VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013 Judit Horvath-Lindberg arbetande styrelseledamot - t.f. verksamhetschef Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), Hägersten info@fenix.org.se, organisationsnr

2

3 1 FÖRENINGEN FENIX en IDEELL FÖRENING Föreningen Fenix Möjligheternas Mötesplats startades på Jannicke Kihlmans initiativ Det ekonomiska stödet kom från Socialdepartementet. Grundtanken var att, utifrån självhjälpsideologin, där all verksamhet stödjer de deltagande människornas möjlighet att växa - starta självhjälpsgrupper i olika teman, sprida kunskap och stödja startandet av självhjälpsgrupper genom att utbilda igångsättare även utanför Föreningen Fenix verksamhet. Självhjälpsgruppernas effekt på den enskilda individen och samhällsnyttan är väl känd och ger bevisligen en ekonomisk vinst i form av minskade kostnader för sjukvård och försörjningsstöd. Varje krona ger nio igen. (SOU:78. Rehabilitering till arbete.) Verksamhetens mittpunkt idag är Mötesplatsen - Möjligheternas mötesplats där alla möts på lika villkor och alla är en accepterad individ som man är. Verksamheten är inkluderande, alla besökare, frivilliga eller de som arbetstränar på Fenix på olika sätt är jämlika och deltar på sina egna premisser. MÅL för VERKSAMHETEN Verksamhetens mål, förutom gemenskap, glädje, tillhörighet är möjligheten för individen att växa och må bra, ta ett nästa steg i arbetslivet eller bara vara och njuta av gemenskapen. Att använda sin kreativitet för det egna och andras välbefinnande, att kunna känna både inre och yttre sammanhang. Att bygga broar mellan människor med olika levnadsvillkor och bakgrund, att skapa Möjligheternas Mötesplats. MÅLGRUPPER Verksamheten, enligt Fenix grundsyn, har inga speciella målgrupper. Men om man ändå vill definiera vilka som vill ta del av verksamheten kan vi välja följande: Personer i alla åldrar (i första hand i närmiljön), som känner att de får mervärde i livet genom att mötas på olika sätt och på olika plan Personer, i alla åldrar som Fenix kan erbjuda en bra dag Personer, i alla åldrar som Fenix kan erbjuda att vara med självhjälpsgrupper i olika temata Personer i alla åldrar, som känner att de kan bidra till verksamheten som ideella medarbetare Personer i arbetsför ålder, som kan få styrka, stöd och kanske kan ta ett första steg tillbaka till arbetslivet genom att delta i Fenix verksamhet.

4 2 VERKSAMHETEN MÖTESPLATSEN MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS Verksamheten, med kaffeservering ger möjlighet för besökarna att bryta isoleringen hemma, att träffa andra och utbyta tankar, att delta i olika verksamheter som gör att många personer får en mening med dagen, känner sig behövda och en del i en gemenskap. Här kan man även läsa tidning, baka och servera, städa, njuta av den senaste konstutställningen, lämna bidrag till vår loppis och själva göra fynd för sitt eget behov. Verksamheten har varit öppen varje vardag och på söndagar mellan men kvällsaktiviteter har också förekommit regelbundet då olika föreningar och grupper mötts, eller då särskilda fester eller speciella verksamheter organiserats kvällstid. Mötesplatsen har haft öppet under hela sommaren och även under mellandagarna. Verksamheten har varit stängd endast under de röda dagarna under årets helger. Att verksamheten är öppen då många släktingar, närstående och grannar är på semester, betyder mycket för våra besökare. Verksamheten sköts av frivilliga, medarbetare från Af, m.fl. i arbetsträning eller sysselsättningssyfte, samt anställda (1,5 tjänst, samt 4 anställda, med stöd av Af. och Stadsdelsnämnd). Besöksantalet är ca besök per år, dvs. ca 230 per vecka/ca 40 personer per dag. Denna siffra varierar under perioder och dagar och är beroende bl.a. av väderleken. LOPPMARKNADEN och SECOND HAND Loppmarknaden och vår Second Hand butik är väletablerad och lockar många givare och besökare. Både försommar och höst hålls en loppmarknad utomhus, medan Julmarknaden är inomhus i våra lokaler. Dessutom har vi haft loppis vid två andra tillfällen i en annan lokal. Före Julhelgen har vi haft utförsäljning av barnkläder under två söndagar, med nöjda besökare vilka kunde, i sista minuten köpa och ge flera presenter till barn och barnbarn än de har kunnat räkna med tidigare. Second Hand butiken har varit öppen endast på eftermiddagarna. Efter byte till och ombyggnad av den nya lokalen tog det lite tid innan den nya Second Hand butiken kunde etablera sig. Vi har, under året, fortsatt att samarbeta med olika andra organisationer som har behov av kläder, husgeråd mm. Vårt överflöd av donationer lämnar vi vidare till organisationer som Convictus, herrhärbärge m.fl. som har behov av kläder mm. för människor som är hemlösa och andra behövande. Loppmarknaden och Second Hand butiken (inklusive sortering, tvätt, packning mm) tas om hand av ideella medarbetare och medarbetare från Af. m.fl. i arbetsträning eller i sysselsättningssyfte. Vi har även detta år samarbetat med gruppen som organiserar 2km loppis där hela Hägerstensvägen fylls med folk från hela Stockholm. Vårt samarbete med Föreningen Kultur i Aspudden resulterade i det traditionsenliga Stressa av på Fenix - programmet på Fenix där de deltagande har berättat om personliga minnen, folkliga berättelser och om Julhelgens traditioner.

5 3 SJÄLVHJÄLPSGRUPPER Under året har 8 nya grupper startats. Två tidigare grupper har fortsatt att träffas. Vi har startat öppna grupper redan Dessa grupper skulle fungera som tolvstegsmodellen, dvs. man behöver inte anmäla sig, man bara kommer till den grupp, till det tema som man anser är viktig just då för sig själv. Erfarenheten visade att det blev väldigt få deltagare till dessa grupper, så under slutet av 2013 avslutade vi detta och slussar istället in deltagarna i de vanliga självhjälpsgrupperna. Under 2013 har det skett en grundlig genomgång av väntelistan för de personer som har väntat på att komma med en självhjälpsgrupp i olika teman. Personliga kontakter har tagits med alla som var på väntelista per telefon eller . IGÅNGSÄTTARE Under 2013 har det skett en förändring för de som var igångsättare. Tidigare har de som var igångsättare arbetat ideellt. Från 2013 har utgått ett arvode till dessa personer och från slutet av 2013 har ett samarbete inletts med Bilda folkbildningsförbund för att finansiera dessa arvoden. De personer som får sin igångsättarutbildning gratis hos Föreningen Fenix förbinder sig att, som frivilliga medarbetare, starta 3 självhjälpsgrupper i framtiden. UTBILDNING av igångsättare har genomförts en gång under VÄNTJÄNST Administrationen och genomförandet av Väntjänsten sköts av personer i sysselsättningsträning och ideella medarbetare. Detta kan vara fasta uppdrag eller ledsagning vid behov. De flesta uppdragen beställs av servicehuset Trekanten, hemtjänsten eller från de personer som behöver hjälp och stöd. Det har utförts 74 (och avbokats av beställaren 10) uppdrag, samt samvaro/besök för fyra personer 82 gånger under året Under 2014 kommer att ske en strukturell förändring av verksamheten. Det innebär bl. a. att vi kommer att ha en person som leder verksamheten under en längre tid, att rekrytera flera medarbetare till verksamheten samt att de administrativa rutinerna förbättras. Utbildningen och handledningen till de som utför uppdragen utvecklas. Information om verksamheten sprids på olika sätt, från personliga besök hos hemtjänstföretagen till information i tidningen Mitt i återkommande. KURATORVERKSAMHET, 2 timmar per gång, 13 gånger under året, för de besökare som har behov av rådgivning, stödsamtal mm. Kommunens verksamhet för ANHÖRIGVÅRDARE har Fenix träffat för utveckla uppdraget stöd till anhörigvårdarna. Samtalet fortsätter under Kommunens medarbetare har också samlat anhörigvårdar-gruppen på Fenix, inte minst för att informera om Fenix verksamhet. STÖDPUNKTEN Stödpunktens verksamhet har utvecklats under Verksamheten vill erbjuda stöd, information, råd och kunskap i nästan alla frågor som kan vara relevanta för Fenix besökare. Dessa frågor kan beröra arbetsmarknad, sociala- och boendefrågor mm. Våra professionella frivilliga erbjuder sin tid varannan gång på en veckodag mellan och varannan gång på en söndag mellan Möjligheten att träffa dem, utan föranmälan, fanns ett 10-tal gånger under året.

6 4 UTSTÄLLNINGAR av våra egna konstnärer och andra, utanför Fenix verksamhet, har ägt rum under hela året. Det blev 15 utställningar för 15 utställare (målningar, keramik och även metallskulpturer) under Utställningarna bereds av våra ideella medarbetare. INTRESSEGRUPPER m.fl. verksamhet Målargrupp har funnits under flera år, med mer eller mindre samma personer som deltagande. Kulturgruppen har träffats 7 gånger under året. Det har varit 3-6 deltagare vid dessa olika tillfällen. Ämnen som har tagits upp: Stockholms byggnadshistoria, buddistisk psykologi och flera författare, t.ex. Jane Austen. Yogagrupp med professionell ledning Datagruppen utbildning av en av våra frivilliga medarbetare i grundläggande datakunskap Qi Gong gruppen har träffats i flera år, numera utan ledare. Gympa för damer initiativet kom från en av våra besökare som även höll i gruppen Gympa för alla har utvecklats att vara en ad hoc verksamhet, den som kommer och har lust gympar. Sy och stickjuntan samlas då det finns lust att virka och sticka för en själv, för barnbarnen eller till Fenix försäljningsverksamhet. Vackra tygväskor producerades för försäljning istället för att använda plastkassar. Remake-gruppen har startats för att återanvända tyg mm. Vi har gjort kassar och smycken under året, i första hand för försäljning NYA PROJEKT Föreningen Fenix diskuterar, tillsammans med studieförbundet Bilda, ett projekt för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Ytterligare samarbetspartners i projektet är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen. Under året har diskussionerna konkretiserats mer och samarbetet med Bilda intensifierats.

7 5 TRADITION Den Internationella Frivilligdagen den 5 december bjöd vi in våra 49 ideella medarbetare plus några gäster, totalt 55 personer. De flesta inbjudna kom till festen där vi tackade dessa personer för årets arbete med tal, en liten present och en liten blomma. Grann-dagisets barn kommer på Luciadagen och sjunger för våra besökare och medarbetare. De kom i år också och vi lite tårögda kunde konstatera att dessa småttingar är jätteduktiga! Som tack ger vi, till var och en (och deras småskollärare) en liten påse med goda saker i. (dock INTE godis!) Föreningen Kultur i Aspudden och Fenix har anordnat en trevlig kväll med pepparkakor, cider och Julberättelser, sånger, personliga minnen för både Fenix gäster och Kultur i Aspuddens medlemmar. Julfest för alla våra medarbetare oberoende om de är ideella medarbetare, arbetstränar hos oss eller anställda på något sätt. Knytkalas och trevlig stämning, samt en liten present. 78 personer var inbjudna till festen, ca hälften av dessa har kommit. Alla som inte kunde vara med fick sin present, då hon/han kom till Fenix nästa gång. Vi har börjat två traditioner i år. Den ena är dagen före Julafton då vi inbjuder våra besökare till Lilla Julfesten där vi önskar varandra God Jul, med lite tilltugg och trevligt sällskap. Den andra nya traditionen är Lilla Nyårsfesten, den 30 december, då vi inbjuder våra besökare för att önska varandra Gott Nytt År med lite cider, lite tilltugg och trevligt sällskap. MEDLEMSMÖTE Under året har vi bjudit in våra medlemmar (110 personer) att vara med på medlemsmötet anordnad under våren. Temat var information om Stödpunktens verksamhet. Ett 30-tal personer kom. STUDIEBESÖK Liljeholmens Öppen Psykmottagning PRIMA (två gånger) Skärholmens Stadsdelsförvaltning - Socialpsykiatri Stadsdelsförvaltningen anhörigstöd/öppen verksamhetsmedarbetare Stora Sköndal Rehab Huntingtons sjukdom INFORMATION UTANFÖR FENIX Föreningen Fenix har påbörjat ett kontinuerligt samarbete med Arbetsförmedlingen, då vår medarbetare informerar arbetssökande om Fenix verksamhet. Syftet är att erbjuda praktikplatser (både med och utan ersättning), men även erbjuda de arbetssökande möjlighet att komma till ett sammanhang, till en verksamhet, som gäster eller som ideella medarbetare Fenix Rehab har haft sitt slutseminarium om erfarenheterna med projektet, tillsammans med Bilda Feministiskt Perspektiv i februari. Till seminariet kom ett 60-tal personer från olika segment av det svenska samhället, från KSL, kvinnogrupper, Landsting mm

8 6 INTERNATIONELLA KONTAKTER och BESÖK Fritidsforum har besökt Ungern under hösten. Fenix medarbetare, själv från Ungern har varit med i diskussionerna om programmet vid besöket. MARKNADSFÖRING Föreningen Fenix marknadsföring har under början av 2013 varit gemensam för verksamheten i Aspudden, projektet Unga Fenix- Fenix Söder samt projektet Fenix Rehab. Föreningen Fenix hemsida, Facebok och andra web-baserade informationsformer har varit utformade gemensamt. Efter april 2013 (när båda projekten avslutats) har Fenix Aspudden haft marknadsföring endast för den egna verksamheten. Förutom information om aktiviteterna på plats och närmiljön (ICA, allmän anslagstavla mm), där vi sätter upp infoblad har vi lagt ut information på olika Af, öppen psykmottagning, bibliotek mm. Mitt i, Liljeholmens tidning, Gratis Stockholm mm får information om särskilda program samt våra konstutställningar. INFORMATIONSMATERIAL Nytt informationsmaterial om verksamheten är under utarbetande och färdigställs under januari månad samt under första terminen mm. Tidningen Metro har skrivit om ensamhet och intervjuat Gun-Britt och Judit Horvath-Lindberg den 26 juni 2013, om Fenix (se Fenix hemsida) FENIX deltagande i UTVECKLINGEN av den IDEELLA SFÄREN Styrelsemedlem är med i samarbetsgruppen mellan Stockholms Kommun och den ideella/civila världen i Överenskommelsen som har skrivits under 2012 Styrelsemedlem är vald i Coompanion Stockholms Styrelse Deltagande på konferensen Startkonferens kommunalt och ideellt medskapande i regi av Forum för Socialt arbete. Allmänna Arvsfondens konferens om sina projekt, utmärkelser och rådgivning på Fryshuset Studiebesök i Karlstad, tillsammans med Bildas medarbetare: socialt företagande i samarbete med olika aktörer Balance deltagande i utvärderingen av ett värderingsinstrument för det civila samhället i samarbete med Universitetet av Manchester Metropolitan University

9 7 HÄNDELSER AV BETYDELSE Hyran chockhöjdes av BRF Taltrasten med 75%, dvs kr/år. Förhandlingar pågår. Startande av 8 nya Självhjälpsgrupper Stödpunktens verksamhet stabiliseras Erbjudande till tre personer: tidsbegränsad anställning i samarbete med Arbetsförmedlingen. Tidningen Metro har skrivit om ensamhet och intervjuat Gun-Britt och Judit Horvath-Lindberg den 26 juni 2013, om Fenix (se Fenix hemsida) Nya intressegrupper startas som yoga, dator m.fl. MÅLUPPFYLLELSE Förutom våra ordinarie verksamheter har vi startat, utvecklat och förberett nya verksamheter under året. Vi har deltagit, på olika sätt, i utvecklingsarbetet vad gäller ideell verksamhet, tillsammans med andra organisationer och Stockholms kommun. På grund av den långvariga sjukskrivningen av verksamhetschefen har vi inte kunnat fullfölja vårt mål vad gäller att starta 10 nya självhjälpsgrupper (vi har startat 8 grupper) och vi har anordnat 1 igångsättarintroduktions - kurs. Vad gäller vår övriga verksamheter har vi uppfyllt våra åtaganden och kan känna tillfredställelse med våra uppnådda mål. VERKSAMHETEN i SIFFROR Medlemsantal (endast Aspudden): 110 personer Besökare ca per år Volontärer: 49 personer De anställda/arvoderade medarbetarnas (3 personer) volontärarbete under året: minst 500 timmar (motsvarar ca 3 månaders arbete) Volontärtimmar under 2013 ca timmar motsvarar ca 8 heltidsarbetares årsarbetstid Styrelsemedlemmars styrelsearbete: ca 500 timmar (motsvarar ca 3 månaders arbetstid) Personer, vilka vi har erbjudit arbetspraktik/sysselsättning (för att kunna komma närmare arbetsmarknaden) i samarbete med Af, Försäkringskassan, Kommun, Eductus, Misa, m.fl. 28 personer. (tiden varierar från några veckor till helårs praktik) Väntjänst: 74 utfört (+ avbokats av beställaren 10) uppdrag, samt samvaro/besök för fyra personer 82 uppdrag (utförda delvis av ideella medarbetare, delvis personer i sysselsättning/arbetsträning) Nya självhjälpsgrupper: 8 under året Igångsättarutbildning: 1 under året

10 8 MEDARBETARE Tillsvidareanställda: 1,5 tjänst/två personer i Aspudden (varav en person som arbetar 100% har varit sjukskriven under nästan hela året) Uppdrag/arvoderade/vikariat: Under året har, pga. sjukskrivning av verksamhetschefen, uppgifterna delats mellan tre arbetande styrelseledamöter. Sedan september är två av dessa personer anställda med vikariat på 50% vardera. En person har varit timanställd under året, för administrativa uppgifter. Vi har även en person anställd genom OSA anställning och tre personer med särskild anställning genom Arbetsförmedlingen. Personalstrategerna, MISA, Medarbetare i samarbete med Af, Socialförvaltning, m.fl.: Under året har, under kortare och längre perioder, vi tagit emot 28 medarbetare. Fenix används ofta som plattform/trampolin för att komma närmare arbetslivet. Vi följer vår policy att ha en balans mellan att ta emot arbetssökande personer som Fenix får handledningsbidrag för, eller praktikanter m.fl. som Fenix inte får något bidrag eller ersättning för från något håll. Praktikanter: Vi fortsätter vårt samarbete med Ågesta Folkhögskola. Under våren har vi tagit emot en praktikant. Stadsmissionens Folkhögskola sociala inriktningen. Från denna folkhögskola tog vi emot två personer under höstterminen. Med all sannolikhet fortsätter dessa kontakter i framtiden. Från olika boende för personer som startar på nytt har vi tagit emot några personer med stöd av våra gamla, trygga ideella medarbetare. Frivilliga: Vi kan räkna med 49 ideella medarbetare i olika åldrar, men med dominans på medelålders/äldre kvinnor och män. Men vi har några unga personer också i verksamheten, bland annat en person som var på Fenix från Ågesta Folkhögskola som praktikant flera år sedan. Hon återkommer som ideell medarbetare på sommaren, helger etc. då hon har möjlighet till detta. Vissa av de ideella medarbetarna/ personerna har varit med och stött verksamheten under många år kontinuerligt medan andra kommer då hälsan tillåter det. Många ställer upp vid enstaka tillfällen, medan andra håller i verksamhet som återkommer varje vecka (ex. målargrupp, utställningar, yoga, qi gong, gympa för damer mm) eller även nästan dagligen. (ex. loppis, vardagssysslor i kafeterian mm) VERKSAMHETSUTVECKLING Verksamhetens strukturförändring har påbörjats tillsammans med medarbetarna. Brainstorming -möten med medarbetarna för utveckling av verksamheten Självhjälpsgruppers administrativa ordning/uppdatering har fullföljts STÖDPUNKTEN har permanentats Söndagsöppet har permanentats Två medarbetare (en frivillig och en person som arbetstränar hos oss) har haft mini-seminarier om att vara värdar/värdinnor på verksamhet bl.a. på Fenix. Detta är även personlig utvecklingsmöjlighet för de deltagande personerna. Samarbetet med bl.a. PRIMA- psykvården utvecklats Flera personer som har varit hos oss som Fas3 praktikanter har erbjudits anställning med Afs hjälp

11 9 UTBILDNING av PERSONAL, FRIVILLIGA m.fl. En person har deltagit i Bilda studieförbundets utbildning Hela livet med syfte att Föreningen Fenix ska använda kunskaperna i Aspuddens verksamhet i fortsättningen Två personer har deltagit i Svenska Kyrkan m.fl. utbildning om att vara värdinnor på olika verksamheter, bl.a. på Fenix En medarbetare har deltagit i Grant Thornton utbildning om skattefrågor för ideella verksamheter STYRELSEARBETE Föreningen har haft sitt Årsmöte den 21 mars 2013 Styrelsen har haft 13 styrelsemöte under året + utvecklingsarbete på 2 särskilda heldagsmöten BRUKARPERSPEKTIV/BRUKARINFLYTANDE (besökarens, den ideella medarbetarens och arbetstränarnas villkor) Varje vecka återkommande fredagsmöte för återkommande informationsutbyte, rundan mm. Kontinuerlig handledning, samtal, uppföljning, ibland tillsammans med AF, socialförvaltning, Misa m.fl. Brainstorming tillsammans med medarbetarna för verksamhetsutveckling-idéer Påbörjande av verksamhetens strukturförändring tillsammans med medarbetarna Medlemsmöte Årsmöte Den öppna dörrens policy PERSONALPERSPEKTIV Personalen har en mycket ansträngd, stressig arbetsmiljö, inte minst pga. att de 1,5 tjänsterna är långt ifrån tillräckliga för att utföra de arbeten som verksamheten kräver. Personalen, den ordinarie och de som vikarierar idag, arbetar otaliga timmar varje månad som ideella medarbetare, dvs. utan ersättning för sitt arbete. Utan denna insats skulle det vara omöjligt att driva verksamheten, för att inte tala om att utveckla verksamheten. Under 2014 måste vi hitta tilläggs-vägar för finansieringen av verksamheten, då arbetsbelastningen redan har resulterat i en långvarig sjukskrivning. KVALITETSSÄKRING sker varje dag, då våra besökare, ideella medarbetare kommer till verksamheten och ställer upp med sin tid och sin person. Vad gäller de personer som kommer genom Af m.fl. finns uppföljning av Af s personal på plats, samt andra samtal med de i arbetsträningen/sysselsättningen deltagande personer. Den utbildning som genomförs för igångsättare är värderad av de deltagande skriftligen.

12 10 SAMARBETSPARTNERS Stockholms Läns Landsting: vårdcentraler, öppna och slutna psykologverksamheter, Rättspsykiatriska Mottagningen i Huddinge mm Stora Sköndal Rehab Huntingtons sjukdom Stockholms kommun Hägersten-Liljeholmen: Anhörigkonsulenter. (både för stöd av personer som vårdar under och över 65 år). Social- och arbetsmarknadsförvaltningar inom Stockholms Kommun m.fl. Försäkringskassor i Stockholms län Arbetsförmedlingen på Liljeholmen, Skärholmen, Vällingby, Farsta mm EDUCTUS verksamhet för arbetssökande/rehabilitering MISA stöd till arbetssökande/rehabilitering Personalstrategerna stöd till arbetssökande/rehabilitering Stadsmissionens Folkhögskola Ågesta Folkhögskola Studieförbundet Bilda utbildning och gemensamt projekt utarbetande (Fenix-Bilda projektet) Studieförbundet Bilda utbildning och gemensamt projekt (Fenix Rehab) Stockholms kommun Deltagande av diskussionerna om Överenskommelsen mellan kommunen och de ideella organisationerna i Stockholm Forum för socialt arbete Coompanion Stockholms län Ungdomsstyrelsen Bidragsgivare för Fenix Rehab (avslutad februari 2013) Allmänna Arvsfonden Bidragsgivare för Unga Fenix Fenix Söder (avslutad 2013 mars 31) Härbärget i Midsommarkransen Stödboende i Hägersten Convictus verksamhet i Hjorthagen för hemlösa m.fl. Taltrastens Bostadsrättsförening Korsriddarens Bostadsrättsförening Stockholms Universitet Socialantropologiska Institutionen Master uppsats presentation på Fenix. (fältarbetet har gjorts på Fenix) Föreningen Samhällets Styvbarn Support organization for (UNITY FOR DEMOCRACY AND JUSTICE) in Ethiopia Jonas Hartelius styrelseproffs Åke Lublin läkare Lars Odefors leg. psykolog Christina Bengtsson advokat

13 11 BUDGET Medlemsavgift för 110 medlemmar: kronor Inkomsterna har kommit från Hägersten/Liljeholmens stadsdelsnämnd: kronor, från Stockholms Läns Landsting: kronor. Arbetsförmedlingens bidrag till vår verksamhet var: kronor. Loppmarknad/Second Hand och kaffeinkomster var kronor (täcker våra nuvarande lokal- el- och förbrukningskostnader). Föreningens ledning och administration av projekten kronor Volontärarbetets värde: ca timmar, motsvarar ca 9 heltidsarbeten à 200 kronor, dvs 3,2 miljoner kronor + sociala avgifter. FRAMTIDA BEHOV Verksamheten har vuxit och utvecklats. Det är helt avgörande för verksamhetens vidare utveckling och kvalitetssäkring att de ekonomiska förutsättningarna förbättras och stabiliseras. Den 1,5 tjänst som finns i budgeten idag täcker inte de behov som finns för att driva verksamheten på ett betryggande sätt, även om mycket (även en del av de administrativa arbetena) sker på ideell basis. BRF Taltrasten har chockhöjt vår hyra: 75% motsv kronor. Förhandlingar pågår med föreningens representanter, men vi kommer, med all sannolikhet ha en kraftigt förhöjd hyra från 2015, vilket vi inte vet hur vi finansierar än. Vi måste hitta nya vägar för att få in inkomster till verksamheten, men med behållande av Fenix grund och själ. Överenskommelsen med Stockholm stad har inte gett oss några indikationer på att vi har möjlighet att få stöd på annat sätt än idag. FENIX SÖDER UNGA FENIX Det treåriga projektet avslutades den 31 mars 2013, men verksamheten har fortsatt under Föreningen Demokratipiloternas ledning, dvs. det blev en verksamhetsöverlåtelse. FENIX REHAB Det ettåriga projektet, i samarbete med Bilda och Feministiskt Perspektiv, har avslutats i februari Utvärderingen färdigställdes i januari 2013 och hur man fortsätter verksamheten diskuteras tillsammans med Bilda.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014 Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53 Hägersten info@fenix.org.se, 08 681 06 24 www.fenix.org.se organisationsnr. 802406-1239 1 Föreningen Fenix

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012 Judit Horvath-Lindberg arbetande styrelseledamot - t.f. verksamhetschef Jannicke Kihlman verksamhetschef Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015

VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015 1 VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015 2 Föreningen Fenix verksamhet i Aspudden startade 1999. Verksamhetens ryggrad är synen på människans inneboende kraft att hitta tillbaka till sig själv, till sina

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015 Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53 Hägersten info@fenix.org.se, 08 681 06 24 www.fenix.org.se organisationsnr. 802406-1239 1 Föreningen Fenix

Läs mer

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III Stegen In i Arbetslivet Steg 1Rapportering projektår 1 och ansökan för projektår 2 Trevlig inledning Stegen...problemen...möjligheterna...visionen Jag har väldigt svårt för grupper Redovisning för projektår

Läs mer

Projektet: Dynamisk integrering!

Projektet: Dynamisk integrering! Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Dnr: 8.1.1-723/2016 Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Emelie Steen Telefon: 08-508 25 158 Till Socialnämnden

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben. Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 088 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus-

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

för människor av människor medmänniskor

för människor av människor medmänniskor för människor av människor medmänniskor Eskilstuna stadsmission finns till för personer som befinner sig i en utsatt livssituation. För oss är olika former av utsatthet inte mer eller mindre värda i relation

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

HUMANISTISKT KAPITAL. Välgörenhetspanten

HUMANISTISKT KAPITAL. Välgörenhetspanten HUMANISTISKT KAPITAL Välgörenhetspanten OM DET SOCIALA FÖRETAGET HK är ett Socialt Företag som är aktiv i Sundsvall-Timrå. Det startade hösten 2009 och invigdes i Sundsvall Jan. 2010. Vi har en Second

Läs mer

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson.

IPS. Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR. Birgitta Magnusson. IPS Evidensbaserad Supported Employment inom psykiatrin Sahlgrenska Universitetssjukhuset AIR Birgitta Magnusson Birgitta.c.magnusson@vgregion.se 2016-09-26 IPS individual placement and support IPS - evidensbaserad

Läs mer

Till ideella organisationer Del 1.

Till ideella organisationer Del 1. Sidan 1 av 7 Till ideella organisationer Del Föreningens namn: Blodcancerföreningen i Stockholms Län Adress: c/o Lise-lott Eriksson Marielundsvägen 16A 17892 Adelsö Föreningen startade år: 1982 Telefon:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR LINKÖPINGS FRITEATER 2013 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av presidium a/ Årsmötets ordförande b/ Årsmötets sekreterare c/ Justerare

Läs mer

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6./510-2012 SID 1 (8) 2012-07-31 Handläggare: Mats Engström Telefon: 08-508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen 2012-08-23

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Sammanfattning Tema A 2:3

Sammanfattning Tema A 2:3 Sammanfattning Tema A 2:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Socialdepartementet skriver i promemorian om det nya lagförslaget

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Substral -hos oss har du möjlighet att växa Bakgrund Studieförbundet Vuxenskolan har sedan drygt 50 år verkat i folkbildningens tjänst med verksamheter

Läs mer

Kulturföretag inom Ljusdals kommun

Kulturföretag inom Ljusdals kommun Förstudie Kulturföretag inom Ljusdals kommun En förstudie om förutsättningar för samverkan för företag inom området kultur inom Ljusdals kommun Maria Sellberg 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-16 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-06-13 Projekt

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Riksförbundet Balans

Verksamhetsberättelse 2014 Riksförbundet Balans 1 För dig som upplevt depression, mani eller växlande perioder - och för närstående Verksamhetsberättelse 2014 Riksförbundet Balans Innehåll Inledning... 2 Styrelse... 2 Årsmötet 2014... 2 Administration...

Läs mer

Motion om arbetsmarknadspolitiken

Motion om arbetsmarknadspolitiken 2007-10-29 238 509 Kommunstyrelsen 2008-10-13 218 380 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 196 476 Dnr 07.677-008 oktkf54 Motion om arbetsmarknadspolitiken Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet,

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Verksamhetschef:

Läs mer

Årsbokslut. Föreningen Fenix

Årsbokslut. Föreningen Fenix Årsbokslut för Föreningen Fenix 802406-1239 Räkenskapsåret 2014 Föreningen Fenix 1 (7) Styrelsen för Föreningen Fenix får härmed avge årsbokslut för räkenskapsåret 2014. Förvaltningsberättelse Verksamhet

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Föreningen Maskroskraft År 2014 1. Fakta om året som gått Medlemmar: Antalet betalande medlemmar 52 Antalet ej betalande (sponsrade) medlemmar, 50 Medlemsavgifter Vuxna: 150 kr

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län

BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län 1(5) BLCS Styrelsemöte nr 4 2009 Blodcancerföreningen Stockholms Län Styrelsemöte nr 4 2009 2009-03-26 kl 18.00 20.30 Mötesplats: Sturegatan 4, 5 tr, Sundbyberg Närvarande: Özge Özen Zink, Catarina Larson,

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP)

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) 1 Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) Bakgrund Guldkanten ideell förening har sedan 2010 bedrivit verksamhet som ett socialt företag tillsammans med Borås Stad i syfte att dels ge

Läs mer

Målgruppen är boende i stadsdelen som vårdar och/eller ger omsorg i hemmet till närstående som är över 65 år.

Målgruppen är boende i stadsdelen som vårdar och/eller ger omsorg i hemmet till närstående som är över 65 år. Förstärkt stöd till närstående som ger vård och omsorg i hemmet till pensionärer över 65 år i Vantör - Tvåårig plan för ansökan om stimulansbidrag hos länsstyrelsen 1. Bakgrund År 2003 bodde det cirka

Läs mer

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012

Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Verksamhetsplan Falkenbergs Fontänhus 2012 Vision Falkenbergs Fontänhus erbjuder medlemmen en möjlighet att ingå i en gemenskap som den arbetsinriktade dagen innebär. Fontänhusideologi innebär att individen

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Ks 2007:422 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Fastställt

Läs mer

Ung i Tyresö redovisar Delårsrapport. Ung i Tyresö Januari juni Margareta Aissaoui Samordnare

Ung i Tyresö redovisar Delårsrapport. Ung i Tyresö Januari juni Margareta Aissaoui Samordnare Ung i Tyresö redovisar 2011-2 Delårsrapport Ung i Tyresö Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare 2 Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ung i Tyresö 4 2.1 Samverkan 4 2.2

Läs mer

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Sociala arbetskooperativ inte starta eget - men starta vårat Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Att vara behövd Allas rätt till arbete måste betyda att alla har rätt till arbete - och

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare

Slutrapport Servicetjänster i vården. Alf Eliasson Projektledare Slutrapport 2018-02-20 Servicetjänster i vården Projekt vid Krokoms kommuns arbetsmarknadsenhet för utvecklande av samverkansmetod tillsammans med Arbetsförmedlingen, Integration, Socialtjänsten och tre

Läs mer

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun

Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Policy för frivilliga i Kristianstads kommun Fastslagen av Omsorgsnämnden 2011-10-27 ON 103 Dnr 2011/239 Dpl 760 Policy för frivilliga i Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har för att förbättra

Läs mer

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006 1 (5) Bilaga 3. Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2006 Kommun Farsta stadsdelsförvaltning, Stockholm stad Kontaktperson Birgitta Livgård Andersson Telefon 08 508

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

B C D E. Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn Volontärverksamhet. Tjänsteutlåtande 8 mars 2005

B C D E. Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn Volontärverksamhet. Tjänsteutlåtande 8 mars 2005 A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn 508 05 33875 Tjänsteutlåtande 8 mars 2005 1 (3) B C D E Dnr - - 2005 Sammanträde 22 mars 2005 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Verksamheten "Vi vill Bidra"

Verksamheten Vi vill Bidra Sida 1 (8) 2019-05-08 Handläggare Stephanie Kilander Telefon: 08-508 25 061 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2019-06-18 Verksamheten "Vi vill Bidra" Ansökan om tidsbegränsat bidrag

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Den 11 mars möttes nära 130 personer i Eslövs medborgarhus för att under en dag fokusera på hur samverkan kan vara ett

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Fastställd av socialnämnden 2012-03-21, 58 SOCIAL REHAB VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Personal Personalen på Social Rehab består av 2,0 tjänst arbetsterapeut. Arbetsuppgifter

Läs mer

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2014-11-10 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-11-25 Vinternatt 2 - extra

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby

Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Namn på enheten (går inte att redigera): Freja Assistanstjänst AB Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Hässelby-Vällingby Avtalspart/Nämnd: Socialförvaltningen Verksamhetschef: Leyla

Läs mer

Ansökan om projektbidrag för "Guidning av personer med beroendeproblematik"

Ansökan om projektbidrag för Guidning av personer med beroendeproblematik Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-20 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet

Läs mer

Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017

Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017 Page 1 of 9 Ersta dagverksamhet i Enskededalen 2017 Dagverksamhet: Ersta dagverksamhet i Enskededalen Uppföljande stadsdelsförvaltning: Skarpnäck Verksamhetschef/enhetschef: Linda Linnerheim Adress: Gamla

Läs mer

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal

Program Vinter 2017/2018. Händer i Sollentuna. Ture Träfflokal Program Vinter 2017/2018 Händer i Sollentuna På flera håll i Sollentuna pågår olika aktiviteter för personer med psykisk ohälsa och/eller tidigare erfarenheter av beroendesjukdom. Vi har samlat många av

Läs mer

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 28 September 2017 Anette Svenningsson VAD GÖR ARBETSFÖRMEDLINGEN? Vilka sökande jobbar vi med? Etableringen vad är det? Matcha Rehabilitera Samverkan Skyddad anställning/anpassade

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Samarbete med frivilligorganisationer SN-2014/113

Samarbete med frivilligorganisationer SN-2014/113 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer s ordförande 2014-04-22 Förslag till beslut beslutar att godkänna rapporten. Rolf Samuelsson Ordförande Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007

Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2007-03-23 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Bidrag till frivilligorganisationer år 2007 Förslag

Läs mer

Lag 2003:1210 om finansiell samordning

Lag 2003:1210 om finansiell samordning Lag 2003:1210 om finansiell samordning 7 Ett samordningsförbund har till uppgift att: 1. besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen 2. stödja samverkan mellan samverkansparterna 3.

Läs mer

Revisionsrapport avseende socialnämndens samverkan med föreningen Fenix

Revisionsrapport avseende socialnämndens samverkan med föreningen Fenix Datum 2012-10-16 Till: Socialnämnden För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Revisionsrapport avseende socialnämndens samverkan med föreningen Fenix Vi har genomfört en granskning av socialnämndens

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Spånga Blåbandsförening

Spånga Blåbandsförening VIA KVINNOR för och med kvinnor i ett Idéburet Offentligt Partnerskap Spånga Blåband söker härmed ett Ideellt Offentlig Partnerskap/IOP för VIA KVINNOR - en verksamhet för kvinnor i utanförskap 1, där

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Verksamhetsberättelse, Personliga ombudsverksamheten i Nybro, Emmaboda & Torsås kommun 2013

Verksamhetsberättelse, Personliga ombudsverksamheten i Nybro, Emmaboda & Torsås kommun 2013 Verksamhetsberättelse, Personliga ombudsverksamheten i Nybro, Emmaboda & Torsås kommun 2013 Personligt ombuds arbetsuppgifter är: Att tillsammans med den enskilde identifiera och formulera dennes behov

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 1 (7) Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 Kommun Kontaktpersoner Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Stockholm Stad Marianne Flynner, projektledare Birgitta

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG

IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra

Läs mer

En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30. Jonas Huldt. Utvärdering av sociala investeringar

En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30. Jonas Huldt. Utvärdering av sociala investeringar Utvärdering av sociala investeringar En samhällsekonomisk beräkning av projekt Klara Livet med utgångspunkt från typfall 2014-06-30 Jonas Huldt Payoff Utvärdering och Analys AB Kunskapens väg 6, 831 40

Läs mer

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-11-17 Diarienummer SCN-2016-0380 Socialnämnden Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag 2014: Uppsala Stadsmission

Ansökan om verksamhetsbidrag 2014: Uppsala Stadsmission KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2013-11-21 Diarienummer UAN-2013-0530 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan om verksamhetsbidrag 2014: Uppsala Stadsmission

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Skapande möten för bättre

Skapande möten för bättre PROJEKTMATERIAL Skapande möten för bättre livskvalitet Fristads folkhögskola April 2001 s Pedagogiska resurser www.folkbildning.net Folkbildningsrådet, Box 730, 101 34 Stockholm, 08-412 48 00 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun

Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Revisionsrapport Överförmyndarens handläggningsrutiner Hallsbergs kommun Mars 2009 Thomas Lidgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...1 2. Inledning...2 2.1 Revisionsfråga...2 2.2 Metod...2 3. Beskrivning

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt

Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt Yrkeskompis Manual för att ge den nyanlända ett större kontaktnät - socialt och yrkesmässigt Fungerande nätverksforum genom mentorskap I N N E H Å L L Varför Yrkeskompis? sid 2-3 Målgrupper sid 4-5 Samverkan

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Socialt företag en väg till egen försörjning

Socialt företag en väg till egen försörjning VÄSTERÅS STAD AMA arbetsm arknad Socialt företag en väg till egen försörjning Reidun Andersson & Sm ajo Murguz Socialt företagande En väg till arbetsmarknaden Tillväxtverkets definition av ett arbetsintegrerade

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag Johanna Fredriksson Social innovation i Halland 2016-11-18 Bakgrund Tillväxtverket utlyste förstudiemedel Fler jobb genom arbetsintegrerade sociala företag till

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2012 1. Verksamheten

Läs mer

Kalendarium RFSL Örebro 2012

Kalendarium RFSL Örebro 2012 Kalendarium RFSL Örebro 2012 Maj 29 maj: Cafékväll på RFSL Örebros lokaler, kl. 18.00-20.00, Järnvägsgatan 38. Det blir gratis fika och trevligt sällskap. 31 maj: Colour of love, som är ett samarbete mellan

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad och vuxenutbildning per oktober 2014

Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad och vuxenutbildning per oktober 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tobias Åström Sinisalo 2014-10-17 UAN-2014-0066 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning ekonomiskt bistånd, arbetsmarknad

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD

Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Verksamhetsberättelse 2015 RÖDA KORSETS UNGDOMSFÖRBUND I KARLSTAD Innehållsförteckning 1. Sammanfattning..2 2. Föreningen..2 3. Samarbete med Röda Korset...2 4. Medlemmar.3 5. Styrelsen..3 5.1 Förtroendevalda....3

Läs mer

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter

Täby seniorcenter. Aktuella aktiviteter. taby.se/seniorcenter Täby seniorcenter Aktuella aktiviteter taby.se/seniorcenter Välkommen till Täby seniorcenter Täby seniorcenter är en öppen kommunal verksamhet där du kan träffa andra seniorer, vara med på något av de

Läs mer

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18

Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018 Dnr 155/18 Vård- och omsorgsförvaltningen Christina Hammarlund Administrativ handläggare Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 14 juni 2018 Bidrag till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre för år 2018

Läs mer

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 1 Innehåll Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd av Vanja Höglund på Volontärbyrån våren 2014. Om du vill komma

Läs mer

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa?

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? S Sida 1 (5) Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till stadsdelsnämnd 2019-02-14 Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? Skrivelse från Arvid

Läs mer

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Projektplan för ansökan om statsbidrag för försöksverksamhet med meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det funnits en tydlig politisk

Läs mer