabell 1. Samtliga huvudavrinningsområden som innehåller KMV på

Läs mer

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON

HVMFS 2016:31 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON Bilaga 3 BILAGA 3: BEDÖMNINGSGRUNDER FÖR HYDROMORFOLOGISKA KVALITETSFAKTORER I SJÖAR, VATTENDRAG, KUSTVATTEN OCH VATTEN I ÖVERGÅNGSZON HVMFS 2016:31 3 Hydrologisk regim i vattendrag 3.1 Kvalitetsfaktor

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om förvaltningsplaner och åtgärdsprogram för ytvatten enligt förordningen (2004:660) om förvaltning

Läs mer

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten

Underlag till Åtgärdsprogram för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Underlag till Åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten Bilagor A-E för Sveriges fem vattendistrikt Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands

Läs mer

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu).

2. Välj avancerad sökning (det enda sökalternativ som fungerar ännu). Att söka information i VISS, VattenInformationsSystem Sverige VISS är en databas där man samlar information om alla större sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten i Sverige. Här finns förutom allmän

Läs mer

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling

Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens författningssamling Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om kartläggning och analys av ytvatten enligt vattenförvaltningsförordningen (2004:660); Utkom

Läs mer

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby

Vattenförvaltning. Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor. Lennart Sorby Vattenförvaltning Ris och ros från kommissionen och aktuella ytvattenfrågor Lennart Sorby lennart.sorby@havochvatten.se EU:s Blueprint Strategi för att åtgärda vattenproblemen Analys av status och problem

Läs mer

Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi.

Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi. VMHyMo Mottagare: Sveriges fem vattenmyndigheter Kartläggning och Analys-gruppen Rimlighets- och expertedo mning av ekologisk status med sto d av hydromorfologi. Sammanställt av Katarina Vartia och Sara

Läs mer

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar

Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Miljökvalitetsnormer och miljöundersökningar Johan Kling Havs- och vattenmyndigheten JOHAN KLING Johan.kling@havochvatten.se Två typer av miljökvalitetsnormer men också möjlighet för undantag God ekologisk

Läs mer

Nationell strategi för hållbar vattenkraft

Nationell strategi för hållbar vattenkraft Nationell strategi för hållbar vattenkraft Bakgrund Sveriges regering och riksdag har fastställt nationella mål inom vattenmiljöområdet och energiområdet. Sverige har även förbundit sig att genomföra olika

Läs mer

M2016/01062/R

M2016/01062/R Promemoria 2016-04-13 M2016/01062/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Ulrika Gunnesby Telefon 08-405 22 46 E-post ulrika.gunnesby@regeringskansliet.se Ändring i

Läs mer

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund

På gång inom Vattenförvaltningsarbetet. Ann-Louise Haglund På gång inom Vattenförvaltningsarbetet Ann-Louise Haglund Vattenförvaltningsarbetet under 2015 Remiss från Vattenmyndigheterna Förslag till Åtgärdsprogram Förvaltningsplan Miljökvalitetsnormer Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft Samrådsmöte Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft 1 Välkomna! Vilka är vi? Praktikaliteter 2 Vad ska vi göra idag? Om samrådet - inledning och bakgrund Presentation

Läs mer

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan

Statusklassning och vattendirektivet i Viskan Statusklassning och vattendirektivet i Viskan EU s ramdirektiv för vatten och svensk vattenförvaltning VARFÖR EN NY VATTENFÖRVALTNING? Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas,

Läs mer

Hemsida 1(44)

Hemsida   1(44) SAMRÅDSHANDLING Underlagsrapport till reviderade miljökvalitetsnormer med avseende på koppar och zink 2018 2021 för Sveriges fem vattendistrikt baserade på modellerade biotillgängliga halter Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk vattenförvaltning

Svensk vattenförvaltning Svensk vattenförvaltning Peder Eriksson Länsstyrelsen i Örebro län Föredraget - Innehåll 1. Vattenförvaltningen - kort introduktion 2. Kartläggning och analys av vatten - VISS Vatten-Informations-System-Sverige

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

MKN-vatten i detaljplanering AB län

MKN-vatten i detaljplanering AB län MKN-vatten i detaljplanering AB län Susann Jonsson Länsstyrelsen Stockholm Barkarbystaden II, Järfälla 1 Bällstaåns förutsättningar Status otillfredsställande ekologisk status. avgörande för bedömningen

Läs mer

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet

Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes Uppsala Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Nya MKN-vatten och förändringar jämfört med de som fastställdes 2009 Uppsala 2016-04-07 Sabine Lagerberg Vattenmyndigheten för Västerhavet Miljökvalitetsnormer Generellt Alla vattenförekomster ska uppnå

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19

BILAGA 1 KLASSNING ENLIGT HVMFS 2013:19 UPPDRAG Stensjö Dämme UPPDRAGSNUMMER 1321069000 UPPDRAGSLEDARE C-G Göransson UPPRÄTTAD AV Jonatan Larsson, C-G Göransson DATUM 01 Klassificering av vattenförekomster påverkade av nuvarande och framtida

Läs mer

STATKRAFT SVERIGE. SAMRÅDSMÖTE Alby

STATKRAFT SVERIGE. SAMRÅDSMÖTE Alby STATKRAFT SVERIGE SAMRÅDSMÖTE Alby 2011-08-31 Dagordning Presentation, inledning och bakgrund Tillståndsprocessen för vattenverksamhet Utrivning teknisk beskrivning Värden och konsekvenser för vattenmiljö

Läs mer

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013

Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Nya statusklassningar vattendrag nov 2013 Renate Foks 12 nov 2013 Hagbyån och Halltorpsån Utdrag från VISS, 12 nov 2013 Hagbyån Hagbyån Hagbyån Halltorpsån Halltorpsån gul = måttlig ekologisk status, grön=

Läs mer

Tappning i fiskväg 1,5 m3/s, vid de stationer där torrfåra inte. Tappning i fiskväg 3 m3/s, vid. de stationer där torrfåra inte

Tappning i fiskväg 1,5 m3/s, vid de stationer där torrfåra inte. Tappning i fiskväg 3 m3/s, vid. de stationer där torrfåra inte Bilaga till "Sammanställning av uppskattade anläggningskostnader för fiskvägar samt vattenföringsdata för storskaliga vattenkraftverk Sverige" daterad 2014-02-10, i vilken utförligare metodikbeskrivning

Läs mer

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren

Statusklassning Bohuskusten. Anna Dimming Ragnar Lagergren Statusklassning Bohuskusten Anna Dimming Ragnar Lagergren Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Hemsida 1(45)

Hemsida   1(45) Underlagsrapport till reviderade miljökvalitetsnormer med avseende på koppar och zink 2018 2021 för Sveriges fem vattendistrikt baserade på modellerade biotillgängliga halter Länsstyrelsen Norrbottens

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer

Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem naturvärden och åtgärdspotentialer 20 oktober 2016 Gysinge Dalälvens avrinningsområde Pilotprojekt Hållbar vattenkraft i Dalälven Bakgrund organisation

Läs mer

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör)

Sida 1 (18) Förvaltande Enhet /Upphandlingsnu mmer. Stora Projekt, Projekt Mälarbanan 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Sida 1 (18) Förvaltande Enhet Diarie- /Upphandlingsnu mmer Stora Projekt, 2012/27198 Handläggare/upprättad av (projektör) Simon Lelie, WSP Handläggare namn/sign. (beställare) Granskad(proj ektör) Anders

Läs mer

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 1. Allmänt om klassificeringen Klassificeringen baseras

Läs mer

Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt

Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt Projekt: Vattenkraften i genomförandet av Ramdirektivet för vatten 2011-03-11 Vattenmyndigheten, Västerhavets vattendistrikt 1 Målsättning Förtydliga kopplingen mellan vattenkraftverk och ekologiskt status

Läs mer

Justering av vattenförekomster 2011-2015

Justering av vattenförekomster 2011-2015 Justering av 2011-2015 I december 2009 beslutade vattendelegationerna i Sveriges fem vattenmyndigheter om kvalitetskrav (miljökvalitetsnormer) för alla fastställda i landet. En kombination av att det material

Läs mer

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla

Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Hur HaV verkar för levande hav, sjöar och vattendrag Utveckling av råd, stöd, bedömningsgrunder, handböcker Tillsynsutveckling RU Utveckling

Läs mer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer

Föreskrifter om miljökvalitetsnormer Föreskrifter om miljökvalitetsnormer 22 FS 2015:xx Utkom från trycket den xx december 2015 Länsstyrelsen i X läns (Vattenmyndigheten i Y vattendistrikts) föreskrifter om kvalitetskrav för vattenförekomster

Läs mer

Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag

Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag Piteälvens VRO- Sjöar och vattendrag Piteälven, Lill-Piteälven, Rokån och Jävreån Potentiella vattenförekomster 517 vattendrag (flödesordning >3) 247 sjöar >0,5 km2 inkl mindre sjöar om skyddade områden

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i föreskrifter och allmänna råd (NFS 2008:1) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Skövde kommun / kommunstyrelsen@skovde.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Samråd om Arbetsprogram och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan samt samråd med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram

Samråd om Arbetsprogram och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan samt samråd med anledning av miljöbedömning av åtgärdsprogram Datum 2013-06-04 S071-75/2013 08-6772653, 070-5507781 lennart.sandebjer@svenskenergi.se Vattenmyndigheterna i Sveriges fem vattendistrikt Kopia: Havs- och vattenmyndigheten Samråd om Arbetsprogram och

Läs mer

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare

Vatten ett arv att skydda och förvalta. Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten ett arv att skydda och förvalta Lisa Lundstedt vattensamordnare Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Ramdirektivet för vatten

Läs mer

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005

Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 Hur står det till med den nya vattenförvaltningen i Sverige? En OH-serie framtagen av Naturvårdsverket våren 2005 2 Jovars, det flyter utgångspunkten är ramdirektivet för vatten som antogs i december 2000!

Läs mer

Datum Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt

Datum Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt Datum 2015-06-30 Klassificeringen av Hydromorfologiska parametrar - En översiktlig beskrivning av metoder och tillvägagångssätt 1 Utgiven av: Diarienummer: Ansvarig arbetsgrupp: Författare: Layout: Upplaga:

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM

REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM INNEHÅLL I BESLUTET Regeringen beslutar att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för 2017-2021.

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Flens kommun / flenskommun@flen.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 07:56:34 Avslutade: 2016-02-15 13:29:45

Läs mer

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft

Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft Vattenmyndigheternas samråd 2018 gällande kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft Vattenmyndigheterna samråder nu om förslag till miljökvalitetsnormer för vatten som är kraftigt modifierade

Läs mer

Norra Bottenvikens kustvattenråd. Samråd Luleå Malin Kronholm Malin Kronholm

Norra Bottenvikens kustvattenråd. Samråd Luleå Malin Kronholm Malin Kronholm Norra Bottenvikens kustvattenråd Samråd 2009 Luleå 2009-11-10 Malin Kronholm 2009-11-10 Malin Kronholm Hantering av remisser Vattenmyndigheten: Hantering av synpunkter på nationell och distriktsnivå Beredningssekretariatet:

Läs mer

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14 1(10) Vattenmyndigheten i Bottenvikens Vattendistrikt Vattenmyndigheten i Bottenhavets Vattendistrikt Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Läs mer

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås

Vattendelegationen Norra Östersjön. Sammanträde 7 december 2017, Västerås Vattendelegationen Norra Östersjön Sammanträde 7 december 2017, Västerås Omvärldsbevakning Utredningar pågående och på gång Miljöövervakningsutredningen Vattenförvaltningsutredningen Övergödningsutredningen

Läs mer

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen

Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Ord och begrepp inom vattenförvaltningen Om det du funderar på inte finns i ordlistan nedan går det även att leta i databasen över vatten i Sverige, VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Där finns även

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lilla Edets kommun / kommunen@lillaedet.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-28 15:03:19 Avslutade: 2016-01-07

Läs mer

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike Handläggare Per Axelsson Telefon +46105052920 Mobil +46705202083 E-post per.j.axelsson@afconsult.com Mottagare Norrköpings kommun Elke Myrhede Trädgårdsgatan 21 601 81 Norrköping Datum 2018-11-02 Projekt-ID

Läs mer

Lekebergs kommun /

Lekebergs kommun / Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lekebergs kommun / lekebergs.kommun@lekeberg.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-25 08:06:58 Avslutade: 2016-01-25

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Åmåls kommun / kommun@amal.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:03:35 Avslutade:

Läs mer

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet Ragnar Asklund 2015-04-30 Dnr Jämt: 063-149346 ragnar.asklund@jamtkraft.se YTTRANDE Ert dnr 537-7197-14 Vattenmyndigheten Bottenhavet Förvaltningsplan Karakterisering och statusklassning Det är svårt att

Läs mer

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-05-05 IDN 2014-05-20 Handläggare Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till Idrottsnämnden Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX)

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX) Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns (Vattenmyndigheten i Västerhavets vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Västra Götalands

Läs mer

Bakgrundshalt av zink i kustvatten i Bottenviken och Bottenhavet. -att använda i statusklassificering till beslut 2018

Bakgrundshalt av zink i kustvatten i Bottenviken och Bottenhavet. -att använda i statusklassificering till beslut 2018 Bakgrundshalt av zink i kustvatten i Bottenviken och Bottenhavet -att använda i statusklassificering till beslut 2018 Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

Lilla Å (Mynningen-Musån)

Lilla Å (Mynningen-Musån) 20120412 Vattenförekomst Lilla Å (MynningenMusån) EU_CD Vattenkategori Distriktsindelning Huvudavrinningsområde Delavrinningsområde Kommuner Övervakningsstationer SE632093131112 Vattendrag 5. Västerhavet

Läs mer

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt Tekniska verken Datum 2015-04-29 1/1 Referens Kristina Appleby Telefonnummer 013-20 92 87 Länsstyrelsen i Kalmar län Att: Vattenmyndigheten 39186 Kalmar Märke / Diarienummer 537-5346-2014 Tekniska verken

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Aneby kommun / aneby.kommun@aneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-26 14:11:32

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin

Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? Arvid Sundelin Miljökvalitetsnormer för vatten Vad säger lagen? 2017-09-28 Arvid Sundelin Disposition Vad är en miljökvalitetsnorm? Ramdirektivet för vatten Genomförandet i Sverige Weserdomen Näckådomen Kommande lagstiftning

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Malmö stad / kommunstyrelsen@malmo.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-14 09:55:10 Avslutade: 2016-02-25 16:09:14

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer m3/s Ljungan Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Efter den 1 juli 2011 ansvarar Havs- och vattenmyndigheten för denna publikation. Telefon 010-698 60 00 publikationer@havochvatten.se www.havochvatten.se/publikationer Status, potential och kvalitetskrav

Läs mer

Örnsköldsviks kommun /

Örnsköldsviks kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Örnsköldsviks kommun / kommunen@ornskoldsvik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-07

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 8 februari 2018, Uddevalla Delilah Lithner, Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Två separata

Läs mer

Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön

Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön Business as usual? Regeringens ståndpunkt enligt svar till EU kommissionen: Sverige har en prispolitik

Läs mer

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i

Statkra~ , 'III II 02. S37-!S67b og i Statkra~ Vatlenmyndigheten i Botlenvikens vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Botlenhavets vatlendistrikt Vatlenmyndigheten i Västerhavet vatlendistrikt S37-!S67b og i, 'III II 02. Statkraft SverIge AB

Läs mer

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX)

Utkom från trycket den xx december beslutade den XX december 2018 (Dnr: XX) Xx FS 2018:xx Utkom från trycket den xx december 2018 Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikts) föreskrifter om ändring i Länsstyrelsen i Norrbottens läns (Vattenmyndigheten

Läs mer

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Hur påverkar vattentjänsterna våra vatten och hur kommer åtgärdsprogrammen att påverka vattentjänsterna? Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig

Läs mer

Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd. Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet

Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd. Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet Nya metoder fo r bedo mning av havsoch vattenmiljo ns tillsta nd Mats Lindegarth Havsmiljo institutet / Göteborgs Universitet Vattendirektivet säger Bedömning av ekologisk status baserat på biologiska,

Läs mer

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon

Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon Status, potential och kvalitetskrav för sjöar, vattendrag, kustvatten och vatten i övergångszon En handbok om hur kvalitetskrav i ytvattenförekomster kan bestämmas och följas upp HANDBOK 2007:4 UTGÅVA

Läs mer

Internutbildning EG:s ramdirektiv för vatten. Välkomna!

Internutbildning EG:s ramdirektiv för vatten. Välkomna! Internutbildning EG:s ramdirektiv för vatten Välkomna! Avrinningsområdesvis administration Helhetssyn Omfattar: ytvatten (kust, sjö, vattendrag) och grundvatten 2014-05-16 Presentationsnamn Namn 2 MÅL

Läs mer

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten

Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning. Monica Bergsten Hur Svensk vattenlagstiftning förhåller sig till EU-lagstiftning Monica Bergsten EU-lagstiftning - generellt Förordning = en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet; Direktiv = sätter

Läs mer

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad

Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren Vattendagen Kristianstad Hur mår Södra Östersjöns vattendistrikt? Niklas Holmgren 2017-04-20 Vattendagen Kristianstad Södra Östersjön Miljökvalitetsnormer Anger den kvalitet vattnen ska ha och vid vilken tidpunkt normen ska vara

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Ronneby kommun / stadshuset@ronneby.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 11:27:44

Läs mer

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde

Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde Åby, Byske och Kåge vattenrådsområde - Översikt av väsentliga frågor - Ekologisk status i Bottenvikens vattendistrikt Sammanvägd bedömning av Näringsbelastning Försurning

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun

Komplettering av dagvattenutredning - Detaljplan för fastigheterna Östhamra 1:56 1:57, Norrtälje kommun Handläggare Erika Heander Tel +46 10 505 18 31 E-post erika.heander@afconsult.com Mottagare Volabo Projekt Östhamra AB Tomas Wågström Fornåsvägen 11 184 60 Åkersberga Datum 2017-08-16 Uppdragsnummer 732395

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Leksands kommun / kommun@leksand.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-15 11:33:09 Avslutade: 2016-02-19 14:51:36

Läs mer

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING

AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING AKTUELLT OM VATTENFÖRVALTNING Miljökvalitetsnormer och Vattenmyndighetens åtgärdsprogram Karin de Beer Vattenmiljö, Länsstyrelsen Värmland, karin.de.beer@lansstyrelsen.se, 054-19 70 82 Miljökvalitetsnormer

Läs mer