PARVUS ESTONIA. Parvus Group World Trade Center Jõe 9-11, Tallinn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PARVUS ESTONIA. Parvus Group World Trade Center Jõe 9-11, 101 51 Tallinn info@parvus.ee +460855921531"

Transkript

1 PARVUS ESTONIA

2 Hur går det till att köpa / bilda Estland AB Våra kompletta Estniskt Aktiebolag överlämnas av PARVUS Gruppens svensktalande personal på plats i Tallinn. Dom tar hand om allt med myndighetskontakter och öppnande av bankkonto till ditt nya bolag. Hur köpet går till 1. Skicka en e post till: Kort därefter erhåller du direktiv på uppgifter du skall lämna för vi skall kunna registrera ansökan. (OBS! Detta blir då ett bindande köp avtal) 2. Du får en faktura i pdf-fil till din e-postadress. 3. Du får ett avtal efter det fakturan är betalad som avser dina tjänster hos oss. 4. När betalningen har gjorts så kommer du att bli kontaktad av vår svensktalande personal på kontoret i Tallinn. Ni kommer att bestämma en tid som passar dig att resa över till Tallinn för bolagsköpet och öppnande av bankkonto. 5. Vår personal talar svenska. Vill du bli hämtad vid flyget eller båten så ordnar vi det. 6. Du kommer under dagen att besöka ett Notarius-kontor där överlämnandet av bolaget sker. Där görs också styrelseändringar och namnändring på bolaget. 7. Du får en fullmakt för bolaget som ger dig rätt att använda bolaget under tiden fram till ägarförändringarna slagit igenom i myndigheternas register. 8. Besöker banken för öppnande av ett företagskonto för bolaget och ni beställer även betalkort (MasterCard-VISA). PARVUS Groups personal är även med på banken. 9. Du träffar även bokföringsfirman som ska ta hand om ditt bolags löpande bokföring. Du får där betala startavgift 110 för ert bolag (faktureras vid uppstart med din order). Vad kostar bolagspaketet? Samtliga bolagshandlingar Bankkonto Mastercard-VISA Internetbank Besök på affärsbank Assistans med VAT (moms) ansökan Kontakt med bokföringsfirma Eftersändning av post (via e-post). Behöver inte sätta in aktiekapitalet Vänligen se bifogad prislista i denna folder. Vid större etableringar var vänlig efterfråga offert! Samtliga angivna priser är ex est moms 20%, och vi reserverar oss för prisförändringar fram till dess ordern är bekräftad.

3 Estland en glad överraskning Vi erbjuder en helhetslösning för dig som vill bedriva verksamhet genom ett AB i Estland. Vi bildar ditt Estniska AB (OÜ) och tar hand om din bokföring. Ditt Estniska AB behöver endast en styrelsemedlem (som kan vara du själv). Bolaget måste ha ett aktiekapital på EUR, vi säljer färdiga lagerbolag och har redan betalat in aktiekapitalet och innan bolaget skrivs över på dig tar vi ut aktiekapitalet. Du behöver inte sätta in aktiekapitalet igen för att börja använda ditt bolag. Det fungerar ungefär likadant som när du köper ett Svenskt lagerbolag av oss, med den skillnaden att du inte behöver sätta in aktiekapitalet. Det finns många fördelar med att ha ett aktiebolag i Estland. Bolagsskatten är 0% vilket gör att du slipper betala skatt på din vinst. Aktieutdelningen är endast 21%. Det finns ingen förmånsbeskattning på bilar. Har du råd att inte ha ett Estniskt bolag? Vi finns på plats i Estland och hjälper dig med allt gällande ditt företagande i Estland.

4 Vanliga frågor om Estland Vad är storleken på aktiekapitalet i ett Estniskt AB (OÜ)? Minimikapitalet är 2500 uro Vad ligger fordonsskatten på? Estlandsregistrerade fordon under kg betalar ingen fordonsskatt. Kan jag använda min estniska företagsbil i Sverige? Ja, bilar registrerade inom EU kan köras inom EU. Måste jag skaffa en bolagsadress i Estland? Bolagsadressen hjälper vi dig med i vårat bolagspaket inklusive eftersändning av post enligt pris. Posten scannas och skickas via e-post. Vilka namn kan jag ha på bolaget? Du kan välja vilket namn du vill, det godkänns oftast om inte någon med samma verksamhetsbeskrivning har något liknande namn sedan tidigare. Tänk även på att bokstaven å inte finns i det estniska alfabetet. Vilka skyldigheter har man som styrelseledamöter efter en konkurs? De som suttit i bolagets styrelser har en skyldighet att informera konkursförvaltaren och domstolen om bolagets tillgångar och skulder och ge annan information som krävs för att kunna fastställa en balansräkning per konkursdag. Vem ansvarar för ett Estniskt AB efter att det har försatts i konkurs? Konkursförvaltaren är bolagets företrädare efter ett konkursbeslut. Kan mitt Estniska bolag momsregistreras i Sverige? Ja, ansökan om detta gör man på skatteverket i Sverige. Måste jag momsregistrera mitt Estniska bolag? Nej, det är samma regler som i Sverige, det finns inget krav på att ha ett VAT-nummer. Har du däremot ett VAT-nummer så ska du fakturera utan moms till VAT-registrerade företag i andra EUländer. Inom Estland fakturerar du med 20% moms. Vad är kraven för att bli momsregistrerad i Estland? Det är samma krav som svenska skatteverket har på svenska bolag, nämligen att man kan visa på aktiv näringsverksamhet i sitt bolag. Detta görs lättast genom fakturakopior, kontoutdrag samt en aktiv hemsida. Vad är medellönen i Estland? Estland har en lagstiftad minimilön på 355 uro Brutto per månad eller 2,13 uro per timme. Medellönen i Tallinn är dock 1090 uro månad.

5 Bolagsskatt i Estland 0% Bolagsskatten är 0% och aktieutdelningskatten är 21%. I Estland tas bara skatt ut på de vinstmedel som delas ut. Vinster som stannar kvar i bolaget beskattas inte alls, detta är unikt i Europa. Vid förlust Förluster kan man skjuta framåt och reglera mot kommande vinster följande år (max sju år). Arbetsgivaravgifter Arbetsgivare i Estland betalar sociala avgifter som består av två delar. Totalt 33,3%. Mervärdesskatt Den generella momsen är 20%. Andra skatter Fastighetsskatten varierar mellan 0,1% till 2,5% av taxeringsvärdet, som fastställs varje år. Exempel med jämförelse mellan Estland och Sverige Om du har ett AB i Estland och ett AB i Sverige och vi utgår ifrån att båda har lika stor försäljning och lika många anställda, med lika många tjänstebilar, så kommer bolagets vinst att bli större i Estland. Båda bolagen har 10 anställda var, 5 av dom har tjänstebilar. Alla anställda har en lön på i månaden. Alla tjänstebilar är Volvo V70. För att underlätta jämförelse är beräkningen gjord i svenska kronor och på ett år. Mitt Bolag OÜ (Estland) Mitt Bolag AB (Sverige) Försäljning: Försäljning: Kostnader (utom lön): Kostnader (utom lön): Löner: 10x30.000x12 = Löner: 10x30.000x12 = Förmånsvärde: 5x0 = 0 Förmånsvärde: 5x10.000x12 = Bilavgift: 5x1.860x12 = Bilavgift: 5x0 = 0 Soc avg: x33,3% = Soc avg: x32,42% = Obeskattad vinst: Obeskattat vinst: Bolagsskatt, 0%: 0 Bolagsskatt, 28%: Kvar till aktieutdelning: Kvar till aktieutdelning: Om bolaget gör aktieutdelning till ägarna så beskattas uttaget i Estland med 21% och uttaget i Sverige med 30%.

6 Löneskatten i Estland är 21% oavsett inkomst Bor du i Sverige och tar ut lön från ditt Estniska bolag, så är du själv skyldig att ta upp det i din svenska inkomstdeklaration. Du ska då redovisa skatteskillnaden mellan den Estniska löneskatten och vad du skulle betalat i Sverige, exempelvis 33%. Då ska du fyllnadsinbetala skatt på 12% i Sverige. Skatteverket vet annars inte om att du har lön från ett företag utomlands. När du är skriven i Sverige deklarerar du alltså alla dina inkomst i din självdeklaration i Sverige, både det du fått utbetalt från Svenska arbetsgivare och det du fått från utländska arbetsgivare. Är du skriven i Estland så deklarerar du din inkomst till Estniska skatteverket. Sociala avgifter i Estland är 33%, vilket är samma som i Sverige (31,42%). Det finns ingen arvs- eller gåvoskatt i Estland. För att skriva ut dig från Sverige finner du info på

7 Hur man fakturerar i Estland och andra EUländer Man skiljer på olika köpare; privatpersoner, företag med VAT-nummer och företag utan VATnummer. För att få fakturera utan moms krävs att du anger både ditt och köparens VAT-nummer på fakturan. Har köparen inget VAT-nummer så måste du fakturera med moms. Du lägger på 20% moms på dina fakturor när du säljer till privatpersoner och till företag som inte är VAT-registrerade. Olika exempel på fakturering Ditt Bolag Estland säljer en vara/tjänst till ett VAT-registrerat bolag i Sverige. Du skickar varorna/levererar tjänsten från Bolag Estland och skickar en faktura utan moms (på fakturan ska du ange både ditt och köparens VAT-nummer). Ditt bolag Estland säljer en vara/tjänst till ett bolag i Sverige som inte är VAT-registrerat. Du skickar varorna/levererar tjänsten från Bolag Estland och skickar en faktura med 20% moms. Ditt Bolag Estland säljer en vara/tjänst till en privatperson i Sverige. Du skickar varorna/levererar tjänsten från Bolag Estland och skickar en faktura med 20% moms. Ditt Bolag Estland säljer en vara/tjänst till ett annat företag eller privatperson i Estland. Du skickar varorna/levererar tjänsten från Bolag Estland och skickar en faktura med 20% moms. När du gör inköp hanteras det på samma sätt, men då är det ditt Bolag Estland som ska redovisa moms på inköp som görs från VAT-registrerade bolag i andra EG-länder.

8 Om du har bolag i både Estland och Sverige: Ditt Bolag Sverige levererar varor och tjänster på uppdrag av ditt Bolag Estland. Ditt Bolag Sverige fakturerar Bolag Estland för utförda uppdrag. Ditt Bolag Estland fakturerar slutkunderna. Betalning från slutkund sker till Bolag Estland och beskattningen av vinsten sker i Estland (där bolagsskatten är 0%). Ditt estniska bolag beskattas i Estland (bolagsskatt = 0%) Ditt svenska bolag beskattas i Sverige (bolagsskatt = 28%) Verksamhetsbeskrivning för ditt bolag i Estland Bolagets verksamhetsbeskrivning ska innehålla det företaget ska syssla med. Tänk igenom ordentligt vad du kan tänkas ha nytta av. Ju mer du har med, desto mer kan du handla på bolaget utan att det bedöms som privata inköp. Om du t ex har tänkt köpa bil, båt etc och även vill nyttja dessa privat, så kan du ha med handel med båtar och bilar i din verksamhet.

9 Flytta till Estland Det som krävs för att ta ut lön och bara betala den låga Estniska löneskatten, är att du skriver dig i Estland. Då betalar du bara 21% i skatt oavsett storlek på inkomst. Detta är även en bra möjlighet att lyfta ut din eventuella aktieuttdelning till samma låga skatt i allt och ett. För att kunna folkbokföras i ett annat land behöver du ha en adress i det landet. Vi kan hjälpa dig att flytta till Estland. Skriv dig i Estland för endast VAT och du får tillgång till en privatadress i Tallinn för 45 per månad. När du sedan har skaffat en egen adress, så meddelar du oss den nya adressen, så kan vi hjälpa till att "flytta dig" från oss till din egen adress. Du behåller ditt svenska medborgarskap, pass och personnummer. Eftersom man inte kan vara skriven i mer än ett land, så måste du "skriva ut" från Sverige, när mantalsskrivningen i Estland är klar. Önskar du byta ditt Svenska körkort till EST körkort, och ändå behålla ditt Svenska körkort. Efter 6-8 månader efter din folkbokföring, kan vi ansöka om en duplett av ditt körkort och detta genom körkorts myndigheten i Estland. Du kan behålla ditt svenska körkort, du förlorar inga rättigheter men kan köra utan risk om du skulle Tappa ett av dem. Vi hjälper dig med samtliga ansökningar och vägledning, se prislistan. Sjukvård. När du från ditt bolag betalat sociala avgifter (minimum avgift 220 mån) under tre redovisade kalender månader så har du damma rätt till sjukförsäkring som i ditt hemland, och även möjligheten till samma sjukförsäkrings kort vid vistelse inomför EU och EES länder. Ett sjukbesök i Estland AKUT kostar 3.50 Remisser från Husläkare 0 Besök hos Husläkaren 5 Vi hjälper dig med registrering av husläkare, som ingår i ditt flytt paket. Dock vid sjukbesök om du önskar tolk, så finns vi till förfogande. Se vår prislista på Service Övrigt.

10 Företagsbil i Estland Ditt Estniska AB kan köpa och äga en bil, bilen registreras då i Estland och följer Estniska lagar. Lagarna är fördelaktiga i jämförelse med Sverige. Bolaget betalar en bilavgift på ca SEK per månad för varje bil som företaget äger, helt oberoende av värdet eller bilens inköpspris. Denna summa är en en slags avgift för att personal får köra företagets bilar privat. Fördelar med företagsbil i Estland Inga förmånsbeskattningar Ingen fordonsskatt Ingen körjournal Full Europagaranti på nya bilar Inga biltullar i Sverige Du behöver inte betala dina P böter Fart kameror i Sverige, ingen anledning till oro Betala bensinen/dieseln med ditt Estniska företagskort Vill du skriva körjournal? Om företaget väljer att skriva körjournal så betalas inte bilavgiften på 210, utan då kommer istället beräkning göras på exakt hur mycket som har körts privat och hur mycket som har körts i tjänsten. Företaget betalar då skatt och sociala avgifter på alla privatkörningar. Körjournalen förs precis som i Sverige; start och stopp, distans, syfte med resan. Leasingbil i Estland - "Operating lease" Leasar du en personbil i Estland så kan du dra av hela momsen på 20%. Du kan välja att leasa bilen på det sättet som är vanligast i Sverige. Med en kontantinsats på ca. 5-20% och en avbetalning per månad på allt från ett till fem år, du har också ett restvärde som avtalas från början. Momsen är helt avdragsgill och dras av månadsvis. Vi hjälper dig med ansökningar till olika Banker och Leasing givare för det bästa allternativet. Leasingbil i Estland - "Capital rent" Eller väljer du denna fördelaktiga leasing, en kontantinsats på ca. 5-20% och en avbetalning per månad på allt från ett till fem år, men här har du inget restvärde. Momsen är också här helt avdragsgill och avdrag av momsen sker direkt efter köpet. Du får hela momsbeloppet återbetalat ganska omgående, vilket är mycket bra för ett nystartat bolag. Du kan då använda momsåterbetalningen för den löpande leasingavgiften. Här hittar du din Estniska bil Här hittar du en bilförsäkring Skaffa bränslekort på Statoil Estonia Vi hjälper dig givetvis hela vägen med sökning och assistans samt ansökningar.

11 Finansieringen av bil i Estland Finansbolagen vill, precis som i Sverige, kunna se ditt bolags betalningsförmåga innan de beviljar finansiering av en leasingbil på företaget. De vill se att du bedriver aktiv verksamhet och att bolaget har en omsättning och helst ett vinstresultat. Nystartat bolag och leasing När bolaget är helt nystartat så kan man inte alltid visa upp en balans- och resultatrapport, men leasingbolagen kan ibland ändå godkänna en finansiering. Detta genom att du själv eller ditt svenska bolag går i borgen för finansieringen av företagsbil i Estland. Svensk bil blir Estnisk bil Registrera en svensk bil till Estnisk, vårt pris för det är 600 +vat och då ingår kostnaden för besiktning och samtliga statligaavgifter. Det som tillkommer är bilförsäkring och ett billarm om det inte finns i bilen. Vi kan hjälpa till att montera billarm kostnad 100 till vat. Du får räkna med att det tar två dagar i Tallinn. Estniskt registreringsplåt på bilen En bil som köps i Estland och ägs av ditt Estniska bolag kommer att ha Estniska registreringsskyltar. Du kan naturligtvis ändå köra med bilen i hela Europa. Registreringsplåtarna i Estland är väldigt lika de Svenska plåtarna, med tre bokstäver och tre siffror. Skillnaden är att siffror och bokstäver har bytt plats, exempelvis 123 ABC. Man kan även erhålla en personlig regskylt i Estland för en kostnad av 1250 som är livslång. Vi hjälper dig med ansökningar hela vägen. Vad kostar det mig att ha en Volvo V70 som företagsbil i Estland? Volvo V70 är den absolut populäraste företagsbilen i Sverige enligt "Vi Bilägare". Att ha en V70 som tjänstebil i Estland kostar företaget ca 220 per månad och dig som brukare av bilen, 0.Vad kostar det mig att ha en Volvo V70 som företagsbil i Sverige? I Sverige däremot ska bolaget betala sociala avgifter på förmånsvärdet på bilen, löneskatt görs också på din lön för att du har förmånen att köra bilen. Volvo-V70-08 Förmånsvärdet ligger på en V70 ungefär runt SEK per månad (beroende på bilens utrustning). Det blir en dyr affär för ditt bolag - företaget ska betala in ca SEK i sociala avgifter varje månad och dessutom betala in din löneskatt på bilförmånen, som är ungefär lika mycket till. Totalt ca SEK varje månad.

12 Övrig Service /// Parvus gruppen priser: Vi hjälper dig med ansökningar för licenser och trafiktillstånd m.m. Tillstånd för försäljning av bränsle, transport, livsmedel, migrattion, arbetstillstånd Priserna för denna servicen är per tillstånd från 250 Övrig Service / Konsultationer Bolag från 38 tim, eller enligt Ök. Per timma 38 Konsultationer Bokföringsärenden ingår 1 fri timma per månad, annars tillkommande 25 Startavgift i marknadsundersökningar/leasing arvode á conto 500 Startavgift Bokföringskontrakt upprättande 110 Bokföringskostnad månatlig ink skatte och momsdeklarationer från 100 Årsbokslut för bolag med årsomsättning under Årsbokslut för bolag med årsomsättning Åsrbokslut för bolag med årsomsättning över Genom Offert Adress hållning med postservice 40 månad eller kalenderår 400 Adress hållning med postservice Privat 45 per månad, eller per år (12 mån) 500 VAT registreringar EST 129 Moms ansökning SWE på ditt EST bolag 150 Filial ansökningar till Ditt EST bolag i Sverige med Svensk OrgNr 250 EORI samt andra statliga ansökningar per dokument 120 Adressändringar och uppdateringar med notariebesök, per uppdrag från 90 Bilregistrerings avgifter in statliga kostnader 600 Fordon över 12 ton 800 Försäkringsmäklare upprättande avtal 45 Öppnande av Bankkonto, valfri affärsbank ink Internetbank, VISA / MC 250 Flytta till Estland, vi folkbokför och ordnar Internationellt ID kort + privatkonto 550 Uppstart Bolag OÜ, komplett, aktiekapital Uppstart Bolag med transport licens, aktiekapital Uppstart Bolag AS, Publict bolag Genom Offert Uppstart Bolag för markförvärv och skogsbruk Genom Offert Översättningar A4 normal dokument per timma 35 Tolkhjälp EST-SWE RUS-SWE UA-SWE ENG-SWE eller V/VPer timma 45 Reseersättningar Bil per påbörjad Mil 4 Samtliga priser ex moms 20%. Prislista gällande från

13 AVTAL Godkännande och bekräftelse av Avtal Parvus Finance Group OÜ ( ) och Parvus Baltic Group OÜ ( ), med begränsat ansvar, nedan kallad Parvus. Där kunden är informerad om detta och ingår avtal med Parvus. Avtalet Avtal att Parvus ska leverera denna tjänst har ingåtts när Kunden fyllt i beställningen och samtidigt accepterat dessa villkor. Parvus kontaktar Kunden i de fall ytterligare information behövs. Tjänsten Parvus åtar sig att tillhandahålla den tjänst som kunden beställt. Parvus ansvar inte för om kunden har en historik som omöjliggör ett ägande av bolag i Baltikum (t.ex. Grov brottlighet) eller om kunden saknar nödvändiga handlingar för att registrera ett bolag. Parvus ansvar ej för om kundens bolag inte får något VAT nummer. Parvus ansvarar endast för att ansöka om VAT för kundens bolag samt bistå med rådgivning om hur man snabbat och enkelt får en VAT registrering. Avseende flytt till Baltikum så ansvarar ej Parvus för om kunden inte erhåller ett personnummer i något av de baltiska länderna, om kunden saknar nödvändiga dokument eller har en historik som omöjliggör (t.ex. Grov brottlighet) att erhålla ett baltiskt personnummer. Parvus ansvarar endast för att hjälpa till med migrationen. Kundens ansvar Kunden ansvarar för att ta med nödvändiga handlingar (t.ex. pass) för att Parvus ska kunna utföra leverans av beställda tjänster. Kunden är efter köpet fullt ansvarig för sitt bolags förpliktelser. Kundens skyldigheter Detta behöver vi från dig som kund för att kunna utföra våra tjänster: Du måste lämna korrekta adressuppgifter till dig samt den som eventuellt företräder dig. Fungerande och aktiv e-postadress som du använder dagligen. Korrekt bostadsadress samt telefonnummer på beställningsformuläret. Skanna eller skicka oss en giltig kopia på ditt pass. Skanna oss en kopia på en Räkning/Faktura som du fått skickat till dig på din bostadsadress. När vi ställer frågor på e-post eller lämnar information så svara direkt till den som skickat e-posten. Svara så fort som möjligt för att undvika förseningar av leveransen av ditt nya bolag. Bankkort kommer att skickas med kurirpost/rekommenderad post till din hemadress.

14 Finns du inte hemma eller kurirföretaget inte kan nå dig på ditt telefonnummer så går posten i retur. Posten måste sedan skickas ut igen vilket gör att det tar längre tid än nödvändigt. Kolla alltid SPAM-korgen på din eftersom ditt virusprogram kan göra att e-post från oss eller Banken hamnar där. Bolagsadress i Baltikum Bolagets adress har en uppsägningstid på sex månader. Vid uppsägning av bolagets adress ska det ske skriftligen och det ska bifogas ett registreringsbevis från bolagsverket i berört land, där ny adress ska vara inskriven. Säger kunden upp sin adress utan att skaffa någon ny adress så faktureras kunden för sin adress tills registreringsbevis med ny adress skickas till Parvus. All post till bolaget scannas och skickas i pdf-fil till av kund anmäld e-postadress. Parvus har rätt att säga upp adressen med omedelbar verkan om kunden använder den i brottslig verksamhet eller på annat sätt missbrukar sin adress, Parvus kommer i så fall att debitera kunden 520 euro per månad tills kunden har flyttat sin adress och bevisat det genom ett registreringsbevis för bolaget från bolagsverket i berört land. Vid utebliven betalning för adresstjänst så kommer ingen post att vidaresändas till kund. Om Parvus byter adress, så kommer även din bolagsadress att förändras. Kunden måste då ge Parvus företrädare fullmakt för att flytta bolagsadressen alternativt själv registrera flytten på plats i Estland. Kostnader som uppkommer har i samband med adressflytt, ska kunden stå för helt och hållet. Bostadsadress i Baltikum Post som kommer till kundens bostadsadress scannas och skickas med pdf-fil till av kund anmäld e- postadress. Parvus har rätt att med omedelbar verkan säga upp kundens bostadsadress om kunden använder den i brottslig verksamhet eller grovt missbrukar sin registrerade bostadsadress. Bostadsadressen får ej användas för att ta emot större försändelser. Om adressen ska användas fysiskt så ska det anmälas senast tre månader i förväg. Parvus har rätt att avsluta tjänsten med bostadsadress utan att motivera varför. Vid utebliven betalning för adresstjänst så kommer ingen post att vidaresändas till kund. Avgifter Kunden ska betala avgifter enligt gällande prislista för Parvus tjänster. Parvus kan göra ändringar av priserna med kort varsel om prisändringar inträffar från underleverantörer, valutakursförändringar, skatter eller liknande som påverkar Parvus kostnader och har påverkan på tjänsten. Betalningsvillkor och leverans Tjänsten betalas mot faktura inom 7 dagar efter fakturadatum. Vid försenad betalning tillkommer räntekostnader enligt räntelagen. Beställningen är bindande. Parvus slutför bolagsbildningen när full likvid erhållits. Leveranstid för bolagets organisationsnummer, VAT-nummer samt bankkontouppgifter kan variera beroende på respektive myndighets och banks arbetsbelastning vid tiden för handläggningen. Parvus reserverar sig för förseningar som inte Parvus kan råda över, exempelvis myndigheter och bankers ändringar av registreringsprocesser, lagar etc.

15 Parvus ansvar Parvus ska leverera de tjänster som Kunden har beställt. Tjänsterna levereras när full likvid erhållits för tjänsten samt att alla inblandade myndigheter och banker har handlagt ärendet klart. Avbeställning och återbetalning Eftersom bolag registreras på kundens till oss inlämnade uppgifter, går beställt bolag inte att avbeställa och betalning för dessa tjänster är heller inte återbetalningsbara. Parvus Finance Group OÜ Peter Y W Jaegerstierna

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2011:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2011:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

Starta företag 2010:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2010:1. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2010:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

FIRMA ELLER AKTIEBOLAG?

FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Av Jan-Erik W Persson Senast uppdaterad 2010-11-10 1 FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Det finns stora skillnader när det gäller regler för skatter, förmåner etc för dig som driver ditt företag

Läs mer

STARTA FÖRETAG Information och vägledning från sex myndigheter som hjälper dig att spara tid på vägen till eget företag.

STARTA FÖRETAG Information och vägledning från sex myndigheter som hjälper dig att spara tid på vägen till eget företag. 2009:2 STARTA FÖRETAG Information och vägledning från sex myndigheter som hjälper dig att spara tid på vägen till eget företag. Starta företag Vägen till ditt företag börjar med viljan att förverkliga

Läs mer

Starta företag 2013:2. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla

Starta företag 2013:2. Information och vägledning från myndigheterna. Fundera. Starta. Driva. Utveckla. Avveckla Starta företag Information och vägledning från myndigheterna 2013:2 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Driva

Läs mer

SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG

SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG SKA DU BYTA FIRMAN TILL AKTIEBOLAG och hur du i så fall byter på lättaste sättet Av Jan-Erik W Persson Senast uppdaterad 2012-04-03 1 FIRMA ELLER AKTIEBOLAG? Det finns stora skillnader när det gäller regler

Läs mer

Välkommen till kursen Bokföring grundkurs. "Nyckeln till all framgång är kunskap"

Välkommen till kursen Bokföring grundkurs. Nyckeln till all framgång är kunskap Välkommen till kursen Bokföring grundkurs "Nyckeln till all framgång är kunskap" Första blocket Ekonomiska grundbegrepp Den här kursen består av 6 block och där varje block innehåller en teoretisk beskrivning,

Läs mer

Starta företag Information från myndigheterna

Starta företag Information från myndigheterna Starta företag Information från myndigheterna Lättläst 2013:2 Fundera Starta Driva Utveckla Avveckla Starta företag Lättläst 3 Till läsaren Den här broschyren är för dig som vill starta företag. Här får

Läs mer

Att välja företagsform

Att välja företagsform 5. ADMINISTRATION Introduktion Starta och driva företag 3 Registrera företaget 5 Ansökan om F-skatt 6 Försäkringar 8 När företaget är igång 10 Fördjupning Val av företagsform 12 Olika företagsformer 13

Läs mer

Företagsregistrering Ny-, ändrings- och avregistrering hos Skatteverket F-skatt Moms Arbetsgivare

Företagsregistrering Ny-, ändrings- och avregistrering hos Skatteverket F-skatt Moms Arbetsgivare 2013 Företagsregistrering Ny-, ändrings- och avregistrering hos Skatteverket F-skatt Moms Arbetsgivare Lämna din ansökan/anmälan elektroniskt via Broschyren vänder sig till dig som är eller ska bli före

Läs mer

Dags att starta eget?

Dags att starta eget? Utgiven 2002 av Riksskatteverket RSV 462 utgåva 2 Skattemyndigheten informerar Dags att starta eget? Funderar du på att starta eget företag? Varje dag startas över hundra företag i Sverige. I denna broschyr

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Innehållsförteckning. Funderar du på att starta ett aktiebolag?...3. Kort om aktiebolag...4. Bilda aktiebolaget...6. Anmäl till Bolagsverket...

Innehållsförteckning. Funderar du på att starta ett aktiebolag?...3. Kort om aktiebolag...4. Bilda aktiebolaget...6. Anmäl till Bolagsverket... Starta aktiebolag 1 Innehållsförteckning Funderar du på att starta ett aktiebolag?......3 Kort om aktiebolag...4 Bilda aktiebolaget...6 Anmäl till Bolagsverket...8 Välj företagsnamn....10 Styrelsen och

Läs mer

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20

Information. Registry Services. FAQ för Registrarer 2015-01-20 Information Registry Services FAQ för Registrarer SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur 2009 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 7 1.1 VAD ÄR SKILLNADEN PÅ.SE, REGISTRY SERVICES OCH SE DIREKT?... 7 1.2

Läs mer

Bokföring, bokslut och deklaration

Bokföring, bokslut och deklaration Bokföring, bokslut och deklaration Del 1 För enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut Innehållsförteckning Introduktion 3 Vem får upprätta förenklat årsbokslut? 3 Vilka regler tillämpas?

Läs mer

Bokföring, bokslut och deklaration

Bokföring, bokslut och deklaration Bokföring, bokslut och deklaration Del 1 För enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut Innehållsförteckning Introduktion 3 Bokföring och förenklat årsbokslut 4 Vem? 4 Vad? 4 Varför? 4 Hur?

Läs mer

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG

SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG SÅ HÄR ENKELT FIXAR DU FINANSIERINGEN TILL DITT FÖRETAG Magnus Nilselid, VD SpeedLedger INNEHÅLL Förord...3 5 konkreta tips hur du enklare får kredit hos banken...4-15 Tips nr 1: Ha koll på verksamhet

Läs mer

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef

246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1. Bli din egen chef 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 1 1 246845/Starta Eget A5 22 99-10-10 12.57 Sidan 2 Starta eget Rexit levererar denna bok i föreliggande skick utan garantier i någon form. Vi förberhåller

Läs mer

EN HANDLEDNING I BOKFÖRING FRÅN BOKFÖRINGSNÄMNDEN

EN HANDLEDNING I BOKFÖRING FRÅN BOKFÖRINGSNÄMNDEN BOKFÖRING ÄR MER ÄN ATT FÖRA BOK. VAD SOM INGÅR I BEGREPPET BOKFÖRING FÖRKLARAS I DENNA HANDLEDNING FÖR DIG SOM STARTAR EGET. VI TAR OCKSÅ UPP HUR VIKTIGT DET ÄR ATT GÖRA EN BUDGET. Bokföring har funnits

Läs mer

Bokföring för nybörjare.

Bokföring för nybörjare. Bokföring för nybörjare. Har du precis startat företag och vill sköta din egen bokföring? Den här bokföringsguiden är till för dig! Senast uppdaterad: 2015-05-22 Vi tar ditt företagande personligt Innehåll.

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar 1. Allmänna frågor...sid 2 2. Däck... 2 3. Förmånsvärde... 3 4. Försäljning... 4 5. Hyrbil... 5 6. Kontrollbesiktning och skatt... 6 7. Kort... 6 8. Körjournal... 7 9. Mätarställning...

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Välkommen till Kreativt Kooperativ möjligheternas arena

Välkommen till Kreativt Kooperativ möjligheternas arena Kreativt Kooperativ i Halmstad ek för Box 2258 550 02 Jönköping E post: kk.ekfor@juv.nu Hemsida: www.juv.nu/kreativt Bankgiro: 5091 8465 Ordförande: Inger Novak, ingernovak2@hotmail.se, 076 8729598 Kassör:

Läs mer

Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag

Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag Att välja företagsform för arbetsintegrerande sociala företag Innehåll Förord 1 Inledning 2 Företagsformer för 3 arbetsintegrerande sociala företag Några exempel 12 Mera hjälp 14 Ordförklaringar 16 Tillväxtverket

Läs mer

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman

E-räkenskap. Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter. Datum: oktober 2008. Upprättad av: Catharina Öhman E-räkenskap Kännedomsundersökning i målgruppen redovisningskonsulter Datum: oktober 2008 Upprättad av: Catharina Öhman Innehållsförteckning Syfte...1 Metod...1 Sammanfattning...2 Resultat frågor...3 1.

Läs mer

Bilföreningens ekonomi

Bilföreningens ekonomi Att dela bil Det går att dela bil på många sätt. Några exempel på att dela bil är samåkning, att åka taxi, att hyra bil, att låna bil av vänner eller att samäga bil. I denna skrift beskrivs hur en grupp

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

Allmänna villkor! 4. Avtalstid 4.1. Avtalet gäller tills vidare och kan skriftligen sägas upp av respektive Part med en (1) månads uppsägningstid.

Allmänna villkor! 4. Avtalstid 4.1. Avtalet gäller tills vidare och kan skriftligen sägas upp av respektive Part med en (1) månads uppsägningstid. 1. Parter 1.1. Dessa allmänna villkor gäller som Avtal i förhållandet mellan Frobbit AB (nedan Frobbit ) och Kund (nedan gemensamt Parterna ). 2. Definitioner 2.1. Nedanstående definitioner skall, oavsett

Läs mer

EN HANDLEDNING I BOKFÖRING FRÅN BOKFÖRINGSNÄMNDEN

EN HANDLEDNING I BOKFÖRING FRÅN BOKFÖRINGSNÄMNDEN BOKFÖRING ÄR MER ÄN ATT FÖRA BOK. VAD SOM INGÅR I BEGREPPET BOKFÖRING FÖRKLARAS I DENNA HANDLEDNING FÖR DIG SOM STARTAR EGET. VI TAR OCKSÅ UPP HUR VIKTIGT DET ÄR ATT GÖRA EN BUDGET. Information till enskilda

Läs mer

Skatt för nyföretagare frågor och svar

Skatt för nyföretagare frågor och svar Skatt för nyföretagare frågor och svar Skatt för nyföretagare frågor och svar Att bli egen företagare innebär......många förändringar. Både som näringsidkare i en enskild firma och som delägare i ett handelsbolag

Läs mer