Se till mig som liten är...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se till mig som liten är..."

Transkript

1 Se till mig som liten är... Barn till missbrukande föräldrar Barn till psykiskt sjuka föräldrar Familjevåld & sexuella övergrepp mot barn Lästips från Sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015

2 Det finns en plats dit solen aldrig når där skratten aldrig ekar en plats dit inte männskor går en plats dit man bara pekar Vem är det då som bor där Kan någon gissa vem? Jo platsen som jag talar om är alkoholistens hem. Ur Ska jag våga berätta? av Maria Tafvelin

3 Barn till missbrukande föräldrar

4 Alkohol, alkovråål (1999) Av Elisabeth Hagborg Boken är skriven för barn att känna igen sig i och handlar om barn vars liv påverkas av någons missbruk. Här får man tips på hur man kan få hjälp att klara av att leva i en missbrukarfamilj. Innehåller barns egna berättelser. Boken vill vara både en vägvisare och en väckarklocka. Anhörig (2004) Av Katerina Janouch En mycket självutlämnande berättelse om en kvinnas liv tillsammans med en missbrukare. Om att vara medberoende och småbarnsförälder. Kvinnan står maktlös inför alkoholen och kokainet. Berättelsen kommer också in på de svårförståeliga mekanismer som gör att hon blir kvar i det smärtsamma och förnedrande äktenskapet och vad som händer med barnen. Barn i familjer med missbruksproblem (2011) Red. Frid A. Hansen Hur kan man hjälpa barn vars familjeförhållanden präglas av föräldrarnas missbruk? Vilka signaler ska man vara uppmärksam på? Konkreta råd ges om hur man kan hjälpa och stödja barnen i skola och förskola. Boken ger också vägledning i vilka rutiner som bör följas i kontakten med myndigheter. Bergsprängardottern som exploderade : dokumentärroman (2007) Av Lo Kauppi Författaren skildrar sin uppväxt i ett alkoholisthem och berättar också om sina egna ätstörningar, alkohol- och drogproblem. Dans på lina : mamma och missbrukare : om kvinnors missbruk, familjeliv och behandling (2006) Av Karin Trulsson Författaren som är socialarbetare och forskare har studerat missbrukande kvinnor och deras familjeliv. Genom att följa kvinnorna från barndomen in i vuxenlivet försöker hon utforska och förstå dem.

5 Dansa med träben : maskrosbarn och andra om överlevnadens konst och pris (2003) Av Solveig Cronström En beskrivning av s.k. maskrosbarn som utgår från tretton intervjupersoners berättelser. De växer ofta upp till kompetenta och modiga vuxna, med en kreativ förmåga att skaffa sig proteser för att dölja de brister som uppväxtåren förorsakat. Priset dessa vuxna maskrosbarn fått betala är kvardröjande sorg och saknad. Det fattas en tärning (2006) Av Johanna Thydell En ungdomsroman om en ung tjej som gör allt för att inte förlora kontrollen, inte låta någon komma för nära. Det är också historien om en pappa som dricker för mycket och som sedan försvinner och en mamma som stannar kvar. En berättelse om svek och ilska, men också om vänskap, kärlek och - kanske försoning. Du satt på karlavagnen (2013) Av Caroline Nylander En bok om att växa upp med en alkoholiserad pappa och en trasig mamma. Skildringarna från Julias barndom varvas med hennes vuxna jag som tänker tillbaka. En fiktiv berättelse baserad på författarens egen uppväxt. En vän som heter Mia (2011) Av Peter Pohl Lina har aldrig varit hemma hos Mia. Hon vet var Mia bor, men hon vågar sig inte in. Hon står utanför porten och känner sig dum för om hon vågar titta in och Mia skulle få för sig att göra samma sak och hälsa på hos henne. Katastrof! Linas mamma är alkoholiserad och lämnar all skötsel till Lina även omhändertagandet av lillebror. En berättelse om vänskap och om barn som far illa. För mellanåldern och tonåringar och varför inte även för vuxna.

6 Familjer och missbruk : om glömda barn och glömda föräldrar (2004) Av Anna-Bodil Bengtsson Många svenska barn far illa idag. Den ojämförligt största gruppen är barn till alkoholmissbrukare. Både dessa barn och deras föräldrar behöver bli sedda. För att det ska bli möjligt krävs bättre kunskaper och mer samarbete mellan mödra- och barnhälsovård, barnomsorg, skola, socialtjänst och missbruksvård. Flodhästen i vardagsrummet : om medberoende och om mötet med barnet inom oss (1998) Av Tommy Hellsten Boken belyser vad som händer med barn som växer upp i skuggan av alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, incest, våld eller andra former av utsatthet. Hur blir man som vuxen om man som barn ständigt tvingats till anpassning? Författaren är terapeut och teolog i Finland. Kriget är slut (2010) Av Morgan Alling Skådespelaren Morgan Alling berättar här om sin uppväxt. Under sina första fyra år bodde han och hans lillebror tillsammans med deras ensamstående, alkoholiserade mamma. När mamman tappar kontrollen över alkoholen, hamnar barnen på barnhem för att sedan skiljas åt och placeras hos olika fosterfamiljer. Kungen av Upp och Ner-landet : en saga för små och stora barn om missbruk i familjen (2011) Av Ulla Zetterlind En bok om alkoholmissbruk, eller annan form av missbruk, som riktar sig till yngre barn. Att skriva en bok i sagoform kan ge barn en möjlighet att ta till sig information i sin egen takt, menar författaren. Sagans form kan ge viss distans till problemet. En saga om missbruk i familjen för barn mellan 5 år och tonåren.

7 Känner du någon med alkoholproblem? Handbok för anhöriga, medberoende och barn till alkoholister (2008) Av Isabella Iverus Boken vänder sig till dem som finns omkring en person som dricker för mycket. Författaren tar upp frågor om beroende, medberoende, hur man kan hjälpa och sätta gränser, vilken hjälp som finns att få m.m. Kärleksbarnet : en berättelse om alkohol, bingo och brutna löften (2006) Av Hillevi Wahl Berättelsen är en resa tillbaka i tiden, till Malmö och början på 70-talet rakt in i ett missbrukarhems inferno. En självbiografisk skildring i romanform om en dysfunktionell familj. Allt sett och upplevt ur barnets perspektiv. Maskrosungen (2006) Av Sandra Gustafsson En självbiografisk bok om Sandras uppväxt fram till nu. Redan när hon föddes var hennes mamma psykiskt sjuk och efterhand förändras hon till en förvirrad och alkoholiserad uteliggare. Även fadern är svårt alkoholiserad. Sandra klarar skolan överraskande bra, har vänner som hjälper henne, träffar en man och bildar familj. Mannen blir svårt sjuk men som det maskrosbarn hon är så klarar hon även detta. Författaren arbetar nu på en terapiskola för barn mellan 7 och 11 år. Mig äger ingen (2007) Av Åsa Linderborg En självbiografisk berättelse om författarens uppväxt med sin ensamstående pappa mamman lämnar familjen när Åsa är fyra år. Om klass, manlighet och utanförskap. En tragisk berättelse om pappans stegrande alkoholism och om flickans utsatthet och ensamhet och brist på ett normalt liv och vardaglig omsorg under den tidiga barndomen.

8 Millan (2012) Av Pia Hagmar Ibland önskar Millan att hon hörde till en annan familj. Millans pappa somnar berusad framför tv:n varje kväll och hennes mamma orkar inte göra någonting. Millan drömmer om ett annat liv för henne och hennes lillebror där hon inte behöver vara rädd att någon ska förstå hur de har det hemma. Men kan drömmar någonsin bli verklighet? Otryggare kan ingen vara : en sann historia (2007) Av Bengt-Åke Cras En sann berättelse om tre syskon som växer upp med en mamma som varken kan ta hand om sig själv eller barnen. Barnens liv är fyllda av hot och våld, alkohol, knark, svält och mobbning. Pojken som kallades Det (2001) Av David J. Pelzer En självbiografi om David Pelzers barndom. Bara fyra år gammal blev han sin mammas offer. Han isolerades från den övriga familjen, misshandlades, svalt och förnedrades. Han fråntogs till och med sitt namn. Båda föräldrarna var missbrukare och mamman dessutom psykiskt sjuk. David var tolv år när han räddades. Till slut hade skolan slagit larm och myndigheterna ingrep. Resiliens : risk och sund utveckling (2005) Av Anne Inger Helmen Borge Boken fokuserar på de barn som, trots att de är i riskzonen visar en godartad utveckling. Detta är vad som kallas resiliens. Genom att identifiera de processer som leder till en sund utveckling, skapas nya möjligheter för förebyggande åtgärder för barn som befinner sig i risksituationer. Skammens boning (2007) Av Doris Dahlin En självbiografisk berättelse i romanform. En skildring av det Fattigsverige som inte är så avlägset som vi vill tro. Det handlar om författarens uppväxt i Härnösand, om en älskad men alkoholiserad pappa. Men det är också en historia om att överleva och om att hitta sig själv.

9 Snälla mamma sluta dricka (2007) Av Britta Berggren Ericson En självbiografisk berättelse. Starkt, gripande och självutlämnande berättar författaren hur det är att leva med alkoholen som ständig följeslagare. Suget efter alkohol gjorde att hon alltid valde flaskan framför barn, familj och vänner. Idag kallar hon sig tillfrisknande alkoholist. Författaren har bl.a. arbetat som journalist på Svt. Svinalängorna : roman (2006) Av Susanna Alakoski Fyraåriga Leenas familj flyttar från Finland till ett nybyggt område i Ystad vid 1970-talets början. Området fylls av invandrare och låginkomsttagare och får öknamnet Svinalängorna. Kasten mellan normalt familjeliv och perioder av supfester skapar stark ångest hos barnen. Varför ser ingen hur de har det? Vännerna, skolan och simningen är räddningsplankor i en värld av kaos. Berättelsen är ur barnperspektiv. Trollpappan (2000) Av Cecilia Torudd Bilderboksberättelse om en ensam trollmamma vars pojke är olycklig och ledsen. Han saknar sin pappa som han nästan inte ens minns. De gör en vandring och söker upp trollpappan i skogen, där han lever med sina kompisar. Man förstår genom bilderna att pappan har alkoholproblem det bästa är att han blir kvar i skogen. Trollpojken stärks ändå av att veta att hans pappa finns och kommer på besök en gång om året. Tyst i klassen : roman (2012) Av Björn Ranelid En berättelse om Kristina Lilja från fyrtiotalet till nutid. Hon växer upp med föräldrar och sex bröder i ett fattigt område i Malmö. Pappan super, slåss och trakasserar, medan mamma Karin håller ihop familjen. Kristina bryter sig loss och blir så småningom präst.

10 Ute ur dimmorna : en självbiografi om livet som missbrukare och livet som nykter alkoholist (2004) Av Lars Österdahl Vilket liv levs i spritdimmorna? Lögner, rattfylla, bråk, raserad ekonomi m.m. och vad händer med barnen som växer upp i missbruksmiljön? En sann berättelse om många års missbruk av alkohol, valium och rohypnol. Men också om sexton år som pillerfri, nykter alkoholist. Vara vettig vuxen (2005) Av Sofie Ribbing Även barn som växer upp med svåra hemförhållanden kan skapa sig ett bra liv. Det visar modern forskning. Den kanske viktigaste omständigheten för att det ska gå bra är vettiga vuxna. Ett detaljerat kursprogram med idéer om hur man kan lägga upp en kurs på temat finns med i boken. Varulvsvalsen : en bok om medberoende (2002) Av Lars Söderling Vad är ett medberoende? Hur ser det ut, hur uppstår det, vad kan man göra åt det, vilka effekter har det och hur kan man förebygga det? Boken vill försöka sprida kunskap, motverka negativa attityder, ge hopp och tröst och kanske inspiration till förändring. Det finns lösningar. Vi har ju hemligheter i den här familjen (2009) Av Therése Eriksson Författaren skriver om sin uppväxt med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Boken handlar också om att välja rätt väg och att ta ansvar för sitt eget välbefinnande.

11 Barn till psykiskt sjuka föräldrar

12 Aldrig släppa taget (2012) Av Holly Goldberg Sloan En ungdomsroman om två bröder som lever ett kringflackande liv med en psykiskt sjuk pappa. Sam stannar kvar enbart för att skydda sin lillebror Riddle. När Sam möter Emily förändras allt. Emilys familj tar emot bröderna med öppna armar. Men snart tvingas bröderna åter ut på vägarna. Annas oroliga mamma : en berättelse om ångestsyndrom (2014) Av Jessica Hjert I boken får vi följa Anna och hennes mamma som har en ångestsjukdom. På ett enkelt sätt med enkla illustrationer får man lära sig om olika ångestsyndrom. Lämplig för barn och föräldrar att läsa tillsammans. En faktabok för barn med illustrationer som stöd för texten. Att möta barn till psykiskt sjuka föräldrar : en vägledning för vuxna i deras närhet. Schizofreniförbundet (2002) Av Inga-Lisa Sigling Schizofreniförbundet startade under 90-talet ett projekt med gruppverksamhet för barn till psykiskt sjuka under namnet Källan. Verksamheten genomfördes senare även med barnens föräldrar. År 2001 fick projektet Källan ett pris från Allmänna Barnhuset. Tack vare detta har denna bok varit möjlig att göra. Att synliggöra de osynliga barnen : om barn till psykiskt sjuka föräldrar (2004) Av Annemi Skerfving Författaren redogör konkret och tydligt för vilka konsekvenser olika psykiska sjukdomar hos en förälder kan få för ett barn och vi får ta del av hur barnen upplever sin situation i dessa familjer. Även aktuell forskning presenteras. Boken kan användas som en lärobok av alla som möter dessa barn.

13 Barn till föräldrar med utvecklingsstörning (2003) Av Barbro Hindberg Många barn till föräldrar med utvecklingsstörning kan sägas vara försummade av både sina föräldrar och samhället. Syftet med denna bok är att synliggöra dessa barn, öka kunskapen om deras situation och förbättra deras villkor. En engagerande och många gånger smärtsam läsning. Barndomen varar i generationer : om förebyggande arbete med utsatta familjer (2. uppl. 2009) Av Kari Killén Vår barndom är nära förbunden med våra föräldrars barndomsupplevelser. Som förälder förmedlar man sina erfarenheter vidare till sina barn. Därför kan man säga att barndomen varar i generationer och banden knyts ihop mellan släktleden på gott och ont. Ett kapitel i boken tar upp problematiken föräldrar med psykiska sjukdomar och deras barn. Denna andra upplaga är uppdaterad och bearbetad med avseende på den forskning och erfarenhet som tillkommit sedan förra upplagan från år Bryta om (2007) Av Åsa Anderberg Strollo En ungdomsroman om 16-åriga Minna som lever tillsammans med sin psykiskt sjuka mamma. Hon har precis börjat gymnasiet och försöker få kontroll över sitt liv, utan hjälp av den oseende vuxenvärlden. Utsatthet, desperation, våld - det är en stark bok som berör och skakar om. De bortglömda barnen hur mår mamma? (2007) En film av Alexandra Brixel och Malin Rosenqvist 1 DVD, 7 min. En animerad film som skildrar ur barnets perspektiv situationen i en familj där mamman lider av en depression. Handledning medföljer.

14 Det barn inte vet har de ont av (2005) Av Karen Glistrup Boken beskriver hur man genomför det svåra samtalet mellan barn, föräldrar och personal inom vuxenpsykiatrin. Barns behov är att bli respekterade och informerade att få vara delaktiga. Här får man redskap att förhålla sig till när man arbetar med psykiskt sjuka och deras barn. Farsan : William, 9c (2011) Av Frida Söderberg Det här är Williams (15 år) version av hur det är att vara barn till någon som blir psykiskt sjuk och begår ett allvarligt brott. Det kan hjälpa att prata, skriva och ta reda på fakta. Flickan, mamman och soporna (1998) Av Suzanne Osten Flickan Ti bor tillsammans med sin mamma i en lägenhet full av sopor. Mamman styrs av ett tvångsbeteende där herrarna Polter och Geist styr hennes handlande. Varken mamman eller flickan kan leva ett normalt liv förrän de till slut får hjälp utifrån. En svår bok om en annorlunda uppväxt. Det är en fantastisk berättelse ur barnperspektiv och läsning av boken, barn och vuxen tillsammans, borde vara mycket givande. Författaren är också regissör och boken har satts upp som teaterföreställning. Fri att våga (2012) Av Bente Bratlund Ina bor i fosterhem. Hennes mamma är psykiskt sjuk och ligger på psyket. Ina känner sig annorlunda och utanför. Men så träffar hon Bea, och Bea har också drömmar. Ina drömmer om att bli konstnär.

15 Föräldrar med utvecklingsstörning och deras barn : vad finns det för kunskap? Socialstyrelsen (2005) Av Mikaela Starke Det finns ett fåtal studier som fokuserar barnet i de familjer där föräldrarna har en utvecklingsstörning. Den forskning som finns visar dock att barnen utgör en riskgrupp. Det finns risk för att barnen försummas på flera sätt t ex omvårdnad, kost, säkerhet, hygien, trygghet m.m. Flertalet studier påpekar vikten av att kartlägga föräldrarnas och familjernas levnadsomständigheter för att kunna genomföra relevanta insatser. Hur hjälper jag mitt barn? : handbok för föräldrar med psykiska problem (2007) Av Tytti Solantaus En förälders psykiska problem kan föra med sig olika svårigheter, särskilt för barnen. Men ofta är det möjligt att lära sig leva med och hantera problematiken. Barnen behöver hjälp och stöttning från olika håll. Svårigheterna i sig behöver inte vara ett hinder för utveckling, men man måste se att de finns och göra något åt dem. En liten skrift på 32 sidor, utgiven av ALMA samverkansgruppen för små barn till föräldrar med psykisk ohälsa i Malmö. Kärlek och stålull : att växa upp med en utvecklingsstörd mamma (2004) Av Lisbeth Pipping Författaren skildrar på ett personligt och levande sätt sin uppväxt med en utvecklingsstörd mamma. En uppväxt som präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet. Hon frågar sig varför samhället inte gjorde något, trots att många såg att hon och hennes systrar for illa.

16 Maskrosungen (2006) Av Sandra Gustafsson Redan när Sandra föddes var hennes mamma psykiskt sjuk. Under uppväxten glider mamman allt djupare in i sin sjukdom och dessutom alkoholmissbruk. Även pappan är alkoholist så Sandra får ta hand om sig själv och ansvara för hushållet. Senare i livet drabbas hennes make av MS. En självutlämnande berättelse om en flicka som mot alla odds växer upp till en stark, välutbildad kvinna. Mysteriet mamma (2014) Av Trude Lorentzen När den norska journalisten Trude Lorentzen är femton år tar hennes mamma livet av sig efter en kort tids psykisk sjukdom. Trude flyttar hem till sin pappa och stuvar undan mammas saker på vinden. När Trude själv får barn, inser hon att hon måste göra upp med sitt förflutna. Pojken som kallades Det (2001) Av Dave Pelzer En självbiografisk berättelse av Dave Pelzer som vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna. Då hade han vanvårdats och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor i fyra år. Dave är idag vuxen och har lyckats skapa sig ett tryggt och meningsfullt liv. Boken är första delen i en serie och fortsättes av: Pojken som inte fanns, Pojken som överlevde och Livets möjligheter. Råd till föräldrar när den psykiska hälsan vacklar. Rädda Barnen (2001) Av Cecilia Moore Vad är friskt? Sjukt? Normalt? Onormalt? Vad tänker barnen? Har de märkt något? Vad ska vi säga? Tar de skada? Många föräldrar brottas med liknande frågor när den psykiska hälsan börjar vackla. Indirekt kommer barnens egna funderingar också fram. Boken vänder sig till föräldrar, skola, socialtjänst och vuxenpsykiatrin som i sitt arbete möter dessa barn.

17 Skapa förståelse tillsammans : stödgrupper för barn och föräldrar med psykisk ohälsa (2009) Av Britta Söderblom En handbok för gruppledare i stödgrupper för barn och föräldrar då föräldrarna har en psykisk ohälsa. Arbetet bygger på att genom diskussioner och uppgifter tillvarata familjens egen inneboende helande process. Starkare än hatet : en sann berättelse (2004) Av Tim Guénard En självbiografisk berättelse. Mamman lämnar honom bunden vid en elstolpe när han är tre år. Pappas nya fru låter honom sova i hundkojan. Pappan mosar hans näsa och trasar sönder hans ben. Och så börjar det barnhem, psykvård, nunnor, fosterhem, gatan Först när Tim upptäcker att det finns något som är starkare än hatet kan hans liv förändras. Vi har ju hemligheter i den här familjen (2009) Av Therése Eriksson Författaren skriver om sin uppväxt med en missbrukande och psykiskt sjuk förälder. Boken handlar också om att välja rätt väg och att ta ansvar för sitt eget välbefinnande. Överlevnadshandbok för dig som har en psykiskt sjuk förälder : Obs! också för vuxna. Rädda Barnen (2003) Av Lotta Fristorp & Peter Kollarik I boken blandas personliga livsöden med klargörande kunskaper. Professor Johan Cullberg svarar på frågor om psykiska sjukdomar. Det får inte vara en slump som avgör om dessa barn får hjälp eller ej! Smärtsamma insikter och hoppfulla berättelser.

18 Tips på webbsidor Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom. Här finns information, forum, chatt, länksamling mm. Ägs och drivs av Psykiatrin, Region Örebro län. En stiftelse som arbetar för att stärka barn i socialt utsatta livssituationer. Verksamheten vänder sig främst till praktiker, forskare och beslutsfattare. BRIS för vuxna. Webbplatsen vill lyfta barnens perspektiv, sprida och öka kunskapen om barns behov och rättigheter, stödja föräldrar och andra vuxna i sin relation med barn och stärka vuxna att agera om barn far illa. Här finns information, råd och stöd kring olika teman samt forum och chatt. -en sajt för dig som är ung och lever nära någon som mår psykiskt dåligt. En mötesplats där du kan utbyta tankar, känslor och erfarenheter med andra som är i en liknande situation. Här erbjuds även råd och stöd i olika former och möjligheter att ställa frågor till medicinskt kunnig personal. Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som stödjer unga som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. En ideell förening som arbetar med att sprida kunskap och information samt driver stödverksamheter för personer som mår psykiskt dåligt.

19 Familjevåld & sexuella övergrepp mot barn

20 Aldrig som hon (2008) Av Lotta Thorsén Esters mamma är ensamstående, har psykiska problem och klarar inte av att ta hand om vare sig själv eller sina barn. Många av männen som passerar hemmet utnyttjar Ester sexuellt. En roman med självbiografiska inslag om att leva i skuggan av en mor och om att ta sig ur det förflutnas grepp. Anmäla oro för barn : stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare (2014) Socialstyrelsen Barn kan fara illa i många olika situationer och av en eller flera olika orsaker. Oavsett vad barnet befinner sig i för situation är det misstanken eller kännedomen om att barnet far illa som är utgångspunkten för om en anmälan ska eller bör göras till socialnämnden enligt 14 kap. 1 första stycket och 1 c SoL. Arbeta med våld : vägledning till psykologisk våldsbehandling (2014) Av Hans Åberg Den första handboken på svenska i ämnet. Mot en teoretisk bakgrund och kliniska erfarenheter internationellt och nationellt presenteras metoder och förhållningssätt, med många exempel från det praktiska arbetet. Bakom stängda dörrar (2002) Av Kristina Hansen En roman som baseras på en sann historia. Det handlar om Kristina, 14 år, som bor hos sin pappa. Kristina är sin pappas ovigda hustru och hon föder honom två barn. Detta hände i en svensk storstad och ingen såg vad som pågick under dessa fyra år. Kristina som nu är vuxen beskriver själv hur detta kunde ske. Medförfattare till boken är paret Bengt-Åke och Agneta Cras som har intervjuat Kristina.

21 Barn i kris (2008) Av Monica Fahrman Hur kan man hjälpa barn att klara av prövningar? I separata kapitel behandlas bl.a. barn och separationer, barn och sorg, barnmisshandel m.m. Boken är givande för många yrkeskategorier. Barn på kvinnojour : en handbok från SKR (Sveriges kvinnojourers riksförbund) (2005) Av Ulrika Lorentzi Varje år bor ungefär 1500 barn på kvinnojourerna i Sverige. Det är barn som har bevittnat våld mot mamma. Den här boken handlar om hur kvinnojourerna kan ge barnen hjälp och stöd och, kanske ännu viktigare, stötta mamman så att hon orkar förändra sin egen och barnens situation. Barn som bevittnat våld (2004) Av Kjerstin Almqvist & Staffan Janson Barn som blir vittne till våld och övergrepp inom familjen kan fara lika illa av det som om de själva varit utsatta för våld. Ett barn skyddar ofta instinktivt sina föräldrar, på bekostnad av sin egen hälsa. Barn som ser pappa slå (2001) Av Barbro Metell m.fl. Barn drabbas direkt eller indirekt av det våld i familjen vi kallar kvinnomisshandel. Att vara vittne till våld är att vara offer för våld. I boken presenteras också en terapeutisk behandlingsmodell för barn som bevittnat våld. Barn som upplever våld : nordisk forskning och praktik (2007) Red. Maria Eriksson Många barn tvingas i åratal bevittna hur deras mammor hotas och misshandlas i hemmet. Den här boken behandlar frågor om hur barnen drabbas och vilka strategier de har för att hantera sina upplevelser av våld. Ett centralt tema är vilken hjälp barn och mödrar kan få och olika behandlingsmodeller. Författarna är framstående forskare i ämnet.

22 Barndomen varar i generationer : om förebyggande arbete med utsatta familjer (2. uppl. 2009) Av Kari Killén De psykologiska banden knyts ihop mellan släktleden på gott och ont. Så mycket viktigare är det då att man reagerar i tid om förutsättningarna för ett barn är dåliga. Förebyggande arbete med föräldrar behandlas ingående. Barnet i familjen : orsaker till och följder av bristande omsorg (1997) Av Jan Seidel Författaren påvisar sambandet mellan såväl fysisk som psykisk misshandel under de tidiga levnadsåren och anpassningssvårigheter senare i livet. Bilden av pappa (2008) Av Gerdur Kristny & Thelma Asdisardottir Thelma och hennes fyra systrar växer upp på Island. Under hela sin barndom blir de sexuellt utnyttjade av fadern och andra pedofiler. Först när Thelma kommer i kontakt med Stigamot, en organisation som hjälper utsatta kvinnor vågar hon berätta sin historia. Bära leggings i januari (2014) Av Sara Stille Författaren berättar sin historia om sexuella övergrepp från en bekant som skedde från tretton års ålder och fyra år framåt. Därefter beslutade hon sig för att polisanmäla honom och tar därmed upp kampen mot honom och rättssystemet. Idag läser Sara Stille juridik och hennes ambition är att stå upp för alla andra tysta offer. Det gör ont när pappa slår mamma (2009) Av Sussie Weinold En bilderbok om barn som upplevt våld i hemmet. Genom korta berättelser får vi möta olika barn och ta del av deras tankar och känslor. Boken är tänkt som ett stöd vid samtal med barn.

23 En praktisk handbok för kvinnor som utsatts för hot och våld i nära relationer (2011) Av Helena Berggren På ett enkelt och respektfullt sätt hjälper författaren oss rätt i djungeln av bestämmelser och paragrafer. Hon ger konkreta och handfasta råd som kan underlätta för utsatta kvinnor och barn. Familjevåld : fysiska, psykiska och sexuella övergrepp (2007) Länsgruppen mot familjevåld i Värmland Vägledande rutiner för socialtjänsten, sjukvården, polisen och andra berörda myndigheter när det gäller samarbete, handläggning och behandling i familjevåldsärenden. Som bas för resonemangen finns WHO:s definition av begreppet våld. Familjevåld : mäns våld mot kvinnor och barn : kunskapsunderlag och handlingsplan. Landstinget i Värmland (2007) Av Åsa Löfvenberg & Gull Britt Rahm För att kunna minska våldet krävs såväl ökad kunskap om våldets mekanismer som utveckling och samordning av många instansers arbete. Utvärdering och uppföljning av insatser i syfte att främja våldsfrihet samt att förebygga våld har hittills varit ett eftersatt område. Inte en ängel (1998) Av Tine Bryld En skakande berättelse om Nanna som sedan tidig barndom utsatts för brutala övergrepp och utnyttjats sexuellt av sin far. Men en kväll ringer Nanna till Tine Bryld på danska radion Tvaers, ett program dit ungdomar kan ringa för att få råd. Det blir början på en förändring. Genom utskrifter av radiosamtal och brev får vi följa Nannas smärtsamma väg till ett eget liv.

24 Jag ska slakta dig som ett lamm och torka golvet med ditt ansikte (2011) Av Shahrazad, pseud. Författaren lever fortfarande med skyddad identitet. I boken berättar hon om tvångsgiftet med den många år äldre kusinen, om dagliga våldtäkter, om hur hon stängdes in och blev misshandlad. Men hon berättar också om frigörelsen hur hon tog mod till sig och tillsammans med barnen flydde från sin plågoande. Jänta mi : en bok om incest, skam och insikt genom psykoterapi (2013) Av Margareta Winge & Bengt Göran Aronsson Författaren berättar ingående om den fleråriga incesten under barnaåren när hennes farfar förförde henne. Hon berättar också om psykoterapin och vad den har gett henne. Varför Margareta aldrig berättat och incestens konsekvenser, är frågor som här får svar av psykoterapeuten Bengt Göran Aronsson. Lyckliga slut : sjutton berättelser om vardagsvåld (2007) Red. Susanna Alakoski Här skriver sjutton kvinnor om vardagsvåldet, om hur de klarat att lämna någon som slår eller kränker och lyckats förverkliga en dröm. Deltar i boken gör bl.a. Maria Küchen, Gudrun Schyman, Birgitta Stenberg m.fl. Motiverande samtal i arbetet med våld i nära relationer (2013) Av Liria Ortiz En praktisk handbok med konkreta samtalsverktyg vid frågor om våld, motivera till förändring och hantera motstånd. Teori varvas med konkreta exempel i form av dialoger som visar hur samtalen kan gå till. Män som slår kvinnor : om mäns våld och skam i nära relationer (2010) Av Lars-Åke Kastling Boken handlar om män som har svårigheter att förstå sina egna och andras känslor och istället agerar med våld. De våldsutövande männen osynliggör, förnekar, bagatelliserar och skyller sina våldshandlingar på partnern. Författaren arbetar dagligen med dessa män och deras familjer.

25 Nu är pappa hemma (2013) Av Christina Wahldén En lättläst barn- och ungdomsbok om en pappa som slår och om flickan som ser och hör men inte vågar göra något åt det. Mor och dotter lämnar hemmet och försöker bygga en ny tillvaro. När blodsbanden brister (2004) Av Hanna Svensson Några veckor innan bröllopet visar Peter upp aggressiva sidor och onormalt kontrollbehov. Hanna ger trots allt äktenskapet en chans med tanke på barnet som hon väntar. Efter två år är hennes liv en mardröm. Vi får följa Hannas kamp för att skydda sitt barn, utan stöd från samhället. När mamma blir slagen : att hjälpa barn med våld i familjen. Socialstyrelsen (2005) Det är angeläget att barn som bevittnat våld får adekvat stöd. Denna rapport beskriver kunskap från forskning och erfarenhet på området. Tio verksamheter beskrivs bl.a. barnpsykiatrin, kvinnojourer m.m. och han sparkade mamma : möte med barn som bevittnar våld i sina familjer (3. uppl. 2010) Rädda Barnen Av Ami Arnell Syftet med boken är att presentera en modell för hur man praktiskt kan arbeta med barn som upplevt familjevåld. Ondskan (1981) Av Jan Guillou Om Erik på internatskola. Här hoppas han kunna bryta cirkeln av våld som han fostrats in i. Men han upptäcker att den ondskan, utövad i hemmet av hans sadistiske far, existerar här också fast i andra former. En modern klassiker om våld, misshandel och mobbning.

26 Pappor med våldsproblematik : forskning & arbetsmetoder inom socialtjänsten (2012) Red. Göran Lindén & Peter Breife Forskning gör gällande att cirka hälften av alla barn som bevittnar våld i hemmet även själva utsätts direkt. Men även de barn som inte utsätts tar skada av våld som riktar sig mot andra familjemedlemmar. Den här boken handlar om socialtjänstens möten med dessa familjer. Pojken som kallades Det (2001) Av Dave Pelzer En självbiografisk berättelse av Dave Pelzer som vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna. Då hade han vanvårdats och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor i fyra år. Dave är idag vuxen och har lyckats skapa sig ett tryggt och meningsfullt liv. Boken är första delen i en trilogi och fortsättes av Pojken som inte fanns, Pojken som överlevde och Livets möjligheter. Relation och trauma : en bruksbok om mötet mellan hjälpare och offer för sexuella övergrepp (1998) Av Karin Persson Hur bemöter man en människa som utsatts för sexuella övergrepp? Som hjälpare kan man många gånger känna sig hotad av det som offret berättar. Författaren, som är psykolog och psykoterapeut, beskriver betydelsen av kunskap om den relation som uppstår mellan offer och hjälpare. Boken vänder sig till alla som i yrket möter traumatiserade kvinnor. Se till mig som liten är : när pappa slår mamma (2002) Utgiven av Nationellt råd för kvinnofrid Rådet är ett rådgivande organ för frågor som rör våld mot kvinnor och ska uppmärksamma problemområden som behöver åtgärdas. Våld mot kvinnor blir också våld mot barn.

27 Sexuella övergrepp mot flickor och pojkar (2002) Red. Carl Göran Svedin & Lena Banck Boken tar upp ett brett spektrum av kunskap från upptäckt och anmälan till utredning och behandling inom samhällets social- och vårdinsatser. Teoretiska avsnitt varvas med klinisk erfarenhet av att möta barnen och deras familjer. Bland annat visas hur förebyggande arbete kan bedrivas och vad som krävs för att man som personal ska orka möta sexuellt traumatiserade barn och ungdomar. Sista slaget (2012) Av Margreth Eklund-Moroney & Robert Reuterskiöld Ett häfte som skildrar hur kvinnomisshandlaren får grepp om sin kvinna och håller henne kvar med charm, kontroll, hot och brutalt våld. Man kan lära sig se mönster och signaler och därmed avbryta relationer som kan bli mycket farliga. Snaskgubben : en bok för alla barn som inte tänker låta sig luras (2013) Av Nina Ljungberg En bok i bilderboksformat som är ett material för att underlätta samtal om fula gubbar. Boken riktar sig till barn mellan 5-10 år. Att läsas tillsammans med en vuxen. Starkare än hatet : en sann berättelse (2004) Av Tim Guénard En självbiografisk berättelse. Mamman lämnar honom bunden vid en elstolpe när han är tre år. Pappas nya fru låter honom sova i hundkojan. Pappan mosar hans näsa och trasar sönder hans ben. Och så börjar det barnhem, psykvård, nunnor, fosterhem, gatan Först när Tim upptäcker att det finns något som är starkare än hatet kan hans liv förändras.

28 Sårbara barn : att vara liten, misshandlad och försummad (2007) Av Barbro Hindberg Författaren beskriver konsekvenserna av misshandel, försummelse och upplevelser av våld i familjen och lyfter fram riskfaktorer och symtom som omgivningen bör vara uppmärksam på. Hon skriver också om lagstiftning på området och om socialtjänstens, hälso- och sjukvårdens och rättsväsendets ansvar och roller. Ulrikas sista strid (2008) Av Anna Lytsy En fortsättning på Den tusende gången som handlar om de sexuella övergrepp som hennes pappa utsatte henne för. Nu berättar hon om sin kamp för att skapa sig ett bra liv. Hon möter sin stora kärlek, Lukas. Under hennes tredje graviditet väcks gamla barndomsminnen till liv. Ungen (2004) Av Kevin Lewis Om författarens uppväxt på 70-talet i en sliten förort till London. I det smutsiga hemmet hör ständiga gräl och skrik till vardagen. Kevin misshandlas med slag och bett av sin mamma och mobbas i skolan. En sann historia om Kevin Lewis envisa kamp för att skapa sig en meningsfull tillvaro. Ut ur ensamheten : hälsa och liv för kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen och som deltagit i självhjälpsgrupp (2008) Av GullBritt Rahm Det övergripande syftet med denna avhandling var att öka kunskapen om kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen och som nu sökt sig till självhjälpsgrupper. Ett annat syfte var att undersöka om kvinnorna beskrev några förändringar i hur de upplevde sin hälsa efter att de deltagit i en självhjälpsgrupp.

29 Varför hatar män kvinnor som älskar dem? (2011) Av Eva Rusz Bok om relationer där män misshandlar kvinnor psykiskt och fysiskt. Dessa män har ofta en narcissistisk personlighetsstörning. Kvinnor som lever med dessa män tror ofta att de kan åstadkomma en förändring, men det är näst intill omöjligt att förändra en narcissistisk person. Fallbeskrivningar och den senaste forskningen. Vem vågar tro på ett barn? Södertäljeflickan och verkligheten (2008) Av Birgitta Allmo Här möts den anklagade och dömde, och numera avlidne, faderns dagboksanteckningar med den drabbade flickans berättelse. Här avslöjas en ofattbar brist i de vuxnas förmåga att ta ett barns berättelse på allvar. Fostermamman till Södertäljeflickan är författare till boken. Vilda säger NEJ! (2006) Av Marie Bosson Rydell Målet med boken är att på ett enkelt och självklart sätt lära barn att säga ifrån om någon utsätter dem för kränkande handlingar. Boken om barns rättigheter är framtagen av Gleerups Utbildning AB i samarbete med World Childhood Foundation och BUP Vasa. Våld i hemmet barns strategier (2012) Av Carolina Överlien Boken baserar sig på 25 intervjuer med barn och ungdomar vars mammor har sökt skydd och hjälp på kvinnojourer. Här presenteras också omfattande internationell forskning på området. Våld i nära relationer (2013) Av Justine van Lawick Författaren presenterar en förklaringsmodell för familjevåld, hur våldsspiraler mellan partner, eller mellan tonåringar och föräldrar, kan utvecklas, och hur detta påverkar alla familjemedlemmar. Hon tar också upp svåra skilsmässokonflikter.

30 Våld i nära relationer : handbok för regional samverkan i Värmland (2014) Av Länsstyrelsen i Värmland Handboken avser socialtjänsten, hälso- och sjukvården, polisen, åklagarkammaren och kriminalvården i Värmland när det gäller samarbete, handläggning och behandling rörande våld i nära relationer. En annan viktig aktör är skolan. Våldsutsatta kvinnor : samhällets ansvar (2014) Red. Gun Heimer m.fl. Boken ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor, beskriver berörda myndigheters ansvar, ideella organisationers arbete och mediebilden av våld mot kvinnor. Grundläggande kunskap är nödvändig för att bland annat kunna arbeta förebyggande för att motverka våldet. Övergiven (2007) Av Anya Peters (pseud.) Anya övergavs tidigt av sina föräldrar och växte upp hos sin moster på Irland. Mostern älskade henne, men Anya misshandlades och utsattes för sexuella övergrepp. När hon berättade om förhållandena sattes hennes morbror i fängelse. Efter han avtjänat sitt straff överges Anya av familjen.

31 Denna oerhörda lättnad efter att jag skrämd men öppenhjärtligt talat om mamma med någon, talat om hemligheten sedan min förtrogne berättat sin. Så många hemliga mammor och pappor det finns som super bort sina barn. Ur Bli min mamma igen av Åsa Jinder

32 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips: Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se Internet: Intranät: livlinan.liv.se/sjukhusbibliotek Bilden på framsidan av Anna Höglund ur boken Alkohol, alkovråål.

Barn som far illa. - böcker för vuxna - Lästips från Sjukhusbiblioteket

Barn som far illa. - böcker för vuxna - Lästips från Sjukhusbiblioteket Barn som far illa - böcker för vuxna - Lästips från Sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Berättelser om att växa upp i en familj med missbruksproblem Bergsprängaren som exploderade : dokumentärroman

Läs mer

Barn som far illa. - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket

Barn som far illa. - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket Barn som far illa - böcker för barn och unga - Lästips från Sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 När någon i familjen dricker En vän som heter Mia (2011) Av Peter Pohl Lina har aldrig

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek Facklitteratur Arnell, Ami: och han sparkade mamma möte med barn som bevittnar våld i

Läs mer

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Böcker för vuxna Barn till psykiskt sjuka föräldrar. Socialstyrelsen 1999 Rapporten redovisar en akt- och journalstudie

Läs mer

Våld i nära relationer. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket

Våld i nära relationer. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Våld i nära relationer - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2013 Almqvist, Kjerstin & Janson, Staffan Barn som bevittnat våld. 2004 Barn som blir vittne till

Läs mer

Våld i nära relationer. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket

Våld i nära relationer. - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Våld i nära relationer - ett urval litteraturtips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Arbeta med våld : vägledning till psykologisk våldsbehandling (2014) Av Hans Åberg Den första

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖR 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Vem? 3 Inget storstadsproblem

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld

Tiden läker inte alla sår. Information om barn som upplevt våld Tiden läker inte alla sår Information om barn som upplevt våld Barn och våld inom familjen Med våld i par- och närrelationer avses i vid bemärkelse våld som någon använder inom familjen eller i andra släkt-

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Definition av våld. Per Isdal

Definition av våld. Per Isdal Definition av våld Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadat, smärtat skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att

Läs mer

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Barn som far illa Steven Lucas Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Vilka barn far illa? Barnmisshandel Sexuella övergrepp Psykiskt våld Barn som bevittnar våld i hemmet

Läs mer

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket

Barn och sorg. Sjukhusbiblioteket Barn och sorg Sjukhusbiblioteket Ager, Ulrika: Ett liv kvar att leva att börja om när det värsta hänt. Recito. 2009 Ulrika berättar om hur livet vände på ett par sekunder och aldrig blev sig likt igen,

Läs mer

Med utgångspunkt i barnkonventionen

Med utgångspunkt i barnkonventionen Med utgångspunkt i barnkonventionen arbetar Stiftelsen Allmänna Barnhuset med att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Öka kompetensen hos de professionella som möter barn, påverka beslutsfattare

Läs mer

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal

Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal Att möta våldsutsatta kvinnor metoder för bemötande och samtal FN:s definition av våld mot kvinnor Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min

FILMGUIDE. för samtal och diskussion. En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min FILMGUIDE för samtal och diskussion En dokumentärfilm av: Åsa Ekman, Oscar Hedin och Anders Teigen År: 2015 Längd: 74 min Filmproducent och distributör: Film and Tell Kontakt: info@filmandtell.com 08-55

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Definition av våld och utsatthet

Definition av våld och utsatthet Definition av våld och utsatthet FN:s definition: varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

I skuggan av våldet. Filmen vänder sig till

I skuggan av våldet. Filmen vänder sig till HANDLEDNING I skuggan av våldet är en film om barns utsatthet i familjer där våld förekommer. En film om barn som växer upp i ett hem där mamman utsätts för våld av pappan, om en grupp barn som ofta glöms

Läs mer

Våga prata om sexuella övergrepp

Våga prata om sexuella övergrepp Våga prata om sexuella övergrepp - skolan kan göra skillnad Presentation av en ny handledning Bengt Söderström, leg psykolog Stiftelsen Allmänna Barnhuset Våga prata om sexuella övergrepp 1. Varför prata

Läs mer

Barn och ungas utsatthet för våld

Barn och ungas utsatthet för våld Barn och ungas utsatthet för våld Disposition för dagen Presentation av oss och VKV Regionala medicinska riktlinjer Vad är våld? Statistik Projekt UM Våldets konsekvenser Bemötande Hur kan frågor om våld

Läs mer

Liten guide till kvinnofridsfrågor

Liten guide till kvinnofridsfrågor Hit kan man vända sig om man vill prata med någon: Brottsofferjouren: 013-10 44 00 Ungdomsmottagningen: www.umo.se Mansmottagningen: 013-20 68 90 Socialtjänsten: 0120-83 211, efter 17: 0703-27 86 24 Polisen:

Läs mer

Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015

Barn och anhörig    Sjukhusbiblioteket November 2015 Barn och anhörig Sjukhusbiblioteket November 2015 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk vård. Anna går i första klass. Hon bor med sin mamma och pappa. En dag

Läs mer

Att ställa frågor om våld

Att ställa frågor om våld Att ställa frågor om våld Personal inom hälso- och sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldsutsatthet. Många, framför allt, kvinnor söker vård för akuta skador eller kroniska besvär

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

otrygg, kränkt eller hotad

otrygg, kränkt eller hotad Känner du dig otrygg, kränkt eller hotad av någon du lever nära? Eller känner du någon du vill hjälpa? Våld är som genom att den skrämmer, smärtar, skadar eller kränker försöker påverka annan person att

Läs mer

Barns som utsätts för fysiska övergrepp

Barns som utsätts för fysiska övergrepp Barns som utsätts för fysiska övergrepp Birgitta Svensson Doktorand i Folkhälsovetenskap Karlstads universitet Stressutlöst våld mot barn med långvarig sjukdom/funktionsnedsättning Upprepat fysiskt och

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Stöd för barn och familjen

Stöd för barn och familjen Stöd för barn och familjen Kuling.nu Beardslees familjeintervention Gruppverksamhet Barnombud Samverkan Ensamhet Min mamma är psykiskt sjuk, ingen av mina kompisar vet om det de märker väl att min familj

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder

Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Att vara barn och anhörig till personer med psykiska funktionshinder Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Augusti 2016 Böcker för barn och ungdomar Alphonce, Elisabet: Annas pappa får rättspsykiatrisk

Läs mer

Att växa upp med psykisk sjukdom

Att växa upp med psykisk sjukdom Att växa upp med psykisk sjukdom Parkinsons sjukdom Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vl Borelius, Maria Bryt det sista tabut : mental ohälsa

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Ungdomar som är sexuellt utsatta. Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet

Ungdomar som är sexuellt utsatta. Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet Ungdomar som är sexuellt utsatta Gisela Priebe Dr. med.vet, leg.psykolog/psykoterapeut Lunds universitet, Linnéuniversitetet 1 Förekomst sexuell utsatthet Incidens = antal upptäckta fall per år Polisanmälda

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA Våga se, våga fråga, våga agera 23 januari 2018 Lund Specialistsjuksköterskeutbildning Barn och Ungdom / Distriktssköterska med flera Åsa Gustavsson, socionom Kerstin Bergmark,

Läs mer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer

Stärka barn i socialt utsatta livssituationer Stärka barn i socialt utsatta livssituationer genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik att öka kompetensen hos de professionella som möter barn att påverka beslutsfattare och politiker

Läs mer

2013-05-06. Våld i nära relationer

2013-05-06. Våld i nära relationer Våld i nära relationer Dagens program 09.30 09.45 Inledning 09.45 11.30 Våldsutsatta, inklusive paus 11.30 12.30 Lunch 12.30 14.00 Barn 14.00 14.30 Fika 14.30 15.45 Våldsutövare 15.45 16.00 Avslutning

Läs mer

Våld i nära relationer - att våga se och agera!

Våld i nära relationer - att våga se och agera! Våld i nära relationer - att våga se och agera! Fyrbodals kommunalförbund - 14 kommuner samarbetar för tillväxt FN:s deklaration om avskaffandet av våld mot kvinnor, 1993 Våld mot kvinnor är en manifestation

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ

Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ Sex som självskadebeteende VEM? HUR? VARFÖ 1 Jag vill ju inte ha sex, men jag låter dem hålla på. Det är ju ändå inte mig de har sex med, det är bara min kropp. Lisa 17 2 Ve m? 3 25 % av tjejerna i gymnasiet

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare.

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare. Psykisk hälsa Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg sofia.elwer@regionvasterbotten.se Emma Wasara, hälsoutvecklare emma.wasara@regionvasterbotten.se Psykisk hälsa Ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft.

Föräldrar. Att stärka barnet, syskon och hela familjen. Föräldrafrågor. Funktionsnedsättning sårbarhet och motståndskraft. Att stärka barnet, syskon och hela familjen Christina Renlund Leg psykolog och psykoterapeut Föräldrar Föräldrafrågor Att hjälpa barn att uttrycka sig handlar också om att hjälpa föräldrar Hur pratar man

Läs mer

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel

en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel en fyrkantig himmel en film om barnmisshandel Denna handledning är tänkt som ett hjälpmedel för dig som förbereder visning av En fyrkantig himmel. Om filmen ska visas för ungdomar behöver man förbereda

Läs mer

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström.

Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström. Våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män Hur kan vi förebygga, upptäcka och hantera det? Åsa Bruhn och Syvonne Nordström Våren 2014 Länsstyrelsens regeringsuppdrag Stödja samordningen av insatser som

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Se till mig som liten är

Se till mig som liten är Se till mig som liten är Barn som anhörig 1 Kuratorn En resurs för barn som anhöriga 2 Vad gör kuratorn? Kris- och stödsamtal Information om samhällets stöd och resurser Anhörigstöd Myndighetssamverkan

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur Prata med barn i sorg, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se Innehåll Förord 5 När barnets livshistoria inte blir som det var tänkt 8 Krisreaktioner kan skapa konflikter 13 Hänsynslöst hänsynsfull 15 Det svarta molnet 17 Hopp och förtvivlan 18 En omöjlig frigörelseprocess

Läs mer

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet

Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Beroendedagen 4 dec 2012 Maria Boustedt Hedvall Socialstyrelsen/Socialdepartementet Våld mot kvinnor med missbrukseller beroendeproblem Länge en sparsamt belyst fråga! Men uppmärksammad i: - Att ta ansvar

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet

Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet Våld i nära relationer inom BUP- förekomst och behandlares erfarenheter av att identifiera våldet Nationell konferens barn som anhöriga 2013-09-14 Ole Hultmann, Fil. lic, doktorand vid Psykologiska institutionen,

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Våga berätta. Utdrag ur: om mammor som blir utsatta för psykiskt och fysiskt våld och deras barn. Barbro Metell

Våga berätta. Utdrag ur: om mammor som blir utsatta för psykiskt och fysiskt våld och deras barn. Barbro Metell Utdrag ur: Det pågår psykiskt och fysiskt våld mot mammor och barn i många hem. Våldet är ett allvarligt hot mot mammors och barns liv och välbefinnande. Den här skriften ger inblick i hur mammor och barn

Läs mer

Kommittédirektiv. En nationell samordnare mot våld i nära relationer. Dir. 2012:38. Beslut vid regeringssammanträde den 26 april 2012

Kommittédirektiv. En nationell samordnare mot våld i nära relationer. Dir. 2012:38. Beslut vid regeringssammanträde den 26 april 2012 Kommittédirektiv En nationell samordnare mot våld i nära relationer Dir. 2012:38 Beslut vid regeringssammanträde den 26 april 2012 Sammanfattning En nationell samordnare ska åstadkomma en kraftsamling

Läs mer

Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland

Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland D nr LTV Kompetenscentrum för hälsa Faställd av Lennart Iselius Hälso- och sjukvårdsdirektör Handläggare Ann-Sophie Hansson Folkhälsochef 2011-07-20 1 (7) Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland

Läs mer

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott?

Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Förövarpsykolog, ROS och IDAP Vem är förövaren och hur arbetar Kriminalvården för att förhindra återfall i brott? Hanna Harnesk Leg Psykolog Kriminalvården Sårbara rättigheter Brottsoffersluss Vem är förövaren?

Läs mer

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg

Lärarhandledning. av Ann Fagerberg Lärarhandledning av Ann Fagerberg Innehåll: s. 3 Läroplanen 2011 s. 4 Kursplan svenska s. 4 Kursplan samhällskunskap s. 5 Kursplan bild s. 5 Uppgifter att arbeta med tillsammas som klass s. 7 Diskussionsuppgifter

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

10 PAPPAFRÅGOR inför valet 2010. Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL

TINDRA. En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL TINDRA En film om ett skadat barn HANDLEDNING & DISKUSSIONSMATERIAL Barn som far illa Alldeles för många barn i Sverige far illa genom att de utsätts för misshandel. Alldeles för många av dem får inte

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Basutbildning våld i nära relation Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Ann Dahl Lisa Petersson När våld är vardag 10 % av svenska barn uppger att de varit med om att en förälder blivit

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Vilka barn menar vi? Barnmisshandel är när en vuxen person utsätter ett barn för fysiskt eller psykiskt våld, sexuella övergrepp,

Läs mer

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN

VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN ? VÅGA FRÅGA BARN OCH UNGA LATHUND FÖR FRÅGOR OM VÅLD TILL BARN Våld från närstående Det vanligaste våldet sker i nära relationer, barn utsätts av sina föräldrar eller bevittnar våld mellan föräldrarna.

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden

Riktlinje. modell plan policy program. regel. rutin strategi taxa. för arbetet mot våld i nära relationer, barn ... Beslutat av: Socialnämnden modell plan policy program Riktlinje för arbetet mot våld i nära relationer, barn regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2016-10-19 122 Ansvarig:

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer

Barns delaktighet i familjerättsliga processer Barns delaktighet i familjerättsliga processer - Dokumentation och utmaningar i det sociala arbetet 2012-03-30 Barns rättigheter Rättighet ett mångtydigt begrepp. Legala och moraliska rättigheter. Enbart

Läs mer

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser

Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Fråga nr. 1 Pappans frånvaro ger samhällskonsekvenser Enligt kanadensisk statistik från 2002 är det tydligt bevisat att pappans utanförskap som förälder har en direkt negativ inverkan på barnens uppväxt

Läs mer

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson

Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Mina föräldrar skall skiljas Text: Nina Ljungberg Bild: Anna Andersson Tack mina underbara barn Natalie och Estelle för att ni finns. Tidigare böcker av Nina

Läs mer