Lokal plan för Hillared Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal plan för Hillared Version 2.0 2011-08-17"

Transkript

1 Lokal plan för Hillared Version

2 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen Vem har tagit fram planen och hur Beskrivning av Hillared Vad är det bästa med Hillared Slogan för Hillared Trender Naturområden Fritids- och rekreationsområden Turism Turistboende Föreningar/ intressegrupper Lokaler och mötesplatser Näringslivet Kultur och nöjen Boende Grannsamverkan Nyinflyttning Kommunikationer Handel och service Kommunal verksamhet Regional verksamhet Framtidsvision 5 år Framtidsvision 20 år Framtidsvision 50 år SWOT-analys Prioriteringar Åtgärdsplan Sida 2 (17)

3 1 Syfte med den lokala planen Syftet med den lokala planen är att få en lokal påverkan på den långsiktiga utvecklingen i Hillared och förändra avveckling till utveckling. 2 Vem har tagit fram planen och hur Denna lokala plan har tagits fram av Hillareds Byalags styrelse tillsammans med ytterligare ett antal engagerade personer. 3 Beskrivning av Hillared Flygbild över huvuddelen av Hillared samhälle, Ätran i förgrunden, därefter järnvägen och genomfartsleden, längst till vänster syns skolan, en bit in från höger syns Berendsen, det idag största företaget i samhället, i bakgrunden sjön Såken. Hillared ligger i norra änden av Svenljunga kommun, utmed riksväg 27 och Kust-tillkustbanan mellan Göteborg och Karlskrona. Hillareds läge utmed Ätran har gett upphov till en mycket lång historia. De första spåren av bofasta människor på orten går tillbaka år i tiden. Dessa människor har lämnat efter sig fornåkrar och gravrösen. Kyrkan från 1100-tal byggdes som en försvarskyrka men endast små gluggar till fönster då läget nära Danska gränsen innebar återkommande ofred under många århundraden. Kyrkan har renoverats vid ett flertal tillfällen varav det mest omfattande skedde 1816 då det gamla koret revs och ersattes av ett större. 3 (17)

4 Hillareds kyrka med klockstapel. Säteriet Gälared, med anor från tidig medeltid, har satt betydande spår i Hillareds utveckling. I gamla tider befolkades Gälareds marker av ett betydande antal torpare fick Hillared sin första järnvägsstation genom att Kindsbanan mellan Borås och Svenljunga passerade i socknens utkant. Några få hus hann byggas i anslutning till stationen innan det var dags för nya järnvägsplaner öppnades Borås Alvesta Järnväg och Hillared fick ny station och blev järnvägsknut genom att sträckan Hillared - Svenljunga på Kindsbanan anslöts till den nya järnvägen. Ett stationssamhälle började växa fram men utvecklingen hämmades i viss mån av att det inte gick att friköpa mark från Gälared, som sedan slutet av 1700-talet hade blivit ett fideikommiss. Regelverket kring fideikommissen var ganska komplicerat för att undvika att kapitalet skingrades lyckades emellertid CR Bergqvist, som då etablerat sig som konfektionsfabrikör, att friköpa kvadratmeter mark. En gemensam brunn borrades, vägar byggdes, tomter avstyckades och villabyggen startades stod en ny skola klar, som ersatte de gamla skolorna där barnen endast kunde gå varannan dag på grund av platsbrist skedde den första kommunsammanslagningen och Hillared bildade tillsammans med grannsocknarna Sexdrega, Ljushult och Roasjö storkommunen Lysjö överfördes Gälared till Gunilla och Daniel von Schedvins stiftelse, som sedan kunnat bidra med betydande belopp bland annat till föreningslivet i Hillared. Stiftelsen har en betydande ekonomisk kraft, som kan vara till stor nytta vid utvecklingen av det framtida Hillared var det dags för nästa kommunsammanslagning och Hillared kom nu att ingå i Svenljunga kommun började samhället snabbt växa. Villkoren för att bygga en villa var på den tiden mycket gynnsamma och många tog chansen. Denna utveckling fortsatte fram till ungefär 1985 för att helt avstanna 1990 då bostadssektorn i många avseenden kollapsade och sedan aldrig har kommit tillbaka i stora delar av landsbygden, bland annat i Hillared. Under denna tid hade också skolan byggts ut på grund av ett ökat barnantal och även fått en liten idrottshall. 4 (17)

5 4 Vad är det bästa med Hillared Centralt läge med närhet till flera större orter såsom både kommunens centralort Svenljunga och Borås. Ett omfattande föreningsliv, som leder till god gemenskap. En lagom stor skola, som ger en trygg uppväxt för våra barn. Närheten till naturen. 5 Slogan för Hillared Hillared Sjuhärads mittpunkt. Vår slogan utgår från vårt centrala läge mitt i Sjuhärad. 6 Trender Människors större rörlighet har lett till att många, som nu bor i Hillared arbetar på annan ort, i första hand i Borås, men å andra sidan är det ganska många som också pendlar in för att arbeta i Hillared. Denna rörlighet har emellertid haft en negativ utveckling på den lokala servicen. Dagligvaruhandeln har koncentrerats till de större orterna. En trend som vi ännu inte sett något av men, som finns stor chans till, är en kraftigt ökad inflyttning i samband med utbyggnaden av industriområdet i Lockryd. 7 Naturområden Hillared har cirka 20 större och mindre sjöar varav Såken dominerar. Ätran går tvärs igenom Hillareds centrala delar, där finns också Lillån, som förbinder Såken med Ätran. Ätran forsar fram vid gamla bron i Veka. 5 (17)

6 Ekparken en tidig vårdag med marken täckt av vitsippor Ekparken är en ekskog i närheten av byn Läggared, här finns de ovan nämnda åriga fornåkrarna. På våren är marken vit av vitsippor och på hösten nästan lika blå av blåbär. I Hillareds sydöstra hörn finns ett geologiskt intressant område. Detta har skapats genom att stora "döda" isblock från inlandsisen blivit liggande där vi nu ser sjöar. Mellan dessa har som ett nät samlats grus och sand, som smält loss från isen. Liknande områden finns på flera ställen i Sverige men detta är ovanligt stort och sträcker sig ända ned till söder om Sexdrega samhälle. 8 Fritids- och rekreationsområden Skogen med svamp och bär. Lite av skogens guld. 6 (17)

7 Alfred och Nanna Augustsson tar ett dopp. Såken kan man vandra runt och fiska i men man kan också ta sig ett dopp. Många sjöar och Ätran med fiskemöjligheter. I Ätran finns två fiskevårdsområden ett öster om Veka och ett väster om. Såken och angränsande sjöar är ett eget fiskevårdsområde. Sjöarna söder om Läggared bildar ett fjärde fiskevårdsområde. Det finns också goda jaktmarker för den som är intresserad av detta. Kartan visar vandringsleden Såken runt 7 (17)

8 Ett stort antal stigar och småvägar med lite trafik, som passar bra för cykelturer och vandring. Bland dessa utmärker sig Såken runt, som är en cirka 2 mil lång vandringsled i nära anslutning till sjön Såken. Ett 2,5 km långt elljusspår finns väster om skolan. Sjöarna och inte minst Ätran ger utmärkta möjligheter att paddla kanot. 9 Turism Kyrkan från 1100-talet. Hembygdsgård med skomakarmuseum år gamla fornåkrar med skyltad information. Såken runt är en 2 mil lång vandringsled i nära anslutning till sjön Såken. Den som är intresserad av fiske har goda möjligheter till detta både i Ätran och de olika sjöarna. Våra duktiga blomsterhandlare ger möjlighet till blomstershopping. 9.1 Turistboende Genom Gunillas Wärdshus i Lockryd kan man hyra en campingstuga och övernatta i nära anknytning till Wärdshuset. Stugbyn i Lockryd. Inom projektet Marknadsplats Sjuhärad håller man på och ta fram boende vid Såken i samband med deras fiskeresor. 10 Föreningar/ intressegrupper Hillareds Byalag, Hillareds Bygdegårdsförening Hillareds Föreningsråd Hillareds Föräldraförening, Hillareds Hembygdsförening 8 (17)

9 Hillareds Idrottsförening, Hillareds Missionskyrka, Hillareds PRO, Alvsborg/samorg/Svenljunga/Foreningar/Hillared/. Hillareds Röda Korskrets Hillareds Skytteförening, Hillareds Trial Club, home.swipnet.se/hillareds_trial/ Hillareds Villaförening Fiskvårdsområden, Sandsjöns GDF, Svenska Kyrkan, Lokaler och mötesplatser Hillareds Bygdegård. Hillareds Hembygdsgård. Hembygdsgården, som flyttades till sin plats nära kyrkan i slutet av fyrtiotalet. Hillareds Missionskyrka. Svenska Kyrkan med församlingshem. Biblioteket. Idrottshallen. Idrottshallens friluftsområde med grillplats. Skyttepaviljongen. 9 (17)

10 Skyttepaviljonen från 1906 har beträtts av många danssugna framförallt förr i tiden. 11 Näringslivet 11.1 Befintliga AB Jörgen Cramers Svets och K-smide arbetar med svets och konstsmide. Berendsen AB centrallager inom uthyrning av arbetskläder, dukar, sängkläder och handdukar. Blomsterlandet försäljning av växter för ute och inne. Borås Svets och Montage AB svetsar i alla metaller, många uppdrag för värmeverk. Cramers blommor försäljning av växter mm, mycket från egna odlingar. Flickorna i köket tårtor, smörgåstårtor och catering. Galleri Jeanette Öhlund konsthandel. Gunillas Wärdshus serverar dagens vid riksväg 27. Hillareds Måleri utför måleriarbeten. Hillareds Schakt AB gräventreprenör. Hinnareds Kennel hundpensionat och uppfödning av Flat Coated Retriver. Hjelms Elektriska AB elinstallatör. Jacobs Maskintjänst AB gräventreprenör. Lennart Johansson maskinstation. Lockryds Sommarmöbler försäljning av trädgårdsmöbler mm. Nylanders Auktioner auktioner varannan vecka. Steinssons Internetförsäljning av bokmärken mm. Studio 4 reklamfoto. Dessutom ett antal företag inom de gröna näringarna Framtid Svenljunga kommun har inlett en stor satsning på att locka lätt industri och handel till ett område utmed riksväg 27 i Lockryd. Kommunen har köpt 100 ha mark och arbetar för närvarande med att gör den första etappen av området byggklar genom att anlägga vägar och VA. En fullständig utbyggnaden av området förväntas ta ganska lång tid men kommer redan på ett tidigt stadium att påverka Hillared på ett avgörande sätt genom att tillföra olika former 10 (17)

11 av service samt locka en del av de anställda att bosätta sig i Hillared. Å andra sidan kommer troligen framtida företag att huvudsakligen etablera sig i Lockryd och inte i Hillareds samhälle. 12 Kultur och nöjen Hillareds Byalag driver fler årligen återkommande arrangemang. I mitten av januari - julgransplundring med dans kring den stora julgranen och utdelning av godis till barnen. Dansen går runt stora julgranen. På nationaldagen båtrace i Lillån med barnens hembyggda små båtar. Båtracet har just startat och båtarna lämnat startrampen. 11 (17)

12 I början av september - Hillaredstrampet poängpromenad med efterföljande fest. Säckhoppning var en gren i Hillaredstrampet, som satte de tävlande på prov. Hillareds PRO spelar mattcurling varje vecka under vintersäsongen och har medlemsmöten med olika former av underhållning varje månad. Hillareds Hembygdsföreningen har vanligen en sammankomst i augusti. Hillareds Föreningsråd arrangerar julmarknad i början av december. Hillareds IF bedriver en omfattande ungdomsfotboll, som är till stort nöje både för deltagarna och publiken. HIF har också motionsträning i grupp och ansvarar för fritidsgård för närvarande en gång i veckan för ungdomarna. Barnen i hård kamp om bollen. 12 (17)

13 Hillareds Röda Korskrets arrangerar trivsamma träffar med underhållning för ortens pensionärer nästan varje månad. Hillareds Bygdegårdsförening arrangerar olika tillställningar några gånger om året. Den som är intresserad av fiske har stora möjligheter att få utlopp för detta intresse då det finns flera fiskevårdsföreningar, som ser till att det finns chans till intressanta fångster. Svenska kyrkans verksamhet för barn och ungdomar. Sandsjöns GDF (gammaldansförening) arrangerar gammaldans på Sandsjöns festplats varje vecka under sommaren. 13 Boende Invånarantalet i den gamla socknen har varit ganska konstant under de senaste åren, kring 900. Genom nybyggnation i Sandsjöområdet har hittills tillkommit 30 personer. När området blir helt utbyggt kommer där att bo ungefär 150 personer. Hillareds befolkningsutveckling med utvecklingsprognos För att få en god jämförelse över tiden avser diagrammet endast Hillareds gamla socken. Om man går tillbaka i tiden kan man se att Hillared hade nästan lika mycket invånare 1880 som nu. Sedan minskade emellertid invånarantalet snabbt för att 1910 nå ett minimum på 569. Därifrån och fram till 1970 låg invånarantalet de flesta åren strax under 600. Under perioden 1975 till 1985, den så kallade gröna vågen, skedde sedan en dramatisk ökning då socknens invånarantal ökade med mer än 50 % och som mest nådde 977 invånare. Eftersom ingen ny byggnation skett sedan 1990 och många av de barn, som föddes tidigare flyttat ut har invånarantalet stabiliserat sig kring 900. Genom utbyggnad av industriområdet i Lockryd förväntas en del av de där anställda med familjer söka sig till Hillared för att bo i närheten av arbetet. Det avgörande för om denna utveckling kan ske är om det går att låna till nybyggnation av villor i Hillared. 13 (17)

14 Hillareds befolkning, åldersfördelad Åldersmässigt överensstämmer Hillared väl med landet som helhet med den skillnaden att gruppen år är mindre än andra 10-årsintervall. Detta fenomen, som beror på att ungdomar flyttar ut för att studera och kommer tillbaka när de skaffat familj överensstämmer väl med andra liknade samhällen. Fyrtiotalisterna är däremot något fler än andra åldersgrupper. Huvuddelen av befolkningen bor i egna villor. De flesta ligger i tätorten Hillared men också en del i byn Åsalund och i det nybyggda villaområdet Sandsjön, som ligger utmed riksväg 27 alldeles invid gränsen till Borås Stad. Det finns dessutom cirka 60 hyreslägenheter, varav de allra flesta är byggda som radhus. Ett antal personer bor också på gårdar utanför tätorten Grannsamverkan Hillareds Byalag förbereder att Hillared kommer att delta i Grannsamverkan för att minska risken för inbrott och underlätta att det som sker blir utrett Nyinflyttning Ett ganska stort antal människor flyttar ut och in varje år men då ingen nyproduktion av boende kan ske med nuvarande marknadspriser på den befintliga beståndet av fastigheter är invånarantalet ganska konstant. Såväl hus som blir till salu och lägenheter som blir lediga, får i de flesta fall mycket snabbt nya ägare respektive hyresgäster. Om marknadspriserna även framgent kommer att styra möjligheten till finansiering av nybyggnation kommer det att dröja några år innan trycket från de, som arbetar i Lockryd, har pressat upp priset till en nivå, som gör att det är möjligt att börja bygga. Om däremot det statliga regelverket hjälper till kan nybyggnation startas ganska snart. I första hand kan de 17 tomter, som är klara för byggnation användas men det vore också angeläget att projektera nya tomter för att möta den efterfrågan, som kan förväntas från personer, som kommer att arbeta i Lockryd. När den förväntade nybyggnationen kommer igång är det viktigt att ungefär % av bostäderna uppförs i form av lägenheter. Om möjligt bör åtminstone en del vara hyreslägenheter men det kan också finnas efterfrågan på bostadsrätter bland de äldre, som flyttar från sina villor för att få ett bekvämare boende. 14 (17)

15 14 Kommunikationer Hillared har bussförbindelser mot Borås i väster, Svenljunga i söder och Tranemo i öster via bussterminalen i Lockryd, som knyter samman bussarna i norra Kind. En brist är avsaknaden av kontakt med det bussnät, som via Dannike leder mot Ulricehamn och Gällstad. Hillared är det enda samhälle i Svenljunga kommun, som har järnväg. För närvarande finns det ingen möjlighet att stiga på eller av men vissa planer finns att starta pendeltrafik mellan Borås och Limmared. Om dessa planer sätts i verket kommer även Hillared att få del av trafiken. Bredband via ADSL kan fås från ett antal olika operatörer. I tätorten är maximal hastighet 24 Mbit/s men avtar sedan allt eftersom avståndet till telestationen ökar. I Sandsjöområdet sker uppkopplingen via fiber vilket ger möjlighet till 100 Mbit/s. Även Hillareds samhälle och dess omnejd bör få ett fibernät så att det framtida behovet av överföringshastighet tryggas. För närvarande är situationen oklar beträffande möjligheten att få bidrag för denna utbyggnad men så snart det finns nya pengar finns det anledning att börja projektera. Den norra delen av Hillareds tätort har sedan 20 år haft tillgång till kabel-tv, som ger 15 kanaler med mycket god kvalitet till ett lågt pris. Cirka 140 hushåll är anslutna till nätet. Mobiltelefoni finns med god täckning. Hillareds läge i nära anslutning till riksväg 27 ger bland annat möjlighet att snabbt nå Borås om man färdas i egen bil. Om några år kommer också Göteborg att tidsmässigt komma närmare då den sedan länge planerade förbifarten utanför Borås blir klar. 15 Handel och service I Hillared kan man köpa blommor både för inom- och utomhusbruk i två mycket välsorterade butiker, den ena i tätorten och den andra utmed 27:an i Lockryd. Varannan vecka kan man också köpa antikviteter eller åtminstone gamla saker i Nylanders auktionshall mitt i byn. I Lockryd kan man dessutom köpa trädgårdsmöbler och äta en bit mat, om man vill kan man också övernatta i värdshusets stugor. På sikt kommer mycket mer service att erbjudas i Lockryd genom den satsning kommunen har inlett men för närvarande går det inte att exakt säga vart det leder och i vilken takt utbyggnaden kommer att ske. Däremot kan man nuförtiden inte köp mjölk eller en tidning. För 50 år sedan fanns det fyra livsmedelsbutiker i tätorten på en mindre folkmängd men då var inte människor så rörliga. 16 Kommunal verksamhet Förskola. Skola F-6. Musikskola. Biblioteksfilial med Centralbibliotek i Svenljunga. Hemtjänst och hemsjukvård. Lekplatser i några av bostadsområdena. För närvarande med eftersatt underhåll. Skolans högstadium i Svenljunga, 17 km. Åldringsboende i Sexdrega, 7 km. Övrig kommunal verksamhet i Svenljunga, 17 km. 15 (17)

16 17 Regional verksamhet Folktandvård finns tillsvidare men är nedläggningshotad. Vårdcentral i Svenljunga, 17 km. Regionsjukhus i Borås, 22 km, och Skene, 49 km. Naturbruksgymnasium i Svenljunga, 17 km. 18 Framtidsvision 5 år Uppsnyggning av samhället genomförd. Alla har tillgång till 100 Mbit/s bredband via fiber. Villor har åter börjat byggas. Kommunen har projekterat nya bostadsområden bl.a. i de LIS-områden (Landsbygdsutveckling i strandnära lägen), som finns i Hillared. Den länge efterlängtade asfalteringen av cykelvägen till Lockryd är klar. Gång och cykelväg österut från korsningen Parkvägen Centralvägen fram till Cramers Blommor byggd. Åsalund förbundet med samhället med en gång- och cykelväg. Behovet av affär för dagligvaror har lösts i Lockryd. Behovet av en central badplats löst. Såken runt utmärkt så att det är lätt att hitta samt alla våta partier åtgärdade. Bussarna har halvtimmestrafik morgon och kväll och entimmestrafik övriga tider. Central samlingsplats för alla åldrar, eventuellt genom utbyggnad av idrottshallen kompletterad med kök och samlingslokal. Utökad och väl fungerande barn- och ungdomsverksamhet. Bussförbindelse mellan Hillared och Dannike, som knyter ihop de båda bussnäten. Förskolan har byggts ut både för att möta det ökade behovet och för att förskolan skall vara samlad öster om Såkensvägen. Skolan har därigenom återfått sina lokaler för att kunna möta det ökade behovet även i skolan. Trafiksituationen i trevägskorsningen strax väster om samhället löst på ett trafiksäkert sätt. Rondell på Rv 27 i Lockryd. Stationen har renoverats och återfått sin forna glans. Problemen med regleringen av Såken har lösts och Lillån har åter blivit en fin lekbäck för öring. Parkeringsplatserna på Rv 27 mot Tranemo har snyggats upp. 19 Framtidsvision 20 år Hälften av Lockryds industriområde är utbyggt och cirka personer är sysselsatta varav 200 med familjer bor i Hillared. Hillared har kunnat växa med 600 invånare genom ett omfattande nybyggande av såväl villor som lägenheter. Samhället har fått viss centrumbebyggelse med bl.a. dagligvaruhandel. Pendeltrafik på järnvägen mellan Borås och Limmared. Trygghetsboende för pensionärer i Hillared då de många fyrtiotalisterna nu nått en sådan ålder att de behöver lite mera omvårdnad. Ytterligare utbyggnad av såväl skola som förskola har skett för att möta efterfrågan. Ätran i Hillared och Sexdrega är känt i hela Sverige för sitt fina öringfiske, som drar till sig mängder med fisketurister. Hillared är lika känt som Mörrum. En fiskecamp har byggds med övernattning, mat och fisketillbehörsbutik. Öringen har vandrat upp i Såken. 16 (17)

17 20 Framtidsvision 50 år Lockryds industriområde är nu helt utbyggt och cirka personer är sysselsatta varav 400 med familjer bor i Hillared. Hillared har kunnat växa med invånare genom ett omfattande nybyggande av såväl villor som lägenheter. 21 SWOT-analys Starka sidor Centralt läge. Närhet till naturen. Samhörighet. Svagheter Brist på affär. Det finns sådant, som behöver snyggas upp för att göra Hillared riktigt attraktivt. Platsbrist på skola och förskola förhindrar inflyttning. Brist på central samlingsplats. Möjligheter Det förväntat ökade invånarantalet ger stora möjligheter till bättre service. Utveckling av natur och fiske. Risker/hot Osäkert när det går att få igång byggandet. 22 Prioriteringar Förskolans utbyggnad. Utbyggda gång- och cykelvägar för säker trafik. Lekplatserna iordningställs. Uppsnyggning. Fibernät för bredband byggs i hela Hillared. Central badplats. Såken runt uppmärkt och spångad. Reglering av Såken har lösts och Lillån har åter blivit en fin lekbäck för öring. Fiskecamp byggs med övernattning, mat och fisketillbehörsbutik. 23 Åtgärdsplan För att våra visioner inte bara ska stanna vid att vara just visioner tror vi på ett starkt samarbete med såväl kommun som myndigheter. Vi tror att vi i Hillared, invånare och föreningar, tillsammans kan uppbåda den gemenskap och det engagemang, som behövs för att få till de förändringar som behövs. Detaljerad åtgärdsplan bifogas. Tillsammans är vi starka! 17 (17)

18 Åtgärdsplan för Hillared Upprättad: Sida 1 (1) Åtgärd Vem? Kontaktperson Kostnader Finansiering Tidsplan Såken runt uppmärkt Byalaget Claes Kommunalt bidrag och spångad Uppsnyggning. Byalaget Git Små kostnader Fastighetsägarna Fastighetsägarna och ideellt Lekplatserna Kommunen Pernilla Kommunen iordningställs Förskolan utbyggnad. Kommunens utbildningsnämnd i samarbete med SvenBo Git Kostnadsberäkning görs av SvenBo Kommunen Fibernät för bredband byggs i hela Hillared Utbyggda gång- och cykelvägar för säker trafik. Central badplats Regleringen av Såken har lösts och Lillån har åter blivit en fin lekbäck för öring. Fiskecamp byggs med övernattning, mat och fisketillbehörsbutik Ny ekonomisk förening bildas Claes 10 milj Delas mellan fastighetsägarna och bidrag Kommunen, byalaget Git Kostnadsberäkning görs av kommunen Kommunen, Byalaget och Schedvinska stiftelsen i samverkan Byalaget, Fiskevårdsförening Schedvinska stiftelsen Privat entreprenör byalaget Claes Kommunen och privat Kommunen Tommy Statliga medel och fonder Tommy 3 miljon Privat, landsbygdsprogram

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

Prata framtidens Sävar med oss!

Prata framtidens Sävar med oss! Prata framtidens Sävar med oss! Fördjupad översiktsplan för Sävar Umeå kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan för Sävar. Översiktsplanen ska visa hur Sävar kan komma att se ut och utvecklas i framtiden.

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-03-18 Diarienummer:2010-061 AM Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Lokal utvecklingscheck Checkens namn Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Lokal plan för Morjhult

Lokal plan för Morjhult Lokal plan för Morjhult Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Morjhults rote...3 4 Vad är det bästa med Morjhult?...5 5 Slogan

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BREDBAND I HÄRSTORP Checkens namn Härstorps fiber ekonomiska förening (under bildande) Sökande

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer Sida 1 av 9 ÄNGELHOLM 9 juli 2016 08:00 Glesbygd mitt i smeten vill se mer grönska Trots att det varit en motig start bakas det nu för fullt på byns enda bageri. Och några av ortens eldsjälar vill se en

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16

Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Bredband i en mindre kommun en smal sak? Claes Andersson VD, Teleservice Bredband Skåne AB Kommunhuset i Sjöbo, 2011-09-16 Agenda Teleservice Önskemål och förslag Bra och dåligt om stöd Förslag Hur har

Läs mer

Varför bredband på landsbygden?

Varför bredband på landsbygden? BREDBAND I RAMSBERG M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer

Kumla växer. Aktuella projekt och planer Kumla växer Aktuella projekt och planer Kumla växer! Kumla var en gång i tiden centralorten för Sveriges skotillverkning. Ett talesätt från förr lyder Skomakare, bliv vid din läst. I Kumla har vi fortfarande

Läs mer

En bygd i avveckling?

En bygd i avveckling? Näshulta En bygd i avveckling? Näshulta Näshulta, som med sitt öppna jordbrukslandskap tillsammans med hagmarker, vattenspeglar och djupa skogar skapar en naturskön bygd Näshulta, en levande landsbygd

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Lokal Utvecklings Plan (LUP)

Lokal Utvecklings Plan (LUP) Projekt LISA Leader Småland Sydost Lokal Utvecklings Plan (LUP) Lokal Utvecklingsgrupp: Lenhovda med omnejd Kommun: Uppvidinge Reviderad 2010-11-10 Bjud in till stormöte i byn/tätorten/socknen och börja

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE

VÄLKOMMEN TILL KIL KIL.SE VÄLKOMMEN HEM Välkommen HEM VÄLKOMMEN TILL KIL Hem är den plats där du har dina minnen Kanske har du många minnen av Kil sedan tidigare, kanske är det här ett helt oskrivet blad. Hur som helst så lovar

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Folkets park är bekant för de flesta Åshammarsbor. ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Ortsanalys Åshammar 61 Åshammar är en ort med stark företagartradition, så kallad Gnosjöanda. I tätorten bor bor närmare 600

Läs mer

LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING

LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING NYBYGGD LAGER-/INDUSTRI- LOKAL PÅ ATTRAKTIVA HEDENSTORP Uppe på Hedenstorp Södra strax utanför Jönköping ligger detta fantastiska bygge. Fastigheten har

Läs mer

LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING

LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 7, JÖNKÖPING NYBYGGD LAGER-/INDUSTRILOKAL PÅ ATTRAKTIVA HEDENSTORP Den här lokalen är under byggnation på Hedenstorp Södra strax utanför Jönköping. Lokalen består nu

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Fiber Borås Väst Ekonomisk Förening Datum: 2013-07-03 Journalnummer: Projekttid: 2013-04-01 2013-12-31 (avslutat 2013-06-30) Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) (Ej beslutade åtgärder, 3-i-topp-lista, prioriteringar från höstmötet i Simlångsdalen den 21 november 2017. Övriga idéer är inte rangordnade.) Natur och miljö

Läs mer

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Socialdemokraterna i Mark 2012-10-30 Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Synpunkter på utveckling av kommunens struktur i ett långsiktigt perspektiv, 15-20 år Socialdemokraterna

Läs mer

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05

Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Informationsmöte Västanvik 2013-09-05 Torsby kommuns bredbandsstrategi Regeringens mål för år 2020 är att 90 % av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s. Kommunfullmäktige

Läs mer

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR.

Granne med naturen NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. NYKYRKA GODEGÅRD TJÄLLMO Unnarydsvägen, Godegård Granne med naturen BO BRA DÄR DU LEVER. LEV BRA DÄR DU BOR. Att bo bra är viktigt för oss och för våra hyresgäster. Vi förvaltar bostäder, skapar service

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Torsby kommuns bredbandsstrategi

Torsby kommuns bredbandsstrategi Datum 2012-05-15 Torsby kommuns bredbandsstrategi Peter Lannge IT-chef Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 56 direkt 070-630 22 34 mobil 0560-160 00

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:203-0-28 Diarienummer:200-06 BJ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Landsortsnät i Tranemo - fiber i Grimsås Checkens namn Grimsås Samhällsförening

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Mötesanteckningar: Vinningarådet Tid och plats Deltagare 2019-06-18 Vinninga Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Välkomna Ordförande

Läs mer

BEFOLKNING I FRAMTIDEN

BEFOLKNING I FRAMTIDEN BEFOLKNING I FRAMTIDEN 52 Översiktsplan Tomelilla kommun - Granskningshandling År 2015 sammanställdes en befolkningsprognos för Tomelilla kommun. Prognosen baseras på bland annat befolkningsutveckling

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Bygg nytt i Skillinge

Bygg nytt i Skillinge Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Kungsör Nu expanderar Kungariket bli nybyggare i Skillinge Fortfarande litet och genuint Flera nybyggare har redan flyttat in i sina hus på Fiskgjusevägen.

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan.

Bild: Stiliserad bandragning. Lommabanan. Bild: Stiliserad bandragning Lommabanan. » Lommabanan behöver byggas ut nu Planerna för att bygga ut Lommabanan för persontrafik har funnits länge, och de flesta utredningar som krävs har också genomförts.

Läs mer

MOGÖLSVÄGEN 6. Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40

MOGÖLSVÄGEN 6. Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40 MOGÖLSVÄGEN 6 Nytt modernt kontor med bästa skyltläge mot Rv40 NYTT MODERNT KONTOR MED BÄSTA SKYLTLÄGE MOT RV40 Hedenstorp, industriområdet som är ett av Jönköpings mest expansiva industri- och verksamhetsområde.

Läs mer

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-05-22 Diarienummer:2010-061 BC Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Hulu Fiber Checkens namn Ekonomiska föreningen Hulu Fiber Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Sammanställning av invånardialog 8 maj i Kvibille. Varje mening motsvarar en post-it-lapp.

Sammanställning av invånardialog 8 maj i Kvibille. Varje mening motsvarar en post-it-lapp. Sammanställning av invånardialog 8 maj i Kvibille. Varje mening motsvarar en post-it-lapp. Leva & bo Flytta Kvibille XXXklubb tex bakom Kvibille smide så att fler tomter kan skapas längs vägen mot Susegård.

Läs mer

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

HEDENSTORPSVÄGEN 14 Nybyggt lager på attraktiva Hedenstorp

HEDENSTORPSVÄGEN 14 Nybyggt lager på attraktiva Hedenstorp HEDENSTORPSVÄGEN 14 Nybyggt lager på attraktiva Hedenstorp 1 LOKALFAKTA TYP AV YTA LAGER/INDUSTRI YTA 1 140 KVM ADRESS HEDENSTORPSVÄGEN 14, 555 94 JÖNKÖPING KALLHYRA LAGER FRÅN CA 800 KR/KVM KONTOR FRÅN

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Bostadsbyggande och bostäder för äldre i Falu kommun

Bostadsbyggande och bostäder för äldre i Falu kommun Bostadsbyggande och bostäder för äldre i Falu kommun Lite om Vad som byggts fram till nu Lägenhetsprojekt som blir inflyttningsklara i närtid Nya trygghetsboendet Smedjan Om att veta vad seniorer önskar:

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

cykla & vandra i Svenljunga

cykla & vandra i Svenljunga under ekens skugga cykla & vandra i Svenljunga längs med vägen Kom nära naturen, till fots eller på cykel. I Svenljunga är vi rika på upplevelser längs med vägen. Susa nedför en grusväg med öppna vyer,

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Kalvfestivalen 2013 Tio år! Dokumentation

Kalvfestivalen 2013 Tio år! Dokumentation International Venue for New Music Development Svenljunga August 9 11 2013 Kalvfestivalen 2013 Tio år! Dokumentation Kalvfestivalen Max Käck max@kalvfestival.se 0708-88 06 09 www.kalvfestival.se Kalvfestivalen

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot Styrka Svagheter Möjligheter Hot Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot En uppdaterad enkel analys utförd hösten 2008 som underlag för diskussion om skärgårdskommunernas identitet,

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

Anvisningar till mallen för Lokala planer

Anvisningar till mallen för Lokala planer Försättssidan Det ska vara samhällets/ortens plan! Inte en enskild plan för en grupp. Det är en grupp som tar fram planen men den ska gälla för utvecklingen av orten och där ingår ju t ex byalaget! Ett

Läs mer

A0.9 LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 5, JÖNKÖPING CLIENT HUSSAM JACOUB KRISTOFFER GÖTHNER PROJECT HEDENSTORP INDUSTRIHALL

A0.9 LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 5, JÖNKÖPING CLIENT HUSSAM JACOUB KRISTOFFER GÖTHNER PROJECT HEDENSTORP INDUSTRIHALL LAGER/VERKSTAD/KONTOR VITMOSSEVÄGEN 5, JÖNKÖPING CLIENT HUSSAM JACOUB KRISTOFFER GÖTHNER PROJECT HEDENSTORP INDUSTRIHALL DRAWN BY I.B ANS. H.J K.G ISSUE 2017-06-25 RE-ISSUE REV.2017.06.26 ENL. MAIL REV.2017.07.31

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN

FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN FIBERNÄT I ARJEPLOGS KOMMUN NU startar vi arbetet för att ordna bredband via fiber, fibernät. Frågorna om fibernätet har varit många. Den vanligaste frågan har varit vad det kostar, en fråga som det inte

Läs mer

CYKELBOKSLUT 2012-13. Tekniska förvaltningen Borås Stad

CYKELBOKSLUT 2012-13. Tekniska förvaltningen Borås Stad CYKELBOKSLUT 2012-13 Tekniska förvaltningen Borås Stad INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Genomförda åtgärder under 2012/2013... 2» Utbyggnad av cykelvägnätet... 2 Ny GC-väg, Landerigatan och Fabriksgatan,

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningsperiod: Juli/augusti 2016 Metod: Telefonintervju Antal svar: 150 Målgrupper: Åldersgrupper;,, 45-59, 60-74 Ansvarig hos Bergs Kommun:Anders

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-11-21 Diarienummer:2010-061 BN Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fiber i Hällstad Checkens namn Hällstad Fiberförening ekonomisk förening

Läs mer

Lokal plan för SJÖTOFTA

Lokal plan för SJÖTOFTA Lokal plan för SJÖTOFTA Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av samhället xyz...3 4 Vad är det bästa med byn xyz?...4 5 Slogan för

Läs mer

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad

Handelsplats Entré Båstad Båstad. Nya Båstad Entre Båstad Handelsplats Entré Båstad Båstad Nya Båstad Entre Båstad Nya Båstad Entre Båstad Här byggs Nya Båstad, ett samhälle för den medvetna och selektiva familjen samt för invånare som prioriterar bra boende

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-10-30 Diarienummer:2010-061 Ä Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Fibercheck Ullasjö Checkens namn Fiber i Ullasjö Ek.Förening Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING Svalövs kommun 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING PROJEKT Svalövs kommun Utarbetat av TH Granskat av AH NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan 14 Boxadress: Box 70375 107 24 Stockholm, Sverige Org

Läs mer

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING

BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING BEFOLKNING OCH SYSSELSÄTTNING Befolkningsutveckling Befolkningen i Båstads kommun var drygt 11000 personer under 1940-talet och fram till början av 50-talet. Kommunen var en typisk landsorts- och jordbrukskommun

Läs mer

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd

Sammanställning. Resultat av workshop genomförd Sammanställning Resultat av workshop genomförd 2014-10-22 Förslag gällande utveckling av Sjötorp som besöksort Förslag poäng Övernattning Utökade bäddplatser 0 Total summa 0 Kulturmiljö Bevara den genuina

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer