Utredning utifrån Migrationsverkets förfrågan om anläggningsboende i Piteå Handläggare Vera Nilson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning utifrån Migrationsverkets förfrågan om anläggningsboende i Piteå Handläggare Vera Nilson"

Transkript

1 Utredning utifrån Migrationsverkets förfrågan om anläggningsboende i Piteå Handläggare Vera Nilson Bakgrund Migrationsverket har tagit kontakt med fastighetskontoret Piteå kommun under hösten 2011 utifrån att verket vill hyra bostäder till asylsökande flyktingar som ett komplement till anläggningsboenden i Boden. Frågan lyftes först av Samhällsbyggnadsenheten, Kommunledningskontoret som konstaterar att många aktörer i samhället blir berörda i förlängningen. Sedan har frågan diskuterats i förvaltningschefsgruppen och ärendet är överlämnat för utredning till Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Ett underlag ska utarbetas till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning sammanträde den 19 januari som grund till förslag till beslut. Frågans politiska hemvist i Piteå kommun Utdrag ur REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR ARBETSMARKNADSFRÅGOR OCH VUXENUTBILDNING Nämnden fullgör kommunens verksamhet som rör flyktingar som kommit till kommunen Nämnden ansvarar också för övriga introduktions- och integrationsuppgifter som rör flyktingar och andra invandrare i Piteå kommun. Om Migrationsverkets uppdrag På Migrationsverket betraktar vi migration som en positiv kraft, något som bidrar till att göra vårt land rikare i ekonomiskt och kulturellt hänseende I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill flytta hit eller komma på besök som till exempel turister. Migrationsverket ger också många människor skydd undan förföljelse och konflikter. En del av uppdraget handlar om att ta emot asylsökande som söker sig hit från oroshärdar och värna deras rätt till skydd. I samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR hjälper verket också flyktingar i läger runt om i världen till ett liv i Sverige. Att värna om möjligheten för flyende människor att söka en fristad i Sverige är en viktig del i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Människor som söker skydd här är välkomna i enlighet med de konventioner som Sverige anslutit sig till och enligt vår egen lagstiftning. Ett av Migrationsverkets uppdrag är att: Erbjuda asylsökande boende och sysselsättning under tiden som deras ansökan prövas.

2 Vad vill Migrationsverket med sin fråga om anläggningsboende i Piteå? Migrationsverket har behov av boende för flyktingar under deras asylsökningsperiod, som en del av verkets enhet i Boden. Migrationsverket har alltså inte för avsikt att öppna någon administrativ verksamhetsenhet här utan söker enbart boende för flyktingar som enheten i Boden ansvarar för. Migrationsverket tecknar alltså inget avtal med kommunen då det inte på något sätt finns någon del med ekonomisk överföring till kommunen i detta. Migrationsverket: Vill ha en volym på boende med minst platser, gärna mer. Man kan tänka sig en uppstart med färre platser, men då blir nackdelen att man under uppstartsperioden får låg närvaro av personal från Migrationsverket. Vill gärna samarbeta med kommunen och också gärna med andra fastighetsägare i kommunen, vilket man ser som ett andra steg. Står för kontrakt mot hyresvärden och skriver vanliga hyresavtal oftast med tre månaders uppsägningstid. Verkets kontaktperson i frågan menar att behovet av bostäder som nu är av akut karaktär även kommer att kvarstå på lång sikt. Vilka flyktingar kommer? Det kan man inte säga något om, det beror på läget i omvärlden. Enligt Migrationsverkets nationella statistik så kom under 2011 närmare asylsökande till Sverige av dem var cirka 65 % män och cirka 35 % kvinnor. Den största gruppen är ensamstående män. Under 2011 kom de flesta av flyktingarna från Afghanistan, Somalia och Serbien. Vilket stöd får flyktingen? Grunden är att flyktingen: Anvisas ett boende, nivån är två personer i ett rum, grundutrustning med säng och bäddutrustning. Tillgång till kök och hygienutrymme. Får dagersättning ( se faktaavsnitt) Har eget ansvar för sitt leverne ska klara sig själv i vardagen. Migrationsverket prövar ansökan om asyl och tar beslut. Idag tar prövningen i genomsnitt mindre än två månader. Hur är tillgången på lediga bostäder i Piteå Kommun? Bostäder som kommunen äger och som förvaltas av Fastighets- och service kontoret som var hyreslediga januari 2012: 10 ettor i Norrgården, Norrfjärden. Denna lösning kräver att personal och boende/anhöriga informeras och eventuellt involveras. En del anpassningar vad gäller entréer och annat kommer att behövas. En trea och ett antal tvåor samt skolan i Långträsk. Ett antal tvåor i Lillpite.

3 Totalt beräknar Migrationsverket här få platser för personer. Krav på boendeområdet ur den asylsökandes aspekt Migrationsverket har inga speciella krav. Erfarenhet från andra kommuner visar på tre absoluta baskriterier på närmiljön som bör vara uppfyllda för att personernas vardagstillvaro ska fungera. 1. Fungerande kollektivtrafik 2. Livsmedelsbutik 3. Bank eller annan möjlighet att hantera pengar Konsekvenser vilka verksamheter inom Piteå kommun blir berörda? Arbetsmarknad och vuxenutbildning Utifrån att NAV har det övergripande ansvaret för integrationsuppgifter har förvaltningen det övergripande verksamhetsansvaret för frågor som rör flyktingar och andra invandrare i Piteå kommun. Behov av nya uppdrag kan uppstå: Dialog med Migrationsverket om flöden och när frågor uppstår. De asylsökande själva kan ha frågor av vardagskaraktär som rör lokala förhållanden. Olika parter inom och utanför kommuner kan ha frågor utifrån sin roll kopplat till de asylsökandes vistelse. Information till kommunmedborgare generellt och till närboende specifikt. Alltså: Tillkommande behov av insatser av personal. Socialtjänsten Som asylsökande ska man själv stå för sin försörjning, vid behov kan man få dagpenning från Migrationsverket men man har inte rätt till försörjningsstöd, det har bara personer som är folkbokförda i Sverige rätt till. I Socialtjänstlagen (2001:453) finns vistelsebegreppet vilket i detta sammanhäng innebär att i de fall där barn mår dåligt och/eller befaras fara illa i sitt hem har socialtjänsten skyldighet att göra utredning. Om insatser görs på hemmaplan så får kommunen själv stå för kostnaden. I de fall där en placering görs i särskilt boende utanför kommunen så står Migrationsverket för kostanden för boendet. Alltså: Tillkommande behov av utredningar. Volymen svår att uppskatta. Barn och Utbildning Sedan den 1 januari 2002 har asylsökande barn och unga rätt till utbildning, förskola och skolbarnsomsorg på samma villkor som barn folkbokförda i Sverige. Asylsökande barn har inte skolplikt. Schablonersättningar utgår från Migrationsverket. Alltså: Tillkommande behov av platser i förskola och skola. Volymen svår att uppskatta. Eventuellt kan någon form av första mottagningsenhet behövas. Fastighets- och service kontoret Dialog med Migrationsverket, anmäla lediga lägenheter, teckna hyreskontrakt för varje lägenhet.

4 Andra berörda Hälso- och sjukvård samt tandvård Hälso- och sjukvård samt tandvård för asylsökande med flera regleras i lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. Lagen reglerar landstingens skyldigheter att erbjuda asylsökande m.fl. hälso- och sjukvård samt tandvård. Lagen innebär en kodifiering av vad som tidigare gällde enligt särskilda överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Asylsökande barn ska erbjudas samma hälso- och sjukvård som barn som är bosatta i landet. Vuxna asylsökande ska erbjudas vård som inte kan anstå, mödrahälsovård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning. I Piteå har vi fördelen av ett eget sjukhus och där finns en avdelning för Barn och ungdomspsykiatri (BUP) Alla Pitebor Alla medborgare i Piteå kommun. Andra samhällsaktörer som arbetsgivare, butiker, resturanger, fastighetsägare, föreningslivet med flera Fördelar med anläggningsboende i Piteå Fler Pitebor Om asylsökande flyktingar kommer så kan vi som kommun göra aktiv insatser för att rekrytera personer till vårt flyktingmottagande. De asylsökande personerna har då haft en tid på sig att bekanta sig med kommunen. Om de efter den perioden gör ett aktivt val att stanna under etableringsperioden borde möjligheten att man är intresserad av att bo kvar och etablera sig som Pitebo vara större än i gruppen flyktingar som kommer från ett annat anläggningsboende och blir anvisad en plats utan valmöjlighet. Hela Europa står inför en utmaning med åldrande befolkning, där färre arbetar. I många sammanhang diskuteras olika aspekter på hur Europa ska möta utvecklingen. Frågorna kring migration hänger nära samman med frågorna om global utveckling. Under de senaste tio åren har många viktiga förändringar skett inom EU som påverkat invandringen till Sverige. Att ta tillvara den resurs som finns inom gruppen flyktingar ses idag som en del av lösningen att bli fler i arbetskraften. Kommunövergripande mål i Piteå är innevånare år I Piteå har vi en låg andel innevånare med utländsk bakgrund. Jämfört med andra kommuner i Sverige ligger vi på en fjärde plats från slutet av en lista med landets alla kommuner (SCB 2010). Att aktivt verka för anläggningsboende borde på sikt höja andelen pitebor med utländsk härkomst. Tomma lägenheter blir uthyrda Migrationsverkets förfrågan handlar om att få tillgång till att hyra lägenheter. I den process som pågår har samtalet handlat om uthyrning av bostäder som kommunen äger och som förvaltas av Fastighets- och service kontoret. Bostäder som idag står tomma och inte är attraktiva på bostadsmarknaden. Migrationsverket är intresserat av fler bostäder och ser gärna att kommunen agerar för att få till stånd en samverkan med det kommunala bolaget Pitebo och med privata hyresvärdar.

5 Erfarenheter från Älvsbyns kommun I Älvsbyn har man under ett antal år haft anläggningsboende i samverkan med Migrationsverket. De erfarenheter man har är dels positiva. Att man får nya personer till sitt flyktingmottagande och tomma lägenheter blir uthyrda. Dels är de negativa då man generellt ser att det blir behov av tillkommande kommunala insatser vilka Migrationsverket inte ger någon ekonomisk kompensation för. De problem man beskriver är att det finns barn i de asylsökande familjerna som mår dåligt. Socialtjänsten gör insatser med utredningar och beslutar om insatser. Barn kommer med kort varsel till förskola och skola. Detta ställer krav att snabbt anpassa verksamheten. Barn och ungdomar får anpassa sig till och väja sig med att barn från asylsökande familjer med kort varsel börjar och även slutar i gruppen/klassen. De asylsökande saknar oftast kunskapen i svenska språket hemspråken kan variera stort även om Migrationsverket försöker placera personer med gemensam språkgrund i närliggande boenden. I januari 2012 då det finns ca 200 asylsökande boende i Älvsbyns kommun så har Migrationsverket personal på plats två halvdagar/vecka. Situationen idag i Sverige Migrationsverkets boenden är överfulla. Etableringsreformen som snabbt skulle få invandrare ut i jobb har inte fungerat enligt plan. Migrationsverket har inte haft så många boende på sina anläggningar sedan den stora vågen av asylsökande efter Jugoslavienkriget. Nu placeras allt fler nyanlända på hotell, i vandrarhem och i stugbyar. Grundtanken med den nya etableringsreformen är att en invandrare som får upphållstillstånd direkt ska lotsas från Migrationsverkets anläggningsboende till en kommun där det finns möjlighet att få arbete. Nu har det uppstått en propp i systemet. Det tar alldeles för lång tid att hitta en kommun där det finns både bostad och möjligheter att få jobb. När reformen infördes den 1 december år 2010 var personer med uppehållstillstånd fortfarande inskrivna hos Migrationsverket i väntan på att flytta till ett permanent boende, ofta i en annan kommun. I november 2011 har siffran tredubblats personer med uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets anläggningar och ytterligare 452 har eget boende i ankomstkommunen. Sveriges kommuner och landsting (SKL) SKL påtalar att kostnaderna för ankomstkommunerna har ökat med 30 miljoner kronor under Den som fått uppehållstillstånd har rätt till svenskundervisning. När de nyanlända nu sitter fast måste ankomstkommunerna ordna SFI-undervisning och samhällsinformation. SKL begär att regeringen skapar nya ersättningar för kommuner som bedriver etableringsinsatser för nyanlända som bor kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden. Genom det nya systemet för flyktingmottagandet som trädde i kraft den 1 december 2010 kan nyanlända flyktingar påbörja etableringsinsatser direkt efter ett uppehållstillstånd även när de bor kvar i Migrationsverkets boenden, i väntan på en permanent kommunplacering. I det gamla systemet påbörjades introduktionsinsatser först när flyktingen flyttat ut från Migrationsverket. SKL anser att det är bra att etableringsinsatser kommer i gång snabbt. Dessvärre har staten inte inrättat några ersättningar för de kommuner som har anläggningsboendena och står för

6 etableringsinsatser, såsom svenska för invandrare och samhällsorientering. Detta försvårar kommunernas arbete med att utföra de uppgifter staten har ålagt dem. I maj var cirka 140 kommuner berörda. Förbundet har under 2011 uppmärksammat regeringen på den rådande underfinansieringen. Faktaavsnitt Fakta är hämtad från Migrationsverket mycket av informationen som delvis är omarbetad och avkortad vänder sig till den asylsökande, därför vissa formuleringar. Ytterligare information finns på Migrationsverkets hemsida Asylsökningsprocessen Asylsökande Asylsökande är den som tar sig till Sverige och ansöker om skydd (asyl) här, men som ännu inte har fått sin ansökan avgjord. Skäl för asyl Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder att Sverige ska pröva varje persons ansökan om asyl. Sverige ska ge asyl, uppehållstillstånd, om du är flykting enligt konventionen eller om du är alternativt skyddsbehövande. Sverige omfattas också av EU:s gemensamma regler. Varje sökandes skäl ska prövas individuellt. Flykting Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU: regler är du flykting om du har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av: ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Förföljelsen kan komma från hemlandets myndigheter. Det kan också vara så att myndigheterna inte kan eller vill ge skydd mot förföljelse från enskilda personer eller grupper. Flyktingkonventionen finns inskriven i den svenska lagen tillsammans med regler om flyktingstatusförklaring. Flyktingstatusförklaringen är ett internationellt begrepp som grundar sig på FN:s flyktingkonvention och EU- regler. Även om du inte är flykting enligt FN:s flyktingkonvention kan du ändå ha rätt till uppehållstillstånd som skyddsbehövande. Som skyddsbehövande kan du få uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande eller övrig skyddsbehövande. Alternativ skyddsstatusförklaring Du är enligt lagen alternativt skyddsbehövande om du löper risk att: straffas med döden, utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller som civilperson löper en allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt. Alternativ skyddsstatusförklaring är en internationell statusförklaring som grundar sig på EUregler. Övrig skyddsstatusförklaring Du är enligt lagen övrigt skyddsbehövande om du behöver skydd på grund av: yttre eller inre väpnad konflikt eller på grund av andra svåra motsättningar i hemlandet, känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp, eller inte kan återvända till ditt hemland på grund av miljökatastrof. Övrig skyddsstatusförklaring är en svensk statusförklaring som endast gäller i Sverige.

7 Uppehållstillstånd En person som får statusförklaring som flykting, alternativt skyddsbehövande eller övrig skyddsbehövande beviljas permanent uppehållstillstånd eller ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som gäller i minst tre år. I undantagsfall kan giltighetstiden begränsas, men tillståndet är aldrig kortare än ett år. Dublinförordningen Dublinförordningen gäller i EU:s medlemsländer samt i Norge och Island. Genom Dublinförordningen reglerar länderna vilket land som ska ansvara för asylärendet. Det innebär att en asylsökande inte har rätt att välja vilket land som ska utreda och pröva skälen för asyl. Inledningsvis bedömer därför Migrationsverket om det är Sverige som ska pröva asylansökan eller om det finns ett annat land som i första hand är skyldig att göra det. Asylsökande barn Utlänningslagen säger att Migrationsverket ska ta särskild hänsyn till barnets bästa. Alla barn, som kan och vill, har rätt att tala och bli lyssnade på. Barns asylskäl ska prövas särskilt - ett barn kan ha andra asylskäl än vad föräldrarna har. När barnets asylskäl ska prövas försöker handläggaren, så mycket som möjligt, att anpassa utredningen efter barnets ålder, hälsa och andra omständigheter. Barnet har rätt att ha en vuxen med sig vid utredningen. Det kan vara en förälder, ett offentligt biträde eller en god man om barnet inte har någon förälder i Sverige. Din försörjning under tiden du söker asyl I första hand ska du arbeta för att försörja dig själv under tiden du väntar på att få svar på din ansökan om asyl. För att ha rätt att arbeta under tiden du är asylsökande måste du ha fått ett bevis om undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd (AT-UND). Du har rätt till AT-UND om: du med id-handlingar styrkt din identitet. Det betyder att du ska visa handlingar som visar vad du heter, när du är född och vilket medborgarskap du har. Handlingen ska dessutom vara försedd med ett foto och vara utfärdad av behörig myndighet. Även om du inte har någon id-handling kan du få AT-UND om du hjälper Migrationsverket att klarlägga din identitet så långt det är möjligt. ditt ärende ska prövas i Sverige. Om du till exempel har rest in via ett annat europeiskt land kan du överföras dit och få din ansökan prövad där enligt reglerna i Dublinförordningen. din ansökan är välgrundad. Det betyder att du ska ha skäl för att få din ansökan prövad och att det inte är uppenbart att du saknar skäl för asyl. Om du får arbeta (AT-UND), får du ett bevis på detta infört i ditt LMA-kort (personhandling försedd med fotografi). Om du får avslag på din ansökan får du arbeta tills du lämnar landet eller så länge du medverkar till att lämna landet. Får du ja på din ansökan får du arbetstillstånd och kan fortsätta att arbeta. Du kan vända dig till Arbetsförmedlingen för att hitta lediga arbeten. Arbete under tiden du är asylsökande Om du får arbete ska du visa upp beviset på AT-UND för din arbetsgivare. Din arbetsgivare måste meddela Migrationsverket skriftligt att du fått anställning. Om du har dagersättning måste du alltid anmäla din inkomst till Migrationsverket.

8 Du måste kontakta Skatteverket för att få ett samordningsnummer. Det behöver du för att kunna visa att du arbetat och betalat skatt under asyltiden om du senare skulle vilja söka arbetstillstånd. Du behöver även samordningsnumret för att kunna få sjukpenning om du blir sjuk och inte kan gå till arbetet. Praktik under tiden du är asylsökande Praktik ger kunskaper om arbetslivet i Sverige och kan vara ett bra sätt att lära sig svenska. Syftet är att du ska få kunskaper inom ett nytt yrke eller fördjupa dina kunskaper i det yrke som du har haft tidigare. Du får ingen lön under tiden du praktiserar. Innan du börjar ska Migrationsverket godkänna praktikplatsen och skriva ett avtal med arbetsgivaren. Det är för att du ska få handledning och stöd, men också för att du ska vara försäkrad om något händer på praktikplatsen. För att du ska få praktisera krävs att: du själv hittar en praktikplats arbetsgivaren lämnar uppgifter till Migrationsverket Dagersättning asylsökande Ersättning Om du inte kan få arbete eller av någon anledning saknar pengar kan du ansöka om dagersättning. På de anläggningar där fri mat ingår är ersättningen: 24 kr/dag för vuxna ensamstående 19 kr/dag per person för vuxna som delar hushåll 12 kr/dag för barn t.o.m. 17 år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen) Ersättning som ska räcka till matinköp 71 kr/dag för vuxna ensamstående 61 kr/dag och person för vuxna som delar hushåll 37 kr/dag för barn upp till 3 år 43 kr/dag för barn 4-10 år 50 kr/dag för barn år (från och med tredje barnet halveras dagersättningen) Förutom mat ska ersättningen räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygien- artiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Om du beviljas ersättning från Migrationsverket får du ett bankkort där pengarna sätts in. Om du får permanent uppehållstillstånd (PUT) Om du får permanent uppehållstillstånd har du rätt att bo, arbeta och leva här på samma villkor som alla andra som är bosatta i Sverige. Du kan resa in och ut ur landet, men när du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass för att kunna återvända. Ditt permanenta uppehållstillstånd gäller så länge du är bosatt i Sverige. I uppehållstillståndskortet finns ditt foto och dina fingeravtryck lagrade elektroniskt. Kortet är giltigt i fem år, och du ansöker om ett nytt kort genom att komma till Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck på nytt. Folkbokför dig När du fått permanent uppehållstillstånd ska du omgående folkbokföra dig hos Skatteverket. Det är viktigt att du folkbokför dig innan du skrivs ut från Migrationsverket. Skatteverket registrerar var du bor, ditt civilstånd, medborgarskap och födelseort. När du är folkbokförd kan du registrera dig hos Försäkringskassan så att du kan ta del av det svenska

9 socialförsäkringssystemet. Folkbokföringen ligger också till grund för att du ska kunna skaffa en svensk id-handling. Ditt liv i Sverige Du får flytta vart du vill i landet. Det är mycket svårt att få bostad, i synnerhet i storstäderna. Ofta krävs det att man har arbete eller regelbunden inkomst. Om du inte själv kan hitta arbete och bostad kan Arbetsförmedlingen hjälpa dig. En plan (etableringsplan) tas fram för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig. Direkt efter att du fått uppehållstillstånd får du träffa Arbetsförmedlingen för att prata om dina kunskaper, tidigare arbeten, ambitioner, intressen och talanger. Har du betyg och intyg från tidigare arbeten och utbildningar tar du med dem till mötet med Arbetsförmedlingen. Du som har rätt till en etableringsplan kan du få ersättning när du följer den. Reglerna för bosättningen skiljer sig åt beroende på om du har bott i Migrationsverkets boende eller i eget boende under väntetiden. Du som bor i Migrationsverkets logi Du som bor i Migrationsverkets logi ska lämna din bostad så snart som möjligt efter att du har fått uppehållstillstånd. Om du inte själv kan hitta en bostad får du hjälp av Arbetsförmedlingen. Tillsammans går ni igenom vilka förutsättningar som gäller när du ska bosätta dig i en kommun. Du kan inte välja kommun, men om du vill bo i en särskild kommun ökar dina möjligheter att få det om du kan visa att du kan få arbete där. Samma dag som du kan flytta in i den bostad som har ordnats skrivs du ut från Migrationsverket Om du inte är nöjd med bostaden måste du själv ordna någon annan. Du som bor i eget boende Du som har bott hos släkt eller vänner i ett eget boende under väntetiden bor kvar där. Du blir utskriven från Migrationsverket en månad efter att du har fått uppehållstillstånd. Kort efter att du fått uppehållstillstånd kommer Arbetsförmedlingen att erbjuda dig ett samtal som kan leda till en etableringsplan. Kan du inte bo kvar på samma adress som tidigare kan du antingen söka en ny bostad på egen hand eller ta hjälp från Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med bostad upp till sex månader efter att du har fått uppehållstillstånd. Behöver du akut hjälp med bostad och fortfarande är inskriven hos Migrationsverket kan du få en tillfällig plats i verkets boende. I annat fall är det kommunen du ska vända dig till. Alla har inte rätt till etableringsplan Alla som får uppehållstillstånd har inte rätt till etableringsplan. Du kommer inte att få någon plan om du: har ett arbete på heltid går på gymnasiet är över 65 år är funktionshindrad eller är så sjuk att du inte kan arbeta alls.

10 Avslag från Migrationsverket Ett beslut om att avslå din ansökan om asyl betyder att flyktingen inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Man har rätt att nöjdförklara sig eller överklaga beslutet, men man bör planera för ett återvändande även vid överklagande. Att överklaga beslutet Om du anser att avslagsbeslutet är felaktigt kan du överklaga det. Om du har ett offentligt biträde kan du få hjälp med detta. Överklagandet måste ha kommit till Migrationsverket inom 21 dagar, räknat från den dag du fick del av beslutet. Om du överklagar kommer Migrationsverket att gå igenom ditt ärende ännu en gång. Om verket inte ändrar sitt beslut överlämnas ditt överklagande till migrationsdomstolen vid någon av de tre förvaltningsrätterna i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Vilken det blir är beroende av vilken asylenhet som avslagit din asylansökan. Migrationsdomstolen kan antingen ändra eller fastställa verkets beslut. Från den dag migrationsdomstolen tagit emot ditt överklagande vänder du dig till domstolen med alla frågor, som rör din asylansökan och domstolsförfarandet. Du har som regel också ett offentligt biträde till din hjälp. Har du fått ett beslut om avvisning ska du lämna landet inom två veckor. Har du fått ett beslut om utvisning ska du lämna landet inom fyra veckor. Ett avvisnings- eller utvisningsbeslut gäller normalt i fyra år om inget annat står i beslutet. Kommer du tillbaka till Sverige inom denna tid kan beslutet om avvisning eller utvisning verkställas på nytt. Du blir inte inskriven hos Migrationsverket och omfattas inte av lagen om mottagande av asylsökande. Du har själv ansvar för att lämna landet inom två respektive fyra veckor. Du ska också vid behov ta fram resehandlingar och planera för din resa. Migrationsverket ger dig praktiskt stöd för att underlätta din resa så länge du medverkar till att återvända. Du har rätt att arbeta Har du arbetat under tiden du varit asylsökande och haft ett s.k. AT-UND (undantag från skyldigheten att ha arbetstillstånd) kan du fortsätta att arbeta tills du lämnar Sverige. Ditt AT- UND upphör emellertid om du inte medverkar till att åka hem. Om du inte medverkar Det är ditt agerande som avgör under vilka former du lämnar Sverige. Om Migrationsverket gör bedömningen att du inte medverkar till att återvända efter ditt avslagsbeslut har Migrationsverket rätt att: sätta ned (minska) eventuell dagersättning om vi bedömer att det finns risk för att du kommer att hålla dig undan har vi rätt att ställa dig under uppsikt eller ta dig i förvar om du inte medverkar till att lämna Sverige, eller håller dig undan så att det blir omöjligt att verkställa (att praktiskt genomföra) beslutet lämnar Migrationsverket uppdraget till polisen. Polisen har rätt att efterlysa och eftersöka dig. Polisen har också rätt att använda sig av tvång för att du ska lämna landet. Om ditt ärende överlämnas till polisen sker återresan alltid med polisens hjälp.

11 Asylsökande, de 15 största länderna Ökning /minskning Medborgarskap jan-dec jan-dec Antal Procent Afghanistan % 2 Somalia % 3 Serbien % 4 Eritrea % 5 Irak % 6 Kosovo % 7 Iran % 8 Statslös % 9 Bosnien och % Hercegovina 10 Ryssland % 11 Makedonien % 12 Mongoliet % 13 Syrien % 14 Vitryssland % 15 Libyen % Övriga % TOTAL %

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring.

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Beviljade uppehålls

Läs mer

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut

Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Den svenska asylprocessen från ansökan till beslut Asylansökan hos Migrationsverket En asylansökan ska göras inom Sveriges gränser, ansökningsenheter i Norrköping, Malmö, Gävle, Flen,Boden, Göteborg och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 november 2014. SFS 2014:1400 Utkom från trycket den 5 december 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 4

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017

Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 1 Lathund om asylregler för ensamkommande barn mars 2017 Många av RFS medlemmar hör av sig till kansliet för att få hjälp med att ge bra stöd till de ensamkommande barn som de är gode män och särskilt

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se

Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se 2014 Mottagningsenheten i Söderhamn 010-4851083 (vardagar 8-16) Kundtjänst 0771-235235 www.migrationsverket..se Skydd och asyl i Sverige Här finns information till dig som har sökt asyl i Sverige. Du kan

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11.

Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. INVANDRAR- OCH FLYKTINGFRÅGOR Detta är en uppdatering av Theódoros Demetriádes dokument från den 2006-04-01, gjord av Peter Carlsson och Anna-Pia Beier 2008-10-11. Migrationsverket är Sveriges centrala

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande

Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande SFS 1994:137 Källa: Rixlex Utfärdad: 1994-03-30 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:323 Lag (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 I denna lag ges bestämmelser

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

April Information om ensamkommande barn

April Information om ensamkommande barn April 2017 Information om ensamkommande barn Asylsökande ensamkommande barn 2000 200 2004, 388 barn 2005, 398 barn 2006, 816 barn 2007, 1264 barn 2008, 1510 barn 2009, 2250 barn 2010, 2393 barn 2011, 2657

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får 2 (5) Yrkanden och grunder samt deras barn, och yrkar att de skall beviljas uppehållstillstånd, samt flyktingförklaring och resedokument. yrkar även att de skall beviljas arbetstillstånd. Till stöd för

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad

Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan. Johannes Lunneblad Barnets bästa för flyktingbarn i förskolan Johannes Lunneblad Migration Legal migration : Tvingad migration Familjeanknytning Illegal migration (pappers lösa) Flyktingar och nyanlända Konventionsflykting:

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola

Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola 2019-01-23 1 (5) Kompletterande information om godkända deltagare i Svenska från dag ett på folkhögskola I Förordning 2015:521 om statsbidrag för särskilda folkbildningsinsatser för asylsökande och vissa

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 08:88 Diarienr: 08/4853 Arbetsgivarpolitik: 08-2:37 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetskraftsinvandring, arbetstillstånd, Migrationsverket, arbetstillstånd för asylsökande

Läs mer

Uppehållstillstånd 2014

Uppehållstillstånd 2014 Information om ensamkommande barn Augusti 2015 Uppehållstillstånd 2014 Kvottuttagna 2 % 1 Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska

Läs mer

VÄLKOMNA till INFORMATIONSMÖTE 2015 12 01. 2015-12-02 Informationsmöte 2015 12 01 1

VÄLKOMNA till INFORMATIONSMÖTE 2015 12 01. 2015-12-02 Informationsmöte 2015 12 01 1 VÄLKOMNA till INFORMATIONSMÖTE 2015 12 01 به انجمن خوش آمديد جلسه را به دادن اطالعات مرحبا بكم في االجتماع إعطاء معلومات 2015-12-02 Informationsmöte 2015 12 01 1 KVÄLLENS HÅLLPUNKTER 18.30 18.40 Välkomna,

Läs mer

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. HFD 2017 ref. 33 Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet.

Mot bakgrund av inlämnade identitetshandlingar får du anses ha styrkt din identitet. 2 (7) Ansökan med mera Du reste enligt egen uppgift in i Sverige den 1 november 2006 och ansökte om asyl den 7 november 2006. I inlaga från det offentliga biträdet som inkom den 18 januari 2007 har du

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Behov av internationellt skydd utlänningslagen

Behov av internationellt skydd utlänningslagen Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd utlänningslagen Kopplingar till internationell/europeisk rätt Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov påverkas av Flyktingkonventionen EKMR

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m.

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Mia Hemmestad Kristina Söderberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Elevers olika status Asylsökande och tillståndssökande Tidsbegränsat

Läs mer

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [8] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-12-02 Frågor och svar Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. 1 / 6 Dublinenheten, Kontoret i Malmö Beslut 2010-10-21 Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, född 9004 medborgare i Afghanistan Adress: Språk: persiska/farsi Beslut Migrationsverket beslutar att

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring.

Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring. RAPPORT 1(7) Verksamhetsstöd 2012-10-10 AVN-2012.999 Handläggare, titel, telefon Helena Ström, Nämndsekreterare 011-15 11 87 Norrköpings kommuns beredskap gällande anhöriginvandring. - bakgrund, prognos

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten till Sverige

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

KLAGANDE Nurnisa Karimova, Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Christian Nordin Advokatfirman W&Ö HB Box Stockholm

KLAGANDE Nurnisa Karimova, Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Christian Nordin Advokatfirman W&Ö HB Box Stockholm Sida l (10) KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM T\ /^ A /T UU1V1 Mål nr UM 10190-10 Migrationsöverdomstolen 2011-05-31 Avdelning l Meddelad i Stockholm KLAGANDE Nurnisa Karimova, 280315 Ombud och offentligt biträde:

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 26 april 2018 Publicerad den 3 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM DOM 2019-02-27 Meddelad i Stockholm Sida 1 (10) Mål nr UM 1349-18 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat Ombud: Biträdande jurist MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

För att vistas längre än tre månader i Sverige måste utomnordiska medborgare ha antingen uppehållstillstånd eller uppehållsrätt:

För att vistas längre än tre månader i Sverige måste utomnordiska medborgare ha antingen uppehållstillstånd eller uppehållsrätt: GRUND FÖR BOSÄTTNING För att vistas längre än tre månader i Sverige måste utomnordiska medborgare ha antingen uppehållstillstånd eller uppehållsrätt: Medborgare från annat än EU- och EES-land måste ansöka

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27

2007-11-15. Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutet 2007-11-15 Justitiedepartementet Migrationsenheten Remissyttrande Ett effektivt och flexibelt system för arbetskraftsinvandring, Ds 2007:27 Immigrant-institutets yttrande om utredningen

Läs mer

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket

Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Presentation från Mottagningsenheten, Migrationsverket Sara Younis Carl Andalen 8 februari 2018 Migrationsverket Asylprövningsenhet - Utreder och prövar rätten till asyl enligt Utlänningslagen Mottagningsenhet

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Utlänningsrätt 29 mars 2011

Utlänningsrätt 29 mars 2011 Utlänningsrätt 29 mars 2011 Rebecca Stern Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt Politiken och juridiken ligger nära varandra på utlänningsrättens område diskussion om

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Boende med anledning av nya gymnasielagen

Boende med anledning av nya gymnasielagen TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-06-27 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00422-1.2.3 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2015-03. Till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och bor på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv 2018-02-08 Flykting Någon som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet,

Läs mer

Vem är ensamkommande?

Vem är ensamkommande? Ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Ansökt om asyl Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsten till Sverige. Övergivet barn. Statistik 2015 Asylsökande ensamkommande barn 2015 AFGHANISTAN

Läs mer

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Statliga ersättningar efter PUT Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Ekonomiskt anslag för 2014 Ny schablonersättning 2 455 819 000 Ersättning för initialt ekonomiskt bistånd 157 620 000 Prestationsbaserad

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Åsa Muller Advokatfirman Susanne Bergmyr AB Box 234 201 22 Malmö

Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. Åsa Muller Advokatfirman Susanne Bergmyr AB Box 234 201 22 Malmö FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I MALMÖ 2011-10-13 UM 2059-11 Migrationsdomstolen, Avd 6 Meddelad i Noah Tunbjer Malmö Sida l (4) KLAGANDE Abdul Husseini, 19900629 Ombud och offentligt biträde: Jur.kand.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2010-05-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 14294-10 Enhet 20 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket Förvaltningsprocessenheten i Solna Box 507 169 29 Solna ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl TILL DIG SOM SÖKER ASYL MED FÖRÄLDER ELLER ANNAN VÅRDNADSHAVARE SÅ FUNGERAR DET ATT SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej 3 Några ord till dig 4 Barn 5 Vad betyder orden? 6

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder

Du är nyckeln till fler bostäder Du är nyckeln till fler bostäder Integration Alla människor har lika rättigheter och skyldigheter oavsett bakgrund. Integration handlar om att människor kan leva tillsammans med respekt för varandras olikheter,

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Nordqvist Sjöborg Lena Datum 2014-03-24 Diarienummer UAN-2013-0555 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:1 Målnummer: UM1349-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-02-27 Rubrik: En asylsökandes skyddsbehov ska prövas även i sådana fall där personens identitet

Läs mer

Vägledning god man för ensamkommande barn.

Vägledning god man för ensamkommande barn. Vägledning god man för ensamkommande barn. God man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den

Läs mer

Stockholm Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd

Stockholm Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd Stockholm 2018-04-19 Transkulturellt Centrum Juridiska aspekter; asylprocessen, åldersbedömningar och tillfälliga uppehållstillstånd Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Gratis juridisk rådgivning

Läs mer

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd Foto UNHCR/Markel Redondo Ändringar i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD

FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD Goda råd till dig som söker asyl FLYKTINGGRUPPERNAS OCH ASYLKOMMITTÉERNAS RIKSRÅD UTGIVEN MED STÖD AV EUROPEISKA FLYKTINGFONDEN i Sverige Detta är FARR Goda råd ges ut av FARR, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas

Läs mer