KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER"

Transkript

1 KOPPLINGAR FÖR EFFEKTIVA PERSONTRANSPORTER Maj 2007 SWECO VBB Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

2 Göteborg SWECO VBB AB Trafik Nina Galligani Uppdragsnummer

3 1 Inledning En viktig del i att förbättra effektiviteten i transportsystemet är att förbättra kopplingen mellan transportslagen. För persontransporter handlar det till stor del om att utveckla bytespunkter, och pendelparkeringar för bil och cykel. Västtrafik har utarbetat strategier och målbilder som skall vara vägledande för att förbättra och utveckla kollektivtrafiken i Västra Götaland: Målbild 2010 och 2020 för storregional trafik och pendeltågstrafik Förslag till Regionbusstrategi Målbild för kollektivtrafikens infrastruktur 2015 Utifrån dessa strategier görs här en översiktlig bedömning av investeringsbehovet för utvecklade kopplingar för den regionala persontrafiken fram till år Rapporten utgör en av flera utredningar i s inriktningsunderlag för de långsiktiga infrastrukturplanerna Avgränsningar och definitioner I Västra Götaland finns mer än hållplatser. Samtliga utgör en koppling mellan kollektivtrafiken och minst ett annat transportslag: gång, cykel, bil, tåg, färja eller buss. Den här studien avgränsas till knutpunkter och bytespunkter med relativt stor andel omstigande, samt pendelparkeringar för bil och cykel. Skillnaden mellan en knutpunkt och en bytespunkt är att knutpunkten har ett visst utbud av service för reserelaterade behov, såsom t ex biljettförsäljning. En knutpunkt bör också, om möjligt, samlokaliseras med andra viktiga målpunkter såsom arbetsplatser, handel och bostäder. En bytespunkt är en hållplats där resenären kan göra ett byte mellan samma trafikslag eller till ett annat trafikslag (enligt Västtrafiks Handbok för hållplatsers utformning och utrustning). Knutpunkterna och bytespunkterna som ingår här kan därmed vara allt från resecentrum som kopplar flera transportslag, bussterminaler, stationer, kajanläggningar till viktiga omstigningshållplatser. Just nu pågår ett omfattande arbete att ta fram en strategi för att kraftigt öka andelen resor som görs med kollektivtrafiken inom Göteborgsområdet. Projektet går under namnet K2020. Denna strategi kommer även att påverka regionbusstrategin och målbilden för storregional trafik. Eftersom utredning pågår kan endast grova bedömningar av investeringsbehovet i knutpunkter och pendelparkeringar i Göteborgsområdet göras i dagsläget. 1 (11)

4 2 Nuläge - brister 2.1 Knutpunkter och bytespunkter med hög andel omstigande Västtrafik har definierat 120 knutpunkter/ bytespunkter i hela regionen baserat på antalet omstigande passagerare i förhållande till de totala resandemängderna samt att det skall finnas minst en knutpunkt/bytespunkt i varje kommun. Det handlar om terminaler stationer, kajanläggningar och hållplatser med en relativt hög andel omstigande. Dessa knutpunkter/bytespunkter har kvalitetsbedömts och poängsatts efter en värderingsmall som beaktar: Säkerhet (konfliktpunkter, hållplatsyta mm) Tillgänglighet (ledstråk, taktil information, sittplats mm) Miljö och komfort (väderskydd eller inomhusterminal) Information och service (information, biljettförsäljning, parkering, kommersiell service) För varje kategori har tilldelats en poäng som kan variera mellan 1-4 poäng och därefter delats in i klasser beroende på totalbetyget. En knutpunkt/ bytespunkt med sammanlagt betyg på 10 poäng eller mer sägs har en god standard. Nedanstående figur visar omstigningsplatserna och färgmarkeringarna betecknar standarden där grön är bra, följt av gul (god), orange (sämre) och röd (dålig). Figur 1 Klassificering av knutpunkter/ bytespunkter enligt Västtrafik 2 (11)

5 Av de 120 utpekade knutpunkterna/ bytespunkterna har knappt 60 % eller 69 stycken bra eller god standard, 38 knutpunkter/ bytespunkter bedöms ha sämre standard och 12 en dålig standard. Av de utpekade knutpunkterna/bytespunkterna ligger hälften i Göteborgsregionen, 21 ligger i Skaraborg, 27 i Fyrbodal och 16 i Sjuhärad. Bäst standard har Skaraborg med över 75 % av knutpunkterna/bytespunkterna med bra eller god standard. Sämst standard har Sjuhärad där en fjärdedel av knutpunkterna/bytespunkterna har dålig standard. 2.2 Pendelparkeringar Inventeringar av antalet pendelparkeringsplatser för bil och cykel har gjorts för hela de senaste åren. Totalt finns 140 pendelparkeringar med sammanlagt parkeringsplatser för bil och parkeringsplatser för cykel i regionen. Utöver dessa cykelparkeringar finns även cykeluppställningsplatser i anslutning till många hållplatser i regionen, dessa är dock inte inventerade. Västtrafik inventerade 2004 pendelparkeringar för både bil och cykel i ett område som sträcker sig från Orust i norr, Kungsbacka i söder, Hönö i väster och Alingsås i öster. I detta område finns idag totalt 68 pendelparkeringar med sammanlagt 3200 platser för bil varav ett femtiotal pendelparkeringar för cykel med sammanlagt drygt platser. Medelbeläggningen för samtliga pendelparkeringar för bil ligger på ca 50 %. Pendelparkeringarna i Göteborg och kranskommunerna samt utefter Alingsås- och Kungsbackapendeln har generellt en hög utnyttjandegrad och många pendelparkeringar är fullt belagda. Det är inte på alla pendelparkeringar som beläggningen har ökat, det finns exempel på det motsatta. Detta kan bero på att pendelparkeringarna ligger fel placerade eller att kollektivtrafikförbindelserna i anslutning till dessa parkeringar har ändrats eller dragits in. Ytterligare orsaker kan vara att dessa parkeringar inte upplevs som trygga och säkra samt att vissa parkeringar förknippas med risk för stöld och inbrott. Medelbeläggningen för samtliga pendelparkeringar för cykel ligger på 46 %. Endast ett fåtal pendelparkeringar är fullbelagda, bl a utefter Alingsåspendeln samt på Hönö. Resterande Västra Götaland inventerades år 2006 och där uppgår antalet pendelparkeringsplatser för bil till stycken vid ett sjuttiotal hållplatser och pendelparkeringsplatser för cykel vid ett nittiotal hållplatser. 3 (11)

6 3 Investeringsbehov till Knutpunkter och bytespunkter med hög andel omstigande För att kunna utveckla kollektivtrafiken i riktning mot Västtrafiks övergripande mål krävs framförhållning och strategisk planering. Västtrafik har därför utarbetat en målbild för storregional tåg- och busstrafik samt pendeltågstrafik där ett antal viktiga stråk presenteras. Enligt målbilden för den storregionala trafiken är målet att utveckla trafiken mellan regionens huvudorter och göra regionen rundare, dvs underlätta regionförstoring. Dessutom skall relationerna mellan regionens huvudorter och strategiska orter i angränsande regioner kopplas samman. Figur 2 Illustration av tätorternas minskade tidsavstånd till Göteborg. Röd cirkel visar dagens läge och blå visar upplevt läge efter utbyggd trafik (11)

7 I målbilden lyfter man hela-resan-perspektivet som ett synsätt där den storregionala tåg- och busstrafiken är det överordnade systemet och övrig kollektivtrafik fungerar som matartrafik vilket ställer särskilt höga krav på bl.a. enkelhet vid byten. Västtrafik har även utarbetat ett måldokument, Regionbusstrategi , där en strategi presenteras för hur regionbusstrafiken i regionen skall utvecklas, främst för att öka det kollektiva resandet och kollektivtrafikens marknadsandelar. Ett antal generella strategier har tagits fram som skall gälla för samtliga regionbusstråk, varav en strategi behandlar knutpunkter och lyder: Planera för en central byteshållplats med hög standard i alla kommunhuvudorter samt i vissa större tätorter. Den centrala byteshållplatsen ska bland annat erbjuda pendelparkering och cykelparkering. Genom att väga samman information om antal kollektivtrafikresor, kollektivtrafikens marknadsandel samt potentialen i stråket (antal bilresor) har man i samband med arbetet med Regionbusstrategin delat in stråken i tre kategorier. De stråk med bäst förutsättningar för ökat kollektivt resande (med antingen buss eller tåg) benämns högfrekventa stråk. De högfrekventa stråken sammanfaller också i stor utsträckning med de utpekade stråken i målbilden för den storregionala trafiken. Fram till år 2020 kan vissa stråk komma att byta kategori. Det är dock vår bedömning dagens indelning i hög-, medel- och lågfrekventa stråk kan användas för följande bedömningar. De stråk som idag är högfrekventa har ofta den snabbaste resandeökningen med både bil och kollektivtrafik. Figuren nedan visar med grön färg de högfrekventa stråken samt de 120 inventerade knutpunkterna/bytespunkterna. 5 (11)

8 Figur 3 Hög-, medel- och lågfrekventa stråk samt knutpunkter/bytespunkter 6 (11)

9 För att åstadkomma bra (grön) standard på knutpunkter/bytespunkter i de högfrekventa gröna stråken krävs åtgärder på ca 21 knutpunkter/bytespunkter. För bra (grön) standard på knutpunkter/bytespunkter i de medelfrekventa gula stråken krävs åtgärder på ca 19 stycken. Västtrafik har dessutom pekat ut ett tjugotal knutpunkter, nya och befintliga, där särskilda investeringar krävs (utöver en generell standardhöjning). De utpekade knutpunkterna är: Frölunda Torg, ny terminalbyggnad Stenungsund RC Kungälv Älvängen Lerum RC med P-anläggning Landvetter Lindome Kungsporten Dals Ed RC Kungshamn terminal Lysekil RC Mellerud RC Trollhättan RC Uddevalla RC Vänersborg RC Bollebygd RC Ulricehamn Skene Falköping Skövde RC (utbyggnad) Ryd centrum Mariestad (utbyggnad) Skara (ombyggnad) Kajanläggningar Förutom en större ombyggnad av kajanläggningen i Tuvesvik krävs reinvesteringar för ett antal kajanläggningar i regionen, t ex Lysekil för båttrafiken till Fiskebäckskil och Strömstad för Kostertrafiken Stationer Målbild 2020 innebär kraftigt utökad tågtrafik; upp till fyra förbindelser per timma mellan Borås och Göteborg, trafik varannan timme Mariestad-Trollhättan-Göteborg, mer än två tåg per timme mellan Tvåstad och Göteborg, fler tåg Skövde-Göteborg och Karlstad- Göteborg. Fler och längre pendeltåg till Kungsbacka och Alingsås. Pendeltågstrafik Älvängen-Göteborg och Stenungsund-Göteborg. Dessutom kommer gamla tåg att bytas mot nya och antalet tåg kommer att öka från dagens 59 till 87 tåg. De områden i Västra Götaland som inte har tillgång till järnväg erbjuds snabb och bekväm storregional busstrafik. 7 (11)

10 Figur 4 Antal dubbelturer per dag under 2003 respektive 2020 Trafikarbetet för Västtrafiks storregionala tågtrafik ökar med 77 % jämfört med Den storregionala busstrafikens trafikarbete hålls på oförändrad nivå. Pendeltågstrafikens trafikarbete (tidtabellskilometer) ökar med ca %. År 2020 förutsätts järnvägsnätet i Västsverige vara utbyggt med bland annat dubbelspår och tågtunnel under centrala Göteborg. Antalet tågavgångar på Västtrafiks storregionala linjer kommer att öka från dagens 360 per dag till ca 570 per dag. Resandet med Kungsbacka- och Alingsåspendeln kommer att öka med ca 40 % och det storregionala tågresandet kommer mer än fördubblas jämfört med idag. Tågstationer utgör ofta viktiga knutpunkter för regional och lokal matartrafik med buss. I takt med att tågtrafiken utvecklas behöver också stationerna utvecklas. För 8 (11)

11 planperioden beräknar Västtrafik att det kommer krävas investeringar i nya och befintliga stationer varav Västlänkens stationer utgör en viktig del. Västlänken Västlänken är en tågtunnel under centrala Göteborg som binder samman pendeltågstrafiken till genomgående linjer och ger nya stationer i staden. Målet med Västlänken är att projektet skall bidra till en hållbar tillväxt i landet genom att fler resor och transporter kan ske på järnväg. Med Västlänken ökar man kapaciteten i järnvägssystemet och möjliggör för genomgående resor, t ex mellan Trollhättan och Borås. Västlänken innebär också att andelen bytesresor kan minska väsentligt genom att fler målpunkter kan nås direkt i Göteborg med den regionala tågtrafiken. T ex innebär alternativ Haga Korsvägen att antalet byten minskar med per dygn jämfört med nollalternativet. förordar alternativ Haga-Korsvägen och alternativ Korsvägen. Alternativen är namngivna efter sina stationslägen. Alternativ Haga- Korsvägen innebär förutom omfattande åtgärder vid Göteborgs central nya tågstationer vid Haga och vid Korsvägen. Dessa stationslägen utgör redan idag viktiga knutpunkter för den lokala trafiken i Göteborg. Korsvägen har dessutom en funktion som knutpunkt för regional trafik. Västlänken möjliggör en utökad tågtrafik och är en förutsättning för att få genomgående pendeltågstrafik. Nya sträckor som får pendeltågstrafik är mellan Älvängen-Göteborg och Stenungsund-Göteborg, vilket gör att även nya stationer behöver utvecklas. Några knutpunkter för regional och lokal matartrafik med buss som behöver utvecklas är Älvängen, Mölnlycke samt Bollebygd/Rävlanda. Även Landvetter station kan utvecklas som knutpunkt för matartrafik från Härryda och Marks kommun liksom Stenungsund station för matartrafik från Stenungsund, Tjörn och Orust kommuner. 3.2 K2020 K2020 är benämningen på ett utredningsprojekt som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret och Miljöförvaltningen i Göteborgs stad, Västtrafik, Banverket, Vägverket, Göteborgsregionens kommunalförbund samt Västra Götalandsregionen. Syftet med K2020 är att skapa en gemensam framtidsbild som underlag för planering och beslut i respektive organisation. K2020 har satt som mål att öka dagens kollektivtrafikandelar från 24 % till 40 % av biltrafikens andel, vilket innebär mer än en fördubbling av dagens kollektivtrafikresande. För att detta skall vara möjligt måste trafikutbudet öka markant i området, främst på pendel- och regiontåglinjerna som i stor utsträckning kommer att ersätta expressbusslinjerna. 9 (11)

12 I rapporten Förslag till målbild påtalas att kopplingen mellan olika trafikslag måste utvecklas och för att kollektivtrafiken skall bli attraktiv krävs dessutom att den samverkar med bebyggelse, till exempel att bytespunkter förläggs till centrumbildningar. Förslaget till målbild bygger på attraktiva kollektivtrafikstråk och knutpunkter. I rapporten utpekas också flera viktiga knutpunkter som kan komma att förändras i framtiden. De knutpunkter som utpekas i K2020 med extra stor möjlighet att utvecklas är Göteborgs central, Gamlestadstorget, Korsvägen och Hjalmar Brantingplatsen. Utöver dessa platser pekas även flera platser ut som förändrade eller nya bytes- och knutpunkter, några av dessa är Radiomotet, Frölunda Torg, Angereds centrum, Kungssten, Amhult, Skra Bro, Sörredsvägen, Munkebäckstorget/Vallhamra torg. I det pågående arbetet med K2020 utreds fler knutpunkter som förutom knutpunkterna i centrala Göteborg uppgår till ytterligare ett 10-tal. 3.3 Pendelparkeringar Den upplevda restiden av gångtiden från startpunkten till hållplatsen upplevs dubbelt så lång som åktiden i fordon. Genom att utveckla pendelparkeringar som ett komplement till kollektivtrafiken kombineras bilens rörelsefrihet med kollektivtrafikens tillgänglighet, miljövänlighet och kostnadseffektivitet. Västtrafik arbetar efter ett investeringsprogram där man fram till år 2010 investerar 7 Mkr per år fördelat på Västtrafik och kommunerna vilket ger 320 nya platser per år (eller knappt 1000 nya platser fram till år 2010). För perioden beräknar Västtrafik att det kommer att behövas nya pendelparkeringsplatser i regionen. Till detta kommer investeringar i servicebyggnader i anslutning till parkeringsplatserna. Det finns även behov av att utöka antalet pendelparkeringsplatser för cykel i regionen. Minsta nivån bör vara att bygga lika många cykelparkeringsplatser som pendelparkeringsplatser för bil under planperioden. Både när det gäller parkering för bil och cykel finns ett flertal åtgärder som kan öka attraktiviteten för den sam-modala resan, t ex genom att erbjuda olika typer av service vid parkeringen. Olika åtgärder som minskar risken för stöld behöver också utvecklas. Vid lämpliga knutpunkter kan cykel- och/eller bilpooler erbjudas. Genom dynamisk information på större leder kan information ges om närmaste pendelparkering t ex vid en kösituation, och därigenom öka flexibiliteten mellan transportslagen. 10 (11)

13 4 Sammanställning av investeringsbehov för förbättrade kopplingar En viktig del i att förbättra effektiviteten i transportsystemet är att förbättra kopplingen mellan transportslagen. För persontransporter handlar det till stor del om att utveckla bytespunkter och pendelparkeringar för bil och cykel. En översiktlig bedömning av investeringsbehovet för åtgärder i knutpunkter och bytespunkter, kajanläggningar och stationer enligt Västtrafiks strategier och måldokument sammanfattas i nedanstående tabell. Investeringsbehov till 2020 (exkl K2020*) Totalt under planperioden (Mkr) Uppgradering av knutpunkter i hög- och medelfrekventa stråk 207 Uppgradering av samtliga knutpunkter till minst god standard 263 Särskilda investeringar i knutpunkter 525 Kajanläggningar 475 Stationer (utöver ovan) 1360 Pendelparkeringar, bil (inkl servicebyggnader) 425 Pendelparkeringar, cykel 90 Totalt under planperioden (exkl K2020*) 3345 *Behoven av ny infrastruktur för att uppnå målen i K2020 bedöms till mellan fem och tio miljarder. Här ingår utvecklingen av knutpunkter som en viktig del, utöver investeringar i spårväg, busskörfält och andra framkomlighetsåtgärder. 11 (11)

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar

K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar K2020 Tågtrafik och järnvägsinvesteringar 2007-09-11 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Förutsättningar 3 4. Metod 4 5. Resultat 4 5.1 Västra stambanan 5 5.2 Västkustbanan 6 5.3

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 För första gången gjordes över 300 miljoner delresor med kollektivtrafiken under ett år. Totalt gjordes 303 miljoner delresor,

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1

K2020. Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen. Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare K2020 K2020 1 Förslag till kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen Bernt Nielsen, Born40 tidigare projektägare 1 Övergripande mål Långsiktigt hållbar utveckling i Göteborgsområdet Ekologiskt hållbar utveckling

Läs mer

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland

Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland J ÖNKÖPING I NTERNATIONAL B USINESS S CHOOL JÖNKÖPING UNIVERSITY Kollektivtrafikens roll för regionförstoring och tillväxt i Västra Götaland Lokala arbetsmarknader 1970 1990 2004 En av Västtrafiks huvudprocesser

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder En vision om framtidens Västsverige! Det Västsvenska paketet utgår från Vision Västra Götaland Det goda livet och

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning.

Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. Ledsagarservice Kostnadsfri personlig ledsagning. 2018-06-18 Stationer och terminaler med ledsagarservice ALE Bohusstation/centrum Älvängens Resecentrum/station ALINGSÅS Alingsåsterminalen/station BENGTSFORS

Läs mer

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika

Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Stråk 1 Uddevalla Bengtsfors Årjäng Arvika Om kollektivtrafiken i stråket Resandet med kollektivtrafik har minskat i stråket de senaste åren. Orsakerna till minskningen är bl.a. personalneddragningar i

Läs mer

Vi älskar kollektivtrafiken!

Vi älskar kollektivtrafiken! Vi älskar kollektivtrafiken! Varför en skattefinansierad kollektivtrafik? En förutsättning för en ökad tillväxt och utveckling i Västra Götaland är att människor kan bo bra och lätt ta sig till och från

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Under första halvåret 2015 ligger kollektivresandet på samma höga nivå som 2014, med en ökning på 3 procent totalt. För expressbussar

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv

Åtgärdsvalsstudie. Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Nodstadsseminarium i Västerås 14 november 2014 Skövde kommun/västra Stambanegruppen Jan Bremer Åtgärdsvalsstudie Västra stambanan genom Västra Götaland i Västra Götalandsregionens perspektiv Jan Bremer

Läs mer

Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 6

Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 6 14 UPPDRAG VGR_ÅTG-plan stråk 2 & 6 UPPDRAGSNUMMER 7000587000 UPPDRAGSLEDARE Peter Blomquist UPPRÄTTAD AV Peter Blomquist DATUM Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 6 Befolkning Befolkningstillväxten

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03

Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 Sektorn för samhällsbyggnad Trafikverksamheten MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN PUBLIKATION 2007:03 MÖLNLYCKE LINJEÖVERSYN Göteborg SWECO VBB AB Trafikplanering Peter Blomquist Uppdragsnummer 2391535 SWECO VBB Gullbergs

Läs mer

Var bor de som arbetar i regionens kärna?

Var bor de som arbetar i regionens kärna? Var bor de som arbetar i regionens kärna? (En tredjedel av alla arbetsplatser i Göteborgsregionen) Källa: Chalmers Sida 2 Kan man inte bara öka antalet bussar, tåg och spårvagnar? Sida 3 Trafik och resandeutvecklingen

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar

PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland. Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar 2016-08-30 Jan Efraimsson PM angående statens investeringar i regionala järnvägar i Västra Götaland Nästan hälften av Västra Götalands järnvägsnät saknar investeringspengar I den nuvarande nationella infrastrukturplanen

Läs mer

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050

Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Funktionsutredning för tågstråket Jönköping-Borås- Göteborg år 2050 Samt i bilaga 1 förslag till etappvis utbyggnad av infrastruktur och tågtrafik (1 mars 2016) Datum 2015-10-14 Diarienummer KTN 69-2015

Läs mer

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet

Förslag till målbild. Diskussionsunderlag, juni 2005. k2020. Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet Förslag till målbild Diskussionsunderlag, juni 2005 k2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 INLEDNING 5 K2020 bygger på långsiktiga trafikpolitiska mål 6 Västlänken

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

September 2004. Målbild 2010 och 2020 för storregional trafik och pendeltågstrafik

September 2004. Målbild 2010 och 2020 för storregional trafik och pendeltågstrafik September 2004 Målbild 2010 och 2020 för storregional trafik och pendeltågstrafik Förord En av de grundläggande idéerna när Västtrafik bildades var att kollektivtrafiken skulle samordnas och vidareutvecklas

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21

REMISSVAR. Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 2013-03-21 2013-03-21 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet c/o Jan Efraimsson Box 1031 405 22 Göteborg REMISSVAR Målbild tåg 2035 Remissvar/samråd gällande Målbild tåg 2035 Bakgrund Förslaget till

Läs mer

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan

Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan D ATU M 2012-10-19 Regionutvecklingsnämnden Yttrande över utredning om Karlsborgsbanan Skaraborgs Kommunalförbund har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade utredning. Förbundet vill framföra

Läs mer

Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 2

Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 2 14 UPPDRAG VGR_ÅTG-plan stråk 2 & 6 UPPDRAGSNUMMER 7000587000 UPPDRAGSLEDARE Peter Blomquist UPPRÄTTAD AV Peter Blomquist DATUM 2-04 Uppdaterat faktaunderlag inför Workshop 1 för Stråk 2 Befolkning Befolkningstillväxten

Läs mer

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012?

Hur många etjänster, inom socialtjänsten, för invånarna var i drift december 2012? e-tjänster "Antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånarna samt användningen av e-tjänsterna. E-tjänsterna ska vara utformade efter målgruppernas behov och förutsättningar. E-tjänsterna ska vara

Läs mer

Remissvar: Västtågsutredningen nya tågstationer

Remissvar: Västtågsutredningen nya tågstationer Handläggare: Jenny Ekeblad Tel. 031-368 32 32 2017-12-01 Dnr 1665/17 Göteborgsregionens kommunalförbund Kopia: Stadsledningskontoret (Dnr 1349/17) Remissvar: Västtågsutredningen nya tågstationer Inledning

Läs mer

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR

INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR INVÅNARNA TYCKER TILL OM VÄGAR OCH SPÅR KLARA WÄRNLÖF BOVÉ Uppfattning om hur Västra Götalandsregionen sköter sin uppgift +, +, +, +1, +, 18 1 31-1, -, -, -, -15-26 -31 Kollektivtrafik Planering av vägar

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg

Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg Beskrivning av kollektivtrafikobjekten för storstad Göteborg 1 SPÅRVÄG & CITYBUSS NORRA ÄLVSTRANDEN, CENTRALA DELEN Typ av anläggning: Tingstadsvägen-Hjalmar Brantingsplatsen: Spåranläggning i gata, körbar

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

Gästnattsrapport Juli 2015

Gästnattsrapport Juli 2015 Gästnattsrapport Juli 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com victor.johansson@vastsverige.com Klicka här för att hämta

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Gästnattsrapport mars 2014

Gästnattsrapport mars 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Remiss, Förslag till Nationell plan för transportsystemet , (N2017/05430/TIF)

Remiss, Förslag till Nationell plan för transportsystemet , (N2017/05430/TIF) 1 (5) Yttrande Datum 2017-10-27 RS 2017-03990 Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm N2017/05430/TIF n.registrator@regeringskansliet.se och n.nationellplan@regeringskansliet.se Remiss,

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017

Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Rapport Skolbio Västra Götalandsregionen 2017 Skolbiorapport 2017 2 Varje år skickar Kultur i Väst ut en enkät till Västra Götalandsregionens 49 kommuner för att följa upp skolbioverksamheten. Enkäten

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Minnesanteckningar från Dialog om framtidens transportsystem och infrastruktur i Göteborgsregionen 22 mars på Opalen

Minnesanteckningar från Dialog om framtidens transportsystem och infrastruktur i Göteborgsregionen 22 mars på Opalen Anteckningar Gunnel Rydberg Minnesanteckningar från Dialog om framtidens transportsystem och infrastruktur i Göteborgsregionen 22 mars på Opalen Inledning Jan Hallberg, ordförande i GRs förbundsstyrelse,

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik maj 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport juli 2014

Gästnattsrapport juli 2014 Gästnattsrapport 2014 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2011

Inkvarteringsstatistik februari 2011 Inkvarteringsstatistik februari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005

Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005 Inkvarteringsstatistik september 2005 Kvartalsstatistik jul-sep 2005 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Gästnattsrapport februari 2014

Gästnattsrapport februari 2014 Gästnattsrapport 214 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com monika.fleming-glogoza@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB

Läs mer

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare?

VÄSTTÅGSUTREDNINGEN. Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? VÄSTTÅGSUTREDNINGEN Kortare sammanfattning om uppdraget Fokus NÄL Hur kommer vi vidare? Västtågsutredningen - regionfullmäktiges uppdrag till KTN Komplettera Målbild Tåg 2035 för att uppnå pågatågseffekten

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik maj 2010

Inkvarteringsstatistik maj 2010 Inkvarteringsstatistik maj 2010 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN SAMMANFATTNING FRÅN WORKSHOPS MED DELREGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKRÅDEN VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Delregionalt kollektivtrafikråd Fyrbodal 2015 03 19 Dialog om nuvarande och reviderat trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige juli 2017 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige juli 2017 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige juli 217 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport inkluderar

Läs mer

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport mars Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport mars 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, mars 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Mars 375 076 +5%

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen

GAP-analys Demensriktlinjer Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen GAP-analys Demensriktlinjer 2017-02-10 Kommunerna i Västra Götaland, svar från Äldreomsorgen Länsresultat utan uppdelning. Kommunalförbundsområde GR 14 29,8 Skaraborgs kommunalförbund 17 36,2 Fyrbodals

Läs mer

Gästnattsrapport Västsverige oktober 2017 Victor Johansson,

Gästnattsrapport Västsverige oktober 2017 Victor Johansson, Gästnattsrapport Västsverige oktober 217 Victor Johansson, victor.johansson@vastsverige.com Turistrådet Västsverige en del av Västra Götalandsregionen Viktig information om rapporten Varje månadsrapport

Läs mer

Uddevalla i regionen; Mellankommunala frågor

Uddevalla i regionen; Mellankommunala frågor 20 Uddevalla i regionen; Mellankommunala frågor 21 Detta kapitel visar Uddevalla i regionen och utvecklingsfrågor som Uddevalla delar med kommuner i närheten. Uddevalla i regionen Uddevallas läge vid E6

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Gästnattsrapport Maj 2015

Gästnattsrapport Maj 2015 Gästnattsrapport Maj 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport augusti Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport augusti 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, augusti 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Augusti 640

Läs mer

Gästnattsrapport Mars 2015

Gästnattsrapport Mars 2015 Gästnattsrapport Mars 215 Källor: SCB, Tillväxtverket, Swedavia Bearbetat av Turistrådet Västsverige Kontakt: ann-sofie.stromback@vastsverige.com Klicka här för att hämta SCB s Beskrivning av inkvarteringsstatistik

Läs mer

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi

Målbild Tåg 2035. - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland. PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 - utveckling av tågtrafiken i Västra Götaland PM 7 Resande och ekonomi Målbild Tåg 2035 Underlagsrapport PM 7: Resande och ekonomi Arbetet med Målbild Tåg 2035 utveckling av tågtrafiken

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer