Uppdrag till Finansinspektionen avseende förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdrag till Finansinspektionen avseende förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag"

Transkript

1 Regeringsbeslut II Fi2017/01298 /FPM (delvis) Finansdepartementet Finansinspektionen Box Stockholm Uppdrag till Finansinspektionen avseende förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag Regeringens beslut Regeringen ger Finansinspektionen i uppdrag att lämna förslag till en kapitalkravsreglering för sådana företag som står risk och som enbart tillhandahåller tjänstepensionsförmåner (tjänstepensionsföretag). Uppdraget innebär att: Analysera och lämna förslag på hur en lämplig kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag bör utformas. Regleringen ska bestå av ett schablonmässigt och ett riskkänsligt kapitalkrav samt krav på en kapitalbas. Lämna förslag på vilken skyddsnivå och tidsperiod som är lämplig att använda vid beräkningen av det riskkänsliga kapitalkravet. Lämna förslag på vilka poster som bör ingå i kapitalbasen och hur dessa ska bestämmas och värderas. Utreda om det bör införas kvalitetsbegränsningar för kapital som minst ska uppgå till det riskkänsliga och det schablonmässiga kapitalkravet (s.k. nivåindelning av kapitalbasen) och i så fall lämna förslag på sådana kvalitetsbegränsningar. Kartlägga och beskriva förekomsten av olika former av uttaxeringsrätt i befintliga bolagsordningar och stadgar samt garantier från arbetsgivaren. Även kartlägga möjligheterna för nuvarande försäkringsföretag med tjänstepensionsverksamhet och tjänstepensionskassor att justera sina framtida åtaganden (t.ex. Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Jakobsgatan 24 E-post: fi.registrator@regeringskansliet.se

2 nedjustering av framtida förmåner). Analysera och lämna förslag på hur dessa förhållanden bör beaktas i bedömningen av tjänstepensionsföretagets solvenssituation. Utreda gruppsolvensaspekterna i den kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag som föreslås. Utifrån de förslag som läggs fram, lämna en redovisning av de ekonomiska konsekvenser och övriga konsekvenser som uppstår för de förmånsberättigade, arbetsgivare, tjänstepensionsföretagen, försäkringsföretagen och de finansiella marknaderna. Information bör inhämtas från branschen via testrapportering. Uppdraget ska redovisas senast den 15 augusti Bakgrund Regeringen aviserade den 5 oktober 2016 att det ska införas en modern och självständig reglering för tjänstepensionsföretag. Detta innebär att tjänstepensionsverksamhet inte ska regleras som försäkringsverksamhet under Solvens II-regelverket, dvs. den nya regleringen för försäkringsföretag som infördes den 1 januari 2016 i samband med genomförandet av Solvens II-direktivet 1. För närvarande bereds ett lagstiftningsärende inom Regeringskansliet (Finansdepartementet) som avser förslag till en ny tjänstepensionsreglering som i svensk rätt genomför IORP II-direktivet 2 och samtidigt inför vissa nationella bestämmelser med utgångspunkt i förslagen i betänkandet En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57). För ett starkare konsumentskydd föreslås att IORP II-direktivet kompletteras med en förstärkt solvensreglering. Med Solvens II-direktivet infördes ett riskkänsligt kapitalkrav för alla europeiska försäkringsbolag. Det fanns i ett tidigt skede ett förslag att införa ett riskkänsligt kapitalkrav även för de europeiska tjänstepensionsinstituten genom IORP II-direktivet, men detta togs bort i EU-kommissionens slutliga förslag till direktiv. 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II). 2 Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/2341 av den 14 december 2016 om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (omarbetning). 2 (6)

3 Enligt IORP II-direktivet ska varje medlemsstat kräva att alla tjänstepensionsinstitut, som är registrerade eller auktoriserade inom deras territorium vid varje tidpunkt i förhållande till sin samlade verksamhet, ska ha en tillräcklig disponibel solvensmarginal som åtminstone motsvaras av kraven i direktivet. IORP II-direktivet är ett minimiharmoniseringsdirektiv, vilket innebär att det kan kompletteras med en strängare nationell reglering. Utgångspunkter för uppdraget I arbetet med att ta fram förslag till en lagstiftning för tjänstepensionsföretag behöver regeringen underlag till en förstärkt solvensreglering för sådana företag. Med utgångspunkt från att förvaltningen av tjänstepensionsplaner är en mycket långsiktig verksamhet, att verksamheten har sin yttersta grund i överenskommelser på arbetsmarknaden och att det finns ett behov av god avkastning genom t.ex. effektiv kapitalförvaltning och låga avgifter, ska Finansinspektionen analysera och lämna förslag på en lämplig kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag. Regleringen ska bestå av ett schablonmässigt- och ett riskkänsligt kapitalkrav samt ett krav på en kapitalbas. Uppdraget omfattar även att klargöra vilken skyddsnivå och tidshorisont som är lämplig för beräkning av det riskkänsliga kravet, liksom vilka poster som bör ingå i kapitalbasen och hur dessa ska bestämmas och värderas. Hänsyn ska tas till förekomsten av garantier från arbetsgivaren och uttaxeringsrätt eller liknande. Ett syfte med kapitalkravsregleringen är att nå en balanserad lösning som innebär ett fullgott kundskydd för de förmånsberättigade samtidigt som det möjliggör en effektiv förvaltning av tjänstepensionsplaner. Hänsyn behöver tas till både stabilitets- och aktsamhetsprincipen. En kapitalkravsreglering anpassad för tjänstepensionsföretag Den reglering som föreslås ska bestå av en strikt ingripandenivå för Finansinspektionen, kopplat till uppfyllandet av ett schablonmässigt kapitalkrav, och en mindre strikt nivå, knuten till ett riskkänsligt kapitalkrav. Det schablonmässiga kapitalkravet ska vara enkelt att beräkna och åtminstone motsvara kraven i IORP II-direktivet. Det ska således övervägas om det schablonmässiga kapitalkravet bör kompletteras med exempelvis ett garantibelopp av visst slag. 3 (6)

4 Syftet med regleringen av det riskkänsliga kapitalkravet och kapitalbasen ska vara att säkerställa att tjänstepensionsföretaget har tillräckligt med buffertkapital av god kvalitet för att kunna bära såväl de risker som finns på skuldsidan som på tillgångssidan i företagets balansräkning. En sådan reglering är avsedd att utgöra en förstärkt solvensreglering i förhållande till bestämmelserna i IORP II-direktivet och därmed också i förhållande till vad som nu gäller enligt svensk rätt. Den framtida regleringen bör beakta de risker som finns till följd av investeringarna, och de risker som finns till följd av bristande matchning mellan skuld- och tillgångssidan i en tänkt balansräkning. Enligt gällande ordning kan företag med helt olika grader av diversifiering ha samma lagstadgade kapitalkrav, trots att det faktiska behovet av buffertkapital rimligen skiljer sig åt mellan de båda företagen. Det riskkänsliga kapitalkravet ska utformas med utgångspunkt i vedertagen teknik för beräkning av risker och beräknas genom en sammanläggning av separata kapitalkrav för de mest väsentliga riskerna i tjänstepensionsverksamheten. Hänsyn ska tas till eventuella diversifieringseffekter mellan de olika riskerna och till riskreducerande åtgärder. Det ska vidare lämnas förslag på vilka riskmoduler som ska ingå i det riskkänsliga kapitalkravet (t.ex. marknadsriskmodul och försäkringsriskmodul) och hur respektive riskmodul är uppbyggd via undergrupper till dessa risker (t.ex. aktiekursrisk och ränterisk). Av förslaget ska även framgå hur dessa undergrupper är uppbyggda och vilket stresscenario som bör användas med utgångspunkt från att det är tjänstepensionsverksamhet som regleras. Eftersom regleringen endast avser tjänstepensionsverksamhet där riskerna i alla företag är tämligen likartade, saknas anledning att införa interna modeller. Finansinspektionen ska lämna förslag på vilka poster som får ingå i kapitalbasen och hur dessa ska bestämmas och värderas samt utreda om det bör införas kvalitetsbegränsningar för kapital som minst ska uppgå till det riskkänsliga och det schablonmässiga kapitalkravet (nivåindelning av kapitalbasen) och i så fall lämna förslag på sådana kvalitetsbegränsningar. Skyddsnivå och tidsperiod Beräkningen av det riskkänsliga kapitalkravet ska utgå från en given skyddsnivå och tidsperiod. Vilken nivå och period som väljs påverkar storleken på kapitalkravet och får därmed betydelse för såväl kundskyddet som möjligheterna till effektiv förvaltning av tjänstepensionsplaner. 4 (6)

5 Finansinspektionen ska analysera och lämna förslag på vilken skyddsnivå och tidsperiod som är lämplig att använda vid beräkningen av ett riskkänsligt kapitalkrav anpassat för tjänstepensionsverksamhet. Hänsyn ska tas till att förvaltningen av tjänstepensionsplaner är en mycket långsiktig verksamhet. Förekomsten av garantier från arbetsgivare och uttaxeringsrätt En viktig fråga är hur förekomsten av garantier från arbetsgivare och uttaxeringsrätt lämpligen kan beaktas via kapitalkravet eller kapitalbasen. Finansinspektionen ska därför kartlägga och beskriva förekomsten av olika former av uttaxeringsrätt i befintliga bolagsordningar och stadgar samt garantier från arbetsgivaren. Möjligheterna för nuvarande försäkringsföretag med tjänstepensionsverksamhet och tjänstepensionskassor att justera sina framtida åtaganden (t.ex. nedjustering av framtida förmåner) ska även kartläggas. Finansinspektionen ska analysera och lämna förslag på hur dessa förhållanden ska beaktas i bedömningen av företagets solvenssituation. Gruppsolvens Ett anknutet tjänstepensionsföretag omfattas av grupptillsynsregleringen i Solvens II-regelverket. Om ett tjänstepensionsföretag i stället finns i toppen av en grupp eller t.ex. ägs av ett holdingföretag som inte har något anknutet försäkringsföretag, omfattas det däremot inte av dessa regler. Finansinspektionen ska utreda gruppsolvensaspekterna i den kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag som föreslås. Testrapportering För att kunna påvisa vilka konsekvenser som förslaget kommer att få för de förmånsberättigade, tjänstepensionsföretagen, försäkringsföretagen och de finansiella marknaderna ska testrapportering utföras och resultatet analyseras och sammanfattas i redovisningen av uppdraget. Samråd och redovisning av uppdraget Uppdraget ska genomföras efter samråd med Svensk Försäkring och Tjänstepensionsförbundet. Finansinspektionen ska löpande stämma av arbetet med Regeringskansliet (Finansdepartementet). Finansinspektionen ska senast den 15 augusti 2017 redovisa uppdraget till regeringen. 5 (6)

6 På regeringens vägnar Per Bolund Charlotta Brisell Kopia till Finansutskottet Finansdepartementet/BA, KO, SKA Justitiedepartementet/L1, L2 Svensk Försäkring Tjänstepensionsförbundet 6 (6)

Förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag

Förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag Förslag till kapitalkravsreglering för tjänstepensionsföretag 1 SEPTEMBER 2017 1 september 2017 Dnr 17-4640 INNEHÅLL TILL FINANSDEPARTEMENTET 4 SAMMANFATTNING 5 Bakgrund 5 En kapitalkravsreglering i två

Läs mer

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57)

Bakgrund. Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) 2014-12-19 Rnr 67.14 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi2014/3021) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på tjänstepensionsföretagsutredningens

Läs mer

En ny reglering för tjänstepensionsföretag

En ny reglering för tjänstepensionsföretag En ny reglering för tjänstepensionsföretag Slutbetänkande av Tjänstepensionsföretagsutredningen Tord Gransbo särskild utredare Tjänstepensionsinstitut enligt tjänstepensionsdirektivet Ett institut som

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

FCG DIN INNOVATIVA PARTNER INOM RISKHANTERING, FINANSIELL JURIDIK OCH AFFÄRSSTYRNING. Ny tjänstepensionsreglering A PUBLICATION BY FCG

FCG DIN INNOVATIVA PARTNER INOM RISKHANTERING, FINANSIELL JURIDIK OCH AFFÄRSSTYRNING. Ny tjänstepensionsreglering A PUBLICATION BY FCG FCG DIN INNOVATIVA PARTNER INOM RISKHANTERING, FINANSIELL JURIDIK OCH AFFÄRSSTYRNING Ny tjänstepensionsreglering 1. Innehåll Introduktion... 3 Tillämpningsområde... 3 Gränsöverskridande verksamhet underlättas...

Läs mer

SOLVENS II - utredningen

SOLVENS II - utredningen SOLVENS II - utredningen Föredrag Sweden Re 2010-10-01 Daniel Barr utredare INNEHÅLL Varför Solvens II Översiktligt innehåll Jämförelse Basel II Effekter av förslaget Beslutsprocessen Utredningsdirektiven

Läs mer

Förlängd övergångsperiod för understödsföreningar

Förlängd övergångsperiod för understödsföreningar Promemoria Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Förlängd övergångsperiod för understödsföreningar Fi2017/00532/FPM Februari 2017 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext... 4 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet

Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet Livdagen 18 september 2012 Ellen Bramness Arvidsson, chefekonom, Svensk Försäkring Den svenska tjänstepensionsmarknaden 1 Svensk Försäkrings

Läs mer

Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring

Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Lektion 8 Några särskilda rörelseregler för tjänstepensionsförsäkring Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare:Per

Läs mer

Inledning Syftet med denna artikel är att ge läsaren en bild av det aktuella läget när det gäller genomförandet av Solvens II-regelverket i Sverige.

Inledning Syftet med denna artikel är att ge läsaren en bild av det aktuella läget när det gäller genomförandet av Solvens II-regelverket i Sverige. Genomförandet av Solvens II regelverket i Sverige Inledning Syftet med denna artikel är att ge läsaren en bild av det aktuella läget när det gäller genomförandet av Solvens II-regelverket i Sverige. Inledningsvis,

Läs mer

PTK:s remissvar angående Finansdepartementets promemoria - En ny reglering för tjänstepensionsföretag, IDnummer:

PTK:s remissvar angående Finansdepartementets promemoria - En ny reglering för tjänstepensionsföretag, IDnummer: 16 oktober 2018 PTK:s remissvar angående Finansdepartementets promemoria - En ny reglering för tjänstepensionsföretag, IDnummer: Fi2018/02661/FPM Inledning Sverige riskerar att reglera bort stora delar

Läs mer

Solvens II senaste nytt från utredningen

Solvens II senaste nytt från utredningen Solvens II senaste nytt från utredningen Terminsstart pension 2011-09-07 Daniel Barr särskild utredare INNEHÅLL Solvens II direktivet i översikt Förslag tjänstepensionsreglering Förslag på reglering små

Läs mer

Pensionsrisk P R O M E M O R I A. Datum FI Dnr Följande stresser föreslås för pensionsrisk:

Pensionsrisk P R O M E M O R I A. Datum FI Dnr Följande stresser föreslås för pensionsrisk: P R O M E M O R I A Pensionsrisk Datum 2017-05-22 FI Dnr 17-4640 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se

Läs mer

Nya regler för tjänstepensionsföretag

Nya regler för tjänstepensionsföretag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Förhandlingssektionen Victoria Bergner Finansdepartementet 10333 STOCKHOLM Nya regler för tjänstepensionsföretag Sammanfattning: SKL avstyrker med bestämdhet förslaget

Läs mer

Granskning av metoder för att mäta kreditrisk och operativ risk (prop. 2004/05: 153)

Granskning av metoder för att mäta kreditrisk och operativ risk (prop. 2004/05: 153) Finansutskottets betänkande 2004/05:FiU33 Granskning av metoder för att mäta kreditrisk och operativ risk (prop. 2004/05: 153) Sammanfattning År 2007 förväntas nya kapitaltäckningsregler (EG-direktiv)

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet

Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet 2015-10-22 REMISSPROMEMORIA Förslag till nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet FI Dnr 10-9537 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57)

En ny reglering för tjänstepensionsföretag (SOU 2014:57) 2014-12-19 R E M I S S V A R Finansdepartementet FI Dnr 14-13309 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Ert Dnr Fi2014/3021 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45 Kommittédirektiv Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension Dir. 2015:45 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17

PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17 Datum 2017-09-29 Finansdepartementet fi.registrator@regeringskansliet.se PTKs remissvar avseende En ny lag om försäkringsdistribution, Ds 2017:17 Förhandlings och samverkansrådet, PTK, (PTK), önskar lämna

Läs mer

EU-kommissionens förslag till reviderat direktiv om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (IORP II); Dnr.

EU-kommissionens förslag till reviderat direktiv om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (IORP II); Dnr. Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande Stockholm 2014-05-09 EU-kommissionens förslag till reviderat direktiv om verksamhet i och tillsyn över tjänstepensionsinstitut (IORP II); Dnr. Fi2014/1418

Läs mer

Försäkringsjuridik för aktuarier

Försäkringsjuridik för aktuarier Försäkringsjuridik för aktuarier 2014-03-10 Patric Thomsson Finanskris - Ny tillsynsordning m.m. Solvens II / Omnibus II IORP II IMD II Försäkringsgaranti Finansiella konglomerat Alternativa investeringsfonder

Läs mer

Rörelseregler. Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015. pje@vinge.se. 6555768-v1

Rörelseregler. Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015. pje@vinge.se. 6555768-v1 Rörelseregler Lektion 7 - Rörelseregler Grundläggande försäkringsrörelserätt 20-21 oktober 2015 Föreläsare: Per Johan Eckerberg, pje@vinge.se Disposition 1. Regelverk 2. FRL - översikt 3. FRL:s avtalsrättsliga

Läs mer

Nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet

Nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet 2015-12-14 BESLUTSPROMEMORIA Nya föreskrifter om eurokurs på försäkringsområdet FI Dnr 10-9537 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA-BoS-14/174 SV Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Läs mer

Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag. Stockholm, 10 maj 2016

Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag. Stockholm, 10 maj 2016 Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag Stockholm, 10 maj 2016 1. Våra marknader Nr 1 på livförsäkringsmarknaden Nr 3 på sakförsäkringsmarknaden Folksam 16,6% LF 30,1% Skandia 13,8% If 18,2%

Läs mer

Bakgrund och förslaget i korthet

Bakgrund och förslaget i korthet 2018-10-12 Rnr 61.18 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi2018/02661/FPM) En ny reglering för tjänstepensionsföretag (promemoria) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter på finansdepartementets

Läs mer

SAKEN Undantag från försäkringsrörelselagens regler om grupptillsyn FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

SAKEN Undantag från försäkringsrörelselagens regler om grupptillsyn FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr 2016-11-24 5476-16^ Meddelad i Stockholm Avdelning 30 Sida l (7) KLAGANDE SEB Life and Pension Holding AB, 556201-7904 106 40 Stockholm MOTPART Finansinspektionen Box 7821

Läs mer

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Promemoria. Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet

Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen. Promemoria. Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Promemoria Förhållandet mellan Solvens IIdirektivet och tjänstepensionsdirektivet April 2012 1 2 Innehållsförteckning 1 Promemorians huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Kommittédirektiv Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag Dir. 2019:22 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Sammanfattning Inom kort förväntas Europeiska unionen besluta om

Läs mer

Ny lag om Pensionsmyndighetens försäkringsverksamhet i

Ny lag om Pensionsmyndighetens försäkringsverksamhet i Socialförsäkringsutskottets betänkande Ny lag om Pensionsmyndighetens försäkringsverksamhet i premiepensionssystemet Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag om Pensionsmyndighetens

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM76. Direktiv om tjänstepensionsinstitut. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM76. Direktiv om tjänstepensionsinstitut. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om tjänstepensionsinstitut Finansdepartementet 2014-05-02 Dokumentbeteckning KOM (2014) 167 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om verksamhet

Läs mer

Remiss: Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension (SOU 2011:68)

Remiss: Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension (SOU 2011:68) 1 (7) YTTRANDE 2012-02-06 Dnr SU Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension (SOU 2011:68) Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i försäkringsrörelselagen (1982:713); SFS 2000:623 Utkom från trycket den 11 juli 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Kort om Solvens I, Solvens II och utredningens förslag

Kort om Solvens I, Solvens II och utredningens förslag 2012-01-24 Rnr 84:11 Till Finansdepartementet REMISSVAR Saco har tagit del av Solvens II-utredningens slutbetänkande Rörelsereglering för försäkring och tjänstepension, SOU 2011:68. Den 31 januari 2012

Läs mer

Förslagen i promemorian om aktsamhetsprincipen för investeringar tar inte hänsyn till den förstärkning av tryggandet som ITP-planens krav på

Förslagen i promemorian om aktsamhetsprincipen för investeringar tar inte hänsyn till den förstärkning av tryggandet som ITP-planens krav på Datum 2018-05-30 PTKs remissvar avseende finansdepartementets promemoria om nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet (Fi2018/01129/FPM) Förhandling och samverkansrådet

Läs mer

Finansdepartementet FI Dnr 13-754 Registrator (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm

Finansdepartementet FI Dnr 13-754 Registrator (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm 2013-03-08 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 13-754 Registrator (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8

Läs mer

Yttrande över promemorian Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av andra tjänstepensionsdirektivet

Yttrande över promemorian Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av andra tjänstepensionsdirektivet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM

Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM 1(6) 2018-06-01 Finansdepartementet Lena Orpana 103 33 Stockholm 070-4819107 lena.orpana@tco.se Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM TCO

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om särskild tillsyn över finansiella konglomerat;

Läs mer

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad Regeringsbeslut II 2-04-05 Fi/00740/KO Finansdepartementet Fastighetsmäklarinspektionen Box 5045 650 05 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Fastighetsmäklarinspektionen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Angående förslaget till försäkringsdistributionslag (Ds 2017:17)

Angående förslaget till försäkringsdistributionslag (Ds 2017:17) Remissyttrande Ds 2017:17, AMF och Alecta Till Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Er ref: Fi2017/02580/FPM Angående förslaget till försäkringsdistributionslag (Ds 2017:17) Ett

Läs mer

2015-06-04 Fi2015/3195. Finansinspektionen Box 7821 10397 Stockholm

2015-06-04 Fi2015/3195. Finansinspektionen Box 7821 10397 Stockholm Regeringsbeslut II 1 2015-06-04 Fi2015/3195 Finansdepartementet Finansinspektionen Box 7821 10397 Stockholm Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Finansinspektionen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Övergångsreglering för tjänstepensionsförsäkring

Övergångsreglering för tjänstepensionsförsäkring 2015-10-22 REMISSPROMEMORIA Övergångsreglering för tjänstepensionsförsäkring FI Dnr 10-9537 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08. Granskning av interna modeller för att beräkna riskkänsligt kapitalkrav för försäkringsföretag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-08 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Granskning av interna modeller för att

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Riktlinjer om separata fonder

Riktlinjer om separata fonder EIOPA-BoS-14/169 SV Riktlinjer om separata fonder EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:2004) om kapitaltäckning och stora exponeringar för kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2006:536 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad

Läs mer

Kommittédirektiv. Särskild reglering för tjänstepensionsinstitut. Dir. 2013:32. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013.

Kommittédirektiv. Särskild reglering för tjänstepensionsinstitut. Dir. 2013:32. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013. Kommittédirektiv Särskild reglering för tjänstepensionsinstitut Dir. 2013:32 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag till ny

Läs mer

En ny reglering för tjänstepensionsföretag

En ny reglering för tjänstepensionsföretag Finansdepartementet 2018-10-11 103 33 Stockholm Fi2018/ 02661/FPM En ny reglering för tjänstepensionsföretag AFA Försäkring, Alecta och AMF ansluter sig till Svensk Försäkrings yttrande över Finansdepartementets

Läs mer

LOs yttrande över promemorian En ny reglering för tjänstepensionsföretag

LOs yttrande över promemorian En ny reglering för tjänstepensionsföretag ENHET Enheten för Avtalsfrågor HANDLÄGGARE Renée Andersson DATUM 2018-10-01 ERT DATUM 2018-07-04 DIARIENUMMER 20180217 ER REFERENS Fi2018/02661/FPM Finansdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över

Läs mer

Återförsäkring. Finansutskottets betänkande 2007/08:FiU15. Sammanfattning

Återförsäkring. Finansutskottets betänkande 2007/08:FiU15. Sammanfattning Finansutskottets betänkande 2007/08:FiU15 Återförsäkring Sammanfattning I betänkandet föreslår finansutskottet att riksdagen bifaller regeringens förslag till ny lagstiftning avseende återförsäkringsverksamhet.

Läs mer

Yttrande till Finansdepartementet avseende den kommande tjänstepensionsrörelselagen

Yttrande till Finansdepartementet avseende den kommande tjänstepensionsrörelselagen Yttrande till Finansdepartementet avseende den kommande tjänstepensionsrörelselagen 1. Några utgångspunkter AMF och Alecta ( Bolagen ) har sedan det första tjänstepensionsdirektivet infördes i Sverige

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.4.2018 COM(2018) 169 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om tillämpningen av avdelning III i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1998:293) om utländska försäkringsgivares och tjänstepensionsinstituts verksamhet i Sverige; SFS 2015:714 Utkom från trycket den 1 december 2015 utfärdad

Läs mer

Kapitalbas i tjänstepensionsföretag

Kapitalbas i tjänstepensionsföretag P R O M E M O R I A Datum 2017-05-30 FI Dnr 17-4640 Kapitalbas i tjänstepensionsföretag Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011.

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Kommittédirektiv Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dir. 2011:77 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till hur Europaparlamentets

Läs mer

Nya regler för finansiella konglomerat och grupper. Eva-Lena Norgren (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Nya regler för finansiella konglomerat och grupper. Eva-Lena Norgren (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nya regler för finansiella konglomerat och grupper Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 april 2013 Peter Norman Eva-Lena Norgren (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:160

Regeringens proposition 2012/13:160 Regeringens proposition 2012/13:160 Nya regler för finansiella konglomerat och grupper Prop. 2012/13:160 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 maj 2013 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar; SFS 2007:570 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Yttrande över Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna (SOU 2015:68)

Yttrande över Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna (SOU 2015:68) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Riktlinjer om genomlysningsmetoden

Riktlinjer om genomlysningsmetoden EIOPA-BoS-14/171 SV Riktlinjer om genomlysningsmetoden EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu site:

Läs mer

www.fi.se Solvensen fortsatte att öka finansinspektionen Försäkringsbarometern första halvåret 2013

www.fi.se Solvensen fortsatte att öka finansinspektionen Försäkringsbarometern första halvåret 2013 finansinspektionen Försäkringsbarometern första halvåret 213 26 september 213 Solvensen fortsatte att öka Situationen i de svenska försäkringsföretagen och tjänstepensionskassorna fortsatte att förbättras

Läs mer

Stockholm den 31 maj 2018 R-2018/0564. Till Finansdepartementet. Fi2018/01129/FPM

Stockholm den 31 maj 2018 R-2018/0564. Till Finansdepartementet. Fi2018/01129/FPM R-2018/0564 Stockholm den 31 maj 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/01129/FPM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Nya regler

Läs mer

Vägen mot en riskbaserad försäkringstillsyn

Vägen mot en riskbaserad försäkringstillsyn 2005-03-22 ANFÖRANDE En beskrivning av försäkringstillsynen 2005 av biträdande avdelningschef Eva Ekström på FI den 22 mars 2005. Bilaga: Utveckling av ett nytt tillsynsverktyg - trafikljussystemet Vägen

Läs mer

Riktlinjer för tilläggskapital

Riktlinjer för tilläggskapital EIOPA-BoS-14/167 SV Riktlinjer för tilläggskapital EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu site: https://eiopa.europa.eu/

Läs mer

Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer

Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer EIOPA-BoS-15/108 SV Riktlinjer för förlängning av återhämtningsperioden vid exceptionellt svåra situationer EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Läs mer

Lagrådsremiss. Finansiella konglomerat. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Finansiella konglomerat. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Finansiella konglomerat Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 oktober 2005 Sven-Erik Österberg Mats Walberg (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

2011-09-20 REMISSPROMEMORIA. FI Dnr 10-11395 [Brunnsgatan 3] Sammanfattning

2011-09-20 REMISSPROMEMORIA. FI Dnr 10-11395 [Brunnsgatan 3] Sammanfattning 2011-09-20 REMISSPROMEMORIA Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om placeringsriktlinjer samt riskhantering av tillgångar och derivatinstrument i försäkringsföretag och pensionsstiftelser Finansinspektionen

Läs mer

Konsekvensanalyser för pensionsstiftelser

Konsekvensanalyser för pensionsstiftelser Konsekvensanalyser för pensionsstiftelser en vägledning INNEHÅLL VÄGLEDNING FÖR PENSIONSSTIFTELSER FÖR ATT TA FRAM KONSEKVENSANALYSER ENLIGT FFFS 2005:32 1 Inledning 1 Finansinspektionens föreskrift FFFS

Läs mer

Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och skogsmark för åren

Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och skogsmark för åren Regeringsbeslut IV 1 2018-02-22 N2018/01213/SK Näringsdepartementet Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och

Läs mer

Finansdepartementet FI Dnr 04-7558-001 103 33 STOCKHOLM. Delbetänkandet SOU 2004:101 Genomförande av tjänstepensionsdirektivet(dnr Fi2004/4580)

Finansdepartementet FI Dnr 04-7558-001 103 33 STOCKHOLM. Delbetänkandet SOU 2004:101 Genomförande av tjänstepensionsdirektivet(dnr Fi2004/4580) 2005-01-18 oéãáëëî~ê= Finansdepartementet FI Dnr 04-7558-001 103 33 STOCKHOLM Delbetänkandet SOU 2004:101 Genomförande av tjänstepensionsdirektivet(dnr Fi2004/4580) Allmänna synpunkter Finansinspektionen,

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Yttrande över Finansinspektionens ändrade föreskrifter (FFFS 2009:1) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

LIVFÖRSÄKRING UNDER SOLVENS II OCH IORP

LIVFÖRSÄKRING UNDER SOLVENS II OCH IORP LIVFÖRSÄKRING UNDER SOLVENS II OCH IORP Den svenska modellen för att driva försäkringsrörelse under två regelverk Oslo den 14 mars 2012 Per Johan Eckerberg och Fabian Ekeblad Table of contents 1 Tjänstepensionsverksamhet

Läs mer

Regeringens beslut. Kopia I:26 Regeringsbeslut Ju2017/09722/SSK. och beredskap Karlstad

Regeringens beslut. Kopia I:26 Regeringsbeslut Ju2017/09722/SSK. och beredskap Karlstad Kopia I:26 Regeringsbeslut 2017-12-13 Ju2017/09722/SSK Justitiedepartementet Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 Karlstad Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Trafikverket

Läs mer

Juridikseminariet - nyheter inom försäkringsreglering!

Juridikseminariet - nyheter inom försäkringsreglering! Published on Svenska Försäkringsföreningen (http://forsakringsforeningen.se) Hem > Juridikseminariet - nyheter inom försäkringsreglering! Juridikseminariet - nyheter inom försäkringsreglering! Juridikseminariet

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet

Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter för Regelrådet 8 Regeringen Regerings beslut 2017-07-20 N2017 /04846/FF 13 Näringsdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna för och lämna förslag avseende utökade uppgifter

Läs mer

Nya regler för finansiella konglomerat och grupper

Nya regler för finansiella konglomerat och grupper Finansutskottets betänkande 2012/13:FiU30 Nya regler för finansiella konglomerat och grupper Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag i proposition 2012/13:160 Nya regler för finansiella

Läs mer

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA)

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Stockholm 2019-08-15 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm Svar på remiss om förslag till föreskrifter om pensionsstiftelser och förslag till ändringar

Läs mer

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015

Kommittédirektiv. Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton. Dir. 2015:39. Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Kommittédirektiv Betaltjänster, förmedlingsavgifter och grundläggande betalkonton Dir. 2015:39 Beslut vid regeringssammanträde den 1 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i försäkringsrörelseförordningen (2011:257); SFS 2015:707 Utkom från trycket den 1 december 2015 utfärdad den 19 november 2015. Regeringen föreskriver i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Datum 2014-10-23 Dnr 1401713. Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) - kapitaltillskott

Datum 2014-10-23 Dnr 1401713. Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) - kapitaltillskott Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-23 Dnr 1401713 1 (5) Regionstyrelsen Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) -

Läs mer

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1 Svensk Försäkring Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Yttrande Stockholm 2018-08 30 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt.

Läs mer

Tjänstepensiansförbundet

Tjänstepensiansförbundet Tjänstepensiansförbundet Member of PensiorisEurope Remissvar Fi2018/02661/FPM Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.remissvar@regerin@ska nsliet.se Yttrande över promemorian En ny reglering för tjänstepensionsföretag

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

En ny reglering för tjänstpensionsföretag

En ny reglering för tjänstpensionsföretag 1(5) Svarsdatum Lena Orpana 2015-01-08 070-481 91 07 Lena.orpana@tco.se FINANSDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM En ny reglering för tjänstpensionsföretag, del 1 och 2 Slutbetänkande av Tjänstepensionsföretagsutredningen

Läs mer

Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden

Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden Framtida utmaningar för försäkringsmarknaden Per Bolund Finansmarknadsminister Framtida utmaningar Långvarig lågräntemiljö Framtida initiativ inom hållbarhet Högt förtroende och ett starkt konsumentskydd

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Finansinspektionen

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Finansinspektionen Regeringsbeslut II 1-12-11 Fi/4288 (delvis) Finansdepartementet Finansinspektionen Box 7821 10397 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Finansinspektionen Riksdagen har beslutat om Finansinspektionens

Läs mer

Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering

Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering EIOPA-BoS-15/106 SV Riktlinjer om metoder för fastställande av marknadsandelar för rapportering EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Läs mer

Riktlinjer om behandling av anknutna företag, inklusive ägarintressen

Riktlinjer om behandling av anknutna företag, inklusive ägarintressen EIOPA-BoS-14/170 SV Riktlinjer om behandling av anknutna företag, inklusive ägarintressen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Läs mer

Ändringar i föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar

Ändringar i föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar 2012-06-11 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 12-6507 Ändringar i föreskrifter om försäkringsföretags val av räntesats för att beräkna försäkringstekniska avsättningar Finansinspektionen Box 7821 SE-103

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-10. Ändrade kapitaltäckningsregler

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-10. Ändrade kapitaltäckningsregler LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Ändrade kapitaltäckningsregler

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om beräkning av ett finans- och försäkringskonglomerats kapitaltäckning I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 20 5 mom. i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat

Läs mer

Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna

Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna PROMEMORIA Datum 2011-11-25 Frågor och svar om förslaget till högre kapitaltäckningskrav för de stora svenska bankgrupperna Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787

Läs mer