Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014"

Transkript

1 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (11) Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2014 Projektöversikt Projekttitel Namnet på projektet ska vara så beskrivande som möjligt så att man förstår vad projektet handlar om genom att läsa titeln. Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer Projektsammanfattning Beskriv kortfattat och översiktligt syfte, mål, och vad som ska genomföras. Texten kommer att användas på MSB:s webbplats. Max 1500 tecken. Syftet med föreliggande projekt är att förbättra förutsättningarna för att blåljusaktörerna har tillgång till gemensamma geodata med hög kvalitet och aktualitet. Blåljusaktörernas geodatabehov ska beskrivas utifrån gemensamma modelleringseminarier Hur insamlingsprocess och samverkan kan förbättras vid Lantmäteriet, kommunerna, Trafikverket m.fl. ska beskrivas. Detta för att åstadkomma en geodatamängd med rätt kvalitet och hög aktualitet. En specifikation för vilka geodata som bör användas gemensamt av alla blåljusaktörer ska tas fram. Detta för att säkerställa ett problemfritt utbyte av information vid insatser där aktörerna behöver samverka. Specifikationen blir ett underlag för en rekommendation och ett stöd i aktörernas utveckling av de verksamhetssstöd som innehåller geodata. Projektet ska genomföras i samverkan mellan Lantmäteriet, kommuner, Trafikverket, SOS-Alarm, Rikspolisstyrelsen, MSB, ambulanssjukvården och räddningstjänster. En viktig del för att uppnå projektets syfte är att förankra förslagen och informera om projektets resultat. Tidplan Projektstart: Projektetslut: Antal kalenderår projektet löper: 2 Myndighet: Kontaktuppgifter Samverkansområde: Lantmäteriet Namn på projektets kontaktperson: Ulrika Johansson Telefonnummer till projektets kontaktperson: Samverkansområde Geografiskt områdesansvar (SOGO)

2 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 2 (11) E-post till projektets kontaktperson: ulrika.johansson@lm.se

3 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 3 (11) Inriktning och behov Inriktningsområde Ange med ett kryss vilket område i inriktningen för anslag 2:4 Krisberedskap 2013 (MSB:s dnr ) som projektet hör till. Välj endast ett område, om projektet passar in under flera områden - välj det ni bedömer mest passande. Samhällsviktig verksamhet (1.1) Risk- och sårbarhetsanalys (1.2) Säkerhet i industriella informations- och styrsystem (1.3) Övergripande modell och ramverk för ledning och samverkan vid olyckor och kriser (2.1) Samordning och inriktning (2.2) Kriskommunikation och samordning av information (2.3) Förstärkt ledning (2.4) Upptäckt, tidig varning och analys (3.1) Förstärkningsresurser (3.2) Evakuering och utrymning (3.3) Större CBRNE-händelser (3.4) Civilt försvar (4.4) Eventuella kommentarer (exempelvis om projektet har anknytning till fler än ett område) Projektet stödjer delområde Lägesbild och informationsdelning inom område 2.1. Vidare är Kriskommunikation och samordning av information, område 2.3, också ett område som stärks av gemensamma geodata. Var finns behovet dokumenterat? Ange var den analys som ligger till grund för projektet finns dokumenterad. RSA (inklusive förmågebedömning): dokument: dnr: år: sidhänvisning: Annat, specificera: Den behovsinventering som gjordes i samverkan mellan SOS Alarm, MSB, RPS, SKL och Lantmäteriet år 2009 när Användargrupp Blåljus etablerades (bilaga 1). Vidare finns behoven dokumenterade i Haverikommissionens rapporter (bilaga 2). Alarmeringstjänstutredningen SOU 2013:33 visar också tydligt på vikten av samordning för säkrare insatser (bilaga 3). Behovsbeskrivning Beskriv kortfattat det behov som ligger till grund för projektet. Motivera och exemplifiera på vilket sätt projektet kommer att bidra till att åtgärda behovet. Beskriv även vilka brister som ligger till grund för ansökan (dvs. motivera varför just det här projektet är viktigt). Max 3000 tecken.

4 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 4 (11) Behovet finns dokumenterat i ovan nämnd inventering och har också framkommit löpande i pågående diskussioner i Lantmäteriets Användargrupp Blåljus där representanter för flera blåljusaktörer ingår. Grunden till denna ansökan är ett samarbete inom Gävleborgs län som genomförts vintern/våren 2013 med FPX (Future Position X) som initiativtagare. Aktiviteten initierades i samband med en verklig händelse där både insamlingsprocessen och informationen fram till ambulansen brustit och ankomsten blev försenad. Målet med samarbetet var att kartlägga processen från insamling till användning av adressinformation och att se på vilket sätt processen kan förstärkas. Deltagare i arbetet var FPX (Smart City Arena), Ambulansen i Gävleborg, Gävle kommun, Sandvikens kommun och Lantmäteriet. Tidigt landade fokus i arbetet på kommunens insamlingsprocesser kring adresser och vägnamn både mot adressregistret och mot Nationell vägdatabas. Ambitionen blev att som ett första steg beskriva en ideal process för insamlingen som underlag för diskussion med övriga kommuner i länet. Både Gävle och Sandvikens kommun tog fram processbeskrivningar för sina resp. processer. I en workshop den 30 maj 2013 där flera kommuner samt representanter för Trafikverket/NVDB deltog tittade vi tillsammans på hur vi (kommunerna, Lantmäteriet och Trafikverket) bidrar i insamlingsprocessen. Resultatet pekade på vikten av att utbyta erfarenheter på olika sätt men det blev också tydligt att många kommuner saknar en uttalad process och ansvarsfördelning för informationsinsamlingen. Man behöver dessutom veta mer om vilken kvalitet som krävs för att blåljusaktörerna ska kunna genomföra en effektiv räddningsinsats. Workshopen avslutades genom att sammanfatta några enkla riktlinjer för kommunerna att jobba efter. Inom föreliggande projektförslag kommer arbetet att inriktas mot att: Utveckla/beskriva även övriga delar av processen, från insamlat data till användningen ute hos blåljusaktörerna. Förtydliga blåljusaktörernas behov. Utöka scoopet till fler informationsdelar/exempelvis byggnader, byggnadsnamn, platsnamn, väghinder mm. Förankra och sprida riktlinjer och den ideala informationsinsamlingsprocessen nationellt. Ta fram en rekommenderad datamängd som blåljusaktörer bör ha tillgång till. Sprida kunskap för att ge blåljusaktörerna och deras systemleverantörer bättre förutsättningar för att kravställa/bygga ett funktionellt kartstöd. Ansvarsprincipen Motivera varför projektet bör finansieras med medel från anslag 2:4 Krisberedskap och varför det inte ska finansieras av myndighetens ordinarie anslag.

5 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 5 (11) Arbetet och resultatet måste bygga på ett deltagande från berörda aktörer, dvs flera myndigheter, kommuner och blåljusaktörer där ingen enskild aktör har ansvar eller medel för att driva ett projekt som detta. Att kunna finansiera deltagande är en förutsättning för att få medverkan från flera av de parter som behöver bidra i arbetet. Avgränsningar Förtydliga vad som inte ingår i projektet. Implementering av förbättrade insamlingsprocesser eller förändrad informationsförsörjning hos respektive blåljusaktör ingår inte i projektet. Mål och resultat Mål Beskriv det mål som projektet förväntas uppnå. Beskriv målet som ett framtida önskat tillstånd. Observera att det inte är aktiviteter som ska beskrivas utan det framtida tillståndet dvs. vad som ska vara uppnått när projektet är slutfört. Om projektet är flerårigt, ange delmål för respektive år. Ett exempel på ett mål är: År 20XX har målgruppen X ökad förmåga inom område Y Vid projektets slut ska följande mål ha uppnåtts: Blåljusaktörenas behov av geodata har kartlagts och en specificerad datamängd har beskrivits En förankrad beskrivning av en effektiv insamlingsprocess finns för myndigheter och kommuner som bidrar i insamlingen av de geodata som efterfrågas. Alla som deltar i informationsförsörjningen känner till och förstår blåljusaktörernas behov både avseende innehåll och kvalitet. Blåljusaktörerna och deras systemleverantörer känner till den rekommenderade informationsmängden som ska ge det bästa stödet vid räddningsinsatsen för att kunna implementera den i sina stödsystem. Prestationer Redovisa de prestationer/resultat som projektets aktiviteter ska producera för att nå målet. Exempel på prestationer: 15 utbildningar har genomförts för målgrupp Y, Vägledning för Z framtagen

6 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 6 (11) Projektarbetet ska leda till följande resultat: Ideal process för informationsinsamling är framtagen. En rekommenderad geodatamängd är framtagen för blåljusaktörernas behov Förankrings- och informationsinsatser har genomförts Tre till fyra modelleringsseminarier, vardera med deltagare, ska genomföras för att kartlägga blåljusaktörernas behov av geodata. Informationsseminarier ska genomföras som riktar sig dels mot parterna i insamlingsprocessen och dels mot blåljusaktörerna och deras systemleverantörer. Informationsmaterial ska tas fram som kan användas för utskick, web-publicering och vid aktuella seminarier och konferenser. Aktivitetsplan Redovisa i stora drag de aktiviteter som krävs för att uppnå prestationer och mål i projektet och när de ska genomföras. Tidpunkt Aktivitet he2014 Q1 Projektplan för Q1-Q2 Planera in deltagande blåljusmyndigheter och deltagande informationsförsörjningsaktörer 2014 Q2-Q3 Modellering av processer och informationsbehov, via bl.a. 3-4 modelleringsseminarier 2014 Q3 Resultatsammanställning av modelleringsseminarier 2014 Q3-Q4 Utarbeta förslag till specifikation 2014 Q3-Q4 Genomför pilot för informationsförsörjningen utifrån förslag till ideala insamlingsprocesser 2014 Q4 Uppföljning och utvärdering av 2014 års arbete. Årsrapport Q1 Projektplan för Q1 Utarbeta informationsmaterial 2015 Q1-Q2 Genomföra informationsseminarier 2015 Q2 Informera på aktuella konferenser/seminarier 2015 Q2 Uppföljning och utvärdering av 2015 års arbete. Slutrapportering. Implementering av resultat Beskriv hur projektets resultat ska införlivas i den ordinarie verksamheten efter projektets slut. Ange vem som ansvarar för framtida löpande kostnader för förvaltning.

7 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 7 (11) För implementering svarar respektive part. Resultatet blir ett bidrag till en förbättrad geodatasamverkan och förvaltas i fortsatt samverkansarbete där varje part står för sina förvaltningskostnader. Målgrupper Ange med kryss vilka som är målgrupper för projektet, dvs. vems förmåga som ska stärkas genom projektet. Centrala myndigheter Länsstyrelser Landsting Kommuner Näringsliv Frivilligorganisation Annan, specificera: SOS Alarm, övriga "Blåljusaktörer" Samverkan Samverkansområdet Är projektet dialogiserat i berörda samverkansområden? (dvs. det samverkansområde ni angett i kontaktuppgifterna samt eventuellt andra samverkansområden som är berörda av projektet) Om nej-rutan kryssas i måste det finnas väldigt speciella omständigheter som anges nedan. Ja Nej Om ja, på vilket sätt? Om nej, varför inte? Hur och med vem har projektet i övrigt förankrats? På SOGO-möte i juni 2013 där dataförsörjning, kartunderlag, enhetliga referenssystem och GIS diskuterades som ett möjligt temaområde för SOGO:s 2:4-projekt. Projektförslaget har även lagts ut på Fronter. Projektet har även förankrats i Lantmäteriets användargrupp Blåljus, där bl.a. SOS Alarm, MSB, RPS och Trafikverket ingår. Övrigt Vilka andra aktörer är involverade i projektet och hur? Ange endast sådana aktörer som är informerade och aktivt involverade i projektet, inte sådana som kan komma att bli delaktiga men ännu inte är kontaktade.

8 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 8 (11) Samverkanspartner, kontaktperson och telefonnummer Lantmäteriet: Ulrika Johansson, Lantmäteriet: Solgerd Tanzilli, SOS Alarm: Kent Ring, Rikspolisstyrelsen: Anders Lassi, Trafikverket: Tommy Bylund, Lantmäteriet: Ulf Ericsson, Gävle kommun: Annelie Höök, Sandvikens kommun: Lars Jonsson, Ambulansen Gävleborg: Peter Bergström, Delaktighet, ange hur Styrgruppens ordförande Projektledning. Solgerd är även knuten till FPX, som är ett medlemskluster i Gävle där flera av angivna samarbetspartners är medlemmar. Solgerd var även projektledare för den aktivitet som nämns i Behovsbeskrivningen. Styrgruppsdeltagare. Deltar i Lantmäteriets användargrupp Blåljus. Styrgruppsdeltagare. Deltar i Lantmäteriets användargrupp Blåljus. Styrgruppsdeltagare. Deltar i Lantmäteriets användargrupp Blåljus. Styrgruppsdeltagare. Ordförande i Lantmäteriets användargrupp Blåljus. Projektdeltagare vid seminarier och informationstillfällen Projektdeltagare vid seminarier och informationstillfällen Projektdeltagare vid seminarier och informationstillfällen

9 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 9 (11) Budget och Finansieringsprinciper Finansieringsprinciper Vi har tagit del av de finansieringsprinciper som gäller för anslaget och intygar att endast giltiga kostnader ingår i projektet. (markera med ett kryss) Budget Ange det belopp ni söker medel från anslag 2:4 för. Om projektet är flerårigt, ange kostnader per år. Endast giltiga kostnader enligt gällande finansieringsprinciper ska ingå. Redovisa enligt angivna budgetposter. Dubbelkolla att ni summerat rätt! Om ni vill kan ni använda excel-tabellen (bilaga 6) för att summera och därefter kopiera över siffrorna till denna projektansökan (frivilligt). Om det är flera myndigheter som delar på kostnaderna för projektet kan ni för er egen skull dela upp budgeten på varje deltagande myndighet. Fyll då i bilaga 6 (frivilligt). Kalkylpost Lön (Ange funktion och ungefärligt antal arbetstimmar): Kostnad 2014 (kr) Kostnad 2015 (kr) Kostnad 2016 (kr) Summa Projektledning och projektarbete. 640h 2014 resp. 270h 2015 Varor (Ange typ av vara och ungefärligt antal): Tjänster ex konsult (Ange kompetens och ungefärligt antal timmar): Modelleringsexpert. 96 h 2014 resp. 24 h Resekostnader (Ange resmål på övergripande nivå; inrikes/utrikes etc samt ungefärlig tidsperiod och antal personer): Förankrings- och modelleringsaktiviteter Inrikes resor för projektet. 3-4 seminarier med deltagare Inrikes resor för 3 informationsseminarier för 3 personer vardera. Utbildning och konferenser (Ange ungefärlig tidsperiod, plats och antal deltagare) Lokalkostnader & förtäring vid seminarier Övriga kostnader (Ange typ av kostnad och antal):

10 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 10 (11) Summa som söks från anslag 2:4 Krisberedskap:

11 Bilaga 4: Projektplan ansökan om medel Sida: 11 (11) Bilagor Här redovisar du eventuella bilagor till projektplanen. Bilagor är dokument som kompletterar och förtydligar projektplanen, t.ex. risk- och sårbarhetsanalyser. Även eventuella budgetar uppdelade per myndighet tas med här. Bilagor ska inte skickas till MSB utan efterfrågas vid behov. Bilaga Dokumentnamn Utgåva, datum 1 Fokus Blåljus - Slutrapport som visar på behov utifrån blåljusaktörernas problembild LM, Haverikommissionens rapporter MSB, november Alarmeringstjänstutredningen SOU 2013:

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (11) Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektöversikt Projekttitel Namnet på projektet ska vara beskrivande och kortfattat (undvik dock

Läs mer

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015

Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (10) Projektplan ansökan om medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Projektöversikt Projekttitel Namnet på projektet ska vara beskrivande och kortfattat (undvik dock

Läs mer

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Projektrapport 2015-06-30

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Projektrapport 2015-06-30 Solgerd Tanzilli Sida: 1 (9) Projektrapport 2015-06-30 Filnamn: Solgerd Tanzilli Sida: 2 (9) Innehåll 1 Basfakta... 3 1.1 Projektet... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Sammanfattning... 4 1.4 Resultat, leveransobjekt...

Läs mer

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Geoinfo 2014

Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer. Geoinfo 2014 Gemensamt specificerade geodata för blåljusaktörer Geoinfo 2014 Solgerd Tanzilli Ulrika Johansson Adresser i ambulansen Det tas för givet att ny teknik skall fungera och visa rätt information, speciellt

Läs mer

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för övning Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning TFÖ 2020 Detta förtydligande är tänkt att vara en

Läs mer

Slutrapport för projekt finansierat av anslag 2:4 Krisberedskap avseende 2012

Slutrapport för projekt finansierat av anslag 2:4 Krisberedskap avseende 2012 DR8W-K671-ML51 Slutrapport för projekt finansierat av anslag 2:4 Krisberedskap avseende 2012 Din myndighet kommer här att få lämna en slutrapport för de projekt som myndigheten har fått ersättning för

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016

Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Anslag 2:4 Krisberedskap, inriktning 2016 Kort om anslag 2:4 Krisberedskap Ändamål: stärka samhällets samlade krisberedskap och förmågan vid höjd beredskap för det civila försvaret Kan finansiera kortsiktiga

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr MSB 2016-129 Version 7 2016-02-04 Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2016 för samverkansområdet Geografiskt Beredd av AU 151007 Reviderad efter SOGO 151021 Reviderad av AU 151203/160122 Beslutad

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket Blåljusprojektet en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige Tommy Bylund Trafikverket Rolf Eklöf Räddningstjänsten Storgöteborg Gemensamt kartstöd för Blåljus Det ska bli verklighet!

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper x samhällsskydd och beredskap 1 (7) Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Sofia Elfstrand Sara Zamore Asada och Camilla Odenberg Charlott Thyrén Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap samhällsskydd

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess 2015-06-26 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan Reviderad upplaga för hösten 2015 våren 2016 Samverkansprojektet Svensk geoprocess 2015-06-26 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget

Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget samhällsskydd och beredskap 1 (9) Övergripande inriktningsbeslut för 2013 för anslag 2:4 Krisberedskap samt sammanställning av verksamhet som tidigare delfinansierats av anslaget samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS Ulrika Johansson Lantmäteriet

Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS Ulrika Johansson Lantmäteriet Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt SydostGIS 2016-11-23 Ulrika Johansson Lantmäteriet Det behövs en gemensam Blåljuskarta http://www.lantmateriet.se/blaljus Kartstöd för blåljusaktörerna

Läs mer

Geodata för blåljus. Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt. Tryggt & Säkert. Ulrika Johansson Lantmäteriet. i Umeå 30 november Luleå 1 december

Geodata för blåljus. Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt. Tryggt & Säkert. Ulrika Johansson Lantmäteriet. i Umeå 30 november Luleå 1 december Geodata för blåljus Gemensam blåljuskarta för att hitta rätt Tryggt & Säkert i Umeå 30 november Luleå 1 december Ulrika Johansson Lantmäteriet Det behövs en gemensam Blåljuskarta http://www.lantmateriet.se/blaljus

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel De satsningar som finansieras

Läs mer

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN

PROGRAM FÖR SAMVERKAN STOCKHOLMSREGIONEN U T V E C K L I N G A V S A M V E R K A N I S Y F T E A T T Ö K A S A M O R D N I N G E N A V S A M H Ä L L E T S R E S U R S E R F Ö R A T T F Ö R H I N D R A O C H L I N D R A S T Ö R N I N G A R I S

Läs mer

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar

Verksamhetsplan SOGO. Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt områdesansvar Dnr 2014-2865 2014-09-30 SOGO-möte 8-9 oktober Verksamhetsplan SOGO Verksamhetsplan 2015 för samverkansområdet Geografiskt Representanter från kommuner och landsting 1. Inledning Arbetet i samverkansområdet

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling åtgärder för stärkt krisberedskap Presskonferens den 31 mars 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Jan Wisén, projektledare Anna Johansson, biträdande projektledare Uppdraget

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA 2014-04-09 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-04-09 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1 PROJEKTINTERN KOMMUNIKATION 3 2.2 KOMMUNIKATION

Läs mer

Anslag 2:4 Krisberedskap 2015

Anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Anslag 2:4 Krisberedskap 2015 Utveckling av Norr- och Västerbottens kommuners förmåga att kommunicera geodata för samverkan vid kriser - en del av den Digitala agendan Projektsammanfattning Projektet riktar

Läs mer

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna.

Grunduppgifter. 1. Sökande organisation. 2. Om projektet. 3. Vilket område avser projektet? Kryssa i en av rutorna. Ansökningsblankett - Version 2 Ansökan om medel till verkningsfulla förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor samt regionala insatser för skydd och stöd för våldsutsatta Grunduppgifter 1. Sökande

Läs mer

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl.

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. ANSÖKAN 2018- Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. Insatser som syftar till att motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2011-08-24 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv nedan under

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod

Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod Kommunal krisberedskap under kommande mandatperiod SMÅKOM 2014-11-27 Björn Myrberg Ekonomi- och planeringsdirektör En justerad överenskommelse om kommunal krisberedskap började gälla den 1 januari 2014

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Adress. Tema Adress SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Ulrika Roos och Anna Wallin

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Adress. Tema Adress SKL, kommunerna & Lantmäteriet Version 1.0 Ulrika Roos och Anna Wallin Ulrika Roos och Anna Wallin i samverkan Sida: 1 (6) Slutrapport Enhetliga specifikationer Tema Adress Ulrika Roos och Anna Wallin i samverkan Sida: 2 (6) Innehåll Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Arbetsform

Läs mer

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd Sverige Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska i huvudsak syfta till resultat och engagemang i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-06-10 138(144) 94 Centrum mot våld Socialcheferna har under sitt senaste nätverksmöte gett FoU Norrbotten uppdraget att till länsstyrelsen inlämna

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta

Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta Geodata för blåljus - en gemensam bakgrundskarta Konferens för räddningscheferna i sydsverige Tylösand 24 augusti 2017 Mia Vallberg och Hans-Olov Andersson, Lantmäteriet Gemensam bakgrundskarta Geodata

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren

SP:s projektrutiner 2011-05-24. Magnus Holmgren SP:s projektrutiner 2011-05-24 Magnus Holmgren Styrande dokument Vision, affärsidé, strategi, etc. SP:s huvudprocess Projekt Huvudprocess projekt Försäljning Projektstart Genomförande Rapportering Projektslut

Läs mer

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap 2015-2018 Antagen av kommunstyrelsen den 23 november 2016 283 1 1. Inledning Syftet med styrdokumentet är att beskriva det arbete och de åtgärder som

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020

Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Anvisning till blanketten Projektstöd ansökan om stöd 2014 2020 Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka stöd inom havs-och fiskeriprogrammet 2014-2020 för produktions-och

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Sida 1 av 7 Ansökan om utvecklingsmedel 2010 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Så här hanterar du det elektroniska ansökningsformuläret Innan du börjar fylla i

Läs mer

MSB 2:4 projektet. Tryggt & Säkert

MSB 2:4 projektet. Tryggt & Säkert MSB 2:4 projektet Tryggt & Säkert Umeå 2016-11-30 Anneli Sundvall, Lantmäteriet Vilka är vi? Anneli Sundvall Anders Grönlund Anna Halvarsson Utveckling av Norr- och Västerbottens kommuners förmåga att

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Projektplan ansökan om medel

Projektplan ansökan om medel Bilaga 3 Projektplan ansökan om medel Sida: 1 (11) Projektplan ansökan om medel 1 Översikt projektplan 1.1 Namn Projektnamn: Införande/anpassning av DNS och DNSSEC 1.2 Datum Datum: ÅÅ-MM-DD: 2011-09-29

Läs mer

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 1 (13) Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2018-2020 2 (13) Innehållsförteckning 1. Överenskommelse... 3 1.1 Målbild för perioden 2018 till 2020... 4 1.2 Ersättning... 4 1.3 Myndigheternas

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB för ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s fyra roller avseende civilt försvar 1. Planerar totalförsvaret tillsammans med Försvarsmakten 2. Stödjer aktörer i arbetet med att genomföra den

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap 2016-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrdokument för krisberedskap Riktlinjer 2016-02-15 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Bakgrund Lagar som styr Organisation Information till allmänheten Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades

Läs mer

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35

1(2) Linköping /472/10.5. Sökande organisation. Statens geotekniska institut / SGI. Olaus Magnus väg 35 ett förändrat klimat 2016 Datum 2016-03-29 1(2) Ansökan skickas med epost till reristrator@>smhi.se senast 31 mars 2016 Sökande organisation Myndighetens namn Statens geotekniska institut / SGI Adress

Läs mer

Katja Kamila 2012-03-30

Katja Kamila 2012-03-30 VÄSTMANLANDS KOMMUNER OCH LANDSTING Barn och unga i fokus Katja Kamila 2012-03-30 Checklista kommunikation Har du kontaktat informatörerna för att diskutera informationsbehoven? Finns det personalresurser

Läs mer

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst

Projektorganisation. Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst. Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Projektorganisation Kriskommunikation över kommungränserna i Skåne Nordväst Projektet har initierats av kommundirektörerna i Skåne Nordväst Tillsammans blir vi starka. När samhället skakas av kriser sluter

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten Dnr 2016:22 1 (6) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan.

Läs mer

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi

Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Anvisning till blanketten Förberedande stöd inom Lokalt ledd utveckling ansökan om stöd för att ta fram en utvecklingsstrategi Vem ska använda blanketten? Den här blanketten använder du för att söka förberedande

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Ulrika Johansson Julie Mostert Regionala geodatasamordnare Öppna geodata Vad är problemet? Andelen avgiftsfinansiering är mycket hög (ca 360 Mkr = ca 65 % av finansieringen)

Läs mer

Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus

Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus Utvecklad geodataförsörjning Aktivitet 6.1 Geodatarådets handlingsplan Strategifördjupning Krisberedskap och blåljus Jan-Anders Holmlund Avd. för utveckling av beredskap Enheten för beslutsstöd Geodatastrategi

Läs mer

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel

EU-PROJEKTGUIDEN. Guide för att söka EU-stöd. East Sweden EU-kontoret - Bryssel EU-PROJEKTGUIDEN Guide för att söka EU-stöd East Sweden EU-kontoret - Bryssel Innehållsförteckning Inledning... 1 EU-stöd... 2 Grundprinciper för de transnationella sektorsprogrammen... 3 Hur planerar

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet

Säkert, tryggt och framkomligt i vardag och kris. En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet En satsning på säkerhet, trygghet och framkomlighet Stockholmsregionen växer Befolkningen ökar snabbt, fler personer rör sig i trafiken och transporterna ökar på vägar, järnvägar och med sjöfart. Små störningar

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Antagande av Gemensam målbild Samverkan Stockholmsregionen

Antagande av Gemensam målbild Samverkan Stockholmsregionen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2019-340 Kommunstyrelsekontoret Handläggare Ola Andersson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Säkerhetsstrateg E-post: ola.andersson@norrtalje.se Antagande

Läs mer

Nyhetsbrev nr 2 Den 28 maj 2013

Nyhetsbrev nr 2 Den 28 maj 2013 Nyhetsbrev nr 2 Den 28 maj 2013 I nyhetsbrevet om Program för samverkan Stockholmsregionen får du löpande information om satsningen som flera samhällsaktörer står bakom för att stärka förmågan att samverka

Läs mer

Vad är. Geodatasamverkan?

Vad är. Geodatasamverkan? Vad är Geodatasamverkan? 1 Allt som händer har en geografisk anknytning och därför är geodata För att säkerställa en god tillgång till geodata bygger vi en Infrastruktur för geodata - samverkande system,

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen?

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Mötesplats SO Seminarium 5 Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Carina Forslind 2015-04-28 Innehåll i stort Presentera gemensamma grunder Informera

Läs mer

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd Överenskommelser med kommuner och landsting Anna Nöjd 2018-11-31 Överenskommelser kommuner Krisberedskap Krisberedskap Civilt försvar 2018-2020 Krisberedskap 2019-2022 Civilt försvar 2004 2013 2018 2019

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART ÅR 1 AV 3 För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet

Fokus på blåljus. RäddningsGIS 6 maj 2010. Ulf Eriksson, Lantmäteriet Fokus på blåljus RäddningsGIS 6 maj 2010 Ulf Eriksson, Lantmäteriet Användargrupper Övergripande mål Öka och bredda användningen av geodata i samhället Vi förstår kundens behov Kunden förstår sina möjligheter

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Hur SVA har involverat hela myndigheten i sitt RSA-arbete

Hur SVA har involverat hela myndigheten i sitt RSA-arbete Hur SVA har involverat hela myndigheten i sitt RSA-arbete föreläsare. Lennart Melin Statens Veterinärmedicinska Anstalt Avdelningen för Verksamhetsstöd / Verksamhetsområde Säkerhet Avdelningen för Bakteriologi

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 1 (10) Inriktning för att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap 2017 samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Anslag 2:4 Krisberedskap...

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Regional samordning och inriktning

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Regional samordning och inriktning Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Nuläge Stöd till implementering Exempel - MSB - Länsstyrelsen Kalmar Föreläsare Helena Bergholm helena.bergholm@msb.se Agneta Mattsson

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalyser

Risk- och sårbarhetsanalyser Risk- och sårbarhetsanalyser Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser Nyheter inom området Jonas Eriksson - MSB Föreskrifter för risk- och sårbarhetsanalyser MSB har bemyndigats att utfärda föreskrifter

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län

Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län Samverkan och kriskommunikation vid samhällsstörningar i Norrbottens län Bakgrund till strategierna Utvecklingsprocessen Strategierna Strategierna beskriver bland annat: Krishanteringssystemet Samverkansgrupper

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Information från Länsstyrelsen Skåne

Information från Länsstyrelsen Skåne Information från Länsstyrelsen Skåne Räddsam-Skåne Peter Cavala 2018-04-19 Prioritering - upp KRISLEDNINGSORGANISATION Nystädad men kommer att utvecklas RÅDET + NÄTVERK Fortsätta klargöra syften och mål

Läs mer

MSB 2:4 projektet. Tryggt & Säkert

MSB 2:4 projektet. Tryggt & Säkert MSB 2:4 projektet Tryggt & Säkert SydostGIS Karlskrona 2016-11-23 Anneli Sundvall, Lantmäteriet Innehåll Vem är jag Bakgrund Projektet Reflektioner Jobbet - Luleå Tekniska universitet - GIS och geodata

Läs mer

Projektplan för projekt Inomhusmiljö

Projektplan för projekt Inomhusmiljö 4 mars 2015 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun

Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun Geodata för Blåljus Att tänka på för dig som arbetar med datainsamling i en kommun För Sveriges blåljusaktörer är kartan ett viktigt arbetsredskap. Karta och positionering används både hos larmcentral

Läs mer

Plan för krishanteringsarbetet

Plan för krishanteringsarbetet Plan för krishanteringsarbetet Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Gäller för: Kommunkoncernen Gäller fr o m: 2017-06-01 Gäller t o m: 2019-03-30 Fastställd av: KS 71/2017 Fastställd: 2017-05-30

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer