Integritetsskydd i skolans verksamhet enligt GDPR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Integritetsskydd i skolans verksamhet enligt GDPR"

Transkript

1 Integritetsskydd i skolans verksamhet enligt GDPR från lagstiftning till praktiskt arbete i skolan 30 november 1 december 2017 UR KONFERENSENS INNEHÅLL Dataskyddsförordningen i skolan vad är nytt i förhållande till PUL? Datainspektionen Hur ska skolans huvudmän tänka kring reglerna om dataskydd när den allmänna dataskyddsförordningen ska börja tillämpas den 25 maj 2018? SKL Vilka praktiska förberedelser bör du göra nu, inför ikraftträdandet av GDPR? Informationssäkerhetsarbete i den digitaliserade skolan hur arbeta i praktiken för ökad säkerhet i it-system och it-tjänster? Skolans digitala ekosystem hur fortsätta arbeta i vardagen samtidigt som dataskyddsförordningen uppfylls? Genomgång av olika stöd, mallar och verktyg Hur förbereder sig leverantörerna för de ökade kraven? Hur samarbetar skolhuvudman (beställare) och leverantörer på bästa sätt för att möta kraven i GDPR? TALARE Erik Janzon Jurist med lång erfarenhet av dataskydd Peter Karlberg Undervisningsråd och digital strateg, Skolverket Ulrika Harnesk Jurist, Datainspektionen Mikael Westberg Särskild utredare för Utbildningsdatautredningen Fia Ewald Informationssäkerhetsexpert Johanna Karlén Projektledare för skolans digitalisering, Sveriges Kommuner och Landsting Sarah Arlebrink Stadsjurist samt projektägare för införandet av dataskyddsförordningen, Göteborgs Stad Björn Söderlund Utvecklingschef, Stadsledningskontoret, Lidingö stad Jannie Jeppesen VD, Swedish EdTech Industry Elias Selinder Tf. VD på Vklass

2 Integritetsskydd i skolans verksamhet enligt GDPR från lagstiftning till praktiskt arbete i skolan 30 november 1 december 2017, Stockholm Denna konferens ger dig fördjupning kring hur EU:s nya lagstiftning om dataskydd påverkar skolans verksamhet. Den första dagen går vi igenom vad de nya reglerna innebär och vilka de viktiga förändringarna är. Den andra dagen fördjupar vi oss kring hur du praktiskt arbetar med den fortsatta digitaliseringen av skolan samtidigt som du uppfyller de nya kraven kring dataskydd och informationssäkerhet. Skolans ökade digitalisering ger nya möjligheter att effektivisera arbetet för skolhuvudmän och lärare, samt inte minst stödja lärprocesser och rusta elever för det framtida digitala samhället. Men digitaliseringen innebär även en ökad risk för den personliga integriteten, då personuppgifter hanteras i lärplattformar, skoladministrativa system, digitala läromedel, molntjänster, appar och sociala medier. Från EU kommer det nu att ställas högre krav på verksamheter som använder datatjänster där personuppgifter hanteras då den nya dataskyddsförordningen, GDPR (General Data Protection Regulation), börjar gälla den 25 maj Syftet är att ge fysiska personer bättre skydd och kontroll över hur de egna personuppgifterna hanteras, och för skolans verksamhet betyder detta ökade krav och ansvar kring dataskydd och informationssäkerhet. Med anledning av detta arrangerar Studia en nationell konferens riktad till dig som skolhuvudman. Vi har samlat alla huvudaktörer för att du ska få möjlighet att uppdatera dig kring hur den nya lagstiftningen påverkar skolans verksamhet, samt hur du arbetar i praktiken med att uppfylla och implementera de nya kraven i skolans digitala ekosystem. Varmt välkommen! Malin Ek Lara Studia Genomgång av förslagen från Utbildningsdatautredningens slutbetänkande EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet av särskild utredare Mikael Westberg Konferensen riktar sig till dig som är ansvarig för frågorna kring dataskydd och informationssäkerhet inom skolans område. Även andra som är intresserade är välkomna till konferensen!

3 Program dag 1 30 november 2017 Den nya lagstiftningen kring dataskydd vilka är de viktiga förändringarna? Registrering och kaffe eller te med smörgås Dataskyddsförordningen i skolan bakgrund och nyheter i förhållande till PUL Dataskyddsförordningen bakgrund och nyheter i förhållande till personuppgiftslagen och dataskyddsdirektivet, kring till exempel: o rättslig grund för behandlingen o samtycke o känsliga personuppgifter o personuppgiftsincidenter o konsekvensbedömningar för dataskydd o administrativa sanktionsavgifter o inbyggt dataskydd och dataskydd som standard Den föreslagna dataskyddslagen innehåll och förhållande till dataskyddsförordningen Konsekvenser i skolan när det gäller särskilda frågor som t.ex. ostrukturerat material, bilder och molntjänster Erik Janzon, jurist med lång erfarenhet av dataskydd. Erik har under de senaste tre åren arbetat som utredningssekreterare i Integritetskommittén, som lämnade sitt slutbetänkande i juni Kommittén har haft som huvuduppdrag att utifrån ett individperspektiv kartlägga och analysera faktiska och potentiella risker för intrång i den personliga integriteten i såväl privat som offentlig verksamhet. Erik var tidigare tillsynschef på Datainspektionen med ansvar för bland annat kommunal förvaltning och hälso- och sjukvård. Han arbetar nu som enhetschef vid Inspektionen för socialförsäkringen Hur arbeta med skolans fortsatta digitalisering i enlighet med Dataskyddsförordningens nya krav? Nationell IT-strategi för skola och förskola hur fortsätta utveckla och använda skoladministrativa system och pedagogiska digitala verktyg som stödjer lärprocesser och rustar eleven för det framtida digitala samhället? Praktiska problem och utmaningar för den fortsatta digitaliseringen av skolans verksamhet i och med införandet av GDPR nästa år förslag till lösningar? Lunch Peter Karlberg, undervisningsråd och digital strateg, Skolverket. Peter arbetar sedan 2001 på Skolverket med strategiska frågor relaterade till skolans digitalisering, bland annat med framtagandet av förslag till nationell strategi. Han representerar Skolverket i internationella samarbeten på området bland annat inom ramen för det europeiska skoldatanätet EUN GDPR i skolan en helt ny spelplan för dataskydd Hur ska skolorna tänka kring reglerna om dataskydd när den allmänna dataskyddsförordningen ska börja tillämpas den 25 maj 2018? Ulrika Harnesk, jurist, Datainspektionen. Ulrika är ansvarig för frågor kring personuppgiftsbehandling inom utbildning och forskning. Hon var expert i Utbildningsdatautredningen, och är expert i nu pågående Forskningsdatautredningen samt Utredningen om översyn av etikprövningen Bensträckare

4 Program dag 1 30 november 2017 Program dag 2 1 december EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet genomgång av förslagen från Utbildningsdatautredningens slutbetänkande Skollagsreglerad utbildningsverksamhet vilka är behoven av förändringar i en nationell kompletterande lagstiftning gällande personuppgiftsbehandling? Behov av kompletterande regleringar för behandling av känsliga personuppgifter? Uppförandekod för skolväsendet varför behövs det? Mikael Westberg, särskild utredare för Utbildningsdatautredningen (dir. 2016:63). I juni lämnade utredningen sitt slutbetänkande EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet (SOU 2017:49). Till vardags arbetar Mikael som chefsjurist vid Pensionsmyndigheten Eftermiddagsfika Informationssäkerhetsarbete inom skolans verksamhet nya arbetssätt för att uppnå kraven i GDPR Var kommer kraven i GDPR att drabba skolverksamheten? Hur kan du samordna GDPR:s krav med det generella informationssäkerhetsarbetet? Förslag kring hur du arbetar praktiskt med integritetsfrågor i skolan Fia Ewald har arbetat med informationssäkerhet i över 20 år, och arbetar nu som konsult. Senast var hon enhetschef för systematisk informationssäkerhet på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tidigare har hon bland annat arbetat som informationssäkerhetschef i ett landsting. Fia har även varit expert i ett antal olika utredningar rörande informationshantering och informationssäkerhet under de senaste åren, och håller ofta i utbildningar inom området för olika målgrupper. Hur arbeta med digitalisering i skolan enligt GDPR? Praktiska verktyg, stöd och mallar Vilka praktiska förberedelser bör du som skolhuvudman göra nu, inför ikraftträdandet av GDPR? Hur ska du som skolhuvudman förbereda dig? Vad är viktigt att göra nu? Vad är ett dataskyddsombud och vilken kompetens behövs för att uppfylla den nya rollens krav? Vägledning och diskussion kring utformning av rollen Vad krävs av den personuppgiftsansvarige? Johanna Karlén, projektledare för skolans digitalisering, Avdelningen för digitalisering, Sveriges Kommuner och Landsting. Johanna arbetar bland annat med SKL:s program LEDA för smartare välfärd och skattningsverktyget LIKA, it-tempen för skola och förskola. Hon har tidigare arbetat som lärare och är nu utlånad från sin tjänst som IKT-samordnare i Lunds kommun. Sarah Arlebrink, stadsjurist och projektägare samt ansvarig för införandet av dataskyddsförordningen i Göteborgs Stad. Sarah har särskild inriktning på dataskydd, informationssäkerhet samt juridiken kring digitalisering och e-förvaltning, elektronisk kommunikation och andra elektroniska tjänster inklusive sociala medier. Hon arbetar med rådgivning, samordning och utbildning gentemot kommunstyrelsen samt förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad Förmiddagsfika Första dagen avslutas

5 Program dag 2 1 december Skolans digitala ekosystem hur fortsätta arbeta i vardagen samtidigt som dataskyddsförordningen uppfylls? Lärplattformar, skoladministrativa system, digitala läromedel, molntjänster, appar och sociala medier vad behöver du tänka på för att skydda de personuppgifter som hanteras i skolans it-system och it-tjänster? Hur hitta vägar fram för att uppmuntra viljan att testa nya verktyg men samtidigt säkerställa att lagar och riktlinjer följs? Genomgång av olika stöd, mallar och verktyg som finns idag Diskussion kring utmaningar och möjligheter i skolans fortsatta arbete med digitalisering Lunch Johanna Karlén och Sarah Arlebrink Informationssäkerhetsarbete i den digitaliserade skolan hur arbeta i praktiken för ökad säkerhet i it-system och it-tjänster? Informationssäkerhetsklassning hur ska du tänka när du klassar informationen i it-systemen? Vilka praktiska konsekvenser får klassningen? Hur ställa rätt krav på leverantören? Hur ställa rätt krav på användarna? Genomgång av verktyget KLASSA och en diskussion kring informationssäkerhet, beställarkompetens och vem som behöver kunna vad i verksamheten Björn Söderlund, utvecklingschef, Stadsledningskontoret, Lidingö stad. Björn arbetade tidigare som it-strateg och informationssäkerhetsansvarig, och han har utvecklat ett systematiskt informationssäkerhetsarbete i Lidingö stad inleddes ett samarbete med SKL, i syfte att skapa ett verktyg och en kravkatalog för enklare upphandling av system, baserade på Lidingös arbete. Resultatet av detta arbete blev KLASSA, ett verktyg för informationssäkerhetsarbetet i kommunen Hur förbereder sig leverantörerna för de ökade kraven? Jannie Jeppesen, VD, Swedish EdTech Industry, som är en ideell branschförening för de företag som verkar inom digitalisering av utbildningsväsendet. Edtech står för Educational Technology. Branschen omfattas av en bredd av tjänster och produkter såsom läromedel, provverktyg, lärplattformar, administrativa system, hårdvara, nätverk, kommunikationslösningar och kompetens. Jannie har en bakgrund som lärare, rektor och konsult inom digital kompetens och digitalisering av utbildning Hur samarbetar skolhuvudmän (beställare) och leverantörer på bästa sätt för att möta kraven i GDPR? Johanna Karlén i ett samtal om förutsättningar, förberedelser, kompetens, ansvarsfördelning och samverkan tillsammans med er deltagare och: Jannie Jeppesen VD, Swedish EdTech Industry Elias Selinder tf VD på Vklass Eftermiddagsfika Sarah Arlebrink Göteborgs stad Björn Söderlund Lidingö stad Vad gör vi nu på måndag? Summering och slutdiskussion Dagarna summeras och vi samlar medskick och utmaningar i en gemensam slutdiskussion, samt sätter ramarna för hur vi fortsätter samverka i det kommande arbetet på hemmaplan. Johanna Karlén Konferensen avslutas Bensträckare

6 Integritetsskydd i skolans verksamhet enligt GDPR från lagstiftning till praktiskt arbete i skolan DATUM 30 november 1 december 2017 PLATS World Trade Center konferens Klarabergsviadukten 70, Stockholm PRIS kronor, exklusive moms. I priset ingår talarpresentationer i digitalt format, luncher och för- och eftermiddagsfika. BOKA DIN PLATS Studia AB Box Stockholm För våra avbokningsregler och allmänna villkor se. Studia AB Box Stockholm Telefon: E-post: Hemsida: Avsändare och returadress: Studia AB, Box 550, Stockholm

Skolan och Dataskyddsförordningen

Skolan och Dataskyddsförordningen Skolan och Dataskyddsförordningen Webinarium 21 feb 2017 kl. 13.30 15.00 Sarah Arlebrink, stadsjurist Göteborgs stad Staffan Wikell, jurist SKL Johanna Karlén, projektledare avdelningen för digitalisering,

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2017:230 RI (Dnr: 110-1170/2017) Så stärker vi den personliga integriteten, slutbetänkande av integritetskommittén (SOU 2017:52) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 november 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

EU:s allmänna dataskyddsförordning - hur förbereder man sig? SNS 8 april Elisabeth Wallin, Jurist, Datainspektionen

EU:s allmänna dataskyddsförordning - hur förbereder man sig? SNS 8 april Elisabeth Wallin, Jurist, Datainspektionen EU:s allmänna dataskyddsförordning - hur förbereder man sig? SNS 8 april 2016 Elisabeth Wallin, Jurist, Datainspektionen Vad händer 2018? EU:s allmänna dataskyddsförordning ersätter dataskyddsdirektivet

Läs mer

En virtuell expert som hjälper dig med dataskyddsjuridik

En virtuell expert som hjälper dig med dataskyddsjuridik En virtuell expert som hjälper dig med dataskyddsjuridik Så här tänker vi Vi vill göra regelefterlevnaden till en enkel och naturlig del av ert arbete Därför måste alla fokusera på dataskyddsfrågor Vi

Läs mer

Informations säkerhet och integritet -

Informations säkerhet och integritet - Informations säkerhet och integritet - angeläget i en uppkopplad värld Jörgen Sandström Sektionschef Märks varje dag! Kapade konton Konstiga mejl Överbelastningsattacker Läckt information Tappad information

Läs mer

YTTRANDE. Dnr Ju2017/05090/L6. Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) slutbetänkande av Integritetskommittén

YTTRANDE. Dnr Ju2017/05090/L6. Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) slutbetänkande av Integritetskommittén YTTRANDE Dnr Ju2017/05090/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 10 november 2017 Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52) slutbetänkande av Integritetskommittén

Läs mer

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket

Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering. Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en förutsättning för effektiv digitalisering Moderator: William Linnefell, Ekonomistyrningsverket Informationssäkerhet en utmaning eller ett stöd i digitaliseringsarbetet? ESV-dagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt. Dir. 2017:42 Kommittédirektiv Behandlingen av personuppgifter inom Försvarsmakten och Försvarets radioanstalt Dir. 2017:42 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska göra

Läs mer

Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge

Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge Olingo Consulting & Advokatfirman Vinge CIO hotspot 16 www.olingo.se EU:s Dataskyddsförordning Olingo Consulting Ammi Södergård, Konsult (kvalitet & Informationssäkerhet) Ammi.sodergard@olingo.se Tel:

Läs mer

EU:s dataskyddsförordning

EU:s dataskyddsförordning EU:s dataskyddsförordning Länsstyrelsen den 8 november 2016 Elisabeth Jilderyd och Eva Maria Broberg Datainspektionen Datainspektionen Datainspektionen arbetar för att säkra den enskilda individens rätt

Läs mer

Integritetsskydd - igår, idag, imorgon. Professor Cecilia Magnusson Sjöberg

Integritetsskydd - igår, idag, imorgon. Professor Cecilia Magnusson Sjöberg Integritetsskydd - igår, idag, imorgon Professor Cecilia Magnusson Sjöberg Innehåll 1. Framväxten av integritetsskyddslagstiftningen 2. EU:s dataskyddsförordning 3. Grunderna i personuppgiftslagen Att

Läs mer

Vården och reglerna om dataskydd

Vården och reglerna om dataskydd Vården och reglerna om dataskydd 2016-09-21 Katarina Tullstedt Enhetschef Enheten för myndigheter, vård och utbildning Datainspektionen Rätten till privatliv Europakonventionen EU:s stadga om de grundläggande

Läs mer

Forum för kommunala arkivarier 2010

Forum för kommunala arkivarier 2010 Forum för kommunala arkivarier 2010 Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 augusti 2010 TALARE FRÅN SKL Ulrika Gustafsson LDB-centrum Östen Jonsson Järfälla kommun Susanne Strangert Arbetssätt och

Läs mer

Den nya dataskyddsförordningen - GDPR

Den nya dataskyddsförordningen - GDPR Den nya dataskyddsförordningen - GDPR Hur klarar din organisation den? 2016-11-01 1. Sammanfattning Den 25 maj 2018 kommer Personuppgiftslagen (PUL) att ersättas av EU Allmän Dataskyddsförordning eller

Läs mer

Kartlägg, registrera & administrera behandling av personuppgifter

Kartlägg, registrera & administrera behandling av personuppgifter Kartlägg, registrera & administrera behandling av personuppgifter Så här tänker vi Vi vill göra regelefterlevnaden till en enkel och naturlig del av ert arbete Därför måste alla fokusera på dataskyddsfrågor

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU 2015:91) Yttrande Diarienr 1 (7) 2016-05-11 376-2016 Ert diarienr N2015/08335/ITP Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av slutbetänkandet Digitaliseringens transformerande kraft - vägval för framtiden (SOU

Läs mer

IT PÅ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

IT PÅ UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN inbjudan till konferens i Stockholm den 20-21 maj 2014 VÅRA TALARE Stockholms stad Pelle Mårtenson Redaktör, Pedagog Stockholm Nyköpings kommun Henrik Anängen IKT-strateg Sollentuna kommun Andreas Cassne

Läs mer

PwC + Ekelöw = Sant 26 maj 2016

PwC + Ekelöw = Sant 26 maj 2016 www.pwc.se + Ekelöw = Sant 26 Vilka är vi? Göran Laxén Konsult hos i Stockholm, sedan oktober 2013. Arbetar med integritetsskydd och informationssäkerhet. Fyra års erfarenhet av integritetsfrågor: Leda

Läs mer

Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem

Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem www.msb.se/ics Programmet för säkerhet i industriella informations- och styrsystem Kristina Blomqvist Programansvarig Anders Östgaard Handläggare MSB ska bidra till samhällets förmåga att Vad gäller allt

Läs mer

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av

Personuppgiftslagen baseras på det s.k. dataskyddsdirektivet (95/46/EG). Inom EU har det beslutats att detta direktiv ska ersättas av Promemoria 2016-12-05 Utbildningsdepartementet Fortsatt giltighet av lagen (2013:794) om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa Sammanfattning Lagen (2013:794) om

Läs mer

VÅGEN AV DIGITALISERING

VÅGEN AV DIGITALISERING VÅGEN AV DIGITALISERING innebär enorma förändringar för organisationer idag och i framtiden. Inte minst på grund av det explosionsartade användandet av molntjänster. Visste du att en genomsnittlig organisation

Läs mer

Ledningens informationssäkerhet

Ledningens informationssäkerhet Ledningens informationssäkerhet Thomas Nilsson thomas@certezza.net Informationssäkerhet = ISO/IEC 27000 SS-ISO/IEC 27000:2016 Översikt och terminologi SS-ISO/IEC 27001:2014 Ledningssystem för informationssäkerhet

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2016-08-29 Handläggare Ann-Marie Nyberg 08-508 270 95 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express den 21 september 2016 på Nils Bergh Heléne Hellström Persson Christian Rimmerfeldt Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsdirektivet från 1995 införlivades

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Almega Express den 7 december 2016 på Nils Bergh Heléne Hellström Persson Dataskyddsförordningen Ny lagstiftning 2018 Dataskyddsdirektivet från 1995 införlivades i Sverige genom

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och

Läs mer

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164

Kommittédirektiv. En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten. Dir. 2014:164 Kommittédirektiv En myndighet med ett samlat ansvar för tillsyn över den personliga integriteten Dir. 2014:164 Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 2014 Sammanfattning Ansvaret för tillsyn på

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Nytt regelverk för personuppgifter varför ska vi ta tag i det nu?

Nytt regelverk för personuppgifter varför ska vi ta tag i det nu? Nytt regelverk för personuppgifter varför ska vi ta tag i det nu? eförvaltningsdagarna 2016 Fredrik Rehnström, vvd, CISSP, CISM, CISA, CGEIT, CPP Agenda 1. Den personliga integriteten 2. Huvuddragen i

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41)

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) 1(5) Beredningsdatum 2016-11-09 Justitiedepartementet Magnus Lundberg 103 33 Stockholm +46725776761 Sverige magnus.lundberg@tco.se Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) Ju2016/04398/L6

Läs mer

Digitala verktyg i skolan 2018

Digitala verktyg i skolan 2018 Digitala verktyg i skolan 2018 kunskap utveckling inspiration Hur kan du framgångsrikt arbeta med digitala verktyg som stödjer den formativa bedömningen och återkopplingen? Så arbetar du inkluderande med

Läs mer

PULSENDAGARNA GDPR. EU:s dataskyddsförordning ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION

PULSENDAGARNA GDPR. EU:s dataskyddsförordning ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION PULSENDAGARNA ÅRETS MÖTESPLATS FÖR INSPIRATION & INNOVATION GDPR EU:s dataskyddsförordning Johan Kronander, Affärsområdeschef, Pulsen Identity & Access Management Reform EU:s dataskyddsregler Kommissionen

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1049-2012 Socialnämnden i Umeå kommun Skolgatan 31 A 901 84 Umeå Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens

Läs mer

Ett verktyg för att utvärdera & åtgärda regelefterlevnad av GDPR

Ett verktyg för att utvärdera & åtgärda regelefterlevnad av GDPR Ett verktyg för att utvärdera & åtgärda regelefterlevnad av GDPR Så här tänker vi Vi vill göra regelefterlevnaden till en enkel och naturlig del av ert arbete Därför måste alla fokusera på dataskyddsfrågor

Läs mer

En produkt med sammanfattad lagstiftning och tydlig praktisk hjälp

En produkt med sammanfattad lagstiftning och tydlig praktisk hjälp Dataskydd En produkt med sammanfattad lagstiftning och tydlig praktisk hjälp Hur påverkar ni den personliga integriteten? Därför måste alla fokusera på dataskydd Vi är idag betydligt mer digitala i allt

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41)

Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) Yttrande Diarienr 1 (6) 2016-10-21 1360-2016 Ert diarienr Ju2016/04398/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Hur står det till med den personliga integriteten? (SOU 2016:41) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Datainspektionen lämnar följande synpunkter.

Datainspektionen lämnar följande synpunkter. Yttrande Diarienr 1(7) 2017-10-11 1684-2017 Ert diarienr Ju2017/05728/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remittering av promemorian Anpassning av lagen (2001:183) om behandling av personuppgifter

Läs mer

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet

EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet Korrektur EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet Betänkande av Utbildningsdatautredningen Stockholm 2017 SOU 2017:49 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress:

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

RÄTTSSÄKER OCH EFFEKTIV BISTÅNDSHANDLÄGGNING

RÄTTSSÄKER OCH EFFEKTIV BISTÅNDSHANDLÄGGNING inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 maj 2014 JURIDISK EXPERT Jurist VÅRA TALARE Socialstyrelsen Ann-Kristin Granberg Sundsvalls kommun Eva Rönnbäck Verksamhetschef, Socialtjänstens myndighetsutövning

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert.

Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Beslut Diarienr 2013-03-15 1048-2012 Kommunstyrelsen Älvsbyns kommun 942 85 Älvsbyn Beslut efter tillsyn enligt patientdatalagen (2008:355) rutiner för registrering i Senior Alert. Datainspektionens beslut

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2017-05-15 Diarienummer KSN-2017-1683 Kommunstyrelsen Yttrande över delbetänkandet Digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning

Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning Säkra medarbetarnas kompetens inom GDPR genom e-learning Så här tänker vi Vi vill göra regelefterlevnaden till en enkel och naturlig del av ert arbete Därför måste alla fokusera på dataskyddsfrågor Vi

Läs mer

Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen

Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen Välkomna till kurs i den nya dataskyddsförordningen Malmö den 6 oktober 2016 Eva Maria Broberg, Lisa Johansson, Jonas Agnvall och Martin Brinnen Disposition Introduktion rätten till privatliv, dataskyddsregleringen,

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Yttrande 2015-11-17 Dnr 10.1-14199/2015 1(6) Avdelningen för regler och behörighet Jenny Gaudio jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens

Läs mer

Skolans digitala infrastruktur

Skolans digitala infrastruktur Skolans digitala infrastruktur Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Skolverkets regleringsbrev 2017 9. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen

Läs mer

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 februari 2011 TALARE Örebro universitet Umeå kommun Jan Brännström Jan Hjelte Uppsala

Läs mer

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige

Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet ecall i Sverige Datum Diarienr 2013-11-05 1194-2013 Myndigheten för samhällskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Synpunkter med anledning av regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap om nödlarmsystemet

Läs mer

Allmänna handlingar i elektronisk form

Allmänna handlingar i elektronisk form Allmänna handlingar i elektronisk form - offentlighet och integritet Slutbetänkande av E-offentlighetskommittén Stockholm 2010 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2010:4 Innehåll Sammanfattning 13 Författningsförslag

Läs mer

Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) Åtta månader kvar, är ni redo? Marielle Eide, Associate lawyer Advokatfirman Delphi

Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) Åtta månader kvar, är ni redo? Marielle Eide, Associate lawyer Advokatfirman Delphi Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) Åtta månader kvar, är ni redo? Marielle Eide, Associate lawyer Advokatfirman Delphi Ny EU-lag för personuppgifter Nya dataskyddsförordningen ( GDPR ) Ersätter nuvarande

Läs mer

2014-11-07 2. Tack till våra sponsorer!

2014-11-07 2. Tack till våra sponsorer! Rätt säkerhet! 2015 2014-11-07 2 Tack till våra sponsorer! Program 8.30 - Registrering, kaffe och utställning 9.30 - SIS En informationsorganisation - Välkomsthälsning och inledning Elisabeth Darius, tf

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst)

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst) Datum Diarienr 2012-04-18 811-2011 Universitetsstyrelsen Göteborgs universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst)

Läs mer

Kommittédirektiv. Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter och anpassningar av författningar inom Socialdepartementets verksamhetsområde

Kommittédirektiv. Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter och anpassningar av författningar inom Socialdepartementets verksamhetsområde Kommittédirektiv Dataskyddsförordningen behandling av personuppgifter och anpassningar av författningar inom Socialdepartementets verksamhetsområde Dir. 2016:52 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni

Läs mer

Nationella initiativ och verktyg. Internetdagarna, 22 november 2016 Johanna Karlén, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Nationella initiativ och verktyg. Internetdagarna, 22 november 2016 Johanna Karlén, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Nationella initiativ och verktyg Internetdagarna, 22 november 2016 Johanna Karlén, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Nationella initiativ och verktyg Initiativ och verktyg för att stödja arbetet med

Läs mer

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet

Sårbarhetsanalyser. för kommuner. - numera en nödvändighet Sårbarhetsanalyser för kommuner - numera en nödvändighet Inledning Detta informationsblad ger matnyttig information kring de krav som ställs på kommuner i och med den nya dataskyddsförordning (GDPR), NIS,

Läs mer

PERSONUPPGIFTER NY DATASKYDDSFÖRORDNING INOM EU

PERSONUPPGIFTER NY DATASKYDDSFÖRORDNING INOM EU PERSONUPPGIFTER 2.0 - NY DATASKYDDSFÖRORDNING INOM EU NY DATASKYDDSFÖRORDNING FRÅN VÅREN 2018 I december 2015 träffades en politisk överenskommelse mellan EU:s lagstiftande organ om innehållet i EU:s nya

Läs mer

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Välkommen till en dag där din organisation kan ta del av resultatet från etableringen av projektet Säker digital kommunikation.

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR INFÖR DATASKYDDSFÖRORDNINGENS IKRAFTTRÄDANDE

FRÅGOR OCH SVAR INFÖR DATASKYDDSFÖRORDNINGENS IKRAFTTRÄDANDE FRÅGOR OCH SVAR INFÖR DATASKYDDSFÖRORDNINGENS IKRAFTTRÄDANDE 28 september 2017 1 ALLMÄNT OM DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Nuvarande reglering för behandling av personuppgifter Den nuvarande regleringen för behandling

Läs mer

Policy för hantering av personuppgifter

Policy för hantering av personuppgifter Policy för hantering av personuppgifter Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Policy för hantering av personuppgifter Beslutsdatum: 2013-10-15 Dokumentansvarig

Läs mer

Hur står det till med den personliga integriteten?

Hur står det till med den personliga integriteten? Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén Delbetänkande av Integritetskommittén Stockholm 2016 SOU 2016:41 Sammanfattning Inledning För att kunna ta del

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Så stärker vi den personliga integriteten

Så stärker vi den personliga integriteten Så stärker vi den personliga integriteten Slutbetänkande av Integritetskommittén Stockholm 2017 SOU 2017:52 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice,

Läs mer

Vissa frågor om sekretess med anledning av EU:s dataskyddsreform

Vissa frågor om sekretess med anledning av EU:s dataskyddsreform Skrivelse Diarienr 1 (10) 2017-07-07 1704-2017 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Vissa frågor om sekretess med anledning av EU:s dataskyddsreform I enlighet med vad som närmare utvecklas i denna skrivelse

Läs mer

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården

Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i hälso- och sjukvården Yttrande Diarienr 1(7) 2015-09-15 1284-2015 Ert diarienr 4.1-39055/2013 Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Förslag till föreskrifter och allmänna råd om behandling av personuppgifter och journalföring i

Läs mer

Juridik och informationssäkerhet

Juridik och informationssäkerhet 2 KAPITEL Juridik och informationssäkerhet Sammanfattning Information som hanteras i socialtjänstens hemtjänstverksamhet (hemtjänst) och i kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) innehåller känsliga

Läs mer

och gru För- Reviderad skola Handlingsplan Skellefteå 1 (8)

och gru För- Reviderad skola Handlingsplan Skellefteå 1 (8) Handlingsplan för digitalisering i för- och gru und- skola i Skellefteå grundskolenämnden Fastställd/Upprättad/ /Reviderad Nämndsbeslut 2016-12-14, 267 Dokumentansvarig IT-strateg, skol- och kulturkontoret

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM64. Dataskyddsförordning för EU:s institutioner. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Dataskyddsförordning för EU:s institutioner Justitiedepartementet 2017-02-13 Dokumentbeteckning KOM(2017) 8 Proposal for a regulation of the European Parliament and of

Läs mer

Hur angriper Solna stad GDPR-utmaningen? Lösningsarkitekt/IT-säkerhet Bo Jönsson Informationssäkerhetskonsult Peter Russo

Hur angriper Solna stad GDPR-utmaningen? Lösningsarkitekt/IT-säkerhet Bo Jönsson Informationssäkerhetskonsult Peter Russo Hur angriper Solna stad GDPR-utmaningen? Lösningsarkitekt/IT-säkerhet Bo Jönsson Informationssäkerhetskonsult Peter Russo Fakta: < 35 min Frågor& Svar : < 15 min Vad var det vi gjorde? Syfte: Initiera

Läs mer

Medicinteknik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 april 2012

Medicinteknik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 april 2012 MT + IT = patientsäkerhet Medicinteknik i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 18-19 april 2012 TALARE SIS Git Eliasson Salvatore Capizzello IT i Region Skåne Lennart Wallén Västra Götalandsregionen

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta. att avge föreliggande yttrande till Socialdepartementet.

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta. att avge föreliggande yttrande till Socialdepartementet. 1(1) 2013-08-20 LJ 2013/952 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar angående delbetänkande SOU 2013:45 Rätt information Kvalitet och patientsäkerhet för vuxna med nedsatt beslutsförmåga Landstinget

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna

Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Regler för behandling av personuppgifter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2015-11-02 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/1924/10 Ersätter: Tillämpning av personuppgiftslagen (PUL) inom HDa, DUF 2001/1433/12

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS: CHEFSDAGARNA Årets konferens ger dig: Nya praktikfall

PERSONLIG ASSISTANS: CHEFSDAGARNA Årets konferens ger dig: Nya praktikfall inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2013 VÅRA TALARE Inspektionen för vård och omsorg Ansvariga för tillsyn och tillståndsprövning Försäkringskassan Therese Karlberg Verksamhetsområdeschef

Läs mer

5-6 november 2013 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal J2

5-6 november 2013 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal J2 Västra Götalandsregionen, Regionarkivet Göteborg inbjuder för 17:de året i följd till Dagar om lagar Nya organisationer,system och re er 5-6 november 2013 Gothia Towers Hotel Föreläsningssal J2 DAGAR OM

Läs mer

Utredningen om genomförande av NIS-direktivet

Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster SOU 2017:36 NIS-direktivet NIS-direktivet är ett av EU beslutat direktiv som ska genomföras i svensk rätt senast den 9 maj 2018 Säkerhet i

Läs mer

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 PuL och ny dataskyddsförordning Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 Om företaget Hos Transcendent Group möter du erfarna konsulter inom governance, risk and compliance. Våra tjänster

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

esam juridik Offentliga rummen 26 maj 2016 Johan Bålman och Per Furberg

esam juridik Offentliga rummen 26 maj 2016 Johan Bålman och Per Furberg esam juridik Offentliga rummen 26 maj 2016 Johan Bålman och Per Furberg johan.balman@pensionsmyndigheten.se pf@perfurberg.se Medlemsorganisationerna utgör grunden för programmet esam Organisation Värdmyndighet

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs Stad goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET I GÖTEBORGS STAD Informationssäkerhetsarbetet i Göteborgs

Läs mer

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3) Yttrande Dnr 2008-06-04 446-2008 Ert Dnr Ju2008/675/L6 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Skyddet för den personliga integriteten Bedömningar och förslag (SOU 2008:3)

Läs mer

Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Stockholm

Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Stockholm Yttrande Diarienr 1(6) 2016-02-05 Dnr 1977-2015 Ert diarienr Dnr U2015/04800/GV Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Ökad insyn i fristående skolor (SOU 2015:82) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. 2016:54 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2016. Utvidgning av och

Läs mer

Implementera digitalisering i skolan

Implementera digitalisering i skolan Konferens efterfrågad av målgruppen Implementera digitalisering i skolan Med pedagogik och kvalitet i centrum Senaste forskningen om digitalisering i skolan och vad som ger resultat för eleverna Så lyckas

Läs mer

Informationssäkerhet i kommunal verksamhet Vägen till god informationssäkerhet mötesplats och erfarenhetsutbyte

Informationssäkerhet i kommunal verksamhet Vägen till god informationssäkerhet mötesplats och erfarenhetsutbyte Säkra informationen i din kommun! Informationssäkerhet i kommunal verksamhet Vägen till god informationssäkerhet mötesplats och erfarenhetsutbyte Molntjänster hur säkerställs säkerheten? Säkerhetsrutiner

Läs mer

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse.

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse. Utdrag Protokoll III 5 vid regeringssammanträde 2015-10-29 N2015/07455/EF Näringsdepartementet Godkännande och undertecknande av avsiktsförklaring mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Personlig assistans: Chefsdagarna 2013. Årets konferens ger dig: Nya praktikfall

Personlig assistans: Chefsdagarna 2013. Årets konferens ger dig: Nya praktikfall inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2013 VÅRA TALARE Inspektionen för vård och omsorg Ansvariga för tillsyn och tillståndsprövning Försäkringskassan Therese Karlberg Verksamhetsområdeschef

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén (SOU 2016:41)

Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén (SOU 2016:41) Stockholm den 1 november 2016 Ju2016/04398/L6 Justitiedepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss Hur står det till med den personliga integriteten? en kartläggning av Integritetskommittén

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Digitaliseringsrättsutredningen

Digitaliseringsrättsutredningen Digitaliseringsrättsutredningen Hur kan juridiken anpassas för att öka farten på digitaliseringen av offentlig sektor? Offentliga rummet den 31 maj 2017 1 Rättsliga förutsättningar för en digitalt samverkande

Läs mer

NÄMNDSEKRETERARFORUM

NÄMNDSEKRETERARFORUM Succékonferensen PÅ tillfälligt besök i Göteborg! NÄMNDSEKRETERARFORUM inbjudan till konferens i Göteborg den 30-31 oktober 2012 TALARE FRÅN Göteborgs Universitet Halmstads kommun Anders Bergenek Nämndsekreterarens

Läs mer

Samråd om registrering av beslutsoförmögna i det nationella kvalitetsregistret Senior Alert

Samråd om registrering av beslutsoförmögna i det nationella kvalitetsregistret Senior Alert Datum Diarienr 2011-09-16 708-2011 Personuppgiftsombudet NN Samråd om registrering av beslutsoförmögna i det nationella kvalitetsregistret Senior Alert Frågeställning Du har ställt en fråga om hur ni ska

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras Datum Vår referens Sida 2012-03-05 Dnr: 12-1100 1(6) Ert datum Er referens Ju2012/1000/L6 Nätsäkerhetsavdelningen Staffan Lindmark 08-678 57 36 staffan.lindmark@pts.se Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Läs mer

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014

ADMINISTRATÖR I HÖGSKOLAN 2014 inbjudan till konferens i Stockholm den 12-13 mars 2014 VÅRA TALARE Chef administrativt verksamhetsstöd Marie Boström Katarina Thorsell Madeleine Scherlin Blekinge Tekniska Högskola Fredrik Sjöström HR

Läs mer

Framtidens LSS kräver nya arbetssätt

Framtidens LSS kräver nya arbetssätt Framtidens LSS kräver nya arbetssätt Inbjudan till konferens i Stockholm den 17-18 mars 2010 TALARE FRÅN LSS-kommittén, Riksdagen Kenneth Johansson Försäkringskassan Magnus Liefvendahl Magnus Jansson Allan

Läs mer