STENÅLDERSLIV I HÖGA KUSTEN TEXTER. plira KULTURTEKNIK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STENÅLDERSLIV I HÖGA KUSTEN TEXTER. plira KULTURTEKNIK"

Transkript

1 STENÅLDERSLIV I HÖGA KUSTEN TEXTER

2

3 Skulle du vilja: jobba 3 4 timmar per dag? ha mer tid till familj och vänner? äta näringsrik och vällagad mat? ha havsutsikt? bo i ett naturskönt område? bo i ett varmt och tryggt hus? lyssna på en god berättelse? VÄLKOMMEN TILL STENÅLDERN!

4 ISEN Isen släppte sitt grepp över området för cirka år sedan. Den hade legat tjock här över Höga kusten, hela 3 km. Tyngden från isen pressade ner landskapet. Då isen släppte höjde sig landet igen och gör det fortfarande. Numera med 9 mm per år. Vi påverkas fortfarande av inlandsisen! Då isen krympte följde djur och människor efter in i det nya landet. Till detta område kommer man från öster och norr, söder och väster. För år sedan, som den här utställningen handlar om, var klimatet mildare, ungefär som i Mälardalen. Det ger en annan växtlighet. Mer lövskog till exempel.

5 Vilka var dom, stenåldersmänniskorna? Hur levde dom egentligen? Vad pratade dom om? Dom var som du och jag år är ingenting i mänsklighetens utveckling. Dom pratade och skrattade, blev kära, arga, ledsna, besvikna, lyckliga, exalterade. Dom tyckte det var viktigt att ha en bra plats att bo på, där man kände sig trygg från vädrets makter. Och efter middagen var det skönt att luta sig tillbaka och lyssna på en god historia. Sant eller påhittat, vardagshändelser eller gudaberättelser, nytt eller gammalt. Det är en smaksak, huvudsaken det är en bra historia. Några saker skiljer sig, som tekniken och samhällsstrukturen. Dom var färre än vad vi är idag, det har rätt stor betydelse för hur vi ser på varandra. Det är viktigare att relationerna fungerar när man är mer beroende av varandra. Dom hade inte våra verktyg och våra hus, men det betyder inte att dom var ointelligenta eller levde ett dålig liv. Det brukar sägas att summan av kunskap genom tiderna är konstant, men vad som är värt att veta förändras.

6 För Bushfolket i Kalahari är gruppgemenskapen en fråga om överlevnad. Att alla i gruppen delar lika är viktigt. En jägare som är duktig bär pilar i sitt koger som tillhör andra. Bytet tillfaller den som är ägare till pilen, inte den som sköt. Pilens ägare fördelar köttet och stärker därmed sina band till de andra i gruppen. Jägaren vinner också fördelar, till exempel visar han hur generös han är som överlämnar bytet. Har en jägare varit lyckosam en tid stannar han gärna hemma i lägret så andra får möjlighet att komma hem med kött. Det är viktigt att lösa konflikter på fredlig väg. Att vara samarbetsvillig och generös är goda egenskaper. Att vara aggressiv är opassande. Krigshjältar är en okänd genre i bushfolkets myter, en strid är ett misslyckande. Hjälten i sagorna är den listige, den som trixar till det och löser problemen.

7 Dom levde tillsammans i mindre grupper. Kanske runt 25 personer, beroende på säsong och mattillgång. Men man var långt ifrån isolerad! Den lilla gruppen ingick i en större grupp på kanske 2000 personer. Dessutom reste folk, för handel, nyheter och för äventyr, precis som idag.flintan är från Skåne. Bärnstenen förmodligen från Baltikum. Den större hustypen var vanlig i Finland. Havet har inte varit en gräns tvärtom.

8 BOPLATSEN Mon användes av en grupp människor i ungefär 700 år. Dateringarna ligger mellan 2800 till 2100 f.kr. Men periodvis kan platsen varit övergiven. Det var en relativt stationär boplats. Ben och växtfröer visar på att boplatsen har använts hela året. Men trots fast boende levde man ett rörligt liv. Goda jakt- och bärmarker i området utnyttjades. Alla behövde inte ha varit på boplatsen hela tiden. Jaktexpeditioner, handelsfärder och större sociala sammankomster lockade iväg delar eller hela gruppen. Boplatsen var under hela tiden organiserad på ett likartat sätt. Visst finns det små förändringar under dessa 700 år men strukturen var densamma.

9 Bjästamon hade tre aktivitetsområden: Arbetsytor 50 till 100 meter från den centrala boplatsytan hade man mer specialiserad verksamhet. Verkstadsytor och sådant som till exempel krävde större eldar. Graven hittades också i ett sånt här område. Kan det ha funnits andra rituella aktiviteter som pågått här? Gården 50 till 100 meter från stranden låg husen. Söder om huset, ner mot vattnet, var själva gårdsplanen. Här pågick de mesta aktiviterna, som vanligt på gårdsplan. Men det var noga organiserat. Maten förvaras nära huset. Större eldstäder låg minst 10 meter från husväggen och skräp lade man på speciella platser. Strandverksamhet Här tog man hand om fångsten, styckar och rensar. Båtar, kanoter och en del fångstredskap förvarades här nere. Härdar visar på att man till viss del tillrett säl, och keramik till förvaring och kokning.

10 HUSEN Hus är spännande, vi tycker att det säger en del om vår livstil. På de här boplatserna kan man förenklat säga att det fanns två sorters hus. Den ena typen var större och oval, nästan retangulär, medan den andra var rund. Den runda formen är vi är mest vana att se i våra trakter. Konstruktionen påminner förmodligen om samernas kåta. Den större hustypen har vi inte sett i området under stenålder tidigare. Det gör dom extra spännande. Båda hustyperna verkar ha funnits samtidigt. Här har vi gjort en modell baserad på utgrävningarna av den stora boplatsvallen på Bjästamon. Att rekonstruera en byggnad är svårt. Mörkningar i jorden efter stolpar, väggar och golv ska visa oss hela den tredimentionella konstruktionen. Idéerna om hur det var byggt är många. Huset verkar ha haft två delar. En bostadsdel och en förrådsdel. Huset liknar en hustyp som hittats i Finland.

11 FYND KNIV Skiffer Den här sorten kallas krumkniv och är utmärkt som flåkniv DEL AV T-FORMAT REDSKAP Skiffer Det finns många idéer om vad detta mystiska föremål har använts till. Skinnberedning? Att spänna tråden när man syr ihop en båt? Att barka med? Att dekorera keramik med? Hela T-formade redskap finns på våning 4. KNACKSTEN Bergart En knacksten är en sorts hammare KNIV Flinta Kanske inte det man först tänker när man säger kniv, hellre skalpell? PILSKAFTSGLÄTTARE Sandsten För att en pil ska kunna träffa sitt mål är skaftet minst lika viktigt som spetsen BRYNE Sandsten Används till att slipa kniven eller yxan med. Innan den blev ett bryne var det en yxa SKRAPOR Kvartsit, flinta, kvarts Skrapor används till mycket. Att tälja med, att skrapa skinnen rena, att få fram växtfibrer till tråd. De var skaftade på olika sätt för olika ändamål

12 SPJUTSPETS Skiffer Spjutspetsen har små rester av harts på tången. Hartsen användes för att fästa den vid skaftet PILSPETS Skiffer NÄTSÄNKE Bergart Hacken mitt emot varandra gör att det går lätt att fästa en lina runt den. Nät till fiske och sälfångst tillverkades av växtfibrer. PILSPETSAR Skiffer och kvarts (mitten) Pilspetsar med urnupen bas. YXA Bergart En del av en skafthålsyxa. PILSPETS Skiffer PILSPETSAR Flinta Den här sortens pilspetsar är typiska för en kultur som kallas gropkeramisk. När spetsen gick sönder på den till höger gjordes den om till en skrapa.

13 SPJUTSPETS Kvartsit HÄNGE Skiffer Titta på den fina dekoren! Den övre formen påminner om den tidens kvinnofigurer. KONST Skiffer Älghuvudet har förmodligen varit toppen på en skifferkniv. Varför valde man just älgen som motiv? PÄRLA OCH HÄNGE Bärnsten Vid vilken strand har bärnstenen plockats? Genom vilka händer har den vandrat till Bjästamon? PILSPETS Skiffer (Sandsten) NORDBOTTNISKT REDSKAP Kvartssandsten Vad användes den till? Skinnberedning? Odling? Krossa märgben? Vi vet inte. De hittas oftast runt Bottenviken.

14 Stensmide är ett av alla hantverk som stenåldersfolket behärskade. Det extra fina med denna konst är att vi idag hittar spåren efter den, till skillnad mot tillexempel träbearbetning. Men att skapa det perfekta raka träskaftet till pilen är mer krävande än att forma själva pilspetsen av sten. Slagplatserna låg en liten bit från husen. Flisorna som bildas då man slår redskap är vassa, sånt vill man inte ha överallt. Förmodligen har man haft ett vindskydd eller en enkel hydda som verkstad. Skifferredskap är typiskt för den här tiden och för området. Skiffer är en mjuk stensort. Den går inte att slå utan man sågar och slipar. Det går att skapa helt andra former än med kvarts och flinta men skiffer blir inte lika vasst.

15 Antalet funna träföremål från den här tiden är få. Det finns inga högar av träflis som vi kan studera och fundera på slöjdarens tekniska kunnande. Trä ruttnar så otroligt bra. Men att kunna berarbeta trä var och är oerhört väsentligt. Tänk bara på allt vi kan göra av trä: hus, pilbågar, förvaringskärl, skaft till redskap. Allt möjligt går att göra av detta fascinerande material. Underskatta inte stenåldersfolkets hantverksskicklighet bara för att du själv tycker arbetsredskapen i sten känns klumpiga. Det är vi som är ovana att använda dem. Ett redskap vi använder ofta måste vara funktionellt, fungerar det dåligt tänker vi ut en bättre lösning, då som nu. Formen ska vara tilltalande och tjäna sitt syfte. Hantag ska vara bekväma att greppa. Och som grädde på moset får föremålet gärna vara vackert. Glädje i det vackra, fåfänga och lusten att ha den snyggaste grejen är nog typiskt människan. På fjärde våningen här i huset finns två förhistoriska träföremål som tillverkats med stenredskap. Det ena är en 3000 år gammal skida och det andra är en 4600 år gammal slädmede.

16 Inuiternas Sjömoder ger oss en bild av hur relationen till det viktigaste bytesdjuret kan se ut. Det finns en berättelse om en inuitkvinna som mördades, alternativt drunknade. När hon dog förvandlades hon till en gudaliknande varelse som var till hälften kvinna till hälften säl. Efter denna händelse blev det betydligt svårare att jaga säl. Inuitkvinnan, sjömodern, började råda över och beskydda sälarna och sälarnas själar. Enligt inuiterna stannade sälarnas själar kvar vid sin döda kropp i tre dagar. Sedan kunde de återvända till sjömoderns boning på havets botten. Under dessa tre dagar fanns det flera regler att följa för att inte skada sälarnas själar. Om man bröt mot dessa tabun samlades smuts i sjömoderns hår och näsborrar. Det var schamanens uppgift att färdas till havets botten för att rengöra hennes hår och näsborrar.

17 Ibland stämmer inte det arkeologiska begreppet överens med verkligheten. Harts är egentligen tillverkad av kåda från gran eller tall. Men det vi hittar på boplatserna och kallar harts är ofta björktjära. Man utvinner björktjära vid upphettning av näver. Temperaturen måste vara ganska hög och inget syre får tillföras. Först får man det vi brukar kalla ryssolja, fortsätter man hetta upp oljan blir den fastare och fastare. Till slut har man ett segt material som går att smälta om och bearbeta. På boplatserna hittar man harts främst i formen av små klumpar, ibland med avtryck efter tänder. Det finns också hartsrester på till exempel spjutspetsar. Det är rester av limningen till skaftet. Ett mer ovanligt fynd är naturstenar med hartsrester. En teori är att stenarna har används för att hetta upp hartsbitar för att skafta ett redskap.

18 Röd räknas som livets färg. Gravar från den här tiden brukar innehålla rödockra. I ena huset vid Kornsjövägen var golvet helt täckt av färgen. Rödockra användes till att måla med: hällmålningar, träföremål, kläder och kanske huden vid särskilda tillfällen. Ockra är en järnförening som finns naturligt i marken. Vi kan hitta gul ockra här. För att den ska bli röd bränner man den. Vid bränningen ska det vara så syrefattigt som möjligt. Att skapa den röda färgen är ett hantverk med några inslag som är närmast magiska.

19 En grav är återfunnen. Det borde kanske finnas fler, men vi har inte lyckats hitta dem. Obränt ben bevaras dåligt i våra sura jordar. Det är överlag väldigt få gravar från den här tiden i mellannorrland. Åtminstone som har hittats. Gravarna är inte tydligt markerade på ytan, som bronsålderns rösen och järnålderns högar. Kan man haft andra seder, gjort något annat med de döda än grävt ner dem? Kan de få gravar som finns här vara undantag eller missar vi gravarna helt enkelt för att de är så otydliga? I den här graven fanns fragment av en halskota från en vuxen människa och ett långt rörben. Dessutom fanns ett mellanfotsben av säl. På mörkfärgningen i jorden kunde man se att den begravde låg på sidan med benen uppdragna. Sanden var rödfärgad av ockra. Med sig i graven hade hon fått en spets av skiffer.

20 Vid sexårsålder börjar det. De stora frågorna dyker upp. Föräldrar ställs inför att svara på hur världen egentligen fungerar. Man brukar, förenklat, räkna med att en fjärdedel av befolkningen har ett starkt behov av tro. För hälften spelar det ingen roll, de kan tro eller inte. En fjärdedel saknar religiös tro. Vi skulle kunna utgå från den tanken då vi funderar på Stenåldersfolket. På våra nordliga breddgrader har schamanism funnits hos alla sentida kända jägar- och nomadkulturer. Det finns självklart mytologiska skillnader mellan inuiter, indianer, samer och de sibiriska folken, men ändå, basen är schamanism. Schamanen är en nyckelfigur i dessa samhällen och sköter den viktiga kontakten mellan människorna och den övernaturliga världen. Några uppgifter är att: Bota sjuka Förutspå framtiden Leda ceremonier Agera som gruppens ledare Fatta viktiga beslut vid kritiska situationer Kommunicera med förfäder eller mytologiska gestalter Ledsaga döda till dödsriket Jaktmagi Förhandla med djurens rådare

21 Älgen är det djur som är mest avbildat. Målningar, ristningar och skulpturer. Det är vanligt att det mäktigaste djuret blir beskyddare över alla däggdjur, fåglar och fiskar. Det är kanske därför älgen är mest avbildad.

22 Äldre religioner ger ofta modern och fruktbarheten en central betydelse. Hemmets gudinnor i den samiska traditionen är Maderakka och hennes döttrar: Sarakka, Uksakka och Juksakka. De lever tillsamanns med människorna i kåtan. Maderakka är urmodern och ursprunget till människans liv. Sarakka är hela familjens och hemmets beskyddare. Hon har sin plats i eldstaden och till henne offrar man av mat och dryck. Som födslomoder placerar hon barnents själ i moderlivet. Under graviditeten beskyddar hon kvinnan och hjälper till vid förlossningen. Sarakka skapar det kvinnliga könet medan hennes syster Juksakka skapar det manliga. Juksakka är bågmodern och kan hjälpa pojkarna att bli bra jägare. Hon bor längst in i kåtan där trumman och jaktvapnen förvaras. När barnet är fött tar den tredje dottern Uksakka över och skyddar barnet under dess utveckling.hon är dörrmodern som bor under kåtans dörr. Därifrån vakar hon över människorna när de går in och ut. Kring elden berättade man om kvällarna och förde traditionen vidare från generation till generation.

23 Stenåldersmat det är trendigt! Varför? Jo, det är en varierad kost som är nyttig för oss. Det är den mat vi evolutionärt är utvecklade för. Innan vi blev bönder åt vi inte spannmål och mjölkprodukter. För att skapa en Höga kusten-stenålderskost måste du hålla dig till det som fanns här i trakten. Men det är inte så illa, bara du kan ditt skafferi och hur du förvarar och tillagar maten. JAKT OCH FISKE Säl var det klart vanligaste bytesdjuret. Vikaresälen gör andningshål i isen och jagas därför lättast under vintern och vårvintern. På andra plats, långt efter, ligger små pälsdjur som mård. Fisket var en viktig del av försörjningen. Det är framförallt ben efter små eller medelstora fiskar som hittats. Storleken och arterna tyder på strandnära fiske. Nät och ryssjor har säkert använts. Benmängden behöver inte ge en rättvis bild. De ben som bevarats är brända. Allt ben kanske inte behandlades på samma sätt. Man kan till exempel ha slaktat på annan plats.

24 I ett keramikkärl kan man både laga, lagra och servera mat. På de här boplatserna fanns två olika typer av gods. Leran var magrad på olika sätt och kärlen skilde sig åt i utseende. Det har inte hittats särskilt mycket keramik på stenåldersboplatserna häromkring. Det gör de här fynden extra viktiga. Dekorationen och formen på keramikkärl har arkeologer länge använt som hjälp i försöken att dela in stenålderfolket i olika kulturgrupper. Ju mer som hittats desto mer finns det att jämföra och analysera i förhållande till andra områden. Keramiken verkar vara tillverkad på plats. Lera finns i området. Det går inte att direkt sortera in kärlen i någon av de kända stilarna. Vi kan med andra ord inte säga att de som bodde på Bjästamon ingick i någon av de stenåldersgrupper som arkeologerna skapat. Men det finns likheter med både sydskandinavisk och östlig-finsk keramik. Det kanske är som i de flesta andra tidsåldrar, det finns en lokal särart med påverkan från alla möjliga olika håll.

25 Özti eller Ismannen som han också kallas är en ögonblicksbild från stenåldern i alperna f.kr. dog en 50 årig man i Alperna. En glaciär fångade upp och frös in hans kropp och utrustning tinar han fram igen. Mannen blir en arkeologisk sensation. Han befann sig på vandring när han dog, ingen har begravt honom och allt han hade med sig fanns bevarat. Vi kan till och med se vad han åt till middag. Han befann sig så att säga mitt i livet, fast det tog slut. Vi får en ögonblicksbild. Allt det som vanligtvis förmultnar har isen bevarat åt oss. Klädsel: ett ländkläde i kalvskinn, en pälskappa, en mantel av tvinnat gräs, en björnskinnsmössa med hakrem, skor med sula, ovanläder och ett inre nät av tvinnat gräs. Istället för byxor bar mannen hosor av hjortskinn som täckte benen. Sista måltiden bestod av kronhjort och något sädesslag, troligen vete eller råg. Han kan ha ätit fler växter men det är mer osäkert.

26 Kläder är nödvändigt, annars blir det kallt. Dom ska vara praktiska, smidiga att röra sig i och skydda mot väder och vind. Människorna på mon hade inga får och kunde därför inte tillverka yllekläder. Materialet man använde kommer från jakten. Säl, älg och fisk är inte bara mat utan även skinn till kläder. Bra sämskat älgskinn är mjukt och skönt. Sämskskinn får man genom att skrapa bort hår och narv så att båda sidorna av skinnet blir mjukt. Perfekt för den som inte vill hindras i sina dagliga sysslor. Päls från säl är både varmt och vattenavvisande. Av sälens skinn går det också att tillverka skor. Den mjuka pälsen från mård, bäver och räv blir varm, skön och till snygga detaljer. Kläderna sys med hjälp av nålar gjorda av ben. Tråd tillverkas av skuret skinn, senor eller trådar av växtfibrer. Om man avhårar ett skinn men inte bearbetar det får man något som kallas råhud. Då man hettar upp råhuden så förlimmas den. Förlimmad råhud blir hård, vattentät och värmetålig. Visst låter det som ett bra matlagningskärl?

27 STEN SKIFFER MED RISTNING Vad skulle det här bli? Var det en övning? BÖRJAN TILL SPJUTSPETS SKIFFER AVSLAG SKIFFER Spår från stensmedens verkstad. AVSLAG KVARTS Spår från stensmedens verkstad. AVSLAG KVARTSIT Spår från stensmedens verkstad. SLIPSTEN GNEJS För att få en kniv eller yxa krävs det mycket slipning. KNACKSTEN FLINTA Från början var det en slät och slipad stenyxa sen tog man vasst flintmaterial ur den och till sist blev det en hammare.

28 OCKRA SPJUTSPETS SKIFFER Färgad av rödockra och funnen i graven. STEN MED STRECK AV RÖDOCKRA STEN MED HARTS BERGART Förmodligen har stenen hettats upp och sedan värmt den tjocka björktjäran så att den kunde användas som lim eller till att täta näveraskar med. OCKRA Innan ockran bränns är den gul. OCKRA Bränd ockra blir röd. HARTS MED TANDAVTRYCK Harts användes som lim och tätningsmaterial. Ett bra sätt att mjuka upp hartsen är att tugga den, förmodligen ett bra sätt att få rena tänder också!

29 MAT SÄDESKORN KUBBVETE Odlade man vete eller var det en handelsvara? BRÄNDA BEN De brända resterna efter matlagning och måltider ger oss kunskap om vilka djur man jagade och åt. MALSTEN BERGART En malsten innan vi började odla säd, hur går det ihop? Det finns många vilda växter som mår bra av att malas innan det blir till en utsökt måltid. KERAMIK KRUKOR Inspirerade av skärvorna från Bjästamon. Eleonor Sellin Hälle krukmakeri.

30

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

BRONSÅLDERN. Ca 2000 f.kr f.kr

BRONSÅLDERN. Ca 2000 f.kr f.kr BRONSÅLDERN Ca 2000 f.kr - 500 f.kr Precis som på stenåldern var det fortfarande varmt och skönt i Sverige. Människorna odlade, jagade och fiskade för att få mat. Husen såg ungefär likadana ut, men större

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Faktakort bondestenåldern

Faktakort bondestenåldern n Mål: Underlag för elever och pedagoger under samtal om sina historiekunskaper. Material: n Användning av textmaterial: Skriv ut faktakort bondestenåldern, från sidan två och framåt, dubbelsidigt och

Läs mer

Forntiden i Rosengård

Forntiden i Rosengård Forntiden i Rosengård I Rosengårdsområdet har många fynd från forntiden gjorts. När man har grävt i jorden har man hittat saker, redskap, som visar att människor har bott i området för ca. 6000 år sedan.

Läs mer

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus

Bondestenåldern. 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Bondestenåldern 4200 år före Kristus - 1800 år före Kristus Människorna blev fler och fler. Man kom på ett nytt sätt att skaffa mat. Om man sådde frön från vilda växter i jorden och väntade till våren,

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad förhistoria

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad förhistoria VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA faktablad förhistoria landhöjningen skärvstensvall kustboplats kalvträskskidan prästsjödiket maksjöfyndet l a n d h ö j n i n g e n Under istiden var Sverige täckt av ett

Läs mer

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr JÄRNÅLDERN 400 år f.kr till år1050 e.kr EN HÅRDARE TID Somrarna blev kallare och vintrarna längre än under bronsåldern. Vi har nu kommit fram till järnåldern. Järnåldern var en jobbig och orolig tid i

Läs mer

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N

GRAVEN BERÄTTAR SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U. Malmö Museer N A M N GRAVEN BERÄTTAR N A M N SK GI NG LO NI EO ÖK RK RS A E EN ND U Malmö Museer Illustrationer Illustration sidan 1 & 3 Erik Lenders, ur Bevægeapparatets anatomi av Finn Bojsen-Møller, Munksgaard Danmark,

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Eskilstuna Årby CIRKA 3,5 KM Plats 1 6, platser med fornlämningar 3 4 2 5 1 6 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Årby PLATS 1 Årby Nära motorvägen, bakom några buskar, ligger

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Nyköping Brandkärr Hållet CIRKA 3,5 KM Plats 1 7, platser med fornlämningar 4 3 2 1 6 7 5 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Brandkärr PLATS 1 Brandkärr Mellan husen i Brandkärr

Läs mer

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på

Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på Välkommen till Söderby En vandring i svensk forntid Här på Söderby ligger fokus idag på travhästuppfödning men på gårdens ägor finns spåren av en välbevarad odlingsmiljö från den äldre järn-åldern, århundradena

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Gör en arkeologisk undersökning på skolan

Gör en arkeologisk undersökning på skolan Gör en arkeologisk undersökning på skolan Bli arkeolog för en dag. Ett spännande fynd har gjorts på er skolgård. Eleverna får hjälpa Regionmuseets arkeolog med en utgrävning. Någonting har hänt på platser

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN FÖRDJUPNING FÖRHISTORIA LÄRARHANDLEDNING TILL KULTURHISTORIEN Handledningen är ett pedagogiskt material att använda i undervisningen om vår regionala

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke

Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Bilaga 8. Stenhantverk och redskap vid Skeke Av Karl-Fredrik Lindberg, UV I denna bilaga kommer artefakter av bergart, kvarts och flinta att främst beskrivas, vissa kategorier kommer att analyseras och

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Stenålderssäcken. Lärarhandledning

Stenålderssäcken. Lärarhandledning Stenålderssäcken Lärarhandledning Box 314 611 26 Nyköping Tel 0155 24 57 00 Fax 0155-28 55 42 Bokning 0155 24 57 02 E-post info.museet@dll.se www.sormlandsmuseum.se Stenålderssäckens innehåll Lärarhandledning

Läs mer

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002

E4 Uppland. E4 Uppland Motorväg i forntidsland. E4 Uppland 2002 2010-01-20 Motorväg i forntidsland Under åren 2002 2005 pågår ett av Sveriges största arkeologiska projekt. Det är följden av att E4:an mellan Uppsala och Mehedeby ska få en ny sträckning. Motorvägen beräknas

Läs mer

FORNTIDEN HUR KAN MAN VETA NÅGOT OM FORNTIDEN?

FORNTIDEN HUR KAN MAN VETA NÅGOT OM FORNTIDEN? FORNTIDEN Västerbotten är ett stort län som sträcker sig från kust till fjäll. 9 000 år har gått sedan den senaste inlandsisen försvann härifrån. Det är en lång tid och mycket har hänt sedan dess. Under

Läs mer

Bilaga 6. Reviderad fyndlista från kulturlager utanför grottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006)

Bilaga 6. Reviderad fyndlista från kulturlager utanför grottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006) Bilaa 6. Reviderad fyndlista från kulturlaer utanför rottan Stora Förvar, (Hanna Sundeen 2006) REG. 1 3 AVSLAG FLINTA ÖSTRA HÖGEN 170/171 RÖRT LAGER, YTLAGER 159 119 2 117 KÄRL? KERAMIK VÄSTRA HÖGEN 170.50

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Samer. Sveriges urbefolkning

Samer. Sveriges urbefolkning Samer Sveriges urbefolkning En liten film om Sapmí: (3:53 min) https://www.youtube.com/watch?v=jm13u5rjcmk För länge sedan levde samer av att jaga vilda djur och av att fiska. Samerna jagade bland annat

Läs mer

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström

Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Hur arbetar en arkeolog? Text: Annika Knarrström Man kan bli arkeolog genom att gå på särskilda utbildningar på universitet. Utbildningarna kan hålla på i tre år eller mer. På universiteten lär man sig

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004

E6 Bohuslän E6 2004. E6 Bohuslän 2004 E6 Bohuslän Startsida Juni Juli 2010-01-21 E6 2004 E6 undersökningarna har startat igen. Under försommaren sker en serie mindre utgrävningar norr om Uddevalla. Undersökningarna sker i den mellersta delen

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som undervisningen

Läs mer

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans

Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Orust förhistoria Innehåll: Leva tillsammans, Diskutera och arbeta vidare, Quiz vad har jag lärt mig? Leva tillsammans Människan har historisk sett alltid levt tillsamman i mindre eller i större grupper

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Faktakort jägar- och samlarstenåldern

Faktakort jägar- och samlarstenåldern Mål: Underlag för elever och pedagoger under samtal om sina historiekunskaper samt modellera textstrukturen. Material: Faktakort, se nästföljande sidor. Användning av textmaterial: Skriv ut faktakort jägar-

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Bildkälla: http://open.jorum.ac.uk/xmlui/bitstream/handle/10949/918/items/s182_10_section4.html Bildförklaring. Staplarna visar

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

MAMMUT ISTIDEN ÄR HÄR. Utställningsfakta

MAMMUT ISTIDEN ÄR HÄR. Utställningsfakta MAMMUT ISTIDEN ÄR HÄR Utställningsfakta Tre kilometer - på höjden! Så tjock var den, inlandsisen som låg som ett tungt vintertäcke över norra Europa för tiotusentals år sedan. Nu är den tillbaka. Istiden

Läs mer

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö Tidslinje med rep Mål: Utveckla förmågan att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Material: Rep som

Läs mer

LÄRARE. Uppdrag 6. Kartor, byar, vägar. Uppgift 2. Fortsatta övningar som kan göras av olika grupper. Uppgift 1. KULTUR

LÄRARE. Uppdrag 6. Kartor, byar, vägar. Uppgift 2. Fortsatta övningar som kan göras av olika grupper. Uppgift 1. KULTUR Uppdrag 6. Kartor, byar, vägar Uppdragets syfte är att få eleverna att studera en gammal karta och upptäcka likheter och skillnader. De ska få upp ögonen för den förändring som skett på ett par hundra

Läs mer

Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen?

Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen? LÄRARHANDLEDNING Varför besöka Lödösehus som en del av undervisningen? Välkommen hit! Detta häfte är en handledning för lärare som vill gå själva med sin klass i utställningen Bilder av våra förfäder på

Läs mer

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14 SMAK- PROV Utkommer till ht 14 Tankar om biologi I KAPITLET FÅR DU LÄRA DIG: { något om vad biologi är ( hur man vet det man vet idag u hur man sorterar växter och djur och ger dem namn hur man gör en

Läs mer

Minifakta om dinosaurier

Minifakta om dinosaurier SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras dinosaurierna, som levde på jorden för flera miljoner år sedan. Det fanns många olika sorters dinosaurier: stora och små, köttätare och växtätare.

Läs mer

Samernas religion. Årskurs 4

Samernas religion. Årskurs 4 Samernas religion Årskurs 4 Sameland Sápmi Sameland heter på samiska Sápmi. Ingen vet exakt när samerna kom till Sápmi, men troligtvis var det mer än 5 000 år sedan. Den 6 februari är det samernas nationaldag!

Läs mer

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se

AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA. www.regionmuseet.se AV MEDIA SKÅNE Tel. 0451-38 85 80 M1/ STENÅLDERS- LÅDA www.regionmuseet.se Välkommen till stenålderslådan! Vi hoppas att du och dina elever kommer att ha glädje av lådan. Innan lådan skickas tillbaka till

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

En förtrollad värld 1

En förtrollad värld 1 1 En förtrollad värld Max Weber en sociolog som levde för cirka 100 år sedan menar att tiden innan vår moderna tid (som han förlägger till 1700-talet och upplysningstiden) var förtrollad. - Att välden

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Hur mycket jord behöver vi?

Hur mycket jord behöver vi? Hur mycket jord behöver vi? Ett arbetsmaterial för gymnasiets naturkunskap från Sveriges lantbruksuniversitet 1 Ett experiment i överlevnad Du har just anlänt. Här i stugan på den lilla svenska skärgårdsön

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Sundskogen, Uddevalla, 2008

Sundskogen, Uddevalla, 2008 Uddevalla, arkeologisk undersökning 2008, startsida 2010-01-19 Fem stenåldersboplatser i Sundskogen Uddevalla kommun planerar att bygga bostäder på södra sidan av Byfjorden, i ett område som kallas Sundskogen.

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14,

Vindkraftverkens predikan. Hes 37:1-14, 1 12 03 11 Vindkraftverkens predikan Hes 37:1-14, Vi har mycket omkring oss som är ganska självklart och som man kan se många gånger utan att det är mer än att vi i bästa fall konstaterar att det finns

Läs mer

Torshammaren som påträffades på boplatsen vid Storgården i somras.

Torshammaren som påträffades på boplatsen vid Storgården i somras. Webbkarta Lyssna Lättläst Innehåll A till Ö Kontakta oss Sök Startsida > Nyhetsarkiv > Tor vige! Skriv ut Tor vige! Dela informationen Publicerad 2013-03-23 Torshammaren som påträffades på boplatsen vid

Läs mer

Heda 2009. Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland. Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida. Startsida Loggbok Kontakt

Heda 2009. Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland. Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida. Startsida Loggbok Kontakt Heda, arkeologisk undersökning 2009, startsida 2010-01-19 Sten-, brons- och järnålder nära Heda i Östergötland Under våren kommer sex olika fornlämningar att undersökas i samband med ett planerat industriområde,

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv.

HAMMENS HÖG. På 1930-talet var Hammings hög övervuxen med granar och en tät hagtornshäck. Foto av Egil Lönnberg, Fornminnesföreningens bildarkiv. HAMMENS HÖG Hammens hög (RAÄ 1) är en gravhög som ligger på Hammenhög nr 35 strax norr om byn, väster om vägen mot Smedstorp. Högen är runt 30 meter i diameter och 5 meter hög. Den är ganska skadad av

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

18 hål på historisk mark

18 hål på historisk mark 18 hål på historisk mark Golfbanan i N ligger på historisk mark - i det här området har det funnits bofasta människor i över 4000 år. Du står just nu vid en av tre gravar från bronsåldern. 586 Om den här

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Norra gravfältet vid Alstäde

Norra gravfältet vid Alstäde Norra gravfältet vid Alstäde Både söder och norr om järnåldersbebyggelsen vid Vallhagar ligger stora gravfält (Sälle respektive Alstäde). Även ett mindre gravfält har hittats i närheten. Problemet är bara,

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt

Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Sara och Sami talar ut Arbetsmaterial för läsaren Författare: Tomas Dömstedt Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Varga den vandrande järnsmältaren

Varga den vandrande järnsmältaren Varga den vandrande järnsmältaren Foto: Marie Lundgren Norrbottensmusiken Lärarhandledning 2019 Varga den vandrande järnsmältaren Handledningen är framtagen i anslutning till musikföreställningen Varga

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren

Agneta Livijn. J Jag älskar de internationella kontakterna. Gästinredare. Gästinredaren J Jag älskar de internationella kontakterna i mitt jobb. De är oerhört berikande och den ena kontakten leder ofta till nästa. Ett möte i New York ledde till fabriken i Italien där jag tillverkar en del

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett Sammanfattning Under 2002 och 2003 genomfördes en stor arkeologisk undersökning vid Kättsta by i Ärentuna socken, Uppsala kommun. Utgrävningen utgjorde ett av de största delprojekten inom ramen för vägbyggnadsprojektet

Läs mer

Bilagor. Bilaga 1. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 1135, fördjupad utredning

Bilagor. Bilaga 1. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 1135, fördjupad utredning Bilagor 33 Bilagor Bilaga. Tabeller över schakt och provgropar per lokal Schakttabell, Hedesunda 35, fördjupad utredning Schaktnr RAÄ nr Valbo sn Beskrivning Anläggningar och fynd 000 35 4,5,5 m stort

Läs mer

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad sápmi

VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA. faktablad sápmi VÄSTERBOTTNISK KULTURHISTORIA faktablad sápmi vem är same? vistet trumman och nåjden renen språket v e m ä r s a m e? Ofta brukar samer förknippas med renskötsel. Men till traditionella samiska näringar

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA ISBJÖRN FJÄRIL SKÖLDPADDA KORALL PINGVIN PANDA ISEN SMÄLTER ÄNGAR BLIR ÅKRAR HAVSNIVÅN STIGER HAVEN BLIR VARMARE SLUT PÅ MAT SKOGARNA FÖRSVINNER ÅK MER TÅG VÄLJ EKOLOGISKT ÅTERVINN MER KÖP FÄRRE GREJER

Läs mer