Rekommendationer till Lundalands kommuner för fortsatt lokalt ledd utveckling i Lundaland under programperioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rekommendationer till Lundalands kommuner för fortsatt lokalt ledd utveckling i Lundaland under programperioden 2014 2020"

Transkript

1 Mottagare Kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun, Mats Helmfrid Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, Christian Sonesson Kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge kommun, Pia Almström Kommunstyrelsens ordförande i Eslövs kommun, Cecilia Lind Kommunstyrelsens ordförande i Lomma kommun, Anders Berngarn Kommundirektören i Lunds kommun, Anette Henriksson Kommundirektören i Staffanstorps kommun, IngaLill Hellberg Kommundirektören i Kävlinge kommun, Mikael Persson Kommundirektören i Eslövs kommun, Eva Hallberg Kommundirektören i Lomma kommun, Jan Sohlmér Rekommendationer till Lundalands kommuner för fortsatt lokalt ledd utveckling i Lundaland under programperioden Bakgrund Leader Lundaland Ideell förening har bedrivit lokalt ledd utveckling i området Lundaland inom ramen för Europeiska jordbruksfonden och Svenska landsbygdsprogrammet sedan starten Utvecklingsarbetet har vida överträffat förväntningarna och resulterat i flera goda exempel på insatser för hållbara verksamheter och evenemang som alla har det gemensamt att de ökat värdet på Destination Lundaland. Lundaland Filharmoniska Orkester, det internationella konstnärsresidenset ARNA (Art and nature), odlingsprojektet Värpinge Agroinkubator, musikevenemanget Toner vid Borgeby Slott, samarbetsprojektet Vandra i Skåne och Det synliga Uppåkra är några projektexempel ur föreningens projektportfölj som uppvisar fler än sextio framgångsrikt genomförda projekt. Utvecklingsarbetet har kännetecknats av stort lokalt engagemang med omfattande inslag av ideell medverkan, uppslutning över sektorer och administrativa gränser kring gemensam utveckling av goda idéer, samt en bred förankrad samsyn kring idén om lokalt ledd utveckling av och på platsen Lundaland. Flera av projekten har tydliga framtidsperspektiv såsom projektet Destination Lundaland och Lundaland Triathlon. Föreningen har utökat budgeten för utvecklingsinsatser i Lundaland under pågående programperiod genom att tillsammans med partners söka ytterligare medel från Landsbygdprogrammet utöver de initialt beviljade LEADER-stöden.

2 EU-fonderna och hållbar tillväxt i Sverige Regering och riksdag har beslutat att Leader-metoden skall användas i ett bredare sammanhang under nästa programperiod och att metoden skall fortsätta att bidra till hållbar svensk tillväxt, samt finansieras av samtliga EU fonder. Viktiga och nödvändiga inslag i det fortsatta utvecklingsarbetet, enligt EU kommissionen, är större samverkan, och integration både inom lokala utvecklingsområden och mellan de olika EU-fonderna. Stor vikt läggs i de olika programbeskrivningarna vid betydelsen av synergieffekter och investeringar i projekt på lokal nivå som bidrar till regionala, nationella och europeiska mål. Nytt för programperioden är, att bland de organisationer som lämnar in ansökan om att få bedriva lokalt ledd utveckling i Sverige, skall de utvecklingsgrupper premieras som ansöker med spetsiga och resultatorienterade strategier. Lundalands strategi för lokalt ledd utveckling

3 Nuläget i Leader Lundaland ideell förening Föreningen har påbörjat innevarande programs avslutande del, vilken beräknas avslutas Efter detta datum planeras föreningens uppdrag inom Landsbygdsprogrammet vara avslutat och ingen finansiering är i dagsläget beviljad för fortsatt verksamhet i föreningens regi. Föreningen leder under 2014 ett pågående utvecklingsprojekt tillsammans med Region Skåne och Länsstyrelsen för att gemensamt utveckla metoder för lokalt ledd utveckling på en plats. Exempel på deltagare i projektet är Lundalands kommuner, Sveriges Lantbruksuniversitet, Lunds Universitet, Centrum för publikt entreprenörskap, Folkuniversitetet, Hela Sverige skall leva, Skåneidrotten, aktörer från Lundaland m fl. Intresset för att delta i lokalt ledd utveckling i Lundaland är stort bland deltagande organisationer. Föreningen har lämnat in intresseanmälan om fortsatt lokalt ledd utveckling i Lundaland till Jordbruksverket, Styrelsen för Leader Lundaland beslutade, , att föreningen tillsammans med partners skall lämna in en formell ansökan, i början av december 2014, om fortsatt lokalt ledd utveckling genom Leader-metoden på platsen Lundaland, finansierad av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska socialfonden samt Europeiska havs- och fiskerifonden. Styrelsen har uppdragit år Leader Lundalands presidium att påbörja arbetet med framtagandet av den strategi för lokalt ledd utveckling i Lundaland, som skall medfölja ansökan. Föreningen för en pågående dialog med berörda kommuner och partners kring lämpligt innehåll i strategin för Lokal ledd utveckling genom Leader-metoden på platsen Lundaland, samt behovet av nödvändig offentlig medfinansiering av programmet och avsiktsförklaringar för detsamma.

4 Rekommendationer till kommunerna i Lundaland Utkast till vision för lokalt ledd utveckling i Lundaland, Lundaland år 2020 en välkänd plats som kännetecknas av innovativ platsutveckling (läs med LEADER-metoden) - en plats i världsklass för boende och besökande. Rekommendation 1 Att kommunerna fortsätter att medverka till lokalt ledd utveckling på platsen Lundaland som huvudpartners. Att kommunerna deltar i arbetet med framtagandet av den övergripande strategin för fortsatt utveckling av platsen Lundaland. Att kommunerna är företrädda i styrelsen för Leader Lundaland. Argument för denna rekommendation: Lokalt ledd utveckling i Lundaland kan bidra till regionala, nationella och europeiska mål och som kan delfinansieras av EU-fonderna. Kommunerna bör utgöra basen för lokalt ledd utveckling i Lundaland och delta i arbetet med framtagandet av den övergripande strategin för att säkerställa att inga överlappningar sker och att strategin bidrar till regionala och nationella mål. Innehållet i den nya övergripande strategin bör inte heller konkurrera med kommunernas ordinarie verksamhet. Ex på innehåll kan vara att utveckla: Destination Lundaland med huvudattraktioner såsom Uppåkra, Lund, ESS och Max 4 Nya skånska cykel-, vandrings- och matprodukter/paket i Lundaland Socialt entreprenörskap, samt entreprenörskap kopplat till besöksnäringen i Lundaland Aktiv fritid i Lundaland, t ex Lundaland Triathlon Ökad konkurrenskraft Tillgängliggörandet och möjliggörandet av naturskyddade miljöer t ex Biosfärsområde Vombsänkan Ökad social delaktighet

5 Hållbar sysselsättning Rekommendation 2 Att kommunerna etablerar ett gemensamt utvecklingscenter i Lundaland för vidare utveckling av platsen Lundaland. Argument för denna rekommendation: Ett lokalt bemannat utvecklingscenter i Lundaland skulle möjliggöra ett ökat antal EUfinansierade projekt för utveckling av platsen Lundaland i enlighet med antagen vision och vidhörande strategi. Om kommunerna har en gemensam lösning och en gemensam strategi för att söka medel från EU-fonderna ökar sannolikheten att ansökningarna blir beviljade då det finns ett gemensamt behov/marknad. Ansökningarna är delar av en gemensam vision/strategi som är förankrad och bidrar till måluppfyllnad av lokala, regionala, nationella och europeiska mål. Investering i ett utvecklingscenter i Lundaland minskar risken för att upparbetade nätverk, kompetens och erfarenheter under innevarande LEADER-program går förlorade om LAG Lundalands ansökan om lokalt ledd utveckling under programperioden inte blir antagen av Jordbruksverket. Exemplifiering av uppdrag för ett utvecklingscenter Affärsutveckling av platsen Lundaland, ex genom att söka finansiering av EU-medel, stöd från Tillväxtverket mm utifrån antagen vision och strategi. Jmf med Krinnova Affärsutveckling av Lundalands utvecklingsprojekt till hållbara verksamheter i Lundaland.

6 Rekommendation 3 Att kommunerna står bakom den ansökan om lokalt ledd utveckling i Lundaland som föreningen avser lämna in i december 2014, som huvudpartners och medfinansiärer. Argument för denna rekommendation: Lokalt ledd utveckling genom Leader-metoden är ett effektivt sätt att identifiera, pröva och utveckla lokala resurser och idéer med stor delaktighet till liten kostnad. The European Commission s Common Guidance on Community Led Local Development (Lokalt ledd utveckling) issued on the 29 April 2013 states that: Community-Led Local Development (CLLD) is a tool to involve citizens at local level in developing responses to the social, environmental and economic challenges we face today. CLLD is an approach that requires time and effort, but for relatively small financial investments, it can have a marked impact on people s lives and generate new ideas and the shared commitment for putting these into practice.

7 Förslag till finansiering av rekommendationerna Rekommendation 1 Kommunerna huvudpartners till lokalt ledd utveckling av och på platsen Lundaland. Resurser och finansiering: Kommunerna avsätter tid och resurser för att arbeta fram en övergripande gemensam strategi för fortsatt lokalt ledd utveckling av och på platsen Lundaland Kommunerna utser ledamöter till LAG Lundaland Tidplan: Hösten Rekommendation 2 Kommunerna etablerar ett gemensamt utvecklingscenter i Lundaland för vidare utveckling av och på platsen Lundaland enligt antagen övergripande strategi. Resurser och finansiering: Kommunerna finansierar initialt en gemensam heltidstjänst, samt tillhörande administrativa resurser. I uppdraget ingår att söka EU-medel för utveckling och etablering av verksamheten så att den på sikt kan bli självbärande. Tidplan: juni Rekommendation 3 Kommunerna står bakom den ansökan om lokalt ledd utveckling i Lundaland som föreningen avser lämna in i december 2014, som huvudpartners och medfinansiärer. Resurs och finansiering: LAG uppskattar kostnaden för framtagande av ansökan och strategi till ca Sek. Kostnaden kan rekvireras hem från Jordbruksverket senvåren 2015 förutsatt att ansökan och strategi inkommit till Jordbruksverket i december LAG uppskattar kostnaden för medfinansiering av nya programmet för lokalt ledd utveckling genom LEADER-metoden till motsvarande belopp som krävdes för medfinansiering av LEADER-programmet Tidplan: Framtagande av ansökan och strategi hösten Besked ges senvåren Genomförande av programmet hösten

8 Slutord LEADER- verksamheten 2014 fokuserar på att få de sista beviljade projektet avslutade så att den gemensamma utvecklingsstrategin för LEADER Lundaland tillgodoses. LAG konstaterar att viktiga pusselbitar fallit på plats och ser med fram emot programmets sista år, då samtliga projekt skall avslutas, rekvireras, arkiveras och resultat sammanställas. Under sista året har dialogen om betydelsen av Lokalt Ledd Utveckling i Lundaland intensifierats. Arbetet har utgjort en viktig förberedelse inför det nya programmet för Lokalt Ledd Utveckling LAG gläds åt att flera av föreningens LEADER-projekt bidrar till fortsatt utveckling av Destination LUNDALAND och gör bedömningen att utvecklingspotentialen för Destination LUNDALAND och fortsatt lokalt ledd utveckling på platsen Lundaland är fortsatt mycket god. LAG och föreningen ser med förhoppning fram emot kommunernas respons på föreslagna rekommendationer och ber om svar senast LEADER Lundaland Ideell förening Bo Polsten Annethe Yng Ordförande Verksamhetsledare

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 1 - Initiering av programmet, juli 2016 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt

Läs mer

Ett landsbygdsperspektiv på hållbar utveckling Annethe Yng Verksamhetsledare Leader Lundaland

Ett landsbygdsperspektiv på hållbar utveckling Annethe Yng Verksamhetsledare Leader Lundaland Ett landsbygdsperspektiv på hållbar utveckling 2014-02-05 Annethe Yng Verksamhetsledare Leader verksamhetsledaren@lundaland.se 1 visionen Green Challenge Pipe Dream Hantverkslägret Filmen om Borgeby Slott

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 2 Genomförandeprojekt 2016-10-31 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt ledd

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 3 Uppdatering:Genomförandeprojekt 2018-01-01 Version 3 publicerad 2018-04-26 Ändring Tillägg av projektstöd genomförandeprojekt,

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän?

Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän? Har du en idé som utvecklar Södra Bohuslän? Föreningar, företag och myndigheter kan söka stöd för landsbygdsutveckling hos Leader Södra Bohuslän. Projekten ska genomsyras av INNOVATION Leaderprojekt ska

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Projekt Lokal samverkan Trepartnerskap Underifrånperspektiv Innovativitet Nätverkande Överförbarhet Långsiktighet Ideell Offentlig Privat näringsliv Tips Identifiera

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Smart och hållbar ekonomi för alla Alla EU-stöd i Sverige ska bidra till smart och hållbar tillväxt för alla, det är det övergripande målet i den långsiktiga strategin Europa

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, lokal: Örngrund, kl 08.30-09.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Johan

Läs mer

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020

Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram 2014-2020 Kommunstyrelsens kontor Handläggare: Ylva Hedman Datum 2015-03-24 Dnr KS 2015/01 10 Till Kommunstyrelsen Kommunal medverkan inom lokal ledd utveckling genom Leadermetoden under EU:s strukturfondsprogram

Läs mer

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET

W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET ~ LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 11 {21) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-06-01 Au 106 Dnr KS 0103/2016 Förfrågan om förnyat ställningstagande för ett gemensamt leaderarbete i Bergslagen,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

. ' Il. I. q renc/e 3. MBL 11 - Budget 2016 - Kommunstyrelsen

. ' Il. I. q renc/e 3. MBL 11 - Budget 2016 - Kommunstyrelsen PROTOKOLL 2015-11-24. ' Il. I q renc/e 3 1(3) STAFFANSTORPS MBL 11 - Budget 2016 - Kommunstyrelsen Närvarande: Staffanstorps Kommun LR Lärarförbundet Vårdförbundet SACO/SSR Kommunal Vision Ingalill Hellberg,

Läs mer

LAG:s roll och ansvar

LAG:s roll och ansvar LAG:s roll och ansvar Carin Alfredsson Karolina Dahlberg Kerstin Jansohn Ulrika Holmgren Synpunkter från några av er: Hur få mer tid till mobilisering och proaktivt arbete? Hur stimulera projektentusiasmen

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar Leader Sverige 2007-2013 Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar LEADER - Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l

Läs mer

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna

Kennet Johansson. ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Kennet Johansson ESI-fonderna 2014-2020 Europeiska struktur- och investeringsfonderna Europa 2020 Sammanhållningspolitiken 351,8 miljarder euro Regional utvecklingsstrategi Hösten 2013 Regering Våren 2014

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014-2020 Möjligheternas landsbygd Tranås, 8 oktober 2015 johan.magnusson@jordbruksverket.se Leadermetoden Boende och verksamma driver och påverkar

Läs mer

Finansiering av miljöprojekt?

Finansiering av miljöprojekt? Finansiering av miljöprojekt? Regional utvecklingsstrategi (RUS) Finansiering Regionala projektmedel Interreg IV A Nord Landsbygdsprogrammet Regionala fonden RUS 2020 Norrbotten Strategier Regionala tillväxtprogrammet

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012

Landsbygdsdepartementet. Europadagen 2012 Europadagen 2012 Den nya landsbygdspolitiken i EU EU-processen Råds- och parlamentsarbetet rådsarbetsgrupper under 2012, beslut (förhoppningsvis) under första halvåret 2013 (gäller flera relevanta råds-

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

BESLUT din ansökan om projektstöd

BESLUT din ansökan om projektstöd Returadress Länsstyrelsen Östergötland 581 86 [Eventuell Linköping Leader-logga] Regionalekonomiska enheten Jonas Jernberg Tfn: 010-2235294 E-postadress: jonas.jernberg@lansstyrelsen.se Motala kommun Box

Läs mer

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020

Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad. Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Simrishamn Sjöbo Tomelilla Ystad Bromölla Kristianstad Osby Östra Göinge LOKALT LEDD UTVECKLING SYDÖSTRA SKÅNE 2014 2020 Inledning Innehållsförteckning Inledning 3 Vad är lokalt ledd utveckling genom leadermetoden?

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Leader Stockholmsbygd Ideell förening

Leader Stockholmsbygd Ideell förening Årsredovisning för Leader Stockholmsbygd Ideell förening Räkenskapsåret 2015-09-23 - Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1-2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4-5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Information om LEADER Sydöstra Skåne

Information om LEADER Sydöstra Skåne Information om LEADER Sydöstra Skåne LEADER Sydöstra Skåne Kristin Persson Verksamhetsledare, Leader Y-Ö lag@ystad-osterlenregionen.se Innehållsförteckning Leadermetoden Sammanfattning av den lokala utvecklingsstrategin

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om projektstöd inom

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (6) Plats Lomma kommunhus, Sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-05-03, kl. 08:00-12:25 Sammanträdesdatum s. 1 (6) Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget!

Spira Mare Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Vi har en idé! Hur går det till! Aktuella läget! Spira Mare 2020 Lite tråkig fakta! Spira Mare 2020 Leader-metoden Leader är en metod där privat, ideell och offentlig

Läs mer

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti

Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård 2020 Områdesstart 23 mars 2016 Verksamhetsledare Michael Lühr Från 15. augusti Vad är ett Leader område? Liaison Entre Actions de Dèveloppement de l Economie Rurale.

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet

Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken för en sammanhållen utveckling i hela landet STÄLLNINGSTAGANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Sektionen för lokal och regional utveckling Ellinor Ivarsson, Gustaf Rehnström Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Stärk regionernas roll i landsbygdspolitiken

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt att säkerställa att de projekt som får stöd av lokalt ledd utveckling genom

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

att teckna avtal för Lokalt ledd utveckling enligt förslag daterat

att teckna avtal för Lokalt ledd utveckling enligt förslag daterat Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 113 Nytt avtal för Lokalt ledd utveckling 2015-2021 KS-2015/296 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att teckna avtal för

Läs mer

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26

Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Bredband på gång i Kalmar län 2014-08-26 Dagens program 09.30 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 10.15 Venet, så gjorde vi 10.55 Bensträckare 11.00 Vad gäller inför ansökan? 11.45 Lunch (80 kr, betalas kontant)

Läs mer

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete.

Företrädare för Europeiska kommissionen ska delta som rådgivare i övervakningskommitténs arbete. ARBETSORDNING FÖR ÖVERVAKNINGSKOMMITTÉN FÖR LOKALT LEDD UTVECKLING 2014 2020 1. UPPRÄTTANDE, SAMMANSÄTTNING OCH SEKRETARIAT 1.1 Upprättande Övervakningskommittén är inrättad enligt Europarlamentets och

Läs mer

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun "'"'I..,..,.....,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET Sammanträdesdatum 2016-05-03 10 (14) 87 Förslag till EU-strategi för Sala kommun INLEDNING Dnr 2016/589 Förslag till EU-strategi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om lokalt ledd utveckling; SFS 2015:407 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 11 juni 2015. Regeringen föreskriver följande. Normgivningsbemyndigande 1

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Nyttan och glädjen att dra åt samma håll Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Uppdrag: Inspiration från program eller strategi till tydliga nåbara mål som är utvecklande för bygden

Läs mer

STRATEGI Kortversion Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Leader Nordvästra Skaraborg

STRATEGI Kortversion Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Leader Nordvästra Skaraborg STRATEGI 2014-2020 Kortversion Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Leader Nordvästra Skaraborg Leader Nordvästra Skaraborg Green Tech Park i Skara Gråbrödragatan 11 info@leadernvskaraborg.se Lovisa

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2019-09-23 126 Svar på motion (S) Anslut Vallentuna kommun till Leader, ett program för lokalt ledd utveckling på landsbygden (KS 2019.194) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner?

Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner? Regionalt utvecklingskapital Vad består vårt utvecklingskapital av och hur ser det ut i andra regioner? Utbildningsdag 20 oktober 2016 Hans Nylund Avdelningen för regional utveckling Norrbottens läns landsting

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013. Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 Europeiska Unionen Europeiska regionala utvecklingsfonden Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet

Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet Vision: Ett inkluderande Sydöstra Skåne som präglas av hållbar tillväxt och tillgänglighet VÄLKOMNA! Vad är lokalt ledd utveckling genom leadermetoden? LEADER Sydöstra Skånes lokala utvecklingsstrategi

Läs mer

Ny programperiod 2014-2020

Ny programperiod 2014-2020 Ny programperiod 2014-2020 Nord blickar framåt, Levi 17-18.9.2013 Dorota Witoldson, Europeiska kommissionen 1 Gränsöverskridande Samarbete / Interreg 2007-2013 2 Interreg vem gör vad? PARTNERSKAP KOM:

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

LEADER Innehåll LEADER...1

LEADER Innehåll LEADER...1 LEADER Innehåll LEADER...1 Beskrivning av delåtgärd 19.1, Kostnader för förberedande stöd... 7 Beskrivning av delåtgärd 19.2, Genomförande av insatser inom den lokala utvecklingsstrategin... 10 Beskrivning

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1. Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM 1 Ändring av gemensamma förordningen för ESI-fonderna till förmån för Grekland Näringsdepartementet 2015-09-22 Dokumentbeteckning KOM(2015) 365 Förslag till

Läs mer

EU-strategi för sydöstra Skåne

EU-strategi för sydöstra Skåne EU-strategi för sydöstra Skåne 1 Vägledande riktlinjer för vårt agerande kring gemensamma EU-frågor Vad ska denna gemensamma EU-satsning leda till? Vilka effekter vill vi uppnå? Med hjälp av denna strategi

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden

Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden Europeiska regionala utvecklingsfonden Europeiska socialfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Europeiska havs- och fiskerifonden ESI-fonderna Fondöverskridande samverkan 2014-2020

Läs mer

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020

Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 Hur skriva bättre, inkluderande och förankrade strategier? 2014-2020 1 Förutsättningar just nu Lokalt ledd utveckling i Landsbygdsfond och Havs- och fiskerifond Gemensamma strategier där det är möjligt

Läs mer